Σχετικά με την Εξίσωση Τυποποίησης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σχετικά με την Εξίσωση Τυποποίησης"

Transcript

1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ σσ Σχετικά με την Εξίσωση Τυποποίησης τον Κώστα Γόγολου * Ως γνωστόν στα νεορικαρδιανά μοντέλα για να προσδιοριστούν απόλυτες τιμές πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί αυθαίρετα η τιμή ενός εμπορεΰμα- τος (ή ενός καλαθιού εμπορευμάτων). Ο προσδιορισμός αυτός γίνεται με την εισαγωγή μιας εξίσωσης την οποία την ονομάζουμε εξίσωση τυποποίησης. Στα πλαίσια μιας δεδομένης τεχνικής απλής παραγωγής [Α, ί], η συνήθης εξίσωση τυποποίησης των τιμών είναι μια εξίσωση της μορφής ρά = α, όπου ρ το διάνυσμα των τιμών των εμπορευμάτων, ά ένα συγκεκριμένο καλάθι εμπορευμάτων, το οποίο το ονομάζουμε τυπικό εμπόρευμα, και α μια θετική σταθερά με ή χωρίς διάσταση. Προφανώς, δια της εξίσωσης αυτής καθορίζουμε αυθαίρετα την τιμή του καλαθιού εμπορευμάτων ό, αφού την θέτουμε ίση με την σταθερά α*1. Έ χει αποδειχτεί ότι οι τιμές που προσδιορίζονται όταν στα πλαίσια μιας δεδομένης τεχνικής, όπως λ.χ. η τεχνική απλής παραγωγής [Α, Έ], εισαχθεί μια εξίσωση τυποποίησης των τιμών ρά = α, δεν αποτελούν χαρακτηριστικά μεγέθη αυτής της ίδιας της τεχνικής, αλλά χαρακτηριστικά μεγέθη εκείνου του συστήματος, το οποίο χρησιμοποιεί την εν λόγω τεχνική και ως καθαρό προϊόν του παράγει το τυπικό εμπόρευμα ό. Το τελευταίο σύστημα το ονομάζουμε τυπικό υποσύστημα2. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να προσδιορίσουμε τις τιμές στα πλαίσια της τεχνικής [Α, Ιή είναι να εξισώσουμε την τιμή του ονομαστικού ωρομισθίου με την μονάδα, ήτοι να εισάγουμε την εξίσωση \ν = I3. Οι απόλυτες τιμές που προκύπτουν για δεδομένο ποσοστό κέρδους δια της εξίσιυσης \ν = 1 είναι εκφρασμένες σε «αγοραζόμενη εργασία». Οι ίδιες αυτές απόλυτες τιμές είναι ίσες με τις απόλυτες τιμές που προκύπτουν για το ίδιο ποσοστό * Διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. 1. Για μια τέτοιας μορφής εξίσωση τυποποίησης βλέπε π.χ. ΞΗΐνΒόοπ/ΞίεεόΐΜΠ (1988). 2. Οι έννοιες τυπικό υποσύστημα και τυπικό εμπόρευμα έχουν εισαχθεί και αναλυθεί από τον Σταμάτη με μια σειρά δημοσιεύσεων που ξεκινά από το 1983, π.χ. βλέπε 8ί3πυιά5 (1983), 81ΕΠ131Ϊ5 (1988) και 5ί3Γη3ά 5 (1998). 3. Β λέπε π.χ. ίενίμπ (1965).

2 106 ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΓΟΛΟΣ κέρδους και για οποιαδήποτε εξίσωση τυποποίησης της μορφής ρό = α, όταν αυτές οι τελευταίες διαιρεθούν δια του ονομαστικού ωρομισθίου \ν. Ας σημειωθεί ότι η εργασία, όταν το πραγματικό ωρομίσθιο είναι άγνωστο, είναι ένα μη παραγόμενο από την εν λόγω τεχνική εμπόρευμα. Ως εκ τούτου για \ν = 1 οι τιμές, σε αντίθεση με την εξίσωση τυποποίησης ρό = α, ορίζονται σε όρους ενός μη παραγόμενου από την εν λόγω τεχνική εμπόρευμα. Αν και στην περίπτωση αυτή από την εξίσωση νν = 1 προκύπτουν -για δεδομένο ποσοστό κέρδους- απόλυτες τιμές και ως εκ τούτου η εν λόγω εξίσωση φαίνεται να αποτελεί εξίσωση τυποποίησης, ωστόσο, όμως, υπάρχουν άπειρες εξισώσεις τυποποίησης της μορφής ρό = α, οι οποίες για δεδομένο ποσοστό κέρδους οδηγούν στις ίδιες απόλυτες τιμές που οδηγεί για το εν λόγω ποσοστό κέρδους η εξίσωση νν = I4. Επίσης κατά την τυποποίηση δια της νν = 1, πρώτον, δεν προκύπτει νν-τ-σχέση και, δεύτερον, δεν δύναται να ορισθεί η έννοια του μέγιστου οικονομικά σημαντικού ποσοστού κέρδους (επειδή ως γνωστό το τελευταίο ορίζεται για = 0). Το ότι για νν = 1 δεν είναι δυνατό να ορισθεί η έννοια του μέγιστου οικονομικά σημαντικού ποσοστού κέρδους και το ότι για άγνωστο πραγματικό ωρομίσθιο και δεδομένο ποσοστό κέρδους υπάρχουν άπειρες εξισώσεις τυποποίησης της μορφής ρά = α, οι οποίες οδηγούν σε ονομαστικό ωρομίσθιο \ν = 1, σημαίνει ότι η εν λόγω εξίσωση δεν είναι εξίσωση τυποποίησης αλλά ένας εξωγενής προσδιορισμός του ύψους του ονομαστικού ωρομισθίου. Ωστόσο όμως από την άποψη ότι αποτελεί μια εξίσωση, δια της οποίας -για δεδομένο ποσοστό κέρδους- προκύπτουν απόλυτες τιμές, θα θεωρήσουμε ότι αποτελεί και αυτή, υπό ευρεία έννοια, μια εξίσωση τυποποίησης. * ** 4. Αυτό ισχύει επειδή το ονομαστικό ωρομίσθιο είναι ίσο με την τιμή του πραγματικού ωρομισθίου, ισχύει δηλαδή ρφ = \ν, όπου φ το πραγματικό ωρομίσθιο. Ως εκ τούτου, αν το ονομαστικό ωρομίσθιο καθοριστεί εξωγενώς ίσο με την μονάδα, ήτοι \ν = 1, επεται ρφ = 1. Επειδή όμως, α) για δεδομένο ονομαστικό ωρομίσθιο και για δεδομένο ποσοστό κέρδους οι τιμές στα πλαίσια μιας τεχνικής, έστω της [Α, Ιή, προσδιορίζονται μονοσήμαντα, β) για τις εν λόγω μονοσήμαντα προσδιορισμένες τιμές υπάρχουν άπειρα καλάθια πραγματικού ωρομισθίου που ικανοποιούν την εξίσωση ρφ = 1, και γ) η εξίσωση ρφ = 1 για δεδομένο φ είναι και αυτή μια εξίσωση τυποποίησης της μορφής ρά = α, όπου α = 1 και ό = φ, έπεται ότι για δεδομένο ποσοστό κέρδους υπάρχουν άπειρες εξισώσεις τυποποίησης της μορφής ρό = α, οι οποίες αντιστοιχούν σε ονομαστικό ωρομίσθιο ίσο με την μονάδα. [Αναλυτικότερα βλέπε Σταμάτης (1992), σελ. 161, ],

3 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ 107 Μια γενικότερη μορφή εξίσωσης τυποποίησης είναι η εξίσωση τυποποίησης ρά + aw = α 5>6. Δια της εξίσωσης αυτής, θέτουμε αυθαίρετος το άθροισμα της τιμής ενός καλαθιού παραγόμενων εμπορευμάτων και την τιμή μιας συγκεκριμένης ποσότητας εργασίας ίσο με την σταθερά α. Αν η σταθερά α έχει διάσταση, τότε οι τιμές μετρώνται σε όρους του καλαθιού των παραγόμενων και μη παραγόμενων εμπορευμάτων [άτ, ή. Περαιτέρω για τα ονομαστικά μεγέθη που προκύπτουν από την εξίσωση αυτή ισχύει ό,τι ισχύει και για την εξίσωση ρά = α. Τα ονομαστικά μεγέθη δηλαδή που προκύπτουν από την εξίσωση τυποποίησης ρά + = α είναι και αυτά χαρακτηριστικά μεγέθη του τυπικού υποσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα, αν διερευνήσουμε τους παράγοντες που προσδιορίζουν την θέση και την κλίση της \ν-γ-καμπύλης567, η οποία προκύπτει για την εν λόγω εξίσωση τυποποίησης στα πλαίσια μιας δεδομένης τεχνικής, διαπιστώνουμε ότι η θέση και η κλίση της \ν-γ-καμπύλης εξαρτάται αποκλειστικά: α) από την εξίσωση τυποποίησης και β) από χαρακτηριστικά μεγέθη του τυπικού υποσυστήματος, του συστήματος δηλαδή που χρησιμοποιεί την εν λόγω τεχνική και ως καθαρό προϊόν του παράγει το καλάθι εμπορευμάτων ά8. Ειδικότερα προκύπτουν τα εξής: 5. Μιας τέτοιας μορφής εξίσωση τυποποίησης εισάγεται από τον Hahn στο Hahn (1982), σελ Η εξίσωση pd + aw = α μπορεί να θεω ρηθεί εξίσωση τυποποίησης μόνο όταν ως εξίσωση τυποποίησης θεω ρηθεί και η εξίσωση w = 1. Διαφορετικά, η εισαγωγή της, στα πλαίσια μιας δεδομένης τεχνικής, αποτελεί απλώς έναν διαφορετικό τρόπο, με τον οποίο μπορούμε να προσδιορίσουμε απόλυτες τιμές στα πλαίσια της εν λόγω τεχνικής. Επιπλέον, επειδή τα όσα θα εκτεθούν στην συνέχεια δεν επηρεάζονται από την ακριβή φύση της εν λόγω εξίσωσης, μπορούμε να καλούμε και αυτή την εξίσωση εξίσωση τυποποίησης, αρκούμενοι στο γεγονός ότι με την εισαγωγή της για δεδομένο ποσοστό κέρδους προκύπτουν απόλυτες τιμές. 7. Προφανώς μια w-r-καμπύλη παριστά μια w-r-σχέση. Ως εκ τούτου, οι παράγοντες που καθορίζουν την θέση και την κλίση μιας w-r-καμπύλης αποτελούν και τους παράγοντες που καθορίζουν την w-r-σχέση την οποία - η εν λόγω w-r-καμπύλη- απεικονίζει. 8. Ισχύει δηλαδή αναλογικά ό,τι ισχύει για την θέση και την κλίση της w-r-καμπύλης όταν ως εξίσωση τυποποίησης εισάγουμε την εξίσωση pd = α. Προφανώς, βέβαια, στα πλαίσια της εξίσωσης τυποποίησης pd + aw = α καίτοι το τυπικό εμπόρευμα είναι το καλάθι εμπορευμάτων [dt, a], το τυπικό υποσύστημα παράγει ως καθαρό προϊόν μόνο το καλάθι εμπορευμάτων d, κι αυτό γιατί στα πλαίσια του υποδείγματος η εργασία εξ ορισμού αποτελεί ένα μη παραγόμενο εμπόρευμα. [Για την θέση και την κλίση της w-r-καμπύλης στα πλαίσια της εξίσωσης τυποποίησης pd = α βλέπε Stamatis (1988) και Stamatis (1998)].

4 108 ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΓΟΛΟΣ Έστω η δεδομένη παραγωγική μη διασπώμενη τεχνική απλής παραγωγής [Α, ί ] 9 και έστω η εξίσωση τυποποίησης ρό + α\ν = α. Η \ν-τ-καμπΰλη, η οποία αντιστοιχεί για την εν λόγω εξίσωση τυποποίησης στην υπό θεώρηση τεχνική, προκύπτει ως εξής: ρό + = α => " = (! ) α + ί[ι-(1 + Γ)Α] ό 1 - λ για γ < χ - = κ και w = 0 για γ = II (2) όπου λ (< 1) η ΡεΐΓθηΈΓθδεηίιΐ8 ιδιοτιμή της μήτρας Α και 11 το μέγιστο οικονομικά σημαντικό ποσοστό κέρδους. Επίσης, για γ < II, η (1) είναι ισοδύναμη με την α-3\ν Ρό (3) Ε[Τ-(1 + γ)α] *ό Ε [I (1 + γ) Α] ό Αν X το ακαθάριστο προϊόν του τυπικού υποσυστήματος και ως εκ τούτου για το καθαρό προϊόν του τυπικού υποσυστήματος ισχύει ό = X -Α Χ, τότε για την νν-τ-καμπύλη του τυπικού υποσυστήματος ισχύει η ακόλουθη σχέση: ρχ - ραχ = τραχ + \νι_.χ => ρό = τραχ + \ν => ρό ραχ => \ν = ~---- γ Ι,Χ (4) με 0 < γ < Κ Στην (4) ο λόγος της τιμής ρό του καθαρού προϊόντος του τυπικού υποσυστήματος προς την ζωντανή εργασία ί Χ του τυπικού υποσυστήματος10, ήτοι ο 9. Ως γνωστόν για μια παραγωγική μη διασπώμενη τεχνική [ Α,ί ] ισχύει ( Ι - Α )-1 > Ως γνωστόν, το γινόμενο ενός συστήματος παραγωγής [Α, X ], το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνική [Α, ί ] και ως ακαθάριστο προϊόν παράγει το καλάθι εμπορευμάτων X, παριστά την ζωντανή εργασία που ξοδεύεται στο εν λόγω σύστημα για την παραγωγή του ακαθάριστου προϊόντος X.

5 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ 109 λόγος ρ ό/ ίχ, παριστά την για δεδομένο ποσοστό κέρδους τιμιακή παραγωγικότητα της εργασίας του τυπικού υποσυστήματος. Παρόμοια, ο λόγος της τιμής των μέσων παραγωγής ΑΧ του τυπικού υποσυστήματος προς την ζωντανή εργασία Ι^Χ, ήτοι ο λόγος ρα Χ/ίΧ, παριστά την για δεδομένο ποσοστό κέρδους τιμιακή ένταση κεφαλαίου του τυπικού υποσυστήματος. Επιπρόσθετα, δεδομένης της εξίσωσης τυποποίησης ρό + 8\ν = α, για την \ν-τ-καμπύλη του τυπικού υποσυστήματος για γ <Κ ισχύει ρό = τρ ΑΧ + ννίχ = α - => => τραχ + \ν + α\ν = α => => τ\νε[ι-(1 + γ)α]_1αχ + \ν + Β\ν = α \ν = α -1 (5) α+τε[ι-(1 + Γ)Α] ΑΧ + Συνεπώς, η \ν-τ-καμπύλη του τυπικού υποσυστήματος για γ<ιι δίνεται είτε από την (4) είτε από την (5). Μπορεί όμως να δειχτεί ότι η (5) είναι ισοδύναμη με την (1) και συνεπώς ισοδύναμη με την (3). Πιο συγκεκριμένα ισχύουν τα ακόλουθα: Από το σύστημα των τιμών ρ = (1 + τ)ρα -I- ννί => ρ [I (1 + τ)α] = \νί, για γ < 11 έπεται ρ = \vlti (1 + γ)α]_1= (1 + τ)ρα + \νι. => => \νε[ι - (1 + γ)α]_1 = (1 + γ) ννΐήΐ - (1 + γ)α]_1α -I- \νι. => => ί ρ - (1 + Γ)Α]-1= (1 + γ) ί ρ - (1 + Γ) Α]-1Α + Ι, (6) Ως εκ τούτου από την (1) και την (6) έπεται νν = _ = (7) Ισχύει επίσης β + ί[ι-(1 + Γ)Α] (1 (1 + γ) ί[ι-(1 + γ)α] Α(1 + ΙΛ ί [ Ι - ( 1 + γ)α]_1[ά + ΑΧ] = ί [ Ι - ( 1 + γ)α]-> X => => ί[ι-(1 + Γ)Α]-^ + ί[ι-(1 + Γ)Α]-1ΑΧ = ί[ι-(1+ Γ)Α ]-1Χ => => {(1 + γ) Μ Ι - ( 1 + Γ)Α]-'Α(1 + ΙΛ} + ί [ Ι - ( 1 + Γ)Α]-> ΑΧ = = ί[ι-(1 + Γ)Α]- ΑΧ =>

6 110 ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΓΟΛΟΣ => (1 + τ ) ί[ι-(1 + γ)α]_1αό + ΙΑ = = Μ Ι-(1 + γ)α]-1χ - Μ Ι - ( 1 + γ)α ]-'Α Χ => => (1 + Γ)Μ Ι-(1 + Γ)Α]- Αά + ίά = = {(1 + γ) ί [ Ι - ( 1 + γ) Α]"1Α Χ + ί Χ } - ί [ Ι - (1 + Γ)Α]-'ΑΧ =» => (1 + Γ )ί[ι-(1 + Γ)Α]-1Αΰ + Ι^ = Λ [Ι-(1 + Γ)Α]-'ΑΧ + ί Χ (8) Από την (8) όμως και την (7) έπεται α α «= ϋ 8 + ί[ι-(1 + Γ)Α] ό 8+ (1 + γ) ί Ρ -(1 + γ) Α] Αό + ί ό α -1 &+ γι.[ι (1 + γ) Α] ΑΧ + ί Χ (9) Ως εκ τούτου αποδείξαμε ότι για γ < Κ η \ν-τ-καμπύλη που προσδιορίζεται από τις (1) και (3) είναι ταυτή με την \ν-τ-καμπύλη που προσδιορίζεται από την (5). Αποδείξαμε δηλαδή ότι η νν-τ-καμπύλη που προσδιορίζεται από τις (1) και (3) είναι ταυτή με την \ν-τ-καμπύλη του τυπικού υποσυστήματος. Τα ίδια ισχύουν και για γ = Κ, την περίπτωση αυτή όμως θα την εξετάσουμε σε άλλο σημείο στη συνέχεια. Για τη θέση και την κλίση της νν-τ-καμπύλης ισχύουν τα ακόλουθα: Α) Για το μέγιστο ονομαστικό ωρομίσθιο \ν παίρνουμε από τις (1), (3) και (4) θέτοντας γ = 0:... η α - ζ Ψ ρό ρά \ν = - = = = ^ (10) 3 + ί Χ ί(ι-α ) ό ί(ι-α ) _1ό Ι-Χ Επειδή το τυπικό εμπόρευμα ά είναι το καθαρό προϊόν του τυπικού υποσυστήματος, έπεται ότι το διάνυσμα (I - Α)-1 ό παριστά το ακαθάριστο προϊόν του τυπικού υποσυστήματος. Συνεπώς, το βαθμωτό 1.(1 - Α)-1 ά παριστά την ποσότητα της ζωντανής εργασίας που χρησιμοποιεί το τυπικό υποσύστημα. Η τελευταία αυτή ποσότητα εργασίας είναι, ως γνωστόν, ίση με την ζωντανή και νεκρή εργασία που δαπανήθηκε για την παραγωγή του καθαρού προϊόντος ό του τυπικού υποσυστήματος. Σύμφωνα με την (10), λοιπόν, το μέγιστο ονομαστικό ωρομίσθιο \ν είναι ίσο με τον λόγο την τιμής ρά του καθαρού προϊόντος ό του τυπικού υποσυστήματος προς την ποσότητα της ζωντανής και νεκρής εργασίας 1.(1 - Α)-1 ά που ξοδεύτηκε για την παραγωγή

7 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ 111 αυτοΰ του καθαρού προϊόντος και ίσο, επίσης, με τον λόγο της τιμής του καθαρού προϊόντος ό του τυπικού υποσυστήματος προς την ποσότητα της ζωντανής εργασίας ί Χ, η οποία ξοδεύτηκε για την παραγωγή του ακαθάριστου προϊόντος X του τυπικού υποσυστήματος. Ο λόγος αυτός παριστά, προφανώς, την τιμιακή παραγωγικότητα της εργασίας στο τυπικό υποσύστημα όταν γ = 0. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με την (10) το μέγιστο ονομαστικό ωρομίσθιο \ν είναι ίσο με την τιμιακή παραγωγικότητα της εργασίας στο τυπικό υποσύστημα, όταν γ = 0. Β) Για το μέγιστο ποσοστό κέρδους Κ ισχύει νν = 0, ρό = α, και ρ = (1 + Κ)ρΑ. Από τις σχέσεις αυτές προκύπτει pd = (l + R ) p A d ^ R = P ^ P ^ = ^ (i pad pad Για X = d + ΑΧ, όμως, και p = (1 + R)pA έπονται οι ακόλουθες σχέσεις: ρχ = (1 + R)pAX =» (11) => pd + ραχ = (1 + R)pAX => pd = RpAX => pd = (1 + R)pAd = RpAX => pad= pax P 1 + R (11a) (lib ) (11c) (lid ) => i± S p A d = pax (lie ) R και pd - pad = RpAd (Ilf) Ως εκ τούτου έπεται επίσης pd-pad R p A d _ RpAd = (l + R)pA d_ pd pad pad R ρλχ pax pax 1 + R (12) Η τελευταία σχέση όμως δηλώνει ότι το μέγιστο ποσοστό κέρδους είναι ίσο με την τιμή του καθαρού προϊόντος του συστήματος παραγωγής, το οποίο ως καθαρό προϊόν του παράγει το τυπικό εμπόρευμα, προς την τιμή των μέσων παραγωγής, τα οποία απαιτήθηκαν από το εν λόγω σύστημα παραγωγής για την παραγωγή του τυπικού εμπορεύματος ως καθαρού προϊόντος. Επειδή

8 112 ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΓΟΛΟΣ όμως ισχύει ραχ ρα Χ ραό ραό (13) έπεται ότι ο λόγος α εκφράζει ό,τι και ο λόγος, ήτοι το μέγιστο ραό ρα Χ ποσοστό κέρδους του τυπικού υποσυστήματος11. Γ) Από την (1) έπεται ότι για την κλίση, \ν, της \ν-τ-καμπύλης ισχύει (στο παρόν σημείωμα συμβολίζουμε με γ την παραγωγό ενός μεγέθους γ ως προς το γ)12. -ρ Α ίι-α + ΟΑΓ'ί) \ν= ερ -(ΐ+ Γ )Α Γ '(ΐ όπου Γ < Κ (14) Από την (4) για την κλίση της \ν-τ-σχέσης του τυπικού υποσυστήματος έπεται 11. Το μέγιστο ποσοστό κέρδους ως το μέγιστο ποσοστό κέρδους του τυπικού υποσυστήματος μπορεί να κατανοηθεί σαφέστερα στα πλαίσια των διασπώμενων τεχνικών. Στη γενική περίπτωση στα πλαίσια των διασπώμενων τεχνικών αποδεικνύεται ότι το μέγιστο οικονομικά σημαντικό ποσοστό κέρδους μεταβάλλεται συναρτήσει του τυπικού υποσυστήματος. [Βλέπε 8ί3πΐΕυ5 (1998), σελ ], 12. Πιο συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής: α) Για τ < 11, από το σύστημα των τιμών ρ = (1 + γ) ρα + \νι. έπεται ρά = ρ Α [Ι-(1 + γ) Α]"1 ά + ^ [ Ι - ( 1 + γ) Α]-1 ά (I) β) Από την εξίσωση τυποποίησης ρά + 8\ν = α <=> ρά = α - ανν έπεται ρό =-θ\ν (II) γ) Αντικαθιστώντας την (II) στην (I) συνεπάγεται -ρα[ι-(1 + γ)α] 1ά = ^(Ε+Γμ-(1 + Γ)Α] 1(1) «<=>\ν= - ρ Α β - ( 1 + Γ)Α] ά π + Γ [Ι-(1 -Γ γ) Α]-1 ά Η τελευταία σχέση είναι η ζητούμενη.

9 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ 113 ρά ρα Χ ρα<3 \ν= γ Ι,Χ ι,χ ι ρα Χ ρα<3 w 4 aw = ιν = - ^ ραχ ΓρΑά I X (15) Αποδεικνΰεται όμως ότι για γ < I* η (15) είναι ταυτη με την (14)13. Ήτοι 13. Η απόδειξη έχει ως εξής: μπορούμε να αποδείξουμε ότι ρ Α [Ι - (1 + γ)αγ10 w= - 1 ν =. ι χ, (-kr-k) 3+ΕΡ-(1 + γ)α]_ι(1 3 + ί Χ όπου ρα^-α^ό ί ( Ι - Α ) ''ό ρ Α Χ Ι^γ = [ρα + \νε]-1ρ-(1 + γ)α]~1 ^ Α) άτ Ή δη έχουμε εξηγήσει ότι το δεξί μέρος της σχέσης εκφράζει την κλίση της \ν-τ-καμπύλης του τυπικού υποσυστήματος. Για την κλίση της νν-τ-σχέσης του τυπικού υποσυστήματος όμως έπονται τα ακόλουθα: ΑΟ-Α)"^ Γ ραα-α)-^^ ) ^ = ( )(-1ίΓ-Κ) =( ^ ^ ) { - ( ρ Α + \νγ)[ι-(1 + γ)α]-1 ϊ^ι./υ ι 3 1 «Λ ι 3 Γ (Ι -Α )_1(1 Γ (Ι -Α )" 'ό -> νν= ( ίχ -ι Α (Ι - Α ) { - Ρ Α Ρ -(1 + γ)α] + ζ ί(ι-α) ό. ι ρ Α (Ι-Α ) α ρ Α (Ι-Α ) α -τ -\ ν γ } -> ό 'ν ί ( Ι - Α ) ό Γ (Ι -Α ) α -»ν^{1 + ( IX ) 1 ρ Α (!-Α ) + > ί ( Ι _ Α)- 'ά (1 Γ( = (τν ^ )(-Ρ Α(Ι-(1 + ')Α] 1Α + 3 Αρ-Α)~1όΓ ραρ-α)"^ Γ (Ι-Α )_1ό ί ( Ι Α)-1 ό. ΓΧ{ ρα[ι (1 + γ)α]-1α(ι Α)-1 όγ ρα(ι Α)-1 ά} (ίχ+3)\νγ(ι-α)~ ό ~ - X (ίχ + 3)Γ(Ι-Α) ό (ΓΧ + 3)\νΓ(Ι-Α) ό + ΓΧρΑ(Ι-Α) άτ. Γ Χ Ι-ρ Α ρ -α + ΟΑΙ^Αα-Α^Μ Γ-ρΑρ-Α)"^} >\ν= > (ΓΧ + 3)Γ(Ι-Α)"1ό + ΓΧ ^ ρα (Ι-Α )'10Γ ΓΧρΑ ίρ-ίι + Ο Α Γ ^ ρ ^ '^ Γ + ρ -Α ^ ό} >νν= > ^Γρ-Α ^'όι + Γ Χ α ρ -Α ^ ό + Γ ρ -α + Ο Α Ι^ Α ρ ^ ό τ }

10 114 ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΓΟΛΟΣ ^ = - ρ Α [Ι-(1 + Γ)Α]->4 = _ ί ^ (_ ρ Α Χ _ ΓΡΑά) (16) α + ί[ι-(1 + Γ)ΑΓ'(1 ί Χ + ί ί Χ ί Χ Ως εκ τούτου ό,τι εκφράζει η (15) εκφράζει και η (14). Η (15) όμως εκφράζει ότι η κλίση της νν-τ-καμπύλης εξαρτάται αποκλειστικά: α) από την ζωντανή εργασία ΙΑ, η οποία ξοδεύτηκε από το τυπικό υποσύστημα, β) από τη σταθερά 8. της εξίσωσης τυποποίησης, γ) από την τιμιακή ένταση κεφαλαίου Ρ ΑΧ του τυπικού υποσυστήματος, δ) από το ποσοστό κέρδους γ και ε) από ί,χ τον λόγο της οριακής μεταβολής της τιμιακής έντασης κεφαλαίου του τυπικού υποσυστήματος, η οποία επέρχεται συνεπεία μιας οριακής μεταβολής του ποσοστού κέρδους, προς αυτήν την οριακή μεταβολή του ποσοστού κέρδους, ήτοι από τον λόγο (ραχ)/(ίχ) 14,15. Από αυτά όμως έπεται ότι η κλίση της \ν- ρ Α {[1 (1 + γ) Α] 1 Α (Ι Α) 1 άτ + (I Α) 1 ά} ->νν= Ε {[Ι -(1 + γ)α] 1Α (Ι-Α )~ 10 γ + (Ι-Α )ό } Επίσης ισχύει [I - (1 + γ) Α ]-1 Α (I - Α ) 1 άτ + (1- Α ) 1 ό = [I - (1 + γ) Α ] 1 ά -> { [ Ι - ( 1 + Γ ) Α ] - 1ΑΓ + Ι } ( Ι - Α ) - ά = [ Ι - ( 1 + Γ)Α ]-1ά -> -> {Αγ + [Ι-(1 + γ) Α]} (I Α)-1 ά = (1 -> -> {Α γ + Ι - Α - Α γ} ( Ι - Α ) _1ό = ιΐ -> ( I Α ) (I Α ) 1 ά = (1 -> -> ά = ά Συνεπώς, δεδομένου ό τι[i - (1 + γ) Α ] 1 Α (I - Α )-1 άτ + (I - Α )-1 ό = [I - (1 + γ) Α ] 1 ά, έπεται ότι,_ Ρ Α {Ρ -(1 + Γ)Α Γ1Α (Ι -Α )" 10Γ + (Ι-Α )~ 1ό } _ 3 + ί {β-(1 + Γ) Α]'1Α(Ι - Α)"1ό γ + (I - Α) ό} ρ Α β -(1 + Γ)Α]~'ό 3 + Εμ-(1+Γ)Α]_1ό ΙΑ 3 + ί Χ )(- Κγ- κ) [Βλέπε 5ί3πΐ3ΐΐ8 (1998), σελ ]. 14. Η (1 6) εκφράζει ότι η κλίση της \ν-γ-καμπύλης είναι ένα σταθερό πολλαπλάσιοτου παράγο- ρ Α Χ ρ Α Χ τ γ ντα (--- - γ ), όπου το εν λόγω σταθερό πολλαπλάσιο, ήτοι το - - ΙΑ ίχ ΙΑ + 8, εξαρτάται

11 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ 115 Γ-καμπύλης δεν είναι χαρακτηριστικό μέγεθος της δεδομένης τεχνικής, αλλά χαρακτηριστικό μέγεθος του τυπικού υποσυστήματος, αφού εξαρτάται αποκλειστικά από την εξίσωση τυποποίησης και το τυπικό υποσύστημα. Συνεπώς, στο παρόν σημείωμα αποδείξαμε ότι τα ονομαστικά μεγέθη και η \ν-τ-σχέση που προκύπτουν από την εν λόγω γενική μορφή της εξίσωσης τυποποίησης, ήτοι από την εξίσωση ρό + ζν/ = α, αποτελούν και αυτά, όπως και για την εξίσωση τυποποίησης ρό = α, όχι χαρακτηριστικά μεγέθη της τεχνικής, αλλά του τυπικού υποσυστήματος. αποκλειστικά από την ζωντανή εργασία ί Χ του τυπικού υποσυστήματος και την σταθερά ά της εξίσωσης τυποποίησης. 15. Ας σημειωθεί εδώ ότι, υπό την ισχύ ΐ) για γ < Κ, των σχέσεων (4) και (9), ϋ) για γ = II, της (11ο) και Πϊ) ανεξαρτήτως του γ, της (II), είναι δυνατόν να δειχθεί ότι η κλίση της \v-r- καμπύλης δίνεται από την (15) ακόμα και στην περίπτωση που γ = Κ. Συγκεκριμένα, αν για δεδομένο ποσοστό κέρδους συμβολίσουμε με ρ(τ), \ν(τ) και κ(τ) το διάνυσμα των τιμών, την \ν-γ-σχέση και την τιμιακή ένταση κεφαλαίου αντίστοιχα, ισχύουν τα ακόλουθα: νν(ιι) = Ηγπ \ν(κ)-\ν(τ) = Ηγπ- Γ->κ 0 Ρ(0ό [ ΓΡά)ΑΧ κ ρ (γ)αχ κ ρ (γ)αχ ίχ = Ηπι [ γ-»!* Ρ (Γ)Α Χ () ] + Ιΐιτι [ τ->κ Ρ(γ)<*, ΚΡά)ΑΧ 1 ρ (Κ )Α Χ ρ (Κ )Α Χ + Ηπι [- γ-»!* + Ηπι Γ γ->κ - ρ (γ) ά + Κρ (γ) Α Χ -Κ ρ (Κ) Α Χ + Κρ (Κ) Α Χ - ρ (γ) ό + Κ ρ (Κ) Α Χ Ι,Χ ]-Η πι [ γ-> II Κ -] = ρ (Κ )Α Χ -ρ (Γ )Α Χ -]= ρ (Κ )Α Χ + Ηγπ[- γ->κ Ρ (Κ )ό -ρ (Γ )ό Ρ(Κ)ΑΧ-ρ (γ)αχ κ ]-Ηγπ[- -] = γ-> Λ ρ (Κ) Α Χ, Ρ(Κ )ό κ Ρ ( Ι ό Α Χ _ κ (κ ) Ρ(Κ)<1 IX -ΚΚ(Κ) => => νν(κ) =-κ(κ)--^-\ν(κ)-κκ(κ) = -^ ^ (-κ(κ)-κκ) ΕΧ ΕΧ + ά Ως εκ τούτου και για γ = Κ η κλίση της νν-γ-καμπύλης προσδιορίζεται από τα ίδια μεγέθη όπως και για γ < Κ. [Μ πορεί να αποδειχθεί ότι η παράγωγος \ν(κ) υπάρχει, βλέπε Βουγιου- κλάκης/μαριόλης (1992), σελ και ΚιΐΓζ/ΞκΙνκόοπ (1995), σελ. 99].

12 116 ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΓΟΛΟΣ Αναφορές Βουγιουκλάκης, Π. /Μαριόλης, Θ. (1992), Ο προσδιορισμός των τιμών και η σχέση ονομαστικού ωρομισθίου - ποσοστού κέρδους στα γραμμικά συστήματα παραγωγής, Τεύχη Πολιτικής Οικονομίας, τ. 10, σελ Hahn, F. (1982), The neo-ricardians, Cambridge Journal o f Economics, τόμος 6, σελ Kurz, Η. /Salvadori, N. (1995), Theory o f production, Cambridge University Press. Levhari, D. (1965), A Non Substitution Theorem and Switching of Techniques, Quarterly Journal o f Economics, τόμος 40, σελ Salvadori, N. /Steedman, I. (1988), Joint Production Analysis in a Sraffian Framework, Bulletin o f Economic Research, τόμος 40, σελ Stamatis, G. (1983), Sraffa und sein Verhältnis zu Ricardo und Marx, Göttingen. Stamatis, G. (1988), Über das Normwaresubsystem und die w-r-relation. Ein Beitrag Zur Theorie linearer Productionssysteme, Athens. Stamatis, G. (1998), On the Position and the Slope of the w-r-curve, Political Economy, τ. 2, σελ Σταμάτης, Γ. (1992), Ο Sraffa και η σχέση τον με τον Ricardo και τον Marx, Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα [Μετάφραση του Stamatis, G. (1983)].

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Οικιακή εργασία και πραγματικό ωρομίσθιο των εργαζομένων Γιώργος Σταμάτης

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Οικιακή εργασία και πραγματικό ωρομίσθιο των εργαζομένων Γιώργος Σταμάτης του Γιώργου Σταμάτη Θα ασχοληθούμε στα ακόλουθα με τη σχέση μεταξύ οικιακής εργασίας και πραγματικού ωρομισθίου των μισθωτών εργαζομένων και θα δείξουμε ότι, όσο αυξάνεται το ποσοστό της οικιακής εργασίας,

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Η θέση της «κυκλοφορίας» στην αναπαραγωγή του οικονομικού συστήματος... Γιώργος Σταμάτης

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Η θέση της «κυκλοφορίας» στην αναπαραγωγή του οικονομικού συστήματος... Γιώργος Σταμάτης Η θέση της "κυκλοφορίας" στην αναπαραγωγή του οικονομικού συστήματος και στην παραγωγή υπεραξίας και κέρδουςτου Γιώργου Σταμάτη Είναι ευρέως δεδομένη η άποψη, ότι, κατά τον Μαρξ, ο τομέας της «κυκλοφορίας»,

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Αξίες και τιμές παραγωγής. Η σχέση μεταξύ του 1ου και του 3ου τόμου του «Κεφαλαίου» Γιώργος Σταμάτης

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Αξίες και τιμές παραγωγής. Η σχέση μεταξύ του 1ου και του 3ου τόμου του «Κεφαλαίου» Γιώργος Σταμάτης Άξιες και τιμές παραγωγής: Η σχέση μεταξύ του 1ου και του 3ου τόμου του «Κεφαλαίου» του Γιώργου Σταμάτη 1. Εισαγωγή Σκοπός μας δεν είναι να δείξουμε απλώς, ότι μεταξύ του 1ου και του 3ου τόμου του «Κεφαλαίου»

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Για την απομυθοποίηση του Sraffa είκοσι θέσεις Γιώργος Σταμάτης

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Για την απομυθοποίηση του Sraffa είκοσι θέσεις Γιώργος Σταμάτης του Γιώργου Σταμάτη Αυτό που πράγματι είναι φήμη, πρέπει να έχει φτάσει ήδη στους μη νοούντες, μετά μόνο είναι σίγουρο. Αν είναι να σας πω τι σκέπτομαι, ένα σας λέω: Για ένα φημισμένο άνδρα δεν πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Ε Π Ι Μ Ε Λ Η Τ Η Ρ Ι Ο Κ Υ Κ Λ Α Δ Ω Ν

Ε Π Ι Μ Ε Λ Η Τ Η Ρ Ι Ο Κ Υ Κ Λ Α Δ Ω Ν Ε ρ μ ο ύ π ο λ η, 0 9 Μ α ρ τ ί ο υ 2 0 1 2 Π ρ ο ς : Π ε ρ ιφ ε ρ ε ι ά ρ χ η Ν ο τ ίο υ Α ιγ α ί ο υ Α ρ ι θ. Π ρ ω τ. 3 4 2 2 κ. Ι ω ά ν ν η Μ α χ α ι ρ ί δ η F a x : 2 1 0 4 1 0 4 4 4 3 2, 2 2 8 1

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτική Εκτίμηση του Μέγιστου Εφικτού Λόγου Μη Εργαζομένων προς Εργαζόμενους στην Ελληνική Οικονομία

Ποσοτική Εκτίμηση του Μέγιστου Εφικτού Λόγου Μη Εργαζομένων προς Εργαζόμενους στην Ελληνική Οικονομία Ποσοτική Εκτίμηση του Μέγιστου Εφικτού Λόγου Μη Εργαζομένων προς Εργαζόμενους στην Ελληνική Οικονομία Θεόδωρος Μαριόλης * 1. Εισαγωγή Ο λεγόμενος Λόγος Οικονομικής Εξάρτησης (Economic Dependency Ratio),

Διαβάστε περισσότερα

Τιμές Παραγωγής και Εργασιακές Αξίες στο Απλό Διτομεακό Υπόδειγμα

Τιμές Παραγωγής και Εργασιακές Αξίες στο Απλό Διτομεακό Υπόδειγμα Τιμές Παραγωγής και Εργασιακές Αξίες στο Απλό Διτομεακό Υπόδειγμα Θεόδωρος Μαριόλης Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης Πάντειο Πανεπιστήμιο Παράδοση: Ιστορία Οικονομικών Θεωριών, 3 ο Εξάμηνο. Υποθέσεις Υποθέτουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Απ λλων αλαμαρι αν ρ εται στην εθνικ κατηυ ρ α γυναικι ν

Ο Απ λλων αλαμαρι αν ρ εται στην εθνικ κατηυ ρ α γυναικι ν Ω α μ Ξ Π ΦΑ ΡΚΩ Ν Ξ Π Γ Τ κνκ Γ μ Ν ψ ο Ω Ω κ ρ Θ Κ ΓΩ Γ Μ ΡΥ χ κ φ Θ Γ Α Ν Ω Γ Π Βθ Ω Π Ν Ω Ν Κ γρ Π Ρ Ρ γ γ Γ Ρ Π Π Φ ΠΡ Φ Γ ΠΕΡ ν ν α Ε μο αν ρ ετα σ ν Γ εθνκ κατγορ α νρ ν ΔΡΩ ΡΔ Τ Μ Γ ΥΡ Χ Ρ Τθ Ρ

Διαβάστε περισσότερα

Α θ ή ν α, 7 Α π ρ ι λ ί ο υ

Α θ ή ν α, 7 Α π ρ ι λ ί ο υ Α θ ή ν α, 7 Α π ρ ι λ ί ο υ 2 0 1 6 Τ ε ύ χ ο ς Δ ι α κ ή ρ υ ξ η ς Α ν ο ι κ τ ο ύ Δ ι ε θ ν ο ύ ς Δ ι α γ ω ν ι σ μ ο ύ 0 1 / 2 0 1 6 μ ε κ ρ ι τ ή ρ ι ο κ α τ α κ ύ ρ ω σ η ς τ η ν π λ έ ο ν σ υ μ

Διαβάστε περισσότερα

Θεόδωρος Μαριόλης Τ.Δ.Δ., Πάντειο Πανεπιστήμιο Ι.Κ.Ε. Δημήτρης Μπάτσης

Θεόδωρος Μαριόλης Τ.Δ.Δ., Πάντειο Πανεπιστήμιο Ι.Κ.Ε. Δημήτρης Μπάτσης Θεόδωρος Μαριόλης Τ.Δ.Δ., Πάντειο Πανεπιστήμιο Ι.Κ.Ε. Δημήτρης Μπάτσης Ηθικά Νικομάχεια, Βιβλίο Ε Δύο Προτάσεις του Αριστοτέλη Δύο Προβλήματα Πρόταση 1 «Αμοιβαιότητα/Ανταπόδοση θα υπάρξει [η ανταλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

12. ΑΝΙΣΩΣΕΙΣ Α ΒΑΘΜΟΥ. είναι δύο παραστάσεις μιας μεταβλητής x πού παίρνει τιμές στο

12. ΑΝΙΣΩΣΕΙΣ Α ΒΑΘΜΟΥ. είναι δύο παραστάσεις μιας μεταβλητής x πού παίρνει τιμές στο ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΝΙΣΩΣΕΩΝ Έστω f σύνολο Α, g Α ΒΑΘΜΟΥ είναι δύο παραστάσεις μιας μεταβλητής πού παίρνει τιμές στο Ανίσωση με έναν άγνωστο λέγεται κάθε σχέση της μορφής f f g g ή, η οποία αληθεύει για ορισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Α1. α. Λάθος. Γ1. Η μείωση της τιμής του αγαθού προκαλεί αύξηση στη ζητούμενη ποσότητά του. β. Σωστό γ. Λάθος δ. Λάθος ε. Σωστό

Α1. α. Λάθος. Γ1. Η μείωση της τιμής του αγαθού προκαλεί αύξηση στη ζητούμενη ποσότητά του. β. Σωστό γ. Λάθος δ. Λάθος ε. Σωστό ΚΥΚΟΣ ΔΙΩΝΙΣΜΤΩΝ ΣΥΧΡΟΝΟ Ενδεικτικές παντήσεις υκείου Νοέµβριος 2011 ρχές Οικονοµικής Θεωρίας µάθηµα επιιλογής ΘΕΜ 1. α. άθος β. Σωστό γ. άθος δ. άθος ε. Σωστό Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Η Ρ Ι ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΟΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θ έ λ ω ξ ε κ ι ν ώ ν τ α ς ν α σ α ς μ ε τ α φ έ ρ ω α υ τ ό π ο υ μ ο υ ε ί π ε π ρ ι ν α π ό μ ε ρ ι κ ά χ ρ ό ν ι α ο Μ ι χ ά λ η ς

Θ έ λ ω ξ ε κ ι ν ώ ν τ α ς ν α σ α ς μ ε τ α φ έ ρ ω α υ τ ό π ο υ μ ο υ ε ί π ε π ρ ι ν α π ό μ ε ρ ι κ ά χ ρ ό ν ι α ο Μ ι χ ά λ η ς 9. 3. 2 0 1 6 A t h e n a e u m I n t e r C o Ο μ ι λ ί α κ υ ρ ί ο υ Τ ά σ ο υ Τ ζ ή κ α, Π ρ ο έ δ ρ ο υ Δ Σ Σ Ε Π Ε σ τ ο ε π ί σ η μ η δ ε ί π ν ο τ ο υ d i g i t a l e c o n o m y f o r u m 2 0 1

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Πολυώνυμα. 1. Ποιες από τις παρακάτω παραστάσεις είναι πολυώνυμα; 3 2 ii. x iii. 3 iv. vi.

2.1 Πολυώνυμα. 1. Ποιες από τις παρακάτω παραστάσεις είναι πολυώνυμα; 3 2 ii. x iii. 3 iv. vi. .1 Πολυώνυμα 1. Ποιες από τις παρακάτω παραστάσεις είναι πολυώνυμα; i. 1 x + x ii. x + 7 x iii. 5 x + 7x x iv. 1 x + x v. 1 4 4 x + x + 4x vi. 1 x + 5x. Ποιες από τις παρακάτω παραστάσεις είναι πολυώνυμα

Διαβάστε περισσότερα

Παράγωγοι ανώτερης τάξης

Παράγωγοι ανώτερης τάξης Παράγωγοι ανώτερης τάξης Κώστας Γλυκός Ασκήσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ σε Διαφορικά Ι δ ι α ί τ ε ρ α μ α θ ή μ α τ α 6 9 7. 3 0 0. 8 8. 8 8 Kglks.gr 3 / 1 0 / 0 1 6 σε μερικές παραγώγους σε μέγιστα, ελάχιστα

Διαβάστε περισσότερα

47 Να προσδιορίσετε τη συνάρτηση gof, αν α) f και g, β) f ηµ και π γ) f ( ) και g εφ 4 g 48 ίνονται οι συναρτήσεις f + και g Να προσδιορίσετε τις συνα

47 Να προσδιορίσετε τη συνάρτηση gof, αν α) f και g, β) f ηµ και π γ) f ( ) και g εφ 4 g 48 ίνονται οι συναρτήσεις f + και g Να προσδιορίσετε τις συνα ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 43 Να εξετάσετε σε ποιες από τις παρακάτω περιπτώσεις είναι f g Στις περιπτώσεις που είναι f g να προσδιορίσετε το ευρύτερο δυνατό υποσύνολο του στο οποίο ισχύει f g α) β) γ) f και f +

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α Α ÏÅÖÅ. Αγοραία ζήτηση ενός αγαθού είναι το άθροισµα των ποσοτήτων που όλοι οι καταναλωτές ζητούν από αυτό σε κάθε τιµή.

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α Α ÏÅÖÅ. Αγοραία ζήτηση ενός αγαθού είναι το άθροισµα των ποσοτήτων που όλοι οι καταναλωτές ζητούν από αυτό σε κάθε τιµή. Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α Α Για τις προτάσεις από Α µέχρι και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της καθεµιάς και δίπλα σε κάθε αριθµό τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑΚΙΑ ΓΕΝΙΚΑ. x 0. 2 x

ΘΕΜΑΤΑΚΙΑ ΓΕΝΙΚΑ. x 0. 2 x ΘΕΜΑ A ΘΕΜΑΤΑΚΙΑ ΓΕΝΙΚΑ. Δίνεται η συνάρτηση f με τύπο: f ( ) ln,,. Να δείξετε ότι η f είναι αντιστρέψιμη και να βρείτε το πεδίο ορισμού της αντίστροφής της.. Να δικαιολογήσετε ότι η εξίσωση f ( ) a, a,

Διαβάστε περισσότερα

1. ** ίνεται τρίγωνο ΑΒΓ. Αν Μ και Ν είναι τα µέσα των πλευρών ΒΓ και ΓΑ να αποδείξετε ότι:

1. ** ίνεται τρίγωνο ΑΒΓ. Αν Μ και Ν είναι τα µέσα των πλευρών ΒΓ και ΓΑ να αποδείξετε ότι: Ερωτήσεις ανάπτυξης 1. ** ίνεται τρίγωνο ΑΒΓ. Αν Μ και Ν είναι τα µέσα των πλευρών ΒΓ και ΓΑ να αποδείξετε ότι: α) ΑΜ = 1 2 ( ΑΒ + ΑΓ ) β) ΜΝ = 1 2 ΒΑ 2. ** ίνονται τα διανύσµατα ΑΒ και Α Β. Αν Μ και Μ

Διαβάστε περισσότερα

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr I ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ i e ΜΕΡΟΣ Ι ΟΡΙΣΜΟΣ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Α Ορισμός Ο ορισμός του συνόλου των Μιγαδικών αριθμών (C) βασίζεται στις εξής παραδοχές: Υπάρχει ένας αριθμός i για τον οποίο ισχύει i Το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 1. Εξωτερικά του παραλληλογράμμου ΑΒΓΔ κατασκευάζουμε τα τετράγωνα ΑΒΕΖ και ΔΓΘΗ. Να αποδείξετε ότι : α. ZH E, H

Εισαγωγή 1. Εξωτερικά του παραλληλογράμμου ΑΒΓΔ κατασκευάζουμε τα τετράγωνα ΑΒΕΖ και ΔΓΘΗ. Να αποδείξετε ότι : α. ZH E, H Εισαγωγή 1. Εξωτερικά του παραλληλογράμμου ΑΒΓΔ κατασκευάζουμε τα τετράγωνα ΑΒΕΖ και ΔΓΘΗ. Να αποδείξετε ότι : α. ZH E, H, Z,. Τα τμήματα ΑΓ και ΗΕ έχουν κοινό μέσο γ. Το κέντρο του παραλληλογράμμου είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας προσανατολισμού

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας προσανατολισμού Προτεινόμενα Θέματα Γ ΓΕ.Λ. Ιανουάριος 07 Αρχές Οικονομικής Θεωρίας προσανατολισμού Α. α) Λάθος β) Λάθος γ) Σωστό δ) Λάθος ε) Σωστό ΘΕΜΑ Α Α. β Α3. δ ΘΕΜΑ B Β. Σελ. 53 σχολικού βιβλίου: «Τα οικονομικά

Διαβάστε περισσότερα

! #! % # % + ( (.! / 0 + ( (. & (&(&)) +,

! #! % # % + ( (.! / 0 + ( (. & (&(&)) +, ! #! %! # % & (&(&)) +, + ( (.! / 0 + ( (. ! # % & % ( % ) +,% +. & / 0 1% 2 % 3 3 %4 5 6 0 # 71 % 0 1% 8% 9 : ;% 5 < =./,;/;% % 8% 9 /,%%1 % 5 % 8% 9 > >. & 3.,% + % + % % 8% 9!?!. & 3 2 6.,% + % % 6>

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ 2 ο ΓΕΛ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΛΑΤΖΙΑΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΟ Διάνυσμα λέγεται ένα προσανατολισμένο ευθύγραμμο

Διαβάστε περισσότερα

! % & % & ( ) +,+ 1 + 2 & %!4 % / % 5

! % & % & ( ) +,+ 1 + 2 & %!4 % / % 5 ! #! % & % &( ) +,+.+)! / &+! / 0 ) &+ 12+! )+& &/. 3 %&)+&2+! 1 +2&%!4%/ %5 (!% 67,+.! %+,8+% 5 & +% #&)) +++&9+% :;&+! & +)) +< %(+%%=)) +%> 1 / 73? % & 10+&(/ 5? 0%)&%& % 7%%&(% (+% 0 (+% + %+72% 0

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακά Μαθηματικά (1)

Επιχειρησιακά Μαθηματικά (1) Τηλ:10.93.4.450 ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΕΟ 13 ΤΟΜΟΣ Α Επιχειρησιακά Μαθηματικά (1) ΑΘΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 01 Τηλ:10.93.4.450 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο Συνάρτηση μιας πραγματικής μεταβλητής Ορισμός : Συνάρτηση f μιας πραγματικής

Διαβάστε περισσότερα

Παράγωγοι ανώτερης τάξης

Παράγωγοι ανώτερης τάξης Παράγωγοι ανώτερης τάξης Κώστας Γλυκός Ασκήσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ σε Διαφορικά Ι δ ι α ί τ ε ρ α μ α θ ή μ α τ α 6 9 7. 3 0 0. 8 8. 8 8 Kglks.gr 2 3 / 1 0 / 2 0 1 6 σε μερικές παραγώγους σε μέγιστα, ελάχιστα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Ενότητα 3: Κλασικό Στατικό Υπόδειγμα: Θεωρητικό Πλαίσιο. Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Ενότητα 3: Κλασικό Στατικό Υπόδειγμα: Θεωρητικό Πλαίσιο. Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ενότητα 3: Κλασικό Στατικό Υπόδειγμα: Θεωρητικό Πλαίσιο Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

να μεταβάλει την ποσότητα ενός ή περισσότερων από τους συντελεστές που χρησιμοποιεί

να μεταβάλει την ποσότητα ενός ή περισσότερων από τους συντελεστές που χρησιμοποιεί ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ test ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Σημειώστε το Σ αν η φράση είναι σωστή και το Λ αν η φράση είναι λανθασμένη: 1. Βραχυχρόνια περίοδος είναι το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο η επιχείρηση δεν μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομία. Ενότητα 5: Θεωρία της Παραγωγής. Δριτσάκη Χάιδω Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Μικροοικονομία. Ενότητα 5: Θεωρία της Παραγωγής. Δριτσάκη Χάιδω Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μικροοικονομία Ενότητα 5: Θεωρία της Παραγωγής Δριτσάκη Χάιδω Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Τα Θεμελιώδη Θεωρήματα του Piero Sraffa και η Παραδοσιακή Πολιτική Οικονομία *

Τα Θεμελιώδη Θεωρήματα του Piero Sraffa και η Παραδοσιακή Πολιτική Οικονομία * Τα Θεμελιώδη Θεωρήματα του Piero Sraffa και η Παραδοσιακή Πολιτική Οικονομία Θεόδωρος Μαριόλης Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Study Group on Sraffian Economics,

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική. Διάλεξη 4 Η Καμπύλη IS

Μακροοικονομική. Διάλεξη 4 Η Καμπύλη IS Μακροοικονομική Διάλεξη 4 Η Καμπύλη IS 1 Η Νεοκλασική Σύνθεση Σε αυτή την διάλεξη θα αναπτύξουμε το πρώτο μέρος του IS-LM υποδείγματος To IS-LM υπόδειγμα προσπαθεί να εξηγήσει πως λειτουργεί η οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

α και γ και να 3. Δίνεται τραπέζιο ΟΑΒΓ με ΟΑ = α, ΟΓ =γ και ΓΒ= 2ΟΑ αποδείξετε ότι ΓΑ = 2ΕΔ ΛΥΣΗ Έχουμε: ΓΑ = ΓΟ + ΟΑ = γ + α

α και γ και να 3. Δίνεται τραπέζιο ΟΑΒΓ με ΟΑ = α, ΟΓ =γ και ΓΒ= 2ΟΑ αποδείξετε ότι ΓΑ = 2ΕΔ ΛΥΣΗ Έχουμε: ΓΑ = ΓΟ + ΟΑ = γ + α 3 Δίνεται τραπέζιο ΟΑΒΓ με ΟΑ = α, ΟΓ =γ και ΓΒ= ΟΑ Αν Δ και Ε είναι τα μέσα των ΑΒ και ΒΓ αντίστοιχα, να βρείτε τα διανύσματα ΓΑ, ΑΒ και ΕΔ συναρτήσει των α και γ και να αποδείξετε ότι ΓΑ = ΕΔ ΛΥΣΗ Έχουμε:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο : ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Διάνυσμα Θέσης ενός σημείου Αν θεωρήσουμε ένα οποιοδήποτε σημείο Ο του επιπέδου ως σημείο αναφοράς (ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ Αρχή και Πέρας Φορέας Διεύθυνση (Συγγραμμικά διανύσματα) Μέτρο Κατεύθυνση (Ομόρροπα Αντίρροπα διανύσματα)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Άσκηση 1 Αν το επιτόκιο είναι 10%, ποια είναι η παρούσα αξία των κερδών της Monroe orporation στα επόμενα 5 χρόνια; Χρόνια στο μέλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Α. Με ολοκληρωμένη λύση ΘΕΜΑ 1 ο Επιχείρηση χρησιμοποιεί την εργασία ως μοναδικό μεταβλητό παραγωγικό συντελεστή. Τα στοιχεία κόστους της επιχείρησης δίνονται στον επόμενο πίνακα:

Διαβάστε περισσότερα

* * } t. / f. i ^ . «-'. -*.. ;> * ' ί ' ,ΐ:-- ΙΣ Τ Ο Λ Ο Γ ΙΑ Τ Α ΣΥΣΤΗ Μ Α ΤΑ ΟΡΓΑΝΟΝ. Ο.Β.Κ δτο ΥΛΑΣ

* * } t. / f. i ^ . «-'. -*.. ;> * ' ί ' ,ΐ:-- ΙΣ Τ Ο Λ Ο Γ ΙΑ Τ Α ΣΥΣΤΗ Μ Α ΤΑ ΟΡΓΑΝΟΝ. Ο.Β.Κ δτο ΥΛΑΣ % r,r,»v: ' $ & '"- -.,.. -., * *» # t -..* ' T. < - 'ί" : ', *».- 7 Λ CV';y * ' f y \ '. :.-ή ; / ' w, * * } t ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΠΑΝΝΙΝΠΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ V* ι Λ-Α..;. «* '. ft A 1^>>,- 7 - ^Λ' :.-.. ν -»V-

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕ.Λ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΛΓΕΒΡΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. 1 ) Αν Α και Β είναι δύο ασυμβίβαστα ενδεχόμενα ενός δειγματικού χώρου

ΓΕ.Λ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΛΓΕΒΡΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. 1 ) Αν Α και Β είναι δύο ασυμβίβαστα ενδεχόμενα ενός δειγματικού χώρου ΓΕΛ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 013-014 ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΛΓΕΒΡΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 Ο - Α ( απόδειξη θεωρήματος) 1 ) Αν Α και Β είναι δύο ασυμβίβαστα ενδεχόμενα ενός δειγματικού χώρου Ω, τότε να αποδείξετε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο. Ι) ΚΥΚΛΟΣ 1. Να βρεθεί η εξίσωση του κύκλου που έχει κέντρο το O(0,0) και ι) διέρχεται από το Α( 4, 3) και ιι) εφάπτεται στην 4x 3y+10=0

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο. Ι) ΚΥΚΛΟΣ 1. Να βρεθεί η εξίσωση του κύκλου που έχει κέντρο το O(0,0) και ι) διέρχεται από το Α( 4, 3) και ιι) εφάπτεται στην 4x 3y+10=0 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο Ι) ΚΥΚΛΟΣ 1. Να βρεθεί η εξίσωση του κύκλου που έχει κέντρο το O(0,0) και ι) διέρχεται από το Α( 4, 3) και ιι) εφάπτεται στην 4x 3y+10=0 2. Να βρεθεί η εξίσωση της εφαπτομένης του κύκλου x

Διαβάστε περισσότερα

13 Το απλό κλασικό υπόδειγμα

13 Το απλό κλασικό υπόδειγμα 13 Το απλό κλασικό υπόδειγμα Σκοπός Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι να συνδυάσει τα δύο προηγούμενα κεάλαια και να δώσει μια συνολική εικόνα του απλού μακροοικονομικού υποδείγματος. Θα εξετάσει, επίσης,

Διαβάστε περισσότερα

M. J. Lighthill. g(y) = f(x) e 2πixy dx, (1) d N. g (p) (y) =

M. J. Lighthill. g(y) = f(x) e 2πixy dx, (1) d N. g (p) (y) = Εισαγωγή στην ανάλυση Fourier και τις γενικευμένες συναρτήσεις * M. J. Lighthill μετάφραση: Γ. Ευθυβουλίδης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΤΟΥΣ FOURIER 2.1. Καλές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΓΕΒΡΑ= = = = = = Α =ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΛΓΕΒΡΑ= = = = = = Α =ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΓΕΒΡΑ Α ΥΚΕΙΟΥ ΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑ - ΑΚΗΕΙ ΘΕΩΡΙΑ. Οι πράξεις και οι ιδιότητες τους Αν α, β, γ, δ πραγματικοί αριθμοί τότε ισχύουν οι ιδιότητες : α = β Û α + γ = β + γ Αν γ ¹ 0, α = β Û αγ = βγ αβ = 0 Û α

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 3 ο : Η Παραγωγή της Επιχείρησης και το Κόστος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Το συνολικό προϊόν παίρνει την μέγιστη τιμή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΟΡΙΖΟΥΣΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΟΡΙΖΟΥΣΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ :. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σε κάθε τετραγωνικό πίνακα ) τάξης n θα αντιστοιχίσουμε έναν πραγματικό ( ij αριθμό, τον οποίο θα ονομάσουμε ορίζουσα του πίνακα. Η ορίζουσα θα συμβολίζεται det ή Α ή n n

Διαβάστε περισσότερα

Κ Ω Δ Ι Κ Α Σ Δ Ε Ο Ν Τ Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ

Κ Ω Δ Ι Κ Α Σ Δ Ε Ο Ν Τ Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ Κ Ω Δ Ι Κ Α Σ Δ Ε Ο Ν Τ Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ Ψ η φ ί σ τ η κ ε α π ό τ η Γ ε ν ι κ ή Σ υ ν έ λ ε υ σ η τ ω ν Μ ε λ ώ ν τ ο υ Σ Ε Π Ε τ η ν 1 9 η Ο κ τ ω β ρ ί ο υ 1 9 9 6 Π ρ ό λ ο γ ο ς Τ ο π ρ ώ τ ο α ι ρ ε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ: ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. του Γιώργου Σταμάτη

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ: ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. του Γιώργου Σταμάτη ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ: ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ του Γιώργου Σταμάτη Είναι, νομίζουμε, καιρός να λεχθούν με σαφήνεια ορισμένα πράγματα σχετικά με το μαρξικό πρόβλημα του λεγόμενου μετασχηματισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΠΕΜΠΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης.

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΠΕΜΠΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης. ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΠΕΜΠΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, 17-10-13 Μ. Παπαδημητράκης. 1 Την προηγούμενη φορά αναφέραμε (και αποδείξαμε στην περίπτωση n = 2) το θεώρημα που λέει ότι, αν n N, n 2, τότε για κάθε y 0 υπάρχει μοναδική μηαρνητική

Διαβάστε περισσότερα

Β ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΙΚΩΝ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ Ενδεικτικές Απαντήσεις Γ Λυκείου εκέµβριος 2013 ΟΜΑ Α Α ΟΜΑ Α Β

Β ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΙΚΩΝ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ Ενδεικτικές Απαντήσεις Γ Λυκείου εκέµβριος 2013 ΟΜΑ Α Α ΟΜΑ Α Β ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΙΚΩΝ ΙΩΝΙΣΜΤΩΝ ΣΥΧΡΟΝΟ Ενδεικτικές παντήσεις Λυκείου εκέµβριος 2013 1. α. Σωστό ρχές Οικονοµικής Θεωρίας ΟΜ επιιλογής β. Σωστό γ. Λάθος Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Η Ρ Ι ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

1. Η διαδικασία, με την οποία κάθε στοιχείο ενός συνόλου Α αντιστοιχίζεται σ ένα ακριβώς στοιχείο ενός άλλου συνόλου Β είναι συνάρτηση.

1. Η διαδικασία, με την οποία κάθε στοιχείο ενός συνόλου Α αντιστοιχίζεται σ ένα ακριβώς στοιχείο ενός άλλου συνόλου Β είναι συνάρτηση. Μαθηματικά Γενικής Παιδείας Ανάλυση o Κεφάλαιο ΑΝΑΛΥΣΗ Ερωτήσεις του τύπου «Σωστό - Λάθος». Η διαδικασία, με την οποία κάθε στοιχείο ενός συνόλου Α αντιστοιχίζεται σ ένα ακριβώς στοιχείο ενός άλλου συνόλου

Διαβάστε περισσότερα

Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Msc. In Applied Economics. Lecture 1: Trading in a Ricardian Model

Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Msc. In Applied Economics. Lecture 1: Trading in a Ricardian Model Πάντειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Msc. In Applied Economics Lecture 1: Trading in a Ricardian Model Το Ρικαρδιανό υπόδειγμα με ένα συντελεστή (συνέχεια) 1. Ο μόνος σημαντικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 12 - Ιδιοτιμές και ιδιοδιανύσματα

ΠΛΗ 12 - Ιδιοτιμές και ιδιοδιανύσματα 5 Ιδιοτιμές και ιδιοδιανύσματα Χαρακτηριστικό πολυώνυμο Έστω ο πίνακας Α: Αν από τα στοιχεία της κυρίας διαγωνίου α,α αφαιρέσουμε τον αριθμό λ, τότε προκύπτει ο πίνακας: του οποίου η ορίζουσα είναι η εξής:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ο.Θ. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέματα και Απαντήσεις

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ο.Θ. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέματα και Απαντήσεις Α.Ο.Θ. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέματα και Απαντήσεις Επιμέλεια: Ομάδα Οικονομολόγων http://www.othisi.gr 2 Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

(a) = lim. f y (a, b) = lim. (b) = lim. f y (x, y) = lim. g g(a + h) g(a) h g(b + h) g(b)

(a) = lim. f y (a, b) = lim. (b) = lim. f y (x, y) = lim. g g(a + h) g(a) h g(b + h) g(b) 1 ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΙ Μερική Παράγωγος Μερικές Παράγωγοι Ορισμός 1: a) Εστω f(x y) : U R R μία συνάρτηση δύο μεταβλητών και (a b) ένα σημείο του U. Θεωρούμε ότι μεταβάλλεται μόνο το x ένω το y παραμένει σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 07-08 Πεπερασμένες και Διαιρεμένες Διαφορές Εισαγωγή Θα εισάγουμε την έννοια των διαφορών με ένα

Διαβάστε περισσότερα

Α. Αυτάρκης Οικονομία

Α. Αυτάρκης Οικονομία σελ. από 9 Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Μάθημα: 473 Διεθνής Οικονομική Εαρινό Εξάμηνο 05 Καθηγητής: Γιώργος Αλογοσκούφης Φροντιστής: Αλέκος Παπαδόπουλος 8/5/05 Διαγραμματική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Τρίτη, 6 Ιουνίου 2006 ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΜΑ Α Α Για τις προτάσεις από Α1 μέχρι και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα σε κάθε

Διαβάστε περισσότερα

1.3 Εσωτερικό Γινόμενο

1.3 Εσωτερικό Γινόμενο Εσωτερικό Γινόμενο η Μορφή Ασκήσεων: Μας ζητούν να υπολοίσουμε το εσωτερικό ινόμενο δύο διανυσμάτων Έστω α, β δύο διανύσματα του επιπέδου με α =, β = π ( αβ, ) = Να υπολοισθούν τα εσωτερικά ινόμενα: i

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου ΙΙ. Άσκηση. γραμμάτων του επιθέτου σας (π.χ. για το επίθετο Κοσματόπουλος, οι αριθμοί α ι θα είναι a

Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου ΙΙ. Άσκηση. γραμμάτων του επιθέτου σας (π.χ. για το επίθετο Κοσματόπουλος, οι αριθμοί α ι θα είναι a Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου ΙΙ Άσκηση Θεωρείστε το σύστημα με συνάρτηση μεταφοράς: Y ( s) a s 4 3 a3s a U ( s) s a όπου οι αριθμοί α ι αντιστοιχούν στους αντίστοιχους αριθμούς των 4 πρώτων γραμμάτων του

Διαβάστε περισσότερα

Α1. α. Λ β. Σ γ. Σ δ. Σ ε. Λ

Α1. α. Λ β. Σ γ. Σ δ. Σ ε. Λ Ενδεικτικές Απαντήσεις Γ Λυκείου Φεβρουάριος Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας επιιλογής Α. α. Λ β. Σ γ. Σ δ. Σ ε. Λ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α. δ Α. δ ΟΜΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ Β. Σχολικό βιβλίο, σελ. 5: «Τα οικονομικά αγαθά και οι υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ/ ΣΤΕΦ 4// ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ: ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΩΡΕΣ ΑΣΚΗΣΗ α) Για δεδομένη αρχική ταχύτητα υ, με ποια γωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΕ 14 Διανύσματα. 1 Περιγραφή διανυσμάτων στο χώρο Γεωμετρική περιγραφή: Τα διανύσματα περιγράφονται σαν προσανατολισμένα ευθύγραμμα

ΦΥΕ 14 Διανύσματα. 1 Περιγραφή διανυσμάτων στο χώρο Γεωμετρική περιγραφή: Τα διανύσματα περιγράφονται σαν προσανατολισμένα ευθύγραμμα ΦΥΕ 4 Διανύσματα Περιγραφή διανυσμάτων στο χώρο Γεωμετρική περιγραφή: Τα διανύσματα περιγράφονται σαν προσανατολισμένα ευθύγραμμα τμήματα Δύο διανύσματα θα θεωρούμε ότι είναι ίσα, εάν έχουν το ίδιο μήκος

Διαβάστε περισσότερα

Πα κ έ τ ο Ε ρ γ α σ ί α ς 4 Α ν ά π τ υ ξ η κ α ι π ρ ο σ α ρ µ ο γ ή έ ν τ υ π ο υ κ α ι η λ ε κ τ ρ ο ν ι κ ο ύ ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ο ύ υ λ ι κ ο

Πα κ έ τ ο Ε ρ γ α σ ί α ς 4 Α ν ά π τ υ ξ η κ α ι π ρ ο σ α ρ µ ο γ ή έ ν τ υ π ο υ κ α ι η λ ε κ τ ρ ο ν ι κ ο ύ ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ο ύ υ λ ι κ ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Θ ΕΣΣΑΛ ΙΑΣ ΠΟΛ Υ ΤΕΧ ΝΙΚ Η ΣΧ ΟΛ Η ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ ΑΝΟΛ ΟΓ Ω Ν ΜΗΧ ΑΝΙΚ Ω Ν Β ΙΟΜΗΧ ΑΝΙΑΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ Π Π Σ ΣΥ ΝΟΠ Τ Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε ΣΗ ΠΕ 4 Α Ν Α ΠΤ Υ Ξ Η Κ Α Ι ΠΡ Ο Σ Α Ρ Μ Ο Γ Η ΕΝ Τ Υ ΠΟ Υ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ.6:ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ. ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

ΚΕΦ.6:ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ. ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΕΦ:ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ Τετραγωνικές μορφές: Συναρτήσεις με τύπο Q ν α ι j j, j [ ] ν α α ν αν α νν ν Τ Χ ΑΧ Για παράδειγμα εάν v Q α + α + α + α α + α + α + α δηλ a a a a α + α + α

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο Σωστό, Λάθος, Ο νόμος της φθίνουσας η μη ανάλογης απόδοσης:

ΘΕΜΑ 1ο Σωστό, Λάθος, Ο νόμος της φθίνουσας η μη ανάλογης απόδοσης: ΘΕΜΑ 1ο Για τις προτάσεις από 1 μέχρι και 15 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα σε κάθε αριθμό τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή, και Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΩΝΥΜΑ. Κεφάλαιο 2ο: Ερωτήσεις του τύπου Σωστό-Λάθος

ΠΟΛΥΩΝΥΜΑ. Κεφάλαιο 2ο: Ερωτήσεις του τύπου Σωστό-Λάθος Κεφάλαιο 2ο: ΠΟΛΥΩΝΥΜΑ Ερωτήσεις του τύπου Σωστό-Λάθος 1. * Οι πραγματικοί αριθμοί είναι σταθερά πολυώνυμα. Σ Λ 2. * Το σταθερό πολυώνυμο 0 λέγεται μηδενικό πολυώνυμο. Σ Λ 3. * Κάθε σταθερό και μη μηδενικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. Μερικές έννοιες Η συνάρτηση παραγωγής (, ), όπου είναι το συνολικό προϊόν και και οι συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

1 ΘΕΩΡΙΑΣ...με απάντηση

1 ΘΕΩΡΙΑΣ...με απάντηση 1 ΘΕΩΡΙΑΣ.....με απάντηση ΑΛΓΕΒΡΑ Κεφάλαιο 1 0 Εξισώσεις Ανισώσεις 1. Τι ονομάζεται Αριθμητική και τι Αλγεβρική παράσταση; Ονομάζεται Αριθμητική παράσταση μια παράσταση που περιέχει πράξεις μεταξύ αριθμών.

Διαβάστε περισσότερα

! # % & # ( ) +, . + / ! + & 56789! 4 6::; # < = ? 1 1 ( , 2, ::Α

! # % & # ( ) +, . + / ! + & 56789! 4 6::; # < = ? 1 1 ( , 2, ::Α ! # % & # ( ) +, +. + /! + & 0 1 1 23 4 0 56789! 4 6::; # < = >? 1 1 ( 1 0 1 4, 2, 9 571 6::Α ! #! % & ( ) ( % + , & ( ). / 0 % 1! ( 2 3 & %3 # % 4!, ( 56 4 7889 ! : 0 % 0 ; % ( < 4 4 =! & ; ; >& % ;

Διαβάστε περισσότερα

Σφαιρικές συντεταγμένες (r, θ, φ).

Σφαιρικές συντεταγμένες (r, θ, φ). T T r e r 1 T e r Σφαιρικές συντεταγμένες (r, θ, φ). 1 T e. (2.57) r sin u u e u e u e, (2.58) r r οπότε το εσωτερικό γινόμενο u.t γίνεται: T u T u T u. T ur. (2.59) r r r sin 2.5 Η ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

5 ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΥΟ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ

5 ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΥΟ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ 48 49 5 ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΥΟ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ 5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΟΡΙΣΜΟΣ: Κάθε συνάρτηση : A B με Α R n και Β R ονομάζεται πραγματική συνάρτηση n μεταβλητών ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Ι Αν Α R n και Β R n τότε έχουμε διανυσματική συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ (Εξ. Ιουνίου - 02/07/08) ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ (Εξ. Ιουνίου - 02/07/08) ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ονοματεπώνυμο:......... Α.Μ....... Ετος... ΑΙΘΟΥΣΑ:....... I. (περί τις 55μ. = ++5++. Σωστό ή Λάθος: ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ (Εξ. Ιουνίου - //8 ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (αʹ Αν AB = BA όπου A, B τετραγωνικά και

Διαβάστε περισσότερα

1.3 Εσωτερικό Γινόμενο

1.3 Εσωτερικό Γινόμενο 1 Εσωτερικό Γινόμενο 1 Αν α = ( 1, ) i α β iii και β = ( 1, ), να υπολογίσετε τα εσωτερικά γινόμενα: ii ( α )( β ) α β α + β α iv Αν α =, β = 1 και ( αβ, ) = 15 ο, να υπολογίσετε το α β Με βάση το διπλανό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Διάνυσμα ορίζεται ένα ευθύγραμμο τμήμα στο οποίο έχει ορισθεί ποια είναι η αρχή, ή σημείο εφαρμογής του

Διαβάστε περισσότερα

4 Το άτομο ως παραγωγός (η προσφορά των αγαθών)

4 Το άτομο ως παραγωγός (η προσφορά των αγαθών) 4 Το άτομο ως παραγωγός (η προσφορά των αγαθών) Σκοπός Στο προηγούμενο κεφάλαιο εξετάσαμε τη ζήτηση των αγαθών, η οποία προέρχεται από τα νοικοκυριά (τους καταναλωτές). Τα αγαθά αυτά παράγονται και προσφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Α Κ Α Ι Σ Τ Ρ Α Τ Ι Ω Τ Ι Κ Α Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α

Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Α Κ Α Ι Σ Τ Ρ Α Τ Ι Ω Τ Ι Κ Α Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α Α Ρ Χ Α Ι Α Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Α Κ Α Ι Σ Τ Ρ Α Τ Ι Ω Τ Ι Κ Α Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α Σ η µ ε ί ω σ η : σ υ ν ά δ ε λ φ ο ι, ν α µ ο υ σ υ γ χ ω ρ ή σ ε τ ε τ ο γ ρ ή γ ο ρ ο κ α ι α τ η µ έ λ η τ ο ύ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2. Το µαγνητόφωνο ενός παιδιού είναι καταναλωτό αγαθό

Διαβάστε περισσότερα

Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς.

Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς. ΤΙΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η ΖΗΤΗΣΗ Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς. Χρησιμότητα ενός αγαθού, για τον καταναλωτή, είναι η ικανοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥΣΤΗΝ ΑΛΓΕΒΡΑ. Άρτιοι αριθμοί ονομάζονται οι αριθμοί που διαιρούνται με το 2 και περιττοί εκείνοι

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥΣΤΗΝ ΑΛΓΕΒΡΑ. Άρτιοι αριθμοί ονομάζονται οι αριθμοί που διαιρούνται με το 2 και περιττοί εκείνοι ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥΣΤΗΝ ΑΛΓΕΒΡΑ 1)Ποιοι αριθμοί ονομάζονται άρτιοι και ποιοι περιττοί ; Άρτιοι αριθμοί ονομάζονται οι αριθμοί που διαιρούνται με το 2 και περιττοί εκείνοι που δεν διαιρούνται

Διαβάστε περισσότερα

9 Πολυώνυμα Διαίρεση πολυωνύμων

9 Πολυώνυμα Διαίρεση πολυωνύμων 4ο Κεφάλαιο 9 Πολυώνυμα Διαίρεση πολυωνύμων Α ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Ορισμοί Μονώνυμο του x ονομάζουμε κάθε παράσταση της μορφής ν αx όπου α R, * ν N και x μια μεταβλητή που μπορεί να πάρει οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Α.1.α Α.1.β Α.1.γ Α.1.δ Α.1.ε Α.2 Α.3 Λάθος Σωστό Σωστό Λάθος Σωστό δ β ΘΕΜΑ Β

ΘΕΜΑ Α Α.1.α Α.1.β Α.1.γ Α.1.δ Α.1.ε Α.2 Α.3 Λάθος Σωστό Σωστό Λάθος Σωστό δ β ΘΕΜΑ Β ΘΕΜΑ Α Α.1.α Α.1.β Α.1.γ Α.1.δ Α.1.ε Α.2 Α.3 Λάθος Σωστό Σωστό Λάθος Σωστό δ β ΘΕΜΑ Β Όταν η τιμή του αγαθού παραμένει σταθερή και μεταβάλλεται κάποιος από τους προσδιοριστικούς παράγοντες της προσφοράς,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Τσελεκούνης Μάρκος Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης mtselek@unipi.gr http://www.unipi.gr/unipi/en/mtselek.html Γραφείο 516 Ώρες Γραφείου: Τετάρτη 12:00-14:00 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου

Κεφάλαιο 5. Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου Κεφάλαιο 5 Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου Περίγραμμα Μετρώντας τις αξίες της παραγωγής και της κατανάλωσης Ευημερία και όροι εμπορίου Αποτελέσματα της οικονομικής μεγέθυνσης Αποτελέσματα των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ. 1. Η μέθοδος της μαθηματικής επαγωγής αποτελείται από δυο βήματα :

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ. 1. Η μέθοδος της μαθηματικής επαγωγής αποτελείται από δυο βήματα : ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ 1. Η μέθοδος της μαθηματικής επαγωγής αποτελείται από δυο βήματα : Βήμα 1 ο : Δείχνουμε ότι η πρόταση Ρ( ν ) είναι αληθής για το μικρότερο φυσικό για τον οποίο ζητείται

Διαβάστε περισσότερα

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 1: Σήματα Συνεχούς Χρόνου. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 1: Σήματα Συνεχούς Χρόνου. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής Σήματα και Συστήματα Διάλεξη 1: Σήματα Συνεχούς Χρόνου Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Εισαγωγή στα Σήματα 1. Σκοποί της Θεωρίας Σημάτων 2. Κατηγορίες Σημάτων 3. Χαρακτηριστικές Παράμετροι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΑΡΙΘΜΩΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΓΩΓΗΣ

ΘΕΩΡΙΑ ΑΡΙΘΜΩΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΓΩΓΗΣ ΘΕΩΡΙΑ ΑΡΙΘΜΩΝ - 11 - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΘΕΩΡΙΑ ΑΡΙΘΜΩΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΓΩΓΗΣ Έστω Ρ(ν) ένας ισχυρισµός, ο οποίος αναφέρεται στους θετικούς ακέραιους Αν: i) o ισχυρισµός είναι αληθής για τον ακέραιο 1,

Διαβάστε περισσότερα

Α Ρ Ι Θ Μ Ο Σ : 6.913

Α Ρ Ι Θ Μ Ο Σ : 6.913 Α Ρ Ι Θ Μ Ο Σ : 6.913 ΠΡΑΞΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΟΡΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Σ τ η ν Π ά τ ρ α σ ή μ ε ρ α σ τ ι ς δ ε κ α τ έ σ σ ε ρ ι ς ( 1 4 ) τ ο υ μ ή ν α Ο κ τ ω β ρ ί ο υ, η μ έ ρ α Τ ε τ ά ρ τ η, τ ο υ έ τ ο υ ς δ

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Η ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ y = αx 2 + βx + γ µε α 0

4.2 Η ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ y = αx 2 + βx + γ µε α 0 1. Η ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ y = α + + γ µε α 0 ΘΕΩΡΙΑ 1. Τετραγωνική συνάρτηση : Ονοµάζεται κάθε συνάρτηση της µορφής y = α + + γ, α 0. Γραφική παράσταση της συνάρτησης y = α + + γ, α 0 Η γραφική παράσταση της συνάρτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο ΠΟΛΥΩΝΥΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο ΠΟΛΥΩΝΥΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο ΠΟΛΥΩΝΥΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο ΠΟΛΥΩΝΥΜΑ 10 ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΤΑΞΕΙΣ α ) Ταυτότητες 1. (a-β)(a+β)=a - b. (a ± b ) = a ± ab + b 3 3 3 3. (a ± b ) = a ± 3a b + 3ab

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ/ ΣΤΕΦ 4// ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ: ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΩΡΕΣ ΑΣΚΗΣΗ α) Για δεδομένη αρχική ταχύτητα υ, με ποια γωνία

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα των μη αλληλεπιδραστικών ροών και η σημασία του στην ερμηνεία των ιδιοτήτων των ιδανικών αερίων.

Το σύστημα των μη αλληλεπιδραστικών ροών και η σημασία του στην ερμηνεία των ιδιοτήτων των ιδανικών αερίων. Το σύστημα των μη αλληλεπιδραστικών ροών και η σημασία του στην ερμηνεία των ιδιοτήτων των ιδανικών αερίων. Θεωρώντας τα αέρια σαν ουσίες αποτελούμενες από έναν καταπληκτικά μεγάλο αριθμό μικροσκοπικών

Διαβάστε περισσότερα

A N A B P Y T A ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΥΩΝΥΜΩΝ. 1 (α + β + γ) [(α-β) 2 +(α-γ) 2 +(β-γ) 2 ] και τις υποθέσεις

A N A B P Y T A ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΥΩΝΥΜΩΝ. 1 (α + β + γ) [(α-β) 2 +(α-γ) 2 +(β-γ) 2 ] και τις υποθέσεις ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΥΩΝΥΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ η Αν α +β +γ = αβγ και α + β + γ, να δείξετε ότι το πολυώνυμο P()=(α β) +(β γ) + γ α είναι το μηδενικό πολυώνυμο. Από την ταυτότητα του Euler α +β +γ -αβγ = (α + β + γ)[(α-β)

Διαβάστε περισσότερα

3. Να δειχτει οτι α α. Ποτε ισχυει το ισον; αx + βy = γ

3. Να δειχτει οτι α α. Ποτε ισχυει το ισον; αx + βy = γ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Γραμμικη εξισωση με δυο αγνωστους λεγεται καθε εξισωση της μορφης: 3. Να δειχτει οτι α + α. Ποτε ισχυει το ισον; α + β = γ Λυση της πιο. Aν πανω α, β εξισωσης θετικοι, να ειναι συγκρινεται καθε

Διαβάστε περισσότερα

a n = 3 n a n+1 = 3 a n, a 0 = 1

a n = 3 n a n+1 = 3 a n, a 0 = 1 Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

4.1 Ζήτηση εργασίας στο βραχυχρόνιο διάστημα - Ανταγωνιστικές αγορές

4.1 Ζήτηση εργασίας στο βραχυχρόνιο διάστημα - Ανταγωνιστικές αγορές 4. ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ). ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ζήτηση εργασίας στο σύνολο της οικονομίας ορίζεται ως ο αριθμός εργαζομένων που οι επιχειρήσεις επιθυμούν να απασχολούν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ A)ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΕΣ

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ A)ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ A)ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΕΣ )Να λύσετε τις εξισώσεις : α) χ+= β) 3-χ=4 γ) χ=-6 δ) 4-χ=8 ε) χ- 3 =0 στ) χ- 5 =- )α) Να λυθεί η εξίσωση : (λ-)χ=λ () Ι)Αν λ- 0 λ η () έχει λύση

Διαβάστε περισσότερα

+,./ 0 0, 01 2 /% 0, % 0 0,./ 0 0, 3/, 0 2!4 5 6 /! 47 08

+,./ 0 0, 01 2 /% 0, % 0 0,./ 0 0, 3/, 0 2!4 5 6 /! 47 08 ! # % & ()) +,./ 0 0, 01 2 /% 0, % 0 0,./ 0 0, 3/, 0 2!4 5 6 /! 47 08 ( % / 9 4 : 4 9 0/ ;, 4 %4,? % &= 9 0 /0,04, %, 0 ; 0 79 4,;4 0 Α4 Β %4, %= 4 : 02 9 0/ 4; &= 4,;, 4;4,! 0 9 Χ 0 Α!

Διαβάστε περισσότερα

Θεώρημα Βolzano. Κατηγορία 1 η. 11.1 Δίνεται η συνάρτηση:

Θεώρημα Βolzano. Κατηγορία 1 η. 11.1 Δίνεται η συνάρτηση: Κατηγορία η Θεώρημα Βolzano Τρόπος αντιμετώπισης:. Όταν μας ζητούν να εξετάσουμε αν ισχύει το θεώρημα Bolzano για μια συνάρτηση f σε ένα διάστημα [, ] τότε: Εξετάζουμε την συνέχεια της f στο [, ] (αν η

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη B. Μάθημα: Η Θεωρία σε Ερωτήσεις. Επαναληπτικά Θέματα. Επαναληπτικά Διαγωνίσματα. Επιμέλεια: Κώστας Κουτσοβασίλης. α Ε

Τάξη B. Μάθημα: Η Θεωρία σε Ερωτήσεις. Επαναληπτικά Θέματα. Επαναληπτικά Διαγωνίσματα. Επιμέλεια: Κώστας Κουτσοβασίλης. α Ε Ν β K C Ε -α Ο α Ε Τάξη B Μ -β Λ Μάθημα: Η Θεωρία σε Ερωτήσεις Επαναληπτικά Θέματα Επαναληπτικά Διαγωνίσματα Επιμέλεια: Διανύσματα Ερωτήσεις θεωρίας 1. Πως ορίζεται το διάνυσμα;. Τι λέγεται μηδενικό διάνυσμα;

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες 5,5 γ) Αν τα διανύσματα a, είναι μη μηδενικά και θ είναι η γωνία των a. λ 0. Για ποια από τις παρακάτω τιμές του λ τα διανύσματα a.

Μονάδες 5,5 γ) Αν τα διανύσματα a, είναι μη μηδενικά και θ είναι η γωνία των a. λ 0. Για ποια από τις παρακάτω τιμές του λ τα διανύσματα a. ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΘΕΜΑ 1 ο (Πανελλήνιες θετικής κατεύθυνσης Β Λυκείου 1999) Α. Έστω a ( x1,) y1 και ( x,) y δύο διανύσματα του καρτεσιανού επιπέδου Οxy. α) Να εκφράσετε (χωρίς απόδειξη) το

Διαβάστε περισσότερα