ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Βυζαντινές προσωπογραφίες. Ανίχνευση της Βυζαντινής τεχνοτροπίας στις μορφές του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Βυζαντινές προσωπογραφίες. Ανίχνευση της Βυζαντινής τεχνοτροπίας στις μορφές του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου»"

Transcript

1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Βυζαντινές προσωπογραφίες. Ανίχνευση της Βυζαντινής τεχνοτροπίας στις μορφές του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

2 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Βυζαντινές προσωπογραφίες. Ανίχνευση της Βυζαντινής τεχνοτροπίας στις μορφές του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου» Ηλεκτρονική διεύθυνση: domen- theotok- pplpp.blogspot.gr

3 Παιδαγωγική ομάδα Βορίσης Παναγιώτης Βουρλούμη Μαρία Γαραντζιώτη Βασιλική Καλύβα Στυλιαν Κάλλιστρος Ανδρέας Καμινάρη Ευαγγελία Κούτουλα Κωνσταντίνα Λάζαρης Ανδρέας Μίντζα Ευγενία Μπούτρης Νικηφόρο Νικολόπουλος Δαμιανός Περιστεροπούλου Φωτεινή Στόλλας Βενέδικτος Σπετσιέρης Αλάξανδρος Τσαφαλοπούλου Χριστίνα Τσιγγέλη Βικτώρ Χλιάπα Λήδα Αγραπίδη Ελίνα Βώσου Γεωργία Γιαννοπούλου Δανἀη Γεωργογιάννη Δήμητρα Γούδα Τατιάνα Κουζέλη Αριάδνη Ρέλλου Ειρήνη Ρουσιά Ελένη Σταμούλη Ευγενία Σταυροπούλου Αθηνά Τόλιας Κωνσταντίνος Τσερώνη Καλλιόπη Συντονιστής: Κυριακουλόπουλος Ευάγγελος Συνεργάτες: Τσιγγέλης Μιχάλης Καννά Ελένη Λεούση Αφροδίτη

4

5 ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΑΤΙΟΥ Σχεδιαστικά βήματα: 1. Οριοθέτηση του χώρου. Ορίζουμε το σχεδιαστικό χώρο μας και φέρνουμε τον κεντρικό άξονα ο οποίος μοιράζει το σχεδιαστικό χώρο σε δύο ίσα μέρη. Η πρώτη βασική αναλογία του ματιού είναι οτι το ύψος είναι το μισό του μήκους. ΓΔ= 1/2ΑΒ Ή ΑΒ=2ΓΔ 2. Πλαίσιο σχεδίου Σχηματίζουμε το παραλληλόγραμμο ΑΒΓΔ και με καμπύλες δημιουργούμε το σχήμα του ματιού (βλέπε σχέδιο). Στο σημείο Ε ( ίσο με το 1/3 του ΑΔ) φτιάχνουμε μια ελαφριά καμπή από το εσωτερικό μέρος ώστε να διαμορφωθεί το κάτω βλέφαρο. 3. Μέρη του ματιού. Το ύψος της κόρης ισούται με τα 3/4 του ύψους του ματιού. Έχει στρογγυλό σχήμα και είναι λίγο πεπλατυσμένο στις άκρες. Η κόρη είναι περίπου το μισό της ίριδας και γράφεται μέσα σε αυτή. Σε απόσταση ίση με το ύψος της κόρης γράφουμε μια παράλληλη προς το βλέφαρο πτυχή, η οποία λέγεται υπερβλεφάρια πτυχή.

6

7

8 Συνέχεια στη σχεδίαση των ματιών 1. Οργάνωση χώρου Δημιουργούμε τον κεντρικό κάθετο άξονα του σχεδιαστικού μας χώρου. Στο μέσο του κεντρικού άξονα φέρνουμε τον οριζόντιο άξονα που θα είναι κάθετος προς τον αρχικό κεντρικό άξονα. Για το σχεδιασμό των ματιών ισχύουν οι αναλογίες: τα μάτια έχουν τις ίδιες διαστάσεις. η απόσταση μεταξύ των ματιών είναι ίση με το μήκος ενός ματιού. το μήκος του φρυδιού είναι ίσο με 1 και 1/2 μήκος ματιού και η γραμμή του σχεδόν παράλληλη με το άνω βλέφαρο, από τη μέση τους και μετά αρχίζουν να λεπταίνουν. το ύψος του φρυδιού είναι όσο και το ύψος του ματιού. ο σχεδιασμός του φρυδιού αρχίζει στο 1/2 της απόστασης μεταξύ κεντρικού άξονα και κόγχης ματιού. 2. Τακτική σχεδιασμού. ο σχεδιασμός μας γίνεται με πολύ απαλές γραμμές. δεν ζωγραφίζουμε ποτέ με μονοκονδυλιές. αποφεύγουμε τα σβησίματα. μετά τη σχεδίαση των βλεφάρων ζωγραφίζουμε την ίριδα, την κόρη και τέλος την υπερβλεφάρια πτυχή όπως είδαμε στο 1ο μάθημα. 3. Τελειοποίηση σχεδίου ελέγχουμε την ορθότητα των αναλογιών διορθώνουμε με απαλά σβησίματα οτι μας έχει ξεφύγει από τον κανόνα των αναλογιών. παχαίνουμε στο κέντρο το πάνω βλέφαρο, την εξωτερική πλευρά του κάτω βλεφάρου και τέλος την ίριδα.

9

10

11 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΥΤΗΣ Βήματα σχεδιασμού. 1.Τα σχεδιαστικά μέρη είναι: ο βολβός με τα ρινικά πτερύγια, η ράχη, το ρινικό τρίγωνο. 2. Ορίζουμε τον κεντρικό άξονα και τον χωρίζουμε σε τρία ίσα τμήματα AB=BΓ=ΓΔ 3. Ο βολβός αποτελεί το 1/3 της μύτης. Για την κατασκευή του φτιάχνουμε βοηθητικό τετράγωνο με διαστάσεις όσο το 1/3 της μύτης. Έχει σχήμα ωοειδές και το μέγιστο πλάτος του ΕΖ είναι ίσο με το 1/2 του ύψους του, ενώ στο σημείο που ενώνεται με τη ράχη είναι λίγο μικρότερο. 4. Τα πτερύγια ακολουθούν το σχέδιο του βολβού και στο κάτω μέρος τα ρουθούνια σχεδιάζονται πιο σκούρα. 5. Για το σχεδιασμό της ράχης ορίζουμε τα σημεία Η και Θ λίγο πάνω από τη μέση του ΑΒ. κατόπιν με δύο ανεπαίσθητες ελαφριές καμπύλες ενώνουμε τα ΗΙ και ΘΚ 6. Τέλος φτιάχνουμε το ριζαίο τμήμα ενώνοντας τα ΗΛ και ΘΜ ( ΛΑ = ΛΜ)

12

13

14 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΜΑΤΟΣ Βασικές αναλογίες 1. το μήκος του στόματος είναι ίσο με το μήκος του ματιού. 2. το μήκος του στόματος είναι διπλάσιο από το ύψος. 3. το άνω χείλος αποτελείται από έξι ίσες καμπύλες (τρεις εσωτερικές και τρεις εξωτερικές) Σχεδιαστικά βήματα 1. φέρνουμε τον κεντρικό άξονα του σχεδιαστικού χώρου. 2. πάνω στον κεντρικό άξονα ορίσουμε το ύψος του στόματος (ΓΔ) και στη συνέχεια φέρνουμε την μεσοκάθετο του τμήματος αυτού και πάνω του ορίζουμε το μήκος του στόματος (ΑΒ) που είναι: ΑΒ=2ΓΔ 3. Γράφουμε το βοηθητικό για το σχέδιό μας ορθογώνιο που περνά από τα τέσσερα σημεία(αγβδ) 4. Χωρίζουμε το μήκος (ΑΒ) σε τρία ίσα μέρη ΑΕ=ΕΖ=ΖΒ 5. Φέρνουμε τις έξι καμπύλες του άνω μέρους του στόματος (πάνω χείλος). Ξεκινάμε με την καμπύλη ΗΘ και μετά την παράλληλη αυτής ΕΖ. Κατόπιν σχεδιάζουμε τις ΖΒ και ΕΑ προσέχοντας οτι το μισό σχεδόν μέρος τους ακουμπά πάνω στην ΑΒ. Ακολουθεί ο σχεδιασμός των υπόλοιπων καμπυλών προσέχοντας οτι ξεκινούν από τα σημεία Η και Θ αλλά καταλήγουν στο 1/3 περίπου του ύψους του πάνω χείλους. 6. Το κάτω χείλος είναι μια καμπύλη μικρότερη κατά το 1/3 του πάνω χείλους. Για να το φτιάξουμε μοιράζουμε τις αποστάσεις ΑΕ,ώστε ΑΙ=ΙΕ, και ΖΒ, ώστε ΖΚ=ΚΒ. Έπειτα σχεδιάζουμε το κάτω χείλος προσέχοντας να ακουμπά ελαφρώς στο κάτω μέρος και στρογγυλεύοντάς το στα πλάγια 7. Για την τελική διαμόρφωση παχαίνουμε τις τρεις καμπύλες του κάτω μέρους στο άνω χείλος και το μέσο του κάτω χείλους.

15

16

17 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΥΤΙΟΥ Τα μέρη του αυτιού 1. λοβός 2. πτερύγιο έλικας 3. εσωτερική κοιλότητα κόγχη Αναλογίες σχεδιασμού 1. Το πλάτος του αυτιού είναι το μισό του ύψους. 2. Ο λοβός του αυτιού είναι ίσος με το 1/3 του ύψους και το 1/2 του πλάτους 3. Η κόγχη του αυτιού φτάνει στο 1/3 του ύψους. 4. Η θέση τους πάνω στο πρόσωπο είναι στο ύψος της μύτης. Σχεδιαστικά βήματα 1. Φέρνουμε τον κεντρικό άξονα του χώρου μας. 2. Σχεδιάζουμε ένα ορθογώνιο με τις αναλογίες του ύψους και του πλάτους. (ΑΒ=1/2 ΒΔ) 3. Φέρνουμε τρεις παράλληλες καμπύλες οι οποίες περνούν από την αρχή τον κεντρικό άξονα. 4. Χωρίζουμε το ύψος σε τρία ίσα μέρη. 5. Φτιάχνουμε την εξωτερική γραμμή η οποία περιγράφει το αυτί. στο 1/3 του ύψους η γραμμή στενεύει και μειώνεται το πλάτος στο μισό δημιουργώντας το λοβό. 6. Στη συνέχεια φέρνουμε την εσωτερική γραμμή, η οποία είναι παράλληλη της εξωτερικής. Η εσωτερική γραμμή ξεκινά από το κάτω μέρος στο 1/3 του χώρου και σταματά λίγο πιο πάνω από το 1/3 του ύψους. 7. Σχεδιάζουμε την κόγχη του αυτιού η οποία φτάνει στο 1/2 του πλάτους. 8. Τέλος φέρνουμε μια παράλληλη προς την κόγχη καμπύλη.

18

19

20 Μετωπική στάση ή στάση 4/4 Κατασκευή κεφαλιού και προσώπου. Βασικοί κανόνες. Στη μετωπική στάση των 4/4 ο κεντρικός άξονας του χώρου είναι και άξονας του κεφαλιού. Το κεφάλι έχει σχήμα ωοειδές. Μονάδα μέτρησης στο σχεδιασμό αποτελεί το μήκος της μύτης. Οι διαστάσεις του κεφαλιού είναι 4 μύτες στο ύψος και 3 μύτες στο πλάτος. Οι διαστάσεις του προσώπου είναι 3 μύτες στο ύψος και 2 μύτες στο πλάτος. Σχεδιαστικά βήματα 1. Οργάνωση του χώρου Φέρνουμε τον κεντρικό άξονα του χώρου ο οποίος στη στάση των 4/4 ταυτίζεται με τον άξονα του κεφαλιού. 2. Χωρἰζουμε τον κεντρικό άξονα σε 5 ίσα μέρη και καθορίζουμε το πλάτος σε 3 ίσα μέρη. 3 Δημιουργούμε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με διαστάσεις 5Χ3 μύτες και μέσα σε αυτό σχεδιάζουμε το σχήμα του κεφαλιού το οποίο θα είναι ωοειδές. 4. συνεχίζουμε με το σχεδιασμό του προσώπου το οποίο σχεδιάζεται μέσα στο ωοειδές σχήμα του κεφαλιού. Το ύψος του προσώπου είναι 3 μύτες δηλαδή 1 μύτη κάτω από την κορυφή του κεφαλιού. Το πλάτος του προσώπου είναι 2 μύτες το οποίο μοιράζεται σε ίσες αποστάσεις δεξιά και αριστερά του κεντρικού άξονα. Δηλαδή 1 μύτη στο κέντρο του άξονα, 1/2 μύτη δεξιά και 1/2 μύτη αριστερά του άξονα. 5. Τέλος σχεδιάζουμε το λαιμό, ο οποίος ξεκινά από τη μέση του τέταρτου τετραγώνου ( του προσώπου) και σταματά στη μέση του πέμπτου τετραγώνου, σημείο από το οποίο ξεκινά ο σχεδιασμός του αυχένα πλάτος του είναι ίσο με μιάμιση μύτη

21

22 Τοποθέτηση των χαρακτηριστικών του προσώπου Βασικές αναλογίες Διαστάσεις κεφαλιού: 4 μύτες ύψος επί 3 μύτες πλάτος Διαστάσεις προσώπου: 3 μύτες ύψος επί 2 μύτες πλάτος Μάτι: Ίσο με μισή (1/2) μύτη Αυτί: Ίσο με μια (1) μύτη Στόμα: Ίσο με (1) μάτι Πλάτος λαιμού: Ίσο με μιάμιση (1 και 1/2) μύτη Σχεδιαστικά βήματα 1. Έχουμε σχεδιάσει το κεφάλι και το πρόσωπο εντός του. 2. Τοποθετούμε τη μύτη στο μεσαίο χώρο του προσώπου ( 3ο τετράγωνο) χωρισμένη συμμετρικά στον κεντρικό άξονα. 3. Τα μάτια θα τα ζωγραφίσουμε κάτω από τη γραμμή που διαχωρίζει το κεφάλι σε δύο ίσα μέρη. Οι αναλογίες είναι ίσες με 1/2 μύτη. Η απόσταση μεταξύ των ματιών είναι ίση με 1 μάτι, μοιρασμένη εξίσου δεξιά και αριστερά από τον κεντρικό άξονα. 4. Τα φρύδια μπαίνουν πάνω από τη γραμμή των ματιών. 5. Τα αυτιά μπαίνουν στο ίδιο χώρο με τη μύτη και είναι περίπου όσο και η μύτη. 6. Το στόμα ζωγραφίζεται στο 4ο τετράγωνο, πάνω από τη μέση και ανάμεσα στα μάτια. 7. Με το τέλος της τοποθέτησης των χαρακτηριστικών προβαίνουμε στη βελτίωση της αισθητικής του σχεδίου.

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39 Νιώθω μεγάλη ανάγκη να σας ευχαριστήσω όλους, τον καθένα ξεχωριστά. Πρώτα τους συναδέλφους καθηγητές με τους οποίους συνεργαστήκαμε με υποδειγματικό τρόπο. Νιώθω πραγματικά ευτυχισμένος και αισθάνθηκα την αγάπη σας να με περικλείει. Αλλά και εσάς τους μαθητές που με συνοδέψατε στην υλοποίηση ενός ονείρου ζωής. Σας ευχαριστώ που μας εμπιστευθήκατε εσείς και οι γονείς σας. Σας ευχαριστώ που εργαστήκατε αθόρυβα και δυναμικά. Σας ευχαριστώ που συμμετείχατε ακούραστα σε όλες τις εκδηλώσεις μας. Σας ευχαριστώ για το μεράκι, το αληθινό δόσιμο, την αγάπη για το σχολείο. Σας ευχαριστώ για το ήθος που επιδείξατε. Σας ευχαριστώ γιατί μου δώσατε δύναμη και βεβαιότητα να συνεχίσω. Καλή συνέχεια μικροί μου Κύριοι. Εύχομαι να έχετε μια ζωή πλημμυρισμένη από υγεία, πρόοδο και ανθρωπιά. Θα είμαι κοντά σας όποτε και να με χρειαστείτε. Βαγγέλης Κυριακουλόπουλος.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Ι

ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Ι ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

Στη μορφολογία πρέπει αρχικά να εξετάσουμε το γενικό σχήμα του προσώπου.

Στη μορφολογία πρέπει αρχικά να εξετάσουμε το γενικό σχήμα του προσώπου. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Στη μορφολογία πρέπει αρχικά να εξετάσουμε το γενικό σχήμα του προσώπου. Διακρίνουμε τα εξής σχήματα - Οβάλ - Οβάλ μακρύ - Ορθογωνικό - Στρογγυλό - Τετραγωνικό - Τριγωνικό - Εξαγωνικό - Τραπεζοειδές

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος του μακιγιάζ των ματιών είναι να τους δοθεί ζωντάνια, φωτεινότητα, και να φαίνονται ομορφότερα διορθώνοντας τυχόν ατέλειές τους.

Στόχος του μακιγιάζ των ματιών είναι να τους δοθεί ζωντάνια, φωτεινότητα, και να φαίνονται ομορφότερα διορθώνοντας τυχόν ατέλειές τους. ΜΑΤΙΑ Γενικά Τα μάτια αποτελούν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του προσώπου. Αυτά δίνουν έκφραση και ζωντάνια. Πολλές φορές έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τις προθέσεις κάποιου άλλου από το βλέμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α. Γεωμετρικές κατασκευές. 1. Μεσοκάθετος ευθυγράμμου τμήματος. 2. ιχοτόμος γωνίας. 3. ιχοτόμος γωνίας με άγνωστη κορυφή. 4.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α. Γεωμετρικές κατασκευές. 1. Μεσοκάθετος ευθυγράμμου τμήματος. 2. ιχοτόμος γωνίας. 3. ιχοτόμος γωνίας με άγνωστη κορυφή. 4. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Γεωμετρικές κατασκευές Σκοπός των σημειώσεων αυτών είναι να υπενθυμίζουν γεωμετρικές κατασκευές, που θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στο μάθημα της παραστατικής γεωμετρίας, της προοπτικής, αξονομετρίας

Διαβάστε περισσότερα

(Έκδοση: 05 03 2015)

(Έκδοση: 05 03 2015) (Έκδοση: 05 03 05) Οι απαντήσεις και οι λύσεις είναι αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς των συνεργατών του δικτυακού τόπου http://lisari.blogspot.gr 4η έκδοση: 05 03 05 (συνεχής ανανέωση) Το βιβλίο διατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για το SKETCHPAD Μωυσιάδης Πολυχρόνης - Δόρτσιος Κώστας. Με την εκτέλεση του Sketchpad παίρνουμε το παρακάτω παράθυρο σχεδίασης:

Οδηγίες για το SKETCHPAD Μωυσιάδης Πολυχρόνης - Δόρτσιος Κώστας. Με την εκτέλεση του Sketchpad παίρνουμε το παρακάτω παράθυρο σχεδίασης: Οδηγίες για το SKETCHPAD Μωυσιάδης Πολυχρόνης - Δόρτσιος Κώστας Με την εκτέλεση του Sketchpad παίρνουμε το παρακάτω παράθυρο σχεδίασης: παρόμοιο με του Cabri με αρκετές όμως διαφορές στην αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση 1 η. Σταύρος Κόλλιας

Έκδοση 1 η. Σταύρος Κόλλιας Έκδοση 1 η Σταύρος Κόλλιας Το βιβλίο αυτό γράφτηκε στο πλαίσιο μιας ενημέρωσης, για το Geogebra, που οργάνωσε το παράρτημα της μαθηματικής εταιρείας του νομού Κορινθίας, στους συνάδελφους μαθηματικούς.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου. Μαθηματικά Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου. Μαθηματικά Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Μαθηματικά Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία Τίτλος: «Ο χρυσός Αριθμός Φ» Συντονιστές καθηγητές: Σαββοπούλου Αντιγόνη- ΠΕ 09 Φουρναράκης Φίλιππος ΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

(Έκδοση: 06 12 2014)

(Έκδοση: 06 12 2014) (Έκδοση: 06 04) Οι απαντήσεις και οι λύσεις είναι αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς των συνεργατών του δικτυακού τόπου http://lisari.blogspot.gr η έκδοση: 06 04 (συνεχής ανανέωση) Το βιβλίο διατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Εγχειρίδιο Τοπογραφίας Λευκωσία, Νοέμβριος 2005 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΕΦΟΡΟΥ 3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4 ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ 8 ΧΑΡΤΗΣ 16 ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 013 ΘΕΩΡΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΥΜΝΑΣΙΟΥ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ αγγέλης Α Νικολακάκης Μαθηματικός ΛΙΑ ΛΟΑ Η παρούσα εργασία μου δεν στοχεύει απλά στο κυνήγι του 0, δηλαδή το σύνολο των μονάδων των απολυτήριων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για το Geogebra Μωυσιάδης Πολυχρόνης Δόρτσιος Κώστας

Οδηγίες για το Geogebra Μωυσιάδης Πολυχρόνης Δόρτσιος Κώστας Οδηγίες για το Geogebra Μωυσιάδης Πολυχρόνης Δόρτσιος Κώστας Η πρώτη οθόνη μετά την εκτέλεση του προγράμματος διαφέρει κάπως από τα προηγούμενα λογισμικά, αν και έχει αρκετά κοινά στοιχεία. Αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

2 Η ΕΥΘΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Εισαγωγή

2 Η ΕΥΘΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Εισαγωγή Η ΕΥΘΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Εισαγωγή Η ιδέα της χρησιμοποίησης ενός συστήματος συντεταγμένων για τον προσδιορισμό της θέσης ενός σημείου πάνω σε μια επιφάνεια προέρχεται από την Γεωγραφία και ήταν γνωστή στους

Διαβάστε περισσότερα

Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην ταχύτητα ενός σώματος ή που μπορεί να το παραμορφώσει.

Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην ταχύτητα ενός σώματος ή που μπορεί να το παραμορφώσει. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΔΥΝΑΜΕΙΣ 3.1 Η έννοια της δύναμης 1. Τι είναι δύναμη; Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην ταχύτητα ενός σώματος ή που μπορεί να το παραμορφώσει. 2. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

8. Σύνθεση και ανάλυση δυνάμεων

8. Σύνθεση και ανάλυση δυνάμεων 8. Σύνθεση και ανάλυση δυνάμεων Βασική θεωρία Σύνθεση δυνάμεων Συνισταμένη Σύνθεση δυνάμεων είναι η διαδικασία με την οποία προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τη δύναμη εκείνη που προκαλεί τα ίδια αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ο ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΥΚΛΟΥ 11.3 ΕΓΓΡΑΦΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΓΩΝΩΝ ΣΕ ΚΥΚΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ο ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΥΚΛΟΥ 11.3 ΕΓΓΡΑΦΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΓΩΝΩΝ ΣΕ ΚΥΚΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ο ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΥΚΛΟΥ 113 ΕΓΓΡΑΦΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΓΩΝΩΝ ΣΕ ΚΥΚΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΙΑ Θα ασχοληθούμε με την εγγραφή μερικών βασικών κανονικών πολυγώνων σε κύκλο και θα υπολογίσουμε

Διαβάστε περισσότερα

παράσταση της f τέμνει τον άξονα ψ ψ στο σημείο με τεταγμένη 3 και διέρχεται από το σημείο

παράσταση της f τέμνει τον άξονα ψ ψ στο σημείο με τεταγμένη 3 και διέρχεται από το σημείο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ η (Κατσίποδας Δημήτρης) Δίνονται οι συναρτήσεις f() = με a, β R και g() = 5.Αν η γραφική παράσταση της f τέμνει τον άξονα ψ ψ στο σημείο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ.. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: Σκιώτη Ευαγγελία ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ. Ανδρέας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ 02.08.2012/EL. FCI-STANDARD N o 292 DOGO ARGENTINO

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ 02.08.2012/EL. FCI-STANDARD N o 292 DOGO ARGENTINO 02.08.2012/EL FCI-STANDARD N o 292 DOGO ARGENTINO Η παραπάνω φωτογραφία είναι απλά ένα παράδειγμα και δεν πρόκειται για το τυπικό της φυλής. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Από την αυθεντική έκδοση(ισπανικά) στα Αγγλικά: Κ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΕΥΘΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΥ -ΈΛΛΕΙΨΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΕΥΘΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΥ -ΈΛΛΕΙΨΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ : ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΕΥΘΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΥ -ΈΛΛΕΙΨΗΣ Μια εικόνα μπορεί να περιγραφεί με πολλούς τρόπους. Αν υποθέσουμε ότι έχουμε μια προβολή ψηφιδοπλέγματος, μια εικόνα καθορίζεται πλήρως από το σύνολο των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας: ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «Αναλυτικά Προγράμματα Μαθησιακών Δυσκολιών-Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση» ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Copyright British Council

Copyright British Council ΜΑΘΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ Connecting Classrooms ΜΑΘΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ Το εγχειρίδιο αυτό δημιουργήθηκε για να παρέχει ιδέες, έμπνευση και πρακτική βοήθεια σε εκπαιδευτικούς που σχεδιάζουν καινοτόμα προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΗ Η ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΟΛΗ Η ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΛΗ Η ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ : ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ : ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΣΙΛΙΒΙΓΚΟΣ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΣΙΛΙΒΙΓΚΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΣΙΛΙΒΙΓΚΟΣ ΦΥΣΙΚΗ Α Λυκείου Σαλαμίνα Φυσική Α Λυκείου 2 ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΣΙΛΙΒΙΓΚΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Με το μικρό αυτό βιβλίου θα ήθελα να βοηθήσω τους μαθητές της Α τάξης του Ενιαίου Λυκείου να οργανώσουν

Διαβάστε περισσότερα

Γεωµετρία Α Γυµνασίου. Ορισµοί Ιδιότητες Εξηγήσεις

Γεωµετρία Α Γυµνασίου. Ορισµοί Ιδιότητες Εξηγήσεις Γεωµετρία Α Γυµνασίου Ορισµοί Ιδιότητες Εξηγήσεις Ευθεία γραµµή Ορισµός δεν υπάρχει. Η απλούστερη από όλες τις γραµµές. Κατασκευάζεται µε τον χάρακα (κανόνα) πάνω σε επίπεδο. 1. ύο σηµεία ορίζουν την θέση

Διαβάστε περισσότερα

Το τµήµα που ενώνει τα µέσα δύο πλευρών τριγώνου, είναι παράλληλο προς την τρίτη πλευρά και ίσο µε το µισό της.

Το τµήµα που ενώνει τα µέσα δύο πλευρών τριγώνου, είναι παράλληλο προς την τρίτη πλευρά και ίσο µε το µισό της. 5.3 Εφαρµογές των παραλληλογράµµων 155 5.3 Εφαρµογές των παραλληλογράµµων Α Εφαρµογές στα τρίγωνα Α1 Θεώρηµα 1 Το τµήµα που ενώνει τα µέσα δύο πλευρών τριγώνου, είναι παράλληλο προς την τρίτη πλευρά και

Διαβάστε περισσότερα

Πεδίο, ονομάζεται μια περιοχή του χώρου, όπου σε κάθε σημείο της ένα ορισμένο φυσικό μέγεθος

Πεδίο, ονομάζεται μια περιοχή του χώρου, όπου σε κάθε σημείο της ένα ορισμένο φυσικό μέγεθος ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Πεδίο, ονομάζεται μια περιοχή του χώρου, όπου σε κάθε σημείο της ένα ορισμένο φυσικό μέγεθος παίρνει καθορισμένη τιμή. Ηλεκτρικό πεδίο Ηλεκτρικό πεδίο ονομάζεται ο χώρος, που σε κάθε σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Θετικής Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου

Μαθηματικά Θετικής Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου Μαθηματικά Θετικής Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου Κεφάλαιο ο : Κωνικές Τομές Επιμέλεια : Παλαιολόγου Παύλος Μαθηματικός ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο : ΚΩΝΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ. Ο ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ Ένας κύκλος ορίζεται αν

Διαβάστε περισσότερα

είναι ένα δύσκολο στην κατανόηση θέμα, διότι έχει κατασκευαστεί σε αφηρημένες δομές. Δεδομένου ότι αυτές οι αφηρημένες δομές δεν καλύπτουν τις ζωές

είναι ένα δύσκολο στην κατανόηση θέμα, διότι έχει κατασκευαστεί σε αφηρημένες δομές. Δεδομένου ότι αυτές οι αφηρημένες δομές δεν καλύπτουν τις ζωές 1.1 Η Γεωμετρία Η Γεωμετρία αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο των Μαθηματικών και κατέχει ένα βασικό ρόλο στα προγράμματα σπουδών. Η σημασία της διδασκαλίας της συνδέεται τόσο με τη χρησιμότητά της στην

Διαβάστε περισσότερα