ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15.3 ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Το τουριστικό ολιγοπώλιο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15.3 ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Το τουριστικό ολιγοπώλιο"

Transcript

1 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15.3 ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Το τουριστικό ολιγοπώλιο

2 Το τουριστικό ολιγοπώλιο ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΚΕΦΑΑΙΟΥ Ορισμός του τουριστικού ολιγοπωλίου Χαρακτηριστικά του τουριστικού ολιγοπωλίου Υποδείγματα του τουριστικού ολιγοπωλίου Το υπόδειγμα του Cournot Το υπόδειγμα του Bertrand Το υπόδειγμα ηγεσίας ως προς την ποσότητα του Von Stackelberg Το υπόδειγμα του Edgeworth Το υπόδειγμα του Chamberlin Το υπόδειγμα της τεθλασμένης καμπύλης ζήτησης στο τουριστικό ολιγοπώλιο. Το υπόδειγμα του τουριστικού καρτέλ Υπόδειγμα ηγεσίας ως προς την τιμή Η θεωρία παιγνίων Παρατηρήσεις στο τουριστικό ολιγοπώλιο και σύγκριση με άλλες μορφές τουριστικών αγορών

3 Το τουριστικό ολιγοπώλιο Το τουριστικό ολιγοπώλιο είναι μια μορφή τουριστικής αγοράς η οποία χαρακτηρίζεται από τον περιορισμένο αριθμό τουριστικών επιχειρήσεων που η κάθε μία παράγει σημαντικό μέρος της συνολικά προσφερόμενης ποσότητας στην τουριστική αγορά και από την αλληλεξάρτηση των ενεργειών των επιμέρους επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις τους να επηρεάζουν αποφασιστικά την οικονομική τους κατάσταση και την συμπεριφορά των άλλων επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου. Το παραγόμενο τουριστικό προϊόν από τις επιχειρήσεις του κλάδου μπορεί να είναι ομοιογενές ή διαφοροποιημένο. Στην πρώτη περίπτωση, η τιμή είναι ενιαία και οι αποφάσεις των τουριστικών επιχειρήσεων αναφέρονται στον καθορισμό του άριστου επιπέδου τουριστικής παραγωγής. Στη δεύτερη περίπτωση, οι αποφάσεις των τουριστικών επιχειρήσεων αφορούν το άριστο επίπεδο της τιμής.

4 Λόγοι εμφάνισης του τουριστικού ολιγοπωλίου Η προνομιακή θέση του περιορισμένου αριθμού των επιχειρήσεων σε ένα τουριστικό κλάδο και η δυνατότητα αυτών να εμποδίσουν την είσοδο άλλων επιχειρήσεων σε αυτόν. Η σταδιακή εξέλιξη ορισμένων τουριστικών ολιγοπωλιακών αγορών σε αντίστοιχα μονοπωλιακές. Η ύπαρξη οικονομιών κλίμακας παραγωγής που αποτελεί το σπουδαιότερο παράγοντα για την εμφάνιση και επιβίωση του τουριστικού ολιγοπωλίου. Η εξασφάλιση από ορισμένες επιχειρήσεις του αποκλειστικού δικαιώματος χρήσης ορισμένων πρώτων υλών ή διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

5 Χαρακτηριστικά του τουριστικού ολιγοπωλίου Ηύπαρξηπεριορισμένουαριθμούεπιχειρήσεων, όπου η κάθε μία παράγει σημαντικό μέρος της συνολικά προσφερόμενης ποσότητας προϊόντος στην τουριστική αγορά. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει βαθμός συγκέντρωσης, όπου το ποσοστό του συνολικού μεριδίου της αγοράς ανήκει σε συγκεκριμένο αριθμό επιχειρήσεων. Η στενή αλληλεξάρτηση που υπάρχει μεταξύ των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει το τουριστικό ολιγοπώλιο από τις άλλες μορφές τουριστικής αγοράς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορούμε να κατασκευάσουμε την καμπύλη τουριστικής ζήτησης ενός ολιγοπωλητή, εκτός εάν κάνουμε ορισμένες παραδοχές για τις αντιδράσεις των άλλων ολιγοπωλητών. Για παράδειγμα, όταν μια ολιγοπωλική τουριστική επιχείρηση μεταβάλει την τιμή της ή κάνει μια επιτυχή διαφήμιση ή διαφοροποιεί το προϊόν της, τότε η καμπύλη τουριστικής ζήτησης που αντιμετωπίζουν οι άλλοι ολιγοπωλητές θα μετατοπιστεί κατά περίπτωση. Στην περίπτωση αυτή, θα υπάρχουν αντιδράσεις πολλών μορφών από τους άλλους ολιγοπωλητές. Έτσι, στην πράξη έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απροσδιόριστη λύση, γι αυτό και δεν μπορούμε να διατυπώσουμε μια γενική θεωρία τουριστικού ολιγοπωλίου. Συνεπώς, υπάρχουν διάφοροι δυνατοί τρόποι συμπεριφοράς (υποδείγματα-μοντέλα) που ερμηνεύουν τη φύση της ολιγοπωλιακής αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης στην τουριστική βιομηχανία. Τα υπόψη υποδείγματα είναι κοινά και για τους άλλους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας που λειτουργούν σε καθεστώς ολιγοπωλίου. Το παραγόμενο τουριστικό προϊόν από τις επιχειρήσεις του κλάδου μπορεί να είναι ομοιογενές (homogeneous) ή διαφοροποιημένο (differentiated). Στην πρώτη περίπτωση, η τιμή είναι ενιαία και οι αποφάσεις των τουριστικών επιχειρήσεων αναφέρονται στον καθορισμό του άριστου επιπέδου τουριστικής παραγωγής. Στη δεύτερη περίπτωση, οι αποφάσεις των τουριστικών επιχειρήσεων αφορούν στο άριστο επίπεδο της τιμής.

6 Παραδείγματα ολιγοπωλιακής τουριστικής αγοράς Στην τουριστική βιομηχανία, χαρακτηριστικό παράδειγμα ολιγοπωλιακής αγοράς αποτελούν οι διεθνείς αερομεταφορές, όπου κάθε επιχείρηση ασκεί κάποιον έλεγχο στις αποφάσεις της, σχετικά με τις τιμές και το μέγεθος της παραγωγής, όπου υπάρχουν μερικοί φραγμοί στην είσοδο και την έξοδο των επιχειρήσεων στον αεροπορικό κλάδο. Οισυμφωνίες μεταξύ των αεροπορικών επιχειρήσεων για τις τιμές (ενδοαεροπορική τιμολόγηση) και το μοίρασμα των δρομολογίων είναι ένα παράδειγμα στρατηγικής που υιοθετείται προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το κίνητρο για κάποια μεμονωμένη τουριστική επιχείρηση να «εξαπατήσει» τις υπόλοιπες, εάν μπορούσε να το πράξει αυτό με επιτυχία, καθώς θα αύξανε τα κέρδη και το μερίδιό της στην τουριστική αγορά, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

7 Το υπόδειγμα του τουριστικού ολιγοπωλίου Η στενή αλληλεξάρτηση που υπάρχει μεταξύ των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει το τουριστικό ολιγοπώλιο από τις άλλες μορφές τουριστικής αγοράς. Ετσι, όταν μια τουριστική επιχείρηση μεταβάλει την τιμή της ή κάνει μια επιτυχή διαφήμιση ή διαφοροποιεί το προϊόν της, τότε η καμπύλη τουριστικής ζήτησης που αντιμετωπίζουν οι άλλοι ολιγοπωλητές θα μετατοπιστεί κατά περίπτωση. Στην περίπτωση αυτή, θα υπάρχουν αντιδράσεις πολλών μορφών από τους άλλους ολιγοπωλητές. Ετσι, στην πράξη έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απροσδιόριστη λύση, γι αυτό και δεν μπορούμε να διατυπώσουμε μια γενική θεωρία τουριστικού ολιγοπωλίου. Συνεπώς, υπάρχουν διάφοροι δυνατοί τρόποι συμπεριφοράς (υποδείγματα - μοντέλα) που ερμηνεύουν τη φύση της ολιγοπωλιακής αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης στην τουριστική βιομηχανία.

8 Το υπόδειγμα του τουριστικού ολιγοπωλίου Στο μοντέλο Cournot κάθε τουριστική επιχείρηση επιλέγει την ποσότητά της, έτσι ώστε να μεγιστοποιεί τα κέρδη της (όχι την τιμή) με δεδομένη την εκτίμησή της για την επιλογή της άλλης τουριστικής επιχείρησης. Ισορροπία υπάρχει όταν κάθε τουριστική επιχείρηση έχει ένα μικρό μερίδιο της αγοράς, που σημαίνει ότι η τιμή θα είναι πολύ κοντά στο οριακό τουριστικό κόστος, δηλ. ο τουριστικός κλάδος θα είναι σχεδόν ανταγωνιστικός. Η ισορροπία εμφανίζεται στην τομή των δύο καμπυλών αντιδράσεων. Στο μοντέλο Bertrand κάθε τουριστική επιχείρηση επιλέγει την τιμή της με δεδομένες τις εκτιμήσεις της σε σχέση με την τιμή που θα επιλέξει η άλλη τουριστική επιχείρηση. Η μοναδική τιμή ισορροπίας είναι η ανταγωνιστική ισορροπία. Στο μοντέλο ηγεσίας ως προς την ποσότητα (μοντέλο Stackelberg) μια τουριστική επιχείρηση ηγείται καθορίζοντας την ποσότητα παραγωγής της και η άλλη ακολουθεί. Όταν ο ηγέτης επιλέγει μια ποσότητα, λαμβάνει υπόψη του τον τρόπο αντίδρασης της ακόλουθης. Στο μοντέλο ηγεσίας ως προς την τιμή, μια τουριστική επιχείρηση καθορίζει την τιμή της και η άλλη επιλέγει την ποσότητα που θέλει να προσφέρει σ αυτή την τιμή. Οταν ηγέτης κάνει τις επιλογές του, πρέπει να λάβει υπόψη του και τη συμπεριφορά της ακόλουθης. Στο μοντέλο Edgeworth ο κάθε τουριστικός ολιγοπωλητής έχει έναν περιορισμό παραγωγής και ότι κανένας δεν μπορεί να καλύψει ολόκληρη την τουριστική αγορά στην ανταγωνιστική τιμή, έτσι το υπόδειγμα οδηγεί σε μια διαρκή κίνηση τουριστικής τιμής και ποσότητας. Στο μοντέλο Chamberlin οι τουριστικοί ολιγοπωλητές αναγνωρίζουν την αλλελοεξαρτησή τους και επιτυγχάνουν μονοπωλιακή ανεξαρτησία είτε προσαρμόζοντας την τιμή τους ή την ποσότητα τους. Στο μοντέλο Sweezy ή της τεθλασμένης καμπύλης ζήτησης, γίνεται προσπάθεια ερμηνείας της παρατηρούμενης σταθερότητας των τιμών στις ολιγοπωλιακές τουριστικές αγορές. Το υπόψη μοντέλο δείχνει το πιθανό αποτέλεσμα για μια επιχείρηση, εάν κάνει μια αλλαγή στις τιμές της, χωρίς να υπάρχουν αλλαγές στις συνθήκες κόστους ή τουριστική ζήτησης, οι οποίες επηρεάζουν ολόκληρο τον κλάδο Στο μοντέλο του καρτελ το οποίο αποτελείται από έναν αριθμό τουριστικών επιχειρήσεων αυτές συμπράττουν για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη του τουριστικού κλάδου.

9 Το υπόδειγμα του Cournot Στο υπόδειγμα του Cournot, που προτάθηκε το 1838 υποθέτουμε ότι υπάρχουν δύο επιχειρήσεις (δυοπώλιο) που παράγουν ένα ομοιογενές τουριστικό προϊόν με μηδενικό κόστος παραγωγής και ότι κάθε επιχείρηση λαμβάνει την ποσότητα ως δεδομένη, δηλαδή αποδέχεται ως δεδομένες τις προσφερόμενες ποσότητες της παραγωγής των ανταγωνιστών της. Η επιλογή του επιπέδου των πωλήσεων του τουριστικού προϊόντος της κάθε επιχείρησης που μεγιστοποιεί τα κέρδη της εξαρτάται από την τιμή, αλλά η τιμή εξαρτάται από τη συνδυασμένη παραγωγή του τουριστικού προϊόντος των δύο αυτών επιχειρήσεων. Το σημείο που η κάθε επιχείρηση μεγιστοποιεί τα κέρδη της βρίσκεται στη μέση της καμπύλης τουριστικής ζήτησης που είναι ευθεία γραμμή και έχει αρνητική κλίση. Στο σημείο αυτό η ελαστικότητα τουριστικής ζήτησης ως προς την τιμή είναι ίση με τη μονάδα (e=1) και το συνολικό τουριστικό έσοδο (TR) είναι στο μέγιστο σημείο. Συνεπώς,κάθεεπιχείρησηεπιλέγειτοεπίπεδοπαραγωγής του τουριστικού προϊόντος που μεγιστοποιεί το κέρδος της, με βάση τις προσδοκίες της για το επίπεδο παραγωγής του τουριστικού προϊόντος της άλλης επιχείρησης. Η καμπύλη που αποτυπώνει τη σχέση ανάμεσα στην τιμή και το παραγόμενο τουριστικό προϊόν μιας επιχείρησης, όταν οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις διατηρούν σταθερή την παραγωγή τους, ονομάζεται καμπύλη της υπολειπόμενης τουριστικής ζήτησης (residual tourism demand).

10 Άριστη θέση και μεγιστοποίηση στο υπόδειγμα του Cournot

11 Ανταγωνισμός παραγωγής και ισορροπία στο υπόδειγμα του Cournot

12 Το υπόδειγμα του Bertrand Στο υπόδειγμα Bertrand υποθέτουμε ότι υπάρχουν δύο επιχειρήσεις σε μιααγορά ομοιογενούς τουριστικού προϊόντος και ότι ορίζουν τις τιμές τους ταυτόχρονα. Επίσης, υποθέτουμε ότι και οι δύο επιχειρήσεις έχουν το ίδιο οριακό τουριστικό κόστος, το οποίο είναι σταθερό και ότι η ζήτησή τους είναι γραμμική. Κάθε επιχείρηση αποδέχεται την τιμή που έχουν ορίσει οι ανταγωνιστές της. Επειδή τα προϊόντα των επιχειρήσεων είναιτέλειαυποκατάστατα (το τουριστικό προϊόν είναι ομοιογενές) όποια επιχείρηση καθορίσει τη χαμηλότερη τιμή θα πάρει όλη τη τουριστική ζήτηση. Όμως, τίθεται το ερώτημα, ποια είναι η καλύτερη στρατηγική για την κάθε επιχείρηση σε αυτό το πλαίσιο; Η απάντηση που δίνεται είναι ότι οι ολιγοπωλιακές τουριστικές επιχειρήσεις τιμολογούν σε επίπεδο οριακού τουριστικού κόστους (P=MC). Γενικά ισχύει ότι αν η προσαρμογή της δυναμικότητας και της παραγωγής είναι εύκολη, τότε το υπόδειγμα του Bertrand αποτελεί την καλύτερη προσέγγιση του τύπου της τέλειας ανταγωνιστικής αγοράς. Αν ισχύει το αντίθετο, τότε η καλύτερη προσέγγιση είναι η μονοπωλιακή λύση του υποδείγματος Cournot.

13 Ανταγωνισμός τιμής και ισορροπία στο υπόδειγμα του Bertrand

14 Το υπόδειγμα ηγεσίας ως προς την ποσότητα του Von Stackelberg Το υπόδειγμα τουριστικού ολιγοπωλίου ηγεσίας ως προς την ποσότητα του Von Stackelberg (1952) αναφέρεται σε μια κατάσταση στην οποία μια επιχείρηση ενεργεί ως ηγέτης (leader), επιλέγοντας πρώτα την ποσότητα του τουριστικού προϊόντος που θα παράγει, ενώ όλες οι άλλες επιχειρήσεις ακολουθούν και στη συνέχεια επιλέγουν την ποσότητα που θα παράγουν. Έτσι, μια τουριστική επιχείρηση που ηγείται καθορίζει την ποσότητα παραγωγής της ή τα νέα προϊόντα της στην αγορά και η άλλη τουριστική επιχείρηση ακολουθεί, προσαρμόζοντας ποσότητες και τιμές. Όταν η επιχείρηση-ηγέτης επιλέγει μια ποσότητα, λαμβάνει υπόψη του τον τρόπο αντίδρασης της ακόλουθης τουριστικής επιχείρησης και μεγιστοποιεί τα κέρδη της.

15 Το υπόδειγμα του Von Stackelberg

16 Το υπόδειγμα του Edgeworth Στο υπόδειγμα του Edgeworth (1925), όπως και στα υποδείγματα των Cournot και Bertrand,υποθέτουμε ότι υπάρχουν δύο επιχειρήσεις που παράγουν και πωλούν ένα ομοιογενές τουριστικό προϊόν με μηδενικό κόστος παραγωγής. Επιπλέον, στο υπόδειγμα του Edgeworth, γίνονται και οι ακόλουθες παραδοχές: Κάθε τουριστική επιχείρησηαντιμετωπίζειμιαευθείακαμπύλητουριστικήςζήτησης που είναι ίδια και για τις δύο τουριστικές επιχειρήσεις. Κάθε τουριστική επιχείρησηέχειπεριορισμένηπαραγωγικήικανότητα και δεν μπορεί να καλύψει όλη την τουριστική αγορά στην ανταγωνιστική τιμή. Κάθε τουριστική επιχείρησηγιαναμεγιστοποιήσει τα συνολικά της έσοδα ή το συνολικό της κέρδος, υποθέτει ότι η άλλη τουριστική επιχείρηση κρατά την τιμή σταθερή. Κανένας δυοπωλητήςδενείναισεθέση να προσφέρει τη συνολικά ζητούμενη ποσότητα της τουριστικής αγοράς σε τιμή μιας τέλειας ισορροπίας. Με βάση τις παραπάνω υποθέσεις, το υπόδειγμα οδηγεί σε μιαδιαρκήςκίνηση της τιμής και της ποσότητας του τουριστικού προϊόντος, διότι καμιά τιμή δεν συμβιβάζεται με την κατάσταση της ευσταθούς ισορροπίας. Η διαρκής αυτή κίνηση ισχύει μόνον όταν η συνολική προσφορά των δύο πωλητών υπερβαίνει την μονοπωλιακή ποσότητα παραγωγής και προσφοράς. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα υπήρχε κίνητρο για κανέναν δυοπωλητή να αυξήσει την τιμή του, διότι θα μειώνονταν τα συνολικά έσοδα και κέρδη.

17 Το δυοπωλικό υπόδειγμα του Edgeworth

18 Το υπόδειγμα του Chamberlin Στο υπόδειγμα Chamberlin (1933) οι τουριστικοί ολιγοπωλητές αναγνωρίζουν την αλλελοεξαρτησή τους, ενεργούν ανάλογα και στοχεύουν να επιτύχουν μονοπωλιακή ισορροπία. Δηλαδή, θα πουλήσουν την μονοπωλιακή ποσότητα στην μονοπωλιακή τιμή και θα μοιραστούν τα κέρδη. Ο Chamberlin καταλήγει στο συμπέρασμα αυτό ανεξάρτητα από το αν οι τουριστικοί ολογοπωλητές προσαρμόζουν την παραγωγή τους, όπως στο υπόδειγμα του Cournot ή τις τιμές τους όπως στο υπόδειγμα του Bertrand.

19 Το δυοπωλικό υπόδειγμα του Chamberlin

20 Το υπόδειγμα της τεθλασμένης καμπύλης ζήτησης στο τουριστικό ολιγοπώλιο Στο υπόδειγμα της τεθλασμένης καμπύλης ζήτησης (kinked demand curve) ή υπόδειγμα Sweezy (1939), γίνεται προσπάθεια ερμηνείας της παρατηρούμενης σταθερότητας των ολιγοπωλιακών τιμών μεταξύ των (ολιγοπωλιακών) επιχειρήσεων, παρά τις σχετικές μεταβολές στο κόστος παραγωγής και στις συνθήκες ζήτησης της αγοράς. Αυτό το υπόδειγμα δείχνει το πιθανό αποτέλεσμα για μια επιχείρηση, εάν κάνει μια αλλαγή στις τιμές της, χωρίς να υπάρχουν αλλαγές στις συνθήκες τουριστικού κόστους ή τουριστικής ζήτησης, οι οποίες επηρεάζουν ολόκληρο τον κλάδο. Η επιχείρηση γνωρίζει ότι,εάνμειώσειτιςτιμέςτης, οι ανταγωνιστές της θα ακολουθήσουν και η ζήτηση για το δικό της προϊόν θα γίνει περισσότερο ανελαστική. Έτσι, δεν πρόκειται να αυξήσει το δικό της μερίδιο στην αγορά με αυτόν τον τρόπο. Αντίστροφα, εάν προβεί σ αύξηση των τιμών της, οι ανταγωνιστές της θα διατηρήσουν τις δικές τους τιμές, έτσι ώστε η ζήτηση του τουριστικού προϊόντος της θα γίνει περισσότερο ελαστική και θα απωλέσει μερίδιο στην τουριστική αγορά. Αυτή ακριβώς η ασυμμετρία στις αναμενόμενες αντιδράσεις των αντιπάλων ολιγοπωλητών, στις μεταβολές της τιμής μιας επιχείρησης οδηγεί στο σπάσιμο της καμπύλης τουριστικής ζήτησης σε δύο καμπύλες ζήτησης, οι οποίες έχουν πλέον διαφορετική κλίση και ελαστικότητα ζήτησης ως προς την τιμή. Έτσι, η επικρατούσα τιμή στην αγορά είναι η τιμή, η οποία μεγιστοποιεί τα κέρδη για την τουριστική επιχείρηση.

21 Υπόδειγμα της τεθλασμένης ζήτησης στο τουριστικό ολιγοπώλιο

22 Το υπόδειγμα του τουριστικού καρτέλ Το καρτέλ είναι ένα σύνολο επιχειρήσεων που προσδιορίζει την πολιτική όλων των επιχειρήσεων που ανήκουν στο καρτέλ και έχουν ως αντικειμενικό σκοπό την αύξηση των συνολικών κερδών του. Η μεγιστοποίηση του κέρδους προϋποθέτει την ελαχιστοποίηση του τουριστικού κόστους. Για να ελαχιστοποιήσει το κόστος της συνολικής του παραγωγής, το τουριστικό καρτέλ πρέπει να κατανέμει τον συνολικό όγκο των πωλήσεων του ανάμεσα στις επιχειρήσεις μέλη με τέτοιο τρόπο, ώστε όλες οι επιχειρήσεις να έχουν το ίδιο οριακό τουριστικό κόστος. Η ποσότητα που πρέπει να παράγει είναι εκείνη για την οποία το κοινό οριακό κόστος είναι ίσο με το οριακό έσοδο, όπως και στο μονοπώλιο. Μια ακραία περίπτωση είναι το τουριστικό καρτέλ που λαμβάνει όλες τις αποφάσεις για όλες τις επιχειρήσεις που είναι μέλη του. Αυτή η μορφή της τέλειας συμφωνίας δημιουργεί ένα συγκεντρωτικό τουριστικό καρτέλ και οδηγεί σε μια μονοπωλιακή κατάσταση.

23 Το υπόδειγμα του τουριστικού καρτέλ Η ανάλυση της συμπεριφοράς του τουριστικού καρτέλ βασίζεται στις ακόλουθες υποθέσεις; Όλες οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδουπαράγουνέναομοιογενέςτουριστικό προϊόν. Μεταξύ των επιχειρήσεων υπάρχειμεγάλοςβαθμόςαλληλεξάρτησης. Όλες οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου προμηθεύονται τους παραγωγικούς συντελεστές σε συνθήκες πλήρους τουριστικού ανταγωνισμού. Οι επιχειρήσεις που συγκροτούν το καρτέλ έχουν ως αντικειμενικό σκοπό τη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής για τη μεγιστοποίηση των κερδών του τουριστικού κλάδου. Ησυνολικήαγοραίαζήτηση για το τουριστικό προϊόν είναι δεδομένη και γνωστή στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου. Το πρόβλημα του τουριστικού καρτέλ συνίσταται στον προσδιορισμό της ενιαίας τιμής για τη μεγιστοποίηση των κερδών του τουριστικού κλάδου και στην κατανομή της συνολικής τουριστικής αγοράς μεταξύ των μελών αυτού. Έτσι, εξετάζουμε τις δύο αυτές περιπτώσεις.

24 Το υπόδειγμα του τουριστικού καρτέλ με προσδιορισμό της ενιαίας τιμής Μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των επιχειρήσεων του τουριστικού καρτέλ, οι επιχειρήσεις συμπεριφέρονται ως μια επιχείρηση. Σύμφωνα με την τρίτη υπόθεση, οι επιχειρήσεις προμηθεύονται τους παραγωγικούς συντελεστές στην ίδια τιμή. Αυτό σημαίνει ότι οι καμπύλες κόστους του τουριστικού κλάδου μπορούν να υπολογιστούν από το οριζόντιο άθροισμα των καμπυλών κόστους των κατ ιδίαν επιχειρήσεων. Επίσης, η καμπύλη οριακού τουριστικού εσόδου του τουριστικού κλάδου μπορεί να προκύψει με την οριζόντια άθροιση των καμπυλών οριακών τουριστικών εσόδων των επιμέρους επιχειρήσεων, δεδομένου ότι όλες οι επιχειρήσεις πωλούν τα προϊόντα τους στην ίδια τιμή. Συνεπώς, το πρόβλημα είναι ο προσδιορισμός της άριστης τιμής και της συνολικής προσφερόμενης στην αγορά ποσότητας, το οποίο κατ ουσία είναι το ίδιο με το πρόβλημα του τουριστικού μονοπωλίου.

25 Η μεγιστοποίηση του κέρδους στο καρτέλ

26 Το υπόδειγμα του τουριστικού καρτέλ με κατανομή της αγοράς Το πρόβλημα της κατανομής της αγοράς μεταξύ των μελών του τουριστικού καρτέλ είναι το ίδιο με αυτό του μονοπωλητή, ο οποίος παράγει το ίδιο προϊόν σε πολλές εγκαταστάσεις και το διαθέτει σε ενιαία τιμή. Συνεπώς, κάθε επιχείρηση θα πρέπει να λειτουργεί σεεπίπεδο παραγωγής, όπου το οριακό της κόστος να ισούται με το οριακό έσοδο του τουριστικού κλάδου. Ηκατανομήτηςαγοράς μεταξύ των μελών του τουριστικού καρτέλ εξαρτάται από τις καμπύλες τουριστικού κόστους κάθε μέλους. Έτσι,οιεπιχειρήσειςπουέχουνχαμηλότουριστικόκόστος θα έχουν και μεγαλύτερο μερίδιο στις πωλήσεις του τουριστικού κλάδου και κατά συνέπεια στα συνολικά κέρδη.

27 Υπόδειγμα ηγεσίας ως προς την τιμή Η ηγεσία τιμής (price leadership) είναι μιαμορφήατελούςσυμφωνίας στην οποία οι επιχειρήσεις ενός ολιγοπωλιακού τουριστικού κλάδου αποφασίζουν σιωπηρά να ορίσουν την ίδια τιμή με τον ηγέτη τιμής του κλάδου. Οηγέτηςτιμής μπορεί να είναι επιχείρηση που έχει χαμηλό κόστος ή να είναι η μεγαλύτερη και κυρίαρχη επιχείρηση του τουριστικού κλάδου. Η μεγάλη επιχείρηση-ηγέτης τιμής ξεκινάει όλες τις μεταβολές της τιμής. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση έχει την ηγεσία στις αποφάσεις για τις μεταβολές των τιμών και γνωρίζει εκ των προτέρων τις αντιδράσεις των άλλων επιχειρήσεων στις δικές του αποφάσεις. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις απλώς ακολουθούν τον ηγέτη τιμής. Συνεπώς,τοπρόβληματηςμεγάληςεπιχείρησηςείναι ο προσδιορισμός της τιμής στην οποία μεγιστοποιούνται τα κέρδη. Ένα από τα πιο γνωστά υποδείγματα που ερμηνεύουν την ηγεσία τιμής είναι το υπόδειγμα της κυρίαρχης επιχείρησης (price leader dominant firm). Η κυρίαρχη επιχείρηση ελέγχει ένα σημαντικό ποσοστό της συνολικής παραγωγής. Οι μικρές επιχειρήσεις ενεργούν ως δέκτες τιμής, πουλώντας όλη την ποσότητα που θέλουν στην τιμή που καθορίζει η κυρίαρχη επιχείρηση. Αυτό σημαίνει ότι οι καμπύλες ζήτησης του τουριστικού προϊόντος αυτών των επιχειρήσεων έχουν άπειρη ελαστικότητα.

28 Υπόδειγμα κυρίαρχης επιχείρησης ηγέτη τιμής του τουριστικού κλάδου

29 \ Η θεωρία παιγνίων Το βασικό στοιχείο της θεωρίας των παιγνίων είναι το παίγνιο. Ένα παίγνιο αποτελείται από ένα σύνολο παικτών, ένα σύνολο κανόνων (ποιος μπορεί να κάνει τι και πότε) και ένα σύνολο μηχανισμών ανταμοιβής (η ωφέλεια που αντλεί κάθε παίκτης ως αποτέλεσμα κάθε δυνατού συνδυασμού στρατηγικών). Οι υποθέσεις της θεωρίας του παιγνίου είναι: Οι παίκτες-επιχειρήσεις γνωρίζουν πλήρως την εξέλιξη του παιγνίου, δηλ. έχουν πλήρη πληροφόρηση. Οι ανταμοιβές (pay-offs) είναι γνωστές, οπότε οι αντίπαλοι αντιμετωπίζουν τις προσδοκώμενες αμοιβές ως δεδομένες. Οιπαίκτες-επιχειρήσειςσυμπεριφέρονταιορθολογικά, οπότε και αντιλαμβάνονται και μεγιστοποιούν τις προσδοκώμενες ανταμοιβές τους, χωρίς λανθασμένους υπολογισμούς. Οικανόνεςτου παιγνίου,αποτελούν κοινήγνώσηγια τουςαντιπάλους, οπότε ο κάθε παίκτης-επιχείρηση γνωρίζει τον αντίπαλό του, τις στρατηγικές επιλογές και τις ανταμοιβές απ όλους τους πιθανούς συνδυασμούς των υλοποιήσιμων στρατηγικών.

30 Το Δίλημμα του Φυλακισμένου (Ι) Το γνωστό παίγνιο του «διλήμματος του φυλακισμένου» (the prisoner s dilemma), είναι αυτό όπου δύο φυλακισμένοι αντιμετωπίζουν το τραγικό δίλλημα να καταθέσουν και να αποδεχτούν την εγκληματική τους πράξη ή όχι για την οποία κατηγορούνται ότι διέπραξαν. Για παράδειγμα, έστω ότι υπάρχουν δύο παίκτες (φυλακισμένοι), ο Α και ο Β. Ο παίκτης Α έχει δύο στρατηγικές (strategies) επιλογές, την ομολογία και την άρνηση, οι οποίες παρουσιάζονται ως την επιλογή μιας γραμμής που πραγματοποιεί ο παίκτης Α στην απεικονιζόμενη μήτρα-πίνακα αποφάσεων του πίνακα (pay-off matrix). Ο παίκτης Β έχει επίσης δυο πιθανές στρατηγικές, την ομολογία και την άρνηση, οι οποίες παρουσιάζονται ως την επιλογή μιας στήλης που πραγματοποιεί ο παίκτης Β στη μήτρα του πίνακα. Για κάθε συνδυασμό στρατηγικών, το αντίστοιχο κελί της μήτρας δείχνει τις ανταμοιβές (pay-offs) που λαμβάνει κάθε παίκτης (δηλ. την ποινή φυλάκισης σε έτη),

31 Το Δίλημμα του Φυλακισμένου (ΙΙ)

32 Το Δίλημμα του Φυλακισμένου (ΙΙΙ) Η βάση της ανάλυσης του παίγνιου αυτού βρίσκεται στο γεγονός της αντιπαραβολής της συμπεριφοράς των δύο φυλακισμένων, λόγω έλλειψης αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αδυναμίας επικοινωνίας και συνεργασίας. Η κατάσταση ισορροπίας- ισορροπία κατά Nash- στο παίγνιο επέρχεται όταν και οι δύο παίκτες ακολουθούν τις κυρίαρχες στρατηγικές τους (dominant strategies), ανεξαρτήτως των μεταξύ των κινήσεων. Το παραπάνω παράδειγμα είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την κατανόηση της ανταγωνιστικής συμπεριφοράς των τουριστικών ολιγοπωλίων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι οικονομολόγοι συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί η λογική του διλλήματος του φυλακισμένου, αρκεί οι επιχειρήσεις να αναγνωρίσουν ότι η αλληλεπίδρασή τους είναι πιθανό να επαναληφθεί διαχρονικά, οπότε έχουμε ένα νέο υπόδειγμα που στηρίζεται σταεπαναλαμβανόμεναπαίγνια (repeated games).

33 Σύγκριση χαρακτηριστικών μεταξύ τέλειου ανταγωνισμού, μονοπωλιακού ανταγωνισμού και μονοπωλίου στην τουριστική αγορά

34 Προβλήματα εξάσκησης και απαντήσεις Πρόβλημα Η καμπύλη ζήτησης της αγοράς τριών ξενοδοχείων πολυτελείας δίνεται από τη σχέση Q D=4-2P. Το οριακό κόστος είναι ίσο με MC=1,5Q. Να βρείτε το επίπεδο ισορροπίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων όταν: (α) συμπεριφέρονται ως ολιγοπωλητές τύπου Betrand, (β) συμπεριφέρονται ως ολιγοπωλητές τύπου Cournot, (γ) μοιράζουν την αγορά, ώστε να επιτύχουν από κοινού το μονοπωλιακό κέρδος. Απάντηση (α). Κάθε ολιγοπωλητής τύπου Betrand θέτει την τιμή του, θεωρώντας ως δεδομένη την τιμή που έχουν θέσει οι άλλες επιχειρήσεις. Αυτό οδηγεί σε ισορροπία όταν P=MC (δηλ. όπως συμβαίνει στην περίπτωση του τέλειου ανταγωνισμού). Η αντίστροφη καμπύλη της ζήτησης είναι: Q D=4-2P=>2P=4-Q D =>P=2-0,5 Q D Συνεπώς: P=MC=>2-0,5 QD =1,5QD => QD =1 και το προϊόν θα πωλείται στην τιμή: P=2-0,5 Q D =2-0,5(1)=>P=1,5 β). Κάθε ολιγοπωλητής τύπου Cournot αποφασίζει για το επίπεδο της παραγωγής της επιχείρησης, θεωρώντας ως δεδομένη την ποσότητα της άλλης επιχείρησης. Όσο περισσότερες επιχειρήσεις υπάρχουν τόσο πιο κοντά προς τον τέλειο ανταγωνισμό έρχεται ο κλάδος. Συνεπώς, για πλήθος n επιχειρήσεων θα παράγεται συνολικά n/n-a της ποσότητας που θα παραγόταν σε καθεστώς τέλειου ανταγωνισμού. Έτσι, όταν έχουμε τρεις επιχειρήσεις θα παραχθούν συνολικά: n 3 Q Q D 1 0, 75 μονάδες προϊόντος n 1 4 Κάθε επιχείρηση θα προσφέρει 1 1 Q Q 1 0, 25 μονάδες προϊόντος D n 1 4 Η τιμή που θα πωληθεί το προϊόν θα είναι P=2-0,5(0,25)=1,875 χρηματικές μονάδες γ) Αν και οι τρεις επιχειρήσεις μοιράζουν την αγορά για να επιτύχουν μονοπωλιακό αποτέλεσμα, τότε θα παράγουν συνολικά ποσότητα, έτσι ώστε MR=MC. Δηλαδή, MR=MC=>2-Q=1,5Q=>Q=0,8 μονάδες. (Από την αντίστροφη καμπύλη ζήτησης P=2-0,5Q D λαμβάνουμε το MR, δηλ. ΜR=2-Q) Έτσι, κάθε επιχείρηση θα πουλά το 1/3 από τις 0,8 μονάδες, δηλ. 0,26 μονάδες Η τιμή που θα πωληθεί το προϊόν είναι: P=2-0,5(0,8)=1,6

35 Προβλήματα εξάσκησης και απαντήσεις Πρόβλημα Υποθέτουμε ότι υπάρχουν δέκα επιχειρήσεις που ανήκουν σε έναν καθαρά ολιγοπωλιακό τουριστικό κλάδο και σχηματίζουν ένα συγκεντρωτικό καρτέλ με συνολική συνάρτηση ζήτησης της τουριστικής αγοράς Q D =60-5P και με ΣMC=10 και όπου οι συντελεστές παραγωγής παραμένουν σταθερές. Ζητούνται τα ακόλουθα: (α).το άριστο επίπεδο παραγωγής και η τιμή για το καρτέλ. (β). Πόσα κέρδη θα έχει το καρτέλ, εάν το SAC κάθε επιχείρησης στο άριστο επίπεδο παραγωγής, είναι 6 ευρώ. Απάντηση (α). Από την εξίσωση Q D =60-5P έχουμε P=12-0,2Q και με δεδομένο ότι το MR=ΣMC, οπότε λαμβάνουμε 12-0,4Q=10=>Q=5. (Από την αντίστροφη καμπύλη ζήτησης P=12-0,2Q λαμβάνουμε το MR, δηλ. ΜR=12-0,4Q). Σε αυτή την ποσότητα (άριστο επίπεδο παραγωγής) το καρτέλ ορίζει τιμή αγοράς που είναι P=12-0,2(5)=11. Αυτή είναι η μονοπωλιακή λύση. (β). Εάν το SAC για να παράγει κάθε επιχείρηση 0,45 μονάδες (δηλ.q/p=5/11) είναι 6 χρηματικές μονάδες, τότε κάθε επιχείρηση θα έχει κέρδος 5,55 ανά μονάδα (δηλ. 6-0,45=5,55) και συνολικά 2,49 χρηματικές μονάδες (δηλ. 0,45x5,55). Το καρτέλ ως σύνολο θα έχει κέρδος 24,9 χρηματικές μονάδες (δηλ. 10 x 2,49). Στην περίπτωση αυτή το κέρδος είναι πιθανό να μοιραστεί σε ίσα μέρη στις δέκα επιχειρήσεις. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε κυρίαρχο ρόλο έχει η διαπραγματευτική δύναμη κάθε επιχείρησης.

36 Προβλήματα εξάσκησης και απαντήσεις Πρόβλημα Υποθέτουμε ότι η επιχείρηση CARENT αποτελεί την κυρίαρχη επιχείρηση (price leader) στον τουριστικό κλάδο των ενοικιαζόμενων τουριστικών αυτοκινήτων, η οποία αντιμετωπίζει τη συνάρτηση τουριστικής ζήτησης Q D =100-7P, ενώ η αντίστοιχη συνάρτηση τουριστικής προσφοράς των μικρών επιχειρήσεων του κλάδου είναι Q S=20-2P και η συνάρτηση οριακού κόστους της επιχείρησης CARENT είναι MC=5QDCR. Ζητείται η ποσότητα παραγωγής και η τιμή πώλησης που εξασφαλίζουν τη μεγιστοποίηση του συνολικού κέρδους της κυρίαρχης επιχείρηση στην ολιγοπωλιακή τουριστική αγορά. Απάντηση Η καμπύλη ζήτησης Q DCR της κυρίαρχης επιχείρησης CARENT προκύπτει αφαιρέσουμε την Q D από την Q S. Άρα, έχουμε: Q DCR= Q D - Q S.= (100-7P) (20-2P)=80-5 P ή P=16-0,2Q DCR Τα συνολικά έσοδα θα είναι: 2 TR P Q DCR ( 16 0, 2 Q DCR ) Q DCR 16 Q DCR 0, 2 Q DCR Τα συνολικά έσοδα μεγιστοποιούνται όταν: dtr 0 αναγκαία συνθήκη dq 2 d TR 0 επαρκής συνθήκη 2 dq Άρα: dtr d ( 16 Q DCR 0, 2 Q DCR 0 dq dq DCR 2 ) 0 0, 4 2 d TR d ( 0, 4 Q DCR 16 ) 0, dq dq DCR Άρα τα συνολικά τουριστικά έσοδα γίνονται μέγιστα για ποσότητα Q=40 dtr d ( 16 Q DCR 0, 2 Q DCR ) Συνεπώς, το MR= 0, 4 Q DCR 16 dq DCR dq DCR Για την μεγιστοποίηση του συνολικού κέρδους (ΤΠ) πρέπει MR=MC, οπότε 16-0,2Q DCR==5QDCR=>Q DCR=3,076 Άρα, η ποσότητα παραγωγής που εξασφαλίζει μέγιστο κέρδος είναι Q DCR=3,076 Οπότε, η τιμή πώλησης της CARENT θα είναι P=16-0,2Q DCR=16-0,2(3,076)=15,38. Συνεπώς, η τιμή αυτή αποτελεί την ορθή τιμολόγηση που πρέπει η επιχείρηση να ακολουθήσει, ώστε να εξασφαλίσει την Q DCR 2 16 Q DCR 40

37 Προβλήματα εξάσκησης και απαντήσεις Πρόβλημα Δίνονται η καμπύλη τουριστικής ζήτησης ενός δυοπωλίου P=90-Q και το οριακό κόστος τουριστικής παραγωγής είναι μηδέν (MC 1 =MC 2 =0). Ζητούνται να ευρεθούν: (α) Η θέση ισορροπίας του δυοπωλίου κατά Cournot (β) Ποια θα ήταν η τιμή και η ποσότητα ισορροπίας αν ο κλάδος ήταν μονοπωλιακός; Απάντηση α. Αν ο κλάδος ήταν τέλεια ανταγωνιστικός η ποσότητα ισορροπίας προκύπτει από το MR=P. Αφού MC=0, τότε Q =90 (αφού MR=P έχουμε 0=90-Q=> Q=90) Τα συνολικά έσοδα της πρώτης επιχείρησης είναι: TR 1=PQ 1=(90-Q)Q 1, ή TR 1={90-(Q 1+ Q 2) Q 1}=90Q 1-Q Q 1 Q 2, οπότε ΜR 1=dΤR 1/dQ 1==90-2Q 1-Q 2 Θέτουμε ΜR 1=MC 1=0 και λύνουμε ως προς Q 1, οπότε η καμπύλη αντίδρασης της πρώτης επιχείρησης είναι: Q 1=(90-Q 2)/2 (1) Ομοίως και για τη δεύτερη επιχείρηση βρίσκουμε: Q 2=(90- Q 1)/2 (2) Η λύση του συστήματος των εξισώσεων (1) και (2) μας δίνει Q 1= Q 2=30 Συνολικά θα παραχθεί ποσότητα 2/3Q=60 Αν θέσουμε Q=60 στην εξίσωση της τουριστικής ζήτησης βρίσκουμε ότι η τιμή στην οποία θα πωληθεί το τουριστικό προϊόν είναι P=30 Συνεπώς, το κέρδος της κάθε επιχείρησης είναι ίσο με τα συνολικά της κέρδη, δηλ. 30 x 30=900 χρηματικές μονάδες. β. Αν οι δύο επιχειρήσεις δημιουργήσουν καρτέλ τότε θα υπάρξει μονοπώλιο, οπότε έχουμε:

Ολιγοπώλιο. Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 11

Ολιγοπώλιο. Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 11 Ολιγοπώλιο Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Αρ. Διάλεξης: 11 Μορφές Αγορών μεταξύ Μονοπωλίου και Τέλειου Ανταγωνισμού Ο Ατελής Ανταγωνισμός αναφέρεται στην διάρθρωση της αγοράς εκείνης η οποία βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15 ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15 ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15 ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Εισαγωγή Κύρια χαρακτηριστικά, υποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. Ολιγοπώλιο και αρχιτεκτονική των επιχειρήσεων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. Ολιγοπώλιο και αρχιτεκτονική των επιχειρήσεων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Ολιγοπώλιο και αρχιτεκτονική των επιχειρήσεων Ολιγοπώλιο Υπάρχουν ελάχιστοι πωλητές ενός προϊόντος Ο ανταγωνισµός δεν στηρίζεται µόνο στην τιµή Υπάρχουν εµπόδια εισόδου (στον κλάδο) υοπώλιο:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΑ, ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΑ, ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΑ, ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ Κεφάλαιο 7 Ε. Σαρτζετάκης Μονοπωλιακός ανταγωνισμός Η μορφή αγοράς του μονοπωλιακού ανταγωνισμού περιέχει στοιχεία πλήρους ανταγωνισμού (ελεύθερη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟ. Ολιγοπώλιο Κλωνάρης Στάθης

ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟ. Ολιγοπώλιο Κλωνάρης Στάθης ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟ Ονομάζεται η δομή της αγοράς που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη σχετικά μικρού αριθμού επιχειρήσεων αλλά μεγάλες σε μέγεθος σχετικά με την αγορά που εξυπηρετούν. Οι ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 28 Ολιγοπώλιο

Κεφάλαιο 28 Ολιγοπώλιο HAL R. VARIAN Μικροοικονομική Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Εκδόσεις Κριτική Κεφάλαιο 28 Ολιγοπώλιο Ύλη για τη Μίκρο ΙΙ: κεφάλαιο 28.1 έως και 28.9 Κεφάλαιο 28 Ολιγοπώλιο Cournot Stackelberg Bertrand

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 ο Ολιγοπώλιο και τιμολόγηση

Κεφάλαιο 5 ο Ολιγοπώλιο και τιμολόγηση Κεφάλαιο 5 ο Ολιγοπώλιο και τιμολόγηση Εισαγωγή: Η µορφή αγοράς του ολιγοπωλίου παρουσιάζεται στο κεφάλαιο αυτό µε µία σειρά θεωρητικών υποδειγµάτων που προσπάθησαν να εξηγήσουν τη δηµιουργία του και τη

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπία σε Αγορές Διαφοροποιημένων Προϊόντων

Ισορροπία σε Αγορές Διαφοροποιημένων Προϊόντων Ισορροπία σε Αγορές Διαφοροποιημένων Προϊόντων - Στο υπόδειγμα ertrand, οι επιχειρήσεις, παράγουν ένα ομοιογενές αγαθό, οπότε η τιμή είναι η μοναδική μεταβλητή που ενδιαφέρει τους καταναλωτές και οι καταναλωτές

Διαβάστε περισσότερα

14 Το ολιγοπώλιο Ολιγοπώλιο και αλληλεξάρτηση Συνεργασία ή ανταγωνισμός; Σκοπός Εξηγούνται με λεπτομέρειες υποδείγματα ολιγοπωλίου.

14 Το ολιγοπώλιο Ολιγοπώλιο και αλληλεξάρτηση Συνεργασία ή ανταγωνισμός; Σκοπός Εξηγούνται με λεπτομέρειες υποδείγματα ολιγοπωλίου. 14 Το ολιγοπώλιο Σκοπός Εξηγούνται με λεπτομέρειες υποδείγματα ολιγοπωλίου. Προσδοκώμενα αποτελέσματα Όταν θα έχετε μελετήσει το κεφάλαιο αυτό, θα γνωρίζετε: Ποιες είναι οι διαφορές του ολιγοπωλίου από

Διαβάστε περισσότερα

Βασική θεωρία Ολιγοπωλιακού ανταγωνισµού

Βασική θεωρία Ολιγοπωλιακού ανταγωνισµού Βασική θεωρία Ολιγοπωλιακού ανταγωνισµού Οµοιογενή Προϊόντα Ισορροπία Courot-Nash Έστω δυοπώλιο µε συνάρτηση ζήτησης: ( ) a b a, b > 0 () Βέβαια ισχύει ότι: + () Ακόµα υποθέτουµε ότι η τεχνολογία παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

HAL R. VARIAN. Μικροοικονομική. Μια σύγχρονη προσέγγιση. 3 η έκδοση

HAL R. VARIAN. Μικροοικονομική. Μια σύγχρονη προσέγγιση. 3 η έκδοση HAL R. VARIAN Μικροοικονομική Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Κεφάλαιο 28 Ολιγοπώλιο Ολιγοπώλιο Ένα μονοπώλιο είναι ένας κλάδος που αποτελείται από μία μόνο εταιρεία. Ένα δυοπώλιο είναι ένας κλάδος

Διαβάστε περισσότερα

10/3/17. Κεφάλαιο 28 Ολιγοπώλιο. Μικροοικονομική. Ολιγοπώλιο. Ολιγοπώλιο. Ανταγωνισµός ποσότητας. Μια σύγχρονη προσέγγιση

10/3/17. Κεφάλαιο 28 Ολιγοπώλιο. Μικροοικονομική. Ολιγοπώλιο. Ολιγοπώλιο. Ανταγωνισµός ποσότητας. Μια σύγχρονη προσέγγιση 0/3/7 HAL R. VARIAN Μικροοικονομική Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Κεφάλαιο 8 Ολιγοπώλιο Ολιγοπώλιο Ένα μονοπώλιο είναι ένας κλάδος που αποτελείται από μία μόνο εταιρεία. Ένα δυοπώλιο είναι ένας κλάδος

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 8. Ολιγοπώλιο VA 27

Διάλεξη 8. Ολιγοπώλιο VA 27 Διάλεξη 8 Ολιγοπώλιο VA 27 Ολιγοπώλιο Ένα μονοπώλιο είναι μια αγορά που αποτελείται από μια και μόνο επιχείρηση. Ένα δυοπώλιο είναι μια αγορά που αποτελείται από δυο επιχειρήσεις. Ένα ολιγοπώλιο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 6: Θεωρία παιγνίων Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 6: Θεωρία παιγνίων Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Μικροοικονομική Ι Ενότητα # 6: Θεωρία παιγνίων Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Κριτικές στο Υπόδειγμα Cournot

Κριτικές στο Υπόδειγμα Cournot Κριτικές στο Υπόδειγμα Cournot -To υπόδειγμα Cournot έχει υποστεί τρία είδη κριτικής: () Το υπόδειγμα Cournot υποθέτει ότι κάθε επιχείρηση μεγιστοποιεί μόνο τα δικά της κέρδη και, επομένως, δε λαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Ολιγοπώλιο και αρχιτεκτονική των επιχειρήσεων - 2

Ολιγοπώλιο και αρχιτεκτονική των επιχειρήσεων - 2 Ολιγοπώλιο και αρχιτεκτονική των επιχειρήσεων - 2 Σύµπραξη Συνεργασία ανάµεσα σε επιχειρήσεις για να περιοριστεί ο ανταγωνισµός και να αυξηθούν τα κέρδη φανερή ή άµεση συµφωνία µεταξύ των επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΟΡΑΣ. 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΟΡΑΣ. 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής Στο κεφάλαιο αυτό εξετάζονται τέσσερις βασικές μορφές οργάνωσης της αγοράς: ο πλήρης ανταγωνισμός, το μονοπώλιο, το ολιγοπώλιο και ο μονοπωλιακός

Διαβάστε περισσότερα

Ολιγοπωλιακή Ισορροπία

Ολιγοπωλιακή Ισορροπία Ολιγοπωλιακή Ισορροπία - Χρησιμοποιούμε τις βασικές αρχές της θεωρίας παιγνίων για να εξετάσουμε τη στρατηγική αλληλεπίδραση των επιχειρήσεων σε ατελώς ανταγωνιστικές αγορές, εστιάζοντας την προσοχή μας

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Μορφές αγοράς

Μικροοικονομική. Μορφές αγοράς Μικροοικονομική Μορφές αγοράς Μορφές αγοράς Μεγάλο μέρος της οικονομικής θεωρίας χτίστηκε με βάση τη θεώρηση ότι ζούμε σε ένα κόσμο τέλειων ανταγωνιστικών αγορών. Αν παρατηρήσουμε τον κόσμο θα διαπιστώσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ Α Θεωρία Ζήτησης Ενός Αγαθού - Ανάλυση Συμπεριφοράς Καταναλωτή

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ Α Θεωρία Ζήτησης Ενός Αγαθού - Ανάλυση Συμπεριφοράς Καταναλωτή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α Θεωρία Ζήτησης Ενός Αγαθού - Ανάλυση Συμπεριφοράς Καταναλωτή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Έννοια και Στόχοι της Μικροοικονομικής Θεωρίας 1. Γενικά...27 2. Το Πρόβλημα της Επιλογής...29 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερο πακέτο ασκήσεων

Δεύτερο πακέτο ασκήσεων ΕΚΠΑ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μικροοικονομική Θεωρία ΙΙ Εαρινό εξάμηνο Ακαδ. έτους 08-09 Αν. Παπανδρέου, Φ. Κουραντή, Ηρ. Κόλλιας Δεύτερο πακέτο ασκήσεων Προθεσμία παράδοσης Παρασκευή 0 Μαϊου. Θα υπάρξει

Διαβάστε περισσότερα

Μορφές Αγοράς. Κλωνάρης Στάθης

Μορφές Αγοράς. Κλωνάρης Στάθης Στον πραγµατικό κόσµο υπάρχει ένας τροµακτικός αριθµός ποικίλων αγορών. Παρατηρούµε πολύ διαφορετικά πρότυπα συµπεριφοράς από την πλευρά των παραγωγών σε όλες τις αγορές: σε κάποιες αγορές οι παραγωγοί

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπώλιο. Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 10

Μονοπώλιο. Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 10 Μονοπώλιο Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Αρ. Διάλεξης: 10 Η πλήρως ανταγωνιστική επιχείρηση θεωρεί τις τιμές ως δεδομένες, ενώ αντίθετα η μονοπωλιακή επιχείρηση διαμορφώνει τις τιμές. Μια επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 11

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 11 Μονοπώλιο Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Αρ. Διάλεξης: 11 Βασική αιτία δημιουργίας Μονοπωλίου Η πλήρως ανταγωνιστική επιχείρηση θεωρεί τις τιμές ως δεδομένες, ενώ αντίθετα η μονοπωλιακή επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ. Η δοµή της αγοράς και οι πρακτικές τιµολόγησης

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ. Η δοµή της αγοράς και οι πρακτικές τιµολόγησης ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ Η δοµή της αγοράς και οι πρακτικές τιµολόγησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η δοµή της αγοράς: Τέλειος ανταγωνισµός, µονοπώλιο και µονοπωλιακός ανταγωνισµός Η δοµή της αγοράς Περισσότερος αντα αγωνισµός Τέλειος

Διαβάστε περισσότερα

(γ) Τις μορφές στρατηγικής αλληλεπίδρασης που αναπτύσσονται

(γ) Τις μορφές στρατηγικής αλληλεπίδρασης που αναπτύσσονται Βασικές Έννοιες Οικονομικών των Επιχειρήσεων - Τα οικονομικά των επιχειρήσεων μελετούν: (α) Τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν τις αποφάσεις τους οι επιχειρήσεις. (β) Τις μορφές στρατηγικής αλληλεπίδρασης

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ανάλυση ΙΙ

Μικροοικονομική Ανάλυση ΙΙ Κατ επιλογήν υποχρεωτικό, 3 ώρες εβδομαδιαίως, Θεωρία, Διδάσκον: Περιλαμβάνει: 1. Θεωρία Βιομηχανικής Οργάνωσης 2. Θεωρία Γενικής Ισορροπίας 1 Ορισμοί και βασικές έννοιες Βιομηχανικής Οργάνωσης Ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

3. Ανταγωνισμός ως προς τις Τιμές: Το Υπόδειγμα Bertrand

3. Ανταγωνισμός ως προς τις Τιμές: Το Υπόδειγμα Bertrand 3. Ανταγωνισμός ως προς τις Τιμές: Το Υπόδειγμα ertrand - To υπόδειγμα Cournot υποθέτει ότι κάθε επιχείρηση επιλέγει την παραγόμενη ποσότητα προϊόντος, ενώ στην πραγματικότητα οι επιχειρήσεις ανταγωνίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Τσελεκούνης Μάρκος Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης mtselek@unipi.gr http://www.unipi.gr/unipi/en/mtselek.html Γραφείο 516 Ώρες Γραφείου: Τετάρτη 12:00-14:00 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ολιγοπώλιο Με ιαφοροποιηµένο Προϊόν 1

Ολιγοπώλιο Με ιαφοροποιηµένο Προϊόν 1 Ολιγοπώλιο Με ιαφοροποιηµένο Προϊόν 1 Βασική ιάκριση: Προϊόντα κάθετα διαφοροποιηµένα (κοινός δείκτης ποιότητας) Προϊόντα οριζόντια διαφοροποιηµένα (δεν υπάρχει κοινός δείκτης ποιότητας) Προϊόντα Χώρος

Διαβάστε περισσότερα

Mικροοικονοµικές Πολιτικές της ΕΕ. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών

Mικροοικονοµικές Πολιτικές της ΕΕ. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Mικροοικονοµικές Πολιτικές της ΕΕ Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών 2. Οικονοµική Θεµελίωση: Δοµές Αγοράς Χ. Μήλλιου - ΟΠΑ 2 Αγορά Τι είναι η αγορά; Στην αγορά κάθε προϊόντος υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές της Θεωρίας Παιγνίων

Βασικές Αρχές της Θεωρίας Παιγνίων Βασικές Αρχές της Θεωρίας Παιγνίων - Ορισμός. Αν οι επιλογές μιας επιχείρησης εξαρτώνται από την αναμενόμενη αντίδραση των υπόλοιπων επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην αγορά, τότε υπάρχει στρατηγική αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Τσελεκούνης Μάρκος Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης mtselek@unipi.gr http://www.unipi.gr/unipi/en/mtselek.html Γραφείο 516 Ώρες Γραφείου: Τετάρτη 12:00-14:00 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Ανάλυση

Εισαγωγή στην Οικονομική Ανάλυση Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εισαγωγή στην Οικονομική Ανάλυση Νίκος Θεοχαράκης Διάλεξη 9 Ιανουάριος 2014 Μορφές αγοράς 1. Τέλειος ανταγωνισμός [Perfect competition] 2. Μονοπωλιακός ανταγωνισμός

Διαβάστε περισσότερα

Το Υπόδειγμα της Οριακής Τιμολόγησης

Το Υπόδειγμα της Οριακής Τιμολόγησης Το Υπόδειγμα της Οριακής Τιμολόγησης (ilgrom, Paul and John Roberts 98, imit Pricing and Entry under Incomplete Information) - Μια επιχείρηση ακολουθεί πολιτική οριακής τιμολόγησης (limit pricing) όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ. Κεφάλαιο 12. Τα χαρακτηριστικά των µονοπωλιακών αγορών

ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ. Κεφάλαιο 12. Τα χαρακτηριστικά των µονοπωλιακών αγορών ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ Κεφάλαιο 12 Τα χαρακτηριστικά των µονοπωλιακών αγορών! Μονοπώλιο είναι η κατάσταση στην οποία µια µόνο επιχείρηση εξυπηρετεί ολόκληρη την αγορά! Ο µονοπωλητής σε αντίθεση µε την ανταγωνιστική

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία: dq1 dq1 dq1 P1 E1. dq2 dq2 dq2 P2 E2 1 1 P E E. d π dp dc dq dq dq. dp dc dq dq

Θεωρία: dq1 dq1 dq1 P1 E1. dq2 dq2 dq2 P2 E2 1 1 P E E. d π dp dc dq dq dq. dp dc dq dq Θεωρία: Θέµα ο Η συνάρτηση κέρδους του µονοπωλητή ο οποίος πραγµατοποιεί διάκριση τιµών τρίτου βαθµού µεταξύ δύο αγορών και είναι η π µε τύπο π (, ) = R ( ) + R ( ) C( + ) Συνθήκες α' τάξης = R ' C ' =

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Μονοπωλιακός Ανταγωνισμός. Αρ. Διάλεξης: 12

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Μονοπωλιακός Ανταγωνισμός. Αρ. Διάλεξης: 12 Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Μονοπωλιακός Ανταγωνισμός Αρ. Διάλεξης: 12 Μονοπωλιακός Ανταγωνισμός Ο Μονοπωλιακός Ανταγωνισμός αναφέρεται στην διάρθρωση της αγοράς εκείνης η οποία βρίσκεται μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού

Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού Ενότητα 1: Νικόλαος Χαριτάκης Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Περιεχόμενα Ορισμοί Ισορροπία Nash

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ Facebook: Didaskaleio Foititiko

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ  Facebook: Didaskaleio Foititiko Άσκηση 1. Να λυθούν οι εξισώσεις i) -x -5 = -3 ii) 3x +1 = 5/ x 7 iii) x [ π. i)x= -1 ii) x=1/ iii) x=/3 ] Άσκηση. Να λυθούν τα συστήματα x 7y 11 x y i) ii) x y 4 4x 3y 1 [Απ. i) x=,y= -1, ii) x=1/,y=1

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομία ΙΙ: Μονοπωλιακός ανταγωνισμός

Μικροοικονομία ΙΙ: Μονοπωλιακός ανταγωνισμός Μικροοικονομία ΙΙ: Μονοπωλιακός ανταγωνισμός Ρεβέκκα Χριστοπούλου Εαρινό εξάμηνο 2017 Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Διαφοροποίηση προϊόντων Μέχρι τώρα περιγράψαμε: τον πλήρη ανταγωνισμό ως μια αγορά με πολλούς

Διαβάστε περισσότερα

Η επιστήμη της επιλογής υπό περιορισμούς

Η επιστήμη της επιλογής υπό περιορισμούς ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 26/2/2010 1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Η επιστήμη της επιλογής υπό περιορισμούς 26/2/2010 2 ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Η μελέτη των επιλογών τις οποίες κάνουν οι μικρο-μονάδες μιας οικονομίας

Διαβάστε περισσότερα

Πλήρης ανταγωνισμός. Καθηγήτρια: Β. ΠΕΚΚΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. Υποψήφια Διδάκτωρ: Σ. ΤΑΚΑΟΓΛΟΥ

Πλήρης ανταγωνισμός. Καθηγήτρια: Β. ΠΕΚΚΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. Υποψήφια Διδάκτωρ: Σ. ΤΑΚΑΟΓΛΟΥ Πλήρης ανταγωνισμός Καθηγήτρια: Β. ΠΕΚΚΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Υποψήφια Διδάκτωρ: Σ. ΤΑΚΑΟΓΛΟΥ Θα Εξετάσουμε: Τέλειο ανταγωνισμό Υποθέσεις λειτουργίας τέλειου ανταγωνισμού Συνολικό, Μέσο και Οριακό έσοδο Βραχυχρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Άσκηση 1 Αν το επιτόκιο είναι 10%, ποια είναι η παρούσα αξία των κερδών της Monroe orporation στα επόμενα 5 χρόνια; Χρόνια στο μέλλον

Διαβάστε περισσότερα

Notes. Notes. Notes. Notes

Notes. Notes. Notes. Notes Αγορές - Κώστας Ρουμανιάς Ο.Π.Α. Τμήμα Δ. Ε. Ο. Σ. 6 Δεκεμβρίου 2012 Κώστας Ρουμανιάς (Δ.Ε.Ο.Σ.) Αγορές - 6 Δεκεμβρίου 2012 1 / 26 Ως τώρα, υποθέσαμε ότι οι αγορές είναι ανταγωνιστικές. Μία συνέπεια των

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξύ του µονοπωλίου και του τέλειου ανταγωνισµού

Μεταξύ του µονοπωλίου και του τέλειου ανταγωνισµού Ολιγοπώλιο Μεταξύ του µονοπωλίου και του τέλειου ανταγωνισµού Ο ατελής ανταγωνισµός αναφέρεται σε εκείνες τις δοµές µ της αγοράς που κυµαίνονται µεταξύ του τέλειου ανταγωνισµού και του µονοπωλίου. Μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτο πακέτο ασκήσεων

Πρώτο πακέτο ασκήσεων ΕΚΠΑ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μικροοικονομική Θεωρία ΙΙ Εαρινό εξάμηνο Ακαδ. έτους 08-09 Αν. Παπανδρέου, Φ. Κουραντή, Ηρ. Κόλλιας Πρώτο πακέτο ασκήσεων Προθεσμία παράδοσης Παρασκευή Απριλίου. Θα υπάρξει

Διαβάστε περισσότερα

10/3/17. Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά. Μικροοικονομική. Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Πολιτικές διάκρισης τιµών

10/3/17. Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά. Μικροοικονομική. Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Πολιτικές διάκρισης τιµών /3/7 HL R. VRIN Μικροοικονομική Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Μέχρι τώρα, αντιμετωπίζουμε ένα μονοπώλιο ως μια εταιρεία η

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομία. 1 ο εξάμηνο

Μικροοικονομία. 1 ο εξάμηνο Μικροοικονομία 1 ο εξάμηνο ΘΕΩΡΙΑ ΚΟΣΤΟΥΣ Συνολικό Κόστος (TC): Το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την απόκτηση όλων των εισροών. Συνολικό Σταθερό Κόστος (TFC ή πάγια έξοδα): Το χρηματικό ποσό που δαπανά

Διαβάστε περισσότερα

Τέλειος ανταγωνισμός είναι μια ακραία συμπεριφορά της αγοράς, όπου πολλές εταιρίες ανταγωνίζονται με τις παρακάτω προϋποθέσεις :

Τέλειος ανταγωνισμός είναι μια ακραία συμπεριφορά της αγοράς, όπου πολλές εταιρίες ανταγωνίζονται με τις παρακάτω προϋποθέσεις : Κεφάλαιο 1. ΤΕΛΕΙΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Εισαγωγή Τέλειος ανταγωνισμός είναι μια ακραία συμπεριφορά της αγοράς, όπου πολλές εταιρίες ανταγωνίζονται με τις παρακάτω προϋποθέσεις : α) Υπάρχουν πολλές εταιρίες οι

Διαβάστε περισσότερα

Προσφορά επιχείρησης

Προσφορά επιχείρησης Προσφορά επιχείρησης Πώς αποφασίζει μια επιχείρηση για το πόσο θα παράγει; Αυτό εξαρτάται από: Την τεχνολογία της επιχείρησης Το περιβάλλον της αγοράς Τις επιδιώξεις της Τη συμπεριφορά των ανταγωνιστών

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπώλιο. Μονοπώλιο Κλωνάρης Στάθης

Μονοπώλιο. Μονοπώλιο Κλωνάρης Στάθης Μονοπωλιακή επιχείρηση είναι μια επιχείρηση που είναι ο μοναδικός παραγωγός ενός προϊόντος, το οποίο δεν έχει στενά υποκατάστατα. Ένας κλάδος που ελέγχεται από μία μονοπωλιακή επιχείρηση είναι γνωστός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 2013-2014 ΔΕΟ 43 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Επιμέλεια : Βίκυ Βάρδα ΟΡΙΣΜΌΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΟΡΓΆΝΩΣΗΣ Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό της βιομηχανικής οργάνωσης ή βιομηχανικής οικονομικής, θα λέγαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΙ (Ο Ε 2418) ΕΛΑΧΙΣΤΟ

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΙ (Ο Ε 2418) ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΙ (Ο Ε 2418) ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ 4 ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016-2017 ΤΜΗΜΑΤΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 5: Μορφές αγοράς Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 5: Μορφές αγοράς Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Μικροοικονομική Ι Ενότητα # 5: Μορφές αγοράς Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 5: Μορφές Αγοράς

Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 5: Μορφές Αγοράς Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 5: Καθηγητής: Κώστας Τσεκούρας Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σκοποί ενότητας Σκοπός της παρούσας ενότητας είναι η σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

3. Παίγνια Αλληλουχίας

3. Παίγνια Αλληλουχίας 3. Παίγνια Αλληλουχίας Τα παίγνια αλληλουχίας πραγµατεύονται περιπτώσεις όπου οι κινήσεις των παικτών διαδέχονται η µια την άλλη, σε αντίθεση µε τα παίγνια όπου οι αποφάσεις των παικτών γίνονται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπωλιακή Ισορροπία - Αν η αγορά του αγαθού Α είναι πλήρως ανταγωνιστική, τότε η ατομική επιχείρηση θεωρεί δεδομένη την τιμή (p) και, επομένως,

Μονοπωλιακή Ισορροπία - Αν η αγορά του αγαθού Α είναι πλήρως ανταγωνιστική, τότε η ατομική επιχείρηση θεωρεί δεδομένη την τιμή (p) και, επομένως, Μονοπωλιακή Ισορροπία - Αν η αγορά του αγαθού Α είναι πλήρως ανταγωνιστική, τότε η ατομική επιχείρηση θεωρεί δεδομένη την τιμή (p) και, επομένως, αντιμετωπίζει μια πλήρως ελαστική (οριζόντια) καμπύλη ζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών 1. Έστω ότι μία οικονομία, που βρίσκεται πάνω στην καμπύλη των παραγωγικών της δυνατοτήτων, παράγει σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή 10 τόνους υφάσματος και 00 τόνους τροφίμων.

Διαβάστε περισσότερα

οριακό έσοδο (MR) = οριακό κόστος (MC)

οριακό έσοδο (MR) = οριακό κόστος (MC) 1 ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΔΕΟ34 H ισορροπία της επιχείρησης Μάθημα 6: Η ισορροπία της επιχείρησης Σχέση οριακού εσόδου και οριακού κόστους Η επιχείρηση σε κάθε μορφή αγοράς (τέλειο ανταγωνισμό, μονοπώλιο, μονοπωλιακό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ 1. Εισαγωγή Όπως έχουμε τονίσει, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο προσδιορίζεται η τιμή ενός αγαθού απαιτεί κατανόηση των δύο δυνάμεων της αγοράς, δηλαδή της ζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

Τέλειος Ανταγωνισµός

Τέλειος Ανταγωνισµός Τέλειος Ανταγωνισµός Χαρακτηριστικά του τέλειου ανταγωνισµού: Πολλές µικρές επιχειρήσεις, καθεµία ασήµαντη σε σχέση µε τον κλάδο ως σύνολο Οµοιογενή προϊόντα Οι καταναλωτές έχουν τέλεια πληροφόρηση. Ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτηση, Προσφορά και Ισορροπία στην Ανταγωνιστική Αγορά

Ζήτηση, Προσφορά και Ισορροπία στην Ανταγωνιστική Αγορά Ζήτηση, Προσφορά και Ισορροπία στην Ανταγωνιστική Αγορά - Ορισμός: Η αγορά ενός αγαθού είναι η διαδικασία (θεσμικό πλαίσιο) μέσω της οποίας έρχονται σε επικοινωνία οι αγοραστές και οι πωλητές του συγκεκριμένου

Διαβάστε περισσότερα

εάν είναι ο µοναδικός πωλητής του προϊόντος Το προϊόν της, δεν έχει στενά υποκατάστατα.

εάν είναι ο µοναδικός πωλητής του προϊόντος Το προϊόν της, δεν έχει στενά υποκατάστατα. Μονοπώλιο Μια επιχείρηση θεωρείται ότι ένα µονοπώλιο, εάν είναι ο µοναδικός πωλητής του προϊόντος Το προϊόν της, δεν έχει στενά υποκατάστατα ρ ης, χ. Πως δηµιουργούνται τα µονοπώλια Ο βασικός λόγος ύπαρξης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΜΟΣ Α-

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΜΟΣ Α- 2017-2018 / 2018-2019 (Η ΥΛΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΑΚΟΜΗ) ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΕΟ 43 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΜΟΣ Α- ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ & ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Επιμέλεια : Βίκυ Βάρδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

HAL R. VARIAN. Μικροοικονομική. Μια σύγχρονη προσέγγιση. 3 η έκδοση

HAL R. VARIAN. Μικροοικονομική. Μια σύγχρονη προσέγγιση. 3 η έκδοση HAL R. VARIAN Μικροοικονομική Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Μέχρι τώρα, αντιμετωπίζουμε ένα μονοπώλιο ως μια εταιρεία η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΟΡΙΣΜΟΣ ΤΙΜΩΝ. Κεφάλαιο 8. Οικονομικά των Επιχειρήσεων. Ε. Σαρτζετάκης 1

ΔΙΑΦΟΡΙΣΜΟΣ ΤΙΜΩΝ. Κεφάλαιο 8. Οικονομικά των Επιχειρήσεων. Ε. Σαρτζετάκης 1 ΔΙΑΦΟΡΙΣΜΟΣ ΤΙΜΩΝ Κεφάλαιο 8 Ε. Σαρτζετάκης Διαφορισμός τιμών Τιμολόγησηότανηεπιχείρησηέχειισχυρήθέσηστηναγορά: διαφορισμός τιμών Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν σε κάποιο βαθμό δύναμη σε κάποια αγορά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Ανάλυση

Εισαγωγή στην Οικονομική Ανάλυση ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Εισαγωγή στην Οικονομική Ανάλυση Εξετάσεις περιόδου Ιουνίου-Ιουλίου 011 1 Ιουλίου 011 Νίκος Θεοχαράκης

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 6. Μονοπωλιακή Συμπεριφορά VA 25

Διάλεξη 6. Μονοπωλιακή Συμπεριφορά VA 25 Διάλεξη 6 Μονοπωλιακή Συμπεριφορά VA 25 1 Πώς πρέπει να τιμολογεί ένα μονοπώλιο; Μέχρι στιγμής το μονοπώλιο έχει θεωρηθεί σαν μια επιχείρηση η οποία πωλεί το προϊόν της σε κάθε πελάτη στην ίδια τιμή. Δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Κεφάλαιο 11 Τα χαρακτηριστικά των ανταγωνιστικών αγορών! Τα κύρια χαρακτηριστικά των ανταγωνιστικών αγορών είναι: " Στην αγορά συµµετέχουν πολλοί αγοραστές και πωλητές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εδώ εξετάζουμε αγορές, που έχουν: Κάποια χαρακτηριστικά ανταγωνισμού και Κάποια χαρακτηριστικά μονοπωλίου. Αυτή η δομή αγοράς ονομάζεται μονοπωλιακός ανταγωνισμός, όπου

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά του Τουρισμού και του Πολιτισμού 2

Οικονομικά του Τουρισμού και του Πολιτισμού 2 Οικονομικά του Τουρισμού και του Πολιτισμού 2 Υπεύθυνοι μαθήματος Κ αθηγητής Μιχαήλ Ζ ουμπουλάκης Επίκουρος Καθηγητής Θεόδωρος Μεταξάς 1 Ο κλάδος παραγωγής τουριστικών προϊόντων Δραστηριότητες που παράγουν

Διαβάστε περισσότερα

25. Μία τυπική επιχείρηση που λειτουργεί σε καθεστώς τέλειου ανταγωνισμού, στη μακροχρόνια θέση ισορροπίας της: α. πραγματοποιεί θετικά οικονομικά κέρδη. β. πραγματοποιεί μηδενικά οικονομικά κέρδη. γ.

Διαβάστε περισσότερα

Αποτροπή Εισόδου και Οριακή Τιμολόγηση

Αποτροπή Εισόδου και Οριακή Τιμολόγηση Αποτροπή Εισόδου και Οριακή Τιμολόγηση - Στη βραχυχρόνια περίοδο, υποθέτουμε ότι το πλήθος των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην αγορά ενός αγαθού παραμένει σταθερό. - Αντίθετα, στη μακροχρόνια περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακά Μαθηματικά (1)

Επιχειρησιακά Μαθηματικά (1) Τηλ:10.93.4.450 ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΕΟ 13 ΤΟΜΟΣ Α Επιχειρησιακά Μαθηματικά (1) ΑΘΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 01 Τηλ:10.93.4.450 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο Συνάρτηση μιας πραγματικής μεταβλητής Ορισμός : Συνάρτηση f μιας πραγματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ Σάββατο Proslipsis.gr ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ 18 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ Σάββατο Proslipsis.gr ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ 18 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ 2002 ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ 18 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΕΣ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαϊκή αγορά σοκολάτας είναι ένα παράδειγμα ατελούς ανταγωνισμού, γνωστό ως ολιγοπώλιο ανταγωνισμός μεταξύ λίγων, καθώς στην αγορά:

Η Ευρωπαϊκή αγορά σοκολάτας είναι ένα παράδειγμα ατελούς ανταγωνισμού, γνωστό ως ολιγοπώλιο ανταγωνισμός μεταξύ λίγων, καθώς στην αγορά: ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν περισσότερο σοκολάτες που παρασκευάζονται από τρεις εταιρείες: Cadbury (ανήκει πλέον στην Αμερικανική Kraft), Mars, ή Nestlé, οι οποίες κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟ43 Λύση 1 ης γραπτής εργασίας

ΔΕΟ43 Λύση 1 ης γραπτής εργασίας ΔΕΟ43 Λύση 1 ης γραπτής εργασίας Μελετήστε τη παρακάτω λύση και δώστε τη δική σας λύση. Προσοχή! Όλες οι εργασίες ελέγχονται για αντιγραφή ΑΣΚΗΣΗ Νο 1 Απαντήστε τις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

Διαβάστε περισσότερα

(α) Από τους κανόνες σύνθετης παραγώγισης δύναμης συναρτήσεως και λογαρίθμου συναρτήσεως:

(α) Από τους κανόνες σύνθετης παραγώγισης δύναμης συναρτήσεως και λογαρίθμου συναρτήσεως: http://elearn.maths.gr/, maths@maths.gr, Τηλ: 6979 Ενδεικτικές απαντήσεις ης Γραπτής Εργασίας ΔΕΟ -: Άσκηση I. (α) Από τους κανόνες σύνθετης παραγώγισης δύναμης συναρτήσεως και λογαρίθμου συναρτήσεως:

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Τομέας Πολιτικής Οικονομίας

Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Τομέας Πολιτικής Οικονομίας Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Τομέας Πολιτικής Οικονομίας Άσκηση στο μάθημα «Εισαγωγή στην Οικονομική Ανάλυση» Νίκος Θεοχαράκης

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 14. Προσφορά επιχείρησης

Διάλεξη 14. Προσφορά επιχείρησης Προσφορά επιχείρησης Διάλεξη 14 Προσφορά επιχείρησης Πώς αποφασίζει µια επιχείρηση για το πόσο θα παραγάγει; Αυτό εξαρτάται από: Την τεχνολογία της επιχείρησης Το περιβάλλον της αγοράς Τις επιδιώξεις της

Διαβάστε περισσότερα

Α2 Β2 Γ2 2 Α1 1,0 5,-1-1,-2 9,-2 Β1 2,1-2,0 0,2 0,-1 Γ1 0,3 14,2 2,1 8,1 1 1,2 0,1 3,0-1,0

Α2 Β2 Γ2 2 Α1 1,0 5,-1-1,-2 9,-2 Β1 2,1-2,0 0,2 0,-1 Γ1 0,3 14,2 2,1 8,1 1 1,2 0,1 3,0-1,0 ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ιδάσκων: Ε. Πετράκης. Επαναληπτική Εξέταση: 15/09/99 Απαντήστε στα τρία από τα τέσσερα θέµατα. Όλα τα υποερωτήµατα βαθµολογούνται το ίδιο. 1. Θεωρήσατε ένα ολιγοπωλιακό κλάδο όπου τρεις

Διαβάστε περισσότερα

από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία Σχέση ελαστικότητας ζήτησης και κλίση της καμπύλης ζήτησης.

από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία Σχέση ελαστικότητας ζήτησης και κλίση της καμπύλης ζήτησης. ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΖΗΤΗΣΗΣ Ορισμός: Η ελαστικότητα ζήτησης, ενός αγαθού ως προς την τιμή του δίνεται από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία μεταβολή της τιμής του. Δηλαδή %

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 04: Παραγωγή και αγορά Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 7. Θεωρία παιγνίων VA 28, 29

Διάλεξη 7. Θεωρία παιγνίων VA 28, 29 Διάλεξη 7 Θεωρία παιγνίων VA 28, 29 Θεωρία παιγνίων Στη θεωρία παιγνίων χρησιμοποιούμε υποδείγματα για τη στρατηγική συμπεριφορά των οικονομικών μονάδων που καταλαβαίνουν ότι οι ενέργειές τους επηρεάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων. Ενότητα 2: Έννοιες λύσεων σε παίγνια κανονικής μορφής. Ε. Μαρκάκης. Επικ. Καθηγητής

Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων. Ενότητα 2: Έννοιες λύσεων σε παίγνια κανονικής μορφής. Ε. Μαρκάκης. Επικ. Καθηγητής Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Ενότητα 2: Έννοιες λύσεων σε παίγνια κανονικής μορφής Ε. Μαρκάκης Επικ. Καθηγητής Λύσεις παιγνίων 2 Επιλέγοντας στρατηγική... Δεδομένου ενός παιγνίου, τι στρατηγική πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 3 ο : Η Παραγωγή της Επιχείρησης και το Κόστος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Το συνολικό προϊόν παίρνει την μέγιστη τιμή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς: α) Η προσφερόμενη ποσότητα ενός αγαθού αυξάνεται όταν μειώνεται η τιμή του στην αγορά β) Η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική. 2 η έκδοση. Chapter 1

Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική. 2 η έκδοση. Chapter 1 Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 1 Χωροθέτηση δραστηριοτήτων Περιεχόμενα διάλεξης Υπόδειγμα για τη χωροθέτηση της παραγωγής Weber και Moses Ανάλυση της περιοχής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΧΑΑΚΤΗΙΣΤΙΚΑ Υπάρχει μόνο μία επιχείρηση στον κλάδο ΛΟΓΟΙ ΥΠΑΞΗΣ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟΥ Κατοχύρωση διπλώματος ευρεσιτεχνίας Αποκλειστικότητα στους φυσικούς πόρους Αδυναμία ανταγωνισμού από άλλη επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική - Μικροοικονομική

Μακροοικονομική - Μικροοικονομική Μακροοικονομική Μικροοικονομική Η Μακροοικονομική είναι ο κλάδος της Οικονομικής Επιστήμης που ασχολείται με τη μελέτη του οικονομικού συστήματος στο σύνολό του ή μεγάλων επιμέρους τομέων του Η Μικροοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (ECΟ465) ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕΡΟΣ Α

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (ECΟ465) ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕΡΟΣ Α ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (ECΟ465) ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕΡΟΣ Α 1 o Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών (τηλέφωνο, fax, e-mail, υπηρεσίες μηνυμάτων, κ.τ.λ) αποτελεί το πιο απλό και φυσικό παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 3. Οικονομικά της ευημερίας. Οικονομικά της ευημερίας 3/9/2017. Περίγραμμα. Εργαλεία δεοντολογικής ανάλυσης

Διάλεξη 3. Οικονομικά της ευημερίας. Οικονομικά της ευημερίας 3/9/2017. Περίγραμμα. Εργαλεία δεοντολογικής ανάλυσης Περίγραμμα Διάλεξη Εργαλεία δεοντολογικής ανάλυσης Συνθήκες για αποτελεσματικότητα κατά areto Συνθήκες για ισορροπία σε ανταγωνιστικές αγορές Το πρώτο θεώρημα των οικονομικών της ευημερίας Το δεύτερο θεώρημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς: α) Η προσφερόμενη ποσότητα ενός αγαθού αυξάνεται όταν μειώνεται η τιμή του στην αγορά β) Η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Μεταλλευτική Οικονομία

Μεταλλευτική Οικονομία Μεταλλευτική Οικονομία Ενότητα 4: Δομή αγοράς Διαμόρφωση Τιμών Δ. Καλιαμπάκος - Δ. Δαμίγος Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονοµική Θεωρία. Μονοπώλιο. Μονοπώλιο. Μονοπώλιο. Notes. Notes. Notes. Notes. Κώστας Ρουµανιάς. 23 Σεπτεµβρίου 2014

Μικροοικονοµική Θεωρία. Μονοπώλιο. Μονοπώλιο. Μονοπώλιο. Notes. Notes. Notes. Notes. Κώστας Ρουµανιάς. 23 Σεπτεµβρίου 2014 Μικροοικονοµική Θεωρία Κώστας Ρουµανιάς Ο.Π.Α. Τµήµα. Ε. Ο. Σ. 23 Σεπτεµβρίου 2014 Κώστας Ρουµανιάς (.Ε.Ο.Σ.) Μικροοικονοµική Θεωρία 23 Σεπτεµβρίου 2014 1 / 26 Ως τώρα, υποθέσαµε ότι οι αγορές είναι ανταγωνιστικές.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #6: Μονοπώλιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #6: Μονοπώλιο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #6: Μονοπώλιο Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα της παρουσίασης έχουν ληφθεί

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος των δημοσίων επιχειρήσεων είναι η άριστη κατανομή των παραγωγικών πόρων που σκοπό έχει το παραγόμενο προϊόν να προσφέρεται σε προσιτή τιμή και σε επαρκή ποσότητα λαμβανομένου υπόψη του κόστους παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ. max. ( ) (16 ) Q Q = +. [1]

ΛΥΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ. max. ( ) (16 ) Q Q = +. [1] ΛΥΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ Θέµα ο. (α) Η µονοπωλιακή επιχείρηση µεγιστοποιεί το κέρδος της οποίο δίνεται από τη συνάρτηση π µε τύπο π ( ) = (6 ), δηλαδή λύνει το πρόβληµα max. π ( ) = (6 ) π '( ) =

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Α. Με ολοκληρωμένη λύση ΘΕΜΑ 1 ο Επιχείρηση χρησιμοποιεί την εργασία ως μοναδικό μεταβλητό παραγωγικό συντελεστή. Τα στοιχεία κόστους της επιχείρησης δίνονται στον επόμενο πίνακα:

Διαβάστε περισσότερα