Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών. Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Τεχνο-οικονοµικά Συστήµατα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών. Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Τεχνο-οικονοµικά Συστήµατα"

Transcript

1 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Τεχνο-οικονοµικά Συστήµατα ΜΑΘΗΜΑ: Ηλεκτρονικές Συναλλαγές ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΟ ΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙ Α -escm - ιδάσκoντες ντες: Επίκ. Καθηγητής. Ασκούνης, ρ. Ι. Χαραλαµπίδης

2 1. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙ ΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Ορισµοί και αρχές Αλυσίδα προµηθειών ή εφοδιαστική αλυσίδα (supply chain): ηροήυλικών, πληροφοριών, χρηµάτων και υπηρεσιών από προµηθευτές πρώτων υλών µέσω εργοστασίων και αποθηκών προς τους τελικούς πελάτες. Ηλεκτρονική αλυσίδα προµηθειών (e supply chain): µία αλυσίδα προµηθειών η διαχείριση της οποίας γίνεται ηλεκτρονικά, συνήθως µε χρήση τεχνολογιών Web.

3 1. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙ ΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Τµήµατα αλυσίδας προµηθειών Εσωτερική αλυσίδα προµηθειών (internal SC) Συρρευµατική αλυσίδα προµηθειών (forward SC) Αντιρρευµατική αλυσίδα προµηθειών (backward SC)

4 1. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙ ΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ιαχείριση αλυσίδων προµηθειών Η διαχείριση των αλυσίδων προµηθειών µπορεί να είναι δύσκολη, λόγω της ανάγκης συντονισµού: Αρκετών επιχειρηµατικών εταίρων Αρκετών εσωτερικών τµηµάτων της επιχείρησης Αναρίθµητων επιχειρησιακών διεργασιών Πιθανώς πολλών πελατών Η τεχνολογία της πληροφορίας παρέχει δύο τύπους λύσεων µέσω λογισµικού: 1. SCM 2. ERP και τους προγόνους της MRP και MRPII.

5 1. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙ ΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ιαχείριση ηλεκτρονικών αλυσίδων προµηθειών ιαχείριση ηλεκτρονικής αλυσίδας προµηθειών (e supply chain management, e SCM): η συνεργατική χρήση της τεχνολογίας για βελτίωση των λειτουργιών των δραστηριοτήτων αλυσίδας προµηθειών, καθώς και η διαχείριση των αλυσίδων προµηθειών. Η επιτυχία µιας ηλεκτρονικής αλυσίδας προµηθειών εξαρτάται από την: i. υνατότητα όλων των εταίρων της αλυσίδας προµηθειών να θεωρεί τη συνεργασία των εταίρων ως ένα στρατηγικό πλεονέκτηµα. ii. iii. iv. Ορατότητα των πληροφοριών σε όλη την αλυσίδα προµηθειών. Ταχύτητα, κόστος, ποιότητα και εξυπηρέτηση πελατών. Στενότερη ολοκλήρωση της αλυσίδας προµηθειών.

6 1. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙ ΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ραστηριότητες και υποδοµή E SCM Αναπλήρωση αλυσίδας προµηθειών Ηλεκτρονικός εφοδιασµός Συνεργατικός σχεδιασµός Συνεργατική σχεδίαση και ανάπτυξη προϊόντος Ηλεκτρονική επιµελητεία Χρήση ανταλλακτηρίων Β2Β και ιστών προµηθειών.

7 1. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙ ΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Υποδοµή για Β2Β Electronic Data Interchange Εξωδίκτυα Ενδοδίκτυα Εταιρικές ηλεκτρονικές πύλες Συστήµατα και εργαλεία ροής εργασίας Λογισµικό οµάδας και άλλα συνεργατικά εργαλεία. λί

8 2. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΑΛΥΣΙ ΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Τυπικά προβλήµατα πάνω στην αλυσίδα προµηθειών Οι αλυσίδες προµηθειών µπορούν να είναι πολύ µεγάλες και να περιλαµβάνουν πολλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς εταίρους, οι οποίοι να βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες. Τα υλικά και οι πληροφορίες πρέπει να ρέουν ανάµεσα σε αρκετές οντότητες και αυτές οι µεταφορές, ειδικά όταν η διαχείριση τους γίνεται µε µη αυτόµατο τρόπο, µπορούν να είναι βραδείες και επιρρεπείς σε σφάλµατα. Οι εταιρείες µπορούν να βελτιώσουν την πρόβλεψη της ζήτησης χρησιµοποιώντας προβλέψεις που υποστηρίζονται από την ΤΟ, οι οποίες γίνονται σε συνεργασία µεεπιχειρηµατικούς εταίρους.

9 2. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΑΛΥΣΙ ΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Τυπικά προβλήµατα πάνω στην αλυσίδα προµηθειών Έλλειψη υποδοµής επιµελητείας απέτρεψε στα σωστά παιχνίδια να φτάσουν στους προορισµούς τους έγκαιρα. Προβλήµατα ποιότητας µε υλικά και εξαρτήµατα µπορούν επίσης να συνεισφέρουν σε ατέλειες στην αλυσίδα προµηθειών. Οι εταιρείες αµιγούς ΗΕ είναι πιθανότερο να έχουν περισσότερα προβλήµατα µε την αλυσίδα προµηθειών, επειδή δεν έχουν µία υποδοµή εφοδιασµού και υποχρεούνται να χρησιµοποιούν εξωτερικές υπηρεσίες εφοδιασµού.

10 2. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΑΛΥΣΙ ΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Η ανάγκη για κοινή χρήση πληροφοριών επάνω στην αλυσίδα προµηθειών Μία αλυσίδα προµηθειών περιλαµβάνει τη ροή πληροφοριών προς και από όλες τις συµµετέχουσες οντότητες. Περιλαµβάνει: Τιµολόγηση προϊόντων Έλεγχο αποθεµάτων Κατάσταση αποστολής Πιστωτικές και χρηµατοοικονοµικές πληροφορίες Τεχνολογικές ειδήσεις

11 2. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΑΛΥΣΙ ΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Λύσεις ΗΕ πάνω στην αλυσίδα προµηθειών Η λήψη παραγγελιών µπορεί να γίνει στο Internet, σε EDI, σε EDI / Internet ήσεέναεξωδίκτυοκαιµπορεί να αυτοµατοποιηθεί πλήρως. Η ικανοποίηση παραγγελιών µπορεί να γίνει άµεσα αν τα προϊόντα µπορούν να ψηφιακοποιηθούν. Οι ηλεκτρονικές πληρωµές µπορούν να επιταχύνουν τόσο τον κύκλο ικανοποίησης παραγγελιών, όσο και το χρόνο πληρωµής. Τα αποθέµατα µπορούν να ελαχιστοποιούνται τόσο µε τηνεισαγωγή µιας διεργασίας παραγωγής κατά παραγγελία, καθώς και µε την παροχή γρήγορων και ακριβών πληροφοριών σε προµηθευτές. Το συνεργατικό εµπόριο ανάµεσα σε µέλη της αλυσίδας προµηθειών µπορεί να γίνει σε πολλές περιοχές που ποικίλουν από τη σχεδίαση προϊόντος µέχρι την πρόβλεψη ζήτησης.

12 3. ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Συνεργατικό εµπόριο (collaborative commerce, c commerce): η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών,, που επιτρέπουν σε εταιρείες να προγραµµατίσουν, να σχεδιάσουν, να αναπτύξουν, να διαχειριστούν και να κάνουν έρευνα συνεργατικά, για προϊόντα, υπηρεσίες και νεωτεριστικές εφαρµογές ΗΕ. Συνεργατικό δίκτυο (collaboration hub): το κεντρικό σηµείο ελέγχου σε µία ηλεκτρονική αγορά. Ένα µονά ηλεκτρονικό δίκτυο αναπαριστά

13 ΠΩΣ ΑΡΚΕΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΥΣΙ Α ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Πρόγραµµα Χρηµατοοικονοµικής Αγοράς Προµηθευτές Τράπεζες Κατασκευαστές ιανοµείς χονδρεµπόρων Έµποροι λιανικής Ανταλλακτήρια εστιασµένα στον προµηθευτή Ανταλλακτήρια τροφοδοσίας Ανταλλακτήρια εστιασµένα στον πελάτη Μεγάλοι Κατασκευαστές Εικονικοί Κατασκευαστές Πάροχοι υπηρεσιών τροφοδοσίας Επιστρεφόµενα είδη Πελάτες Ροή πληροφοριών ρ Ροή αγαθών

14 3. ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Συνεργατικό εµπόριο και διαχείριση γνώσης Η διαχείριση γνώσης ορίστηκε ως η διεργασία σύλληψης ή η δηµιουργία γνώσης. Το συνεργατικό εµπόριο είναι στην ουσία µια ολοκλήρωση των εργαλείων και των µεθοδολογιών γ διαχείρισης γνώσης, ΗΕ και συνεργασίας, που έχουν σχεδιαστεί ώστε να φέρνουν σε πέρας συναλλαγές και άλλες δραστηριότητες µέσαέ σε ένα οργανισµό ή ανάµεσα σε οργανισµούς.

15 3. ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Φραγµοί συνεργατικού εµπορίου Οι τεχνικές αιτίες περιλαµβάνουν ολοκλήρωση, πρότυπα και δίκτυα. Θέµατα ασφάλειας και διασφάλισης απορρήτου Εσωτερική αντίσταση σε µοίρασµα πληροφοριών και σε νέες προσεγγίσεις Έλλειψη εσωτερικών δεξιοτήτων για διεξαγωγή συνεργατικού εµπορίου Έλλειψη καθορισµένων και καθολικά συµφωνηµένων προτύπων.

16 4. ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ, CPFR ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΧΕ ΙΑΣΗ Συνεργατικός σχεδιασµός, πρόβλεψη και αναπλήρωση (collaborative planning, forecasting and replenishment, CPFR): έναέργοκατάτοοποίοοι προµηθευτέςκαιοιέµποροι λιανικής συνεργάζονται για το σχεδιασµό και την πρόβλεψη ζήτησης, ώστε να βελτιστοποιήσουν τη ροή υλικών επάνω στην αλυσίδα προµηθειών.

17 4. ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ, CPFR ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΧΕ ΙΑΣΗ Συστήµατα προχωρηµένου σχεδιασµού και χρονοπρογραµµατισµού ρ µ (advanced planning and scheduling, APS systems): προγράµµατα που χρησιµοποιούν αλγόριθµους για να βρουν βέλτιστες λύσεις σε περίπλοκα προβλήµατα σχεδιασµού, τα οποία δεσµεύονται από περιορισµούς. ιαχείριση κύκλου management, PLM) ζωής προϊόντος (product lifecycle PLM): επιχειρηµατική στρατηγική που επιτρέπει στους κατασκευαστές να ελέγχουν και να µοιράζονται δεδοµένα, που σχετίζονται µε προϊόντα, ως τµήµα των προσπαθειών σχεδίασης και ανάπτυξης προϊόντων.

18 5. ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙ ΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ, ΕΝ ΟΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΑΙ Β2Β ΗΕ Τα εσωτερικά µέρη της αλυσίδας προµηθειών σχετίζονται µε την αλυσίδα αξίας και περιλαµβάνουν: Σύστηµα αποθήκευσης ιεργασίες παραγωγής Μάρκετινγκ και πωλήσεις Εξυπηρέτηση πελατών

19 5. ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙ ΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ, ΕΝ ΟΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΑΙ Β2Β ΗΕ Ενδοεπιχειρησιακό ΗΕ (intrabusiness EC): δραστηριότητες ηλεκτρονικού εµπορίου που διεξάγονται µέσα σε µία επιχείρηση. Μπορεί να διεξάγεται: 1. Ανάµεσα σε µία επιχείρηση και τους υπαλλήλους της 2. Ανάµεσα σε µονάδες µία επιχείρησης 3. Ανάµεσα σε υπαλλήλους της ίδιας της επιχείρησης

20 5. ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙ ΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ, ΕΝ ΟΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΑΙ Β2Β ΗΕ Ηλεκτρονικό εµπόριο επιχείρησης µε υπαλλήλους (business to employee, B2E): Ενδοεπιχειρησιακό ηλεκτρονικό εµπόριο κατά το οποίο µία επιχείρηση δίνει προϊόντα ή υπηρεσίες στους υπαλλήλους της.

21 5. ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙ ΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ, ΕΝ ΟΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΑΙ Β2Β ΗΕ Ορισµένες αντιπροσωπευτικές εφαρµογές Β2Ε περιλαµβάνουν: Παροχή σε αντιπροσώπους και σε υπαλλήλους που δουλεύουν στην ύπαιθρο, σε αποθήκες και σε άλλες τοποθεσίες εκτός γραφείου ηλεκτρονικών εργαλείων επικοινωνίας. Εξάσκηση και εκπαίδευση που παρέχεται µέσω ενδοδικτύων. Χρήση από υπαλλήλους ηλεκτρονικών καταλόγων και φορµών παραγγελίας για να παραγγέλνουν προµήθειες και υλικά, που χρειάζονται για την εργασία τους. Χρήση από υπαλλήλους του εταιρικού ενδοδικτύου τόσο για εταιρική, όσο και για προσωπική χρήση, για αγορά ασφάλειας, πακέτων ταξιδιών και εισιτηρίων για εκδηλώσεις σε εκπτωτικές τιµές.

22 5. ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙ ΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ, ΕΝ ΟΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΑΙ Β2Β ΗΕ Παροχή σε υπαλλήλους γραφείου ηλεκτρονικών εργαλείων για επικοινωνία, συνεργασία και ανακάλυψη πληροφοριών. Προσφορά εταιρικών καταστηµάτων στο ενδοδίκτυο, που πωλούν προϊόντα της εταιρείας σε υπαλλήλους, συνήθως µε έκπτωση. Η πληρωµή µπορεί να αφαιρείται από το µισθό ή να πληρώνεται µε την πιστωτική κάρτα του υπαλλήλου. Συστήµατα που διαχέουν πληροφορίες ή επιτρέπουν σε υπαλλήλους να διαχειρίζονται ρζ τα ασφαλιστικά τους στοιχεία µέσω του ενδοδικτύου.

23 5. ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙ ΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ, ΕΝ ΟΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΑΙ Β2Β ΗΕ ραστηριότητες ανάµεσα σε επιχειρηµατικές µονάδες Συναλλαγές ανάµεσα σε στρατηγικές επιχειρησιακές µονάδες (ΣΕΜ) µπορούν να αυτοµατοποιηθούν εύκολα και να εκτελεστούν επάνω στο στο ενδοδίκτυο (intranet) του οργανισµού. ραστηριότητες ανάµεσα σε υπαλλήλους µίαί εταιρείας Πολλοί µεγάλοι οργανισµοί παρέχουν επίσης ένα σύστηµα µέσω του οποίου υπάλληλοι µπορούν να συνεργάζονται σε ένα συγκεκριµένο (µερικές φορές µη επιχειρησιακό) επίπεδο.

24 6. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΛΥΣΙ Α ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Ενδυνάµωση ολοκλήρωσης Για να διευκολύνουν την εργασία της ολοκλήρωσης, οι προµηθευτές έχουν αναπτύξει µεθοδολογίες ολοκλήρωσης και ειδικό λογισµικό, που καλείται µεσισµικό (middleware) middleware). Επιπρόσθετα, έχουν γίνει µεγάλες προσπάθειες για ανάπτυξη προτύπων και πρωτοκόλλων, τα οποία θα διευκολύνουν την ολοκλήρωση.

25 7. ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΥΛΕΣ Εταιρική ηλεκτρονική πύλη (corporate enterprise portal): Μία πύλη για είσοδο σε µία εταιρική ιστοθέση, που επιτρέπει την επικοινωνία, τη συνεργασία και την προσπέλαση πληροφοριών της εταιρείας. Λόγοι υλοποίησης ηλεκτρονικών πυλών Για να µειώσουνε το κόστος Για να απελευθερώσουν χρόνο για απασχοληµένα στελέχη, και Για να αυξήσουν τα οικονοµικά οφέλη της εταιρείας.

26 7. ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΥΛΕΣ Τύποι εταιρικών ηλεκτρονικών πυλών Ηλεκτρονική πύλη για προµηθευτές Ηλεκτρονική πύλη για πελάτες Ηλεκτρονική πύλη για υπαλλήλους Ηλεκτρονική πύλη επόπτη Κινητές ηλεκτρονικές πύλες Κινητές ηλεκτρονικές πύλες (mobile portals): ηλεκτρονικές πύλες προσπελάσιµες µέσω κινητών συσκευών, κυρίως µέσω κινητών τηλεφώνων και PDA.

27 7. ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΥΛΕΣ Λειτουργικές ηλεκτρονικές πύλες Πληροφοριακές ηλεκτρονικές πύλες (information portals): ηλεκτρονικές πύλες που αποθηκεύουν δεδοµέναµ και επιτρέπουν σε χρήστες να κάνουν περιήγηση και να υποβάλουν ερωτήµατα για αυτά τα δεδοµένα. Συνεργατικές ηλεκτρονικές πύλες (collaborative portals): ηλεκτρονικές πύλες που επιτρέπουν τη συνεργασία.

28 7. ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΥΛΕΣ Εφαρµογές εταιρικών ηλεκτρονικών πυλών Συστήµατα βάσεων γνώσης και εργαλείων εκµάθησης, Συστήµατα υποστήριξης επιχειρηµατικών διεργασιών, Συστήµατα πωλήσεων σε πελάτες, Συστήµατα µάρκετινγκ και υπηρεσιών, Συνεργασίας και υποστήριξης έργων, Προσπέλασης σε δεδοµένα ανόµοιων εταιρικών συστηµάτων, Εξατοµικευµένες σελίδες για διάφορους χρήστες, Εργαλεία αποτελεσµατικής αναζήτησης και κατάταξης,

29 7. ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΥΛΕΣ Εφαρµογές εταιρικών ηλεκτρονικών πυλών (συνέχεια) Εφαρµογές ασφάλειας, Συστήµατα βέλτιστων πρακτικών και εµπειριών, Κατάλογοι και ηλεκτρονικοί πίνακες ανακοινώσεων, Αναγνώριση ειδικών, Ειδήσεις, και Προσπέλαση στο Internet.

30 8. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΝ ΥΝΑΜΩΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Ροή εργασίας (workflow) workflow): η κίνηση πληροφοριών, καθώς ρέει µέσω της αλληλουχίας βηµάτων, που απαρτίζουν τις διαδικασίες εργασίας ενός οργανισµού. Συστήµατα ροής εργασίας (workflow systems): εργαλεία αυτοµατοποίησης επιχειρησιακών διεργασιών, τα οποία θέτουν τους µηχανισµούς µ ς ελέγχου συστήµατος στα χέρια χρ των τµηµάτων χρηστών, για αυτοµατισµό των εργασιών επεξεργασίας πληροφοριών. ιαχείριση ροής εργασίας (workflow management): η αυτοµατοποίηση ροών εργασία, έτσι ώστε τα έγγραφα, οι πληροφορίες και οι εργασίες να µεταβιβάζονται από ένα συµµετέχοντα στον επόµενο κατά την εξέλιξη µία επιχειρηµατικής διεργασίας ενός οργανισµού.

31 8. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΝ ΥΝΑΜΩΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Τύποι εφαρµογών ροής εργασίας Συνεργατική ροή εργασίας Ροή εργασίας παραγωγής ιαχειριστική ροή εργασίας

32 8. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΝ ΥΝΑΜΩΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Τα οφέλη των συστηµάτων διαχείρισης ροής εργασίας περιλαµβάνουν: Βελτιωµένο έλεγχο επιχειρησιακών διεργασιών, Βελτιωµένη ποιότητα υπηρεσιών, Μικρότερο κόστος εκπαίδευσης προσωπικού, Μικρότερο κόστος διαχείρισης, το οποίο επιτρέπει σε διευθυντές να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην καθοδήγηση υπαλλήλων και στη διαχείριση ειδικών περιπτώσεων, αντί να ασχολούνται µε θέµατα αναφορών και διανοµής. Βελτιωµένη ικανοποίηση χρηστών.

33 8. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΝ ΥΝΑΜΩΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Λογισµικό οµάδας: εργαλεία συνεργασίας Λογισµικό οµάδας (groupware): προϊόντα λογισµικού, που υποστηρίζουν συνεργασία, επάνω σε δίκτυα, ανάµεσα σε οµάδες ατόµων, τα οποία µοιράζονται µία κοινή εργασία ή στόχο.

34 8. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΝ ΥΝΑΜΩΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Σύγχρονα και ασύγχρονα προϊόντα Η σύγχρονη επικοινωνία και συνεργασία πραγµατοποιείται στον ίδιο χρόνο Εικονοδιάσκεψη, διάσκεψη µε πολυµέσα Ηχοδιάσκεψη Ασπροπίνακας κοινής χρήσης, ευφυείς ασπροπίνακες ιαγράµµατα σε κείµενο Ψηφοφορίες και άλλα χαρακτηριστικά υποστήριξης λήψης αποφάσεων

35 8. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΝ ΥΝΑΜΩΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Σύγχρονα και ασύγχρονα προϊόντα (συνέχεια) Η ασύγχρονη επικοινωνία και συνεργασία πραγµατοποιείται από τους συµµετέχοντες σε διαφορετικούς χρόνους Ηλεκτρονικοί πίνακες ανακοινώσεων, οµάδες συζητήσεων Χρήση blogs Συνεργατικός σχεδιασµός ή / και εργαλεία σχεδίασης Οι χρήστες µπορούν να δέχονται και να στέλνουν e mails, SMS.

36 8. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΝ ΥΝΑΜΩΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Εικονικές συναντήσεις (virtual meetings): ηλεκτρονικές συναντήσεις, τα µέλη των οποίων βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες, συχνά µάλιστα σε διαφορετικές χώρες. Συστήµατα υποστήριξης λήψης decision support system, GDSS) αποφάσεων (group GDSS): ένα διαδραστικό υπολογιστικό σύστηµα, που διευκολύνει τη λύση ηµιδοµηµένων και αδόµητων προβληµάτων από µία οµάδα ανθρώπων που λαµβάνουν αποφάσεις.

37 8. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΝ ΥΝΑΜΩΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Εργαλεία συνεργασίας σε πραγµατικό χρόνο Τα εργαλεία συνεργασίας σε πραγµατικό χρόνο (Real time collaboration, RTC) βοηθούν εταιρείες να γεφυρώσουν χρονικές και τοπικές αποστάσεις να παίρνουν αποφάσεις και να συνεργάζονται πάνω σε έργα. Τα εργαλεία συνεργασίας σε πραγµατικό χρόνο υποστηρίζουν σύγχρονες επικοινωνίες µε πληροφορίες µέσωέ γραφικών ή κειµένου. Τα εργαλεία αυτά χρησιµοποιούνται για εκπαίδευση εξ αποστάσεως, για επιδείξεις προϊόντων, για υποστήριξη πελατών, για ηλεκτρονικό εµπόριο και για εφαρµογές πωλήσεων.

38 8. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΝ ΥΝΑΜΩΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Ηλεκτρονική τηλεδιάσκεψη Τηλεδιάσκεψη (teleconferencing) teleconferencing): η χρήση ηλεκτρονικής επικοινωνίας, που επιτρέπει σε δύο ή περισσότερους ανθρώπους σε διαφορετικές τοποθεσίες να έχουν ταυτόχρονη διάσκεψη. Εικονοτηλεδιάσκεψη (video teleconference): εικονική συνάντηση κατά την οποία οι συµµετέχοντες σε µία τοποθεσία µπορούν να δουν συµµετέχοντες σε άλλες τοποθεσίες, επάνω σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή.

39 8. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΝ ΥΝΑΜΩΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Ηλεκτρονική τηλεδιάσκεψη εδοµενοδιάσκεψη (data conferencing): εικονική συνάντηση κατά την οποία γεωγραφικά αποµακρυσµένες οµάδες συνεργάζονται σε έγγραφα και ανταλλάσσουν αρχεία υπολογιστή, κατά τη διάρκεια εικονοδιασκέψεων. Voice over IP (VOIP): πληροφοριακά συστήµατα που µεταφέρουνέ φωνή µέσαέ από δίκτυα που βασίζονται σε Internet t πρωτόκολλο.

40 8. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΝ ΥΝΑΜΩΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Άλλα συνεργατικά εργαλεία ιαδραστικοί ασπροπίνακες Κοινή χρήση οθόνης (screen sharing) sharing): λογισµικό το οποίο µπορεί να επιτρέψει σε µέλη οµάδας, ακόµη και σε διαφορετικές τοποθεσίες, να εργαστούν στο ίδιο έγγραφο και εµφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή κάθε συµµετέχοντος. Άµεσο Βίντεο Εικονική πραγµατικότητα, ΕΠ (virtual it reality, VR) VR): σύστηµα που παρέχει διαδραστικά 3 γραφικά, που παράγονται από το υπολογιστή, σε ένα χρήστη, µέσω µίας συσκευής που φοριέται στο κεφάλι.

41 8. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΝ ΥΝΑΜΩΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Θέµατα υλοποίησης για ηλεκτρονική συνεργασία Ένας οργανισµός χρειάζεται ένα αποτελεσµατικό συνεργατικό περιβάλλον. Η ανάγκη σύνδεσης συνεργατικών εργαλείων µε προϊόντα διαχείρισης αρχείων στο ενδοδίκτυο ενός οργανισµού. Τα πρωτόκολλα χρειάζονται για εύκολη ολοκλήρωση διαφορετικών εφαρµογών και για προτυποποίηση εφαρµογών.

42 INTRANET EXTRANET INTERNET UPSTREAM INTERNAL SCM DOWNSTREAM SUPPLIER NETWORK THE ENTERPRISE RE-SELLER NETWORK BUY-SIDE escm PORTAL & eservices ERP SELL-SIDE escm PORTAL & eservices eprocurement epurchase epayments KNOWLEDGE PORTAL CRM CORPORATE PORTAL eordering esales esupport epayments KNOWLEDGE PORTAL WFMS CORPORATE INTERNAL eprocurement PORTAL Supplier A HRMS PROJECT MANAGEMENT KNOWLEDGE MANAGEMENT elearning Reseller A B2E Issues and Services Supplier B SCM Reseller B BANK MEDIATOR ADMINI- STRATION

43 ΘΕΜΑΤΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ 1. Πόσο δύσκολο συνεργασία; ; είναι να εισάγουµε ηλεκτρονική 2. Πόσα µπορείτε να µοιράζεστε µε τους επιχειρηµατικούς εταίρους; Μπορείτε να τους εµπιστεύεστε; 3. Ποιος είναι υπεύθυνος για το περιεχόµενο ηλεκτρονικής µας πύλης και του ενδοδικτύου µας; της 4. Ποιος θα σχεδιάσει την εταιρική ηλεκτρονική πύλη; 5. Πρέπει να κάνουµε εικονικές συναντήσεις;

ιοίκηση Πληροφοριακών Συστηµάτων

ιοίκηση Πληροφοριακών Συστηµάτων ιοίκηση Πληροφοριακών Συστηµάτων ιάλεξη 4 η 4.1 Αρχιτεκτονική Επιχειρησιακών Εφαρµογών 4.2 1 Επιχειρησιακά Συστήµατα ή Επιχειρησιακά Συστήµατα ιαχείρισης Πόρων(ERPs) Συστήµατα ιαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Διαβάστε περισσότερα

Η-επιχειρείν και συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο

Η-επιχειρείν και συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο Κεφάλαιο 2 Η-επιχειρείν και συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο 2.1 ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μιας επιχείρησης που είναι σημαντικά για την κατανόηση του ρόλου των πληροφοριακών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 ο. Η ψηφιακή επιχείρηση: Ηλεκτρονικό εμπόριο και ηλεκτρονικό επιχειρείν

Κεφάλαιο 4 ο. Η ψηφιακή επιχείρηση: Ηλεκτρονικό εμπόριο και ηλεκτρονικό επιχειρείν Κεφάλαιο 4 ο Η ψηφιακή επιχείρηση: Ηλεκτρονικό εμπόριο και ηλεκτρονικό επιχειρείν Διδακτικοί στόχοι Να εξηγηθεί πώς το διαδίκτυο μετασχηματίζει τις επιχειρήσεις Να συγκριθούν οι κατηγορίες του ηλεκτρονικού

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά συστήματα στην επιχείρηση

Πληροφοριακά συστήματα στην επιχείρηση Πληροφοριακά συστήματα στην επιχείρηση Βασικές κατηγορίες πληροφοριακών συστημάτων Οι τέσσερις βασικοί τύποι πληροφοριακών συστημάτων Βασικοί τύποι πληροφοριακών συστημάτων Βασικοί τύποι πληροφοριακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ escm ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ escm ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΔΠΜΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (Α.Μ. 2659) ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ escm ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 7: Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 7: Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 7: Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών. Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Τεχνο-οικονοµικά Συστήµατα

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών. Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Τεχνο-οικονοµικά Συστήµατα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Τεχνο-οικονοµικά Συστήµατα ΜΑΘΗΜΑ: Ηλεκτρονικές Συναλλαγές Ι-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ -B2Β - ιδάσκoντες

Διαβάστε περισσότερα

Επιστήµη της Πληροφορίας Υπηρεσίες Πληροφόρησης σε Ψηφιακό Περιβάλλον

Επιστήµη της Πληροφορίας Υπηρεσίες Πληροφόρησης σε Ψηφιακό Περιβάλλον Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας-Βιβλιοθηκονοµίας, Κέρκυρα Επιστήµη της Πληροφορίας Υπηρεσίες Πληροφόρησης σε Ψηφιακό Περιβάλλον Ηλεκτρονικό Εµπόριο και Επιχείρηση: Σχέσεις B2E Intrabusiness Ενδο-Επιχειρησιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ERP) 1.2 ΙΣΤΟΡΙΚΟ MRP MRP II

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ERP) 1.2 ΙΣΤΟΡΙΚΟ MRP MRP II I ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ERP VIII IX 1 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ERP) 1.2 ΙΣΤΟΡΙΚΟ 3 1.2.1 MRP 3 1.2.2 MRP II 6 1.2.3 ERP 9 1.2.4

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ERP Τι Είναι - Χαρακτηριστικά Οφέλη από την Εφαρµογή τους 2. Μεθοδολογική Προσέγγιση Επιλογής & Υλοποίησης Συστηµάτων ERP

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδοποίηση των απαιτήσεων του προτύπου ISO Σύστημα ποιότητας Ευθύνη της διοίκησης Διαχείριση πόρων Υλοποίηση του προϊόντος

Ομαδοποίηση των απαιτήσεων του προτύπου ISO Σύστημα ποιότητας Ευθύνη της διοίκησης Διαχείριση πόρων Υλοποίηση του προϊόντος Ομαδοποίηση των απαιτήσεων του προτύπου ISO 9001:2000 Σύστημα ποιότητας Ευθύνη της διοίκησης Διαχείριση πόρων Υλοποίηση του προϊόντος / Παροχή της υπηρεσίας Μέτρηση ανάλυση και βελτίωση Εισαγωγή στα Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Εφοδιαστική Αλυσίδα Εισαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΜΣ 513. Ακαδημαϊκό Έτος Εαρινό Εξάμηνο

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΜΣ 513. Ακαδημαϊκό Έτος Εαρινό Εξάμηνο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΜΣ 513 Ακαδημαϊκό Έτος 2014-2015 Εαρινό Εξάμηνο Agenda για σήμερα Διδάσκοντες Διδασκαλία και Εξέταση μαθήματος Περιεχόμενο Μαθήματος Εισαγωγή στο Η-Εμπόριο Εφαρμογές Η-Εμπορίου

Διαβάστε περισσότερα

B2B ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

B2B ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ B2B ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Ο τομέας του ηλεκτρονικού εμπορίου που ονομάζουμε δι-επιχειρησιακό ηλεκτρονικό εμπόριο (business-to-business electronic commerce B2B B E.C), E ή πιο απλά δι- επιχειρησιακές συναλλαγές,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ. Στόχοι

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ. Στόχοι ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Στόχοι Τι είναι ένα πληροφοριακό σύστηµα; Ποιος είναι ο ρόλος των πληροφοριακών συστηµάτων στο σύγχρονο επιχειρηµατικό περιβάλλον; Οι βασικές προκλήσεις στην διοίκηση Π.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό εμπόριο. Ψηφιακή οικονομία επιχειρηματικά μοντέλα ηλεκτρονικού εμπορίου

Ηλεκτρονικό εμπόριο. Ψηφιακή οικονομία επιχειρηματικά μοντέλα ηλεκτρονικού εμπορίου Ηλεκτρονικό εμπόριο Ψηφιακή οικονομία επιχειρηματικά μοντέλα ηλεκτρονικού εμπορίου Ψηφιακή οικονομία Οικονομία που στηρίζεται στις ψηφιακές τεχνολογίες Απαιτεί ισχυρές τεχνολογικές υποδομές Κατάργηση γεωγραφικών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 ο. Συστήματα Πληροφοριών στην επιχείρηση

Κεφάλαιο 2 ο. Συστήματα Πληροφοριών στην επιχείρηση Κεφάλαιο 2 ο Συστήματα Πληροφοριών στην επιχείρηση Διδακτικοί στόχοι Να αναλυθούν οι ρόλοι των 6 τύπων των συστημάτων πληροφοριών Να περιγραφούν οι τύποι των πληροφοριακών συστημάτων Να αναλυθούν οι σχέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήµατα & Επιχειρήσεις

Πληροφοριακά Συστήµατα & Επιχειρήσεις ιάλεξη 2 η 2.1 Προκλήσεις για τη ιοίκηση 1. Ολοκλήρωση: ιαφορετικά συστήµατα εξυπηρετούν διάφορες λειτουργίες. Ηολοκλήρωσησυστηµάτων σε διαφορετικά επίπεδα είναι δύσκολη τεχνολογικά και κοστίζει. 2. ιεύρυνση

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση της λήψης αποφάσεων και της διαχείρισης γνώσεων

Βελτίωση της λήψης αποφάσεων και της διαχείρισης γνώσεων Κεφάλαιο 11 Βελτίωση της λήψης αποφάσεων και της διαχείρισης γνώσεων 11.1 Λήψη αποφάσεων και πληροφοριακά συστήματα Η επιχειρηματική αξία της βελτιωμένης λήψης αποφάσεων Είναι εφικτό να αποτιμηθεί σε κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα

Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Ι Ο Ν Ι Ω Ν Ν Η Σ Ω Ν Σ Χ ΟΛ Η Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ο Ι ΚΟ Ν Ο Μ Ι Α Σ Τ Μ Η Μ Α Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ω Ν ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Διοίκησης ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ηλεκτρονικές Συναλλαγές. Καθηγητής Δ. Ασκούνης, Δ. Πανόπουλος

Συστήματα Διοίκησης ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ηλεκτρονικές Συναλλαγές. Καθηγητής Δ. Ασκούνης, Δ. Πανόπουλος ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ηλεκτρονικές Συναλλαγές Καθηγητής Δ. Ασκούνης, Δ. Πανόπουλος Ηλεκτρονικές Συναλλαγές 2017 Ορισμοί «Ηλεκτρονική Συναλλαγή» είναι οποιαδήποτε μορφή συναλλαγής που υποστηρίζεται σημαντικά από Τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ, Σ.Δ.Ο., Τμήμα Λογιστικής. ERP Systems

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ, Σ.Δ.Ο., Τμήμα Λογιστικής. ERP Systems Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ, Σ.Δ.Ο., Τμήμα Λογιστικής ERP Systems ERP puzzle ERP: Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά συστήματα συνδεδεμένων λειτουργικών εφαρμογών (modules) τα οποία αντικαθιστούν τα ξεχωριστά αυτόνομα υπολογιστικά

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4: Πληροφοριακά συστήματα για την επιχείρηση

Ενότητα 4: Πληροφοριακά συστήματα για την επιχείρηση Ενότητα 4: Πληροφοριακά συστήματα για την επιχείρηση Χρηματοοικονομική διοίκηση Χρηματοοικονομικό ΠΣ: επιχειρησιακό ΠΣ που υπάρχει σχεδόν σε κάθε οργανισμό και υποστηρίζει χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήµατα & Επιχειρήσεις

Πληροφοριακά Συστήµατα & Επιχειρήσεις ιάλεξη 3 η 3.1 Κύριες επιχειρηµατικές λειτουργίες 1. Συστήµατα Πωλήσεων και Μάρκετινγκ 2. Συστήµατα Παραγωγής 3. Συστήµατα Οικονοµικής και Λογιστικής ιαχείρισης 4. Συστήµατα ιαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής. Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων. Π.Σ. ιοίκησης. Κατηγορίες Π.Σ. Ο κύκλος ζωής Π.Σ.

Περιεχόµενα. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής. Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων. Π.Σ. ιοίκησης. Κατηγορίες Π.Σ. Ο κύκλος ζωής Π.Σ. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής Περιεχόµενα Κατηγορίες Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων ιοίκησης Υποστήριξης Αποφάσεων Έµπειρα Συστήµατα Ατόµων και Οµάδων Ο κύκλος ζωής Π.Σ. Ορισµός Φάσεις Χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΗΒασική Πληροφοριακή Υποδομή των Επιχειρήσεων Βασίλης Ταμπακάς, Καθηγητής 1 Βασικά - Ορισμοί Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρηματικών Πόρων ή Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνεια 6.1. Κεφάλαιο 6. Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας

Διαφάνεια 6.1. Κεφάλαιο 6. Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας Διαφάνεια 6.1 Κεφάλαιο 6 Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας Διαφάνεια 6.2 Διδακτικά πορίσματα Προσδιορισμός των κύριων στοιχείων της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας και της σχέσης τους με την αλυσίδα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Α ΜΕΡΟΣ. Πρόλογος των Συγγραφέων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Πληροφοριακά Συστήματα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Πληροφοριακά Συστήματα και Σύγχρονη Επιχείρηση

Περιεχόμενα Α ΜΕΡΟΣ. Πρόλογος των Συγγραφέων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Πληροφοριακά Συστήματα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Πληροφοριακά Συστήματα και Σύγχρονη Επιχείρηση Πρόλογος των Συγγραφέων... 21 Α ΜΕΡΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Πληροφοριακά Συστήματα 1.1 Εισαγωγή... 29 1.2 Σύστημα... 29 1.3 Πληροφοριακά Συστήματα... 31 1.3.1 Ορισμός του Πληροφοριακού Συστήματος... 31 1.3.2 Συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι πληροφοριακό σύστημα

Τι είναι πληροφοριακό σύστημα Τι είναι πληροφοριακό σύστημα Ένας ορισμός είναι ότι ένα πληροφοριακό σύστημα είναι ένα σύνολο αλληλοσυνδεόμενων μερών που συνεργάζονται για τη συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση και διάχυση πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 14 Προγραµµατισµός επιχειρηµατικών πόρων (ΠΕΠ)

Κεφάλαιο 14 Προγραµµατισµός επιχειρηµατικών πόρων (ΠΕΠ) Κεφάλαιο 14 Προγραµµατισµός επιχειρηµατικών πόρων (ΠΕΠ) Source: Northampton Symphony Orchestra Προγραµµατισµός επιχειρηµατικών πόρων (ΠΕΠ) Προγραµµατισµός επιχειρηµατικών πόρων (ΠΕΠ) Στρατηγική παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Groupware. Λογισμικό Συνεργασίας Ομάδων (Groupware) Λογισμικό Groupware. Υπάρχουν διάφορα είδη groupware ανάλογα με το αν οι χρήστες εργάζονται:

Είδη Groupware. Λογισμικό Συνεργασίας Ομάδων (Groupware) Λογισμικό Groupware. Υπάρχουν διάφορα είδη groupware ανάλογα με το αν οι χρήστες εργάζονται: Μάθημα 10 Συστήματα Διάχυσης και Διαχείρισης Γνώσης Chapter 10 Knowledge Transfer In The E-world Chapter 13 Knowledge Management Tools and Knowledge Portals Συστήματα Διάχυσης και Διαχείρισης Γνώσης Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

Περιοχές λειτουργίας των ERP & επιμέρους τμήματα. Εφαρμογές Πληροφοριακών Συστημάτων Ιωάννης Καρύδης

Περιοχές λειτουργίας των ERP & επιμέρους τμήματα. Εφαρμογές Πληροφοριακών Συστημάτων Ιωάννης Καρύδης Περιοχές λειτουργίας των ERP & επιμέρους τμήματα Εφαρμογές Πληροφοριακών Συστημάτων Ιωάννης Καρύδης Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα.

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

CRM. Σηµειώσεις για το σεµινάριο Αθανάσιος Ν. Σταµούλης. Customer Relationship Management

CRM. Σηµειώσεις για το σεµινάριο Αθανάσιος Ν. Σταµούλης. Customer Relationship Management CRM Σηµειώσεις για το σεµινάριο Αθανάσιος Ν. Σταµούλης Customer Relationship Management Το Customer Relationship Management ή Marketing είναι µια συνολική πελατοκεντρική προσέγγιση που επιτρέπει τον εντοπισµό,

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις»

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις» ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν. ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - Πάτρα Κουτσονίκος Γιάννης

Εισαγωγή στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν. ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - Πάτρα Κουτσονίκος Γιάννης Εισαγωγή στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - Πάτρα Κουτσονίκος Γιάννης 1 Ορισμός e-επιχειρείν Ένα σύνολο από ενδο- και δι- επιχειρηματικές στρατηγικές και προηγμένες

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 7 ο : Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρήσεων (2/2)

Μάθημα 7 ο : Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρήσεων (2/2) Μάθημα 7 ο : Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρήσεων (2/2) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 1/42 ΗΛΙΑΣ ΓΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ Σκοπός 7 ου Μαθήματος Να γνωρίσετε τις: Εφαρμογές Διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (Enterprise

Διαβάστε περισσότερα

Managing Information. Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business. e-mail: kyritsis@ist.edu.

Managing Information. Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business. e-mail: kyritsis@ist.edu. Managing Information Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business e-mail: kyritsis@ist.edu.gr Διαχείριση Γνώσης Knowledge Management Learning Objectives Ποιοί

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης:

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης: : Επιχειρησιακές Εφαρμογές Επ. Καθ. Ευθύμιος Ταμπούρης tambouris@uom.gr Στόχος Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας Πώς βοηθούν τα επιχειρησιακά συστήματα τις επιχειρήσεις να πετύχουν λειτουργική αριστεία; Πώς

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Ηλεκτρονικού Επιχειρείν

Οδηγός Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ Σειρά Σεμιναρίων 2013 «Ηλεκτρονικό εμπόριο η επιχείρηση στη νέα ψηφιακή εποχή» Οδηγός Ηλεκτρονικού Επιχειρείν Δρ. Μάρκος Κουργιαντάκης Διδάκτορας Τμ. Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ ιοίκηση Παραγωγής και Συστηµάτων Υπηρεσιών ΕνηµερωτικόΦυλλάδιο Αθήνα, Νοέµβριος 2013 Εργαστήριο Συστηµάτων Αποφάσεων και ιοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Ορολογία για µελέτη...71 Πρακτική εφαρµογή Απαντήσεις... 37

Ορολογία για µελέτη...71 Πρακτική εφαρµογή Απαντήσεις... 37 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ... 13 Γενική περιγραφή των συστηµάτων παραγωγής και εκµετάλλευσης... 16 Λειτουργίες µεταποίησης και λειτουργίες υπηρεσιών... 18 Στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηµατικές ιαδικασίες: Εισαγωγικές Έννοιες & Αρχικά στάδια µοντελοποίησης

Επιχειρηµατικές ιαδικασίες: Εισαγωγικές Έννοιες & Αρχικά στάδια µοντελοποίησης ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΌ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΑΘΗΝΏΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Επιχειρηµατικές ιαδικασίες: Εισαγωγικές Έννοιες & Αρχικά στάδια µοντελοποίησης 1o φροντιστήριο στο µάθηµα Ανάλυση και µοντελοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ. Παραγωγικές Λειτουργίες Επιχείρησης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ. Παραγωγικές Λειτουργίες Επιχείρησης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: Οικονοµικές, Εµπορικές και Παραγωγικές Λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα ιοικητικής Επιστήµης & Τεχνολογίας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κεφάλαιο 5 Λογισµικό - Software Γιώργος Γιαγλής Το σηµερινό µάθηµα Λογισµικό (Software)

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα. Επιχειρησιακά. Βαγγελιώ Καβακλή. Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στόχοι του μαθήματος. Βασικά είδη ΠΣ και ο ρόλος τους

Πληροφοριακά Συστήματα. Επιχειρησιακά. Βαγγελιώ Καβακλή. Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στόχοι του μαθήματος. Βασικά είδη ΠΣ και ο ρόλος τους Επιχειρησιακά Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Παρουσίαση βασισμένη στο βιβλίο Διοίκησης, 6 η εκδ., K. Laudon, J. laudon, ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, 2006 1 Εαρινό

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικά Πληροφοριακά Συστήµατα. Κεφάλαιο 2. Ο στρατηγικός ρόλος των Πληροφοριακών Συστηµάτων ιοίκησης στην επιχείρηση. Ευαγγελάτος Ανδρέας

Στρατηγικά Πληροφοριακά Συστήµατα. Κεφάλαιο 2. Ο στρατηγικός ρόλος των Πληροφοριακών Συστηµάτων ιοίκησης στην επιχείρηση. Ευαγγελάτος Ανδρέας Κεφάλαιο 2 Στρατηγικά Πληροφοριακά Συστήµατα Ο στρατηγικός ρόλος των Πληροφοριακών Συστηµάτων ιοίκησης στην επιχείρηση Ευαγγελάτος Ανδρέας Εργαστήριο Πολυµέσων Επικοινωνίας 1. Εκπαιδευτικοί στόχοι του

Διαβάστε περισσότερα

Εξέταση του υποσυστήματος Λογιστικής Κατανόηση των υποσυστημάτων

Εξέταση του υποσυστήματος Λογιστικής Κατανόηση των υποσυστημάτων Υποσυστήματα Λογιστικής και Οικονομικών υπηρεσιών Εξέταση του υποσυστήματος Λογιστικής Κατανόηση των υποσυστημάτων Οικονομικών υπηρεσιών Ανασκόπηση των σχέσεων ανάμεσα στις επιχειρηματικές λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ο. Διοίκηση και διαχείριση της ψηφιακής επιχείρησης

Κεφάλαιο 1 ο. Διοίκηση και διαχείριση της ψηφιακής επιχείρησης Κεφάλαιο 1 ο Διοίκηση και διαχείριση της ψηφιακής επιχείρησης Διδακτικοί στόχοι Να αναλυθεί ο ρόλος των πληροφοριακών συστημάτων στο επιχειρηματικό περιβάλλον Ναοριστείτοπληροφοριακόσύστημα, η ορολογία

Διαβάστε περισσότερα

Επίτευξη επιχειρησιακής αριστείας και σχέσεων με τους πελάτες: Επιχειρησιακές εφαρμογές

Επίτευξη επιχειρησιακής αριστείας και σχέσεων με τους πελάτες: Επιχειρησιακές εφαρμογές Κεφάλαιο 9 Επίτευξη επιχειρησιακής αριστείας και σχέσεων με τους πελάτες: Επιχειρησιακές εφαρμογές 9.1 ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν επιχειρησιακή αριστεία με τη βοήθεια των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Αγγελίδης Βασίλης Vangelid@pme.duth.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Αγγελίδης Βασίλης Vangelid@pme.duth.gr ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Αγγελίδης Βασίλης Vangelid@pme.duth.gr ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μιας επιχείρησης που έχουν σημασία στην κατανόηση του

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων. Μέρος 1ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ LOGISTICS

Πίνακας περιεχομένων. Μέρος 1ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ LOGISTICS Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγικό Σημείωμα Ελληνικής Έκδοσης..............................................17 Εισαγωγικό σημείωμα................................................................ 19 Ευχαριστίες

Διαβάστε περισσότερα

Ενοποιημένο Ψηφιακό Εμπόριο

Ενοποιημένο Ψηφιακό Εμπόριο Ενοποιημένο Ψηφιακό Εμπόριο Ενότητα 3: Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Σχέδιο Σαπρίκης Βαγγέλης Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Περιεχόμενα ενότητας Ορισμός ηλεκτρονικού επιχειρηματικού σχεδίου. Δημιουργώντας

Διαβάστε περισσότερα

KΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η Βασική Transactional Πληροφοριακή Υποδομή των Επιχειρήσεων

KΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η Βασική Transactional Πληροφοριακή Υποδομή των Επιχειρήσεων KΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η Βασική Transactional Πληροφοριακή Υποδομή των Επιχειρήσεων [1.0] Eισαγωγή...15 1.0.1 Γιατί ERP?...17 1.0.2 Σύντομη Ιστορική Αναδρομή...18 [1.1] Η Εξέλιξη από το MRP II στο ERP...20 1.1.1 Ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

Οι βασικές αλλαγές που επιδρούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον

Οι βασικές αλλαγές που επιδρούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον Οι βασικές αλλαγές που επιδρούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον Παγκοσμιοποίηση Οικονομία της πληροφορίας Μετασχηματισμός της επιχείρησης Εμφάνιση της ψηφιακής επιχείρησης Παγκοσμιοποίηση Διοίκηση και έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού Μάθημα: Εισαγωγή στην Εφοδιαστική (Εργαστήριο) Ανάλυση του άρθρου με τίτλο: «Intelligent Decision Support Systems» των Stephanie Guerlain,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΙΩΡΤΖΙΩΤΗ ΕΙΡΗΝΗ. Δεκέμβριος 2009

ΤΖΙΩΡΤΖΙΩΤΗ ΕΙΡΗΝΗ. Δεκέμβριος 2009 ΤΖΙΩΡΤΖΙΩΤΗ ΕΙΡΗΝΗ Δεκέμβριος 2009 Πολυμέσα Συνεργατικά συστήματα Κατηγορίες συνεργατικών συστημάτων Συστήματα συνεργασίας Χρονο-χωρική ταξινόμηση Συστήματα υποστήριξης συνεργασίας Ενημερότητα Συνεργατικά

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΥΕΛΙΚΤΟ ERP. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ERP»

«ΕΥΕΛΙΚΤΟ ERP. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ERP» ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ «ΕΥΕΛΙΚΤΟ ERP. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ERP» Επιβλέπων καθηγητής Σφέτσος Παναγιώτης Θεσσαλονίκη 2011 Λιάρας Ευάγγελος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.)

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.) ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.) 2.1 Κωνσταντίνος Ταραμπάνης Καθηγητής Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Γρ. 307 2310-891-578 kat@uom.gr ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πώς τα συστήματα ERP βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των. οργανισμούς που τα χρησιμοποιούν; Ποια είναι τα επιχειρησιακά οφέλη; συστημάτων ERP

Πώς τα συστήματα ERP βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των. οργανισμούς που τα χρησιμοποιούν; Ποια είναι τα επιχειρησιακά οφέλη; συστημάτων ERP Εισαγωγή στα - ERP Πώς τα συστήματα ERP βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των πληροφοριακών συστημάτων στους οργανισμούς που τα χρησιμοποιούν; Ποια είναι τα επιχειρησιακά οφέλη; Η ιστορία και η εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα

Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα Πανεπιστήμιο Αιγαίου Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα Επανάληψη ΔΡ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΟΣΟΣ ddrosos@aegean.gr Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Τεχνολογική Υποδομή ERP Βασίλειος Ταμπακάς, Καθηγητής Αθανάσιος Καλογεράς, Επ. Συνεργάτης Τεχνικά Χαρακτηριστικά ERP Αποτελεί σύνθεση ολοκληρωμένων

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση και Σχεδιασµός Πληροφοριακών Συστηµάτων

Ανάλυση και Σχεδιασµός Πληροφοριακών Συστηµάτων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1/10 2/20 3/15 4/10 5/20 6/20 7/10 /105 Συνολο Ανάλυση και Σχεδιασµός Πληροφοριακών Συστηµάτων ΕΞΕΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Information Technology for Business

Information Technology for Business Information Technology for Business! Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate! e-mail: kyritsis@ist.edu.gr Επιχειρηματικά Πληροφοριακά Συστήματα Learning Objectives Πως βοηθούν τα Πληροφοριακά Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

e-επιχειρείν Ορισμοί και Βασικές Έννοιες

e-επιχειρείν Ορισμοί και Βασικές Έννοιες e-επιχειρείν Ορισμοί και Βασικές Έννοιες Δρ. Δημήτριος Α. Κουτσομητρόπουλος Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας 2012-2013 Εισαγωγή Σύμφωνα με την ECA (Electronic

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ 1 Α.1010 Μικροοικονομική (Microeconomics) ΜΓΥ Υ 2 2 4 8 5 2 Α.1020 Χρηματοοικονομική Λογιστική (Financial Accounting) ΜΓΥ Υ 2 2 2 6 10 6 3 Α.1030 Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Principles

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Dynamics NAV & Verticals

Microsoft Dynamics NAV & Verticals Microsoft Dynamics NAV & Verticals 1 Cosmos Business Systems SA Cosmos Consulting SA Software Solutions Microsoft Dynamics NAV ERP Τι είναι; Το Enterprise Resource Planning (ERP) είναι μια λύση λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 AM Πληροφοριακά Συστήματα (ΠΣ) Information Systems (IS) Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 6 ο : Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρήσεων (1/2)

Μάθημα 6 ο : Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρήσεων (1/2) Μάθημα 6 ο : Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρήσεων (1/2) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 1/47 ΗΛΙΑΣ ΓΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ Σκοπός 6 ου Μαθήματος Να γνωρίσετε: Τις επιχειρηματικές λειτουργίες και οντότητες Την επιχειρηματική

Διαβάστε περισσότερα

7.11 Πρωτόκολλα Εφαρµογής. 7.11.2 Βασικές και Προηγµένες Υπηρεσίες ιαδικτύου. Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ

7.11 Πρωτόκολλα Εφαρµογής. 7.11.2 Βασικές και Προηγµένες Υπηρεσίες ιαδικτύου. Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ 7.11 Πρωτόκολλα Εφαρµογής 104. Αναφέρετε ονοµαστικά τις πιο χαρακτηριστικές εφαρµογές που υποστηρίζει η τεχνολογία TCP/IP οι οποίες είναι διαθέσιµες στο ιαδίκτυο 1. Ηλεκτρονικό

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχής επιμόρφωση χωρίς φραγμούς

Συνεχής επιμόρφωση χωρίς φραγμούς Συνεχής επιμόρφωση χωρίς φραγμούς Ζούμε στην περίοδο όπου η διαρκής επιμόρφωση έχει γίνει απαραίτητη. Τόσο οι προσωπικές όσο και οι επαγγελματικές ανάγκες για γνώσεις και επαγγελματικά εφόδια, σε συνδυασμό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 3113/19-6-2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 3113/19-6-2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 3113/19-6-2015 Σύμφωνα με: α) τις διατάξεις των άρθρων 123, 124, 135 και 136 του Ν. 4072/2012

Διαβάστε περισσότερα

Α1. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΠΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΠΤΥΧΙΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

Α1. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΠΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΠΤΥΧΙΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Ταχ. /νση : Αγ. Σπυρίδωνα, 122 43 Αιγάλεω Τηλέφωνο : 210 5385209 Ηµεροµηνία : 21.9.2018 FAX : 210 5385253 Αριθµ. Πρωτοκ.: EMail : marketing@teiath.gr Πληροφορίες : Μ. Παπαµιχαήλ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πώς τα συστήματα ERP βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των. οργανισμούς που τα χρησιμοποιούν; Ποια είναι τα επιχειρησιακά οφέλη; συστημάτων ERP

Πώς τα συστήματα ERP βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των. οργανισμούς που τα χρησιμοποιούν; Ποια είναι τα επιχειρησιακά οφέλη; συστημάτων ERP Εισαγωγή στα - ERP Πώς τα συστήματα ERP βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των πληροφοριακών συστημάτων στους οργανισμούς που τα χρησιμοποιούν; Ποια είναι τα επιχειρησιακά οφέλη; Η ιστορία και η εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Managing Information. Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business. e-mail: kyritsis@ist.edu.

Managing Information. Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business. e-mail: kyritsis@ist.edu. Managing Information Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business e-mail: kyritsis@ist.edu.gr Ανάπτυξη Πληροφοριακών Συστημάτων και Διαχείριση Έργων Learning

Διαβάστε περισσότερα

Η Πληροφορική Επανάσταση Η Κοινωνία των πληροφοριών

Η Πληροφορική Επανάσταση Η Κοινωνία των πληροφοριών Η Πληροφορική Επανάσταση Η Κοινωνία των πληροφοριών Πολλοί υποστηρίζουν ότι διανύουμε την αρχή μίας εποχής που μπορεί να περιγραφεί ως η Πληροφορική Επανάσταση και η οποία θα αλλάξει ριζικά την όλη δομή

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα ομιλίας: Ευκαιρίες και Δυνατότητες Ανάπτυξης στο Περιβάλλον του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν και της Ψηφιακής Οικονομίας

Θέμα ομιλίας: Ευκαιρίες και Δυνατότητες Ανάπτυξης στο Περιβάλλον του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν και της Ψηφιακής Οικονομίας Θέμα ομιλίας: Ευκαιρίες και Δυνατότητες Ανάπτυξης στο Περιβάλλον του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν και της Ψηφιακής Οικονομίας Εισηγητής: Γιάννης Νάνος Εκπρόσωπος Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Περιφερειακό

Διαβάστε περισσότερα

H Σύγχρονη Μηχανογραφική Οργάνωση Επιχειρήσεων. Δημήτριος Αθανασίου

H Σύγχρονη Μηχανογραφική Οργάνωση Επιχειρήσεων. Δημήτριος Αθανασίου H Σύγχρονη Μηχανογραφική Οργάνωση Επιχειρήσεων Δημήτριος Αθανασίου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010 00_PROLOGOS_PERIEXOMENA.indd i 3/12/2010 2:57:24 μμ τίτλος: Η Σύγχρονη Μηχανογραφική Οργάνωση Επιχειρήσεων συγγραφέας:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ηεπιχείρησημετάταe. Δομή παρουσίασης

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ηεπιχείρησημετάταe. Δομή παρουσίασης ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ηεπιχείρησημετάταe Εργαλεία διαχείρισης γνώσης και συντονισμού ομάδων εργασίας Παρουσίαση στα πλαίσια των κύκλων εκπαίδευσης του ΕΒΕΘ Θεσσαλονίκη, Απρίλιος

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Συστήµατα ERP Χρησιµότητα,

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ, Σ.Δ.Ο., Τμήμα Λογιστικής. Business Processes

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ, Σ.Δ.Ο., Τμήμα Λογιστικής. Business Processes Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ, Σ.Δ.Ο., Τμήμα Λογιστικής Business Processes Οι οργανισμοί-επιχειρήσεις υπάρχουν για να εξυπηρετούν κάποιο εμπορικό σκοπό ή να προσφέρουν κάποιες κοινωνικές υπηρεσίες. Διαφέρουν είτε στον

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT BUSINESS SOLUTIONS NAVISION

MICROSOFT BUSINESS SOLUTIONS NAVISION MICROSOFT BUSINESS SOLUTIONS NAVISION MICROSOFT BUSINESS SOLUTIONS NAVISION Η εφαρµογή Microsoft Business Solutions Navision σάς δίνει την ελευθερία να επικεντρωθείτε στην επιχείρησή σας, παρέχοντάς σας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 8 ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ 6/(ΠΛΟ)659/8-6-007 ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ( ή Α.) ΤΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 0//007 7//007 4//007 //007 ΕΕ. Εισαγωγή στη χρήση ΤΠΕ στις Γνωριμία με βασικές τεχνολογίες Επιχειρήσεις και τους

Διαβάστε περισσότερα

Ερεύνα ικανοποιήσης πελάτη για το Open Accounting και τις υπηρεσίες της Open System solutions

Ερεύνα ικανοποιήσης πελάτη για το Open Accounting και τις υπηρεσίες της Open System solutions Ερεύνα ικανοποιήσης πελάτη για το Open Accounting και τις υπηρεσίες της Open System solutions 1 Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν ειδικά συστήματα κρατήσεων για την διεκπεραίωση των επιχειρησιακών αναγκών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ιοίκηση Πληροφοριακών Συστηµάτων: Εισαγωγή ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Υπεύθυνος µαθήµατος: Ειασηγητής:Dr. Σκάρλας Λάµπρος Email:

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός επιχειρηματικών πόρων (ΠΕΠ) Source: Northampton Symphony Orchestra

Προγραμματισμός επιχειρηματικών πόρων (ΠΕΠ) Source: Northampton Symphony Orchestra Προγραμματισμός επιχειρηματικών πόρων (ΠΕΠ) Source: Northampton Symphony Orchestra Προγραμματισμός επιχειρηματικών πόρων (ΠΕΠ) Προγραμματισμός επιχειρηματικών πόρων (ΠΕΠ) Στρατηγική παραγωγής Η αγορά απαιτεί

Διαβάστε περισσότερα

Η Επιχειρηματική Αξία των Ηλεκτρονικών Αγορών στην Εφοδιαστική Αλυσίδα: Ηλεκτρονική Τιμολόγηση στο Λιανεμπόριο

Η Επιχειρηματική Αξία των Ηλεκτρονικών Αγορών στην Εφοδιαστική Αλυσίδα: Ηλεκτρονική Τιμολόγηση στο Λιανεμπόριο ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΒ3: Ηλεκτρονικές αγορές και υπηρεσίες στην εφοδιαστική αλυσίδα Η Επιχειρηματική Αξία των Ηλεκτρονικών Αγορών στην Εφοδιαστική Αλυσίδα: Ηλεκτρονική Τιμολόγηση στο Λιανεμπόριο Λευτέρης Κιοσές

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Νεάρχου. Πανεπιστήµιο Πατρών Τµήµα ιοίκησης Επιχειρήσεων

Ανδρέας Νεάρχου. Πανεπιστήµιο Πατρών Τµήµα ιοίκησης Επιχειρήσεων ιοίκηση Λειτουργιών (Operations Management) 1 ο µάθηµα Εισαγωγή 1 Οµάδα Σχετικών Μαθηµάτων ΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ (5 ο εξάµηνο) ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΦΟ ΙΑΣΤΙΚΗΣ (LOGISTICS) (7 ο εξάµηνο) ΕΙ ΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ. Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ Το ERP είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων. Διαχειρίζεται και συντονίζει όλες τις λειτουργίες και διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε μια επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΟΝΤΕΛΑ SCOR ΕΝΝΟΙΑ SCOR Ορισμός των μοντέλων SCOR Το μοντέλο SCOR είναι ένα μοντέλο αναφοράς διαδικασιών για την εφοδιαστική αλυσίδα (η ονομασία του προέρχεται από τα αρχικά γράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Νέες Τεχνολογίες για Επιχειρηματικότητα ΔΕΟ45

Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Νέες Τεχνολογίες για Επιχειρηματικότητα ΔΕΟ45 Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Νέες Τεχνολογίες για Επιχειρηματικότητα ΔΕΟ45 ΤΟΜΟΣ Α «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν» πηγή: ibm.com Ηλεκτρονικό Επιχειρείν Η εφαρμογή τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) για

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας 1 η Διάλεξη: Βασικές Έννοιες στην Εφοδιαστική Αλυσίδα - Εξυπηρέτηση Πελατών 2015 Εργαστήριο Συστημάτων Σχεδιασμού, Παραγωγής και Λειτουργιών Ατζέντα Εισαγωγή στη Διοίκηση

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος αποθεμάτων (Inventory control) 1960

Έλεγχος αποθεμάτων (Inventory control) 1960 Έλεγχος αποθεμάτων (Inventory control) 1960 Βέλτιστη Ποσότητα Παραγγελίας (Economic Order Quantity - EOQ) Αποθέματα Ασφαλείας (Safety Stock - SS) Διαχείριση Τεχνικών Προδιαγραφών (Bill of Material Processing

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ELECTRONIC COMMERCE & SOCIAL MEDIA ΆΝΤΕΛ

Διαβάστε περισσότερα

αφαιρούμαι επίπεδα από την ιεραρχική της δομή

αφαιρούμαι επίπεδα από την ιεραρχική της δομή 1. Τι σημαίνει ο όρος «επιπεδοποίηση» στον μετασχηματισμό της επιχείρησης; MIS 1 9 Επιπεδοποίηση (flattering) αφαιρούμαι επίπεδα από την ιεραρχική της δομή 2. Τι είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο και τι το

Διαβάστε περισσότερα

Logistics Way H Logistics Way εξειδικεύεται στο να παρέχει προϊόντα Λογισμικού και Υπηρεσιών που καλύπτουν και εξυπηρετούν τις ιδιαίτερες ανάγκες και

Logistics Way H Logistics Way εξειδικεύεται στο να παρέχει προϊόντα Λογισμικού και Υπηρεσιών που καλύπτουν και εξυπηρετούν τις ιδιαίτερες ανάγκες και Logistics Way H Logistics Way εξειδικεύεται στο να παρέχει προϊόντα Λογισμικού και Υπηρεσιών που καλύπτουν και εξυπηρετούν τις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις των εταιρειών οι οποίες συμπεριλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργατικά Συστήµατα. Λειτουργίες, Κατηγορίες, Εφαρµογές

Συνεργατικά Συστήµατα. Λειτουργίες, Κατηγορίες, Εφαρµογές Συνεργατικά Συστήµατα Λειτουργίες, Κατηγορίες, Εφαρµογές Δοµή της Παρουσίασης Θεωρητική Ανασκόπηση του ερευνητικού πεδίου της Συνεργασίας µε Χρήση Υπολογιστή Σύστηµα Ολοκληρωµένης Υποστήριξης Ηλεκτρονικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Επιχειρηματική Μοντελοποίηση. Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Επιχειρηματική Μοντελοποίηση. Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Επιχειρηματική Μοντελοποίηση Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2013 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

B2B ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΡΟΣ Β

B2B ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΡΟΣ Β B2B ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΡΟΣ Β Ηλεκτρονική Αγορά Προσανατολισμένη σς Ενδιάμεσους : Η περίπτωση PART της BOEING Η Boeing στην προκειμένη περίπτωση, παίζει το ρόλο ενδιάμεσου στην παροχή ανταλλακτικών συντήρησης

Διαβάστε περισσότερα

Η-επιχειρείν και συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο

Η-επιχειρείν και συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο Κεφάλαιο 2 Η-επιχειρείν και συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο 2.1 ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μιας επιχείρησης που είναι σημαντικά για την κατανόηση του ρόλου των πληροφοριακών

Διαβάστε περισσότερα