Μόρφωση του συστήματος εξισώσεων. Επίλυση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μόρφωση του συστήματος εξισώσεων. Επίλυση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων"

Transcript

1 Κεφάλαιο 4 Μόρφωση του συστήματος εξισώσεων. Επίλυση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων Στο παρόν κεφάλαιο περιγράφεται η διαδικασία με την οποία γίνεται η μεταφορά από το τοπικό στο συνολικό μητρώο δυσκαμψίας, η μόρφωση και η επίλυση του συστήματος εξισώσεων και η επεξεργασία των αποτελεσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, στην Ενότητα 4.1 εξετάζεται η αντιστοίχιση των βαθμών ελευθερίας από το τοπικό στο συνολικό μητρώο δυσκαμψίας. Στη συνέχεια εξετάζονται αλγόριθμοι επαναρίθμησης των βαθμών ελευθερίας και αναδιάταξης του συνολικού μητρώου δυσκαμψίας με σκοπό τη μείωση των απαιτήσεων σε αποθηκευτικό χώρο στη μνήμη του υπολογιστή (Ενότητα 4.2) και εξετάζεται σε συντομία η αντίστροφη μέθοδος Cuthill-Mckee (Ενότητα 4.2.1). Ακολουθεί η παρουσίαση των μεθόδων αποθήκευσης των συντελεστών του συνολικού μητρώου δυσκαμψίας (Ενότητα 4.): Η αποθήκευση του μητρώου σε πλήρη μορφή (Ενότητα 4..1), σε συμμετρική μορφή (Ενότητα 4..2), σε ταινιωτή μορφή ή μορφή λωρίδας (Ενότητα 4..), σε μορφή προφίλ ή κορυφογραμμής (Ενότητα 4..4) και σε αραιή μορφή (Ενότητα 4..5). Στη συνέχεια δίνονται τρόποι επίλυσης του συστήματος εξισώσεων, τόσο άμεσοι όσο και επαναληπτικοί (Ενότητα 4.4). Παρουσιάζονται η μέθοδος απαλοιφής Gauss (Ενότητα 4.4.1), η μέθοδος Cholesky (Ενότητα 4.4.2) και η μέθοδος της συζυγούς διανυσματικής κλίσης (Ενότητα 4.4.). Ακολουθεί η επεξεργασία και τρόποι απεικόνισης των αποτελεσμάτων (Ενότητα 4.5), όπως αυτή πραγματοποιείται είτε στους κόμβους των στοιχείων (Ενότητα 4.5.1) είτε στα σημεία ολοκλήρωσης (Ενότητα 4.5.2). Στο τέλος του κεφαλαίου παρατίθεται η σχετική βιβλιογραφία (Ενότητα 4.6). 4.1 Το συνολικό μητρώο δυσκαμψίας Για τη μόρφωση του συνολικού συστήματος συνήθως ακολουθείται η εξής διαδικασία: 1. Οι τοπικοί βαθμοί ελευθερίας ορίζονται σε κάθε κόμβο και αριθμούνται επί του συνόλου σύμφωνα με κάποιο σχήμα αρίθμησης. Το σχήμα αυτό μπορεί είτε να ακολουθεί μια συνεχόμενη αρίθμηση στους βαθμούς ελευθερίας, ανάλογα με τον κόμβο στον οποίο βρίσκονται, είτε κάποια εντελώς τυχαία διαδικασία. Η αρίθμηση των βαθμών ελευθερίας αποθηκεύεται για κάθε κόμβο, σε ένα διάνυσμα, έστω F T (Freedom Fable). 2. Για κάθε στοιχείο δημιουργείται το αντίστοιχο διάνυσμα F T, παραθέτοντας τα επιμέρους αντίστοιχα διανύσματα F T των κόμβων του στοιχείου, όπως αυτοί έχουν προκύψει από την αρίθμηση του βήματος 1.. Οι θέσεις των K e (i, j) στο γενικό μητρώο K βρίσκονται πλέον με τη βοήθεια της σχέσης: όπως σχηματικά δίνεται και στο Σχήμα 4.1. K(F T (i), F T (j)) = K(F T (i), F T (j)) + K e (i, j), (4.1)

2 Μόρφωση του συστήματος εξισώσεων. Επίλυση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων Σχήμα 4.1: Μόρφωση του συνολικού μητρώου δυσκαμψίας. 4.2 Αλγόριθμοι επαναρίθμησης Η μόρφωση του μητρώου δυσκαμψίας οδηγεί συχνά σε δομές μητρώων οι οποίες δεν είναι οι βέλτιστες ούτε όσον αφορά την αποθήκευση του μητρώου αλλά ούτε και στην επίλυση του συστήματος. Χαρακτηριστικές δομές μητρώων δυσκαμψίας για διάφορες περιπτώσεις μόρφωσης του μητρώου για το ίδιο πρόβλημα δίνονται στα επόμενα σχήματα. Πιο συγκεκριμένα, στο Σχήμα 4.2 δίνεται το πρόβλημα (ορθογωνικό δίκτυο πεπερασμένων στοιχείων), η αρίθμηση των κόμβων (κατά γραμμές) και η αντίστοιχη δομή του μητρώου, όπου με μπλε τετράγωνα σχεδιάζονται οι μη μηδενικοί όροι. Για το ίδιο πρόβλημα και αρίθμηση των κόμβων κατά στήλες, το αντίστοιχο διάγραμμα δίνεται στο Σχήμα 4.2, ενώ τέλος για τυχαία αρίθμηση των κόμβων το αντίστοιχο διάγραμμα δίνεται στο Σχήμα 4.4. Διαπιστώνεται ότι: Τα μητρώα δυσκαμψίας αποτελούνται πρωτίστως από μηδενικούς όρους. Η αρίθμηση των κόμβων και κατ επέκταση των βαθμών ελευθερίας επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη δομή του μητρώου δυσκαμψίας και κατ επέκταση τη μορφή των εξισώσεων του προβλήματος. Υπάρχουν στη βιβλιογραφία αρκετοί αλγόριθμοι επαναρίθμησης, οι οποίοι επιδιώκουν να μειώσουν το πλάτος λωρίδας του παραγόμενου μητρώου του συστήματος (όπως π.χ. οι αλγόριθμοι Cuthill-McKee, King) είτε το προφίλ του μητρώου (Sloan), είτε ακόμα τον επιπλέον χώρο που μπορεί να χρειαστεί κατά την επίλυσή του (αρίθμηση ελάχιστου βαθμού). Στη συνέχεια δίνεται συνοπτικά η αντίστροφη μέθοδος Cuthill-Mckee Η αντίστροφη μέθοδος Cuthill-Mckee Η αντίστροφη μέθοδος Cuthill-Mckee [2] στηρίζεται στη θεωρία των γραφημάτων για να μειώσει το εύρος ενός μητρώου. Θεωρώντας ένα συμμετρικό n n μητρώο αρχικά δημιουργείται το γράφημα που αντιστοιχεί στο υπόψη μητρώο και στη συνέχεια γίνεται η επαναρίθμηση του γραφήματος ώστε το μητρώο να έχει το ελάχιστο εύρος. Έστω για παράδειγμα το μητρώο και το γράφημα του Σχήματος 4.5. Αν επαναπαριθμηθούν οι κορυφές του γραφήματος χωρίς να τροποποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο αυτές συνδέονται, όπως φαίνεται στο Σχήμα 4.6, προκύπτει ένα μητρώο με μειωμένο εύρος. Εφαρμόζοντας την αντίστροφη μέθοδος Cuthill-Mckee στα παραδείγματα που εξετάστηκαν στην προηγούμενη ενότητα, προκύπτουν τώρα τα τροποποιημένα μητρώα για την περίπτωση της αρίθμησης των κόμβων κατά

3 4.2 Αλγόριθμοι επαναρίθμησης Σχήμα 4.2: Αρίθμηση των κόμβων κατά γραμμές και αντίστοιχη δομή του μητρώου δυσκαμψίας. γραμμές (βλ. Σχήμα 4.7), της αρίθμησης των κόμβων κατά στήλες (βλ. Σχήμα 4.8) και της τυχαίας αρίθμησης των κόμβων (βλ. Σχήμα 4.9). Διαπιστώνεται ότι η εφαρμογή του αλγορίθμου δεν είναι πάντα επιτυχής, καθώς δεν οδηγεί απαραίτητα στο βέλτιστο αποτέλεσμα, όπως φαίνεται και στο Σχήμα 4.8.

4 Μόρφωση του συστήματος εξισώσεων. Επίλυση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων Σχήμα 4.: Αρίθμηση των κόμβων κατά στήλες και αντίστοιχη δομή του μητρώου δυσκαμψίας. 4. Αποθήκευση του μητρώου Το μέγεθος του συστήματος καθιστά πολλές φορές απαγορευτική την αποθήκευσή του ή ακόμα και τη χρήση του. Επιπλέον, η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων χαρακτηρίζεται από συστήματα γραμμικών εξισώσεων στα οποία ο μεγαλύτερος αριθμός των συντελεστών είναι μηδενικοί. Για αυτό τις περισσότερες φορές δεν αποθηκεύεται εξ ολοκλήρου το συνολικό μητρώο του προβλήματος,

5 4. Αποθήκευση του μητρώου Σχήμα 4.4: Τυχαία αρίθμηση των κόμβων και αντίστοιχη δομή του μητρώου δυσκαμψίας. αλλά ένα τμήμα του μητρώου το οποίο αποτελείται από τους μη μηδενικούς όρους. Εκτός από την αποθήκευση σε πλήρη μορφή επομένως, επιλέγονται συχνά οι ακόλουθες μέθοδοι αποθήκευσης του μητρώου: Σε συμμετρική μορφή. Σε ταινιωτή μορφή.

6 Μόρφωση του συστήματος εξισώσεων. Επίλυση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων Σχήμα 4.5: Αρχική δομή του μητρώου Σχήμα 4.6: Τελική δομή του μητρώου. Σε μορφή προφίλ. Σε αραιή μορφή. Οι μέθοδοι αυτές, μαζί με την αποθήκευση σε πλήρη μορφή, εξετάζονται στη συνέχεια Αποθήκευση του μητρώου σε πλήρη μορφή Στην περίπτωση αυτή που φαίνεται στο Σχήμα 4.10, αποθηκεύεται το σύνολο των στοιχείων του μητρώου δυσκαμψίας, ακόμα και στην περίπτωση που αυτά είναι μηδενικά. Ο απαιτούμενος χώρος αποθήκευσης ισούται με n 2, όπου n το μέγεθος του τετραγωνικού πίνακα n n.

7 4. Αποθήκευση του μητρώου 117 Σχήμα 4.7: Εφαρμογή του αλγορίθμου reverse Cuthill-Mckee στο μητρώο που δίνεται στο Σχήμα 4.2. Για παράδειγμα, για τον n = 4 και έχουμε: A = a 11 a 12 a 1 a 14 a 21 a 22 a 2 a 24 a 1 a 2 a a 4 a 41 a 42 a 4 a 44 αποθήκευση a 11 a 12 a 1 a 14 a 21 a 22 a 2 a 24 a 1 a 2 a a 4 a 41 a 42 a 4 a 44 (4.2)

8 Μόρφωση του συστήματος εξισώσεων. Επίλυση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων Σχήμα 4.8: Εφαρμογή του αλγορίθμου reverse Cuthill-Mckee στο μητρώο που δίνεται στο Σχήμα 4.. Όταν αποθηκεύονται οι παραπάνω όροι κατά γραμμή, σε συμπαγή μορφή ως μονοδιάστατος πίνακας, τότε προκύπτει: [a 11, a 12, a 1, a 14,... a 44 ] (size=16) (4.) Αντίστοιχα κατά στήλη προκύπτει: [a 11, a 12, a 22, a 1,... a 44 ] (size=16). (4.4)

9 4. Αποθήκευση του μητρώου 119 Σχήμα 4.9: Εφαρμογή του αλγορίθμου reverse Cuthill-Mckee στο μητρώο που δίνεται στο Σχήμα Αποθήκευση του μητρώου σε συμμετρική μορφή Στην περίπτωση που το μητρώο των εξισώσεων είναι συμμετρικό (βλ. Σχήμα 4.11), μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη συμμετρία αποθηκεύοντας μόνο το άνω τριγωνικό (U) ή κάτω τριγωνικό (L) τμήμα του πίνακα [1]. Ο απαιτούμενος χώρος αποθήκευσης σε αυτή την περίπτωση ισούται με n 2 (n + 1), όπου n το μέγεθος του τετραγωνικού πίνακα n n.

10 Μόρφωση του συστήματος εξισώσεων. Επίλυση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων Σχήμα 4.10: Αποθήκευση του μητρώου σε πλήρη μορφή. Σχήμα 4.11: Αποθήκευση του μητρώου σε συμμετρική μορφή. Για παράδειγμα, για τον n = 4 και για το άνω τριγωνικό τμήμα (U) του πίνακα έχουμε: A = a 11 a 12 a 1 a 14 ā 21 a 22 a 2 a 24 ā 1 ā 2 ā a 4 ā 41 ā 42 ā 4 ā 44 αποθήκευση a 11 a 12 a 1 a 14 a 22 a 2 a 24 a a 4 a 44 (4.5) Όταν αποθηκεύονται οι παραπάνω όροι κατά γραμμή, σε συμπαγή μορφή ως μονοδιάστατος πίνακας, τότε προκύπτει: [a 11, a 12, a 1, a 14,... a 44 ] (size=10) (4.6)

11 4. Αποθήκευση του μητρώου 121 Αντίστοιχα κατά στήλη προκύπτει: Για το κάτω τριγωνικό τμήμα (L) αντίστοιχα, A = [a 11, a 12, a 22, a 1,... a 44 ] (size=10). (4.7) a 11 ā 12 ā 1 ā 14 a 21 a 22 ā 2 ā 24 a 1 a 2 a ā 4 a 41 a 42 a 4 a 44 αποθήκευση a 11 a 21 a 22 a 1 a 2 a a 41 a 42 a 4 a 44 (4.8) Ομοίως, όταν αποθηκεύονται οι παραπάνω όροι κατά γραμμή, σε συμπαγή μορφή ως μονοδιάστατος πίνακας, τότε προκύπτει: [a 11, a 21, a 22, a 1,... a 44 ] (size=10) (4.9) Αντίστοιχα κατά στήλη προκύπτει: [a 11, a 21, a 1, a 41, a 22,... a 44 ] (size=10). (4.10) 4.. Αποθήκευση του μητρώου σε ταινιωτή μορφή ή μορφή λωρίδας Μητρώο ταινιωτής μορφής ή μορφής λωρίδας ονομάζεται το μητρώο εκείνο που έχει τους μη μηδενικούς του όρους συγκεντρωμένους σε μία διαγώνια λωρίδα που περιλαμβάνει την κύρια διαγώνιο του μητρώου και άλλες διαγώνιες από τη μία ή και από τις δύο πλευρές της κύριας διαγωνίου. Ένα παράδειγμα μητρώου ταινιωτής μορφής δίνεται στο Σχήμα Σχήμα 4.12: Αποθήκευση του μητρώου σε ταινιωτή μορφή. Ο αριθμός των διαγωνίων που βρίσκονται κάτω από την κύρια διαγώνιο (kl) και ο αριθμός των διαγωνίων που βρίσκονται πάνω από την κύρια διαγώνιο (ku) ορίζουν το εύρος του πίνακα (bw) σύμφωνα με τη σχέση: bw = kl + ku + 1 (4.11)

12 Μόρφωση του συστήματος εξισώσεων. Επίλυση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων Η αποθήκευση ενός μη συμμετρικού, τετραγωνικού μητρώου (έστω n = 5) ταινιωτής μορφής ακολουθεί το παρακάτω πρότυπο [1]: a 11 a a 21 a 22 a a 12 a 2 a 4 a 45 αποθήκευση A = a 1 a 2 a a 4 0 a 11 a 22 a a 44 a 55 (4.12) 0 a 42 a 4 a 44 a 45 a 21 a 2 a 4 a 54 a 0 0 a 5 a 54 a 1 a 42 a 5 55 Όταν αποθηκεύονται οι παραπάνω όροι κατά γραμμή, σε συμπαγή μορφή ως μονοδιάστατος πίνακας, τότε προκύπτει: [0, a 12, a 2, a 4,..., a 42, a 5, 0, 0] (size=16) (4.1) Αντίστοιχα κατά στήλη προκύπτει: [0, a 11, a 21, a 1, a 12,..., a 45, a 55, 0, 0] (size=16). (4.14) 4..4 Αποθήκευση του μητρώου σε μορφή προφίλ ή κορυφογραμμής Μια ακόμη μέθοδος που συναντάται συχνά κατά την αποθήκευση των εξισώσεων της μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων είναι η αποθήκευση σε μορφή προφίλ ή κορυφογραμμής, όπως δίνεται στο Σχήμα 4.1. Σε αντίθεση με τη μέθοδο της λωρίδας, κατά την οποία αποθηκεύονται όλοι οι όροι του μητρώου από την κύρια διαγώνιο έως μία σταθερή απόσταση (το άνω ή το κάτω ημιεύρος), στη μέθοδο αποθήκευσης της κορυφογραμμής αποθηκεύονται ανά στήλη του μητρώου μόνο οι όροι που βρίσκονται μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου μη μηδενικού όρου []. Αυτή η προσέγγιση οδηγεί σε ακόμα μικρότερες απαιτήσεις διαθέσιμου χώρου μνήμης, σε σύγκριση με τη μέθοδο της λωρίδας. Σχήμα 4.1: Σχήματα αποθήκευσης του μητρώου του συστήματος: Σχήμα προφίλ. Έστω για παράδειγμα το τετραγωνικό, συμμετρικό μητρώο με n = 6, το οποίο δίνεται ως: a 11 0 a a 16 a 22 0 a A = a a a 55 a 56 a 66 (4.15)

13 4. Αποθήκευση του μητρώου 12 Ορίζουμε τώρα την περιβάλλουσα του μητρώου ως εξής. Από κάθε διαγώνιο στοιχείο του μητρώου μετακινούμαστε προς τα πάνω έως ότου συναντήσουμε το τελευταίο μη μηδενικό στοιχείο. Το σύνολο των μη μηδενικών στοιχείων αποτελεί την κορυφογραμμή του μητρώου, η οποία μπορεί και συνήθως περιέχει και μηδενικά στοιχεία. Οι μηδενικοί αυτοί όροι ονομάζονται όροι πλήρωσης (fill-in) επειδή κατά την παραγοντοποίηση του πίνακα παίρνουν μη μηδενικές τιμές. Τα μηδενικά στοιχεία που βρίσκονται άνω της κορυφογραμμής μπορούμε τώρα να τα απορρίψουμε, οπότε έχουμε: a 11 a 1 a 16 a 22 0 a 24 0 A = a a 4 0 (4.16) a 55 a 56 a 66 Μόνο οι παραπάνω όροι αποθηκεύονται σε αυτή την περίπτωση Αποθήκευση του μητρώου σε αραιή μορφή Σποραδικό ή αραιό ονομάζεται ένα μητρώο το οποίο έχει ένα σχετικά μικρό ποσοστό μη μηδενικών στοιχείων (βλ. π.χ. το Σχήμα 4.14). Ο απαιτούμενος αριθμός των μηδενικών στοιχείων ενός μητρώου ώστε αυτό να αποκαλείται αραιό εξαρτάται από το μέγεθος, τη δομή και χρήση του μητρώου [5]. Σχήμα 4.14: Σχήματα αποθήκευσης του μητρώου του συστήματος: Αραιό σχήμα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αποθήκευσης των αραιών μητρώων, με τους πιο συνηθισμένους να είναι: Λίστα από λίστες (list of lists). Με αυτήν τη μέθοδο αποθηκεύεται μία λίστα ανά γραμμή. Κάθε στοιχείο αυτής της λίστας περιέχει τη στήλη και την τιμή του μη μηδενικού στοιχείου. Συνήθως τα στοιχεία της κάθε λίστας είναι ταξινομημένα ως προς τη στήλη για γρηγορότερες αναζητήσεις. Συντεταγμένη λίστα (coordinate list COO). Με αυτήν τη μέθοδο κάθε μη μηδενικό στοιχείο αποθηκεύεται ως τριάδα (γραμμή, στήλη, τιμή). Και σε αυτή την περίπτωση οι τριάδες είναι συνήθως ταξινομημένες ως προς γραμμή και στήλη για γρηγορότερες αναζητήσεις.

14 Μόρφωση του συστήματος εξισώσεων. Επίλυση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων Πεπιεσμένη αποθήκευση κατά γραμμές (compressed row storage). Με αυτήν τη μέθοδο τα μη μηδενικά στοιχεία του μητρώου τοποθετούνται καταρχήν σε διαδοχικές θέσεις μνήμης (διάνυσμα a, από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω). Επιπλέον δημιουργούνται δύο διανύσματα στα οποία αποθηκεύονται: ένα διάνυσμα col_index που αποθηκεύει τους δείκτες των στηλών των στοιχείων του διανύσματος a και ένα διάνυσμα row_index που αποθηκεύει για κάθε στήλη τη θέση στο διάνυσμα a που αντιστοιχεί στο πρώτο μη μηδενικό στοιχείο του. Πεπιεσμένη αποθήκευση κατά στήλες (compressed column storage). Η μέθοδος αυτή είναι παρόμοια με τη μέθοδο της πεπιεσμένης αποθήκευσης κατά γραμμές. Η επιλογή μίας από τις διαθέσιμες μεθόδους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως: Τα χαρακτηριστικά και την αραιότητα του μητρώου. Τις διαθέσιμες μεθόδους επίλυσης και την απόδοσή τους. Την απαίτηση να υποστηρίζεται η αποτελεσματική τροποποίηση των στοιχείων του πίνακα ή την απαίτηση να υποστηρίζεται η αποτελεσματική εισαγωγή νέων στοιχείων ή τέλος την απαίτηση να υποστηρίζονται αποτελεσματικά τελεστές και πράξεις επί των μητρώων θέσεις µνήµης ( 1000) βαθµοί ελευθερίας Σχήμα 4.15: Σύγκριση των μεθόδων πλήρους, συμμετρικής και ταινιωτής αποθήκευσης ως προς τις απαιτήσεις μνήμης, για το πρόβλημα που ορίζεται στο Σχήμα Επίλυση του συστήματος εξισώσεων Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την επίλυση του συστήματος εξισώσεων ανήκουν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

15 4.4 Επίλυση του συστήματος εξισώσεων Σχήμα 4.16: Δίκτυο των πεπερασμένων στοιχείων με λόγο αριθμού στοιχείων n x n y = 2. Άμεσες μέθοδοι Οι πιο συνηθισμένες είναι οι μέθοδοι απαλοιφής του Gauss και του Cholesky. Θεωρητικά αυτές οι μέθοδοι δίνουν την ακριβή λύση του συστήματος των εξισώσεων. Επαναληπτικές μέθοδοι Όταν η τάξη του συστήματος είναι πολύ μεγάλη, τότε οι παραπάνω μέθοδοι εμφανίζονται πρακτικά ασύμφορες και συνήθως χρησιμοποιούνται μέθοδοι όπως οι Gauss-Seidel ή πιο συχνά η μέθοδος της συζυγούς κλίσης (conjugate gradient), οι οποίες μέσω επαναλήψεων δίνουν μια προσεγγιστική λύση στα όρια της επιθυμητής ακρίβειας. Σε σπάνιες περιπτώσεις εξαιρετικά μεγάλων συστημάτων επιχειρείται ακόμα και η διάσπαση του συνολικού μητρώου (domain decomposition) και η επίλυση μικρότερων συστημάτων, που επανασυντιθέμενα τελικά μας δίνουν τη συνολική λύση. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι πιο σημαντικές άμεσες και επαναληπτικές μέθοδοι Η μέθοδος απαλοιφής Gauss Έστω το σύστημα γραμμικών εξισώσεων n n Ax = b (4.17) ή σε πλήρη μορφή: a 11 a a 1n a 21 a a 2n a n1 a n2... a kn x 1 x 2. x n = b 1 b 2. b n (4.18)

16 Μόρφωση του συστήματος εξισώσεων. Επίλυση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων Κατασκευάζουμε τώρα τον επαυξημένο πίνακα του συστήματος, προσαρτώντας στο μητρώο A το διάνυσμα b, ως: a 11 a a 1n b 1 a 21 a a 2n b (4.19).. a n1 a n2... a nn b n Στη συνέχεια με στοιχειώδεις διαδικασίες γραμμών προσπαθούμε να φέρουμε το σύστημα στην ακόλουθη μορφή, άνω τριγωνικού μητρώου [7]: a 11 a a 1n b 1 0 a a 2n b (4.20) a nn b n Οι στοιχειώδεις διαδικασίες γραμμών αφορούν τις ακόλουθες διαδικασίες: 1. Εναλλαγή δύο γραμμών. 2. Πολλαπλασιασμό μίας γραμμής ή μίας στήλης με έναν μη μηδενικό αριθμό.. Πρόσθεση σε μία γραμμή το πολλαπλάσιο μίας άλλης γραμμής. Από το άνω τριγωνικό μητρώο (4.20) εύκολα μπορεί πλέον να βρεθεί η λύση του συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, επιλύεται η n-ιοστή γραμμή ως προς προς x n, το αποτέλεσμά της αντικαθίσταται στην n 1, η οποία επιλύεται ως προς x n 1 κ.ο.κ. Η παραπάνω διαδικασία περιγράφεται από τον τύπο: x i = 1 n b a i 11 a ijx j (4.21) Η μέθοδος Cholesky Η μέθοδος παραγοντοποίησης Cholesky αποτελεί μια παραλλαγή της μεθόδου απαλοιφής Gauss. Είναι μια μέθοδος με την οποία παραγοντοποιείται ένα συμμετρικό, θετικά ορισμένο μητρώο σε ένα κάτω τριγωνικό μητρώο και το ανάστροφό του σύμφωνα με τη σχέση [4]: j=i+1 A = LL T. (4.22) Η μέθοδος αυτή αναπτύσσεται στη συνέχεια. Έστω λοιπόν το μητρώο, a 11 a 21 a 1 A = a 21 a 22 a 2 (4.2) a 1 a 2 a Μπορούμε να υπολογίσουμε το μητρώο L, όπως αυτό ορίζεται από τη σχέση (4.22), ως: a 11 a 21 a 1 A LL T := a 21 a 22 a 2 (4.24) a 1 a 2 a l l 11 l 21 l 1 = l 21 l l 22 l 2 (4.25) l 1 l 2 l 0 0 l = l 2 11 l 21 l 11 l 1 l 11 l 21 l 11 l l2 22 l 1 l 21 + l 2 l 22 l 1 l 11 l 1 l 21 + l 2 l 22 l l2 2 + l2 (4.26)

17 4.4 Επίλυση του συστήματος εξισώσεων 127 Παρατηρούμε ότι τα διαγώνια στοιχεία l kk του μητρώου L μπορούν να υπολογιστούν από τις σχέσεις: l 11 = a 11 (4.27) l 22 = a 22 l21 2 (4.28) l = a (l1 2 + l2 2 ) (4.29) Στη γενική περίπτωση για τα διαγώνια στοιχεία του μητρώου L της παραγοντοποίησης A = LL T ισχύει: k 1 l kk = akk lkj 2 (4.0) Για τα στοιχεία που βρίσκονται κάτω από την κύρια διαγώνιο, δηλαδή τα στοιχεία παρατηρούμε ότι j=1 l k όπου i > k (4.1) l 21 = 1 a 21 l 11 (4.2) l 1 = 1 a 1 l 11 (4.) l 2 = 1 (a 2 l 1 l 21 ) l 22 (4.4) το οποίο οδηγεί στη γενική σχέση: l ik = 1 a ik l kk k 1 l ij l kj (4.5) j=1 Αν το μητρώο είναι μη συμμετρικό, τότε εφαρμόζεται μια παραλλαγή της μεθόδου, που έχει τη μορφή A = LU (4.6) όπου L ένα κάτω τριγωνικό και U ένα άνω τριγωνικό μητρώο αντίστοιχα. Από τα μητρώα L και U η μέθοδος αυτή ονομάζεται LU παραγοντοποίηση. Μια πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη παραλλαγή της μεθόδου Chοlesky είναι η παραγοντοποίηση κατά Crout, στην οποία το μητρώο A παραγοντοποιείται ως: όπου D ένα διαγώνιο μητρώο. A = (LD)U (4.7) 4.4. Η μέθοδος της συζυγούς διανυσματικής κλίσης Η μέθοδος της συζυγούς διανυσματικής κλίσης περιγράφεται από τον αλγόριθμο που παρουσιάζεται στη συνέχεια:

18 Μόρφωση του συστήματος εξισώσεων. Επίλυση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων r 0 := b Ax 0 (4.8) p 0 := r 0 (4.9) k := 0 (4.40) επανάληψη (4.41) rt k r k α k := p T k Ap (4.42) k x k+1 := x k + α k p k (4.4) r k+1 := r k α k Ap k (4.44) αν r k+1 είναι σχετικά μικρό τότε ΕΞΟΔΟΣ (4.45) β k := rt k+1 r k+1 r T k r k (4.46) p k+1 := r k+1 + β k p k (4.47) k := k + 1 (4.48) Ο παραπάνω αλγόριθμος αναφέρεται σε ένα σύστημα της μορφής: Ax = b (4.49) και ξεκινάει με μια αρχική θεώρηση x 0 της λύσης x. Σε περιβάλλον ιδεατής αριθμητικής ακρίβειας, για την ακριβή λύση απαιτούνται το πολύ n επαναλήψεις, όπου n ο αριθμός των αγνώστων [6]. Στην πραγματικότητα, όμως, τα αριθμητικά σφάλματα στρογγύλευσης επηρεάζουν την ταχύτητα σύγκλισης. 4.5 Επεξεργασία των αποτελεσμάτων Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων ακολουθεί την κύρια επεξεργασία που είναι η μόρφωση και επίλυση του συστήματος και για αυτό αναφέρεται συχνά και ως μετα-επεξεργασία. Αφορά: Τον υπολογισμό των επιμέρους αγνώστων, όπως είναι τα εντατικά μεγέθη. Τη γραφική απεικόνιση του συνόλου των μεγεθών που έχουν υπολογιστεί. Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με την επεξεργασία των αποτελεσμάτων που αναφέρονται είτε στους κόμβους των στοιχείων είτε στα σημεία ολοκλήρωσης, όπως αυτά ορίστηκαν στην Ενότητα Τα αποτελέσματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στα πρωτεύοντα, όπως είναι οι μετακινήσεις για τα προβλήματα που κυρίως εξετάζονται στο παρόν βιβλίο. Στα δευτερεύοντα, όπως οι τάσεις και οι παραμορφώσεις. Σε γενικές γραμμές αναμένεται τα δευτερεύοντα αποτελέσματα να μην χαρακτηρίζονται από την ακρίβεια των πρωτευόντων Αποτελέσματα στους κόμβους των στοιχείων Για τα προβλήματα που εξετάζονται στο παρόν βιβλίο, οι άγνωστοι στους κόμβους είναι οι μετακινήσεις. Κατ επέκταση, τα αντίστοιχα αποτελέσματα της επίλυσης αφορούν πρωτίστως τις μετακινήσεις των κόμβων. Μια τυπική απεικόνιση αποτελεσμάτων, όπου οι μετακινήσεις στους κόμβους σχεδιάζονται ως διανύσματα, δίνεται στο Σχήμα 4.17, που αφορά τα αποτελέσματα προσομοίωσης μίας σήραγγας και της επένδυσής της. Σε γενικές γραμμές η οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων που είναι γνωστά στους κόμβους των στοιχείων δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Δυσκολίες μπορεί να υπάρχουν κατά την οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων που είναι γνωστά εντός του στοιχείου (π.χ. στα σημεία ολοκλήρωσης), όπως θα δούμε στην επόμενη ενότητα.

19 4.5 Επεξεργασία των αποτελεσμάτων 129 Σχήμα 4.17: Τυπική απεικόνιση αποτελεσμάτων. Διακρίνεται η απεικόνιση των μετακινήσεων στους κόμβους ως διανύσματα Αποτελέσματα στα σημεία ολοκλήρωσης Αν το υλικό που χαρακτηρίζει το πρόβλημα θεωρηθεί ελαστικό, οι τάσεις σ σχετίζονται άμεσα με τις παραμορφώσεις ε σε κάθε σημείο μέσω των γνωστών σχέσεων τάσεων-παραμορφώσεων: σ = Cε. (4.50) Επομένως, κατά τη διαδικασία υπολογισμού των τάσεων υπολογίζονται καταρχήν οι παραμορφώσεις και η ακρίβεια των πρώτων εξαρτάται από την ακρίβεια των τελευταίων. Οι παραμορφώσεις υπολογίζονται κατά τα γνωστά από τις μετακινήσεις μέσω των κινηματικών εξισώσεων. Στη συνέχεια θα περιγραφεί ο τρόπος υπολογισμού των τάσεων για ένα τυπικό δισδιάστατο ισοπαραμετρικό στοιχείο και πιο συγκεκριμένα το τετράπλευρο/τετράκομβο ισοπαραμετρικό στοιχείο που παρουσιάστηκε αναλυτικά στην Ενότητα.6. Έστω ότι έχει επιλυθεί το σύστημα των εξισώσεων των πεπερασμένων στοιχείων Ku = F (4.51) για τις επικόμβιες μετακινήσεις u. Για τον υπολογισμό των τάσεων και των παραμορφώσεων υπολογίζεται καταρχήν σε κάθε στοιχείο του προσομοιώματος, έστω e, το διάνυσμα των επικόμβιων μετακινήσεων του στοιχείου u (e). Για τη συγκεκριμένη

20 10 4. Μόρφωση του συστήματος εξισώσεων. Επίλυση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων περίπτωση του τετράκομβου τετράπλευρου στοιχείου, αυτό θα είναι ένα διάνυσμα της μορφής: u 1x u 1y u 2x u (e) ) = u 2y u x u y u 4x u 4y (4.52) Με γνωστό το διάνυσμα u (e), μπορούν πλέον να υπολογιστούν οι παραμορφώσεις μέσω των κινηματικών εξισώσεων του στοιχείου, δηλαδή, ε = Bu (e) (4.5) όπου B το γνωστό μητρώο μετακινήσεων-παραμορφώσεων. Επομένως, οι τάσεις υπολογίζονται εντός του στοιχείου e ως: σ (e) = Cε (e) = CBu (e) (4.54) 4 η 4 η ξ ξ Σχήμα 4.18: Θεώρηση στοιχείου (γραμμοσκιασμένη περιοχή) με κόμβους τα σημεία Gauss για την παρεκβολή των αποτελεσμάτων. Μια σημαντική παρατήρηση στο σημείο αυτό είναι ότι οι τάσεις που υπολογίζονται στους ίδιους κόμβους από γειτονικά στοιχεία δεν θα είναι ίδιες γενικά δεδομένου ότι οι τάσεις, σε αντίθεση με τις παραμορφώσεις, δεν απαιτείται να είναι συνεχείς από στοιχείο σε στοιχείο. Για αυτό τον λόγο απαιτούνται τεχνικές εξομάλυνσης των τάσεων που προκύπτουν από γειτονικά στοιχεία. Για τον υπολογισμό τώρα των τάσεων στους κόμβους του στοιχείου υπάρχουν γενικά δύο προσεγγίσεις: 1. Υπολογισμός των τάσεων απευθείας από την (4.54) χρησιμοποιώντας τις συναρτήσεις μορφής και τις αντίστοιχες συντεταγμένες των κόμβων. 2. Υπολογισμός των τάσεων στα σημεία ολοκλήρωσης Gauss και στη συνέχεια η παρεκβολή τους στους κόμβους του στοιχείου.

21 4.5 Επεξεργασία των αποτελεσμάτων 11 H μέθοδος που ακολουθείται συχνότερα είναι η δεύτερη, καθώς θεωρείται ότι δίνει καλύτερα αποτελέσματα από τον απευθείας υπολογισμό των τάσεων στους κόμβους, και αναλύεται στη συνέχεια []. Έστω το τετράκομβο/τετράπλευρο στοιχείο του Σχήματος 4.18 στο οποίο έχει γίνει ολοκλήρωση των εξισώσεων του στοιχείου με τη μέθοδο Gauss και κανόνα 2 2. Οι τάσεις υπολογίζονται στα σημεία Gauss, τα οποία δίνονται ως 1, 2, και 4 στο Σχήμα Τα σημεία Gauss ακολουθούν την αρίθμηση των κόμβων του στοιχείου, με το σημείο 1 π.χ. να είναι το πλησιέστερο στον κόμβο 1 του στοιχείου. Οι συντεταγμένες των σημείων Gauss στο σύστημα του στοιχείου δίνονται στον Πίνακα 4.1. Σημείο Gauss ξ η Πίνακας 4.1: Συντεταγμένες των σημείων Gauss στο σύστημα του στοιχείου. Έστω τώρα ένα στοιχείο που έχει ως συντεταγμένες κόμβων τις συντεταγμένες των σημείων Gauss 1, 2, και 4, όπως δίνεται από τη γραμμοσκιασμένη περιοχή του Σχήματος Εφόσον γνωρίσουμε ένα μέγεθος στα σημεία αυτά, μπορούμε να το παρεκβάλουμε στα σημεία 1, 2, και 4 που μας ενδιαφέρουν. Η παρεκβολή αυτή γίνεται υπολογίζοντας τις συντεταγμένες στα σημεία 1, 2, και 4 στο σύστημα ξ και η που ορίζεται από το καινούργιο στοιχείο. Τα δύο συστήματα συνδέονται με τις παρακάτω σχέσεις: ξ = ξ (4.55) η = η (4.56) ξ = ξ (4.57) η = η (4.58) και οι συντεταγμένες των κόμβων του στοιχείου δίνονται στο σύστημα του στοιχείου που ορίζεται από τα σημεία Gauss, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στον Πίνακα 4.2. Κόμβος στοιχείου ξ η Πίνακας 4.2: Συντεταγμένες των κόμβων του στοιχείου στο σύστημα των σημείων Gauss. Έστω τώρα ένα βαθμωτό πεδίο w του οποίου οι τιμές w είναι γνωστές στα σημεία Gauss. Αυτές μπορούν να παρεμβληθούν με τις τυπικές διγραμμικές εξισώσεις παρεμβολής, οι οποίες όμως τώρα δίνονται σε όρους ξ και η ως: N (e ) w(ξ, η ) = [ 1 w 1 w 2 w w 4 ] N (e ) 2 N (e ) (4.59) N (e ) 4

22 12 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ όπου N (e ) 1 = 1 4 (1 ξ )(1 η ) (4.60) N (e ) 2 = 1 4 (1 + ξ )(1 η ) (4.61) N (e ) = 1 4 (1 + ξ )(1 + η ) (4.62) N (e ) 4 = 1 4 (1 ξ )(1 + η ) (4.6) Για την παρεκβολή του μεγέθους w αντικαθιστούμε στις παραπάνω εξισώσεις τις αντίστοιχες συντεταγμένες. Π.χ. για τον κόμβο 1 προκύπτει: N (e ) 1 = 1 4 (1 ξ )(1 η ) = 1 4 (1 + )(1 + ) = Εφαρμόζοντας την παραπάνω διαδικασία για όλους τους κόμβους, προκύπτει: w 1 w 2 w w 4 = w 1 w 2 w w 4 (4.64) Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι τάσεις ή άλλα μεγέθη που υπολογίζονται ανά στοιχείο δεν είναι απαραίτητα ίσα μεταξύ τους στους κοινούς κόμβους των στοιχείων. Για τον λόγο αυτό στη συνέχεια εξισώνονται και εξομαλύνονται, είτε βρίσκοντας τον μέσο όρο (μη σταθμισμένο) όλων των τιμών που αναφέρονται σε έναν κόμβο είτε χρησιμοποιούνται για τη στάθμιση των επιμέρους τιμών συντελεστές βαρύτητας των συνεισφορών κάθε στοιχείου. Στην πράξη ακολουθείται τις περισσότερες φορές ο πρώτος και πιο απλός τρόπος. 4.6 Βιβλιογραφία [1] E. Anderson, Z. Bai and C. Bischof. LAPACK Users guide. Society for Industrial Mathematics, [2] E. Cuthill and J. McKee. Reducing the Bandwidth of Sparse Symmetric Matrices. In Proceedings of the th National Conference, pp ACM, [] Carlos A. Felippa. Lecture notes in introduction to finite element methods, 201. [4] Gene H. Golub and Charles F. Van Loan. Matrix computations, volume. JHU Press, [5] Sergio Pissanetzky. Sparse matrix technology electronic edition. Academic Press, [6] Jonathan Richard Shewchuk. An introduction to the conjugate gradient method without the agonizing pain, School of Computer Science, Carnegie Mellon University, [7] Endre Süli and David F. Mayers. An introduction to numerical analysis. Cambridge University Press, 200.

Περιπτώσεις συνοριακών συνθηκών σε προβλήματα γεωτεχνικής μηχανικής

Περιπτώσεις συνοριακών συνθηκών σε προβλήματα γεωτεχνικής μηχανικής Κεφάλαιο 5 Περιπτώσεις συνοριακών συνθηκών σε προβλήματα γεωτεχνικής μηχανικής Στο παρόν κεφάλαιο παρουσιάζονται οι περιπτώσεις συνοριακών συνθηκών οι οποίες συναντώνται σε προβλήματα γεωτεχνικής μηχανικής.

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Γραμμικά Συστήματα Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD Γραμμικό Σύστημα a11x1 + a12x2 + + a1 nxn = b1 a x + a x + +

Διαβάστε περισσότερα

21 a 22 a 2n. a m1 a m2 a mn

21 a 22 a 2n. a m1 a m2 a mn Παράρτημα Α Βασική γραμμική άλγεβρα Στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστούν με συνοπτικό τρόπο βασικές έννοιες της γραμμικής άλγεβρας. Ο στόχος της ενότητας είναι να αποτελέσει ένα άμεσο σημείο αναφοράς και

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις προβλήματα οριακών τιμών

Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις προβλήματα οριακών τιμών Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις προβλήματα οριακών τιμών Οι παρούσες σημειώσεις αποτελούν βοήθημα στο μάθημα Αριθμητικές Μέθοδοι του 5 ου εξαμήνου του ΤΜΜ ημήτρης Βαλουγεώργης Καθηγητής Εργαστήριο Φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 2: Επίλυση συστημάτων αλγεβρικών εξισώσεων. 2.1 Επίλυση απλών εξισώσεων

Κεφ. 2: Επίλυση συστημάτων αλγεβρικών εξισώσεων. 2.1 Επίλυση απλών εξισώσεων Κεφ. : Επίλυση συστημάτων αλγεβρικών εξισώσεων. Επίλυση απλών εξισώσεων. Επίλυση συστημάτων με απευθείας μεθόδους.. Μέθοδοι Gauss, Gauss-Jorda.. Παραγοντοποίηση LU (ειδικές περιπτώσεις: Cholesky, Thomas)..

Διαβάστε περισσότερα

Matrix Algorithms. Παρουσίαση στα πλαίσια του μαθήματος «Παράλληλοι. Αλγόριθμοι» Γ. Καούρη Β. Μήτσου

Matrix Algorithms. Παρουσίαση στα πλαίσια του μαθήματος «Παράλληλοι. Αλγόριθμοι» Γ. Καούρη Β. Μήτσου Matrix Algorithms Παρουσίαση στα πλαίσια του μαθήματος «Παράλληλοι Αλγόριθμοι» Γ. Καούρη Β. Μήτσου Περιεχόμενα παρουσίασης Πολλαπλασιασμός πίνακα με διάνυσμα Πολλαπλασιασμός πινάκων Επίλυση τριγωνικού

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 2: Επίλυση συστημάτων εξισώσεων. 2.1 Επίλυση εξισώσεων

Κεφ. 2: Επίλυση συστημάτων εξισώσεων. 2.1 Επίλυση εξισώσεων Κεφ. : Επίλυση συστημάτων εξισώσεων. Επίλυση εξισώσεων. Επίλυση συστημάτων με απευθείας μεθόδους.. Μέθοδοι Gauss, Gauss-Jorda.. Παραγοντοποίηση LU (ειδικές περιπτώσεις: Cholesky, Thomas).. Νόρμες πινάκων,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 2: Επίλυση συστημάτων αλγεβρικών εξισώσεων. 2.1 Επίλυση απλών εξισώσεων

Κεφ. 2: Επίλυση συστημάτων αλγεβρικών εξισώσεων. 2.1 Επίλυση απλών εξισώσεων Κεφ. : Επίλυση συστημάτων αλγεβρικών εξισώσεων. Επίλυση απλών εξισώσεων. Επίλυση συστημάτων με απευθείας μεθόδους.. Μέθοδοι Gauss, Gauss-Jorda.. Παραγοντοποίηση LU ειδικές περιπτώσεις: Cholesky, Thomas..

Διαβάστε περισσότερα

2x 1 + x 2 x 3 + x 4 = 1. 3x 1 x 2 x 3 +2x 4 = 3 x 1 +2x 2 +6x 3 x 4 = 4

2x 1 + x 2 x 3 + x 4 = 1. 3x 1 x 2 x 3 +2x 4 = 3 x 1 +2x 2 +6x 3 x 4 = 4 Παράδειγμα 2x 1 +2x 2 +0x 3 +6x 4 = 8 2x 1 + x 2 x 3 + x 4 = 1 3x 1 x 2 x 3 +2x 4 = 3 x 1 +2x 2 +6x 3 x 4 = 4 Επαυξημένος πίνακας: 2 2 0 6 8 2 1 1 1 1 Ã = 3 1 1 2 3 1 2 6 1 4 Γενικό σύστημα a 11 x 1 +a

Διαβάστε περισσότερα

Matrix Algorithms. Παρουσίαση στα πλαίσια του μαθήματος «Παράλληλοι Αλγόριθμοι» Γ. Καούρη Β. Μήτσου

Matrix Algorithms. Παρουσίαση στα πλαίσια του μαθήματος «Παράλληλοι Αλγόριθμοι» Γ. Καούρη Β. Μήτσου Matrix Algorithms Παρουσίαση στα πλαίσια του μαθήματος «Παράλληλοι Αλγόριθμοι» Γ. Καούρη Β. Μήτσου Περιεχόμενα παρουσίασης Πολλαπλασιασμός πίνακα με διάνυσμα Πολλαπλασιασμός πινάκων Επίλυση τριγωνικού

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 2017-2018 Συστήματα Γραμμικών Εξισώσεων Εισαγωγή Σύστημα γραμμικών εξισώσεων a x a x a x b 11

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα Απαλοιφή Gauss Απαλοιφή Gauss-Jordan Παραγοντοποίηση LU, LDU

Παραδείγματα Απαλοιφή Gauss Απαλοιφή Gauss-Jordan Παραγοντοποίηση LU, LDU Παραδείγματα Απαλοιφή Gauss Απαλοιφή Gauss-Jordan Παραγοντοποίηση LU, LDU Επιμέλεια: Ι. Λυχναρόπουλος Παράδειγμα x y Να επιλυθεί το ακόλουθο σύστημα: x+ y 6 Σε μορφή πινάκων το σύστημα γράφεται ως: x y

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Πίνακες Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD Πίνακες Μητρώα Πίνακας: Ορθογώνια διάταξη αριθμών σε γραμμές και στήλες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Στοιχεία της εκδοχής hp της ΜΠΣ στις 2- διαστάσεις

Κεφάλαιο 4: Στοιχεία της εκδοχής hp της ΜΠΣ στις 2- διαστάσεις Κεφάλαιο 4: Στοιχεία της εκδοχής hp της ΜΠΣ στις - διαστάσεις Στις -διαστάσεις, η περιγραφή της εκδοχής hp της ΜΠΣ είναι αρκετά πολύπλοκη. Στο παρόν κεφάλαιο θα δούμε κάποια στοιχεία της, ξεκινώντας με

Διαβάστε περισσότερα

D = / Επιλέξτε, π.χ, το ακόλουθο απλό παράδειγμα: =[IA 1 ].

D = / Επιλέξτε, π.χ, το ακόλουθο απλό παράδειγμα: =[IA 1 ]. 4. Φυλλάδιο Ασκήσεων IV σύντομες λύσεις, ενδεικτικές απαντήσεις πολλαπλής επιλογής 4.. Άσκηση. Χρησιμοποιήστε τη διαδικασία Gauss-Jordan γιά να βρείτε τους αντιστρόφους των παρακάτω πινάκων, αν υπάρχουν.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α. Ντούνης ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΑΚΑΔ. ΥΠΟΤΡΟΦΟΣ Χ. Τσιρώνης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ - Διανύσματα - Πράξεις με πίνακες - Διαφορικός λογισμός (1D) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμική Άλγεβρα και Μαθηματικός Λογισμός για Οικονομικά και Επιχειρησιακά Προβλήματα

Γραμμική Άλγεβρα και Μαθηματικός Λογισμός για Οικονομικά και Επιχειρησιακά Προβλήματα Γραμμική Άλγεβρα και Μαθηματικός Λογισμός για Οικονομικά και Επιχειρησιακά Προβλήματα Ενότητα: Πίνακες και Γραμμικά Συστήματα: Ο Αλγόριθμος Guss Ανδριανός Ε Τσεκρέκος Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΤΥ Εφαρμοσμένα Μαθηματικά 1. Τελεστές και πίνακες. 1. Τελεστές και πίνακες Γενικά. Τι είναι συνάρτηση? Απεικόνιση ενός αριθμού σε έναν άλλο.

ΤΕΤΥ Εφαρμοσμένα Μαθηματικά 1. Τελεστές και πίνακες. 1. Τελεστές και πίνακες Γενικά. Τι είναι συνάρτηση? Απεικόνιση ενός αριθμού σε έναν άλλο. ΤΕΤΥ Εφαρμοσμένα Μαθηματικά 1 Τελεστές και πίνακες 1. Τελεστές και πίνακες Γενικά Τι είναι συνάρτηση? Απεικόνιση ενός αριθμού σε έναν άλλο. Ανάλογα, τελεστής είναι η απεικόνιση ενός διανύσματος σε ένα

Διαβάστε περισσότερα

3. Γραμμικά Συστήματα

3. Γραμμικά Συστήματα 3. Γραμμικά Συστήματα Ασκήσεις 3. Αποδείξτε ότι το γινόμενο δύο άνω τριγωνικών πινάκων είναι άνω τριγωνικός πίνακας. Επίσης, στην περίπτωση που ένας άνω τριγωνικός πίνακας U 2 R n;n είναι αντιστρέψιμος,

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Ψαρράκος Αν. Καθηγητής

Παναγιώτης Ψαρράκος Αν. Καθηγητής Ανάλυση Πινάκων Κεφάλαιο 2: Παραγοντοποίηση LU Παναγιώτης Ψαρράκος Αν Καθηγητής ΔΠΜΣ Εφαρμοσμένες Μαθηματικές Επιστήμες Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Τομέας Μαθηματικών Εθνικό Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

Διανύσµατα στο επίπεδο

Διανύσµατα στο επίπεδο Διανύσµατα στο επίπεδο Ένα διάνυσµα v έχει αρχικό και τελικό σηµείο. Χαρακτηρίζεται από: διεύθυνση (ευθεία επί της οποίας κείται φορά (προς ποια κατεύθυνση της ευθείας δείχνει µέτρο (το µήκος του, v ή

Διαβάστε περισσότερα

Linear Equations Direct Methods

Linear Equations Direct Methods Lier Equtios Direct ethods Πέμπτη, Μαΐου 5 :8 πμ 5.5. Σελίδα 5.5. Σελίδα 5.5. Σελίδα 3 5.5. Σελίδα 4 5.5. Σελίδα 5 Lier Equtios - Direct ethods Δευτέρα, 5 Μαΐου 5 5:5 μμ 5.5.5 Σελίδα 5.5.5 Σελίδα 5.5.5

Διαβάστε περισσότερα

QR είναι ˆx τότε x ˆx. 10 ρ. Ποιά είναι η τιµή του ρ και γιατί (σύντοµη εξήγηση). P = [X. 0, X,..., X. (n 1), X. n] a(n + 1 : 1 : 1)

QR είναι ˆx τότε x ˆx. 10 ρ. Ποιά είναι η τιµή του ρ και γιατί (σύντοµη εξήγηση). P = [X. 0, X,..., X. (n 1), X. n] a(n + 1 : 1 : 1) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ I (22 Σεπτεµβρίου) ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1ο ΘΕΜΑ 1. Αφού ορίσετε ακριβώς τι σηµαίνει πίσω ευσταθής υπολογισµός, να εξηγήσετε αν ο υ- πολογισµός του εσωτερικού γινοµένου δύο διανυσµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΜ251 Αριθμητική Ανάλυση

ΜΕΜ251 Αριθμητική Ανάλυση ΜΕΜ251 Αριθμητική Ανάλυση Διάλεξη 06, 26 Φεβρουαρίου 2018 Μιχάλης Πλεξουσάκης Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Περιεχόμενα 1. Η ανάλυση LU 2. Η ανάλυση LDM T και η ανάλυση LDL T 3. Συμμετρικοί

Διαβάστε περισσότερα

Ομογενή Συστήματα Ορισμός Ενα σύστημα λέγεται ομογενές αν όλοι οι σταθεροί όροι του (δηλαδή οι όροι του δεξιού μέλους του συστήματος) είναι μηδέν.

Ομογενή Συστήματα Ορισμός Ενα σύστημα λέγεται ομογενές αν όλοι οι σταθεροί όροι του (δηλαδή οι όροι του δεξιού μέλους του συστήματος) είναι μηδέν. Ομογενή Συστήματα Ορισμός Ενα σύστημα λέγεται ομογενές αν όλοι οι σταθεροί όροι του (δηλαδή οι όροι του δεξιού μέλους του συστήματος) είναι μηδέν. Ομογενή Συστήματα Ορισμός Ενα σύστημα λέγεται ομογενές

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα Απαλοιφή Gauss Απαλοιφή Gauss Jordan

Παραδείγματα Απαλοιφή Gauss Απαλοιφή Gauss Jordan Παραδείγματα Απαλοιφή Gauss Απαλοιφή Gauss Jodan Παράδειγμα x y Να επιλυθεί το ακόλουθο σύστημα: x y 6 Σε μορφή πινάκων το σύστημα γράφεται ως: x y 6 με απαλοιφή Gauss. Ο επαυξημένος πίνακας του συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Πίνακες Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD Πίνακες Μητρώα Πίνακας: Ορθογώνια διάταξη αριθμών σε γραμμές και στήλες

Διαβάστε περισσότερα

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr I ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ i e ΜΕΡΟΣ Ι ΟΡΙΣΜΟΣ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Α Ορισμός Ο ορισμός του συνόλου των Μιγαδικών αριθμών (C) βασίζεται στις εξής παραδοχές: Υπάρχει ένας αριθμός i για τον οποίο ισχύει i Το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

10. Εισαγωγή στις Μεθόδους Πεπερασμένων Στοιχείων (ΜΠΣ)

10. Εισαγωγή στις Μεθόδους Πεπερασμένων Στοιχείων (ΜΠΣ) 10. Εισαγωγή στις Μεθόδους Πεπερασμένων Στοιχείων (ΜΠΣ) Χειμερινό εξάμηνο 2018 Πέτρος Κωμοδρόμος komodromos@ucy.ac.cy http://www.eng.ucy.ac.cy/petros 1 Θέματα Εισαγωγή Διατύπωση εξισώσεων ΜΠΣ βάσει μετακινήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση Γραµµικών Συστηµάτων

Επίλυση Γραµµικών Συστηµάτων Κεφάλαιο 3 Επίλυση Γραµµικών Συστηµάτων 31 Εισαγωγή Αριθµητική λύση γενικών γραµµικών συστηµάτων n n A n n x n 1 b n 1, όπου a 11 a 12 a 1n a 21 a 22 a 2n A [a i j, x a n1 a n2 a nn x n, b b 1 b 2 b n

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΜ251 Αριθμητική Ανάλυση

ΜΕΜ251 Αριθμητική Ανάλυση ΜΕΜ251 Αριθμητική Ανάλυση Διάλεξη 07, 2 Μαρτίου 2018 Μιχάλης Πλεξουσάκης Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Περιεχόμενα 1. Συμμετρικοί και θετικά ορισμένοι πίνακες. Η ανάλυση Cholesky 2. Νόρμες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. nn n n

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. nn n n ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 Ο αλγόριθµος Gauss Eστω =,3,, µε τον όρο γραµµικά συστήµατα, εννοούµε συστήµατα εξισώσεων µε αγνώστους της µορφής: a x + + a x = b a x + + a x = b a

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΠΙΝΑΚΩΝ. Ορισμός 1: Ένας πίνακας Α με m γραμμές και n στήλες,

ΘΕΩΡΙΑ ΠΙΝΑΚΩΝ. Ορισμός 1: Ένας πίνακας Α με m γραμμές και n στήλες, ΘΕΩΡΙΑ ΠΙΝΑΚΩΝ Ορισμός 1: Ένας πίνακας Α με m γραμμές και n στήλες, παριστάνεται με την εξής ορθογώνια διάταξη: α11 α12 α1n α21 α22 α2n A = αm1 αm2 αmn Ορισμός 2: Δύο πίνακες Α και Β είναι ίσοι, και γράφουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΘΟΔΟΣ PCA (Principle Component Analysis)

Η ΜΕΘΟΔΟΣ PCA (Principle Component Analysis) Η ΜΕΘΟΔΟΣ PCA (Principle Component Analysis) Η μέθοδος PCA (Ανάλυση Κύριων Συνιστωσών), αποτελεί μία γραμμική μέθοδο συμπίεσης Δεδομένων η οποία συνίσταται από τον επαναπροσδιορισμό των συντεταγμένων ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΙΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΖΑΣ

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΙΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΖΑΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΙΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΖΑΣ Διδάσκων: Παπασιώπη Νυμφοδώρα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ενότητα 5 η : Διδιάστατη και τριδιάστατη αγωγή θερμότητας Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές μέθοδοι για την επίλυση γραμμικών συστημάτων. Μιχάλης Δρακόπουλος

Επαναληπτικές μέθοδοι για την επίλυση γραμμικών συστημάτων. Μιχάλης Δρακόπουλος Επαναληπτικές μέθοδοι για την επίλυση γραμμικών συστημάτων Μιχάλης Δρακόπουλος Σημειώσεις Αριθμητικής Γραμμικής Άλγεβρας 2012 2013 Εισαγωγή Στην αριθμητική επίλυση μαθηματικών εφαρμογών, όπως για παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Διανυσματικοί Χώροι Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD Διανυσματικός Χώρος επί του F Αλγεβρική δομή που αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

= 7. Στο σημείο αυτό θα υπενθυμίσουμε κάποιες βασικές ιδιότητες του μετασχηματισμού Laplace, δηλαδή τις

= 7. Στο σημείο αυτό θα υπενθυμίσουμε κάποιες βασικές ιδιότητες του μετασχηματισμού Laplace, δηλαδή τις 1. Εισαγωγή Δίνεται η συνάρτηση μεταφοράς = = 1 + 6 + 11 + 6 = + 6 + 11 + 6 =. 2 Στο σημείο αυτό θα υπενθυμίσουμε κάποιες βασικές ιδιότητες του μετασχηματισμού Laplace, δηλαδή τις L = 0 # και L $ % &'

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος... 15. Οι συγγραφείς... 18

Πρόλογος... 15. Οι συγγραφείς... 18 Περιεχόμενα Πρόλογος... 15 Οι συγγραφείς... 18 1 Θεμελιώδεις έννοιες... 19 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 19 1.2 ΙΣΤΟΡΙΚΟ... 19 1.3 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ... 20 1.4 ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ... 20 1.5 ΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Μέθοδος πεπερασµένων διαφορών προβλήµατα οριακών τιµών µε Σ Ε

Κεφάλαιο 2. Μέθοδος πεπερασµένων διαφορών προβλήµατα οριακών τιµών µε Σ Ε Κεφάλαιο Μέθοδος πεπερασµένων διαφορών προβλήµατα οριακών τιµών µε Σ Ε. Εισαγωγή Η µέθοδος των πεπερασµένων διαφορών είναι από τις παλαιότερες και πλέον συνηθισµένες και διαδεδοµένες υπολογιστικές τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

0 + a = a + 0 = a, a k, a + ( a) = ( a) + a = 0, 1 a = a 1 = a, a k, a a 1 = a 1 a = 1,

0 + a = a + 0 = a, a k, a + ( a) = ( a) + a = 0, 1 a = a 1 = a, a k, a a 1 = a 1 a = 1, I ΠΙΝΑΚΕΣ 11 Σώμα 111 Ορισμός: Ενα σύνολο k εφοδιασμένο με δύο πράξεις + και ονομάζεται σώμα αν ικανοποιούνται οι παρακάτω ιδιότητες: (Α (α (Προσεταιριστική ιδιότητα της πρόσθεσης (a + b + c = a + (b +

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ (Εξ. Ιουνίου - 02/07/08) ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ (Εξ. Ιουνίου - 02/07/08) ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ονοματεπώνυμο:......... Α.Μ....... Ετος... ΑΙΘΟΥΣΑ:....... I. (περί τις 55μ. = ++5++. Σωστό ή Λάθος: ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ (Εξ. Ιουνίου - //8 ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (αʹ Αν AB = BA όπου A, B τετραγωνικά και

Διαβάστε περισσότερα

Γραµµική Αλγεβρα. Ενότητα 2 : Επίλυση Γραµµικών Εξισώσεων. Ευστράτιος Γαλλόπουλος Τµήµα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής

Γραµµική Αλγεβρα. Ενότητα 2 : Επίλυση Γραµµικών Εξισώσεων. Ευστράτιος Γαλλόπουλος Τµήµα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Γραµµική Αλγεβρα Ενότητα 2 : Επίλυση Γραµµικών Εξισώσεων Ευστράτιος Γαλλόπουλος Τµήµα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Αδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Διανυσματικοί Χώροι Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD Διανυσματικός Χώρος επί του F Αλγεβρική δομή που αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

5269: Υπολογιστικές Μέθοδοι για Μηχανικούς Συστήματα Γραμμικών Αλγεβρικών Εξισώσεων

5269: Υπολογιστικές Μέθοδοι για Μηχανικούς Συστήματα Γραμμικών Αλγεβρικών Εξισώσεων 5269: Υπολογιστικές Μέθοδοι για Μηχανικούς Συστήματα Γραμμικών Αλγεβρικών Εξισώσεων http://ecourseschemengntuagr/courses/computational_methods_for_engineers/ Συστήματα Γραμμικών Αλγεβρικών Εξισώσεων Γενικά:

Διαβάστε περισσότερα

5269: Υπολογιστικές Μέθοδοι για Μηχανικούς Συστήματα Γραμμικών Αλγεβρικών Εξισώσεων

5269: Υπολογιστικές Μέθοδοι για Μηχανικούς Συστήματα Γραμμικών Αλγεβρικών Εξισώσεων 5269: Υπολογιστικές Μέθοδοι για Μηχανικούς Συστήματα Γραμμικών Αλγεβρικών Εξισώσεων http://ecourseschemengntuagr/courses/computational_methods_for_engineers/ Συστήματα Γραμμικών Αλγεβρικών Εξισώσεων Γενικά:

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση ενός τριδιαγώνιου γραµµικού συστήµατος Ax = d µε τη µέθοδο απαλοιφής του Gauss (µέθοδος του Thomas)

Επίλυση ενός τριδιαγώνιου γραµµικού συστήµατος Ax = d µε τη µέθοδο απαλοιφής του Gauss (µέθοδος του Thomas) Επίλυση ενός τριδιαγώνιου γραµµικού συστήµατος Ax = d µε τη µέθοδο απαλοιφής του Gauss (µέθοδος του Thomas) Εστω το ακόλουθο n n τριδιαγώνιο γραµµικό σύστηµα Ax = d A = b 1 c 1 a 2 b 2 c 2 0 a 3 b 3 c

Διαβάστε περισσότερα

Σποραδικές Μήτρες (Sparse Matrices) Αθανάσιος Μυγδαλ ας ΑΠΘ AΠΘ. 17 Μαρτίου 2010 c Α.Μ.

Σποραδικές Μήτρες (Sparse Matrices) Αθανάσιος Μυγδαλ ας ΑΠΘ AΠΘ. 17 Μαρτίου 2010 c Α.Μ. 1 Σποραδικές Μήτρες (Sparse Matrices) Αθανάσιος Μυγδαλ ας ΑΠΘ 17 Μαρτίου 2010 c Α.Μ. /1 30 Τρόποι αποθήκευσης σποραδικών µητρών Υπάρχουν πολλοί τρόποι αποθήκευσης σποραδικών µητρών αναλόγως των δοµικών

Διαβάστε περισσότερα

Q 12. c 3 Q 23. h 12 + h 23 + h 31 = 0 (6)

Q 12. c 3 Q 23. h 12 + h 23 + h 31 = 0 (6) Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας Υδατικών Πόρων Μάθηµα: Τυπικά Υδραυλικά Έργα Μέρος 2: ίκτυα διανοµής Άσκηση E0: Μαθηµατική διατύπωση µοντέλου επίλυσης απλού δικτύου διανοµής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ. Διάλεξη 3: Περιγραφή αριθμητικών μεθόδων (συνέχεια)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ. Διάλεξη 3: Περιγραφή αριθμητικών μεθόδων (συνέχεια) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ Διάλεξη 3: Περιγραφή αριθμητικών μεθόδων (συνέχεια) Χειμερινό εξάμηνο 2008 Προηγούμενη παρουσίαση... Εξετάσαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΑΤΙΚΗΣ & ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΠΟΦΟΡΕΩΝ Καθηγητής ΕΜΠ ΑΝΑΛΥΣΗ ΡΑΒΔΩΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΜΗΤΡΩΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ Περιεχόμενα. Εισαγωγή. Διατύπωση

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα (1 ο σετ) Διανυσματικοί Χώροι

Παραδείγματα (1 ο σετ) Διανυσματικοί Χώροι Παραδείγματα ( ο σετ) Διανυσματικοί Χώροι Παράδειγμα Έστω το σύνολο V το σύνολο όλων των θετικών πραγματικών αριθμών εφοδιασμένο με την ακόλουθη πράξη της πρόσθεσης: y y με y, V και του πολλαπλασιασμού:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 55

ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 55 ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 55 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3.. Εισαγωγή Αναφέρθηκε ήδη στο ο κεφάλαιο ότι η αναπαράσταση της ταλαντωτικής

Διαβάστε περισσότερα

Αριθµητική Γραµµική ΑλγεβραΚεφάλαιο 4. Αριθµητικός Υπολογισµός Ιδιοτιµών 2 Απριλίου και2015 Ιδιοδιανυσµάτων 1 / 50

Αριθµητική Γραµµική ΑλγεβραΚεφάλαιο 4. Αριθµητικός Υπολογισµός Ιδιοτιµών 2 Απριλίου και2015 Ιδιοδιανυσµάτων 1 / 50 Αριθµητική Γραµµική Αλγεβρα Κεφάλαιο 4. Αριθµητικός Υπολογισµός Ιδιοτιµών και Ιδιοδιανυσµάτων ΕΚΠΑ 2 Απριλίου 205 Αριθµητική Γραµµική ΑλγεβραΚεφάλαιο 4. Αριθµητικός Υπολογισµός Ιδιοτιµών 2 Απριλίου και205

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ Η ανάλυση προβλημάτων δύο διαστάσεων με τη μέθοδο των Πεπερασμένων Στοιχείων περιλαμβάνει τα ίδια βήματα όπως και στα προβλήματα μιας διάστασης. Η ανάλυση γίνεται λίγο πιο πολύπλοκη

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά θέματα στην επίλυση

Ειδικά θέματα στην επίλυση Ενότητα 5: Εισαγωγή Βασικές Έννοιες Ειδικά Θέματα Αριθμητικής Παραγώγισης Επίλυση Γραμμικών Συστημάτων Αλγεβρικών Εξισώσεων Φραγκίσκος Κουτελιέρης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ειδικά θέματα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗ-ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ: ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ MATLAB

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗ-ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ: ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ MATLAB Π Π Σ Θ Ε Δ Π Μ Σ Μ Υ Α ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗ-ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ: ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ MATLAB Δ Ε Γ Κ. Ζ Ε Θ Γ Α Κ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 07, ΠΑΤΡΑ Π Π Σ Θ Ε Δ Π Μ Σ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 07-08 Αριθμητική Ολοκλήρωση Εισαγωγή Έστω ότι η f είναι μία φραγμένη συνάρτηση στο πεπερασμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΩΝ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Θεόδωρος Χατζηγώγος Φώτιος Καραουλάνης

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΩΝ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Θεόδωρος Χατζηγώγος Φώτιος Καραουλάνης ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΩΝ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Θεόδωρος Χατζηγώγος Φώτιος Καραουλάνης ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΩΝ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 07-08 Πεπερασμένες και Διαιρεμένες Διαφορές Εισαγωγή Θα εισάγουμε την έννοια των διαφορών με ένα

Διαβάστε περισσότερα

A Τελική Εξέταση του μαθήματος «Αριθμητική Ανάλυση» Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

A Τελική Εξέταση του μαθήματος «Αριθμητική Ανάλυση» Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου A Τελική Εξέταση του μαθήματος «Αριθμητική Ανάλυση» Εξεταστική περίοδος Ιουνίου 6, Διδάσκων: Κώστας Χουσιάδας Διάρκεια εξέτασης: ώρες (Σε παρένθεση δίνεται η βαθμολογική αξία κάθε υπο-ερωτήματος. Σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι (ΘΕ ΠΛΗ 12) ΕΡΓΑΣΙΑ 1 η Ημερομηνία Αποστολής στον Φοιτητή: 20 Οκτωβρίου 2008

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι (ΘΕ ΠΛΗ 12) ΕΡΓΑΣΙΑ 1 η Ημερομηνία Αποστολής στον Φοιτητή: 20 Οκτωβρίου 2008 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι (ΘΕ ΠΛΗ ) ΕΡΓΑΣΙΑ η Ημερομηνία Αποστολής στον Φοιτητή: 0 Οκτωβρίου 008 Ημερομηνία παράδοσης της Εργασίας: Νοεμβρίου 008 Πριν

Διαβάστε περισσότερα

Αριθµητική Ανάλυση 1 εκεµβρίου / 43

Αριθµητική Ανάλυση 1 εκεµβρίου / 43 Αριθµητική Ανάλυση 1 εκεµβρίου 2014 Αριθµητική Ανάλυση 1 εκεµβρίου 2014 1 / 43 Κεφ.5. Αριθµητικός Υπολογισµός Ιδιοτιµών και Ιδιοδιανυσµάτων ίνεται ένας πίνακας A C n n και Ϲητούνται να προσδιορισθούν οι

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμική Άλγεβρα και Μαθηματικός Λογισμός για Οικονομικά και Επιχειρησιακά Προβλήματα

Γραμμική Άλγεβρα και Μαθηματικός Λογισμός για Οικονομικά και Επιχειρησιακά Προβλήματα Γραμμική Άλγεβρα και Μαθηματικός Λογισμός για Οικονομικά και Επιχειρησιακά Προβλήματα Ενότητα: Διανυσματικοί Χώροι και Υπόχωροι: Βάσεις και Διάσταση Ανδριανός Ε Τσεκρέκος Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος 3

Περιεχόμενα. Πρόλογος 3 Πρόλογος Η χρησιμότητα της Γραμμικής Άλγεβρας είναι σχεδόν αυταπόδεικτη. Αρκεί μια ματιά στο πρόγραμμα σπουδών, σχεδόν κάθε πανεπιστημιακού τμήματος θετικών επιστημών, για να διαπιστώσει κανείς την παρουσία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Βασίζεται στην εφαρμογή των παρακάτω βημάτων:. Το φυσικό πεδίο αναπαριστάται με ένα σύνολο απλών γεωμετρικών σχημάτων που ονομάζονται Πεπερασμένα Στοιχεία.. Σε κάθε στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΑΤΙΚΗΣ & ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΧΩΡΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ Καθηγητής ΕΜΠ ΑΝΑΛΥΣΗ ΡΑΒΔΩΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΜΗΤΡΩΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ Περιεχόμενα. Εισαγωγή. Παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: ) ΠΙΝΑΚΕΣ ) ΟΡΙΖΟΥΣΕΣ ) ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 4) ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΟΥΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΙΝΑΚEΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΟΡΙΣΜΟΣ Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Γραµµική Αλγεβρα. Ενότητα 2 : Επίλυση Γραµµικών Εξισώσεων. Ευστράτιος Γαλλόπουλος Τµήµα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής

Γραµµική Αλγεβρα. Ενότητα 2 : Επίλυση Γραµµικών Εξισώσεων. Ευστράτιος Γαλλόπουλος Τµήµα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Γραµµική Αλγεβρα Ενότητα 2 : Επίλυση Γραµµικών Εξισώσεων Ευστράτιος Γαλλόπουλος Τµήµα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Αδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα Διανυσματικοί Χώροι

Παραδείγματα Διανυσματικοί Χώροι Παραδείγματα Διανυσματικοί Χώροι Παράδειγμα Έστω το σύνολο V το σύνολο όλων των θετικών πραγματικών αριθμών εφοδιασμένο με την ακόλουθη πράξη της πρόσθεσης: y y με y, V και του πολλαπλασιασμού: με V και

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις του μαθήματος Μητρωϊκή Στατική

Σημειώσεις του μαθήματος Μητρωϊκή Στατική ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Σημειώσεις του μαθήματος Μητρωϊκή Στατική Π. Γ. Αστερής Αθήνα, Μάρτιος 017 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Ελατήρια σε σειρά... 1.1 Επιλογή μονάδων και καθολικού

Διαβάστε περισσότερα

2. Επίλυση Δικτυωμάτων με τις Μεθόδους Ευκαμψίας (ή Δυνάμεων)

2. Επίλυση Δικτυωμάτων με τις Μεθόδους Ευκαμψίας (ή Δυνάμεων) ΠΠΜ 221: Ανάλυση Κατασκευών με Mητρώα 2. Επίλυση Δικτυωμάτων με τις Μεθόδους Ευκαμψίας (ή Δυνάμεων) Εαρινό εξάμηνο 2015 Πέτρος Κωμοδρόμος komodromos@ucy.ac.cy http://www.eng.ucy.ac.cy/petros Πέτρος Κωμοδρόμος,

Διαβάστε περισσότερα

2. Μέθοδοι δυσκαμψίας (μετακινήσεων) για επίλυση δικτυωμάτων

2. Μέθοδοι δυσκαμψίας (μετακινήσεων) για επίλυση δικτυωμάτων ΠΠΜ 325: Ανάλυση Κατασκευών με Η/Υ 2. Μέθοδοι δυσκαμψίας (μετακινήσεων) για επίλυση δικτυωμάτων Εαρινό εξάμηνο 2015 Πέτρος Κωμοδρόμος komodromos@ucy.ac.cy http://www.eng.ucy.ac.cy/petros Πέτρος Κωμοδρόμος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ. ρ Χρήστου Νικολαϊδη

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ. ρ Χρήστου Νικολαϊδη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ ρ Χρήστου Νικολαϊδη Δεκέμβριος Περιεχόμενα Κεφάλαιο : σελ. Τι είναι ένας πίνακας. Απλές πράξεις πινάκων. Πολλαπλασιασμός πινάκων.

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική επίλυση του προβλήματος της Αγωγής Θερμότητας.

Αριθμητική επίλυση του προβλήματος της Αγωγής Θερμότητας. ΔΙΑΛΕΞΗ η : Αριθμητική επίλυση του προβλήματος της Αγωγής Θερμότητας Στόχος: Στο μάθημα αυτό θα ασχοληθούμε με την αριθμητική επίλυση του προβλήματος της Αγωγής Θερμότητας, ενώ αργότερα θα γενικεύσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι πολυδιάστατης ελαχιστοποίησης

Μέθοδοι πολυδιάστατης ελαχιστοποίησης Μέθοδοι πολυδιάστατης ελαχιστοποίησης με παραγώγους Μέθοδοι πολυδιάστατης ελαχιστοποίησης Δ. Γ. Παπαγεωργίου Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων dpapageo@cc.uoi.gr http://pc64.materials.uoi.gr/dpapageo

Διαβάστε περισσότερα

Πιο συγκεκριμένα, η χρήση του MATLAB προσφέρει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα.

Πιο συγκεκριμένα, η χρήση του MATLAB προσφέρει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα. i Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια εισαγωγή στα βασικά προβλήματα των αριθμητικών μεθόδων της υπολογιστικής γραμμικής άλγεβρας (computational linear algebra) και της αριθμητικής ανάλυσης (numerical

Διαβάστε περισσότερα

1. Ανασκόπηση Μεθόδων Ευκαμψίας (δυνάμεων)

1. Ανασκόπηση Μεθόδων Ευκαμψίας (δυνάμεων) ΠΠΜ 325: Ανάλυση Κατασκευών με Η/Υ 1. Ανασκόπηση Μεθόδων Ευκαμψίας (δυνάμεων) Εαρινό εξάμηνο 2015 Πέτρος Κωμοδρόμος komodromos@ucy.ac.cy http://www.eng.ucy.ac.cy/petros Πέτρος Κωμοδρόμος 1 Θέματα Μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

8.1 Διαγωνοποίηση πίνακα

8.1 Διαγωνοποίηση πίνακα Κεφάλαιο 8 Κανονικές μορφές από 6 Κεφάλαιο 8 Κ Α Ν Ο Ν Ι Κ Ε Σ Μ Ο Ρ Φ Ε Σ 8. Διαγωνοποίηση πίνακα Ορισμός 8.α Ένας πίνακας M n ( ) oνομάζεται διαγωνοποιήσιμος στο αν υπάρχει αντιστρέψιμος πίνακας P M

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΣ 371: Αριθμητική Ανάλυση ΙI ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 1. Να βρεθεί το πολυώνυμο Lagrange για τα σημεία (0, 1), (1, 2) και (4, 2).

ΜΑΣ 371: Αριθμητική Ανάλυση ΙI ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 1. Να βρεθεί το πολυώνυμο Lagrange για τα σημεία (0, 1), (1, 2) και (4, 2). ΜΑΣ 37: Αριθμητική Ανάλυση ΙI ΑΣΚΗΣΕΙΣ Να βρεθεί το πολυώνυμο Lagrage για τα σημεία (, ), (, ) και (4, ) Να βρεθεί το πολυώνυμο παρεμβολής Lagrage που προσεγγίζει τη συνάρτηση 3 f ( x) si x στους κόμβους

Διαβάστε περισσότερα

Φυλλάδιο 1 - Σημεία Προσοχής στις Παραγράφους 1.1, 1.2 και 1.3

Φυλλάδιο 1 - Σημεία Προσοχής στις Παραγράφους 1.1, 1.2 και 1.3 Φυλλάδιο 1 - Σημεία Προσοχής στις Παραγράφους 1.1, 1.2 και 1.3 1. Σπάμε ένα Διάνυσμα Έστω ότι έχουμε ένα διάνυσμα. Τότε αυτό μπορούμε να το σπάσουμε σε δύο (ή περισσότερα), παρεμβάλλοντας ανάμεσα στα γράμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α. Ντούνης ΔΙΔΑΣΚΩΝ Χ. Τσιρώνης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΩΤΟ - Διατύπωση προβλημάτων - Κατηγορίες εφαρμογών - Πράξεις με πίνακες ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (in short) Που

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ & ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ & ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ & ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 9: Γεωμετρία του Χώρου των Μεταβλητών, Υπολογισμός Αντιστρόφου Μήτρας Σαμαράς Νικόλαος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΑΤΙΚΗΣ & ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ Ε.Ι. Σαπουντζάκης Καθηγητής ΕΜΠ ΑΝΑΛΥΣΗ ΡΑΒΔΩΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΜΗΤΡΩΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ Περιεχόμενα.

Διαβάστε περισσότερα

f x και τέσσερα ζευγάρια σημείων

f x και τέσσερα ζευγάρια σημείων ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ, 014 015, 5 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑ #: ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ Ημερομηνία ανάρτησης εργασίας στην ιστοσελίδα του μαθήματος: 1 11 014 Ημερομηνία παράδοσης εργασίας: 18 11 014 Επιμέλεια απαντήσεων:

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιάζουσες τιμές πίνακα. y έχουμε αντίστοιχα τις σχέσεις : Αυτές οι παρατηρήσεις συμβάλλουν στην παραγοντοποίηση ενός πίνακα

Ιδιάζουσες τιμές πίνακα. y έχουμε αντίστοιχα τις σχέσεις : Αυτές οι παρατηρήσεις συμβάλλουν στην παραγοντοποίηση ενός πίνακα Ιδιάζουσες τιμές πίνακα Επειδή οι πίνακες που παρουσιάζονται στις εφαρμογές είναι μη τετραγωνικοί, υπάρχει ανάγκη να βρεθεί μία μέθοδος που να «μελετά» τους μη τετραγωνικούς με «μεθόδους και ποσά» που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ C ΣΕΙΡΑ 1 η

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ C ΣΕΙΡΑ 1 η Δ.Π.Θ. - Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Ακαδ. έτος 2016-2017 Τομέας Συστημάτων Παραγωγής Εξάμηνο Β Αναπληρωτής Καθηγητής Στέφανος Δ. Κατσαβούνης ΜΑΘΗΜΑ : ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ 9ο Σετ Ασκήσεων (Λύσεις) Διανυσματικοί Χώροι

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ 9ο Σετ Ασκήσεων (Λύσεις) Διανυσματικοί Χώροι Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ 9ο Σετ Ασκήσεων (Λύσεις) Διανυσματικοί Χώροι Επιμέλεια: Ι. Λυχναρόπουλος. Δείξτε ότι ο V R εφοδιασμένος με τις ακόλουθες πράξεις (, a b) + (, d) ( a+, b+ d) και k ( ab, ) ( kakb,

Διαβάστε περισσότερα

n. Έστω αποτελείται από όλους τους πίνακες που αντιμετατίθενται με ένα συγκεκριμένο μη μηδενικό nxn πίνακα Τ:

n. Έστω αποτελείται από όλους τους πίνακες που αντιμετατίθενται με ένα συγκεκριμένο μη μηδενικό nxn πίνακα Τ: Η ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ καθώς είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια της Άλγεβρας με τις περισσότερες εφαρμογές ΔΕΝ πρέπει να αποστηθίζεται και κυρίως ΔΕΝ πρέπει να γίνεται αντιπαθητική. Για τη σωστή εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμοί και πράξεις πινάκων

Ορισμοί και πράξεις πινάκων Ορισμοί και πράξεις πινάκων B.. Εισαγωγή Κατά την εύρεση των μαθηματικών μοντέλων των σύγχρονων δυναμικών συστημάτων, διαπιστώνεται ότι οι διαφορικές εξισώσεις που εμπλέκονται μπορούν να γίνουν πολύ περίπλοκες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΔΙΑΤΟΜΗΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΔΙΑΤΟΜΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΑΤΙΚΗΣ & ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΔΙΑΤΟΜΗΣ Καθηγητής ΕΜΠ ΑΝΑΛΥΣΗ ΡΑΒΔΩΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΜΗΤΡΩΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ 1 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

2x y = 1 x + y = 5. 2x y = 1. x + y = 5. 2x y = 1 4x + 2y = 0. 2x y = 1 4x + 2y = 2

2x y = 1 x + y = 5. 2x y = 1. x + y = 5. 2x y = 1 4x + 2y = 0. 2x y = 1 4x + 2y = 2 Σημειώσεις μαθήματος Μ22 Γραμμική Άλγεβρα Ι Βασισμένες στο βιβλίο του GStrang Χρήστος Κουρουνιώτης ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 2 Εισαγωγή Αυτές οι σημειώσεις καλύπτουν την ύλη του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα συντεταγμένων

Συστήματα συντεταγμένων Συστήματα συντεταγμένων Χρησιμοποιούνται για την περιγραφή της θέσης ενός σημείου στον χώρο. Κοινά συστήματα συντεταγμένων: Καρτεσιανό (x, y, z) Πολικό (r, θ) Καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων Οι άξονες

Διαβάστε περισσότερα

Τετραγωνικά μοντέλα. Τετραγωνικό μοντέλο συνάρτησης. Παράδειγμα τετραγωνικού μοντέλου #1. Παράδειγμα τετραγωνικού μοντέλου #1

Τετραγωνικά μοντέλα. Τετραγωνικό μοντέλο συνάρτησης. Παράδειγμα τετραγωνικού μοντέλου #1. Παράδειγμα τετραγωνικού μοντέλου #1 Τετραγωνικό μοντέλο συνάρτησης Τετραγωνικά μοντέλα Δ. Γ. Παπαγεωργίου Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων dpapageo@cc.uoi.gr http://pc164.materials.uoi.gr/dpapageo Για συνάρτηση μιας

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες Ορίζουσες. Πίνακας: ορθογώνια διάταξη αριθμών που αποτελείται από γραμμές και στήλες.

Πίνακες Ορίζουσες. Πίνακας: ορθογώνια διάταξη αριθμών που αποτελείται από γραμμές και στήλες. 1 Πίνακες Ορίζουσες Πίνακας: ορθογώνια διάταξη αριθμών που αποτελείται από γραμμές και στήλες. Παράδειγμα (χορήγηση Βαλασικλοβιρης (αντιυπερτασικό) σε νήπια) Ηλικία (μήνες) Μέσο Cmax (μg/ml) Μέσο βάρος

Διαβάστε περισσότερα

Η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων

Η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων Κεφάλαιο 2 Η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων Στο παρόν κεφάλαιο παρουσιάζεται η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων. Η προσέγγιση που προκρίνεται για την περιγραφή της μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΑΤΙΚΗΣ & ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΛΑΙΣΙΑ Καθηγητής ΕΜΠ ΑΝΑΛΥΣΗ ΡΑΒΔΩΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΜΗΤΡΩΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ Περιεχόμενα. Εισαγωγή. Παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ

ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ Θα ξεκινήσουµε την παρουσίαση των γραµµικών συστηµάτων µε ένα απλό παράδειγµα από τη Γεωµετρία, το οποίο ϑα µας ϐοηθήσει στην κατανόηση των συστηµάτων αυτών και των συνθηκών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Διανύσματα και Συστήματα Συντεταγμένων

Κεφάλαιο 2. Διανύσματα και Συστήματα Συντεταγμένων Κεφάλαιο 2 Διανύσματα και Συστήματα Συντεταγμένων Διανύσματα Διανυσματικά μεγέθη Φυσικά μεγέθη που έχουν τόσο αριθμητικές ιδιότητες όσο και ιδιότητες κατεύθυνσης. Σε αυτό το κεφάλαιο, θα ασχοληθούμε με

Διαβάστε περισσότερα

Ε π ι μ έ λ ε ι α Κ Ο Λ Λ Α Σ Α Ν Τ Ω Ν Η Σ

Ε π ι μ έ λ ε ι α Κ Ο Λ Λ Α Σ Α Ν Τ Ω Ν Η Σ Ε π ι μ έ λ ε ι α Κ Ο Λ Λ Α Σ Α Ν Τ Ω Ν Η Σ 1 Συναρτήσεις Όταν αναφερόμαστε σε μια συνάρτηση, ουσιαστικά αναφερόμαστε σε μια σχέση ή εξάρτηση. Στα μαθηματικά που θα μας απασχολήσουν, με απλά λόγια, η σχέση

Διαβάστε περισσότερα