ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ 11.1 Εισαγωγή 11.2 Χαρακτηρισμοί και Ιδιότητες 11.3 Τετραγωνικός Αλγόριθμος Αναγνώρισης 11.4 Γραμμικός Αλγόριθμος Αναγνώρισης Προαπαιτούμενη Γνώση Πολύ καλή γνώση των εννοιών και των θεμάτων του Κεφαλαίου 1 που αφορούν τα γραφήματα τομής και τα τέλεια γραφήματα, και πολύ καλή κατανόηση των ιδιοτήτων των τριγωνικών γραφημάτων του Κεφαλαίου 9. Η πολύ καλή γνώση δομών δεδομένων και προχωρημένων αλγοριθμικών τεχνικών είναι προαπαιτούμενη για την κατανόηση των θεμάτων του κεφαλαίου.

2 332 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων 11.1 Εισαγωγή Το 1957 ο G. Hajös διατύπωσε το εξής πρόβλημα: Έστω ένα πεπερασμένο σύνολο διαστημάτων επάνω σε μία ευθεία γραμμή και έστω ένα γράφημα που κατασκευάζεται με τον εξής τρόπο: κάθε διάστημα του συνόλου αντιστοιχεί σε έναν κόμβο του γραφήματος και δύο κόμβοι συνδέονται με ακμή, εάν-ν τα αντίστοιχα διαστήματα επικαλύπτονται. Για ένα δεδομένο γράφημα, το ερώτημα είναι κατά πόσο το είναι ισόμορφο με ένα από τα γραφήματα που κατασκευάζονται με τον προηγούμενο τρόπο. Ανεξάρτητα από τον Hajös, ο γνωστός μοριακός βιολόγος Seymour Benzer, το 1959 κατά τη διάρκεια της ανακάλυψης της δομής του γονιδίου, έθεσε το εξής ερώτημα: Ήταν γνωστό ότι ένα χρωμόσωμα (chromosome) δομείται σε μία γραμμική διάταξη από κληρονομικά στοιχεία, τα γνωστά μας γονίδια (genes), τα οποία αποτελούνται από υποστοιχεία που έχουν τη δική τους εσωτερική δομή. Στο επίπεδο της έρευνας του Benzer, τέθηκε πάλι το ίδιο ερώτημα για τα γονίδια: συνδέονται τα υποστοιχεία εντός του γονιδίου με τρόπο που να δομούνται σε μία γραμμική διάταξη ανάλογη με αυτή των γονιδίων στο χρωμόσωμα; Η προσέγγιση του ερωτήματος έγινε από την οπτική της τοπολογίας, διότι κρίθηκε ότι η απάντησή του βασίζεται στον τρόπο σύνδεσης των διαφόρων μερών της δομής του γονιδίου μεταξύ τους. Έτσι, η πειραματική μελέτη της τοπολογίας τους επικεντρώθηκε σε ποιοτικές ερωτήσεις (για παράδειγμα, δύο μέρη της δομής είναι σε επαφή ή όχι;) και όχι σε ποσοτικές (πόσο μακριά είναι αυτά μεταξύ τους;). Η λύση σε αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να βρεθεί μελετώντας εκείνα τα γραφήματα που αναπαριστούν επικαλυπτόμενα διαστήματα σε μία ευθεία γραμμή και επαληθεύοντας το κατά πόσο τα δεδομένα (χαρακτηριστικά δομής) των γονιδίων συμφωνούν ή όχι με τη γενετική υπόθεση της γραμμικής διάταξης. Τέτοια γραφήματα που αναπαριστούν επικαλυπτόμενα διαστήματα (intersecting intervals) σε μία ευθεία γραμμή ονομάζονται γραφήματα διαστημάτων (interval graphs). Τα γραφήματα διαστημάτων εισήχθησαν από τους. Hajös (1957) και Seymour Benzer (1959), είναι γραφήματα τομής (intersection graphs) και ανήκουν στην κλάση των τέλειων γραφημάτων. Ορισμός 11.1 Έστω ένα μη-κατευθυνόμενο γράφημα τάξης. Το γράφημα ονομάζεται γράφημα διαστημάτων, εάν μπορεί να ανατεθεί σε κάθε κόμβο του v i ένα διάστημα της πραγματικής ευθείας, έτσι ώστε εάν-ν n. Το σύνολο των διαστημάτων της πραγματικής ευθείας που ορίζουν το ονομάζεται αναπαράσταση διαστήματος (interval representation) του γραφήματος. Δεν έχει σημασία εάν χρησιμοποιούμε ανοιχτά ή κλειστά διαστήματα η προκύπτουσα κλάση γραφημάτων είναι η ίδια. Στο Σχήμα 11.1 δίνουμε την αναπαράσταση διαστήματος Ι ενός γραφήματος. Το γράφημα έχει τέσσερις κλίκες:, και. και το γράφημα

3 Γραφήματα Διαστημάτων 333 Σχήμα Η αναπαράσταση διαστήματος ενός γραφήματος. Εφαρμογή Χρονοπρογραμματισμού. Έστω μία συλλογή μαθημάτων πληροφορικής που προφέρει ένα τμήμα ενός πανεπιστημίου και έστω είναι το χρονικό διάστημα της ημέρας που διδάσκεται το μάθημα,. Θέλουμε να αναθέσουμε τα μαθήματα σε αίθουσες, ώστε να μη συμπέσουν δύο μαθήματα, την ίδια ώρα στην ίδια αίθουσα. Το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί ανάγοντας τη λύση του στο πρόβλημα του χρωματισμού των κόμβων του γραφήματος, όπου εάν-ν Κάθε χρώμα του αντιστοιχεί σε διαφορετική αίθουσα. Το είναι προφανώς ένα γράφημα διαστημάτων, καθώς αναπαρίσταται από χρονικά διαστήματα. Σημειώνουμε εδώ ότι το παράδειγμα αυτό είναι ιδιαιτέρα ενδιαφέρον, διότι υπάρχουν αποτελεσματικοί αλγόριθμοι, μάλιστα γραμμικής πολυπλοκότητας χρόνου, οι οποίοι χρωματίζουν βέλτιστα ένα γράφημα διαστημάτων. Στη συνέχεια, δίδουμε χαρακτηρισμούς και αποδεικνύουμε ιδιότητες που δείχνουν τη σχέση των γραφημάτων διαστημάτων με γραφήματα άλλων κλάσεων τέλειων γραφημάτων Χαρακτηρισμοί και Ιδιότητες Πρόταση 11.1 (Hajös, 1958). Ένα γράφημα διαστημάτων ικανοποιεί την τριγωνική ιδιότητα. Απόδειξη. Υποθέτουμε ότι το γράφημα διαστημάτων περιέχει έναν άχορδο κύκλο ( ) μήκους. Έστω είναι το διάστημα που αντιστοιχεί στον κόμβο. Για, επιλέγουμε ένα σημείο. Επειδή και δεν επικαλύπτονται, τα σημεία p i αποτελούν μία γνησίως αύξουσα ή γνησίως φθίνουσα ακολουθία. Επομένως, τα διαστήματα και δεν μπορούν να επικαλύπτονται, κάτι το οποίο αντιβαίνει στο ότι είναι ακμή του γραφήματος. Πρόταση 11.2 (Ghouila - Houri, 1962). Έστω ένα γράφημα διαστημάτων. Το συμπληρωματικό γράφημα του γραφήματος ικανοποιεί τη μεταβατική ιδιότητα (ή το γράφημα είναι μεταβατικό).

4 334 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Απόδειξη. Έστω μία αναπαράσταση διαστήματος του γραφήματος. Ορίζουμε έναν προσανατολισμό F του γραφήματος ) ως εξής: εάν-ν όπου, < σημαίνει ότι το διάστημα βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα αριστερά του διαστήματος I y. Προφανώς, τότε, ο προσανατολισμός είναι μεταβατικός, επειδή συνεπάγεται. Επομένως, το γράφημα είναι μεταβατικό. Θεώρημα 11.1 (Gilmore Hoffman, 1964) Έστω ένα μη-κατευθυνόμενο γράφημα τάξης. Οι ακόλουθες προτάσεις είναι ισοδύναμες. 1. Το είναι γράφημα διαστημάτων. 2. Το δεν περιέχει επαγόμενο και το συμπληρωματικό του είναι μεταβατικό. 3. Οι μεγιστικές κλίκες του μπορούν να διαταχθούν, έτσι ώστε για κάθε κόμβο V( ) οι κλίκες που περιέχουν τον κόμβο να εμφανίζονται σε διαδοχικές θέσεις στη διάταξη. Απόδειξη. (1) (2) Προκύπτει άμεσα από την Πρόταση 11.1 (το γράφημα είναι τριγωνικό) και την Πρόταση 11.2 (το γράφημα είναι μεταβατικό). (2) (3) Έστω ότι το γράφημα δεν περιέχει επαγόμενο και έστω ένας μεταβατικός προσανατολισμός του. Σχήμα Λήμμα 11.1 Έστω, δύο διακριτές μη-κενές μεγιστικές κλίκες του και έστω ( ) ένας προσανατολισμός του γραφήματος. Τότε, ισχύουν οι εξής προτάσεις. 1. Υπάρχει κατευθυνόμενη ακμή στο με το ένα άκρο στο και το άλλο στο. 2. Όλες οι κατευθυνόμενες ακμές μεταξύ και έχουν την ίδια κατεύθυνση. Απόδειξη Λήμματος 11.1: (1) Ισχύει τετριμμένα, καθώς διαφορετικά θα ίσχυε ότι είναι κλίκα στο με και, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίφαση με τον ορισμό των και (μεγιστικές κλίκες). (2) Υποθέτουμε ότι με (βλέπε Σχήμα 11.2). Θα καταλήξουμε σε αντίφαση. Εάν, τότε θα πρέπει, το οποίο δεν μπορεί να ισχύει, επειδή το είναι κλίκα στο και, επομένως,. Άρα, οι 4 κόμβοι a, b, c και d είναι διαφορετικοί μεταξύ τους. Επιπρόσθετα, δεν μπορεί να ισχύει, διότι τότε το θα περιείχε επαγόμενο. Έτσι, χωρίς βλάβη της γενίκευσης, υποθέτουμε ότι και, συνεπώς,.

5 Γραφήματα Διαστημάτων 335 Τότε διακρίνουμε τις ακόλουθες δύο περιπτώσεις όσον αφορά στην κατεύθυνση της ακμής : (i). Τότε, από τη μεταβατικότητα της συνεπάγεται ότι. Άτοπο, διότι (ii). Σε αυτή την περίπτωση συνεπάγεται ότι. Άτοπο, διότι Και στις δύο περιπτώσεις καταλήγουμε σε άτοπο, το οποίο αποδεικνύει το Λήμμα Σχήμα Επιστρέφουμε τώρα στην απόδειξη του θεωρήματος. Ορίζουμε μία σχέση < επάνω στη συλλογή C των μεγιστικών κλικών του γραφήματος ως ακολούθως: για τις μεγιστικές κλίκες και, εάν-ν υπάρχει ακμή στο με την αρχή της στο και το τέλος της στο. Σύμφωνα με το Λήμμα 11.1, η σχέση αυτή ορίζει ένα τουρνουά (πλήρης προσανατολισμός) στο σύνολο των μεγιστικών κλικών του γραφήματος. Θα αποδείξουμε ότι είναι ένα μεταβατικό τουρνουά και, επομένως, ορίζει μία πλήρη διάταξη (complete order) στο. Υποθέτουμε ότι. Τότε, υπάρχουν ακμές και (βλέπε Σχήμα 11.3). Εάν τότε και, επομένως, και συνεπάγεται. Άρα. Εάν τότε και ανάλογα έχουμε και. Υποθέτουμε τώρα ότι οι ακμές. Το γράφημα δεν περιέχει και, επομένως,. Εφόσον F είναι μεταβατικός προσανατολισμός, έχουμε. Άρα,. Αποδείξαμε ότι είναι ένα μεταβατικό τουρνουά, και είναι μία πλήρης διάταξη (γραμμική) των μεγιστικών κλικών του. Στη συνέχεια, υποθέτουμε ότι έχει διαταχθεί γραμμικά, σύμφωνα με την προηγούμενη σχέση και ότι υπάρχουν κλίκες < < με, και. Τότε: Έχουμε καταλήξει σε αντίφαση και, ως εκ τούτου, ο αρχικός ισχυρισμός είναι αληθής. (3) (2) Για κάθε κόμβο, έστω είναι το σύνολο όλων των μεγιστικών κλικών του που περιέχουν τον κόμβο. Τα σύνολα για κάθε, είναι στοιχεία του συνόλου. Απομένει να δειχθεί ότι, εάν-ν Η πρόταση προφανώς

6 336 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων ισχύει, διότι δύο κόμβοι συνδέονται με ακμή, εάν-ν και οι δύο ανήκουν σε κάποια μεγιστική κλίκα. Πόρισμα 11.1 Ένα μη-κατευθυνόμενο γράφημα είναι γράφημα διαστημάτων, εάν-ν το είναι τριγωνικό και το συμπληρωματικό του είναι μεταβατικό γράφημα. Θεώρημα 11.2 (Fulkerson-Gross, 1965) Ένα μη-κατευθυνόμενο γράφημα είναι γράφημα διαστημάτων, εάν-ν πίνακας κλικών του έχει την ιδιότητα των διαδοχικών στις στήλες του. Απόδειξη. Μία διάταξη των μεγιστικών κλικών του γραφήματος αντιστοιχεί σε μία μετάθεση των γραμμών του πίνακα. Η απόδειξη προκύπτει άμεσα από την πρόταση (3) του Θεωρήματος (α) (β) Σχήμα (α) Ένα γράφημα διαστημάτων. (β) Ο πίνακας κλικών του. Ορισμός 11.2 Μία ακολουθία κόμβων ενός μη-κατευθυνόμενου γραφήματος ονομάζεται αστεροειδής τριπλέτα (asteroidal triplet), εάν το σύνολο { } είναι ευσταθές και κάθε διαδρομή από τον πρώτο κόμβο στον τρίτο δεν περνάει από γείτονες του δεύτερου κόμβο. Στο Σχήμα 11.5 η τριπλέτα είναι αστεροειδής και στα δύο γραφήματα και. Πράγματι, το σύνολο { } είναι ευσταθές και κάθε διαδρομή από τον πρώτο κόμβο στον τρίτο δεν περνάει από γείτονα του δεύτερου κόμβου. Αντίθετα, η τριπλέτα δεν είναι αστεροειδής και στα δύο αυτά γραφήματα. Στο γράφημα, η τριπλέτα των κόμβων είναι αστεροειδής, ενώ η τριπλέτα των ίδιων κόμβων δεν είναι αστεροειδής. Σχήμα Γραφήματα και αστεροειδείς τριπλέτες.

7 Γραφήματα Διαστημάτων 337 Στη συνέχεια, δίδουμε ένα χαρακτηρισμό των γραφημάτων διαστημάτων, που διατυπώθηκε από τους Lekkerkerker and Boland και ο οποίος δείχνει ότι σε ένα γράφημα διαστημάτων μία διακλάδωση: 1. δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω κάνοντας κύκλο, και 2. δεν μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερες από δύο κατευθύνσεις. Ο χαρακτηρισμός (1) δείχνει ότι σε ένα γράφημα διαστημάτων δεν υπάρχουν άχορδοι κύκλοι μήκους μεγαλύτερου του 3, ενώ ο χαρακτηρισμός (2) δείχνει ότι οποιαδήποτε τριάδα ευσταθών κόμβων του μπορεί να διαταχθεί, έτσι ώστε κάθε διαδρομή από τον πρώτο κόμβο στον τρίτο περνάει από γείτονες του δεύτερου κόμβου. Ο χαρακτηρισμός αυτός μπορεί να διατυπωθεί ισοδύναμα ως εξής: για οποιαδήποτε τριάδα ευσταθών κόμβων του υπάρχει τριπλέτα αυτών (μία μετάθεση των κόμβων ) η οποία δεν είναι αστεροειδής, που σημαίνει ότι κάθε διαδρομή από τον κόμβο στον περνάει από γείτονες του Ο χαρακτηρισμός (2) περιγράφει ένα γνωστό νόμο του εμπορίου: κάθε μετακίνηση προϊόντος από τον παραγωγό στον καταναλωτή πρέπει να περάσει από ένα μεσάζοντα. Τα γραφήματα και του Σχήματος 11.5 δεν είναι γραφήματα διαστημάτων, διότι ικανοποιούν το χαρακτηρισμό (1) άλλα όχι τον (2). Πράγματι, και τα δύο γραφήματα είναι τριγωνικά, αλλά και στα δύο για την τριάδα κόμβων δεν υπάρχει διάταξή τους που να μην είναι αστεροειδής τριπλέτα. Αντίθετα, το γράφημα του ίδιου σχήματος είναι γράφημα διαστημάτων, διότι ικανοποιεί το χαρακτηρισμό (1), καθώς το είναι τριγωνικό, και το χαρακτηρισμό (2), καθώς για την τριάδα κόμβων υπάρχει διάταξη αυτών που δεν είναι αστεροειδής τριπλέτα. Σχήμα Παράδειγμα της απόδειξης του Θεωρήματος των Lekkerkerker and Boland. Θεώρημα 11.3 (Lekkerkerker and Boland, 1962) Έστω τάξης n. Το γράφημα είναι γράφημα διαστημάτων, εάν-ν (1) το είναι τριγωνικό, και (2) το δεν έχει αστεροειδείς τριπλέτες. ένα μη-κατευθυνόμενο γράφημα Απόδειξη. Έστω ότι το γράφημα είναι ένα γράφημα διαστημάτων τάξης. Τότε από το Πόρισμα 11.1 το γράφημα είναι τριγωνικό. Υποθέτουμε τώρα ότι το έχει μία αστεροειδή τριπλέτα. Θεωρούμε μία πραγματοποίηση διαστήματος του και, χωρίς βλάβη της γενικότητας, θεωρούμε ότι το αριστερό άκρο του διαστήματος είναι μικρότερο από τα αρι-

8 338 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων στερά άκρα των διαστημάτων και, και το δεξιό άκρο του διαστήματος είναι μεγαλύτερο από τα δεξιά άκρα των διαστημάτων και. Τότε υπάρχει ακολουθία από κόμβους, τέτοια ώστε για κάθε Επιπρόσθετα, για κάποια το οποίο οδηγεί σε αντίφαση, διότι υποθέσαμε ότι είναι αστεροειδής τριπλέτα (βλέπε Σχήμα 11.6). Επομένως, το γράφημα δεν έχει αστεροειδείς τριπλέτες. Η απόδειξη της αντίστροφης κατεύθυνσης αφήνεται ως άσκηση στον αναγνώστη Τετραγωνικός Αλγόριθμος Αναγνώρισης Στη συνέχεια παρουσιάζουμε έναν αλγόριθμο αναγνώρισης γραφημάτων διαστημάτων πολυπλοκότητας χρόνου, όπου είναι η τάξη του γραφήματος εισόδου. Ορισμός 11.3 Μία -διάταξη (layout) ενός γραφήματος είναι μία και επί συνάρτηση, όπου. Θεώρημα 11.4 Ένα γράφημα -διάταξη τέτοια ώστε: (H απόδειξη του θεωρήματος αυτού αφήνεται ως άσκηση.) είναι γράφημα διαστημάτων εάν-ν υπάρχει μία Θεώρημα 11.5 Έστω ένα συν-μεταβατικό (co-comparability) γράφημα, και έστω ένας μεταβατικός προσανατολισμός του. Εάν υπάρχει -διάταξη του, τέτοια ώστε: τότε το είναι γράφημα διαστημάτων, εάν-ν ικανοποιεί την συνθήκη (1), όπου με συμβολίζουμε τον εισερχόμενο βαθμό του στον προσανατολισμό. Απόδειξη. ) Εάν ισχύει η συνθήκη (1), τότε από το Θεώρημα 11.4 έχουμε ότι το είναι γράφημα διαστημάτων. Υποθέτοντας, εν αντιθέσει, ότι η -διάταξη ικανοποιεί τη συνθήκη (2) αλλά όχι τη συνθήκη (1), θα αποδείξουμε ότι το γράφημα περιέχει. (i) Εάν, τότε από τη μεταβατικότητα του προσανατολισμού ισχύει και, ως εκ τούτου,. (ii) Εάν και τότε (αλλιώς, και από (i) έχουμε ότι ). (1) (2) Από το (i) και τη μεταβατικότητα του προσανατολισμού προκύπτει ότι: Τώρα, υποθέστε ότι η -διάταξη ικανοποιεί τη συνθήκη (1). Έτσι, υπάρχουν (3) (4) τέτοια ώστε:

9 Γραφήματα Διαστημάτων 339 Από το (ii) προκύπτει ότι και από τη συνθήκη (3) προκύπτει ότι Δεδομένου ότι προκύπτει. Ισχύει και, ως εκ τούτου, υπάρχει, τέτοιο ώστε,. Επιπρόσθετα, (αλλιώς, άτοπο) και έτσι. Επομένως, έχουμε: Εάν τότε, άτοπο. Εάν τότε, άτοπο. Άρα, και επομένως οι κόμβοι επάγουν ένα στο γράφημα. Θεώρημα 11.6 Έστω ένα γράφημα με μία -διάταξη και έστω οι συναρτήσεις, τέτοιες ώστε: (5) διαφορετικά Τότε η -διάταξη ικανοποιεί τη συνθήκη (1), εάν-ν. Απόδειξη. Εάν η -διάταξη δεν ικανοποιεί τη συνθήκη (1), τότε υπάρχουν τέτοια ώστε και, αλλά. Έτσι,. Εάν υπάρχει, τέτοιο ώστε, τότε παίρνοντας μας δίνει κόμβους, τέτοιους ώστε και, αλλά το οποίο αντιβαίνει στη συνθήκη (1). Σχήμα Παράδειγμα των συναρτήσεων και, όπου =, 1. Ονομάζουμε τον αλγόριθμο αναγνώρισης γραφημάτων διαστημάτων που προτάθηκε από τους Ramalingam και Rangan το 1990 και τον περιγράφουμε τυπικά στη συνέχεια.

10 340 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Αλγόριθμος 11.1: Input: Ένα μη κατευθυνόμενο γράφημα τάξης και μεγέθους. Output: ΝΑΙ, εάν το είναι γράφημα διαστημάτων, άλλως ΟΧΙ. 1. Υπολόγισε ένα μεταβατικό προσανατολισμό του γραφήματος ; 2. Υπολόγισε μία L-διάταξη του σύμφωνα με μία φθίνουσα διάταξη των βαθμών εξόδου (out-degree) των κόμβων του προσανατολισμού ; 3. Για κάθε κόμβο, υπολόγισε τις ποσότητες και ; 4. Εάν για κάθε κόμβο ισχύει, τότε επίστρεψε ΝΑΙ (το είναι γράφημα διαστημάτων), άλλως επίστρεψε ΟΧΙ. Παράδειγμα. Έστω ότι ο αλγόριθμος παίρνει για είσοδο το γράφημα του Σχήματος Στο Βήμα 1 υπολογίζει το συμπληρωματικό γράφημα και ένα μεταβατικό προσανατολισμό του. Στο επόμενο σχήμα δείχνουμε το και ένα μεταβατικό προσανατολισμό : Παρατηρούμε ότι οι βαθμοί εξόδου των κόμβων του προσανατολισμού είναι:. Επομένως, μία -διάταξη του είναι η εξής:. Από το Σχήμα 11.7 παρατηρούμε ότι για κάθε κόμβο ισχύει και, επομένως, ο αλγόριθμος επιστρέφει ΝΑΙ και το γράφημα εισόδου είναι γράφημα διαστημάτων. Ορθότητα Αλγόριθμου Εάν το γράφημα είναι γράφημα διαστημάτων, τότε το έχει ένα μεταβατικό προσανατολισμό. Από το Θεώρημα 11.5, η -διάταξη που υπολογίσθηκε στο βήμα 2 του αλγορίθμου ικανοποιεί τη συνθήκη (1). Από το Θεώρημα 11.5 η συνθήκη ισχύει. Εάν το δεν είναι γράφημα διαστημάτων, τότε καμία -διάταξη δεν ικανοποιεί τη συνθήκη (1) και, επομένως, από το Θεώρημα 11.6 η συνθήκη δεν ισχύει. Πολυπλοκότητα Αλγόριθμου (i) Η εύρεση ενός μεταβατικού προσανατολισμού του απαιτεί χρόνο (Spinrad, 1985) ή Ο(n + logn) χρόνο (McConnel Spinrad, 1994) (δεν χρειάζεται να ελέγξουμε εάν ο προσανατολισμός είναι μεταβατικός). (ii) Η ταξινόμηση βάσει των βαθμών εξόδου των κόμβων του γραφήματος μπορεί να εκτελεσθεί σε χρόνο, όπου.

11 Γραφήματα Διαστημάτων 341 (iii) Ο υπολογισμός των για όλους τους κόμβους γίνεται σε Ο( χρόνο, ενώ ο υπολογισμός των σε Ο( χρόνο. Επομένως, με βάση τα προηγούμενα, εύκολα μπορούμε να αποφανθούμε ότι η πολυπλοκότητα χρόνου του αλγορίθμου είναι όπου η τάξη του γραφήματος εισόδου. Σχόλια. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μία πραγματοποίηση (realization) ενός γραφήματος διαστημάτων χρησιμοποιώντας την -διάταξη. Αυτό απορρέει από την απόδειξη του Θεωρήματος 11.4, η οποία είναι κατασκευαστική. Από την απόδειξη συνεπάγεται ότι κάθε μεταβατικός προσανατολισμός του έχει μία -διάταξη (μία ή περισσότερες) που ικανοποιεί τη συνθήκη (1) Γραμμικός Αλγόριθμος Αναγνώρισης Το 1998 οι Corneil, Olariu και Stewart παρουσίασαν ένα νέο αλγόριθμο αναγνώρισης γραφημάτων διαστημάτων. Ο αλγόριθμος αυτός είναι γραμμικού χρόνου, αλλά διαφέρει από τους προηγούμενους διότι δεν χρησιμοποιεί τις μεγιστικές κλίκες και τα PQ-δέντρα, αλλά βασίζεται σε μία τετραπλή σάρωση με χρήση του Lexicographic Breadth First Search (LBFS) αλγορίθμου, ο οποίος παρουσιάσθηκε από τους Rose, Tarjan και Lueker το Αντί, λοιπόν, να βασισθεί στην εύρεση μίας διαδοχικής διάταξης των μεγιστικών κλικών, ο αλγόριθμος αυτός βασίζεται στην ακόλουθη ιδιότητα των γραφημάτων διαστημάτων: Θεώρημα 11.7 Ένα γράφημα είναι γράφημα διαστημάτων, εάν-ν υπάρχει μία γραμμική διάταξη στο σύνολο των κόμβων του, τέτοια ώστε για κάθε επιλογή κόμβων με και : συνεπάγεται ότι. (6) Αποδεικνύεται ότι ο γνωστός LexBFS αλγόριθμος που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση των τριγωνικών γραφημάτων μπορεί, μετά από κατάλληλες τροποποιήσεις και με μία τετραπλή σάρωση, να δώσει μία γραμμική διάταξη των κόμβων που ικανοποιεί τη συνθήκη (6) εάν-ν το δοθέν γράφημα είναι γράφημα διαστημάτων. Ο αλγόριθμος βασίζεται σε μία ειδική κατηγορία γραφημάτων, τα γραφήματα χωρίς αστεροειδείς τριάδες (asteroidal triple-free ή AT-free γραφήματα). Μία αστεροειδής τριάδα (asteroidal triple) είναι μία τριάδα μη γειτονικών ανά δύο κόμβων, τέτοια ώστε μεταξύ κάθε ζεύγους από αυτές να υπάρχει μία διαδρομή που να αποφεύγει τη γειτονιά του τρίτου κόμβου της τριάδας. Η σύνδεση μεταξύ των γραφημάτων διαστημάτων και των AT-free γραφημάτων φαίνεται στο εξής θεώρημα των Lekkerkerker και Boland: Θεώρημα 11.8 (Lekkerkerker και Boland, 1962). Ένα γράφημα είναι γράφημα διαστημάτων, εάν-ν είναι τριγωνικό και δεν περιέχει αστεροειδείς τριάδες. Κατά συνέπεια, ο αλγόριθμος αυτός αποτελεί τον πρώτο αλγόριθμο που εφάρμοσε τα ποικίλα αποτελέσματα των γραφημάτων χωρίς αστεροειδείς τριάδες στα γραφήματα διαστημάτων.

12 342 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Ακολούθως, παραθέτουμε κάποιους χρήσιμους ορισμούς για την παρουσίαση και την απόδειξη της ορθότητας του αλγορίθμου των Corneil, Olariu και Stewart. Κάθε διαδρομή που ενώνει δύο κόμβους και θα αναφέρεται ως -διαδρομή. Ένας κόμβος βλέπει μία διαδρομή, εάν είναι γειτονικός σε τουλάχιστον έναν κόμβο στο, αλλιώς τη χάνει. Για τους κόμβους, ενός γραφήματος, το σύνολο των κόμβων που βλέπουν όλες τις u,v-διαδρομές θα συμβολίζεται με. Το ζεύγος λέγεται ότι είναι κυρίαρχο, εάν Δύο κόμβοι λέμε ότι δεν σχετίζονται ως προς έναν άλλο κόμβο, εάν και Ένας κόμβος του είναι αποδεκτός (admissible), εάν δεν υπάρχουν κόμβοι του μη σχετιζόμενοι ως προς τον. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ένας κόμβος καλείται Ν-πλήρης (simplicial), εάν οι γείτονες του είναι γειτονικοί ανά δύο. Μία ακμή καλείται ακμή-ομπρέλα (umbrella), εάν υπάρχει κόμβος, τέτοιος ώστε και Οι Rose, Tarjan και Lueker στην εργασία Algorithmic aspects of vertex elimination on graphs απέδειξαν ότι ένα γράφημα είναι τριγωνικό, εάν-ν η διάταξη των κόμβων του, που παράγεται από μία εφαρμογή του αλγορίθμου LexBFS (Αλγόριθμος 9.1), είναι ένα τέλειο σχήμα απαλοιφής. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι μία διπλή σάρωση του αλγορίθμου LexBFS μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να βρούμε σε γραμμικό χρόνο ένα κυρίαρχο ζεύγος κόμβων ενός συνδεδεμένου γραφήματος χωρίς αστεροειδείς τριάδες. Προκύπτει, λοιπόν, ότι μία έξυπνη τροποποίηση του αλγορίθμου LexBFS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση των γραφημάτων διαστημάτων. Ο γενικός αλγόριθμος LexBFS (Αλγόριθμος 9.1) επιτρέπει την αυθαίρετη επιλογή του κόμβου στο βήμα 2 (Επιλογή) μεταξύ των κόμβων με την ίδια λεξικογραφικά μεγαλύτερη επιγραφή. Το σύνολο αυτών των κόμβων με την ίδια λεξικογραφικά μεγαλύτερη επιγραφή θα αναφέρεται ως φέτα (slice) και θα συμβολίζεται με. Στη συνέχεια, περιγράφονται δύο παραλλαγές του αλγορίθμου LexBFS, στις οποίες ο κόμβος επιλέγεται αιτιοκρατικά. Και στους δύο αυτούς αλγορίθμους η επιλογή του εξαρτάται είτε από μία είτε από δύο διατάξεις των κόμβων του γραφήματος, οι οποίες έχουν προκύψει από προηγούμενες LBFS σαρώσεις. Procedure LBFS + (G, u). Για αυτή την παραλλαγή του αλγορίθμου LexBFS απαιτείται μόνον μία προηγούμενη σάρωση. Στο βήμα 2 (Επιλογή) ως επιλέγεται ο κόμβος στο που εμφανίζεται δεξιότερα στη διάταξη που προκύπτει από την προηγούμενη σάρωση. Procedure LBFS * (G, u). Αυτή η παραλλαγή του LexBFS απαιτεί δύο προηγούμενες LexBFS σαρώσεις. Από το σύνολο επιλέγουμε δύο κόμβους a και b, όπου a είναι ο κόμβος στο που εμφανίζεται δεξιότερα στη διάταξη που προκύπτει από την πρώτη σάρωση και b ο κόμβος στο που εμφανίζεται δεξιότερα στη διάταξη της δεύτερης σάρωσης. Ως θα επιλέξουμε είτε τον κόμβο a είτε τον κόμβο b. Για να κάνουμε αυτήν την επιλογή, χρησιμοποιούμε την εξής ορολογία: Λέμε ότι ένας κόμβος στο «βλέπει-δεξιά», εάν υπάρχει κόμβος y, τέτοιος ώστε ο να εμφανίζεται δεξιότερα από το και. Επιπλέον, ο κόμβος θεωρείται ότι «βλέπειδεξιά-μέσω-γείτονα», εάν δεν βλέπει-δεξιά, αλλά έχει ένα γείτονα στο που βλέπει-δεξιά. Ο αλγόριθμος LBFS * απόφασης: επιλέγει μεταξύ των κόμβων a και b βασιζόμενος στον εξής πίνακα

13 Γραφήματα Διαστημάτων 343 b βλέπει-δεξιά b βλέπει-δεξιάμέσω-γείτονα σε αντίθετη περίπτωση a βλέπει-δεξιά b b b a βλέπει-δεξιά-μέσω-γείτονα a b b Σε αντίθετη περίπτωση a a b Σχήμα Πίνακας απόφασης του αλγορίθμου LBFS*. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον πίνακα του Σχήματος 11.8, εάν ο κόμβος a βλέπει-δεξιά και ο κόμβος b βλέπει-δεξιά-μέσω-γείτονα, τότε επιλέγεται ο κόμβος b. Αλγόριθμος IntervalRec_Linear. Για τυχούσα LexBFS διάταξη τ και για κόμβο, ο δείκτης δεξιότερου γείτονα του στην τ ορίζεται ως η μέγιστη θέση στη διάταξη που κατέχει κάποιος κόμβος γείτονας του. Δηλαδή αρκεί να βρω τις θέσεις στη διάταξη όλων των κόμβων που είναι γειτονικοί στον κόμβο και ως παίρνω τη μεγαλύτερη τιμή θέσης μεταξύ αυτών. Συνεπώς,, μόνον εάν ο κόμβος είναι γειτονικός σε κάποιον κόμβο που εμφανίζεται δεξιότερα από αυτόν στη διάταξη. Για λόγους απλότητας, τίθεται, εάν ο κόμβος δεν είναι γειτονικός σε κανέναν από τους κόμβους που εμφανίζονται μετά από αυτόν στη διάταξη. Στη συνέχεια, θα περιγραφούν τα βήματα του αλγορίθμου αναγνώρισης των Corneil, Olariu και Stewart, τον οποίον (στο παρόν σύγγραμμα) θα ονομάσουμε. Αλγόριθμος Βήμα 1. Βήμα 2. Εφαρμόζουμε τον αλγόριθμο LexBFS ξεκινώντας από έναν τυχαίο κόμβο. Έστω ο τελευταίος κόμβος που επισκεφτήκαμε και σ η διάταξη των κόμβων που προκύπτει από τον LexBFS. Χρησιμοποιώντας τη διάταξη, εφαρμόζουμε τον αλγόριθμο LBFS + ξεκινώντας από τον κόμβο. Έστω ο τελευταίος κόμβος που επισκεφτήκαμε και η διάταξη των κόμβων που δίνει ο LBFS +. Βήμα 3. Για κάθε κόμβο του δοθέντος γραφήματος, υπολογίζουμε το δείκτη δεξιότερου γείτονά του. Επίσης, υπολογίζουμε το σύνολο των γειτόνων του που εμφανίζονται πριν από αυτόν στη διάταξη και είναι γειτονικοί σε κάποιον κόμβο μετά τον στην (δηλαδή ο δείκτης δεξιότερου γείτονα αυτών των κόμβων στην είναι μεγαλύτερος από το ). Ας σημειωθεί ότι τα στοιχεία των συνόλων είναι συνδεδεμένα, έτσι ώστε ένα συγκεκριμένο στοιχείο να μπορεί να αφαιρεθεί από όλα τα σύνολα σε χρόνο γραμμικό στο πλήθος εμφανίσεών του. Επιπλέον, μπορούμε να διατηρούμε τους πληθαρίθμους αυτών των συνόλων και να τους τροποποιούμε κάθε φορά που αφαιρείται κάποιο στοιχείο τους.

14 344 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Βήμα 4. Χρησιμοποιώντας τη διάταξη, εφαρμόζουμε τον αλγόριθμο LBFS + ξεκινώντας από τον κόμβο. Έστω ο τελευταίος κόμβος που επισκεφτήκαμε και η διάταξη των κόμβων που δίνει ο LBFS +. Βήμα 5. Για κάθε κόμβο v του γραφήματος, υπολογίζουμε το δείκτη δεξιότερου γείτονα του στη διάταξη και το σύνολο των γειτόνων του που εμφανίζονται πριν από αυτόν στη και είναι γειτονικοί σε κάποιον κόμβο μετά τον v στη. Τα στοιχεία είναι συνδεδεμένα και πάλι, ώστε να επιτρέπουν τη γρήγορη διαγραφή τους. Επίσης, και πάλι αποθηκεύονται οι πληθάριθμοι των συνόλων. Βήμα 6. Χρησιμοποιώντας τις διατάξεις και, εφαρμόζουμε τον αλγόριθμο LBFS * ξεκινώντας από τον κόμβο y (βλέπε Βήμα 4) και έστω η διάταξη των κόμβων που δίνει ο αλγόριθμος LBFS *. Καθώς επισκεπτόμαστε κάθε κόμβο κατά την εκτέλεση του LBFS*, τo διαγράφουμε από τα σύνολα και και τροποποιούμε τους πληθαρίθμους τους. Το κόστος για τη πραγματοποίηση της διαγραφής του κόμβου v είναι γραμμικό στο βαθμό του. Στη συνέχεια, περιγράφουμε πως επιλέγεται ο κατάλληλος κόμβος στο βήμα (*) του αλγορίθμου LBFS*. Υπενθυμίζεται ότι ο LBFS* απαιτεί δύο διατάξεις των κόμβων του γραφήματος, οι οποίες έχουν προκύψει από προηγούμενες LBFS + σαρώσεις. Έστω ότι a είναι ο τελευταίος κόμβος στη διάταξη μίας φέτας και ο αντίστοιχος τελευταίος κόμβος από την στη διάταξη. (a) Εάν, επίλεξε τον κόμβο. (b) Εάν, επίλεξε τον κόμβο. (c) Εάν, επίλεξε τον κόμβο. (d) Έστω y τυχαίο στοιχείο του συνόλου. Εάν, τότε επίλεξε τον κόμβο, αλλιώς επίλεξε τον. Ας σημειωθεί ότι από τη στιγμή που αποθηκεύονται οι πληθάριθμοι, όλα τα προηγούμενα βήματα γίνονται σε χρόνο. Βήμα 7. Εάν η διάταξη δεν έχει ακμές-ομπρέλες, τότε το είναι γράφημα διαστημάτων, διαφορετικά το δεν είναι γράφημα διαστημάτων. Παράδειγμα. Στη συνέχεια παρουσιάζεται ένα παράδειγμα εφαρμογής του αλγορίθμου αυτού που έχει αντληθεί από την εργασία των Corneil, Olariu και Stewart του 1998 με τίτλο The ultimate interval graph recognition algorithm. Έστω το γράφημα του Σχήματος Σχήμα Ένα γράφημα διαστημάτων τάξης.

15 Γραφήματα Διαστημάτων 345 Ο αλγόριθμος δίνει διαδοχικά τις ακόλουθες διατάξεις, εάν ξεκινήσει να επεξεργάζεται αρχικά τον κόμβο 6: : : : : Η τελική διάταξη δεν έχει ακμές-ομπρέλες και, άρα, το γράφημα του Σχήματος 11.9 είναι γράφημα διαστημάτων. Το προηγούμενο παράδειγμα βοηθά να αντιληφθούμε καλύτερα την απαίτηση και για τις σαρώσεις που περιγράφηκαν. Αρχικά, παρατηρούμε ότι στην τελική διάταξη, όταν θεωρούμε τη φέτα, και. Καθώς το βλέπει-δεξιά και το ούτε βλέπει-δεξιά ούτε βλέπει-δεξιά-μέσω-γείτονα, επιλέγεται το. Εάν αντί για τον αλγόριθμο LBFS * χρησιμοποιούσαμε τον αλγόριθμο LBFS +, τότε θα επιλεγόταν το b και η ακμή (9, 10) θα ήταν ακμή-ομπρέλα επάνω από τον κόμβο 6. Επίσης, αφού ο LBFS * απαιτεί μόνο δύο προηγούμενες σαρώσεις, είναι φυσικό να αναρωτηθεί κανείς εάν ένας αλγόριθμος με συνολικά τρεις (αντί για τέσσερις) σαρώσεις θα ήταν επαρκής (π.χ. LexBFS, LBFS +, LBFS * ). Το παράδειγμα, όμως, δείχνει ότι ένας τέτοιος απλούστερος αλγόριθμος θα μπορούσε να αποτύχει. Δοθείσης της ίδιας αρχικής διάταξης σ, η τρίτη σάρωση (αν και με εφαρμογή του LBFS * ) θα παρήγαγε ακριβώς τη διάταξη που είδαμε προηγουμένως, με την ακμή (8, 11) να είναι ακμή-ομπρέλα επάνω από τους κόμβους 9 και 10. Οι παρατηρήσεις αυτές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι, για να μην περιέχει ακμές-ομπρέλες η τελική LBFS * διάταξη, ο αλγόριθμος απαιτεί και τις 4 σαρώσεις που περιγράφηκαν προηγουμένως. Στη συνέχεια θα παρουσιασθούν κάποιες σημαντικές ιδιότητες της τελευταίας ακολουθίας που δίνει ο αλγόριθμος. Αρχικά, κατευθείαν από την τελική ακολουθία μπορούμε να κατασκευάσουμε μία αναπαράσταση διαστημάτων για το δοθέν γράφημα αναπαριστώντας τον κόμβο με το διάστημα. Για παράδειγμα, η αναπαράσταση διαστημάτων του γραφήματος του Σχήματος 11.9 φαίνεται στο Σχήμα Σχήμα Η αναπαράσταση διαστημάτων του γραφήματος του Σχήματος Επίσης, είτε από την αναπαράσταση διαστημάτων ενός γραφήματος είτε κατευθείαν από την τελική ακολουθία, μπορούμε εύκολα να κατασκευάσουμε μία γραμμική διάταξη των διαδοχικών

16 346 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων μεγιστικών κλικών του. Για να κατασκευάσουμε μία τέτοια διάταξη από την αναπαράσταση διαστημάτων, σαρώνουμε τα διαστήματα από αριστερά προς τα δεξιά σταματώντας σε κάθε άκρο. Σε κάθε άκρο διαστήματος, καθορίζουμε τα διαστήματα που περιέχουν αυτό το άκρο. Το σύνολο αυτών των διαστημάτων αποτελεί κλίκα του, παρότι μπορεί να μην είναι μεγιστική. Για να βεβαιώσουμε ότι κρατάμε μόνο τις μεγιστικές κλίκες, η κλίκα που προέκυψε για κάποιο άκρο απορρίπτεται, εάν είναι υποσύνολο της κλίκας που προκύπτει στο αμέσως επόμενο άκρο κατά τη σάρωση. Για το γράφημα με την αναπαράσταση διαστημάτων του Σχήματος 11.10, το σύνολο των κλικών σε γραμμική διάταξη είναι:,. Ορθότητα Αλγόριθμου Οι αλγόριθμοι LBFS + και LBFS * επιλέγουν από μία φέτα έναν κόμβο που είναι τελευταίος μεταξύ των κόμβων της σε κάποια προηγούμενη LexBFS διάταξη. Το κίνητρο, για να γίνει αυτό, βασίζεται σε κάποια ενδιαφέροντα αποτελέσματα στα τριγωνικά γραφήματα και τα γραφήματα χωρίς αστεροειδείς τριάδες. Λήμμα 11.2 Έστω τυχαίος κόμβος ενός γραφήματος διαστημάτων και έστω το σύνολο όλων των κόμβων με για κάποια αυθαίρετη LexBFS διάταξη. Ο κόμβος είναι N-πλήρης στο υπογράφημα του που επάγεται από το. Το αντίστοιχο αποτέλεσμα για τα γραφήματα χωρίς αστεροειδείς τριάδες είναι το εξής: Λήμμα 11.3 Έστω τυχαίος κόμβος ενός γραφήματος χωρίς αστεροειδείς τριάδες και έστω το σύνολο όλων των κόμβων με για κάποια αυθαίρετη LexBFS διάταξη. Ο κόμβος είναι αποδεκτός (admissible) στο υπογράφημα του που επάγεται από το σύνολο. Συνεπώς, εάν ένα γράφημα είναι γράφημα διαστημάτων, τότε κάθε κόμβος που επιλέγεται στο βήμα Επιλογή του αλγορίθμου LBFS + ή του LBFS* έχει την ιδιότητα ότι είναι Ν-πλήρης και αποδεκτός. Τέτοιους κόμβους θα τους ονομάζουμε καλούς. Το επόμενο λήμμα συσχετίζει τους καλούς κόμβους με τη διάταξη του συνόλου κόμβων που δίνει κάποιος αλγόριθμος LexBFS. Λήμμα 11.4 Ένας κόμβος ενός γραφήματος διαστημάτων είναι καλός, εάν-ν υπάρχει κάποια LexBFS διάταξη του, τέτοια ώστε ο κόμβος να είναι τελευταίος στη διάταξη. Με τη σειρά της, μία LexBFS διάταξη θα θεωρείται καλή εάν κάθε φέτα της ξεκινά και τελειώνει με κόμβους που είναι καλοί. Οι διατάξεις, και είναι καλές ακόμα και αν η ίδια η διάταξη δεν είναι. Ο πίνακας απόφασης του αλγορίθμου LBFS* (βλέπε Σχήμα 11.8) βασίζεται στις έννοιες του κόμβου που βλέπει-δεξιά ή που βλέπει-δεξιά-μέσω-γείτονα. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό παρατίθεται στο επόμενο λήμμα.

17 Γραφήματα Διαστημάτων 347 Λήμμα 11.5 Έστω μία συνεκτική συνιστώσα μίας φέτας του σε μία καλή LexBFS. Εάν ένας κόμβος βλέπει-δεξιά, τότε ο κόμβος είτε είναι ένας καλός κόμβος της είτε είναι γειτονικός σε έναν καλό κόμβο της. Το επόμενο λήμμα δείχνει πως μία φέτα σε κάποια LexBFS διάταξη συμπεριφέρεται καλά σε όλες τις LexBFS διατάξεις του γραφήματος. Λήμμα 11.6 Έστω ένα τριγωνικό γράφημα και μία φέτα κάποιας LexBFS διάταξης του. Επιπλέον, έστω μία άλλη LexBFS διάταξη του συνόλου κόμβων του Τότε η διάταξη των κόμβων της φέτας στη διάταξη αποτελεί LexBFS διάταξη του υπογραφήματος που επάγεται από τους κόμβους της. Επιστέφουμε στον αλγόριθμο και συγκεκριμένα στο 6 ο βήμα του. Για να δικαιολογήσουμε το γεγονός ότι οι περιπτώσεις (a) και (b) αντιστοιχούν στην πρώτη γραμμή και στήλη του πίνακα απόφασης, παρατηρούμε: Λήμμα 11.7 Έστω ένα γράφημα διαστημάτων και μία φέτα σε κάποια LexBFS διάταξη που δεν επάγει κλίκα. Ας θεωρήσουμε κάποια LexBFS διάταξη του και έστω ο τελευταίος κόμβος της στην. Τότε ο κόμβος βλέπει-δεξιά κάποιον κόμβο σε σχέση με τη φέτα και τη διάταξη, εάν-ν ο κόμβος είναι μετά τον στη διάταξη. Έτσι, ο κόμβος βλέπει-δεξιά, εάν-ν > (παρόμοια, ο κόμβος βλέπει-δεξιά, εάν-ν > ). Οι περιπτώσεις (c) και (d) του βήματος 6 του αλγορίθμου δικαιολογούνται από το επόμενο λήμμα. Λήμμα 11.8 Έστω ένα γράφημα διαστημάτων και μία φέτα σε κάποια LexBFS διάταξη που δεν επάγει κλίκα. Ας θεωρήσουμε κάποια LexBFS διάταξη σ του και έστω ο τελευταίος κόμβος της στην, όπου ο δεν βλέπει-δεξιά στη διάταξη. Τότε, ανάλογα με την τιμή της διαμέτρου του υπογραφήματος που επάγεται από τη φέτα, ισχύουν τα εξής: (α) : ο κόμβος x βλέπει-δεξιά-μέσω-γείτονα, εάν-ν υπάρχει κόμβος στην, τέτοιος ώστε και (b) : διακρίνουμε δύο περιπτώσεις: (i) εάν υπάρχει κόμβος στην, τέτοιος ώστε και τότε ο κόμβος βλέπει-δεξιά-μέσω-γείτονα στην (ii) εάν δεν υπάρχει τέτοιος κόμβος στην και ο κόμβος βλέπει-δεξιά-μέσωγείτονα, τότε όλοι οι γείτονες του που βλέπουν-δεξιά είναι γειτονικοί σε όλους τους κόμβους της. Πολυπλοκότητα Αλγόριθμου Εύκολα μπορεί να δείξει κάποιος ότι ο αλγόριθμος αναγνώρισης γραφημάτων διαστημάτων που παρουσιάσθηκε είναι γραμμικός ως προς το μέγεθος του γραφήματος εισόδου και, επομένως, η χρονική πολυπλοκότητά του είναι, όπου n είναι η τάξη και το μέγεθος του γραφήματος.

18 348 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων ΑΣΚΗΣΕΙΣ Δείξτε ότι ο πίνακας κλικών (clique matrix) ενός γραφήματος διαστημάτων έχει το πολύ μη-μηδενικά στοιχεία. Ισχύει το ίδιο για τριγωνικά γραφήματα; 2. Έστω μία οικογένεια διαστημάτων στην ευθεία των πραγματικών αριθμών, και έστω είναι το μεγαλύτερο δυνατό πλήθος από ανά-δύο μη-επικαλυπτόμενα (pairwise disjoint) διαστήματα στη. Δείξτε ότι υπάρχουν σημεία στην ευθεία τέτοια ώστε κάθε διάστημα της περιέχει τουλάχιστον ένα από αυτά τα σημεία. 3. Δίδεται γράφημα διαστημάτων τάξης και το αντίστοιχο μοντέλο διαστημάτων, όπου είναι το διάστημα που αντιστοιχεί στον κόμβο του,. Έστω (αντίστοιχα, ) η διάταξη των διαστημάτων του σε αύξουσα τάξη των αριστερών (αντίστοιχα, δεξιών) άκρων τους, και (αντίστοιχα, ) η αντίστοιχη διάταξη των κόμβων του, δηλαδή στην (αντίστοιχα, ) εάν-ν στην (αντίστοιχα, ). (i) Δείξτε ότι η δεν είναι πάντα τέλειο σχήμα απαλοιφής του γραφήματος. (ii) Δείξτε ότι η είναι τέλειο σχήμα απαλοιφής του γραφήματος. 4. Προτείνετε τρόπους, πως τα γραφήματα διαστημάτων και η ιδιότητα των ακολουθιακών 1, θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν στο εξής πρόβλημα: Κάποιες ψυχοθεραπείες πρόκειται να ελεγχθούν σε παιδιά. Αναθέστε ένα εύρος ηλικίας σε κάθε θεραπεία που να αναπαριστά τη φυσική διάταξη στη διαδικασία ανάπτυξης, κατά την οποία εφαρμόζεται η θεραπεία. Ποιες θεραπείες θα ήταν κατάλληλες για μία τέτοια μελέτη; 5. Ένα γράφημα είναι ένα μοναδιαίο γράφημα κυκλικών ακμών (unit circular-arc graph) εάν υπάρχει μία αναπαράσταση κυκλικών ακμών του όπου κάθε ακμή είναι μοναδιαίου μεγέθους (η διάμετρος του κύκλου είναι μεταβλητή). Αποδείξτε ότι το επόμενο γράφημα είναι ένα κατάλληλο γράφημα κυκλικών ακμών αλλά δεν είναι μοναδιαίο γράφημα κυκλικών ακμών. (Στο παράδειγμά μας υποθέτουμε είτε ότι όλες οι ακμές είναι ανοικτές είτε ότι όλες οι ακμές είναι κλειστές.) 6. Έστω Μ ένας συμμετρικός πίνακας με τιμές (0, 1). Αποδείξτε είτε ότι ο πίνακας έχει την ιδιότητα των ακολουθιακών 1 για γραμμές και στήλες ή ότι ο πίνακας δεν έχει καμία ιδιότητα. Αποδείξτε το ίδιο αποτέλεσμα για κύκλο από 1.

19 Γραφήματα Διαστημάτων 349 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 11 [1] C. BERGE, Graphs and Hypergraphs, North-Holland (Mathematical Library No. 6), [2] C. BERGE, Färbung von Graphen, deren sämtliche bzw. deren ungerade Kreise starr sind, Wiss. Z. Martin-Luther-Univ. Halle-Wittenberg Math.-Natur. Reihe 10, , [3] V.A. BOJARSHINOV, Edge and total coloring of interval graphs, Discrete Applied Mathematics 114, 23-28, [4] K.S. BOOTH AND G.S. LUEKER, Testing for the consecutive ones property, interval graphs, and graph planarity using PQ-tree algorithms, J. Computer System Science 13, , [5] K.S. BOOTH AND G.S. LUEKER, Linear algorithms to recognize interval graphs and test for the consecutive ones property, Proc. 7th ACM Symposium Theory of Computing (STOC 75), pp , [6] A. BRANDSTADT, V.B. LE, AND J. SPINRAND, Graph Classes - A Survey, SIAM Monographs in Discrete Mathematics and Applications, SIAM, Philadelphia, [7] D.G. CORNEIL, S. OLARIU, AND L. STEWART, The ultimate interval graph recognition algorithm?, Proc. 9th Annual ACM-SIAM Symposium on Discrete Algorithms (SODA 98), pp , [8] S. EVEN AND G. EVEN, Graph Algorithms, Cambridge University Press (2nd Edition), [9] D.R. FULKERSON AND O.A. GROSS, Incidence matrices and interval graphs, Pac. J. Math. 15, , [10] M.C. GOLUMBIC, Algorithmic Graph Theory and Perfect Graphs, Academic Press, New York, Second edition, Annals of Discrete Mathematics 57, [11] J.L. GROSS AND J. YELLEN. Graph Theory and Its Applications, Chapman and Hall/CRC (2nd Edition), [12] W.L. HSU, A simple test for interval graphs, Springer LNCS 657, pp , [13] W.L. HSU AND C.H. MA, Fast and simple algorithms for recognizing chordal comparability graphs and interval graphs, Springer LNCS 557, pp , [14] W. KOCAY AND D.L. KREHER, Graphs, Algorithms, and Optimization, Chapman and Hall/CRC, [15] C.G. LEKKERKERKER AND J.C. BOLAND, Representation of a finite graph by a set of intervals on the real line, Fund. Math. 51, 45-64, [16] G.S. LUEKER AND K.S. BOOTH, A linear time algorithm for deciding interval graph isomorphism, J. ACM 26, , [17] T.A. MCKEE AND F.R. MCMORRIS, Topics in Intersection Graph Theory, SIAM [18] M. SHAOHAN AND W.D. WALLIS, Maximal-clique partitions of interval graphs, J. Austral. Soc (Series A) 45, , [19] H.N.V. TEMPERLEY, On the mutual cancellation of cluster integrals in Mayer's fugacity series, Proc. Phys. Soc. 83, 3-16, [20] M. YANNAKAKIS, Computing the minimum fill-in is NP-complete, SIAM J. Alg. Disc. Meth 2, 1981.

20 350 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων

ΜΕΤΑΘΕΤΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

ΜΕΤΑΘΕΤΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Μεταθετικά Γραφήματα 351 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 ΜΕΤΑΘΕΤΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 12.1 Εισαγωγή 12.2 Ιδιότητες Μεταθετικών Γραφημάτων 12.3 Αναπαραστάσεις Μεταθετικών Γραφημάτων 12.4 Μεταθετικά Γραφήματα και Γραφήματα Τομής 12.5

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9

ΤΡΙΓΩΝΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Τριγωνικά Γραφήματα 273 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΤΡΙΓΩΝΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 9.1 Εισαγωγή 9.2 Χαρακτηρισμοί και Ιδιότητες Τριγωνικών Γραφημάτων 9.3 Αλγοριθμική Παραγωγή Τέλειων Σχημάτων Απαλοιφής 9.4 Αναγνώριση Τριγωνικών Γραφημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Μεταβατικά Γραφήματα 305 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 10.1 Εισαγωγή 10.2 Γ-αλυσίδες και Συνεπαγωγικές Κλάσεις 10.3 Μοναδικά Μερικώς Διατάξιμα Γραφήματα 10.4 -αποσύνθεση Γραφήματος 10.5 TRO-θεώρημα

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Γραφήματα Επικάλυψης (Intersection Graphs)

Γραφήματα Επικάλυψης (Intersection Graphs) Γραφήματα Επικάλυψης (Intersection Graphs) Μεταβατικά γραφήματα Ένα κατευθυνόμενο γράφημα D χωρίς ανακυκλώσεις (δηλ., χωρίς βρόχους) είναι μεταβατικό (transitive) αν οποτεδήποτε υπάρχει ακμή από μια κορυφή

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων. Ενότητα: Εισαγωγή σε βασικές έννοιες. Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος. Τμήμα: Μαθηματικών

Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων. Ενότητα: Εισαγωγή σε βασικές έννοιες. Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος. Τμήμα: Μαθηματικών Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων Ενότητα: Εισαγωγή σε βασικές έννοιες Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος Τμήμα: Μαθηματικών Θεωρία Γραφημάτων Χάρης Παπαδόπουλος 2012, Διάλεξη Κεφαλαίου 1 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

f(t) = (1 t)a + tb. f(n) =

f(t) = (1 t)a + tb. f(n) = Παράρτημα Αʹ Αριθμήσιμα και υπεραριθμήσιμα σύνολα Αʹ1 Ισοπληθικά σύνολα Ορισμός Αʹ11 (ισοπληθικότητα) Εστω A, B δύο μη κενά σύνολα Τα A, B λέγονται ισοπληθικά αν υπάρχει μια συνάρτηση f : A B, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

e 2 S F = [V (H), V (H)]. 3-1 e 1 e 3

e 2 S F = [V (H), V (H)]. 3-1 e 1 e 3 Διάλεξη 3: 19.10.2016 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Βασίλης Λίβανος & Σ. Κ. 3.1 Ακμοδιαχωριστές, Τομές, Δεσμοί Ορισμός 3.1 Ακμοδιαχωριστής (edge-separator) ενός γραφήματος =

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Αποστάσεις και Διαδρομές 153 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 5.1 Αποστάσεις σε Γραφήματα 5.2 Αποστάσεις σε Έμβαρα Γραφήματα 5.3 Το Κέντρο και το Μέσο ενός Γραφήματος 5.4 Κώδικες Ανθεκτικοί

Διαβάστε περισσότερα

d(v) = 3 S. q(g \ S) S

d(v) = 3 S. q(g \ S) S Διάλεξη 9: 9.11.2016 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Παναγιωτίδης Αλέξανδρος Θεώρημα 9.1 Εστω γράφημα G = (V, E), υπάρχει τέλειο ταίριασμα στο G αν και μόνο αν για κάθε S υποσύνολο

Διαβάστε περισσότερα

2 ) d i = 2e 28, i=1. a b c

2 ) d i = 2e 28, i=1. a b c ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΓΡΑΦΩΝ (1) Εστω G απλός γράφος, που έχει 9 κορυφές και άθροισμα βαθμών κορυφών μεγαλύτερο του 7. Αποδείξτε ότι υπάρχει μια κορυφή του G με βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 4. () Αποδείξτε ότι

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Μαθηματικό Υπόβαθρο

Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Μαθηματικό Υπόβαθρο Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Μαθηματικό Υπόβαθρο Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Σύνολα Συναρτήσεις και Σχέσεις Γραφήματα Λέξεις και Γλώσσες Αποδείξεις ΕΠΛ 211 Θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

u v 4 w G 2 G 1 u v w x y z 4

u v 4 w G 2 G 1 u v w x y z 4 Διάλεξη :.0.06 Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος. Εισαγωγικοί ορισμοί Ορισμός. Γράφημα G καλείται ένα ζεύγος G = (V, E) όπου V είναι το σύνολο των κορυφών (ή κόμβων) και E

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά Προβλημάτων 1 Λύσεις

Σειρά Προβλημάτων 1 Λύσεις ΕΠΛ2: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Σειρά Προβλημάτων Λύσεις Άσκηση Να βρείτε το σφάλμα στην πιο κάτω απόδειξη. Ισχυρισμός: Όλα τα βιβλία που έχουν γραφτεί στη Θεωρία Υπολογισμού έχουν τον ίδιο

Διαβάστε περισσότερα

q(g \ S ) = q(g \ S) S + d = S.

q(g \ S ) = q(g \ S) S + d = S. Διάλεξη 9: 9.11.2016 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Παναγιωτίδης Αλέξανδρος & Σ. Κ. Θεώρημα 9.1 Εστω γράφημα G = (V, E), υπάρχει τέλειο ταίριασμα στο G αν και μόνο αν για κάθε

Διαβάστε περισσότερα

L A P. w L A f(w) L B (10.1) u := f(w)

L A P. w L A f(w) L B (10.1) u := f(w) Κεφάλαιο 10 NP -πληρότητα Σύνοψη Οι γλώσσες στην κλάση πολυπλοκότητας P μπορούν να αποφασίζονται σε πολωνυμικό χρόνο. Οι επιστήμονες πιστεύουν, αν και δε μπορούν να το αποδείξουν ότι η P είναι ένα γνήσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ

ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ Συνεκτικότητα Γραφημάτων 123 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ 4.1 Τοπική και Ολική Συνεκτικότητα Γραφημάτων 4.2 Συνεκτικότητα Μη-κατευθυνόμενων Γραφημάτων 4.3 Συνεκτικότητα Κατευθυνόμενων Γραφημάτων

Διαβάστε περισσότερα

i=1 i=1 i=1 (x i 1, x i +1) (x 1 1, x k +1),

i=1 i=1 i=1 (x i 1, x i +1) (x 1 1, x k +1), Κεφάλαιο 6 Συμπάγεια 6.1 Ορισμός της συμπάγειας Οπως θα φανεί στην αμέσως επόμενη παράγραφο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να εισάγει την έννοια του συμπαγούς μετρικού χώρου. Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας. Διάλεξη 2: Μαθηματικό Υπόβαθρο

ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας. Διάλεξη 2: Μαθηματικό Υπόβαθρο ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας Διάλεξη 2: Μαθηματικό Υπόβαθρο Τι θα κάνουμε σήμερα Συναρτήσεις & Σχέσεις (0.2.3) Γράφοι (Γραφήματα) (0.2.4) Λέξεις και Γλώσσες (0.2.5) Αποδείξεις (0.3) 1

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 3: Σχήμα 3.3: Το σύνολο των κόκκινων ακμών είναι ακμοδιαχωριστής αλλά όχι τομή. Το σύνολο ακμών {1, 2, 3} είναι τομή. Από

Διάλεξη 3: Σχήμα 3.3: Το σύνολο των κόκκινων ακμών είναι ακμοδιαχωριστής αλλά όχι τομή. Το σύνολο ακμών {1, 2, 3} είναι τομή. Από Διάλεξη 3: 19.10.2016 Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Βασίλης Λίβανος Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος 3.1 Ακμοδιαχωριστές, Τομές, Δεσμοί Ορισμός 3.1 Ακμοδιαχωριστής (Edge-eparator) ενός γραφήματος G = (V, E)

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές

Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές Ενότητα 5 ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ Σταύρος Δ. Νικολόπουλος 2017-18 www.cs.uoi.gr/~stavros Συνεκτικότητα Έννοια της συνδεσμικότητας: «Ποσότητα συνδεσμικότητας»...

Διαβάστε περισσότερα

h(x, y) = card ({ 1 i n : x i y i

h(x, y) = card ({ 1 i n : x i y i Κεφάλαιο 1 Μετρικοί χώροι 1.1 Ορισμός και παραδείγματα Ορισμός 1.1.1 μετρική). Εστω X ένα μη κενό σύνολο. Μετρική στο X λέγεται κάθε συνάρτηση ρ : X X R με τις παρακάτω ιδιότητες: i) ρx, y) για κάθε x,

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Θεωρία Υπολογισμού. Ενότητα 3 : Γραφήματα & Αποδείξεις. Αλέξανδρος Τζάλλας

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Θεωρία Υπολογισμού. Ενότητα 3 : Γραφήματα & Αποδείξεις. Αλέξανδρος Τζάλλας 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Θεωρία Υπολογισμού Ενότητα 3 : Γραφήματα & Αποδείξεις Αλέξανδρος Τζάλλας 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 13.1 Εφαρμογές Τριγωνικών Γραφημάτων 13.2 Εφαρμογές Γραφημάτων Διαστημάτων 13.3 Εφαρμογές Μεταθετικών Γραφημάτων 13.4 Προβλήματα Αλγόριθμοι Προαπαιτούμενη Γνώση Εις

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες

Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες Διδάσκοντες: Δ. Φωτάκης, Δ. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γραφήματα

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 4: Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος συνεκτικά γραφήματα (συνέχεια) Πρόταση 4.1 Δύο μπλοκ ενός

Διάλεξη 4: Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος συνεκτικά γραφήματα (συνέχεια) Πρόταση 4.1 Δύο μπλοκ ενός Διάλεξη 4: 20.10.2016 Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος 4.1 2-συνεκτικά γραφήματα (συνέχεια) Πρόταση 4.1 Δύο μπλοκ ενός γραφήματος G μοιράζονται το πολύ μία κορυφή. Απόδειξη:

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

z 1 E(G) 2(k 1) = 2k 3. x z 2 H 1 H 2

z 1 E(G) 2(k 1) = 2k 3. x z 2 H 1 H 2 Διάλεξη :..06 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Τζαλάκας Ανδρέας & Σ.Κ.. Εξωεπίπεδα γραφήματα (συνέχεια) Ορισμός. Εστω γράφημα G = (V, E) και S V. S-λοβός (S-lobe) ενάγεται από

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές

Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές Ενότητα 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ Σταύρος Δ. Νικολόπουλος 2017-18 www.cs.uoi.gr/~stavros Σχετικά με το Μάθημα Ώρες γραφείου: Δευτέρα Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Συνθήκες Αλυσίδων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Συνθήκες Αλυσίδων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Συνθήκες Αλυσίδων Μελετάμε εδώ τη συνθήκη της αύξουσας αλυσίδας υποπροτύπων και τη συνθήκη της φθίνουσας αλυσίδας υποπροτύπων Αυτές συνδέονται μεταξύ τους με την έννοια της συνθετικής σειράς

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι για αυτόματα

Αλγόριθμοι για αυτόματα Κεφάλαιο 8 Αλγόριθμοι για αυτόματα Κύρια βιβλιογραφική αναφορά για αυτό το Κεφάλαιο είναι η Hopcroft, Motwani, and Ullman 2007. 8.1 Πότε ένα DFA αναγνωρίζει κενή ή άπειρη γλώσσα Δοθέντος ενός DFA M καλούμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις μελέτης της 4 ης διάλεξης. ), για οποιοδήποτε μονοπάτι n 1

Ασκήσεις μελέτης της 4 ης διάλεξης. ), για οποιοδήποτε μονοπάτι n 1 Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Πληροφορικής Μάθημα: Τεχνητή Νοημοσύνη, 2016 17 Διδάσκων: Ι. Ανδρουτσόπουλος Ασκήσεις μελέτης της 4 ης διάλεξης 4.1. (α) Αποδείξτε ότι αν η h είναι συνεπής, τότε h(n

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 11η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 11η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 11η Διάλεξη Α Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 11η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Μορφές αποδείξεων Υπάρχουν πολλά είδη αποδείξεων. Εδώ θα δούμε τα πιο κοινά: Εξαντλητική μέθοδος ή μέθοδος επισκόπησης. Οταν το πρόβλημα έχει πεπερασμ

Μορφές αποδείξεων Υπάρχουν πολλά είδη αποδείξεων. Εδώ θα δούμε τα πιο κοινά: Εξαντλητική μέθοδος ή μέθοδος επισκόπησης. Οταν το πρόβλημα έχει πεπερασμ Μαθηματικά Πληροφορικής 4ο Μάθημα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Αθηνών Μορφές αποδείξεων Υπάρχουν πολλά είδη αποδείξεων. Εδώ θα δούμε τα πιο κοινά: Εξαντλητική μέθοδος ή μέθοδος επισκόπησης.

Διαβάστε περισσότερα

E(G) 2(k 1) = 2k 3.

E(G) 2(k 1) = 2k 3. Διάλεξη :..06 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Τζαλάκας Ανδρέας & Σ.Κ.. Εξωεπίπεδα γραφήματα (συνέχεια) Ορισμός. Εστω γράφημα G = (V, E) και S V. S-λοβός (S-lobe) ενάγεται από

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 3: D Σχήμα 3.2: Ενδεικτική αναπαράσταση δίσκου D που ορίζει ο στην εμβάπτιση Γ. Σχήμα 3.3: Σχηματική επεξήγηση περιπτώσεων που απορ

Διάλεξη 3: D Σχήμα 3.2: Ενδεικτική αναπαράσταση δίσκου D που ορίζει ο στην εμβάπτιση Γ. Σχήμα 3.3: Σχηματική επεξήγηση περιπτώσεων που απορ Διάλεξη 3: 25..26 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Καλλιόπη Πατερομιχελάκη 3. Εναγόμενοι κύκλοι Ορισμός 3. Ενας κύκλος του γραφήματος G = (V, E), καλείται εναγόμενος αν = G[V ()].

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Δημήτρης Φωτάκης Διακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 3 η Εργασία: Γενική Εικόνα Αρκετά απαιτητικά ερωτήματα,

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 7η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 7η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 7η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 016 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 7η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων

Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων Άσκηση 1 α) Η δομή σταθμισμένης ένωσης με συμπίεση διαδρομής μπορεί να τροποποιηθεί πολύ εύκολα ώστε να υποστηρίζει τις

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ιδάσκοντες: Σ. Ζάχος,. Φωτάκης Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γραφήματα Μοντελοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

V x, y W x, y, y συνιστούν προφανώς ένα ανοικτό

V x, y W x, y, y συνιστούν προφανώς ένα ανοικτό 81 3.2 Το θεώρημα Tychooff. Στην παράγραφο αυτή θα ασχοληθούμε με το θεώρημα Tychooff, δηλαδή ότι ένα αυθαίρετο καρτεσιανό γινόμενο συμπαγών χώρων είναι, με την τοπολογία γινόμενο, συμπαγής χώρος. Το θεώρημα

Διαβάστε περισσότερα

NP-complete problems. IS, 4-Degree IS,CLIQUE, NODE COVER, MAX CUT, MAX BISECTION, BISECTION WIDTH. NP-complete problems 1 / 30

NP-complete problems. IS, 4-Degree IS,CLIQUE, NODE COVER, MAX CUT, MAX BISECTION, BISECTION WIDTH. NP-complete problems 1 / 30 NP-complete problems IS, 4-Degree IS,CLIQUE, NODE COVER, MAX CUT, MAX BISECTION, BISECTION WIDTH Καλογερόπουλος Παναγιώτης (ΜΠΛΑ) NP-complete problems 1 / 30 Independent Set is NP-complete Ορισμός. Εστω

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 4: Απόδειξη: Για την κατεύθυνση, παρατηρούμε ότι διαγράφοντας μια κορυφή δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τα u και v. Αποδεικνύουμε

Διάλεξη 4: Απόδειξη: Για την κατεύθυνση, παρατηρούμε ότι διαγράφοντας μια κορυφή δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τα u και v. Αποδεικνύουμε Διάλεξη 4: 20.10.2016 Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος 4.1 2-συνεκτικά γραφήματα (συνέχεια) Πρόταση 4.1 Δύο μπλοκ ενός γραφήματος G μοιράζονται το πολύ μία κορυφή. Απόδειξη:

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στους Γράφους. 1 ο Σετ Ασκήσεων Βαθμός Μονοπάτια Κύκλος Euler Κύκλος Hamilton Συνεκτικότητα

Ασκήσεις στους Γράφους. 1 ο Σετ Ασκήσεων Βαθμός Μονοπάτια Κύκλος Euler Κύκλος Hamilton Συνεκτικότητα Ασκήσεις στους Γράφους 1 ο Σετ Ασκήσεων Βαθμός Μονοπάτια Κύκλος Euler Κύκλος Hamilton Συνεκτικότητα Ασκηση 1 η Να αποδείξετε ότι κάθε γράφημα περιέχει μια διαδρομή από μια κορυφή u σε μια κορυφή w αν και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ. 7 η Διάλεξη Συνεκτικότητα (Συνδεσμικότητα) Βασικές έννοιες και ιδιότητες Το θεώρημα του Merger Ισομορφισμός

ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ. 7 η Διάλεξη Συνεκτικότητα (Συνδεσμικότητα) Βασικές έννοιες και ιδιότητες Το θεώρημα του Merger Ισομορφισμός ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ 7 η Διάλεξη Συνεκτικότητα (Συνδεσμικότητα) Βασικές έννοιες και ιδιότητες Το θεώρημα του Merger Ισομορφισμός Βασικές Έννοιες Στο κεφάλαιο αυτό θα μελετηθεί ο βαθμός συνεκτικότητας (συνδεσμικότητας)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ημιαπλοί Δακτύλιοι

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ημιαπλοί Δακτύλιοι ΚΕΦΑΛΑΙΟ : Ημιαπλοί Δακτύλιοι Είδαμε στο κύριο θεώρημα του προηγούμενου κεφαλαίου ότι κάθε δακτύλιος διαίρεσης έχει την ιδιότητα κάθε πρότυπο είναι ευθύ άθροισμα απλών προτύπων Εδώ θα χαρακτηρίσουμε όλους

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ EULER ΚΑΙ HAMILTON

ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ EULER ΚΑΙ HAMILTON Γραφήματα Euler και Hamilton 173 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ EULER ΚΑΙ HAMILTON 6.1 Εισαγωγή 6.2 Γραφήματα Euler 6.3 Κατευθυνόμενα Γραφήματα Euler 6.4 Το Πρόβλημα του Κινέζου Ταχυδρόμου 6.5 Διαδρομές και Κύκλοι

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες

Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες ιδάσκοντες: Φ. Αφράτη,. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΙΣΤΙΚΟΣ ΤΕΛΕΣΤΗΣ 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕΓΙΣΤΙΚΟΣ ΤΕΛΕΣΤΗΣ 18 Σεπτεμβρίου 2014 ΜΕΓΙΣΤΙΚΟΣ ΤΕΛΕΣΤΗΣ 18 Σεπτεμβρίου 2014 Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή 2 2 Μεγιστικός τελέστης στην μπάλα 2 2.1 Βασικό θεώρημα........................ 2 2.2 Γενική περίπτωση μπάλας.................. 6 2.2.1 Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΕΔΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

ΕΠΙΠΕΔΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Επίπεδα Γραφήματα 197 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΙΠΕΔΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 7.1 Εισαγωγή 7.2 Τύπος του Euler 7.3 Αναπαράσταση Επίπεδου Γραφήματος 7.4 Δυϊκό Γράφημα ενός Επίπεδου Γραφήματος 7.5 Εξωεπίπεδο Γράφημα 7.6 Έλεγχος Επιπεδότητας

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων και Εφαρμογές - Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Φεβρουάριος 2017

Θεωρία Γραφημάτων και Εφαρμογές - Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Φεβρουάριος 2017 Θεωρία Γραφημάτων και Εφαρμογές - Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Φεβρουάριος 2017 ΕΓΘΑ : Σ. Κοσμαδάκης, «Εισαγωγή στα Γραφήματα, Θεωρία-Ασκήσεις». Α 1 Έστω η παρακάτω σχέση Q(k) πάνω στο σύνολο {1, 2} όπου k τυχαίος

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόβλημα μονοδρόμησης (The One-Way Street Problem)

Το πρόβλημα μονοδρόμησης (The One-Way Street Problem) Το πρόβλημα μονοδρόμησης (The One-Way Street Problem) Το πρόβλημα Σχετίζεται με τη διαχείριση της κίνησης οχημάτων στους δρόμους Αν δεν υπήρχαν καθυστερήσεις στην κίνηση στις πόλεις Αποφυγή σπατάλης ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

R ισούται με το μήκος του. ( πρβλ. την ιστορική σημείωση 3.27 στο τέλος

R ισούται με το μήκος του. ( πρβλ. την ιστορική σημείωση 3.27 στο τέλος 73 3. Συμπαγείς χώροι 3. Συμπαγείς χώροι και βασικές ιδιότητες Οι συμπαγείς χώροι είναι μια από τις πιο σημαντικές κλάσεις τοπολογικών χώρων. Η κλάση των συμπαγών χώρων περιλαμβάνει τα κλειστά διαστήματα,b

Διαβάστε περισσότερα

1. Σε ένα τουρνουά με 8 παίκτες μπορεί οι παίκτες να συμμετείχαν σε: 6,5,4,4,4,3,1,1 αγώνες αντίστοιχα;

1. Σε ένα τουρνουά με 8 παίκτες μπορεί οι παίκτες να συμμετείχαν σε: 6,5,4,4,4,3,1,1 αγώνες αντίστοιχα; Ασκήσεις υποδειγματικές για το θεωρητικό μέρος του μαθήματος Α1. Εξετάστε αν είναι Σωστή ή Λάθος κάθε μία από τις επόμενες προτάσεις. Εξηγείστε την απάντησή σας. 1. Σε ένα τουρνουά με 8 παίκτες μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 7: X Y Σχήμα 7.2: Παράδειγμα για το Πόρισμα 7.2, όπου: 1 = {1, 2, 5}, 2 = {1, 2, 3}, 3 = {4}, 4 = {1, 3, 4}. Θ

Διάλεξη 7: X Y Σχήμα 7.2: Παράδειγμα για το Πόρισμα 7.2, όπου: 1 = {1, 2, 5}, 2 = {1, 2, 3}, 3 = {4}, 4 = {1, 3, 4}. Θ Διάλεξη 7: 2.11.2016 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Βασίλης Μαργώνης & Σ. Κ. 7.1 Εφαρμογές του Θεωρήματος του Hall Πόρισμα 7.1 (Ελλειματική εκδοχή Θεωρήματος Hall) Δίνεται διμερές

Διαβάστε περισσότερα

HY Λογική Διδάσκων: Δ. Πλεξουσάκης

HY Λογική Διδάσκων: Δ. Πλεξουσάκης HY-180 - Λογική Διδάσκων: Δ. Πλεξουσάκης Πληρότητα της μεθόδου επίλυσης Λήμμα: Αν κάθε μέλος ενός συνόλου όρων περιέχει ένα αρνητικό γράμμα, τότε το σύνολο είναι ικανοποιήσιμο. Άρα για να είναι μη-ικανοποιήσιμο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Τμημα Μαθηματικων Αθανάσιος Κωνσταντινίδης Αλγοριθμοι και Πολυπλοκοτητα της Ισχυρης Τριαδικης Κλειστοτητας σε Κλασεις Γραφηματων ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ Ιωάννινα, 2016 Η παρούσα Μεταπτυχιακή

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων. Ενότητα: Συνεκτικότητα και Δισυνεκτικότητα. Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος. Τμήμα: Μαθηματικών

Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων. Ενότητα: Συνεκτικότητα και Δισυνεκτικότητα. Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος. Τμήμα: Μαθηματικών Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων Ενότητα: Συνεκτικότητα και Δισυνεκτικότητα Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος Τμήμα: Μαθηματικών Θεωρία Γραφημάτων Χάρης Παπαδόπουλος 2012, Διάλεξη Κεφαλαίου 2 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 13: D Σχήμα 13.2: Ενδεικτική αναπαράσταση δίσκου D που ορίζει ο στην εμβάπτιση Γ. Σχήμα 13.3: Σχηματική επεξήγηση περιπτώσεων πο

Διάλεξη 13: D Σχήμα 13.2: Ενδεικτική αναπαράσταση δίσκου D που ορίζει ο στην εμβάπτιση Γ. Σχήμα 13.3: Σχηματική επεξήγηση περιπτώσεων πο Διάλεξη 13: 25.11.26 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Καλλιόπη Πατερομιχελάκη & Σ. Κ. 13.1 Εναγόμενοι κύκλοι Ορισμός 13.1 Ενας κύκλος του γραφήματος G = (V, E), καλείται εναγόμενος

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Θεωρίας Γράφων (Graph Theory)

Στοιχεία Θεωρίας Γράφων (Graph Theory) Στοιχεία Θεωρίας Γράφων (Graph Theory) Ε Εξάμηνο, Τμήμα Πληροφορικής & Τεχνολογίας Υπολογιστών ΤΕΙ Λαμίας plam@inf.teilam.gr, Οι διαφάνειες βασίζονται στα βιβλία:. Αλγόριθμοι, Σχεδιασμός & Ανάλυση, η έκδοση,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Πληροφορικής Εξάμηνο ΣΤ ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Πληροφορικής Εξάμηνο ΣΤ ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Πληροφορικής Εξάμηνο ΣΤ ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ 3 η Διάλεξη Μονοπάτια και Κύκλοι Μήκη και αποστάσεις Κέντρο και μέσο γράφου. Ακτίνα και Διάμετρος Δυνάμεις Γραφημάτων Γράφοι Euler.

Διαβάστε περισσότερα

Διμερή γραφήματα και ταιριάσματα

Διμερή γραφήματα και ταιριάσματα Κεφάλαιο 6 Διμερή γραφήματα και ταιριάσματα Κύριες βιβλιογραφικές αναφορές για αυτό το Κεφάλαιο είναι οι C. L. Liu and C. Liu 1985, Cameron 1994, Diestel 2005 και Stanley 1986. 6.1 Διμερή γραφήματα Η κλάση

Διαβάστε περισσότερα

Κλάσεις Πολυπλοκότητας

Κλάσεις Πολυπλοκότητας Κλάσεις Πολυπλοκότητας Παύλος Εφραιμίδης pefraimi ee.duth.gr Κλάσεις Πολυπλοκότητας 1 Οι κλάσεις πολυπλοκότητας P και NP P: Polynomial ΗκλάσηP περιλαμβάνει όλα τα υπολογιστικά προβλήματα που μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα Ι

Κατανεμημένα Συστήματα Ι Κατανεμημένα Συστήματα Ι Εκλογή αρχηγού και κατασκευή BFS δένδρου σε σύγχρονο γενικό δίκτυο Παναγιώτα Παναγοπούλου Περίληψη Εκλογή αρχηγού σε γενικά δίκτυα Ορισμός του προβλήματος Ο αλγόριθμος FloodMax

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας. Διάλεξη 13: Παραλλαγές Μηχανών Turing και Περιγραφή Αλγορίθμων

ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας. Διάλεξη 13: Παραλλαγές Μηχανών Turing και Περιγραφή Αλγορίθμων ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας Διάλεξη 13: Παραλλαγές Μηχανών Turing και Περιγραφή Αλγορίθμων Τι θα κάνουμε σήμερα Εισαγωγή Πολυταινιακές Μηχανές Turing (3.2.1) Μη Ντετερμινιστικές Μηχανές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΕΝΑΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης.

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΕΝΑΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης. ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΕΝΑΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, 5-10-13 Μ. Παπαδημητράκης. 1 Τώρα θα μιλήσουμε για την έννοια της περιοχής, η οποία έχει κεντρικό ρόλο στη μελέτη της έννοιας του ορίου (ακολουθίας και συνάρτησης). Αν > 0, ονομάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

0x2 = 2. = = δηλαδή η f δεν. = 2. Άρα η συνάρτηση f δεν είναι συνεχής στο [0,3]. Συνεπώς δεν. x 2. lim f (x) = lim (2x 1) = 3 και x 2 x 2

0x2 = 2. = = δηλαδή η f δεν. = 2. Άρα η συνάρτηση f δεν είναι συνεχής στο [0,3]. Συνεπώς δεν. x 2. lim f (x) = lim (2x 1) = 3 και x 2 x 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 8: ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO - ΠΡΟΣΗΜΟ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ - ΘΕΩΡΗΜΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ ΤΙΜΩΝ - ΘΕΩΡΗΜΑ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΤΙΜΗΣ - ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΜΩΝ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα

Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα Ροή Δικτύου Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Μοντελοποίηση Δικτύων Μεταφοράς Τα γραφήματα χρησιμοποιούνται συχνά για την μοντελοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Διδάσκοντες: Σ. Ζάχος, Δ. Φωτάκης Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Γραφήματα Μοντελοποίηση πολλών σημαντικών προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ή κανονικός ( regular ), αν για κάθε x και κάθε κλειστό αντιπαραδείγματα με τα οποία αποδεικνύεται ότι οι αντίστροφες συνεπαγωγές δεν ισχύουν.

ή κανονικός ( regular ), αν για κάθε x και κάθε κλειστό αντιπαραδείγματα με τα οποία αποδεικνύεται ότι οι αντίστροφες συνεπαγωγές δεν ισχύουν. 93 4 Διαχωριστικά αξιώματα Στο κεφάλαιο αυτό εισάγουμε τα λεγόμενα διαχωριστικά αξιώματα και εξετάζουμε τις βασικές ιδιότητές τους. Ένα από αυτά το έχουμε ήδη εισαγάγει δηλαδή το αξίωμα Husdorff ( ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

4 Ασθενείς τοπολογίες σε χώρους με νόρμα. 4.1 θεωρήματα Mazur, Alaoglou, Goldstine.

4 Ασθενείς τοπολογίες σε χώρους με νόρμα. 4.1 θεωρήματα Mazur, Alaoglou, Goldstine. 8 Έστω (, ) 4 Ασθενείς τοπολογίες σε χώρους με νόρμα 4. θεωρήματα Mazur, Alaoglou, Goldste. χώρος με νόρμα. Υπενθυμίζουμε ότι η ασθενής τοπολογία T του έχει ως βάση ( ανοικτών ) περιοχών του όλα τα σύνολα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα Ι

Κατανεμημένα Συστήματα Ι Εκλογή αρχηγού σε γενικά δίκτυα 20 Οκτωβρίου 2016 Παναγιώτα Παναγοπούλου Εκλογή αρχηγού σε γενικά δίκτυα Προηγούμενη διάλεξη Σύγχρονα Κατανεμημένα Συστήματα Μοντελοποίηση συστήματος Πρόβλημα εκλογής αρχηγού

Διαβάστε περισσότερα

Πληρότητα της μεθόδου επίλυσης

Πληρότητα της μεθόδου επίλυσης Πληρότητα της μεθόδου επίλυσης Λήμμα: Αν κάθε μέλος ενός συνόλου όρων περιέχει ένα αρνητικό γράμμα, τότε το σύνολο είναι ικανοποιήσιμο. Άρα για να είναι μη-ικανοποιήσιμο, θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

B = F i. (X \ F i ) = i I

B = F i. (X \ F i ) = i I Κεφάλαιο 3 Τοπολογία μετρικών χώρων Ομάδα Α 3.1. Εστω (X, ρ) μετρικός χώρος και F, G υποσύνολα του X. Αν το F είναι κλειστό και το G είναι ανοικτό, δείξτε ότι το F \ G είναι κλειστό και το G \ F είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αναζήτηση Κατά Πλάτος

Αναζήτηση Κατά Πλάτος Αναζήτηση Κατά Πλάτος Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γραφήματα Μοντελοποίηση πολλών σημαντικών προβλημάτων (π.χ. δίκτυα

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 10η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 10η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 0η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Τομέας Μαθηματικών Φεβρουάριος 07 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 0η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝΔΡΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

ΔΕΝΔΡΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Δενδρικά Γραφήματα 93 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΔΕΝΔΡΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 3.1 Εισαγωγή 3.2 Βασικές Ιδιότητες Δένδρων 3.3 Απαρίθμηση Δένδρων 3.4 Γενετικά Δένδρα 3.5 Ελάχιστα Γενετικά Δένδρα Προαπαιτούμενη Γνώση Πολύ καλή γνώση

Διαβάστε περισσότερα

6 Συνεκτικοί τοπολογικοί χώροι

6 Συνεκτικοί τοπολογικοί χώροι 36 6 Συνεκτικοί τοπολογικοί χώροι Έστω R διάστημα και f : R συνεχής συνάρτηση τότε, όπως γνωρίζουμε από τον Απειροστικό Λογισμό, η f έχει την ιδιότητα της ενδιάμεσου τιμής. Η ιδιότητα αυτή δεν εξαρτάται

Διαβάστε περισσότερα

Διαίρει και Βασίλευε. πρόβλημα μεγέθους Ν. διάσπαση. πρόβλημα μεγέθους k. πρόβλημα μεγέθους Ν-k

Διαίρει και Βασίλευε. πρόβλημα μεγέθους Ν. διάσπαση. πρόβλημα μεγέθους k. πρόβλημα μεγέθους Ν-k Διαίρει και Βασίλευε πρόβλημα μεγέθους Ν διάσπαση πρόβλημα μεγέθους k πρόβλημα μεγέθους Ν-k Διαίρει και Βασίλευε πρόβλημα μεγέθους Ν διάσπαση επιλύουμε αναδρομικά τα υποπροβλήματα πρόβλημα μεγέθους k πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 Ένωση Ξένων Συνόλων

Κεφάλαιο 11 Ένωση Ξένων Συνόλων Κεφάλαιο 11 Ένωση Ξένων Συνόλων Περιεχόμενα 11.1 Εισαγωγή... 227 11.2 Εφαρμογή στο Πρόβλημα της Συνεκτικότητας... 228 11.3 Δομή Ξένων Συνόλων με Συνδεδεμένες Λίστες... 229 11.4 Δομή Ξένων Συνόλων με Ανοδικά

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Κανονικές Γλώσσες (1)

Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Κανονικές Γλώσσες (1) Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Κανονικές Γλώσσες () Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Πεπερασμένα Αυτόματα (Κεφάλαιο., Sipser) Ορισμός πεπερασμένων αυτομάτων και ορισμός του

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Graph Algorithms. Παρουσίαση στα πλαίσια του μαθήματος «Παράλληλοι Αλγόριθμοι» Καούρη Γεωργία Μήτσου Βάλια

Graph Algorithms. Παρουσίαση στα πλαίσια του μαθήματος «Παράλληλοι Αλγόριθμοι» Καούρη Γεωργία Μήτσου Βάλια Graph Algorithms Παρουσίαση στα πλαίσια του μαθήματος «Παράλληλοι Αλγόριθμοι» Καούρη Γεωργία Μήτσου Βάλια Περιεχόμενα Μεταβατικό Κλείσιμο Συνεκτικές συνιστώσες Συντομότερα μονοπάτια Breadth First Spanning

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Δημήτρης Φωτάκης Διακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 3 η Εργασία: Γενική Εικόνα Αξιόλογη προσπάθεια,

Διαβάστε περισσότερα

4.3 Ορθότητα και Πληρότητα

4.3 Ορθότητα και Πληρότητα 4.3 Ορθότητα και Πληρότητα Συστήματα αποδείξεων όπως η μορφολογική παραγωγή και η κατασκευή μοντέλων χρησιμοποιούνται για να δείξουμε την εγκυρότητα εξαγωγών συμπερασμάτων. Ένα σύστημα αποδείξεων μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Όταν δεν υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης γράφουμε συνήθως ο τοπολογικός χώρος X και χρησιμοποιούμε την σύντμηση τ.χ. (= τοπολογικός χώρος).

Όταν δεν υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης γράφουμε συνήθως ο τοπολογικός χώρος X και χρησιμοποιούμε την σύντμηση τ.χ. (= τοπολογικός χώρος). 4 Τοπολογικοί χώροι. Στοιχειώδεις έννοιες της τοπολογίας Στην παράγραφο αυτή εισάγουμε τις βασικές έννοιες της τοπολογίας, δηλαδή αυτές του ανοικτού και κλειστού συνόλου, της κλειστότητας και του εσωτερικού

Διαβάστε περισσότερα

έντρα ιδάσκοντες:. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

έντρα ιδάσκοντες:. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έντρα ιδάσκοντες:. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έντρα έντρο: πρότυπο ιεραρχικής δομής. Αναπαράσταση

Διαβάστε περισσότερα

Φ(s(n)) = s (Φ(n)). (i) Φ(1) = a.

Φ(s(n)) = s (Φ(n)). (i) Φ(1) = a. 1. Τα θεμελιώδη αριθμητικά συστήματα Με τον όρο θεμελιώδη αριθμητικά συστήματα εννοούμε τα σύνολα N των φυσικών αριθμών, Z των ακεραίων, Q των ρητών και R των πραγματικών. Από αυτά, το σύνολο N είναι πρωτογενές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ημήτρης Φωτάκης ιακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 3 η Εργασία: Γενική Εικόνα Ικανοποιητική εικόνα, αντίστοιχη

Διαβάστε περισσότερα

Μέγιστη ροή. Κατευθυνόμενο γράφημα. Συνάρτηση χωρητικότητας. αφετηρίακός κόμβος. τερματικός κόμβος. Ροή δικτύου. με τις ακόλουθες ιδιότητες

Μέγιστη ροή. Κατευθυνόμενο γράφημα. Συνάρτηση χωρητικότητας. αφετηρίακός κόμβος. τερματικός κόμβος. Ροή δικτύου. με τις ακόλουθες ιδιότητες Κατευθυνόμενο γράφημα Συνάρτηση χωρητικότητας 2 6 20 Ροή δικτύου Συνάρτηση αφετηρίακός κόμβος 0 με τις ακόλουθες ιδιότητες 9 7 τερματικός κόμβος Περιορισμός χωρητικότητας: Αντισυμμετρία: Διατήρηση ροής:

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Πληροφορικής ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Πληροφορικής ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Πληροφορικής ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ 8 η Διάλεξη Επιπεδότητα (ή επιπεδικότητα γράφων) Βασικές εννοιες και ιδιότητες Θεώρημα Kuratowski Δυαδικότητα (Δυϊκότητα) επίπεδων γράφων Αλγόριθμοι

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Διακριτά Μαθηματικά. Ενότητα 4: Εισαγωγή / Σύνολα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Διακριτά Μαθηματικά. Ενότητα 4: Εισαγωγή / Σύνολα Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Διακριτά Μαθηματικά Ενότητα 4: Εισαγωγή / Σύνολα Αν. Καθηγητής Κ. Στεργίου e-mail: kstergiou@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΛΑΣΕΩΝ ΤΕΛΕΙΩΝ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΛΑΣΕΩΝ ΤΕΛΕΙΩΝ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΛΑΣΕΩΝ ΤΕΛΕΙΩΝ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ Η ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ Υποβάλλεται στην ορισθείσα από την Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. NP και Υπολογιστική Δυσεπιλυσιμότητα. Χρησιμοποιήθηκε υλικό από τις αγγλικές διαφάνειες του Kevin Wayne.

Κεφάλαιο 8. NP και Υπολογιστική Δυσεπιλυσιμότητα. Χρησιμοποιήθηκε υλικό από τις αγγλικές διαφάνειες του Kevin Wayne. Κεφάλαιο 8 NP και Υπολογιστική Δυσεπιλυσιμότητα Χρησιμοποιήθηκε υλικό από τις αγγλικές διαφάνειες του Kevin Wayne. 1 πρόβλημα αναζήτησης (search problem) Ένα πρόβλημα αναζήτησης είναι ένα πρόβλημα στο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ180: Λογική Διδάσκων: Δημήτρης Πλεξουσάκης. Φροντιστήριο 8 Επίλυση για Horn Clauses Λογικός Προγραμματισμός Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΗΥ180: Λογική Διδάσκων: Δημήτρης Πλεξουσάκης. Φροντιστήριο 8 Επίλυση για Horn Clauses Λογικός Προγραμματισμός Τετάρτη 9 Μαΐου 2012 ΗΥ180: Λογική Διδάσκων: Δημήτρης Πλεξουσάκης Φροντιστήριο 8 Επίλυση για Horn Clauses Λογικός Προγραμματισμός Τετάρτη 9 Μαΐου 2012 Πληρότητα της μεθόδου επίλυσης Λήμμα: Αν κάθε μέλος ενός συνόλου όρων περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

, για κάθε n N. και P είναι αριθμήσιμα.

, για κάθε n N. και P είναι αριθμήσιμα. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΤA ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Διδάσκοντες: Δ.Φωτάκης Θ. Σούλιου η Γραπτή Εργασία Ημ/νια παράδοσης 5/4/8 Θέμα (Διαδικασίες Απαρίθμησης.

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 Για τις ερωτήσεις 1-4 θεωρήσατε τον ακόλουθο γράφο. Ποιές από τις παρακάτω προτάσεις αληθεύουν και ποιές όχι;

ΑΣΚΗΣΗ 1 Για τις ερωτήσεις 1-4 θεωρήσατε τον ακόλουθο γράφο. Ποιές από τις παρακάτω προτάσεις αληθεύουν και ποιές όχι; ΘΕΜΑΤΑ ΔΕΝΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΛΗ0 ΑΣΚΗΣΗ Για τις ερωτήσεις - θεωρήσατε τον ακόλουθο γράφο. Ποιές από τις παρακάτω προτάσεις αληθεύουν και ποιές όχι; Β Ε Α 6 Δ 5 9 8 0 Γ 7 Ζ Η. Σ/Λ Δυο από τα συνδετικά

Διαβάστε περισσότερα