Θεωρία Παιγνίων για Πολιτικούς Επιστήμονες. Διδάσκων: Άρης Αλεξόπουλος Εαρινό 2008

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Θεωρία Παιγνίων για Πολιτικούς Επιστήμονες. Διδάσκων: Άρης Αλεξόπουλος Εαρινό 2008"

Transcript

1 Θεωρία Παιγνίων για Πολιτικούς Επιστήμονες Διδάσκων: Άρης Αλεξόπουλος Εαρινό 2008

2 Σκοπός Είναι να παρουσιάσει στους φοιτητές τις αναλυτικές δυνατότητες της θεωρίας των παιγνίων στην ερμηνεία και κατανόηση των στρατηγικών που ακολουθούνται από τους εμπλεκόμενους παράγοντες στο πεδίο των εγχώριων και διεθνών πολιτικών. Σύμφωνα με την προσέγγιση αυτή η πολιτική γίνεται αντιληπτή ως ένα παίγνιο όπου οι παίκτες αποφασίζουν τις κινήσεις τους με βάση την αντίληψη τους για τις κινήσεις των άλλων παικτών.

3 Προαπαιτούμενα Παρά τον τεχνικό-μαθηματικό χαρακτήρα της θεωρίας των παιγνίων, η έμφαση δίνεται στην εξοικείωση των φοιτητών με τα αναλυτικά εργαλεία της θεωρίας χωρίς τη χρήση μαθηματικών μοντέλων. Έτσι δεν απαιτούνται προηγούμενες μαθηματικές γνώσεις εκτός από στοιχειώδη γυμνασιακή άλγεβρα.

4 Τρόπος διδασκαλίας Γίνεται μέσα από παραδείγματα από τον χώρο της εγχώριας πολιτικής, των διεθνών σχέσεων, των επιχειρήσεων, του αθλητισμού ακόμα και καταστάσεων από την καθημερινή ζωή. Χορηγείται το πρόγραμμα διδασκαλίας με επιμερισμό των θεμάτων και του υλικού βιβλιογραφίας που θα καλυφθούν σε εβδομαδιαία βάση.

5 Εξέταση-αξιολόγηση Εξέταση με κλειστά βιβλία στο τέλος 70% Δύο ημίωρες εξετάσεις στην τάξη στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας 30%. Επίσης χωρίς να προσμετράτε με συγκεκριμένο ποσοστό στην τελική βαθμολογία, θα λαμβάνεται υπόψη η συμμετοχή στο μάθημα μέσα στην τάξη με στόχο την ενεργοποίηση των συμμετεχόντων στην μελέτη του εβδομαδιαίου υλικού.

6 Βιβλίο Διανομής Τσεμπελής, Γ. (2004), «Εμφωλευμένα Παίγνια: Η χρήση Ορθολογική Επιλογή στη Συγκριτική Πολιτική», Αθήνα: Παπαζήσης [1990] (ΤΣΕ) Φάκελος σημειώσεων.

7 Ενδεικτική Βιβλιογραφία Dixit and Skeath (1999), Games of Strategy, US: Norton (DandS) Dixit and Nalebuff (2001), Πώς να σκέπτεστε στρατηγικά-η εφαρμογή της στρατηγικής στην πολιτική, στις επιχειρήσεις και στην καθημερινή ζωή, Αθήνα: Καστανιώτης [1991] (DandN) Shepsle and Bonchek (1997), Analyzing Politics, NY: Norton (S)

8 Βιβλιογραφία (συνέχεια) Κοτταρίδη και Σιουρούνης (επ) (2002), Αφιέρωμα στον John Nash: Θεωρία παιγνίων, Αθήνα: Εκδόσεις Ευρασία (ΚΣ) Αξελροντ, Ρ (2000), Η εξέλιξη της συνεργασίας, Αθήνα: Καστανιώτης [1984] (A) Morrow (1994), Game theory for political scientists, NJ: Princeton Univ. Press (M)

9 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΑΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ /02 05/03 12/03 Εισαγωγή στη στρατηγική σκέψη σύμφωνα με την θεωρία των παιγνίων: Τι σημαίνει στρατηγική συμπεριφορά και στρατηγική διάδραση (Κίνητρα παρακολούθησης) (DandN) κεφ.1, (DandS) κεφ.1,2, (ΚΣ) σελ.:21-61 Είδη και κατάταξη των διάφορων τύπων παιγνίων. Ορολογία και βασικές υποθέσεις (ορθολογικότητα, κοινή γνώση) (ΤΣΕ) κεφ. 2,3 (DandN) κεφ.1, (DandS) κεφ.1,2 Βασικά εργαλεία και τεχνικές: Παίγνια διαδοχικών κινήσεων (sequential moves): αντίστροφη συλλογιστική (backwards induction) (DandN) κεφ.2 (DandS) κεφ.3

10 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΑΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ /03 26/03 02/04 Παίγνια ταυτόχρονων κινήσεων με καθαρές στρατηγικές (simultaneous move games with pure strategies): Κυρίαρχες και κυριαρχούμενες στρατηγικές (dominant and dominated strategies), η ισορροπία κυρίαρχων στρατηγικών (dominant strategy equilibrium), η ισορροπίας κατά Nash. (ΤΣΕ) Κεφ.3, (DandN) κεφ.3, (DandS) κεφ.4 Παίγνια ταυτόχρονων κινήσεων με μικτές στρατηγικές (simultaneous move games with mixed strategies): η δυνατότητα προβλεψης και η ισορροπία μικτών στρατηγικών (mixed strategy equilibrium) (ΤΣΕ) Κεφ.3, (DandN) κεφ.7, (DandS) κεφ.5 Μικτά παίγνια που συνδυάζουν διαδοχικές και ταυτόχρονες κινήσεις. Η τεχνική του χωρισμού του παιγνίου σε υπο-παίγνια (sub-games) και η ισορροπία στην περιοχή αυτή του παιγνίου (sub-game perfect quilibrium) (DandN) κεφ.7, (DandS) κεφ. 6, (ΤΣΕ) κεφ. 3

11 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΑΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ /04 16/04 Επανάληψη και ημίωρη εξέταση στην τάξη Επίλυση βασικών τύπων παιγνίων : Το δίλημμα του φυλακισμένου και τρόποι επίλυσης του. Παραδείγματα από τον ανταγωνισμό επιχειρήσεων, τις διεθνείς διαπραγματεύσεις και την εγχώρια πολιτική (ΤΣΕ) κεφ. 3, (DandN) κεφ.4, (DandS) κεφ.8, (Α) κεφ.1,2 07/05 Παίγνια με υπό όρους στρατηγικές κινήσεις: Οι δεσμεύσεις, οι απειλές, οι υποσχέσεις και η αξιοπιστία τους. Παραδείγματα από τον ανταγωνισμό επιχειρήσεων, και την εγχώρια πολιτική (DandN) κεφ.5, 6, (DandS) κεφ.9, (ΤΣΕ) κεφ. 5

12 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΑΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ /05 Παίγνια με μεταβλητούς κανόνες : η πολιτική της θεσμικής αλλαγής (ΤΣΕ) κεφ. 4, (DandS) κεφ.11, (S) κεφ. 8, 11 21/05 28/05 Παίγνια κάτω από αβεβαιότητα και διαφοροποιημένη πληροφόρηση (uncertainty, incomplete and asymmetric information) (moral hazard and adverse selection): κίνητρα και στρατηγικές για την αποκάλυψη απόκρυψη κρυφών κινήτρων και αποκρυμμένης πληροφορίας κρίσιμης (signaling and screening) (DandN) κεφ.12, (DandS) κεφ.12, SandN, τόμος Α κεφ. 11 Εξασφάλιση υλοποίησης συμβολαίων-συμφωνιών (incentives and enforceable contracts, principal-agent control models). (S) σελ.: , (ΤΣΕ) κεφ. 5,7

13 Σύντομο ιστορικό της ανάπτυξης της θεωρίας παιγνίων Η θεωρία παιγνίων είναι ένα σχετικά νέο ακαδημαϊκό αντικείμενο. Το πρώτο σύγγραμμα εκδόθηκε πριν 60 χρόνια: Theory of Games and Economic Behavior John von Neumann and Oskar Morgenstern (Princeton UP: 1943).αλλά αναπτύχθηκε με μεγάλη ταχύτητα στις δεκαετίες Βασικοί συντελεστές της ανάπτυξης της βασικής θεωρίας ήταν ανάμεσα σε άλλους ο John Nash και ο Thomas Schelling.

14 Σύντομο Ιστορικό Θ.Π.(συνέχεια) Βρήκε εφαρμογή: στην θεωρία των διεθνών σχέσεων και της ανάλυσης των δυνατοτήτων του διπολισμού στην ανάλυση του ολιγοπωλιακού ανταγωνισμού στο πεδίο των επιχειρήσεων στην διαδικασία λήψης αποφάσεων ανάμεσα σε επιχειρήσεις, ανάμεσα σε εργαζομένους και εργοδότες στην εξελικτική βιολογία στην πολιτική επιστήμη

15 Οι προσδιοριστικοί παράγοντες μιας διάδρασης o Ικανότητα-προσόν o Εναλλακτική στρατηγική o Τύχη

16 Ικανότητα-προσόν Το να τρέξει ο Κεντέρης στα 200μ είναι κυρίως θέμα ικανότητας λιγότερο στρατηγικής και λιγότερο τύχης

17 Τύχη Το να έρθει γράμματα είναι θέμα τύχης στο στρίψιμο ενός νομίσματος.

18 Στρατηγική Στο ποδόσφαιρο οι παίκτες καλλιεργούν τις ατομικές τους ικανότητες ταχύτητα δύναμη, ντρίπλα, κοντρόλ, πάσα, σουτ κλπ. Ο προπονητής πρέπει να μελετήσει τις ικανότητες των αντιπάλων και τις φυσικές συνθήκες, κατάσταση του γηπέδου καιρικές συνθήκες, και να επιλέξει την στρατηγική νίκης

19 Τι είναι στρατηγική; (Στρατηγική Vs Απόφαση) Η στρατηγική σκέψη είναι η τέχνη που χρησιμοποιούμε για να υπερισχύσουμε έναντι ενός αντιπάλου, γνωρίζοντας ότι και αυτός θα κάνει κάτι αντίστοιχο είμαστε περιτριγυρισμένοι από ενεργούς λήπτες αποφάσεων που άσχετα αν επιδιώκουν τον ίδιο στόχο με μας αλληλεπιδρούν με τις δικές μας αποφάσεις (ξυλοκόπος ή στρατηγός;)

20 Θεωρία παιγνίων: Η Θεωρία της Στρατηγικής Σκέψης Θεωρία παιγνίων είναι η μελέτη της ορθολογικής συμπεριφοράς σε διαδραστικές συνθήκες

21 Θεωρία Παιγνίων & Πολιτική Η Θεωρία Παιγνίων μας προτείνει να αντιληφθούμε τα δρώμενα στο πεδίο της πολιτικής ως μια στρατηγική διάδρασηαλληλεπίδραση ανάμεσα σε δρώντες κράτη, κόμματα, ομάδες, άτομα για την επίτευξη των στόχων τους.

22 Θεωρία παιγνίων: τι μας αρκεί; Μας αρκεί ότι όλοι έχουν συναίσθηση της ενδεχόμενης δράσης του άλλου. Μας αρκεί ότι οι στόχοι των δρώντων παίρνουν την μορφή σταθεροποιημένων προτιμήσεων για συγκεκριμένα πράγματα η καταστάσεις ανάλογα με τις πεποιθήσεις τους για τον κόσμο γύρω τους.

23 Τι δεν είναι ορθολογισμός Ορθολογισμός δεν σημαίνει εγωιστική συμπεριφορά αφού οι παίκτες μπορεί να είναι αλτρουιστές και να θεωρήσουν ότι η μεγιστοποίηση της ευημερίας άλλων δρώντων μπορεί να οδηγήσει στην μεγιστοποίηση της δικής του ωφέλειας Ορθολογισμός δεν σημαίνει κοντόφθαλμη στάθμιση μελλοντικών ωφελειών Ορθολογισμός δεν σημαίνει ότι όλοι οι παίκτες έχουν το ίδιο σύστημα αξιών. Αντίθετα εστιάζεται στο ότι οι παίκτες λειτουργούν χωρίς αντιφάσεις στα πλαίσια του δικού τους αξιακού συστήματος.

24 Θεωρία Παιγνίων:Τι μας Ενδιαφέρει Δεν μας ενδιαφέρει από που προέρχονται οι προτιμήσεις, αυτό είναι αντικείμενο άλλων επιστημών. Οι προτιμήσεις και οι πεποιθήσεις που έχουν μια συστηματική εκδήλωση μπορούν να αναλυθούν και να χρησιμοποιηθούν στην ανάλυση σύνθετων πολιτικών φαινομένων. Σ αυτό το πλαίσιο ορθολογισμός σημαίνει να κάνω το καλύτερο που μπορώ για την εξυπηρέτηση του στόχου μου.

25 Γιατί το ορθολογικό είναι ρεαλιστικό υπόδειγμα Σπουδαιότητα ζητημάτων και πληροφόρηση Εκμάθηση-επανάληψη Ετερογένεια των ατόμων Φυσική επιλογή

26 Παραδείγματα για την ανάδειξη των βασικών αρχών στη στρατηγική διάδραση Παίζοντας ποδόσφαιρο: από ποια πλευρά του γηπέδου να επιτεθώ; (συστηματική τυχαία συμπεριφορά: παίγνια ταυτόχρονων κινήσεων με μικτές στρατηγικές)

27 Παραδείγματα (συνέχεια) Γιατί η περισσότερη μελέτη δεν οδηγεί πάντα σε μεγαλύτερο βαθμό όταν ο καθηγητής βαθμολογεί συγκριτικά; (το δίλημμα του φυλακισμένου ένα παίγνιο που στην αναζήτηση της νίκης (μέγιστης ατομικής ικανοποίησης) τελικά όλοι βγαίνουν χαμένοι)

28 Παραδείγματα (συνέχεια) «Μήπως μπορούμε να δώσουμε την επομένη εξετάσεις γιατί καθοδόν είχαμε κλαταρισμένο λάστιχο και έχουμε αποδιοργανωθεί;» (προβλέψτε το μέλλον και ακολουθήστε αντίστροφη συλλογιστική σε παίγνια διαδοχικών κινήσεων, αναζητήστε σημεία σύγκλισης στις προτιμήσεις σε παίγνια ταυτόχρονων κινήσεων)

29 Παραδείγματα (συνέχεια) Γιατί οι καθηγητές είναι τόσο αυστηροί με τα αιτήματα των φοιτητών για ειδική μεταχείριση (προσήλωση στις αρχικές δεσμεύσεις, αξιοπιστία στα λεγόμενα)

30 Παραδείγματα για την ανάδειξη των βασικών αρχών στη στρατηγική Το πρώτο ραντεβού και το αίτημα για συγκατοίκηση ( δυο παίγνια με στρατηγικές αποκάλυψης πληροφορίας)

31 Παραδείγματα για την ανάδειξη των βασικών αρχών στη στρατηγική Συγκατοίκηση και επικίνδυνη συμβίωση (Παίγνια με ακροσφαλείς στρατηγικές)

32 Ορολογία Στρατηγική (σχέδιο δράσης) Απολαβές απόδοση Ορθολογικότητα Κοινή Γνώση Ισορροπία

33 Ταξινόμηση Αναδεικνύονται οι βασικές κατηγορίες παιγνίων που μπορούν να λειτουργήσουν ως αρχέτυπα σύμφωνα με τα οποία μπορούν να αναλυθούν περισσότερο σύνθετα παίγνια. Μ άλλα λόγια όλα τα παίγνια αποτελούν συνθέσεις αυτών των βασικών τύπων παιγνίων.

34 Ταξινόμηση Διαδοχικά ή Ταυτόχρονα παίγνια; Παίγνια Σύγκρουσης ή Θετικού Αθροίσματος; Άπαξ η Επαναλαμβανόμενα; Πλήρης συμμετρική η ατελής πληροφόρηση; Είναι οι συμφωνίες για συνεργασία αυτόεπιβαλλόμενες;

35 Διαδοχικά ή Ταυτόχρονα παίγνια; Οι κινήσεις στο σκάκι είναι διαδοχικές. Οι προσφορές για έναν μειοδοτικό διαγωνισμό είναι ταυτόχρονες

36 Παίγνια Σύγκρουσης ή Θετικού Αθροίσματος; Στο μπάσκετ η νίκη του ενός συνεπάγεται την ήττα του άλλου. Η αναδιανομή των οικονομικών πόρων Το ελεύθερο εμπόριο Η αντιμετώπιση κοινών εχθρών Ένας πυρηνικός πόλεμος Ο αδυσώπητος ανταγωνισμός για την εξαγορά μιας επιχείρησης

37 Παίγνια συνεργασίας Οι συμφωνίες για συνεργασία ανάμεσα στους παίκτες είναι αυτόματα υλοποιήσιμες ή χρειάζεται εξωτερική εξασφάλιση της συμμόρφωσης των παικτών με τα συμφωνηθέντα; (Το δίλημμα του φυλακισμένου και ο νόμος της μαφίας)

38 Ορολογία και βασικές υποθέσεις παιγνίων στρατηγικής Στρατηγικό Σχέδιο: Ένα συνολικό σχέδιο δράσης για κάθε παίκτη: για κάθε πιθανή κίνηση του αντιπάλου να υπάρχει επεξεργασμένη αντίδραση Έκβαση-Αποτέλεσμα (output) Απολαβή-Απόδοση (payoff): Η ποσοτική έκφραση του οφέλους που έχει ο παίκτης από την έκβαση του παιγνίου

39 Ορολογία και βασικές υποθέσεις παιγνίων στρατηγικής (συνέχεια) Ισορροπία: Η λύση του παιγνίου που προκύπτει από την υιοθέτηση της καλύτερης απόκρισης-στρατηγικής κάθε παίκτη στη στρατηγική των άλλων παικτών (δεν σημαίνει διατήρηση του status quo, ακινησία, ούτε ότι οι παίκτες επιλέγουν τελικά το αποτέλεσμα αυτό που τους μεγιστοποιεί γενικά το όφελος)

40 Ορολογία και βασικές υποθέσεις παιγνίων στρατηγικής (συνέχεια) Προσδοκώμενη απολαβή (expected payoff): Εάν η έκβαση του παιγνίου δεν έχει μόνο μια εκδοχή τότε ο παίκτης πρέπει να προσαρμόσεισταθμίσει τις απολαβές του στην πιθανότητα που έχει κάθε μια εκδοχή να συμβεί

41 Ορολογία και βασικές υποθέσεις παιγνίων στρατηγικής (συνέχεια) Παράδειγμα: Αν η έκβαση Α αποδίδει 0 και υπάρχει 75% πιθανότητα να συμβεί και ταυτόχρονα υπάρχει άλλη μια πιθανή έκβαση η Β με πιθανότητα να συμβεί 25% που αποδίδει 100 μονάδες τότε κατά μέσο όρο ο παίκτης αναμένει να ωφεληθεί 0.75* *100=25μονάδες (σταθμισμένη απόδοση)

42 Βασικές υποθέσεις Ορθολογικοί παίκτες (συνεπής συμπεριφορά): κάθε παίκτης είναι σε θέση να διατάξει πλήρως όλα τις πιθανές αποδόσεις από το παίγνιο με αύξουσα ωφέλεια για τον ίδιο και να επιλέγει την στρατηγική που θα τον οδηγήσει στο αποτέλεσμα που θα του φέρει την μέγιστη αυτή ωφέλεια

43 Βασικές υποθέσεις Κοινή γνώση: να υπάρχει πλήρης η μερική γνώση στους παίκτες για το παιγνίδι όσο αφορά: Τον αριθμό των παικτών. Τις στρατηγικές που διαθέτουν. Τις προσδοκώμενες απολαβές. Το ότι είναι και οι δύο ορθολογικοί. Να γνωρίζει ο αντίπαλος ότι εσύ γνωρίζεις ότι αυτός γνωρίζει όλα η μέρος από τα παραπάνω.

44 Βασικές υποθέσεις Κοινή γνώση: να υπάρχει πλήρης η μερική γνώση στους παίκτες για το παιγνίδι όσο αφορά: Τον αριθμό των παικτών. Τις στρατηγικές που διαθέτουν. Τις προσδοκώμενες απολαβές. Το ότι είναι και οι δύο ορθολογικοί. Να γνωρίζει ο αντίπαλος ότι εσύ γνωρίζεις ότι αυτός γνωρίζει όλα η μέρος από τα παραπάνω.

45 Παίγνια διαδοχικών κινήσεων Στρατηγικές που διεξάγονται μέσα από διαδοχικές εναλλασσόμενες κινήσεις των παικτών. Με ποιο τρόπο οι παρούσες επιλογές μου θα επηρεάσουν τις μελλοντικές εναλλακτικές τόσο των αντιπάλων μου όσο και τις δικές μου) Πότε είναι πλεονέκτημα για ένα παίκτη να κινηθεί πρώτος και πότε τελευταίος;

46 Περιγραφή ενός παιγνίου διαδοχικών κινήσεων Τα παίγνια διαδοχικών κινήσεων απεικονίζονται με την προσομοίωση τους με ένα δένδρο χαρτογράφησης και ταξινόμησης εναλλακτικών επιλογών (game tree). Η απεικόνιση αυτή αναφέρεται και ως η εκτεταμένη παρουσίαση (μορφή) του παιγνίου (extensive form of the game)

47 Περιγραφή ενός παιγνίου διαδοχικών κινήσεων (συνέχεια) Το δένδρο συγκροτείται από τα παρακάτω συστατικά μέρη: Κόμβος αφετηρίας έναρξης (initial node) Κόμβοι απόφασης (decision nodes) Τερματικός κόμβος (terminal node) Κλάδοι (branches) Σε κάθε κόμβο απόφασης καταλήγει μόνο ένας κλάδος αλλά δύνανται να ξεκινούν περισσότεροι

48 Το παίγνιο της προεκλογικής εκστρατείας για την κατάκτηση της δημαρχίας Δυο παίκτες: ο εκλεγμένος δήμαρχος (βουλευτής) (Gray) και ο πιθανός διεκδικητής (Green)

49 Το παίγνιο της προεκλογικής εκστρατείας για την κατάκτηση της δημαρχίας Δυο εναλλακτικές ο καθένας: Ο δήμαρχος είναι στο δίλημμα αν θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίς την προεκλογική εκστρατεία του με στόχο να αποθαρρύνει τον αντίπαλο του με το να τονίσει να θετικά της δική του θητείας του και τα αρνητικά του πιθανού αντιπάλου του. Ο αντίπαλος (Green) αντιμετωπίζει το δίλημμα, αφού όμως δει τι θα κάνει ο δήμαρχος αν στην συνέχεια θα επιμείνει στην απόφαση του να κατέβει υποψήφιος ή να μείνει τελικά εκτός (δίλημμα εισόδου)

50 Το παίγνιο της προεκλογικής εκστρατείας για την κατάκτηση της δημαρχίας Δυο εναλλακτικές ο καθένας: Ο δήμαρχος είναι στο δίλημμα αν θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίς την προεκλογική εκστρατεία του με στόχο να αποθαρρύνει τον αντίπαλο του με το να τονίσει να θετικά της δική του θητείας του και τα αρνητικά του πιθανού αντιπάλου του. Ο αντίπαλος (Green) αντιμετωπίζει το δίλημμα, αφού όμως δει τι θα κάνει ο δήμαρχος αν στην συνέχεια θα επιμείνει στην απόφαση του να κατέβει υποψήφιος ή να μείνει τελικά εκτός (δίλημμα εισόδου)

51 GRAY, GREEN 1, 1 GREEN b Ads 3, 3 GRAY a No Ads GREEN c 2, 4 4, 2 FIGURE 3.1 Tree for Senate Race Game Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

52 Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική; Βήμα 1 ο : Η περιγραφή όλων των διαθέσιμων καθαρών στρατηγικών (pure strategies) για κάθε παίκτη.

53 Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική; Είναι απλό για αυτόν που κινείται πρώτος και μία φορά, είναι πολύπλοκο γι αυτόν που ακολουθεί. O παίκτης που ακολουθεί πρέπει να αποφασίσει τι να πράξει αφού αναγνωρίσει πριν όλες τις πιθανές κινήσεις που μπορεί να κάνει ο προηγούμενος παίκτης. Όλες οι κινήσεις του είναι εξαρτημένες και πρέπει να περιγραφούν ως τέτοιες (contingent pure strategies).

54 Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική; Ο Gray έχει ένα κόμβο απόφασης και δυο εναλλακτικές ads και no ads άρα έχει δυο καθαρές στρατηγικές να διαλέξει. Ο Green κάνει και αυτός μια κίνηση, όμως έχει δυο κόμβους απόφασης να κατευθυνθεί. Έτσι πρέπει να επεξεργασθεί πριν αρχίσει το παίγνιο κανόνες δράσης για κάθε ενδεχόμενη επιλογή του Gray. Οι κόμβοι απόφασης είναι δύο και για κάθε ένα έχει δυο εναλλακτικές δράσεις να κατεβεί στις εκλογές (IN) και να μην κατέβει (OUT ).

55 Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική; Οπότε το σύνολο των εξαρτημένων καθαρών στρατηγικών που έχει στη διάθεση του ο Green είναι: 1) εάν ο Gray επιλέξει Ads, τότε επιλέγω IN, και εάν επιλέξει No Ads τότε επιλέγω πάλι IN 2) εάν ο Gray επιλέξει Ads, τότε επιλέγω OUT, και εάν επιλέξει No Ads τότε επιλέγω IN 3) εάν ο Gray επιλέξει Ads, τότε επιλέγω IN, και εάν επιλέξει No Ads τότε επιλέγω OUT

56 Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική; 4) εάν ο Gray επιλέξει Ads, τότε επιλέγω OUT και εάν επιλέξει No Ads τότε επιλέγω πάλι OUT Οι στρατηγικές αποτελούν τέσσερα σύνολα πράξεων για τον Green, με μια πράξη για κάθε κόμβο απόφασης. Εν συντομία οι στρατηγικές της Green για τους κόμβους b, c είναι: 1) ΙΝ, ΙΝ 2) OUT, IN 3) IN, OUT 4) OUT, OUT

57 Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική; Βήμα 2 ο : Η επιλογή της καλύτερης στρατηγικής για τον καθένα από τους παίκτες.

58 Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική; Η εξαρτημένη φύση του παιγνίου σημαίνει ότι οι παίκτες πρέπει να καταγράψουν τις πιθανές μελλοντικές κινήσεις του αντιπάλου και με την επιστροφική ροή της σκέψης να επιλέξουν την καλύτερη στρατηγική τους σήμερα (γι αυτό και λέγεται εξαρτημένη στρατηγική ).

59 Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική; Η έννοια να βλέπουμε μπροστά και να σκεφτόμαστε επιστροφικά ώστε να καταστρώνουμε την καλύτερη απάντηση στο προηγούμενο στάδιο λέγεται στα παίγνια και rollback (αντίστροφη συλλογιστική).

60 Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική; Έτσι ξεκινάμε από κάθε τερματικό κόμβο αξιολογούμε συγκριτικά με τους άλλους κλάδους το ενδεχόμενο αποτέλεσμα και κινούμαστε προς τα πίσω διαμέσου των κόμβων απόφασης μέχρι τον κόμβο αφετηρίας.

61 Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική; Η καλύτερη στρατηγική της Green είναι η 2) «εάν ο Gray επιλέξει Ads, τότε επιλέγω OUT, και εάν επιλέξει No Ads τότε επιλέγω IN». Η καλύτερη στρατηγική της Gray με δεδομένη την πρόβλεψη για την Green είναι Ads. Έτσι η ισορροπία-λύση του παιγνίου είναι: (Ads; Out, In)

62 (a) Pruning at terminal nodes GRAY, GREEN 1, 1 GREEN b Ads 3, 3 GRAY a No Ads GREEN c 2, 4 4, 2 FIGURE 3.2 A Using Rollback Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

63 (b) Fully pruned tree GRAY, GREEN 1, 1 GREEN b Ads 3, 3 GRAY a No Ads GREEN c 2, 4 4, 2 FIGURE 3.2 B Using Rollback Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

64 FUTURE SELF family practice $50,000/yr $150,000/yr medical school $500,000/yr CURRENT SELF law school politics $50,000/yr $35,000 $200,000/yr $600,000/yr business school management $100,000/yr $250,000/yr on average $0 $5m/yr FIGURE 3.3 One -Player Game Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

65 GREEN, GRAY 1, 1 GRAY In 4, 2 GREEN Out GRAY 3, 3 2, 4 FIGURE 3.4 Change of Move Order in the Senate Race Game Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

66 PAYOFFS TITAN U 1, 5, 5 BIG GIANT U d R 5, 5, 2 U b R TITAN U 5, 2, 5 e R 3, 4, 4 FRIEDA S a TITAN U 2, 5, 5 R BIG GIANT U f R 4, 3, 4 c R TITAN U 4, 4, 3 g R 4, 4, 4 FIGURE 3.5 Three-Player Game Tree Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

67 X wins bottom left X wins bottom right X wins X wins top right bottom right X wins top right X wins bottom left X wins top right Player X Player X top right bottom left Player X bottom right Player X Player X bottom left X wins X wins X wins X wins bottom right top left bottom right Player X top left top right Player O bottom left Player O top left Player X bottom right top right Player O top left bottom left Player X bottom right top left bottom right X wins X wins X wins X wins top left bottom right Player O bottom right top left X wins X wins top right Player X Player X top left top right Player X bottom left Player X Player X bottom left X wins top right X wins X wins bottom left top left X wins X wins bottom left top left X wins top right X wins FIGURE 3.6 A More Complex Tree Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

68 A Pass B Pass A Pass B Pass B Pass 0, 0 Take Dime Take Dimes Take Dimes Take Dimes Take Dimes 10, 0 0, 20 30, 0 0, 40 0, 100 Payoffs all shown as A, B FIGURE 3.7 The Centipede Game Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

69 (a) All payoffs shown (b) Zero-sum shorthand PLAYER 2 PLAYER 2 R P S R P S R T, T L, W W, L R T L W PLAYER 1 P W, L T, T L, W PLAYER 1 P W T L S L, W W, L T, T S L W T FIGURE 4.1 Rock-Paper-Scissors Game Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

70 Παίγνια ταυτόχρονων κινήσεων Ορισμός: η ταυτόχρονη δράση υπονοεί ότι δεν υπάρχει το περιθώριο να περιμένουμε να δούμε τι έκανε ο αντίπαλος. Την ώρα που ο ένας παίκτης αποφασίζει έχει άγνοια της απόφασης του αντιπάλου----όχι άγνοια των ενδεχόμενων επιλογών του αντιπάλου

71 Τρόπος Επίλυσης Παιγνίων Τ.Κ. Διαγραμματική Περιγραφή: Χρησιμοποιείται η κανονική μορφή ως στρατηγική μορφή παρουσίασης του παιγνίου όπου δεν έχουμε δέντρο αποφάσεων.αλλά πίνακα ενδεχομένων αποδόσεων. Αντί για την αντίστροφη συλλογιστική θα στηριχθούμε σε δύο απλές ιδέες: κυρίαρχες στρατηγικές και ισορροπία κατά Nash

72 Ισορροπία κατά Nash Κανένας παίκτης δεν θα θέλει να αλλάξει την στρατηγική που επέλεξε από την στιγμή που θα διαπιστώσει τι έχουν παίξει οι αντίπαλοι του. Η ισορροπία κατά Nash μπορεί να είναι αποτέλεσμα καθαρών αλλά και μικτών στρατηγικών

73 Καθαρές κ μικτές στρατηγικές Η κίνηση που επιλέγεται να γίνει καθορίζεται χωρίς την χρήση κανόνα πιθανοτήτων Παράδειγμα: στο ταυτόχρονο παίγνιο «πέτρα-ψαλίδι-χαρτί» κάθε παίκτης έχει στην διάθεση του τρείς καθαρές εναλλακτικές στρατηγικές όσες και οι εναλλακτικές κινήσεις

74 Καθαρές κ μικτές στρατηγικές.ενώ μπορεί να έχει άπειρες μικτές στρατηγικές στηριγμένος σε ένα κανόνα επιλογής από τις τρεις κινήσεις με βάση την αποτίμηση πιθανότητας νίκης Μια μικτή στρατηγική είναι «παίξε κάθε μια από τις καθαρές κινήσεις που έχεις στην διάθεση σου (Π-Ψ-Χ) έτσι ώστε με συγκεκριμένο τρόπο να επιμερίζονται στο 1/3 του συνόλου των επιλογών που κάνεις στο παιγνίδι στις 9 φορές που παίζεις κάθε τρίτη παίξε ψαλίδι»

75 Κυρίαρχες στρατηγικές Η στρατηγική που τα αποτελέσματα της ωφελούν περισσότερο τον παίκτη από όλες της άλλες που έχει στην διάθεση του ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο αντίπαλος Αν ο ένας παίκτης έχει τρεις διαθέσιμες καθαρές στρατηγικές A,B,C και ο άλλος a,b,c τότε η C ειναι κυρίαρχη όταν: P(C,a) P(A,a) και P(C,a) P(B,a) και P(C,b) P(A,b).

76 Οι κυρίαρχες δίνουν κ το μέγιστο όφελος; Κανόνας: Στα ταυτόχρονα παίγνια αν έχεις κυρίαρχη στρατηγική ακολούθησε την πάντα Παρανόηση ότι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα από την χρήση της κυρίαρχης είναι καλύτερο από το καλύτερο κάποιας άλλης για τον ίδιο παίκτη παράδειγμα Times, News

77 Τεχνικές επίλυσης παιγνίων Τ.Κ. Και οι δυο έχουν κυρίαρχη στρατηγική.το δίλημμα του φυλακισμένου Όταν μόνο ο ένας έχει κυρίαρχη στρατηγική..η μάχη στη θάλασσα του Bismark Διαδοχική απάλειψη των κυριαρχούμενων στρατηγικών.η μάχη στην αγορά της πίτσας Η μέθοδος του minmax,maxmin Ο διαδοχικός έλεγχος των κελιών (cell by cell inspection)

78 WIFE Confess (Defect) Deny (Cooperate) HUSBAND Confess (Defect) Deny (Cooperate) 10 yr, 10 yr 25 yr, 1 yr 1 yr, 25 yr 3 yr, 3 yr FIGURE 4.2 Prisoners Dilemma Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

79 JAPANESE NAVY North South U.S. AIR FORCES North South FIGURE 4.3 Battle of the Bismarck Sea Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

80 PIERCE S PIZZA PIES High Medium Low High 60, 60 36, 70 36, 35 DONNA S DEEP DISH Medium 70, 36 50, 50 30, 35 Low 35, 36 35, 30 25, 25 FIGURE 4.4 Successive Elimination of Dominated Strategies ($'000) Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

81 DEFENSE Run Pass Blitz Run min = 2 OFFENSE Short Pass Medium Pass min = 5.6 min = 1 Long Pass min = 2 max = 10 max = 5.6 max = 13 FIGURE 4.5 The Minimax Method Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

82 PIERCE S PIZZA PIES High Medium Low High 60, 60 36, 70 36, 35 DONNA S DEEP DISH Medium 70, 36 50, 50 30, 35 Low 35, 36 35, 30 25, 25 FIGURE 4.6 Cell-by-Cell Inspection Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

83 Pierce s Price, P Pierce 13.5 Donna s best response Joint profit maximized Pierce s best response Nash equilibrium Donna s Price, P Donna FIGURE 4.7 Best-Response Curves and Equilibrium in the Pizza Pricing Game Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

84 Παίγνια πολλαπλής ισορροπίας «Το παίγνιο της διασφάλισης» (assurance game): οι λύσεις δεν έχουν αναδιανεμητικές επιπτώσεις στους παίκτες «Το παίγνιο του δειλού» (Chicken game): αναδιανεμετικού χαρακτήρα όπου η λυση της επικράτησης του αντιπάλου είναι χειρότερη από την έκβαση του αμοιβαίου συμβιβασμου και προτιμότερη από την σύγκρουση «Το παίγνιο της σύγκρουσης των φύλων» (The battle of the Sexes): αναδιανεμετικού χαρακτήρα όπου η λύση της επικράτησης του αντιπάλου είναι προτιμότερη από την μη λύση

85 Τρόποι επίλυσης παιγνίων πολλαπλών κινήσεων Αξιόπιστες πρόδρομες κινήσεις (preemptive moves) Εx ante αναζήτηση σημείων σύγκλισης (focal points) Αξιοποίηση της δυνατότητας επανάληψης του παιγνίου

86 U.S.S.R. Refrain Build U.S. Refrain Build 4, 4 1, 3 3, 1 2, 2 FIGURE 4.10 The Arms Race as an Assurance Game Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

87 DEAN Swerve (Chicken) Straight (Tough) JAMES Swerve (Chicken) Straight (Tough) 0, 0 1, 1 1, 1 2, 2 FIGURE 4.11 Chicken Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

88 HUMANITIES FACULTY Lab Theater SCIENCE FACULTY Lab Theater 2, 1 0, 0 0, 0 1, 2 FIGURE 4.12 Battle of the Two Cultures Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

89 B , 0 0, 5 0, 0 A 1 2 5, 0 0, 0 5, 0 0, 0 0, 5 5, 5 FIGURE 4.13 Lottery Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

90 HINGIS DL CC SELES DL CC FIGURE 4.14 No Equilibrium in Pure Strategies Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

91 (a) COLUMN Left Right ROW Up Down EXERCISE 4.1 a Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

92 (b) COLUMN Left Right ROW Up Down EXERCISE 4.1 b Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

93 (c) COLUMN Left Middle Right Up ROW Straight Down EXERCISE 4.1 c Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

94 (d) COLUMN Left Middle Right Up ROW Straight Down EXERCISE 4.1 d Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

95 (a) COLUMN Left Right ROW Up Down 2, 4 1, 0 6, 5 4, 2 EXERCISE 4.2 a Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

96 (b) COLUMN Left Right ROW Up Down 1, 1 0, 1 1, 0 1, 1 EXERCISE 4.2 b Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

97 (c) Left COLUMN Middle Right Up 0, 1 9, 0 2, 3 ROW Straight Down 5, 9 7, 3 1, 7 7, 5 10, 10 3, 5 EXERCISE 4.2 c Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

98 Left COLUMN Center Right Up 1, 2 2, 1 1, 0 ROW Level Down 0, 5 1, 2 7, 4 1, 1 3, 0 5, 2 EXERCISE 4.4 Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

99 Left COLUMN Middle Right ROW Up Down 4, 3 2, 7 0, 4 5, 5 5, 1 4, 2 EXERCISE 4.5 Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

100 Left COLUMN Middle Right Top 3, 1 2, 3 10, 2 ROW High Low Bottom 4, 5 3, 0 6, 4 2, 2 5, 4 12, 3 5, 6 4, 5 9, 7 EXERCISE 4.7 Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

101 COLUMN A B ROW A B 1, 1 0, 0 0, 0 1, 1 EXERCISE 4.8 Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

102 B , 10 0, 0 0, 0 A 2 3 0, 0 15, 15 0, 0 0, 0 0, 0 15, 15 EXERCISE 4.9 Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

103 Το Δίλημμα του Φυλακισμένου Τρόποι επίλυσης: Επανάληψη του παιγνίου (για ορισμένο χρόνο ή για αόριστο;) Θεσμικές διευθετήσεις ελέγχου, επιβολής ποινών στην παρέκκλιση κ επιβράβευσης της συμμόρφωσης Η ύπαρξη ηγέτη στο παίγνιο (leadership)

104 WIFE Confess Deny HUSBAND Confess Deny 10 yr, 10 yr 25 yr, 1 yr 1 yr, 25 yr 3 yr, 3 yr FIGURE 8.1 Payoffs for the Standard Prisoners Dilemma Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

105 PIERCE'S PIZZA PIES High Medium DONNA'S DEEP DISH High Medium 60, 60 70, 36 36, 70 50, 50 FIGURE 8.2 Pizza Stores in a Prisoners Dilemma ($000) Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

106 COLUMN Defect Cooperate ROW Defect Cooperate D, D L, H H, L C, C FIGURE 8.3 General Version of the Prisoners Dilemma Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

107 WIFE Confess Deny HUSBAND Confess Deny 10 yr, 10 yr 25 yr, 21 yr 21 yr, 25 yr 3 yr, 3 yr FIGURE 8.4 Prisoners Dilemma with Penalty for the Lone Cheater Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

108 WIFE Confess Deny HUSBAND Confess Deny 30 yr, 30 yr 25 yr, 21 yr 21 yr, 25 yr 3 yr, 3 yr FIGURE 8.5 Prisoners Dilemma with Penalty for Any Cheating Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

109 PIERCE'S PIZZA PIES High Medium DONNA'S DEEP DISH High Medium 156, , , , 50 FIGURE 8.6 Donna s as Leader in the Pizza-Store Prisoners Dilemma Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

110 Στρατηγικές Κινήσεις Η ιδιότητα της αξιοπιστίας των επιλογών (credibility) Η στρατηγική κίνηση της δέσμευσης (commitment) Η στρατηγική κίνηση της απειλής και των υποσχέσεων (threats, promises)

111 DEAN Swerve Straight Uncommitted JAMES Swerve Straight 0, 0 1, 1 1, 1 2, 2 JAMES DEAN Committed Swerve Straight JAMES Straight 1, 1 2, 2 FIGURE 9.1 Chicken: Commitment by Restricting Freedom to Act Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

112 DEAN Swerve Straight Uncommitted JAMES Swerve Straight 0, 0 1, 1 1, 1 2, 2 JAMES DEAN Swerve Straight Committed JAMES Swerve Straight 3, 0 1, 1 4, 1 2, 2 FIGURE 9.2 Chicken: Commitment by Changing Payoffs Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

113 STUDENT TEACHER Punctual Weak 4, 3 Tough 3, 2 Late 2, 4 1, 1 FIGURE 9.3 Payoff Table for Class Deadline Game Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

114 JAPAN UNITED STATES Open Open 4, 3 Closed 2, 1 Closed 3, 4 1, 2 FIGURE 9.4 Payoff Table for the United States-Japan Trade Game Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

115 JAPAN Open Closed UNITED STATES Open Closed 4, 3 2, 1 3, 4 1, 2 No Threat UNITED STATES (U.S., J) Threat JAPAN Closed Open (1, 2) (4, 3) FIGURE 9.5 Tree for the United States-Japan Trade Game with Threat Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

116 PIERCE'S PIZZA PIES High Medium DONNA'S DEEP DISH High Medium 60, 60 70, 36 36, 70 50, 50 FIGURE 9.6 Payoff Table for the Pizza Sellers Prisoners Dilemma Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

117 UNITED STATES EUROPE Yes Yes 3, 3 No 4, 1 No 2, 4 1, 2 FIGURE 9.7 Payoff table for the Military Intervention Problem Copyright 2000 by W.W. Norton & Company

Θεωρία Παιγνίων για Πολιτικούς Επιστήμονες. Διδάσκων: Άρης Αλεξόπουλος Εαρινό 2017

Θεωρία Παιγνίων για Πολιτικούς Επιστήμονες. Διδάσκων: Άρης Αλεξόπουλος Εαρινό 2017 Θεωρία Παιγνίων για Πολιτικούς Επιστήμονες Διδάσκων: Άρης Αλεξόπουλος Εαρινό 2017 Σκοπός Είναι να παρουσιάσει στους φοιτητές τις αναλυτικές δυνατότητες της θεωρίας των παιγνίων στην ερμηνεία και κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΜΣ Ενέργειας, Τμήμα ΔΕΣ, ΠαΠει

ΠΜΣ Ενέργειας, Τμήμα ΔΕΣ, ΠαΠει ΠΜΣ Ενέργειας, Τμήμα ΔΕΣ, ΠαΠει Επίκουρος Καθηγητής (μόνιμος) 19 Δεκεμβρίου 2015 2 out of 45 3 out of 45 4 out of 45 5 out of 45 6 out of 45 7 out of 45 8 out of 45 Ένας λήπτης απόφασης (decision maker):

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΥΤΕΡΟ- ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ- PRISONER S DILLEMA ΑΚΑ ΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΥΤΕΡΟ- ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ- PRISONER S DILLEMA ΑΚΑ ΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΥΤΕΡΟ- ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ- PRISONER S DILLEMA ΑΚΑ ΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 ΚΟΙΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Players-Παίκτες Rules- Κανόνες. Τιµωρείσαι εάν τους παραβιάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές της Θεωρίας Παιγνίων

Βασικές Αρχές της Θεωρίας Παιγνίων Βασικές Αρχές της Θεωρίας Παιγνίων - Ορισμός. Αν οι επιλογές μιας επιχείρησης εξαρτώνται από την αναμενόμενη αντίδραση των υπόλοιπων επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην αγορά, τότε υπάρχει στρατηγική αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Παιγνιακά Μοντέλα Σύγκρουσης και Συνεργασίας

Παιγνιακά Μοντέλα Σύγκρουσης και Συνεργασίας Επίκουρος Καθηγητής Ιωάννης Παραβάντης Τµήµα ιεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Μάρτιος 2010 Παιγνιακά Μοντέλα Σύγκρουσης και Συνεργασίας 1. Εισαγωγή Στο παρόν φυλλάδιο παριστάνουµε περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Ενότητα 2: Ισορροπία Nash. Ρεφανίδης Ιωάννης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Ενότητα 2: Ισορροπία Nash. Ρεφανίδης Ιωάννης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ενότητα 2: Ισορροπία Nash Ρεφανίδης Ιωάννης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 6: Θεωρία παιγνίων Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 6: Θεωρία παιγνίων Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Μικροοικονομική Ι Ενότητα # 6: Θεωρία παιγνίων Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

- Παράδειγμα 2. Εκτέλεση Πέναλτι ή Κορώνα-Γράμματα (Heads or Tails) - Ένας ποδοσφαιριστής ετοιμάζεται να εκτελέσει ένα πέναλτι, το οποίο προσπαθεί να

- Παράδειγμα 2. Εκτέλεση Πέναλτι ή Κορώνα-Γράμματα (Heads or Tails) - Ένας ποδοσφαιριστής ετοιμάζεται να εκτελέσει ένα πέναλτι, το οποίο προσπαθεί να - Παράδειγμα. Εκτέλεση Πέναλτι ή Κορώνα-Γράμματα (Heads or Tails) - Ένας ποδοσφαιριστής ετοιμάζεται να εκτελέσει ένα πέναλτι, το οποίο προσπαθεί να αποκρούσει ένας τερματοφύλακας. - Αν οι δύο παίκτες επιλέξουν

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Παιγνίων Δρ. Τασσόπουλος Ιωάννης

Θεωρία Παιγνίων Δρ. Τασσόπουλος Ιωάννης Θεωρία Παιγνίων Δρ. Τασσόπουλος Ιωάννης 1 η Διάλεξη Ορισμός Θεωρίας Παιγνίων και Παιγνίου Κατηγοριοποίηση παιγνίων Επίλυση παιγνίου Αξία (τιμή) παιγνίου Δίκαιο παίγνιο Αναπαράσταση Παιγνίου Με πίνακα Με

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη πάνω στην εφαρμογή της θεωρίας παιγνίων σε θέματα πολεμικών τακτικών και στρατηγικής.

Μελέτη πάνω στην εφαρμογή της θεωρίας παιγνίων σε θέματα πολεμικών τακτικών και στρατηγικής. Μελέτη πάνω στην εφαρμογή της θεωρίας παιγνίων σε θέματα πολεμικών τακτικών και στρατηγικής. Ιστορική αναδρομή 1713 Ο Francis Waldegrave, σε ένα γράμμα του, παρουσίασε την πρώτη μικτή στρατηγική μεγίστου

Διαβάστε περισσότερα

Εκτεταμένα Παίγνια (Extensive Games)

Εκτεταμένα Παίγνια (Extensive Games) Εκτεταμένα Παίγνια (Extensive Games) Παύλος Στ. Εφραιµίδης Τοµέας Λογισµικού και Ανάπτυξης Εφαρµογών Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εκτεταμένα Παίγνια Τα στρατηγικά παίγνια δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Ψηφιακή Οικονομία. Διάλεξη 10η: Basics of Game Theory part 2 Mαρίνα Μπιτσάκη Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Ψηφιακή Οικονομία. Διάλεξη 10η: Basics of Game Theory part 2 Mαρίνα Μπιτσάκη Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Ψηφιακή Οικονομία Διάλεξη 0η: Basics of Game Theory part 2 Mαρίνα Μπιτσάκη Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Best Response Curves Used to solve for equilibria in games

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ ΥΝΑΜΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΚΑ ΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ ΥΝΑΜΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΚΑ ΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ ΥΝΑΜΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΚΑ ΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 Προηγούµενα Μαθήµατα: Παίχτες: είναι αυτοί που λαµβάνουν τις αποφάσεις. Ένα παίγνιο πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΠΑΙΓΝΙΑ ΜΗ ΕΝΙΚΟΥ ΑΘΡΟΙΣΜΑΤΟΣ ΑΚΑ ΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΠΑΙΓΝΙΑ ΜΗ ΕΝΙΚΟΥ ΑΘΡΟΙΣΜΑΤΟΣ ΑΚΑ ΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΠΑΙΓΝΙΑ ΜΗ ΕΝΙΚΟΥ ΑΘΡΟΙΣΜΑΤΟΣ ΑΚΑ ΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 Προηγούµενο Μάθηµα: Κυρίαρχη Στρατηγική- Κυριαρχούµενη στρατηγική-nash equilibrium Μια στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015 Λύσεις 2η σειράς ασκήσεων Προθεσμία παράδοσης: 18 Μαίου 2015 Πρόβλημα 1. (14

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ EKΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ II ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ EKΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ II ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ EKΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ II ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 Προηγούμενα Μαθήματα: Παίχτες: είναι αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Ένα παίγνιο πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

HAL R. VARIAN. Μικροοικονομική. Μια σύγχρονη προσέγγιση. 3 η έκδοση

HAL R. VARIAN. Μικροοικονομική. Μια σύγχρονη προσέγγιση. 3 η έκδοση HAL R. VARIAN Μικροοικονομική Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Κεφάλαιο 29 Θεωρία παιγνίων Θεωρία παιγνίων Η θεωρία παιγνίων βοηθά στην ανάλυση της στρατηγικής συμπεριφοράς από φορείς που κατανοούν ότι

Διαβάστε περισσότερα

Extensive Games with Imperfect Information

Extensive Games with Imperfect Information Extensive Games with Imperfect Information Παύλος Στ. Εφραιµίδης Τοµέας Λογισµικού και Ανάπτυξης Εφαρµογών Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εκτεταµένα παίγνια µε ατελή πληροφόρηση

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικά Δίκτυα Θεωρία Παιγνίων

Κοινωνικά Δίκτυα Θεωρία Παιγνίων Κοινωνικά Δίκτυα Θεωρία Παιγνίων Ν. Μ. Σγούρος Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Παν. Πειραιώς sgouros@unipi.gr Ορισμοί Ένα Παίγνιο (game) ορίζεται ως μια δραστηριότητα με τα ακόλουθα τρία χαρακτηριστικά: Υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

10/3/17. Μικροοικονομική. Κεφάλαιο 29 Θεωρία παιγνίων. Μια σύγχρονη προσέγγιση. Εφαρµογές της θεωρίας παιγνίων. Τι είναι τα παίγνια;

10/3/17. Μικροοικονομική. Κεφάλαιο 29 Θεωρία παιγνίων. Μια σύγχρονη προσέγγιση. Εφαρµογές της θεωρίας παιγνίων. Τι είναι τα παίγνια; HA. VAIAN Μικροοικονομική Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Κεφάλαιο 29 Θεωρία παιγνίων Θεωρία παιγνίων Η θεωρία παιγνίων βοηθά στην ανάλυση της στρατηγικής συμπεριφοράς από φορείς που κατανοούν ότι οι

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα Παιγνίων

Παραδείγματα Παιγνίων Παραδείγματα Παιγνίων Παύλος Σ. Εφραιμίδης v1.3, 01/06/2014 Τι περιλαμβάνει ένα παίγνιο: Παίγνιο Παίκτες Πιθανές κινήσεις για κάθε παίκτη Απόδοση ή όφελος για κάθε παίκτη σε κάθε πιθανή έκβαση του παιγνίου

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Τμήμα Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων

Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Τμήμα Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διοίκηση Επιχειρήσεων Ολική Ποιότητα με Διεθνή Προσανατολισμό» Μεταπτυχιακή Διατριβή Τίτλος Διατριβής «Θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Στο προηγούµενο κεφάλαιο ορίσαµε την ισορροπία κατά Nash και είδαµε ότι µια ισορροπία

Κεφάλαιο 4. Στο προηγούµενο κεφάλαιο ορίσαµε την ισορροπία κατά Nash και είδαµε ότι µια ισορροπία Κεφάλαιο 4 Στο προηγούµενο κεφάλαιο ορίσαµε την ισορροπία κατά Nash και είδαµε ότι µια ισορροπία κατά Nash είναι: (α) ένα διάνυσµα από στρατηγικές, έτσι ώστε δεδοµένων των υπολοίπων στρατηγικών, ο παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

Σηματοδοτικά Παίγνια και Τέλεια Μπεϊζιανή Ισορροπία

Σηματοδοτικά Παίγνια και Τέλεια Μπεϊζιανή Ισορροπία Σηματοδοτικά Παίγνια και Τέλεια Μπεϊζιανή Ισορροπία - Ορισμός. Ένα παίγνιο ονομάζεται παίγνιο πλήρους πληροφόρησης (game of complete information) όταν κάθε παίκτης διαθέτει πλήρη πληροφόρηση για τις συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Παιγνίων

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Παιγνίων Παύλος Σ. Εφραιμίδης Έκδοση 05/11/2013 Περιεχόμενα Τι είναι η θεωρία παιγνίων Ο ρόλος ενός μαθηματικού μοντέλου Το δίλημμα του φυλακισμένου Σημείο ισορροπίας Nash Θεωρία Παιγνίων Η θεωρία παιγνίων (game

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Βfi 1 2 Αfl 1 1, 2 0, 1 2 2, 1 1, 0

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Βfi 1 2 Αfl 1 1, 2 0, 1 2 2, 1 1, 0 ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ Παίγνιο: Συμμετέχουν τουλάχιστον δύο παίκτες με τουλάχιστον δύο στρατηγικές ο καθένας και αντίθετα συμφέροντα. Το αποτέλεσμα για κάθε παίκτη καθορίζεται από τις συνδυασμένες επιλογές όλων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ I.

ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ I. ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ I. Γενικά Σε μαθήματα όπως η επιχειρησιακή έρευνα και ή λήψη αποφάσεων αναφέραμε τις αποφάσεις κάτω από συνθήκες βεβαιότητας, στις οποίες και εφαρμόζονται κυρίως οι τεχνικές της επιχειρησιακής

Διαβάστε περισσότερα

Κυριαρχία και μεικτές στρατηγικές Μεικτές στρατηγικές και κυριαρχία Είδαμε ότι μια στρατηγική του παίκτη i είναι κυριαρχούμενη, αν υπάρχει κάποια άλλη

Κυριαρχία και μεικτές στρατηγικές Μεικτές στρατηγικές και κυριαρχία Είδαμε ότι μια στρατηγική του παίκτη i είναι κυριαρχούμενη, αν υπάρχει κάποια άλλη Θεωρία παιγνίων: Μεικτές στρατηγικές και Ισορροπία Nash Κώστας Ρουμανιάς Ο.Π.Α. Τμήμα Δ. Ε. Ο. Σ. 18 Μαρτίου 2012 Κώστας Ρουμανιάς (Δ.Ε.Ο.Σ.) Μεικτές στρατηγικές 18 Μαρτίου 2012 1 / 9 Κυριαρχία και μεικτές

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 7. Θεωρία παιγνίων VA 28, 29

Διάλεξη 7. Θεωρία παιγνίων VA 28, 29 Διάλεξη 7 Θεωρία παιγνίων VA 28, 29 Θεωρία παιγνίων Στη θεωρία παιγνίων χρησιμοποιούμε υποδείγματα για τη στρατηγική συμπεριφορά των οικονομικών μονάδων που καταλαβαίνουν ότι οι ενέργειές τους επηρεάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική» Μεταπτυχιακή Διατριβή Τίτλος Διατριβής Ονοματεπώνυμο Φοιτητή Πατρώνυμο Θεωρία Παιγνίων και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Ενότητα 7: Τέλεια ισορροπία Nash για υποπαίγνια. Ρεφανίδης Ιωάννης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Ενότητα 7: Τέλεια ισορροπία Nash για υποπαίγνια. Ρεφανίδης Ιωάννης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ενότητα 7: Τέλεια ισορροπία Nash για υποπαίγνια Ρεφανίδης Ιωάννης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ 1. Κοινά χαρακτηριστικά

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ 1. Κοινά χαρακτηριστικά ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ 1 Εφαρµόζονται σε αγορές που δεν είναι Walrasian. ηλαδή σε αγορές που οι πρωταγωνιστές δεν είναι λήπτες τιµών π.χ. ολιγοπώλιο. Τέτοιες αγορές τις µελετούµε µε παίγνια. Κοινά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΡΙΤΟ-ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΤΑ NASH ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΡΙΤΟ-ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΤΑ NASH ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΡΙΤΟ-ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΤΑ NASH ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 Συνέχεια από πριν.. Στο προηγούμενο μάθημα είδαμε ότι μπορούμε να επιλύσουμε παίγνια με την μέθοδο της απαλοιφής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Ενότητα 8: Πεπερασμένα επαναλαμβανόμενα παίγνια. Ρεφανίδης Ιωάννης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Ενότητα 8: Πεπερασμένα επαναλαμβανόμενα παίγνια. Ρεφανίδης Ιωάννης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ενότητα 8: Πεπερασμένα επαναλαμβανόμενα παίγνια Ρεφανίδης Ιωάννης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 ΑΣΚΗΣΗ 2 ΑΣΚΗΣΗ 3

ΑΣΚΗΣΗ 1 ΑΣΚΗΣΗ 2 ΑΣΚΗΣΗ 3 ΑΣΚΗΣΗ 1 Δύο επιχειρήσεις Α και Β, μοιράζονται το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς για ένα συγκεκριμένο προϊόν. Καθεμία σχεδιάζει τη νέα της στρατηγική για τον επόμενο χρόνο, προκειμένου να αποσπάσει πωλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Παιγνίων

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Παιγνίων Βασικές Έννοιες Θεωρίας v. 01/06/2014 Παύλος Σ. Εφραιμίδης Βασικές Έννοιες Θεωρίας Περιεχόμενα Τι είναι η θεωρία παιγνίων Ο ρόλος ενός μαθηματικού μοντέλου Το δίλημμα του φυλακισμένου Σημείο ισορροπίας

Διαβάστε περισσότερα

Notes. Notes. Notes. Notes Ε 10,10 0,3 Λ 3,0 2,2

Notes. Notes. Notes. Notes Ε 10,10 0,3 Λ 3,0 2,2 Θεωρία παιγνίων: Κώστας Ρουμανιάς Ο.Π.Α. Τμήμα Δ. Ε. Ο. Σ. 3 Δεκεμβρίου 2012 Κώστας Ρουμανιάς (Δ.Ε.Ο.Σ.) Θεωρία παιγνίων: 3 Δεκεμβρίου 2012 1 / 21 -best responses Κυνήγι ελαφιού: Δυο κυνηγοί ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΏΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GAMBIT

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΏΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GAMBIT ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Α Κ Α Η Μ Α Ι Κ Ο Ε Τ Ο Σ 2 0 1 1-2 0 1 2 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΏΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GAMBIT Ο συγκεκριµένος οδηγός για το πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Παιγνίων Δρ. Τασσόπουλος Ιωάννης

Θεωρία Παιγνίων Δρ. Τασσόπουλος Ιωάννης Θεωρία Παιγνίων Δρ. Τασσόπουλος Ιωάννης 3 η Διάλεξη-Περιεχόμενα (1/2) Σημείο ή ζεύγος ισορροπίας κατά Nash Λύση ακολουθιακής κυριαρχίας και σημεία ισορροπίας Nash Αλγοριθμική εύρεση σημείων ισορροπίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΓΟΡΙΘΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ Πανεπιστήµιο Αθηνών Εαρινό Εξάµηνο 2007 ιδάσκων : Ηλίας Κουτσουπιάς

ΑΛΓΟΡΙΘΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ Πανεπιστήµιο Αθηνών Εαρινό Εξάµηνο 2007 ιδάσκων : Ηλίας Κουτσουπιάς ΑΛΓΟΡΙΘΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ Πανεπιστήµιο Αθηνών Εαρινό Εξάµηνο 007 ιδάσκων : Ηλίας Κουτσουπιάς Μάθηµα : Overview Of The Algorithmic Game Theory Ηµεροµηνία : 007/04/19 Σηµειώσεις : Ελενα Χατζηγιωργάκη,

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Ιωάννης Παραβάντης. Επίκουρος Καθηγητής. Απρίλιος 2016

Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Ιωάννης Παραβάντης. Επίκουρος Καθηγητής. Απρίλιος 2016 Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Ιωάννης Παραβάντης Επίκουρος Καθηγητής Απρίλιος 2016 Το κλασσικό μοντέλο του διλήμματος των φυλακισμένων (prisoner s dilemma) προβλέπει τις ακόλουθες ανταμοιβές ( )

Διαβάστε περισσότερα

Ένα Παίγνιο (game) ορίζεται ως μια δραστηριότητα με τα ακόλουθα τρία χαρακτηριστικά:

Ένα Παίγνιο (game) ορίζεται ως μια δραστηριότητα με τα ακόλουθα τρία χαρακτηριστικά: Γενικοί Ορισμοί Η Θεωρία Παιγνίων (game theory) εξετάζει δραστηριότητες στις οποίες το αποτέλεσμα της απόφασης ενός ατόμου εξαρτάται όχι μόνο από τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει ανάμεσα από διάφορες εναλλακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠ 413 / ΕΚΠ 606 Αυτόνοµοι (Ροµ οτικοί) Πράκτορες

ΕΚΠ 413 / ΕΚΠ 606 Αυτόνοµοι (Ροµ οτικοί) Πράκτορες ΕΚΠ 413 / ΕΚΠ 606 Αυτόνοµοι (Ροµ οτικοί) Πράκτορες Μερική Παρατηρησιµότητα Θεωρία Παιγνίων Τµήµα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υ ολογιστών Πολυτεχνείο Κρήτης Ε ανάληψη Reinforcement Learning (RL)

Διαβάστε περισσότερα

Λήψη απόφασης σε πολυπρακτορικό περιβάλλον. Θεωρία Παιγνίων

Λήψη απόφασης σε πολυπρακτορικό περιβάλλον. Θεωρία Παιγνίων Λήψη απόφασης σε πολυπρακτορικό περιβάλλον Θεωρία Παιγνίων Αβεβαιότητα παρουσία άλλου πράκτορα Μια άλλη πηγή αβεβαιότητας είναι η παρουσία άλλου πράκτορα στο περιβάλλον, ακόμα κι όταν ένας πράκτορας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κριτικές στο Υπόδειγμα Cournot

Κριτικές στο Υπόδειγμα Cournot Κριτικές στο Υπόδειγμα Cournot -To υπόδειγμα Cournot έχει υποστεί τρία είδη κριτικής: () Το υπόδειγμα Cournot υποθέτει ότι κάθε επιχείρηση μεγιστοποιεί μόνο τα δικά της κέρδη και, επομένως, δε λαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (ΜΒΑ) Ενότητα 8: Παίγνια πλήρους και ελλιπούς πληροφόρησης

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (ΜΒΑ) Ενότητα 8: Παίγνια πλήρους και ελλιπούς πληροφόρησης Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (ΜΒΑ) Ενότητα 8: Παίγνια πλήρους και ελλιπούς πληροφόρησης Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

Ε ανάληψη. Προβλήµατα ικανο οίησης εριορισµών. ορισµός και χαρακτηριστικά Ε ίλυση ροβληµάτων ικανο οίησης εριορισµών

Ε ανάληψη. Προβλήµατα ικανο οίησης εριορισµών. ορισµός και χαρακτηριστικά Ε ίλυση ροβληµάτων ικανο οίησης εριορισµών ΠΛΗ 405 Τεχνητή Νοηµοσύνη Αναζήτηση µε Αντι αλότητα Adversarial Search Τµήµα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υ ολογιστών Πολυτεχνείο Κρήτης Ε ανάληψη Προβλήµατα ικανο οίησης εριορισµών ορισµός και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Ψηφιακή Οικονομία. Διάλεξη 9η: Basics of Game Theory Mαρίνα Μπιτσάκη Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Ψηφιακή Οικονομία. Διάλεξη 9η: Basics of Game Theory Mαρίνα Μπιτσάκη Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Ψηφιακή Οικονομία Διάλεξη 9η: Basics of Game Theory Mαρίνα Μπιτσάκη Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Course Outline Part II: Mathematical Tools Firms - Basics of Industrial

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Master in Business Administration - M.B.A.)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Master in Business Administration - M.B.A.) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Master in Business Administration - M.B.A.) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΑΤΡΑ 2014 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητή Νοημοσύνη. 6η διάλεξη ( ) Ίων Ανδρουτσόπουλος.

Τεχνητή Νοημοσύνη. 6η διάλεξη ( ) Ίων Ανδρουτσόπουλος. Τεχνητή Νοημοσύνη 6η διάλεξη (2016-17) Ίων Ανδρουτσόπουλος http://www.aueb.gr/users/ion/ 1 Οι διαφάνειες αυτής της διάλεξης βασίζονται στα βιβλία Τεχνητή Νοημοσύνη των Βλαχάβα κ.ά., 3η έκδοση, Β. Γκιούρδας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ NASH ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ NASH ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ NASH ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ (Α.Μ. 11/08) ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων καθηγητής: Παπαναστασίου Ιωάννης Εξεταστές : Νούλας Αθανάσιος Ζαπράνης Αχιλλέας ιατµηµατικό Πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

Ολιγοπώλιο. Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 11

Ολιγοπώλιο. Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 11 Ολιγοπώλιο Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Αρ. Διάλεξης: 11 Μορφές Αγορών μεταξύ Μονοπωλίου και Τέλειου Ανταγωνισμού Ο Ατελής Ανταγωνισμός αναφέρεται στην διάρθρωση της αγοράς εκείνης η οποία βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητή Νοημοσύνη (ΥΠ23) 6 ο εξάμηνο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ουρανία Χατζή

Τεχνητή Νοημοσύνη (ΥΠ23) 6 ο εξάμηνο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ουρανία Χατζή Τεχνητή Νοημοσύνη (ΥΠ23) 6 ο εξάμηνο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ουρανία Χατζή raniah@hua.gr 1 Παίγνια Δύο Αντιπάλων Τα προβλήματα όπου η εξέλιξη των καταστάσεων εξαρτάται

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Παιγνίων Δρ. Τασσόπουλος Ιωάννης

Θεωρία Παιγνίων Δρ. Τασσόπουλος Ιωάννης Θεωρία Παιγνίων Δρ. Τασσόπουλος Ιωάννης 2 η Διάλεξη Παίγνια ελλιπούς πληροφόρησης Πληροφοριακά σύνολα Κανονική μορφή παιγνίου Ισοδύναμες στρατηγικές Παίγνια συνεργασίας και μη συνεργασίας Πεπερασμένα και

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση Προβλημάτων 1

Επίλυση Προβλημάτων 1 Επίλυση Προβλημάτων 1 Επίλυση Προβλημάτων Περιγραφή Προβλημάτων Αλγόριθμοι αναζήτησης Αλγόριθμοι τυφλής αναζήτησης Αναζήτηση πρώτα σε βάθος Αναζήτηση πρώτα σε πλάτος (ΒFS) Αλγόριθμοι ευρετικής αναζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

Αποτροπή Εισόδου: Το Υπόδειγμα των Spence-Dixit

Αποτροπή Εισόδου: Το Υπόδειγμα των Spence-Dixit Αποτροπή Εισόδου: Το Υπόδειγμα των pence-dixit pence, Michael 977, Entry, apacity, Investment and Oligopolisting Pricing Dixit, Avinash 979, A Model of Duopoly uggesting a Theory of Entry Barriers - Στο

Διαβάστε περισσότερα

Αλγοριθμική Θεωρία Παιγνίων: Εισαγωγή και Βασικές Έννοιες

Αλγοριθμική Θεωρία Παιγνίων: Εισαγωγή και Βασικές Έννοιες Αλγοριθμική Θεωρία Παιγνίων: Εισαγωγή και Βασικές Έννοιες ημήτρης Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Πολύπλοκα Συστήματα αποτελούνται από πολλές

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9 ο Κ 5, 4 4, 5 0, 0 0,0 5, 4 4, 5. Όπως βλέπουµε το παίγνιο δεν έχει καµιά ισορροπία κατά Nash σε αµιγείς στρατηγικές διότι: (ΙΙ) Α Κ

Κεφάλαιο 9 ο Κ 5, 4 4, 5 0, 0 0,0 5, 4 4, 5. Όπως βλέπουµε το παίγνιο δεν έχει καµιά ισορροπία κατά Nash σε αµιγείς στρατηγικές διότι: (ΙΙ) Α Κ Κεφάλαιο ο Μεικτές Στρατηγικές Τώρα θα δούµε ένα παράδειγµα στο οποίο κάθε παίχτης έχει τρεις στρατηγικές. Αυτό θα µπορούσε να είναι η µορφή που παίρνει κάποιος µετά που έχει απαλείψει όλες τις αυστηρά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 9 Ανάλυση αποφάσεων

Κεφ. 9 Ανάλυση αποφάσεων Κεφ. 9 Ανάλυση αποφάσεων Η θεωρία αποφάσεων έχει ως αντικείμενο την επιλογή της καλύτερης στρατηγικής. Τα αποτελέσματα κάθε στρατηγικής εξαρτώνται από παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να είναι καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠ 413 / ΕΚΠ 606 Αυτόνοµοι (Ροµ οτικοί) Πράκτορες

ΕΚΠ 413 / ΕΚΠ 606 Αυτόνοµοι (Ροµ οτικοί) Πράκτορες ΕΚΠ 413 / ΕΚΠ 606 Αυτόνοµοι (Ροµ οτικοί) Πράκτορες Θεωρία Παιγνίων Μαρκωβιανά Παιχνίδια Τµήµα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υ ολογιστών Πολυτεχνείο Κρήτης Ε ανάληψη Μερική αρατηρησιµότητα POMDPs

Διαβάστε περισσότερα

Το Υπόδειγμα της Οριακής Τιμολόγησης

Το Υπόδειγμα της Οριακής Τιμολόγησης Το Υπόδειγμα της Οριακής Τιμολόγησης (ilgrom, Paul and John Roberts 98, imit Pricing and Entry under Incomplete Information) - Μια επιχείρηση ακολουθεί πολιτική οριακής τιμολόγησης (limit pricing) όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή στη Θεωρία Παιγνίων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή στη Θεωρία Παιγνίων Επίκουρος Καθηγητής Ιωάννης Παραβάντης Τµήµα ιεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Φεβρουάριος 2010 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή στη Θεωρία Παιγνίων 1. Εισαγωγικοί όροι Η Θεωρία Παιγνίων (game theory)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΠΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΚΕ ΟΝΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜ ΕΦΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙ ΠΙΓΝΙΩΝ Εξετάσεις 13 Φεβρουαρίου 2004 ιάρκεια εξέτασης: 2 ώρες (13:00-15:00) ΘΕΜ 1 ο (2.5) α) Για δύο στρατηγικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού: Θεωρητικό πλαίσιο για την κατανόηση των κοινών θεσμικών χαρακτηριστικών, αλλά και των θεσμικών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Ενότητα 1: Εισαγωγή. Ρεφανίδης Ιωάννης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Ενότητα 1: Εισαγωγή. Ρεφανίδης Ιωάννης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ενότητα 1: Εισαγωγή Ρεφανίδης Ιωάννης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 Βρείτε την ισορροπία των ακόλουθων παιγνίων απαλείφοντας διαδοχικά τις κυριαρχούµενες στρατηγικές.

ΑΣΚΗΣΗ 1 Βρείτε την ισορροπία των ακόλουθων παιγνίων απαλείφοντας διαδοχικά τις κυριαρχούµενες στρατηγικές. ΑΣΚΗΣΗ 1 Βρείτε την ισορροπία των ακόλουθων παιγνίων απαλείφοντας διαδοχικά τις κυριαρχούµενες στρατηγικές. Α 1 Α 2 Α 3 Β 1 Β 2 Β 3 1, -1 0, 0-1, 0 0, 0 0, 6 10, -1 2, 0 10, -1-1, -1 Α 1 Α 2 Α 3 Β 1 Β

Διαβάστε περισσότερα

* τη µήτρα. Κεφάλαιο 1o

* τη µήτρα. Κεφάλαιο 1o Κεφάλαιο 1o Θεωρία Παιγνίων Η θεωρία παιγνίων εξετάζει καταστάσεις στις οποίες υπάρχει αλληλεπίδραση µεταξύ ενός µικρού αριθµού ατόµων. Άρα σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν ο αριθµός των ατόµων που συµµετέχουν

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόβλημα της ισορροπίας Nash σε κοινοβουλευτικές συμμαχίες

Το πρόβλημα της ισορροπίας Nash σε κοινοβουλευτικές συμμαχίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ» Μεταπτυχιακή Διατριβή Το πρόβλημα της ισορροπίας Nash σε κοινοβουλευτικές συμμαχίες Στυλιανός Θ. Δρακάτος Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

B 1 A 1 B 2 A 2. t 1. t 3 w. t 2 A 3 B 3. t 4. t 5

B 1 A 1 B 2 A 2. t 1. t 3 w. t 2 A 3 B 3. t 4. t 5 Κεφάλαιο 3 Δυναμικά παίγνια 3.1 Εισαγωγή Μέχρι στιγμής έχουμε αναλύσει παίγνια στα οποία όλοι οι παίκτες επιλέγουν τις στρατηγικές τους ταυτόχρονα. Αυτή η υπόθεση όμως δεν είναι πάντα κατάλληλη. Σε πολλές

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 R (2, 3) R (3, 0)

Κεφάλαιο 5 R (2, 3) R (3, 0) Κεφάλαιο 5 Θα ξεκινήσουµε το κεφάλαιο αυτό βλέποντας ένα ακόµη παράδειγµα αναφορικά µε την ισορροπία που προκύπτει από την οπισθογενή επαγωγή (backwards induction) και την ισορροπία κατά Nash στην στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ «ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ» Του σπουδαστή ΚΑΡΑΜΙΓΚΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ «ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ» Του σπουδαστή ΚΑΡΑΜΙΓΚΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ «ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ» Του σπουδαστή ΚΑΡΑΜΙΓΚΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ Επιβλέπων Δρ. ΓΕΡΟΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Αναπληρωτής Καθηγητής ΚΑΒΑΛΑ 2006 0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝA Σελίδα ΕIΣΑΓΩΓΗ 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Παιγνίων

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Παιγνίων Παύλος Σ. Εφραιμίδης Περιεχόµενα Τι είναι η θεωρία παιγνίων Ο ρόλος ενός µαθηµατικού µοντέλου Το δίληµµα του φυλακισµένου Σηµείο ισορροπίας Nash Θεωρία Παιγνίων Η θεωρία παιγνίων (game theory) µας βοηθάει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Ενότητα 6: Εκτατική μορφή παίγνιων. Ρεφανίδης Ιωάννης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Ενότητα 6: Εκτατική μορφή παίγνιων. Ρεφανίδης Ιωάννης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ενότητα 6: Εκτατική μορφή παίγνιων Ρεφανίδης Ιωάννης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Τίτλος: Ανάλυση των Βασικών Υποδειγμάτων της Θεωρίας Παιγνίων. Ευστράτιος Ι. Χουρδάκης

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Τίτλος: Ανάλυση των Βασικών Υποδειγμάτων της Θεωρίας Παιγνίων. Ευστράτιος Ι. Χουρδάκης ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΏΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Master of Science) «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ» ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τίτλος:

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομία των ΜΜΕ. Ενότητα 8: Παίγνια και ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις

Οικονομία των ΜΜΕ. Ενότητα 8: Παίγνια και ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 8: Παίγνια και ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις Γιώργος Τσουρβάκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ Σχολή Οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

δημιουργία: http://macedonia.uom.gr/~acg επεξεργασία: Ν.Τσάντας

δημιουργία: http://macedonia.uom.gr/~acg επεξεργασία: Ν.Τσάντας Θεωρία Παιγνίων Μελέτη στοιχείων που χαρακτηρίζουν καταστάσεις ανταγωνιστικής άλληλεξάρτησης με έμφαση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων περισσοτέρων από ένα ληπτών απόφασης (αντιπάλων). Παίγνια δύο παικτών

Διαβάστε περισσότερα

Α2 Β2 Γ2 2 Α1 1,0 5,-1-1,-2 9,-2 Β1 2,1-2,0 0,2 0,-1 Γ1 0,3 14,2 2,1 8,1 1 1,2 0,1 3,0-1,0

Α2 Β2 Γ2 2 Α1 1,0 5,-1-1,-2 9,-2 Β1 2,1-2,0 0,2 0,-1 Γ1 0,3 14,2 2,1 8,1 1 1,2 0,1 3,0-1,0 ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ιδάσκων: Ε. Πετράκης. Επαναληπτική Εξέταση: 15/09/99 Απαντήστε στα τρία από τα τέσσερα θέµατα. Όλα τα υποερωτήµατα βαθµολογούνται το ίδιο. 1. Θεωρήσατε ένα ολιγοπωλιακό κλάδο όπου τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Ε ανάληψη. Παιχνίδια παιχνίδια ως αναζήτηση. Βέλτιστες στρατηγικές στρατηγική minimax. Βελτιώσεις κλάδεµα α-β

Ε ανάληψη. Παιχνίδια παιχνίδια ως αναζήτηση. Βέλτιστες στρατηγικές στρατηγική minimax. Βελτιώσεις κλάδεµα α-β ΠΛΗ 405 Τεχνητή Νοηµοσύνη Παιχνίδια Τύχης Παιχνίδια Ατελούς Πληροφόρησης Τµήµα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υ ολογιστών Πολυτεχνείο Κρήτης Παιχνίδια παιχνίδια ως αναζήτηση Βέλτιστες στρατηγικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΘΕΜΑ 1 ο (2.5) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ Τελικές Εξετάσεις Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012 Διάρκεια εξέτασης: 3 ώρες (16:30-19:30)

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (ΜΒΑ) Ενότητα 9: Λύσεις παιγνίων δύο παικτών

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (ΜΒΑ) Ενότητα 9: Λύσεις παιγνίων δύο παικτών Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (ΜΒΑ) Ενότητα 9: Λύσεις παιγνίων δύο παικτών Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2ο (α) Αµιγείς Στρατηγικές (β) Μεικτές Στρατηγικές (α) Αµιγείς Στρατηγικές. Επαναλαµβάνουµε:

Κεφάλαιο 2ο (α) Αµιγείς Στρατηγικές (β) Μεικτές Στρατηγικές (α) Αµιγείς Στρατηγικές. Επαναλαµβάνουµε: Κεφάλαιο 2 ο Μέχρι τώρα δώσαµε τα στοιχεία ενός παιγνίου σε µορφή δέντρου και σε µορφή µήτρας. Τώρα θα ορίσουµε τη στρατηγική στην αναλυτική µορφή του παιγνίου (η στρατηγική ορίζεται από κάθε στήλη ή γραµµή

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Πειραιώς Τµήµα Πληροφορικής

Πανεπιστήµιο Πειραιώς Τµήµα Πληροφορικής Πανεπιστήµιο Πειραιώς Τµήµα Πληροφορικής Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική» Μεταπτυχιακή ιατριβή Τίτλος ιατριβής ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων Η πολυπλοκότητα των αποφάσεων Αυξανόμενη πολυπλοκότητα λόγω: Ταχύτητας αλλαγών στο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης. Έντασης

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Πιθανοτήτων και Στατιστικής Θεωρία Αποφάσεων. Μέρος Α

Ειδικά Θέματα Πιθανοτήτων και Στατιστικής Θεωρία Αποφάσεων. Μέρος Α Ειδικά Θέματα Πιθανοτήτων και Στατιστικής Θεωρία Αποφάσεων. Μέρος Α Νίκος Τσάντας Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών, Ακαδημαϊκό έτος 2011-12 Αντικείμενο της ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ με τη λέξη ΑΠΟΦΑΣΗ εννοούμε

Διαβάστε περισσότερα

Notes. Notes. Notes. Notes

Notes. Notes. Notes. Notes Θεωρία Καταναλωτή: Αβεβαιότητα Κώστας Ρουμανιάς Ο.Π.Α. Τμήμα Δ. Ε. Ο. Σ. 9 Οκτωβρίου 0 Κώστας Ρουμανιάς (Δ.Ε.Ο.Σ.) Θεωρία Καταναλωτή: Αβεβαιότητα 9 Οκτωβρίου 0 / 5 Ανάγκη θεωρίας επιλογής υπό αβεβαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων Διάλεξη Νο2 και 3. Ενισχυτικές διαφάνειες

Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων Διάλεξη Νο2 και 3. Ενισχυτικές διαφάνειες Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων Διάλεξη Νο2 και 3 Ενισχυτικές διαφάνειες Πρόβλημα απόφασης υπό το καθεστώς αβεβαιότητας (decision making under uncertainty) Ένα πρόβλημα τοποθετείται γενικά ως πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Χιωτίδης Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Πληθωρισμός, Ανεργία και Αξιοπιστία της Νομισματικής Πολιτικής. Το Πρόβλημα του Πληθωρισμού σε ένα Υπόδειγμα με Υψηλή Ανεργία Ισορροπίας

Πληθωρισμός, Ανεργία και Αξιοπιστία της Νομισματικής Πολιτικής. Το Πρόβλημα του Πληθωρισμού σε ένα Υπόδειγμα με Υψηλή Ανεργία Ισορροπίας Πληθωρισμός, Ανεργία και Αξιοπιστία της Νομισματικής Πολιτικής Το Πρόβλημα του Πληθωρισμού σε ένα Υπόδειγμα με Υψηλή Ανεργία Ισορροπίας Καθηγητής Γιώργος Αλογοσκούφης, Δυναμική Μακροοικονομική, 2014 Πληθωρισμός,

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Λήψης Αποφάσεων

Θεωρία Λήψης Αποφάσεων Θεωρία Λήψης Αποφάσεων Ενότητα 8: Αναζήτηση με Αντιπαλότητα Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.) Αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

3. Παίγνια Αλληλουχίας

3. Παίγνια Αλληλουχίας 3. Παίγνια Αλληλουχίας Τα παίγνια αλληλουχίας πραγµατεύονται περιπτώσεις όπου οι κινήσεις των παικτών διαδέχονται η µια την άλλη, σε αντίθεση µε τα παίγνια όπου οι αποφάσεις των παικτών γίνονται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ Τελικές Εξετάσεις Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008 ιάρκεια εξέτασης: 3 ώρες (13:00-16:00) ΘΕΜΑ 1 ο (2,5

Διαβάστε περισσότερα

Οι οικονομολόγοι μελετούν...

Οι οικονομολόγοι μελετούν... Οι οικονομολόγοι μελετούν... Πώς αποφασίζουν οι άνθρωποι. Πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους οι άνθρωποι. Ποιες δυνάμεις επηρεάζουν την οικονομία συνολικά. Ποιο είναι το αντικείμενο της μακροοικονομικής; Μακροοικονομική:

Διαβάστε περισσότερα

Ολιγοπωλιακή Ισορροπία

Ολιγοπωλιακή Ισορροπία Ολιγοπωλιακή Ισορροπία - Χρησιμοποιούμε τις βασικές αρχές της θεωρίας παιγνίων για να εξετάσουμε τη στρατηγική αλληλεπίδραση των επιχειρήσεων σε ατελώς ανταγωνιστικές αγορές, εστιάζοντας την προσοχή μας

Διαβάστε περισσότερα

Στατικά Παίγνια Ελλιπούς Πληροφόρησης

Στατικά Παίγνια Ελλιπούς Πληροφόρησης ΣΤΑΤΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΛΛΙΠΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ 67 Στατικά Παίγνια Ελλιπούς Πληροφόρησης ΣΤΟ ΠΑΡOΝ ΚΕΦAΛΑΙΟ ξεκινά η ανάλυση των παιγνίων ελλιπούς πληροφόρησης, τα οποία ονομάζονται και μπεϋζιανά παίγνια (bayesa

Διαβάστε περισσότερα

1. Επιλογή Ποιότητας στην Ολιγοπωλιακή Αγορά: Κάθετη Διαφοροποίηση Προϊόντος

1. Επιλογή Ποιότητας στην Ολιγοπωλιακή Αγορά: Κάθετη Διαφοροποίηση Προϊόντος . Επιλογή Ποιότητας στην Ολιγοπωλιακή Αγορά: Κάθετη Διαφοροποίηση Προϊόντος - Ορισμός. Αν η αύξηση του επιπέδου ενός χαρακτηριστικού που διαφοροποιεί τα προϊόντα των επιχειρήσεων ωφελεί κάποιους καταναλωτές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπία σε Αγορές Διαφοροποιημένων Προϊόντων

Ισορροπία σε Αγορές Διαφοροποιημένων Προϊόντων Ισορροπία σε Αγορές Διαφοροποιημένων Προϊόντων - Στο υπόδειγμα ertrand, οι επιχειρήσεις, παράγουν ένα ομοιογενές αγαθό, οπότε η τιμή είναι η μοναδική μεταβλητή που ενδιαφέρει τους καταναλωτές και οι καταναλωτές

Διαβάστε περισσότερα

16 Η θεωρία παιγνίων

16 Η θεωρία παιγνίων 16 Η θεωρία παιγνίων Σκοπός Το παρόν κεφάλαιο είναι μια σύντομη εισαγωγή στη θεωρία των παιγνίων. Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, όπως αυτό του ολιγοπωλίου, στα οποία η θεωρία παιγνίων έχει ενδιαφέρουσες

Διαβάστε περισσότερα

Evolutionary Equilibrium

Evolutionary Equilibrium Evolutionary Equilibrium Παύλος Στ. Εφραιµίδης Τοµέας Λογισµικού Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών v. 22.05.2012 Algorithmic Game Theory Evolutionary Equilibium 1 τι θα πούμε εξελικτικά

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχειακά παίγνια. του Stevens (2008), καθηγητή στο James Madison University των ΗΠΑ.

Στοιχειακά παίγνια. του Stevens (2008), καθηγητή στο James Madison University των ΗΠΑ. Επίκουρος Καθηγητής Ιωάννης Παραβάντης Τµήµα ιεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Σεπτέµβριος 2009 Στοιχειακά παίγνια 1. Εισαγωγή Στην παρούσα ενότητα εξετάζονται 4 πολύ γνωστά «στοιχειακά»

Διαβάστε περισσότερα