Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ"

Transcript

1 ΜΑΘΗΜΑ 2ο Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ Στη φύση δεν υπάρχει ίσως τίποτε παλαιότερο από την κίνηση. Τα βιβλία που έχουν γραφτεί από τους φιλόσοφους για αυτήν δεν είναι ούτε λίγα ούτε µικρά. Όµως, κάνοντας πειράµατα, ανακάλυψα ιδιότητες που έως τώρα δεν είχαν παρατηρηθεί, ούτε αποδειχτεί και αξίζει να κοινοποιηθούν. Galileo Galilei ος (16 αιώνας) Ο Γαλιλαίος µμε µμια σειρά ενδελεχών πειραµμάτων διείσδυσε στο βαθύτερο νόηµμα των φυσικών αρχών που διέπουν την κίνηση των σωµμάτων στο χώρο. Το βιβλίο του, Διάλογος µμεταξύ των δυο µμεγάλων συστηµμάτων του κόσµμου 1, σηµματοδό- τησε την απαρχή µμιας νέας αντίληψης για την κατανόηση της φυσικής πραγµμα- τικότητας. Πέρα από τις επικρατούσες έως τότε λανθασµμένες απόψεις για τους νόµμους της κίνησης, τα µμαθηµματικά που είχε στη διάθεσή του βασίζονταν απο- κλειστικά στη Γεωµμετρία του Ευκλείδη και του Αρχιµμήδη. Ανέπτυξε µμια συλλογιστική απεριόριστων διαδοχικών διαµμερίσεων της χρονι- κής µμονάδας προκειµμένου να γίνει αντιληπτό αυτό που συµμβαίνει κάθε στιγµμή της κίνησης. Στις σελίδες των βιβλίων του ξεδιπλώνονται εκπληκτικές σκέψεις και συλλογιστικές που αναµμφίβολα οδηγούν στην ανάγκη ορισµμού της έννοιας του απειροστού για την κατανόηση και ερµμηνεία της κίνησης. Λίγο αργότερα, ο Νεύτωνας, στα δικά του κείµμενα, διατύπωσε τους νόµμους της κίνησης θέτοντας τα θεµμέλια της Κλασικής Μηχανικής και έδωσε το έναυσµμα για τη δηµμιουργία του Απειροστικού και Διαφορικού Λογισµμού προκειµμένου να ερµμηνευτούν ορθολογικά τα φαινόµμενα της φυσικής πραγµματικότητας. 1 Galileo Galilei : Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo, 1632.

2 70 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α : ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ 2.1. Η μαθηματική αναπαράσταση της κίνησης στον ευκλείδειο χώρο. Η µμαθηµματική αναπαράσταση της κίνησης στο χώρο απαιτεί τη θεώρηση ενός ιδεατού σηµμειακού προτύπου που θα καλούµμε υλικό σηµμείο. Ο χρόνος υπεισέρ- χεται πλέον ως παράµμετρος στο χώρο των ταυτόχρονων γεγονότων που είναι εφοδιασµμένος µμε την ευκλείδεια δοµμή του. Η κίνηση ενός υλικού σηµμείου ορίζε- ται µμαθηµματικά ως συνεχής απεικόνιση του χρονικού άξονα ή ενός χρονικού δι- αστήµματος στον τρισδιάστατο ευκλείδειο χώρο: x : Ι 3. Κάθε χρονική στιγµμή η θέση του υλικού σηµμείου εντοπίζεται µμε τις καρτεσιανές συντεταγµμένες του ευκλείδειου συστήµματος αναφοράς: x (t) = ( x1 (t), x2 (t), x3 (t) ). Η προσανατολισµμένη καµμπύλη που ορίζεται από την εικόνα αυτής της απεικό- νισης αποτελεί τον φορέα της κίνησης στον ευκλείδειο χώρο και το γράφηµμά της εκφράζει την εξέλιξη της κίνησης στο χώρο- χρόνο: {(t, x) 3 } / x = x(t). Στιγµμιότυπα της χωροχρονικής εξέλιξης µμιας ελικοειδούς κίνησης. Ο ορισµμός της κίνησης στον ευκλείδειο χώρο καθιστά εφικτή την εισαγωγή της έννοιας της ταχύτητας και της επιτάχυνσης µμε την προϋπόθεση ότι οι συνιστώ- σες της απεικόνισης που ορίζει την κίνηση να είναι τουλάχιστο δυο φορές πα- ραγωγίσιµμες ως προς το χρόνο µμε συνεχείς παραγώγους: xi : Ι, i = 1,2,3. Η ταχύτητα µμε την οποία το υλικό σηµμείο διανύει την τροχιά του στο χώρο ορί- ζεται, τη χρονική στιγµμή t, ως το εφαπτόµμενο διάνυσµμα στο σηµμείο x(t) : x (t) = ( x 1 (t), x 2 (t), x 3 (t) )x(t ) και την ίδια στιγµμή η επιτάχυνση ορίζεται ως το διάνυσµμα στο σηµμείο x(t) : x (t) = ( x 1 (t), x 2 (t), x 3 (t) )x(t ). ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ, Σ. Ν. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

3 ΜΑΘΗΜΑ 2 ο : Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ 71 Το διάνυσµμα της επιτάχυνσης αποσυντίθεται κάθε χρονική στιγµμή στην επι- τρόχια και την κεντροµμόλο συνιστώσα του: x(t) = γ ε (t) + γ κ (t) όπου γ ε (t) x(t) και γ κ (t) x(t). Αποσύνθεση της επιτάχυνσης στην επιτρόχια και στην κεντροµμόλο συνιστώσα της. Αν η κεντροµμόλος επιτάχυνση είναι µμηδενική τότε η τροχιά είναι ευθύγραµμµμη και αν επιπλέον η επιτρόχια επιτάχυνση είναι επίσης µμηδενική, οπότε η επιτά- χυνση είναι µμηδενική, τότε η κίνηση είναι ευθύγραµμµμη οµμαλή: x(t) = x o + v o t = (x o1 + v o1 t, x o2 + v o2 t, x o3 + v o3 t), x o,v o 3. Αν κατά τη διάρκεια της κίνησης το µμέτρο της ταχύτητας διατηρείται σταθερό τότε η επιτάχυνση είναι αποκλειστικά κεντροµμόλος και αυτό σηµμαίνει ότι το διάνυσµμα της επιτάχυνσης είναι κάθετο στο διάνυσµμα της ταχύτητας: 1 x(t) σταθερό x(t) x(t). Η τροχιά της κίνησης ενός υλικού σηµμείου στο χώρο χαρακτηρίζεται από τη γε- ωµμετρία της και από την ταχύτητα µμε την οποία την διατρέχει το υλικό σηµμείο. Η γεωµμετρία της εκφράζεται µμε την καµμπυλότητα και τη στρέψη της στο χώρο. Η καµμπυλότητα υποδεικνύει την εκτροπή της τροχιάς από την ευθύγραµμµμη πο- ρεία και η στρέψη την εκτροπή της από την επίπεδη πορεία. Το ερώτηµμα που τίθεται αφορά στην αναζήτηση του αιτίου που προκαλεί την καµμπύλωση και τη στρέψη µμιας τροχιάς στο χώρο και τον τρόπο υπολογισµμού τους. Στον ευκλείδειο χώρο, έχοντας την παραµμετρική έκφραση µμιας τροχιάς ως προς το χρόνο, η καµμπυλότητα και η στρέψη υπολογίζονται αντίστοιχα ως εξής: κ(t) = x(t) x(t) x(t) 3 και τ(t) = < x(t) x(t), x(t) > x(t) x(t) 2. 1 Η ορθογωνιότητα ταχύτητας και επιτάχυνσης ισχύει µμόνο όταν η ταχύτητα έχει σταθερό µμέτρο: x(t) = υ o < x(t), x(t) > = υ o d dt < x(t), x(t) > = 0 < x(t), x(t) > = 0 x(t) x(t).

4 72 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α : ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ 2.2. Η καμπυλότητα και η στρέψη των τροχιών στον ευκλείδειο χώρο. Ο Νεύτωνας, από τη νεαρή του ηλικία, επεδίωξε να ορίσει και να υπολογίσει την κύρτωση, όπως έλεγε, µμιας τροχιάς σε κάθε σηµμείο της. Το σκεπτικό του, καθα- ρά γεωµμετρικό, βασίστηκε στην υπόθεση ότι η τροχιά, σε κάθε σηµμείο της, θα ήταν εφικτό να υποκατασταθεί τοπικά µμε το τόξο ενός εγγύτατου κύκλου η ακτίνα του οποίου θα έδινε νόηµμα στην καµμπυλότητα της τροχιάς στο δεδοµμένο σηµμείο. Έτσι, θα µμπορούσαµμε να ισχυριστούµμε ότι, σε κάθε σηµμείο της τροχιάς, η καµμπυλότητά της υποδεικνύεται από την αντίστροφη τιµμή του µμήκους της ακτίνας του αντίστοιχου εγγύτατου κύκλου. Η καµμπυλότητα ως γεωµμετρικό χαρακτηριστικό µμιας τροχιάς. Σύµμφωνα µμε αυτό το σκεπτικό, κάθε στιγµμή στο αντίστοιχο σηµμείο της τροχιάς, ο φορέας της κεντροµμόλου επιτάχυνσης διέρχεται από το κέντρο του εγγύτα- του κύκλου και το µμέτρο της εξαρτάται αφενός από την καµμπυλότητα της τρο- χιάς σε αυτό το σηµμείο και αφετέρου από το µμέτρο της ταχύτητας τη συγκεκρι- µμένη στιγµμή. Αν κατά τη διάρκεια της κίνησης το µμέτρο της ταχύτητας είναι σταθερό τότε η επιτάχυνση είναι εξολοκλήρου κεντροµμόλος και κάθετη στην ταχύτητα και αν η ταχύτητα έχει µμοναδιαίο µμέτρο τότε το µμέτρο της κεντρο- µμόλου επιτάχυνσης θα είναι ίσο µμε το αντίστροφο του µμήκους της ακτίνας του εγγύτατου κύκλου στο αντίστοιχο σηµμείο της τροχιάς. Έτσι, όταν πρόκειται για κινήσεις µμε ταχύτητα σταθερού µμοναδιαίου µμέτρου, η τιµμή της καµμπυλότητας θα υπολογιστεί κάθε στιγµμή στο αντίστοιχο σηµμείο της τροχιάς ως εξής: κ : I +, κ(t) = x(t). Οι κινήσεις µμε ταχύτητα σταθερού µμοναδιαίου µμέτρου αποτελούν τη συλλογι- στική βάση για τον υπολογισµμό της καµμπυλότητας και της στρέψης κάθε τρο- χιάς. Για το σκοπό αυτό θεωρούµμε ένα σύστηµμα αναφοράς του οποίου η ορθο- κανονική του βάση ορίζεται κάθε χρονική στιγµμή από τα διανύσµματα: T(t) = x(t), N(t) = x(t) / x(t), B(t) = T(t) N(t).

5 ΜΑΘΗΜΑ 2 ο : Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ 73 Τα µμοναδιαία αυτά διανύσµματα συγκροτούν µμια θετικά προσανατολισµμένη ορ- θοκανονική βάση και σε κάθε σηµμείο της τροχιάς υποδεικνύουν αντίστοιχα την κατεύθυνσή της, την κατεύθυνση εκτροπής της από την ευθύγραµμµμη πορεία, την κατεύθυνση εκτροπής της από την επίπεδη πορεία. Αυτό το σύστηµμα ανα- φοράς, που µμε την πάροδο του χρόνου παρακολουθεί την τροχιά της κίνησης, παρέχει πληροφορίες που δεν είναι αντιληπτές στο ευκλείδειο σύστηµμα ανα- φοράς. Πρόκειται για το σύστηµμα αναφοράς ή τρίεδρο Frenet 1 της τροχιάς. Σε κάθε σηµμείο της τροχιάς προσαρτάται το σύστηµμα αναφοράς Frenet. Στις κινήσεις µμε ταχύτητα µμοναδιαίου µμέτρου οι τιµμές της καµμπυλότητας και της στρέψης, κάθε στιγµμή στο αντίστοιχο σηµμείο της τροχιάς, ορίζονται ως εξής: κ : I +, κ(t) = T(t) / N(t) και τ : I, τ(t) = B(t) / N(t). Ο ορισµμός αυτός είναι συνεπής γιατί η σταθερότητα του µμέτρου της ταχύτητας µμε την οποία διανύεται η τροχιά επιβάλλει την ορθογωνιότητα µμεταξύ ταχύτη- τας και επιτάχυνσης και συνακόλουθα τις συγγραµμµμικότητες: 2 T(t) N(t) : T(t) = κ(t) N(t), Β(t) N(t) : Β(t) = τ(t) N(t). Αν η στρέψη είναι µμηδενική τότε η τροχιά είναι επίπεδη και αν η καµμπυλότητα είναι µμηδενική τότε η τροχιά είναι ευθύγραµμµμη. Όσο µμεγαλύτερη είναι η τιµμή της καµμπυλότητας τόσο εντονότερη είναι η καµμπύλωση της τροχιάς και όσο µμεγαλύτερη είναι η απόλυτη τιµμή της στρέψης τόσο εντονότερη είναι η εκτρο- πή της τροχιάς από την επίπεδη πορεία. 1 O Jean Frédéric Frenet ( ) εισήγαγε αυτό το τρίεδρο στη διδακτορική του διατριβή που παρουσίασε στο Πανεπιστήµμιο της Τουλούζης το Η πρώτη παραλληλία είναι προφανής και η δεύτερη προκύπτει από τις σχέσεις καθετότητας: B(t) B(t) και B(t) T(t). Ένας απλός υπολογισµμός υποδεικνύει ότι: B(t) = 1 < B(t), B(t) > = 1 d dt < B(t), B(t) > = 0 < B(t), B(t) > = 0 B(t) B(t), B(t) T(t) < B(t), T(t) > = 0 d dt < B(t), T(t) > = 0 < B(t), T(t) > + < B(t), T(t) > = 0 < B(t), T(t) > = < B(t), T(t) > = < B(t),κ(t) N(t) > = 0 B(t) T(t).

6 74 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α : ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ 2.3. Ο υπολογισμός της καμπυλότητας και της στρέψης των τροχιών. Θα εκθέσουµμε τη συλλογιστική που οδηγεί στους υπολογιστικούς τύπους της καµμπυλότητας και της στρέψης οποιασδήποτε τροχιάς στον ευκλείδειο χώρο. Για το σκοπό αυτό θεωρούµμε µμια κίνηση στον ευκλείδειο χώρο: x :Ι 3, x(t) = ( x 1 (t),x 2 (t),x 3 (t)), και επιχειρούµμε την αναπαραµμέτρηση της τροχιάς της µμε αναδιαβάθµμιση του χρονικού άξονα λαµμβάνοντας υπόψη το µμήκος του διανυόµμενης διαδροµμής από µμια αρχική χρονική στιγµμή t o έως µμια στιγµμή t : t s(t) = x(u) du. t o Έτσι προκύπτει η αµμφιµμονοσήµμαντη απεικόνιση χρονικής αναδιαβάθµμισης: s : I I, t = s(t), η οποία, µμε την προϋπόθεση µμη µμηδενισµμού της ταχύτητας κατά τη διάρκεια της κίνησης, είναι αµμφιπαραγωγίσιµμη και ορίζεται η µμεταχρονισµμένη κίνηση: ( ). x : I 3, x ( = x 1 (, x 2 (, x 3 ( Το σηµμαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι ο µμεταχρονισµμός αυτός δεν αλλοιώνει τα γεωµμετρικά χαρακτηριστικά της τροχιάς και σε κάθε σηµμείο της ισχύει: x(t) = x (, t I. Μεταχρονισµμός µμιας κίνησης και αναπαραµμέτρηση της τροχιάς της. Η αναδιαβάθµμιση του χρονικού άξονα δεν επηρεάζει τη διεύθυνση της ταχύτη- τας αλλά αλλοιώνει την αριθµμητική της τιµμή ως εξής: dx i dt x i = d d t ds dt x i d d t = dx i dt dt ds, i = 1,2,3 και έτσι η ταχύτητα της µμεταχρονισµμένης κίνησης έχει µμοναδιαίο µμέτρο: ds dt = d dt t x(u) du = x(t) x ( = x(t) dt / ds =1. t o

7 ΜΑΘΗΜΑ 2 ο : Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ 75 Η επιτάχυνση της µμεταχρονισµμένης κίνησης είναι συνακόλουθα εξολοκλήρου κεντροµμόλος άρα κάθετη στην ταχύτητα: x ( x (, t I. Σε κάθε σηµμείο της τροχιάς θεωρούµμε τα διανύσµματα της βάσης Frenet : T ( = x (, N ( = x ( / x (, B ( = T ( N (, t I, και έτσι ορίζεται η καµμπυλότητα και η στρέψη της τροχιάς: 1 κ : I +, κ(t) := κ (s(t)) := T (s(t)) / N (s(t)), τ : I, τ(t) := τ (s(t)) := B (s(t)) / N (s(t)). Επανερχόµμενοι στη φυσική διαβάθµμιση του χρονικού άξονα έχουµμε: T(t) = T (s(t)), N(t) = N (s(t)), B(t) = B (s(t)), t I, και εισάγοντας ως διορθωτικό παράγοντα το µμέτρο της ταχύτητας: υ(t) = x(t), t I, προκύπτει η έκφραση της καµμπυλότητα και της στρέψης της τροχιάς: κ(t) = 1 T(t) / N(t) και τ(t) = 1 B(t) / N(t). υ(t) υ(t) Με µμια απλή υπολογιστική διαδικασία 2 προκύπτουν οι κλασικοί τύποι Frenet- Serret 3 που δίνουν τον ρυθµμό της χρονικής µμεταβολής των διανυσµμάτων της βάσης Frenet της τροχιάς κατά τη διάρκεια της κίνησης: T(t) N(t) B(t) 0 κ(t) 0 = υ(t) κ(t) 0 τ(t) 0 τ(t) 0 T(t) N(t) B(t) 1 Ο ορισµμός αυτός είναι συνεπής γιατί, ενώ οι συναρτήσεις κ και κ', όπως και οι συναρτήσεις τ και τ, δεν ορίζονται απαραίτητα στο ίδιο διάστηµμα του χρονικού άξονα, εντούτοις στις αντίστοιχες χρονικές στιγµμές αποδίδουν ίδιο σηµμείο της τροχιάς: x(t) = x (s(t)) = x(, t I. 2 Στην υπολογιστική αυτή διαδικασία χρησιµμοποιούµμε την ορθοκανονική ανάπτυξη : ξ = < ξ, T > T + < ξ, N > N + < ξ, B > B, ξ 3, 3 O Joseph- Alfred Serret ( ) έδωσε αυτούς τους τύπους που έχουν σπουδαία συνεισφορά στον υπολογισµμό της καµμπυλότητας και της στρέψης των τροχιών στο χώρο.

8 76 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α : ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ 2.4. Τα χαρακτηριστικά της κίνησης στο σύστημα αναφοράς Frenet. Στο σύστηµμα αναφοράς Frenet που είναι προσαρµμοσµμένο στην κίνηση του υλι- κού σηµμείου, η ταχύτητα και η επιτάχυνση έχουν την ακόλουθη έκφραση: x(t) = υ(t) T(t) x(t) = υ(t) T(t) + κ(t)υ 2 (t) N(t). Η επιτρόχια και η κεντροµμόλος συνιστώσα της επιτάχυνσης στο τρίεδρο Frenet. Η έκφραση της ταχύτητας είναι αναµμενόµμενη, όµμως στην έκφραση της επιτά- χυνσης εµμφανίζεται ένας όρος που υποδεικνύει το ρυθµμό µμεταβολής του µμέτρου της ταχύτητας και ένας όρος που επηρεάζεται από την καµμπυλότητα της τρο- χιάς και υποδεικνύει το ρυθµμό εκτροπής της διεύθυνσής της από την ευθύγραµμ- µμη πορεία. Προφανώς, όταν το µμέτρο της ταχύτητας είναι σταθερό προκύπτει: x(t) = υ o x(t) = κ(t)υ o 2 N(t). Αν η ταχύτητα και η επιτάχυνση της κίνησης δεν µμηδενίζονται και δεν γίνονται κάποια στιγµμή συγγραµμµμικές τότε στο καρτεσιανό σύστηµμα συντεταγµμένων του ευκλείδειου χώρου προκύπτει η υπολογιστική έκφραση της βάσης Frenet κατά µμήκος της τροχιάς και οι κλασικοί τύποι που δίνουν κάθε στιγµμή στο αντί- στοιχο σηµμείο της τροχιάς τις τιµμές της καµμπυλότητας και της στρέψης: 1 x(t) T(t) =, x(t) N(t) = B(t) T(t), B(t)= x(t) x(t) x(t), x(t) κ(t) = x(t) x(t) τ(t) = < x(t) x(t), x (t) > x(t) 3 x(t) x(t). 2 1 Η απόδειξη προκύπτει µμε απλούς υπολογισµμούς και εκτέλεση διανυσµματικών πράξεων : x(t) x(t) = κ(t)υ 3 (t) B(t) και < x(t) x(t), x (t) > = κ 2 (t)υ 6 (t)τ(t) x(t) x(t) = κ(t)υ 3 (t) και x(t) x(t) 2 = κ 2 (t)υ 6 (t).

9 ΜΑΘΗΜΑ 2 ο : Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ Τροχιές στο χώρο με σταθερό λόγο καμπυλότητας προς στρέψη. Αν ο λόγος της καµμπυλότητας προς τη στρέψη µμιας τροχιάς είναι σταθερός τότε η κίνηση χαρακτηρίζεται από το ότι ο φορέας της ταχύτητάς της διατηρεί στα- θερή κλίση ως προς κάποιον άξονα στο χώρο. Ας δώσουµμε την απόδειξη: Θεωρούµμε µμια κίνηση στο χώρο υποθέτοντας ότι ο φορέας της ταχύτητάς της διατηρεί σταθερή γωνία φ ως προς ένα δεδοµμένο σταθερό άξονα. Θα δώσουµμε τον αποδεικτικό συλλογισµμό αρκούµμενοι σε κινήσεις µμε ταχύτητα µμοναδιαίου µμέτρου και εισάγοντας τη βάση Frenet της τροχιάς T(t), N(t), B(t). Θεωρώντας το µμοναδιαίο διάνυσµμα του δεδοµμένου άξονα, η υπόθεση σηµμαίνει: < T(t), ξ > = cosφ, t I. Παραγωγίζοντας ως προς το χρόνο προκύπτει: d dt < T(t), ξ > = 0 < T(t), ξ > = < κ(t) N(t), ξ > = 0 N(t) ξ, t I. Το επίπεδο που ορίζεται κάθε στιγµμή από τα διανύσµματα T(t) και B(t) περιέχει λοιπόν τον σταθερό άξονα και από την ορθοκανονική ανάπτυξη προκύπτει: ξ = < ξ, T(t) > T(t) + < ξ, N(t) > N(t) + < ξ, B(t) > B(t) = cosφ T(t) + sinφ B(t). Παραγωγίζοντας ως προς το χρόνο προκύπτει: cosφ T(t) + sinφ B(t) = 0 τ(t)sinφ= κ(t)cosφ κ(t) /τ(t) = tgφ. Αντίστροφα, ας υποθέσουµμε ότι κατά τη διάρκεια της κίνησης ο λόγος της καµμπυλότητας προς τη στρέψη µμιας τροχιάς διατηρείται σταθερός: κ(t) /τ(t) = tg φ, τ(t) 0. Θεωρώντας το διάνυσµμα που στη βάση Frenet ορίζεται ως εξής: ξ(t) = cosφ T(t) + sinφ B(t) υπολογίζουµμε την παράγωγό του ως προς το χρόνο και διαπιστώνουµμε ότι: ξ(t) = (κ(t)cosφ τ(t)sinφ) N(t) = 0 ξ(t) = ξ, t I. Το διάνυσµμα αυτό ορίζει λοιπόν ένα σταθερό άξονα στο χώρο και ο φορέας της ταχύτητας της κίνησης διατηρεί σταθερή κλίση ως προς αυτό τον άξονα: < T(t), ξ > = cosφ.

10 78 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α : ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ 2.6. Παραδείγματα και υπολογιστική πρακτική του 2 ου μαθήματος. Τα παραδείγµματα που ακολουθούν έχουν σκοπό την υπολογιστική εξοικείωση µμε τα γεωµμετρικά χαρακτηριστικά των τροχιών στο χώρο και ειδικότερα µμε τη στρέψη και την καµμπυλότητά τους. Η γεωµμετρική κατασκευή των τροχιών απαιτεί τη χρήση τεχνικών κατασκευής παραµμετρικών καµμπυλών και η µμελέτη τους οδηγεί συχνά στη χρήση καµμπυλόγραµμµμων συντεταγµμένων. 1 Ø Παράδειγμα 1. Κυκλικές κινήσεις στο χώρο. Αν ένα υλικό σηµμείο διαγράφει στο χώρο κυκλική τροχιά, εφοδιάζοντας το επί- πεδο όπου εξελίσσεται η τροχιά µμε ένα σύστηµμα καρτεσιανών συντεταγµμένων τοποθετηµμένο στο κέντρο της, η κίνηση εκφράζεται παραµμετρικά ως εξής: x(t) = Rcosθ(t), y(t) = Rsinθ(t). Η ταχύτητα και η επιτάχυνση του υλικού σηµμείου αποσυντίθενται στην ορθο- κανονική βάση αυτού του συστήµματος συντεταγµμένων αντίστοιχα ως εξής: υ(t) = x(t) e x + y(t) e y όπου a(t) = x(t) e x + y(t) e y όπου x(t) = R θ(t)sinθ(t) y(t) = R θ(t)cosθ(t) x(t) = Rθ(t)sinθ(t) R θ 2 (t)cosθ(t) y(t) = Rθ(t)cosθ(t) Rθ 2 (t)sinθ(t) Όταν το επίπεδο όπου εξελίσσεται η τροχιά εφοδιαστεί µμε πολικές συντεταγ- µμένες, η θέση του υλικού σηµμείου δηλώνεται κάθε στιγµμή ως εξής: r = R, θ = θ(t). Στην τοπική βάση του συστήµματος των πολικών συντεταγµμένων, το διάνυσµμα που υποδεικνύει κάθε στιγµμή τη θέση του υλικού σηµμείου εκφράζεται ως εξής: ΟΜ (t) := r (t) = Rer (t) Η τοπική βάση των πολικών συντεταγµμένων ακολουθεί την κίνηση του υλικού σηµμείου. 1 Βλ. Παράρτηµμα 3: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΜΠΥΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ

11 ΜΑΘΗΜΑ 2 ο : Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ 79 Η ταχύτητα και η επιτάχυνση του υλικού σηµμείου εκφράζονται στην τοπική βάση του συστήµματος των πολικών συντεταγµμένων αντίστοιχα ως εξής: 1 υ(t) = R θ(t) e θ (t), a(t) = R θ 2 (t) e r (t) + R θ(t) e θ (t). Εισάγοντας το διάνυσµμα της γωνιακής ταχύτητας, το οποίο είναι κάθετο στο επίπεδο της κίνησης: ω(t) = ω(t) e z όπου ω(t) = θ(t), έχουµμε αντίστοιχα τις εκφράσεις: υ(t) = Rω(t) e θ (t), a(t) = Rω 2 (t) e r (t) + R ω(t) e θ (t), και, θεωρώντας το διάνυσµμα που υποδεικνύει κάθε στιγµμή τη θέση του υλικού σηµμείου, προκύπτουν αντίστοιχα οι εκφράσεις: υ(t) = ω(t) r (t), a(t) = ω(t) ( ω(t) r (t)) + ω(t) r (t). Το διάνυσµμα της γωνιακής ταχύτητας είναι κάθετο στο επίπεδο της κυκλικής κίνησης. Η κυκλική κίνηση καλείται οµμαλή όταν η γωνιακή ταχύτητα είναι σταθερή: ω(t) = ω o θ(t) = ω o t +θ o. Στην περίπτωση αυτή, στις καρτεσιανές συντεταγµμένες του επιπέδου κίνησης προκύπτουν οι εξής εκφράσεις της ταχύτητας και της επιτάχυνσης: υ(t) = (Rω o sinω o t) e x + (Rω o cosω o t) e y a(t) = (Rω o 2 cosω o t) e x (Rω o 2 sinω o t) e y και στην τοπική βάση των πολικών συντεταγµμένων εκφράζονται ως εξής: 2 υ(t) = Rω eθ o (t), a(t) = Rω er o (t). 1 Ο παρατηρητής, στο επίπεδο της κίνησης εφοδιασµμένο µμε το καρτεσιανό σύστηµμα αναφοράς, βλέπει την τοπική βάση των πολικών συντεταγµμένων να περιφέρεται ακολουθώντας την κίνηση του υλικού σηµμείου στην κυκλική του τροχιά και κάνει τον απλό υπολογισµμό: e x = cosθ e r sinθ e θ e y = sinθ e r + cosθ e θ e r = cosθ e x + sinθ e y e r = θ sinθ e x + θ cosθ e y e r = θ e θ e θ = sinθ e x + cosθ e y e θ = θ cosθ e x θ sinθ e y e θ = θ e r

12 80 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α : ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Ø Παράδειγμα 2. Ομαλές ελικοειδείς κυκλικές κινήσεις στο χώρο. Οι ελικοειδείς κυκλικές κινήσεις προκύπτουν από τη σύνθεση µμιας κυκλικής και µμιας ευθύγραµμµμης κίνησης στο χώρο και οι τροχιές τους περιελίσσονται στην επιφάνεια ενός κυλίνδρου κυκλικής βάσης. Μια ελικοειδής κυκλική κίνηση χα- ρακτηρίζεται ως οµμαλή, όταν η κυκλική και η ευθύγραµμµμη κίνηση που τη συνθέ- τουν είναι οµμαλές και στην περίπτωση αυτή, στις καρτεσιανές συντεταγµμένες του ευκλείδειου χώρου, εκφράζονται ως εξής:1 ℜ(x, y, z) : x (t) = R cos ω t, y (t) = R sin ω t, z (t) = ct, R > 0, ω 0, c 0. Τροχιές οµμαλών ελικοειδών κυκλικών κινήσεων. Το χαρακτηριστικό αυτών των κινήσεων είναι ότι η καµμπυλότητα και η στρέψη των τροχιών τους διατηρούν σταθερή τιµμή και ο φορέας της ταχύτητάς τους διατηρεί σταθερή κλίση ως προς τον άξονα του κυλίνδρου περιέλιξης. Επίσης, η οµμαλότητα των συνιστωσών κινήσεων, της κυκλικής στη βάση του κυλίνδρου και της ευθύγραµμµμης στον άξονα του κυλίνδρου, έχουν ως συνέπεια τη σταθε- ρότητα του βήµματος ανόδου ή καθόδου της τροχιάς στην επιφάνεια περιέλιξης. τ(t ) > 0 τ(t ) < 0 Τροχιές οµμαλών ελικοειδών κυκλικών κινήσεων. 1 Η ακτίνα της βάσης της κυλινδρικής επιφάνειας περιέλιξης είναι R και το πρόσηµμο της σταθεράς c υποδεικνύει αν η πορεία της τροχιάς είναι ανοδική ή καθοδική σε αυτή την επιφάνεια. Κάθε φορά που η κυκλική κίνηση ολοκληρώνει µμια περιφορά στη βάση του κυλίνδρου, ορίζεται το αντίστοιχο βήµμα ανόδου ή καθόδου της τροχιάς στην κυλινδρική επιφάνεια. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ, Σ. Ν. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

13 ΜΑΘΗΜΑ 2 ο : Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ 81 Γενικότερα, οι ελικοειδείς κυκλικές κινήσεις ορίζονται ως εξής: R(x, y,z) : x(t) = Rcosθ(t), y(t) = Rsinθ(t), z(t) = ct, R > 0, ω 0, c 0. Στις οµμαλές ελικοειδείς κυκλικές κινήσεις η γωνιακή ταχύτητα της συνιστώσας κυκλικής κίνησης είναι σταθερή: ω(t) := θ(t) = ω θ(t) = ω t +θ o. Στην κανονική βάση του ευκλείδειου χώρου προκύπτουν οι ακόλουθες εκφρά- σεις της θέσης, της ταχύτητας και της επιτάχυνσης: 1 R(x, y,z) : ΟΜ (t) = (Rcosω t) ex + (Rsinω t) e y + ct e z v(t) = (Rω sinω t) e x + (Rω cosω t) e y + ce z a(t) = (Rω 2 cosωt) e x (Rω 2 sinωt) e y Η επιτάχυνση αυτών των κινήσεων είναι αποκλειστικά κεντροµμόλος, αφού το µμέτρο της ταχύτητας διατηρείται σταθερό: v(t) = R 2 ω 2 + c 2 = υ o. Ο φορέας της ταχύτητας διατηρεί σταθερή κλίση ως προς τον άξονα του κυλίν- δρου περιέλιξης, όπως υποδεικνύει ο υπολογισµμός του εσωτερικού γινοµμένου. Η σταθερότητα της γωνιακής ταχύτητας της κυκλικής κίνησης και του µμέτρου της ταχύτητας της ευθύγραµμµμης κίνησης που συνθέτουν την ελικοειδή κίνηση, επιβάλουν τη σταθερότητα της καµμπυλότητας και της στρέψης: 2 κ(t) = v(t) a(t) v(t) 3 = Rω 2 R 2 ω 2 + c, τ(t) = < v(t) a(t), a(t) > 2 v(t) a(t) = 2 cω R 2 ω 2 + c 2. Τα διανύσµματα που συγκροτούν τη βάση Frenet υπολογίζονται ως εξής: v(t) T(t) = v(t) = 1 ( Rsint, Rcost, c) υ o v(t) a(t) B(t)= v(t) a(t) = 1 csint, ccost, R υ o ( ) N(t) = B(t) T(t) = Rcost, Rsint, 0 ( ) 1 Για την απλούστευση των εκφράσεων επιλέγουµμε το σύστηµμα αναφοράς έτσι ώστε θο=0. 2 Το σταθερό µμέτρο της γωνιακής ταχύτητας δεν θα υπεισέλθει στην τιµμή της καµμπυλότητας και της στρέψης της τροχιάς στην περίπτωση όπου c=ω.

14 82 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α : ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Η αναµμενόµμενη συµμπεριφορά του ρυθµμού µμεταβολής των διανυσµμάτων της βά- σης Frenet κατά µμήκος της τροχιάς της οµμαλής ελικοειδούς κυκλικής κίνησης, όπως υποδεικνύουν οι τύποι Serret- Frenet, είναι εύκολα επαληθεύσιµμη: T(t) = υ o κ(t) N(t), Β(t) = υ o τ(t) N(t), N(t) = υ o ( τ(t) Β(t) κ(t) T(t) ). o Στο συµμπέρασµμα αυτό θα µμπορούσαµμε να φτάσουµμε µμε µμεταχρονισµμό και αναπαραµμέτρηση της τροχιάς ως προς το µμήκος του διανυθέντος τµμήµματός της στο χρονικό διάστηµμα από µμια στιγµμή t o=0 έως µμια στιγµμή t : t = s(t) = t υ o du = υ o t. 0 Η αναπαραµμέτρηση αυτή, χωρίς να αλλοιώσει τα γεωµμετρικά χαρακτηριστικά της τροχιάς, δίνει στη µμεταχρονισµμένη κίνηση ταχύτητα µμοναδιαίου µμέτρου: x ( = Rcos((ω /υ o ), y ( = Rsin((ω /υ o ), z ( = c t /υ o, v ( = R(ω /υo )sin((ω /υ o ), R(ω /υ o )cos((ω /υ o ), c/υ o ( ) ( ) a ( = R(ω /υo ) 2 cos((ω /υ o ), R(ω /υ o ) 2 sin((ω /υ o ), 0 Εξ ορισµμού, το µμέτρο της επιτάχυνσης αυτής της µμεταχρονισµμένης κίνησης δίνει κάθε στιγµμή, στο αντίστοιχο σηµμείο της τροχιάς, την τιµμή της καµμπυλότητας: κ(t) := κ ( = a ( t ) = Rω 2 R 2 ω 2 + c 2. Θυµμίζουµμε ότι τα διανύσµματα της βάσης Frenet ορίζονται ως εξής: T(t) := T (, N(t) := N (, B(t) := B (, και κάθε στιγµμή, στο αντίστοιχο σηµμείο της τροχιάς, ορίζονται οι τιµμές: κ(t) := κ ( := T ( / N ( και τ(t) := τ ( := B ( / N (. Ξαναβρίσκουµμε έτσι τις τιµμές της καµμπυλότητας και της στρέψης ως εξής: T ( = v ( = ( R(ω /υ o )sin((ω /υ o ), R(ω /υ o )cos((ω /υ o ), c /υ o ) N ( = a ( / a ( = ( cos((ω /υo ), sin((ω /υ o ), 0) B ( = T ( N ( = (c/υo )sin((ω /υ o ), (c/υ o )cos((ω /υ o ), Rω /υ o ) ( ) και παραγωγίζοντας: T ( = R(ω /υ o ) 2 cos((ω /υ o ), sin((ω /υ o ), 0 B ( = (cω /υ 2 o ) cos((ω /υ o ), sin((ω /υ o ),0 ( ) ( )

15 ΜΑΘΗΜΑ 2 ο : Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ 83 προκύπτουν οι αναµμενόµμενες τιµμές: κ(t) := κ ( : τ(t) := τ ( : Rω 2 T ( = κ ( N ( άρα κ(t) = R 2 ω 2 + c, 2 cω Β ( = τ ( N (, άρα τ(t) = R 2 ω 2 + c. 2 o Στις ελικοειδείς κυκλικές κινήσεις, αφού η τροχιά τους περιελίσσεται σε µμια κυλινδρική επιφάνεια, θα ήταν πρακτική η χρήση κυλινδρικών συντεταγµμένων: R(r,θ,z) : r(t) = R, θ(t) = ω t, z(t) = ct, R > 0, ω 0, c 0. Στο σύστηµμα αναφοράς αυτών των συντεταγµμένων, η θέση, η ταχύτητα και η επιτάχυνση της οµμαλής ελικοειδούς κίνησης εκφράζονται ως εξής: ΟΜ (t) = Rer (t) + ct e z υ(t) = Rω e θ (t) + ce z a(t) = Rω 2 er (t). Το σύστηµμα αναφοράς, των κυλινδρικών συντεταγµμένων και εκείνο του Frenet, χωρίς να συµμπίπτουν οι βάσεις τους, ακολουθούν την τροχιά και ισχύει: e r (t) = N(t). Η καµμπυλότητα της ελικοειδούς τροχιάς µμπορεί έτσι να αναγνωστεί απευθείας στην έκφραση της επιτάχυνσης της κίνησης στο σύστηµμα αναφοράς Frenet : v(t) = υ ot(t) a(t) = υo T(t) a(t) = 2 υo κ(t) Ν(t) a(t) = υ 2 o κ(t) e r (t) κ(t) = Rω 2 R 2 ω 2 + c 2. Ø Παράδειγμα 3. Ελικοειδείς σπειροειδείς κινήσεις στο χώρο. Οι ελικοειδείς σπειροειδείς κινήσεις προκύπτουν από τη σύνθεση µμιας επίπεδης σπειροειδούς κίνησης και µμιας ευθύγραµμµμης κίνησης και οι τροχιές τους περι- ελίσσονται στην κωνική επιφάνεια που ορίζεται στον ευκλείδειο χώρο ως εξής: x 2 + y 2 = z 2. Τροχιά ελικοειδούς σπειροειδούς κίνησης.

16 84 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α : ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Ας εξετάσουµμε την τροχιά της ελικοειδούς σπειροειδούς κίνησης: x(t) = e ω t cosω t, y(t) = e ω t sinω t, z(t) = e ω t, ω 0. Η ταχύτητα και η επιτάχυνσή αυτής της κίνησης εκφράζονται ως εξής: v(t) = ω e ω t (cosω t + sinω t) e x + ω e ω t (cosω t sinω t) e y ω e ω t ez a(t) = (2ω 2 e ω t sinω t) e x (2ω 2 e ω t cosω t) e y + (ω 2 e ω t ) e z. Κατά τη διάρκεια της κίνησης, ούτε η καµμπυλότητα, ούτε η στρέψη αυτής της τροχιάς διατηρούν σταθερές τιµμές, αλλά ο λόγος τους είναι σταθερός: κ(t) = v(t) a(t) v(t) 3 = 2 3 eω t και τ(t) = < v(t) a(t), a(t) > v(t) a(t) 2 = 1 3 eωt. Τα διανύσµματα που συγκροτούν τη βάση Frenet υπολογίζονται ως εξής: v(t) T(t) = v(t) = 3 ( cosω t + sinω t, sinω t cosω t,1) 3 B(t)= v(t) a(t) v(t) a(t) = 6 6 N(t) = B(t) T(t) = 2 2 ( cosω t + sinω t, sinω t cosω t, 2) ( cosω t sinω t, sinω t cosω t, 0) Ο υπολογισµμός θα ήταν περίπλοκος αν επιχειρούσαµμε να κάνουµμε µμεταχρονισµμό γιατί η ταχύτητα και η επιτάχυνση αυτής της κίνησης δεν έχουν σταθερό µμέτρο: υ(t) := v(t) = 3 ω e ωt a(t) := a(t) = 5ω 2 e ω t. Η σταθερότητα του λόγου της καµμπυλότητας προς τη στρέψη υποδεικνύει ότι ο φορέας της ταχύτητας διατηρεί σταθερή κλίση ως προς ένα σταθερό άξονα, ο οποίος εδώ είναι ο άξονας της κωνικής επιφάνειας, δηλαδή ο τρίτος άξονας του ευκλείδειου συστήµματος αναφοράς, 1 που στη βάση Frenet ορίζεται ως εξής: 2 ξ = (τ(t) / κ(t)) T(t) + B(t) = 2 T(t) + B(t) = 6 (0,0,1) Η επαλήθευση γίνεται µμε έναν απλό υπολογισµμό του εσωτερικού γινοµμένου: < v(t), e z > = ω e ω t cosφ = ω e ω t / υ(t) cosφ = 3 / 3. 2 Η σταθερότητα αυτού του διανύσµματος στο χώρο είναι προβλέψιµμη από τον υπολογισµμό: ξ(t) = 2 T(t) + 2 B(t) = κ(t)υ(t) Ν(t) τ(t)υ(t) Ν(t) = 0 2 2

17 ΜΑΘΗΜΑ 2 ο : Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ 85 Επιβεβαιώνεται η αναµμενόµμενη συµμπεριφορά της βάσης Frenet, δηλαδή ότι το διάνυσµμα N(t) παραµμένει διαρκώς κάθετο στο σταθερό άξονα και αυτός περι- έχεται στο επίπεδο που ορίζεται κάθε στιγµμή από τα διανύσµματα T(t) και B(t). Οι αριθµμητικές τιµμές της ταχύτητας και της επιτάχυνσης αρκούν πλέον για τον υπολογισµμό της καµμπυλότητας, γνωρίζοντας ότι στη βάση Frenet ισχύει: v(t) = υ(t) T(t) a(t) = υ(t) T(t) + κ(t)υ 2 (t) N(t). Ø Παράδειγμα 4. Ελικοειδείς υπερβολικές κινήσεις στο χώρο. Οι ελικοειδείς υπερβολικές κινήσεις προκύπτουν από τη σύνθεση µμιας επίπεδης κίνησης που έχει ως φορέα µμια υπερβολή και µμιας ευθύγραµμµμης κίνησης. Ας εξε- τάσουµμε την τροχιά µμιας τέτοιας κίνησης στον ευκλείδειο χώρο: x(t) = e t, y(t) = e t, z(t) = t 2. Η ταχύτητα και η επιτάχυνση αυτής της κίνησης εκφράζονται ως εξής: v(t) = e t ex e t ey + 2 e z και a(t) = e t ex + e t ey. Η καµμπυλότητα και η στρέψη αυτής της τροχιάς δεν είναι σταθερές, αλλά κατά τη διάρκεια της κίνησης ο λόγος των τιµμών τους διατηρείται σταθερός: κ(t) = v(t) a(t) v(t) 2 = 3 (e t + e t ) = cosh 2 t τ(t) = < v(t) a(t), a(t) > v(t) a(t) 2 = 2 (e t + e t ) = cosh 2 t Η σταθερότητα του λόγου της καµμπυλότητας προς τη στρέψη της τροχιάς υπο- δεικνύει ότι ο φορέας της ταχύτητας διατηρεί σταθερή κλίση ως προς ένα στα- θερό άξονα, ο οποίος εδώ ορίζεται στη βάση Frenet από το διάνυσµμα: ξ = (τ(t) / κ(t)) T(t) + B(t) = T(t) + B(t) = 1,1, 0 ( ). Στον υπολογισµμό αυτό υπεισέρχονται τα διανύσµματα της βάσης Frenet : v(t) T(t) = v(t) = 1 ( e t, e t, 2) v(t) a(t) B(t)= 2cosh t v(t) a(t) = 1 e t, e t, 2 2cosh t ( ) Στο επίπεδο που ορίζεται κάθε στιγµμή από τα δυο αυτά διανύσµματα περιέχεται ο σταθερός αυτός άξονας, στον οποίο είναι διαρκώς κάθετος το διάνυσµμα: N(t) = B(t) T(t) = 1 ( 4cosh 2 2 (e t + e t ), 2 (e t + e t ), e 2t e ) 2t. t

18 86 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α : ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Η σταθερή κλίση του διανύσµματος της ταχύτητας ως προς αυτό τον άξονα προ- κύπτει µμε έναν απλό υπολογισµμό του εσωτερικού γινοµμένου: < v(t), ξ > = e t e t = 2cosht cosφ = 2cosht 2 2cosht 2 / 2 φ = 3π / 4. Οι αριθµμητικές τιµμές της ταχύτητας και της επιτάχυνσης αρκούν πλέον για τον υπολογισµμό της καµμπυλότητας, γνωρίζοντας ότι στη βάση Frenet ισχύει: όπου v(t) = υ(t) T(t) a(t) = υ(t) T(t) + κ(t)υ 2 (t) N(t) υ(t) := v(t) = e 2t + e 2t + 2 = 2cosh 2t+ 2 = 2cosht a(t) := a(t) = e 2t + e 2t = 2cosh2t. Ø Παράδειγμα 5. Μηδενισμός της στρέψης μιας τροχιάς στο χώρο. Στον ευκλείδειο χώρο, Θεωρούµμε τις κινήσεις που εκφράζονται ως εξής: x(t) = e t, y(t) = e t, z(t) = h(t), όπου στην τρίτη συνιστώσα υπεισέρχεται µμια συνάρτηση του χρόνου. Πρόκει- ται για κινήσεις που προκύπτουν από τη σύνθεση µμιας επίπεδης οριζόντιας κί- νησης που έχει ως φορέα µμια υπερβολή και µμιας ευθύγραµμµμης κατακόρυφης κίνησης που καθορίζεται από την επιλογή της συνάρτησης h(t). Ζητούµμενο είναι ο προσδιορισµμός της κλάσης των συναρτήσεων που ορίζουν την τρίτη συνιστώσα έτσι ώστε οι τροχιές να είναι επίπεδες και να εξελίσσονται σε ένα προκαθορισµμένο επίπεδο στο χώρο. Για το σκοπό αυτό, αρκεί ο υπολογισµμός της στρέψης και τότε θα διαπιστωθεί ότι οι αποδεκτές συναρτήσεις είναι λύσεις µμιας διαφορικής εξίσωσης: τ(t) = 0 < v(t) a(t), a(t) > = 0 h(t) h(t) = 0 από όπου προκύπτει: h(t) = c 1 e t + c 2 e t + c 3, c 1,c 2,c 3. Ο προκαθορισµμός του επιπέδου στο χώρο, στο οποίο θέλουµμε να εξελιχθεί η τροχιά αυτής της κίνησης, καθορίζει τις τιµμές των σταθερών της ολοκλήρωσης: ax + by + cz = d ae t + be t + ch(t) = d h(t) = (a/c)e t (b/c)e t + d /c. 1 1 Με την ίδια συλλογιστική αντιµμετωπίζεται το ίδιο ερώτηµμα και για άλλες κινήσεις, όπως π.χ. : x(t) = cost, y(t) = sint, z(t) = h(t)..

19 ΜΑΘΗΜΑ 2 ο : Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ Ερωτήματα, προβληματισμοί και ασκήσεις του 2 ου μαθήματος. Τα ερωτήµματα και οι ασκήσεις που ακολουθούν έχουν σκοπό την εξοικείωση µμε τις έννοιες και τις υπολογιστικές τεχνικές στις οποίες βασίστηκε το µμάθηµμα. Για την επεξεργασία τους απαιτείται καλή κατανόηση βασικών εννοιών και ευ- χέρεια στη χρήση τεχνικών από τη Διαφορική και Αναλυτική Γεωµμετρία. 1. H έννοια του ορίου, που οδηγεί στον ορισµμό της στιγµμιαίας ταχύτητας και επιτάχυνσης µμιας κίνησης, είναι από τις βαθύτερες µμαθηµματικές έννοιες και µμό- νο η ορθολογική ανάλυση του νοήµματος του απειροστού θα οδηγήσει στην αντίληψή της. Το ακόλουθο θέµμα µμελέτης θα σας κατευθύνει σε ενδιαφέροντα ερωτήµματα και προβληµματισµμούς: Ένα τρένο κινείται σε ευθύγραµμµμη σιδηροδροµμική γραµμµμή οδεύοντας µμε ταχύ- τητα ρυθµμισµμένη έτσι ώστε κάθε στιγµμή να ισούται αριθµμητικά µμε την υπολει- πόµμενη απόσταση έως το τέρµμα της διαδροµμής. Π.χ., στα 10 km πριν τον τέρµμα έχει ταχύτητα 10 km/h, στο 1 km θα έχει ταχύτητα 1 km/h, στα 500 m θα έχει ταχύτητα 0,5 km/h, κ.ο.κ. Σε πόσο χρόνο το τρένο θα διανύσει το τελευταίο χιλιόµμετρο της διαδροµμής ώστε να φτάσει στον προορισµμό του; 2. Στις ακόλουθες εικόνες έχουν σχεδιαστεί τα διανύσµματα της ταχύτητας και της επιτάχυνσης στις τροχιές κάποιων επίπεδων κινήσεων. Μπορείτε να πείτε ποια από αυτά τα σχήµματα είναι λανθασµμένα; 3. Εξετάστε αν είναι εφικτή η επιλογή των σταθερών που υπεισέρχονται στην έκφραση της ακόλουθης κίνησης ώστε η τροχιά της να είναι κυκλική: x(t) = acost, y(t) = 1 sint, z(t) = bcost, a,b. 4. Εξετάστε αν κατά τη διάρκεια των ακόλουθων κινήσεων το διάνυσµμα της ταχύτητάς τους διατηρεί σταθερή κλίση ως προς κάποιον άξονα στο χώρο, και προσδιορίστε αντίστοιχα αυτόν τον άξονα και τη σταθερή γωνία κλίσης: (i) x(t) = cosht, y(t) = sinht, z(t) = t (ii) x(t) = 3t t 3, y(t) = 3t 2, z(t) = 3t + t 3, (iii) x(t) = 2t, y(t) = t 2, z(t) = t 3 /3 (iv) x(t) = t + t 2, y(t) = t t 2, z(t) = 1+ 2t 3.

20 88 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α : ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ 5. Προσδιορίστε τις σταθερές που υπεισέρχονται στην έκφραση της ακόλουθης επίπεδης κίνησης ώστε να προκύπτουν αντίστοιχα οι τροχιές του σχήµματος: x(t) = at bsint, y(t) = a bcost, z (t) = 0, a,b. (b = a / 2) (b = a) (b = 3a) 6. Διαπιστώστε ότι η τροχιά της ακόλουθης κίνησης εξελίσσεται στην τοµμή µμιας σφαιρικής και µμιας κυλινδρικής επιφάνειας και υπολογίστε την καµμπυλό- τητα και τη στρέψη της:1 x(t) = cos2 t, y(t) = cost sint, z (t) = sint. 7. Στις ακόλουθες εικόνες δίνεται σχηµματικά το γράφηµμα µμιας ευθύγραµμµμης παλινδροµμικής κίνησης και το γράφηµμα µμιας κυκλικής κίνησης. Από την παρα- τήρησή τους θα µμπορούσατε να βγάλετε κάποιο ποιοτικό συµμπέρασµμα για την ταχύτητα και την επιτάχυνση αυτών των κινήσεων; 1 Η τροχιά αυτή εξελίσσεται στην καµμπύλη του Vincenzo Viviani ( ), µμαθητή του Γαλι- λαίου, ο οποίος µμελέτησε τις καµμπύλες που ορίζονται από την τοµμή σφαιρικών επιφανειών ακτίνας ρ και κυλινδρικών επιφανειών διαµμέτρου ρ µμε γενέτειρά διερχόµμενη από το κέντρο της σφαίρας. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ, Σ. Ν. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΟ

ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΟ ΜΑΘΗΜΑ 4: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΟ Στη φύση δεν υπάρχει ίσως τίποτε παλαιότερο από την κίνηση και οι φιλόσοφοι έχουν γράψει για αυτήν βιβλία που δεν είναι ούτε λίγα ούτε μικρά ΓΑΛΙΛΑΪΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ ΕΝΟΣ ΠΕΔΙΟΥ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

ΕΡΓΟ ΕΝΟΣ ΠΕΔΙΟΥ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 7ο ΕΡΓΟ ΕΝΟΣ ΠΕΔΙΟΥ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Η λέξη έργο, κατ αυτή την έννοια, αποδίδει πράγµατι την ιδέα της καταβαλλόµενης προσπάθειας και ταυτόχρονα της διανυόµενης διαδροµής Γιατί, δεν θα λέγαµε ότι υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ 9 ο ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Τίποτα δεν χάνεται, τίποτα δεν δηµιουργείται, όλα µετασχηµατίζονται. Αναξαγόρας (5 ος αιώνας π.χ.) Η έννοια της µμηχανικής ενέργειας, ως φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΟ

ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΟ ΜΑΘΗΜΑ 4: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΟ Στη φύση δεν υπάρχει ίσως τίποτε παλαιότερο από την κίνηση και οι φιλόσοφοι έχουν γράψει για αυτήν βιβλία που δεν είναι ούτε λίγα ούτε μικρά ΓΑΛΙΛΑΪΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΟ

ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΟ Πρώτα απ όλα θέλουμε να βρούμε και να εξηγήσουμε έναν ορισμό που να ταιριάζει όσο το δυνατό καλύτερα στα φυσικά φαινόμενα Και η πεποίθησή μας θα ενισχυθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 6ο Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΔΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 6ο Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΔΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 6ο Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΔΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Γιατί, ανεξάρτητα από τις λέξεις, θεωρώ αυτές τις δυνάµεις από µαθηµατική και όχι από φυσική άποψη και ο αναγνώστης πρέπει να επιφυλαχθεί στο να πιστέψει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΗ 30 ης ΜΑΪΟΥ 2016

ΕΞΕΤΑΣΗ 30 ης ΜΑΪΟΥ 2016 ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Μάθηµα: ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Καθηγητές: Α Μπούντης - Σ Πνευµατικός ΕΞΕΤΑΣΗ 0 ης ΜΑΪΟΥ 016 ΘΕΜΑ I (5 µονάδες) Στερεό Σώµα Δίνεται ο τελεστής αδράνειας I: οµμογενούς στερεού σώµματος συνεχούς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 10 ο ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Είναι σαν µια δύναµη που πηγάζει από τον Ήλιο 1 Johannes Kepler (16 ος αιώνας) Η θεωρία των κεντρικών πεδίων δυνάµμεων είναι µμάλλον η πρώτη πλήρης µμαθη- µματική θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 10 ο ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Είναι σαν µια δύναµη που πηγάζει από τον Ήλιο 1 Johannes Kepler (16 ος αιώνας) Η θεωρία των κεντρικών πεδίων δυνάµμεων είναι µμάλλον η πρώτη πλήρης µμαθη- µματική θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ο Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ Ο απόλυτος, αληθής, μαθηματικός χρόνος, από τη φύση του και αφεαυτού, ρέει ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο και δεν είναι αντιληπτό αντικείμενο Και ο απόλυτος

Διαβάστε περισσότερα

d 2 x = f (x, x). (t),x 2

d 2 x = f (x, x). (t),x 2 5 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Στην Κλασική Μηχανική, ο θεσεογραφικός χώρος μιας σημειακής μάζας είναι το σύνολο των θέσεων που έχει τη δυνατότητα να καταλάβει στον ευκλείδειο χώρο 3 Αν η σημειακή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ. Sagredo : Δ εν υπάρχει αµφιβολία ότι η ορµή ενός σώµατος σε πτώση

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ. Sagredo : Δ εν υπάρχει αµφιβολία ότι η ορµή ενός σώµατος σε πτώση ΜΑΘΗΜΑ 5 ο ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ Sagredo : Δ εν υπάρχει αµφιβολία ότι η ορµή ενός σώµατος σε πτώση διπλασιάζεται όταν αυτό πέφτει από διπλάσιο ύψος. Salviati : Είναι πολύ παρήγορο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΩΣ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΩΣ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ 8ο Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΩΣ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Οι περισσότερες από τις λύσεις που οι πιο µεγάλοι γεωµέτρες έδωσαν στα προβλήµατα της δυναµικής βασίζονται σε αρχές που

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΡΜΗ, Η ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ, Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η ΟΡΜΗ, Η ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ, Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Η ΟΡΜΗ, Η ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ, Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ Sagredo: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ορμή ενός σώματος σε πτώση διπλασιάζεται όταν αυτό πέφτει από διπλάσιο ύψος. Salviati: Είναι πολύ παρήγορο που είχα τέτοιο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 010-11 Μάθημα: ΜΗΧΑΝΙΚΗ Καθηγητές: Σ Πνευματικός Α Μπούντης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Τα φροντιστήρια γίνονται κάθε Δευτέρα 1100-100 και κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3ο Η ΓΑΛΙΛΑΪΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΝΕΥΤΩΝΕΙΑ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 3ο Η ΓΑΛΙΛΑΪΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΝΕΥΤΩΝΕΙΑ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 3ο Η ΓΑΛΙΛΑΪΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΝΕΥΤΩΝΕΙΑ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΥ Πρώτα απ όλα θέλουµε να βρούµε και να εξηγήσουµε έναν ορισµό που να ταιριάζει όσο το δυνατό καλύτερα στα φυσικά φαινόµενα.

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Κεφ. 1, Κινηματική υλικού σημείου Κλασική Μηχανική, Τμήμα Μαθηματικών Διδάσκων: Μιχάλης Ξένος, email : mxenos@cc.uoi.gr 10 Απριλίου 2012 1. Αν το διάνυσμα θέσης υλικού σημείου είναι: r(t) = [ln(t

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ. Μάθημα 1 ο : Συνοπτική ανασκόπηση βασικών προπτυχιακών εννοιών 1. ΤΟΠΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΩΝ ΧΏΡΩΝ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ. Μάθημα 1 ο : Συνοπτική ανασκόπηση βασικών προπτυχιακών εννοιών 1. ΤΟΠΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΩΝ ΧΏΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2016-17 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Καθηγητής: Σ Πνευματικός Μάθημα 1 ο : Συνοπτική ανασκόπηση βασικών προπτυχιακών εννοιών Το πρώτο μέρος του μαθήματος της

Διαβάστε περισσότερα

< h < +. σ (t) = (sin t + t cos t, cos t t sin t, 3), σ (t) = (2 cos t t sin t, 2 sin t t cos t, 0) r (t) = e t j + e t k. σ (t) = 1 2 t 1 2 k

< h < +. σ (t) = (sin t + t cos t, cos t t sin t, 3), σ (t) = (2 cos t t sin t, 2 sin t t cos t, 0) r (t) = e t j + e t k. σ (t) = 1 2 t 1 2 k ΛΥΣΕΙΣ 1. Οι ασκήσεις από το βιβλίο των Marsden - Tromba. 1. 3.1(3)(a) Είναι r (t) = sin ti + 2 cos(2t)j, r (t) = cos ti 4 sin(2t)j για κάθε t, r (0) = 2j, r (0) = i. Η εξίσωση της εφαπτομένης στο r(0)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Καθηγητής: Σ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΡΟΣ Α ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ. ΘΕΜΑΤΑ Α ΠΡΟΟΔΟΥ (Νοέμβριος 2011) 2 o2.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Καθηγητής: Σ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΡΟΣ Α ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ. ΘΕΜΑΤΑ Α ΠΡΟΟΔΟΥ (Νοέμβριος 2011) 2 o2. ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Καθηγητής: Σ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΡΟΣ Α ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΑ Α ΠΡΟΟΔΟΥ (Νοέμβριος 011) 1 Από τους ακόλουθους μετασχηματισμούς του αριθμητικού χωρο-χρόνου εντοπίστε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 5: ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ Salviati: Εκεί που δεν μας βοηθούν οι αισθήσεις πρέπει να παρέμβει η λογική, γιατί μόνο αυτή θα επιτρέψει να εξηγήσουμε τα φαινόμενα ΓΑΛΙΛΑΪΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ Η μαθηματική

Διαβάστε περισσότερα

Isaac Newton ( )

Isaac Newton ( ) Isaac Newton ( 1642 1727 ) Όλο το µέληµα της φιλοσοφίας φαίνεται να συνίσταται στο εξής: από τα φαινόµενα των κινήσεων αναζητείστε τις δυνάµεις της φύσης και, κατόπιν, από τις δυνάµεις αποδείξτε τα άλλα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ

Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 5: Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ Salviati: Εκεί όπου δεν μας βοηθούν οι αισθήσεις πρέπει να παρέμβει η λογική, γιατί μόνο αυτή θα επιτρέψει να εξηγήσουμε τα φαινόμενα ΓΑΛΙΛΑΪΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Καθηγητής: Σ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Καθηγητής: Σ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Καθηγητής: Σ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ Η Κλασική Μηχανική σηµματοδοτεί την πρώτη µμεγάλη επανάσταση της ανθρώπινης σκέ- ψης στην πορεία της για την ερµμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

1. Κινηµατική. x dt (1.1) η ταχύτητα είναι. και η επιτάχυνση ax = lim = =. (1.2) Ο δεύτερος νόµος του Νεύτωνα παίρνει τη µορφή: (1.

1. Κινηµατική. x dt (1.1) η ταχύτητα είναι. και η επιτάχυνση ax = lim = =. (1.2) Ο δεύτερος νόµος του Νεύτωνα παίρνει τη µορφή: (1. 1. Κινηµατική Βιβλιογραφία C. Kittel W. D. Knight M. A. Rueman A. C. Helmholz και B. J. Moe Μηχανική. Πανεπιστηµιακές Εκδόσεις Ε.Μ.Π. 1998. Κεφ.. {Μαθηµατικό Συµπλήρωµα Μ1 Παράγωγος} {Μαθηµατικό Συµπλήρωµα

Διαβάστε περισσότερα

( () () ()) () () ()

( () () ()) () () () ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΙ- ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΦΥΛΛΑΔΙΟ /011 1 Έστω r = r( t = ( x( t ( t z( t t I = [ a b] συνάρτηση C τάξης και r = r( t = r ( t = x ( t + ( t z ( t είναι μία διανυσματική + Nα αποδείξετε ότι: d 1 1

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Κλασικής Μηχανικής, Τμήμα Μαθηματικών Διδάσκων: Μιχάλης Ξένος, email : mxenos@cc.uoi.gr 19 Απριλίου 2013 Κεφάλαιο Ι 1. Να γραφεί το διάνυσμα της ταχύτητας και της επιτάχυνσης υλικού σημείου σε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ/ ΣΤΕΦ 3//7/2013 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ/ ΣΤΕΦ 3//7/2013 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ/ ΣΤΕΦ 3//7/013 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ: ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΩΡΕΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 Σώμα μάζας m=0.1 Kg κινείται σε οριζόντιο δάπεδο ευθύγραμμα με την

Διαβάστε περισσότερα

Ακτίνα καμπυλότητας - Ανάλυση επιτάχυνσης σε εφαπτομενική και κεντρομόλο συνιστώσα

Ακτίνα καμπυλότητας - Ανάλυση επιτάχυνσης σε εφαπτομενική και κεντρομόλο συνιστώσα Ακτίνα καμπυλότητας - Ανάλυση επιτάχυνσης σε εφαπτομενική και κεντρομόλο συνιστώσα Εξ ορισμού, ένας κύκλος έχει συγκεκριμένη και σταθερή καμπυλότητα σε όλα τα σημεία του ίση με 1/R όπου R η ακτίνα του.

Διαβάστε περισσότερα

v = r r + r θ θ = ur + ωutθ r = r cos θi + r sin θj v = u 1 + ω 2 t 2

v = r r + r θ θ = ur + ωutθ r = r cos θi + r sin θj v = u 1 + ω 2 t 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΉΣ Ι ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ, 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 019 ΚΏΣΤΑΣ ΒΕΛΛΙΔΗΣ, cvellid@phys.uoa.r, 10 77 6895 ΘΕΜΑ 1: Σώµα κινείται µε σταθερή ταχύτητα u κατά µήκος οριζόντιας ράβδου που περιστρέφεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Καθηγητής: Σ. Πνευματικός ΜΕΡΟΣ Β.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Καθηγητής: Σ. Πνευματικός ΜΕΡΟΣ Β. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 0- ΜΑΘΗΜΑ: Καθηγητής: Σ. Πνευματικός ΜΕΡΟΣ Β ΠΕΔΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ Μάθημα ο Στην Κλασική Μηχανική, ένα πεδίο δυνάμεων ορίζεται στον τρισδιάστατο ευκλείδειο

Διαβάστε περισσότερα

ds ds ds = τ b k t (3)

ds ds ds = τ b k t (3) Γενικά Μαθηματικά ΙΙΙ Πρώτο σετ ασκήσεων, Λύσεις Άσκηση 1 Γνωρίζουμε ότι το εφαπτόμενο διάνυσμα ( t), ορίζεται ως: t = r = d r ds (1) και επιπλέον το διάνυσμα της καμπυλότητας ( k), ορίζεται ως: d t k

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Εικόνα: Στην εκτέλεση πέναλτι, ο ποδοσφαιριστής κτυπά ακίνητη μπάλα, με σκοπό να της δώσει ταχύτητα και κατεύθυνση ώστε να σκοράρει. Υπό προϋποθέσεις, η εκτέλεση μπορεί να ιδωθεί

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 2: Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Τίποτε δεν θεωρώ μεγαλύτερο αίνιγμα από το χρόνο και το χώρο Εντούτοις, τίποτε δεν με απασχολεί λιγότερο από αυτά επειδή ποτέ δεν τα σκέφτομαι Charles

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ακαδημαϊκό έτος Καθηγητές: Σ. Πνευματικός Α. Μπούντης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ακαδημαϊκό έτος Καθηγητές: Σ. Πνευματικός Α. Μπούντης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 00- Μάθημα: ΜΗΧΑΝΙΚΗ Καθηγητές: Σ Πνευματικός Α Μπούντης Θέμα Μελέτης 5:η νευτώνεια διατύπωση των νόμων της κίνησης Σχόλια & Απαντήσεις & Προβληματισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 1: Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Τίποτε δεν θεωρώ μεγαλύτερο αίνιγμα από το χρόνο και το χώρο Εντούτοις, τίποτε δεν με απασχολεί λιγότερο από αυτά επειδή ποτέ δεν τα σκέφτομαι Charles

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΤΕΣΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΚΑΡΤΕΣΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΡΤΕΣΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Δυο κάθετοι μεταξύ τους προσανατολισμένοι και βαθμονομημένοι άξονες A Α Έστω σημείο Α στο επίπεδο Η θέση του προσδιορίζεται από τις προβολές στους άξονες A, A 0 A Η

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Τρισδιάστατες κινήσεις

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Τρισδιάστατες κινήσεις ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τρισδιάστατες κινήσεις Οι µονοδιάστατες κινήσεις είναι εύκολες αλλά ζούµε σε τρισδιάστατο χώρο Θα δούµε λοιπόν τώρα πως θα αντιµετωπίζοµε την κίνηση υλικού σηµείου στις τρεις διαστάσεις Ας θεωρήσοµε

Διαβάστε περισσότερα

2. Οι νόµοι της κίνησης, οι δυνάµεις και οι εξισώσεις κίνησης

2. Οι νόµοι της κίνησης, οι δυνάµεις και οι εξισώσεις κίνησης Οι νόµοι της κίνησης, οι δυνάµεις και οι εξισώσεις κίνησης Βιβλιογραφία C Kittel, W D Knight, A Rudeman, A C Helmholz και B J oye, Μηχανική (Πανεπιστηµιακές Εκδόσεις ΕΜΠ, 1998) Κεφ, 3 R Spiegel, Θεωρητική

Διαβάστε περισσότερα

Σχόλιο. Κατασκευή των τροχιών της δισδιάστατης γραμμικής δυναμικής.

Σχόλιο. Κατασκευή των τροχιών της δισδιάστατης γραμμικής δυναμικής. ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ : ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ 55 Σχόλιο. Κατασκευή των τροχιών της δισδιάστατης γραμμικής δυναμικής. Η δισδιάστατη γραμμική δυναμική ορίζεται στο ευκλείδειο επίπεδο από ένα σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ/ ΣΤΕΦ 19//013 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ: ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΩΡΕΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 υ (m/s) Σώμα μάζας m = 1Kg κινείται σε ευθύγραμμη τροχιά

Διαβάστε περισσότερα

Ανασκόπηση-Μάθημα 29 Σφαιρικές συντεταγμένες- Εφαρμογές διπλού και τριπλού ολοκληρώματος- -Επικαμπύλιο ολοκλήρωμα α είδους

Ανασκόπηση-Μάθημα 29 Σφαιρικές συντεταγμένες- Εφαρμογές διπλού και τριπλού ολοκληρώματος- -Επικαμπύλιο ολοκλήρωμα α είδους Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Απειροστικός Λογισμός ΙΙ Γ. Καραγιώργος ykarag@aegean.gr Ανασκόπηση-Μάθημα 29 Σφαιρικές συντεταγμένες- Εφαρμογές διπλού και τριπλού ολοκληρώματος- -Επικαμπύλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 6

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 6 ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 6 ΜΑΘΗΜΑ : ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Θεωρούμε ένα σύστημα γραμμικών διαφορικών εξισώσεων με σταθερούς πραγματικούς συντελεστές εκφρασμένο στις καρτεσιανές συντεταγμένες

Διαβάστε περισσότερα

σ (9) = i + j + 3 k, σ (9) = 1 6 k.

σ (9) = i + j + 3 k, σ (9) = 1 6 k. Ασκήσεις από το Διανυσματικός Λογισμός των Marsden - romba και από το alculus του Apostol. 1. Βρείτε τα διανύσματα της ταχύτητας και της επιτάχυνσης και την εξίσωση της εφαπτομένης για κάθε μία από τις

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Κεφ. 2, Δυναμική υλικού σημείου Κλασική Μηχανική, Τμήμα Μαθηματικών Διδάσκων: Μιχάλης Ξένος, email : mxenos@cc.uoi.gr 29 Μαΐου 2012 1. Στο υλικό σημείο A ασκούνται οι δυνάμεις F 1 και F2 των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2019

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2019 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 019 Κινηματική ΑΣΚΗΣΗ Κ.1 Η επιτάχυνση ενός σώματος που κινείται ευθύγραμμα δίνεται από τη σχέση a = (4 t ) m s. Υπολογίστε την ταχύτητα και το διάστημα που διανύει το σώμα

Διαβάστε περισσότερα

( ) ) V(x, y, z) Παραδείγματα. dt + "z ˆk + z d ˆk. v 2 =!x 2 +!y 2 +!z 2. F =! "p. T = 1 2 m (!x2 +!y 2 +!z 2

( ) ) V(x, y, z) Παραδείγματα. dt + z ˆk + z d ˆk. v 2 =!x 2 +!y 2 +!z 2. F =! p. T = 1 2 m (!x2 +!y 2 +!z 2 ΦΥΣ 211 - Διαλ.04 1 Παραδείγματα Κίνηση ενός και μόνο σωματιδίου, χρησιμοποιώντας Καρτεσιανές συντεταγμένες και συντηρητικές δυνάμεις. Οι εξισώσεις Lagrange θα πρέπει να επιστρέφουν τα ίδια αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Διαφορική Γεωμετρία

Τίτλος Μαθήματος: Διαφορική Γεωμετρία 71 Τίτλος Μαθήματος: Διαφορική Γεωμετρία Ενότητα: Λσμένα Παραδείγματα Όνομα Καθηγητή: Ανδρέας Αρβανιτογεώργος Τμήμα: Μαθηματικών 71 72 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Κλασικη ιαφορικη Γεωµετρια

Κλασικη ιαφορικη Γεωµετρια Αριστοτελειο Πανεπιστηµιο Θεσσαλονικης Σχολη Θετικων Επιστηµων, Τµηµα Μαθηµατικων, Τοµεας Γεωµετριας Κλασικη ιαφορικη Γεωµετρια εύτερη Εργασία, 2018-19 1 Καµπύλες στον χώρο και στο επίπεδο 1.1 Καµπύλες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΧΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

ΤΡΟΧΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 0 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Ι Καθηγητής: Σ Πνευματικός Μάθημα ο ΤΡΟΧΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ Η Κλασική Μηχανική, ως ορθολογική

Διαβάστε περισσότερα

Η μέθοδος του κινουμένου τριάκμου

Η μέθοδος του κινουμένου τριάκμου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Μαθηματικών Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευση Θεωρητικών Μαθηματικών Σ Σταματάκη Η μέθοδος του κινουμένου τριάκμου Σημειώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ημερολόγιο μαθήματος

Ημερολόγιο μαθήματος ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Α.Π.Θ. ΜΑΘΗΜΑ: ΚΛΑΣΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤPΙΑ Ι ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018 19 Τμήμα Α Διδάσκων: Kαθηγητής Στυλιανός Σταματάκης Website URL: http://stamata.webpages.auth.gr/geometry/ Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4: Κεντρικές διατηρητικές δυνάμεις

Ενότητα 4: Κεντρικές διατηρητικές δυνάμεις Ενότητα 4: Κεντρικές διατηρητικές δυνάμεις Έστω F=f κεντρικό πεδίο δυνάμεων. Είναι εύκολο να δείξουμε ότι F=0, δηλ. είναι διατηρητικό: F= V. Σε σφαιρικές συντεταγμένες, γενικά: V ma = F =, V maθ = Fθ =,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΓΑΛΙΛΑΪΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΟ

ΟΙ ΓΑΛΙΛΑΪΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΟΙ ΓΑΛΙΛΑΪΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΟ Simplici: Αυτό πραγματικά δεν μπορώ να το κατανοήσω Salviati: Θα το κατανοήσεις όταν σου δείξω που βρίσκεται το σφάλμα σου ΓΑΛΙΛΑΪΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ Ο Γαλιλαίος,

Διαβάστε περισσότερα

Το ελαστικο κωνικο εκκρεμε ς

Το ελαστικο κωνικο εκκρεμε ς Το ελαστικο κωνικο εκκρεμε ς 1. Εξισώσεις Euler -Lagrange x 0 φ θ z F l 0 y r m B Το ελαστικό κωνικό εκκρεμές αποτελείται από ένα ελατήριο με σταθερά επαναφοράς k, το οποίο αναρτάται από ένα σταθερό σημείο,

Διαβάστε περισσότερα

Ομαλή Κυκλική Κίνηση 1. Γίνεται με σταθερή ακτίνα (Το διάνυσμα θέσης έχει σταθερό μέτρο και περιστρέφεται γύρω από σταθερό σημείο.

Ομαλή Κυκλική Κίνηση 1. Γίνεται με σταθερή ακτίνα (Το διάνυσμα θέσης έχει σταθερό μέτρο και περιστρέφεται γύρω από σταθερό σημείο. Ομαλή Κυκλική Κίνηση 1. Γίνεται με σταθερή ακτίνα (Το διάνυσμα θέσης έχει σταθερό μέτρο και περιστρέφεται γύρω από σταθερό σημείο. 1 3 υ υ 1 1. Το μέτρο της ταχύτητας του υλικού σημείου είναι σταθερό.

Διαβάστε περισσότερα

10. Παραγώγιση διανυσµάτων

10. Παραγώγιση διανυσµάτων Κ Χριστοδουλίδης: Μαθηµατικό Συµπλήρωµα για τα Εισαγωγικά Μαθήµατα Φυσικής 51 10 Παραγώγιση διανυσµάτων 101 Παράγωγος διανυσµατικής συνάρτησης Αν οι συνιστώσες ενός διανύσµατος = είναι συνεχείς συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Ι. 1 Το ισόχρονο της ταλάντωσης επί κυκλοειδούς

Παράρτημα Ι. 1 Το ισόχρονο της ταλάντωσης επί κυκλοειδούς Παράρτημα Ι 1 Το ισόχρονο της ταλάντωσης επί κυκλοειδούς Ας θεωρήσουμε μια κυκλική στεφάνη ακτίνας a η οποία κυλίεται, χωρίς να ολισθαίνει, πάνω σε μια ευθεία (για ευκολία υποθέστε ότι η ευθεία είναι ο

Διαβάστε περισσότερα

F mk(1 e ), όπου k θετική σταθερά. Στο όχημα ασκείται

F mk(1 e ), όπου k θετική σταθερά. Στο όχημα ασκείται 6-04-011 1. Όχημα μάζας m ξεκινά από την αρχή του άξονα x χωρίς αρχική ταχύτητα και κινείται στον άξονα x υπό την επίδραση της δυνάμεως t F mk(1 e ), όπου k θετική σταθερά. Στο όχημα ασκείται επίσης αντίσταση

Διαβάστε περισσότερα

14 η εβδομάδα (26/01/2017) Έγιναν οι ασκήσεις 28, 29 και 30. Έγινε επανάληψη στη Θεωρία Καμπυλών και στη Θεωρία Επιφανειών.

14 η εβδομάδα (26/01/2017) Έγιναν οι ασκήσεις 28, 29 και 30. Έγινε επανάληψη στη Θεωρία Καμπυλών και στη Θεωρία Επιφανειών. 14 η εβδομάδα (26/01/2017) Έγιναν οι ασκήσεις 28, 29 και 30. Έγινε επανάληψη στη Θεωρία Καμπυλών και στη Θεωρία Επιφανειών. 13 η εβδομάδα (16/01/2017 & 19/01/2017) Ασυμπτωτική διεύθυνση και ασυμπτωτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η επιτάχυνση και ο ρόλος της.

Η επιτάχυνση και ο ρόλος της. Η επιτάχυνση και ο ρόλος της. Το μέγεθος «επιτάχυνση» το συναντήσαμε κατά τη διδασκαλία στην Α Λυκείου, όπου και ορίσθηκε με βάση την εξίσωση: t Όπου η παραπάνω μαθηματική εξίσωση μας λέει ότι η επιτάχυνση:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ/ ΣΤΕΦ 4// ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ: ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΩΡΕΣ ΑΣΚΗΣΗ α) Για δεδομένη αρχική ταχύτητα υ, με ποια γωνία

Διαβάστε περισσότερα

Galileo Galilei ( )

Galileo Galilei ( ) Galileo Galilei ( 1564 1642 ) Η φιλοσοφία της φύσης είναι γραµµένη σε εκείνο το µεγάλο βιβλίο που βρίσκεται συνεχώς µπροστά στα µάτια µας, εννοώ το Σύµπαν. Δ εν µπορούµε όµως να τα κατανοήσουµε χωρίς να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ι 22 Ιανουαρίου, 2019

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ι 22 Ιανουαρίου, 2019 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ι Ιανουαρίου, 9 Καλή σας επιτυχία. Πρόβλημα Α Ένα σωματίδιο μάζας m κινείται υπό την επίδραση του πεδίου δύο σημειακών ελκτικών κέντρων, το ένα εκ των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Εικόνα: Στην εκτέλεση πέναλτι, ο ποδοσφαιριστής κτυπά ακίνητη μπάλα, με σκοπό να της δώσει ταχύτητα και κατεύθυνση ώστε να σκοράρει. Υπό προϋποθέσεις, η εκτέλεση μπορεί να ιδωθεί ως κίνηση σε δυο (αντί

Διαβάστε περισσότερα

( () () ()) () () ()

( () () ()) () () () ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΙ- ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΦΥΛΛΑΔΙΟ /011 1 Έστω r = r( t = ( x( t, ( t, z( t, t I = [ a, b] συνάρτηση C τάξης και r = r( t = r ( t = x ( t + ( t z ( t είναι μία διανυσματική + Nα αποδείξετε ότι:

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Κλασικής Μηχανικής, Τμήμα Μαθηματικών Διδάσκων: Μιχάλης Ξένος, email : mxenos@cc.uoi.gr 30 Μαρτίου 2014 Κεφάλαιο Ι: Κινηματική του Υλικού Σημείου 1. Αν το διάνυσμα θέσης υλικού σημείου είναι:

Διαβάστε περισσότερα

Κατάργηση του σταθερού άξονα περιστροφής

Κατάργηση του σταθερού άξονα περιστροφής Κατάργηση του σταθερού άξονα περιστροφής Πρόβλημα Ο ομογενής κυλινδρικού σχήματος δίσκος μάζας m και ακτίνας R t = βρίσκεται πάνω σε αεροτράπεζα και από ένα σημείο της φ περιφέρειας του διέρχεται κατακόρυφος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Σπύρου Ν. Πνευµατικού Καθηγητή Μαθηµατικών Πανεπιστηµίου Πατρών ΕΚ ΟΣΕΙΣ Γ. Α. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ 2005 Σ. Ν. Πνευµατικός Η αναπαραγωγή ολικά ή µερικά ή περιληπτικά, ή η αντιγραφή του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΚΑΜΠΥΛΟΓΡΑΜΜΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΚΑΜΠΥΛΟΓΡΑΜΜΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Σχολικό Έτος 016-017 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΚΑΜΠΥΛΟΓΡΑΜΜΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Α. ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ Οριζόντια βολή, ονομάζουμε την εκτόξευση ενός σώματος από ύψος h από το έδαφος, με οριζόντια ταχύτητα u o, όταν στο σώμα επιδρά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ/ ΣΤΕΦ 4// ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ: ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΩΡΕΣ ΑΣΚΗΣΗ α) Για δεδομένη αρχική ταχύτητα υ, με ποια γωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 7: ΟΡΜΗ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ

ΜΑΘΗΜΑ 7: ΟΡΜΗ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ ΜΑΘΗΜΑ 7: ΟΡΜΗ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ Sagredo: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ορμή ενός σώματος σε πτώση διπλασιάζεται όταν αυτό πέφτει από διπλάσιο ύψος Salvat: Είναι πολύ παρήγορο που είχα τέτοιο σύντροφο στην πλάνη,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ι. ΤΜΗΜΑ Α Ευστάθιος. Στυλιάρης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟN ΑΘΗΝΩΝ,,

ΦΥΣΙΚΗ Ι. ΤΜΗΜΑ Α Ευστάθιος. Στυλιάρης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟN ΑΘΗΝΩΝ,, ΦΥΣΙΚΗ Ι ΤΜΗΜΑ Α Ευστάθιος Στυλιάρης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟN ΑΘΗΝΩΝ,, 06 0 07 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ Πολικές Συντεταγμένες Κυλινδρικές Συντεταγμένες Σφαιρικές Συντεταγμένες Στοιχειώδεις Όγκοι ΠΑΡΑΓΩΓΙΣΗ Ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Διδάσκων: Θεόδωρος Ν. Τομαράς 1. Μετασχηματισμοί συντεταγμένων και συμμετρίες. 1α. Στροφές στο επίπεδο. Θεωρείστε δύο καρτεσιανά συστήματα συντεταγμένων στο επίπεδο, στραμμένα

Διαβάστε περισσότερα

d 2 y dt 2 xdy dt + d2 x

d 2 y dt 2 xdy dt + d2 x y t t ysin y d y + d y y t z + y ty yz yz t z y + t + y + y + t y + t + y + + 4 y 4 + t t + 5 t Ae cos + Be sin 5t + 7 5 y + t / m_nadjafikhah@iustacir http://webpagesiustacir/m_nadjafikhah/courses/ode/fa5pdf

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις στο επαναληπτικό διαγώνισμα 3

Λύσεις στο επαναληπτικό διαγώνισμα 3 Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Απειροστικός Λογισμός ΙΙ Γ. Καραγιώργος ykarag@aegean.gr Λύσεις στο επαναληπτικό διαγώνισμα Διπλά Ολοκληρώματα Άσκηση (Υπολογισμός διπλού ολοκληρώματος- Αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Σήματα και Συστήματα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Σήματα και Συστήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Σήματα και Συστήματα Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής Μετασχηματισμός Fourier Στο κεφάλαιο αυτό θα εισάγουμε και θα μελετήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Σήματα και Συστήματα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Σήματα και Συστήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Σήματα και Συστήματα Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής Φυσική Σημασία του Μετασχηματισμού Fourier Ο μετασχηματισμός Fourier

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

Ο ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ. Γενικές αρχές. Η αντιληπτική μας ικανότητα του Φυσικού Χώρου, μας οδηγεί στον προσδιορισμό των σημείων του, μέσω τριών ανεξαρτήτων παραμέτρων. Είναι, λοιπόν, αποδεκτή η απεικόνισή

Διαβάστε περισσότερα

5 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

5 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ SECTIN 1 5 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ 5.1 Σε δύο ιαστάσεις Συστήµατα συντεταγµένων Για να καθοριστεί η θέση, το σχήµα και η κίνηση των σωµάτων στο χώρο (που θεωρείται Ευκλείδειος, δηλαδή µε θετική απόσταση µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 4. Να βρεθεί η κάθετη καμπυλότητα του υπερβολικού παραβολειδούς. 5. Να βρεθεί η κάθετη καμπυλότητα της ελικοειδούς επιφάνειας.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 4. Να βρεθεί η κάθετη καμπυλότητα του υπερβολικού παραβολειδούς. 5. Να βρεθεί η κάθετη καμπυλότητα της ελικοειδούς επιφάνειας. ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Α.Π.Θ. ΜΑΘΗΜΑ: ΚΛΑΣΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΙΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018 19 Kαθηγητής Στυλιανός Σταματάκης URL: http://stamata.webpages.auth.gr/geometry/ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Να εξεταστεί πώς αλλάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι Φεβρουάριος 2013

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι Φεβρουάριος 2013 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι Φεβρουάριος 0 ΘΕΜΑ α) Να βρεθούν οι επιτρεπτές περιοχές της κίνησης στον άξονα x Ox για την απωστική δύναµη F x, > 0 και για ενέργεια Ε. β) Υλικό σηµείο µάζας m µπορεί να κινείται

Διαβάστε περισσότερα

website:

website: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ρευστών Μαάιτα Τζαμάλ-Οδυσσέας 3 Μαρτίου 2019 1 Τανυστής Παραμόρφωσης Συνοδεύον σύστημα ονομάζεται το σύστημα συντεταγμένων ξ i το οποίο μεταβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 Κίνηση σε 2 και 3 Διαστάσεις

Κεφάλαιο 3 Κίνηση σε 2 και 3 Διαστάσεις Κεφάλαιο 3 Κίνηση σε και 3 Διαστάσεις Κίνηση υλικού σημείου στο επίπεδο ( -D) και στο χώρο (3 -D). Ορισμός διανυσμάτων για την μελέτη της -D 3-D κίνησης: Θέση, Μετατόπιση Μέση και στιγμιαία ταχύτητα Μέση

Διαβάστε περισσότερα

) z ) r 3. sin cos θ,

) z ) r 3. sin cos θ, Μηχανική Ι Εργασία #5 Χειμερινό εξάμηνο 4-5 Ν. Βλαχάκης. Σώμα μάζας m κινείται στο πεδίο δύναμης της πρώτης άσκησης της τέταρτης εργασίας με λ, αλλά επιπλέον είναι υποχρεωμένο να κινείται μόνο στην ευθεία

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Μάθημα Κίνηση στο επίπεδο

2 ο Μάθημα Κίνηση στο επίπεδο ο Μάθημα Κίνηση στο επίπεδο Διανύσματα διάνυσμα θέσης διάνυσμα μετατόπισης σώματος διάνυσμα ταχύτητας διάνυσμα επιτάχυνσης κίνηση βλήματος ανάλυση κίνησής του σε οριζόντια και κατακόρυφη συνιστώσα ομαλή

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΡΥΘΜΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΡΥΘΜΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Ορισμός Αν δύο μεταβλητά μεγέθη x, y συνδέονται με τη σχέση y f(x), όταν f είναι μια συνάρτηση παραγωγίσιμη στο x, τότε ονομάζουμε ρυθμό μεταβολής του y ως προς το x στο σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Αρµονικοί ταλαντωτές

Αρµονικοί ταλαντωτές Αρµονικοί ταλαντωτές ΦΥΣ 131 - Διαλ.30 2 Αρµονικοί ταλαντωτές q Μερικά από τα θέµατα που θα καλύψουµε: q Μάζες σε ελατήρια, εκκρεµή q Διαφορικές εξισώσεις: d 2 x dt 2 + K m x = 0 Ø Mε λύση της µορφής:

Διαβάστε περισσότερα

website:

website: Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Θεσσαλονίκης Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού Μαθηματική Μοντελοποίηση Αναγνώριση Συστημάτων Μαάιτα Τζαμάλ-Οδυσσέας 6 Μαρτίου 2017 1 Εισαγωγή Κάθε φυσικό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 2: Στοιχειώδη Σήματα Συνεχούς Χρόνου. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 2: Στοιχειώδη Σήματα Συνεχούς Χρόνου. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής Σήματα και Συστήματα Διάλεξη 2: Στοιχειώδη Σήματα Συνεχούς Χρόνου Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Στοιχειώδη Σήματα Συνεχούς Χρόνου 1. Μοναδιαία Βηματική Συνάρτηση 2. Κρουστική Συνάρτηση ή

Διαβάστε περισσότερα

dx cos x = ln 1 + sin x 1 sin x.

dx cos x = ln 1 + sin x 1 sin x. Μηχανική Ι Εργασία #5 Χειμερινό εξάμηνο 17-18 Ν. Βλαχάκης 1. Εστω πεδίο δύναμης F = g () cos y ˆ + λ g() sin y ŷ, όπου λ = σταθερά και g() = 1 e π/ B C (σε κατάλληλες μονάδες). (α) Υπολογίστε πόση ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ. Φυσική Θετικού Προσανατολισμου Β' Λυκείου

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ. Φυσική Θετικού Προσανατολισμου Β' Λυκείου ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ Εισαγωγή Πότε έχω οριζόντια βολή; Όταν από κάποιο μικρό ύψος (Η) εκτοξεύουμε με οριζόντια ταχύτητα (υ 0 ) ένα σώμα. Πρόκειται για μια μη ευθύγραμμη κίνηση, και ο πρώτος που είχε κάποια ιδέα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Καμπυλόγραμμες Κινήσεις Επιμέλεια: Αγκανάκης Α. Παναγιώτης, Φυσικός http://phyiccore.wordpre.com/ Βασικές Έννοιες Μέχρι στιγμής έχουμε μάθει να μελετάμε απλές κινήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ Διαλ Κινηµατική και Δυναµική Κυκλικής κίνησης

ΦΥΣ Διαλ Κινηµατική και Δυναµική Κυκλικής κίνησης ΦΥΣ - Διαλ.4 Κινηµατική και Δυναµική Κυκλικής κίνησης Κυκλική κίνηση ΦΥΣ - Διαλ.4 Ορίζουµε τα ακόλουθα µοναδιαία διανύσµατα: ˆ βρίσκεται κατά µήκος του διανύσµατος της ακτίνας θˆ είναι εφαπτόµενο του κύκλου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ι. ΤΜΗΜΑ Α Ευστάθιος. Κωνσταντίνος Βελλίδης ΕΚΠΑ, ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ, Στυλιάρης

ΦΥΣΙΚΗ Ι. ΤΜΗΜΑ Α Ευστάθιος. Κωνσταντίνος Βελλίδης ΕΚΠΑ, ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ, Στυλιάρης ΦΥΣΙΚΗ Ι ΤΜΗΜΑ Α Ευστάθιος Στυλιάρης Κωνσταντίνος Βελλίδης ΕΚΠΑ, ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ, 08-9 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟN ΑΘΗΝΩΝ,, 06 0 07 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ Πολικές Συντεταγμένες Κυλινδρικές Συντεταγμένες Σφαιρικές Συντεταγμένες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 ΔΙΔΙΑΣΤΑΤΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Ενα αυτόνομο δυναμικό σύστημα δύο διαστάσεων περιγράφεται από τις εξισώσεις

Κεφάλαιο 5 ΔΙΔΙΑΣΤΑΤΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Ενα αυτόνομο δυναμικό σύστημα δύο διαστάσεων περιγράφεται από τις εξισώσεις Κεφάλαιο 5 ΔΙΔΙΑΣΤΑΤΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ενα αυτόνομο δυναμικό σύστημα δύο διαστάσεων περιγράφεται από τις εξισώσεις ẋ 1 f 1 (x 1 x 2 ) ẋ 2 f 2 (x 1 x 2 ) (501) Το σύστημα αυτό γράφεται σε διανυσματική

Διαβάστε περισσότερα

Υλικό σηµείο µάζας m, κινείται εντός δυναµικού πεδίου δεχόµενο ελκτική κεντρική δύναµη F!

Υλικό σηµείο µάζας m, κινείται εντός δυναµικού πεδίου δεχόµενο ελκτική κεντρική δύναµη F! Υλικό σηµείο µάζας, κινείται εντός δυναµικού πεδίου δεχόµενο ελκτική κεντρική δύναµη F (), η οποία ακολουθεί τον νόµο του αντιστρόφου τετραγώνου της απόστασης από το ελκτι κό κέντρο Ο, δηλαδή περιγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙ ιδάσκων : Ε. Στεφανόπουλος 12 ιουνιου 2017

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙ ιδάσκων : Ε. Στεφανόπουλος 12 ιουνιου 2017 Πανεπιστηµιο Πατρων Πολυτεχνικη Σχολη Τµηµα Μηχανικων Η/Υ & Πληροφορικης ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙ ιδάσκων : Ε. Στεφανόπουλος 12 ιουνιου 217 Θ1. Θεωρούµε την συνάρτηση f(x, y, z) = 1 + x 2 + 2y 2 z. (αʹ) Να ϐρεθεί

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέρνα Θεωρία Ελέγχου

Μοντέρνα Θεωρία Ελέγχου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 1: Μαθηματικά Μοντέλα Συστημάτων Νίκος Καραμπετάκης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ 6. a2 x 2 y 2. = y

ΛΥΣΕΙΣ 6. a2 x 2 y 2. = y ΛΥΣΕΙΣ 6. Οι ασκήσεις από το βιβλίο των Marsden - romba. 7.5. Θεωρούμε την παραμετρικοποίηση rx, y = x, y, a 2 x 2 y 2, όπου το x, y διατρέχει τον δίσκο στο xy-επίπεδο που ορίζεται από την x 2 +y 2 a 2.

Διαβάστε περισσότερα