Κανονικ ες ταλαντ ωσεις

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κανονικ ες ταλαντ ωσεις"

Transcript

1 Κανονικες ταλαντωσεις Ειδαµε ηδη οτι φυσικα συστηµατα πλησιον ενος σηµειου ευαταθους ισορροπιας συ- µπεριφερονται οπως σωµατιδια που αλληλεπιδρουν µε γραµµικες δυναµεις επαναφορας οπως θα συνεαινε σε σωµατιδια που ειναι συνδεδεµενα µεταξυ τους µε γραµµικα ελατηρια διαφορετικης σκληροτητας. Τι µπορουµε να πουµε για τις ταλαντωσεις αυτου του συστηµατος ; Eπιλεγουµε καποιο σωµατιδιο και αναλυουµε τη κινηση του µε ενα φασµατογραφο. Θα παρατηρησουµε οτι το φασµα επικεντρωνεται σε ενα πεπερασµενο αριθµο συχνοτητων και υποθετουµε, επειδη οι εξισωσεις κινησης ειναι γραµµικες, οτι η κινηση του σωµατιδιου ειναι υπερθεση κινησεων στις συχνοτητες που εντοπισε ο φασµατογραφος. Επαναλαµανουµε το πειραµα µε καποιο αλλο σωµατιδιο. Αναρωτιοµαστε: ο φασµατογραφος θα εντοπισει τις ιδιες συχνοτητες ; Ποσες συχνοτητες ταλαντωσης εντοπιζει ο φασµατογραφος ; Κανοντας το πειραµα βρισκουµε οτι οι συχνοτητες που θα εµφανισθουν στη φασµατικη αναλυση των σωµατιδιων ειναι ιδιες για ολα τα σωµατιδια. Αυτες οι κοινες συχνοτητες λεγονται κανονικες συχνοτητες του συστηµατος. Οι κοινες αυτες συχνοτητες ειναι και οι συχνοτητες συντονισµου του συστηµατος οταν το συστηµα διεγερθει αρµονικα. Πως εντοπιζονται οµως θεωρητικα αυτες οι συχνοτητες ; Πριν αντιµετωπισουµε το γενικο προληµα των µικρων ταλαντωσεων περι καποιο ση- µειο ισορροπιας ας µελετησουµε την κινηση των δυο εκκρεµων που εκτελουν µκρες κινησεις περι το σηµειο ισορροπιας τους στο πεδιο βαρυτητας οταν υπαρχει µια ασθενης συζευξις µεταξυ τους. Μια Λαγκρανζιανη που περιγραφει τη κινηση τους ειναι: # $&%(' οπου η συχνοτητα ταλαντωσης των εκκρεµων και ταλαντωσης του ελατηριου. Η διαταξη φαινεται στο σχηµα 1. " # )&%* (1) η συχνοτητα Το φυσικο αυτο συστηµα εχει δυο βαθµους ελευθεριας, τις γωνιες και. Η κατασταση του συστηµατος προσδιοριζεται απο τη κολωνα πραγµατικων αριθµων -, /.10, οπου το Τ συµολιζει τον αναστροφο. Ο αναστροφος του, ειναι η γραµµη /. και το Ευκλειδιο εσωτερικο γινοµενο δυο καταστασεων 2, /.10 και -, γραφεται ως (Εαν η κατασταση προσδιοριζοταν απο κολωνα µιγαδικων αριθµων τοτε το αναστροφο πρεπει στα παραπανω να αντικατασταθει απο το ερµιτιανο αναστροφο, που συµoλιζεται µε 7, και 98 2, (: (:.10, οπου ; συµολιζει το συζυγες. Σε αυτη τη περιπτωση το εσωτερικο γινοµενο ειναι 8 ). Χρησιµοποιωντας ως συντεταγµενη την η Λαγκρανζιανη συναρτηση παιρνει τη µορφη: 0 0=< οπου ο σταθερος πινακας < της δυναµικης ενεργειας χωρις ελλειψη της γενικοτητας µπορει να ληφθει ο συµµετρικος πινακας (ερωτηση: γραψτε µια µη συµµετρικη µορφη το πινακα αυτου): < > 1 (3)

2 θ 1 θ 2 l l m k m Σχηµα 1: Συζευγµενα εκκρεµη Οι εξισωσεις Euler-Lagrange ειναι: C < οι οποιες ειναι συµολικα ιδιες µε την εξισωση ταλαντωτη µοναδιαιας µαζας. Η διαφορα εδω ειναι οτι ο < ειναι πινακας αντι να ειναι αριθµος και η δυσκολια χαρακτηρισµου της λυσης εγκειται στο οτι ο πινακας < δεν ειναι διαγωνιος. ιοτι αν ηταν διαγωνιος τοτε οι δυο συντεταγµενες θα εκτελουσαν κινησεις ανεξαρτητες και το προληµα θα αναγοταν σε δυο ανεξαρτητα προληµατα στη µια διασταση. Γνωριζουµε επισης οτι στη µια διασταση, οταν ο < ειναι θετικος αριθµος εχοµε ταλαντωτικες λυσεις περι το σηµειο ισορροπιας και το σηµειο ισορροπιας χαρακτηριζεται ως ευσταθες, οταν ειναι αρνητικος αριθµος εχοµε εκθετικα αυξανοµενες λυσεις και το σηµειο ισορροπιας χαρακτηριζεται ως ασταθες. Ειναι αναγκαια η γενικευση της εννοιας του θετικου οταν ο < ειναι πινακας. Θα δουµε οτι η καταλληλη γενικευση ειναι ο συµµετρικος πινακας < να ειναι θετικα ορισµενος να εχει δηλαδη την ιδιοτητα E 0 < EGF για καθε µη µηδενικη κολωνα E η ισοδυναµως ο < ονοµαζεται θετικα ορισµενος οταν ειναι συµµετρικος και εχει θετικες ιδιοτιµες. Τοτε η γενικη κινηση ειναι ταλαντωτικη και το σηµειο ισορροπιας ειναι ευσταθες. Αλλως το σηµειο ισορροπιας ειναι ασταθες. Η διερευνηση της ευσταθειας η ασταθειας δηλαδη καποιου ση- µειου ισορροπιας αναγεται µεσω της εξισωσεως (4) στη θετικοτητα η µη του συµµετρικου πινακα <. Επειδη η (4) ειναι γραµµικη διαφορικη εξισωση και οι συντελεστες της δεν εχουν χρονικη εξαρτηση γνωριζουµε οτι θα υπαρχουν ειδικες λυσεις της µορφης H JLKMONQP, οπου H συµολιζει το πραγµατικο µερος. Μπορουµε να ερευνησουµε την υπαρξη τετοιων λυσεων στο πεδιο των µιγαδικων διοτι η δυναµικη εξισωση (4) ειναι γραµµικη και οι συντελεστες της πραγµατικοι, οποτε αν µια µιγαδικη λυση ικανοποιει την εξισωση το πραγµατικο και φανταστικο της µερος θα ικανοποιει επισης την εξισωση. Οι λυσεις αυτες ονοµαζονται 2 (4)

3 κανονικοι τροποι ταλαντωσης και πραγµατοποιουνται µε καταλληλες αρχικες τιµες των και. Οταν το συστηµα βρισκεται σε µια τετοια κατασταση τοτε ολες οι συντεταγµενες ταλαντωνονται µε την ιδια συχνοτητα, η οποια ονοµαζεται κανονικη συχνοτητα, µε πλατη αναλογα των συντεταγµενων του κανονικου ιδιοανυσµατος. Στο προληµα των δυο εκκρεµων ειναι ευκολο χωρις να κανουµε υπολογισµους να προσδιορισουµε τους κανονικους τροπους ταλαντωσης. Ο ενας τροπος ειναι να κινουνται τα δυο σωµατα µε µετατοπισεις οποτε και τα δυο σωµατα ταλαντωνονται µε την συχνοτητα ταλαντωσης του εκκρεµους δεδοµενου οτι το ελατηριο δεν επιµηκυνεται κατα τη κινηση. Οτι αυτη η κινηση αποτελει δυνατη κινηση των εκκρεµων προκυπτει και απο τη Λαγκρανζιανη, διοτι για ισες µετατοπισεις η Λαγκρανζιανη ειναι: S οποτε η κινηση ειναι ταλαντωση στη συχνοτητα του εκκρεµους. Το κανονικοποιηµενο ιδιοανυσµα που αντιστοιχει στη κανονικη αυτη συχνοτητα ειναι: T (5) >?BA (6) Μια τετοια ταλαντωση προκυπτει αν οι αρχικες µετατοπισεις των εκκρεµων ειναι ισες και η ταχυτητα τους µηδενικη, οποτε και οι γωνιες των εκκρεµων θα ειναι: VU Y U, οπου η αρχικη θεση των εκκρεµων. Αν τα εκκρεµη βρισκονται στη θεση ισορροπιας µε ισες αρχικες ταχυτητες, τοτε η µετεπειτα κινηση θα ειναι: VU Y U %. Η δευτερη κανονικη συχνοτητα προκυπτει οταν τα εκκρεµη κινουνται µε ισες και αντιθετες µετατοπισεις:. Επειδη δεν υπαρχει τιποτε να διαχωρισει το ενα σωµατιδιο απο το αλλο και παλι η συχνοτητα ταλαντωσης των συζευγµενων εκκρεµων θα ειναι η ιδια, η δε συχνοτητα αυτης της ταλαντωσης υπολογιζεται παρατηρωντας οτι στη δυναµη επαναφορας απο το πεδιο της βαρυτητας, που ειναι αναλογη της µετατοπισης µε συντελεστη, πρεπει να προστεθει η δυναµη επανοφορας του ελατηριου που ειναι αναλογη της µετατοπισης µε συντελεστη, δεδοµενου οτι λογω της αντισυµµετρικης µετατοπισης των σωµατιδιων το ελατηριο εχει διπλασια επιµηκυνση, οποτε η κανονικη συχνοτητα στη περιπτωση αυτη ειναι η ba ειναι: και το κανονικοποιηµενο ιδιοανυσµα T >? A (7) Παλι µπορουµε να επιεαιωσουµε τη συχνοτητα ταλαντωσης θετοντας στην Λαγκρανζιανη συναρτηση η οποια λαµανει τοτε τη µορφη: c η οποια ειναι η ιδια µε τη Λαγκρανζιανη συναρτηση µε µεταλητη την, οποτε πραγ- µατι και οι δυο συντεταγµενες ταλαντωνονται µε τη κανονικη συχνοτητα. Η ταλαντωση αυτη προκυπτει αν αρχικα οι µετατοπισεις η ταχυτητες ειναι ισες και αντιθετες. Αν ηταν η αρχικη µετατοπιση του πρωτου εκκρεµους και τα εκκρεµη δεν ειχαν αρχικη 3 (8)

4 a d U e g ταχυτητα τοτε οι γωνιες των εκκρεµων ειναι: VU µετεπειτα κινηση ειναι: VU U %, οπου U, ενω αν αρχικα τα σωµατιδια βρισκονταν στο σηµειο ισορροπιας µε ισες και αντιθετες αρχικες ταχυτητες η η αρχικη ταχυτητα του πρωτου εκκρεµους. Μονον οταν εχουµε τις παραπανω αρχικες συνθηκες το συστηµα ταλαντωνεται σε µια συχνοτητα. Για αλλες αρχικες συνθηκες η κινηση των εκκρεµων ειναι υπερθεση ταλαντωσεων στις δυο κανονικες συχνοτητες. ιοτι καθε αρχικη συνθηκη, ειναι στοιχειο του διανυσµατικου χωρου των δυο διαστασεων και µπορει να αναλυθει στη βαση των ιδιοανυσµατων και, τα οποια σχηµατιζουν µια πληρη βαση του διανυσµατικου χωρου των δυο διαστασεων. Συνεπως υπαρχουν αριθµοι dfe, g, h τετοιοι ωστε: d g e h οποτε η µετεπειτα κινηση που ικανοποιει τις αρχικες συνθηκες VU > U? > U h και ειναι: (9) U? A (10) Προκυπτει δηλαδη οτι η γενικη κινηση των εκκρεµων ειναι υπερθεση δυο ταλαντωσεων. Για να προσδιορισουµε µε συστηµατικο τροπο τις κανονικες συχνοτητες και τα αντιστοιχουντα κανονικα ιδιοανυσµατα διερευνουµε τι απαιτειται για να ταλαντωνονται ολες οι συντεταγµενες µε την αυτη συχνοτητα. Αντικαθιστωντας στην (4) λυση της µορφης LKMONQP προκυπτει οτι πρεπει το να εχει την καταλληλη τιµη ωστε µη µηδενικο να ικανοποιει το συστηµα εξισωσεων: < ji k (11) i οπου ο µοναδιαιος πινακας. Για να υπαρχει µη τετριµµενη µηδενικη λυση πρεπει η οριζουσα του γραµµικου συστηµατος (11) να ειναι µηδενικη, δηλαδη: l&m n < ji A (12) Η (12) ειναι ενα πολυωνυµο δευτερου βαθµου ως προς, και για να υπαρχει λυση της (11) οι κανονικες συχνοτητες πρεπει να ειναι οι ριζες αυτου του πολυωνυµου. Το πολυωνυµο συτο λεγεται το χαρακτηριστικο πολυωνυµο του πινακα < και στη περιπτωση αυτη οι κανονικες συχνοτητες ειναι οι ιδιοτιµες του < και τα τα ιδιοανυσµατα του. Οταν ο πινακας < ειναι θετικος οι ιδιοτιµες του ειναι θετικες και τα ειναι πραγµατικοι αριθµοι και το συστηµα εκτελει ταλαντωση. Ας υπολογισουµε τωρα τις κανονικες συχνοτητες και τα κανονικα ιδιοανυσµατα στη περιπτωση των συζευγµενων εκκρεµων. Το χαρακτηριστικο πολυωνυµο (12) ειναι: l&m n >? o και συνεπως οι κανονικες συχνοτητες ειναι η, στην οποια εµφανιζεται η επιρροη της συζευξης των εκκρεµων. H (4) δεχεται 4 (13), και η µεγαλυτερη συχνοτητα:

5 d E E 3 e % h % E 4 VU KrqYMON&stP, p VU yx KrqYMONvuwP, και τα προκυπτουν απο την, y /.10, προκυπτει θετοντας y z (14) y οποτε και το κανονικοποιηµενο ιδιοδιανυσµα ειναι το (6). Θετοντας στην (11) προκυπτει οτι τα στοιχεια του {, y/. 0 πρεπει να ικανοποιουν την εξισωση: y k (15) οποτε y και το δευτερο ιδιοανυσµα ειναι το (7). Απο τις τεσσερις λυσεις της (4), p VU KrqYMON&sVP, p VU KrqYMONvuwP µπορουµε να κα- λυσεις της µορφης p επιλυση της (11). Το πρωτο ιδιοανυσµα, στην (11): τασκευασουµε τεσσερις πραγµατικες λυσεις παιρνοντας το πραγµατικο και φανταστικο µερος των p, p, που ειναι διαδοχικα: VU VU H p H p & U U E VU } VU z p p & U U A (16) Αυτες οι λυσεις σχηµατιζουν µια πληρη βαση αρχικων συνθηκων στην οποια µπορει να αναλυθει καθε αρχικη συνθηκη οποτε η γενικη λυση θα δινεται απο την (10). Ισοδυναµως η γενικη λυση µπορει να γραφει και ως : VU H w~ K MON&stP K MONvuwP (17) οπου ~, g µιγαδικοι αριθµοι που προσδιοριζονται απο τις αρχικες συνθηκες. Βλεπουµε οτι οταν γραφεται η λυση σε αυτη τη µορφη διατηρουµε τη µιγαδικη λυση µε το αρνητικο προσηµο. Θα µπορουσαµε να την γραψουµε και µε το θετικο. Ακολουθειται οµως η συµαση να χρησιµοποιειται ο αρνητικος εκθετης ωστε η εξελιξη στο µιγαδικο επιπεδο των κανονικων ταλαντωσεων, π.χ. της ~ K MON&stP, να γινεται µε τη φορα των δεικτων του ρολογιου. Οι κανονικες συχνοτητες που προεκυψαν ειναι φυσικη ιδιοτητα του φυσικου προλη- µατος και δεν εξαρτωνται απο τις συντεταγµενες που επιλεξαµε. Βεαιως µε µια γενικη αλλαγη συντεταγµενων οι γραµµικες δυναµικες εξισωσεις (4) µπορουν να µετατραπουν σε µη γραµµικες και ενω οι λυσεις θα συµπεριλαµανουν τις µετασχηµατισµενες στις νεες συντεταγµενες κανονικες ταλαντωσεις οι λυσεις δεν µπορουν να βρεθουν στις νεες συντεταγµενες κανοντας χρηση της τεχνικης που ακολουθησαµε για τη γραµµικη µορφη των εξισωσεων κινησης (µαλιστα δε υπαρχει γενικος τροπος λυσης των εξισωσεων κινησης οταν οι εξισωσεις ειναι µη γραµµικες). Η γραµµικοτητα των εξισωσεων κινησης διατηρειται µονον οταν κανουµε αλλαγες συντεταγµενων που ειναι γραµµικος µετασχηµατισµος των αρχικων συντεταγµενων, δηλαδη οι νεες συντεταγµενες να σχετιζονται µε τις αρχικες µεσω του γραµµικου µετασχηµατισµου: ƒ, οπου ενας πινακας δεδοµενου οτι ο θεσεογραφικος χωρος ειναι διδιαστατος. Πραγµατι στις νεες συντεταγδιοτι πολλαπλασιαζοντας την (4) µε µενες ο πινακας < µετασχηµατιζεται στον < τον πινακα σχηµατιζουµε την εξισωση κινησης στις συντεταγµενες : C < 5 (18)

6 M η οποια δινει τις ιδιες κανονικες συχνοτητες. Ασκηση : Αποδειξτε κανοντας χρηση των ιδιοτητων των οριζουσων οτι οι κανονικες συχνοτητες ειναι ανεξαρτητες απο τις συντεταγµενες. Ασκηση : Μετασχηµατιστε την Λαγκρανζιανη συναρτηση στις νεες συντεταγµενες και δειξτε οτι οι εξισωσεις Euler-Lagrange δινουν τις εξισωσεις κινησης (18). Εαν ο µετασχηµατισµος επιλεγει ωστε ο πινακας <f c < γινει διαγωνιος τοτε θα εχουµε δυο ανεξαρτητες ταλαντωσεις στις συχνοτητες που ειναι οι τετραγωνικες ριζες των διαγωνιων στοιχειων του <f, δηλαδη οι κανονικες συχνοτητες εµφανιζονται αµεσως στο διαγωνοποιηµενο πινακα στις καταλληλες συντεταγµενες. Σε αυτες δε τις συντεταγ- µενες τα κανονικα ιδιοανυσµατα ειναι προφανως τα: ˆ > ˆ? >? (19) Αρα ο µετασχηµατισµος που διαγωνοποιει τον < ˆ ειναι αυτος που µετασχηµατιζει το µε Š τον η στο ˆ και το στο. ηλαδη ο καταλληλος µετασχηµατισµος ειναι, οπου ο πινακας ειναι ο πινακας που εχει ως κολωνες τα κανονικα ιδιοανυσµατα: Œ T >? και ο µετασχηµατισµος στις νεες συντεταγµενες οτις οποιες διαγωνοποιειται ο < ειναι ο z (20) A (21) Οι συντεταγµενες αυτες λεγονται κανονικες συντεταγµενες. Ας ελεγξουµε τα συµπερασµατα µας. Κανουµε δυο παρατηρησεις. Επειδη τα ειναι ιδιοανυσµατα του < θα ισχυουν οι σχεσεις: < αυτες σχεσεις µπορουν να συµπτηχθουν ως εξης: < k >? <f και < και. Οι δυο (22) οπου ο πινακας εχει ως κολωνες τα κανονικα ιδιοανυσµατα και (Προσεξτε τη σειρα των πινακων, πρωτα ερχεται ο και επειτα ο <f ). Επισης, επειδη τα κανονικα ιδιοανυσµατα σχηµατιζουν µια ορθοκανονικη βαση δηλαδη ειναι 0 y Ž h M µε θα ειναι και 0 i διοτι 0 Œ 0 9 > 0 0? 9 c>?ba (23) Συνεπως { ο πινακας ειναι ορθογωνιος: 0. Πολλαπλασιαζοντας την (22) µε τον 0 εχουµε οτι: 0 < 0 <f <f A (24) Αντικαθιστωντας τελος τον µετασχηµατισµο (21) στην (2) η Λαγκρανζιανη στις νεες συντεταγµενες γινεται: < <f A (25)

7 ? > > ηλαδη στις κανονικες συντεταγµενες S>? z 0 T >?? T? (26) η Λαγκρανζιανη των συζευγµενων εκκρεµων γραφεται ως το αθροισµα ασυζευκτων ταλαντωτων: c > >o? A (27) Το συµπερασµα αυτο ειναι ιδιαιτερως σηµαντικο και εχει γενικη ισχυ. ειχνει την θε- µελιωδη σηµασια του αρµονικου ταλαντωτη. ιοτι, οπως ειδαµε αν οι διαταραχες απο το σηµειο ισορροπιας ειναι αρκουντως µικρες οι εξισωσεις κινησης των διαταραχων ειναι γραµµικες µε σταθερους συντελεστες, και η δυναµικη συµπεριφορα στις κανονικες συντεταγµενες των διαταραχων ειναι το αθροισµα αρµονικων ταλαντωτων. 7

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Ι Ακαδηµαϊκό έτος 4-5 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Νίκος Κυλάφης Πανεπιστήµιο Κρήτης //4 Σελίδα από 55 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Το µάθηµα της Γενικής Φυσικής Ι θα γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις στους πραγµατικούς και µιγαδικούς αριθµούς

Σηµειώσεις στους πραγµατικούς και µιγαδικούς αριθµούς Σηµειώσεις στους πραγµατικούς και µιγαδικούς αριθµούς Τα βασικά αριθµητικά σύνολα Οι πρώτοι αριθµοί που διδάσκεται ο µαθητής στο δηµοτικό σχολείο είναι οι φυσικοί αριθµοί Αυτοί είναι οι 0,,,, 4, κτλ Το

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου Θεωρία και Εφαρμογές

Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου Θεωρία και Εφαρμογές Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου Θεωρία και Εφαρμογές Διδακτικές Σημειώσεις Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τομέας Αρχιτεκτονικής Υπολογιστικών και Βιομηχανικών εφαρμογών Δρ. Βολογιαννίδης Σταύρος email:

Διαβάστε περισσότερα

2 Φωτογραφία εξωφύλλου: Κυµατοσυνάρτηση για ένα ηλεκτρόνιο στο άτοµο του Η.

2 Φωτογραφία εξωφύλλου: Κυµατοσυνάρτηση για ένα ηλεκτρόνιο στο άτοµο του Η. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ» ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μερικές ιαφορικές Εξισώσεις

Μερικές ιαφορικές Εξισώσεις Μερικές ιαφορικές Εξισώσεις Ζούπας Ανδρέας Τµήµα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, Λεωφόρος Αθηνών, Πεδίο Άρεως, Βόλος 38334 7 Ιουνίου 14 Περιεχόµενα 1 Εισαγωγή. 3 1.1 Γενικές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ

ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ Θα ξεκινήσουµε την παρουσίαση των γραµµικών συστηµάτων µε ένα απλό παράδειγµα από τη Γεωµετρία, το οποίο ϑα µας ϐοηθήσει στην κατανόηση των συστηµάτων αυτών και των συνθηκών

Διαβάστε περισσότερα

Το Περιορισμένο Πρόβλημα Των Τριών Σωμάτων Στο Σύστημα Γη Σελήνη

Το Περιορισμένο Πρόβλημα Των Τριών Σωμάτων Στο Σύστημα Γη Σελήνη Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης χολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής Το Περιορισμένο Πρόβλημα Των Τριών ωμάτων το ύστημα Γη ελήνη - - - - - - - - Διπλωματική Εργασία Αντωνιάδης Παναγιώτης Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις στις σειρές

Σηµειώσεις στις σειρές . ΟΡΙΣΜΟΙ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Σηµειώσεις στις σειρές Στην Ενότητα αυτή παρουσιάζουµε τις βασικές-απαραίτητες έννοιες για την µελέτη των σειρών πραγµατικών αριθµών και των εφαρµογών τους. Έτσι, δίνονται συστηµατικά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9 1 Ιδιοτιμές και Ιδιοδιανύσματα

Κεφάλαιο 9 1 Ιδιοτιμές και Ιδιοδιανύσματα Σελίδα από 58 Κεφάλαιο 9 Ιδιοτιμές και Ιδιοδιανύσματα 9. Ορισμοί... 9. Ιδιότητες... 9. Θεώρημα Cayley-Hamlto...9 9.. Εφαρμογές του Θεωρήματος Cayley-Hamlto... 9.4 Ελάχιστο Πολυώνυμο...40 Ασκήσεις του Κεφαλαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Δρ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΚΑΡΕΖΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Δρ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΚΑΡΕΖΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Δρ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΚΑΡΕΖΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΟΝΑΔΕΣ S.. Φορτίο, q oulomb, Ηλεκτρικό ρεύμα, i Ampére, A Ηλεκτρικό δυναμικό olt, Ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Αθ.Κεχαγιας. Σηµειωσεις Αναλυτικης Γεωµετριας. Θ. Κεχαγιας. Σεπτεµβρης 2009, υ.0.95

Αθ.Κεχαγιας. Σηµειωσεις Αναλυτικης Γεωµετριας. Θ. Κεχαγιας. Σεπτεµβρης 2009, υ.0.95 Σηµειωσεις Αναλυτικης Γεωµετριας Θ. Κεχαγιας Σεπτεµβρης 2009, υ.0.95 Περιεχόµενα Εισαγωγη 1 Επιπεδα στον Τρισδιαστατο Χωρο 1 1.1 Θεωρια.................................... 1 1.2 Λυµενες Ασκησεις..............................

Διαβάστε περισσότερα

Πρόχειρες Σηµειώσεις Φυσικής Γ Λυκείου

Πρόχειρες Σηµειώσεις Φυσικής Γ Λυκείου Πρόχειρες Σηµειώσεις Φυσικής Γ Λυκείου Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Μιχάλης Ε. Καραδηµητριου MSc Φυσικός Ηράκλειο Κρήτης 2η Εκδοση - Ιούλης 2013 2 Μιχάλης Ε. Καραδηµητρίου Περιεχόµενα 1 Ταλαντώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ. Νώντας Κεχαγιάς Τµήµα Μαθηµατικών, Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ. Νώντας Κεχαγιάς Τµήµα Μαθηµατικών, Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ Νώντας Κεχαγιάς Τµήµα Μαθηµατικών, Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων Ιωάννινα, 2008 ii Περιεχόµενα 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...................... vii 1.1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΥΤΕΡΗΣ ΕΚ ΟΣΗΣ......... vii

Διαβάστε περισσότερα

Συσχέτιση μεταξύ δύο συνόλων δεδομένων

Συσχέτιση μεταξύ δύο συνόλων δεδομένων Διαγράμματα διασποράς (scattergrams) Συσχέτιση μεταξύ δύο συνόλων δεδομένων Η οπτική απεικόνιση δύο συνόλων δεδομένων μπορεί να αποκαλύψει με παραστατικό τρόπο πιθανές τάσεις και μεταξύ τους συσχετίσεις,

Διαβάστε περισσότερα

2. Μεταφορά ενέργειας από Η/Μ κύµατα. Ένταση του φωτός

2. Μεταφορά ενέργειας από Η/Μ κύµατα. Ένταση του φωτός - -. Μεταφορά ενέργειας από Η/Μ κύµατα. Ένταση του φωτός Βασικό χαρακτηριστικό των Η/Μ κυµάτων είναι ότι µεταφέρουν ενέργεια, ορµή και στροφορµή. Η εφαρµογή της αρχής της διατήρησης της ενέργειας, οδηγεί

Διαβάστε περισσότερα

ÅÉÓÁÃÙÃÇ ÓÔÇÍ ÁÑÉÈÌÇÔÉÊÇ ÁÍÁËÕÓÇ

ÅÉÓÁÃÙÃÇ ÓÔÇÍ ÁÑÉÈÌÇÔÉÊÇ ÁÍÁËÕÓÇ ÐÁÍÅÐÉÓÔÇÌÉÏ ÉÙÁÍÍÉÍÙÍ ÓïöïêëÞò Ä. ÃáëÜíçò ÁíáðëçñùôÞò ÊáèçãçôÞò ÅÉÓÁÃÙÃÇ ÓÔÇÍ ÁÑÉÈÌÇÔÉÊÇ ÁÍÁËÕÓÇ É Ù Á Í Í É Í Á 0 0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ. Γενικά. Αλγόριθμος του Συμπληρώματος 6.3

Διαβάστε περισσότερα

ιανυσµατική ανάλυση Κεφάλαιο 1 1.1 ιανυσµατική άλγεβρα 1.1.1 Πράξεις µε διανύσµατα

ιανυσµατική ανάλυση Κεφάλαιο 1 1.1 ιανυσµατική άλγεβρα 1.1.1 Πράξεις µε διανύσµατα Κεφάλαιο 1 ιανυσµατική ανάλυση 1.1 ιανυσµατική άλγεβρα 1.1.1 Πράξεις µε διανύσµατα Αν περπατήσετε 4 µίλια προς τον βορρά και µετά 3 µίλια προς την ανατολή (Σχ. 1.1), θα έχετε διανύσει συνολικά 7 µίλια,

Διαβάστε περισσότερα

Κεϕάλαιο 5 Συσχέτιση και Παλινδρόµηση

Κεϕάλαιο 5 Συσχέτιση και Παλινδρόµηση Κεϕάλαιο 5 Συσχέτιση και Παλινδρόµηση Στο προηγούµενο κεϕάλαιο µελετήσαµε τη διάδοση του σϕάλµατος από µια τυχαία µεταβλητή X σε µια τ.µ. Y που δίνεται ως συνάρτηση της X. Σε αυτό το κεϕάλαιο ϑα διερευνήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Μιγαδική ανάλυση Μέρος Α Πρόχειρες σημειώσεις 1. Μιγαδικοί αριθμοί. ΤΕΤΥ Εφαρμοσμένα Μαθηματικά Μιγαδική Ανάλυση Α 1

Μιγαδική ανάλυση Μέρος Α Πρόχειρες σημειώσεις 1. Μιγαδικοί αριθμοί. ΤΕΤΥ Εφαρμοσμένα Μαθηματικά Μιγαδική Ανάλυση Α 1 ΤΕΤΥ Εφαρμοσμένα Μαθηματικά Μιγαδική Ανάλυση Α 1 Μιγαδική ανάλυση Μέρος Α Πρόχειρες σημειώσεις 1 Μιγαδικοί αριθμοί Τι είναι και πώς τους αναπαριστούμε Οι μιγαδικοί αριθμοί είναι μια επέκταση του συνόλου

Διαβάστε περισσότερα

Μια µατιά στην Κβαντοµηχανική 0.1 Εισαγωγή

Μια µατιά στην Κβαντοµηχανική 0.1 Εισαγωγή Μια µατιά στην Κβαντοµηχανική 0.1 Εισαγωγή Είναι χρήσιµο να ξεκινήσουµε πρώτα µε κάποιες γενικές παρατηρήσεις και υπενθυµίσεις. Η Φυσική είναι η επιστήµη που µελετάει τη δοµή της ύλης και τις αλληλεπιδράσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Θέση, μετατόπιση και διάστημα Όταν ένα σημειακό αντικείμενο κινείται ευθύγραμμα, για να μελετήσουμε την κίνησή του θεωρούμε σαν σύστημα αναφοράς έναν άξονα χ χ. Στην αρχή του

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4 η. «Ηλεκτροτεχνία Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις»,Τμήμα Μηχανολόγων Π.Θ., Γ. Περαντζάκης

Ενότητα 4 η. «Ηλεκτροτεχνία Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις»,Τμήμα Μηχανολόγων Π.Θ., Γ. Περαντζάκης - - Ενότητα 4 η (Συστηματική μελέτη και ανάλυση κυκλωμάτων με τις μεθόδους των βρόχων και κόμβων. Θεωρήματα κυκλωμάτωνthevenin, Norton, επαλληλίας, μέγιστης μεταφοράς ισχύος) Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ ΑΘΗΝΑ 2002 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...4 0. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...6. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ...7 2. ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΥΧΑΙΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ...0

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΗ Η ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΟΛΗ Η ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΛΗ Η ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ : ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ : ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Η νέα έκδοση των παρόντων σημειώσεων θα ολοκληρωθεί κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2008-2009. Αύγουστος 2008.

Πρόλογος. Η νέα έκδοση των παρόντων σημειώσεων θα ολοκληρωθεί κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2008-2009. Αύγουστος 2008. Πρόλογος Οι παρούσες σημειώσεις αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που διδάχτηκε στις παραδόσεις του προπτυχιακού μαθήματος της Αριθμητικής Ανάλυσης, το εαρινό εξάμηνο 7-8, στο Μαθηματικό τμήμα του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΩΣΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ 1. Εισαγωγή

ΠΟΛΩΣΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ 1. Εισαγωγή ΠΟΛΩΣΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ Εισαγωγή Στο κεφάλαιο αυτό θα µιλήσουµε για ενισχυτές µιας βαθµίδας µε διπολικά τρανζίστρ. Σε επόµενα κεφάλαια θα µιλήσουµε για ενισχυτές µε FET, όπως και για ενισχυτές µε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΟΡΙΣΜΟΙ: διαφορές των αγνώστων συναρτήσεων. σύνολο τιμών. F(k,y k,y. =0, k=0,1,2, δείκτη των y k. =0 είναι 2 ης τάξης 1.

ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΟΡΙΣΜΟΙ: διαφορές των αγνώστων συναρτήσεων. σύνολο τιμών. F(k,y k,y. =0, k=0,1,2, δείκτη των y k. =0 είναι 2 ης τάξης 1. ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΟΡΙΣΜΟΙ: Οι Εξισώσεις Διαφορών (ε.δ.) είναι εξισώσεις που περιέχουν διακριτές αλλαγές και διαφορές των αγνώστων συναρτήσεων Εμφανίζονται σε μαθηματικά μοντέλα, όπου η μεταβλητή παίρνει

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικά και Κλασσικά Ανάλογα της Σύγχρονης Φυσικής

Μηχανικά και Κλασσικά Ανάλογα της Σύγχρονης Φυσικής ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Φυσικών Επιστηµών ιπλωµατική Εργασία της Ευθυµίας- Βικτωρίας Σιούτα Σύµβουλος Καθηγητής: ΣΠΥΡΟΣ ΕΥΣΤ. ΤΖΑΜΑΡΙΑΣ Μηχανικά και Κλασσικά Ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 14 Ταλαντώσεις. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 14 Ταλαντώσεις. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 14 Ταλαντώσεις Ταλαντώσεις Ελατηρίου Απλή αρµονική κίνηση Ενέργεια απλού αρµονικού ταλαντωτή Σχέση απλού αρµονικού ταλαντωτή και κυκλικής κίνησης Το απλό εκκρεµές Περιεχόµενα 14 Το φυσικό εκκρεµές

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις μαθήματος Μ1113 Επίπεδο και Χώρος Χρήσ τος Κουρουνιώτης ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 2014

Σημειώσεις μαθήματος Μ1113 Επίπεδο και Χώρος Χρήσ τος Κουρουνιώτης ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 2014 Σημειώσεις μαθήματος Μ1113 Επίπεδο και Χώρος Χρήστος Κουρουνιώτης ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 2014 Εισαγωγή Θα συμπληρωθεί 1 Κεφάλαιο 1 Γεωμετρικά διανύσματα στο επίπεδο Ενα γεωμετρικό διάνυσμα

Διαβάστε περισσότερα