Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας)"

Transcript

1 Πληροφοριακά Συστήµατα ιοίκησης Management Information Systems Εργαστήριο 8 Τµήµα Χρηµατοοικονοµικής και Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: DECISION TREES Συχνά θα πρέπει να αποφασίσουµε µεταξύ κάποιων ενεργειών σe περίπτωση αβεβαιότητας. Για παράδειγµα: Μια εταιρία θα πρέπει να αποφασίσει για το αν θα παράγει ένα φάρµακο το οποίο µπορεί να είναι αλλά και να µην είναι καλό ή µπορεί και να µην εγκριθεί καθόλου η χορήγηση του. Μια εταιρία πετρελαίου θα πρέπει να αποφασίσει για το εάν θα σκάψει για πετρέλαιο ή όχι χωρίς να ξέρει τις πιθανότητες εύρεσης πετρελαίου και πόσο ακριβό θα είναι το σκάψιµο. Ένας κατασκευαστής παιχνιδιών θα πρέπει να αποφασίσει µεταξύ µιας µικρής ή µεγάλης παραγωγής ενός καινούργιου παιχνιδιού χωρίς να ξέρει πόσο θα κοστίσει αυτή η παραγωγή. Τα Decision Trees είναι µια µέθοδος η οποία θα βοηθήσει στο να παρθεί µια απόφαση σε τέτοιου είδους προβλήµατα. ΈΝΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ DECISION TREE ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ. Κατά την επιστροφή από την δουλειά στο σπίτι, σου δηµιουργείται η επιθυµία να σταµατήσεις να πάρεις ένα παγωτό το οποίο κοστίζει 1 από την άλλη σκέφτεσαι να πας σπίτι να πλύνεις τα πιάτα. Το decision tree που δηµιουργείται είναι: Μέχρι στιγµής είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση είναι να αγοράσεις το παγωτό οπότε δεν έχει περαιτέρω ανάλυση. Εκεί που έχεις πάρει την απόφαση ότι θα σταµατήσεις για παγωτό, ξαφνικά βλέπεις ότι δεν υπάρχει χώρος να παρκάρεις και εάν σταµατήσεις υπάρχει περίπτωση να πάρεις κλήση 20. Οπότε τώρα το decision tree έχει αλλάξει!

2 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ DECISION TREE ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ Άσκηση 1 Υποτίθεται ότι είσαι στο Λονδίνο και έχεις ξεχάσει την οµπρέλα. Η πιθανότητα να βρέξει είναι 40%. Εάν όµως βρέξει θα καταστρέψεις το 75 κοστούµι σου. Η τιµή µιας οµπρέλας είναι 25%. Ζωγραφίστε το decision tree. Άσκηση 2 Το σπίτι σου από την δουλειά είναι 60km µακριά. Σκέφτεσαι ότι εάν θα πας από τον αυτοκινητόδροµο θα σου πάρει 60λεπτά ενώ από τον περιφερειακό 90λεπτά. Μέχρι στιγµής δεν τίθεται θέµα, η απόφαση είναι από τον αυτοκινητόδροµο! Αλλά υπάρχει περίπτωση κάποιες λωρίδες του αυτοκινητόδροµου να είναι κλειστές και εάν είναι θα κάνεις 120λεπτά να πας σπίτι σου. Ζωγραφίστε το decision tree.

3 ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ DECISION TREE ΣΤΟ EXCEL Το πιο κάτω παράδειγµα επικεντρώνεται σε 2 σηµαντικά θέµατα: πρώτον εάν το φάρµακο θα είναι καλό και δεύτερον σε περίπτωση που είναι, εάν θα εγκριθεί να χρησιµοποιηθεί στους ανθρώπους. Υποτίθεται ότι δουλεύεις σε µια φαρµακευτική εταιρία η οποία ερευνά θεραπείες για Κάποιες Σπάνιες Ασθένειες (ΚΣΑ). Εάν βρεθεί φάρµακο θα υπάρξει ένα κέρδος 200 εκατοµµυρίων. Αρχικά όµως, υπάρχει πιθανότητα 25% το συγκεκριµένο αντικείµενο Χ του φαρµάκου να είναι θετικό κατά των ΚΣΑ. Άρα θα χρειαστούν 10 εκατοµµύρια σε έρευνες και στην κατασκευή του για να το διαπιστώσουµε. Αλλά έστω ότι το αντικείµενο Χ είναι θετικό κατά των ΚΣΑ, για να εγκριθεί η χρήση του σε ανθρώπους θα χρειαστούν άλλα 10 εκατοµµύρια σε δοκιµές. Έχει εκτιµηθεί ότι υπάρχει 40% πιθανότητα οι διάφορες δοκιµές να αποδείξουν την ακαταλληλότητα του φαρµάκου και να απαγορευτεί η έγκρισή του. Σαν επικεφαλής του συγκεκριµένου project πρέπει να σκεφτείς τα εξής: 1 ον θα συνεχίσεις στην κατασκευή του αντικειµένου Χ? και 2 ον εάν συνεχίσεις στην κατασκευή του αντικειµένου τι τιµή θα δώσεις σε αυτό το project συγκρίνοντας το µε άλλα τελειωµένα project? ΒΗΜΑΤΑ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ DECISION TREE ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ XLTree Τα βασικά βήµατα δηµιουργίας ενός decision tree είναι: 1. Ξεκινάµε το δέντρο και προαιρετικά δηλώνουµε τις µεταβλητές. 2. Προσθέτουµε αποφάσεις (decisions fork) και πιθανότητες (uncertainties fork). 3. Προσθέτουµε χρήσιµες τιµές (utility values) στα φύλλα του δέντρου. 4. Εφαρµόζουµε sensitivity analysis. 5. ηµιουργούµε εάν θέλουµε γραφική αναπαράσταση (graphic presentation) του δέντρου. ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟ DECISION TREE Επιλέγουµε New από το µενού Tree. Ανοίγει ένα παράθυρο στο οποίο θα πρέπει να καθορίσουµε των αριθµό των µεταβλητών. Προς το παρόν δεν θα βάλουµε µεταβλητές, οπότε το αφήνουµε ως έχει και επιλέγουµε το OK. ηµιουργείται ένα νέο workbook που περιέχει την ρίζα του δέντρου στο κελί F2. Επίσης υπάρχουν κρυµµένες στήλες τις οποίες τις εµφανίζουµε από το µενού Tree-Variables-Show (αλλά δεν προέχει αυτό, οπότε δεν τις εµφανίζουµε). Προσθέτουµε στην ρίζα 2 αποφάσεις (decision fork), από το µενού Tree-Add Decision Fork- 2 Branches. Προσέξτε ότι ο τύπος στο κελί F2 είναι απλώς το µέγιστο των κελιών J2:J3 (η συνάρτηση max()), και είναι χρωµατισµένο έντονα µπλε. Το έντονο µπλε αυτό χρώµα δηλώνει ότι είναι απόφαση (decision fork). Γράψτε στα alternatives εναλλάξ τις λέξεις develop και abandon.

4 Για να δείτε πως δουλεύει το decision fork, φανταστείτε πως δεν υπάρχει ρίσκο στο να κατασκευαστεί το φάρµακο, τότε η τιµή στο develop θα ήταν 200 εκατοµµύρια ενώ στο abandon θα ήταν 0. Οπότε γράψτε στα κελιά µε τα αστεράκια, εναλλάξ αυτές τις τιµές. Μετά την πληκτρολόγηση τους το decision fork γίνεται 200 και το βελάκι δείχνει την καλύτερη απόφαση. Επειδή όµως δεν µπορεί να είµαστε σίγουροι ότι εάν προχωρήσουµε στην κατασκευή του φαρµάκου θα πάρουµε 200 εκατοµµύρια θα προσθέσουµε ένα uncertainty fork (µη βέβαιη απόφαση) στο κελί J2. Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει πριν προσθέσουµε τις τιµές, οπότε ξαναβάζουµε τα αστεράκια στις τιµές 200 και 0 και έπειτα επιλέγουµε Tree-Add Uncertainty Fork-2 Branches. Προσέξτε ότι το κελί J2 περιέχει την συνάρτηση sumproduct() και έχει πλάγια κόκκινη µορφοποίηση. Αυτού του είδους η µορφοποίηση δηλώνει πάντα uncertainty fork. Στα 2 outcomes των κελιών K2 και Κ3 πληκτρολογούµε τις λέξεις effective και ineffective αντίστοιχα. Η πιθανότητα όµως να είναι θετικό το φάρµακο είναι 25% (25/100=0,25). Συνεπώς πληκτρολογούµε την τιµή 0,25 στο κελί L2. Παρατηρούµε ότι µετά την εισαγωγή του συγκεκριµένου αριθµού το L3 έγινε 0,75 (100%-25%=75% ή 0,75), που σηµαίνει 1 µείον την πιθανότητα του κελιού L2. Στο κελί Ν2 θα εισάγουµε την πιθανότητα της έγκρισης του φαρµάκου σε άνθρωπο. Οπότε θα προσθέσουµε άλλο ένα uncertainty fork µε 2 διακλαδώσεις (branches), Tree-Uncertainty Fork-2 Branches. Αντικαθιστούµε τα 2 outcomes µε τις λέξεις approved και not approved. Από την εκφώνηση του προβλήµατος ξέρουµε ότι υπάρχει ένα ποσοστό 40% ή 0,4 για την ακαταλληλότητα του φαρµάκου, συνεπώς ένα 60% ή 0,6 για την καταλληλότητα του. Συµπληρώνουµε την τιµή 0,6 στο κελί P2. UTILITY VALUES ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ DECISION TREE Εάν εγκαταλείπαµε το project, δεν θα υπήρχε κέρδος αλλά ούτε ζηµία, οπότε πληκτρολογούµε την τιµή 0 στο κελί J7. Αρχικά 10 εκατοµµύρια ξοδεύτηκαν για να διαπιστώσουµε εάν το φάρµακο είναι αποτελεσµατικό ή όχι, οπότε στο κελί Ν5 πληκτρολογούµε την τιµή -10. Εφόσον το φάρµακο είναι αποτελεσµατικό άλλα 10 εκατοµµύρια δαπανήθηκαν για το εάν θα εγκριθεί η χορήγησή του σε ανθρώπους, µε αποτέλεσµα στο κελί R3 να δώσουµε την τιµή -20. Τέλος αφού το φάρµακο είναι θετικό και εγκριθεί θα αποκτηθούν τα 200 εκατοµµύρια, συνεπώς στο κελί R2 πληκτρολογούµε το 200.

5 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ DECISION TREE Όταν οι πιο πάνω τιµές συµπληρωθούν στα φύλλα του decision tree, το αποτέλεσµα θα είναι αυτό: Στο N2 ο τύπος είναι: sumproduct(p2:p3;r2:r3) που σηµαίνει ότι κάνει την εξής πράξη: (0,6*200)+(0,4*(-20))=120-8=112. Στο J2 ο τύπος είναι: sumproduct(l2:l5;n2:n5) που σηµαίνει ότι κάνει την εξής πράξη: (0,25*112)+(0,75*(-10))=28-7,5=20,5 Στο F2 ο τύπος είναι: max(j2:j7) µε αποτέλεσµα να έχουµε το αποτέλεσµα: 20,5. Το βελάκι είναι ακόµη στην κατασκευή του φαρµάκου αλλά πλέον το κέρδος από την κατασκευή του είναι 20,5 εκατοµµύρια, µια τιµή πολύ πιο µικρή από τα 200 εκατοµµύρια. Οπότε εάν πρέπει να αποφασίσουµε µεταξύ αυτού του φαρµάκου ή κάποιου άλλου για την θεραπεία ΚΣΑ θα πρέπει να συγκρίνουµε τις τιµές τους και το ρίσκο τους. ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ SENSITIVITY ANALYSIS Στην πράξη είναι σπάνιο να ξέρουµε από την αρχή όλες τις τιµές που µπαίνουν στο decision tree µε ακρίβεια. Αλλά εφαρµόζοντας sensitivity analysis στις πιθανές (uncertain) τιµές, αυξάνουµε το αποτέλεσµα σωστής απόφασης. Το decision tree µας βοηθάει στις µελλοντικές µας αποφάσεις και µπορεί να µας κάνει να αλλάξουµε γνώµη σε πολλά ζητήµατα. Το sensitivity analysis µπορεί ανάλογα µε το πρόβληµα στο οποίο εφαρµόζεται να είναι κάτι απλό έως αρκετά σύνθετο. ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Επειδή οι απόψεις από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι διαφορετικές, το αποτέλεσµα του decision tree θα αλλάζει και αυτό. Εάν λάβουµε υπόψη ότι οι γνώµες που µετράνε στο project είναι του chief researcher, του chairman και head of the project οι οποίοι υποστηρίζουν 35%, 15% και 25% εναλλάξ για την θετικότητα του φαρµάκου στην θεραπεία ΚΣΑ, τότε τα αποτελέσµατα που θα δώσει το decision tree θα είναι διαφορετικά κάθε φορά:

6 ΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ DECISION TREE NODE LABELS: Σχόλια µπορούν να εισαχθούν σε κάθε node (διακλάδωση: F2, J2, N2 και όχι στα φύλλα: J7, N5, R2, R3) του δέντρου, χρησιµοποιώντας την εντολή Node Labels του µενού Tree. Π.χ. επιλέγοντας κάποιο node και εκτελώντας την εντολή Node Labels εµφανίζεται το παράθυρο διαλόγου (Node Properties). Στο πλαίσιο Node Description του παραθύρου γράφουµε κάποιο σχόλιο ενώ στο πλαίσιο State Variable to Include δεν γράφουµε τίποτα, µιας που δεν έχουµε δηλώσει από την αρχή στο συγκεκριµένο παράδειγµα µεταβλητές (variables).

7 Στα πιο κάτω nodes εισάγουµε τα αντίστοιχα µηνύµατα: Στο κελί-node F2 Στο κελί-node J2 Στο κελί-node N2

8 Με την εντολή PRESENTATION FORMAT του µενού Tree µπορούµε να κανονίσουµε όλη την µορφοποίηση που θα έχει η γραφική αναπαράσταση του decision tree.

9 Κάνοντας χρήση της εντολής PRESENTATION του µενού Tree (εφόσον έχουν προηγηθεί οι αλλαγές της εντολής Presentation Format) επιτυγχάνουµε την παρακάτω γραφική αναπαράσταση του δέντρου:

10 Πληροφοριακά Συστήµατα ιοίκησης Τµήµα Χρηµατοοικονοµικής και Management Information Systems Ελεγκτικής Εργαστήριο 9 ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: DECISION TREES (2 ο σετ σηµειώσεων) DECISION ANALYSIS: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Βασικές έννοιες στο να ληφθούν κάποιες αποφάσεις είναι οι ακόλουθες: Utility: Η αρχή της χρησιµότητας µας βοηθάει στο να µπορούµε να συγκρίνουµε διαφορετικές έννοιες όπως µήλα και πορτοκάλια, ή παγωτά και κλήσεις κτλ. Probability: Πριν κατασταλάξουµε για το ποια είναι η σωστή απόδοση θα πρέπει να αναλύσουµε την έννοια probability (πιθανότητα), π.χ. εάν θα πάρουµε κλήση ή όχι. Expected Value: Ορίζει το τι θα γινόταν εάν η συγκεκριµένη περίπτωση επαναλαµβανόταν πολλές φορές. Decision Tree: Είναι ένα εργαλείο το οποίο φορµάρει την διαδικασία της απόφασης. Αποτελείται από διακλαδώσεις που µπορεί να είναι αποφάσεις ή πιθανότητες. Sensitivity Analysis: Πολλές φορές οι τιµές που εισάγονται στο decision tree δεν είναι σίγουρες. Το sensitivity analysis είναι αυτό που αυξάνει την ορθότητα της διαδικασίας µε το να δίνει ένα εύρος τιµών. Conditional Probability: Αναφερόµαστε µε αυτόν τον όρο όταν ξέρουµε ότι στα σίγουρα κάτι θα γίνει και αυτό γιατί ήδη έχει προηγηθεί µια ενέργεια η οποία αναγγέλλει τον ερχοµό του συµβάντος. Value of Information: Ένα σηµαντικό όφελος από το decision analysis είναι ότι µπορεί να βρεθεί µια πληροφορία και να αλλάξει το αποτέλεσµα του decision tree, ακόµη κι αν αυτή η πληροφορία δεν είναι ανεξάρτητη. State Variables: µας δίνουν την δυνατότητα να δηµιουργήσουµε πολύπλοκες χρήσιµες διαδικασίες (functions) που θα δέχονται ένα πλήθος από τιµές. UTILITY (ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ) Στο παράδειγµα που ήδη έχει προαναφερθεί, για να µπορέσουµε να συγκρίνουµε τα θέµατα παγωτό, βρώµικα πιάτα και κλήση θα πρέπει να βρούµε την αξία τους. Τι αξίζει το κάθε ένα σε εµάς? Π.χ. προτιµάµε το 1 ή το παγωτό? Μάλλον το παγωτό γιατί η τιµή δεν είναι τόσο υψηλή! Τι θα γινόταν όµως εάν στοίχιζε 2 ή 3? Τότε εξαρτάται από το προσωπικό γούστο του καθενός και από την ώρα της ηµέρας. Αλλά έστω ότι αυτή τη στιγµή είµαστε αδιάφοροι του να αποφασίσουµε µεταξύ ενός χαρτονοµίσµατος των 5 και ενός παγωτού, τότε το utility για παγωτό είναι το ίδιο µε το utility των 5, άρα το net (κέρδος) utility είναι 4, γιατί το

11 παγωτό εξ αρχής κόστιζε 1. Προσοχή το utility δεν είναι απαραίτητο να είναι συνώνυµο χρηµάτων! Συνεπώς το utility δεν µπορεί να είναι σταθερό από την αρχή. ιαφέρει ανάλογα µε τις προτιµήσεις του καθενός. Τα συµπεράσµατα για τις παραπάνω βασικές έννοιες είναι: Παγωτό: Το net utility του συγκεκριµένου είδους δεν µπορεί να είναι σταθερό από την αρχή. ιαφέρει ανάλογα µε τις προτιµήσεις του καθενός. Κλήση: Το net utility εδώ είναι σίγουρα -20 για όλους. Βρώµικα πιάτα: Επειδή έτσι κι αλλιώς γυρίζοντας σπίτι θα πρέπει να πλυθούν, το net utility είναι 0. ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ (PROBABILITY) Έστω ότι στο παρελθόν έχουµε σταµατήσει στο ίδιο µέρος για παγωτό 1000 φορές και συνολικά έχουµε πάρει 100 κλήσεις. Οπότε το ενδεχόµενο του να πάρουµε κλήση είναι 10%. Όσες περισσότερες φορές έχουµε σταµατήσει στο παρελθόν τόσο πιο ακριβές θα ειναι η πρόβλεψη. Άρα η πιθανότητα του να µην πάρουµε κλήση είναι 100%-10%=90%. υστυχώς όµως δεν υπάρχει περίπτωση να περάσαµε 1000 φορές από το συγκεκριµένο µέρος, συνεπώς στα περισσότερα παραδείγµατα θα πρέπει να βασιστούµε στην προσωπική µας κρίση. EXPECTED VALUE Ένα από τα κριτήρια για να πάρουµε αποφάσεις είναι η expected value. Εάν καθορίσουµε τα utilities για όλα τα αποτελέσµατα, τότε το κριτήριο της expected value µπορεί να χρησιµοποιηθεί. Εκ διαισθήσεως µπορούµε να πούµε ότι η expected value είναι ο µέσος όρος των αποτελεσµάτων, εάν επαναλαµβάναµε την κατάσταση πολλές φορές. Ο τύπος είναι: Expected value = (Probability of outcomes 1)(Utility of outcomes 1)+ (Probability of outcomes 2)(Utility of outcomes 2)+ +( (Probability of outcomes k)(utility of outcomes k). Άσκηση ηµιουργείστε στο Excel το decision tree για το παράδειγµα της κλήσης µε το πλύσιµο των πιάτων. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ SENSITIVITY ANALYSIS Το sensitivity analysis είναι να δοκιµάσουµε διάφορες τιµές στην πιθανότητα να πάρουµε κλήση και να παρατηρήσουµε την αλλαγή που θα έχουµε κάθε φορά στο αποτέλεσµα του decision tree. Τα ποσοστά είναι µεταξύ 0%-20% και τα γράφουµε στα κελιά G8:G28. Έπειτα στο κελί Η7 γράφουµε την αναφορά του κελιού F2 =F2. Επιλέγουµε την περιοχή G7:H28

12 και εκτελούµε την εντολή Πίνακας από το µενού εδοµένα. Στο Κελί Εισαγωγής Στήλης γράφουµε την απόλυτη αναφορά του κελιού L2. Με αποτέλεσµα να έχουµε στο root του decision tree τις τιµές των κελιών Η8:Η28. Τέλος κάνουµε ένα γράφηµα ιασποράς ΧΥ, για καλύτερη απεικόνιση των τιµών αυτών. THE VALUE OF INFORMATION Σε προβλήµατα καθηµερινότητας πολλές φορές η απόφασή στην επίλυσή τους επηρεάζεται και από περεταίρω πληροφορίες. Όπως π.χ. στο παράδειγµα µας (µε την κλήση), τι θα γινόταν εάν υπήρχε ένας φίλος αστυνοµικός που εάν του τηλεφωνούσαµε από το κινητό, µας έλεγε εάν υπήρχε περίπτωση κλήσης? Τι επίπτωση θα είχε αυτή η πληροφορία? Ας υποθέσουµε λοιπόν ότι ο αστυνοµικός µας έλεγε εάν υπάρχει µπλόκο στο συγκεκριµένο σηµείο. Τότε αυτό ονοµάζεται: η τέλεια πληροφορία (perfect information). Οπότε τώρα είµαστε σε θέση να ξέρουµε από πριν εάν θα πάρουµε κλήση ή όχι. Υπάρχει πιθανότητα 90% να µας πει «ΟΛΑ ΚΑΛΑ», τότε έχουµε το utility του 4 (από το παγωτό). Συνεπώς η πιθανότητα να µας πει «ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΛΗΣΗ» είναι 10% και έχουµε utility 0 (από το πλύσιµο των πιάτων). Άρα το expected utility είναι (90%*4 +10%*0 )=3,60. Ήδη όµως

13 µιλώντας στο κινητό µας έχουµε ξοδέψει 1. Συνεπώς η τιµή της perfect information είναι 3,60-1 =2,60. Οπότε το decision tree θα πρέπει να αντιστραφεί (flipping) µιας που ξέρουµε πριν σταµατήσουµε εάν θα πάρουνε κλήση ή όχι. FLIPPING THE DECISION TREE Πριν γυρίσουµε (flipping) το decision tree καλό είναι να γράψουµε την ετικέτα decision στo κελί F2 και την ετικέτα uncertainty στο κελί J2. Για να γυρίσουµε όµως το δέντρο, θα πρέπει να είναι συµµετρικό και στην συγκεκριµένη περίπτωση δεν είναι. Οπότε σβήνουµε το 0 και πληκτρολογούµε το αστεράκι. Έπειτα εκτελούµε την εντολή Grow Tree από το µενού Tree και σε νέο φύλλο δηµιουργείται το εξής: Μέσω της διαδικασίας του Grow Tree, βλέπουµε ότι έχει βάλει και στην περίπτωση του να πάµε σπίτι τις ίδιες τιµές. Θα πρέπει να τις αλλάξουµε µε 0, γιατί ακόµη κι αν υπάρχει µπλόκο εάν πάµε σπίτι δεν θα πάρουµε κλήση. Τέλος εφαρµόζουµε την εντολή Flip Tree από το µενού Tree. Στο πιο κάτω παράθυρο διαλόγου επιλέγουµε το uncertainty και πατάµε το κουµπί Raise.

14 Σε νέο φύλλο που ονοµάζεται Flipped Tree (µε τύπους που αναφέρονται στο φύλλο του decision tree της εντολής Grow Tree) δηµιουργείται το εξής: MODELLING IMPERFECT INFORMATION Πριν γυρίσουµε το δέντρο, στο συµµετρικό decision tree αντικαθιστούµε τις τιµές των φύλλων µε αστεράκια: Στο κελί N2 γράφουµε την ετικέτα friend και προσθέτουµε 2 branch uncertainty fork, για να υπολογίσουµε και την πιθανότητα: εάν θα πάρουµε προειδοποίηση ή όχι από τον φίλο µας (ξέροντας ότι είναι µόνο 75% σίγουρος).

15 Στα κελιά Ο2, Ο3, P2 και P3 γράφουµε: Για να έχουµε συµµετρικότητα εκτελούµε την εντολή Grow Tree και γράφουµε τις πιο κάτω τιµές: Για να γυρίσουµε το δέντρο εκτελούµε την εντολή Flip Tree του µενού Tree και βάζουµε το friend πάνω από το decision.

16 Το αποτέλεσµα είναι: Εάν συγκρίνουµε αυτό το decision tree µε το προηγούµενο που δεν είχαµε την συµµετοχή του φίλου µας, έχουµε µια διαφορά 3,6-2=1,6. Αυτή η τιµή είναι γνωστή σαν value of imperfect information. STATE VARIABLES ηµιουργούµε νέο decision tree µε 4 variables (µεταβλητές). Το αποτέλεσµα είναι: Το πρόβληµα µε το οποίο θα ασχοληθούµε είναι: Έστω ότι έχουµε ένα συµβόλαιο το οποίο µας επιτρέπει να σκάψουµε για πετρέλαιο όπου θέλουµε. Το συµβόλαιο αυτό µπορεί να πουληθεί Από την άλλη εάν ρισκάρουµε στο σκάψιµο για πετρέλαιο, πολύ περισσότερα µπορεί να κερδισθούν. Η πρώτη µεταβλητή δηλώνει τα χρήµατα από την πώληση του συµβολαίου. Η δεύτερη µεταβλητή δηλώνει το κόστος από το σκάψιµο. Υπάρχει πιθανότητα 70% το κόστος να είναι υψηλό και 30% να είναι χαµηλό. Στο 70% το κέρδος είναι ενώ στο 30% είναι Υπάρχει όµως ακόµη µεγαλύτερο ρίσκο στην ποσότητα (τρίτη µεταβλητή) που θα εξέλθει από το σκάψιµο. Η πιθανότητα να πάρουµε βαρέλια είναι 5%, ενώ η πιθανότητα να πάρουµε βαρέλια είναι 95%. Η τέταρτη µεταβλητή δηλώνει την τιµή του πετρελαίου. Υπάρχει 40% πιθανότητα να είναι 20 /βαρέλι και 60% να είναι 15 /βαρέλι. Το utility υπολογίζεται από τον τύπο: Συµβόλαιο-Κόστος+(Ποσότητα*Τιµή)

17 Οπότε το decision tree γίνεται: Στο J2 προσθέτουµε 2 branch decision fork και γράφουµε τα εξής: Στο R2 προσθέτουµε 2 uncertainty fork και γράφουµε τα εξής: Στο R5 (στην περίπτωση που πουλήσουµε το συµβόλαιο) προσθέτουµε 1 branch decision fork και έχουµε το εξής: Στο Z2 προσθέτουµε 2 uncertainty fork και γράφουµε τα εξής:

18 Στο Ζ5 προσθέτουµε 2 uncertainty fork και γράφουµε τα εξής: Στο Ζ9 (στην περίπτωση που πουλήσουµε το συµβόλαιο) προσθέτουµε 1 branch decision fork και έχουµε το εξής: Στο ΑΗ2 προσθέτουµε 2 uncertainty fork και γράφουµε τα εξής: Στο ΑΗ5 προσθέτουµε 2 uncertainty fork και γράφουµε τα εξής:

19 Στο ΑΗ9 προσθέτουµε 2 uncertainty fork και γράφουµε τα εξής: Στο ΑΗ12 προσθέτουµε 2 uncertainty fork και γράφουµε τα εξής: Στο AH17 (στην περίπτωση που πουλήσουµε το συµβόλαιο) προσθέτουµε 1 branch decision fork και έχουµε το εξής:

20 Στα φύλλα του δέντρου θα πρέπει να εφαρµοστεί ο τύπος: Συµβόλαιο Κόστος + Ποσότητα * Τιµή Η απόφαση του δέντρου είναι να σκάψουµε. Το JP είναι το Joint Probability, δηλαδή η τιµή που πολλαπλασιάζει την πιθανότητα της κάθε µεταβλητής µε το να σκάψουµε ή να πουλήσουµε το συµβόλαιο. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ SENSITIVITY ANALYSIS Πληκτρολογούµε τα εξής: στο ΑΒ9 =ΑΒ2, στο ΑΕ9 =ΑΕ2. στα κελιά AS3:AS18 τις τιµές στα κελιά AT2:BF2 τις τιµές 0-0,12 στο κελί AS2 τον τύπο IF(J2=R2; D ;. )

21 Έπειτα επιλέγουµε την περιοχή AS2:BF18 και εκτελούµε την εντολή Πίνακας από το µενού εδοµένα. Στο παράθυρο διαλόγου Πίνακας επιλέγουµε τα κελιά ΑΒ2 και ΑΕ2 αντίστοιχα. Το αποτέλεσµα είναι: Στα ποσοστά και στις τιµές που εµφανίζεται το D σηµαίνει ότι η κατάλληλη επιλογή είναι να σκάψουµε. Ενώ όπου εµφανίζεται η τελεία, η καλύτερη λύση είναι να πουλήσουµε το συµβόλαιο.

Πληροφοριακά Συστήµατα ιοίκησης Τµήµα Χρηµατοοικονοµικής και Ελεγκτικής Management Information Systems Εργαστήριο 6 ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας)

Πληροφοριακά Συστήµατα ιοίκησης Τµήµα Χρηµατοοικονοµικής και Ελεγκτικής Management Information Systems Εργαστήριο 6 ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας) Πληροφοριακά Συστήµατα ιοίκησης Τµήµα Χρηµατοοικονοµικής και Ελεγκτικής Management Information Systems Εργαστήριο 6 ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (OPTIMIZATION) (2 ο σετ

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήµατα ιοίκησης Τµήµα Χρηµατοοικονοµικής και Ελεγκτικής Management Information Systems Εργαστήριο 5 ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας)

Πληροφοριακά Συστήµατα ιοίκησης Τµήµα Χρηµατοοικονοµικής και Ελεγκτικής Management Information Systems Εργαστήριο 5 ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας) Πληροφοριακά Συστήµατα ιοίκησης Τµήµα Χρηµατοοικονοµικής και Ελεγκτικής Management Information Systems Εργαστήριο 5 ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Βελτιστοποίηση ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ σε διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

Ελεγκτικής. ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας)

Ελεγκτικής. ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας) Πληροφοριακά Συστήµατα ιοίκησης Management Information Systems Εργαστήριο 2 Τµήµα Χρηµατοοικονοµικής και Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Προσοµοίωση (Simulation) και τυχαίες µεταβλητές

Διαβάστε περισσότερα

o AND o IF o SUMPRODUCT

o AND o IF o SUMPRODUCT Πληροφοριακά Εργαστήριο Management 1 Information Συστήματα Systems Διοίκησης ΤΕΙ Τμήμα Ελεγκτικής Ηπείρου Χρηματοοικονομικής (Παράρτημα Πρέβεζας) και Αντικείµενο: Μοντελοποίηση προβλήµατος Θέµατα που καλύπτονται:

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την κατασκευή του αρχείου «Ταυτότητα (α+β) 2» 1. Αποκρύπτουµε τους άξονες και το παράθυρο άλγεβρας: Παράθυρο προβολή

Οδηγίες για την κατασκευή του αρχείου «Ταυτότητα (α+β) 2» 1. Αποκρύπτουµε τους άξονες και το παράθυρο άλγεβρας: Παράθυρο προβολή Οδηγίες για την κατασκευή του αρχείου «Ταυτότητα (α+β) 2» 1. Αποκρύπτουµε τους άξονες και το παράθυρο άλγεβρας: Παράθυρο προβολή απο-επιλέγουµε άξονες και άλγεβρα 2. Από το εργαλείο κατασκευής πολυγώνων

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήµατα ιοίκησης Τµήµα Χρηµατοοικονοµικής και Ελεγκτικής Management Information Systems Εργαστήριο 4 ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας)

Πληροφοριακά Συστήµατα ιοίκησης Τµήµα Χρηµατοοικονοµικής και Ελεγκτικής Management Information Systems Εργαστήριο 4 ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας) Πληροφοριακά Συστήµατα ιοίκησης Τµήµα Χρηµατοοικονοµικής και Ελεγκτικής Management Information Systems Εργαστήριο 4 ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Προσοµοίωση (Simulation) και Τυχαίες µεταβλητές

Διαβάστε περισσότερα

3 ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ 3 ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

3 ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ 3 ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ Kεφάλαιο 11 Θα επαναλάβουµε αυτά που είχαµε πει την προηγούµενη φορά. Παραστατικά αν έχουµε το εξής παίγνιο όπου οι δύο παίχτες παίρνουν ταυτόχρονα τις αποφάσεις τους αφού αποφασίσει ο Ι, θα δούµε πόσα

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός προσωπικού (Staff scheduling)

Προγραµµατισµός προσωπικού (Staff scheduling) Πληροφοριακά Συστήµατα ιοίκησης Τµήµα Χρηµατοοικονοµικής και Ελεγκτικής Management Information Systems Εργαστήριο 7 ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (OPTIMIZATION) (3 ο σετ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΏΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GAMBIT

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΏΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GAMBIT ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Α Κ Α Η Μ Α Ι Κ Ο Ε Τ Ο Σ 2 0 1 1-2 0 1 2 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΏΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GAMBIT Ο συγκεκριµένος οδηγός για το πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9 ο Κ 5, 4 4, 5 0, 0 0,0 5, 4 4, 5. Όπως βλέπουµε το παίγνιο δεν έχει καµιά ισορροπία κατά Nash σε αµιγείς στρατηγικές διότι: (ΙΙ) Α Κ

Κεφάλαιο 9 ο Κ 5, 4 4, 5 0, 0 0,0 5, 4 4, 5. Όπως βλέπουµε το παίγνιο δεν έχει καµιά ισορροπία κατά Nash σε αµιγείς στρατηγικές διότι: (ΙΙ) Α Κ Κεφάλαιο ο Μεικτές Στρατηγικές Τώρα θα δούµε ένα παράδειγµα στο οποίο κάθε παίχτης έχει τρεις στρατηγικές. Αυτό θα µπορούσε να είναι η µορφή που παίρνει κάποιος µετά που έχει απαλείψει όλες τις αυστηρά

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγµα (Risky Business 1)

Παράδειγµα (Risky Business 1) Πληροφοριακά Συστήµατα ιοίκησης Τµήµα Χρηµατοοικονοµικής και Ελεγκτικής Management Information Systems Εργαστήριο 3 ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Συµπεράσµατα για την αβεβαιότητα Θέµατα

Διαβάστε περισσότερα

Σχήµα 6.1: Εισαγωγή της εντολής Read From Spreadsheet File στο Block Diagram.

Σχήµα 6.1: Εισαγωγή της εντολής Read From Spreadsheet File στο Block Diagram. Εισαγωγή αρχείων δεδοµένων 1. Η εισαγωγή αρχείων δεδοµένων στο LaVIEW γίνεται στο Block Diagram µε την εντολή Read From Spreadsheet File. 2. Εισάγουµε την εντολή Read From Spreadsheet File στο Block Diagram

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5ο: Εντολές Επανάληψης

Κεφάλαιο 5ο: Εντολές Επανάληψης Χρήστος Τσαγγάρης ΕΕ ΙΠ Τµήµατος Μαθηµατικών, Πανεπιστηµίου Αιγαίου Κεφάλαιο 5ο: Εντολές Επανάληψης Η διαδικασία της επανάληψης είναι ιδιαίτερη συχνή, αφού πλήθος προβληµάτων µπορούν να επιλυθούν µε κατάλληλες

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό κριτήριο χ 2

Στατιστικό κριτήριο χ 2 18 Μεθοδολογία Επιστηµονικής Έρευνας & Στατιστική Στατιστικό κριτήριο χ 2 Ο υπολογισµός του κριτηρίου χ 2 γίνεται µέσω του µενού [Statistics => Summarize => Crosstabs...]. Κατά τη συγκεκριµένη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Μάθηµα 4 Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή δεδοµένων σε πίνακα 1. Ανοίγουµε το παράθυρο του πίνακα Υπάλληλοι σε προβολή φύλλου δεδοµένων. 2. Η κενή γραµµή, η οποία υπάρχει πάντα στον πίνακα,

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 10. Πόσα υποπαίγνια υπάρχουν εδώ πέρα; 2 υποπαίγνια.

Kεφάλαιο 10. Πόσα υποπαίγνια υπάρχουν εδώ πέρα; 2 υποπαίγνια. Kεφάλαιο 10 Θα δούµε ένα δύο παραδείγµατα να ορίσουµε/ µετρήσουµε τα υποπαίγνια και µετά θα λύσουµε και να βρούµε αυτό που λέγεται τέλεια κατά Nash ισορροπία. Εδώ θα δούµε ένα παίγνιο όπου έχουµε µια επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

3. Στο Block Diagram αναπτύσουµε το υπολογιστικό µέρος του προγράµµατος. Σχήµα 1.1: Το Front Panel του LabVIEW.

3. Στο Block Diagram αναπτύσουµε το υπολογιστικό µέρος του προγράµµατος. Σχήµα 1.1: Το Front Panel του LabVIEW. Front Panel και Block Diagram 1. Το LAbVIEW αποτελείται από δύο καρτέλες. Το Front Panel και το Block Diagram. Εναλλασσόµαστε ανάµεσα στις δύο καρτέλες µε τη συντόµευση CTRL+E ή µε το µενού Windows / Show

Διαβάστε περισσότερα

Αρχίστε αµέσως το πρόγραµµα xline Εσόδων Εξόδων.

Αρχίστε αµέσως το πρόγραµµα xline Εσόδων Εξόδων. Αρχίστε αµέσως το πρόγραµµα xline Εσόδων Εξόδων. Βήµα 1 ο ηµιουργία Εταιρείας Από την Οργάνωση\Γενικές Παράµετροι\ ιαχείριση εταιρειών θα δηµιουργήσετε την νέα σας εταιρεία, επιλέγοντας µέσω των βηµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριµία µε το Microsoft Excel

Γνωριµία µε το Microsoft Excel Γνωριµία µε το Microsoft Excel Καθηµερινά σχεδόν στη ζωή µας, χρειάζεται να κάνουµε αριθµητικές πράξεις. Από τα πανάρχαια χρόνια, ο άνθρωπος ένιωσε την ανάγκη να κάνει υπολογισµούς. Αρχικά χρησιµοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ AR-7664

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ AR-7664 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ AR-7664 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΠΛΗΚΤΡΩΝ ΚΑΙ LED ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ POWER : TROUBLE : ARM DISARM : Είναι αναµµένο όταν έχουµε τροφοδοσία 220V και µπαταρία. Αναβοσβήνει όταν δεν υπάρχει µπαταρία. Είναι σβηστό

Διαβάστε περισσότερα

* τη µήτρα. Κεφάλαιο 1o

* τη µήτρα. Κεφάλαιο 1o Κεφάλαιο 1o Θεωρία Παιγνίων Η θεωρία παιγνίων εξετάζει καταστάσεις στις οποίες υπάρχει αλληλεπίδραση µεταξύ ενός µικρού αριθµού ατόµων. Άρα σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν ο αριθµός των ατόµων που συµµετέχουν

Διαβάστε περισσότερα

Βασικό Επίπεδο στο Modellus

Βασικό Επίπεδο στο Modellus Βασικό Επίπεδο στο Modellus Το λογισµικό Modellus επιτρέπει στον χρήστη να οικοδοµήσει µαθηµατικά µοντέλα και να τα εξερευνήσει µε προσοµοιώσεις, γραφήµατα, πίνακες τιµών. Ο χρήστης πρέπει να γράψει τις

Διαβάστε περισσότερα

Προϋποθέσεις για τo MyPC : WinXP µε ServicePack 2 Εγκαθιστούµε το USB Wifi στο MyPC µε όλους τους drivers και τα σχετικά. Αρχικά θα πρέπει να επιτύχου

Προϋποθέσεις για τo MyPC : WinXP µε ServicePack 2 Εγκαθιστούµε το USB Wifi στο MyPC µε όλους τους drivers και τα σχετικά. Αρχικά θα πρέπει να επιτύχου LAN PC TO LAPTOP (II). Case: Έχουµε ένα τοπικό δίκτυο µε πρόσβαση στο Internet. Έχουµε επίσης και ένα Laptop (η άλλο PC). Θέλουµε να το συνδέσουµε το Laptop ασύρµατα και να έχει και αυτό πρόσβαση στο Internet,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ SOLVER

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ SOLVER ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ SOLVER 4.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με την "Επίλυση", µπορείτε να βρείτε τη βέλτιστη τιµή για τον τύπο ενός κελιού το οποίο ονοµάζεται κελί προορισµού σε ένα φύλλο εργασίας. Η "Επίλυση" λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

αν γνωρίζουµε ότι η εν λόγω επιχείρηση αγόρασε στο χρονικό διάστηµα έως ΦΠΑ Προµήθεια αγοράς Μεταφορικά αγοράς % (δρχ/κιλό)

αν γνωρίζουµε ότι η εν λόγω επιχείρηση αγόρασε στο χρονικό διάστηµα έως ΦΠΑ Προµήθεια αγοράς Μεταφορικά αγοράς % (δρχ/κιλό) Ένα θέµα από τις µεθόδους εκτίµησης των υλικών κυκλοφοριακών περιουσιακών στοιχείων και κοστολόγησης των γεωργικών εφοδίων και προϊόντων θα αναλύσουµε σ αυτό το εργαστήριο. Συγκεκριµένα µε τη µέθοδο FIFO

Διαβάστε περισσότερα

11, 12, 13, 14, 21, 22, 23, 24, 31, 32, 33, 34, 41, 42, 43, 44.

11, 12, 13, 14, 21, 22, 23, 24, 31, 32, 33, 34, 41, 42, 43, 44. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗΣ Η καταµετρηση ενος συνολου µε πεπερασµενα στοιχεια ειναι ισως η πιο παλια µαθηµατικη ασχολια του ανθρωπου. Θα µαθουµε πως, δεδοµενης της περιγραφης ενος συνολου, να µπορουµε να ϐρουµε

Διαβάστε περισσότερα

EΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ MOVIE MAKER

EΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ MOVIE MAKER EΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ MOVIE MAKER 1. Ανοίξτε από ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, το Windows movie maker 2. Αυτή είναι η βασική επιφάνεια εργασίας του λογισµικού Το movie maker µας δίνει δύο δυνατότητες. Να κάνουµε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εικονίδια ιαχείρισης Φορολογικών ηλώσεων. ηµιουργία Φορολογούµενου. ηµιουργία και υπολογισµός του εντύπου ΕΣΠ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εικονίδια ιαχείρισης Φορολογικών ηλώσεων. ηµιουργία Φορολογούµενου. ηµιουργία και υπολογισµός του εντύπου ΕΣΠ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εικονίδια ιαχείρισης Φορολογικών ηλώσεων ηµιουργία Φορολογούµενου ηµιουργία και υπολογισµός του εντύπου Ε1 ηµιουργία και υπολογισµός του εντύπου Ε2 ηµιουργία και υπολογισµός του εντύπου Ε3

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Πληροφορικής Γ Γυµνασίου Γιώργος Λιακέας Σχολικός Σύµβουλος Πληροφορικής Ερωτήσεις

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Πληροφορικής Γ Γυµνασίου Γιώργος Λιακέας Σχολικός Σύµβουλος Πληροφορικής Ερωτήσεις Επαναληπτικό ιαγώνισµα Πληροφορικής Γ Γυµνασίου (νέο βιβλίο Πληροφορικής Γυµνασίου Αράπογλου, Μαβόγλου, Οικονοµάκου, Φύτρου) Γιώργος Λιακέας Σχολικός Σύµβουλος Πληροφορικής Ερωτήσεις 1. Εξηγήσετε και συνδέστε

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές δοµές. µτ α.τ. Όχι. ! απαγορεύεται µέσα σε µία ΓΙΑ να µεταβάλλουµε τον µετρητή! διότι δεν θα ξέρουµε µετά πόσες επαναλήψεις θα γίνουν

Επαναληπτικές δοµές. µτ α.τ. Όχι. ! απαγορεύεται µέσα σε µία ΓΙΑ να µεταβάλλουµε τον µετρητή! διότι δεν θα ξέρουµε µετά πόσες επαναλήψεις θα γίνουν Επαναληπτικές δοµές Η λογική των επαναληπτικών διαδικασιών εφαρµόζεται όπου µία ακολουθία εντολών εφαρµόζεται σε ένα σύνολο περιπτώσεων που έχουν κάτι κοινό. Όταν ψάχνουµε θέση για να παρκάρουµε κοντά

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα αντικείµενα διαθέτουν εναλλακτικό κείµενο Με το εναλλακτικό κείµενο, οι χρήστες κατανοούν τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στις εικόνες και σ

Όλα τα αντικείµενα διαθέτουν εναλλακτικό κείµενο Με το εναλλακτικό κείµενο, οι χρήστες κατανοούν τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στις εικόνες και σ ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Σύντοµες Οδηγίες για τη ηµιουργία Προσβάσιµων Εγγράφων µε το MS Word 2010 Έκδοση: 1.0 Περιεχόµενα Όλα τα αντικείµενα διαθέτουν εναλλακτικό κείµενο Πίνακες µε σαφή κεφαλίδα Μεγάλα έγγραφα

Διαβάστε περισσότερα

Ομόλογα (bonds) Μετοχές (stocks) Αμοιβαία κεφάλαια (mutual funds)

Ομόλογα (bonds) Μετοχές (stocks) Αμοιβαία κεφάλαια (mutual funds) Θέµα 1 Έχουμε τρεις εναλλακτικές επένδυσης των κερδών μιας εταιρείας και η απόφασή εξαρτάται από τις γενικότερες συνθήκες της οικονομίας (αναπτυσσόμενη, σταθερή, επιβραδυνόμενη), για τις οποίες δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΑΣΕΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ Triggers, Stored procedures Γιώργος Μαρκοµανώλης Περιεχόµενα Triggers-Ενηµέρωση δεδοµένων άλλων πινάκων... 1 Ασφάλεια...

Διαβάστε περισσότερα

Θα συµπληρώσετε τα απαραίτητα στοιχεία που βρίσκονται µε έντονα γράµµατα για να δηµιουργήσετε την νέα εταιρεία.

Θα συµπληρώσετε τα απαραίτητα στοιχεία που βρίσκονται µε έντονα γράµµατα για να δηµιουργήσετε την νέα εταιρεία. Αρχίστε αµέσως το πρόγραµµα xline Γενική Λογιστική. Βήµα 1 ο ηµιουργία Εταιρείας Από την Οργάνωση\Γενικές Παράµετροι\ ιαχείριση εταιρειών θα δηµιουργήσετε την νέα σας εταιρεία, επιλέγοντας µέσω των βηµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP Για να κλείσουµε µία χρήση στο InnovEra ακολουθούµε τα παρακάτω βήµατα: Από το κεντρικό µενού επιλέγουµε διαδοχικά «Οικονοµική ιαχείριση», «Γενική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Περιγραφή της αρχικής οθόνης κάθε τάξης α. Εικονίδια επιλογής θεµατικών ενοτήτων β. Εικονίδια διαφυγής...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Περιγραφή της αρχικής οθόνης κάθε τάξης α. Εικονίδια επιλογής θεµατικών ενοτήτων β. Εικονίδια διαφυγής... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.............................. 5 Β. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.............................. 6 Γ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΥΛΗ ΚΑΘΕ ΤΑΞΗΣ....................................

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ Το παιχνίδι θα αποτελείται από δυο παίκτες, οι οποίοι θα βρίσκονται αντικριστά στις άκρες ενός γηπέδου δεξιά και αριστερά, και µια µπάλα.

Διαβάστε περισσότερα

4. Αναδροµικός τύπος Είναι ο τύπος που συσχετίζει δύο ή περισσότερους γενικούς όρους µιας ακολουθίας

4. Αναδροµικός τύπος Είναι ο τύπος που συσχετίζει δύο ή περισσότερους γενικούς όρους µιας ακολουθίας 5. ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΘΕΩΡΙΑ. Ορισµός Ονοµάζουµε ακολουθία πραγµατικών αριθµών κάθε συνάρτηση µε πεδίο ορισµού το το σύνολο N * = {,, 3, 4.} και σύνολο αφίξεως το R Η ακολουθία συµβολίζεται (α ν ) ή (β ν ) κ.λ.π.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Με το σχεδιασµό επιφάνειας (Custom επιφάνεια) µπορούµε να σχεδιάσουµε επιφάνειες και αντικείµενα που δεν υπάρχουν στους καταλόγους του 1992. Τι µπορούµε να κάνουµε µε το σχεδιασµό

Διαβάστε περισσότερα

Οδοραµα mobile ΑΠΟΘΗΚΗ

Οδοραµα mobile ΑΠΟΘΗΚΗ Οδοραµα mobile ΑΠΟΘΗΚΗ Όπως βλέπετε, η αρχική οθόνη της εφαρµογής διαθέτει 9 κουµπιά τα οποία σας επιτρέπουν να πλοηγηθείτε σε αυτό. Αρχίζοντας από πάνω αριστερά βλέπετε τα εξής: 1. Τιµολόγηση: Προβολή

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία γραφικών πινάκων στο Word

ηµιουργία γραφικών πινάκων στο Word ηµιουργία γραφικών πινάκων στο Word 7.1. ηµιουργία γραφικών Θα δηµιουργήσουµε ένα σχεδιάγραµµα για να δείξουµε σχηµατικά πώς θα είναι κατανεµηµένος ο εξοπλισµός της πρότασής µας. Για να δηµιουργήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για το Βιβλίο Κοστολογίου στα Γ κατηγορίας βιβλία

Οδηγίες για το Βιβλίο Κοστολογίου στα Γ κατηγορίας βιβλία Οδηγίες για το Βιβλίο Κοστολογίου στα Γ κατηγορίας βιβλία Για τις οικοδοµικές εταιρίες στις οποίες τηρούµε βιβλίο Κοστολογίου θα πρέπει να ακολουθήσουµε τα παρακάτω βήµατα: 1. Από το menu Παράµετροι &

Διαβάστε περισσότερα

3. Σηµειώσεις Access. # Εισαγωγή ψηφίου ή κενού διαστήµατος. Επιτρέπονται τα ση-

3. Σηµειώσεις Access. # Εισαγωγή ψηφίου ή κενού διαστήµατος. Επιτρέπονται τα ση- Μάθηµα 3 Προχωρηµένες ιδιότητες πεδίων Μάσκες εισαγωγής Οι ιδιότητες Μορφή και Μάσκα εισαγωγής περιγράφονται µαζί γιατί έχουν κοινά χαρακτηριστικά που αφορούν την εµφάνιση. Με την ιδιότητα Μορφή καθορίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΓΙΩΝ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ CALCULUS ULTRA.

ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΓΙΩΝ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ CALCULUS ULTRA. ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΓΙΩΝ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ CALCULUS ULTRA. Το βιβλίο παγίων αν και είναι µέσα στις επιλογές του προγράµµατος, των Εσόδων-Εξόδων ή της Γενικής Λογιστικής, της σουίτας εφαρµογών CALCULUS, αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Η παρούσα αξία της επένδυσης αν αυτή υλοποιηθεί άµεσα είναι 0 K 0 1 K

Η παρούσα αξία της επένδυσης αν αυτή υλοποιηθεί άµεσα είναι 0 K 0 1 K 6. Αβεβαιότητα και µη Αναστρέψιµες Επενδύσεις Στην περίπτωση που µία επένδυση δεν µπορεί να αντιστραφεί χωρίς κόστος, δηλαδή αφού έχει πραγµατοποιηθεί η αγορά κεφαλαιακού εξοπλισµού, κατασκευή κτηρίων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΑΝΤΑΣ ΝΙΚΟΣ 8/6/2009

ΤΣΑΝΤΑΣ ΝΙΚΟΣ 8/6/2009 Επιχειρησιακή Έρευνα Θεωρία Αποφάσεων. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: το Precision Tree Νίκος Τσάντας ιατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήμ. Μαθηματικών Μαθηματικά των Υπολογιστών και των Αποφάσεων Ακαδημαϊκό έτος

Διαβάστε περισσότερα

Οι πράξεις που χρειάζονται για την επίλυση αυτών των προβληµάτων (αφού είναι απλές) µπορούν να τεθούν σε µια σειρά και πάρουν µια αλγοριθµική µορφή.

Οι πράξεις που χρειάζονται για την επίλυση αυτών των προβληµάτων (αφού είναι απλές) µπορούν να τεθούν σε µια σειρά και πάρουν µια αλγοριθµική µορφή. Η Αριθµητική Ανάλυση χρησιµοποιεί απλές αριθµητικές πράξεις για την επίλυση σύνθετων µαθηµατικών προβληµάτων. Τις περισσότερες φορές τα προβλήµατα αυτά είναι ή πολύ περίπλοκα ή δεν έχουν ακριβή αναλυτική

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Ηλεκτρονικού Ταχυδροµείου µεαποµακρυσµένη σύνδεση

Χρήση του Ηλεκτρονικού Ταχυδροµείου µεαποµακρυσµένη σύνδεση Χρήση του Ηλεκτρονικού Ταχυδροµείου µεαποµακρυσµένη σύνδεση Η πιο κοινή µέθοδος για να διαβάσoυµε E-mail είναι η αποµακρυσµένη σύνδεση τερµατικού (telnet), κατά την οποία συνδέετε ο προσωπικός υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

5. MΑΚΡΟΕΝΤΟΛΕΣ. Η δηµιουργία Μακροεντολής γίνεται µε δύο τρόπους :

5. MΑΚΡΟΕΝΤΟΛΕΣ. Η δηµιουργία Μακροεντολής γίνεται µε δύο τρόπους : 5. MΑΚΡΟΕΝΤΟΛΕΣ. περιέχουν ένα σύνολο ενεργειών-κινήσεων-εντολών οι οποίες εκτελούνται όλες µαζί όταν εκτελείται η µακροεντολή που τις περιέχει. συντάσσονται : sub όνοµα µακροεντολής().....end sub. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή Μια από τις εργασίες που µπορούµε να κάνουµε µε τον υπολογιστή είναι και η ζωγραφική. Για να γίνει όµως αυτό πρέπει ο υπολογιστής να είναι εφοδιασµένος µε το κατάλληλο πρόγραµµα.

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες. Χρησιμότητα Πιθανότητα Προσδοκώμενο κέρδος Δένδρα αποφάσεων Ανάλυση ευαισθησίας Πιθανότητα υπό όρους Μεταβλητές κατάστασης

Βασικές έννοιες. Χρησιμότητα Πιθανότητα Προσδοκώμενο κέρδος Δένδρα αποφάσεων Ανάλυση ευαισθησίας Πιθανότητα υπό όρους Μεταβλητές κατάστασης Ανάλυση αποφάσεων Βασικές έννοιες Χρησιμότητα Πιθανότητα Προσδοκώμενο κέρδος Δένδρα αποφάσεων Ανάλυση ευαισθησίας Πιθανότητα υπό όρους Μεταβλητές κατάστασης Χρησιμότητα - Utility Επιτρέπει την σύγκριση

Διαβάστε περισσότερα

Σηµαντικές παρατηρήσεις σχετικά µε το backround:

Σηµαντικές παρατηρήσεις σχετικά µε το backround: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ SOFTWARE SAE10 Το software της αναγγελίας ορόφων είναι απαραίτητο για τη δηµιουργία των USB flash που θα χρησιµοποιηθούν στην πλακέτα SAE10. Προσφέρει ταχύτητα, ευελιξία και πολλές

Διαβάστε περισσότερα

Το λογιστικό φύλλο (Excel)

Το λογιστικό φύλλο (Excel) Το λογιστικό φύλλο (Excel) Γραµµή τίτλου Γραµµή µενού Γραµµή εργαλείων (Βασική) Μορφοποίηση Άθροισµα Ταξινόµηση Γράφηµα Γραµµή τύπων Συνάρτηση Κάθετη µπάρα κύλισης Οριζόντια µπάρα κύλισης Γραµµή κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2ο (α) Αµιγείς Στρατηγικές (β) Μεικτές Στρατηγικές (α) Αµιγείς Στρατηγικές. Επαναλαµβάνουµε:

Κεφάλαιο 2ο (α) Αµιγείς Στρατηγικές (β) Μεικτές Στρατηγικές (α) Αµιγείς Στρατηγικές. Επαναλαµβάνουµε: Κεφάλαιο 2 ο Μέχρι τώρα δώσαµε τα στοιχεία ενός παιγνίου σε µορφή δέντρου και σε µορφή µήτρας. Τώρα θα ορίσουµε τη στρατηγική στην αναλυτική µορφή του παιγνίου (η στρατηγική ορίζεται από κάθε στήλη ή γραµµή

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση. Εγκατάσταση του Wamp

Εγκατάσταση. Εγκατάσταση του Wamp Εγκατάσταση Εγκατάσταση του Wamp Η εγκατάσταση χωρίζεται σε δύο µέρη. Πρώτα θα εγκαταστήσουµε το Wamp, ώστε να µετατρέψουµε τον υπολογιστή µας σε Web Server και µετά θα εγκαταστήσουµε το Joomla. Η εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Γυµ.Ν.Λαµψάκου Α Γυµνασίου Γεωµ.Β2.6 γωνίες από 2 παράλληλες + τέµνουσα 19/3/10 Φύλλο εργασίας

Γυµ.Ν.Λαµψάκου Α Γυµνασίου Γεωµ.Β2.6 γωνίες από 2 παράλληλες + τέµνουσα 19/3/10 Φύλλο εργασίας Φύλλο εργασίας Mπορείτε να βρείτε τη γωνία κάβων; ραστηριότητα Ένα δεξαµενόπλοιο που στο σχήµα είναι στο σηµείο Β, πλέει προς την είσοδο µιας διώρυγας µε την βοήθεια δύο ρυµουλκών που απεικονίζονται µε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ Ερωτήσεις Εµπέδωσης Αξιολόγησης για το EXCEL

ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ Ερωτήσεις Εµπέδωσης Αξιολόγησης για το EXCEL Ερωτήσεις Εµπέδωσης Αξιολόγησης για το EXCEL A. Περιβάλλον εργασίας ενός υπολογιστικού φύλλου. ιαµόρφωση φύλλου εργασίας. Προεπισκόπηση Εκτύπωση 1. Χαρακτηρίστε σαν Σωστό Λάθος τις παρακάτω προτάσεις:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΑΣΕΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ Insert, Update, Delete, Ένωση πινάκων Γιώργος Μαρκοµανώλης Περιεχόµενα Group By... 1 Having...1 Οrder By... 2 Εντολή Insert...

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ARIS

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ARIS ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ARIS 1. Εγκατάσταση Εισάγοντας το CD στον υπολογιστή σας, θα εκτελεστεί το auto - run και θα σας εµφανίσει ένα παράθυρο µε επιλογές εγκατάστασης. (εάν δεν εκτελεστεί το auto - run, εκτελέστε

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟΥ (1 ος ΤΡΟΠΟΣ)

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟΥ (1 ος ΤΡΟΠΟΣ) Extra Οδηγίες 2 ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟΥ (1 ος ΤΡΟΠΟΣ) 1. Σκανάρουµε το πορτάκι που θέλουµε ή το φωτογραφίζουµε µε ψηφιακή µηχανή. Το αποθηκεύουµε µε όνοµα π.χ. 01_portaki.bmp σε κάποιο φάκελο όπου έχουµε τις

Διαβάστε περισσότερα

C: Από τη Θεωρία στην Εφαρµογή 2 ο Κεφάλαιο

C: Από τη Θεωρία στην Εφαρµογή 2 ο Κεφάλαιο C: Από τη Θεωρία στην Εφαρµογή Κεφάλαιο 2 ο Τύποι Δεδοµένων Δήλωση Μεταβλητών Έξοδος Δεδοµένων Γ. Σ. Τσελίκης Ν. Δ. Τσελίκας Μνήµη και Μεταβλητές Σχέση Μνήµης Υπολογιστή και Μεταβλητών Η µνήµη (RAM) ενός

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Στο προηγούµενο κεφάλαιο ορίσαµε την ισορροπία κατά Nash και είδαµε ότι µια ισορροπία

Κεφάλαιο 4. Στο προηγούµενο κεφάλαιο ορίσαµε την ισορροπία κατά Nash και είδαµε ότι µια ισορροπία Κεφάλαιο 4 Στο προηγούµενο κεφάλαιο ορίσαµε την ισορροπία κατά Nash και είδαµε ότι µια ισορροπία κατά Nash είναι: (α) ένα διάνυσµα από στρατηγικές, έτσι ώστε δεδοµένων των υπολοίπων στρατηγικών, ο παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό εγχειρίδιο εφαρµογής διαχείρισης διαδικτυακού κόµβου: INNET

Τεχνικό εγχειρίδιο εφαρµογής διαχείρισης διαδικτυακού κόµβου: INNET 1 version v5.4 Εγχειρίδιο ιαχείρισης 2012 Τεχνικό εγχειρίδιο εφαρµογής διαχείρισης διαδικτυακού κόµβου: INNET To παρόν εγχειρίδιο αποτελεί πνευµατική ιδιοκτησία της INVENTICS A.E. Απευθύνεται αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

4 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ :

4 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ : 4 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ : Σκοπός του συγκεκριμένου φύλλου εργασίας είναι ο μαθητής να εξοικειωθεί με τις συναρτήσεις, τις αριθμητικές πράξεις καθώς και την επισήμανση κελιών υπό όρους με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση Emfsigner - Algobox (driver για Graphic & Draft παραστατικά) 1. ηµιουργία εικονικού εκτυπωτή (ανίχνευσης)

Εγκατάσταση Emfsigner - Algobox (driver για Graphic & Draft παραστατικά) 1. ηµιουργία εικονικού εκτυπωτή (ανίχνευσης) Εγκατάσταση Emfsigner - Algobox (driver για Graphic & Draft παραστατικά) Η εγκατάσταση του driver απαιτεί την ολοκλήρωση των παρακάτω 3 βηµάτων: 1. ηµιουργία εικονικού εκτυπωτή. 2. Εγκατάσταση του Emfsigner.

Διαβάστε περισσότερα

Σχήµα 2.1: Εισαγωγή array στο Front Panel.

Σχήµα 2.1: Εισαγωγή array στο Front Panel. Arrays (Πίνακες) 1. Στο LAbVIEW η εισαγωγή πινάκων γίνεται µε τα arrays. Για να εισάγουµε ένα array στο Front Panel κάνουµε δεξί κλικ σε αυτό και επιλέγουµε την εντολή «Array» από το µενού «Array, Matrix

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LINDO ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LINDO ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LINDO ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Το LINDO (Linear Interactive and Discrete Optimizer) είναι ένα πολύ γνωστό λογισµικό για την επίλυση προβληµάτων γραµµικού,

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή ή τέλος ή κοµβικό σηµείο. Λειτουργία εισόδου / εξόδου. Έλεγχος. Πράξεις / ενέργειες. Βρόχος R7 φορές

Αρχή ή τέλος ή κοµβικό σηµείο. Λειτουργία εισόδου / εξόδου. Έλεγχος. Πράξεις / ενέργειες. Βρόχος R7 φορές ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΕΝΑ Λ.. TEST_PROGRAM Αρχή ή τέλος ή κοµβικό σηµείο ΝΕΧΤ A dip_switch Λειτουργία εισόδου / εξόδου C 0 LOOP A A+1 R7 f A+2 Έλεγχος Πράξεις / ενέργειες Βρόχος R7 φορές Πράξεις... DELAY

Διαβάστε περισσότερα

L : Χρησιµοποιείται για να αποθηκεύσουµε τα δεδοµένα που έχουµε καταχωρήσει (στο S

L : Χρησιµοποιείται για να αποθηκεύσουµε τα δεδοµένα που έχουµε καταχωρήσει (στο S Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΖΥΓΟΥ ΛΙΑΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ DIGI SM-100 PCS PLUS 15 / 30Kg ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΠΛΗΚΤΡΩΝ L : Χρησιµοποιείται για να αποθηκεύσουµε τα δεδοµένα που έχουµε καταχωρήσει (στο S mode-προγραµµατισµός

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση προβληµάτων. Περιγραφή προβληµάτων Αλγόριθµοι αναζήτησης Αλγόριθµοι τυφλής αναζήτησης Αλγόριθµοι ευρετικής αναζήτησης

Επίλυση προβληµάτων. Περιγραφή προβληµάτων Αλγόριθµοι αναζήτησης Αλγόριθµοι τυφλής αναζήτησης Αλγόριθµοι ευρετικής αναζήτησης Επίλυση προβληµάτων Περιγραφή προβληµάτων Αλγόριθµοι αναζήτησης Αλγόριθµοι τυφλής αναζήτησης Αλγόριθµοι ευρετικής αναζήτησης! Παιχνίδια δύο αντιπάλων Προβλήµατα ικανοποίησης περιορισµών Γενικά " Ντετερµινιστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MATLAB- SIMULINK

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MATLAB- SIMULINK ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MATLAB- SIMULINK SIMULINK ρ. Γεώργιος Φ. Φραγκούλης Καθηγητής ver. 0.2 10/2012 Εισαγωγή στο Simulink Το SIMULINK είναι ένα λογισµικό πακέτο που επιτρέπει τη µοντελοποίηση, προσοµοίωση οίωση

Διαβάστε περισσότερα

Α) Κριτήριο Προσδοκώμενης Χρηματικής Αξίας Expected Monetary Value (EMV)

Α) Κριτήριο Προσδοκώμενης Χρηματικής Αξίας Expected Monetary Value (EMV) 5. ΘΕΩΡΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ (Decision Analysis) Επιχειρήσεις, Οργανισμοί αλλά και μεμονωμένα άτομα αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά το δύσκολο πρόβλημα της λήψης αποφάσεων. Τα προβλήματα αυτά έχουν σαν αντικειμενικό

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες: ηλώσεις Μαθηµάτων Συγγραµµάτων, Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο, Πιστοποιητικό Ασφάλειας

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες: ηλώσεις Μαθηµάτων Συγγραµµάτων, Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο, Πιστοποιητικό Ασφάλειας ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες: ηλώσεις Μαθηµάτων Συγγραµµάτων, Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο, Πιστοποιητικό Ασφάλειας 1. Εισαγωγικά Οι φοιτητές του Τµήµατος ιοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Πληροφορικής Γ Γυµνασίου Γιώργος Λιακέας Σχολικός Σύµβουλος Πληροφορικής Ερωτήσεις

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Πληροφορικής Γ Γυµνασίου Γιώργος Λιακέας Σχολικός Σύµβουλος Πληροφορικής Ερωτήσεις Επαναληπτικό ιαγώνισµα Πληροφορικής Γ Γυµνασίου (νέο βιβλίο Πληροφορικής Γυµνασίου Αράπογλου, Μαβόγλου, Οικονοµάκου, Φύτρου) Γιώργος Λιακέας Σχολικός Σύµβουλος Πληροφορικής Ερωτήσεις 1. Τι είναι ο Αλγόριθµος;

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Οικονοµικής Ανάλυσης: Οικονοµική Αξιολόγηση των Επιλογών Καθαρότερης Παραγωγής

Οδηγός Οικονοµικής Ανάλυσης: Οικονοµική Αξιολόγηση των Επιλογών Καθαρότερης Παραγωγής Οδηγός Οικονοµικής Ανάλυσης: Οικονοµική Αξιολόγηση των Επιλογών Καθαρότερης Παραγωγής. Τι Προσφέρει ο Οδηγός; Καθοδήγηση σχετικά µε την οικονοµική ανάλυση των επιλογών καθαρότερης παραγωγής o Εισαγωγή:

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό λογισµικό κατασκευής φασµάτων Educational SPECtrum. ESPECsoftware

Εκπαιδευτικό λογισµικό κατασκευής φασµάτων Educational SPECtrum. ESPECsoftware Εκπαιδευτικό λογισµικό κατασκευής φασµάτων Educational SPECtrum ESPECsoftware Ως οδηγίες χρήσης του λογισµικού ESPECsoftware δίνονται εδώ οι επιλύσεις µιας σειράς παραδειγµάτων. 1) Να κατασκευαστούν τα

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριµία µε τη Microsoft Access

Γνωριµία µε τη Microsoft Access Γνωριµία µε τη Microsoft Access ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων Έναρξη - Προγράµµατα - Microsoft Access - ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων µε χρήση Κενής βάσης δεδοµένων - ΟΚ Επιλέγουµε Φάκελο και στο Όνοµα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο λειτουργίας οργάνου Ποροσίµετρου

Εγχειρίδιο λειτουργίας οργάνου Ποροσίµετρου Εγχειρίδιο λειτουργίας οργάνου Ποροσίµετρου Όταν ανοίγει το πρόγραµµα εµφανίζει την οθόνη που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Τα βήµατα που πρέπει να ακολουθηθούν για να γίνει εισαγωγή στο κυρίως µενού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. Microsoft Excel Μέρος 2

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. Microsoft Excel Μέρος 2 Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα Εργαστήριο - ΕΠΛ003 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο Microsoft Excel Μέρος 2

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες κλεισίµατος Ισολογισµού Οικονοµικές Αναφορές

Οδηγίες κλεισίµατος Ισολογισµού Οικονοµικές Αναφορές Οδηγίες κλεισίµατος Ισολογισµού Οικονοµικές Αναφορές Για να κάνουµε κλείσιµο ισολογισµού και να υπολογίσουµε τις έτοιµες Οικονοµικές Αναφορές, θα πρέπει να ακολουθήσουµε τα παρακάτω βήµατα. 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ -ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΦΙΛΤΡΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ 2017-18 ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ 1. ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ Ενα κύκλωµα, το οποίο κάνει µια συγκεκριµένη λειτουργία εκφραζόµενη

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Java. Διδάσκουσα: Εργαστηριακοί Συνεργάτες:

Εργαστήριο Java. Διδάσκουσα: Εργαστηριακοί Συνεργάτες: Εργαστήριο Java Διδάσκουσα: Πρέντζα Ανδριάνα aprentza@unipi.gr Εργαστηριακοί Συνεργάτες: Γεωργιοπούλου Ρούλα Λύβας Χρήστος roulageorio@ssl-unipi.gr clyvas@unipi.gr Εργαστήρια Δευτέρα 18:00-20:00,Τρίτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ ΥΝΑΜΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΚΑ ΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ ΥΝΑΜΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΚΑ ΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ ΥΝΑΜΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΚΑ ΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 Προηγούµενα Μαθήµατα: Παίχτες: είναι αυτοί που λαµβάνουν τις αποφάσεις. Ένα παίγνιο πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης του MoPiX (Έκδοση 47)

Εγχειρίδιο Χρήσης του MoPiX (Έκδοση 47) Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Πανεπιστήµιο Αθηνών Εγχειρίδιο Χρήσης του MoPiX (Έκδοση 47) Συντάκτης: Μουστάκη Φωτεινή Κεφάλαιο 1 Ι. Εισαγωγή 1. Πρόσβαση στο Internet Για να ανοίξουµε το MoPiX πηγαίνουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑ WEBMAIL ΚΥΠΕΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ WEBMAIL ΚΥΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ WEBMAIL ΚΥΠΕΣ Η υπηρεσία διαχείρισης αλληλογραφίας µέσω web (webmail) δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να διαχειριστούν την αλληλογραφία τους απ οποιοδήποτε σηµείο βρίσκονται εφόσον υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονοµική Θεωρία. Ζήτηση ενός αγαθού ως συνάρτηση της τιµής. Notes. Notes. Notes. Notes. Κώστας Ρουµανιάς. 22 Σεπτεµβρίου 2014

Μικροοικονοµική Θεωρία. Ζήτηση ενός αγαθού ως συνάρτηση της τιµής. Notes. Notes. Notes. Notes. Κώστας Ρουµανιάς. 22 Σεπτεµβρίου 2014 Μικροοικονοµική Θεωρία Κώστας Ρουµανιάς Ο.Π.Α. Τµήµα. Ε. Ο. Σ. 22 Σεπτεµβρίου 2014 Κώστας Ρουµανιάς (.Ε.Ο.Σ.) Μικροοικονοµική Θεωρία 22 Σεπτεµβρίου 2014 1 / 40 Ζήτηση ενός αγαθού ως συνάρτηση της τιµής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή και ανάλυση ευαισθησίας προβληµάτων Γραµµικού Προγραµµατισµού. υϊκότητα. Παραδείγµατα.

Εισαγωγή και ανάλυση ευαισθησίας προβληµάτων Γραµµικού Προγραµµατισµού. υϊκότητα. Παραδείγµατα. Η ανάλυση ευαισθησίας και η δυϊκότητα είναι σηµαντικά τµήµατα της θεωρίας του γραµµικού προγραµµατισµού και εν γένει του µαθηµατικού προγραµµατισµού, αφού αφορούν την ανάλυση των προτύπων και την εξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ 1. Κατεβάστε στον υπολογιστή σας το αρχείο queries.mdb και ανοίξτε το. 2. ηµιουργείστε ένα νέο ερώτηµα το οποίο: a. Θα βασίζεται σε όλα τα πεδία του πίνακα ΧΩΡΕΣ b. Θα

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 6 η :Δένδρα Αποφάσεων. Β. Βασιλειάδης Τµ. Διοικ. Επιχειρήσεων, ΤΕΙ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Διάλεξη 6 η :Δένδρα Αποφάσεων. Β. Βασιλειάδης Τµ. Διοικ. Επιχειρήσεων, ΤΕΙ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ Διάλεξη 6 η :Δένδρα Αποφάσεων Β. Βασιλειάδης Τµ. Διοικ. Επιχειρήσεων, ΤΕΙ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ Τι είναι τα Δένδρα Αποφάσεων (ΔΑ) Εργαλείο που υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων σε στρατηγικό, διοικητικό και οικονοµικό

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Λίγα λόγια από τους συγγραφείς...9. Για τον εκπαιδευτή και το γονέα Αριθµοί και Υπολογισµοί (Numbers and Calculations)

Περιεχόµενα. Λίγα λόγια από τους συγγραφείς...9. Για τον εκπαιδευτή και το γονέα Αριθµοί και Υπολογισµοί (Numbers and Calculations) Περιεχόµενα Λίγα λόγια από τους συγγραφείς...9 Για τον εκπαιδευτή και το γονέα... 11 Αριθµοί και Υπολογισµοί (Numbers and Calculations) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Γνωρίζω το Microsoft Excel...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Εισάγω και

Διαβάστε περισσότερα

Μπορούμε να δημιουργήσουμε διάφορα γραφήματα που αναπαριστούν τα δεδομένα ή υπολογισμούς του λογιστικού φύλλου μας.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε διάφορα γραφήματα που αναπαριστούν τα δεδομένα ή υπολογισμούς του λογιστικού φύλλου μας. Κεφάλαιο 3 Το Excel είναι ένα πρόγραμμα ανάλυσης (συνήθως οικονομικής) με το οποίο ο χρήστης μπορεί να επιλύσει διάφορα προβλήματα όπως: προϋπολογισμού, χρηματοοικονομικού σχεδιασμού, εκτίμηση κόστους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΑΣΕΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ Views, Triggers Γιώργος Μαρκοµανώλης Περιεχόµενα Όψη... 1 ηµιουργία όψης... 2 Επιλογή CHECK... 3 Όψεις µόνο για εµφάνιση

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση του Βασικού Προβλήµατος

Ανάλυση του Βασικού Προβλήµατος Ανάλυση του Βασικού Προβλήµατος 1.1 Ορισµός του Προβλήµατος Υποθέτουµε ότι έχουµε 1000 δοχεία τα οποία περιέχουν κόκκινες και µαύρες µπάλες µε συγκεκριµένους συνδυασµούς. Ονοµάζουµε: α) τα δοχεία που περιέχουν

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης του λογισµικού «Ταξινοµούµε»

Εγχειρίδιο χρήσης του λογισµικού «Ταξινοµούµε» Εγχειρίδιο χρήσης του λογισµικού «Ταξινοµούµε» Το λογισµικό που χρησιµοποιείται στη δραστηριότητα «Μάντεψε Ποιος» και στη δραστηριότητα «Ερευνώ και Εκτιµώ» αποτελεί µια διαφορετική κάθε φορά σύνθεση ψηφίδων

Διαβάστε περισσότερα

Sheet2 Α.Μ FAIL. οριακό PASS. - Έπρεπε να χρησιµοποιήσετε συναρτήσεις από τη string.h

Sheet2 Α.Μ FAIL. οριακό PASS. - Έπρεπε να χρησιµοποιήσετε συναρτήσεις από τη string.h Α.Μ. 1375 FAIL 1413 1417 1420 1421 FAIL 1422 FAIL 1424 1425 FAIL 1426 FAIL - Πρώτα να ελέγχετε αν η malloc επέστρεψε NULL και µετά να προσπαθείτε να προσπελάσετε τη δεσµευµένη µνήµη - Όταν διαβάζετε string

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή των εργαλείων ρουτινών του στατιστικού

Περιγραφή των εργαλείων ρουτινών του στατιστικού Κεφάλαιο 5 ο Περιγραφή των εργαλείων ρουτινών του στατιστικού πακέτου SPSS που χρησιµοποιήθηκαν. 5.1 Γενικά Το στατιστικό πακέτο SPSS είναι ένα λογισµικό που χρησιµοποιείται ευρέως ανά τον κόσµο από επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό λογισµικό Μαθηµατικών ΣΤ τάξης 1. Κεφάλαιο 1 ο Φυσικοί αριθµοί : «Φυσικοί αριθµοί Μεγάλοι Φυσικοί αριθµοί Ποιος είναι ο αριθµός»

Εκπαιδευτικό λογισµικό Μαθηµατικών ΣΤ τάξης 1. Κεφάλαιο 1 ο Φυσικοί αριθµοί : «Φυσικοί αριθµοί Μεγάλοι Φυσικοί αριθµοί Ποιος είναι ο αριθµός» Εκπαιδευτικό λογισµικό Μαθηµατικών ΣΤ τάξης 1 Κεφάλαιο 1 ο Φυσικοί αριθµοί : «Φυσικοί αριθµοί Μεγάλοι Φυσικοί αριθµοί Ποιος είναι ο αριθµός» Εκπαιδευτικό λογισµικό Μαθηµατικών ΣΤ τάξης 2 Εκπαιδευτικό λογισµικό

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 R (2, 3) R (3, 0)

Κεφάλαιο 5 R (2, 3) R (3, 0) Κεφάλαιο 5 Θα ξεκινήσουµε το κεφάλαιο αυτό βλέποντας ένα ακόµη παράδειγµα αναφορικά µε την ισορροπία που προκύπτει από την οπισθογενή επαγωγή (backwards induction) και την ισορροπία κατά Nash στην στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΑΣΕΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ Stored procedures, Exceptions, ιακιώµατα Γιώργος Μαρκοµανώλης Περιεχόµενα Stored Procedures... 1 Exceptions... 1 Εντολή

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Παρατηρήσεις. Μη Κανονικές Γλώσσες - Χωρίς Συµφραζόµενα (1) Το Λήµµα της Αντλησης. Χρήση του Λήµµατος Αντλησης.

Γενικές Παρατηρήσεις. Μη Κανονικές Γλώσσες - Χωρίς Συµφραζόµενα (1) Το Λήµµα της Αντλησης. Χρήση του Λήµµατος Αντλησης. Γενικές Παρατηρήσεις Μη Κανονικές Γλώσσες - Χωρίς Συµφραζόµενα () Ορέστης Τελέλης telelis@unipi.gr Τµήµα Ψηφιακών Συστηµάτων, Πανεπιστήµιο Πειραιώς Υπάρχουν µη κανονικές γλώσσες, π.χ., B = { n n n }. Αυτό

Διαβάστε περισσότερα