ΓΕΝΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ (Για την εκτέλεση των πειραµάτων) Α) Συµβολόµετρα µέσω διαίρεσης µετώπου κύµατος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΕΝΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ (Για την εκτέλεση των πειραµάτων) Α) Συµβολόµετρα µέσω διαίρεσης µετώπου κύµατος"

Transcript

1 - 1 - ΓΕΝΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ (Για την εκτέλεση των πειραµάτων) Α) Συµβολόµετρα µέσω διαίρεσης µετώπου κύµατος I) ιάταξη Young Πλήρης περιγραφή των διατάξεων διαίρεσης µετώπου κύµατος κατά Young γίνεται στην ( 7.2.1) και η θεωρητική τους ανάλυση στην ( 8.1.1). Τα πειράµατα που θα εκτελέσουµε αφορούν: α) τη συµβολή από δύο κυκλικά ανοίγµατα και β) τη συµβολή από δύο παράλληλες σχισµές µεγάλου µήκους. Και για τις δύο περιπτώσεις σαν πηγή φωτισµού θα χρησιµοποιήσουµε το παράλληλο µέτωπο κύµατος µιας δέσµης Laser He-Ne διατοµής 2 mm. Η διάταξη φαίνεται στην (Εικ. I/1) όπου διακρίνουµε τα εξής στοιχεία: (Εικ. I/1) 1) Ένα Laser He-Ne (λ = µm) 2) Μία θήκη τοποθέτησης των διαφόρων διαφραγµάτων. Η τελευταία έχει τη δυνατότητα της µικροµετρικής µετακίνησης κατά x-y. z είναι η διεύθυνση διάδοσης της δέσµης του Laser και είναι κάθετη προς το εκάστοτε διάφραγµα. Με τη βοήθεια της x-y µετατόπισης είναι δυνατόν να φέρουµε τα ανοίγµατα των διαφραγµάτων έτσι ώστε να φωτίζονται πλήρως από τη δέσµη του Laser. 3) Το πέτασµα Π πάνω στο οποίο θα παίρνουµε τα πρότυπα συµβολής και το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 2-3 m από τη θέση των διαφραγµάτων (συµβολή µακρινού πεδίου).

2 - 2 - Στην πειραµατική διαδικασία θα χρησιµοποιήσουµε ένα σύνολο: α) διαφραγµάτων Κ 1, Κ 2, Κ 3, τα οποία περιλαµβάνουν από ένα ζεύγος κυκλικών α- νοιγµάτων σε µια ορισµένη απόσταση µεταξύ τους. β) διαφραγµάτων Σ 1, Σ 2, Σ 3, το καθένα από τα οποία συνίσταται από ένα ζεύγος σχισµών µεγάλου µήκους σε µια ορισµένη απόσταση µεταξύ τους. Αν το καθένα από αυτά φωτιστεί µε τη δέσµη του Laser στο πέτασµα Π θα σχηµατισθεί το αντίστοιχο πρότυπο συµβολής (ισαπέχοντες κροσσοί µεγάλης φωτοαντίθεσης). Αν µετρήσουµε την περίοδο T των κροσσών ενός προτύπου και την απόσταση z διαφράγµατος πετάσµατος, τότε γνωστού όντος του µ.κ. λ = µm µπορούµε µε βάση τον τύπο T = λz d της (σχ ) να υπολογίσουµε την απόσταση µεταξύ των κυκλικών ανοιγµάτων ή των σχισµών. Για να επιβεβαιώσουµε το πειραµατικό αποτέλεσµα µπορούµε να µετρήσουµε τις αποστάσεις αυτές σε ένα µικροσκόπιο. Επειδή τα κυκλικά ανοίγµατα και οι σχισµές έχουν διαστάσεις, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσµα στο πέτασµα Π να µην εµφανίζονται αµιγώς πρότυπα συµβολής αλλά τα τελευταία να διαµορφώνονται από τα πρότυπα περίθλασης που προέρχονται: α) από κυκλική οπή (βλ. Περίθλαση του φωτός κεφ. 9- (σχ )) ή β) από αυτό της σχισµής ορισµένου πλάτους και απείρου µήκους (βλ. Περίθλαση του φωτός κεφ. 8 (σχ. 8.1)). II) ιάταξη διπρίσµατος Fresnel Η πλήρης ανάλυση της συµβολής από το δίπρισµα Fresnel δίνεται στην ( 8.1.2/1). Η πειραµατική διάταξη µε την οποία µπορούµε να παρατηρήσουµε τους κροσσούς συµβολής φαίνεται στην (Εικ. II/1).. (Εικ. II/1)

3 - 3 - Αποτελείται από τα εξής στοιχεία: 1) Ένα Laser He-Ne (λ : µm) 2) Έναν ηθµό χώρου (spatial filter), ο οποίος µετατρέπει το προσπίπτον σ αυτόν επίπεδο µέτωπο κύµατος σε σφαιρικό αποκλίνον. 3) Τη βάση τοποθέτησης του διπρίσµατος ( µε δυνατότητα µετακίνησης κατά x-y). 4) Ένα πέτασµα σε αρκετά µεγάλη απόσταση από το δίπρισµα ( 2 3 m). Μετατρέπουµε µε τη βοήθεια του ηθµού χώρου τη µικρής διατοµής ( 2 mm) δέσµη του Laser σε σφαιρικό αποκλίνον µέτ. κύµατος. Με το τελευταίο φωτίζουµε το δίπρισµα από την πλευρά της ακµής του (συµµετρικά) σε αρκετό εύρος. Τότε στο πέτασµα Π θα δούµε το πρότυπο συµβολής που προέρχεται από τις δύο φανταστικές σηµειακές πηγές. Βρίσκονται σε απόσταση d µεταξύ τους και δη- µιουργούνται µε τη βοήθεια των δύο πρισµάτων και της αρχικής πραγµατικής ση- µειακής πηγής µε αναφορά την έξοδο του ηθµού χώρου. Με τη βοήθεια της (σχ ) που µας δίνει την περίοδο Τ των κροσσών συµβολής T = R+ R' λ 2Ra n 1 ( ) ( ) είναι δυνατόν να υπολογίσουµε το δ.δ. n του πρίσµατος. R και R είναι οι µετρού- µενες αποστάσεις µεταξύ ηθµού χώρου διπρίσµατος και διπρίσµατος - πετάσµατος Π. α η διαθλαστική γωνία του πρίσµατος και λ το µ.κ. του προσπίπτοντος φωτός. Εάν µε τη βοήθεια του φασµατοσκοπίου (βλ. Π.Α.Α.Φ, άσκηση: Μετρήσεις µέσω του φασµατοσκοπίου) προσδιορίσουµε α) την ανακλαστική γωνία α του ενός των πρισµάτων του διπρίσµατος και β) το δ.δ. µε τη βοήθεια της γραµµής λ = nm ενός Laser He-Ne, τότε αντίστοιχα µπορούµε να προσδιορίσουµε το µ.κ. της δέσµης του Laser. Από παρατήρηση του προτύπου συµβολής, βλέπουµε ότι αυτό διαµορφώνεται από τα άκρα του προς το κέντρο από µια επί πλέον φθίνουσας περιόδου κατανοµή κροσσών. Οι τελευταίοι οφείλονται σε περίθλαση Fresnel (περίθλαση κοντινού πεδίου) από την ακµή του πρίσµατος. III) ιάταξη κατόπτρου Lloyd Η πλήρης ανάλυση της συµβολής από το κάτοπτρο Lloyd δίνεται στην ( 8.1.2/2). Η πειραµατική διάταξη µε την οποία µπορούµε να παρατηρήσουµε τους κροσσούς συµβολής φαίνεται στην (Εικ. III/1). Αποτελείται από τα εξής στοιχεία:

4 - 4 - (Εικ. III/1) 1) Ένα Laser He-Ne (λ : µm). 2) Έναν ηθµό χώρου (spatial filter) ο οποίος µετατρέπει το προσπίπτον σ αυτόν επίπεδο µέτ. κύµατος σε σφαιρικό αποκλίνον. 3) Τη βάση τοποθέτησης του κατόπτρου. Η τελευταία είναι σε θέση να περιστρέφει µικροµετρικά το κάτοπτρο από την αρχική του οριζόντια θέση περί άξονα κάθετο στον z. (z είναι η διεύθυνση διάδοσης του φωτός). 4) Θετικός συγκλίνον φακός ορισµένης εστιακής απόστασης. Ο τελευταίος τοποθετείται εκ των υστέρων προκειµένου να µας διευκολύνει στον υπολογισµό της απόστασης d µεταξύ των δύο σηµειακών πηγών (πραγµατικής και φανταστικής). 5) Πέτασµα σε αρκετά µεγάλη απόσταση από το κάτοπτρο (2 3 m). Προκειµένου να πάρουµε το πρότυπο συµβολής µέσω του κατόπτρου Lloyd, αφού οριζοντιώσουµε το τελευταίο, φέρνουµε το χείλος της µιας άκρης του πολύ κοντά στην έξοδό του αποκλίνοντος µετ. κύµατος από τον ηθµό χώρου. Τότε στο πέτασµα παρατηρούµε συνήθως τα δύο είδωλα (εκτός αν αυτά είναι ταυτισµένα) της αποκλίνουσας δέσµης ένα το κατ ευθείαν και το άλλο εξ ανακλάσεως στο κάτοπτρο. Κατόπιν ρυθµίζοντας το κάτοπτρο µικροµετρικά φέρνουµε τα δύο είδωλα έτσι ώστε να ταυτίζονται (δηλ. τα δύο µέτ. κύµατος σε επαλληλία). Τότε στο πέτασµα διακρίνουµε µια περιοχή από κροσσούς συµβολής ίδιας περιόδου. Το πρότυπο πιθανόν να διαµορφώνεται από κροσσούς περίθλασης Fresnel εάν το αποκλίνον σφαιρικό µέτ. κύµατος τέµνει µερικώς το κάτοπτρο κατά την είσοδό του σ αυτό, δεν επηρεάζει όµως τις µετρήσεις µας. Η πειραµατική διεργασία αφορά τον προσδιορισµό του µ.κ. του Laser He- Ne. Για το λόγο αυτό χρησιµοποιούµε τη γνωστή σχέση:

5 - 5 - T = λl d όπου Τ η περίοδος των κροσσών στο πέτασµα και L η απόσταση σηµειακής πηγής πετάσµατος. Τα µεγέθη αυτά µπορούµε να τα µετρήσουµε. Ο προσδιορισµός της απόστασης d µεταξύ των δύο πηγών (πραγµατικής και φανταστικής) γίνεται µε την βοήθεια της παρεµβολής θετικού συγκλίνοντος φακού µετά το κάτοπτρο. Τότε µε µετακίνησή του µπρός πίσω, µπορούµε ν απεικονίσουµε στο πέτασµα τις δύο πηγές. Ο λόγος s' s = m είναι η µεγέθυνση του συστήµατος όπου s, s οι αποστάσεις πετάσµατος και σηµείου εξόδου της αποκλίνουσας δέσµης του ηθµού από τα αντίστοιχα κύρια επίπεδα του φακού. Επειδή d' d = m όπου d η µετρούµενη στο πέτασµα απόσταση των ειδώλων των πηγών τότε προσδιορίζεται το d και κατά προέκταση το µ.κ. λ. Η περίοδος των κροσσών συµβολής στο πέτασµα για σταθερή απόσταση L (πηγής πετάσµατος), εξαρτάται από το d 2 δηλ. την κάθετη απόσταση του κατόπτρου από την πηγή. Μεταβάλλοντας την κλίση του κατόπτρου µεταβάλλεται το d 2 και κατά προέκταση η περίοδος των κροσσών συµβολής. B) Συµβολόµετρα µέσο διαίρεσης πλάτους I) ιάταξη Newton Η φωτογραφική απεικόνιση της διάταξης φαίνεται στην επόµενη σελίδα (Εικ.Ι/1). Στα επί µέρους τµήµατά της περιλαµβάνονται: Οπτικά στοιχεία πάνω στην τριγωνική ράβδο: 1) Φασµατικές λυχνίες Na και Hg µε τα αντίστοιχα τροφοδοτικά τους. 2) Συµβολοµετρικό φίλτρο το οποίο παρεµβαλλόµενο αµέσως µετά τη φασµατική λυχνία Hg επιτρέπει τη διέλευση της πράσινης γραµµής αποκόπτοντας από το φάσµα τις υπόλοιπες. 3) Σκεδαστής ο οποίος χρησιµοποιείται σαν επίπεδη εκτεταµένη πηγή, όταν στον τελευταίο προσπέσει το φως εκάστης των φασµατικών λυχνιών. Το ικρίωµα του συµβολόµετρου όπου περιλαµβάνονται: 4) Η βάση τοποθέτησης των διαφόρων συστηµάτων δηµιουργίας κροσσών συµβολής (δείγµατα) όπως: το σύστηµα για την ανάδειξη των δακτυλίων του Newton, το σύστηµα οµογενούς σφήνας κ.λ.π. 5) Ο διαχωριστής δέσµης που αποτελείται από µια γυάλινη πλάκα µε κλίση περίπου 45 ο ως προς τη βάση του συµβολοµέτρου. Το ανακλώµενο προς τα

6 - 6 - κάτω ποσοστό του φωτός, φωτίζει σχεδόν κάθετα το εκάστοτε τοποθετηµένο στη βάση συµβολοµετρικό σύστηµα (δείγµα). 6) Η CCD-camera που συνιστά το στοιχείο καταγραφής των διαφόρων προτύπων συµβολής. 7) Ο φακός της CCD-camera. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό φακό ο οποίος διαθέτει δακτύλιο εστίασης των κροσσών συµβολής (επίπεδο του αντικειµένου) και δακτύλιο που αυξοµειώνει το διάφραγµά του. Το τελευταίο καθορίζει τελικά το εισερχόµενο φως δηλ. το επίπεδο φωτισµού (λαµπρότητα) του ειδώλου στο φωτοευαίσθητο στοιχείο της CCD-camera (επίπεδο ειδώλου). 8) Τ.V. monitor (τηλεόραση) και ενισχυτής σηµάτων. Το σήµα από την CCDcamera (δηλ. το εκάστοτε πρότυπο συµβολής µε µορφή αναλογική (σήµα Video) µέσω του ενισχυτή, εµφανίζεται στην οθόνη της τηλεόρασης (T.V. monitor). Η µετακίνηση του δείγµατος (στη βάση της τράπεζας του συµβολοµέτρου) αντιστοιχεί σε ανάλογη µετακίνηση του προτύπου συµβολής (στην οθόνη της τηλεόρασης). Με τον τρόπο αυτό γίνεται το κεντράρισµα του προτύπου συµβολής στην οθόνη. Σύστηµα λήψης και επεξεργασίας των πληροφοριών από το εκάστοτε πρότυπο συµβολής (συµβολογράφηµα) µέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή (Η/Υ) Περιλαµβάνει τον Η/Υ και τα περιφερειακά του: πληκτρολόγιο, οθόνη και εκτυπωτή. Επίσης την κάρτα µετατροπής (frame grabber) του αναλογικού σήµατος video της CCD-camera σε ψηφιακή εικόνα. Τέλος περιέχει το λογισµικό επεξεργασίας των εικόνων (πρότυπα συµβολής) του οποίου οι οδηγίες χρήσης δίνονται στα επόµενα.

7 - 8 - (Εικ. I/1)

8 - 8 - ιαδικασία λήψης των εκάστοτε προτύπων συµβολής στην οθόνη του T.V.-monitor (τηλεόραση). 1. Ανάβουµε τον Η/Υ (POWER) καθώς και την οθόνη του. 2. Ανάβουµε το (κόκκινο) κουµπί του πολύµπριζου (βρίσκεται κάτω από την τηλεόραση) από το οποίο τροφοδοτούνται η CCD-camera καθώς και ο ενισχυτής σηµάτων. 3. Ανάβουµε τα τροφοδοτικά των φασµατικών λυχνιών. (Για να σταθεροποιηθεί ο φωτισµός τους χρειάζονται περίπου min) ΠΡΟΣΟΧΗ. Αν κατά κάποιο τρόπο σβήσουµε µια λυχνία τότε για να την ξανανάψουµε θα πρέπει οπωσδήποτε να µεσολαβήσει ένα διάστηµα 20 min για να κρυώσει. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος καταστροφής της 4. Ανάβουµε την οθόνη του T.V. monitor. ( Q ) και από το κουµπί ( - ) του µενού κάνουµε δύο κλικ. Αρχικά στο πάνω αριστερό τµήµα της οθόνης εµφανίζεται ο αριθµός 1 (αριθµός καναλιού), µε το πρώτο κλικ το Ο και µε το δεύτερο το ΑV. Το τελευταίο ιδεόγραµµα (Audio-Video) σηµαίνει ότι στην οθόνη της τηλεόρασης µπορούµε να δούµε το σήµα Video (πρότυπο συµβολής) που µας στέλνει η CCD - camera (εφόσον έχουµε βγάλει από το φακό της CCD το προστατευτικό κάλυµµα). Το δείγµα βέβαια στη βάση του συµβολοµέτρου πρέπει να φωτίζεται µέσω του διαχωριστή δέσµης από την εκτεταµένη πηγή (σκεδαστής). Τώρα έχουµε τη δυνατότητα να µετακινήσουµε το δείγµα στη βάση του συµβολοµέτρου προκειµένου να κεντραριστεί το πρότυπο συµβολής στην οθόνη του T.V.-monitor. Οδηγός χρήσης του λογισµικού για τη λήψη µετρήσεων πάνω στα πρότυπα συµβολής Το λογισµικό αποτελείται από δύο προγράµµατα-παράθυρα που είναι ανεξάρτητα µεταξύ τους. Το πρώτο ονοµάζεται Grab & View Light και χρησιµοποιείται για τη λήψη του προτύπου συµβολής στην οθόνη του Η/Υ. Το δεύτερο ονοµάζεται Graber 3 και χρησιµοποιείται για την εκτέλεση των µετρήσεων επί του προτύπου. Μπορούµε να τρέχουµε τα δύο προγράµµατα ταυτόχρονα ή το καθένα µόνο του. Συνήθως γίνεται το πρώτο επειδή θα χρειασθεί να καταχωρήσουµε και να επεξεργαστούµε ορισµένο αριθµό προτύπων συµβολής.

9 - 9 - Αφού ανοίξαµε τον υπολογιστή και τρέξουν τα Windows, βλέπουµε την (Εικ.I/2). (Εικ.I/2) Στο πάνω δεξιά τµήµα της οθόνης του Η/Υ βλέπουµε τα δύο εικονίδια των προαναφεροµένων προγραµµάτων. Κάτω από κάθε εικονίδιο αναγράφεται το όνοµα του προγράµµατος. Καταχώρηση του προτύπου συµβολής που φαίνεται στην οθόνη του T.V.-monitor 1. ιπλό κλικ στο εικονίδιο Grab & View Light οπότε εµφανίζεται η (Εικ.I/3).

10 (Εικ.I/3) 2. Κλικ. File και εµφανίζεται η (Εικ.I/4). (Εικ.I/4)

11 Κλικ save image και εµφανίζεται η (Εικ.I/5). (Εικ.I/5) Τότε πληκτρολογούµε για την τελευταία έναν αριθµό αρχείου π.χ Κλικ save οπότε η εικόνα καταχωρείται µε τον αριθµό αρχείου που της δώσαµε. Με πανοµοιότυπο τρόπο µέσω των βηµάτων 1-4 µπορούµε να καταχωρήσουµε όσα πρότυπα συµβολής θέλουµε να χρησιµοποιήσουµε. Εκτέλεση µετρήσεων στα καταχωρηµένα προτύπα συµβολής Για να εκτελεστούν µετρήσεις επί των προτύπων συµβολής θα πρέπει αφ ενός µεν να ανακαλέσουµε το αντίστοιχο πρότυπο από το αρχείο µε το όνοµά του και αφετέρου να καθορίσουµε την κλίµακα µέτρησης µετατρέποντάς την από µονάδες υπολογιστή σε µονάδες της δικής µας κλίµακας που απεικονίζεται πάνω στο πρότυπο συµβολής. Η τελευταία διαδικασία εκτελείται µία φορά και ισχύει για µετρήσεις σε όλα τα καταχωρηµένα πρότυπα συµβολής. Ανάκλιση προτύπου συµβολής από το αρχείο 1. ιπλό κλικ από εικονίδιο Graber 3 οπότε εµφανίζεται η (Εικ.I/6).

12 (Εικ.I/6) Για να ανακαλέσουµε ένα πρότυπο από το αρχείο που είναι καταχωρηµένο: 2. Κλικ στη φορτωµένη εικόνα οπότε εµφανίζεται η (Εικ.I/7) στην οποία παρατίθενται τα αρχεία όλων των καταχωρηµένων προτύπων συµβολής. (Εικ.I/7)

13 Κατόπιν για να καλέσουµε το αρχείο π.χ. µε αριθµό 1. Κλικ στο 1. bmp και κατόπιν κλικ στο Open. Τότε στην οθόνη του υπολογιστή εµφανίζεται η (Εικ.I/8) που αντιστοιχεί στο πρότυπο συµβολής που επιλέξαµε για να κάνουµε µετρήσεις. (Εικ.I/8) Αναγωγή από µονάδες υπολογιστή σε µονάδες κλίµακας επί του προτύπου 1. Κλικ: ένδειξη σε χιλιοστά. 2. Κάνοντας κλικ πάνω σε µια υποδιαίρεση της κλίµακας µέτρησης και κρατώντας το πατηµένο µετακινούµε το ποντίκι µέχρις ότου καλύψουµε 10 υποδιαιρέσεις (1 cm) της κλίµακας και κατόπιν το αφήνουµε. Τότε ανάµεσα στις µπάρες του µέτρου, εµφανίζεται ένας τετραψήφιος αριθµός εδώ ο 1341, όπως φαίνεται στην (Εικ.I/9).

14 (Εικ.I/9) 3. Κατόπιν αφού σβήσουµε (del) τον αριθµό στο τετραγωνίδιο: µονάδες υπολογιστή, γράφουµε την ένδειξη 134,1. Τέλος κάνουµε πάλι κλικ στο ένδειξη σε χιλιοστά. Τότε η ένδειξη στο κέντρο της µπάρας του µέτρου (όπως φαίνεται στην (Εικ.I/10) θα γίνει (Εικ.I/10)

15 Ας εκτελέσουµε τώρα µια µέτρηση. Π.χ. θέλουµε να υπολογίσουµε τη διάµετρο του δευτέρου σκοτεινού δακτυλίου στο πρότυπο συµβολής του Newton: Κάνουµε κλικ σε ένα σηµείο του συγκεκριµένου δακτυλίου (τότε εµφανίζεται η πρώτη µπάρα του µέτρου) και µε πατηµένο το κουµπί σέρνουµε το ποντίκι µέχρις ότου η δεύτερη µπάρα του µέτρου ταυτιστεί µε το αντιδιαµετρικό του αρχικού (βλέπε (Εικ.I/11)). Τότε στο κέντρο της κλίµακας ανάµεσα στις δύο µπάρες εµφανίζεται η ένδειξη: Η τελευταία είναι η τιµή της διαµέτρου σε mm. Σβήσιµο οργάνων (Εικ.I/11) 1. Τοποθετούµε µε προσοχή το κάλυµµα στο άκρο του φακού της CCD-camera. 2. Σβήνουµε κατόπιν κατά σειρά: α) την οθόνη του ΤV-monitor β) το πολύµπριζο (από το κόκκινο κουµπί γ) τα τροφοδοτικά των λυχνιών δ) τον Η/Υ µέσω των διαδικασιών: Start Shut down Yes. ε) την οθόνη του Η/Υ. I/1: Μετρήσεις στο πρότυπο συµβολής των δακτυλίων του Newton α)χρησιµοποιούµε κατ αρχήν σαν φωτίζουσα πηγή, τη φασµατική λυχνία Na (Νατρίου). Γνωστού όντος του µέσου µήκους κύµατος της λ Νa = 589,29 nm µε τη βοήθεια του προτύπου συµβολής (των δακτυλίων του Newton) εκτελούµε Ν = 10 µετρήσεις διαµέτρων διαδοχικών σκοτεινών κροσσών συµβολής. Με τη βοήθεια της θεωρίας

16 υπολογίζουµε κατά µέσο όρο την ακτίνα καµπυλότητας R του φακού του συστήµατος, επίπεδη πλάκα-φακός που παράγει φωτιζόµενο σχεδόν κάθετα τους δακτυλίους. β) Αντικαθιστούµε την λυχνία Na (Νατρίου) µε µία λυχνία Hg (υδραργύρου). Μπροστά ακριβώς από αυτήν παρεµβάλλουµε ένα συµβολοµετρικό φίλτρο. Το τελευταίο αποκόπτει όλες τις γραµµές που εκµπέµπει η λυχνία εκτός από την πράσινη. Εκτελού- µε µε τον ίδιο τρόπο Ν = 10 µετρήσεις διαµέτρων διαδοχικών σκοτεινών κροσσών συµβολής. Με τη βοήθεια της θεωρίας, εφόσον τώρα γνωρίζουµετη διάµετρο R του φακού, υπολογίζουµε τελικά κατά µέσο όρο το µήκος κύµατος λ της πράσινης γραµ- µής του Hg. I/2: Μετρήσεις στο πρότυπο συµβολής που παράγει οµογενενής σφήνα ορισµένης διαθλαστικής γωνίας α) Χρησιµοποιούµε σαν φωτίζουσα πηγή τη λυχνία Na µε µήκος κύµατος λ Na = 589,29nm. Το σύστηµα της οµογενούς σφήνας κατά τα γνωστά παράγει ευθύγραµ- µους κροσσούς συµβολής ορισµένης περιόδου. Εντοπίζουµε στο κέντρο του δεδοµένου προτύπου συµβολής δέκα περίπου διαδοχικούς κροσσούς και µετρούµε κατά µέσο όρο την περίοδό τους Τ. Εφόσον τα λ Na, n f = 1 (δείκτες διάθλασης σφήνας) και Τα (περίοδος) είναι γνωστά, µπορούµε µε τη βοήθεια της θεωρίας να υπολογίσουµε την διαθλαστική γωνία α της σφήνας. β) Ποιο θα είναι το πάχος της σφήνας στη θέση του m = 12 τάξης σκοτεινού κροσσού; γ) Με φωτίζουσα πηγή τη λυχνία Na υπολογίζουµε κατ αρχήν τη διαθλαστική γωνία α της σφήνας όπως, ορίζεται στο βήµα (α). Κατόπιν φωτίζουµε τη σφήνα µε το συνδιασµό πηγής Hg και πράσινου συµβολοµετρικού φίλτρου και µετρούµε τη νέα περίοδο Τ των κροσσών συµβολής. Εφόσον α, Τ και n f είναι γνωστά να υπολογιστεί το µ.κ. της πράσινης γραµµής του Hg. I/3: Προσδιορισµός πάχους λεπτού υµενίου (!!! ) II) Συµβολόµετρο του Michelson Περιγραφή του συµβολοµέτρου Πλήρης ανάλυση του συµβολοµέτρου γίνεται στην ( 8.2.5). Εδώ µε τη βοήθεια της φωτογραφικής απεικόνισης της (Εικ. II/1) διακρίνουµε τα εξής στοιχεία: 1) Πηγή φωτός: Ο φωτισµός του συµβολοµέτρου µπορεί να γίνει µε πολλών ειδών πηγές όπως : Lasers, φασµατικές λυχνίες, λυχνίες πυράκτωσης κ.λ.π. Επίσης η είσοδος του φωτός στο όργανο µπορεί να γίνει µε την µορφή: Επιπέδου ή σφαιρικού

17 (Εικ. II/1) µετώπου κύµατος καθώς επίσης και ενός εντελώς τυχαία σκεδαζόµενου ανάλογα µε το είδος του πειράµατος. 2) Σκεδαστής: Εφόσον θέλουµε να φωτίσουµε το συµβολόµετρο µ ένα εντελώς τυχαίο µέτ. κύµατος στην είσοδό του τοποθετούµε ένα σκεδαστή από γυαλί (θαµπόγυαλο) το οποίο φωτίζεται από την πηγή. Μ αυτόν τον τρόπο οι διαταραχές που φθάνουν στο διαχωριστή (3), έχουν διευθύνσεις εντελώς τυχαίες. 3) ιαχωριστής δέσµης: Είναι ένα πλακίδιο µε τη δεύτερη επιφάνειά του επικαλυµµένη µε ηµιδιαφανές µεταλλικό υµένιο για την αύξηση της ανακλαστικότητάς της. Σ αυτήν την επιφάνεια συµβαίνει ο διαχωρισµός του αρχικού προσπίπτοντος µετ. κύµατος σε δύο που οδεύουν αντίστοιχα προς τα κάτοπτρα Μ1, Μ2. 4) Αντισταθµιστής: Είναι ίδιου πάχους µε το διαχωριστή δέσµης και αποτελείται από το ίδιο υλικό. Αντισταθµίζει τη διαφορά φάσης του µετ. κύµατος που οδεύει προς το κάτοπτρο Μ2 και διαπερνά δύο φορές το πάχος του διαχωριστή πριν φθάσει στην έξοδο του συµβολοµέτρου. Το δεύτερο µέτ. κύµατος (µέσω του Μ1), πριν φθάσει στην έξοδο ανακλάται στο µεταλλικό υµένιο. 5) Κάτοπτρο Μ1: Η κλίση του ελέγχεται από δύο κοχλίες προκειµένου να καθετοποιηθεί σε σχέση µε το κάτοπτρο Μ2.

18 - 18-6) Κάτοπτρο Μ 2 : Έχει τη δυνατότητα µέσω ενός τυµπάνου να µετατοπίζεται µε ελεγχόµενο τρόπο. Η διαφορά δρόµου µεταξύ των Μ 1, Μ 2 σε σχέση µε το επίπεδο διαχωρισµού καθορίζει και τη διαφορά φάσης των δύο µετώπων κύµατος στην έξοδο του συµβολοµέτρου. 7) Έξοδος του συµβολοµέτρου: Στη θυρίδα εξόδου του οργάνου οδεύουν τα δύο προς επαλληλία µέτ. κύµατος που προέκυψαν από διαχωρισµό κατά πλάτος του αρχικού. Στη θέση αυτή είναι δυνατόν να παρεµβάλλουµε το µάτι µας (συνήθως προσαρµοσµένο στο άπειρο) ή να τοποθετήσουµε τηλεσκοπικό σύστηµα µε την ίδια ρύθµιση. Συνήθως η διευθέτηση αυτή αφορά παρατήρηση εντοπισµένων κροσσών ίσης κλίσης στο άπειρο (φωτισµός συµβολόµετρου µέσω σκεδαστή). Τ αποτελέσµατα άλλων τρόπων παρατήρησης κροσσών συµβολής θα περιγραφούν σ αντίστοιχα πειράµατα. Ρύθµιση καθετότητας των κατόπτρων Μ 1, Μ 2 Για να εκτελεστεί η παραπάνω διαδικασία σε επαφή µε το θαµπόγυαλο τοποθετούµε µια ακίδα. Αν τα κάτοπτρα δεν είναι κάθετα µεταξύ τους, τότε στο πεδίο εξόδου του οργάνου βλέπουµε το εξής (Εικ. II/2.α): ύο είδωλα (µέσω των Μ 1, Μ 2 ) γκρίζου (Εικ. II/2) χρώµατος αριστερά και δεξιά τµήµατος της ακίδας (µαύρου χρώµατος) ασύµµετρα µετατοπισµένα σε σχέση µε αυτήν. Αριστερά αυτού του συστήµατος των ειδώλων, θα εµφανίζεται ένα πάρα πολύ ασθενικό είδωλο της ακίδας που προέρχεται από την ανάκλαση την πρώτη επιφάνεια του διαχωριστή. Το τελευταίο δεν το λαµβάνουµε υπόψη µας. Με τη βοήθεια τώρα των κοχλιών ρύθµισης της κλίσης του κατόπτρου Μ 1 ταυτίζουµε τα δύο γκρίζα είδωλα (σε σχέση µε το κεντρικό µαύρο) (Εικ. II/2.β). Τη στιγµή που θα πετύχουµε ακριβή ταύτιση, τότε εµφανίζεται στο οπτικό µας πεδίο το πρότυπο συµβολής.

19 II/1) Προσδιορισµός µ.κ. άγνωστης ακτινοβολίας Τη διάταξη του συµβολοµέτρου Michelson της (Εικ. ΙΙ.1) τη χρησιµοποιούµε ως εξής.: 1) Τη φωτίζουµε µε φασµατική λυχνία Hg 2) Χρησιµοποιούµε στην είσοδο σκεδαστή 3) Με τη βοήθεια της ακίδας καθετοποιούµε τα κάτοπτρα Μ 1, Μ 2 ώστε να πάρουµε κροσσούς ίσης κλίσης 4) Τοποθετούµε µπροστά και σε επαφή µε τον σκεδαστή πράσινο φίλτρο. Το τελευταίο επιτρέπει τη διέλευση µόνο της πράσινης γραµµής του Hg αποκόπτοντας τις υπόλοιπες. 5) Παρατηρούµε µέσω της θυρίδας εξόδου του συµβολοµέτρου τους κροσσούς µε το µάτι µας ή µέσω τηλεσκοπίου προσαρµοσµένου στο άπειρο. Περιστρέφουµε πολύ αργά τον κοχλία του κατόπτρου Μ 2, µέχρις ότου στο κέντρο του προτύπου συµβολής να πάρουµε µηδενικό ελάχιστο (έστω ότι είναι το m- τάξης). Τότε σηµειώνουµε την ένδειξη µε τη βοήθεια του βερνιέρου. Θα είναι η ένδειξη αναφοράς που θ αντιστοιχεί σε απόσταση µεταξύ των Μ 1, Μ 2 ίση µε d 0. Παρατηρώντας συνεχώς το πρότυπο συµβολής περιστρέφουµε (µε την ίδια φορά) τον κοχλία του Μ 2 µέχρις ότου από το πεδίο µας στο κέντρο να περάσουν περίπου 15 µηδενικά ελάχιστα. Τότε σηµειώνουµε µέσω του βερνιέρου τη δεύτερη ένδειξη που αντιστοιχεί σε απόσταση µεταξύ των κατόπτρων κατά d 1. Η διαφορά d1 d0 = d1 είναι η επιπλέον µεταβολή της απόστασης µεταξύ των Μ 1, Μ 2 που είχε σαν αποτέλεσµα τη διέλευση των 15 µηδενικών ελαχίστων. Με αρχή ένα σύστηµα συντεταγµένων σηµειώνουµε στον άξονα των τετµηµένων την διαφορά m1 του αριθµού των ελαχίστων µεταξύ της τελικά εµφανιζόµενης τάξης m + 15 στο κέντρο του προτύπου από την τάξη m δηλ. τον αριθµό 15. Στον άξονα των τεταγµένων σηµειώνουµε τη διαφορά d1 = d1 d0 των ενδείξεων που λάβαµε µε τη βοήθεια του βερνιέρου του κοχλία µετατόπισης του Μ 2 έτσι ώστε από το κέντρο του προτύπου να περάσει ο ίδιος αριθµός ελαχίστων (µπορεί να είναι και διαφορετικός). Τότε µε αρχή το σύστηµα συντεταγµένων σηµειώνουµε το δεύτερο ζεύγος µετρήσεων d2 = d2 d0, m2 = 30 το τρίτο d3 = d3 d0, m3 = 45 κ.ο.κ. Επειδή για το µηδενικό ελάχιστο συµβολής στο κέντρο του προτύπου ισχύει η σχέση: 2d = mλ τότε 2 d = λ m όπου ( d, m) τα αντίστοιχα ζεύγη µετρήσεών µας. Τότε µε τη µέθοδο των ελαχίστων τετραγώνων υπολογίζουµε την κλίση της ευθείας η οποία είναι το λ 2 και κατά προέκταση προσδιορίζουµε το µ.κ. λ της άγνωστης ακτινοβολίας.

20 II/2) Προσδιορισµός του µήκους συµφωνίας του λευκού φωτός Στην περίπτωση αυτή θα χρησιµοποιήσουµε τη διάταξη του συµβολοµέτρου Michelson (Εικ. II/1) µε εναλλάξ φωτισµό του σκεδαστή (χωρίς το πράσινο φίλτρο) µε πηγές Hg και λευκού φωτός. Μας είναι γνωστό από τη θεωρία (βλ. κεφ.6 (σχ. 6.15), (Πίν. 6.10)) ότι λόγω της ευρείας φασµατικής κατανοµής του λευκού φωτός, το µήκος συµφωνίας του είναι της τάξης των λίγων µικρών (µm). Εποµένως συσχετισµό των δύο µετ. κύµατος µέσω του συµβολοµέτρου του Michelson (δηλ. φαινόµενα συµβολής) θα λάβουµε µόνο εάν τα κάτοπτρα Μ 1, Μ 2 σχεδόν ισαπέχουν από τον διαχωριστή δέσµης. Τότε δηλ. η διαφορά δρόµου των κυµατοσυρµών που προέρχονται από τους δύο κλάδους του συµβολοµέτρου θα είναι µέσα στο όριο συµφωνίας του λευκού φωτός (Σχ. II/2.1.β). Για το λόγο αυτό (φωτίζοντας αρχικά µε τη λυχνία του Hg) µετακινούµε το κάτοπτρο Μ 2 µε τη βοήθεια του κοχλία µετατόπισης παρατηρώντας µε το µάτι µας το πρότυπο συµβολής των κυκλικής συµµετρίας κροσσών συµβολής. Στην περίπτωση αυτή το πρότυπο είναι πολύ εµφανές λόγω του µεγάλου µήκους συµφωνίας των γραµ- µών του Hg. Η µετατόπιση του κατόπτρου Μ 2 θα πρέπει να γίνεται προς εκείνη την (Σχ. II/2.1) κατεύθυνση έτσι ώστε οι κροσσοί στο πεδίο όρασης ν αραιώνουν. Το γεγονός αυτό σηµαίνει ότι τα δύο κάτοπτρα Μ 1, Μ 2 πλησιάζουν µεταξύ τους (βλ , (σχ )). Συνεχίζοντας τη µετατόπιση του Μ 2 προς την ίδια κατεύθυνση φθάνουµε στο σηµείο έτσι ώστε στο πεδίο να εµφανίζονται σχεδόν ένας ή δύο κροσσοί. Λόγω

21 βέβαια της µη πλήρους καθετότητας και της σχετικής παραµόρφωσης των κατόπτρων οι κροσσοί αυτοί χάνουν την κυκλική τους συµµετρία. Το γεγονός όµως αυτό δε µας ενδιαφέρει. Τη στιγµή αυτή, συνεχίζοντας την παρατήρηση, σβήνουµε την πηγή του Hg και ανάβουµε αυτή του λευκού φωτός. Τότε το πεδίο όρασης του συµβολοµέτρου θα φωτίζεται οµογενώς από λευκό φως δηλ. δεν εµφανίζονται κροσσοί συµβολής. Το τελευταίο συµβαίνει επειδή δεν έχει επιτευχθεί ακόµα η (περίπου) ισαπόσταση µεταξύ των κατόπτρων Μ 1, Μ 2 από τον διαχωριστή και η διαφορά δρόµου µεταξύ των κυµατοσυρµών είναι µεγαλύτερη του µήκους συµφωνίας του λευκού φωτός. (Σχ. II/2.1.α) Για να πετύχουµε την ισαπόσταση και κατά προέκταση την εµφάνιση των κροσσών, συνεχίζουµε την µετατόπιση του Μ 2 µε πολύ όµως µικροµετρικές µετακινήσεις προς την ίδια όπως και προηγούµενα κατεύθυνση. Τότε µετά από ένα αρκετά µεγάλο συνήθως αριθµό µικροµετατοπίσεων, κάποια στιγµή εµφανίζεται ένα πολυχρωµατικό πρότυπο συµβολής µε κροσσούς συνήθως όχι κυκλικής συµµετρίας. ηλ. βρισκόµαστε στην περιοχή συσχετισµού των κυµατοσυρµών του λευκού φωτός (Σχ. ΙΙ/2.1β). Η µέτρηση του µήκους συµφωνίας τους γίνεται ως εξής: Μετατοπίζουµε µε προσοχή µικροµετρικά το Μ 2 και παίρνουµε δυο ενδείξεις του βερνιέρου: Από τη θέση του εµφανίζονται οι κροσσοί µέχρι τη θέση που εξαφανίζονται και που αντιστοιχούν σε µια µετακίνηση του Μ 2 κατά d. Τότε η απόσταση 2d θα είναι το µήκος συµφωνίας του λευκού φωτός. II/3) Μέτρηση πάχους λεπτού πλακιδίου Χρησιµοποιούµε δύο πανοµοιότυπα πλακίδια των οποίων θέλουµε να µετρήσουµε το πάχος. Τα τοποθετούµε σε βάσεις η µία από τις οποίες είναι δυνατόν να περιστρέφεται περί κατακόρυφο στη βάση του συµβολόµετρου άξονα κατά 90± τουλάχιστον. Ανά ένα τα παρεµβάλλουµε στους δύο κλάδους του συµβολοµέτρου του οποίου τα κάτοπτρα σχηµατίζουν οµογενή σφήνα και που φωτίζεται µέσω σκεδαστή µε το φως µιας λυχνίας Να (λ = nm). Τότε το πεδίο όρασης του οργάνου καλύπτεται από ευθύγραµµους (κατακόρυφους κροσσούς) συµβολής (βλ ) της ίδιας περιόδου: T = λ 2a όπου α η γωνία σφήνας µεταξύ των δύο κατόπτρων. Αν αρχίσουµε να περιστρέφουµε το ένα από τα πλακίδια (από την αρχική ορθογώνια θέση τους) τότε παρατηρούµε µετακίνηση των κροσσών συµβολής. Για τον τρόπο µέτρησης του πάχους του ενός των πλακιδίων γίνεται πλήρης περιγραφή στις εφαρµογές της ( 8.2.5). Το πάχος θα δίνεται από τη σχέση:

22 ( ' ) λ 2( 1) L= p p n 0 0 όπου n o δ.δ των πλακιδίων και p - p ο αριθµός των µετακινούµενων κροσσών πριν και µετά την παρεµβολή του ενός από αυτά στον ένα από τους κλάδους του συµβολο- µέτρου. Χρησιµοποιούµε δύο πανοµοιότυπα πλακίδια από Mica (βλ. Πόλωση του φωτός 5.6) των οποίων το δ.δ. µετρούµε µε διαθλασίµετρο Abbe (βλ. Γεωµετρική οπτική 10.7) για το µ.κ. του φωτός της λυχνίας του Nα. II/4) Επιβεβαίωση των νόµων των Fresnel Arago Με τη βοήθεια του συµβολοµέτρου του Michelson είναι δυνατόν να γίνει ο έ- λεγχος της ισχύος των δύο πρώτων από τους νόµους των Fresnel Arago (βλ. ΠΑΡ/ΜΑ 5). Για το σκοπό αυτό στους δύο κλάδους του συµβολοµέτρου (του οποίου τα κάτοπτρα Μ 1, Μ 2 βρίσκονται σε ορθογώνια θέση) επιτυγχάνουµε αρχικά την εµφάνιση των κυκλικής συµµετρίας κροσσών συµβολής φωτίζοντας το σύστηµα µε το φως µια λυχνίας Hg. Κατόπιν στον καθένα από τους δύο κλάδους παρεµβάλλουµε από ένα γραµµικό πολωτή (Polaroid) που έχει την δυνατότητα να περιστρέφεται κατά 360±. Οι τελευταίοι είναι παράλληλοι στα δύο κάτοπτρα Μ 1, Μ 2. Αν κατά την περιστροφή οι πολωτές έχουν τέτοια θέση ώστε οι άξονες διέλευσής τους να είναι παράλληλοι, τότε συνεχίζουµε να βλέπουµε το γνωστό πρότυπο συµβολής (1 ος νόµος). Αν όµως οι άξονες διέλευσης λάβουν ορθογώνιο µεταξύ τους προσανατολισµό, τότε οι κροσσοί εξαφανίζονται (2 ος νόµος). Η παρατηρούµενη παραµόρφωση των κροσσών µετά την παρεµβολή των πολωτών οφείλεται στην µη οπτική επιπεδότητα των τελεταίων. II/5) Συµβολή δύο επιπέδων µετώπων κύµατος που παρουσιάζουν χωρική κλίση σε σχέση µε την κάθετη στο επίπεδο εξόδου του συµβολοµέτρου Michelson Με τη βοήθεια του συµβολοµέτρου Michelson είναι δυνατόν να δηµιουργήσουµε δύο επίπεδα µέτωπα κύµατος τα οποία µπορούµε να οδηγήσουµε σε επαλληλία στην έξοδό του. Κάτω από αυτές τις συνθήκες (βλ. Άσκ. 12β.1) το πρότυπο θ αποτελείται από ευθύγραµµους κροσσούς συµβολής παράλληλους µε τη διεύθυνση της το- µής των κατόπτρων Μ 1, Μ 2. Η διάταξη µε την οποία µπορούν να πραγµατοποιηθούν τα προαναφερόµενα φαίνεται στην (Εικ. II 5.1) και το σχηµατικό της διάγραµµα στο (Σχ β, 7.2.2). Αποτελείται 1) Από ένα Laser He-Ne (λ : nm) 2) Ένα ψευδοηθµό χώρου και 3) Τη διάταξη του συµβολοµέτρου του Michelson. Η δέσµη του Laser προ-

23 σκρούει στον ισχυρά αποκλίνοντα φακό του ηθµού µε συνέπεια να µετατρέπεται σε σφαιρικό µέτωπο κύµατος. Το σηµείο απόκλισης της δέσµης τοποθετείται στο εµπρός εστιακό επίπεδο ενός θετικού φακού µε συνέπεια από την έξοδο του ηθµού να προκύπτει ένα επίπεδο µέτ. κύµατος διαµέτρου περίπου 2 cm. Η δέσµη αυτή κατευθύνεται στην είσοδο του συµβολοµέτρου (χωρίς σκεδαστή) και πέφτει στο διαχωριστή της δέσµης. (Εικ. II 5.1) Αν τα κάτοπτρα Μ 1, Μ 2 βρίσκονται σε ορθογώνια θέση τότε στην έξοδο του συµβολοµέτρου θα έχουµε την επαλληλία δύο επιπέδων µετώπων κύµατος που διαδίδονται στην ίδια διεύθυνση. Αν στο κάτοπτρο Μ 1 δώσουµε µια κλίση θ τα επίπεδα µέτ. κύµατος στην έξοδο θ αναδύονται µε κλίση 2θ (βλ. Σχ β). Τότε στην περιοχή συνεύρεσης τους θα έχουµε τον σχηµατισµό ευθυγράµµων κροσσών συµβολής περιόδου T = λ 2sinθ παραλλήλων προς την τοµή των κατόπτρων Μ 1, Μ 2. Όσο η κλίση τους αυξάνεται τόσο θα ελαττώνεται η περίοδός τους. Η παρατήρησή τους µπορεί να γίνει µέσω µικροσκοπίου που παρεµβάλλεται στην περιοχή που τα µέτωπα έρχονται σε επαλληλία. Το τελευταίο απαιτείται επειδή π.χ. για θ = 10± και λ = µm η περίοδος θα είναι Τ mm και κατά προέκταση ο αριθµός των κροσσών ανά χιλιοστό f = 1 T 550. Υπενθυµίζουµε ότι η διακριτική ικανότητα του µατιού (βλ. Γεωµετρική Οπτική ΠΑΡ/ΜΑ 6) είναι f = 10 γραµµές /mm. Θα πρέπει τέλος να σηµειώσουµε ότι οι δηµιουργούµενοι κροσσοί είναι πραγµατικοί και µη εντοπισµένοι.

ΑΚΤΥΛΙΟΙ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ

ΑΚΤΥΛΙΟΙ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ - ΟΠΤΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ & LASER ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ & Τ/Υ ΑΣΚΗΣΗ ΝΟ4 ΑΚΤΥΛΙΟΙ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ Γ. Μήτσου εκέµβριος 007 Α. ΘΕΩΡΙΑ Εισαγωγή Στο πείραµα αυτό θα προσδιορίσουµε το µήκος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1: Ένα οπτικό φράγμα με δυο σχισμές που απέχουν μεταξύ τους απόσταση =0.0 mm είναι τοποθετημένο σε απόσταση =1,0 m από μια οθόνη. Το οπτικό φράγμα με τις δυο σχισμές φωτίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ & Τ/Υ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ - ΟΠΤΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ & LASER

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ & Τ/Υ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ - ΟΠΤΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ & LASER ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ & Τ/Υ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ - ΟΠΤΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ & LASER ΑΣΚΗΣΗ ΝΟ2 ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Γ. Μήτσου Οκτώβριος 2007 Α. Θεωρία Εισαγωγή Η ταχύτητα του φωτός

Διαβάστε περισσότερα

LASER 4. ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΟΥ ΙΟ ΙΚΟΥ LASER ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ GaAs (ΤΥΠΟΥ FE-LA 10)

LASER 4. ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΟΥ ΙΟ ΙΚΟΥ LASER ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ GaAs (ΤΥΠΟΥ FE-LA 10) LASER 4 ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΟΥ ΙΟ ΙΚΟΥ LASER ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ GaAs (ΤΥΠΟΥ FE-LA 10) Α. ΘΕΩΡΙΑ Για την κατανόηση και καλύτερη εκτέλεση αυτής της άσκησης, είναι απαραίτητη η γνώση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1: Ένα οπτικό φράγμα με δυο σχισμές που απέχουν μεταξύ τους απόσταση d=0.20 mm είναι τοποθετημένο σε απόσταση =1,20 m από μια οθόνη. Το οπτικό φράγμα με τις δυο σχισμές

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Οπτικής ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

Εργαστήριο Οπτικής ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Μάκης Αγγελακέρης 010 Σκοπός της άσκησης Να μπορείτε να εξηγήσετε το φαινόμενο της Συμβολής και κάτω από ποιες προϋποθέσεις δύο δέσμες φωτός, μπορεί να συμβάλουν. Να μπορείτε να περιγράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Κυματική οπτική. Συμβολή Περίθλαση Πόλωση

Κυματική οπτική. Συμβολή Περίθλαση Πόλωση Κυματική οπτική Η κυματική οπτική ασχολείται με τη μελέτη φαινομένων τα οποία δεν μπορούμε να εξηγήσουμε επαρκώς με τις αρχές της γεωμετρικής οπτικής. Στα φαινόμενα αυτά περιλαμβάνονται τα εξής: Συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΛΟΜΕΤΡΟ MICHELSON ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΗΚΟΥΣ ΚΥΜΑΤΟΣ LASER He-Ne

ΣΥΜΒΟΛΟΜΕΤΡΟ MICHELSON ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΗΚΟΥΣ ΚΥΜΑΤΟΣ LASER He-Ne ΤΕΙ ΘΗΝΣ ΤΜΗΜ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΣ & Τ/Υ ΕΡΓΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ - ΟΠΤΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ & LAE ΣΚΗΣΗ ΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟΜΕΤΡΟ MICHELON ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΗΚΟΥΣ ΚΥΜΤΟΣ LAE He-Ne Γιώργος Μήτσου πρίλιος 007 . ΘΕΩΡΙ Εισαγωγή Τα

Διαβάστε περισσότερα

Γραµµικά πολωµένο φως - Ο νόµος του Malus

Γραµµικά πολωµένο φως - Ο νόµος του Malus Ο10 Γραµµικά πολωµένο φως - Ο νόµος του Malus 1. Σκοπός Στην άσκηση αυτή θα επιβεβαιώσουµε πειραµατικά την προβλεπόµενη σχέση ανάµεσα στη διεύθυνση πόλωσης του φωτός και της έντασής του, καθώς αυτό διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 17. Περίθλαση µε Laser

ΑΣΚΗΣΗ 17. Περίθλαση µε Laser ΑΣΚΗΣΗ 17 Περίθλαση µε Laser ΣΥΣΚΕΥΕΣ: Οπτική τράπεζα µε οθόνη, πηγή Laser, φράγµα, σχισµή, διάφραγµα µε τρύπα στην οποία στερεώνεται λεπτό σύρµα, µικρόµετρο, µέτρο. ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Συµβολή φωτός:

Διαβάστε περισσότερα

LASER 3 ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΦΩΤΟΣ LASER ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΑΘΕΡΑΣ ΛΕΠΤΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΟΚΚΩΝ

LASER 3 ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΦΩΤΟΣ LASER ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΑΘΕΡΑΣ ΛΕΠΤΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΟΚΚΩΝ LASER 3 ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΦΩΤΟΣ LASER ΜΕΣΩ ΙΑΦΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΑΘΕΡΑΣ ΛΕΠΤΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΟΚΚΩΝ A. ΘΕΩΡΙΑ 1. Περίθλαση 1.1 Εισαγωγή Μια βασική ιδιότητα των κυµάτων είναι ότι

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη φάσµατος εκποµπής Hg µε φράγµα περίθλασης

Μελέτη φάσµατος εκποµπής Hg µε φράγµα περίθλασης Ο7 Μελέτη φάσµατος εκποµπής Hg µε φράγµα περίλασης 1 Σκοπός Στην άσκηση αυτή α µελετήσουµε το φάσµα εκποµπής του υδραργύρου και α προσδιορίσουµε τα µήκη κύµατος των φασµατικών του γραµµών µε τη βοήεια

Διαβάστε περισσότερα

LASER 2. ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ LASER ΑΠΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΝΑΚΛΑΣΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ LASER He-Ne

LASER 2. ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ LASER ΑΠΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΝΑΚΛΑΣΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ LASER He-Ne LASER 2 ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ LASER ΑΠΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΝΑΚΛΑΣΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ LASER He-Ne A. ΘΕΩΡΙΑ 1. Συµβολή κυµάτων 1.1 Εισαγωγή Η συµβολή κυµάτων είναι το φαινόµενο που παρατηρείται όταν δυο

Διαβάστε περισσότερα

Γραµµικά πολωµένο φως - Ο νόµος του Malus

Γραµµικά πολωµένο φως - Ο νόµος του Malus Ο10 Γραµµικά πολωµένο φως - Ο νόµος του Malus 1. Σκοπός Στην άσκηση αυτή θα επιβεβαιώσουµε πειραµατικά την προβλεπόµενη σχέση ανάµεσα στη διεύθυνση πόλωσης του φωτός και της έντασής του, καθώς αυτό διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Μεγεθυντικός φακός. 1. Σκοπός. 2. Θεωρία. θ 1

Μεγεθυντικός φακός. 1. Σκοπός. 2. Θεωρία. θ 1 Μεγεθυντικός φακός 1. Σκοπός Οι μεγεθυντικοί φακοί ή απλά μικροσκόπια (magnifiers) χρησιμοποιούνται για την παρατήρηση μικροσκοπικών αντικειμένων ώστε να γίνουν καθαρά παρατηρήσιμες οι λεπτομέρειες τους.

Διαβάστε περισσότερα

Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα. Αντώνης Πουλιάσης Φυσικός M.Sc. 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα. Αντώνης Πουλιάσης Φυσικός M.Sc. 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα Αντώνης Πουλιάσης Φυσικός M.Sc. 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Πουλιάσης Αντώνης Φυσικός M.Sc. 2 Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα Γεωμετρική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ (Για την εκτέλεση των πειραµάτων) Περιγραφή της πειραµατικής διάταξης του φασµατοµέτρου

ΓΕΝΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ (Για την εκτέλεση των πειραµάτων) Περιγραφή της πειραµατικής διάταξης του φασµατοµέτρου - 1 - ΓΕΝΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ (Για την εκτέλεση των πειραµάτων) Α) Μετρήσεις µε το φασµατόµετρο Περιγραφή της πειραµατικής διάταξης του φασµατοµέτρου Στη φωτογραφική παράσταση των (Εικ. 1,2) καθώς και στη σχηµατική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 32 Φως: Ανάκλασηκαι ιάθλαση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 32 Φως: Ανάκλασηκαι ιάθλαση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 32 Φως: Ανάκλασηκαι ιάθλαση Γεωµετρική θεώρηση του Φωτός Ανάκλαση ηµιουργίαειδώλουαπόκάτοπτρα. είκτης ιάθλασης Νόµος του Snell Ορατό Φάσµα και ιασπορά Εσωτερική ανάκλαση Οπτικές ίνες ιάθλαση σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ 1 ΦΩΣ Στο μικρόκοσμο θεωρούμε ότι το φως έχει δυο μορφές. Άλλοτε το αντιμετωπίζουμε με τη μορφή σωματιδίων που ονομάζουμε φωτόνια. Τα φωτόνια δεν έχουν μάζα αλλά μόνον ενέργεια. Άλλοτε πάλι αντιμετωπίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο.

Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 63 6. Άσκηση 6 Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο. 6.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης αυτής, καθώς και των δύο εποµένων, είναι η γνωριµία των σπουδαστών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 35 ΠερίθλασηκαιΠόλωση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 35 ΠερίθλασηκαιΠόλωση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 35 ΠερίθλασηκαιΠόλωση ΠεριεχόµεναΚεφαλαίου 35 Περίθλαση απλής σχισµής ή δίσκου Intensity in Single-Slit Diffraction Pattern Περίθλαση διπλής σχισµής ιακριτική ικανότητα; Κυκλικές ίριδες ιακριτική

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΝΑΣ Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Email: binasbill@iesl.forth.gr Thl. 1269 Crete Center for Quantum Complexity and Nanotechnology Department of Physics, University

Διαβάστε περισσότερα

ιατµηµατικό µεταπτυχιακό πρόγραµµα «Οπτική και Όραση» Ασκήσεις Οπτική Ι ιδάσκων: ηµήτρης Παπάζογλου Email: dpapa@iesl.forth.gr

ιατµηµατικό µεταπτυχιακό πρόγραµµα «Οπτική και Όραση» Ασκήσεις Οπτική Ι ιδάσκων: ηµήτρης Παπάζογλου Email: dpapa@iesl.forth.gr ιατµηµατικό µεταπτυχιακό πρόγραµµα «Οπτική και Όραση» Ασκήσεις Οπτική Ι ιδάσκων: ηµήτρης Παπάζογλου Email: dpapa@iesl.forth.gr 1. Να σχεδιάσετε την διάδοση των ακτίνων στα παρακάτω οπτικά συστήµατα F F

Διαβάστε περισσότερα

Doppler Radar. Μεταφορά σήµατος µε την βοήθεια των µικροκυµάτων.

Doppler Radar. Μεταφορά σήµατος µε την βοήθεια των µικροκυµάτων. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 101 10. Άσκηση 10 Doppler Radar. Μεταφορά σήµατος µε την βοήθεια των µικροκυµάτων. 10.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Οπτική (Ε) Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα. Ενότητα 4: Μελέτη φάσματος εκπομπής Hg με φράγμα περίθλασης. Αθανάσιος Αραβαντινός

Φυσική Οπτική (Ε) Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα. Ενότητα 4: Μελέτη φάσματος εκπομπής Hg με φράγμα περίθλασης. Αθανάσιος Αραβαντινός Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Φυσική Οπτική (Ε) Ενότητα 4: Μελέτη φάσματος εκπομπής Hg με φράγμα περίθλασης Αθανάσιος Αραβαντινός Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας Το περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Άσκηση 8: Μελέτη των κβαντικών μεταπτώσεων στο άτομο του Na. Επώνυμο: Όνομα: Α.Ε.Μ.: Ημ/νία παράδοσης: ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός της άσκησης που αναλύεται παρακάτω είναι η μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΝΑΣ Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Email: binasbill@iesl.forth.gr Thl. 1269 Crete Center for Quantum Complexity and Nanotechnology Department of Physics, University

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση από µία σχισµή.

Περίθλαση από µία σχισµή. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 71 7. Άσκηση 7 Περίθλαση από µία σχισµή. 7.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών µε την συµπεριφορά των µικροκυµάτων

Διαβάστε περισσότερα

25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ:

25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗ 25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:..... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: 1.. 2..... 3..... ΜΟΝΑΔΕΣ: Το πρόβλημα Ένας φίλος σας βρήκε ένα μικρό, πολύ όμορφο τεμάχιο διαφανούς στερεού και ζητά τη γνώμη

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 1: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΩΝ & ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ Τροποποίηση του εργαστηριακού οδηγού (Βαγγέλης ηµητριάδης, 4 ο ΓΕΛ Ζωγράφου)

Εργαστηριακή άσκηση 1: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΩΝ & ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ Τροποποίηση του εργαστηριακού οδηγού (Βαγγέλης ηµητριάδης, 4 ο ΓΕΛ Ζωγράφου) ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟΧΟΙ Εργαστηριακή άσκηση 1: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΩΝ & ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ Τροποποίηση του εργαστηριακού οδηγού (Βαγγέλης ηµητριάδης, 4 ο ΓΕΛ Ζωγράφου) Στόχοι αυτής της εργαστηριακής άσκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ» Ονοµατεπώνυµο...ΑΜ...

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ» Ονοµατεπώνυµο...ΑΜ... ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ» ΑΣΚΗΣΗ 2 η Μετρήσεις µε το µικροσκόπιο Κ. Φασσέας. Ονοµατεπώνυµο...ΑΜ... Σκοπός της άσκησης είναι: Να µάθουµε πώς γίνεται η

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ. Ερωτήσεις κλειστού τύπου. Ερωτήσεις ανοικτού τύπου

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ. Ερωτήσεις κλειστού τύπου. Ερωτήσεις ανοικτού τύπου ΟΠΤΙΚΗ Περιεχόμενα ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ... 2 Ερωτήσεις κλειστού τύπου... 2 Ερωτήσεις ανοικτού τύπου... 2 Ασκήσεις... 3 ΚΥΜΑΤΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ... 4 Ερωτήσεις κλειστού τύπου... 4 Ερωτήσεις ανοικτού τύπου... 4 Ασκήσεις...

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ιάθλαση µέσω πρίσµατος Φασµατοσκοπικά χαρακτηριστικά πρίσµατος

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ιάθλαση µέσω πρίσµατος Φασµατοσκοπικά χαρακτηριστικά πρίσµατος Ο1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ιάθλαση µέσω πρίσµατος Φασµατοσκοπικά χαρακτηριστικά πρίσµατος 1. Εισαγωγή Όταν δέσµη λευκού φωτός προσπέσει σε ένα πρίσµα τότε κάθε µήκος κύµατος διαθλάται σύµφωνα µε τον αντίστοιχο

Διαβάστε περισσότερα

Μετρολογία εργαλειομηχανών

Μετρολογία εργαλειομηχανών Μετρολογία εργαλειομηχανών Συμβολομετρία Σφάλματα θέσης Ευθύτητα επιπεδότητα Γωνιακά σφάλματα Κινηματικά σφάλματα Γ.Βοσνιάκος-ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΕΣ Μετρολογία εργαλειομηχανών Άδεια Χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Οπτική. Γεωμετρική Οπτική

Εφαρμοσμένη Οπτική. Γεωμετρική Οπτική Εφαρμοσμένη Οπτική Γεωμετρική Οπτική Κύρια σημεία του μαθήματος Η προσέγγιση της γεωμετρικής οπτικής Νόμοι της ανάκλασης και της διάθλασης Αρχή του Huygens Αρχή του Fermat Αρχή της αντιστρεψιμότητας (principle

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική Φωτογραφία (Ε)

Επιστημονική Φωτογραφία (Ε) Διάθλαση μέσω πρίσματος Φασματοσκοπικά χαρακτηριστικά πρίσματος Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Επιστημονική Φωτογραφία (Ε) Ενότητα 4: Πόλωση από γραμμικό, πολωτικό φίλτρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΕ ΕΥΒΟΙΑΣ. ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 13 η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ EUSO 2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ

ΕΚΦΕ ΕΥΒΟΙΑΣ. ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 13 η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ EUSO 2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 13 η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ EUSO 2015 Διάρκεια: 60 min ΣΑΒΒΑΤΟ 06/12/2014 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Μαθητές: Σχολική Μονάδα 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΝΑΣ Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Email: binasbill@iesl.forth.gr Thl. 1269 Crete Center for Quantum Complexity and Nanotechnology Department of Physics, University

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα 1. ιάταξη κατασκευής ολογράµµατος ανάκλασης. ΕΜΠ. Εργαστήριο ολογραφίας

Εικόνα 1. ιάταξη κατασκευής ολογράµµατος ανάκλασης. ΕΜΠ. Εργαστήριο ολογραφίας Ο Λ Ο Γ Ρ Α Φ Ι Α Ο Λ Ο Γ Ρ Α Φ Ι Α Ο όρος ολογραφία, προέρχεται από τις λέξεις «όλος» και «γραφή», είναι δε ένα είδος απεικόνισης που επιτρέπει την τρισδιάστατη αναπαραγωγή της εικόνας ενός αντικειµένου

Διαβάστε περισσότερα

ιάθλαση. Ολική ανάκλαση. ιάδοση µέσα σε κυµατοδηγό.

ιάθλαση. Ολική ανάκλαση. ιάδοση µέσα σε κυµατοδηγό. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 91 9. Άσκηση 9 ιάθλαση. Ολική ανάκλαση. ιάδοση µέσα σε κυµατοδηγό. 9.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών µε τα φαινόµενα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΚΥΜΑΤΟΣ LASER

ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΚΥΜΑΤΟΣ LASER ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΜΟΝΟΧΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΚΟΠΟΙ H εξάσκηση στην παρατήρηση και περιγραφή φαινοµένων, όπως το φαινόµενο της συµβολής των κυµάτων H παρατήρηση των αποτελεσµάτων της διάδοσης της

Διαβάστε περισσότερα

Τα µέρη του µικροσκοπίου

Τα µέρη του µικροσκοπίου Ε.Κ.Φ.Ε. Αργολίδας ΤΟ ΟΠΤΙΚΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ Περιγραφή Χρήση Το µικροσκόπιο είναι µια διάταξη φακών µε την οποία επιτυγχάνεται η µεγέθυνση διαφόρων αντικειµένων. Το οπτικό µικροσκόπιο είναι χρήσιµο όταν εξετάζουµε

Διαβάστε περισσότερα

Με k1 = 1.220, k2 = 2.232, k3 = 3.238, and n = 1,2,3,

Με k1 = 1.220, k2 = 2.232, k3 = 3.238, and n = 1,2,3, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗ Ι ΠΟΜ 114(Ε) ΟΠΤΙΚΗ ιάθλαση φωτός µέσω σχισµής, γύρω από µικρό δοκάρι και µέσω µικρής οπής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟ

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟ Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστηµών Αγίων Αναργύρων 17/1/07 Υπεύθυνος Εργ. Κέντρου: Καλλίνικος Χαρακόπουλος Επιµέλεια - παρουσίαση : ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ι., ΜΑΚΕ ΩΝ Γ., ΝΙΚΑΣ Θ. Α- ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Οπτική. Περίθλαση Fraunhofer Περίθλαση Fresnel

Εφαρμοσμένη Οπτική. Περίθλαση Fraunhofer Περίθλαση Fresnel Εφαρμοσμένη Οπτική Περίθλαση Fraunhofer Περίθλαση Fresnel Περίθλαση - Ορισμός Περίθλαση είναι κάθε απόκλιση από την ευθύγραμμη διάδοση του φωτός, η οποία προκαλείται από παρεμβολή κάποιου εμποδίου. Στη

Διαβάστε περισσότερα

Μετρήσεις µε παλµογράφο

Μετρήσεις µε παλµογράφο Η6 Μετρήσεις µε παλµογράφο ΜΕΡΟΣ 1 ο ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ Α. Γενικά Κατά την απεικόνιση ενός εναλλασσόµενου µεγέθους (Σχήµα 1), είναι γνωστό ότι στον κατακόρυφο άξονα «Υ» παριστάνεται το πλάτος του µεγέθους, ενώ

Διαβάστε περισσότερα

Συµβολή - Στάσιµα κύµατα.

Συµβολή - Στάσιµα κύµατα. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 47 4. Άσκηση 4 Συµβολή - Στάσιµα κύµατα. 4.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών µε το φαινόµενο της συµβολής των κυµάτων

Διαβάστε περισσότερα

7.1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΦΑΚΩΝ

7.1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΦΑΚΩΝ 7.1 ΑΣΚΗΣΗ 7 ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΦΑΚΩΝ ΘΕΩΡΙΑ Όταν φωτεινή παράλληλη δέσμη διαδιδόμενη από οπτικό μέσο α με δείκτη διάθλασης n 1 προσπίπτει σε άλλο οπτικό μέσο β με δείκτη διάθλασης n 2 και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ Μάθημα προς τους ειδικευόμενους γιατρούς στην Οφθαλμολογία, Στο Κ.Οφ.Κ.Α. την 18/11/2003. Υπό: Δρος Κων. Ρούγγα, Οφθαλμιάτρου. 1. ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Όταν μια φωτεινή ακτίνα ή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Με το σχεδιασµό επιφάνειας (Custom επιφάνεια) µπορούµε να σχεδιάσουµε επιφάνειες και αντικείµενα που δεν υπάρχουν στους καταλόγους του 1992. Τι µπορούµε να κάνουµε µε το σχεδιασµό

Διαβάστε περισσότερα

παράθυρα ιδακτικό υλικό µαθητή Πλήκτρα για να το παράθυρο Λωρίδα τίτλου Πλαίσιο παραθύρου

παράθυρα ιδακτικό υλικό µαθητή Πλήκτρα για να το παράθυρο Λωρίδα τίτλου Πλαίσιο παραθύρου ιδακτικό υλικό µαθητή παράθυρα Κατά τη διάρκεια της µελέτης µας γράφουµε και διαβάζουµε, απλώνοντας πάνω στο γραφείο τετράδια και βιβλία. Ξεκινώντας ανοίγουµε αυτά που µας ενδιαφέρουν πρώτα και συνεχίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

Οι δύο θεμελιώδεις παράμετροι προσδιορισμού της ταχύτητας του φωτός στο κενό: Διηλεκτρική σταθερά ε0 Μαγνητική διαπερατότητα μ0

Οι δύο θεμελιώδεις παράμετροι προσδιορισμού της ταχύτητας του φωτός στο κενό: Διηλεκτρική σταθερά ε0 Μαγνητική διαπερατότητα μ0 Οι δύο θεμελιώδεις παράμετροι προσδιορισμού της ταχύτητας του φωτός στο κενό: Διηλεκτρική σταθερά ε0 Μαγνητική διαπερατότητα μ0 1 c 0 0 Όταν το φως αλληλεπιδρά με την ύλη, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του

Διαβάστε περισσότερα

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software http://www.foxitsoftware.com For evaluation only. ΑΣΚΗΣΗ 10 ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΦΑΚΟΥ

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software http://www.foxitsoftware.com For evaluation only. ΑΣΚΗΣΗ 10 ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΦΑΚΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 0 ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΦΑΚΟΥ . Γεωμετρική οπτική ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ Η Γεωμετρική οπτική είναι ένας τρόπος μελέτης των κυμάτων και χρησιμοποιείται για την εξέταση μερικών

Διαβάστε περισσότερα

Ο15. Κοίλα κάτοπτρα. 2. Θεωρία. 2.1 Γεωμετρική Οπτική

Ο15. Κοίλα κάτοπτρα. 2. Θεωρία. 2.1 Γεωμετρική Οπτική Ο15 Κοίλα κάτοπτρα 1. Σκοπός Σκοπός της άσκησης είναι η εύρεση της εστιακής απόστασης κοίλου κατόπτρου σχετικά μεγάλου ανοίγματος και την μέτρηση του σφάλματος της σφαιρικής εκτροπής... Θεωρία.1 Γεωμετρική

Διαβάστε περισσότερα

Πείραμα - 5 Οπτική Συμβολομετρία με HeNe Laser

Πείραμα - 5 Οπτική Συμβολομετρία με HeNe Laser Πείραμα - 5 Οπτική Συμβολομετρία με HeNe Laser Οπτική Συμβολομετρία με HeNe Laser 1 Οπτική Συμβολομετρία με HeNe Laser 1.1 Αρχή της άσκησης Σκοπός αυτής της άσκησης είναι εξοικείωση των φοιτητών με την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 5 O καθοδικός παλµογράφος

ΑΣΚΗΣΗ 5 O καθοδικός παλµογράφος ΑΣΚΗΣΗ O καθοδικός παλµογράφος ΣΥΣΚΕΥΕΣ: Παλµογράφος, τροφοδοτικό, γεννήτρια, βολτόµετρο, δικτύωµα καθυστέρησης φάσης. ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ O παλµογράφος είναι ένα από τα πιο χρήσιµα όργανα στην έρευνα και

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση μήκους κύματος μονοχρωματικής ακτινοβολίας

Μέτρηση μήκους κύματος μονοχρωματικής ακτινοβολίας Μέτρηση μήκους κύματος μονοχρωματικής ακτινοβολίας Η πειραματική διάταξη φαίνεται στο ακόλουθο σχήμα: Θα χρησιμοποιήσουμε: Ένα φακό Laser κόκκινου χρώματος. Ένα φράγμα περίθλασης. Μια οθόνη που φέρει πάνω

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 4 ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΑΠΟ ΑΠΛΗ ΣΧΙΣΜΗ

ΑΣΚΗΣΗ 4 ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΑΠΟ ΑΠΛΗ ΣΧΙΣΜΗ ΑΣΚΗΣΗ 4 ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΑΠΟ ΑΠΛΗ ΣΧΙΣΜΗ 1 Σκοπός Στην άσκηση αυτή μελετάται η περίθλαση δέσμης φωτός ενός laser He-Ne από απλή σχισμή. Στο πρώτο μέρος της άσκησης προσδιορίζεται το πλάτος της σχισμής από την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ H κυματική φύση του φωτός το πρόβλημα, η λύση

ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ H κυματική φύση του φωτός το πρόβλημα, η λύση ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ H κυματική φύση του φωτός το πρόβλημα, η λύση ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Σύμφωνα με την καθημερινή μας εμπειρία, το φως φαίνεται σαν να ταξιδεύει ευθύγραμμα μέχρι να συναντήσει κάποιο αντικείμενο.

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση Γωνίας Brewster Νόμοι του Fresnel

Μέτρηση Γωνίας Brewster Νόμοι του Fresnel Μέτρηση Γωνίας Bewse Νόμοι του Fesnel [] ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο πείραμα, δέσμη φωτός από διοδικό lase ανακλάται στην επίπεδη επιφάνεια ενός ακρυλικού ημι-κυκλικού φακού, πολώνεται γραμμικά και ανιχνεύεται από ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο: ΜΗΧΑΝΙΚΑ- ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο: ΜΗΧΑΝΙΚΑ- ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σφάλματα φακών (Σφαιρικό - Χρωματικό).

Σφάλματα φακών (Σφαιρικό - Χρωματικό). O12 Σφάλματα φακών (Σφαιρικό - Χρωματικό). 1. Σκοπός Στην άσκηση αυτή υπολογίζονται πειραματικά δυο από τα πιο σημαντικά οπτικά σφάλματα (η αποκλίσεις) που παρουσιάζονται όταν φωτεινές ακτίνες διέλθουν

Διαβάστε περισσότερα

Κοσμάς Γαζέας Λέκτορας Παρατηρησιακής Αστροφυσικής ΕΚΠΑ Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής Εργαστήριο Αστρονομίας και Εφαρμοσμένης Οπτικής

Κοσμάς Γαζέας Λέκτορας Παρατηρησιακής Αστροφυσικής ΕΚΠΑ Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής Εργαστήριο Αστρονομίας και Εφαρμοσμένης Οπτικής Κοσμάς Γαζέας Λέκτορας Παρατηρησιακής Αστροφυσικής ΕΚΠΑ Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής Εργαστήριο Αστρονομίας και Εφαρμοσμένης Οπτικής Διαλέξεις Δευτέρα 18:00-19:00 Πέμπτη 16:00-19:00 Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά. Απορρόφυση ακτινοβολίας. Μέρος 1ον : ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά.

ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά. Απορρόφυση ακτινοβολίας. Μέρος 1ον : ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 53 ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά. Απορρόφυση ακτινοβολίας. 5. Άσκηση 5 5.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών µε την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΡΓΑΝΟΛΟΓΙΑ ΑΘΗΝΑ 2010

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΡΓΑΝΟΛΟΓΙΑ ΑΘΗΝΑ 2010 1 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΡΓΑΝΟΛΟΓΙΑ ΑΘΗΝΑ 2010 2 3 ΚΑΘΟΔΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ Ο παλµογράφος είναι ένα πολύ χρήσιµο όργανο για τη µελέτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙKΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΥΕ η ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙKΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΥΕ η ΕΡΓΑΣΙΑ 13/02/2005 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙKΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΥΕ 34 2004-05 4 η ΕΡΓΑΣΙΑ Προθεσμία αποστολής 8/03/2005 ΑΣΚΗΣΕΙΣ Άσκηση 1 Α) Αν φωτίσουμε τα μέταλλα λίθιο (έργο εξαγωγής 2.3eV), βηρύλλιο (έργο εξαγωγής 3.9eV),

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη συστήματος φακών με τη Μέθοδο του Newton

Μελέτη συστήματος φακών με τη Μέθοδο του Newton Μελέτη συστήματος φακών με τη Μέθοδο του Newton.Σκοπός Σκοπός της άσκησης είναι η μελέτη της εστιακής απόστασης συστήματος φακών, η εύρεση της ισοδύναμης εστιακής απόστασης του συστήματος αυτού καθώς και

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική ΙΙ (Ε) Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα. Ενότητα 11: Συμβολή του φωτός laser από φράγμα ανάκλασης - Mέτρηση του μήκους κύματος LASER He-Ne

Φυσική ΙΙ (Ε) Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα. Ενότητα 11: Συμβολή του φωτός laser από φράγμα ανάκλασης - Mέτρηση του μήκους κύματος LASER He-Ne Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Φυσική ΙΙ (Ε) Ενότητα 11: Συμβολή του φωτός laser από φράγμα ανάκλασης - Mέτρηση του μήκους κύματος LASER He-Ne Ιωάννης Βαμβακάς Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΑΕΡΙΩΝ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΑΕΡΙΩΝ 1 ο ΕΚΦΕ (Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ) Δ Δ/ΝΣΗΣ Δ. Ε. ΑΘΗΝΑΣ 1 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΑΕΡΙΩΝ Α. ΣΤΟΧΟΙ Η χρήση λυχνιών διαφορετικών αερίων για παραγωγή διαφορετικών γραμμικών φασμάτων εκπομπής. Η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ύλης Έτους Τάξη Α Κοινός Κορμός

Προγραμματισμός Ύλης Έτους Τάξη Α Κοινός Κορμός Προγραμματισμός Ύλης Έτους Τάξη Α Κοινός Κορμός Μάθημα: Φυσική Τμήματα:,.. Τάξη: Α Ομάδα Προσανατολισμού 1,3,4 Καθηγητές: Περ. Εβδομ: 2 ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΥΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ Φυσικά Μεγέθη Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ & ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΟΥ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ & ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΟΥ 1 ο ΕΚΦΕ (Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ) Δ Δ/ΝΣΗΣ Δ. Ε. ΑΘΗΝΑΣ 1 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ & ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΟΥ Α. ΣΤΟΧΟΙ Η παραγωγή λευκού φωτός με τη χρήση λαμπτήρα πυράκτωσης. Η χρήση πηγών φωτός διαφορετικής

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση και εικόνα περίθλασης

Περίθλαση και εικόνα περίθλασης Περίθλαση και εικόνα περίθλασης Η περίθλαση αναφέρεται στη γενική συμπεριφορά των κυμάτων, τα οποία διαδίδονται προς όλες τις κατευθύνσεις καθώς περνούν μέσα από μια σχισμή. Ο όρος εικόνα περίθλασης είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 3 ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΦΑΚΟΙ

ΑΣΚΗΣΗ 3 ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΦΑΚΟΙ ΑΣΚΗΣΗ 3 ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΦΑΚΟΙ ΑΣΚΗΣΗ 3-2016 1 Σκοπός Σε αυτή την άσκηση ο φοιτητής χειρίζεται βασικά οπτικά όργανα όπως είναι οι λεπτοί φακοί. Στο πρώτο μέρος υπολογίζεται η εστιακή απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

1. Η συχνότητα αρμονικού κύματος είναι f = 0,5 Hz ενώ η ταχύτητα διάδοσης του υ = 2 m / s.

1. Η συχνότητα αρμονικού κύματος είναι f = 0,5 Hz ενώ η ταχύτητα διάδοσης του υ = 2 m / s. 1. Η συχνότητα αρμονικού κύματος είναι f = 0,5 Hz ενώ η ταχύτητα διάδοσης του υ = 2 m / s. Να βρεθεί το μήκος κύματος. 2. Σε ένα σημείο του Ειρηνικού ωκεανού σχηματίζονται κύματα με μήκος κύματος 1 m και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΤΙΚΗ Ι ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. ηµήτρης Παπάζογλου. ιατµηµατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών «Οπτική και Όραση»

ΟΠΤΙΚΗ Ι ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. ηµήτρης Παπάζογλου. ιατµηµατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών «Οπτική και Όραση» ΟΠΤΙΚΗ Ι ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ηµήτρης Παπάζογλου ιατµηµατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών «Οπτική και Όραση» Πανεπιστήµιο Κρήτης 2005 Διατμηματικό Μεταπτυχιακό πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματικός υπολογισμός του μήκους κύματος μονοχρωματικής ακτινοβολίας

Πειραματικός υπολογισμός του μήκους κύματος μονοχρωματικής ακτινοβολίας Πειραματικός υπολογισμός του μήκους κύματος μονοχρωματικής ακτινοβολίας Τάξη : Γ Λυκείου Βασικές έννοιες και σχέσεις Μήκος κύματος - Μονοχρωματική ακτινοβολία - Συμβολή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων - Κροσσοί

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2012

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2012 ΦΥΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΗ 0 ΕΚΦΩΝΗΕΙ ΘΕΜΑ Α τις ηµιτελείς προτάσεις Α Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της πρότασης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία τη συµπληρώνει σωστά. Α. Κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΤΙΚΗ ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ. Φως... Φωτομετρικά μεγέθη - μονάδες Νόμοι Φωτισμού

ΟΠΤΙΚΗ ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ. Φως... Φωτομετρικά μεγέθη - μονάδες Νόμοι Φωτισμού ΟΠΤΙΚΗ ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ Φως... Φωτομετρικά μεγέθη - μονάδες Νόμοι Φωτισμού Ηλεκτρομαγνητικά κύματα - Φως Θα διερευνήσουμε: 1. Τί είναι το φως; 2. Πως παράγεται; 3. Χαρακτηριστικά ιδιότητες Γεωμετρική οπτική:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΚΕΥΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΩΣΗΣ POA01 ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ

ΣΥΣΚΕΥΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΩΣΗΣ POA01 ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ ΣΥΣΚΕΥΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΩΣΗΣ POA01 ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ 1 ΣΚΟΠΟΣ Η παρατήρηση του φαινομένου της πόλωσης και η μέτρηση της γωνίας στροφής του πολωμένου φωτός διαλυμάτων οπτικά ενεργών ουσιών π.χ. σάκχαρα.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΜΟΣ & ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΜΟΣ & ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΜΟΣ & ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Μάκης Αγγελακέρης 010 Εργαστήρια Οπτικής Τμήμα Φυσικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σκοπός της Άσκησης 1 o πείραμα: Να κατανοήσετε την έννοια του Διασκεδασμού

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ. G. Mitsou

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ. G. Mitsou ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ Διάθλαση σε σφαιρική επιφάνεια Φακοί Ορισμοί Λεπτοί φακοί Συγκλίνοντες φακοί Δημιουργία ειδώλων Αποκλίνοντες φακοί Γενικοί τύποι φακών Σύστημα λεπτών φακών σε επαφή Ασκήσεις Διάθλαση

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση μήκους κύματος μονοχρωματικής ακτινοβολίας

Μέτρηση μήκους κύματος μονοχρωματικής ακτινοβολίας Μέτρηση μήκους κύματος μονοχρωματικής ακτινοβολίας Όταν φωτεινή δέσμη φωτός συναντά στην πορεία του εμπόδια ή περνάει από λεπτές σχισμές υφίσταται περίθλαση, φτάνει δηλαδή σε σημεία που δεν προβλέπονται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ. Διάθλαση μέσω πρίσματος - Φασματοσκοπικά χαρακτηριστικά πρίσματος.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ. Διάθλαση μέσω πρίσματος - Φασματοσκοπικά χαρακτηριστικά πρίσματος. Ο1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ. Διάθλαση μέσω πρίσματος - Φασματοσκοπικά χαρακτηριστικά πρίσματος. 1. Σκοπός Όταν δέσμη λευκού φωτός προσπέσει σε ένα πρίσμα τότε κάθε μήκος κύματος διαθλάται σύμφωνα με τον αντίστοιχο

Διαβάστε περισσότερα

Φύση του φωτός. Θεωρούμε ότι το φως έχει διττή φύση: διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο. μήκος κύματος φωτός. συχνότητα φωτός

Φύση του φωτός. Θεωρούμε ότι το φως έχει διττή φύση: διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο. μήκος κύματος φωτός. συχνότητα φωτός Γεωμετρική Οπτική Φύση του φωτός Θεωρούμε ότι το φως έχει διττή φύση: ΚΥΜΑΤΙΚΗ Βασική ιδέα Το φως είναι μια Η/Μ διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο Βασική Εξίσωση Φαινόμενα που εξηγεί καλύτερα (κύμα) μήκος

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο Ενδεικτικές Λύσεις Θεµάτων Τελικών εξετάσεων στη Θεµατική Ενότητα ΦΥΕ34. Ιούλιος 2008 KYMATIKH. ιάρκεια: 210 λεπτά

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο Ενδεικτικές Λύσεις Θεµάτων Τελικών εξετάσεων στη Θεµατική Ενότητα ΦΥΕ34. Ιούλιος 2008 KYMATIKH. ιάρκεια: 210 λεπτά Κυµατική ΦΥΕ4 5/7/8 Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο Ενδεικτικές Λύσεις Θεµάτων Τελικών εξετάσεων στη Θεµατική Ενότητα ΦΥΕ4 Ιούλιος 8 KYMATIKH ιάρκεια: λεπτά Θέµα ο (Μονάδες:.5) A) Θεωρούµε τις αποστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

δ) Αν ένα σηµείο του θετικού ηµιάξονα ταλαντώνεται µε πλάτος, να υπολογίσετε την απόσταση του σηµείου αυτού από τον πλησιέστερο δεσµό. ΑΣΚΗΣΗ 4 Μονοχρ

δ) Αν ένα σηµείο του θετικού ηµιάξονα ταλαντώνεται µε πλάτος, να υπολογίσετε την απόσταση του σηµείου αυτού από τον πλησιέστερο δεσµό. ΑΣΚΗΣΗ 4 Μονοχρ ΑΣΚΗΣΗ 1 Κατά µήκος µιας ελαστικής χορδής µεγάλου µήκους που το ένα άκρο της είναι ακλόνητα στερεωµένο, διαδίδονται δύο κύµατα, των οποίων οι εξισώσεις είναι αντίστοιχα: και, όπου και είναι µετρηµένα σε

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα φακών/κατόπτρων

Προβλήματα φακών/κατόπτρων Προβλήματα φακών/κατόπτρων 1. Χρησιμοποιείστε την τεχνική των ακτινών και σχηματισμών ειδώλου για να βρείτε το είδωλο, που δημιουργείται από ένα κοίλο σφαιρικό κάτοπτρο, ενός αντικειμένου που τοποθετείται

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων.

Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 5 1. Άσκηση 1 Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. 1.1 Εισαγωγή Τα µικροκύµατα είναι ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία όπως το ορατό φώς, οι ακτίνες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 34 ΚυµατικήΦύσητουΦωτός; Συµβολή. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 34 ΚυµατικήΦύσητουΦωτός; Συµβολή. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 34 ΚυµατικήΦύσητουΦωτός; Συµβολή Κεφάλαιο 34 Κύµατα και σωµατίδια- ιάθλαση και η αρχή του Huygens Συµβολή-Το πείραµα του Young-διπλή σχισµή. Η ένταση του αποτελέσµατος της συµβολής της διπλής

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ OΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ OΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 693 946778 ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ OΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Συγγραφή Επιμέλεια: Παναγιώτης Φ. Μοίρας ΣΟΛΩΜΟΥ 9 - ΑΘΗΝΑ 693 946778 www.pmoira.weebly.com ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση μηκών και ακτίνων καμπυλότητας σφαιρικών επιφανειών

Μέτρηση μηκών και ακτίνων καμπυλότητας σφαιρικών επιφανειών Μ7 Μέτρηση μηκών και ακτίνων καμπυλότητας σφαιρικών επιφανειών 1. Σκοπός Τα διαστημόμετρα, τα μικρόμετρα και τα σφαιρόμετρα είναι όργανα που χρησιμοποιούνται για την μέτρηση της διάστασης του μήκους, του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ: Ο4 25/10/11

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ: Ο4 25/10/11 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ: Ο4 25/10/11 ΚΑΡΥΟΦΙΛΗΣ ΑΝ ΡΕΑΣ ΑΕΜ 12647 Σε αυτό το εργαστήριο µελετήσαµε πρότυπα περίθλασης Fraunhofer µονοχρωµατικού φωτός, και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ - ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ - ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ - ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ 1 2 Ισχύς που «καταναλώνει» μια ηλεκτρική_συσκευή Pηλ = V. I Ισχύς που Προσφέρεται σε αντιστάτη Χαρακτηριστικά κανονικής λειτουργίας ηλεκτρικής συσκευής Περιοδική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 3 ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΦΑΚΟΙ

ΑΣΚΗΣΗ 3 ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΦΑΚΟΙ ΑΣΚΗΣΗ 3 ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΦΑΚΟΙ ΑΣΚΗΣΗ 3-2017 1 Σκοπός Σε αυτή την άσκηση ο φοιτητής χειρίζεται βασικά οπτικά όργανα όπως είναι οι λεπτοί φακοί. Στο πρώτο μέρος υπολογίζεται η εστιακή απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Απορρόφηση του φωτός Προσδιορισμός του συντελεστή απορρόφησης διαφανών υλικών

Απορρόφηση του φωτός Προσδιορισμός του συντελεστή απορρόφησης διαφανών υλικών Ο11 Απορρόφηση του φωτός Προσδιορισμός του συντελεστή απορρόφησης διαφανών υλικών 1. Σκοπός Η εργαστηριακή αυτή άσκηση αποσκοπεί α) στην μελέτη του φαινομένου της εξασθένησης του φωτός καθώς αυτό διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Επαναληπτικό στη Φυσική 1. Θέµα 1 ο

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Επαναληπτικό στη Φυσική 1. Θέµα 1 ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Επαναληπτικό στη Φυσική 1 Θέµα 1 ο 1. Το διάγραµµα του διπλανού σχήµατος παριστάνει τη χρονική µεταβολή της αποµάκρυνσης ενός σώµατος που εκτελεί απλή αρµονική ταλάντωση. Ποια από

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικά Μεγέθη Μονάδες Μέτρησης

Φυσικά Μεγέθη Μονάδες Μέτρησης ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΥΣΙΚΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΟΡΜΟΥ ΤΑΞΗ: Α Λυκείου Προσανατολισμού 1,3,4. ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι σε θέση να: ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ Η αισθητοποίηση του φαινοµένου του ηχητικού συντονισµού Η κατανόηση της αρχής λειτουργίας των πνευστών οργάνων ΥΛΙΚΑ-ΟΡΓΑΝΑ

ΣΚΟΠΟΙ Η αισθητοποίηση του φαινοµένου του ηχητικού συντονισµού Η κατανόηση της αρχής λειτουργίας των πνευστών οργάνων ΥΛΙΚΑ-ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΙΜΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΩΛΗΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΚΟΠΟΙ Η αισθητοποίηση του φαινοµένου του ηχητικού συντονισµού Η κατανόηση της αρχής λειτουργίας των πνευστών οργάνων ΥΛΙΚΑ-ΟΡΓΑΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 29. Μέτρηση της ταχύτητας του ήχου στα υγρά

Άσκηση 29. Μέτρηση της ταχύτητας του ήχου στα υγρά Άσκηση 29 Μέτρηση της ταχύτητας του ήχου στα υγρά 29.1. Σκοπός Σκοπός της άσκησης είναι η µέτρηση της ταχύτητας του ήχου υ στην αιθυλική αλκοόλη, µε τη µέθοδο ενός στάσιµου υπερηχητικού κύµατος που γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑ IV Απλή κυκλική κίνηση. Κεντροµόλος Δύναµη

ΠΕΙΡΑΜΑ IV Απλή κυκλική κίνηση. Κεντροµόλος Δύναµη ΠΕΙΡΑΜΑ IV Απλή κυκλική κίνηση. Κεντροµόλος Δύναµη Σκοπός πειράµατος Στο πείραµα αυτό θα µελετήσουµε την κυκλική κίνηση µίας σηµειακής µάζας και ιδιαίτερα την εξάρτηση της κεντροµόλου δύναµης από τη µάζα,

Διαβάστε περισσότερα