Σχεδόν ο καθένας µας έχει θαυµάσει κάϖοιες εικόνες fractals αϖό αυτές ϖου κυκλοφορούν κατά χιλιάδες σε ηµερολόγια, ϖεριοδικά, internet κλϖ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σχεδόν ο καθένας µας έχει θαυµάσει κάϖοιες εικόνες fractals αϖό αυτές ϖου κυκλοφορούν κατά χιλιάδες σε ηµερολόγια, ϖεριοδικά, internet κλϖ."

Transcript

1 Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ FRACTALS- ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΦΑΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

2 Σχεδόν ο καθένας µας έχει θαυµάσει κάϖοιες εικόνες fractals αϖό αυτές ϖου κυκλοφορούν κατά χιλιάδες σε ηµερολόγια, ϖεριοδικά, internet κλϖ.

3 Πολλοί άνθρωϖοι τα βλέϖουν δίχως να γνωρίζουν τι είναι αυτές οι φανταστικές έγχρωµες εικόνες και ϖως δηµιουργούνται.

4 Μερικοί έχουν ακούσει ϖως υϖάρχει κάϖοια σύνδεσή τους µε ορισµένα φυσικά αντικείµενα δίχως να αντιλαµβάνονται ϖοιά σύνδεση εννοείται.

5

6 Τα fractals είναι ένας νέος κλάδος των Mαθηµατικών και της Tέχνης. Είναι ο λόγος ϖου οι ϖερισσότεροι άνθρωϖοι αναγνωρίζουν τα fractals µόνο σαν όµορφες εικόνες, χρήσιµα ως φόντο στην εϖιφάνεια εργασίας του Η/Υ ή ως ϖρότυϖα στα καρτ - ϖοστάλ.

7 Στη Γεωµετρία του σχολείου µαθαίνουµε για τις γραµµές, τους κύκλους, τα τετράγωνα, τους κύβους, τους κυλίνδρους και τις σφαίρες.

8 Στη φύση γύρω µας εϖικρατούν άλλου είδους σχήµατα: τα σύννεφα, οι κεραυνοί, οι ϖαγοκρύσταλλοι, τα σφουγγάρια και οι ακτογραµµές ϖαρουσιάζουν µια ϖολυϖλοκότητα ϖου δεν µοιάζει καθόλου µε τα αϖλά γεωµετρικά αντικείµενα της «κλασικής» Γεωµετρίας.

9 Το fractal είναι ένα σύνολο ϖου δε µοιάζει µ ένα Ευκλείδειο αντικείµενο (σηµείο, γραµµή, εϖίϖεδο, κλϖ.) όσο κοντά κι αν το εξετάζουµε.

10 Η λέξη Fractal προέρχεται από την λατινική λέξη frangere ή από το λατινικό fractus (σπάζω, θρυµµατίζω, δηµιουργώ ακανόνιστα κοµµάτια).

11 Ο K. Falconer στο βιβλίο του Fractal Geometry γράφει : Η λέξη φράκταλ είναι σαν τη λέξη ζωή. Μϖορείς να ϖεριγράψεις τις βασικές της ιδιότητες και τα θεµελιώδη στοιχεία ϖου την αϖοτελούν αλλά δεν µϖορείς να την κλείσεις σε έναν ορισµό.

12 Με τον διεθνή όρο fractals στα Μαθηµατικά, τη Φυσική αλλά και σε ϖολλές εϖιστήµες ονοµάζεται ένα γεωµετρικό σχήµα ϖου εϖαναλαµβάνεται αυτούσιο σε άϖειρο βαθµό µεγέθυνσης κι έτσι συχνά αναφέρεται σαν "αϖείρως ϖερίϖλοκο".

13 Το fractal ϖαρουσιάζεται ως "µαγική εικόνα" ϖου όσες φορές και να µεγεθυνθεί οϖοιοδήϖοτε τµήµα του θα συνεχίζει να ϖαρουσιάζει ένα εξίσου ϖερίϖλοκο σχέδιο µε µερική ή ολική εϖανάληψη του αρχικού.

14 Χαρακτηριστικό εϖοµένως των φράκταλ είναι η λεγόµενη αυτο-οµοιότητα (self-similarity)

15

16

17

18 Ο Mandelbrot (1975) είναι εκείνος που εισήγαγε τόσο τον όρο όσο και τη θεωρία των Fractals στην επιστήµη και για το λόγο αυτό θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους µαθηµατικούς των τελευταίων 50 ετών.

19 Ο Μϖενουά Μάντελµϖροτ ( ) Γαλλοαµερικανός µαθηµατικός. Γεννηµένος στην Πολωνία, µετακόµισε στη Γαλλία µε την οικογένειά του όντας ακόµη σε ϖαιδική ηλικία. Πέρασε µεγάλο µέρος της ζωής του διαµένοντας και δουλεύοντας στις Ηνωµένες Πολιτείες, αϖοκτώντας διϖλή γαλλική και αµερικανική υϖηκοότητα.

20 Η χρήση των fractals εϖεκτάθηκε αϖό τη στιγµή ϖου µϖήκαν εδώ και είκοσι χρόνια τα computers αφού είναι σύνθετα σχέδια ϖου δηµιουργούνται µε τη βοήθεια ϖολύϖλοκων υϖολογισµών.

21 Αλλά ενώ οι εικόνες είναι ϖολύϖλοκες, το ϖρόγραµµα (software) ϖου αϖαιτείται δεν είναι, αφού η σχεδίαση των εικόνων βασίζεται στην εϖανάληψη ενός µοτίβου, ϖου σχεδιάζεται µε τη βοήθεια µιας συνάρτησης.

22 Το 1967 ο Mandelbrot έθεσε το ερώτηµα: «Πόσο µεγάλη είναι η ακτογραµµή της Βρετανίας;»

23 ιαϖιστώνουµε ότι η αϖάντησή µας µεταβάλλεται ανάλογα µε την κλίµακα του χάρτη και τη µονάδα µέτρησης ϖου χρησιµοϖοιούµε.

24 H Μ. Βρετανία µε fractals

25 Η µέτρηση του µήκους της ακτογραµµής, διαφέρει ανάλογα µε το µήκος του «χάρακα» ϖου χρησιµοϖοιείται για τη µέτρηση (όσο ϖιο µικρός ο χάρακας, τόσο ϖιο µεγάλο το µήκος της ακτής, το γνωστό coastline paradox).

26 Όσο η κλίµακα της µέτρησης µειώνεται, τόσο το εκτιµώµενο µήκος αυξάνεται. Εάν η κλίµακα γίνει αϖείρως µικρή, το µήκος ϖου µετράται θα γίνει αϖείρως µεγάλο!

27 Η ϖιο χαρακτηριστική ιδιότητα των φράκταλ είναι γενικά η ϖερίϖλοκη µορφή τους, σε σύγκριση µε τα συµβατικά γεωµετρικά σχήµατα. εν είναι αντικείµενα τα οϖοία µϖορούν να οριστούν µε τη βοήθεια της Ευκλείδειας γεωµετρίας.

28 Τα fractals, έχουν λεϖτοµέρειες, οι οϖοίες γίνονται ορατές µόνο µετά αϖό µεγέθυνσή τους σε κάϖοια κλίµακα.

29 Για να γίνει αντιληπτός αυτός ο διαχωρισµός των fractals σε σχέση µε την Ευκλείδεια Γεωµετρία, αναφέρουµε ότι:

30 Αν µεγεθύνουµε κάποιο αντικείµενο το οποίο µπορεί να οριστεί µε την Ευκλείδεια Γεωµετρία, παραδείγµατος χάριν την περιφέρεια µιας έλλειψης, αυτή µετά από αλλεπάλληλες µεγεθύνσεις θα εµφανίζεται απλά ως ευθύγραµµο τµήµα.

31 Αντίθετα, σε ένα fractal, θα εµφανίζονται κατόπιν µεγεθύνσεων λεπτοµέρειες που δεν ήταν ορατές σε µικρότερη κλίµακα µεγέθυνσης.

32

33 εν υπάρχει χαρακτηριστική κλίµακα για να καθορίσουµε τα χαρακτηριστικά ενός fractal αντικειµένου. Αλλάζοντας την κλίµακα, µετράµε µε όλο και µεγαλύτερη ακρίβεια, συµπεριλαµβάνοντας όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά.

34 Εϖοµένως, το µήκος, η εϖιφάνεια ή ο όγκος, εξαρτώνται αϖό την ανάλυση ϖου θα χρησιµοϖοιήσουµε στη µέτρηση.

35 Η στοιχειώδης έννοια της Ευκλείδειας ιάστασης

36 Τα σηµεία είναι απλά σηµεία. εν κατέχουν όγκο µέσα στο χώρο και δεν έχουν ούτε µήκος ούτε εµβαδόν. Άρα, λέµε ότι έχουν ιάσταση µηδέν. Κατά τα λεγόµενα του Ευκλείδη: Σηµείον εστί ό ού µέρος ουδέν Σηµείο είναι κάτι που δεν έχει µέρη, δε διαµερίζεται.

37 Με τις γραµµές τα πράγµατα είναι κάπως πιο περίπλοκα. Ενώ όλα τα σηµεία φαίνονται ίδια, οι γραµµές εµφανίζονται σε µια απέραντη ποικιλία σχηµάτων. Έτσι, έχουµε ευθείες γραµµές, κύκλους, παραβολές, και άλλα πιο ακανόνιστα και περίπλοκα σχήµατα, όπως θηλιές, κόµπους και µπερδεµένα συµπλέγµατα.

38 Κάποια απ αυτά είναι τόσο περίπλοκα πού θυµίζουν περισσότερο µία άµορφη µάζα παρά µια γραµµή. Υπάρχουν γραµµές επίπεδες αλλά και γραµµές που ορίζονται µόνο στον τρισδιάστατο χώρο. Το πιο γνωστό παράδειγµα είναι η κυλινδρική έλικα.

39

40 Ο Ευκλείδης είπε: Γραµµή εστί µήκος άνευ πλάτους. Και αυτό ακριβώς είναι το ζήτηµα! Μια γραµµή δεν έχει ούτε εµβαδόν ούτε όγκο. Έχει µόνο σηµεία και ορίζεται από την κίνηση ενός σηµείου. Στην απλή Κινηµατική µάθαµε ότι αυτό ακριβώς κάνει ένα κινούµενο σηµείο. Ορίζει µία τροχιά. Μία τυχαία καµπύλη. Μία γραµµή.

41 Εποµένως λέµε ότι οι γραµµές έχουν µόνο µία διάσταση. Μία γραµµή είναι ένα Μονοδιάστατο Γεωµετρικό Αντικείµενο.

42 Επιφάνειες εν είναι γραµµές και ασφαλώς δεν είναι σηµεία. Αντίθετα, περιέχουν σηµεία και γραµµές. Αλλά κυρίως περιέχουν εµβαδόν, κάτι που, δε συµβαίνει µε τις γραµµές. Υπάρχει κάτι που δεν περιέχουν ποτέ. εν περιέχουν όγκο. Οι επιφάνειες δεν έχουν όγκο. Είναι διδιάστατες. Μόνο που εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή.

43 Μπορούµε να κατασκευάσουµε µια επιφάνεια µε την κίνηση ενός µόνο σηµείου; ΟΧΙ. Πώς λοιπόν κατασκευάζεται µια επιφάνεια; Με τη µετακίνηση µιας γραµµής, όχι ενός µεµονωµένου σηµείου!

44 Και αν κινήσουµε µια επιφάνεια; Θα δηµιουργήσουµε ένα κοµµάτι χώρου. Έναν όγκο. Άρα, ο Χώρος είναι τρισδιάστατος.

45 Αντιθέτως τα fractals, δεν έχουν ακέραιες διαστάσεις, αλλά µϖορεί να είναι µη ακέραια ϖ.χ. ανάµεσα στο 2 και στο 3 αν είναι καµϖύλη.

46 Οσο ϖιο µεγάλη είναι η διάσταση των fractals τόσο ϖιο τραχιά είναι η εµφάνιση του.

47 Μια τυϖική βραχώδης ακρογιαλιά, αν τη δούµε σαν fractal γραµµή τότε έχει διάσταση 1,215. 'Eνα τυϖικό ϖαράδειγµα fractal είναι το σύνολο του Mandelbrot.

48

49 Η διάσταση του Fractal δίνει ένα ϖοσοτικό µέγεθος της αυτοοµοιότητας και της κλίµακας. Μας λέει ϖόσα νέα κοµµάτια θα αϖοκαλυφθούν εάν αυξήσουµε τη µεγέθυνση.

50 Ιδιότητες των Fractals Τα fractals έχουν άπειρες λεπτοµέρειες σε κάθε σηµείο σε οποιαδήποτε µικρή κλίµακα. Είναι σχήµατα µε εσωτερική δοµή ανεξάρτητα από το βαθµό µεγέθυνσής τους.

51 Αυτό σηµαίνει ότι δε µπορούµε να πούµε αν αυτό που βλέπουµε είναι κάτι πολύ µεγάλο ή πολύ µικρό, διότι τα fractals φαίνονται ίδια είτε τα κοιτάµε από κοντά είτε από µακριά. Αν µεγεθύνουµε την περιοχή κοντά στην κορυφή ενός τετραγώνου δε βλέπουµε τετράγωνα.

52 Αν κάνουµε το ίδιο σε µια περιοχή ενός fractal βλέπουµε σχήµατα που µοιάζουν µε αυτό που βλέπαµε πριν τη µεγέθυνση. Με την αλλαγή της κλίµακας συµπεριλαµβάνονται νέα χαρακτηριστικά. Έτσι η περίµετρος, το εµβαδόν και ο όγκος εξαρτώνται από την ανάλυση που θα χρησιµοποιήσουµε στη µέτρηση.

53 Τα fractals συνήθως προσδιορίζονται µε απλές περιοδικά επαναλαµβανόµενες διαδικασίες. Πίσω από την πολυπλοκότητα των σχηµάτων του φυσικού κόσµου, ο Mandelbrot βρήκε απλότητα µέσω της γεωµετρικής επανάληψης. Η συνεχής επανάληψη των ίδιων ή παρόµοιων χαρακτηριστικών σε διαφορετική κλίµακα δηµιουργεί ένα fractal.

54 Σαν παράδειγµα, ας πάρουµε το τρίγωνο του Sierpinski: Ξεκινάµε µε ένα ισόπλευρο τρίγωνο. Ο επαναληπτικός κανόνας µας είναι: Για κάθε τρίγωνο, ενώνουµε τα µέσα των πλευρών και αφαιρούµε το τρίγωνο που σχηµατίζεται στο κέντρο.

55 Τρίγωνο Sierpinski που προήλθε από επαναλαµβανόµενες διαιρέσεις της αρχικής δοµής

56 Τα fractals δεν είναι δυνατόν να περιγραφούν µε την παραδοσιακή γεωµετρική γλώσσα της Ευκλείδειας Γεωµετρίας. Ανεϖάρκεια της Παραδοσιακής Γεωµετρίας

57 Το τρίγωνο του Sierpinski είναι «εξωγήινο για την Ευκλείδεια Γεωµετρία». Ας ϖούµε ότι το µήκος της ϖλευράς του στο στάδιο 0 είναι 1 µονάδα.

58 Η ακολουθία τιµών για την ϖερίµετρο είναι 3, 9/2, 27/4, Αυτή είναι γεωµετρική ακολουθία µε λόγο r = 3/2. Όµως µια γεωµετρική ακολουθία µε r >1 τείνει στο άϖειρο. Έτσι, το «τρίγωνο» του Sierpinski είναι ένα σχήµα µε άϖειρη ϖερίµετρο, ϖου ϖερικλείεται σε ένα τρίγωνο µε ϖερίµετρο 3.

59 Τα fractals έχουν αυτοοµοιότητα. Τα fractals είναι αντικείµενα που εµφανίζουν οµοιότητες σε µέρη (κοµµάτια) του αντικειµένου και στα γενικά χαρακτηριστικά του. Κάθε κοµµάτι αποτελεί ένα αντίγραφο ολόκληρου του αντικειµένου.

60 Κάθε κοµµάτι της τελικής εικόνας ϖεριέχει ένα αντίγραφο του όλου.

61 Η αυτοοµοιότητα είναι ένα από τα παράδοξα του άπειρου, µια πηγή έντονης συζήτησης και εκπληκτικών εφαρµογών στον πεπερασµένο κόσµο µας. Ένα δένδρο, για παράδειγµα, ή ένα φύλλο φτέρης, ένα κουνουπίδι, το αρτηριακό σύστηµα, µια θαλασσογραφία, όλα είναι παραδείγµατα της αυτοοµοιότητας στη φύση.

62 Η προσοχή που δίνουµε στα fractal χαρακτηριστικά της πραγµατικότητας είναι ένας τρόπος για να αντιληφθούµε τη µυστηριώδη, µη προβλέψιµη κίνηση που δηµιουργεί τον κόσµο και τον κρατά σε συνοχή.

63 Για µια επιστηµονική κοινότητα, αυτός είναι ένας καινούργιος τρόπος παρατήρησης. Φηµισµένες µέθοδοι µε χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών που αναπτύχθηκαν από τους Μ.Barnsley και Lindenmayer, µας δίνουν τη δυνατότητα για σχεδόν τέλειες προσοµοιώσεις φύλλων φτέρης και δένδρων αντίστοιχα.

64 Τα fractals έχουν κλασµατική fractal διάσταση. Η fractal διάσταση µας πληροφορεί για τον τρόπο µε τον οποίο οι λεπτοµέρειες σχετίζονται µε την κλίµακα της µεγέθυνσης. Πιο απλά η Fractal διάσταση εκφράζει τον βαθµό πολυπλοκότητας που εµφανίζει ένα σχήµα.

65 Για παράδειγµα ένα σφουγγάρι που έχει φτιαχτεί έτσι ώστε τα κενά που έχει στο εσωτερικό του να είναι ίδια µεταξύ τους και κανονικά τοποθετηµένα π.χ. σε τετραγωνικό πλέγµα, έχει πολύ µικρότερο βαθµό πολυπλοκότητας από ένα σφουγγάρι του οποίου τα κενά δεν είναι ίδια και βρίσκονται σε τυχαίες θέσεις.

66 Παίρνουµε ένα ισόϖλευρο τρίγωνο µε ϖλευρά 1 και διαιρούµε κάθε ϖλευρά του σε τρία ίσα τµήµατα αφαιρώντας το µεσαίο τρίτο και στη θέση του βάζουµε ένα τρίγωνο µε ϖλευρά ίση µε το τρίτο αυτό. Παίρνουµε έτσι ένα άστρο µε 12 ϖλευρές.

67 Συνεχίζοντας έτσι όλο και µικρότερα τρίγωνα εµφανίζονται στις πλευρές και έτσι αν η διαδικασία συνεχίσει επ άπειρον, τελικά προκύπτει ένα περίγραµµα που είναι ακανόνιστο σε όλες τις κλίµακες και παρουσιάζει και αυτοοµοιότητα. Το περίγραµµα αυτό µοιάζει µε χιονονιφάδα και λέγεται χιονονιφάδα του Koch.

68

69 Κάθε καινούρια «νιφάδα» ϖου δηµιουργείται έχει όλο και µεγαλύτερη ϖερίµετρο αλλά ϖερικλείει ϖεϖερασµένο εµβαδόν ϖου είναι ϖάντα µικρότερο αϖό του ϖεριγεγραµµένου κύκλου. Τελικά µετά αϖό άϖειρα βήµατα η ϖερίµετρος του σχήµατος γίνεται άϖειρη και το εµβαδόν ϖου ϖερικλείεται είναι ϖεϖερασµένο!

70 Η σκόνη του Cantor Αν αρχίσουµε µε ένα ευθύγραµµο τµήµα τριχοτοµήσουµε κάθε του ϖλευρά και αφαιρέσουµε το κεντρικό τρίτο, αφήνοντας όµως τα ακραία σηµεία του κεντρικού ενός τρίτου και συνεχίσουµε τη διαδικασία αυτή εϖ άϖειρο φτάνουµε στο σύνολο του Cantor.

71

72 Cantor set Koch curve ιάσταση 0,63 ιάσταση 1,26

73 Στην αρχή οι ιδέες του Mandelbrot αντιµετωϖίστηκαν µε δυσϖιστία αϖό το εϖιστηµονικό κατεστηµένο. Η εφαρµογή τους σε ϖροβλήµατα ϖου εµφανίζονταν στη Βιολογία-Γεωλογία- Οικονοµικά-Αστρονοµία, συντέλεσαν ώστε το έργο του να αναγνωριστεί ϖαγκοσµίως και οι µέθοδοί του να χρησιµοϖοιούνται ευρύτατα.

74 Φράκταλ κατασκευασµένο σε υπολογιστή

75

76

77

78

79 Που αϖαντώνται τα fractals

80

81 1. Στο Χωροχρόνο 2. Στη Θεωρία του Χάους 3. Στο Άτοµο 4. Στον Ήχο

82 5. Στο φαινόµενο της Πεταλούδας 6. Στους Κρυστάλλους 7. Οι νιφάδες του χιονιού 8. Στα Χρωµοσώµατα

83 9. Στους Οργανισµούς α. Στα Φυτά β. Τα Φύλλα των δέντρων γ. Τα Κλαδιά των δέντρων δ. Φυσικοί Σϖόγγοι ε. Κοραλιογενείς Ύφαλοι

84

85

86 10. Στα καιρικά φαινόµενα Α. Κεραυνοί Β. Τυφώνες Γ. Υδάτινοι Στρόβιλοι

87

88

89 11. Στα Σχήµατα των βουνών και των ϖοταµών 12. Στα ιαστρικά Αέρια 13. Στις Μαύρες Τρύϖες 14. Στους Γαλαξίες

90 Εφαρµογές των fractals Η Φράκταλ Γεωµετρία έχει διεισδύσει σε ϖολλούς τοµείς της εϖιστήµης, όϖως της Αστροφυσικής, της Βιολογίας και έχει καταστεί µια αϖό τις ϖιο σηµαντικές τεχνικές σε γραφεία Η/Υ.

91 Φράκταλς σε γραφικά Η/Υ Η µεγαλύτερη χρήση των fractal στην καθηµερινή ζωή είναι στην εϖιστήµη των υϖολογιστών. Η fractal συµϖίεση εικόνας χρησιµοϖοιεί το γεγονός ότι ο ϖραγµατικός κόσµος ϖεριγράφεται ϖολύ καλά αϖό τη γεωµετρία των fractals.

92 Ένα µεγάλο πλεονέκτηµα της fractal συµπίεσης, είναι ότι η εικόνα όταν µεγεθύνεται, δεν παρουσιάζει pixelisation. Η εικόνα φαίνεται πολύ καλύτερα όταν το µέγεθός της αυξάνεται.

93

94

95 Τοϖία Τα τοπία αποτελούν µια κλασσική εφαρµογή των fractals. Αν κοιτάξουµε ένα βουνό ή ένα λόφο ή µια ακτή, θα δούµε όλο και πιο περίπλοκα σχήµατα όσο πιο κοντά και αν τα κοιτάξουµε.

96 Αυτοί που έχουν ειδικότητα στα γραφικά Η/Υ χρησιµοποιούν πολλές µορφές fractals για να δηµιουργήσουν τοπία και άλλα περίπλοκα µοντέλα.

97 Είναι δυνατό να δηµιουργηθούν όλα τα είδη ρεαλιστικών εικόνων φυσικών σκηνών, όπως σεληνιακά τοπία, οροσειρές και ακτές. Μπορούµε να τα δούµε σε πολλά ειδικά εφέ σε ταινίες του Hollywood, άλλα και στις τηλεοπτικές διαφηµίσεις.

98 Animation βουνού µε fractals

99 Fractal στη µουσική και στην τέχνη Έχουµε εφαρµογές των fractals στη µουσική, όπου fractal σχέδια χρησιµοποιούνται στη σύνθεση και ακόµα νέα µουσικά όργανα κατασκευάζονται µε fractal χαρακτηριστικά όπως π.χ. drums µε περίµετρο fractal. Με τη βοήθεια υπολογιστών κατασκευάζονται µοτίβα fractals που είναι καλλιτεχνικά και αισθητικά ευχάριστα.

100 Γεωλογία Έχουν βρεθεί χρήσιµα µοντέλα fractals για την περιγραφή και την πρόβλεψη του τόπου και του χρόνου των σεισµών.

101 Ιατρική Στην ιστοπαθολογία που ασχολείται µε τη µελέτη των µορφολογικών αλλαγών σε κύτταρα και ιστούς, η διαδικασία µέτρησης και ανάλυσης τέτοιων δύσκολων και ανώµαλων µορφολογιών µπορούν να ξεπεραστούν µε τη γεωµετρία των fractals, που δίνει αντικειµενικό τρόπο µέτρησης, προσέγγισης και κατανόησης της πολυπλοκότητας των σχηµάτων.

102 Επίσης, µας βοηθά να µοντελοποιήσουµε και να διακρίνουµε φυσιολογικές και παθολογικές αλλαγές στη µορφή των κυττάρων. Επιπλέον, στη λειτουργία της καρδιάς εµφανίζονται fractals χαρακτηριστικά.

103 Μηχανική ρευστών Η µελέτη της τυρβώδους κίνησης στα υγρά αναπροσαρµόζεται πολύ στα fractals. Ο στροβιλισµός των υγρών είναι χαοτικός και είναι πολύ δύσκολο να µοντελοποιηθεί. Η φρακταλική αναπαράσταση αυτών βοηθάει τους Φυσικούς να καταλάβουν καλύτερα τα πολύπλοκα υγρά.

104 Τυρβώδης ροή στη δίνη των φτερών

105 Καιρός Η συµπεριφορά του καιρού είναι πολύ απρόσµενη. Μπορεί να αλλάξει από λεπτό σε λεπτό, γι αυτό θα µπορούσαµε να πούµε ότι ο καιρός συµπεριφέρεται µε πολύ χαοτικό τρόπο. Πράγµατι, ο καιρός µπορεί να δηµιουργήσει µοτίβα fractals.

106 Οικονοµία Η θεωρία των Fractals χρησιµοποιείται σήµερα από χρηµατοοικονοµικούς οίκους για την πρόβλεψη της εξέλιξης των τιµών στα διάφορα χρηµατιστήρια αξιών και εµπορευµάτων.

107 Αστρονοµία Τα fractals είναι ένα «εργαλείο» περιγραφής του Σύµπαντος. Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι η ύλη δεν είναι οµοιόµορφα κατανεµηµένη στο Σύµπαν. Πολλοί αστρονόµοι υποστηρίζουν ότι το Σύµπαν είναι «οµαλό» σε µεγάλη κλίµακα.

108 Υπάρχει, όµως, µια οµάδα επιστηµόνων που υποστηρίζει ότι η δοµή του Σύµπαντος είναι fractal σε όλες τις κλίµακες. Εποµένως, χρειάζονται πολλές παρατηρήσεις όσον αφορά την κατανοµή των γαλαξιών στο Σύµπαν, ώστε τελικά να αποφασίσουµε για το αν ζούµε ή όχι σε φρακταλικό Σύµπαν.

109

110 Έχουν γίνει προσοµοιώσεις fractal για να σχεδιαστεί η κατανοµή σµηνών γαλαξιών στο Σύµπαν και για να µελετηθούν προβλήµατα που σχετίζονται µε την διαταραχή ενός ρευστού.

111 Olbers' paradox Γιατί ο νυχτερινός έναστρος ουρανός δεν είναι πάµφωτος, αλλά περιλαµβάνει µεγάλα σκοτεινά τµήµατα; Απλή διατύπωση: Γιατί έχουµε σκοτάδι τη νύχτα;

112

113 Σύµφωνα µε την παραδοχή ότι το Σύµπαν είναι άπειρο και περιέχει άπειρο αριθµό φωτεινών ουράνιων σωµάτων, οµοιόµορφα κατανεµηµένων, κάθε νοητή γραµµή που ξεκινά από το µάτι ενός παρατηρητή θα έπρεπε να καταλήγει σε ένα τέτοιο σώµα, άρα να βλέπει παντού φως.

114

115 Η µεταγενέστερη θεωρία της διαστολής του Σύµπαντος έδωσε απάντηση στο αρχικό παράδοξο, υποστηρίζοντας ότι εφόσον το Σύµπαν διαστέλλεται συνεχώς, περιλαµβάνει ουράνια σώµατα το φως των οποίων δεν έχει φτάσει ακόµη στη Γη.

116 Ο Mandelbrot απέδειξε ότι το Olbers' paradox µπορεί να ερµηνευθεί µόνο µε την υπόθεση ότι τα άστρα έχουν κατανοµή φράκταλ στο Σύµπαν, χωρίς να χρειαστεί η υπόθεση της Μεγάλης Εκρηξης.

117

118 Μϖρόκολο

119

120

121 Τα Fractals περιγράφουν επίσης και πολλά αντικείµενα στον πραγµατικό κόσµο, σύννεφα, βουνά, τυρβώδη ροή, ακτές, που δεν αντιστοιχούν σε απλά µαθηµατικά σχήµατα. Cloud with fractal dimension = 2.50 and 3.00

122 Πνεύµονας

123 Έντερα

124 Γιατί στη φύση απαντώνται τόσο συχνά Fractal γεωµετρίες? Οι δοµές αυτές είναι πολύ αποτελεσµατικές. Για παράδειγµα το έντερο. Αν έπρεπε κανείς να σχεδιάσει τη γεωµετρία µιας επιφάνειας που πρέπει να χωράει σε πεπερασµένο όγκο αλλά να έχει µέγιστη επιφάνεια, ώστε να να µεγιστοποιείται η ροή θρεπτικών συστατικών προς το αίµα, τότε θα προέκυπτε ότι µια self-similar fractal δοµή είναι η βέλτιστη.

125 Ανάλογα, εάν ο στόχος είναι η µεγιστοποίηση της µεταφοράς οξυγόνου µέσω µιας επιφάνειας που περιέχεται σε πεπερασµένο όγκο ή η µεγιστοποίηση των εισόδων που µπορεί να λάβει ένας νευρώνας από άλλα κύτταρα, self-similar δοµές πληρούν αυτές τις συνθήκες.

126

127 Αυτο-οµοιότητα και χώρος η περίπτωση της Νοτιοδυτικής Ισπανίας

128 Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιδιότητα της αυτο-οµοιότητας που εµφανίζεται σε πολλές κλίµακες, αλλά και σε πολλές διαστάσεις της πραγµατικότητας.

129 Στην Νότια Ισπανία βρίσκεται η Ανδαλουσία. Στο δυτικό άκρο της βρίσκεται ο ποταµός Γουαδαλκιβίρ, που η κοιλάδα του σχηµατίζει ένα "ισόπλευρο τρίγωνο" µε γωνίες τρεις πόλεις, τη Σεβίλλη, τη Χουέλβα και το Κάντιζ.

130

131 Η περιοχή είναι παγκόσµια γνωστή για πολλούς λόγους. Ο Χριστόφορος Κολόµβος ξεκίνησε από εκεί τις εκστρατείες του για την ανακάλυψη του Νέου Κόσµου. Συγκεκριµένα, το πρώτο ταξίδι του Κολόµβου ξεκίνησε από το λιµάνι της Χουέλβας, όπου τελικά επέστρεψε.

132 Όταν η Αµερική έγινε Ισπανική αποικία, τα πλοία των Ισπανών κατέληγαν στο λιµάνι της Σεβίλλης, µέχρι κάποια εποχή, που το επίσηµο λιµάνι µεταφέρθηκε στο Κάντιζ.

133 Βλέπουµε λοιπόν ότι οι τρεις πόλεις για δύο λόγους: -1 ον Γιατί αποτελούν τα όρια της κοιλάδας. -2 ον Γιατί σχετίζονται και οι τρεις και µόνο αυτές µε τα ιστορικά γεγονότα του Κολόµβου - αποτελούν ένα σύστηµα και αυτό το σύστηµα έχει µορφή και δοµή - τριγωνική.

134 Κοιτώντας το χάρτη σε µικρότερη κλίµακα και πλησιάζοντας την περιοχή της Χουέλβας παρατηρούµε ότι η πόλη βρίσκεται στα υτικά παράλια της κοιλάδας, µεταξύ δύο µικρότερων ποταµών, που σχηµατίζουν µία χερσόνησο µε µορφή τριγωνική!

135

136 Αν παρατηρήσουµε το χάρτη της πόλης θα ανακαλύψουµε µε έκπληξη, ότι η πόλη απλώνεται στο κέντρο της τριγωνικής χερσονήσου, αφήνοντας µια µεγάλη χέρσα και αδόµητη επιφάνεια στα δυτικά µε µορφή τριγωνική!

137 Κοιτώντας καλύτερα τον ίδιο χάρτη, γνωρίζοντας κάποια ιστορικά στοιχεία σχετικά µε την ανάπτυξη της πόλης κατά τους τελευταίους αιώνες, αλλά και παρατηρώντας τον πολεοδοµικό ιστό της πόλης αντιλαµβανόµαστε ότι το ιστορικό της κέντρο έχει µορφή τριγωνική!

138 Αν θέλουµε να µπούµε σε περισσότερη λεπτοµέρεια, θα παρατηρήσουµε ότι η κεντρική πλατεία του ιστορικού κέντρου της πόλης έχει µορφή τριγωνική!

139 Μία συνδυασµένη ανάλυση της ιστορίας και της γεωγραφίας της κοιλάδας φέρνει στο φως στοιχεία περισσότερων αυτο-όµοιων καταστάσεων.

140

141 Γιατί λέμε ναι σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με fractals;

142 1. Η fractal γεωµετρία είναι ένα νέο αντικείµενο και σήµερα αποτελεί αντικείµενο έρευνας. Οι µαθητές δικαιούνται να είναι ενηµερωµένοι τουλάχιστον για τα βασικά σηµεία της.

143 2. Τα fractals προκαλούν άµεσα το ενδιαφέρον των µαθητών, διότι τα περισσότερα αντικείµενα του φυσικού κόσµου δεν περιγράφονται από την Ευκλείδεια Γεωµετρία.

144 3. Ενώ δεν αποτελούν διδακτέα ύλη, µε µια µικρή εισαγωγή οι µαθητές µπορούν να αντιληφθούν τι είναι τα fractals και τι ιδιότητες έχουν.

145 4. Μας δίνουν τη δυνατότητα για διαθεµατική προσέγγιση µε τα Μαθηµατικά τη Φυσική τη Χηµεία τη Γεωλογία τη Βιολογία ακόµα και µε την Οικονοµία.

146 5. Μας δίνουν τη δυνατότητα για πραγµατικές ερευνητικές δραστηριότητες, που εύκολα µπορούν να κάνουν οι µαθητές, στηριζόµενοι στις γνώσεις που απέκτησαν στα Μαθηµατικά και τις Φυσικές επιστήµες.

147 Οι δραστηριότητες αυτές είναι κατάλληλες για την εκπαιδευτική αξιολόγηση των µαθητών.

148 6. Απαιτούν τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

149 7. Ο πειραµατισµός δεν απαιτεί υλικά και όργανα που είναι δύσκολο να βρεθούν σε σχολικό εργαστήριο και γενικά είναι ασφαλής.

150 8. Είναι κατάλληλα για παραγωγή προβληµάτων για την επίλυση των οποίων απαιτείται γνώση σηµαντικών διαδικασιών της επιστήµης όπως η χρήση των Μαθηµατικών η εξαγωγή πληροφοριών από πειραµατικά δεδοµένα και η µοντελοποίηση.

151 9. Στα προβλήµατα αυτά απαιτείται γνώση εννοιών που αποτελούν «κλειδιά» για την επιστήµη όπως πυκνότητα, κλίση σε διάγραµµα, κλίµακα, κανονικότητα και πολυπλοκότητα.

152 Όλα αυτά δεν ελέγχουν απλά τη µνηµονική ικανότητα του µαθητή, αλλά ανοίγουν τους ορίζοντες της σκέψης τους και τους εµπλέκουν σε µια διανοητική δραστηριότητα αναζήτησης.

153 ΑΝΑΦΟΡΕΣ 1. B.B.Mandelbrot, The Fractal Geometry of Nature (Freeman, New York, 1983). 2. Michael Naylor Exploring Fractals in the Classroom : Mathematics Teacher v 92 n4 p Apr M.A.F.Gomes, T.I.Jyh, T.I.Ren, The crumpled state of some non-equilibrium fractal sur-faces, 4. J.Feder, Fractals (Plenum,New York,1989). 5. L.B.Horodynski_Matsushique et al., Gambling as a teaching aid in the introductory phys-ics laboratory, Eur.J.Phys.19,337 (1998). Center for Polymer Studies, Department of Physics, Boston University, 590 Commonwealth Avenue, Boston, MA

154 6. Q.Ho-Kim, N.Kumar, C.S.Lam. Invitation to contemporary physics. 7. Volkhard Nordmeir, Fractals in Physics-From low cost experiments to fractal Geometry. University of Essen, Germany. 8. T.A. Witten and L.M.Sander Diffusion Limited Aggregation, a Kinetic Critical Phenome-non Phys. Rev. Lett. 47, (1981) 9. Γ.Θ. Καλκάνης, "Εκπαιδευτική Τεχνολογία", Πανεπιστήµιο Αθηνών, Αθήνα Θ. Βίτσας, Ε. Κολέζα, Κ. Σκορδούλης: «ιάσταση: Η δυναµική εξέλιξη µιας έννοιας. Προϋπόθεση µιας διδακτικής πρότασης» Μαθηµατική επιθεώρηση τ.46, 1996.

155 11. Θ. Βίτσας, Ε Κολέζα, Κ. Σκορδούλης: «Ιστορική Εξέλιξη της έννοιας της διάστασης: Από τον Ευκλείδη στη Μορφοκλασµατική Γεωµετρία.» (1ο Μεσογειακό Συνέδριο στα Μαθηµατικά, 2-5 Ιανουαρίου 1997, Λευκωσία, Κύπρος.) 12. Θ. Βίτσας, Ε Κολέζα, Κ. Σκορδούλης: «Η έννοια της διάστασης: Ιστορική και ιδακτική προσέγγιση.» (4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωµετρίας, Πανεπιστήµιο Πατρών Μαΐου 1999). 13. Θ. Βίτσας, Ε Κολέζα, Κ. Σκορδούλης: «Ευκλείδειες και Ηµιεµπειρικές Θεωρίες-Ο ρόλος των πειραµάτων στον υπολογιστή» (Η συµβολή της Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Φυσι-κών Επιστηµών στη ιδασκαλία. 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο, Αθήνα 8-11 Μαΐου 2003)

156 14. Σ. Οικονοµίδης, Κ Σκορδούλης : «Ικανότητα Επίλυσης Προβλήµατος στη Fractal ιά-σταση από µαθητές της Β Λυκείου» 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΕΦ, Λουτράκι Σ. Οικονοµίδης, Κ Σκορδούλης «Τα fractals στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστηµών». Ηµερίδα Μέγαρο Νίκαιας 24/4/ Μπούντης Αναστάσιος, υναµικά συστήµατα και χάος, Τόµος Α, Παπασωτηρίου, Αθήνα, Μπούντης Αναστάσιος, υναµικά συστήµατα και χάος, Τόµος Β, Εκδόσεις Πανεπιστηµίου Πατρών, 1997

Ικανότητα Επίλυσης Προβλήµατος στη Fractal ιάσταση από Μαθητές της Β Λυκείου.

Ικανότητα Επίλυσης Προβλήµατος στη Fractal ιάσταση από Μαθητές της Β Λυκείου. Ικανότητα Επίλυσης Προβλήµατος στη Fractal ιάσταση από Μαθητές της Β Λυκείου. Οικονοµίδης Σαράντος, Σκορδούλης Κωνσταντίνος Παιδαγωγικό Τµήµα.Ε., Πανεπιστήµιο Αθηνών Ναυαρίνου 13 Α, 4 ος όροφος, 106 80

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΦΑΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΦΑΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Κατασκευή µαθηµατικών fractals ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΦΑΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1. Η καµπύλη του Koch H καµπύλη του Κoch ή Νησί του Koch ή χιονονιφάδα του Koch περιγράφηκε για πρώτη φορά από το Σουηδό µαθηµατικό Helge

Διαβάστε περισσότερα

Πολυπλοκότητα. Και µη γραµµικότητα στη φύση

Πολυπλοκότητα. Και µη γραµµικότητα στη φύση Πολυπλοκότητα Και µη γραµµικότητα στη φύση (και πώς να τις αντιµετωπίσουµε) του Τάσου Μπούντη Ολοι γνωρίζουµε ότι τα πουλιά δεν πετούν προς µία κατεύθυνση, τα αυτοκίνητα και οι άνθρωποι δεν κινούνται σχεδόν

Διαβάστε περισσότερα

Γραφικά Υπολογιστών: Αναπαράσταση Αντικείμενων 3D

Γραφικά Υπολογιστών: Αναπαράσταση Αντικείμενων 3D 1 ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Τμήμα Πληροφορικής Γραφικά Υπολογιστών: Αναπαράσταση Αντικείμενων 3D (Octrees & Fractals) Πασχάλης Ράπτης http://aetos.it.teithe.gr/~praptis praptis@it.teithe.gr 2 Contents Τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Fractals: Μια νέα ματιά στον κόσμο μας του Τεύκρου Μιχαηλίδη

Fractals: Μια νέα ματιά στον κόσμο μας του Τεύκρου Μιχαηλίδη Fractals: Μια νέα ματιά στον κόσμο μας του Τεύκρου Μιχαηλίδη Στις 14 Οκτωβρίου 2010 έφυγε από τη ζωή ο Μπενουά Μάντελμπροτ (Benoît Mandelbrot), ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του σ ένα από τα πιο περίπλοκα

Διαβάστε περισσότερα

Μια εισαγωγή στην Fractal Γεωμετρία (Μορφοκλασματική Γεωμετρία)

Μια εισαγωγή στην Fractal Γεωμετρία (Μορφοκλασματική Γεωμετρία) Μια εισαγωγή στην Fractal Γεωμετρία (Μορφοκλασματική Γεωμετρία) Το σύνολο του Mandelbrot. Το πολυπλοκότερο και εντυπωσιακότερο σύνολο των μαθηματικών Διημερίδα Μαθηματικών Ηράκλειο, 7-8 Μαρτίου 2014 Επιμέλεια

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά θέματα Πληροφορικής Κινηματογραφίας

Ειδικά θέματα Πληροφορικής Κινηματογραφίας Ειδικά θέματα Πληροφορικής Κινηματογραφίας Real Time Design and Animation of Fractal Plants and Trees Peter E. Oppenheimer New York Institute of Technology Computer Graphics Lab Δανάη Τσούνη dpsd06051

Διαβάστε περισσότερα

εύτερη διάλεξη. Η Γεωµετρία στα αναλυτικά προγράµµατα.

εύτερη διάλεξη. Η Γεωµετρία στα αναλυτικά προγράµµατα. εύτερη διάλεξη. Η στα αναλυτικά προγράµµατα. Η Ευκλείδεια αποτελούσε για χιλιάδες χρόνια µέρος της πνευµατικής καλλιέργειας των µορφωµένων ατόµων στο δυτικό κόσµο. Από τις αρχές του 20 ου αιώνα, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ - ΧΑΟΣ

ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ - ΧΑΟΣ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ - ΧΑΟΣ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ Είναι η φιλοσοφική πίστη ότι κάθε γεγονός ή δράση είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσµα προηγούµενων γεγονότων και δράσεων. Έτσι τουλάχιστον κατ αρχήν κάθε γεγονός ή δράση

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο.

Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 63 6. Άσκηση 6 Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο. 6.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης αυτής, καθώς και των δύο εποµένων, είναι η γνωριµία των σπουδαστών

Διαβάστε περισσότερα

Η πρόβλεψη της ύπαρξης και η έµµεση παρατήρηση των µελανών οπών θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγµατα της Κοσµολογίας.

Η πρόβλεψη της ύπαρξης και η έµµεση παρατήρηση των µελανών οπών θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγµατα της Κοσµολογίας. Η πρόβλεψη της ύπαρξης και η έµµεση παρατήρηση των µελανών οπών θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγµατα της Κοσµολογίας. Παρ' όλα αυτά, πρώτος ο γάλλος µαθηµατικός Λαπλάςτο 1796 ανέφερε

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Γυµνάσιο Μελισσίων Λέσχη Ανάγνωσης ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΓΩΝΙΑΣ. Η δική µας Εικασία

1 ο Γυµνάσιο Μελισσίων Λέσχη Ανάγνωσης ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΓΩΝΙΑΣ. Η δική µας Εικασία 1 ο Γυµνάσιο Μελισσίων Λέσχη Ανάγνωσης ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΓΩΝΙΑΣ Η δική µας Εικασία Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν να διχοτοµούν µια τυχαία γωνία µε χρήση κανόνα και διαβήτη, και, κατά συνέπεια, µπορούσαν να διαιρέσουν

Διαβάστε περισσότερα

1.1.3 t. t = t2 - t1 1.1.4 x2 - x1. x = x2 x1 . . 1

1.1.3 t. t = t2 - t1 1.1.4  x2 - x1. x = x2 x1 . . 1 1 1 o Κεφάλαιο: Ευθύγραµµη Κίνηση Πώς θα µπορούσε να περιγραφεί η κίνηση ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου; Πόσο γρήγορα κινείται η µπάλα που κλώτσησε ένας ποδοσφαιριστής; Απαντήσεις σε τέτοια ερωτήµατα δίνει

Διαβάστε περισσότερα

Κοσµολογία. Το παρελθόν, το παρόν, και το µέλλον του Σύµπαντος.

Κοσµολογία. Το παρελθόν, το παρόν, και το µέλλον του Σύµπαντος. Κοσµολογία Το παρελθόν, το παρόν, και το µέλλον του Σύµπαντος. Τι είναι όµως η Κοσµολογία; Ηκοσµολογία είναι ο κλάδος της φυσικής που µελετά την δηµιουργία και την εξέλιξη του Σύµπαντος. Με τον όρο Σύµπαν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

Η ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Η ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Γενικευμένη Γεωμετρία, που θα αναπτύξουμε στα παρακάτω κεφάλαια, είναι μία «Νέα Γεωμετρία», η οποία προέκυψε από την ανάγκη να γενικεύσει ορισμένα σημεία της Ευκλείδειας

Διαβάστε περισσότερα

Ζάντζος Ιωάννης. Περιληπτικά το σενάριο διδασκαλίας (Β Γυμνασίου)

Ζάντζος Ιωάννης. Περιληπτικά το σενάριο διδασκαλίας (Β Γυμνασίου) Ζάντζος Ιωάννης Οι έννοιες του 'μήκους κύκλου' και της 'καμπυλότητας του κύκλου' μέσα από τη διαδικασία προσέγγισης του κύκλου με περιγεγραμμένα κανονικά πολύγωνα. Περιληπτικά το σενάριο διδασκαλίας (Β

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική ενέργεια στο βαρυτικό πεδίο. Θετική ή αρνητική;

Δυναμική ενέργεια στο βαρυτικό πεδίο. Θετική ή αρνητική; ράφει το σχολικό βιβλίο: Δυναμική ενέργεια στο βαρυτικό πεδίο. Θετική ή αρνητική; Μια πρώτη ένσταση θα µπορούσε να διατυπωθεί, για την απουσία της δυναµικής ενέργειας από τον παραπάνω ορισµό. ιατί να µην

Διαβάστε περισσότερα

Είναι το ηλεκτρικό ρεύµα διανυσµατικό µέγεθος;

Είναι το ηλεκτρικό ρεύµα διανυσµατικό µέγεθος; Είναι το ηλεκτρικό ρεύµα διανυσµατικό µέγεθος; Για να εξετάσουµε το κύκλωµα LC µε διδακτική συνέπεια νοµίζω ότι θα πρέπει να τηρήσουµε τους ορισµούς που δώσαµε στα παιδιά στη Β Λυκείου. Ας ξεκινήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοµές. Η κατανοµή (distribution) µιας µεταβλητής (variable) φαίνεται από το σχήµα του ιστογράµµατος (histogram).

Κατανοµές. Η κατανοµή (distribution) µιας µεταβλητής (variable) φαίνεται από το σχήµα του ιστογράµµατος (histogram). Ιωάννης Παραβάντης Επίκουρος Καθηγητής Τµήµα ιεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστήµιο Πειραιώς Μάρτιος 2010 Κατανοµές 1. Οµοιόµορφη κατανοµή Η κατανοµή (distribution) µιας µεταβλητής (variable) φαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ. Άσε το Χάος να βάλει τάξη. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΙΛΟΥ. Fractals Πλακοστρώσεις(Penrose) Χάος. Α Β Γ Λυκείου ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ. Άσε το Χάος να βάλει τάξη. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΙΛΟΥ. Fractals Πλακοστρώσεις(Penrose) Χάος. Α Β Γ Λυκείου ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ Δρ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΙΛΟΥ ΤΑΞΗ Άσε το Χάος να βάλει τάξη. Fractals Πλακοστρώσεις(Penrose) Χάος Α Β Γ Λυκείου

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή και ο Θάνατος στο Υλικό Σύμπαν

Η ζωή και ο Θάνατος στο Υλικό Σύμπαν Η ζωή και ο Θάνατος στο Υλικό Σύμπαν Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Τμήμα Φυσικής- Πανεπιστήμιο Αθηνών Η Γεωμετρία Του Σύμπαντος Όταν αναφερόμαστε σε μια γεωμετρία, θεωρούμε ως αυτονόητη

Διαβάστε περισσότερα

Ευσταθίου Αγγελική (Μαθηµατικός Π.Π.Λ.Π.Π.) Σφαέλος Ιωάννης (Φυσικός Π.Π.Λ.Π.Π.) Φύττας Γεώργιος (Φυσικός Π.Π.Λ.Π.Π.)

Ευσταθίου Αγγελική (Μαθηµατικός Π.Π.Λ.Π.Π.) Σφαέλος Ιωάννης (Φυσικός Π.Π.Λ.Π.Π.) Φύττας Γεώργιος (Φυσικός Π.Π.Λ.Π.Π.) Ευσταθίου Αγγελική (Μαθηµατικός Π.Π.Λ.Π.Π.) Σφαέλος Ιωάννης (Φυσικός Π.Π.Λ.Π.Π.) Φύττας Γεώργιος (Φυσικός Π.Π.Λ.Π.Π.) Η ιδέα ιαθεµατική προσέγγιση φυσικών και µαθηµατικών εννοιών µέσα από τη µελέτη της

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με τον ολισμό το Σύμπαν περιγράφεται πλήρως από το ίδιο το Σύμπαν,

Σύμφωνα με τον ολισμό το Σύμπαν περιγράφεται πλήρως από το ίδιο το Σύμπαν, Επινοώντας εκ νέου τη φυσική, στην εποχή της ανάδυσης. Εκδόσεις Κάτοπτρο, 2008. Ο Robert B. Laughlin κατέχει την έδρα φυσικής Robert M. και Anne Bass στο Πανεπιστήμιο Stanford, όπου διδάσκει από το 1985.

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ενότητα 2: Απόδειξη Δέσποινα Πόταρη, Γιώργος Ψυχάρης Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικό Η ΔΙΑΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΕΜΒΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

α) Κύκλος από δύο δοσµένα σηµεία Α, Β. Το ένα από τα δύο σηµεία ορίζεται ως κέντρο αν το επιλέξουµε πρώτο. β) Κύκλος από δοσµένο σηµείο και δοσµένο ευ

α) Κύκλος από δύο δοσµένα σηµεία Α, Β. Το ένα από τα δύο σηµεία ορίζεται ως κέντρο αν το επιλέξουµε πρώτο. β) Κύκλος από δοσµένο σηµείο και δοσµένο ευ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ SKETCHPAD ΜΕΡΟΣ Α Μιλώντας για ένα λογισµικό δυναµικής γεωµετρίας καλό θα ήταν να διακρίνουµε αρχικά 3 οµάδες εργαλείων µε τα οποία µπορούµε να εργαστούµε µέσα στο συγκεκριµένο περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα

Η επιστημονική και καλλιτεχνική δημιουργία ως αρωγοί στην εκπαιδευτική διαδικασία

Η επιστημονική και καλλιτεχνική δημιουργία ως αρωγοί στην εκπαιδευτική διαδικασία Η επιστημονική και καλλιτεχνική δημιουργία ως αρωγοί στην εκπαιδευτική διαδικασία Β. Δρακόπουλος Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Ε.Κ.Π.Α. Σχολή Θετικών

Διαβάστε περισσότερα

. Ερωτήσεις διάταξης. να διαταχθούν από τη µικρότερη προς τη µεγαλύτερη οι τιµές: f (3), f (0), f (-1), f (5), f (-2), f ( ), f (1).

. Ερωτήσεις διάταξης. να διαταχθούν από τη µικρότερη προς τη µεγαλύτερη οι τιµές: f (3), f (0), f (-1), f (5), f (-2), f ( ), f (1). . Ερωτήσεις διάταξης. Οι συναρτήσεις f (x) = x, g (x) = x, h (x) = x, φ (x) = 3x, ρ (x) = 5x, t (x) = 7x έχουν κοινό πεδίο ορισµού το Α = [- 3, 3]. Να γράψετε τις συναρτήσεις σε µια σειρά έτσι ώστε η γραφική

Διαβάστε περισσότερα

sin ϕ = cos ϕ = tan ϕ =

sin ϕ = cos ϕ = tan ϕ = Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ 1 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ 1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ MQN ΣΕ ΟΚΟ ιδάσκων: Αριστοτέλης Ε. Χαραλαµπάκης Εισαγωγή Με το παράδειγµα αυτό αναλύεται

Διαβάστε περισσότερα

ραστηριότητες στο Επίπεδο 1.

ραστηριότητες στο Επίπεδο 1. ραστηριότητες στο Επίπεδο 1. Στο επίπεδο 0, στις πρώτες τάξεις του δηµοτικού σχολείου, όπου στόχος είναι η οµαδοποίηση των γεωµετρικών σχηµάτων σε οµάδες µε κοινά χαρακτηριστικά στη µορφή τους, είδαµε

Διαβάστε περισσότερα

11 Το ολοκλήρωµα Riemann

11 Το ολοκλήρωµα Riemann Το ολοκλήρωµα Riem Το πρόβληµα υπολογισµού του εµβαδού οποιασδήποτε επιφάνειας ( όπως κυκλικοί τοµείς, δακτύλιοι και δίσκοι, ελλειπτικοί δίσκοι, παραβολικά και υπερβολικά χωρία κτλ) είναι γνωστό από την

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΓΣΠ

Εισαγωγή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΓΣΠ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΓΣΠ Τα τελευταία 25 χρόνια, τα προβλήµατα που σχετίζονται µε την διαχείριση της Γεωγραφικής Πληροφορίας αντιµετωπίζονται σε παγκόσµιο αλλά και εθνικό επίπεδο µε την βοήθεια των Γεωγραφικών

Διαβάστε περισσότερα

1 Dodecaeder 3 7 5 11 9. 2 12 4 10 6. 8 Copyright 1998-2005 Gijs Korthals Altes www.korthalsaltes.com Copyright 1998-2005 Gijs Korthals Altes www.korthalsaltes.com Dodecaeder Copyright 1998-2005 Gijs Korthals

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Α. Εισαγωγή Ερώτηση 1. Η τιμή της μάζας ενός σώματος πιστεύετε ότι συνοδεύει το σώμα εκ κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ. ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι Σεπτέµβριος 2004

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ. ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι Σεπτέµβριος 2004 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι Σεπτέµβριος 2004 Τµήµα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου Θέµα 1 (25 µονάδες) Ένα εκκρεµές µήκους l κρέµεται έτσι ώστε η σηµειακή µάζα να βρίσκεται ακριβώς

Διαβάστε περισσότερα

19 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2014

19 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2014 Θέµα ο (Ανάπτυξης) 9 ος Πανελλνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικς 04 Φάση η : «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» Ενδεικτικές Λύσεις στα Θέματα Λυκείου Σε διάφορες εποχές ανάπτυξης της Αστρονοµίας διατυπώθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χαρίτου Τριανταφυλιά ΠΕ03

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χαρίτου Τριανταφυλιά ΠΕ03 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χαρίτου Τριανταφυλιά ΠΕ03 Η ομάδα αποτελείται από τα εξής άτομα : Βασιλική Βαλλιανάτου Κρίστη Κουνάδη Ειρήνη Μαυρογιάννη Ελευθερία Μπαζίγου Κατερίνα Κουρβισιάνου Φιορένια Τουλάτου

Διαβάστε περισσότερα

Ποια μπορεί να είναι η κίνηση μετά την κρούση;

Ποια μπορεί να είναι η κίνηση μετά την κρούση; Ποια μπορεί να είναι η κίνηση μετά την κρούση; ή Η επιτάχυνση και ο ρυθµός µεταβολής του µέτρου της ταχύτητας. Ένα σώµα Σ ηρεµεί, δεµένο στο άκρο ενός ελατηρίου. Σε µια στιγµή συγκρούεται µε ένα άλλο κινούµενο

Διαβάστε περισσότερα

Επιμορφωτικό Σεμινάριο Διδακτικής των Μαθηματικών με ΤΠΕ

Επιμορφωτικό Σεμινάριο Διδακτικής των Μαθηματικών με ΤΠΕ ΞΑΝΘΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017 Επιμορφωτικό Σεμινάριο Διδακτικής των Μαθηματικών με ΤΠΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΙΔΗΣ Μαθηματικός www.kutidis.gr Διδακτική της Άλγεβρας με χρήση ψηφιακών τεχνολογιών

Διαβάστε περισσότερα

14 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων

14 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων 14 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων 14.1 Υπολογισµός εµβαδών µε την µέθοδο των παράλληλων διατοµών Θεωρούµε µια ϕραγµένη επίπεδη επιφάνεια A µε οµαλό σύνορο, δηλαδή που περιγράφεται από µια συνεχή συνάρτηση.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Η2. Ο νόµος του Gauss

Κεφάλαιο Η2. Ο νόµος του Gauss Κεφάλαιο Η2 Ο νόµος του Gauss Ο νόµος του Gauss Ο νόµος του Gauss µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως ένας εναλλακτικός τρόπος υπολογισµού του ηλεκτρικού πεδίου. Ο νόµος του Gauss βασίζεται στο γεγονός ότι η ηλεκτρική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ. 1. Να σχεδιάσετε ένα σκαληνό τρίγωνο με περίμετρο 10 cm. Πόσες λύσεις έχει το πρόβλημα;

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ. 1. Να σχεδιάσετε ένα σκαληνό τρίγωνο με περίμετρο 10 cm. Πόσες λύσεις έχει το πρόβλημα; ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ 1. Να σχεδιάσετε ένα σκαληνό τρίγωνο με περίμετρο 10 cm. Πόσες λύσεις έχει το πρόβλημα; Πρέπει να σχεδιάσουμε ένα τρίγωνο που τα μήκη των πλευρών του έχουν άθροισμα

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικές σχέσεις και Γεωμετρικές Έννοιες στην Προσχολική Εκπαίδευση

Χωρικές σχέσεις και Γεωμετρικές Έννοιες στην Προσχολική Εκπαίδευση Χωρικές σχέσεις και Γεωμετρικές Έννοιες στην Προσχολική Εκπαίδευση Ενότητα 6: Γεωμετρικά σχήματα και μεγέθη δύο και τριών διαστάσεων Δημήτρης Χασάπης Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση από µία σχισµή.

Περίθλαση από µία σχισµή. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 71 7. Άσκηση 7 Περίθλαση από µία σχισµή. 7.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών µε την συµπεριφορά των µικροκυµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Χιωτίδης Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική ΙI. Λαγκρανζιανή συνάρτηση. Τµήµα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου 3/2001

Μηχανική ΙI. Λαγκρανζιανή συνάρτηση. Τµήµα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου 3/2001 Τµήµα Π Ιωάννου & Θ Αποστολάτου 3/2001 Μηχανική ΙI Λαγκρανζιανή συνάρτηση Είδαµε στο προηγούµενο κεφάλαιο ότι ο δυναµικός νόµος του Νεύτωνα είναι ισοδύναµος µε την απαίτηση η δράση ως το ολοκλήρωµα της

Διαβάστε περισσότερα

2. Δυναμικό και χωρητικότητα αγωγού.

2. Δυναμικό και χωρητικότητα αγωγού. . Δυναμικό και χωρητικότητα αγωγού. Σε όλα τα σηµεία ενός αγωγού, σε ηλεκτροστατική ισορροπία, το δυναµικό είναι σταθερό. Για παράδειγµα, στην φορτισµένη σφαίρα του διπλανού σχήµατος τα σηµεία Α και Β

Διαβάστε περισσότερα

website:

website: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ρευστών Μαάιτα Τζαμάλ-Οδυσσέας 3 Μαρτίου 2019 1 Τανυστής Παραμόρφωσης Συνοδεύον σύστημα ονομάζεται το σύστημα συντεταγμένων ξ i το οποίο μεταβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση σε Ηλεκτρικό Πεδίο.

Κίνηση σε Ηλεκτρικό Πεδίο. Κίνηση σε Ηλεκτρικό Πεδίο. 3.01. Έργο κατά την μετακίνηση φορτίου. Στις κορυφές Β και Γ ενόςισοπλεύρου τριγώνου ΑΒΓ πλευράς α= 2cm, βρίσκονται ακλόνητα δύο σηµειακά ηλεκτρικά φορτία q 1 =2µC και q 2 αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα

Η γεωµετρική εποπτεία στην παρουσίαση της απόλυτης τιµής

Η γεωµετρική εποπτεία στην παρουσίαση της απόλυτης τιµής Η γεωµετρική εποπτεία στην παρουσίαση της απόλυτης τιµής Η µέθοδος άξονα-κύκλου: µια διδακτική πρόταση για την επίλυση εξισώσεων και ανισώσεων µε απόλυτες τιµές στην Άλγεβρα της Α Λυκείου ηµήτριος Ντρίζος

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Τα ερωτήματα Δύο σώματα έχουν το ίδιο σχήμα και τις ίδιες διαστάσεις με το ένα να είναι βαρύτερο του άλλου. Την ίδια στιγμή τα δύο σώματα αφήνονται ελεύθερα να πέσουν μέσα στον

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ GEOGEBRA Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΟΥ GEOGEBRA 1. ΓΕΝΙΚΑ Με το λογισµικό Geogebra µπορούµε να κατασκευάσουµε όλα σχεδόν τα γεωµετρικά επίπεδα

Διαβάστε περισσότερα

Κανονικά πολύγωνα Τουρναβίτης Στέργιος

Κανονικά πολύγωνα Τουρναβίτης Στέργιος Κανονικά πολύγωνα Τουρναβίτης Στέργιος Κανονικά πολύγωνα στη φύση, τέχνη, ανθρώπινες κατασκευές, Μαθηματικά Κανονικά πολύγωνα στη φύση Η κηρήθρα είναι ένα φυσικό θαύμα αρχιτεκτονικής Οι μέλισσες έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Τέχνη και Τεχνολογία

Τέχνη και Τεχνολογία Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Τέχνη και Τεχνολογία Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β1 pc29 Αντωνάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΜΟΤΙΒΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ, ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΕΜΒΑΔΟΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΜΟΤΙΒΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ, ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΕΜΒΑΔΟΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΜΟΤΙΒΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ, ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΕΜΒΑΔΟΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΙ Διερεύνηση αριθμών Αρ2.5 Αναπαριστούν, συγκρίνουν και σειροθετούν ομώνυμα κλάσματα και δεκαδικούς αριθμούς,

Διαβάστε περισσότερα

Βαγγέλης Κουντούρης Φυσικός 1 ο Γυµνάσιο Ιλίου. Μια διδακτική προσέγγιση της έννοιας «δύναµη»

Βαγγέλης Κουντούρης Φυσικός 1 ο Γυµνάσιο Ιλίου. Μια διδακτική προσέγγιση της έννοιας «δύναµη» Φυσικός 1 ο Γυµνάσιο Ιλίου Μια διδακτική προσέγγιση της έννοιας «δύναµη» Νίκαια 24/04/2004 Έννοια δύναµη 1. Ορισµός 2. Χαρακτηριστικά δύναµης 3. Μέτρηση δύναµης 4. Συνισταµένη δυνάµεων 5. Πειραµατικός

Διαβάστε περισσότερα

PISA. Programme for International Student Assessment. Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών

PISA. Programme for International Student Assessment. Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών PISA Programme for International Student Assessment Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑΤΩΝ file:///c:/documents and Settings/eu2003gr.KEE/Επιφάνεια εργασίας/sy NEDRIO/KEE

Διαβάστε περισσότερα

ραστηριότητες στο Επίπεδο 0.

ραστηριότητες στο Επίπεδο 0. ραστηριότητες στο Επίπεδο 0. Σε αυτό το επίπεδο περιλαµβάνονται δραστηριότητες ταξινόµησης, αναγνώρισης και περιγραφής διαφόρων σχηµάτων. Είναι σηµαντικό να χρησιµοποιούνται πολλά διαφορετικά και ποικίλα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα. συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη τιµή.

Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα. συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη τιµή. Σενάριο 6. Συµµεταβολές στο ισοσκελές τρίγωνο Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ Κ. Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2004

ΤΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ Κ. Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2004 ΤΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ Κ. Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2004 ΣΥΝΟΨΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Το μοντέλο της Μεγάλης έκρηξης εξηγεί με ακρίβεια

Διαβάστε περισσότερα

Γεωµετρία Α Γυµνασίου. Ορισµοί Ιδιότητες Εξηγήσεις

Γεωµετρία Α Γυµνασίου. Ορισµοί Ιδιότητες Εξηγήσεις Γεωµετρία Α Γυµνασίου Ορισµοί Ιδιότητες Εξηγήσεις Ευθεία γραµµή Ορισµός δεν υπάρχει. Η απλούστερη από όλες τις γραµµές. Κατασκευάζεται µε τον χάρακα (κανόνα) πάνω σε επίπεδο. 1. ύο σηµεία ορίζουν την θέση

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000)

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγουν οι επιστήμονες. Είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που απαιτεί ειδικό ακριβό

Διαβάστε περισσότερα

Σύστηµα αν/σης Φυσική γλώσσα Συµβολική γλώσσα Γεωµετρικό σχήµα Αναπ/ση Στο ισόπλευρο τρίγωνο ΑΒΓ η πλευρά ΑΒ ισούται µε την πλευρά ΑΓ και µε την πλευρ

Σύστηµα αν/σης Φυσική γλώσσα Συµβολική γλώσσα Γεωµετρικό σχήµα Αναπ/ση Στο ισόπλευρο τρίγωνο ΑΒΓ η πλευρά ΑΒ ισούται µε την πλευρά ΑΓ και µε την πλευρ Μορφές Εικονικής Αναπαράστασης της Έννοιας του Τριγώνου στα Μαθηµατικά του ηµοτικού Σχολείου Χρυσάνθη Σκουµπουρδή Περίληψη Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να µελετήσει το ρόλο των παραστάσεων του τριγώνου

Διαβάστε περισσότερα

οµή δικτύου ΣΧΗΜΑ 8.1

οµή δικτύου ΣΧΗΜΑ 8.1 8. ίκτυα Kohonen Το µοντέλο αυτό των δικτύων προτάθηκε το 1984 από τον Kοhonen, και αφορά διαδικασία εκµάθησης χωρίς επίβλεψη, δηλαδή δεν δίδεται καµία εξωτερική επέµβαση σχετικά µε τους στόχους που πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΤΡΙΩΝΥΜΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΤΡΙΩΝΥΜΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟ του Κύπρου Κυπρίδηµου, µαθηµατικού ΤΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΤΡΙΩΝΥΜΟΥ Περίληψη Στη δραστηριότητα αυτή οι µαθητές καλούνται να διερευνήσουν το πρόσηµο του τριωνύµου φ(x) = αx 2 + βx + γ. Προτείνεται να διδαχθεί

Διαβάστε περισσότερα

1.2 Στοιχεία Μηχανολογικού Σχεδίου

1.2 Στοιχεία Μηχανολογικού Σχεδίου 1.2 Στοιχεία Μηχανολογικού Σχεδίου Τα µηχανολογικά σχέδια, ανάλογα µε τον τρόπο σχεδίασης διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες: Σκαριφήµατα Κανονικά µηχανολογικά σχέδια Προοπτικά σχέδια Σχηµατικές παραστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο διδασκαλίας Στόχοι Παρατηρήσεις. υπολογίζουν το λόγο δύο λόγο δύο τμημάτων

Περιεχόμενο διδασκαλίας Στόχοι Παρατηρήσεις. υπολογίζουν το λόγο δύο λόγο δύο τμημάτων Νίκος Γ. Τόμπρος ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Ενότητα : ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ (ΛΟΓΟΣ ΑΝΑΛΟΓΙΑ) Σκοποί: Η ανάπτυξη ενδιαφέροντος για το θέμα, η εξοικείωση με τη χρήση τεχνολογίας, η παρότρυνση για αναζήτηση πληροφοριών (εδώ σε

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία με θέμα: «Ερευνώντας τα χρονικά μυστικά του Σύμπαντος»

Ερευνητική Εργασία με θέμα: «Ερευνώντας τα χρονικά μυστικά του Σύμπαντος» Ερευνητική Εργασία με θέμα: «Ερευνώντας τα χρονικά μυστικά του Σύμπαντος» Σωτήρης Τσαντίλας (PhD, MSc), Μαθηματικός Αστροφυσικός Σύντομη περιγραφή: Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 1. Τίτλος Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ «Φτιάχνω γεωµετρικά σχήµατα», (Μαθηµατικά Β ηµοτικού) 2. Εµπλεκόµενες γνωστικές περιοχές Κατά την υλοποίηση του διδακτικού σεναρίου θα αξιοποιηθούν κατά κύριο

Διαβάστε περισσότερα

Cabri II Plus. Λογισμικό δυναμικής γεωμετρίας

Cabri II Plus. Λογισμικό δυναμικής γεωμετρίας Cabri II Plus Λογισμικό δυναμικής γεωμετρίας Cabri II Plus Ο Jean-Marie LABORDE ξεκίνησε το 1985 το πρόγραμμα με σκοπό να διευκολύνει τη διδασκαλία και την εκμάθηση της Γεωμετρίας Ο σχεδιασμός και η κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Τα Προγράµµατα υναµικής Γεωµετρίας και η Χρήση τους στη ιδασκαλία της Άλγεβρας και της Ανάλυσης στη Μέση Εκπαίδευση

Τα Προγράµµατα υναµικής Γεωµετρίας και η Χρήση τους στη ιδασκαλία της Άλγεβρας και της Ανάλυσης στη Μέση Εκπαίδευση Τα Προγράµµατα υναµικής Γεωµετρίας και η Χρήση τους στη ιδασκαλία της Άλγεβρας και της Ανάλυσης στη Μέση Εκπαίδευση Αριστοτέλης Μακρίδης Μαθηµατικός, Επιµορφωτής των Τ.Π.Ε Αποσπασµένος στην ενδοσχολική

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα συντεταγμένων

Συστήματα συντεταγμένων Κεφάλαιο. Για να δημιουργήσουμε τρισδιάστατα αντικείμενα, που μπορούν να παρασταθούν στην οθόνη του υπολογιστή ως ένα σύνολο από γραμμές, επίπεδες πολυγωνικές επιφάνειες ή ακόμη και από ένα συνδυασμό από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ- ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ- ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ- ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ Η ταχύτητα συνήθως δεν παραµένει σταθερή Ας υποθέσουµε ότι ένα αυτοκίνητο κινείται σε ευθύγραµµο δρόµο µε ταχύτητα k 36. Ο δρόµος είναι ανοιχτός και ο οδηγός αποφασίζει

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εισαγωγή Η χώρα μας απέκτησε Νέα Προγράμματα Σπουδών και Νέα

Διαβάστε περισσότερα

Η προέλευση του Sketchpad 1

Η προέλευση του Sketchpad 1 Η προέλευση του Sketchpad 1 Το The Geometer s Sketchpad αναπτύχθηκε ως μέρος του Προγράμματος Οπτικής Γεωμετρίας, ενός προγράμματος χρηματοδοτούμενου από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΝSF) υπό τη διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτάται η συχνότητα από τη µάζα στην Απλή Αρµονική Ταλάντωση;

Εξαρτάται η συχνότητα από τη µάζα στην Απλή Αρµονική Ταλάντωση; Εξαρτάται η συχνότητα από τη µάζα στην Απλή Αρµονική Ταλάντωση; Ξεκινώντας θα ήθελα να θυµίσω κάποια στοιχεία που σχετίζονται µε τον ορισµό της συχνότητας σε ένα περιοδικό φαινόµενο, άρα και στην ΑΑΤ.

Διαβάστε περισσότερα

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα.

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα. Εισαγωγή Μετρήσεις-Σφάλματα Πολλές φορές θα έχει τύχει να ακούσουμε τη λέξη πείραμα, είτε στο μάθημα είτε σε κάποια είδηση που αφορά τη Φυσική, τη Χημεία ή τη Βιολογία. Είναι όμως γενικώς παραδεκτό ότι

Διαβάστε περισσότερα

Η παιδαγωγική διάσταση των πολλών τρόπων επίλυσης ενός προβλήµατος ρ. Παναγιώτης Λ. Θεοδωρόπουλος Σχολικός Σύµβουλος κλάδου ΠΕ03 www.p-theodoropoulos.gr Εισαγωγή Μία χαρακτηριστική ιδιότητα των Μαθηµατικών

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Σ Ε Γ Γ Ι Σ Η Μ Ι Α Σ Ι Α Φ Ο Ρ Ε Τ Ι Κ Η Σ Γ Ε Ω Μ Ε Τ Ρ Ι Α Σ

Π Ρ Ο Σ Ε Γ Γ Ι Σ Η Μ Ι Α Σ Ι Α Φ Ο Ρ Ε Τ Ι Κ Η Σ Γ Ε Ω Μ Ε Τ Ρ Ι Α Σ Π Ρ Ο Σ Ε Γ Γ Ι Σ Η Μ Ι Α Σ Ι Α Φ Ο Ρ Ε Τ Ι Κ Η Σ Γ Ε Ω Μ Ε Τ Ρ Ι Α Σ Εκτός της Ευκλείδειας γεωµετρίας υπάρχουν και άλλες γεωµετρίες µη Ευκλείδιες.Οι γεω- µετρίες αυτές διαφοροποιούνται σε ένα ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

0 είναι η παράγωγος v ( t 0

0 είναι η παράγωγος v ( t 0 ΡΥΘΜΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Τι λέμε ρυθμό μεταβολής του μεγέθους y ως προς το μέγεθος για, αν y f( είναι παραγωγίσιμη συνάρτηση ; Απάντηση : Αν δύο μεταβλητά μεγέθη, y συνδέονται με τη σχέση y f(, όταν f

Διαβάστε περισσότερα

ιδασκαλία της Χηµικής Ισορροπίας µε χρήση µηχανικών αναλόγων

ιδασκαλία της Χηµικής Ισορροπίας µε χρήση µηχανικών αναλόγων ΕΚΦΕ Εύβοιας ιδασκαλία της Χηµικής Ισορροπίας µε χρήση µηχανικών αναλόγων ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ Α. περιεχόµενο Χηµεία Β λυκείου θετικής κατεύθυνσης Χηµική ισορροπία. υναµική ισορροπία.

Διαβάστε περισσότερα

Η καμπύλωση του χώρου-θεωρία της σχετικότητας

Η καμπύλωση του χώρου-θεωρία της σχετικότητας Η καμπύλωση του χώρου-θεωρία της σχετικότητας Σύμφωνα με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας που διατύπωσε ο Αϊνστάιν, το βαρυτικό πεδίο κάθε μάζας δημιουργεί μια καμπύλωση στον χώρο (μάλιστα στον χωροχρόνο),

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά, Γραμμές και Τεχνικές στο Ελεύθερο Σχέδιο

Υλικά, Γραμμές και Τεχνικές στο Ελεύθερο Σχέδιο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α Υλικά, Γραμμές και Τεχνικές στο Ελεύθερο Σχέδιο Σκοπός Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τα υλικά που χρειάζονται για το ελεύθερο σχέδιο και τον τρόπο που θα τα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΚΑΙ ΦΟΡΤΙΟ. ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ. Του Αλέκου Χαραλαμπόπουλου

ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΚΑΙ ΦΟΡΤΙΟ. ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ. Του Αλέκου Χαραλαμπόπουλου ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΚΑΙ ΦΟΡΤΙΟ. ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ Του Αλέκου Χαραλαμπόπουλου Όσοι διαβάσατε «ΤΟ ΙΔΙΟΝ» www.omas-e.gr, θα διαπιστώσατε ότι στο κέντρο των συμπάντων υπάρχει η φυσαλίδα που στέλνει

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισµός διπλών ολοκληρωµάτων µε διαδοχική ολοκλήρωση

Υπολογισµός διπλών ολοκληρωµάτων µε διαδοχική ολοκλήρωση 8 Υπολογισµός διπλών ολοκληρωµάτων µε διαδοχική ολοκλήρωση Υπάρχουν δύο θεµελιώδη αποτελέσµατα που µας βοηθούν να υπολογίζουµε πολλαπλά ολοκληρώµατα Το πρώτο αποτέλεσµα σχετίζεται µε τον υπολογισµό ενός

Διαβάστε περισσότερα

4.4 Ερωτήσεις διάταξης. Στις ερωτήσεις διάταξης δίνονται:

4.4 Ερωτήσεις διάταξης. Στις ερωτήσεις διάταξης δίνονται: 4.4 Ερωτήσεις διάταξης Στις ερωτήσεις διάταξης δίνονται:! µία σειρά από διάφορα στοιχεία και! µία πρόταση / κανόνας ή οδηγία και ζητείται να διαταχθούν τα στοιχεία µε βάση την πρόταση αυτή. Οι ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΕ Χανίων «Κ. Μ. Κούμας» Νίκος Αναστασάκης Γιάννης Σαρρής

ΕΚΦΕ Χανίων «Κ. Μ. Κούμας» Νίκος Αναστασάκης Γιάννης Σαρρής ΕΚΦΕ Χανίων «Κ. Μ. Κούμας» Νίκος Αναστασάκης Γιάννης Σαρρής Σκοπός Στόχοι Άσκησης Οι μαθητές να: Αναγνωρίζουν τις δυνάμεις που ασκούνται στα σώματα και αντιλαμβάνονται τις σχέσεις μεταξύ τους,

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη;

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΙΝΗΣΗ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης. Στην Κινηματική

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης.

Διαβάστε περισσότερα

εξισώσεις-ανισώσεις Μαθηματικά α λυκείου Φροντιστήρια Μ.Ε. ΠΑΙΔΕΙΑ σύνολο) στα Μαθηματικά, τη Φυσική αλλά και σε πολλές επιστήμες

εξισώσεις-ανισώσεις Μαθηματικά α λυκείου Φροντιστήρια Μ.Ε. ΠΑΙΔΕΙΑ σύνολο) στα Μαθηματικά, τη Φυσική αλλά και σε πολλές επιστήμες Με τον διεθνή όρο φράκταλ (fractal, ελλ. μορφόκλασμα ή μορφοκλασματικό σύνολο) στα Μαθηματικά, τη Φυσική αλλά και σε πολλές επιστήμες ονομάζεται ένα γεωμετρικό σχήμα που επαναλαμβάνεται αυτούσιο σε άπειρο

Διαβάστε περισσότερα

Ακρότατα υπό συνθήκη και οι πολλαπλασιαστές του Lagrange

Ακρότατα υπό συνθήκη και οι πολλαπλασιαστές του Lagrange 64 Ακρότατα υπό συνθήκη και οι πολλαπλασιαστές του Lagrage Ας υποθέσουµε ότι ένας δεδοµένος χώρος θερµαίνεται και η θερµοκρασία στο σηµείο,, Τ, y, z Ας υποθέσουµε ότι ( y z ) αυτού του χώρου δίδεται από

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ερευνητικά ερωτήματα :

Εισαγωγή. Ερευνητικά ερωτήματα : Εισαγωγή Στα πλαίσια της ερευνητικής μου εργασίας στο μάθημα της αστροφυσικής το θέμα που επέλεξα δε θα μπορούσε να ναι άλλο από την έρευνα, τη μελέτη και τη λύση αποριών σε ότι αφορά το σύμπαν. Το σύμπαν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα. Κεφάλαιο 2 ο (Προτείνεται να διατεθούν 12 διδακτικές ώρες) Ειδικότερα:

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα. Κεφάλαιο 2 ο (Προτείνεται να διατεθούν 12 διδακτικές ώρες) Ειδικότερα: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα Κεφάλαιο ο (Προτείνεται να διατεθούν διδακτικές ώρες) Ειδικότερα:. -. (Προτείνεται να διατεθούν 5 διδακτικές ώρες).3 (Προτείνεται να διατεθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ο Κεφάλαιο: Στατιστική ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Πληθυσμός: Λέγεται ένα σύνολο στοιχείων που θέλουμε να εξετάσουμε με ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά. Μεταβλητές X: Ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Βοηθήστε τη ΕΗ. Ένα µικρό νησί απέχει 4 χιλιόµετρα από την ακτή και πρόκειται να συνδεθεί µε τον υποσταθµό της ΕΗ που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα.

Βοηθήστε τη ΕΗ. Ένα µικρό νησί απέχει 4 χιλιόµετρα από την ακτή και πρόκειται να συνδεθεί µε τον υποσταθµό της ΕΗ που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα. Γιώργος Μαντζώλας ΠΕ03 Βοηθήστε τη ΕΗ Η προβληµατική της Εκπαιδευτικής ραστηριότητας Η επίλυση προβλήµατος δεν είναι η άµεση απόκριση σε ένα ερέθισµα, αλλά ένας πολύπλοκος µηχανισµός στον οποίο εµπλέκονται

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 11 ο, Τμήμα Α. Γεωμετρία

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 11 ο, Τμήμα Α. Γεωμετρία Μαθηματικά: ριθμητική και Άλγεβρα Μάθημα 11 ο, Τμήμα Γεωμετρία Η γεωμετρία σε σχέση με την άλγεβρα ή την αριθμητική έχει την εξής ιδιαιτερότητα: πρέπει να είμαστε πολύ ακριβείς στην περιγραφή μας (σκέψη

Διαβάστε περισσότερα

Γραµµικός Προγραµµατισµός - Μέθοδος Simplex

Γραµµικός Προγραµµατισµός - Μέθοδος Simplex Γραµµικός Προγραµµατισµός - Μέθοδος Simplex Η πλέον γνωστή και περισσότερο χρησιµοποιηµένη µέθοδος για την επίλυση ενός γενικού προβλήµατος γραµµικού προγραµµατισµού, είναι η µέθοδος Simplex η οποία αναπτύχθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ολυµπιάδα Φυσικών Επιστηµών 2009 Πανελλήνιος προκαταρκτικός διαγωνισµός στη Φυσική. Σχολείο: Ονόµατα των µαθητών της οµάδας: 1) 2) 3)

Ευρωπαϊκή Ολυµπιάδα Φυσικών Επιστηµών 2009 Πανελλήνιος προκαταρκτικός διαγωνισµός στη Φυσική. Σχολείο: Ονόµατα των µαθητών της οµάδας: 1) 2) 3) ΠΑΝΕΚΦΕ Ευρωπαϊκή Ολυµπιάδα Φυσικών Επιστηµών 2009 Πανελλήνιος προκαταρκτικός διαγωνισµός στη Φυσική 17-01-2009 Σχολείο: Ονόµατα των µαθητών της οµάδας: 1) 2) 3) Επισηµάνσεις από τη θεωρία Πάνω στον πάγκο

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Διαδικασίες στην Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά και την Πληροφορική

Επαναληπτικές Διαδικασίες στην Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά και την Πληροφορική ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΑ 5 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ Γ Νέες Τεχνολογίες Εκπαίδευσης Επαναληπτικές Διαδικασίες στην Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες,

Διαβάστε περισσότερα

1. Τίτλος: Οι κρυµµένοι τριγωνοµετρικοί αριθµοί Συγγραφέας Βλάστος Αιµίλιος. Γνωστική περιοχή των µαθηµατικών: Τριγωνοµετρία

1. Τίτλος: Οι κρυµµένοι τριγωνοµετρικοί αριθµοί Συγγραφέας Βλάστος Αιµίλιος. Γνωστική περιοχή των µαθηµατικών: Τριγωνοµετρία 1. Τίτλος: Οι κρυµµένοι τριγωνοµετρικοί αριθµοί Συγγραφέας Βλάστος Αιµίλιος Γνωστική περιοχή των µαθηµατικών: Τριγωνοµετρία Θέµα- Σκεπτικό της δραστηριότητας. Η ιδέα πάνω στην οποία έχει στηριχτεί ο σχεδιασµός

Διαβάστε περισσότερα

Γυµ.Ν.Λαµψάκου Α Γυµνασίου Γεωµ.Β2.6 γωνίες από 2 παράλληλες + τέµνουσα 19/3/10 Φύλλο εργασίας

Γυµ.Ν.Λαµψάκου Α Γυµνασίου Γεωµ.Β2.6 γωνίες από 2 παράλληλες + τέµνουσα 19/3/10 Φύλλο εργασίας Φύλλο εργασίας Mπορείτε να βρείτε τη γωνία κάβων; ραστηριότητα Ένα δεξαµενόπλοιο που στο σχήµα είναι στο σηµείο Β, πλέει προς την είσοδο µιας διώρυγας µε την βοήθεια δύο ρυµουλκών που απεικονίζονται µε

Διαβάστε περισσότερα