ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ. Ο Επίσηµος ΟΔΗΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ. 1η Έκδοση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ. Ο Επίσηµος ΟΔΗΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ. 1η Έκδοση"

Transcript

1 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ Ο Επίσηµος ΟΔΗΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ η Έκδοση

2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Περιεχόμενα... 3 Εκπαιδευτική Αποστολή Πορεία του Παιχνιδιού... 5 Χάνοντας Μια Σειρά Σακίδιο... 7 Κειμήλια... 8 Προμήθειες Μαχαίρα, Φακός, Ορειβατικός Εξοπλισμός, Σχεδία, Κληματσίδα, Πρώτες Βοήθειες, Μπανάνα, Βέλος, Παγίδα Πλακίδια Κειμήλια, Ξέφωτο Προσεδάφισης, Κινούμενη Άμμος, Δηλητηριώδης Κισσός, Ζώα, Κληματσίδες, Μπανάνες, Αρχικά Χαρακτηριστικά Χαρακτηριστικά Ποτάμι, Σπηλιά, Βουνό Ζώα Φίδια, Αγριογούρουνα, Πάνθηρες, Μαϊμούδες Σημειώσεις Credits... 48

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Δείτε τον Γρήγορο Οδηγό για πλήρη λίστα των περιεχομένων και λεπτομέρειες για την προετοιμασία κάθε παιχνιδιού. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Την πρώτη φορά που θα παίξετε το παιχνίδι ή όταν το δείχνετε σε νέους παίκτες, μπορείτε αν θέλετε να αφαιρέσετε τα παρακάτω, λίγο πιο ιδιαίτερα περιεχόμενα: 8 μπανάνες, 8 κληματσίδες, 4 μαϊμούδες, 8 πλακίδια μπανάνας και 8 πλακίδια κληματσίδας.

4 ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Οι οδηγίες για αυτά τα πιο ιδιαίτερα περιεχόμενα σημειώνονται με ένα κόκκινο αστέρι. Αν επιλέξετε να παίξετε χωρίς αυτά τα περιεχόμενα, προσπεράστε τα κομμάτια αυτά στις οδηγίες. Κάποια από τα υπόλοιπα κομμάτια περιλαμβάνουν ένα σύμβολο μαϊμούς μαζί με άλλο σύμβολο. Τέσσερα πλακίδια με πίνακες κειμηλίων, τέσσερα βέλη με αγριογούρουνα και το ζάρι ζώων με σύμβολα τριών άλλων ζώων. Αφήστε τα κομμάτια αυτά στο παιχνίδι, αλλά αγνοήστε το σύμβολο μαϊμούς όποτε εμφανιστεί. Κάθε γύρος ξεκινάει με τον παίκτη να ρίχνει δύο εξάπλευρα ζάρια (ένα με ζώα και ένα με αριθμούς). Κάθε γύρος έχει δύο φάσεις, μία για κάθε ζάρι: 1. Μετακίνηση Ζώων 2. Εκτέλεση Ενεργειών Στον γύρο θα μετακινηθεί το ζώο, του οποίου το σύμβολο εμφανίστηκε στο ζάρι. Δείτε στην παράγραφο Ζώα: Μετακίνηση, παρακάτω, για λεπτομέρειες. Αφού τα ζώα μετακινηθούν, ο παίκτης εκτελεί τις ενέργειές του. Ο αριθμός που έριξε καθορίζει τον αριθμό των ενεργειών που μπορεί να εκτελέσει στον γύρο. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ενέργειές του για να εκτελέσει δύο βασικές κινήσεις: Μετακίνηση του Εξερευνητή του Τράβηγμα Αποθέματος Δείτε τον Γρήγορο Οδηγό για λεπτομέρειες.

5 ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΓΥΡΟ Μερικά πλακίδια και άλλα κομμάτια μπορεί να προκαλέσουν την απώλεια του γύρου ενός παίκτη, ο οποίος ξαπλώνει τον εξερευνητή του, σημειώνοντας ότι ο γύρος του έχει χαθεί. 1. Αν ο εξερευνητής ενός παίκτη είναι ξαπλωμένος στην αρχή του γύρου του, ρίχνει κανονικά το ζάρι ζώων κουνώντας τα ζώα, όπως πάντα. 2. Αν ο εξερευνητής ενός παίκτη είναι ξαπλωμένος όταν κανονικά θα έπρεπει να εκτελέσει ενέργειες στο γύρο του, τότε σηκώνει τον εξερευνητή του. Στον χαμένο αυτό γύρο δεν μπορεί να εκτελέσει ενέργειες, να πάρει ή να αφήσει αντικείμενα. Δεν μπορεί κάποιος παίκτης να χάσει δύο μελλοντικούς γύρους μαζί. Μόλις ο εξερευνητής του ξαπλώσει, δεν μπορεί να ξαπλώσει ξανά. Ωστόσο, αφού χάσει έναν γύρο και ο εξερευνητής του σηκωθεί, μπορεί κάποιο νέο γεγονός να υποχρεώσει τον παίκτη να χάσει και τον επόμενό του γύρο, πριν προλάβει να εκτελέσει ενέργειες. ΣΑΚΙΔΙΟ Κάθε παίκτης έχει έναν δίσκο για τα αντικείμενά του, το «σακίδιό» του. Οι προμήθειες και τα κειμήλια τοποθετούνται στο σακίδιο. Κάθε παίκτης αποκτά αντικείμενα για το σακίδιο τραβώντας τυχαίες προμήθειες από το σακουλάκι αποθέματος ή παίρνοντας αντικείμενα από τη θέση που βρίσκεται ο εξερευνητής του. Κάθε παίκτης μπορεί να έχει μέχρι και οκτώ αντικείμενα στο σακίδιό του. Αν τραβώντας ή παίρνοντας ένα αντικείμενο από μια θέση οδηγήσει σε άνω των οκτώ αντικειμένων, ο παίκτης πρέπει να αφήσει τα επιπλέον αντικείμενα (τοποθετήστε τα ανοιχτά) στη θέση όπου βρίσκεται ο εξερευνητής του.

6 ΚΕΙΜΗΛΙΑ Για να κερδίσουν, οι παίκτες πρέπει να συλλέξουν τέσσερα ίδια κειμήλια και να χρησιμοποιήσουν τρεις ενέργειες για να βγουν από τη ζούγκλα. Τέσσερα κειμήλια θεωρούνται ίδια αν έχουν το ίδιο σύμβολο ή είναι του ίδιου χρώματος. 2 ΠΑΙΚΤΕΣ Με δύο παίκτες, αφαιρέστε από έξι διαφορετικά κειμήλια, όπως φαίνεται και παρακάτω. Όλα διαφορετικού χρώματος και συμβόλου. Μωβ πουλί Πορτοκαλί μάτι Κόκκινο χέρι Ίδιο σύμβολο: τέσσερα κειμήλια ψαριού Λευκό ψάρι Πράσινος ήλιος Ροζ φεγγάρι Ίδιο χρώμα: τέσσερα κόκκινα κειμήλια Υπάρχουν έξι διαφορετικά σύμβολα και έξι διαφορετικά χρώματα. ΣΥΜΒΟΛΑ ΠΟΥΛΙ, ΜΑΤΙ, ΧΕΡΙ, ΨΑΡΙ, ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΦΕΓΓΑΡΙ ΧΡΩΜΑΤΑ ΜΩΒ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ, ΚΟΚΚΙΝΟ, ΛΕΥΚΟ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΡΟΖ Έτσι μένουν συνολικά 30 κειμήλια, πέντε για κάθε πιθανό συνδυασμό: 5 κειμήλια ήλιου, 5 ροζ κειμήλια κλπ. 3-4 ΠΑΙΚΤΕΣ Με τρεις ή τέσσερις παίκτες χρησιμοποιήστε και τα 36 κειμήλια συμπεριλαμβάνοντας 6 από κάθε πιθανό συνδυασμό: 6 κειμήλια πουλιού, 6 πράσινα κειμήλια, κλπ.

7 ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΜΑΣΕΤΑ (8) ΣΧΕΔΙΑ (6), ΦΑΚΟΣ (6), ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ (6) Πολλά πλακίδια έχουν πυκνή ζούγκλα σε μία ή περισσότερες πλευρές τους. Η μετακίνηση σε μια θέση πέρα από την πυκνή αυτή ζούγκλα απαιτεί μία επιπλέον ενέργεια, από ότι κανονικά. (Ακόμη κι αν και τα δύο πλακίδια έχουν πυκνή ζούγκλα, η μετακίνηση μεταξύ τους απαιτεί μία μόνο επιπλέον ενέργεια.) Αν ένας παίκτης έχει μασέτα στο σακίδιό του, μπορεί να περάσει από την πυκνή ζούγκλα με μία μόνο ενέργεια. Οι μασέτες δεν χάνονται αλλά διατηρούνται και για μελλοντικές κινήσεις. Ενέργειες χωρίς Μασέτα Ενέργειες με Μασέτα ΣΧΕΔΙΑ Ένας παίκτης πρέπει να έχει σχεδία για να μετακινηθεί στο ποτάμι και πρέπει να την έχει μέχρι να το εγκαταλείψει. Οι σχεδίες δεν χάνονται, αλλά διατηρούνται και για μελλοντικές κινήσεις. ΦΑΚΟΣ Ένας παίκτης πρέπει να έχει φακό για να μετακινηθεί στη σπηλιά και πρέπει να τον έχει μέχρι να την εγκαταλείψει. Οι φακοί δεν χάνονται, αλλά διατηρούνται και για μελλοντικές κινήσεις. ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Ένας παίκτης πρέπει να έχει ορειβατικό εξοπλισμό για να μετακινηθεί στο βουνό και πρέπει να τον έχει μέχρι να το εγκαταλείψει. Ο Ορειβατικός εξοπλισμός δεν χάνεται, αλλά διατηρείται και για μελλοντικές κινήσεις.

8 ΚΛΜΗΑΤΣΙΔΑ (8) Οι παίκτες μπορούν να μετακινηθούν σε πλακίδιο κινούμενης άμμου αν έχουν κληματσίδα. Οι κληματσίδες δεν χάνονται, αλλά διατηρούνται για μελλοντικές κινήσεις. Η μετακίνηση σε πλακίδιο κινούμενης άμμου απαιτεί μία λιγότερη άμμο από ότι κανονικά, μιας και ο παίκτης κρεμιέται από πάνω του. Ισχύουν οι παρακάτω περιορισμοί: 1. Ο παίκτης δεν μπορεί να ολοκληρώσει το γύρο του πάνω σε πλακίδιο κινούμενης άμμου, ή να μετακινηθεί σε τέτοιο πλακίδιο αν δεν υπάρχει γνωστό πλακίδιο μετά από αυτό. 2. Η πυκνή ζούγκλα ισχύει για μετακινήσεις πάνω από κινούμενη άμμο. Α. Με την κληματσίδα μπορεί να κινηθεί σε πλακίδιο κινούμενης άμμου. Δεν χρειάζεται ενέργειες για την κίνηση αυτή. Κανονικά η κίνηση απαιτεί μία ενέργεια, αλλά χρησιμοποιείται μία λιγότερη όταν το τελικό πλακίδιο είναι κινούμενη άμμος. Β. Ολοκληρώνει την αιώρηση πάνω από την κινούμενη άμμο, καταλήγοντας σε ένα κανονικό πλακίδιο. Έτσι χρησιμοποιεί μία ενέργεια και έχει άλλες δύο ενέργειες. (ΘΑ μπορούσε να μετακινηθεί πάνω δεξιά από το πλακίδιο κινούμενης άμμου σε ένα άλλο πλακίδιο.) Γ. Μετά την προσγείωση σε κανονικό πλακίδιο, διατηρεί την κληματσίδα, οπότε μπορεί να μετακινηθεί σε νέο πλακίδιο κινούμενης άμμου. Κανονικά η διάσχιση πυκνής ζούγκλας προς νέο πλακίδιο θα απαιτούσε δύο ενέργειες, αλλά τώρα πάνω από πλακίδιο κινούμενης άμμου, απαιτεί μία μόνο. Δ. Ολοκληρώνει την αιώρηση πάνω από την κινούμενη άμμο, καταλήγοντας σε ένα κανονικό πλακίδιο. Έτσι χρησιμοποιεί την τρίτη και τελευταία του ενέργεια. (Θα μπορούσε να είχε κινηθεί προς τα δεξιά μέσα από την πυκνή ζούγκλα χρησιμοποιώντας δύο ενέργειες, αλλά είχε μόνο μία ενέργεια ακόμη.) 3. Δεν μπορεί κάποιος να κινηθεί πάνω από δύο πλακίδια κινούμενης άμμου στη σειρά. Πρέπει πρώτα να φτάσει σε άλλου είδους πλακίδιο και έπειτα αν θέλει να περάσει από ένα ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΛΗΜΑΤΣΙΔΑΣ Ο Κίτρινος ρίχνει 3 ενέργειες. Έχει μία μόνο κληματσίδα στο σακίδιό του, αλλά δεν έχει μασέτα.

9 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ (8), ΜΠΑΝΑΝΑ (8), ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΟ ΒΕΛΑΚΙ (12), ΠΑΓΙΔΑ (4) Α Β Γ Δ Οι προμήθειες αυτές σας προστατεύουν από διάφορους κινδύνους της ζούγκλας: Α. Κιβώτιο Πρώτων Βοηθειών: Δηλητηριώδης Κισσός, Φίδια Β. Μπανάνες: Μαϊμού Γ. Βελάκια: Εικονιζόμενα Ζώα: Μαϊμού/Αγριογούρουνο (4), Αγριογούρουνο/Πάνθηρας (4), Μόνο Πάνθηρας (4) Δ. Παγίδες: Εικονιζόμενα Ζώα: Αγριογούρουνο/Πάνθηρας (4), Μόνο Πάνθηρας (4). Αν ένας παίκτης αντιμετωπίσει έναν από αυτούς τους κινδύνους, μπορεί αν θέλει να πετάξει (να αφαιρέσει από το παιχνίδι) μία προμήθεια που τον προστατεύει από τον κίνδυνο. Ο κισσός ή το ζώο, δεν θα κάνουν τότε τη συνηθισμένη τους ζημιά.

10 ΠΛΑΚΙΔΙΑ Η ζούγκλα αποτελείται βασικά από εξαγωνικά πλακίδια. Η αποκαλυμμένη περιοχή της ζούγκλας αρχικά είναι μικρή, αλλά αυξάνεται καθώς οι παίκτες εξερευνούν το ταμπλό της βάσης. Όταν ένας εξερευνητής μετακινηθεί σε μια νέα θέση, νέα πλακίδια αποκαλύπτονται αν χρειάζεται, ώστε να μην υπάρχουν κενές θέσεις γειτονικά με τον εξερευνητή. Ο παίκτης επιλέγει ένα πλακίδιο από τη στοίβα και το τοποθετεί κλειστό στην κενή θέση. Το ανοίγει, χωρίς να το κοιτάξει καθορίζοντας τον προσανατολισμό της πυκνής ζούγκλας. Η άκρη του τραπεζιού ή της περιοχής παιχνιδιού είναι που περιορίζει το μέγεθος και το σχήμα της ζούγκλας. Ένα πλακίδιο αποκαλύπτεται στη θέση μόνο αν χωράει ολόκληρο στο τραπέζι, χωρίς κανένα μέρος του να εξέχει από το άκρο του. ΠΛΑΚΙΔΙΑ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ (36) Τα πλακίδια με βάση κειμηλίου φέρνουν στο παιχνίδι ένα κειμήλιο, το οποίο αντιστοιχεί στον αριθμό 1 που είναι σκαλισμένος στη βάση. Όταν το πλακίδιο αποκαλυφθεί, τοποθετήστε ένα κειμήλιο από τη στοίβα ανοιχτό στο πλακίδιο. Με δύο παίκτες και μόνο 30 κειμήλια στο παιχνίδι, τα κειμήλια θα εξαντληθούν καθώς πλακίδια κειμηλίων μπορεί να υπάρχουν ακόμη στη στοίβα. Απλώς αγνοήστε τη βάση κειμηλίου για τα τελευταία έξι πλακίδια κειμηλίων. Ο πίνακας στοιχείων πλακιδίων περιλαμβάνει θέσεις με πολλά κειμήλια πάνω τους. Δείτε παρακάτω το τμήμα Στοιχείων για λεπτομέρειες.

11 ΞΕΦΩΤΟ ΠΡΟΣΕΔΑΦΙΣΗΣ (4) ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΜΜΟΣ (8) Οι παίκτες μετακινούνται από το ένα ξέφωτο στο άλλο, χρησιμοποιώντας 3 ενέργειες. Για να κερδίσει κάποιος το παιχνίδι, έχοντας τέσσερα ίδια κειμήλια πρέπει να μετακινηθεί σε ξέφωτο προσεδάφισης και να χρησιμοποιήσει 3 ενέργειες για να φύγει από τη ζούγκλα. 1. Υπάρχουν τέσσερα ξέφωτα προσεδάφισης στο πλακίδιο βάσης, ένα σε βουνό και τέσσερα σε ξεχωριστά πλακίδια της στοίβας. 2. Ένας παίκτης πρέπει να έχει ορειβατικό εξοπλισμό για να χρησιμοποιήσει το ξέφωτο προσεδάφισης του βουνού. 3. Οποιοδήποτε από τα ξέφωτα προσεδάφισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τελευταία κίνηση του παιχνιδιού. Οι εξερευνητές (χωρίς κληματσίδα) δεν μπορούν να περάσουν από πλακίδιο κινούμενης άμμου. Τα ζώα που μετακινούνται εκεί, βγαίνουν από το παιχνίδι. Αν ένας παίκτης μετακινηθεί σε πλακίδιο δηλητηριώδους κισσού, ο γύρος του τελειώνει αμέσως και χάνει και τον επόμενο γύρο του. (Δείτε παραπάνω, το τμήμα Πορεία του Παιχνιδιού για λεπτομέρειες.) Η ζημιά αυτή μπορεί να αποφευχθεί με το κουτί πρώτων βοηθειών. Αν ένας παίκτης μετακινηθεί σε πλακίδιο κισσού και πετάξει ένα κουτί πρώτων βοηθειών από το σακίδιό του, μπορεί να συνεχίσει τον γύρο του και να αποφύγει την απώλεια του επόμενου γύρου του.

12 ΖΩΑ (16) Όταν ένα πλακίδιο με σύμβολο ζώου αποκαλυφθεί, το αντίστοιχο ζώο τοποθετείται πάνω στο πλακίδιο αυτό. ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (3) Ποτάμι Σπηλιά Βουνό Δείτε το τμήμα Ζών παρακάτω για λεπτομέρειες σχετικά με την κίνηση ζώων και τις μάχες. ΚΛΗΜΑΤΣΙΔΕΣ (8), ΜΠΑΝΑΝΕΣ (8) Τρία πλακίδια φέρνουν ένα πλακίδιο ταμπλό στοιχείων στο παιχνίδι. Όταν ένα αρχικό πλακίδιο αποκαλυφθεί, τα αντίστοιχα στοιχεία συνδέονται άμεσα στο πλακίδιο. Δείτε το τμήμα Στοιχείων παρακάτω για λεπτομέρειες. Ένα αρχικό πλακίδιο Στοιχείων δεν είναι μέρος του ίδιου του στοιχείου. Για παράδειγμα, μία λάμπα απαιτείται για μετακίνηση σε σπηλιά, αλλά όχι για μετακίνηση στο αρχικό πλακίδιο σπηλιάς. Όταν ένα πλακίδιο μπανάνας ή κληματσίδας αποκαλυφθεί, τοποθετείται ανοιχτή πάνω στο πλακίδιο η αντίστοιχη προμήθεια.

13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τα τρία μεγάλα πλακίδια ταμπλό αναπαριστάνουν στοιχεία της ζούγκλας. Το ποτάμι, τη σπηλιά και το βουνό. Κάθε στοιχείο μπαίνει στο παιχνίδι αμέσως μόλις το αρχικό πλακίδιο του στοιχείου αποκαλυφθεί. Τα αρχικά πλακίδια έχουν όλα μία θέση στην οποία το στοιχείο συνδέεται. Ο παίκτης που αποκάλυψε το αρχικό πλακίδιο επιλέγει τον τρόπο τοποθέτησης του στοιχείου, έτσι ώστε μία του θέση να συνδέεται στο σημείο του αρχικού πλακιδίου. Τα πλακίδια ταμπλό στοιχείων δεν μπορούν να πατούν σε ήδη αποκαλυμμένα πλακίδια, ούτε να εξέχουν από το άκρο του τραπεζιού. Αν το στοιχείο δεν μπορεί να συνδεθεί στη θέση που αποκαλύφθηκε το αρχικό πλακίδιο, τότε το αρχικό πλακίδιο περιστρέφεται 60 ο δεξιόστροφα μέχρι να είναι δυνατή η σύνδεση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ακόμη και περιστροφή του αρχικού πλακιδίου μέχρι και 360 ο, δεν δίνει πιθανή σύνδεση του στοιχείου στο αρχικό πλακίδιο χωρίς επικάλυψη άλλων πλακιδίων ή έκταση εκτός του τραπεζιού. Στις περιπτώσεις αυτές, επιστρέψτε το αρχικό πλακίδιο πίσω στη στοίβα πλακιδίων και ανοίξτε ένα νέο πλακίδιο στη θέση αυτή.

14 ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΣΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Κάθε πλακίδιο ταμπλό στοιχείου έχει μία ή περισσότερες θέσεις κειμηλίων. Η κάθε θέση περιέχει πολλαπλά κειμήλια, ανάλογα με τον αριθμό που έχει η βάση που απεικονίζεται. Πριν το παιχνίδι ξεκινήσει, τοποθετήστε κλειστά κειμήλια σε κάθε μία από αυτές τις θέσεις. Ένα κειμήλιο για κάθε αριθμό (Βουνό: 4, Ποτάμι 2x3, Σπηλιά: 2x3). Όταν τα στοιχεία μπουν στο κειμήλια παραμένουν κλειστά. Ανοίγουν μόνο όταν ένας εξερευνητής μετακινηθεί σε μία θέση γειτονικά με αυτά. Ένας παίκτης μπορεί να πάρει μόνο τα μισά από τα κειμήλια που έχουν τοποθετηθεί σε μία θέση στοιχείου («Τα κειμήλια αυτά έχουν μείνει σταθερά στο στοιχείο για αιώνες, και υπάρχει βαριά κατάρα πάνω τους»). Για παράδειγμα, αν ο Κίτρινος κινούνταν μία θέση μπροστά στο ποτάμι, θα μπορούσε να πάρει ένα από τα δύο κειμήλια εκεί, αλλά όχι και τα δύο. Αν πάρει το κειμήλιο ροζ φεγγαριού, η κατάρα των κειμηλίων στοιχείων τον αποτρέπει από το να πάρει και το λευκό ψάρι από τη θέση αυτή αργότερα στο παιχνίδι. Η κατάρα είναι πολύ συγκεκριμένη. Εφαρμόζεται μόνο στον παίκτη και στο κειμήλιο, όσο αυτό βρίσκεται στη θέση αυτή. Οποιοσδήποτε άλλος παίκτης, μπορεί να πάρει το λευκό ψάρι. Αν άλλα κειμήλια ή προμήθειες πέσουν στη θέση αυτή, οποιοσδήποτε παίκτης (ακόμη και ο Κίτρινος) μπορεί να τα πάρει. Αν το λευκό ψάρι παρθεί και μετακινηθεί σε άλλη θέση, οποιοσδήποτε παίκτης (ακόμη και ο Κίτρινος) μπορεί να το πάρει.

15 ΠΟΤΑΜΙ: KATARI MAYU Το άνοιγμα του ποταμού, στο αρχικό πλακίδιο ποταμιού, πρέπει να συνδέεται με ένα από τα τρία ανοίγματα του πλακιδίου ταμπλό ποταμιού. Το ποτάμι έχει συνολικά έξι κειμήλια, από δύο σε τρεις διαφορετικές θέσεις. Οι παίκτες μπορούν να μπουν και να βγουν από το ποτάμι, από οποιαδήποτε θέση, με τους βασικούς κανόνες μετακίνησης (Πυκνή ζούγκλα και μασέτες λαμβάνονται υπόψη.) Η μετακίνηση σε θέση ποταμιού αποκαλύπτει πλακίδια γειτονικά του εξερευνητή, κανονικά. ΣΠΗΛΙΑ: Η ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ XIBALBA Το άνοιγμα του αρχικού πλακιδίου σπηλιάς πρέπει να ακουμπάει στο μοναδικό άνοιγμα του πλακιδίου ταμπλό σπηλιάς. Η σπηλιά έχει συνολικά έξι κειμήλια, από δύο σε τρεις διαφορετικές θέσεις. Ένας τείχος περιβάλλει τη σπηλιά, ο οποίος δεν μπορεί να διαπεραστεί. Οι παίκτες μετακινούνται μέσα στη σπηλιά μόνο από το άνοιγμα μεταξύ αυτής και του αρχικού πλακιδίου. Η μετακίνηση σε μία θέση σπηλιάς δεν αποκαλύπτει γειτονικά πλακίδια μέσω των τοιχωμάτων της.

16 ΟΡΟΣ RUMIHATUN Το αρχικό πλακίδιο της βάσης του όρους πρέπει να αγγίζει μία από τις δύο εισόδους του πλακιδίου ταμπλό βουνού. Το βουνό έχει συνολικά τέσσερα κειμήλια στο κέντρο του. Οι παίκτες μπορούν να μπουν και να βγουν από το βουνό από οποιαδήποτε θέση, ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες μετακίνησης. (Πυκνή ζούγκλα και μασέτες λαμβάνονται κανονικά υπόψη.) Η μετακίνηση σε θέση βουνού αποκαλύπτει κανονικά τα πλακίδια σε κενές θέσεις γειτονικά του παίκτη. Το βουνό έχει ένα ξέφωτο προσεδάφισης σε μία θέση του, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως και οποιοδήποτε άλλο ξέφωτο. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ Ο κίτρινος ρίχνει 4, και έχει 4 ενέργειες στον γύρο του. 1η ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ο κίτρινος μετακινείται κατά μία θέση. Έχει ορειβατικό εξοπλισμό, οπότε μπορεί να μετακινηθεί σε θέση βουνού. (Σχέδιο Α) Υπάρχει μία μόνο κενή θέση γειτονικά στον εξερευνητή του, οπότε ένα νέο πλακίδιο αποκαλύπτεται. (Η μετακίνηση σε θέση βουνού ή ποταμιού αποκα-

17 λύπτει γειτονικά πλακίδια κανονικά. Ωστόσο, νέα πλακίδια δεν αποκαλύπτονται μέσα από τα τοιχώματα της σπηλιάς.) Ο κίτρινος τοποθετεί ένα νέο πλακίδιο από τη στοίβα εδώ (Σχέδιο Β). Τα κειμήλια των στοιχείων τοποθετούνται κλειστά όταν το παιχνίδι ξεκινάει. Όταν ένας εξερευνητής μετακινηθεί σε γειτονική θέση, τα κειμήλια αυτά ανοίγουν. (Σχέδιο Β) 2η ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ο κίτρινος μετακινείται στο κέντρο του βουνού. Δεν μπορεί να πάρει όλα τα κειμήλια που τοποθετήθηκαν στη θέση αυτή, αλλά μόνο δύο από τα τέσσερα. Παίρνει τα δύο πράσινα κειμήλια. Τοποθετεί έναν κίτρινο δείκτη κατάρας στα άλλα δύο ώστε να σημειωθεί ότι δεν μπορεί να τα πάρει από αυτή τη θέση σε οποιαδήποτε στιγμή του παιχνιδιού. (Σχέδιο C) Έχει ήδη οκτώ αντικείμενα, οπότε πρέπει να αφήσει τα δύο. Δεν μπορεί να αφήσει τον ορειβατικό του εξοπλισμό όσο βρίσκεται ακόμη στο βουνό. Αφήνει μία σχεδία και ένα βελάκι.

18 3η ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ο κίτρινος μετακινείται μία θέση δεξιά. Υπάρχουν δύο κενές θέσεις γειτονικά του, οπότε ανοίγουν δύο νέα πλακίδια. Ένα από αυτά τα πλακίδια έχει βάση κειμηλίου, οπότε ένα κειμήλιο τοποθετείται ανοιχτό στο πλακίδιο αυτό. (Σχέδιο D) 4η ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ο κίτρινος μετακινείται και πάλι δεξιά, αποκαλύπτοντας τρία νέα πλακίδια. (Σχέδιο E) (Οι παίκτες μπορούν να μπουν και να βγουν από το βουνό και το ποτάμι μέσω οποιασδήποτε θέσης. Ωστόσο, δεν μπορούν να περάσουν μέσα από το τοίχωμα της σπηλιάς.) Παίρνει το κειμήλιο στο πλακίδιο αυτό, το οποίο είναι το τέταρτο πράσινο κειμήλιό του. Έχει ήδη οκτώ αντικείμενα στο σακίδιό του, οπότε πετάει το πορτοκαλί πουλί. Ο κίτρινος χρησιμοποίησε και τις τέσσερις ενέργειές του και δίνει το ζάρι στον επόμενο παίκτη.

19 ΖΩΑ Τα ζώα κάνουν ζημιά σε έναν παίκτη σε συναντήσεις που συμβαίνουν όταν ένας εξερευνητής και ένα ζώο φτάσουν στην ίδια θέση με έναν από τους εξής δύο τρόπους: 1. Ένα ζώο μετακινείται σε θέση όπου υπάρχει εξερευνητής. 2. Ένας εξερευνητής μετακινείται σε θέση όπου υπάρχει ένα ζώο. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ Στην πρώτη φάση κάθε γύρου, τα ζώα μετακινούνται. Αν εμφανιστεί στο ζάρι ένα σύμβολο ζώου, τότε κάθε ζώο του αντίστοιχου είδους που υπάρχει στο παιχνίδι, θα μετακινηθεί. Ο παίκτης που έριξε το ζάρι επιλέγει ένα ζώο του είδους και το μετακινεί κατά μία ή δύο θέσεις. Έπειτα, συνεχίζοντας δεξιόστροφα από τον παίκτη που έριξε τα ζάρια, κάθε παίκτης μετακινεί από ένα άλλο ζώο του ίδιου είδους μέχρι όλα τα ζώα του είδους που υπάρχουν στο παιχνίδι να έχουν μετακινηθεί από μία φορά το κάθε ένα στον γύρο. Οι παρακάτω κανόνες καθορίζουν την κίνηση των ζώων: Α. Κάθε ζώο μπορεί να μετακινηθεί από έναν μόνο παίκτη σε κάθε γύρο. Β. Ένα ζώο μπορεί να μετακινηθεί κατά 1 ή 2 θέσεις από τον παίκτη αυτό. (Ένα ζώο μπορεί να μετακινηθεί κατά μία θέση και ξανά πίσω με τη δεύτερη θέση.) Γ. Τα ζώα που ήδη βρίσκονται σε μια θέση με εξερευνητή (από προηγούμενη συνάντηση) είναι κατειλημμένα και δεν μπορούν να μετακινηθούν. Δ. Πολλά ζώα μπορούν να βρίσκονται στην ίδια θέση. Ε. Τα ζώα δεν επηρεάζονται από την πυκνή ζούγκλα ή τον δηλητηριώδη κισσό. ΣΤ. Αν ένα ζώο μετακινηθεί σε θέση με εξερευνητή, γίνεται μια συνάντηση. (Δεν μπορεί να προσπεράσει μια θέση με εξερευνητή.) Ζ. Όλα τα ζώα μπορούν να μετακινηθούν στο πλακίδιο ταμπλό της αρχικής βάσης. Η. Τα τετράποδα ζώα (πάνθηρες και αγριογούρουνα) δεν μπορούν να μετακινηθούν στο βουνό, στο ποτάμι ή στη σπηλιά. Θ. Τα ζώα μπορούν να μετακινηθούν σε κινούμενη άμμο και αμέσως αφαιρούνται από το παιχνίδι. [Προχωρημένη Παραλλαγή: Μόλις οι παίκτες χειρίζονται με ευκολία τα σακίδιά τους και συμφωνούν όλοι, η μετακίνηση αυτή μπορεί να απαγορευτεί, ώστε τα ζώα να μην πατάνε σε κινούμενη άμμο και να μην βγαίνουν από το παιχνίδι.]

20 ΦΙΔΙ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ Το φίδι προκαλεί την απώλεια ενός γύρου. (Δείτε Σειρά του Παιχνιδιού για λεπτομέρειες.) Η ζημιά αυτή μπορεί να αποφευχθεί αν ο παίκτης πετάξει ένα κιβώτιο πρώτων βοηθειών κατά τη συνάντηση. Το αγριογούρουνο προκαλεί την απώλεια ενός γύρου και ρίχνει τον παίκτη αναίσθητο. Τοποθετεί όλα τα αντικείμενα του σακιδίου του ανοιχτά στη θέση όπου βρίσκεται ο εξερευνητής του. (Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να τα πάρουν άλλοι παίκτες.) Δεν μπορεί να σηκώσει αντικείμενα στον γύρο που έχει χάσει, αλλά πρέπει να περιμένει στον επόμενο γύρο από αυτόν που έχασε, ώστε να τα πάρει και πάλι πίσω. Η ζημιά αυτή μπορεί να αποφευχθεί αν ο παίκτης πετάξει ένα βελάκι αναισθησίας ή μία παγίδα με σύμβολο αγριογούρουνου.

21 ΠΑΝΘΗΡΑΣ Η ζημιά αυτή μπορεί να αποφευχθεί αν ο παίκτης πετάξει ένα βελάκι αναισθησίας ή μία παγίδα με σύμβολο πάνθηρα κατά τη συνάντηση. Ο πάνθηρας προκαλεί την απώλεια ενός γύρου και επίσης τραυματίζει τον παίκτη τόσο πολύ, ώστε πρέπει να εγκαταλείψει τη ζούγκλα. Ο παίκτης τοποθετεί όλα τα αντικείμενα του σακιδίου του στη θέση όπου βρίσκεται ο εξερευνητής του. Έπειτα αφαιρεί τον εξερευνητή του από το ταμπλό, ξαπλωμένο μπροστά του. Ο παίκτης επίσης παίρνει μία από τις επιπλέον παγίδες πάνθηρα για το σακίδιό του. Στον χαμένο του γύρο, σηκώνει τον εξερευνητή του και τον τοποθετεί στο ξέφωτο προσεδάφισης της επιλογής του. Στον γύρο αυτό δεν μπορεί να σηκώσει αντικείμενα, αλλά πρέπει να περιμένει τον επόμενο. Στον επόμενο γύρο μετακινείται κανονικά, συνήθως ελπίζοντας να φτάσει στη θέση της συνάντησης, ώστε να παγιδέψει τον πάνθηρα και να ανακτήσει τα χαμένα του αντικείμενα.

22 ΜΑΪΜΟΥ 1. Η μαϊμού κλέβει το αντικείμενο του σακιδίου που αντιστοιχεί στον αριθμό που εμφανίστηκε στο ζάρι. 2. Αν η θέση αυτή είναι κενή, τότε η μαϊμού θα κλέψει ένα από τα ανοιχτά αντικείμενα της θέσης όπου συνέβη η συνάντηση. Ο παίκτης που μετακίνησε την μαϊμού επιλέγει ένα τυχαίο αντικείμενο της θέσης. Οι μαϊμούδες προσπαθούν να προστατέψουν τα κειμήλια από τους εξερευνητές και να τα κρατήσουν στη ζούγκλα. Μια μαϊμού κλέβει ένα τυχαίο αντικείμενο, είτε από το σακίδιο του εξερευνητή ή από το ταμπλό. (Ο παίκτης δεν χάνει γύρο.) Το κλεμμένο αντικείμενο αποκαλύπτεται σε όλους τους παίκτες και αφαιρείται από το παιχνίδι. Αν το κλεμμένο αντικείμενο είναι κειμήλιο, η μαϊμού έχει πετύχει το στόχο της και αφαιρείται επίσης από το παιχνίδι. 3. Αν η θέση του σακιδίου είναι κενή και δεν υπάρχει αντικείμενο ανοιχτό στη θέση συνάντησης στο ταμπλό, τότε η μαϊμού δεν κλέβει κάτι. Η ζημιά από τη μαϊμού μπορεί να αποφευχθεί αν ο παίκτης πετάξει μία μπανάνα ή ένα βελάκι μαϊμούς από το σακίδιό του. Για να καθοριστεί το αντικείμενο που κλέβει η μαϊμού, ο παίκτης που τη μετακίνησε ρίχνει το αριθμημένο οκτάπλευρο ζάρι:

23 ΖΩΑ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ Μια συνάντηση ζώου και εξερευνητή μπορεί να ολοκληρωθεί με το ζώο σε μία από τις παρακάτω καταστάσεις: Α. Κατειλημμένο: Ένα ζώο σε θέση με εξερευνητή δεν μπορεί να μετακινηθεί. Μετά από μία συνάντηση τα ζώα είναι «κατειλημμένα». Δεν μπορούν να μετακινηθούν ξανά μέχρι οι εξερευνητές να έχουν φύγει από τη θέση. Β. Κατευνασμένο: Αν ένα ηρεμιστικό βελάκι χρησιμοποιηθεί στη συνάντηση, το ζώο αμέσως κατευνάζεται. Ξαπλώστε το στο πλάι. Το ζώο δεν μπορεί να μετακινηθεί ή να κάνει ζημιά σε άλλους παίκτες μέχρι όλοι οι εξερευνητές να εγκαταλείψουν τη θέση. Γ. Παγιδευμένο: Αν μια παγίδα χρησιμοποιηθεί, το ζώο αμέσως αφαιρείται από το παιχνίδι. ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Πολλά Ζώα: Οι συναντήσεις γίνονται στη σειρά. Υποθέστε ότι ένα φίδι μετακινείται σε μία θέση με παίκτη. Επιλύεται η συνάντηση αυτή. Έπειτα ένα δεύτερο φίδι μπορεί να μετακινηθεί στην ίδια θέση, στον ίδιο γύρο από άλλο παίκτη. Η συνάντηση αυτή επιλύεται ξεχωριστά. Αν ένας παίκτης μετακινηθεί σε μία θέση με διαφορετικά είδη ζώων (όπως ένα φίδι και ένα αγριογούρουνο), γίνονται συναντήσεις με όλα. Ο παίκτης καθορίζει τη σειρά των συναντήσεων. Β. Θέση Προηγούμενων Συναντήσεων: Αφού μία συνάντηση συμβεί σε μία θέση, ένας άλλος παίκτης μπορεί να μετακινηθεί στη θέση αυτή σε επόμενο γύρο. Τυχόν ζώα που είναι κατευνασμένα εκεί, δεν θα κάνουν ζημιά στον νέο παίκτη. Ωστόσο, τα ζώα που είναι απλώς κατειλημμένα, κάνουν κανονικά ζημιά Γ. Πολλοί Παίκτες: Αν ένα ζώο μετακινηθεί σε μια θέση με πολλούς εξερευνητές, το ζώο τους συναντάει όλους. Ο παίκτης στα αριστερά αυτού που μετακίνησε το ζώο το συναντάει πρώτος. Αν το ζώο ολοκληρώσει τη συνάντηση κατευνασμένο ή παγιδευμένο, η συνάντηση ολοκληρώνεται, αλλά αν το ζώο είναι απλώς κατειλημμένο, τότε (συνεχίζοντας προς τα αριστερά γύρω από το τραπέζι) ο επόμενος παίκτης το συναντάει. Αυτό συνεχίζεται μέχρι όλοι οι παίκτες της θέσης να το συναντήσουν ή μέχρι το ζώο να κατευναστεί ή να παγιδευτεί.

24 Δ. Μαϊμούδες και Προμήθειες Στοιχείων: Οι Μαϊμούδες όπως και τα φίδια μπορούν να μετακινηθούν σε πλακίδια ταμπλό στοιχείων. Ένας παίκτης σε ένα στοιχείο μπορεί να βρει μια μαϊμού που προσπαθεί να κλέψει από αυτόν την προμήθεια που χρειάζεται για να φτάσει στο στοιχείο. (Για παράδειγμα, η θέση του σακιδίου που αντιστοιχεί στον αριθμό του ζαριού, μπορεί να περιέχει τον μόνο φακό που έχει ο παίκτης, ενώ βρίσκεται μέσα στη σπηλιά.) Μιας και ο παίκτης χρησιμοποιεί τη στιγμή αυτή την προμήθεια αυτή για το στοιχείο, η μαϊμού δεν μπορεί να κλέψει το αντικείμενο αυτό. Στην περίπτωση αυτή, το οκτάπλευρο ζάρι πρέπει να ριχτεί ξανά, επιλέγοντας άλλο αντικείμενο για να κλέψει η μαϊμού.

25 Σημειώσεις Σημειώσεις

26 Credits Μετάφραση/ Ενσωμάτωση Νίκος Χριστάκης για την Red Meeple v.3

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΝΗΣΟ

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΝΗΣΟ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΝΗΣΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εξερευνήστε τη μυστηριώδη νήσο La Isla, και κυνηγήστε ζώα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν εξαφανισμένα. Το ευγενές Ντόντο, το προσεκτικό Γιγάντιο Φόσα, τον άπιαστο

Διαβάστε περισσότερα

4 Δεικτεσ Σκορ σε 4 Χρωματα (1 για κάθε παίκτη) 65 Ξυλινοι Κυβοι για τους πόρους (ξύλο, πέτρα και χρυσό) 13 Κρυσταλινα Κρανια από πλαστικό

4 Δεικτεσ Σκορ σε 4 Χρωματα (1 για κάθε παίκτη) 65 Ξυλινοι Κυβοι για τους πόρους (ξύλο, πέτρα και χρυσό) 13 Κρυσταλινα Κρανια από πλαστικό Στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει το ημερολόγιο των Μάγιας, το οποίο αποτελείται από ένα μεγάλο κεντρικό γρανάζι, το οποίο συνδέεται με 5 μικρότερα, τα οποία αντιστοιχούν σε 5 σημαντικές περιοχές του πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον, τα ζάρια έχουν ένα Σύμβολο Εξωγήινων, το οποίο δείχνει την ταχύτητα του εχθρού και περιορίζει τις διαθέσιμες Ενέργειες του Πληρώματος.

Επιπλέον, τα ζάρια έχουν ένα Σύμβολο Εξωγήινων, το οποίο δείχνει την ταχύτητα του εχθρού και περιορίζει τις διαθέσιμες Ενέργειες του Πληρώματος. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΕΓΓΡΑΦΗ 7790.2: ΣΥΝΤΡΙΒΗΚΑΜΕ ΣΤΟΝ TEMPUS III ΛΟΓΩ ΞΑΦΝΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ. Η ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΗΤΑΝ ΑΝΩΜΑΛΗ, ΑΛΛΑ ΧΑΡΗ ΣΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Περιεχόμενα. Μέσα στο Κουτί. Εισαγωγή... 2. Στόχος... 2. Μέσα στο Κουτί... 2. Οι Κάρτες... 3. Περιγραφή των Καρτών... 3. Επιβίβαση!...

Εισαγωγή. Περιεχόμενα. Μέσα στο Κουτί. Εισαγωγή... 2. Στόχος... 2. Μέσα στο Κουτί... 2. Οι Κάρτες... 3. Περιγραφή των Καρτών... 3. Επιβίβαση!... Αριθμός Παικτών: 2-4 Χρόνος Παιχνιδιού: 45 λεπτά Ηλικίες: 12 και άνω Περιεχόμενα Εισαγωγή................................... 2 Στόχος..................................... 2 Μέσα στο Κουτί...............................

Διαβάστε περισσότερα

Άποικοι των μεγαλύτερων δυνάμεων του

Άποικοι των μεγαλύτερων δυνάμεων του Άποικοι των μεγαλύτερων δυνάμεων του κόσμου, έχουν ανακαλύψει νέα εδάφη πλούσια σε πόρους και ευκαιρίες. Οι Ρωμαίοι, οι Βάρβαροι, οι Αιγύπτιοι και οι Γιαπωνέζοι καταφθάνουν εκεί, επεκτείνοντας τα σύνορα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΔΙΟΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ. χαρτονένια κομμάτια 1 ταμπλό 2 ταμπλό αγροκτήματος (ένα για κάθε παίκτη)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΔΙΟΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ. χαρτονένια κομμάτια 1 ταμπλό 2 ταμπλό αγροκτήματος (ένα για κάθε παίκτη) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΔΙΟΥ του Uwe Rosenberg για 2 παίκτες ηλικίας 13 και άνω ΠΕΡΙΛΗΨΗ Παίρνετε τους ρόλους αγροτών και εκτρέφετε πρόβατα, γουρούνια αγελάδες και άλογα. Τρείς εργάτες σας βοηθούν στις εργασίες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΑΓΟΡΑΣ ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΙΝΤΡΙΓΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΑΓΟΡΑΣ ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΙΝΤΡΙΓΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Στο παιχνίδι, κάθε παίκτης παίρνει το ρόλο ενός Dominus, του αρχηγού ενός οίκου της Capua, μιας πόλης της Αρχαίας Ρώμης. Κάθε οίκος προσπαθεί να αποκτήσει επιρροή. Η μάχη για την κυριαρχία κερδίζεται μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Μπορείτε να προσπεράσετε τους κανόνες και να μάθετε το παιχνίδι από το εισαγωγικό βίντεο!

Μπορείτε να προσπεράσετε τους κανόνες και να μάθετε το παιχνίδι από το εισαγωγικό βίντεο! Έτος 1729 στην προ-επαναστατική Γαλλία. Είστε ένας εύπορος, μορφωμένος αριστοκράτης, αλλά βλέπετε ότι η ιστορία πρόκειται να πάρει περίεργη τροπή και αποφασίζετε ότι για να παραμείνετε ισχυρός, η οικογένειά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εισαγωγή... 2 2. Περιεχόμενα... 2 3. Προετοιμασία... 3 4. Πορεία του Παιχνιδιού... 3 5. Παίξιμο Καρτών... 4 6. Επιχειρήσεις... 6 7. Γεγονότα... 8 8. Κατάσταση DEFCON και

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα του παιχνιδιού

Περιεχόμενα του παιχνιδιού Περιεχόμενα του παιχνιδιού Οι Κάρτες Ε 66 κάρτες ενεργειών σε 6 χ Το ταμπλό 1 κεντρικό ταμπλό με την Τζαμάικα και τη διαδρομή του αγώνα Η αρχική και τελική θέση του αγώνα Τα 5 σύμβολα στις γωνίες των καρτώ

Διαβάστε περισσότερα

Η σοφία ξεκινάει από τον θαυμασμό. Σωκράτης. Το Babel αποτελείται από δύο επεκτάσεις, οι οποίες μπορούν να παιχτούν μαζί ή ξεχωριστά.

Η σοφία ξεκινάει από τον θαυμασμό. Σωκράτης. Το Babel αποτελείται από δύο επεκτάσεις, οι οποίες μπορούν να παιχτούν μαζί ή ξεχωριστά. ΚΑΝΟΝΕΣ Η σοφία ξεκινάει από τον θαυμασμό. Σωκράτης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ 1 ταμπλό Βαβέλ 24 πλακίδια Βαβέλ 15 καρτέλες Μεγάλων Εργων 10 δείκτες Συμμετοχής 166 δείκτες (διαφόρων ειδών) 1

Διαβάστε περισσότερα

Του Friedmann Friese, για 3 έως 6 παίκτες 13 ετών και άνω. 60 κάρτες: - 36 κάρτες με αριθμούς (έξι σετ καρτών από το 0 έως 5)

Του Friedmann Friese, για 3 έως 6 παίκτες 13 ετών και άνω. 60 κάρτες: - 36 κάρτες με αριθμούς (έξι σετ καρτών από το 0 έως 5) Του Friedmann Friese, για 3 έως 6 παίκτες 13 ετών και άνω 60 κάρτες: - 36 κάρτες με αριθμούς (έξι σετ καρτών από το 0 έως 5) - 24 κάρτες αποστολών (με 1 έως 6 σύμβολα) 35 πλακίδια αντικειμένων: - 8 x σκαμπό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ του Uwe Rosenberg για 2 παίκτες, ηλικίας 13 και άνω ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Χάβρη. Ήρθε η στιγμή να κατασκευάσετε το εσωτερικό της λιμάνι. Οι παίκτες κατασκευάζουν και χρησιμοποιούν 32 διαφορετικά κτίρια,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα και προετοιμασία για τέσσερις παίκτες

Περιεχόμενα και προετοιμασία για τέσσερις παίκτες Ένα παιχνίδι του Peter Prinz για 2-4 παίκτες Σαν αρχαιολόγοι, οι παίκτες αποκτούν την γνώση που απαιτείται για να ξεκινήσουν αποστολές σε Αίγυπτο, Μεσοποταμία, Κρήτη και Ελλάδα. Ποιός έχει τη δύναμη να

Διαβάστε περισσότερα

9.1 Αλλαγή συμπεριφοράς (Switch Page)

9.1 Αλλαγή συμπεριφοράς (Switch Page) Κεφάλαιο 9 ο : Αλλαγή σελίδας και Δημιουργία Κλώνων Μέχρι αυτό το κεφάλαιο, τα παιχνίδια μας είχαν δυο σταθερά στοιχεία: α) τη συμπεριφορά των αντικειμένων - την προσδιορίζαμε αρχικά και παρέμενε ίδια

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ.14: Μεταβλητές & Λίστες

Κεφ.14: Μεταβλητές & Λίστες Κεφ.14: Μεταβλητές & Λίστες... Σε αυτό το κεφάλαιο: 14.1 Εισαγωγή στην έννοια των μεταβλητών 14.2 Λίστες 14.3 Παραδείγματα... «Το πιο απίθανο πράγμα με τη ζωή είναι ότι πάντα θα υπάρχουν μεταβλητές. Θα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ.15: Παιχνίδια. 15.1 Super Pong. [15_π01.sb]

Κεφ.15: Παιχνίδια. 15.1 Super Pong. [15_π01.sb] Κεφ.15: Παιχνίδια... Σε αυτό το κεφάλαιο: 15.1 Super Pong 15.1 Ναρκοπέδιο! 15.3 Σκοποβολή 15.4 Ο καρχαρίας 15.5 Παραλλαγή Pacman 15.6 Καροτοκυνηγός... 15.1 Super Pong [15_π01.sb] Στο παιχνίδι Super Pong

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΚΑΚΙΟΥ FIDE 2009 - ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΠΡΟΛΟΓΟΣ

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΚΑΚΙΟΥ FIDE 2009 - ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΚΑΚΙΟΥ FIDE 2009 - ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Κανόνες σκακιού FIDE 2009 - Μετάφραση Μετάφραση: Βύρων Τσορµπατζόγλου - Σάββας Μαυροµούστακος Φιλολογική επιµέλεια: Νίκος Λιάλιας (Φιλόλογος, Καθηγητής Κολεγίου «ΕΛΑΣΑΛ»)

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12: Επαναλήψεις ΙΙ

Κεφάλαιο 12: Επαναλήψεις ΙΙ Κεφάλαιο 12: Επαναλήψεις ΙΙ... Σε αυτό το κεφάλαιο: 12.1 Εντολή «για πάντα εάν» 12.2 Εντολή «επανέλαβε ώσπου» 12.3 Εντολή «περίμενε ώσπου» 12.4 Συνδυαστικά παραδείγματα... «Ό, τι επαναλαμβάνουμε, μας καθορίζει»

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5: Κίνηση. 5.1 Σχετική κίνηση αντικειμένων

Κεφάλαιο 5: Κίνηση. 5.1 Σχετική κίνηση αντικειμένων Κεφάλαιο 5: Κίνηση... Σε αυτό το κεφάλαιο: 5.1 Σχετική κίνηση αντικειμένων 5.2 Κίνηση με συντεταγμένες 5.3 Ομαλή κίνηση 5.4 Ολοκληρωμένο παράδειγμα... Δώσε μου τόπο να σταθώ και κινώ και την γη ακόμα (Αρχιμήδης)

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 13: Επικοινωνία

Κεφάλαιο 13: Επικοινωνία Κεφάλαιο 13: Επικοινωνία... Σε αυτό το κεφάλαιο: 13.1 Εντολές «μετάδωσε» και «όταν λάβω» 13.2 Εντολή «μετάδωσε και περίμενε» 13.3 Παραδείγματα... «Το πρώτο μισό της ζωής μας ψάχνουμε κυρίως να βρούμε ποιοί

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Αντικείμενα

Κεφάλαιο 4: Αντικείμενα Κεφάλαιο 4: Αντικείμενα... Σε αυτό το κεφάλαιο: 4.1 Το σκηνικό του Scratch 4.2 Σχεδιάζοντας ένα σκηνικό 4.3 Σχεδιάζοντας αντικείμενα... «Το κρίσιμο στοιχείο της δημιουργικότητας, είναι το να μη φοβάσαι

Διαβάστε περισσότερα

και Μεγάλους Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr

και Μεγάλους Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr Υπολογιστές για Μικρούς και Μεγάλους Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr MICROSOFT WINDOWS XP Ξεκινώντας με τα WINDOWS Επιφάνεια Εργασίας Επιμέλεια: ΚΩΛΕΤΣΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙ Ι ΤΟΥ ΠΟΚΕΡ 1. ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΚΕΡ - Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ 2. ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΚΕΡ - ΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ 3. ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΙΑΦΟΡΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ : TEXAS HOLD 'EM OMAHA HIGH LOW ΠΟΚΑ ΜΕ ΕΠΤΑ ΦΥΛΛΑ ΠΟΚΑ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

7.1 Ο κόσμος, οι ιδιότητες του κόσμου

7.1 Ο κόσμος, οι ιδιότητες του κόσμου Κεφάλαιο 7 ο : Αλληλεπιδρώ με τον κόσμο! Φαντάζεστε ένα παιχνίδι αγώνων ταχύτητας, όπου το αυτοκίνητο που οδηγείτε μπορεί να πηγαίνει με την ίδια ταχύτητα μέσα στα όρια της πίστας αλλά και εκτός αυτής

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007

Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007 - 17 - PowerPoint 2007 Δημιουργία παρουσίασης Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007 Σε αυτή την ενότητα θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη γρήγορη και εύκολη δημιουργία βασικής παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης. Alpine Navigation System. Λογισμικό πλοήγησης για το Alpine Navigation System. Ελληνική Μάρτιος 2015, έκδ. 1.0

Εγχειρίδιο χρήσης. Alpine Navigation System. Λογισμικό πλοήγησης για το Alpine Navigation System. Ελληνική Μάρτιος 2015, έκδ. 1.0 Εγχειρίδιο χρήσης Alpine Navigation System Λογισμικό πλοήγησης για το Alpine Navigation System Ελληνική Μάρτιος 2015, έκδ. 1.0 Πίνακας περιεχομένων 1 Προειδοποιήσεις και πληροφορίες ασφάλειας... 5 2 Πώς

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης. Alpine Navigation

Εγχειρίδιο χρήσης. Alpine Navigation Εγχειρίδιο χρήσης Alpine Navigation Λογισμικό πλοήγησης για το Alpine INE-W977BT Ελληνική (GR) Ευχαριστούμε για την επιλογή σας του Alpine-NAVI ως πλοηγό σας. Αρχίστε να χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας αμέσως.

Διαβάστε περισσότερα

T A B L E O F C O N T E N T S

T A B L E O F C O N T E N T S Twilight Struggle Deluxe Edition 1 Deluxe Edition by Jason Matthews & Ananda Gupta RULE BOOK T A B L E O F C O N T E N T S 1. Introduction... 2 2. Components... 2 3. Game Setup... 3 4. Game Sequence...

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμασία κάρτες ξεκινήματος μένουν κλειστές. Κανόνες παιξίματος.

Προετοιμασία κάρτες ξεκινήματος μένουν κλειστές. Κανόνες παιξίματος. Κάπου στο Λονδίνο κρύβεται ο αυτόνομος Χ. Η Σέκλαντ Γιάρντ έχει στη διαθεσή της δύο, τρεις ως πέντε σεκίτες για να τον εντοπίσουν. Κινούνται με ταξί, μετρό ή λεωφορείο κι έχουν στη διάθεση τους ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα