ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ IIB. Εξετάσεις Ιουνίου τέμνει το επίπεδο 4x+3z+5=0 κατά τον κύκλο ακτίνας 42. (2)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ IIB. Εξετάσεις Ιουνίου τέμνει το επίπεδο 4x+3z+5=0 κατά τον κύκλο ακτίνας 42. (2)"

Transcript

1 Α ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ IIB Εξετάσεις Ιουνίου ) Να βρεθεί η εξίσωση της σφαίρας, η οποία έχει κέντρο το σημείο Κ(1,3,) και τέμνει το επίπεδο 4x+3z+5=0 κατά τον κύκλο ακτίνας 4. () ) Να βρεθεί η εξίσωση της κωνικής επιφάνειας η οποία έχει κορυφή το σημείο Ρ(1,1,1) και οδηγό την καμπύλη (c) : y +z =1, x+y+z=0 3) Δίνεται η καμπύλη r(t)=rcosti+rsintj+btk. Να βρεθούν οι εξισώσεις του καθέτου, του ευθειοποιούντος και του εγγυτάτου επιπέδου σε κάθε σημείο της καμπύλης 4) Να εξετασθεί εάν το υποσύνολο W={(α,β,γ)} του R 3 είναι υπόχωρος όταν α) αβ =0, β) λ 1 α+λ β+λ 3 γ=0, λ i R και λ i =σταθερές. 5) Έστω Τ ο τελεστής επί του R 3 οριζόμενος από την σχέση : T(x,y,z)=(x, 4x-y, x+3y-z) α) Να δειχθεί ότι ο Τ είναι αντιστρέψιμος, β) να βρεθεί ο τύπος του Τ -1. 6) Να βρεθούν οι ιδιοτιμές και τα αντίστοιχα ιδιοδιανύσματα των παρακάτω πινάκων: 1 A= , B= και να ελεχθεί εάν διαγωνοποιούνται ή όχι.

2 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ IIB Εξετάσεις Ιουνίου 1999 Β 1) Δίδεται η επιφάνεια (S) με εξίσωση : x +y +z -x+y-4z+=0 και το επίπεδο (Π): 3x-y+z-5=0. Να αναγνωρισθεί η επιφάνεια (S) και να βρεθεί το είδος και τα χαρακτηριστικά της καμπύλης, που είναι η τομή της (S)και του επιπέδου (Π). ) Να βρεθεί η εξίσωση της κυλινδρικής επιφάνειας η οποία έχει οδηγό την καμπύλη (c) f 1 =4y -z +x-8y-8z-=0, f =x+y-z=0 και γενέτειρα παράλληλη προς την ευθεία x=- y=z. 4) Να εξετασθεί εάν το υποσύνολο W={(α,β,γ)} του R 3 είναι υπόχωρος όταν α) αβ=0, β) α=β=γ. 5) Έστω Τ ο τελεστής επί του R 3 οριζόμενος από την σχέση : T(x,y,z)=(x, 4x-y, x+3y-z) α) Να δειχθεί ότι ο Τ είναι αντιστρέψιμος, β) να βρεθεί ο τύπος του Τ -1. 6) Να βρεθούν οι ιδιοτιμές και τα αντίστοιχα ιδιοδιανύσματα των παρακάτω πινάκων: 1 A= , B= και να ελεχθεί εάν διαγωνοποιούνται ή όχι.

3 Α ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ IIB Εξετάσεις Σεπτεμβρίου ) Να βρεθεί η εξίσωση του επιπέδου, που είναι παράλληλο προς τον άξονα ΟΥ και διέρχεται από την τομή των επιπέδων με εξισώσεις x+y+3z=4 και x+y+z=. ) Δίδονται οι αναλυτικές εξισώσεις των ευθειών : (ε 1 ) : x = y = z 3 (ε ) : x = y 3 = z α) Να δειχθεί ότι οι ευθείες αυτές είναι συνεπίπεδες. β) Να βρεθεί η εξίσωση του επιπέδου, που τις περιέχει. 3) Να βρεθεί η εξίσωση της έλλειψης, η οποία βρίσκεται στο επίπεδο x+y+z=0 έχει εστίες τα σημεία F 1 (1,0,-1) και F (0,1,-1) και εκκεντρότητα e=1/ 3. Να βρεθεί η εξίσωση της προβολής της στο επίπεδο ΟΧΖ. 4) Δείξτε ότι τα διανύσματα v=(1+i, i) και w=(1, 1+i) του διαν. χώρου C είναι γραμμικά εξαρτημένα επί του σώματος C και γραμμικά ανεξάρτητα επί του σώματος R. 5) Έστω W ο υπόχωρος που παράγεται από τα πολυώνυμα v 1 (x)=x 3 -x +4x+1, v (x)=x 3 +6x-5, v 3 (x)=x 3-3x +9x-1, v 4 (x)=x 3-5x +7x+5 Να βρεθεί μια βάση και η διάσταση του W. 6) Έστω V ο διαν. χώρος των πολυωνύμων. Να δείξετε ότι η έκφραση : ( fx gx ) 1 ( ), ( ) = fxgxdx ( ) ( ) 0 αποτελεί εσωτερικό γινόμενο : Έστω f(x)=x+, g(x)=x -x-3. Να υπολογιστούν α) (f(x),g(x)), β) f(x), g(x).

4 Β ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ IIB Εξετάσεις Σεπτεμβρίου ) Να βρεθεί η εξίσωση του επιπέδου, που είναι παράλληλο προς το διάνυσμα v 1 =3i-j+k και διέρχεται από την τομή των επιπέδων με εξισώσεις x+y=3 και y+3z=4. ) Δίδονται οι αναλυτικές εξισώσεις των ευθειών : (ε 1 ) : x = y = z 3 (ε ) : x = y 3 = z α) Να δειχθεί ότι οι ευθείες αυτές είναι συνεπίπεδες. β) Να βρεθεί η εξίσωση του επιπέδου, που τις περιέχει. 3) Να βρεθεί η εξίσωση της υπερβολής, η οποία βρίσκεται στο επίπεδο x+y+z=0 έχει εστίες τα σημεία F 1 (1,0,-1) και F (0,1,-1) και εκκεντρότητα e= 3. Να βρεθεί η εξίσωση της προβολής της στο επίπεδο ΟΥΖ. 4) Δείξτε ότι τα διανύσματα v=(1+i, i) και w=(1, 1+i) του διαν. χώρου C είναι γραμμικά εξαρτημένα επί του σώματος C και γραμμικά ανεξάρτητα επί του σώματος R. 5) Έστω U και W οι υπόχωροι του R 4, οι οποίοι ορίζονται ως εξής : U={(α,β,γ,δ) / β+γ+δ=0}, W={(α,β,γ,δ) / α+β=0, γ=δ} Να βρεθεί η διάσταση και μια βάση των υποχώρων i) U, ii) W, iii) U W 6) Ποιές από τις επόμενες εκφράσεις ορίζουν εσωτερικά γινόμενα στον διανυσματικό χώρο C[-1,1] των πραγματικών συνεχών συναρτήσεων που ορίζονται στο κλειστό διάστημα [-1,1], όπου f(x), g(x) C[-1,1]. 1 α) (f,g)= ( 1 ) x f( x) g( x) dx 1 β) (f,g)= x f( x) g( x) dx 1 1

5 Α- ΘΕΜΑ 1 ΘΕΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙβ Να βρεθεί η απόσταση της αρχής των αξόνων από την ευθεία { x+ y z = 1, x+ 3y+ z = } Να βρεθεί η διανυσματική και η καρτεσιανή εξίσωση της κωνικής επιφάνειας με κορυφή το σημείο M 0 ( 1,1, 0) και οδηγό την καμπύλη 4x + z = 4 ΘΕΜΑ 3 Δίνεται η καμπύλη r() t = costi+ sin tj + tk. Να βρεθούν οι εξισώσεις του ΘΕΜΑ 4 καθέτου και του ευθειοποιούντος επιπέδου της καμπύλης στο σημείο αυτής με δ ιανυσματική ακτίνα ( π ) r. 4 Έστω Μ [R] ο διανυσματικός χώρος των τετραγωνικών πινάκων με στοιχεία από το σώμα των πραγματικών αριθμών και W ο υπόχωρος αυτού ο οποίος παράγεται από τους πίνακες A=, B = Να βρεθεί μια ορθοκανονική βάση του χώρου W. Το εσωτερικό γινόμενο T CD, M, CD = Tr DC. ορίζεται από την σχέση: για κάθε [ ] R ( ) ΘΕΜΑ 5 Έστω ότι ο πίνακας ενός γραμμικού μετασχηματισμού T : R την βάση β = { e1 = ( 1, 0 ), e = ( 0,1) } είναι ο ( ) T β 1 1 =. 1 1 R ως προς Να βρεθεί ο πίνακας του μετασχηματισμού ως προς την βάση { w e e, w e e }, δηλαδή ο ( ) β = = + = ΘΕΜΑ 6 Δίνεται ο πίνακας A( x) για τις οποίες ο πίνακας αυτός είναι διαγωνοποιήσιμος. T β. 1 1 = με x R. Να βρεθούν οι τιμές του x 0 0 x

6 -Β- ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙβ ΘΕΜΑ 1 Να βρεθεί η απόσταση του σημείου M ( 1,1, 0) από την ευθεία ΘΕΜΑ { x = z, y = z} Να βρεθεί η διανυσματική και η καρτεσιανή εξίσωση της κυλινδρικής επιφάνειας με οδηγό την καμπύλη διάνυσμα v = 3i+ j + 3k x + 4y = 4 και γενέτειρα παράλληλη προς το ΘΕΜΑ 3 Δίνεται η καμπύλη ( ) cos sin r t = ti+ tj+ tk. Να βρεθούν οι εξισώσεις της ευθείας της εφαπτομένης και της ευθείας της πρώτης καθέτου της καμπύλης στο σημείο αυτής με διανυσματική ακτίνα ( π ) r. 4 3 ΘΕΜΑ 4 Έστω W ο υπόχωρος του διανυσματικού χώρου C [ ] από τα στοιχεία u = ( 1, i,1 ), u = ( 1,,1 i) 1 C ο οποίος παράγεται Να βρεθεί μια ορθοκανονική βάση του χώρου W. Το εσωτερικό γινόμενο ορίζεται από την σχέση: για κάθε, vw = zc+ zc + zc. ΘΕΜΑ vw C με = ( z, z, z ), = ( c, c, c ) Έστω ότι ο πίνακας ενός γραμμικού μετασχηματισμού την βάση β = { e1 = ( 1, 0 ), e = ( 0,1) } είναι ο ( ) 1 1 T β =. 1 1 v w, T : R R ως προς Να βρεθεί ο πίνακας του μετασχηματισμού ως προς την βάση { w e e, w e e }, δηλαδή ο ( ) β = = = + ΘΕΜΑ Δίνεται ο πίνακας A( x) T β. x 0 0 = 1 0 με x R. Να βρεθούν οι τιμές του x για τις οποίες ο πίνακας αυτός είναι διαγωνοποιήσιμος.

7 ΘΕΜΑ 1 (3 μονάδες) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙβ Εξετάσεις Σεπτεμβρίου 000 Δίνονται τα σημεία M 1 ( 0,1,1 ), M ( 1,1, 0 ), M 3 ( 1,, 1) και 4 ( 1,, 1) βρεθούν α) η εξίσωση του επιπέδου ( Π) που είναι παράλληλο προς την ευθεία ( ) M, M περιέχει τα σημεία 3 4 β) η απόσταση των ασυμβάτων ευθειών ( M1M ) και ( M 3M 4) -Α- M. Να M M και γ) η εξίσωση του επιπέδου που περιέχει τα σημεία M 3, M 4και είναι κάθετο στο επίπεδο ( Π ). ΘΕΜΑ ( μονάδες) Να βρεθεί η διανυσματική και η καρτεσιανή εξίσωση της επιφάνειας που παράγεται από την περιστροφή της καμπύλης { x 0, z ln y} ΘΕΜΑ 3 ( μονάδες) Να αποδείξετε ότι το σύνολο ( ) = = γύρω από τον z-άξονα. {,,, /, } 1 V = x y z w x= w y= z είναι διανυσματικός υπόχωρος του R 4 και να βρείτε μια βάση του υπόχωρου αυτού. ΘΕΜΑ 4 (1 μονάδα) Δίνεται ο γραμμικός μετασχηματισμός 3 T : T x, y = 3 x y, x+ 4 y, 5x 6y και οι βάσεις R R με ( ) ( ) { w1 ( 1,3 ), w ( 1, 4) } του R και { 1 ( 1,1,1 ), ( 1,1, 0 ), 3 ( 1, 0, 0) } β και β, δηλαδή ο ( T ) β = = = β = u = u = u = του R 3. Να βρεθεί ο πίνακας του μετασχηματισμού ως προς τις βάσεις ΘΕΜΑ 5 ( μονάδες) Δίνεται ο πίνακας διαγωνοποίησης ο πίνακας β β A = 1 0. Να υπολογισθεί, με την μέθοδο της ν Α όπου ν Ν.

8 -Β- ΘΕΜΑ 1 (3 μονάδες) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙβ Δίνονται οι ευθείες ε : 1 { x = y= z } και ε : { x + y = 1, z = 1 }, Να βρεθούν α) η εξίσωση του επιπέδου ( Π) που είναι παράλληλο προς την ευθεία ( ε 1 ) και περιέχει την ευθεία ( ε ) β) η απόσταση των ασυμβάτων ευθειών ( ε 1 ) και ( ε ) γ) η εξίσωση του επιπέδου που περιέχει την ευθεία ( ε ) και είναι κάθετο στο επίπεδο ( Π ). ΘΕΜΑ ( μονάδες) Να βρεθεί η διανυσματική και η καρτεσιανή εξίσωση της επιφάνειας που παράγεται από y την περιστροφή της καμπύλης { x 0, z e } ΘΕΜΑ 3 ( μονάδες) Να αποδείξετε ότι το σύνολο ( ) = = γύρω από τον z-άξονα. {,,, / 0} V = x y z w y z+ w = είναι διανυσματικός υπόχωρος του R 4 και να βρείτε μια βάση του υπόχωρου αυτού. ΘΕΜΑ 4 (1 μονάδα) Δίνεται ο γραμμικός μετασχηματισμός T : 3 R R με T( x, y, z) = ( x+ y z, 3x y+ 4z) { 1 3 } και οι βάσεις β = = ( 1,1,1 ), = ( 1,1, 0 ), = ( 1, 0,0) { 1 ( 1,3 ), ( 1, 4) } u u u του R 3 και β = w = w = του R. Να βρεθεί ο πίνακας του μετασχηματισμού ως προς τις βάσεις β και β, δηλαδή ο ( T ) β β. ΘΕΜΑ 5 ( μονάδες) Δίνεται ο πίνακας 1 1 A = Να υπολογισθεί, με την μέθοδο της 0 0 διαγωνοποίησης ο πίνακας ν Α όπου ν Ν.

9 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ IIB Εξετάσεις Ιουνίου 001 Α (Μεταφερομένη Εξεταστική περίοδος) 1) Ποιες από τις παρακάτω εκφράσεις αποτελούν εσωτερικό γινόμενο στον διανυσματικό χώρο V=R 3 και γιατί: Α) (v,u)= v u B) (v,u)= v u cos 3 θ, Γ) (v,u)= v u cosθ ) Έστω V ο διαν. χώρος των τετραγωνικών πινάκων τύπου επί του σώματος R και Μ ο πίνακας : M= 1. Θεωρούμε τον τελεστή Τ : V V που ορίζεται από την σχέση T : 3 4 A V T(A) MA. Να βρεθεί η παράσταση του τελεστή Τ υπό μορφή πίνακα ως προς την συνήθη βάση του V που είναι : E 1 = 1 0, E = 0 1, E 3 = 0 0, E 4 = Να βρεθεί το ίχνος του Τ και η παράσταση του τυχαίου διανύσματος Α 3) Δίνεται η καμπύλη C με διανυσματική παραμετρική εξίσωση r(u) = x(u)i + y(u) j + z(u)k. Να βρεθεί η επιφάνεια που παράγεται κατά την μετατόπιση της καμπύλης C παράλληλα προς το διάνυσμα w = α i +β j+γk. Εφαρμογή για την καμπύλη z=siny με 0 y π και w = i. Κάντε ένα πρόχειρο σχέδιο της επιφάνειας από x=0 έως x=8. Στην νέα θέση της καμπύλης που αντιστοιχεί για x=8, περιστρέψτε την καμπύλη γύρω από τον άξονα με εξισώσεις x=8, y=0,z=0 κατά γωνία π/. Ποια είναι η εξίσωση του νέου τμήματος της επιφάνειας; 4) Δίδεται η καμπύλη C με διανυσματική παραμετρική εξίσωση r(u) = x(u)i + y(u) j + z(u)k και το επίπεδο Ax+By+Γz=Δ. Να βρείτε τις συνθήκες που πρέπει να ισχύουν για να τέμνει η καμπύλη το επίπεδο. Εφαρμόστε τα παραπάνω για την καμπύλη r(u)=ui+u j+(u-)k και το επίπεδο x-y+3z=- 5) Δίνεται η καμπύλη C με διανυσματική παραμετρική εξίσωση: r(t)=ti+t j+αt 3 k Να προσδιοριστεί η σταθερά α έτσι ώστε η τιμή της καμπυλότητας και της στρέψης να ταυτίζονται σε κάθε σημείο, δηλ. κ(t)=τ(t) t

10 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ IIB Εξετάσεις Ιουνίου 001 Β 1) Ποιες από τις παρακάτω εκφράσεις ορίζουν γραμμικούς μετασχηματισμούς και σε ποιους χώρους και γιατί; Α) T(x,y)=(x+1, 3y, y-x) B) T(x,y)=( x,0) Γ) T(x,y)=(xy,y) Δ) T(x,y,z)=(z,x,y) E) T(x,y)=(cosx, siny) ) Δίνεται ο τελεστής T : R 3 R, Τ(x,y,z)=(3x+y-4z, x-5y+3z) α) Να βρεθεί η παράσταση του Τ που αντιστοιχεί ως προς τις βάσεις : {f 1 =(1,1,1), f =(1,1,0), f 3 =(1,0,0)} του R 3 και {g 1 =(1,3), g =(,5)} του R β) Να επαληθευθεί η σχέση [ T] g f [v] f =[T(v)] g 3) Δίνεται η καμπύλη C με διανυσματική παραμετρική εξίσωση r(u) = x(u)i + y(u) j + z(u)k. Να βρεθεί η επιφάνεια που παράγεται κατά την μετατόπιση της καμπύλης C παράλληλα προς το διάνυσμα w = α i +β j+γk. Εφαρμογή για την καμπύλη z=sinx και w = j. Κάντε ένα πρόχειρο σχέδιο της επιφάνειας. Κάντε ένα πρόχειρο σχέδιο της επιφάνειας. Στην νέα θέση της καμπύλης που αντιστοιχεί για y=8, περιστρέψτε την καμπύλη γύρω από τον άξονα με εξισώσεις y=8, z=0 κατά γωνία π/. Ποια είναι η εξίσωση του νέου τμήματος της επιφάνειας; 4) Δίδεται η καμπύλη C με διανυσματική παραμετρική εξίσωση r(t) = x(t)i + y(t) j + z(t)k και το επίπεδο Ax+By+Γz=Δ. Να βρείτε τις συνθήκες που πρέπει να ισχύουν για να τέμνει η καμπύλη το επίπεδο. Εφαρμόστε τα παραπάνω για την καμπύλη r(t)=(t-)i+tj+t k και το επίπεδο 3x+y-z= 5) Δίνεται η καμπύλη C με διανυσματική παραμετρική εξίσωση: r(t)=ti+βt j+/3t 3 k Να προσδιοριστεί η σταθερά β έτσι ώστε η τιμή της καμπυλότητας και της στρέψης να ταυτίζονται σε κάθε σημείο, δηλ. κ(t)=τ(t) t

11 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ IIB Εξετάσεις Σεπτεμβρίου 001 Α 1) Έστω U, W οι εξής υπόχωροι του R 3 : U={(α,β,γ) / α+β+γ=0}, W={(0,0,γ) / γ R} Να δειχθεί ότι R 3 =U+W. Είναι το άθροισμα αυτό ευθύ ; ) Έστω W ο υπόχωρος του R 4 που παράγεται από τα διανύσματα : v 1 =(1,-,5,-3), v (,3,1,-4), v 3 =(3,8,-3,-5) α) Να βρεθεί μια βάση και η διάσταση του W. β) Να επεκταθεί η βάση αυτή σε μια βάση όλου του χώρου R 4. 3) Έστω v, u ιδιοδιανύσματα του τελεστή Α που αντιστοιχούν σε διακεκριμένες ιδιοτιμές. Εξετάστε εάν το διάνυσμα αv+βu, (α 0, β 0), μπορεί να είναι ιδιοδιάνυσμα του Α. 4) Δίνονται οι αναλυτικές εξισώσεις της ευθείας (ε) : x-1= y =z-3. Να βρεθεί η εξίσωση της προβολής της πάνω στο επίπεδο (Π 1 ) με εξίσωση : x-y+4z-3=0 5) Να βρεθεί η εξίσωση της κυλινδρικής επιφάνειας με οδηγό την καμπύλη : z=0, y=x και γενέτειρα παράλληλη προς την ευθεία : x-y+z=0, x+5y-z-4=0. 6) α) Πως ορίζεται η καμπυλότητα μιας καμπύλης. β) Να δείξετε ότι εάν η καμπυλότητα μιας καμπύλης είναι εκ ταυτότητος μηδέν, τότε η καμπύλη είναι ευθεία γραμμή.

12 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ IIB Εξετάσεις Σεπτεμβρίου 001 Β 1) Έστω V, W οι εξής υπόχωροι του R 3 : V={(α,β,γ) / α=γ}, W={(0,0,γ) / γ R} Να δειχθεί ότι R 3 =V+W. Είναι το άθροισμα αυτό ευθύ ; ) Έστω W ο υπόχωρος που παράγεται από τα πολυώνυμα v 1 (x)=x 3 -x +4x+1, v (x)=x 3 +6x-5, v 3 (x)=x 3-3x +9x-1, v 4 (x)=x 3-5x +7x+5 Να βρεθεί μια βάση και η διάσταση του W. 3) Να δειχθεί ότι εάν κάθε διάνυσμα του χώρου V είναι ιδιοδιάνυσμα του τελεστή Α, τότε Α=λΙ, (λ R). 4) Δίνονται οι αναλυτικές εξισώσεις της ευθείας (ε) : x-1= y =z-3. Να βρεθεί η εξίσωση της προβολής της : πάνω στο επίπεδο (Π ) με εξίσωση : x-y+3z-3=0. 5) Να βρεθεί η εξίσωση της κυλινδρικής επιφάνειας με οδηγό την καμπύλη : xy=1, z=0 και γενέτειρα παράλληλη προς την ευθεία που ορίζεται από τα σημεία Α(,3,4) και Β(3,4,5). 6) α) Πως ορίζεται η στρέψη μιας καμπύλης. β) Να δείξετε ότι εάν η στρέψη μιας καμπύλης είναι εκ ταυτότητος μηδέν, τότε η καμπύλη είναι επίπεδη.

13 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ IIB Εξετάσεις Ιουνίου 00 (μεταφερομένη) Α 1) Δίνεται ο μετασχηματισμός T : R 3 R 3 που ορίζεται από τη σχέση: T(x,y,z)=(x+3z, y+4z, z) α) Να αποδειχθεί ότι ο T είναι γραμμικός. β) Να βρεθούν οι ιδιοτιμές και τα ιδιοδιανύσματα του Τ. γ) Ελέγξτε εάν ο Τ είναι αντιστρέψιμος και σε θετική περίπτωση να βρεθεί ο αντίστροφος. δ) Να βρεθεί η παράταση του T ως προς την βάση B={u 1 =(1,0,1), u =(0,1,1), u 3 =(1,1,1)) ) Θεωρούμε τον διανυσματικό χώρο V=R 3 και την απεικόνιση f : R 3 R 3 R f : (v, u) f(v, u) p 1 v 1 u 1 + p v u + p 3 v 3 u 3 όπου v=v 1 i+ v j+ v 3 k, u=u 1 i+ u j+ u 3 k και p 1, p, p 3 τυχαίοι θετικοί αριθμοί. Να δειχθεί ότι η απεικόνιση f ορίζει ένα εσωτερικό γινόμενο επί του R 3. 3) Έστω V ο διανυσματικός χώρος των συνεχών πραγματικών συναρτήσεων f : R R επί του σώματος των πραγματικών αριθμών. Ποια από τα παρακάτω υποσύνολα του V είναι διανυσματικοί υπόχωροι επί του σώματος των πραγματικών αροθμών; α) Το σύνολο όλων των πραγματικών πολυωνύμων βαθμού ακριβώς n. β) Το σύνολο όλων των πραγματικών πολυωνύμων βαθμού > n. γ) Το σύνολο όλων των πραγματικών πολυωνύμων βαθμού n. () 4) Τι παριστάνουν στον χώρο R 3 οι παρακάτω εκφράσεις: α) x+y=5 β) x +3y =5 γ) x α y β z γ = = v w s Τι παριστάνουν οι παράμετροι α, β, γ, v, w, s; (1) 5) Να βρεθεί η εξίσωση του επιπέδου που διέρχεται από την τομή των επιπέδων (Π 1 ): 7x+z-6=0, (Π ) : 17x+y-18=0 και από το σημείο Ρ(1,,). 6) Δίνεται η κυλινδρική ελλειπτική επιφάνεια (S) με εξίσωση x +3y =1 και το σημείο P 0 (4,,3). Να βρεθεί η εξίσωση του επιπέδου που περιέχει το σημείο P 0 και εφάπτεται της επιφάνειας S.

14 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ IIB Εξετάσεις Ιουνίου 00 Β 1) Δίνεται ο μετασχηματισμός T : R 3 R 3 που ορίζεται από τη σχέση: T(x,y,z)=(y, x-z, -x+y+z) α) Να αποδειχθεί ότι ο T είναι γραμμικός. β) Να βρεθούν οι ιδιοτιμές και τα ιδιοδιανύσματα του Τ. γ) Ελέγξτε εάν ο Τ είναι αντιστρέψιμος και σε θετική περίπτωση να βρεθεί ο αντίστροφος. δ) Να βρεθεί η παράταση του T ως προς την βάση B={u 1 =(1,1,0), u =(1,1,1), u 3 =(1,0,1)) ) Θεωρούμε τον διανυσματικό χώρο V=R και την απεικόνιση f : R R R f : (v, u) f(v, u) v 1 u 1 -v 1 u -v u 1 +3v u όπου v=v 1 i+ v j, u=u 1 i+ u j. Να δειχθεί ότι η απεικόνιση f ορίζει ένα εσωτερικό γινόμενο επί του R. 3) Έστω C[0, 1] ο διανυσματικός χώρος των συνεχών πραγματικών συναρτήσεων επί του σώματος R των πραγματικών αριθμών, που ορίζονται στο κλειστό διάστημα [0, 1]. Ποια από τα επόμενα υποσύνολα του είναι διανυσματικοί υπόχωροι επί του σώματος των πραγματικών αριθμών; (i) {f C[0,1] f(1) = 0 } (ii) {f C[0,1] f(1) = 1 } (iii) {f C[0,1] f(0) = f(1) } () 4) Τι παριστάνουν στο χώρο R 3 οι παρακάτω εκφράσεις: α) x+8z=5 β) 4x +y =5 γ) r = r1+λ( r r1) +μv Τι παριστάνουν τα διανύσματα r, r 1, r, v και οι παράμετροι λ, μ; (1) 5) Να βρεθεί η εξίσωση του επιπέδου που διέρχεται από την τομή των επιπέδων (Π 1 ): 8x+3y-6=0, (Π ) : y+3z-8=0 και από το σημείο Ρ(,,1). 6) Δίνεται ο κύλινδρος Κ με εξίσωση x +y =5 και το σημείο P 0 (7,1,3). Να βρεθεί η εξίσωση του επιπέδου που περιέχει το σημείο P 0 και εφάπτεται του κυλίνδρου Κ.

15 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ IIB Εξετάσεις Σεπτεμβρίου 00 Α 1) Δίνεται το υποσύνολο V του R 4 που ορίζεται ως εξής: V={(x 1, x, x 3, x 4 ) / x 1 +x =x 3 +x 4 }. α) Να δειχθεί ότι το V είναι διανυσματικός υπόχωρος του R 4 και β) να βρεθεί μια βάση του και η διάσταση του. ) Έστω ο διανυσματικός χώρος V=R 3 επί του σώματος R. Θεωρούμε την συνήθη βάση B e ={e 1 =(1,0,0), e =(0,1,0), e 3 =(0,0,1)} και τον τελεστή T : R 3 R 3, του οποίου η παράσταση υπό μορφή πίνακα ως προς την βάση Β e είναι: 0 T = [ ] Be α) Να βρεθεί η παράσταση του Τ ως προς την βάση B f ={f 1 =(,3,5), f =(1,0,0), f 3 =(0,1,- 1)}. β) Να βρεθούν οι διανυσματικοί υπόχωροι Im(T), Ker(T) και οι διαστάσεις τους. 3) Έστω ο διανυσματικός χώρος P 3 (x) των πολυωνύμων 3 ου βαθμού. Θεωρούμε την απεικόνιση T: P 3 (x) P 3 (x) που ορίζεται από την σχέση: dx T : f(x) T(f(x) ( + + ) d x 3x f(x) όπου f(x) πολυώνυμο 3 ου βαθμού. α) Να δείξετε ότι η απεικόνιση αυτή είναι γραμμική. β) Nα βρείτε την παράσταση της υπό μορφή πίνακα ως προς την βάση Β={1, x, x, x 3 } 4) Να βρεθεί η ευθεία (η), που διέρχεται από το σημείο Ρ(1,0,-1) και είναι κάθετη στην ευθεία (ε) : x-3= y 4 3 =-z 5) Δίνεται η σφαίρα S με εξίσωση x +y +z =9 και το σημείο της Ρ(1,,-). Να βρεθεί η εξίσωση του εφαπτομενικού επιπέδου της σφαίρας στο σημείο Ρ και η εξίσωση της τομής του επιπέδου αυτού με το επίπεδο x-y+6z=3. 6) Δείξτε ότι η καμπύλη r(t)=αcosti+βsintj+(cost+γ)k είναι επίπεδη. Να βρείτε την εξίσωση του επιπέδου.

16 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ IIB Εξετάσεις Ιουνίου 00 B 1) Δίνεται το υποσύνολο V του R 4 που ορίζεται ως εξής: V={(x 1, x, x 3, x 4 ) / x 1 - x =x 3 -x 4 }. α) Να δειχθεί ότι το V είναι διανυσματικός υπόχωρος του R 4 και β) να βρεθεί μια βάση του και η διάσταση του. ) Έστω ο διανυσματικός χώρος V=R 3 επί του σώματος R. Θεωρούμε την συνήθη βάση B e ={e 1 =(1,0,0), e =(0,1,0), e 3 =(0,0,1)} και τον τελεστή T : R 3 R 3, του οποίου η παράσταση υπό μορφή πίνακα ως προς την βάση Β e είναι: 1 0 T = [ ] Be α) Να βρεθεί η παράσταση του Τ ως προς την βάση B f ={f 1 =(3,,1), f =(1,0,-), f 3 =(0,0,1)}. β) Να βρεθούν οι διανυσματικοί υπόχωροι Im(T), Ker(T) και οι διαστάσεις τους. 3) Έστω ο διανυσματικός χώρος P 3 (x) των πολυωνύμων 3 ου βαθμού. Θεωρούμε την απεικόνιση T: P 3 (x) P 3 (x) που ορίζεται από την σχέση: dx T : f(x) T(f(x) ( + + ) d x 3x f(x) όπου f(x) πολυώνυμο 3 ου βαθμού. α) Να δείξετε ότι η απεικόνιση αυτή είναι γραμμική. β) Nα βρείτε την παράσταση της υπό μορφή πίνακα ως προς την βάση Β={1, x, x, x 3 } 4) Να βρεθεί το ίχνος της καθέτου από το σημείο Ρ(1,0,-1) προς την ευθεία : x 3 y 4 z = = ) Δίνεται ο κύλινδρος Κ με εξίσωση x +y =5 και το σημείο του Ρ(3,4,). Να βρεθεί η εξίσωση του εφαπτομενικού επιπέδου του κυλίνδρου στο σημείο Ρ και η εξίσωση της τομής του επιπέδου αυτού με το επίπεδο x+y-z=. 6) Δείξτε ότι η καμπύλη r(t)=αsinti+βcosj+(sint+γ)k είναι επίπεδη. Να βρείτε την εξίσωση του επιπέδου.

17 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ IIB Εξετάσεις Ιουνίου 003 Α 1) Έστω T : R 3 R 3 η γραμμική απεικόνιση που ορίζεται από την σχέση T(x,y,z)=(x-y+3z, x+4y+z, -5y+z) Να βρεθεί μια βάση και η διάσταση α) της εικόνας U=ImT και β) του πυρήνος W=kerT ) Δίνεται ο πίνακας A( x) τις οποίες ο πίνακας αυτός είναι διαγωνοποιήσιμος. 1 1 = με x R. Να βρεθούν οι τιμές του x για 0 0 x 3) Μια επίπεδη ελαστική μεμβράνη έχει σχήμα κύκλου, του οποίου η περιφέρεια έχει εξίσωση x +y =1. Τεντώνουμε την μεμβράνη έτσι ώστε ένα σημείο της P(x,y) να μεταφέρεται στο σημείο Q(x,y ) βάσει της σχέσης : x = 5 3 x y 3 5 y Nα βρεθούν τα σημεία της μεμβράνης, των οποίων τα αντίστοιχα διανύσματα θέσης δεν περιστρέφονται κατά το τέντωμα της. Να βρεθεί το νέο σχήμα της μεμβράνης. 4) Να βρεθεί η ευθεία (η), που διέρχεται από το σημείο Ρ(1,0,-1) και είναι κάθετη στην ευθεία (ε) : x-3= y 4 3 =-z 5) Θεωρούμε την σφαίρα (Σ) x +y +z =4 και το επίπεδο (Π) 3x+8y-4z=10. Να βρεθεί η εξίσωση του επιπέδου (Π 1 ) που είναι παράλληλο προς το επίπεδο (Π) και εφάπτεται της σφαίρας (Σ). 6) α) Το σημείο στον άξονα ΟΧ με τετμημένη 5 β) κενό σύνολο γ) την ευθεία, που τέμνει κάθετα τον άξονα ΟΧ στο σημείο x=5 δ) το επίπεδο, που τέμνει κάθετα τον άξονα ΟΧ στο σημείο x=5

18 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ IIB Εξετάσεις Ιουνίου 003 Β 1) Έστω T : R 3 R 3 η γραμμική απεικόνιση που ορίζεται από την σχέση T(x,y,z)=(x-y+6z, x+y-3z, 3x-y+3z) Να βρεθεί μια βάση και η διάσταση α) της εικόνας U=ImT και β) του πυρήνος W=kerT ) Δίνεται ο πίνακας A( x) x 0 0 = 1 0 με x R. Να βρεθούν οι τιμές του x για τις οποίες ο πίνακας αυτός είναι διαγωνοποιήσιμος. 3) Μια επίπεδη ελαστική μεμβράνη έχει σχήμα κύκλου, του οποίου η περιφέρεια έχει εξίσωση x +y =1. Τεντώνουμε την μεμβράνη έτσι ώστε ένα σημείο της P(x,y) να μεταφέρεται στο σημείο Q(x,y ) βάσει της σχέσης : x 3 x = y 3 y Nα βρεθούν τα σημεία της μεμβράνης, των οποίων τα αντίστοιχα διανύσματα θέσης δεν περιστρέφονται κατά το τέντωμα της. Να βρεθεί το νέο σχήμα της μεμβράνης. 4) Να βρεθεί το ίχνος της καθέτου από το σημείο Ρ(1,0,-1) προς την ευθεία : x 3 y 4 z = = (1.5) ) Θεωρούμε την σφαίρα (Σ) x +y +z =5 και το επίπεδο (Π) x-3y+4z=30. Να βρεθεί η εξίσωση του επιπέδου (Π 1 ) που είναι παράλληλο προς το επίπεδο (Π) και εφάπτεται της σφαίρας (Σ). 6) Ποιο σημειοσύνολο παριστάνει η εξίσωση y=5 α) στον άξονα ΟΧ β) στον άξονα ΟΥ γ) στο επίπεδο ΟΧΥ δ) στο χώρο ΟΧΥΖ

19 A ΘΕΜΑ 1 Έστω U( S) ο υπόχωρος του ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙβ R που παράγεται από το σύνολο S = {( 1, 0, 1,1 ), (, 1, 0,1 ), ( 1,1,,1) }. Να αποδείξετε ότι το διάνυσμα x = ( 1,3,3, ) στον U( S) και να βρεθεί μια βάση του U( S) που να περιέχει το x. ΘΕΜΑ ανήκει Δίνεται ο πίνακας x+ 1 1 x+ 1 με x R. Να βρεθούν οι τιμές του x για τις οποίες ο 1 1 x + 1 πίνακας αυτός είναι διαγωνοποιήσιμος. ΘΕΜΑ 3 = +, όπου u ( x, x ) Να αποδείξετε ότι η έκφραση uv, xy 1 1 xy 1 xy 1 3xy (, ) v = y y ορίζει εσωτερικό γινόμενο στον χώρο 1 R =, 1 ΘΕΜΑ 4 Να βρεθεί η απόσταση της αρχής των αξόνων από την ευθεία { x y 3z 4, x y z } + + = + + = και η εξίσωση της ευθείας η οποία φέρεται από την αρχή των αξόνων και είναι κάθετη στην προϋγούμενη ευθεία. ΘΕΜΑ 5 Θεωρούμε την σφαίρα x + y + z = 4 και το επίπεδο (Π) με εξίσωση x+ y+ z = 5. Να βρεθούν οι εξισώσεις των επιπέδων που είναι παράλληλα στο ανωτέρω επίπεδο και εφάπτονται της σφαίρας καθώς επίσης και την απόσταση των επιπέδων αυτών από το επίπεδο (Π).

20 Β ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙβ ΘΕΜΑ 1 T : V Έστω 1 0 A = ο πίνακας ενός γραμμικού μετασχηματισμού V ως πρός την βάση { v, v, v } ενός χώρου V. Να βρεθεί ο πίνακας του 1 3 μετασχηματισμού αυτού ως προς την βάση { = +, = +, = } u v v v u v v v u v v του χώρου V ΘΕΜΑ Δίνεται ο πίνακας x 1 0 x 1 οποίες ο πίνακας αυτός είναι διαγωνοποιήσιμος. με x R. Να βρεθούν οι τιμές του x για τις ΘΕΜΑ 3 Να αποδείξετε ότι η έκφραση uv = x1y1 x1y xy1 + 5xy, όπου u = ( x, x ), v = ( y, y ) 1 1 ορίζει εσωτερικό γινόμενο στον χώρο R. ΘΕΜΑ 4 Να βρεθεί η απόσταση της αρχής των αξόνων από την ευθεία { 4x 3y z 1, x y 3z 1} + = + = και η εξίσωση της ευθείας η οποία φέρεται από την αρχή των αξόνων και είναι κάθετη στην προϋγούμενη ευθεία. ΘΕΜΑ 5 Θεωρούμε την σφαίρα x + y + z = 5 και το επίπεδο (Π) με εξίσωση x+ y+ z = 7. Να βρεθούν οι εξισώσεις των επιπέδων που είναι παράλληλα στο ανωτέρω επίπεδο και εφάπτονται της σφαίρας καθώς επίσης και την απόσταση των επιπέδων αυτών από το επίπεδο (Π).

21 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙβ ΘΕΜΑ 1 Έστω ότι τα διανύσματα u1, u και u 3 ενός διανυσματικού χώρου V [ R ], είναι γραμμικώς ανεξάρτητα. Να εξετάσετε αν τα σύνολα { u u, u 3 u, u u } και S = {,, } S = εξαρτημένα ή ανεξάρτητα ( μονάδες) A u u u u u u είναι γραμμικώς ΘΕΜΑ Να αποδείξετε ότι α) το σύνολο a b V = / a, b R είναι διανυσματικός υπόχωρος του a+ b a b διανυσματικού χώρου των τετραγωνικών πινάκων στο σώμα R (1 μονάδα) β) να βρεθεί η διάσταση του υπόχωρου αυτού. (1 μονάδα) ΘΕΜΑ 3 Δίνεται ο γραμμικός μετασχηματισμός T : R R ο οποίος ορίζεται από την 3 3 σχέση T( x, x, x ) = ( x + x x, x x + x, x + x + x ) α) Να αποδειχθεί ότι ο πίνακας του μετασχηματισμού αυτού ως προς την βάση B = {( 1,1,0 ),( 1,0,1 ),( 0,1,1) } είναι [ T] B = (1 μονάδα) β) Είναι ο ανωτέρω πίνακας διαγωνοποιήσιμος; (1 μονάδα) ΘΕΜΑ 4 Να βρεθεί η καρτεσιανή (αναλυτική) και η διανυσματική εξίσωση του επιπέδου το οποίο περιέχει το σημείο ( 1, 0, ) { x y z 1, x y } M και την ευθεία + = =. ( μονάδες) 1 ΘΕΜΑ 5 Δίνεται η καμπύλη r() t = 3ti+ costj + sintk, 0 t π. Να βρεθούν α) Η φυσική παράσταση της καμπύλης (0.5 μονάδες) β) Η καμπυλότητα και η καρτεσιανή εξίσωση του καθέτου επιπέδου της καμπύλης στο σημείο t = π /4. (1.5 μονάδες) ΘΕΜΑ 6 Να βρεθεί η καρτεσιανή ή η διανυσματική εξίσωση της επιφάνειας που παράγεται κατά την περιστροφή της καμπύλης { z y, x 0} μονάδες = = γύρω από τον z-άξονα. (

22 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙβ ΘΕΜΑ 1 Έστω ότι τα διανύσματα u1, u και u 3 ενός διανυσματικού χώρου V [ R ], είναι γραμμικώς ανεξάρτητα. Να εξετάσετε αν τα σύνολα S 1 = { u1 + u + u3, u1 + u, u u3} και S = { u1 + u + u3, u1 + u, u u 3} είναι γραμμικώς εξαρτημένα ή ανεξάρτητα. ( μονάδες) ΘΕΜΑ Να αποδείξετε ότι a a+ b α) το σύνολο V = / a, b R είναι διανυσματικός υπόχωρος του a b b διανυσματικού χώρου των τετραγωνικών πινάκων στο σώμα R (1 μονάδα) β) να βρεθεί η διάσταση του υποχώρου αυτού. (1 μονάδα) ΘΕΜΑ 3 Δίνεται ο γραμμικός μετασχηματισμός σχέση T( x, x, x ) = ( x + x, x + x, x + x ) T : R 3 3 B R ο οποίος ορίζεται από την α) Να αποδειχθεί ότι ο πίνακας του μετασχηματισμού αυτού ως προς την βάση B = {( 1,1, 1 ),( 1, 1,1 ),( 1,1,1) } είναι ( T ) = b (1 μονάδα) β) Είναι ο ανωτέρω πίνακας διαγωνοποιήσιμος; (1 μονάδα) ΘΕΜΑ 4 Να βρεθεί η καρτεσιανή (αναλυτική) και η διανυσματική εξίσωση του επιπέδου το οποίο περιέχει την ευθεία { x y, x y z 1} + = + = και είναι κάθετο στο επίπεδο 3x+ 6y+ z = 10. ( μονάδες) ΘΕΜΑ 5 Δίνεται η καμπύλη r() t = costi+ 3tj + sin tk, 0 t π. Να βρεθούν α) Η φυσική παράσταση της καμπύλης (0.5 μονάδες) β) Η καμπυλότητα και η καρτεσιανή εξίσωση του ευθειοποιούντος επιπέδου της καμπύλης στο σημείο t = π /4. (1.5 μονάδες) ΘΕΜΑ 6 Να βρεθεί η καρτεσιανή ή η διανυσματική εξίσωση της κυλινδρικής επιφάνειας με οδηγό την καμπύλη x = y = z. ( μονάδε x y + = 1, z = 0 4 και γενέτειρα την ευθεία Α

23 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙβ ΘΕΜΑ 1 (1.5 μονάδες) a. Να βρεθεί η διανυσματική και η καρτεσιανή εξίσωση της ευθείας η οποία περνάει M 1,1, 0 0 και είναι παράλληλη προς το διάνυσμα v = i + j + k. b. Να βρεθεί η διανυσματική και η καρτεσιανή εξίσωση του επιπέδου που περνάει από το σημείο ( ) από το σημείο M 0 ( 1,1,1) και είναι κάθετο στο διάνυσμα N= i + j + k ΘΕΜΑ ( μονάδες) y Δίνονται η ευθεία ( ε ) με εξίσωση x 1 z 3 x y + 3z = 3. = = και το επίπεδο ( ) Π με εξίσωση a. Να βρεθεί η καρτεσιανή εξίσωση του επιπέδου ( Π1 ) το οποίο περιέχει την ευθεία ( ε ) και είναι κάθετο στο επίπεδο ( Π ). b. Να βρεθεί η διανυσματική εξίσωση της τομής των επιπέδων ( Π ) και ( Π ). ΘΕΜΑ 3 (1 μονάδα) Να βρεθεί η διανυσματική ή η καρτεσιανή εξίσωση της επιφάνειας που παράγεται από την περιστροφή της καμπύλης (x-4) +(z-1) =1 γύρω από τον z-άξονα. ΘΕΜΑ 4 ( μονάδες) a. Να εξετάσετε αν το υποσύνολο,,, των τετραγωνικών πινάκων, είναι γραμμικώς εξαρτημένο ή ανεξάρτητο. b. Να αποδείξετε ότι η έκφραση = x + x x = x, x, ορίζει στάθμη στον χώρο R. ΘΕΜΑ 5 ( μονάδες) Έστω U {( x1, x, x3, x4) / x x3 x4 0} x, ;όπου ( ) 1 = + = υποσύνολο του 4 R. 1 a. Να αποδειχθεί ότι το U είναι διανυσματικός υπόχωρος του R 4. b. Να βρεθεί μια βάση του U ΘΕΜΑ 6 Δίνεται ο πίνακας A = 1 1. Να βρεθούν 1 a. Οι ιδιοτιμές και τα ιδιοδιανύσματα του Α. (1 μονάδα) n b. Ο πίνακας A όπου n =,3,. (1.5 μονάδες) 1

24 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙβ A ΘΕΜΑ 1 ( μονάδες) α) Να αποδείξετε ότι το σύνολο W = { x = ( a, β,0,0 ) με a, β } διανυσματικός υπόχωρος του R 4. β) Να αποδείξετε ότι το σύνολο V = { u1 = ( 1,,3 ), u = ( 1,0,1 ), u 3 = (,1,3 )} R είναι παράγει τον χώρο R 3 και ότι τα διανύσματα u1, u, u3είναι γραμμικώς ανεξάρτητα. ΘΕΜΑ ( μονάδες) α) Να αποδειχθεί ότι η σχέση = x1y1 + x1y + xy1 + xy ( y, y ) xy με = ( x, x ) x και y = 1 ορίζει στον R εσωτερικό γινόμενο. β) Χρησιμοποιώντας το εσωτερικό γινόμενο του ερωτήματος (α), να μετατρέψετε την βάση 1 = { u1 = ( 1,1 ), u = ( 1, ) } γ) Να βρεθούν οι συντεταγμένες του διανύσματος = ( 5,10) B του R σε μια ορθογώνια βάση B. v ως προς την βάση B. ΘΕΜΑ 3 ( μονάδες) Δίνονται η βάση B = { u1, u, u3} του χώρου R 3 και ο πίνακας A = α) Να βρεθεί ο γραμμικός μετασχηματισμός που αντιστοιχεί στον πίνακα Α. β) Να αποδείξετε ότι ο Α είναι διαγωνοποιήσιμος. 1 γ) Να βρεθεί ένας αντιστρέψιμος P τέτοιος ώστε ο πίνακας P AP να είναι διαγώνιος. ΘΕΜΑ 4 ( μονάδες) Να βρεθούν α) η διανυσματική και η καρτεσιανή εξίσωση της ευθείας (ε) που περνάει από το σημείο M 0 ( 1,1, 1 ) και είναι παράλληλη προς το διάνυσμα v = i 3 j k. β) η απόσταση της αρχής των αξόνων από την ευθεία (ε) και γ) η καρτεσιανή εξίσωση του επιπέδου που περιέχει την ανωτέρω ευθεία (ε) και είναι κάθετο στο επίπεδο x y+ 3z = 1. ΘΕΜΑ 5 ( μονάδες) Δίνεται η καμπύλη (C) με εξίσωση r = 1 cos( θ) i+ 1 ( 1+ sinθ) j + k με 0 θ π. Να βρεθούν α) η φυσική παράσταση της (C) β) η ακτίνα καμπυλότητας σε ένα σημείο της M 0 και γ) η καρτεσιανή εξίσωση της κωνικής επιφάνειας με κορυφή την αρχή των αξόνων και οδηγό την καμπύλη (C). 1

25 ΘΕΜΑ 1 ( μονάδες) -B- ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙβ -B α) Να αποδείξετε ότι το σύνολο W = { x = ( a,0,0, β) με a, β } διανυσματικός υπόχωρος του R 4. R είναι β) Να αποδείξετε ότι το σύνολο V = { u1 = (,0,1 ), u = ( 1,3, 1 ), u 3 = (, 4,3) } παράγει τον χώρο R 3 και ότι τα διανύσματα u1, u, u3είναι γραμμικώς ανεξάρτητα. ΘΕΜΑ ( μονάδες) α) Να αποδειχθεί ότι η σχέση == x1y1 + x1y + xy1 + 4xy ( y, y ) xy με = ( x, x ) x και y = 1 ορίζει στον R εσωτερικό γινόμενο. β) Χρησιμοποιώντας το εσωτερικό γινόμενο του ερωτήματος (α), να μετατρέψετε την βάση B 1 = { u1 = (,1 ), u = ( 1,3) } του R σε μια ορθογώνια βάση B. γ) Να βρεθούν οι συντεταγμένες του διανύσματος v = ( 3,5) ως προς την βάση B. ΘΕΜΑ 3 ( μονάδες) Δίνονται η βάση B = { u1, u, u3} του χώρου R 3 και ο πίνακας A = α) Να βρεθεί ο γραμμικός μετασχηματισμός που αντιστοιχεί στον πίνακα Α. β) Να αποδείξετε ότι ο Α είναι διαγωνοποιήσιμος. 1 γ) Να βρεθεί ένας αντιστρέψιμος P τέτοιος ώστε ο πίνακας P AP να είναι διαγώνιος. ΘΕΜΑ 4 ( μονάδες) Να βρεθούν α) η διανυσματική και η καρτεσιανή εξίσωση της ευθείας (ε) που περνάει από το σημείο M 0 ( 1,1, ) και είναι παράλληλη προς το διάνυσμα v = i j + k. β) η απόσταση της αρχής των αξόνων από την ευθεία (ε) και γ) η καρτεσιανή εξίσωση του επιπέδου που περιέχει την ανωτέρω ευθεία (ε) και είναι κάθετο στο επίπεδο x 3y+ z = 1. ΘΕΜΑ 5 ( μονάδες) Δίνεται η καμπύλη (C) με εξίσωση r = 1 ( 1+ cosθ) i+ 1 sin( θ) j + k με 0 θ π. Να βρεθούν α) η φυσική παράσταση της (C) β) η ακτίνα καμπυλότητας σε ένα σημείο της M 0 και γ) η καρτεσιανή εξίσωση της κωνικής επιφάνειας με κορυφή την αρχή των αξόνων και οδηγό την καμπύλη (C). 1

26 ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ Εξετάσεις Φεβρουαρίου 011 Α 1) Έστω ο διανυσματικός χώρος V=R 3 επί του σώματος R. Θεωρούμε την συνήθη βάση B e ={e 1 =(1,0,0), e =(0,1,0), e 3 =(0,0,1)} και τον τελεστή T : R 3 R 3, του οποίου η παράσταση υπό μορφή πίνακα ως προς την βάση Β e είναι: 0 T = [ ] Be α) Να βρεθεί η παράσταση του Τ ως προς την βάση B f ={f 1 =(,3,5), f =(1,0,0), f 3 =(0,1,1)}. β) Να βρεθούν οι διανυσματικοί υπόχωροι Im(T), Ker(T) και οι διαστάσεις τους. ) Έστω ο διανυσματικός χώρος P 3 (x) των πολυωνύμων 3 ου βαθμού. Θεωρούμε την απεικόνιση T: P 3 (x) P 3 (x) που ορίζεται από την σχέση: dx T : f(x) T(f(x) ( + + ) d x 3x f(x) όπου f(x) πολυώνυμο 3 ου βαθμού. α) Να δείξετε ότι η απεικόνιση αυτή είναι γραμμική. β) Nα βρείτε την παράσταση της υπό μορφή πίνακα ως προς την βάση Β={1, x, x, x 3 } 3) Δίνεται ο πίνακας A( x) 1 1 = με x R. Να βρεθούν οι τιμές του x για 0 0 x τις οποίες ο πίνακας αυτός είναι διαγωνοποιήσιμος. 4) α) Αν v ένα στοιχείο ενός διαν. χώρου V[F] με εσωτερικό γινόμενο, να αποδειχθεί ότι το σύνολο W={u V / <u v>=0} είναι διαν. υπόχωρος του V. β) Έστω C[-1,1] ο διανυσματικός χώρος των πραγματικών συναρτήσεων στο κλειστό διάστημα [-1,1]. Να αποδειχθεί ότι για f,g C[-1,1] η σχέση : x fxgxdx ( ) ( ) ορίζει ένα εσωτερικό γινόμενο στον χώρο C[-1,1] και να 1 <f g>= ( 1 ) 1 επαληθευτεί η ανισότητα του Schwarz <f(x) g(x)> f(x) g(x) στην περίπτωση όπου f(x)=x και g(x)=x 3.

27 ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ Εξετάσεις Φεβρουαρίου 011 B 1) Έστω ο διανυσματικός χώρος V=R 3 επί του σώματος R. Θεωρούμε την συνήθη βάση B e ={e 1 =(1,0,0), e =(0,1,0), e 3 =(0,0,1)} και τον τελεστή T : R 3 R 3, του οποίου η παράσταση υπό μορφή πίνακα ως προς την βάση Β e είναι: 1 0 T = [ ] Be α) Να βρεθεί η παράσταση του Τ ως προς την βάση B f ={f 1 =(3,,1), f =(1,0,-), f 3 =(0,0,1)}. β) Να βρεθούν οι διανυσματικοί υπόχωροι Im(T), Ker(T) και οι διαστάσεις τους. ) Έστω ο διανυσματικός χώρος P 3 (x) των πολυωνύμων 3 ου βαθμού. Θεωρούμε την απεικόνιση T: P 3 (x) P 3 (x) που ορίζεται από την σχέση: dx T : f(x) T(f(x) ( x ) d 1 f(x) όπου f(x) πολυώνυμο 3 ου βαθμού. α) Να δείξετε ότι η απεικόνιση αυτή είναι γραμμική. β) Nα βρείτε την παράσταση της υπό μορφή πίνακα ως προς την βάση Β={1, x, x, x 3 } 3) Δίνεται ο πίνακας A( x) x 0 0 = 1 0 με x R. Να βρεθούν οι τιμές του x για τις οποίες ο πίνακας αυτός είναι διαγωνοποιήσιμος. 5) α) Αν v 0 ένα στοιχείο ενός διαν. χώρου V[F] με εσωτερικό γινόμενο, να απόδειχθεί ότι το σύνολο W={u V / <u v>=1} δεν είναι διαν. υπόχωρος του V. β) Να αποδειχθεί ότι η σχέση <x y>=x 1 y 1 +x y +3x 3 y 3 με x=(x 1,x,x 3 ) και y=(y 1,y,y 3 ) ορίζει ένα εσωτερικό γινόμενο στο χώρο R 3 και να επαληθευτεί η ανισότητα του Schwarz <f(x) g(x)> f(x) g(x) στην περίπτωση x=(1,0,) και y=(,1,)

28 ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ Εξετάσεις Ιουνίου 011 1) Έστω ο διανυσματικός χώρος V=R 3 επί του σώματος R. Θεωρούμε την συνήθη βάση B e ={e 1 =(1,0,0), e =(0,1,0), e 3 =(0,0,1)} και τον τελεστή T : R 3 R 3, του οποίου η παράσταση υπό μορφή πίνακα ως προς την βάση Β e είναι: 1 0 T = [ ] Be α) Να βρεθεί η παράσταση του Τ ως προς την βάση B f ={f 1 =(3,,1), f =(1,0,-), f 3 =(0,0,1)}. β) Να βρεθούν οι διανυσματικοί υπόχωροι Im(T), Ker(T) και οι διαστάσεις τους. ) Έστω ο διανυσματικός χώρος P 3 (x) των πολυωνύμων 3 ου βαθμού. Θεωρούμε την απεικόνιση T: P 3 (x) P 3 (x) που ορίζεται από την σχέση: dx T : f(x) T(f(x) ( x ) d 1 f(x) όπου f(x) πολυώνυμο 3 ου βαθμού. α) Να δείξετε ότι η απεικόνιση αυτή είναι γραμμική. β) Nα βρείτε την παράσταση της υπό μορφή πίνακα ως προς την βάση Β={1, x, x, x 3 } 3) Δίνεται ο πίνακας A( x) x 0 0 = 1 0 με x R. Να βρεθούν οι τιμές του x για τις οποίες ο πίνακας αυτός είναι διαγωνοποιήσιμος. 4) α) Αν v 0 ένα στοιχείο ενός διαν. χώρου V[F] με εσωτερικό γινόμενο, να αποδειχθεί ότι το σύνολο W={u V / <u v>=1} δεν είναι διαν. υπόχωρος του V. β) Να αποδειχθεί ότι η σχέση <x y>=x 1 y 1 +x y +3x 3 y 3 με x=(x 1,x,x 3 ) και y=(y 1,y,y 3 ) ορίζει ένα εσωτερικό γινόμενο στο χώρο R 3 και να επαληθευτεί η ανισότητα του Schwarz <f(x) g(x)> f(x) g(x) στην περίπτωση x=(1,0,) και y=(,1,)

29 ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ Εξετάσεις Νοεμβρίου 011 (για τους επί πτυχίω) 1) Έστω V ο διανυσματικός χώρος των πολυωνύμων P( x ) 3 ου βαθμού. α) Να αποδειχθεί ότι το υποσύνολο U του V που ικανοποιεί την σχέση P ( 7) = 0 αποτελεί διανυσματικό υπόχωρο. β) Να βρεθεί μια βάση αυτού του υποχώρου ) Έστω ο διανυσματικός χώρος Μ των τετραγωνικών πινάκων και η απεικόνιση T:M M a b a b c a+ c T: T c d c d b c d Α) Να αποδειχθεί ότι η απεικόνιση Τ είναι γραμμική. Β) Να βρεθούν οι ιδιοτιμές και τα αντίστοιχα ιδιοδιανύσματα της απεικόνισης T. Γ) Οι διαστάσεις της εικόνας Im(T) και του πυρήνα Ker(T). a (Υπόδειξη: Θεωρείστε το διάνυσμα-πίνακα c a b b σαν διάνυσμα-στήλη. d c d 4) Να βρεθούν οι ιδιοτιμές και τα αντίστοιχα ιδιοδιανύσματα του διαφορικού d τελεστή dx βαθμού. ο οποίος επιδρά στον διανυσματικό χώρο P ( x ) των πολυωνύμων 3 ου 3

30 Α ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ Εξετάσεις Ιανουαρίου 01 1) Έστω V ο διανυσματικός χώρος των πολυωνύμων P ( x ) 4 ου βαθμού. α) Να αποδειχθεί ότι το υποσύνολο U του V που ικανοποιεί την σχέση P ( 3) = 0 αποτελεί διανυσματικό υπόχωρο. β) Να βρεθεί μια βάση αυτού του υποχώρου γ) Εάν ζητήσουμε το πολυώνυμο P( x ) να έχει και το 4 σαν ρίζα τότε το νέο υποσύνολο W που ορίζεται W = p( x) / p( x) = ( x 3)( x 4)( b + b x+ b x ) είναι διανυσματικός υπόχωρος; Εάν ναι βρείτε μια βάση του. { 0 } ) Ποια από τα παρακάτω υποσύνολα του διανυσματικού χώρου R 3 αποτελούν διανυσματικό υπόχωρο του R 3 και γιατί ; α) U={ (x,y,z) / x-3y+z=0} β) W={ (x,y,z) / x-3y+z=} 3) Χρησιμοποιώντας την ανισότητα Cauchy-Schwarz ( vu, ) v u να δειχθεί ότι n n εάν α 1, α,, α n >0 τότε 1 α j n j=1 k=1 α. k 4) Έστω Α ένας πίνακας. Αποδείξτε ότι εάν το ίχνος του Α είναι μηδέν, τότε ο Α είναι πολλαπλάσιος του ταυτοτικού πίνακα. 5) Δίνεται ο πίνακας A( x) τις οποίες ο πίνακας αυτός είναι διαγωνοποιήσιμος. 1 1 = με x R. Να βρεθούν οι τιμές του x για 0 0 x

31 ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ Εξετάσεις Ιανουαρίου 01 B 1) Έστω V ο διανυσματικός χώρος των πολυωνύμων P( x ) 4 ου βαθμού. α) Να αποδειχθεί ότι το υποσύνολο U του V που ικανοποιεί την σχέση P ( 5) = 0 αποτελεί διανυσματικό υπόχωρο. β) Να βρεθεί μια βάση αυτού του υποχώρου γ) Εάν ζητήσουμε το πολυώνυμο P( x ) να έχει και το 3 σαν ρίζα τότε το νέο υποσύνολο W που ορίζεται W = p( x) / p( x) = ( x 3)( x 5)( b + b x+ b x ) είναι διανυσματικός υπόχωρος; Εάν ναι βρείτε μια βάση του. { 0 } ) Ποια από τα παρακάτω υποσύνολα του διανυσματικού χώρου R 3 αποτελούν διανυσματικό υπόχωρο του R 3 και γιατί ; α) U={ (x,y,z) / x-3y+z=0} β) W={ (x,y,z) / x-3y+z=} 3) Χρησιμοποιώντας την ανισότητα Cauchy-Schwarz ( vu, ) v u να δειχθεί ότι n n εάν α 1, α,, α n >0 τότε 1 α j n j=1 k=1 α. k 4) Αποδείξτε ότι ο μεταθέτης δύο πινάκων Α και Β ποτέ δεν μπορεί να είναι μη μηδενικό πολλαπλάσιο του ταυτοτικού πίνακα. 5) Δίνεται ο πίνακας A( x) τις οποίες ο πίνακας αυτός είναι διαγωνοποιήσιμος. x 0 0 = 1 0 με x R. Να βρεθούν οι τιμές του x για 1 1 3

32 ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ Εξετάσεις Ιουνίου 01 (για τους επί πτυχίω) α 0 0 1) Δίνεται ο πίνακας Α= α του χώρου Μ 3 [R]. Να βρεθούν οι τιμές του α για τις οποίες ο πίνακας Α είναι διαγωνοποιήσιμος. (1.7) ) Δίνεται ο διαν. υπόχωρος V={(x,y,z,w) / y+z+w=0} του R 4. Να βρεθεί μια ορθοκανονική βάση του V. (1.7) 3) Έστω V ο διαν. χώρος των πολυωνύμων. Να δείξετε ότι η έκφραση : ( fx gx ) 1 ( ), ( ) = fxgxdx ( ) ( ) 0 αποτελεί εσωτερικό γινόμενο : Έστω f(x)=x+, g(x)=x -x-3. Να υπολογιστούν α) (f(x),g(x)), β) f(x), g(x). 4) Μια επίπεδη ελαστική μεμβράνη έχει σχήμα κύκλου, του οποίου η περιφέρεια έχει εξίσωση x +y =1. Τεντώνουμε την μεμβράνη έτσι ώστε ένα σημείο της P(x,y) να μεταφέρεται στο σημείο Q(x,y ) βάσει της σχέσης : x 3 x = y 3 y Nα βρεθούν τα σημεία της μεμβράνης, των οποίων τα αντίστοιχα διανύσματα θέσης δεν περιστρέφονται κατά το τέντωμα της. Να βρεθεί το νέο σχήμα της μεμβράνης.

33 ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ Εξετάσεις Σεπτεμβρίου 01 Α 1) α) Αν v 0 ένα στοιχείο ενός διαν. χώρου V[F] με εσωτερικό γινόμενο, να απόδειχθεί ότι το σύνολο W={u V / <u v>=1} δεν είναι διαν. υπόχωρος του V. β) Να αποδειχθεί ότι η σχέση <x y>=x 1 y 1 +x y +3x 3 y 3 με x=(x 1,x,x 3 ) και y=(y 1,y,y 3 ) ορίζει ένα εσωτερικό γινόμενο στο χώρο R 3 και να επαληθευτεί η ανισότητα του Schwarz στην περίπτωση x=(1,0,) και y=(,1,) ) Δίνεται ο διαν. υπόχωρος V={(x,y,z,w) / y-z+w=0} του R 4. Να βρεθεί μια ορθοκανονική βάση του V ) Δίνεται ο πίνακας x+ 1 1 x+ 1 με x R. Να βρεθούν οι τιμές του x για τις 1 1 x + 1 οποίες ο πίνακας αυτός είναι διαγωνοποιήσιμος. 4) Ποιες από τις παρακάτω εκφράσεις αποτελούν εσωτερικό γινόμενο στον διανυσματικό χώρο V=R 3 και γιατί: Α) (v,u)= v u B) (v,u)= v u cos 3 θ, Γ) (v,u)= v u cosθ 5) Δίνεται ο μετασχηματισμός T : R 3 R 3 που ορίζεται από τη σχέση: T(x,y,z)=(x+3z, y+4z, z) α) Να αποδειχθεί ότι ο T είναι γραμμικός. β) Να βρεθούν οι ιδιοτιμές και τα ιδιοδιανύσματα του Τ. γ) Ελέγξτε εάν ο Τ είναι αντιστρέψιμος και σε θετική περίπτωση να βρεθεί ο αντίστροφος. δ) Να βρεθεί η παράταση του T ως προς την βάση B={u 1 =(1,0,1), u =(0,1,1), u 3 =(1,1,1

34 ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ Εξετάσεις Σεπτεμβρίου 01 B 1) α) Αν v ένα στοιχείο ενός διαν. χώρου V[F] με εσωτερικό γινόμενο, να αποδειχθεί ότι το σύνολο W={u V / <u v>=0} είναι διαν. υπόχωρος του V. β) Έστω C[-1,1] ο διανυσματικός χώρος των πραγματικών συναρτήσεων στο κλειστό διάστημα [-1,1]. Να αποδειχθεί ότι για f,g C[-1,1] η σχέση : x fxgxdx ( ) ( ) ορίζει ένα εσωτερικό γινόμενο στον χώρο C[-1,1] και να 1 <f g>= ( 1 ) 1 επαληθευτεί η ανισότητα του Schwarz στην περίπτωση όπου f(x)=x και g(x)=x 3. ) Δίνεται ο διαν. υπόχωρος V={(x,y,z,w) / y+z+w=0} του R 4. Να βρεθεί μια ορθοκανονική βάση του V. (1.7) ) Δίνεται ο πίνακας 1 x 1 με x R. Να βρεθούν οι τιμές του x για τις οποίες ο 0 x 1 πίνακας αυτός είναι διαγωνοποιήσιμος. 4) Ποιες από τις παρακάτω εκφράσεις ορίζουν γραμμικούς μετασχηματισμούς και σε ποιους χώρους και γιατί; Α) T(x,y)=(x+1, 3y, y-x) B) T(x,y)=( x,0) Γ) T(x,y)=(xy,y) Δ) T(x,y,z)=(z,x,y) E) T(x,y)=(cosx, siny) 5) Δίνεται ο μετασχηματισμός T : R 3 R 3 που ορίζεται από τη σχέση: T(x,y,z)=(y, x-z, -x+y+z) α) Να αποδειχθεί ότι ο T είναι γραμμικός. β) Να βρεθούν οι ιδιοτιμές και τα ιδιοδιανύσματα του Τ. γ) Ελέγξτε εάν ο Τ είναι αντιστρέψιμος και σε θετική περίπτωση να βρεθεί ο αντίστροφος. δ) Να βρεθεί η παράταση του T ως προς την βάση B={u 1 =(1,1,0), u =(1,1,1), u 3 =(1,0,1))

35 Α ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Εξετάσεις Ιανουαρίου 013 1) Να δειχθεί ότι το σύνολο των διανυσμάτων {( a b, a b, a) / a, b R} + είναι διανυσματικός υπόχωρος του R 3. Να βρεθεί μια βάση και η διάσταση του υποχώρου. (1 ή 1,) ) Να δείξετε ότι η επίδραση ενός πίνακα Α 3 3 πάνω στα σημεία μιας ευθείας την μετασχηματίζει πάλι σε ευθεία. (1 ή 1,) 3) Να βρεθούν όλα τα διανύσματα που είναι ορθογώνια στα διανύσματα v 1 =(,4,,-6) και v =(3,-,-5,-1). Το σύνολο αυτό των ορθογωνίων διανυσμάτων αποτελεί διανυσματικό υπόχωρο του R 4 ; (1,5 ή 1,8) 4) Στον διανυσματικό χώρο Ρ 3 (x) των πολυωνύμων τρίτου βαθμού, ποιος πίνακας παριστά την δεύτερη παράγωγο; (1 ή 1,) 5) Θεωρούμε την ευθεία (ε) που διέρχεται από την αρχή των αξόνων και σχηματίζει γωνία t με τον άξονα ΟΧ. Να βρεθεί ο πίνακας Α που προβάλλει ένα τυχαίο διάνυσμα v=(x,y) στην ευθεία (ε). Να βρεθούν οι ιδιοτιμές και τα αντίστοιχα ιδιοδιανύσματα του πίνακα Α. Δώστε μια γεωμετρική ερμηνεία για τις ιδιοτιμές και τα αντίστοιχα ιδιοδιανύσματα. Είναι ο πίνακας αντιστρέψιμος; Είναι ο πίνακας διαγωνοποιήσιμος; ( ή,4) 6) Έστω ο διανυσματικός χώρος R 3 επί του σώματος F=R και W={w=(x,y,z) / x,y,z R} ένα υποσύνολο του R 3. Ποια σχέση f(x,y,z)=0 πρέπει να πληρούν οι συνιστώσες x,y,z των διανυσμάτων w του W για να είναι το υποσύνολο W διανυσματικός υπόχωρος του R 3, α) διαστάσεως δυο, β) διαστάσεως ένα; Τι γεωμετρικό σχήμα έχει ο υπόχωρος αυτός στις περιπτώσεις α) και β). ( ή,4) 7) Δίνεται η καμπύλη C με διανυσματική παραμετρική εξίσωση: () = cos + sin + ( 4sin + 6cos + 10) r t ti tj t t k. C α) Να δειχθεί ότι η καμπύλη αυτή βρίσκεται πάνω σε επίπεδο Π 1 και να βρεθεί η εξίσωση του επιπέδου. β) Να βρεθεί η κωνική επιφάνεια με κορυφή την αρχή των αξόνων και οδηγό την καμπύλη r C. γ) Έστω Π το επίπεδο x+ 3y z+ 75= 0. Εάν στην αρχή των αξόνων υπάρχει φωτεινή πηγή και θεωρήσουμε το επίπεδο Π 1 να είναι διαφανές, ενώ το Π αδιαφανές, (όπως και η καμπύλη r C ), να βρεθεί η διανυσματική εξίσωση της σκιάς, που δημιουργεί η καμπύλη στο επίπεδο Π. (,5)

36 ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Εξετάσεις Ιανουαρίου 013 1) Να δειχθεί ότι το σύνολο των διανυσμάτων {( a b, a b, a) / a, b R} Β + είναι διανυσματικός υπόχωρος του R 3. Να βρεθεί μια βάση και η διάσταση του υποχώρου. (1 ή 1,) ) Να δείξετε ότι η επίδραση ενός πίνακα Α 3 3 πάνω στα σημεία μιας ευθείας την μετασχηματίζει πάλι σε ευθεία. (1 ή 1,) 3) Να βρεθούν όλα τα διανύσματα που είναι ορθογώνια στα διανύσματα v 1 =(,3,-8,-7) και v =(1,-4,7,). Το σύνολο αυτό των ορθογωνίων διανυσμάτων αποτελεί διανυσματικό υπόχωρο του R 4 ; (1,5 ή 1,8) 4) Θεωρούμε τους διανυσματικούς χώρους Ρ 3 (x) και Ρ 4 (x) των πολυωνύμων τρίτου και τέταρτου βαθμού αντίστοιχα. Να βρεθεί ο πίνακας που παριστάνει την ολοκλήρωση των πολυωνύμων του Ρ 3 (x). (1 ή 1,) 5) Θεωρούμε την ευθεία (ε) που διέρχεται από την αρχή των αξόνων και σχηματίζει γωνία t με τον άξονα ΟΧ. Να βρεθεί ο πίνακας Α που απεικονίζει ένα τυχαίο διάνυσμα v=(x,y) στο συμμετρικό του ως προς την ευθεία (ε). Να βρεθούν οι ιδιοτιμές και τα αντίστοιχα ιδιοδιανύσματα του πίνακα Α. Δώστε μια γεωμετρική ερμηνεία για τις ιδιοτιμές και τα αντίστοιχα ιδιοδιανύσματα. Είναι ο πίνακας Α αντιστρέψιμος ; Είναι διαγωνοποιήσιμος; ( ή,4) 6) Έστω ο διανυσματικός χώρος R 3 επί του σώματος F=R και W={w=(x,y,z) / x,y,z R} ένα υποσύνολο του R 3. Ποια σχέση f(x,y,z)=0 πρέπει να πληρούν οι συνιστώσες x,y,z των διανυσμάτων w του W για να είναι το υποσύνολο W διανυσματικός υπόχωρος του R 3, α) διαστάσεως δυο, β) διαστάσεως ένα; Τι γεωμετρικό σχήμα έχει ο υπόχωρος αυτός στις περιπτώσεις α) και β). ( ή,4) 7) Δίνεται η καμπύλη C με διανυσματική παραμετρική εξίσωση: r () t = t i+ C sin tj+ ( t sin t 10) k. α) Να δειχθεί ότι η καμπύλη αυτή βρίσκεται πάνω σε επίπεδο Π 1 και να βρεθεί η εξίσωση του επιπέδου. β) Να βρεθεί η κωνική επιφάνεια με κορυφή την αρχή των αξόνων και οδηγό την καμπύλη r C. γ) Έστω Π το επίπεδο x y+ 3z+ 0= 0. Εάν στην αρχή των αξόνων υπάρχει φωτεινή πηγή και θεωρήσουμε το επίπεδο Π 1 να είναι διαφανές, ενώ το Π αδιαφανές, (όπως και η καμπύλη r C ), να βρεθεί η διανυσματική εξίσωση της σκιάς, που δημιουργεί η καμπύλη στο επίπεδο Π. (,5)

37 ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ και ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Εξετάσεις Ιουνίου 013 1) Στον διανυσματικό χώρο Ρ 3 (x) των πολυωνύμων τρίτου βαθμού, ποιος πίνακας παριστά την δεύτερη παράγωγο ως προς την βάση {1, x, x, x 3 }; Ποιούς διανυσματικούς υπόχωρους έχει ο Ρ 3 (x); Για κάθε υπόχωρο βρείτε μια βάση και την διάσταση του. (1) ) Να βρεθούν όλα τα διανύσματα που είναι ορθογώνια στα διανύσματα v 1 =(,4,,4,) και v =(,-1,,-1,). Το σύνολο αυτό των ορθογωνίων διανυσμάτων αποτελεί διανυσματικό υπόχωρο του R 5 ; Σε θετική περίπτωση να βρεθεί μια βάση και η διάσταση του. () 3) α) Πότε ένας άνω τριγωνικός πίνακας είναι μη ιδιάζων; β) Πόσα στοιχεία ενός συμμετρικού πίνακα n n είναι ανεξάρτητα; γ) Πόσα στοιχεία ενός αντισυμμετρικού πίνακα n n είναι ανεξάρτητα; (1,5) 4) Να δείξετε ότι ένα κριτήριο για την γραμμική ανεξαρτησία n διανυσμάτων του χώρου R n είναι να μην μηδενίζεται η ορίζουσα του πίνακα που σχηματίζεται από τις συντεταγμένες αυτών των διανυσμάτων. (1,5) 5) Να διατυπωθεί και αποδειχθεί η ανισότητα των Cauchy-Schwarz και στη συνέχεια να δείξετε ότι ( u1+ u + un) n( u1 + u + + un). Πότε ισχύει η ισότητα; () 6) Έστω v, u ιδιοδιανύσματα του τελεστή Α που αντιστοιχούν σε διακεκριμένες ιδιοτιμές. Να δείξετε ότι το διάνυσμα αv+βu, (α 0, β 0), δεν μπορεί να είναι ιδιοδιάνυσμα του Α. () Καλή επιτυχία

38 ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ και ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Εξετάσεις Σεπτεμβρίου 013 1) Να αποδείξετε ότι εάν οι γραμμικοί τελεστές Α, Β μετατίθενται, (ΑΒ=ΒΑ), τότε κάθε ιδιόχωρος του τελεστή Α είναι ένας αναλλοίωτος υπόχωρος του τελεστή Β. (Ένας υπόχωρος U ενός διαν. χώρου V λέγεται αναλλοίωτος υπόχωρος ενός τελεστή Τ εάν Τx U, x U). (1) ) Μια επίπεδη ελαστική μεμβράνη έχει σχήμα τριγώνου, του οποίου οι κορυφές ορίζονται από τα σημεία: (0,0), (1,), (3,). Τεντώνουμε την μεμβράνη έτσι ώστε ένα σημείο της P(x,y) να μεταφέρεται στο σημείο Q(x,y ) βάσει της σχέσης : x 3 x = y 3 y Nα βρεθούν τα σημεία της μεμβράνης, των οποίων τα αντίστοιχα διανύσματα θέσης δεν περιστρέφονται κατά το τέντωμα της. Να βρεθεί το νέο σχήμα της μεμβράνης. () 3) Έστω Τ: R R μια γραμμική απεικόνιση για την οποία γνωρίζουμε ότι Τ(1,1)=3 και Τ(0,1)=-. Να βρεθεί η γενική έκφραση T(x,y). (1,5) 4) Θεωρούμε α) το σύνολο των διανυσμάτων του επιπέδου, των οποίων οι αρχές βρίσκονται στην αρχή των συντεταγμένων και τα πέρατα μέσα στο πρώτο τεταρτημόριο (0 x,y). β) το σύνολο των διανυσμάτων του χώρου R 3, των οποίων οι αρχές βρίσκονται στην αρχή των συντεταγμένων και τα πέρατα μέσα στο πρώτο οκταημόριο (0 x,y,z). Να εξετάσετε εάν τα σύνολα αυτά αποτελούν διανυσματικό χώρο, (με τις γνωστές πράξεις). (1,5) 5) Έστω ο διανυσματικός V=R 3. Να ορίσετε όλους τους δυνατούς γνήσιους υποχώρους. Ποιές είναι οι διαστάσεις τους; Τι παριστούν γεωμετρικά οι υπόχωροι αυτοί και από ποιές σχέσεις ορίζονται; Βρείτε βάσει των σχέσεων αυτών κάποια βάση τους. Έστω ο διανυσματικός V=R 3. () 6) α) Πότε ένας άνω τριγωνικός πίνακας είναι μη ιδιάζων; β) Πόσα στοιχεία ενός συμμετρικού πίνακα n n είναι ανεξάρτητα; γ) Πόσα στοιχεία ενός αντισυμμετρικού πίνακα n n είναι ανεξάρτητα; ()

39 ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ και ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Εξετάσεις Ιανουαρίου 014 1) Στον διανυσματικό χώρο V=R να βρεθεί ο πίνακας που περιστρέφει κάθε διάνυσμα v κατά γωνία θ. Είναι ο πίνακας αυτός: α) διαγωνοποιήσιμος; β) αντιστρέψιμος; Εάν ναι να βρεθεί ο αντίστροφος. ( ή,5) ) α) Πότε ένας άνω τριγωνικός πίνακας είναι μη ιδιάζων; β) Πόσα στοιχεία ενός συμμετρικού πίνακα n n είναι ανεξάρτητα; γ) Πόσα στοιχεία ενός αντισυμμετρικού πίνακα n n είναι ανεξάρτητα; (1 ή 1,5) 3) Έστω V ο διανυσματικός χώρος των πολυωνύμων P( x ) 3 ου βαθμού. α) Να αποδειχθεί ότι το υποσύνολο U του V που ικανοποιεί την σχέση P ( 5) = 0 αποτελεί διανυσματικό υπόχωρο. β) Να βρεθεί μια βάση αυτού του υποχώρου P x να έχει και το σαν ρίζα τότε να δείξετε γ) Εάν ζητήσουμε το πολυώνυμο ( ) ότι το νέο υποσύνολο W, που ορίζεται W = { p( x) / p( x) = ( x 5)( x )( b0 + bx) } είναι διανυσματικός υπόχωρος. Να βρεθεί μια βάση του. ( ή,5) 4) Να βρεθούν οι ιδιοτιμές και τα αντίστοιχα ιδιοδιανύσματα του διαφορικού d τελεστή ο οποίος επιδρά στον διανυσματικό χώρο P3 ( x ) των πολυωνύμων 3 ου dx βαθμού. (1,5ή 1,85) 5) Δίνεται ο διαν. υπόχωρος V={(x,y,z,w) / y+z+w=0} του R 4. Να βρεθεί μια ορθοκανονική βάση του V. (1,5 ή 1,9) 6) Δίνεται η καμπύλη C με διανυσματική παραμετρική εξίσωση: r () t = cos ti+ C sin tj+ ( 4sin t+ 6cos t+ 10) k. α) Να δειχθεί ότι η καμπύλη αυτή βρίσκεται πάνω σε επίπεδο Π 1 και να βρεθεί η εξίσωση του επιπέδου. β) Να βρεθεί η κωνική επιφάνεια με κορυφή την αρχή των αξόνων και οδηγό την καμπύλη r C. β) Έστω Π το επίπεδο x+ 3y z+ 75= 0. Εάν στην αρχή των αξόνων υπάρχει φωτεινή πηγή και θεωρήσουμε το επίπεδο Π 1 να είναι διαφανές, ενώ το Π αδιαφανές, (όπως και η καμπύλη r C ), να βρεθεί η διανυσματική εξίσωση της σκιάς, που δημιουργεί η καμπύλη στο επίπεδο Π. ( )

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ IIB. Εξετάσεις Ιουνίου ) Δίνεται ο πίνακας Α= 5) α) Αν v 0 ένα στοιχείο ενός διαν. χώρου V[F] με εσωτερικό γινόμενο, να

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ IIB. Εξετάσεις Ιουνίου ) Δίνεται ο πίνακας Α= 5) α) Αν v 0 ένα στοιχείο ενός διαν. χώρου V[F] με εσωτερικό γινόμενο, να ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ IIB Εξετάσεις Ιουνίου 1998 Α 4 1 4) Δίνεται ο πίνακας Α= 0 1 0 0 3 α) Να βρεθούν οι ιδιοτιμές και τα ιδιοδιανύσματα του Α. Είναι ο πίνακας Α διαγωνοποιήσιμος ; β) Να βρεθεί ο γραμμικός μετασχηματισμός

Διαβάστε περισσότερα

«ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ και ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ»

«ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ και ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ» ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ και ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ» ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ IV ΓΡΑΜΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΣΤΕΣ 1) Να δειχθεί ότι οι επόμενες απεικονίσεις είναι γραμμικές:

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ 1ο Σετ Ασκήσεων (Λύσεις) Διανύσματα, Ευθείες Επίπεδα, Επιφάνειες 2ου βαθμού Επιμέλεια: Ι. Λυχναρόπουλος

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ 1ο Σετ Ασκήσεων (Λύσεις) Διανύσματα, Ευθείες Επίπεδα, Επιφάνειες 2ου βαθμού Επιμέλεια: Ι. Λυχναρόπουλος Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ ο Σετ Ασκήσεων (Λύσεις) Διανύσματα, Ευθείες Επίπεδα, Επιφάνειες ου βαθμού Επιμέλεια: Ι. Λυχναρόπουλος. Βρείτε το διάνυσμα με άκρα το Α(3,-,5) και Β(5,,-) ΑΒ=< 5 3, ( ), 5 >=

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΛΓΕΒΡΑ ΠΙΝΑΚΩΝ. (ii) Αν ο Β m+1, με m N, αντιστρέφεται, τότε και ο Β αντιστρέφεται

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΛΓΕΒΡΑ ΠΙΝΑΚΩΝ. (ii) Αν ο Β m+1, με m N, αντιστρέφεται, τότε και ο Β αντιστρέφεται ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΛΓΕΒΡΑ ΠΙΝΑΚΩΝ 1) Έστω A, Β Μ n (R) τέτοιοι, ώστε A + Β = Ι n. Να δείξετε ότι : A = A 2 κκκ Β = Β 2 ΑΑ = Ο 2) Έστω A, Β Μ n (R), με A = A 2 και ΑΑ + ΒΒ = Ο. Να δειχθεί ότι ΑΑ = ΒΒ

Διαβάστε περισσότερα

117 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Μανώλη Ψαρρά. Μαθηματικού

117 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Μανώλη Ψαρρά. Μαθηματικού 117 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Μανώλη Ψαρρά Μαθηματικού Περιεχόμενα 1. Διανύσματα (47) ελ. - 9. Ευθεία (18) ελ. 10-1 3. Κύκλος (13).ελ. 13-15 4. Παραβολή (14) ελ. 16-18 5. Έλλειψη (18)..

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Ενιαίο Λύκειο Μαθ. Κατ. Τάξη B

Γενικό Ενιαίο Λύκειο Μαθ. Κατ. Τάξη B 151 Θέματα εξετάσεων περιόδου Μαΐου - Ιουνίου στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης Τάξη - B Λυκείου 15 Α. Αν α, β, γ ακέραιοι ώστε α/β και α/γ, να δείξετε ότι α/(β + γ). Μονάδες 13 Β. α. Δώστε τον ορισμό της παραβολής.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ Αρχή και Πέρας Φορέας Διεύθυνση (Συγγραμμικά διανύσματα) Μέτρο Κατεύθυνση (Ομόρροπα Αντίρροπα διανύσματα)

Διαβάστε περισσότερα

n. Έστω αποτελείται από όλους τους πίνακες που αντιμετατίθενται με ένα συγκεκριμένο μη μηδενικό nxn πίνακα Τ:

n. Έστω αποτελείται από όλους τους πίνακες που αντιμετατίθενται με ένα συγκεκριμένο μη μηδενικό nxn πίνακα Τ: Η ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ καθώς είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια της Άλγεβρας με τις περισσότερες εφαρμογές ΔΕΝ πρέπει να αποστηθίζεται και κυρίως ΔΕΝ πρέπει να γίνεται αντιπαθητική. Για τη σωστή εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

Κλασικη ιαφορικη Γεωµετρια

Κλασικη ιαφορικη Γεωµετρια Αριστοτελειο Πανεπιστηµιο Θεσσαλονικης Σχολη Θετικων Επιστηµων, Τµηµα Μαθηµατικων, Τοµεας Γεωµετριας Κλασικη ιαφορικη Γεωµετρια Πρώτη Εργασία, 2018-19 1 Προαπαιτούµενες γνώσεις και ϐασική προετοιµασία

Διαβάστε περισσότερα

5.9 ΘΕΤΙΚΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΝΟΜΕΝΟ

5.9 ΘΕΤΙΚΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΙΚΟΙ ΤΕΛΕΣΤΕΣ Α Β Δ J 1 =A+Γ και J 3 = Β Γ Ε Δ Ε Ζ d + c x + a + b y ac+ bd x y = R A έχουμε: 1 1 1 1 Για την εξίσωση ( ) ( ) ( ) ( ) A, B,, 0, E 0, Z A = c + d = ac+ bd Γ= a + b Δ= =

Διαβάστε περισσότερα

b proj a b είναι κάθετο στο

b proj a b είναι κάθετο στο ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Βρείτε όλα τα σηµεία P τέτοια ώστε η απόσταση του P από το A(, 5, 3) είναι διπλάσια από την απόσταση του P από το B(6, 2, 2). είξτε ότι το σύνολο όλων αυτών των σηµείων είναι σφαίρα.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΙΙ (ΠΕΡΙΤΤΟΙ) Ασκησεις - Φυλλαδιο 6

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΙΙ (ΠΕΡΙΤΤΟΙ) Ασκησεις - Φυλλαδιο 6 ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΙΙ Τµηµα Β (ΠΕΡΙΤΤΟΙ) Ασκησεις - Φυλλαδιο 6 ιδασκων: Α. Μπεληγιάννης Ιστοσελιδα Μαθηµατος : http://users.uoi.gr/abeligia/linearalgebraii/laii2018/laii2018.html Παρασκευή 4 Μαίου 2018 Ασκηση

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Τελική Εξέταση Ι. Λυχναρόπουλος

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Τελική Εξέταση Ι. Λυχναρόπουλος 6/6/06 Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Τελική Εξέταση Ι. Λυχναρόπουλος Άσκηση (Μονάδες ) 0 Δίνεται ο πίνακας A =. Nα υπολογίσετε την βαθμίδα του και να βρείτε τη διάσταση και από μία βάση α) του μηδενοχώρου

Διαβάστε περισσότερα

4. Να βρεθεί η προβολή του σημείου Ρ=(6,1,5) πάνω στην ευθεία ε: x ={3,1,2}+λ{1,2,1},, και η απόστασή του από αυτήν.

4. Να βρεθεί η προβολή του σημείου Ρ=(6,1,5) πάνω στην ευθεία ε: x ={3,1,2}+λ{1,2,1},, και η απόστασή του από αυτήν. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΙI Α Σ Κ Η Σ Ε Ι Σ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 009-00 Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο V Ι. Δίνονται οι ευθείες δ: x ={,0,0}+λ{,,}, ε: x -x + x -=0, x -x =. Να εξετάσετε αν οι ευθείες δ, ε είναι ασύμβατες. Αν ναι, βρείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ taexeiolag ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 1 uuuu uuuu uuuu Αν OA OB 3O 0 και ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ uuuu uuuu uuuu OA OB 1, O α Να δείξετε ότι τα σημεία Α, Β, Γ είναι συνευθειακά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΙΙ (ΠΕΡΙΤΤΟΙ) Προτεινοµενες Ασκησεις - Φυλλαδιο 3

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΙΙ (ΠΕΡΙΤΤΟΙ) Προτεινοµενες Ασκησεις - Φυλλαδιο 3 ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΙΙ Τµηµα Β (ΠΕΡΙΤΤΟΙ) Προτεινοµενες Ασκησεις - Φυλλαδιο 3 ιδασκων: Α Μπεληγιάννης Ιστοσελιδα Μαθηµατος : http://usersuoigr/abeligia/linearalgebraii/laii2018/laii2018html Παρασκευή 23 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

Διαφορικός Λογισμός πολλών μεταβλητών

Διαφορικός Λογισμός πολλών μεταβλητών Διαφορικός Λογισμός πολλών μεταβλητών Πρόχειρες σημειώσεις Μιχάλης Παπαδημητράκης Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Κρήτης 1η εβδομάδα. Τα στοιχεία του R n είναι όλα τα n-διάστατα διανύσματα ή, ισοδύναμα,

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις6 Διαγωνοποίηση Ερμιτιανών Πινάκων

Ασκήσεις6 Διαγωνοποίηση Ερμιτιανών Πινάκων 7 Βασικά σημεία Ασκήσεις6 Διαγωνοποίηση Ερμιτιανών Πινάκων Το σύνηθες εσωτερικό γινόμενο στο και Ορθοκανονικές βάσεις και η μέθοδος Gram-Schmidt Ορισμός, Ερμιτιανού πίνακα και μοναδιαίου πίνακα Ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις στην Αναλυτική Γεωμετρία

Επαναληπτικές Ασκήσεις στην Αναλυτική Γεωμετρία Επαναληπτικές Ασκήσεις στην Αναλυτική Γεωμετρία (Από παλαιά bac και prebac) 1) Θεωρούμε το σημείο Α(3, 2, 0) και το επίπεδο α: 3x+2y+pz=3, όπου το p είναι ένας πραγματικός αριθμός. Να βρεθεί η τιμή του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ -ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Λύσεις των Θεμάτων της Εξέτασης Ιανουαρίου 2010 στο μάθημα: «Γραμμική Άλγεβρα» (ΗΥ119)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ -ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Λύσεις των Θεμάτων της Εξέτασης Ιανουαρίου 2010 στο μάθημα: «Γραμμική Άλγεβρα» (ΗΥ119) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ -ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Λύσεις των Θεμάτων της Εξέτασης Ιανουαρίου 00 στο μάθημα: «Γραμμική Άλγεβρα» (ΗΥ9) Ηράκλειο, 7 Ιανουαρίου 00 Θέμα. (μονάδες.5) α) [μονάδες:.0]. Υπολογίστε

Διαβάστε περισσότερα

1 Επανάληψη εννοιών από τον Απειροστικό Λογισμό

1 Επανάληψη εννοιών από τον Απειροστικό Λογισμό 1 Επανάληψη εννοιών από τον Απειροστικό Λογισμό 1.1 Όρια ακολουθιών Λέμε ότι η ακολουθία { n } συγκλίνει με όριο R αν για κάθε ϵ > 0 υπάρχει ακέραιος N = N(ϵ) τέτοιος ώστε (1.1) n < ϵ για κάθε n > N, και

Διαβάστε περισσότερα

1,y 1) είναι η C : xx yy 0.

1,y 1) είναι η C : xx yy 0. ΘΕΜΑ Α ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ο δείγμα Α. Αν α, β δύο διανύσματα του επιπέδου με συντελεστές διεύθυνσης λ και λ αντίστοιχα, να αποδείξετε ότι α β λ λ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ - Διανυσματικοί Χώροι Διδάσκουσα : Δρ Μ Αδάμ Λαμία, 6//05 Έστω = (,,), = (0,,)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΝΥΣΜΑ. ΘΕΜΑ 2ο

ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΝΥΣΜΑ. ΘΕΜΑ 2ο Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΝΥΣΜΑ ΘΕΜΑ ο ΘΕΜΑ 8603 Δίνεται τρίγωνο και σημεία και του επιπέδου τέτοια, ώστε 5 και 5. α) Να γράψετε το διάνυσμα ως γραμμικό

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 ΔΙΔΙΑΣΤΑΤΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Ενα αυτόνομο δυναμικό σύστημα δύο διαστάσεων περιγράφεται από τις εξισώσεις

Κεφάλαιο 5 ΔΙΔΙΑΣΤΑΤΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Ενα αυτόνομο δυναμικό σύστημα δύο διαστάσεων περιγράφεται από τις εξισώσεις Κεφάλαιο 5 ΔΙΔΙΑΣΤΑΤΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ενα αυτόνομο δυναμικό σύστημα δύο διαστάσεων περιγράφεται από τις εξισώσεις ẋ 1 f 1 (x 1 x 2 ) ẋ 2 f 2 (x 1 x 2 ) (501) Το σύστημα αυτό γράφεται σε διανυσματική

Διαβάστε περισσότερα

,..., v n. W πεπερασμένα παραγόμενοι και dimv. Τα ακόλουθα είναι ισοδύναμα f είναι ισομορφιμός. f είναι 1-1. f είναι επί.

,..., v n. W πεπερασμένα παραγόμενοι και dimv. Τα ακόλουθα είναι ισοδύναμα f είναι ισομορφιμός. f είναι 1-1. f είναι επί. Γραμμική Άλγεβρα Ι, 07-8 Ασκήσεις7: Γραμμικές Απεικονίσεις Βασικά σημεία Ορισμός και παραδείγματα γραμμικών απεικονίσεων Σύνθεση γραμμικών απεικονίσεων, ισομορφισμοί Κάθε γραμμική απεικόνιση f : V W, όπου

Διαβάστε περισσότερα

Διανύσµατα στο επίπεδο

Διανύσµατα στο επίπεδο Διανύσµατα στο επίπεδο Ένα διάνυσµα v έχει αρχικό και τελικό σηµείο. Χαρακτηρίζεται από: διεύθυνση (ευθεία επί της οποίας κείται φορά (προς ποια κατεύθυνση της ευθείας δείχνει µέτρο (το µήκος του, v ή

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό Διαγώνισμα Μαθηματικών Θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου

Επαναληπτικό Διαγώνισμα Μαθηματικών Θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου Επαναληπτικό Διαγώνισμα Μαθηματικών Θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου Θέμα A. Να αποδείξετε ότι η εξίσωση της εφαπτομένης του κύκλου στο σημείο του Α, ) είναι 8 μονάδες) Β. Να δώσετε τον ορισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1 ο Δίνεται η ευθεία (ε) με εξίσωση: 2x y1 0 καθώς και το σημείο Μ(3,0). α. Να βρείτε την εξίσωση μιας ευθείας (η) που περνά από το Μ και είναι κάθετη στην ευθεία (ε). β. Να

Διαβάστε περισσότερα

1)Βρείτε την εξίσωση για το επίπεδο που περιέχει το σηµείο (1,-1,3) και είναι παράλληλο προς το επίπεδο 3x+y+z=a όπου a ένας αριθµός.

1)Βρείτε την εξίσωση για το επίπεδο που περιέχει το σηµείο (1,-1,3) και είναι παράλληλο προς το επίπεδο 3x+y+z=a όπου a ένας αριθµός. 1)Βρείτε την εξίσωση για το επίπεδο που περιέχει το σηµείο (1,-1,3) και είναι παράλληλο προς το επίπεδο 3x+y+z=a όπου a ένας αριθµός. ( Καρτεσιανή ) επιλέχθηκε για το σχήµα. Ο αριθµός a δεν επιρρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Κατεύθυνσης (Προσανατολισμού)

Μαθηματικά Κατεύθυνσης (Προσανατολισμού) Θέματα ενδοσχολικών εξετάσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου Σχ έτος 03-04, Ν Δωδεκανήσου ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΑΞΗ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Μαθηματικά Κατεύθυνσης (Προσανατολισμού) ΣΧΟΛΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι (ΘΕ ΠΛΗ 12) ΕΡΓΑΣΙΑ 2 η Ημερομηνία Αποστολής στον Φοιτητή: 28 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι (ΘΕ ΠΛΗ 12) ΕΡΓΑΣΙΑ 2 η Ημερομηνία Αποστολής στον Φοιτητή: 28 Νοεμβρίου 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι (ΘΕ ΠΛΗ ) ΕΡΓΑΣΙΑ η Ημερομηνία Αποστολής στον Φοιτητή: 8 Νοεμβρίου 0 Ημερομηνία παράδοσης της Εργασίας: 6 Ιανουαρίου 0 Οι ασκήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Διανύσματα Πολλαπλασιασμός αριθμού με διάνυσμα ο Θέμα _8603 Δίνεται τρίγωνο ΑΒΓ και σημεία Δ και Ε του επιπέδου τέτοια, ώστε 5 και

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικά συνδυαστικα θέµατα

Επαναληπτικά συνδυαστικα θέµατα Επαναληπτικά συνδυαστικα θέµατα A. Αν α, β i. αβ Θέµα ο µη µηδενικά διανύσµατα και ισχύει α+ β + α β =, τότε να δείξετε ότι: και ii. Αν α β τότε ισχύει α + β =. B. Να βρεθούν οι τιµές του λ ώστε η εξίσωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι (ΘΕ ΠΛΗ ) Ενδεικτικές λύσεις ΕΡΓΑΣΙΑ η Ηµεροµηνία Αποστολής στον Φοιτητή: 6 Νοεµβρίου 005 Ηµεροµηνία Παράδοσης της Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

1 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. α. Τι ονομάζουμε εσωτερικό γινόμενο δύο διανυσμάτων, β

1 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. α. Τι ονομάζουμε εσωτερικό γινόμενο δύο διανυσμάτων, β O A M B ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Ο ΘΕΜΑ ον : α α. Τι ονομάζουμε εσωτερικό γινόμενο δύο διανυσμάτων, β. Μονάδες 5 β. Αν α, ν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΙΙ (ΑΡΤΙΟΙ) Προτεινοµενες Ασκησεις - Φυλλαδιο 6

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΙΙ (ΑΡΤΙΟΙ) Προτεινοµενες Ασκησεις - Φυλλαδιο 6 ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΙΙ Τµηµα Β (ΑΡΤΙΟΙ) Προτεινοµενες Ασκησεις - Φυλλαδιο 6 ιδασκων: Α. Μπεληγιάννης Ιστοσελιδα Μαθηµατος : http://users.uoi.gr/abeligia/linearalgebraii/laii09/laii09.html Παρασκευή 0 Μαίου

Διαβάστε περισσότερα

= π 3 και a = 2, β =2 2. a, β

= π 3 και a = 2, β =2 2. a, β 1 of 68 Δίνονται τα διανύσματα a και β με a, β = π 3 και a =, β =. α) Να βρείτε το εσωτερικό γινόμενο a β. (Μονάδες 8) β) Αν τα διανύσματα a + β και κ a + β είναι κάθετα να βρείτε την τιμή του κ. γ) Να

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΛΥΜΕΝΕΣ & ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Επιμέλεια: Γ. Π. Βαξεβάνης (Γ. Π. Β.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΛΥΜΕΝΕΣ & ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Επιμέλεια: Γ. Π. Βαξεβάνης (Γ. Π. Β. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ Γ. Π. Β. ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΛΥΜΕΝΕΣ & ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Επιμέλεια: Γ. Π. Βαξεβάνης (Γ. Π. Β.) (Μαθηματικός) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι (ΘΕ ΠΛΗ 12) ΕΡΓΑΣΙΑ 3 η Ημερομηνία Αποστολής στον Φοιτητή: 7 Ιανουαρίου 2008

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι (ΘΕ ΠΛΗ 12) ΕΡΓΑΣΙΑ 3 η Ημερομηνία Αποστολής στον Φοιτητή: 7 Ιανουαρίου 2008 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι (ΘΕ ΠΛΗ ) ΕΡΓΑΣΙΑ η Ημερομηνία Αποστολής στον Φοιτητή: 7 Ιανουαρίου 8 Ημερομηνία παράδοσης της Εργασίας: Φεβρουαρίου 8 Πριν από την λύση κάθε άσκησης καλό

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 Ιδιοτιμές και Ιδιοδιανύσματα

Κεφάλαιο 6 Ιδιοτιμές και Ιδιοδιανύσματα Κεφάλαιο 6 Ορισμοί Έστω Α ένας πίνακας με πραγματικά στοιχεία Ο πραγματικός ή μιγαδικός αριθμός λ καλείται ιδιοτιμή του πίνακα Α εάν υπάρχει μη μηδενικό διάνυσμα v με πραγματικά ή μιγαδικά στοιχεία τέτοιο

Διαβάστε περισσότερα

A B. (f; B) = f(x 1 ) = a 11 x 1 + a k1 x k + 0.x k x n f(x 2 ) = a 12 x 1 + a k2 x k + 0.x k x n

A B. (f; B) = f(x 1 ) = a 11 x 1 + a k1 x k + 0.x k x n f(x 2 ) = a 12 x 1 + a k2 x k + 0.x k x n ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ III ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ JORDAN 1 Εστω f : V V γραμμική απεικόνιση Εστω A = ker(f i ) και B = ker(f i+1 ) Δείξτε ότι (i) A B και (ii) f(b) A Αποδ: (i) Εστω x ker(f i ) Τότε f i (x)

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΙΙ (ΑΡΤΙΟΙ) Ασκησεις - Φυλλαδιο 4

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΙΙ (ΑΡΤΙΟΙ) Ασκησεις - Φυλλαδιο 4 ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΙΙ Τµηµα Β (ΑΡΤΙΟΙ) Ασκησεις - Φυλλαδιο 4 ιδασκων: Α Μπεληγιάννης Ιστοσελιδα Μαθηµατος : http://usersuoigr/abeligia/linearalgebraii/laii2019/laii2019html Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 Ασκηση

Διαβάστε περισσότερα

1. a. Έστω b. Να βρεθούν οι ιδιοτιμές και τα ιδιοδιανύσματα του A Έστω A και ( x) [ x]

1. a. Έστω b. Να βρεθούν οι ιδιοτιμές και τα ιδιοδιανύσματα του A Έστω A και ( x) [ x] σκήσεις Ασκήσεις Ιδιοτιμές και ιδιοδιανύσματα Βασικά σημεία Ορισμός ιδιοτιμών και ιδιοδιανυσμάτων, υπολογισμός τους Ιδιόχωροι, διάσταση ιδιόχωρου, εύρεση βάσης ιδιόχωρου Σε διακεκριμένες ιδιοτιμές αντιστοιχούν

Διαβάστε περισσότερα

( ) Κλίση και επιφάνειες στάθµης µιας συνάρτησης. x + y + z = κ ορίζει την επιφάνεια µιας σφαίρας κέντρου ( ) κ > τότε η

( ) Κλίση και επιφάνειες στάθµης µιας συνάρτησης. x + y + z = κ ορίζει την επιφάνεια µιας σφαίρας κέντρου ( ) κ > τότε η Έστω Κλίση και επιφάνειες στάθµης µιας συνάρτησης ανοικτό και σταθερά ( µε κ f ( ) ορίζει µια επιφάνεια S στον f : ) τότε η εξίσωση, ονοµάζεται συνήθως επιφάνεια στάθµης της f. εξίσωση, C συνάρτηση. Αν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ 1 ΜΑΘΗΜΑ 1 ο +2 ο ΕΝΝΟΙΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ Διάνυσμα ορίζεται ένα προσανατολισμένο ευθύγραμμο τμήμα, δηλαδή ένα ευθύγραμμο τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1ο. Μιγαδικοί Αριθμοί

Κεφάλαιο 1ο. Μιγαδικοί Αριθμοί Κεφάλαιο 1ο. Μιγαδικοί Αριθμοί 1η. Άσκηση Να αποδείξετε ότι Α) όπου Β) Αν με τότε Γ) όπου ν Δ) Αν με τότε Ε) αν για τους μιγαδικούς z, w ισχύει τότε 2η. Άσκηση Α) Εφαρμογή 1 σελίδα 93. Β) Να βρείτε τους

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα συναρτήσει των διανυσμάτων α,β,γ. Μονάδες 13 β) να αποδείξετε ότι τα σημεία Α, Β, Γ είναι συνευθειακά. Μονάδες 12

Τράπεζα συναρτήσει των διανυσμάτων α,β,γ. Μονάδες 13 β) να αποδείξετε ότι τα σημεία Α, Β, Γ είναι συνευθειακά. Μονάδες 12 Τράπεζα 0- Πολλαπλασιασμός αριθμού με διάνυσμα.58 Θεωρούμε τα διανύσματα α,β,γ και τυχαίο σημείο Ο. Αν α β 5γ, α 3β 4γ και 3α β 6γ, τότε: α) να εκφράσετε τα διανύσματα, συναρτήσει των διανυσμάτων α,β,γ.

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου Στάμου Γιάννης

Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου Στάμου Γιάννης Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου Στάμου Γιάννης Αναλυτική θεωρία Λυμένα παραδείγματα Ερωτήσεις κατανόησης Ασκήσεις Επαναληπτικά διαγωνίσματα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαιο ο : Διανύσματα Ενότητα I: Η έννοια

Διαβάστε περισσότερα

3 ΚΩΝΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

3 ΚΩΝΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Νρεθεί η εξίσωση του κύκλου σε καθεμιά από τις παρακάτω περιπτώσεις: α) έχει κέντρο την αρχή των αξόνων και ακτίνα β) έχει κέντρο το σημείο (3, - ) και ακτίνα 5 γ) έχει κέντρο το σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Διανυσματικοί Χώροι

Κεφάλαιο 4 Διανυσματικοί Χώροι Κεφάλαιο Διανυσματικοί Χώροι Διανυσματικοί χώροι - Βασικοί ορισμοί και ιδιότητες Θεωρούμε τρία διαφορετικά σύνολα: Διανυσματικοί Χώροι α) Το σύνολο διανυσμάτων (πινάκων με μία στήλη) με στοιχεία το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση πολλών μεταβλητών. Δεύτερο φυλλάδιο ασκήσεων.

Ανάλυση πολλών μεταβλητών. Δεύτερο φυλλάδιο ασκήσεων. Ανάλυση πολλών μεταβλητών. Δεύτερο φυλλάδιο ασκήσεων. 1. Ποιά από τα παρακάτω σύνολα είναι συμπαγή; Μία κλειστή μπάλα, μία ανοικτή μπάλα, ένα ανοικτό ορθ. παραλληλεπίπεδο, ένα ευθ. τμήμα (στον R n ), μία

Διαβάστε περισσότερα

(2) Θεωρούµε µοναδιαία διανύσµατα α, β, γ R 3, για τα οποία γνωρίζουµε ότι το διάνυσµα

(2) Θεωρούµε µοναδιαία διανύσµατα α, β, γ R 3, για τα οποία γνωρίζουµε ότι το διάνυσµα Πανεπιστηµιο Ιωαννινων σχολη θετικων επιστηµων τµηµα µαθηµατικων τοµεας αλγεβρας και γεωµετριας αναλυτικη γεωµετρια διδασκων : χρηστος κ. τατακης υποδειξεις λυσεων των θεµατων της 7.06.016 ΘΕΜΑ 1. µονάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΕΥΘΕΙΑΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΕΥΘΕΙΑΣ Ευθεία ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΕΥΘΕΙΑΣ 1. Να βρεθεί ο συντελεστής διεύθυνσης της ευθείας ε, αν αυτή έχει εξίσωση: 5x 6 i) y = x- 1 ii) y = 3 5x iii) y iv) x = y + 3 10 v) 18x-6y

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 1. Α. Έστω x, y και x, y δύο διανύσματα του καρτεσιανού επιπέδου Οxy. i. Να εκφράσετε (χωρίς απόδειξη) το εσωτερικό γινόμενο των διανυσμάτων και συναρτήσει των συντεταγμένων τους.

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Ν. Π Α Π Α Δ Α Κ Η Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Σ ( M S C ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες

Γ. Ν. Π Α Π Α Δ Α Κ Η Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Σ ( M S C ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες Γ. Ν. Π Α Π Α Δ Α Κ Η Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Σ ( M S C ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΥΕ10 (Γενικά Μαθηματικά Ι) ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο. Ι) ΚΥΚΛΟΣ 1. Να βρεθεί η εξίσωση του κύκλου που έχει κέντρο το O(0,0) και ι) διέρχεται από το Α( 4, 3) και ιι) εφάπτεται στην 4x 3y+10=0

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο. Ι) ΚΥΚΛΟΣ 1. Να βρεθεί η εξίσωση του κύκλου που έχει κέντρο το O(0,0) και ι) διέρχεται από το Α( 4, 3) και ιι) εφάπτεται στην 4x 3y+10=0 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο Ι) ΚΥΚΛΟΣ 1. Να βρεθεί η εξίσωση του κύκλου που έχει κέντρο το O(0,0) και ι) διέρχεται από το Α( 4, 3) και ιι) εφάπτεται στην 4x 3y+10=0 2. Να βρεθεί η εξίσωση της εφαπτομένης του κύκλου x

Διαβάστε περισσότερα

12. Το εμβαδόν ενός τριγώνου ΑΒΓ είναι ίσο με

12. Το εμβαδόν ενός τριγώνου ΑΒΓ είναι ίσο με ΓΕΝΙΚΟ ΥΚΕΙΟ ΚΑΤΡΙΤΙΟΥ ΕΠΙΜΕΕΙΑ: Kωνσταντόπουλος Κων/νος Μαθηματικός ΜSc Η ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. ε κάθε μια από τις παρακάτω περιπτώσεις να κυκλώσετε το γράμμα, αν ο ισχυρισμός είναι αληθής διαφορετικά να

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ - ο ΘΕΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ 1. Δίνεται παραλληλόγραμμο ΑΒΓΔ με τρεις κορυφές τα σημεία Α (1,1), Γ (4,3) και Δ (,3). α) Να υπολογίσετε τα μήκη

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανολογικό Σχέδιο με τη Βοήθεια Υπολογιστή. Αφφινικοί Μετασχηματισμοί Αναπαράσταση Γεωμετρικών Μορφών

Μηχανολογικό Σχέδιο με τη Βοήθεια Υπολογιστή. Αφφινικοί Μετασχηματισμοί Αναπαράσταση Γεωμετρικών Μορφών Μηχανολογικό Σχέδιο με τη Βοήθεια Υπολογιστή Γεωμετρικός Πυρήνας Γεωμετρικός Πυρήνας Αφφινικοί Μετασχηματισμοί Αναπαράσταση Γεωμετρικών Μορφών Γεωμετρικός Πυρήνας Εξομάλυνση Σημεία Καμπύλες Επιφάνειες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ( α μέρος )

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ( α μέρος ) ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ( α μέρος ) Ερωτήσεις Θεωρίας Να βρείτε στην αντίστοιχη σελίδα του σχολικού σας βιβλίου το ζητούμενο της κάθε ερώτησης που δίνεται παρακάτω και να το γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ds ds ds = τ b k t (3)

ds ds ds = τ b k t (3) Γενικά Μαθηματικά ΙΙΙ Πρώτο σετ ασκήσεων, Λύσεις Άσκηση 1 Γνωρίζουμε ότι το εφαπτόμενο διάνυσμα ( t), ορίζεται ως: t = r = d r ds (1) και επιπλέον το διάνυσμα της καμπυλότητας ( k), ορίζεται ως: d t k

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ

Κεφάλαιο 3 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ Κεφάλαιο 3 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ Στο πρώτο μέρος αυτού του κεφαλαίου συνοψίζουμε όσα είναι απαραίτητα για την εύρεση ιδιοτιμών και ιδιοδιανυσμάτων ενός τετραγωνικού πίνακα Στο δεύτερο μέρος αναπτύσσονται

Διαβάστε περισσότερα

ÅÓÙÔÅÑÉÊÏ ÃÉÍÏÌÅÍÏ ÄÉÁÍÕÓÌÁÔÙÍ ΟΡΙΣΜΟΣ

ÅÓÙÔÅÑÉÊÏ ÃÉÍÏÌÅÍÏ ÄÉÁÍÕÓÌÁÔÙÍ ΟΡΙΣΜΟΣ Μαθηματικά Κατεύθυνσης Β Λυκείου-Απ Παπανικολάου ÅÓÙÔÅÑÉÊÏ ÃÉÍÏÌÅÍÏ ÄÉÁÍÕÓÌÁÔÙÍ ΟΡΙΣΜΟΣ Ονομάζουμε εσωτερικό γινόμενο δύο μη μηδενικών διανυσμάτων και και το συμβολίζουμε με α β τον πραγματικό αριθμό αβ

Διαβάστε περισσότερα

x y Ax By Εξίσωση Κύκλου Έστω Oxy ένα σύστημα συντεταγμένων στο επίπεδο και C ο κύκλος με κέντρο το σημείο Εφαπτομένη Κύκλου Η εφαπτομένη του κύκλου

x y Ax By Εξίσωση Κύκλου Έστω Oxy ένα σύστημα συντεταγμένων στο επίπεδο και C ο κύκλος με κέντρο το σημείο Εφαπτομένη Κύκλου Η εφαπτομένη του κύκλου ΚΥΚΛΟΣ Εξίσωση Κύκλου Έστω Oy ένα σύστημα συντεταγμένων στο επίπεδο και C ο κύκλος με κέντρο το σημείο O(, ) και ακτίνα ρ έχει εξίσωση y y ε Εφαπτομένη Κύκλου Η εφαπτομένη του κύκλου y ρ στο σημείο του

Διαβάστε περισσότερα

Διάνυσμα του Plücker

Διάνυσμα του Plücker ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Α.Π.Θ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΥΘΕΙΑΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2016-17 Διδάσκων: Αναπλ. Kαθηγητής Στυλιανός Σταματάκης ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1.

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις2 8. ; Αληθεύει ότι το (1, 0, 1, 2) είναι ιδιοδιάνυσμα της f ; b. Να βρεθούν οι ιδιοτιμές και τα ιδιοδιανύσματα της γραμμικής απεικόνισης 3 3

Ασκήσεις2 8. ; Αληθεύει ότι το (1, 0, 1, 2) είναι ιδιοδιάνυσμα της f ; b. Να βρεθούν οι ιδιοτιμές και τα ιδιοδιανύσματα της γραμμικής απεικόνισης 3 3 Ασκήσεις 8 Ασκήσεις Ιδιοτιμές και ιδιοδιανύσματα Βασικά σημεία Ορισμός ιδιοτιμων και ιδιοδιανυσμάτων, υπολογισμός τους Σε διακεκριμένες ιδιοτιμές αντιστοιχούν γραμμικά ανεξάρτητα ιδιοδιανύσματα Αν ΑΧ=λΧ,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Β MΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΜΑ Α Α1. Αν Α(x 1, y 1 ) και Β(x, y ) είναι σημεία του καρτεσιανού επιπέδου και (x, y) οι συντεταγμένες

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία 2. Παράδοση 20/1/08 Οι ασκήσεις είναι βαθμολογικά ισοδύναμες

Εργασία 2. Παράδοση 20/1/08 Οι ασκήσεις είναι βαθμολογικά ισοδύναμες Εργασία Παράδοση 0/1/08 Οι ασκήσεις είναι βαθμολογικά ισοδύναμες 1. Υπολογίστε τα παρακάτω όρια: Α. Β. Γ. όπου x> 0, y > 0 Δ. όπου Κάνετε απευθείας τις πράξεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε παραγώγους. Επιβεβαιώστε

Διαβάστε περισσότερα

π (α,β). Έστω τα διανύσματα π (α,β) να βρεθούν:

π (α,β). Έστω τα διανύσματα π (α,β) να βρεθούν: ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Β ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1. Για τα διανύσματα α, β δίνεται ότι α =1, β = και u α β, v α - β.να υπολογίσετε: π (α,β). Έστω τα διανύσματα α. το εσωτερικό γινόμενο α β β. τα μέτρα u, v των διανυσμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Έντυπο Yποβολής Αξιολόγησης ΓΕ

Έντυπο Yποβολής Αξιολόγησης ΓΕ Έντυπο Yποβολής Αξιολόγησης ΓΕ O φοιτητής συμπληρώνει την ενότητα «Υποβολή Εργασίας» και αποστέλλει το έντυπο σε δύο μη συρραμμένα αντίγραφα (ή ηλεκτρονικά) στον Καθηγητή-Σύμβουλο Ο Καθηγητής-Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά για μηχανικούς ΙΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Μαθηματικά για μηχανικούς ΙΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Μαθηματικά για μηχανικούς ΙΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Κεφάλαιο 1 1 Να βρείτε (και να σχεδιάσετε) το πεδίο ορισμού των πιο κάτω συναρτήσεων f (, ) 9 4 (γ) f (, ) f (, ) 16 4 1 Να υπολογίσετε το κάθε όριο αν υπάρχει ή να

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Διανυσματικοί Χώροι

Κεφάλαιο 4 Διανυσματικοί Χώροι Κεφάλαιο Διανυσματικοί χώροι - Βασικοί ορισμοί και ιδιότητες Θεωρούμε τρία διαφορετικά σύνολα: α) Το σύνολο διανυσμάτων (πινάκων με μία στήλη) με στοιχεία το οποίο συμβολίζουμε με Σε αυτό το σύνολο γνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι βαθμωτό μέγεθος? Ένα μέγεθος που περιγράφεται μόνο με έναν αριθμό (π.χ. πίεση)

Τι είναι βαθμωτό μέγεθος? Ένα μέγεθος που περιγράφεται μόνο με έναν αριθμό (π.χ. πίεση) TETY Εφαρμοσμένα Μαθηματικά Ενότητα ΙΙ: Γραμμική Άλγεβρα Ύλη: Διανυσματικοί χώροι και διανύσματα, μετασχηματισμοί διανυσμάτων, τελεστές και πίνακες, ιδιοδιανύσματα και ιδιοτιμές πινάκων, επίλυση γραμμικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ. Ημερομηνία: Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ. Ημερομηνία: Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ 0/04/018 ΕΩΣ 14/04/018 ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Ημερομηνία: Πέμπτη 1 Απριλίου 018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. Να αποδείξετε ότι η εφαπτομένη ε του κύκλου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 1. Στο ομοπαραλληλικό επίπεδο δίνεται το σύστημα συντεταγμένων S { A, A, A }.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 1. Στο ομοπαραλληλικό επίπεδο δίνεται το σύστημα συντεταγμένων S { A, A, A }. ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΘ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Ι ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 0-3 ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Στο ομοπαραλληλικό επίπεδο δίνεται το σύστημα συντεταγμένων S { A, A, A }. 0 ' Θεωρούμε τα σημεία A, A, A που ορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Έντυπο Yποβολής Αξιολόγησης ΓΕ

Έντυπο Yποβολής Αξιολόγησης ΓΕ Έντυπο Yποβολής Αξιολόγησης ΓΕ O φοιτητής συμπληρώνει την ενότητα «Υποβολή Εργασίας» και αποστέλλει το έντυπο σε δύο μη συρραμμένα αντίγραφα (ή ηλεκτρονικά) στον Καθηγητή-Σύμβουλο Ο Καθηγητής-Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ B ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ B ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ B ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ Επιμέλεια: Άλκης Τζελέπης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΕΝΝΟΙΑ - ΠΡΑΞΕΙΣ. Αν τα διανύσματα,, σχηματίζουν τρίγωνο, να αποδείξετε ότι το ίδιο συμβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΣΑΝΑΤΛΙΣΜΥ Β ΛΥΚΕΙΥ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΥ Να δώσετε τους ορισμούς: διάνυσμα, μηδενικό διάνυσμα, μέτρο διανύσματος, μοναδιαίο διάνυσμα Διάνυσμα AB ονομάζεται ένα ευθύγραμμο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 4. bt (γιατί;).

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 4. bt (γιατί;). ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΥΕ 1 Τμήμα Α Ακ.Έτος: 6-7 Διδάσκων Σ.Ε.Π. : Τρύφων Δάρας ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 4 ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ Μία συνάρτηση της μορφής r ():[ aβ, ] (αντίστοιχα r ():[, ] aβ ) λέμε ότι παριστάνει

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Γνώσεις Μαθηματικών Α - Β Λυκείου

Βασικές Γνώσεις Μαθηματικών Α - Β Λυκείου Βασικές Γνώσεις Μαθηματικών Α - Β Λυκείου Αριθμοί 1. ΑΡΙΘΜΟΙ Σύνολο Φυσικών αριθμών: Σύνολο Ακέραιων αριθμών: Σύνολο Ρητών αριθμών: ακέραιοι με Άρρητοι αριθμοί: είναι οι μη ρητοί π.χ. Το σύνολο Πραγματικών

Διαβάστε περισσότερα

14 η εβδομάδα (27/01/2017) Έγιναν οι ασκήσεις 39, 41 και 42. Έγινε επανάληψη και λύθηκαν ερωτήματα και απορίες.

14 η εβδομάδα (27/01/2017) Έγιναν οι ασκήσεις 39, 41 και 42. Έγινε επανάληψη και λύθηκαν ερωτήματα και απορίες. 14 η εβδομάδα (27/01/2017) Έγιναν οι ασκήσεις 39, 41 και 42. Έγινε επανάληψη και λύθηκαν ερωτήματα και απορίες. 13 η εβδομάδα (20/01/2017) Έγιναν οι ασκήσεις 31, 32, 33, 34, 36 και 37 11 η 12 η εβδομάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΛΥΜΕΝΕΣ & ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΛΥΜΕΝΕΣ & ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΛΥΜΕΝΕΣ & ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ i ΛΥΜΕΝΕΣ & ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ: ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ ΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓ_2 ΣΕΛ. 1/11

ΠΛΗ ΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓ_2 ΣΕΛ. 1/11 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι (ΘΕ ΠΛΗ ) ΕΡΓΑΣΙΑ η Ημερομηνία Αποστολής στον Φοιτητή: Νοεμβρίου 007 Ημερομηνία παράδοσης της Εργασίας: 4 Δεκεμβρίου 007 Πριν από την λύση κάθε άσκησης καλό

Διαβάστε περισσότερα

x y z xy yz zx, να αποδείξετε ότι x=y=z.

x y z xy yz zx, να αποδείξετε ότι x=y=z. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ. ο A. Ταυτότητες, ιδιότητες δυνάμεων, διάταξη.1 Να παραγοντοποιήσετε τις παρακάτω παραστάσεις: 1. 15a x 15a y 5a x 5a y. a x a x a x a x 3 3 4 3 3 3 3. x 4xy 16 4 y

Διαβάστε περισσότερα

201 5 ΘΕΜΑΤΑ Σ ΤΟΝ ΚΥ ΚΛΟ Α. ΘΕΩΡΙΑ. i. η εξίσωση του κύκλου με κέντρο Ο(0,0) και ακτίνα ρ είναι η

201 5 ΘΕΜΑΤΑ Σ ΤΟΝ ΚΥ ΚΛΟ Α. ΘΕΩΡΙΑ. i. η εξίσωση του κύκλου με κέντρο Ο(0,0) και ακτίνα ρ είναι η 201 5 ΘΕΜΑΤΑ Σ ΤΟΝ ΚΥ ΚΛΟ - 1-1. Να αποδείξετε ότι: Α. ΘΕΩΡΙΑ i. η εξίσωση του κύκλου με κέντρο Ο(0,0) και ακτίνα ρ είναι η C : x 2 y 2 ρ 2. Να αποδείξετε ότι η εφαπτομένη του κύκλου C: χ 2 + ψ 2 = ρ 2

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Διανύσματα Πολλαπλασιασμός αριθμού με διάνυσμα ο Θέμα _8603 Δίνεται τρίγωνο ΑΒΓ και σημεία Δ και Ε του επιπέδου τέτοια, ώστε 5 και

Διαβάστε περισσότερα

= lim. e 1. e 2. = lim. 2t 3

= lim. e 1. e 2. = lim. 2t 3 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΙΙ, ΣΕΜΦΕ, 6/06/017 Θέμα 1. Δίνεται η συνάρτηση f : R R με f(0, 0) = 0 και f(x, y) = x3 + y 3 x + y αν (x, y) (0, 0). (i) Δείξτε ότι η f είναι συνεχής στο (0, 0). (ii) Αν u

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΙΙ (ΠΕΡΙΤΤΟΙ) Προτεινοµενες Ασκησεις - Φυλλαδιο 6

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΙΙ (ΠΕΡΙΤΤΟΙ) Προτεινοµενες Ασκησεις - Φυλλαδιο 6 ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΙΙ Τµηµα Β (ΠΕΡΙΤΤΟΙ) Προτεινοµενες Ασκησεις - Φυλλαδιο 6 ιδασκων: Α. Μπεληγιάννης Ιστοσελιδα Μαθηµατος : http://users.uoi.gr/abeligia/linearalgebraii/laii08/laii08.html Παρασκευή 4 Μαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο : ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Διάνυσμα Θέσης ενός σημείου Αν θεωρήσουμε ένα οποιοδήποτε σημείο Ο του επιπέδου ως σημείο αναφοράς (ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη B. Μάθημα: Η Θεωρία σε Ερωτήσεις. Επαναληπτικά Θέματα. Επαναληπτικά Διαγωνίσματα. Επιμέλεια: Κώστας Κουτσοβασίλης. α Ε

Τάξη B. Μάθημα: Η Θεωρία σε Ερωτήσεις. Επαναληπτικά Θέματα. Επαναληπτικά Διαγωνίσματα. Επιμέλεια: Κώστας Κουτσοβασίλης. α Ε Ν β K C Ε -α Ο α Ε Τάξη B Μ -β Λ Μάθημα: Η Θεωρία σε Ερωτήσεις Επαναληπτικά Θέματα Επαναληπτικά Διαγωνίσματα Επιμέλεια: Διανύσματα Ερωτήσεις θεωρίας 1. Πως ορίζεται το διάνυσμα;. Τι λέγεται μηδενικό διάνυσμα;

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις3 Διαγωνίσιμες Γραμμικές Απεικονίσεις

Ασκήσεις3 Διαγωνίσιμες Γραμμικές Απεικονίσεις Ασκήσεις 5 Βασικά σημεία Ιδιότητες ιδιόχωρων: Έστω,, Ισχύουν τα εξής Ασκήσεις Διαγωνίσιμες Γραμμικές Απεικονίσεις κάποιες διακεκριμένες ιδιοτιμές της γραμμικής απεικόνισης : V V, όπου o Αν v v 0, όπου

Διαβάστε περισσότερα

14 η εβδομάδα (26/01/2017) Έγιναν οι ασκήσεις 28, 29 και 30. Έγινε επανάληψη στη Θεωρία Καμπυλών και στη Θεωρία Επιφανειών.

14 η εβδομάδα (26/01/2017) Έγιναν οι ασκήσεις 28, 29 και 30. Έγινε επανάληψη στη Θεωρία Καμπυλών και στη Θεωρία Επιφανειών. 14 η εβδομάδα (26/01/2017) Έγιναν οι ασκήσεις 28, 29 και 30. Έγινε επανάληψη στη Θεωρία Καμπυλών και στη Θεωρία Επιφανειών. 13 η εβδομάδα (16/01/2017 & 19/01/2017) Ασυμπτωτική διεύθυνση και ασυμπτωτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Διανυσματικοί Χώροι Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD Διανυσματικός Χώρος επί του F Αλγεβρική δομή που αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

. Μονάδες 3 β) Τα διανύσματα και. τότε x1x2 y1y2. είναι κάθετα αν και μόνο αν 0 Μονάδες 3 γ) Το διάνυσμα,

. Μονάδες 3 β) Τα διανύσματα και. τότε x1x2 y1y2. είναι κάθετα αν και μόνο αν 0 Μονάδες 3 γ) Το διάνυσμα, ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΕΡΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΙΟΥ 008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Θέμα Α Τι ονομάζουμε έλλειψη με εστίες τα σημεία Ε και E Μονάδες 0 Β Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΣ. και ακτίνα 1 3. Σ Λ

ΚΥΚΛΟΣ. και ακτίνα 1 3. Σ Λ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΥ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Kωνσταντόπουλος Κων/νος Μαθηματικός ΜSc 1. Σε κάθε μια από τις παρακάτω περιπτώσεις να κυκλώσετε το γράμμα Σ, αν ο ισχυρισμός είναι αληθής διαφορετικά να κυκλώσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΣ. Μ(x,y) Ο C ΘΕΩΡΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΣΤΟ-ΛΑΘΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΧΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ

ΚΥΚΛΟΣ. Μ(x,y) Ο C ΘΕΩΡΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΣΤΟ-ΛΑΘΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΧΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ Φ3 ΚΥΚΛΟΣ y Μ(x,y) A(x,y) ε Ο C x ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΡΙΑ ΣΩΣΤΟ-ΛΑΘΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ 3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ 0-0 ΘΕΩΡΙΑ. Τι ονομάζεται κύκλος με κέντρο το σημείο K( x0,

Διαβάστε περισσότερα

(a + b) + c = a + (b + c), (ab)c = a(bc) a + b = b + a, ab = ba. a(b + c) = ab + ac

(a + b) + c = a + (b + c), (ab)c = a(bc) a + b = b + a, ab = ba. a(b + c) = ab + ac Σημειώσεις μαθήματος Μ1212 Γραμμική Άλγεβρα ΙΙ Χρήστος Κουρουνιώτης ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 2014 Κεφάλαιο 1 Διανυσματικοί Χώροι Στο εισαγωγικό μάθημα Γραμμικής Άλγεβρας ξεκινήσαμε μελετώντας

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Τελική Εξέταση 19/6/2018 Διδάσκων: Ι. Λυχναρόπουλος

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Τελική Εξέταση 19/6/2018 Διδάσκων: Ι. Λυχναρόπουλος Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Άσκηση (Μονάδες.) Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Τελική Εξέταση 9/6/08 Διδάσκων: Ι. Λυχναρόπουλος Έστω A= k και w = 3 0. Να βρεθεί η τιμή του k για την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Διανυσματικοί Χώροι Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD Διανυσματικός Χώρος επί του F Αλγεβρική δομή που αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα