astelc1 1 Στερεοηλεκτρονικά φαινόµενα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "astelc1 1 Στερεοηλεκτρονικά φαινόµενα"

Transcript

1 astelc1 1 Στερεοηλεκτρονικά φαινόµενα Οι διάφοροι δεσµοί που συγκρατούν τα άτοµα σε ένα µόριο είναι το αποτέλεσµα της αλληλεπίδρασης των δεσµικών ηλεκτρονίων και συνολικά απαρτίζουν το µοριακό σκελετό του µορίου. Επειδή βεβαίως τα ηλεκτρόνια αλληλεπιδρούν σύµφωνα µε τους κανόνες που επιβάλλουν τα τροχιακά στα οποία βρίσκονται (δυο µόνο ηλεκτρόνια ανά δεσµικό τροχιακό, κατεύθυνση στο χώρο, διαστάσεις και συµµετρία των τροχιακών κλπ) τα µόρια έχουν συγκεκριµένη βασική µορφή στο χώρο. Μικρές τάσεις και κάµψεις των δεσµών, αλλά κυρίως περιστροφές περί απλούς δεσµούς είναι δυνατόν να γίνονται (διαµορφώσεις) χωρίς να µεταβάλλεται ριζικά το ενεργειακό περιεχόµενο του µορίου, όπως αυτό θα συνέβαινε αν θραύονταν ή δηµιουργούνταν δεσµοί. Αυτές οι σχετικά µικρής ενέργειας αλλαγές στη δοµή του µορίου επηρεάζονται (πολλές φορές σε σηµαντικό βαθµό) από δευτερεύουσες ηλεκτρονιακές αλληλεπιδράσεις. Τις αλληλεπιδράσεις αυτές εκφράζουµε και αναλύουµε µε τον ίδιο τρόπο όπως και τις ισχυρότερες δεσµικές αλληλεπιδράσεις του µοριακού σκελετού. Θεωρούµε δηλαδή ότι πρόκειται για µετακίνηση ηλεκτρονικής πυκνότητας µέσω τροχιακών επικαλύψεων. Συνηθέστατα πρόκειται για επικάλυψη ενός κατειληµµένου µη δεσµικού τροχιακού (δότης) µε ένα κενό αντιδεσµικό τροχιακό (δέκτης). Ως χαρακτηριστικό παράδειγµα µπορεί να αναφερθεί το ανωµερικό φαινόµενο, κατά το οποίο στους πυρανοζίτες (αλλά και σε άλλες παρεµφερείς ουσίες) παρατηρείται µια γενική προτίµηση του ανωµερικού υποκαταστάτη για αξονική τοποθέτηση του στο ανάκλιντρο του εξαµελούς δακτυλίου κατά προτίµηση έναντι της ισηµερινής. Όπως θα εξηγηθεί αναλυτικά πιο κάτω, η αξονική τοποθέτηση της ανωµερικής οµάδας Ο µεγιστοποιεί την αλληλεπίδραση της οµάδας αυτής µε τα µονήρη ηλεκτρόνια του οξυγόνου του δακτυλίου, επειδή τότε τα τροχιακά των οξυγόνων έχουν την ευνοϊκότερη σχετική θέση για µέγιστη επικάλυψη και αποτελεσµατική µετακίνηση ηλεκτρονικής πυκνότητας, το οποίο οδηγεί σε σταθεροποίηση της δοµής. Τέτοιου είδους αλληλεπιδράσεις εντός ενός µορίου και τα αποτελέσµατά τους στη δοµή και τη δραστικότητα του µορίου συνιστούν το στερεοηλεκτρονικό φαινόµενο. Ο όρος φαινόµενο υπονοεί ότι πρόκειται για κάτι ασύνηθες ή µη αναµενόµενο εκ πρώτης όψεως. Πράγµατι, βασιζόµενοι στη συνηθισµένη διαπίστωση, ότι ένας υποκαταστάτης κυκλοεξανικού δακτυλίου σταθεροποιείται καλύτερα σε ισηµερινή θέση, θα δυσκολευτούµε να αιτιολογήσουµε το γεγονός ότι οι γλυκοζιτικές αλκοξυοµάδες σταθεροποιούνται καλύτερα σε αξονική θέση του δακτυλίου της πυρανόζης. Οι πρόσθετες σταθεροποιητικές αλληλεπιδράσεις που πρέπει να συνυπολογισθούν για να δικαιολογηθεί η αξονική σταθεροποίηση που προαναφέρθηκε είναι ακριβώς το ανωµερικό φαινόµενο των σακχάρων, µια ειδική περίπτωση στερεοηλεκτρονικής αλληλεπίδρασης. Αξονική σταθεροποίηση των 2-αλκοξυπυρανίων.

2 astelc1 2 Επί πλέον για την εξήγηση χρησιµοποιούνται εξ ίσου ασυνήθεις υβριδικές δοµές, όπως φαίνεται πιο πάνω όπου έχουµε διαχωρισµό φορτίων µε θραύση δεσµών. Παρόµοιες ασυνήθιστες απεικονίσεις χρησιµοποιούµε και στην εξήγηση του υπερσυζυγιακού φαινοµένου! Αλλά ως στερεοηλεκτρονικό φαινόµενο µπορεί επίσης να θεωρηθεί και η προτίµηση µιας συγκεκριµένης δοµής (γεωµετρικής διάταξης) για τη µεταβατική κατάσταση (ΜΚ) µιας αντίδρασης όπου και πάλι µια συγκεκριµένη δοµή της ΜΚ σταθεροποιείται έναντι άλλων δοµών µε πιο αποτελεσµατική επικάλυψη των τροχιακών που συµµετέχουν στη µετατροπή. Ως απλό παράδειγµα µπορεί να αναφερθεί η τριγωνική διπυραµιδική διάταξη της ΜΚ µιας τυπικής αντίδρασης S 2.Με αυτή τη γεωµετρία, όπου η εισερχόµενη και η αποχωρούσα οµάδα κατέχουν τις πολικές θέσεις της διπυραµίδας, θεωρείται ότι επιτυγχάνεται η βέλτιστη επικάλυψη του µονήρους ζεύγους ηλεκτρονίων του δότη (πυρηνόφιλο) µε το κενό αντιδεσµικό σ* τροχιακό του δέκτη (ηλεκτρονιόφιλο). B A A B A u σ* C Γ sp 3 σ X u C Γ MK sp 2 X u σ C sp 3 B +X Γ Τροχιακή εικόνα µιας S 2 υποκατάστασης Αυτή η γεωµετρική διάταξη της ΜΚ έχει ως τελικό (παρατηρήσιµο) επακόλουθο την αναστροφή της στερεοχηµείας στο προϊόν σε σχέση µε το αρχικό υπόστρωµα και καθιστά τον τυπικό S 2 µηχανισµό µια στερεοειδική µετατροπή: η στερεοχηµική σχέση µεταξύ αρχικής και τελικής δοµής είναι ετερόπλευρη (ανεστραµµένη δοµή) ως προς τους τρεις κοινούς υποκαταστάτες. Οι παράγοντες που επηρεάζουν γενικά το βαθµό των ηλεκτρονιακών αλληλεπιδράσεων (συµπεριλαµβανόµενων και των στερεοηλεκτρονικών) είναι: 1. Η ενεργειακή διαφορά στις στάθµες των ηλεκτρονίων του δότη και του δέκτη. Ο δότης είναι συνήθως ένα µη δεσµικό ζεύγος ηλεκτρονίων (M) που εκχωρείται σε ένα κενό αντιδεσµικό τροχιακό (LUΜΟ) του δέκτη. Όσο υψηλότερη είναι η ενεργειακή στάθµη του M (λιγότερο ηλεκτραρνητικό άτοµο, περισσότερο αποµακρυσµένη εξωτερική στοιβάδα, µικρότερος χαρακτήρας s ) τόσο µεγαλύτερη σταθεροποίηση επιτυγχάνεται κατά την ανάµειξη µε το LUM του δέκτη, και τόσο χαµηλότερη είναι η στάθµη του νέου δεσµικού τροχιακού που προκύπτει δηλαδή τόσο ευνοϊκότερη είναι η αλληλεπίδραση π.χ. το J έχει λιγότερο σταθεροποιηµένα µονήρη ζεύγη από το ηλεκτραρνητικότερο και µικρότερο ΟΗ και άρα είναι καλύτερο πυρηνόφιλο στις συνήθεις S 2 αντιδράσεις.

3 astelc Η συµµετρία των τροχιακών που συµµετέχουν π.χ. ένα σ* αντιδεσµικό τροχιακό έχει αξονική συµµετρία όπως και ένα sp 3 µη δεσµικό τροχιακό, και άρα η µέγιστη επικάλυψη επιτυγχάνεται κατά µήκος του κοινού άξονα : π.χ. στην αντίδραση εξουδετέρωσης µεταξύ αµίνης και οξέος Η Χ η µεταφορά του πρωτονίου γίνεται κατü ìþκοò τηò ευθεßαò X για να προκýψει το πρωτονιωìýνο τετραεδρικü Üζωτο. 3. Η αποτελεσµατική επικάλυψη των αλληλεπιδρώντων τροχιακών. Για να επιτευχθεί η επικάλυψη πρέπει τα τροχιακά να είναι παραπλήσιου µεγέθους και να προσεγγίσουν αρκετά. Η προσέγγιση όµως των τροχιακών συνεπάγεται την προσέγγιση και γειτονικών τµηµάτων οµάδων των αντιδρώντων µορίων η οποία µπορεί να δηµιουργεί στερεοχηµικό συνωστισµό και άπωση Van der Waals, εµποδίζοντας τη βέλτιστη επικάλυψη. Επειδή επί πλέον η προσέγγιση των τροχιακών πρέπει συχνά να γίνει και µε τον απαιτούµενο προσανατολισµό είναι δυνατόν να απαιτείται κάµψη δεσµών (εισαγωγή γωνιακής τάσης) που προφανώς εµποδίζει τη βέλτιστη επικάλυψη ή και την απαγορεύει εντελώς. Τέτοια αδυναµία επίτευξης της απαιτούµενης γεωµετρίας για αντίδραση έχει παρατηρηθεί συχνά σε ενδοµοριακές αντιδράσεις κυκλοποίησης π.χ. Η προσπάθεια ενδοµοριακής α-αλκυλίωσης της ακόλουθης γ-βρωµοκετόνης αποδείχθηκε ανεπιτυχής: C 3 Br βüση C 2 Br Ο σχηµατισµός πενταµελούς δακτυλίου είναι γενικά εύκολος όπως επίσης εύκολα γίνονται και α-αλκυλιώσεις κετονών µε αλκυλοβρωµίδια σε αλκαλικό περιβάλλον. Στην προκείµενη περίπτωση όµως επειδή το αρνητικό φορτίο στον άνθρακα δε βρίσκεται σε sp 3 αλλά σε sp 2 τροχιακό του ενολικού ανιόντος η προσέγγιση του ενολικού προς τη βρωµοµεθυλοµάδα πρέπει να γίνει µε το πλευρό του επίπεδου ενολικού συστήµατος. Τέτοια γεωµετρία είναι ανέφικτη λόγω του µικρού µήκους της αλυσίδας που συνδέει τις δυο λειτουργικές οµάδες και η αντίδραση οδηγείται προς σχηµατισµό φουρανικού δακτυλίου µε προσβολή από το άτοµο οξυγόνου. Το γιατί αυτή η δεύτερη προσβολή είναι εφικτή σε αντίθεση µε την πρώτη, έχει να κάνει µε τον υβριδισµό του οξυγόνου το οποίο διαθέτει n ζεύγος που µπορεί να ευθυγραµµιστεί όπισθεν του δεσµού C-Br Και να λειτουργήσει ως πυρηνόφιλο S 2.

4 astelc1 4 C 2 Br Τέλος, πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα ότι οι αλληλεπιδράσεις για τις οποίες έγινε συζήτηση στις προηγούµενες παραγράφους εκδηλώνονται σε διαφορετικό βαθµό κατά περίπτωση, ανάλογα π.χ. µε το βαθµό στον οποίο ο µοριακός σκελετός του συγκεκριµένου µορίου µπορεί να προσαρµοσθεί στις γεωµετρικές απαιτήσεις της αλληλεπίδρασης. Η διαφοροποίηση είναι σταδιακή, και οµοίως σταδιακή είναι και η συνακόλουθη διαφοροποίηση στις ιδιότητες του µορίου π.χ στη δραστικότητά του. Ως χαρακτηριστικό παράδειγµα µπορεί να παρουσιασθεί η περίπτωση των κυκλοαλκενίων: Η βέλτιστη πλευρική επικάλυψη των p τροχιακών των δυο ανθράκων του διπλού δεσµού προφανώς επιτυγχάνεται όταν αυτά είναι συµπαράλληλα (οπότε και οι δυο άνθρακες είναι συνεπίπεδοι µε τους τέσσερις υποκαταστάτες του δ.δ). Στα trans-κυκλοαλκένια παρατηρείται σταδιακή αύξηση της δραστικότητας µε τη σµίκρυνση του δακτυλίου. Αυτό είναι συνέπεια της διαρκώς µικρότερης επικάλυψης p-p (ασθενέστερος π- δεσµός) επειδή η αλυσίδα που κλείνει δακτύλιο από trans-θέσεις διπλού δεσµού υφίσταται παραµόρφωση και η τάση που αναπτύσσεται εµποδίζει την συµπαραλληλία διότι εξωθεί τους δυο sp 2 (επίπεδους) άνθρακες εκτός του κοινού τους επιπέδου. Το trans-κυκλοοκτένιο είναι µερικές τάξεις µεγέθους δραστικότερο από το σταθερό cis-ισοµερές του, το transκυκλοεπτένιο είναι θερµικά ασταθές ενώ το trans- κυκλοεξένιο δεν έχει ακόµα αποµονωθεί. σταθερü, δραστικü trans-κυκλοοκτýνιο ασταθýò, trans-κυκλοεπτýνιο ìη αποìονþσιìο trans-κυκλοεξýνιο (C 2 ) ν (C 2 ) ν βýλτιστη επικüλυψη ν=ìεγüλο ελλειπþò επικüλυψη ν=3,4,5 Mείωση της σταθερότητας του δ.δ µε την αύξηση της γεωµετρικής παραµόρφωσης

5 astelc1 5 Στερεοηλεκτρονικά ευνοούµενες διαµορφώσεις σε ακετάλες. Ανωµερικό φαινόµενο. Σύµφωνα µε την επικρατέστερη αντίληψη το άτοµο οξυγόνου θεωρείται ότι υιοθετεί τον υβριδισµό των ατόµων µε τα οποία έχει σχηµατίσει σ δεσµούς. Έτσι ένα αιθερικού τύπου οξυγόνο θεωρείται ότι έχει sp 3 υβριδισµό όπως και οι γειτονικοί του άνθρακες και συνεπώς τα µη δεσµικά τροχιακά προσανατολίζονται προς τις κορυφές τετραέδρου. Για τις ακετάλες δεχόµαστε κατ αρχήν µια ανάλογη δοµή για τα δυο οξυγόνα του ακεταλικού συστήµατος. εßτε o o εκτεταìýνη (zig-zag) διαìüρφωση ακεταλικþ δοìþ Βασιζόµενοι στα ήδη γνωστά περί διαµορφώσεων της ανθρακικής αλυσίδας των αλκανίων και µε την παραδοχή ότι η ανταλλαγή µεθυλενοµάδας µε οξυγόνο δε διαφοροποιεί ριζικά την κατάσταση, θα αναµέναµε ότι η σταθερότερη και προτιµητέα διαµόρφωση γύρω από τα δυο τετραεδρικά οξυγόνα θα είναι η εικονιζόµενη zig-zag, η anti-διαµόρφωση, όπου ο ογκωδέστερες οµάδες υιοθετούν αντιπαράλληλες θέσεις γύρω από τους δυο δεσµούς C Ο. Υπενθυµίζεται εδώ ότι τα µονήρη ζεύγη του οξυγόνου έχουν διαστάσεις VdW παραπλήσιες µε αυτές ενός δεσµού C. προαναφερθείσα πρόβλεψη σταθερότερης διαµόρφωσης δεν επαληθεύεται όµως πειραµατικά. Έχει βρεθεί ότι για τη µεθυλάλη (C 2 (C 3 ) 2 ) το επικρατέστερο διαµορφoµερές είναι αυτό το οποίο έχει τις περί το δεσµό C Ο ογκωδέστερες οµάδες (C 3 και C 3 ) σε sc συγκλινή (ή gauche) διαµόρφωση και όχι αντιπαράλληλες (ap). C 3 C 3 3 C C 3 C 3 C 3 sc + sc - ap C 3 C 3 C 3 C 3 C 3 C 3 Οι τρεις διαβαθµισµένες διαµορφώσεις της µεθυλάλης Η εξήγηση για την προτίµηση των συγκλινών διαµορφώσεων είναι ότι στις δοµές ακετάλης λειτουργεί και µάλιστα καθοριστικά ένα στερεοηλεκτρονικό φαινόµενο που συνίσταται στην

6 astelc1 6 απόδοση ηλεκτρονικής πυκνότητας από το µη δεσµικό ζεύγος του ενός οξυγόνου προς το δεύτερο οξυγόνο. Η µεταφορά αυτή ηλεκτρονικής πυκνότητας γίνεται µέσω του αντιδεσµικού σ* τροχιακού του οξυγόνου- δέκτη το οποίο εκτείνεται στην προέκταση του δεσµού C Ο, προς την αντίθετη πλευρά από αυτή του σ δεσµικού τροχιακού. Η επικάλυψη των δυο αυτών τροχιακών n-σ* µεγιστοποιείται όταν το n τροχιακό είναι αντιπαράλληλο προς το δεσµό C Ο (σ τροχιακό). n σ* σ C 3 2 C C 3 C 3 C 3 A C 3 B C 3 Το ανωìερικü φαινüìενο στη ìεθυλüλη Α: τροχιακþ απεικüνιση Β: απεικüνιση ìε συντονισìü δοìþν Lewis Ώστε η επικρατέστερη διαµόρφωση µιας ακετάλης γενικά είναι αυτή στην οποία λειτουργεί το στερεοηλεκτρονικό φαινόµενο και ταυτόχρονα ελαχιστοποιείται η στερεοχηµική παρεµπόδιση µεταξύ των οµάδων, όπως φαίνεται στο ακόλουθο σχήµα. σταθερüτερη 1,3-Üπωση Το ίδιο φαινόµενο λειτουργεί και στην ειδική αλλά πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση των κυκλικών ακεταλών όπως είναι οι ηµιακετάλες των πυρανοζονών, οι πυρανοζίτες και άλλα συναφή παράγωγα. Στην περίπτωση αυτή έχουµε το κλασσικό ανωµερικό φαινόµενο των σακχάρων και το όνοµα χρησιµοποιείται συχνά κατ επέκταση για να χαρακτηρίσει όλα τα στερεοηλεκτρονικά φαινόµενα αυτού του είδους. Στους πυρανοζίτες, η βασική επί µέρους δοµή που είναι και ο φορέας του φαινοµένου είναι η ακετάλη της θέσης 1 (ανωµερική θέση) διαìüρφωση 1C διαìüρφωση C1 Tα δυο ανάκλιντρα ενός τετραϋδροπυρανυλαιθέρα

7 astelc1 7 Από τη δοµή του ανακλίντρου είναι φανερό ότι αξονική τοποθέτηση της οµάδας εξασφαλίζει αντιπαράλληλη θέση του εξωκυκλικού δεσµού C µε το αξονικό µονήρες ζεύγος του ενδοκυκλικού οξυγόνου, όπως ακριβώς απαιτείται για τη βέλτιστη αλληλεπίδρασή τους. Η αναστροφή του δακτυλίου τοποθετεί την σε ισηµερινή θέση που είναι µεν στερεοχηµικά ευνοϊκότερη γιατί αναιρούνται οι 1,3 και 1,5 αξονικές παρεµποδίσεις αλλά από τη θέση αυτή ο δεσµός C Ο δεν έχει αντιπαράλληλο κανένα από τα δυο ζεύγη του οξυγόνου του δακτυλίου, ώστε δεν επωφελείται από ανωµερική σταθεροποίηση. Στην αντιπαράθεση: ανωµερική σταθεροποίηση και στερεοχηµική αποσταθεροποίηση της αξονικής θέσης, συνήθως υπερισχύει το στερεοηλεκτρονικό φαινόµενο, δηλαδή ανωµερική σταθεροποίηση. Για τους γλυκοζίτες και συναφή παράγωγα των πυρανοζών (αλογονόζες, εστέρες κλπ) ισχύουν όσα βασικά αναφέρθηκαν για τα παράγωγα του πυρανίου µε τις ακόλουθες χρήσιµες προσθήκες. Η διαµορφωτική ανάλυση του δακτυλίου πυρανόζης ενός σακχάρου περιπλέκεται κάπως λόγω της ύπαρξης υποκαταστατών στις περισσότερες θέσεις του δακτυλίου και της εναλλαγής µεταξύ αξονικών και ισηµερινών θέσεων κατά τις αναστροφές του δακτυλίου, οι οποίες µεγιστοποιούν και ελαχιστοποιούν το ανωµερικό φαινόµενο π.χ Ένας β-γλυκοπυρανοζίτης, µε ισηµερινή γεωµετρία στην ανωµερική θέση ίσως να µην είναι εφικτό να αποκτήσει την αξονική θέση της γλυκοζιτικής οµάδας µε αναστροφή δακτυλίου, επειδή (ειδικά για τη δοµή γλυκόζης) αυτό θα έφερνε σε αξονική θέση ταυτόχρονα όλους τους υποκαταστάτες: C 2 αναστροφþ δακτυλßου C 2 ισηìερινü β-παρüγωγο γλυκüζηò αξονικü β-παρüγωγο γλυκüζηò Σε ειδικές περιπτώσεις όµως το ενεργειακό όφελος από τη λειτουργία του ανωµερικού φαινοµένου είναι τέτοιο που να µπορεί να αντισταθµίσει την απώλεια από την αξονική τοποθέτηση υποκαταστατών π.χ Το τριακετυλο-ξυλοπυρανοζυλο φθορίδιο ευρίσκεται κυρίως στη διαµόρφωση που τοποθετεί όλες τις οµάδες αξονικές : Ac Ac Ac Ac Ac Ac κýριο διαìορφοìερýò

8 astelc1 8 Το πολύ ηλεκτραρνητικό άτοµο φθορίου δηµιουργεί ένα ισχυρό ανωµερικό φαινόµενο σταθεροποιώντας το αντιπαράλληλο ζεύγος του οξυγόνου και προσδίδοντας χαρακτήρα δ.δ στον εσωκυκλικό δεσµό C Στους πυρανοζίτες η επιθυµητή αξονική τοποθέτηση (του ανωµερικού υποκαταστάτη) είναι δυνατόν να επιτευχθεί και µε άλλο τρόπο (εκτός από την αναστροφή του δακτυλίου). Είναι δυνατόν δηλαδή σε όξινο περιβάλλον να γίνει διάσπαση της ακετάλης (λύση δεσµών) και ανασχηµατισµός της µε την επιθυµητή γεωµετρία, π.χ: Σε αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται για χηµική µετατροπή (ισοµερίωση,ανωµερίωση) και όχι για αλλαγή διαµόρφωσης του ίδιου µορίου. Σχεδόν πάντα παρατηρείται ότι το µόριο ανωµεριώνεται επειδή κερδίζει την ανωµερική σταθεροποίηση χωρίς να συµπαρασύρονται σε αξονικές θέσεις άλλοι ισηµερινοί υποκαταστάτες. Συνοπτικά λοιπόν είναι δυνατόν να διατυπωθεί µιας γενικότερης ισχύος διαπίστωση, ότι: Οι διαµορφώσεις που διαθέτουν έναν καλό δότη ηλεκτρονίων σε αντιπαράλληλη θέση µε έναν καλό δέκτη πλεονεκτούν στερεοηλεκτρονικά έναντι των άλλων διαµορφώσεων. Το φαινόµενο gauche Η προηγούµενη γενίκευση του ανωµερικού φαινοµένου µπορεί να χρησιµεύσει για να εξηγηθεί µια άλλη κατηγορία διαµορφωτικών προτιµήσεων, το φαινόµενο σύγκλισης (φαινόµενο gauche). Έχει διαπιστωθεί ότι µόρια µε το σύστηµα δεσµών Χ C C Ζ (Χ,Ζ ηλεκτραρνητικά άτοµα ή οµάδες) δείχνουν να ευρίσκονται κατά προτίµηση σε sc (συγκλινείς ή gauche) διαµορφώσεις π.χ το 1,2-διφθοροαιθάνιο υιοθετεί τη συγκλινή διαµόρφωση κατά προτίµηση έναντι της ap (µε αντιπαράλληλα φθόρια).

9 astelc1 9 ap sc φαινόµενο σύγκλισης (φαινόµενο gauche) στο 1,2-διφθοροαιθάνιο Ανάλυση του φαινοµένου µε βάση την αλληλεπίδραση των διπόλων των δεσµών C, και τη στερεοχηµική προτίµηση των ατόµων φθορίου προφανώς οδηγείται σε αδιέξοδο αφού η sc διαµόρφωση µεγιστοποιεί και τις δυο αυτές ανεπιθύµητες αλληλεπιδράσεις. Η ανάλυση µε βάση τη λειτουργία ενός στερεοηλεκτρονικού φαινοµένου µε δέκτη το ισχυρά ηλεκτραρνητικό φθόριο προβλέπει ότι η µετακίνηση ηλεκτρονικής πυκνότητας θα είναι εντονότερη όταν σε αντιπαράλληλη θέση ευρίσκεται ο καλύτερος δότης, και αυτός προφανώς είναι σ-δεσµός C (καλύτερος δότης από το σ-δεσµό C ). Αξίζει να σηµειωθεί ότι µε την ίδια βασικά επιχειρηµατολογία ερµηνεύεται η ύπαρξη των διαβαθµισµένων διαµορφώσεων στο αιθάνιο ως σταθερότερων από τις καλυπτικές. Κατά κανόνα οι καλυπτικές διαµορφώσεις θεωρούνται ασταθέστερες γιατί δηµιουργούν τη µέγιστη δυνατή άπωση Van der Walls. Όµως µετρήσεις έχουν δείξει ότι τα άτοµα Η στις καλυπτικές διαµορφώσεις δεν έρχονται καν σε επαφή, και έτσι ο κύριος λόγος που σταθεροποιούνται ο διαβαθµισµένες διαµορφώσεις πρέπει να είναι ότι σ αυτές υπάρχει ένα τριπλό σύστηµα αντιπαράλληλων σ-δεσµών που σταθεροποιείται µε τη συµπαράλληλη επικάλυψη σ σ* σ*. σ σ* αλληλεπίδραση (σταθεροποιητική) στις διαβαθµισµένες διαµορφώσεις του αιθανίου. Στερεοηλεκτρονικά φαινόµενα σε µεταβατικές καταστάσεις και ενεργά ενδιάµεσα. Η σταθεροποίηση δοµών µε απεντοπισµό φορτίου (υπό στερεοχηµικό έλεγχο) δε συµβαίνει µόνο στις θεµελιώδεις καταστάσεις αλλά και στις ενεργειακά εµπλουτισµένες όπως είναι οι µεταβατικές καταστάσεις από τις οποίες περνούν τα αντιδρώντα για να δηµιουργήσουν προϊόντα κατά τη διάρκεια µιας αντίδρασης. Επειδή η ταχύτητα µιας αντίδρασης εξαρτάται από την ενεργειακή στάθµη της ΜΚ σε σχέση µε τη στάθµη των αντιδρώντων, σταθεροποίηση της ΜΚ σηµαίνει αύξηση της ταχύτητας δηλαδή αύξηση της δραστικότητας του αντιδρώντος. Επειδή η ΜΚ είναι ένα συγκρότηµα ατόµων (δεν είναι µόριο µε τη συνήθη έννοια) µε παροδική µόνο ύπαρξη δεν είναι άµεσα παρατηρήσιµο και συνεπώς ότι είναι γνωστό για µια ΜΚ έχει προκύψει επαγωγικά, από επέκταση συµπερασµάτων που αφορούν

10 astelc1 10 δοµές παρατηρήσιµες (σχετικά σταθερότερες και µε µεγαλύτερο χρόνο ζωής). Ως τέτοιες δοµές χρησιµεύουν προφανώς τα αντιδρώντα και τα προϊόντα. Σύµφωνα µε την παραδοχή ammond µια µεταβατική κατάσταση µοιάζει περισσότερο προς τη δοµή (αντιδρών ή προϊόν) µε την οποία διαφέρει λιγότερο από άποψη ενεργειακής στάθµης. Η διατύπωση αυτή αποκτά ιδιαίτερη αξία όταν η αντίδραση έχει ως πρώτο προϊόν ένα ενεργό ενδιάµεσο το οποίο εξ ορισµού είναι και αυτό πλούσιο σε ενέργεια, όπως και η ΜΚ, αλλά έχει πολύ µεγαλύτερο χρόνο ζωής και µπορεί να είναι άµεσα παρατηρήσιµο, ακόµα και αποµονώσιµο υπό ορισµένες προϋποθέσεις. Γενικά λοιπόν τα ενεργά ενδιάµεσα είναι η καλύτερη δυνατή προσέγγιση για τη δοµή µιας ΜΚ, και η ερµηνεία (ή πρόβλεψη) της σχετικής σταθερότητας τους συνδέεται (µέσω της αντίστοιχης ΜΚ) µε την δραστικότητα του αρχικού µορίου. Χαρακτηριστικό παράδειγµα του τελευταίου είναι η δραστικότητα κατά τη διαλυτόλυση τριτοταγών αλογονιδίων, µια τυπική αντίδραση S 1 µέσω ενεργού ενδιαµέσου καρβοκατιόντος. ΜΚ πολý üìοιεò δοìýò κατα ammond E X προϊüντα EξÝλιξη αντßδρασηò Παράγοντες που σταθεροποιούν το ενδιάµεσο καρβοκατιόν, σταθεροποιούν και τη ΜΚ που το δηµιουργεί και άρα αυξάνουν την ταχύτητα (υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν επηρεάζουν τη στάθµη του αντιδρώντος). Έχει βρεθεί ότι αύξηση του βαθµού υποκατάστασης στον άνθρακα που φέρει το θετικό φορτίο αυξάνει τη σταθερότητα του καρβοκατιόντος µέσω της διασποράς του θετικού φορτίου στους γειτονικούς δεσµούς. Αυτή η διάχυση του φορτίου επιτυγχάνεται µε µετακίνηση ηλεκτρονικής πυκνότητας από σ δεσµούς της α-θέσης προς το (σχεδόν) συµπαράλληλο, κενό p τροχιακό του κατιονικού άνθρακα. Η επικάλυψη σ p και απόδοση ηλεκτρονιακής πυκνότητας είναι της ίδιας φύσεως µε αυτές που αναφέρθηκαν προηγουµένως και συνιστά το υπερσυζυγιακό φαινόµενο.

11 astelc1 11 Þ Υπερσυζυγιακό φαινόµενο Η ύπαρξη 9 σ δεσµών σε α- θέση στο tbu κατιόν, του προσφέρει σταθεροποίηση την οποία δεν έχει το υποθετικό µεθυλοκατιόν, το οποίο και δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ. Σε µερικές ειδικές περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει ένα συγκεκριµένο φαινόµενο συντονισµού ενώ έχουµε συνηθίσει να το παρατηρούµε σχεδόν πάντα σε ανάλογα συστήµατα και να το θεωρούµε δεδοµένο. Σ αυτή την περίπτωση ως φαινόµενο χαρακτηρίζεται αντίστροφα η ασυνήθιστη συµπεριφορά που προκαλείται ακριβώς από τη µη λειτουργία του συντονισµού. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι τα α-καρβονυλο παράγωγα της κινουκλιδίνης όπως το ακόλουθο : + κινουκλιδüνη αποκλειστικþ Ν-πρωτονßωση Στερεοηλεκτρονική τάση στην κινουκλιδόνη, έλλειψη αµιδικού χαρακτήρα τα οποία µολονότι περιέχουν τη λειτουργική οµάδα C= δεν είναι (κυκλικά) αµίδια αλλά συµπεριφέρονται µάλλον ως αµίνες : π.χ πρωτονιώνονται µε οξέα στο µονήρες ζεύγος του αζώτου όπως οι αµίνες και όχι στο οξυγόνο όπως στα αµίδια. Αυτό συµβαίνει διότι ο τρικυκλικός σκελετός του µορίου δεν επιτρέπει τη συµπαραλληλία του µονήρους ζεύγους του Ν µε τα p τροχιακά του καρβονυλίου και άρα τη µεταφορά ηλεκτρονικής πυκνότητας στο οξυγόνο, που δηµιουργεί ακριβώς αυτό που ονοµάζεται αµίδιο ή αµιδικό σύστηµα. + Συντονισµός αµιδίου και πρωτονίωση στο οξυγόνο Συµπερασµατικά λοιπόν η µετακίνηση ηλεκτρονίων από θέσεις υψηλής πυκνότητας προς θέσεις χαµηλότερης πυκνότητας προσφέρει σταθεροποίηση (διασπορά φορτίου, µεσοµέρεια) αλλά πολύ συχνά πρέπει να γίνει και µε την κατάλληλη γεωµετρική τοποθέτηση των

12 astelc1 12 τροχιακών που περιέχουν την ηλεκτρονική πυκνότητα (στερεοηλεκτρονική προτίµηση). Εάν αυτό δεν είναι εφικτό για άλλους λόγους (π.χ δοµής) το σύστηµα δεν µπορεί να επωφεληθεί από τη σχετική σταθεροποίηση, µε συνέπεια τη µεταβολή της δραστικότητας του και/ ή την αλλαγή στο είδος ή τις αναλογίες των προϊόντων που δίνει σε διάφορες αντιδράσεις. Στερεοηλεκτρονικά ελεγχόµενες αντιδράσεις διάσπασης και αντιδράσεις µετάθεσης. Οι αντιδράσεις απόσπασης Ε αφορούν τη δηµιουργία διπλού δεσµού µε απόσπαση δυο οµάδων από γειτονικούς άνθρακες. Η µια οµάδα χαρακτηρίζεται ως αποχωρούσα οµάδα και είναι ο τελικός αποδέκτης των ηλεκτρονίων που προσφέρονται από την άλλη οµάδα που χαρακτηρίζεται ως δότης και µπορεί να είναι ένα ζεύγος ηλεκτρονίων (η τροχιακό) είτε ένας δεσµός (σ τροχιακό). Äüτηò B: B + Η π.χ ÄÝκτηò Cl Cl - Αντίδραση απόσπασης Ε Τέτοιες αντιδράσεις έχουν γεωµετρικές απαιτήσεις συγκεκριµένες και είναι γνωστή η προτίµηση για αντιπαράλληλη τοποθέτηση δότη δέκτη για τις σύγχρονες διµοριακές αποσπάσεις τύπου Ε 2. (δες σχετικό κεφάλαιο) Στις αντιδράσεις αυτές εµπλέκονται τρεις δεσµοί, δηλαδή παρεµβάλλονται δυο άτοµα µεταξύ δότη δέκτη. Υπάρχουν όµως καταστάσεις όπου η µεταφορά ηλεκτρονίων µπορεί να λειτουργήσει και µεταξύ τεσσάρων δεσµών, δηλαδή όταν παρεµβάλλονται τρία άτοµα µεταξύ δότη και δέκτη. Αυτού του είδους οι αντιδράσεις λέγονται αντιδράσεις διάσπασης (ή και θραυσµάτωσης) και παρατηρούνται εν γένει όταν παρεµποδίζεται η απ ευθείας (µέσω του χώρου) αλληλεπίδραση δότη δέκτη: Äüτηò ÄÝκτηò π.χ Ο Ο Ο + Ο ιάσπαση υπεράνω τεσσάρων δεσµών Σε απόλυτη αναλογία µε τα προαναφερθέντα για τις Ε2 αντιδράσεις και οι διασπάσεις έχουν συγκεκριµένες γεωµετρικές προϋποθέσεις και όταν αυτές δεν πληρούνται δεν παρατηρείται η αναµενόµενη διάσπαση αλλά άλλου είδους αντίδραση είτε και καθόλου αντίδραση. Τα παραδείγµατα που µπορούν να αναφερθούν είναι ιδιαίτερα σαφή και χαρακτηριστικά για ενώσεις που έχουν µικρό βαθµό διαµορφωτικής ελευθερίας όπως κυκλικές και δικυκλικές ενώσεις µε σχετικά άκαµπτο σκελετό

13 astelc1 13 Ts Ts 1) trans Ts 2) Ts cis Στερεοηλεκτρονικά φαινόµενα σε σκελετό trans δεκαλίνης Στο παραπάνω σχήµα απεικονίζεται η διαφορετική συµπεριφορά δυο διαστερεοµερών παραγώγων της trans δεκαλόλης. Στην πρώτη αντίδραση η άκαµπτη δοµή της trans δεκαλίνης υποχρεώνει την ΤsΟ οµάδα (αποχωρούσα) σε ισηµερινή γεωµετρία όπου σε αντιπαράλληλη θέση προς αυτήν ευρίσκεται ο δεσµός α- προς το οξυανιόν (ο δεσµός της γέφυρας) ο οποίος και διασπάται µε δηµιουργία trans κυκλοαλκενίου. Στη δεύτερη αντίδραση η Ts οµάδα ευρίσκεται (πάλι λόγω του ακινητοποιηµένου συστήµατος της trans δεκαλίνης) σε µόνιµη αξονική θέση µε αντιπαράλληλους δεσµούς αυτούς των γειτονικών αξονικών υδρογόνων. Το οξυανιόν της αλκοόλης αν και σχηµατίζεται εξ ίσου καλά όπως και προηγουµένως, δεν µπορεί να λειτουργήσει ως δότης και το ρόλο αυτό αναλαµβάνει το γειτονικό αξονικό υδρογόνο δίνοντας µια τυπική Ε 2 αντίδραση µε σχηµατισµό cisκυκλοαλκενίου και διατήρηση της δοµής της trans δεκαλίνης. Στο πρώτο από τα παραδείγµατα που αναφέρθηκαν το φορτίο του οξυανιόντος δεν έχει αυστηρά καθορισµένη γεωµετρία καθώς ευρίσκεται σε sp 3 υβριδισµένο οξυγόνο και συνεπώς µπορεί να τοποθετηθεί αντιπαράλληλα στο δεσµό που θα σπάσει. Εάν η αντιπαράλληλη τοποθέτηση του δότη παρεµποδίζεται τότε η αντίδραση διάσπασης είναι µη ευνοϊκή και προλαµβάνεται από τις ανταγωνιστικές αντιδράσεις Ε και S της αποχωρούσας οµάδας χωρίς συµµετοχή του δότη: Cl A) Ν Ν υδρüλυση ιììωνßου B) Me Me Ts εýκολη διüσπαση υδρüλυση ιììωνßου Me Me Γ) Ts δεν παρατηρεßται διüσπαση αλλü προϊüντα υποκατüστασηò Me Η στερεοχηµεία του αζώτου καθορίζει την αντίδραση διάσπασης

14 astelc1 14 Στο παράδειγµα Α πιο πάνω ο άκαµπτος δακτύλιος της κινουκλιδίνης συγκρατεί το µονήρες ζεύγος του αζώτου στη βέλτιστη (αντιπαράλληλη) θέση ως προς το δεσµό που είναι µε τη σειρά του αντιπαράλληλος στην καλή αποχωρούσα οµάδα του χλωρίου. Αντιπαραλληλία επιτυγχάνεται επίσης για το ζεύγος ηλεκτρονίων της εξωκυκλικής διµεθυλαµινοµάδας του παραδείγµατος Β και η διάσπαση πραγµατοποιείται. Αντιθέτως η ενδοκυκλική αµίνη του παραδείγµατος Γ δεν µπορεί να τοποθετήσει το ζεύγος ηλεκτρονίων του αζώτου σε θέση αντιπαράλληλη µε το δεσµό κοντά στην αποχωρούσα οµάδα, ούτε από την αξονική ούτε από την ισηµερινή γεωµετρία (µέσω πυραµιδικής αναστροφής του ατόµου αζώτου). Το αποτέλεσµα είναι ως κύρια αντίδραση να µη παρατηρείται αντίδραση διάσπασης αλλά µόνο προϊόντα υποκατάστασης της τοσυλοξυοµάδας.

ΣΤΕΡΕΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΙΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΚΛΟΕΞΑΝΙΑ ΜΕ ΟΜΗ ΗΜΙΑΝΑΚΛΙΝΤΡΟΥ α. διάνοιξη του οξιρανικού δακτυλίου σε κυκλοεξενοξείδια.

ΣΤΕΡΕΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΙΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΚΛΟΕΞΑΝΙΑ ΜΕ ΟΜΗ ΗΜΙΑΝΑΚΛΙΝΤΡΟΥ α. διάνοιξη του οξιρανικού δακτυλίου σε κυκλοεξενοξείδια. bstelc ΣΤΕΡΕΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΙΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΚΛΟΕΞΑΝΙΑ ΜΕ ΟΜΗ ΗΜΙΑΝΑΚΛΙΝΤΡΟΥ α. διάνοιξη του οξιρανικού δακτυλίου σε κυκλοεξενοξείδια. Όπως έχει αναφερθεί κατά τη συζήτηση των διαµορφώσεων των

Διαβάστε περισσότερα

ιαστερεοεκλεκτικότητα σε κυκλικά δικυκλικά µόρια. Πενταµελείς και εξαµελείς συµπυκνωµένοι δακτύλιοι.

ιαστερεοεκλεκτικότητα σε κυκλικά δικυκλικά µόρια. Πενταµελείς και εξαµελείς συµπυκνωµένοι δακτύλιοι. diabicy1 1 ιαστερεοεκλεκτικότητα σε κυκλικά δικυκλικά µόρια. Πενταµελείς και εξαµελείς συµπυκνωµένοι δακτύλιοι. Cis-συµπυκνωµένοι πενταµελείς δακτύλιοι. Ένα δικυκλικό σύστηµα µε δυο συµπυκνωµένους πενταµελείς

Διαβάστε περισσότερα

aldo B 1 Σχήµα 15. Παρουσία κετόνης (πηγή πρωτονίων) προκαλείται σταδιακή µετατροπή του κινητικού µίγµατος ενολικών σε θερµοδυναµικό.

aldo B 1 Σχήµα 15. Παρουσία κετόνης (πηγή πρωτονίων) προκαλείται σταδιακή µετατροπή του κινητικού µίγµατος ενολικών σε θερµοδυναµικό. aldo B 1 ογκώδεις υποκαταστάτες του αζώτου αλλά δηµιουργώντας έτσι αλλυλική τάση Α 1, 2 µε το µεθύλιο της θέσης 1 (τοποθέτηση cis των µεθυλοµάδων στο trans ενολικό). Η ΜΚ του cis-ενολικού µε αξονική µεθυλοµάδα

Διαβάστε περισσότερα

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Η μικρότερη σταθερότητα της βινυλικής ρίζας (για παράδειγμα σε σχέση με τη μεθυλική) θα μπορούσε να εξηγηθεί στη βάση του πόσο ισχυρά έλκονται τα ηλεκτρόνια από το κάθε άτομο άνθρακα.

Διαβάστε περισσότερα

Αλκυλαλογονίδια. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς

Αλκυλαλογονίδια. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς Αλκυλαλογονίδια Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς 1 Αλκυλαλογονίδια Αλκυλαλογονίδια ονομάζονται οι οργανικές ενώσεις οι οποίες, ως λειτουργική ομάδα, διαθέτουν την ομάδα C-X: -X= -F, -Cl, -Br, -I. Η ισχύς

Διαβάστε περισσότερα

Δομή. Ως συζυγιακά διένια ορίζουμε τους υδρογονάνθρακες που στην. κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή των δεσμών (απλών και διπλών) στο μόριο.

Δομή. Ως συζυγιακά διένια ορίζουμε τους υδρογονάνθρακες που στην. κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή των δεσμών (απλών και διπλών) στο μόριο. ΣΥΖΥΓΙΑΚA ΔΙΕΝΙA Δομή Ως συζυγιακά διένια ορίζουμε τους υδρογονάνθρακες που στην ανθρακική τους αλυσίδα περιέχουν δυο διπλούς δεσμούς με κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή των δεσμών (απλών και διπλών)

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Κεφαλαίου 5

Περίληψη Κεφαλαίου 5 Περίληψη Κεφαλαίου 5 Είδη αντιδράσεων: προσθήκης, απόσπασης, υποκατάστασης & αναδιάταξης Μηχανισµός αντίδρασης: πλήρης περιγραφή τρόπου πραγµατοποίησης Μηχανισµοί µέσω ριζών ή πολικοί Πολική αντίδράση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑΣ ΥΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ (cis trans ισοµέρεια)

ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑΣ ΥΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ (cis trans ισοµέρεια) relst1 1 ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑΣ ΥΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ (cis trans ισοµέρεια) Οι θέσεις των διάφορων υποκαταστατών ενός κυκλικού µορίου µε αναφορά στο επίπεδο του δακτυλίου,

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικά Φαινόμενα

Ηλεκτρονικά Φαινόμενα Ηλεκτρονικά Φαινόμενα Το επαγωγικό όμως φαινόμενο οδηγεί στη διάχυση της πόλωσης και στο υπόλοιπο μόριο. Έτσι πολώνονται, με φθίνουσα όμως ένταση, και οι επόμενοι άνθρακες που είναι συνδεδεμένοι μέσω σ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 21 ο. Το σχήμα των μορίων. Θεωρία VSEPR. Θεωρία Δεσμού Σθένους- Υβριδισμός

Μάθημα 21 ο. Το σχήμα των μορίων. Θεωρία VSEPR. Θεωρία Δεσμού Σθένους- Υβριδισμός Μάθημα 21 ο Το σχήμα των μορίων Θεωρία VSEPR Θεωρία Δεσμού Σθένους- Υβριδισμός Συμβολισμός A = Κεντρικό άτομο X = Συναρμοτής E = Μονήρες ζεύγος SN: Στερεοχημικός αριθμός Γενική και Ανόργανη Χημεία 2016-17

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία δεσµού σθένους - Υβριδισµός. Αντιδράσεις προσθήκης Αντιδράσεις απόσπασης. Αντιδράσεις υποκατάστασης Πολυµερισµός

Θεωρία δεσµού σθένους - Υβριδισµός. Αντιδράσεις προσθήκης Αντιδράσεις απόσπασης. Αντιδράσεις υποκατάστασης Πολυµερισµός 11 ο Μάθηµα: Θεωρία δεσµού σθένους - Υβριδισµός 12 ο Μάθηµα: Αντιδράσεις προσθήκης Αντιδράσεις απόσπασης 13 ο Μάθηµα: Αντιδράσεις υποκατάστασης Πολυµερισµός 14 ο Μάθηµα: Αντιδράσεις οξείδωσης - αναγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Χημεία καρβονυλικών ενώσεων & Κεφάλαιο 19: Αλδεϋδες και κετόνες

Οργανική Χημεία. Χημεία καρβονυλικών ενώσεων & Κεφάλαιο 19: Αλδεϋδες και κετόνες Οργανική Χημεία Χημεία καρβονυλικών ενώσεων & Κεφάλαιο 19: Αλδεϋδες και κετόνες 1. Καρβονυλικές ενώσεις Καρβονυλική ομάδα C=O σημαντικότερη λειτουργική ομάδα οργανικής χημείας Καρβονυλικές ομάδες βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

4.8 Παρασκευή αλκυλαλογονιδίων από αλκοόλες και υδραλογόνα

4.8 Παρασκευή αλκυλαλογονιδίων από αλκοόλες και υδραλογόνα 4.8 Παρασκευή αλκυλαλογονιδίων από αλκοόλες και υδραλογόνα RO X RX 2 O ρ. Χάρης Ε. Σεμιδαλάς Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας Αντίδραση αλκοολών με υδραλογόνα RO X RX O δραστικότητα υδραλογόνων I Br Cl

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις. Γράψτε μια δομή Lewis για καθένα από τα παρακάτω μόρια και βρείτε τα τυπικά φορτία των ατόμων. (α) CΟ (β) ΗΝO 3 (γ) ClΟ 3 (δ) ΡΟCl 3

Ασκήσεις. Γράψτε μια δομή Lewis για καθένα από τα παρακάτω μόρια και βρείτε τα τυπικά φορτία των ατόμων. (α) CΟ (β) ΗΝO 3 (γ) ClΟ 3 (δ) ΡΟCl 3 Ασκήσεις Γράψτε μια δομή Lewis για καθένα από τα παρακάτω μόρια και βρείτε τα τυπικά φορτία των ατόμων. (α) CΟ (β) ΗΝO 3 (γ) ClΟ 3 (δ) ΡΟCl 3 Γεωμετρία Μορίων Θεωρία VSEPR Μοριακή γεωμετρία: είναι η διάταξη

Διαβάστε περισσότερα

Στερεοηλεκτρονικά ελεγχόμενοι μετασχηματισμοί.

Στερεοηλεκτρονικά ελεγχόμενοι μετασχηματισμοί. Σελίδα 1 /24 1. ΑΣΚΗΣΗ Η 5-κετοεννεανο-1,9-διόλη, με θέρμανση παρουσία καταλυτικής ποσότητας οξέος, κυκλοποιείται με αφυδάτωση προς την σπειροκετάλη,όπως φαίνεται στο σχήμα που ακολουθεί. Προτείνετε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ο σχηματισμός του CΗ 4 δεν μπορεί να ερμηνευθεί βάσει της διεγερμένης κατάστασης του ατόμου C;

Γιατί ο σχηματισμός του CΗ 4 δεν μπορεί να ερμηνευθεί βάσει της διεγερμένης κατάστασης του ατόμου C; Γιατί ο σχηματισμός του CΗ 4 δεν μπορεί να ερμηνευθεί βάσει της διεγερμένης κατάστασης του ατόμου C; 1. Οι 4 ομοιοπολικοί δεσμοί στο μεθάνιο θα ήταν δύο τύπων: ένας δεσμός από την επικάλυψη του τροχιακού

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαια 10 &11: Αλκυλαλογονίδια, ιδιότητες και αντιδράσεις

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαια 10 &11: Αλκυλαλογονίδια, ιδιότητες και αντιδράσεις Οργανική Χηµεία Κεφάλαια 10 &11: Αλκυλαλογονίδια, ιδιότητες και αντιδράσεις 1. Αλκυλαλογονίδια Βιοµηχανικοί διαλύτες, εισπνεόµενα αναισθητικά στην ιατρική, ψυκτικά µέσα, εντοµοκτόνα και απολυµαντικά Ευρέως

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια 1. Αλκοόλες Ενώσεις που περιέχουν ομάδες υδροξυλίου συνδεδεμένες με κορεσμένα άτομα άνθρακα υβριδισμού sp 3 Βάσει παραπάνω ορισμού,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΥΤΕΡΟΤΑΓΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΤΑΓΕΙΣ ΑΝΘΡΑΚΕΣ.

ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΥΤΕΡΟΤΑΓΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΤΑΓΕΙΣ ΑΝΘΡΑΚΕΣ. bsn1 1 ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΥΤΕΡΟΤΑΓΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΤΑΓΕΙΣ ΑΝΘΡΑΚΕΣ. Κατά τη µελέτη των υποκαταστάσεων σε πρωτοταγείς άνθρακες, που προηγήθηκε, χρησιµοποιήθηκε συχνά ως εργαλείο εξαγωγής συµπερασµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Μοριακά Πρότυπα (Μοντέλα)

Μοριακά Πρότυπα (Μοντέλα) Μοριακά Πρότυπα (Μοντέλα) ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1. ΟΜΕΣ LEWIS - ΤΥΠΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ (ΚΕΦ. 9.6, 9.9) 2. ΜΟΡΙΑΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ - ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ VSEPR (ΚΕΦ. 10.1) 3. ΥΒΡΙ ΙΣΜΟΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ (ΚΕΦ. 10.3) Αναγραφή τύπων

Διαβάστε περισσότερα

EtOH. OEt. µοναδικό ισοµερές, cis ή trans ;

EtOH. OEt. µοναδικό ισοµερές, cis ή trans ; ΠΡΟΒΛΗΜΑ 2.1 2 / i + 3 C Et 3 C ακόρεστη ακετάλη A Et Et ισοµερίωση B µοναδικό ισοµερές, cis ή trans ; Το φάσµα 1 MR της υδρογονωµένης ακετάλης δείχνει σήµατα σε δ 3,95 ( 1 Η, πολύπλοκη, J 0.5, 3.9, 9.5

Διαβάστε περισσότερα

O H ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

O H ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Οργανική Σύνθεση. Στερεοχημεία-Μηχανισμοί (Μάθημα 629, Επιλεγόμενο) Διδάσκων :Κ.Χ.Φρούσιος Τμηματικές Εξετάσεις 08 ΣΕΠ 2010 Διάρκεια εξέτασης

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 20 ο. Το σχήμα των μορίων

Μάθημα 20 ο. Το σχήμα των μορίων Μάθημα 20 ο Το σχήμα των μορίων Tα μόρια Μπορεί να είναι μη πολικά έστω και άν οι δεσμοί μεταξύ των ατόμων τους είναι πολωμένοι Δεν είναι επίπεδα (έχουν τρισδιάστατη διάταξη στο χώρο) Γενική και Ανόργανη

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια Οργανική Χηµεία Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια 1. Αλκοόλες Ενώσεις που περιέχουν οµάδες υδροξυλίου συνδεδεµένες µε κορεσµένα άτοµα άνθρακα υβριδισµού sp 3 Βάσει παραπάνω ορισµού,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ. 2 η θεματική ενότητα: Χημικοί δεσμοί και μοριακές ιδιότητες

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ. 2 η θεματική ενότητα: Χημικοί δεσμοί και μοριακές ιδιότητες ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ 2 η θεματική ενότητα: Χημικοί δεσμοί και μοριακές ιδιότητες Σχολή: Περιβάλλοντος Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Εκπαιδευτής: Χαράλαμπος Καραντώνης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 5 η : Ομοιοπολικοί δεσμοί & μοριακή δομή. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 5 η : Ομοιοπολικοί δεσμοί & μοριακή δομή. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 5 η : Ομοιοπολικοί δεσμοί & μοριακή δομή Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Ο Ομοιοπολικός Δεσμός 2 Ο δεσμός Η Η στο μόριο Η

Διαβάστε περισσότερα

60

60 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 Η (συνήθης) αύξηση του πυρηνόφιλου χαρακτήρα όσο κατερχόμαστε σε μία ομάδα του περιοδικού πίνακα οφείλεται στην αντίστοιχη μείωση της ηλεκτραρνητικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 26: Βιοµόρια: υδατάνθρακες

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 26: Βιοµόρια: υδατάνθρακες Οργανική Χηµεία Κεφάλαιο 26: Βιοµόρια: υδατάνθρακες 1. Γενικά Ενώσεις που απαντούν σε κάθε ζωντανό οργανισµό Άµυλο και ζάχαρη στις τροφές και κυτταρίνη στο ξύλο, χαρτί και βαµβάκι είναι καθαροί υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Δρ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΚΟΤΟΣ Email: ckokotos@chem.uoa.gr ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΕ ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρία Μορίων Θεωρία VSEPR

Γεωμετρία Μορίων Θεωρία VSEPR Γεωμετρία Μορίων Θεωρία VSEPR Γεωμετρία Μορίων Θεωρία VSEPR Γεωμετρία Μορίων Θεωρία VSEPR Μεθοδολογία για την πρόβλεψη της μοριακής γεωμετρία: Γράφουμε τον ηλεκτρονιακό τύπο κατά Lewis. Μετρούμε το συνολικό

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 26: Βιομόρια: υδατάνθρακες

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 26: Βιομόρια: υδατάνθρακες Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 26: Βιομόρια: υδατάνθρακες 1. Γενικά Ενώσεις που απαντούν σε κάθε ζωντανό οργανισμό Άμυλο και ζάχαρη στις τροφές και κυτταρίνη στο ξύλο, χαρτί και βαμβάκι είναι καθαροί υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία της συντήρησης (ή γενική οργανική χημεία για συντηρητές) Ενότητα 2 - Ο σχηματισμός των δεσμών στις οργανικές χημικές ενώσεις

Οργανική Χημεία της συντήρησης (ή γενική οργανική χημεία για συντηρητές) Ενότητα 2 - Ο σχηματισμός των δεσμών στις οργανικές χημικές ενώσεις Οργανική Χημεία της συντήρησης (ή γενική οργανική χημεία για συντηρητές) Ενότητα 2 - Ο σχηματισμός των δεσμών στις οργανικές χημικές ενώσεις Βιβλίο McMurry: σελ. 3-22 Διδάσκων: Στ. Μπογιατζής Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη

Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη Θεσσαλονίκη 2015 Ηλεκτρονιόφιλη προσβολή σε παράγωγα του βενζολίου Ασπιρίνη Η ασπιρίνη παρασκευάζεται βιομηχανικά με εκλεκτική ηλεκτρονιόφιλη αρωματική υποκατάσταση της φαινόλης.

Διαβάστε περισσότερα

O 3,44 S 2,58 N 3,04 P 2,19

O 3,44 S 2,58 N 3,04 P 2,19 Περιοδικός Πίνακας (Σύστημα) των Ατόμων Περιοδικό σύστημα είναι ο πίνακας στον οποίο κατατάσσονται όλα τα άτομα με βάση τον αριθμό των πρωτονίων (θετικά φορτισμένα σωματίδια) που ευρίσκονται στον πυρήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο: Πολλαπλής Επιλογής

ΘΕΜΑ 1ο: Πολλαπλής Επιλογής ΘΕΜΑ 1ο: Πολλαπλής Επιλογής (i) Ποιός απλός δεσμός C-C από αυτούς που δείχνονται με βέλος έχει το μικρότερο μήκος? (α) 3C (β) 3C C C (γ) 3C C C 2 (δ) C C C C(ε) 2 C C C C Το (δ) καθώς οι C είναι σε sp-sp

Διαβάστε περισσότερα

Σύζευξη σπιν-σπιν J = 0 J 0

Σύζευξη σπιν-σπιν J = 0 J 0 Σύζευξη σπιν-σπιν Ας υποθέσουµε ότι έχουµε δύο πυρήνες Α και Χ, οι οποίοι είτε συνδέονται απ ευθείας µε έναν δεσµό είτε η σύνδεσή γίνεται µε περισσότερους δεσµούς. A X J = 0 J 0 Α Χ Α Χ Το σπάσιµο των

Διαβάστε περισσότερα

Καρβονυλοενώσεις 1α) 1α 1β, Σχήμα χχχ)) Σχήμα χχχχ)

Καρβονυλοενώσεις 1α) 1α 1β, Σχήμα χχχ)) Σχήμα χχχχ) Καρβονυλοενώσεις Καρβονυλοενώσεις (1α) είναι η σημαντικότερη κατηγορία χημικών ενώσεων και χαρακτηρίζεται από ένα διπλό δεσμό μεταξύ ενός ατόμου άνθρακα και ενός οξυγόνου (το καρβονύλιο). Περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΔΕΣΜΟΥ ΣΘΕΝΟΥΣ ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ

ΘΕΩΡΙΑ ΔΕΣΜΟΥ ΣΘΕΝΟΥΣ ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΣΜΩΝ ΘΕΩΡΙΑ ΔΕΣΜΟΥ ΣΘΕΝΟΥΣ ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ ΘΕΩΡΙΑ ΕΣΜΟΥ ΣΘΕΝΟΥΣ 1. Κατά την ανάπτυξη ομοιοπολικού δεσμού ανάμεσα σε δύο άτομα, τροχιακά της στιβάδας σθένους του

Διαβάστε περισσότερα

Διαμόρφωση-διαμορφωμερή

Διαμόρφωση-διαμορφωμερή Οργανική Χημεία Πέτρος Ταραντίλης Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστήριο Χημείας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου Ιερά Οδός 75, 118 55 Αθήνα, e-mail: ptara@aua.gr, Τηλ.: 210 529 4262, Fax:

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Κεφαλαίου 3

Περίληψη Κεφαλαίου 3 Περίληψη Κεφαλαίου 3 Λειτουργική οµάδα: άτοµο ή σύνολο ατόµων ενός µορίου που προσδίδει χαρακτηριστική χηµική συµπεριφορά στο µόριο Αλκάνια: κατηγορία υδρογονανθράκων µε γενικό µοριακό τύπο C v H 2v+2

Διαβάστε περισσότερα

Σταθερά προστασίας. , αυτά προστατεύουν (αντίθετη κατεύθυνση ως προς το Β 0

Σταθερά προστασίας. , αυτά προστατεύουν (αντίθετη κατεύθυνση ως προς το Β 0 Σταθερά προστασίας Όπως αναφέραµε προηγουµένως, η χηµική µετατόπιση διαφόρων πυρήνων σ ένα µόριο οφείλεται στο χηµικό περιβάλλον των πυρήνων, το οποίο δηµιουργεί τοπικά µαγνητικά πεδία. Ανάλογα µε τον

Διαβάστε περισσότερα

5.14 Αφυδραλογόνωση των αλκυλαλογονιδίων. Δρ. Χάρης Ε. Σεμιδαλάς Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας

5.14 Αφυδραλογόνωση των αλκυλαλογονιδίων. Δρ. Χάρης Ε. Σεμιδαλάς Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας 5.14 Αφυδραλογόνωση των αλκυλαλογονιδίων Δρ. Χάρης Ε. Σεμιδαλάς Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας Περίληψη αντιδράσεων β-απόσπασης Αφυδρογόνωση των αλκανίων: X = Y = H Αφυδάτωση των αλκοολών: X = H Y = OH

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Οι μεταβλητές των οργανικών αντιδράσεων

Κεφάλαιο 2. Οι μεταβλητές των οργανικών αντιδράσεων Κεφάλαιο 2 Οι μεταβλητές των οργανικών αντιδράσεων Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό αναφέρονται οι αντιδράσεις χωρίς τους μηχανισμούς τους, με στόχο να δοθεί έμφαση στις συνέπειες από τις μεταβολές ορισμένων χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 15: Βενζόλιο και αρωματικότητα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 15: Βενζόλιο και αρωματικότητα Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 15: Βενζόλιο και αρωματικότητα 1. Αρωματικές ενώσεις Αρωματικές ενώσεις: ενώσεις με ευχάριστη οσμή Αρωματικές ενώσεις αναφέρονται συνήθως στο βενζόλιο και σε ενώσεις με συγγενική

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 20 & 21: Καρβοξυλικά οξέα, παράγωγα τους και αντιδράσεις ακυλο υποκατάστασης

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 20 & 21: Καρβοξυλικά οξέα, παράγωγα τους και αντιδράσεις ακυλο υποκατάστασης Οργανική Χημεία Κεφάλαια 20 & 21: Καρβοξυλικά οξέα, παράγωγα τους και αντιδράσεις ακυλο υποκατάστασης 1. Καρβοξυλικά οξέα Σημαντικά ακυλο (-COR) παράγωγα Πλήθος καρβοξυλικών ενώσεων στη φύση, π.χ. οξικό

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 8 η : Υγρά, Στερεά & Αλλαγή Φάσεων. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής.

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 8 η : Υγρά, Στερεά & Αλλαγή Φάσεων. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 8 η : Υγρά, Στερεά & Αλλαγή Φάσεων Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Πολικοί Ομοιοπολικοί Δεσμοί & Διπολικές Ροπές 2 Όπως έχει

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 16: Χημεία του βενζολίου: ηλεκτρονιόφιλη αρωματική υποκατάσταση

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 16: Χημεία του βενζολίου: ηλεκτρονιόφιλη αρωματική υποκατάσταση Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 16: Χημεία του βενζολίου: ηλεκτρονιόφιλη αρωματική υποκατάσταση 1. Αντιδράσεις αρωματικών ενώσεων Σημαντικότερη αντίδραση αρωματικών ενώσεων: ηλεκτρονιόφιλη αρωματική υποκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 5: Επισκόπηση οργανικών αντιδράσεων

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 5: Επισκόπηση οργανικών αντιδράσεων Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 5: Επισκόπηση οργανικών αντιδράσεων 1. Κατηγορίες οργανικών αντιδράσεων Γενικά, εξετάζουμε το είδος της αντίδρασης και τον τρόπο που αυτές συντελούνται Γενικοί τύποι αντιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

Me O N H C 2. S D 2 χειρική δοµή. R εναντιοµερές

Me O N H C 2. S D 2 χειρική δοµή. R εναντιοµερές ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1.1 Απάντηση/ ανάλυση Για την επεξεργασία του συγκεκριµένου προβλήµατος είναι κατάλληλες οι απεικονίσεις κατά Newmman κάθετα στο διφαινυλικό δεσµό. Εάν επιπλέον δεχθούµε ότι το αµιδικό σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονιόφιλα Πυρηνόφιλα αντιδραστήρια. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς

Ηλεκτρονιόφιλα Πυρηνόφιλα αντιδραστήρια. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς Ηλεκτρονιόφιλα Πυρηνόφιλα αντιδραστήρια Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς 1 Ηλεκτρονιόφιλα - πυρηνόφιλα αντιδραστήρια Ηλεκτρονιόφιλα λέγονται τα αντιδραστήρια τα οποία δέχονται ένα ή δύο ηλεκτρόνια σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ. Η κυρίαρχη αντίδραση που καθορίζει τη χηµεία αυτών των παραγώγων είναι οι ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗΣ ΑΚΥΛΟ ΥΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ:

ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ. Η κυρίαρχη αντίδραση που καθορίζει τη χηµεία αυτών των παραγώγων είναι οι ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗΣ ΑΚΥΛΟ ΥΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ: ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ Η κυρίαρχη αντίδραση που καθορίζει τη χηµεία αυτών των παραγώγων είναι οι ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗΣ ΑΚΥΛΟ ΥΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ: ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΗ Ρυθµίζει τον κύκλο

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Κεφαλαίου 4

Περίληψη Κεφαλαίου 4 Περίληψη Κεφαλαίου 4 Αλκάνια: διαθέτουν διαµορφώσεις που αλληλοµετατρέπονται Προβολές κατά Newman: απεικόνιση αλλαγών λόγω περιστροφής απλού δεσµού Διαβαθµισµένη διαµόρφωση αιθανίου σταθερότερη κατά 12

Διαβάστε περισσότερα

Clayden, J.; Greeves, N.; Warren, S. Organic Chemistry; Oxford University Press, Oxford, UK, 2012.

Clayden, J.; Greeves, N.; Warren, S. Organic Chemistry; Oxford University Press, Oxford, UK, 2012. Παρακάτω παρατίθενται διάφορα τμήματα από αγγλόφωνα συγγράμματα προχωρημένης οργανικής χημείας και μία ελληνόφωνη διδακτορική διατριβή. Τα εν λόγω τμήματα αναφέρονται σε όσα συζητούνται στις παραδόσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΟΣ ΕΣΜΟΣ ΙΙ : ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΜΟΥ

ΧΗΜΙΚΟΣ ΕΣΜΟΣ ΙΙ : ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΜΟΥ ΧΗΜΙΚΟΣ ΕΣΜΟΣ ΙΙ : ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟΥ Ή ΟΜΟΣΘΕΝΟΥΣ ΕΣΜΟΥ Παππάς Χρήστος Επίκουρος Καθηγητής Το μόριο του Η 2 Σύμφωνα με τη θεωρία του Lewis στο μόριο του Η 2 τα άτομα συγκρατούνται

Διαβάστε περισσότερα

(Από το βιβλίο Γενική Χημεία των Ebbing, D. D., Gammon, S. D., Εκδόσεις Παπασωτηρίου )

(Από το βιβλίο Γενική Χημεία των Ebbing, D. D., Gammon, S. D., Εκδόσεις Παπασωτηρίου ) Δυνάμεις διπόλου διπόλου (Από το βιβλίο Γενική Χημεία των Ebbing, D. D., Gammon, S. D., Εκδόσεις Παπασωτηρίου ) Τα πολικά μόρια μπορούν να έλκονται αμοιβαία μέσω δυνάμεων διπόλου διπόλου. Η δύναμη διπόλου

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Κεφαλαίου 2

Περίληψη Κεφαλαίου 2 Περίληψη Κεφαλαίου 2 Οργανικά µόρια: πολικούς οµοιοπολικούς δεσµούς λόγω ασύµµετρης κατανοµής e - (διαφορετική ηλεκτροαρνητικότητας ατόµων) Κάποιες ενώσεις υποδηλώνονται µε δοµές συντονισµού οι οποίες

Διαβάστε περισσότερα

7 ο Κεφάλαιο Οργανική Χημεία. Δ. Παπαδόπουλος, χημικός

7 ο Κεφάλαιο Οργανική Χημεία. Δ. Παπαδόπουλος, χημικός 7 ο Κεφάλαιο Οργανική Χημεία Δ. Παπαδόπουλος, χημικός Βύρωνας, 2015 Θεωρίες ερμηνείας του ομοιοπολικού δεσμού με βάση την κβαντική θεωρία. Θεωρία δεσμού σθένους. Θεωρία των μοριακών τροχιακών. Κάθε θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 4 η : Ιοντικοί Δεσμοί Χημεία Κύριων Ομάδων. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 4 η : Ιοντικοί Δεσμοί Χημεία Κύριων Ομάδων. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 4 η : Ιοντικοί Δεσμοί Χημεία Κύριων Ομάδων Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Δόμηση Ηλεκτρονίων στα Ιόντα 2 Για τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

3.4 Τα σχήματα των Κυκλοεξανίων: Επίπεδα ή όχι

3.4 Τα σχήματα των Κυκλοεξανίων: Επίπεδα ή όχι 3.4 Τα σχήματα των Κυκλοεξανίων: Επίπεδα ή όχι Adolf von Baeyer (19ος αιώνας) Υπέθεσε οτι τα κυκλοαλκάνια είναι επίπεδα πολύγωνα Η παραμόρφωση των γωνιών δεσμού από τις 109.5 δίνει γωνιακή τάση στα κυκλοαλκάνια

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΤΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

ΙΟΝΤΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΧΗΜΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ Είδη Δεσµών Ιοντικός Δεσµός (Ionic bond): σχηµατίζεται πάντα µεταξύ ηλεκτροθετικών και ηλεκτραρνητικών στοιχείων και περιλαµβάνει την πλήρη µεταφορά ενός ή περισσοτέρων ηλεκτρονίων από το

Διαβάστε περισσότερα

Οι δομές, οι οποίες δεν περιέχουν τυπικά φορτία υψηλά (δηλαδή είναι 2) είναι:

Οι δομές, οι οποίες δεν περιέχουν τυπικά φορτία υψηλά (δηλαδή είναι 2) είναι: Answers to Homework Set 3 12162016 1. Πριν από μερικά χρόνια δημοσιεύθηκε η σύνθεση του ιόντος 5 +. Ποια είναι η πλέον πιθανή α) γεωμετρία ηλεκτρονικών ζευγών, και β) μοριακή γεωμετρική δομή του ιόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο 1. Πόσα ηλεκτρόνια στη θεµελιώδη κατάσταση του στοιχείου 18 Ar έχουν. 2. Ο µέγιστος αριθµός των ηλεκτρονίων που είναι δυνατόν να υπάρχουν

ΘΕΜΑ 1 ο 1. Πόσα ηλεκτρόνια στη θεµελιώδη κατάσταση του στοιχείου 18 Ar έχουν. 2. Ο µέγιστος αριθµός των ηλεκτρονίων που είναι δυνατόν να υπάρχουν ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Απαντήσεις των ερωτήσεων από πανελλήνιες 2001 2014 ΘΕΜΑ 1 ο 1. Πόσα ηλεκτρόνια στη θεµελιώδη κατάσταση του στοιχείου 18 Ar έχουν µαγνητικό κβαντικό αριθµό m l = 1 ; α. 6. β. 8. γ. 4. δ. 2.

Διαβάστε περισσότερα

Μοριακή Γεωμετρία Πολικότητα των Μορίων. Εισαγωγική Χημεία

Μοριακή Γεωμετρία Πολικότητα των Μορίων. Εισαγωγική Χημεία Μοριακή Γεωμετρία Πολικότητα των Μορίων Εισαγωγική Χημεία 2013-14 1 Τα σχήματα των μορίων Οι δομές Lewis δίνουν πληροφορίες για την σύνδεση μεταξύ των ατόμων : Μας πληροφορούν για το ποια άτομα συνδέονται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ιοντισµός σε υδατικό διάλυµα ενός οξέος Bronsted δηµιουργεί την ισορροπία:

Ο ιοντισµός σε υδατικό διάλυµα ενός οξέος Bronsted δηµιουργεί την ισορροπία: abpoc1 ΟΞΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ. Γενικά. Ο ιοντισµός σε υδατικό διάλυµα ενός οξέος Bronsted δηµιουργεί την ισορροπία: ΧΗ + ΗΟΗ Χ - + Η 3 Ο + Κeq= ( 3 + )(X - ) (X)() οπου (ΗΟΗ)=55,5mol

Διαβάστε περισσότερα

Χημικοί Χημικ σμ σμ & Μοριακά Τροχιακά

Χημικοί Χημικ σμ σμ & Μοριακά Τροχιακά Χημικοί δεσμοί & Μοριακά Τροχιακά Χημικός δεσμός είναι η δύναμη που συγκρατεί τα άτομα (ήάλλ άλλες δομικές μονάδες της ύλης, π.χ ιόντα) ) ενωμένα μεταξύ τους. Δημιουργείται, όταν οι δομικές μονάδες της

Διαβάστε περισσότερα

Μεσομερείς Δομές ή Δομές Συντονισμού

Μεσομερείς Δομές ή Δομές Συντονισμού Μεσομερείς Δομές ή Δομές Συντονισμού Σε περίπτωση ενώσεων που περιέχουν πολλαπλούς δεσμούς όπως το αιθυλένιο (αιθένιο), ο διπλός δεσμός δημιουργείται με συνεισφορά ενός ηλεκτρονίου από κάθε άτομο άνθρακα

Διαβάστε περισσότερα

4.15 Αλογόνωση των αλκανίων RH + X 2 RX + HX

4.15 Αλογόνωση των αλκανίων RH + X 2 RX + HX 4.15 Αλογόνωση των αλκανίων R + X 2 RX + X Ενεργειακό περιεχόμενο R + X 2 RX + X εκρηκτική για το F 2 εξώθερμη για το Cl 2 και το Br 2 ενδόθερμη για το I 2 4.16 Χλωρίωση του Μεθανίου Χλωρίωση του Μεθανίου

Διαβάστε περισσότερα

7 ο Κεφάλαιο Οργανική Χημεία. Δ. Παπαδόπουλος, χημικός

7 ο Κεφάλαιο Οργανική Χημεία. Δ. Παπαδόπουλος, χημικός 7 ο Κεφάλαιο Οργανική Χημεία Δ. Παπαδόπουλος, χημικός ΓΕΛ Καρέα, 2018 Θεωρίες ερμηνείας του ομοιοπολικού δεσμού με βάση την κβαντική θεωρία. Θεωρία δεσμού σθένους. Θεωρία των μοριακών τροχιακών. Κάθε θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 6 Οργανικά οξέα και βάσεις (Β μέρος) McMurry σελ , , , , ,

Ενότητα 6 Οργανικά οξέα και βάσεις (Β μέρος) McMurry σελ , , , , , Οργανική Χημεία της συντήρησης (ή γενική οργανική χημεία για συντηρητές) Ενότητα 6 Οργανικά οξέα και βάσεις (Β μέρος) McMurry σελ. 62-73, 943-957, 1139-1144, 1148-1153, 1190-1195, 1207-1210 Διδάσκων: Στ.

Διαβάστε περισσότερα

1.12 Ηλεκτρονιακά κύματα και χημικοί δεσμοί

1.12 Ηλεκτρονιακά κύματα και χημικοί δεσμοί 1.12 Ηλεκτρονιακά κύματα και χημικοί δεσμοί Ο Lewis πρότεινε το μοντέλο του κοινού ηλεκτρονιακού ζεύγους των δεσμών το 1916, σχεδόνμιαδεκαετίαπριναπότηθεωρίατουde Broglie τηςδυαδικότηταςκύματος-σωματιδίου.

Διαβάστε περισσότερα

H 2 N CH 2 CH 3 O S. Σχήµα 1. Τα τέσσερα στερεοϊσοµερή µιας ένωσης µε 2 χειρικά κέντρα.

H 2 N CH 2 CH 3 O S. Σχήµα 1. Τα τέσσερα στερεοϊσοµερή µιας ένωσης µε 2 χειρικά κέντρα. corlst1 1 Στερεοχηµικοί συσχετισµοί. Απόλυτη και σχετική στερεοχηµεία. Σύγκριση δυο χειρικών κέντρων στο ίδιο µόριο. Έστω για παράδειγµα η διαπίστωση της στερεοχηµείας ενός απλού µορίου µε δυο χειρικά

Διαβάστε περισσότερα

1.15 Ο δεσμός στο μεθάνιο και ο υβριδισμός τροχιακού

1.15 Ο δεσμός στο μεθάνιο και ο υβριδισμός τροχιακού 1.15 Ο δεσμός στο μεθάνιο και ο υβριδισμός τροχιακού Η δομή του Μεθανίου τετραεδρική γωνίες δεσμού = 109.5 Μήκη δεσμού = 110 pm αλλά η δομή εμφανίζεται ασυνεπής με την ηλεκτρονική διάταξη του άνθρακα Η

Διαβάστε περισσότερα

Φάσµατα άνθρακα-13 ( 13 C NMR)

Φάσµατα άνθρακα-13 ( 13 C NMR) Φάσµατα άνθρακα-3 ( 3 NMR) I = ½ Φυσική αφθονία.% γ και µ Ευαισθησία Τ Χηµική µετατόπιση Ενταση κορυφών Φάσµατα ~ 4 φορές µικρότερα του πρωτονίου ~ 64 µικρότερη του πρωτονίου µεγαλύτερος από εκείνον του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΤΕΡΕΣ. Ένα αντιβιοτικό προφάρµακο. Υδρόλυση του εστέρα απελευθερώνει την ενεργή χλωραµφαινικόλη

ΕΣΤΕΡΕΣ. Ένα αντιβιοτικό προφάρµακο. Υδρόλυση του εστέρα απελευθερώνει την ενεργή χλωραµφαινικόλη ΕΣΤΕΡΕΣ Ένα αντιβιοτικό προφάρµακο. Υδρόλυση του εστέρα απελευθερώνει την ενεργή χλωραµφαινικόλη Πολυµερή «σταδιακής ανάπτυξης» Σύγκρινε µε τα «αλυσιδωτής αντίδρασης» (Ενότητα 7.11) PET (Dacron, Mylar):

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη

Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη Θεσσαλονίκη 2015 ΑΛΚΥΝΙΑ: C ν H 2ν-2 Ο τριπλός δεσμός άνθρακα άνθρακα Τριπλός δεσμός αλκυνίου ΑΛΚΥΝΙΑ Μόρια πρότυπα για «μοριακούς διακόπτες» Μικροσκοπία σάρωσης σήραγγας (Scanning

Διαβάστε περισσότερα

5.5 Φυσικές ιδιότητες των αλκενίων. ρ. Χάρης Ε. Σεμιδαλάς Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας

5.5 Φυσικές ιδιότητες των αλκενίων. ρ. Χάρης Ε. Σεμιδαλάς Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας 5.5 Φυσικές ιδιότητες των αλκενίων ρ. Χάρης Ε. Σεμιδαλάς Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας ιπολικές ροπές Ποια είναι η κατεύθυνση της διπολικής ροπής; Μια μεθυλομάδα προσφέρει ηλεκτρόνια στο διπλό δεσμό,

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάστε τύπους ανακλίντρων για τις ενώσεις Α και Β και εξηγήστε σχετικά. Yπόδειξη : Η αντίδραση Μichael θεωρείται γενικά αντιστρεπτή αντίδραση.

Σχεδιάστε τύπους ανακλίντρων για τις ενώσεις Α και Β και εξηγήστε σχετικά. Yπόδειξη : Η αντίδραση Μichael θεωρείται γενικά αντιστρεπτή αντίδραση. 1 1 H 3 C H 3 C αναγωγή H 3 C H 3 C H H ± A B Η διφαινυλική κετόνη Α εµφανίζει ατροποϊσοµέρεια και σε συνήθη θερµοκρασία µπορεί να αναλυθεί σε δυο σταθερές έναντιοµερικές µορφές. 1. Χαρακτηρίστε τις πλευρές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Στην ένωση Χ 3 το κεντρικό άτομο Χ φέρει δύο μονήρη ζεύγη ηλεκτρονίων σθένους, ενώ στην ένωση Υ 2 το κεντρικό άτομο Υ φέρει τρία μονήρη ζεύγη ηλεκτρονίων σθένους.

Διαβάστε περισσότερα

Θεώρημα Jahn Teller: Μια Απλουστευμένη Προσέγγιση

Θεώρημα Jahn Teller: Μια Απλουστευμένη Προσέγγιση Θεώρημα Jahn Teller: Μια Απλουστευμένη Προσέγγιση 1. Τι λέει το Θεώρημα Jahn Teller; Το φαινόμενο Jahn Teller, γνωστό και ως παραμόρφωση Jahn Teller, περιγράφει τη γεωμετρική παραμόρφωση που υφίστανται

Διαβάστε περισσότερα

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 12 η : Υδατική ισορροπία Οξέα & βάσεις. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 12 η : Υδατική ισορροπία Οξέα & βάσεις. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 12 η : Υδατική ισορροπία Οξέα & βάσεις Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Οι Έννοιες Οξύ Βάση: Η Θεωρία Brønsted - Lowry 2 Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

5.8 Παρασκευές Αλκενίων: Αντιδράσεις απόσπασης. Äρ. ΧÜρηò Ε. ΣεìιδαλÜò Επßκουροò ΚαθηγητÞò ΑΤΕΙ ΑθÞναò

5.8 Παρασκευές Αλκενίων: Αντιδράσεις απόσπασης. Äρ. ΧÜρηò Ε. ΣεìιδαλÜò Επßκουροò ΚαθηγητÞò ΑΤΕΙ ΑθÞναò 5.8 Παρασκευές Αλκενίων: Αντιδράσεις απόσπασης Äρ. ΧÜρηò Ε. ΣεìιδαλÜò Επßκουροò ΚαθηγητÞò ΑΤΕΙ ΑθÞναò Σύνοψη των αντιδράσεων της β-απόσπασης Αφυδρογόνωση των αλκανίων: X = Y = Αφυδάτωση των αλκοολών: X

Διαβάστε περισσότερα

ΥΒΡΙ ΙΣΜΟΣ υβριδισµός

ΥΒΡΙ ΙΣΜΟΣ υβριδισµός ΥΒΡΙ ΙΣΜΟΣ Οσχηµατισµός δεσµών µε απλή επικάλυψη ατοµικών τροχιακών, σε πολλές περιπτώσεις, αδυνατεί να ερµηνεύσει τη δοµή των µορίων, όπως π.χ. των οργανικών ενώσεων. Μια προωθηµένη αντίληψη για την ερµηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Α Ε Τ. ΤΕΙ Αθήνας. Στ. Μπογιατζής, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας. ΤΕΙ Αθήνας / ΣΑΕΤ / Στ. Μπογιατζής

Α Ε Τ. ΤΕΙ Αθήνας. Στ. Μπογιατζής, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας. ΤΕΙ Αθήνας / ΣΑΕΤ / Στ. Μπογιατζής Στ. Μπογιατζής, επίκουρος καθηγητής Ομοιοπολικές χημικές ενώσεις Ενώσεις του άνθρακα Χαρακτηριστικές ομάδες Τετραεδρική μοριακή δομή Επίπεδη τριγωνική μοριακή δομή Ευθύγραμμη μοριακή δομή Τα οργανικά μόρια

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 4: Στερεοχημεία αλκανίων και κυκλοαλκανίων

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 4: Στερεοχημεία αλκανίων και κυκλοαλκανίων Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 4: Στερεοχημεία αλκανίων και κυκλοαλκανίων 1. Διατάξεις μορίων στο χώρο Η μορφή των μορίων στο χώρο εξαρτάται από πολλές δυνάμεις Μόριο μπορεί να λάβει διαφορετικές μορφές στο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Στοιχειώδεις αντιδράσεις στην Οργανική Χημεία

Κεφάλαιο 3. Στοιχειώδεις αντιδράσεις στην Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 3 Στοιχειώδεις αντιδράσεις στην Οργανική Χημεία Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζονται οι στοιχειώδεις αντιδράσεις στην Οργανική Χημεία, οι οποίες μπορούν να διαχωριστούν στις εξής κατηγορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Φυσικοχηµείας και Βιοφυσικής

Στοιχεία Φυσικοχηµείας και Βιοφυσικής Στοιχεία Φυσικοχηµείας και Βιοφυσικής Β. Φαδούλογλου 2008 Στοιχεία Φυσικοχηµείας και Βιοφυσικής Εργαστήρια Βιβλίο Εξετάσεις Ύλη Στοιχεία Φυσικοχηµείας και Βιοφυσικής Εργαστήρια Βιβλίο Εξετάσεις Ύλη Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Πυρηνόφιλη Προσθήκη Αµινών: Ιµίνες και Εναµίνες

Πυρηνόφιλη Προσθήκη Αµινών: Ιµίνες και Εναµίνες Πυρηνόφιλη Προσθήκη Αµινών: Ιµίνες και Εναµίνες Πυρηνόφιλα Αζώτου - Πρωτοταγείς Αµίνες: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ Σχηµατισµός Ιµινών ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ Η ταχύτητα σχηµατισµού ιµίνης εξαρτάται από το ph: Σε υψηλό

Διαβάστε περισσότερα

20/3/2017. βουταναμίνη ή βούτυλ-αμίνη. 2-μέθυλ-προπαναμίνη ή ισό-βούτυλ-αμίνη. 1-μέθυλ-προπαναμίνη ή δευτεροταγής βούτυλ-αμίνη

20/3/2017. βουταναμίνη ή βούτυλ-αμίνη. 2-μέθυλ-προπαναμίνη ή ισό-βούτυλ-αμίνη. 1-μέθυλ-προπαναμίνη ή δευτεροταγής βούτυλ-αμίνη 3 η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 20/3/2017 1. Να γράψετε τη σκελετική δομή και να δώσετε το όνομα σε όλες τις πρωτοταγείς και δευτεροταγείς αμίνες με μοριακό τύπο 411 (1.5 μονάδα) Πρωτοταγείς αμίνες Η 2 βουταναμίνη

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 7: Μοριακή Δομή

Διάλεξη 7: Μοριακή Δομή Μεμονωμένα άτομα: Μόνο τα ευγενή αέρια Μόρια: Τα υπόλοιπα άτομα σχηματίζουν μόρια Γιατί; Διότι η ολική ενέργεια ενός ευσταθούς μορίου είναι μικρότερη από την ολική ενέργεια των μεμονωμένων ατόμων που αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

6. ιαμοριακές δυνάμεις

6. ιαμοριακές δυνάμεις 6. ιαμοριακές δυνάμεις ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός αυτού του κεφαλαίου είναι να γνωρίσουμε τα είδη των ελκτικών δυνάμεων που αναπτύσσονται μεταξύ των μορίων των ομοιοπολικών ενώσεων και την επίδραση που ασκούν οι δυνάμεις

Διαβάστε περισσότερα

C n (H 2 O) ν 22/11/2016 2

C n (H 2 O) ν 22/11/2016 2 22/11/2016 1 1 C n (H 2 O) ν 22/11/2016 2 Εκτιμάται πως ετησίως παράγονται 100 δισεκατομμύρια τόνοι υδατανθράκων με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης 22/11/2016 3 δεν μπορούν να υδρολυθούν σε άλλα μικρότερα

Διαβάστε περισσότερα

διακλαδισμένο αλκάνιο γραμμικό αλκάνιο ΑΛΚΑΝΙΑ

διακλαδισμένο αλκάνιο γραμμικό αλκάνιο ΑΛΚΑΝΙΑ ΑΛΚΑΝΙΑ Ως αλκάνια ορίζουμε τις κορεσμένες οργανικές ενώσεις που αποτελούνται αποκλειστικά από άτομα άνθρακα και υδρογόνου και περιέχουν μόνο απλούς δεσμούς τύπου C C και C. Διακρίνονται δε σε άκυκλα αλκάνια

Διαβάστε περισσότερα

Answers to Homework Set

Answers to Homework Set Answers to Homework Set 3 12-8-2017 1. Χρησιμοποιώντας επιχειρήματα με τυπικό φορτίο εξηγήστε για ποιο λόγο το μονοξείδιο του άνθρακα έχει πολύ μικρότερη διπολική ροπή από ότι αναμένεται με βάση την ηλεκτραρνητικότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη 1 ου Κεφαλαίου

Περίληψη 1 ου Κεφαλαίου Περίληψη 1 ου Κεφαλαίου Άτοµο: θετικά φορτισµένος πυρήνας περικυκλωµένος από αρνητικά φορτισµένα ηλεκτρόνια Ηλεκτρονική δοµή ατόµου περιγράφεται από κυµατοσυνάρτηση Ηλεκτρόνια καταλαµβάνουν τροχιακά γύρω

Διαβάστε περισσότερα

Σύζευξη µακράς εµβέλειας

Σύζευξη µακράς εµβέλειας Σύζευξη µακράς εµβέλειας Ως σύζευξη µακράς εµβέλειας θεωρούµε τη σύζευξη µεταξύ πυρήνων (σπιν), οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση τεσσάρων ή περισσότερων δεσµών. n J (n 4) Επειδή η αλληλεπίδραση των σπιν

Διαβάστε περισσότερα

Χημικοί Χημικ σμ σμ & Μοριακά Τροχιακά

Χημικοί Χημικ σμ σμ & Μοριακά Τροχιακά Χημικοί δεσμοί & Μοριακά Τροχιακά Χημικός δεσμός είναι η δύναμη που συγκρατεί τα άτομα (ήάλλ άλλες δομικές μονάδες της ύλης, π.χ ιόντα) ) ενωμένα μεταξύ τους. Δημιουργείται, όταν οι δομικές μονάδες της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 3 η Ενότητα ΔΕΣΜΟΙ Δημήτριος Λαμπάκης ΜΟΡΙΑΚΗ ΔΟΜΗ Μεμονωμένα άτομα: Μόνο τα ευγενή αέρια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ Παρασκευές Αλδεϋδών - Κετονών 17.9 ΕΝΟΤΗΤΑ 17.9 7.8 7.8 8.5 8.5 16.4 Μηχανισµός Ενυδάτωσης Αλκυνίων µε άλατα υδραργύρου ΕΝΟΤΗΤΑ 8.5 Υδροβορίωση τελικών Αλκυνίων και οξείδωση δίνει αλδεΰδες Παρασκευές Αλδεϋδών

Διαβάστε περισσότερα

Επιφανειακή οξεοβασική κατάλυση

Επιφανειακή οξεοβασική κατάλυση Επιφανειακή οξεοβασική κατάλυση Μια μεγάλη κατηγορία στερεών καταλυτών εκδηλώνουν επιφανειακή οξεοβασική συμπεριφορά γ-αl 2 O 3, SiO 2, TiO 2, MgO, SiO 2 -Al 2 O 3, ζεόλιθοι Στην επιφάνεια τέτοιων οξειδίων

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 29: Βιομόρια: ετεροκυκλικές ενώσεις και νουκλεϊκά οξέα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 29: Βιομόρια: ετεροκυκλικές ενώσεις και νουκλεϊκά οξέα Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 29: Βιομόρια: ετεροκυκλικές ενώσεις και νουκλεϊκά οξέα 1. Γενικά-ιδιότητες Κυκλικές οργανικές ενώσεις: καρβοκυκλικές (δακτύλιος περιέχει μόνο άτομα C) και ετεροκυκλικές (δακτύλιος

Διαβάστε περισσότερα