ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ. ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΘΑΛΗ. 1 η εκδρομή (21/11/05): Επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ. ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΘΑΛΗ. 1 η εκδρομή (21/11/05): Επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο."

Transcript

1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ. ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΘΑΛΗ 1 η εκδρομή (21/11/05): Επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο. Στόχοι: Οι εκπαιδευόμενοι: Να ενημερωθούν για το σύμπαν. Να παρατηρήσουν τα ουράνια σώματα. Να σκεφτούν -να αναρωτηθούν- να στοχαστούν. Παρατηρήσεις: Η ενημέρωση ήταν λίγο βαρετή. Ο αστρονόμος χρησιμοποίησε επιστημονική ορολογία και ήταν δυσνόητη. Θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί για το επίπεδο των μαθητών. Ενθουσιάστηκαν όμως που είδαν αστέρια με το τηλεσκόπιο και με το χάρτη του ουρανού που τους έδωσε. Δόθηκαν οι εξής ερωτήσεις: Πόσα αστέρια υπάρχουν στο σύμπαν; Τα αστέρια κινούνται; Οι κινήσεις των αστέρων είναι συμπτωματικές; 2 ο μάθημα (2 ώρες): Να γνωρίσουν τον Θαλή, την εποχή του και το έργο του. Αρχίζουμε με τις ερωτήσεις που ήδη έχουν. Γλωσσικός γραμματισμός: Το ποίημα ανάγνωση των στίχων με σκούρα γράμματα Είν αργά. ο αστρονόμος στα ύψη τα μοναχικά περιγράφει τα σκοτάδια, ανακαλύπτει από μακριά τις τροχιές, τα μακρινά κι ολόλαμπρα νησιά Να, καίει ένα αστέρι που ατημέλητο γυρνά: «Σε δέκα αιώνες να σαι πίσω, σ άλλη μια τέτοια νυχτιά.»

2 Το αστέρι θα γυρίσει, ούτε μια ώρα δεν τολμά την επιστήμη να γελάσει, τις μετρήσεις ν αψηφά. Οι άνθρωποι όλο θα περνούνε, μα στη σκοπιά του πάνω στον πύργο ο Άνθρωπος θα μένει σ άγρυπνο συλλογισμό. Κι αν χάνονταν ένας ένας όλοι οι άνθρωποι από κει, αντί γι αυτούς η Αλήθεια θα βλεπε τ αστεριού το γυρισμό Sully Prudhomme Πώς απαντούν αυτοί οι στίχοι στις ερωτήσεις; Απαντούν ότι τα αστέρια κινούνται με μια κανονικότητα. Γλωσσικός γραμματισμός Αυτό όμως το ξέρουμε εμείς σήμερα. Δεν το ήξεραν οι άνθρωποι από πάντα. Το ανακάλυψαν σιγά σιγά, όπως και όλους τους νόμους της φύσης, παρατηρώντας τον κόσμο γύρω τους μ αυτόν τον άγρυπνο συλλογισμό που λέει το ποίημα. Ποιος όμως μένει σ άγρυπνο συλλογισμό; Οι άνθρωποι; Τι λέει το ποίημα; ο Άνθρωπος Δηλαδή; οι άνθρωποι περνάν και χάνονται, η γνώση όμως περνάει στους επόμενους κι έτσι ο Άνθρωπος προχωρεί, σιγά σιγά, σαν το παιδάκι που μαθαίνει. Έτσι εξελίσσεται η ανθρώπινη σκέψη. Οι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο γύρω τους και προσπαθούν να τον εξηγήσουν. Αρχικά τον εξηγούν με μύθους Υπάρχουν πολλοί αρχαίοι μύθοι για τον ήλιο, το φεγγάρι και τους αστερισμούς, όπως και πολλά νεοελληνικά παραμύθια. Κάποτε όμως οι μυθολογικές ερμηνείες του κόσμου δεν ικανοποιούν πια τους ανθρώπους και αρχίζουν να προσπαθούν να λύσουν τα μυστήρια του κόσμου και της ζωής με το μυαλό τους, με τη λογική τους. Αυτό έγινε για πρώτη φορά τον 6 ο αι. π. Χ. στα παράλια της Μ. Ασίας, στην Ιωνία, όπως την έλεγαν τότε. δείχνουμε το χάρτη. Χάρτης

3 Μαθηματικός γραμματισμός: Και ο Θαλής που γεννήθηκε στην Μίλητο παρατηρούσε τα αστέρια, αναρωτιόταν και απορούσε. Γλωσσικός γραμματισμός: πόρος = πέρασμα α + πόρος απορία = όταν η σκέψη φτάνει σε κάτι που δεν ξέρει και θέτει ερωτήματα. Ψάχνει τότε ο άνθρωπος να βρει απαντήσεις. Έτσι προχωρεί η γνώση. Έτσι αρχίζει η φιλοσοφία. Ο Θαλής ήταν ο πρώτος φιλόσοφος. Το ερώτημα που τον απασχολούσε ήταν ποια είναι η αρχή του κόσμου, η αρχή της ζωής. Η απάντηση που έδωσε ο Θαλής στο ήταν πως αρχή του κόσμου είναι το νερό. Τέτοια ερωτήματα σήμερα απασχολούν τη Φιλοσοφία. Τότε όμως φιλοσοφία και επιστήμη (Φυσική, Μαθηματικά) ήταν αξεχώριστες. Μαθηματικός γραμματισμός:

4 Μιλάει για τη συμβολή του Θαλή στα μαθηματικά Ο Θαλής λοιπόν παρατηρούσε τα αστέρια και απορούσε. (χάρτης με αστέρια, τοποθετώντας ένα χαρτί με κενά κύκλους στο projector φαίνεται σαν ουρανός με αστέρια ) Απαντήστε στις ερωτήσεις: Με τι σχήμα θα σχεδιάζατε ένα αστέρι; Με ποιο γεωμετρικό στερεό φαντάζεστε τα αστέρια; Ζωγραφίζουν όλοι έναν κύκλο. ο Θαλής δεν υπολογίζει όπως έκαναν μέχρι τότε οι Βαβυλώνιοι και οι Αιγύπτιοι. Μόνο με τη σκέψη του συλλαμβάνει ένα ιδανικό αντικείμενο ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ, που αντιπροσωπεύει όλους τους κύκλους του κόσμου. Επειδή ενδιαφέρεται για όλους τους κύκλους του κόσμου και όχι για μερικούς από αυτούς, επειδή θέλει να διατυπώσει αλήθειες που συναρτώνται μόνο από τη φύση τους ως κύκλων, και όχι από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Δικαιούται τον τίτλο του πρώτου μαθηματικού στην Ιστορία. (χάρτης με κύκλο, τονίζεται ο ορισμός του κύκλου)

5 Ας δούμε τώρα μερικές αλήθειες που διατύπωσε ο Θαλής. Δίνεται στον καθένα από έναν κυκλικό δίσκο και ζητείται να τον διπλώσουν μια φορά σε δύο ίσα μέρη. 1 η πρόταση του Θαλή: για να τέμνει μια ευθεία τον κύκλο σε δύο ίσα μέρη, πρέπει υποχρεωτικά να περνάει από το κέντρο. Θα είναι τότε μια διάμετρος. Η διάμετρος μετρά τον κύκλο. 2 η πρόταση του Θαλή:δίνεται στον καθένα από ένα ισοσκελές τρίγωνο και τους ζητείται να το διπλώσουν σε δύο ίσα τρίγωνα. Τι συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε για τις παρά την βάση γωνίες; Tί για τις δύο πλευρές; ( διαφάνεια με το τρίγωνο)

6 (δείχνεται η γωνία, τι ονομάζουμε γωνία) τους δείχνονται τα δύο πηχάκια καρφωμένα στη μέση. 3 η πρόταση οι κατακορυφήν γωνίες είναι ίσες

7 Αν τα πηχάκια είναι ευθείες πόσες γωνίες σχηματίζονται; Τι σχέση έχουν αυτές μεταξύ του; μετακινούν αρκετές φορές τα πηχάκια. Οι γωνίες που σχηματίζονται λέγονται κατακορυφήν γωνίες. (διαφάνεια) φτιάχνουν σε ταμπλό τις τρεις προτάσεις του Θαλή.

8 Παρατηρήσεις: Άκουγαν με μεγάλη συγκέντρωση συμμετείχαν σε όλες τις εργασίες με ενθουσιασμό. Εμείς συμπεράναμε ότι ήταν πολλά και ότι θα πρέπει να τους αφήνουμε περισσότερο χρόνο.

9 Μάθημα 3 ο (πώς υπολόγισε ο Θαλής το ύψος της πυραμίδας του Χέοπος) Συμπεριφερόμενος με τον ίδιο τρόπο στον μικροσκοπικό άνθρωπο και στην γιγάντια πυραμίδα, ο ήλιος παρέχει τη δυνατότητα ενός κοινού μέτρου. Ο Θαλής συνέλαβε λοιπόν την ιδέα: η σχέση που έχω με την σκιά μου είναι η ίδια μ αυτήν που έχει η πυραμίδα με την σκιά της. Στη συνέχεια συμπέρανε: τη στιγμή που η σκιά μου είναι ίση με το ύψος μου, η σκιά της πυραμίδας θα είναι ίση με το δικός της ύψος. - διαφάνεια με τις Αιγυπτιακές Πυραμίδες...Ο Θαλής ήταν έμπορος. Ταξίδευε πολύ και πέρασε μεγάλο διάστημα στη Αίγυπτο. Στην Αίγυπτο υπάρχουν οι πυραμίδες.. Η μεγαλύτερη είναι του Χέοπος..χτίστηκε από τον Χέοπα με μοναδικό σκοπό να δείξει ότι ήταν Φαραώ. Να υποχρεώσει τους θνητούς για αυτόν ανθρώπους να κατανοήσουν την μικρότατά τους. Το οικοδόμημα χτισμένο με ανθρώπινα χέρια, παρέμεινε πέρα από τις δυνατότητες της τότε ανθρώπινης γνώσης. Το ύψος της ήταν αδύνατο να μετρηθεί.αυτό το υπέρμετρο μνημείο προκάλεσε τον Θαλή όταν επισκέφτηκε τις πυραμίδες. Κοίταξε για πολύ ώρα την πυραμίδα και σκέφτηκε: Αφού το χέρι μου δεν μπορεί να κάνει την μέτρηση, η σκέψη μου θα την πραγματοποιήσει Έπρεπε όμως να βρει έναν σύμμαχο στα μέτρα του αντιπάλου του. Αργά το βλέμμα του περιπλανήθηκε από το σώμα του στη σκιά του, από την σκιά του στο σώμα του και ύστερα στην πυραμίδα. Τέλος σήκωσε τα μάτια του. Εκείνη τη στιγμή, ο ήλιος βομβάρδιζε τη γη με τρομακτικές ακτίνες. Είχε βρει τον σύμμαχό του...είτε ο ήλιος των Ελλήνων είτε ο θεός Ρά των Αιγυπτίων, το φωτεινό αστέρι της ημέρας δεν κάνει διακρίσεις, συμπεριφέρεται προς όλα τα αντικείμενα του κόσμου με τον ίδιο τρόπο. Είναι αυτό που αργότερα στην Ελλάδα, ονομάστηκε Δημοκρατία.

10 .. Εφαρμογή: δείχνεται η πυραμίδα και ο πάσσαλος που παριστάνει τον Θαλή. Με τον φακό προσπαθούν να πετύχουν οι σκιές να είναι ίσες με το ύψος. Ερώτηση: Από τι εξαρτάται το μέγεθος της σκιάς;

11 Άσκηση: να σχεδιάσουν σε ομάδες όπως μπορούν την πυραμίδα τον πάσσαλο τις ακτίνες του ήλιου και τις σκιές της πυραμίδας και του πασσάλου.

12 Διαφάνεια με το σχέδιο της άσκησης. Ο Θαλής όπως και εμείς θεώρησε τις ακτίνες του ήλιου ευθείες παράλληλες. διαπιστώνουμε ότι δεν μπορούμε να μετρήσουμε πρακτικά το ύψος παρά μονάχα το μέρος της σκιάς που βρίσκεται έξω από τη βάση. Η πυραμίδα του Χέοπος έχει μια τετράγωνη βάση και ο άξονάς της περνάει από το κέντρο της βάσης. Άσκηση: πάρτε ένα τετράγωνο και ενώστε τις απέναντι κορυφές.

13 Διαφάνεια. Αυτά τα ευθύγραμμα τμήματα που ενώνουν διαγώνια τις απέναντι κορυφές τις λέμε διαγώνιες. Οι διαγώνιες συναντιούνται σ ένα σημείο που είναι το κέντρο του τετραγώνου. Από αυτό το κέντρο περνάει το ύψος της πυραμίδας. Ο Θαλής σκέφτηκε: δεν μπορώ να μετρήσω το ύψος γιατί χάνεται στους ουρανούς; Θα μετρήσω η σκιά του, που είναι πεσμένη στο έδαφος. Με το μικρό θα μετρήσω το μεγάλο. Με το προσιτό το απρόσιτο. Με το κοντινό

14 Εφαρμογή με τη βάση της πυραμίδας, το φακό τις σκιές. Μάθημα 4 ο Ερώτηση: τι είπαμε για τις ακτίνες του ήλιου;.... ότι είναι παράλληλες. (γράφεται στον πίνακα) Πάρτε τα καλαμάκια θεωρήστε ότι είναι ακτίνες και τοποθετήστε τα στον Θαλή και την πυραμίδα. (τοποθετούν ένας ένας παράλληλα μεταξύ τους τα καλαμάκια)

15 Ποιες ακτίνες μας χρειάζονται; Ερώτηση: τι σκέφτηκε ο Θαλής για να βρει το ύψος της πυραμίδας; όταν η σκιά μου είναι ίση με το ύψος μου τότε και η σκιά της πυραμίδας θα είναι ίση με το ύψος της.(γράφεται στον πίνακα) τι μας ενδιαφέρει; Το ύψος και η σκιά. Αφαιρέστε ότι δεν μας ενδιαφέρει και κρατήστε μόνο αυτά που μας ενδιαφέρουν είδαμε πως οι ακτίνες δημιουργούν σκιά. Εμείς όμως θέλουμε εκείνη την ημέρα που οι ακτίνες πέφτουν έτσι που η σκιά είναι ίση με το ύψος.(αυτή η μέρα ήταν η 21 Νοεμβρίου ή η 20 Ιανουαρίου. Ο Θαλής όπως είπαμε ήξερε αστρονομία )..τοποθετήστε την ακτίνα έτσι ώστε η σκιά να είναι ίση με το ύψος.

16 Άσκηση: σχεδιάστε τον Θαλή το ύψος της πυραμίδας, τις σκιές τους και τις ακτίνες όταν η σκιά τους είναι ίση με το ύψος των.. ( Βλέπουμε πως σχεδιάζουν τα τρίγωνα και ανάλογα επεμβαίνουμε) Παρατηρήστε τώρα τις δύο ακτίνες που έχουμε,του Θαλή και του ύψους. Τι είναι αυτές μεταξύ τους;.παράλληλες Τα τρίγωνα που έχουμε,τι τρίγωνα είναι; ορθογώνια ισοσκελή

17 Δείχνουμε με τη σειρά τις διαφάνειες για να δουν ξανά αυτά που έχουν κάνει

18 Τους ζητείται να απαντήσουν στις ερωτήσεις της επόμενης διαφάνειας. Πηγαίνοντας από τη μία διαφάνεια στην άλλη ρωτάμε τι αφαιρούμε από την προηγούμενη και πάμε στην επόμενη. Στην τελευταία διαφάνεια με τα δύο ορθογώνια τρίγωνα ξανάπαμε στην σκέψη του Θαλή. Ο Θαλής λοιπόν έφτασε μετρώντας το ύψος της πυραμίδας σε μια γενική αλήθεια. Ποια είναι αυτή η αλήθεια; Το μικρό ορθογώνιο ισοσκελές τρίγωνο μπορούμε να το τοποθετήσουμε μέσα στο μεγάλο έτσι ώστε οι ορθές γωνίες να ταυτίζονται;.μπορούμε Αλλάζει τίποτα με αυτήν την μεταφορά;..όχι Ας ξεχάσουμε τώρα ότι έχουμε ύψη, σκιές και ακτίνες. Ας δούμε τι έχουμε. δύο παράλληλες και τις πλευρές μιας ορθής γωνίας τι τις κάνουν οι παράλληλες τις πλευρές;.. τις τέμνουν.. πώς τις τέμνουν;..έτσι ώστε όποια σχέση έχουν τα δύο κομμάτια η ίδια σχέση υπάρχει και στα άλλα Αν οι πλευρές της ορθής γωνίας είναι δύο τυχαίες ευθείες που τέμνονται από δύο παράλληλες Θα δούμε πάλι ότι η σχέση των κομματιών της μιας είναι ίδια με τη σχέση των κομματιών της άλλης. Αυτό είναι το θεώρημα του Θαλή. Γράψτε όπως μπορείτε το θεώρημα( κατά ομάδες.) Ερώτηση:πώς φτάσαμε στο θεώρημα, σ αυτή τη γενική αλήθεια; Ποια κρατούσαμε κάθε φορά; αυτά που μας χρειαζόταν.. Όταν βγάζουμε ποια πράξη κάνουμε στα μαθηματικά;.την ΑΦΑΙΡΕΣΗ

19 Μάθημα 5 ο Γλωσσικός γραμματισμός : ετυμολογία της λέξης θεώρημα Μαθημ.: τι εννοούμε στα μαθηματικά με τη λέξη θεώρημα. γλώσσα : ετυμολογία της λέξης ανάλογα-αναλογία. μαθηματικά: ανάλογα αναλογία στα μαθηματικά. Άσκηση: δίνεται σε φωτοτυπία ένα ορθογώνιο ισοσκελές τρίγωνο με τις ίσες πλευρές του ίσες με 10. Στην κάθε φωτοτυπία είναι γραμμένο ένα ποσοστό π.χ. 20% ή 30%.. Ο κάθε μαθητής πάει στο φωτοτυπικό και κάνει σμίκρυνση ή μεγέθυνση του τριγώνου,όσο λέει το ποσοστό. Όταν επιστρέφουν μετρούν τις πλευρές των τριγώνων και γράφουν τους λόγους των αντίστοιχων πλευρών. Βλέπουν ότι οι πλευρές είναι ανάλογες. Κόβουν μετά το μικρό τρίγωνο και το εφαρμόζουν πάνω στο μεγάλο με τις ορθές γωνίες να συμπίπτουν. Παρατηρούν τις μη κάθετες πλευρές..βλέπουν ότι είναι παράλληλες. Κάνουν το σχήμα όπως είναι τα τρίγωνα το ένα πάνω στο άλλο. Ζητείται να περιγράψουν τι έχουν από την κατασκευή τους τα δύο ορθογώνια τρίγωνα και σε τι συμπέρασμα για τις μη κάθετες πλευρές καταλήξαμε..

20 Ξαναγυρίζουμε στο θεώρημα Τα δύο τρίγωνα που έχουν τις αντίστοιχες πλευρές ανάλογες λέγονται όμοια τρίγωνα. Όμοια λέγονται και όλα τα σχήματα που έχουν τις αντίστοιχες πλευρές ανάλογες. Παραδείγματα ομοιότητας από την καθημερινότητα.

21 Ο Θαλής όταν συνειδητοποίησε ότι ο ήλιος συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα αντικείμενα του κόσμου, είχε ήδη βρει την έννοια της ομοιότητας. Πίσω από την ομοιότητα υπάρχει η μορφή. Όλα τα όμοια αντικείμενα έχουν την ίδια μορφή. Διατήρηση των αναλογιών σημαίνει διατήρηση της μορφής. Η μορφή διατηρείται όταν διατηρούμε τις αναλογίες και αλλάζουμε τις διαστάσεις.

Περιεχόμενο διδασκαλίας Στόχοι Παρατηρήσεις. υπολογίζουν το λόγο δύο λόγο δύο τμημάτων

Περιεχόμενο διδασκαλίας Στόχοι Παρατηρήσεις. υπολογίζουν το λόγο δύο λόγο δύο τμημάτων Νίκος Γ. Τόμπρος ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Ενότητα : ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ (ΛΟΓΟΣ ΑΝΑΛΟΓΙΑ) Σκοποί: Η ανάπτυξη ενδιαφέροντος για το θέμα, η εξοικείωση με τη χρήση τεχνολογίας, η παρότρυνση για αναζήτηση πληροφοριών (εδώ σε

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά Λυμένα Παραδείγματα. Στοιχεία Θεωρίας. Άλυτες Ασκήσεις. Ερωτήσεις Θεωρίας

Αναλυτικά Λυμένα Παραδείγματα. Στοιχεία Θεωρίας. Άλυτες Ασκήσεις. Ερωτήσεις Θεωρίας ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ Αναλυτικά Λυμένα Παραδείγματα Στοιχεία Θεωρίας Άλυτες Ασκήσεις Ερωτήσεις Θεωρίας Νικόλαος Χονδράκης (Εκπαιδευτικός) ... Νικόλαος Γ. Χονδράκης ( chon nik o@g ma il.co

Διαβάστε περισσότερα

Εξηγώντας τα μαθηματικά στις κόρες μου. του ΝΤΕΝΙ ΓΚΕΤΖ Νάουσα Ιούλης 2010

Εξηγώντας τα μαθηματικά στις κόρες μου. του ΝΤΕΝΙ ΓΚΕΤΖ Νάουσα Ιούλης 2010 Εξηγώντας τα μαθηματικά στις κόρες μου του ΝΤΕΝΙ ΓΚΕΤΖ Νάουσα Ιούλης 2010 ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΜΙΛΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Τι σημαίνει εξηγώ; Τι είναι τα μαθηματικά; Σε τι χρησιμεύουν τα μαθηματικά; Στα μαθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Θέση, μετατόπιση και διάστημα Όταν ένα σημειακό αντικείμενο κινείται ευθύγραμμα, για να μελετήσουμε την κίνησή του θεωρούμε σαν σύστημα αναφοράς έναν άξονα χ χ. Στην αρχή του

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Φυσικής Α Λυκείου

Θεωρία Φυσικής Α Λυκείου Αγαπητέ μαθητή, Εισαγωγή και Περιεχόμενα Στα χέρια σου κρατάς τις σημειώσεις για το μάθημα της Φυσικής. Αυτές οι σημειώσεις θα σε βοηθήσουν να έχεις συνοπτικά μια γενική ιδέα της φυσικής Α Λυκείου (ή PCB).

Διαβάστε περισσότερα

Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην ταχύτητα ενός σώματος ή που μπορεί να το παραμορφώσει.

Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην ταχύτητα ενός σώματος ή που μπορεί να το παραμορφώσει. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΔΥΝΑΜΕΙΣ 3.1 Η έννοια της δύναμης 1. Τι είναι δύναμη; Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην ταχύτητα ενός σώματος ή που μπορεί να το παραμορφώσει. 2. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

«Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών»

«Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών» Η παρούσα Διπλωματική Εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια των σπουδών για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης που απονέμει το Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

Το Δήλιο πρόβλημα ή το πρόβλημα του Διπλασιασμού του Κύβου

Το Δήλιο πρόβλημα ή το πρόβλημα του Διπλασιασμού του Κύβου Το Δήλιο πρόβλημα ή το πρόβλημα του Διπλασιασμού του Κύβου Το Δήλιο πρόβλημα απασχόλησε πολλούς Έλληνες μαθηματικούς της αρχαιότητας, λόγω της πολυπλοκότητας που είχε στην επίλυσή του. Αυτό το πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Από το επίπεδο στο χώρο (Στερεομετρία)

Από το επίπεδο στο χώρο (Στερεομετρία) Από το επίπεδο στο χώρο (Στερεομετρία) (Διεπιστημονική προσέγγιση αριθμητικού και οπτικού γραμματισμού) Εκπαιδευτικοί: Αθανασοπούλου Ζαφειρία (οπτικός γραμματισμός) Σαρακινίδου Σοφία (αριθμητικός γραμματισμός)

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία εισαγωγής για τη Φυσική Α Λυκείου

Στοιχεία εισαγωγής για τη Φυσική Α Λυκείου Στοιχεία εισαγωγής για τη Φυσική Α Λυκείου 1 ΑΛΓΕΒΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΠΡΑΞΕΩΝ 1.1 Προτεραιότητα Πράξεων Η προτεραιότητα των πράξεων είναι: (Από τις πράξεις που πρέπει να γίνονται πρώτες,

Διαβάστε περισσότερα

Εξερευνώντας γεωμετρικές έννοιες με μαθητές Γ Γυμνασίου χρησιμοποιώντας το λογισμικό Geogebra σε αντιδιαστολή με το χαρτί και το μολύβι

Εξερευνώντας γεωμετρικές έννοιες με μαθητές Γ Γυμνασίου χρησιμοποιώντας το λογισμικό Geogebra σε αντιδιαστολή με το χαρτί και το μολύβι Έρκυνα, Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Επιστημονικών Θεμάτων, Τεύχος 1ο, 233-243, 2014 Εξερευνώντας γεωμετρικές έννοιες με μαθητές Γ Γυμνασίου χρησιμοποιώντας το λογισμικό Geogebra σε αντιδιαστολή με το χαρτί

Διαβάστε περισσότερα

OXFORD UNIVERSITY PRESS, ISBN 978 0 19 285361-5

OXFORD UNIVERSITY PRESS, ISBN 978 0 19 285361-5 W.T. Gowers Mathematics A very short introduction OXFORD UNIVERSITY PRESS, ISBN 978 0 19 285361-5 Μετάφραση του κεφαλαίου Numbers and abstraction στα Ελληνικά από τον Παππά Ιωάννη. 1 Κάποια χρόνια πριν,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Αʹ ΤΑΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Ομάδαs Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Φυσική Ομάδαs Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Φυσική Ομάδαs Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. Προτάσεις διδακτικών προσαρµογών για µαθητές µε υσκολίες Μάθησης

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. Προτάσεις διδακτικών προσαρµογών για µαθητές µε υσκολίες Μάθησης ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Προτάσεις διδακτικών προσαρµογών για µαθητές µε υσκολίες Μάθησης Συντονισµός: Βασιλική Περάκη Οµάδα Εργασίας: Βασιλική Περάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α] ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α] ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α] ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Β] ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: Mathematics The Man Made Universe, SHERMAN K. STEIN, 1963 Α] ΒΑΒΥΛΩΝΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 2-1 ΚΑΠΟΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

B. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

B. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ Τα Μαθηματικά παίζουν κυρίαρχο ρόλο σε όλους τους χώρους της σύγχρονης κοινωνίας. Όλα σχεδόν τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της ε- πιστήμης στηρίζονται στην ανάπτυξη των Μαθηματικών. Αλλά και τα προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ.14: Μεταβλητές & Λίστες

Κεφ.14: Μεταβλητές & Λίστες Κεφ.14: Μεταβλητές & Λίστες... Σε αυτό το κεφάλαιο: 14.1 Εισαγωγή στην έννοια των μεταβλητών 14.2 Λίστες 14.3 Παραδείγματα... «Το πιο απίθανο πράγμα με τη ζωή είναι ότι πάντα θα υπάρχουν μεταβλητές. Θα

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Φιλοσοφία για παιδιά» Βασικές έννοιες : Άνθρωπος- ζώο

Θέμα: «Φιλοσοφία για παιδιά» Βασικές έννοιες : Άνθρωπος- ζώο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Π.Τ.Π.Ε) ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΣΠΕΝ404 Ονοματεπώνυμο φοιτήτριας: Εξαδακτύλου Νίκη-Αθηνά Α.Μ.:

Διαβάστε περισσότερα

Απο τουσ Πρωτουσ Ανθρωπουσ ωσ το Νεολιθικο Πολιτισμο

Απο τουσ Πρωτουσ Ανθρωπουσ ωσ το Νεολιθικο Πολιτισμο Λίγη ακόμη ιστορία Απο τουσ Πρωτουσ Ανθρωπουσ ωσ το Νεολιθικο Πολιτισμο Τι είναι η Ιστορία; Η Ιστορία είναι η επιστήμη που εξετάζει τη ζωή των ανθρώπων στο παρελθόν. Μελετά τις σχέσεις που είχαν οι άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου. σε συνεργασία με τον Anthony Manna. oδηγός Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο

Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου. σε συνεργασία με τον Anthony Manna. oδηγός Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου σε συνεργασία με τον Anthony Manna oδηγός για τους εκπαιδευτικοyς Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο Copyright Σούλα Μητακίδου, Ευαγγελία Τρέσσου Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο Αθήνα 2006

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Ι

ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Ι ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Εγχειρίδιο Τοπογραφίας Λευκωσία, Νοέμβριος 2005 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΕΦΟΡΟΥ 3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4 ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ 8 ΧΑΡΤΗΣ 16 ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά.

Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά. 1 Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά. Ψάχνοντας από το εσωτερικό κάποιων εφημερίδων μέχρι σε πιο εξειδικευμένα περιοδικά και βιβλία σίγουρα θα έχουμε διαβάσει ή θα έχουμε τέλος πάντων πληροφορηθεί,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ ΣΗΜΕΡΑ;

ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ ΣΗΜΕΡΑ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ ΣΗΜΕΡΑ; Εισήγηση στην Παγκρήτια Σύναξη Νέων 3 Ἰανουαρίου 2015 Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της ψυχής μου τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο για την

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου. Μαθηματικά Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου. Μαθηματικά Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Μαθηματικά Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία Τίτλος: «Ο χρυσός Αριθμός Φ» Συντονιστές καθηγητές: Σαββοπούλου Αντιγόνη- ΠΕ 09 Φουρναράκης Φίλιππος ΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Στ Δημοτικού

Μαθηματικά Στ Δημοτικού Μαθηματικά Στ Δημοτικού Τετράδιο εργασιών β τεύχος 10-0171_MATHIMATIKA_B_TEU_ST_DHM.indd 1 2/4/1 12:1 PM ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣYΓΓPAΦEIΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗΣ 1 Εισαγωγή Τι είναι Ένα βιβλίο εισαγωγικό για τη φωτογραφία. Έχει μέσα του όσα θεωρώ ως απαραίτητα για να ξεκινήσει κάποια/ος σωστά, με ασφάλεια, εύκολα και

Διαβάστε περισσότερα

1.2 Πρόγραμμα και προγραμματισμός

1.2 Πρόγραμμα και προγραμματισμός Κεφάλαιο 1. Κάθε αρχή και εύκολη 1.1 Σκοπός του βιβλίου Καθημερινά χρησιμοποιούμε διάφορες υπολογιστικές εφαρμογές, όπως κειμενογράφους για να γράφουμε τα κείμενά μας και διαδικτυακούς περιηγητές για να

Διαβάστε περισσότερα