ΗΚΓ στην κολπική ταχυκαρδία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΗΚΓ στην κολπική ταχυκαρδία"

Transcript

1 ΗΚΓ στην κολπική ταχυκαρδία Δημήτριος Α. Ιατρόπουλος Κλινική Άγιος Λουκάς

2 Ορισμός κολπικής ταχυκαρδίας Η κολπική ταχυκαρδία ορίζεται ως υπερκοιλιακή ταχυκαρδία που δεν χρειάζεται τον κολποκοιλιακό κόμβο, παραπληρωματικά δεμάτια ή κοιλιακό ιστό για την έναρξη και τη συντήρηση της. Μπορεί να παρατηρηθεί τόσο σε άτομα με φυσιολογικές καρδιές όσο και σε εκείνα με δομικά ανώμαλες καρδιές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με συγγενείς καρδιοπάθειες και αυτών μετά από χειρουργική επέμβαση για αποκατάσταση ή διόρθωση συγγενούς ή βαλβιδικής καρδιακής νόσου.

3 Μέθοδοι ταξινόμησης των κολπικών ταχυκαρδιών 1. Βάση του τρόπου - αλληλουχίας της καρδιακής διέγερσης (ηλεκτροφυσιολογική) - Εστιακή κολπική ταχυκαρδία: Εμφανίζεται από μια εντοπισμένη περιοχή στους κόλπους, όπως η crista terminalis, οι πνευμονικές φλέβες,o στεφανιαίος κόλπος ή το μεσοκολπικό διάφραγμα. - Κολπική ταχυκαρδία επανεισόδου: Εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα με δομική ή σύμπλοκη καρδιακή νόσο, ιδιαίτερα μετά από χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει κολπικές τομές ή ουλές. 2. Βάση του παθοφυσιολογικού μηχανισμού της αρρυθμίας (παθοφυσιολογική) - αυξημένη αυτοματικότητα - πυροδοτούμενη δραστηριότητα - επανείσοδος 3. Βάση της ανατομικής προέλευσης της αρρυθμίας (ανατομική)

4

5 Σύγχρονη τάση - Ηλεκτροφυσιολογική ταξινόμηση Η ανάπτυξη της επεμβατικής ηλεκτροφυσιολογίας έδωσε την δυνατότητα της ενδοκαρδιακής χαρτογράφησης της κολπικής ενεργοποίησης (activation mapping) και της μελέτης της ανταπόκρισης στην καρδιακή διέγερση (entrainment response) που οδήγησαν σε έναν πιο ακριβή καθορισμό των μηχανισμών και των ανατομικών υποστρωμάτων, επιτρέποντας μια «θεραπευτική» προσέγγιση χρησιμοποιώντας κατάλυση με καθετήρες ή χειρουργικές επεμβάσεις. Anatomy for Cardiac Electrophysiologists: A Practical Handbook by S. Yen Ho, Sabine Ernst

6 Εστιακή κολπική ταχυκαρδία Ορίζεται ως ταχύς κολπικός ρυθμός (>100bpm), μη προερχόμενος από τον φλεβόκομβο, με σταθερή μορφολογία του κύματος Ρ στο ΗΚΓ που απαιτεί μόνο κολπικές δομές για την διατήρηση του. Τα επαναλαμβανόμενα κύματα P με σταθερή ισοηλέκτρική γραμμή ανάμεσα τους στο ΗΚΓ δείχνουν ότι πρόκειται για εστιακό μηχανισμό ταχυκαρδίας με σιωπηρές περιόδους μεταξύ των εστιακών πυροδοτήσεων, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις σ αυτόν τον κανόνα. Χαρακτηρίζεται από ακτινωτή και φυγόκεντρη κολπική ενεργοποίηση από το σημείο προέλευσης, η οποία μπορεί να είναι που βρίσκεται οπουδήποτε στους κόλπους, τις πνευμονικές φλέβες, την άνω κοίλη φλέβα ή τον στεφανιαίο κόλπο. Ο ορισμός αυτός δεν εξετάζει το αν ο μηχανισμός είναι μια ταχεία εκπόλωση του δυναμικού ενεργείας κατά τη διάρκεια της φάσης 4, μεταδυναμικά ή ένα μικρό κύκλωμα επανεισόδου. Σε μερικές περιπτώσεις ο ηλεκτροφυσιολογικός μηχανισμός μπορεί να συναχθεί αλλά στην πράξη έχει καταστεί σχεδόν αδιάφορος.

7 Κολπική ταχυκαρδία επανεισόδου Εδώ η κολπική ενεργοποίηση λαμβάνει χώρα σε συνεχή, αδιάλειπτη κατάσταση λόγω του ότι ένα κύμα διέγερσης περιστρέφεται γύρω από ένα εμπόδιο σχηματιζόμενο είτε από ανατομικές δομές (φλεβικές ή βαλβιδικές οπές), ουλές, ή περιοχές λειτουργικού (ανισότροπου) μπλοκ. Η διάμετρος του κυκλώματος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον cm για να χαρτογραφηθεί σωστά χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες ηλεκτροφυσιολογικές τεχνικές. Μικρότερα κυκλώματα είναι δύσκολο να διακριθούν από τους εστιακούς μηχανισμούς. *Ο κλασικός όρος κολπικός πτερυγισμός έχει αποδοθεί σε πολύ υψηλής συχνότητας ( bpm) κολπική ταχυκαρδία με κολπικά κύματα που παράγουν συνεχή ταλάντωση χωρίς περιόδους ισοηλεκτρικής γραμμής. Ο όρος είχε ταυτιστεί με τις ταχυκαρδίες επανεισόδου αλλά ουσιαστικά περιγράφει ένα ηλεκτροκαρδιογραφικό μοτίβο και μπορεί να είναι παραπλανήτικός καθώς μπορεί να έχουμε ηλεκτροκαρδιογραφική εικόνα πτερυγισμού σε εστιακές κολπικές ταχυκαρδίες... Σε ουλοποιημένους ή προηγουμένως καταλυμένους κόλπους, με εκτεταμένες ηλεκτρικά σιωπηλές περιοχές, η ταχυκαρδιά επανεισόδου μπορεί να έχει την εμφάνιση εστιακής ταχυκαρδίας ή αντίθετα μπορεί να εμφανιστεί η εστιακή ταχύκαρδία σαν πτερυγισμός λόγω της αργής και ασύμμετρης διάδοσης μέσω του κόλπου.

8 Unifying Algorithm for Mechanistic Diagnosis of Atrial Tachycardia CF Liu et. al Circ Arrhythm Electrophysiol. 2016

9 Το ΗΚΓ Το ηλεκτροκαρδιογράφημα 12 απαγωγών είναι ένα σημαντικό εργαλείο που βοηθά στην αναγνώριση, τον εντοπισμό και την διαφορική διάγνωση της κολπικής ταχυκαρδίας. Οι εστιακές κολπικές ταχυκαρδίες προέρχονται κατά προτίμηση από συγκεκριμένες θέσεις εντός των κόλπων και προσεκτική ανάλυση του κύματος P μπορεί να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την προέλευση της αρρυθμίας. Ο κολπική ταχυκαρδία μακρο-επανεισόδου τείνει επίσης να χρησιμοποιεί συνήθως διακριτά κυκλώματα. Σε αυτή την περίπτωση, το ΗΚΓ αποτελεί συνήθως έναν οδηγό για την προέλευση, αλλά αν δεν παρουσιάζει συγκεκριμένη μορφολογία, είναι λιγότερο χρήσιμο για τον ακριβή καθορισμό του εμπλεκόμενου κυκλώματος. Παρόλα αυτά, η προηγούμενη γνώση του πιθανού διαμερίσματος προέλευσης συμβάλλει στον σχεδιασμό της στρατηγικής κατάλυσης.

10 Περιορισμοί του ΗΚΓ στον εντοπισμό της προέλευσης της κολπικής ταχυκαρδίας Απόκρυψη όλοκληρου ή τμήματος του P από το QRS ή το T. Η μορφολογία του P εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενεργοποίηση του αριστερού κόλπου. Διαφορετικές οδοί διακολπικής αγωγής προκαλούν διαφορετικές ηλεκτροκαρδιογραφικές εικόνες παρά την προέλευση των αρρυθμιών από παρακείμενες δομές. Η χωρική διακριτική ικανότητα του ΗΚΓ δεν υπερβάινει τα cm. Οι οδοί διακολπικής αγωγής εξαρτώνται από το μήκος κύκλου της ταχυκαρδίας με αποτέλεσμα την δημιουργία διαφορετικών μορφολογιών κυμάτων P παρά την προέλευση από την ίδια περιοχή. Mια εστιακή ταχυκαρδία μπορεί να παράγει ένα συνεχές μοτίβο κολπικής δραστηριότητας στο ΗΚΓ αν το μήκος κύκλου είναι αρκετά μικρό για να πλησιάσει τη διάρκεια της κολπικής εκπόλωσης. Σε ουλοποιημένους ή προηγουμένως καταλυμένους κόλπους, με εκτεταμένες ηλεκτρικά σιωπηλές περιοχές, η ταχυκαρδιά επανεισόδου μπορεί να έχει την εμφάνιση εστιακής ταχυκαρδίας ή αντίθετα μπορεί να εμφανιστεί η εστιακή ταχύκαρδία σαν πτερυγισμός λόγω της αργής και ασύμμετρης διάδοσης μέσω του κόλπου.

11 Πρακτικές προτάσεις για την αξιολόγηση του κύματος P Συχνά το κύμα Ρ καλύπτεται μερικώς από το σύμπλεγμα QRS ή το κύμα Τ. Για να αποκτήσει κανείς μια «απρόσκοπτη» εικόνα της κολπικής δραστηριότητας, μπορεί να δώσει αδενοσίνη ή να εκτελέσει μάλαξη του καρωτιδικού κόλπου. *Μια αποτελεσματική μέθοδος στο εργαστήριο είναι η βραχεία βηματοδότηση της κοιλίας κατά τη διάρκεια της ταχυκαρδίας προκειμένου να αποκαλυφθούν τα κύματα Ρ στην αναπληρωματική παύση που ακολουθεί. Είναι απαραίτητο να εξετάζουμε τη μορφολογία των κυμάτων Ρ σε όλες τις απαγωγές του ΗΚΓ 12 απαγωγών χρησιμοποιόντας αν απαιτείται επαρκή αύξηση της ευαισθησίας. Στην ιδανική περίπτωση, λαμβάνεται πλήρες ηλεκτροκαρδιογράφημα 12 απαγωγών και stripe ρυθμού με σαφή ισοηλεκτρική γράμμη και χωρίς παράσιτα ώστε να επιτρέπεται η μέγιστη δυνατή ακριβής αξιολόγηση της μορφολογίας των κυμάτων P. Τα χαρακτηριστικά του ΗΚΓ που πρέπει να ληφθούν υπόψη στη διάγνωση της κολπικής ταχυκαρδίας περιλαμβάνουν την μορφολογία και τον άξονα του κύματος P, το διάστημα PR και οι διακυμάνσεις του διαστήματος PP. Συνήθως, φαίνεται μια ισοηλεκτρική γραμμή μεταξύ διαδοχικών κυμάτων Ρ επί εστιακής ταχυκαρδίας, ενώ δεν παρατηρείται στις ταχυκαρδίες μακροεπανεισόδου.

12 Μάλαξη καρωτιδικού κόλπου

13 Τροποποιημένες απαγωγές

14 Διοισοφάγειο ΗΚΓ Η στενή εγγύτητα του οισοφαγικού ηλεκτροδίου με το οπίσθιο τοίχωμα του αριστερού κόλπου απεικονίζει μεγαλύτερα κύματα Ρ.

15

16 Χρήση επικαρδιακού κολπικού ηλεκτροδίου προσωρινού βηματοδότη για λήψη ηλεκτρογράμματος της κολπικής δραστηριότητας Post operative temporary epicardial pacing: When, how and why? Batra et. al Ann Pediatr Cardiol. 2008

17 Ψευδής κολπικός πτερυγισμός - Artifacts π.χ. Parkinson - TUP syndrome (υποκαλιαιμία υπομαγνησιαιμία)

18 European Journal of Internal Medicine December 2007 Parkinson

19 "T-U-P" syndrome, or pseudoatrial flutter. N Engl J Med Κάλιο = 2.6 me/l

20 Πως δημιούργείται το κύμα P Η χρήση της μορφολογίας των κυμάτων P για τον εντοπισμό της κολπικής ενεργοποίησης έχει μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό σε ασθενείς με φυσιολογικούς κόλπους. Ως εκ τούτου σε μη φυσιολογικούς ή προηγουμένως καταλυμένους κόλπους μπορεί να μην είναι αξιόπιστη. Κολπική διέγερση από εστιακή πηγή στον κόλπο μπορεί να μεταδοθεί ακτινωτά από μυοκύτταρο σε μυοκύτταρο, αλλά πιο γρήγορη ενεργοποίηση συμβαίνει συνήθως κατά μήκος της κατεύθυνσης του προσανατολισμού των ινών και μέσω δεσμών του μυοκαρδίου ή δεματίων. Συνδέσεις υπάρχουν μεταξύ φλεβοκόβου και κ/κ κόμβου αλλα και μεταξύ δεξιού και αριστερού κόλπου, από τις οποίες η πιο γνωστή είναι το δεμάτιο του Bachmann. Άλλες συνδέσεις που περιγράφονται α) οπίσθια σύνδεση στην περιοχή μεταξύ κοίλων φλεβών του δεξιού κόλπου και του αριστερού κόλπου β) στην περιοχή που περιβάλλει το ωοειδές τρήμα γ) κατώτερα από τον αριστερό κόλπο που διατρέχει στο τοίχωμα του στεφανιαίου κόλπου Κατά συνέπεια, ακόμη και στον φλεβοκοβικό ρυθμό το κύμα Ρ μπορεί να παρουσιάσει σημαντικές διακυμάνσεις. Θετικά κύματα P κύματα στις δεξιές προκάρδιες απαγωγές φαίνεται να συνδέονται με αγωγιμότητα, όχι μόνο μέσω της δέσμης του Bachmann αλλά και μέσω άλλων συνδέσεων στο οπίσθιο κόλπο με αποτέλεσμα την οπισθιοπρόσθια διάδοση της διέγερσης του φλεβοκόμβου και στους δύο κόλπους. Σε πρώιμες διεγχειρητικές βηματοδοτικές μελέτες από τους Waldo et al., κατά τη διάρκεια δεξιάς κολπικής βηματοδότησης από χαμηλά σημεία, ανάλογα με την βηματοδοτούμενη περιοχή το P κύμα στις κατώτερες απαγωγές θα μπορούσε να είναι αρνητικό, διφασικό, ή θετικό. Πιο πρόσφατα, non contact μελέτες χαρτογράφησης έχουν επιβεβαιώσει in vivo τη διακύμανση στις οδούς κολπικής ενεργοποίησης τόσο κατά τη διάρκεια του φλεβοκομβικού ρυθμού όσο και κατά την κολπική ταχυκαρδία.

21 Standardized Review of Atrial Anatomy for Cardiac Electrophysiologists J. of Cardiovasc. Trans. Res. (2013) Ανατομία των κόλπων

22 Το φυσιολογικό P Τα κύματα P στην απαγωγή V1 είναι συχνά διφασικά

23 Εστιακή ή επανείσοδος; Παραδοσιακά η συχνότητα των κυμάτων P και η ύπαρξη ή όχι ισοηλεκτρικής γραμμής ανάμεσα τους χρησιμοποιούνταν για τον διαχωρισμό τους. Λόγω του μεγάλου κυκλώματος, οι ταχυκαρδίες επανεισόδου τυπικά αντιπροσωπεύονται με συνεχή, κυματοειδή, κολπική δραστηριότητα. Οι εστιακές κολπικές ταχυκαρδίες συνήθως αντιπροσωπεύονται από διακριτά κύματα Ρ με παρεμβαλλόμενα ισοηλεκτρικά τμήμα. Η μεταβολή του μήκους κύκλου της ταχυκαρδίας συνηγορεί για εστιακό μηχανισμό. *Mια εστιακή ταχυκαρδία μπορεί να παράγει ένα συνεχές μοτίβο κολπικής δραστηριότητας στο ΗΚΓ αν το μήκος κύκλου είναι αρκετά μικρό για να πλησιάσει τη διάρκεια της κολπικής εκπόλωσης. *Σε ουλοποιημένους ή προηγουμένως καταλυμένους κόλπους, με εκτεταμένες ηλεκτρικά σιωπηλές περιοχές, η ταχυκαρδιά επανεισόδου μπορεί να έχει την εμφάνιση εστιακής ταχυκαρδίας ή αντίθετα μπορεί να εμφανιστεί η εστιακή ταχύκαρδία σαν πτερυγισμός λόγω της αργής και ασύμμετρης διάδοσης μέσω του κόλπου

24 Εστιακές κολπικές ταχυκαρδίες

25 P-Wave Morphology in Focal Atrial Tachycardia Kalman et al. JACC September 2006

26 Χαρακτηριστικά Ανώμαλα, διακριτά κύματα P διαχωριζόμενα με ισοηλεκτρική γραμμή. Φυσιολογικά P κύματα από την crista ή την δεξιά άνω πνευμονική φλέβα Συχνότητα που μπορεί να είναι ή πολύ κοντά σε φλεβοκομβικό ρυθμό, περίπου 100 bpm, ή πολύ υψηλή, περισσότερο από 200 bpm (κατ 'εξαίρεση μέχρι 300 bpm). Το μήκος κύκλου είναι συνήθως σταθερό, αλλά συχνά στην αρχή ή το τέλος της ταχυκαρδίας καταγράφεται μια επιτάχυνση κατά τη διάρκεια της έναρξης (warm up) για 4 έως 5 κύκλους και παρατεταμένοι ή αυξομειούμενοι κύκλοι (cool down) που προηγούνται του αυθόρμητου τερματισμού. Ελλείψει άλλων ανωμαλιών, παρατηρείται ταχεία ακτινική και φυγόκεντρη κολπική ενεργοποίηση, αλλά όταν υπάρχουν περιοχές μη αγωγιμότητας (block), η ενεργοποίηση γίνεται ασύμμετρη και μπορεί μοιάζει με την '' κυκλική '' ενεργοποίηση όπως στις ταχυκαρδιές επανεισόδου. Μπορει να παρατηρηρηθουν περιοδικές αυξομειώσεις του μήκους κύκλους στην διάρκεια της ταχυκαρδίας λόγω της επίδρασης του αυτονόμου. Αν είναι ακατάπαυστη δεν σταματάει ούτε την νύχτα (holter) Συνήθως ταχυκαρδία με μακρό RP Παρουσία προϋπάρχουσας διαταραχής της κ/κ αγωγής, ωστόσο, το διάστημα PR μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το διάστημα RP. Έτσι, το κύμα Ρ φαίνεται να ακολουθεί το QRS σύμπλεγμα ή να συμπίπτει με αυτό μιμούμενο την κολποκοιλιακή κομβική ταχυκαρδία επανεισόδου στο ΗΚΓ. Επειδή ο κ/κ κόμβος δεν είναι μέρος του κυκλώματος, κ/κ αποκλεισμός μπορεί να προκαλέσει αγωγιμότητα 2-4: 1 AV χωρίς τερματισμό της ταχυκαρδίας. *Ωστόσο, η κ/κ αγωγή 2: 1 εμφανίζεται επίσης περιστασιακά στην AVNRT. Η κολπική ταχυκαρδία με κ/κ αποκλεισμό είναι η τυπική ηλεκτροκαρδιογραφική εμφάνιση σε ασθενείς με τοξικότητα από δακτυλίτιδα.

27 Ο φυσιολογικός φλεβοκομβικός ρυθμός είναι άρρυθμος Heart rates recorded on Apple Watch using Cardiogram

28 Το ΗΚΓ μπορεί να είναι παραπλανητικό όσον αφορά τον μηχανισμό της αρρυθμίας The ECG on the left is of a left atrial macro-reentrant circuit that appears focal in origin due to the isoelectric intervals between P waves. On the right is a focal atrial tachycardia from the LLPV that appears macro-reentrant due to continuous atrial activity. In both cases atria were abnormal in the first case there was extensive scarring due to Friedrich s ataxia, in the second there had been prior ablation around the pulmonary veins, and in the roof and mitral isthmus.

29 Αλγόριθμοι προσδιορισμού προέλευσης εστιακής κολπικής ταχυκαρδίας 1. Tang et. al JACC 31 ασθενείς Οι πιο χρήσιμες απαγωγές για τη διάκριση αριστεράς και δεξιάς κολπική προέλευση ήταν η V1 και η avl. Η ευαισθησία και η ειδικότητα ενός θετικού ή διφασικού κύματος Ρ στην απαγωγή avl στο να προβλέψει δεξιά κολπική προέλευση ήταν 88% και 79% αντίστοιχα. Η ευαισθησία και η ειδικότητα ενός θετικού P κύματος στην απαγωγή V1 στην πρόβλεψη μιας αριστερής κολπικής προέλευσης ήταν 93% και 88% αντίστοιχα.

30 2. Kistler et. al JACC 126 ασθενείς Ένα αρνητικό ή διφασικό (θετικό-αρνητικό) κύμα P στην απαγωγή V1 συσχετίστηκε με 100% ειδικότητα και θετική προγνωστική αξία για προέλευση από τον δεξιό κόλπο. Ένα θετικό ή διφασικό (αρνητικό-θετικό) κύμα P στην απαγωγή V1 συσχετίστηκε με μια ευαισθησία 100% και αρνητική προγνωστική αξία για εστία προερχόμενη από τον αριστερό κόλπο.

31 * Το μειονέκτημα των διαγνωστικών ηλεκτροφυσιολογικών αλγόριθμων είναι ότι αν το πρώτο βήμα της αξιολόγησης του αλγόριθμου είναι λανθασμένο, θα οδηγήσει τον κλινικό ιατρό σε λάθος μονοπάτι. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί από την εξατομικευμένη μεταβολή της σχετικής ανατομικής θέσης των κόλπων μεταξύ τους και σε σχεση με τις απαγωγές του ΗΚΓ. 3. Qian et. al PACE 61 ασθενείς Παρατηρήσαν ότι η χρήση πολλαπλών απαγωγων του ΗΚΓ για κάθε βήμα απόφασης του αλγορίθμου αποδίδει μεγαλύτερη ακρίβεια στον εντοπισμό της εστιάς σε μια περιοχή των κόλπων. Θετικό κύματα P στις κατώτερες απαγωγές και αρνητικό στην avr έδειξε υψηλή κολπική προέλευση με ευαισθησία 95% και ειδικότητα 90%. Αρνητικά P στις κατώτερες απαγωγές και θετικό P στην avr πρότεινε χαμηλή δεξιά προέλευση ή από το μεσοκολπικό διάφραγμα, με ευαισθησία και ειδικότητα 88% και 89% αντίστοιχα.

32

33

34 RSPV Aorto-mitral continuity LAA

35 Ταχυκαρδίες από παρακείμενες δομές Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η μέγιστη χωρική διακριτική ικανότητα του κύματος Ρ δεν υπερβαίνει τα 1,7 cm. Περιόχές όπου η μορφολογία των κυμάτων P είναι λιγότερο χρήσιμη είναι οι παρακείμενες κολπικές δομές, π.χ. - Δεξιά άνω πνευμονική φλέβα και crista terminalis. - Αριστερή άνω πνευμονική φέβα και αριστερό ωτίο - Δεξία και αριστερή πλευρά μεσοκολπικού διαφράγματος Δεν είναι εύκολο να διαφοροποιηθεί η προέλευση των εστιακών ΑΤ από τις παρακείμενες δομές χρησιμοποιώντας μόνο ΗΚΓ. Τα κλινικά χαρακτηριστικά και η χρήση δεδομένων από Holter μπορούν να δώσουν πρόσθετες πληροφορίες για τη διαφοροποίηση των εστιακών ΑΤ που προέρχονται από τις παρακείμενες δομές.

36 Αριστερή άνω πνευμονική φλέβα Αριστερό κολπικό ωτίο Βαθειά αρνητικά P στην απαγωγή Ι συναντώνται συνήθως σε ταχυκαρδία από το LAA. Επίσης πιο επιπεδωμένα ή και ισοηλεκτρικά P στις V2-V6 σε ταχυκαρδίες του ωτίου ώς αποτέλεσμα της πιο πρόσθιας θέσης σε σχέση με την φλέβα. Τα κλινικά χαρακτηριστικά των δύο τύπων ΚΤ είναι διαφορετικά. Η ΚΤ που προέρχεται από την LSPV συσχετίζεται συχνά με παροξυσμική ΚΜ. Η ΚΤ από το LAA είναι συχνά ακατάπαυστη. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο για ταχυμυοκαρδιοπάθεια.

37 P

38 Δεξιά άνω πνευμoνική φλέβα Ανώτερη crista terminalis Οι ταχυκαρδίες από την RVSP δείχνουν μια αλλαγή στην μορφολογία του P στην V1 από διφασική επί φλεβοκομβικού ρυθμού σε θετική επί ταχυκαρδίας, μια αλλαγή που δεν παρατηρείται σε ταχυκαρδίες από τον δεξιό κόλπο. Επίσης οι ταχυκαρδίες από την CT παρουσιάζουν διφασικό P στην Ι ή την avl. Από κλινικής απόψεως η ταχυκαρδίες από την RVSP παρουσιάζουν συχνά on and off συμπεριφορά σε αντίθεση με την άνω κοίλη φλέβα.

39

40 Ριπές κολπικής ταχυκαρδίας από πνευμονική φλέβα

41 Μεσοκολπικό διάφραγμα Ισοηλεκτρικό ή χαμηλό P στην V1 προσανατολίζει στο δεξιό διάφραγμα ή την περικομβική περιοχή, ενώ διφασικό αρνητικό-θετικό P στην V1 αυξάνει την πιθανότητα προέλευσης από το αριστερό διάφραγμα. *Χαρτογράφηση και κατάλυση προερχόμενης από το διάφραγμα ταχυκαρδίας από την μη στεφανιαία αορτική πτυχή είναι δυνατή και συνδέεται με διφασικό αρνητικό-θετικό P κύμα στις V1 και V2.

42 Αριστερό διάφραγμα Μη στεφανιαία πτυχή P waves from the atrial septal region - these tachycardias were ablated from the left septum and noncoronary cusp (NCC) respectively. The salient features in these examples are the low amplitude P waves in the limb leads despite high gains on the ECG leads and a biphasic negative-positive pattern in V1.

43 Διαφορική διάγνωση ταχυκαρδίας με στενό QRS Ταχυκαρδίες με βραχύ RP - Τυπική AVNRT - Άτυπη AVNRT - AVRTs - AT με μακρό PR - AT προερχόμενη από το στόμιο του στεφανιαίου κόλπου ή κομβική ταχυκαρδία Ταχυκαρδίες με μακρό RP - Φλεβοκομβική ταχυκαρδία - AT - Άτυπη AVNRT - AVRT με αργά άγων ανάδρομα παραπληρωματικό δεμάτιο (PJRT) - Φλεκομβική ταχυκαρδία επανεισόδου (SNRT) *Για την πολυεστιακή κολπική ταχυκαρδία, η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει την κολπική μαρμαρυγή επειδή και οι δύο μπορούν να εκδηλωθούν με ακανόνιστο παλμό. Η MAT με αλλοδρομία ή προϋπάρχον σκελικό αποκλεισμό μπορεί να παρερμηνευτεί ως κοιλιακή ταχυκαρδία. *Μια άλλη ταχυκαρδία που μιμείται την κολπική ταχυκαρδία είναι η απρόσφορη φλεβοκομβική ταχυκαρδία.

44 Guidelines on Supraventricular Tachycardia ESC 2019

45 Cardiac Electrophysiology: From Cell to Bedside Zipes 7 th Edition

46 Κολπική ταχυκαρδία με bystander αριστερό δεμάτιο *Η προδιέγερση δεν είναι διαγνωστική AVRT. 10% ασθενών με προδιεγερμένο ΗΚΓ έχουν AVNRT και το δεμάτιο είναι bystander.

47 ΗΚΓ επί ταχυκαρδίας A>V - Υποδηλώνει κολπική ταχυκαρδία - Μπορεί να είναι παροδικό - Μπορεί να είναι AVNRT Χωρίς ισοηλεκτρική γραμμή - Πτερυγισμός μακρο-επανείσοδος Ανάδρομα P μέσα στο QRS επί τυπικής AVNRT - Σύγκριση με φλεβόκομβο - Ψέυδο R στην V1, ψέυδο S στην ΙΙ - Πολύ σπανιο σε ΑΤ, ποτέ σε AVRT Εμφανή P μετά το QRS - Συνήθως στην AVRT - Σπανιότερα AVNRT ή AT - Σε AVRT και AVNRT ανεστραμμενα P στις κατώτερες απαγωγές Ηλεκτρική εναλλαγή (>1mV) σε AVRT Διαταραχές επαναπόλωσης σε AVRT

48

49 Έναρξη της ταχυκαρδίας - Έναρξη με jump του PR μετά από έκτακτη κολπική συστολή υποδηλώνει τυπική AVNRT - Έναρξη με έκτακτη κοιλιακή συστολή υποδηλώνει AVRT ή άτυπη AVNRT - Έναρξη με warm up υποδηλώνει αυτοματική κολπική ταχυκαρδία Έναρξη αυτοματικής AT με αλλαγή του P και warm up

50 Τερματισμός ταχυκαρδίας - Η τυπική AVNRT και η AVRT συνήθως τερματίζονται με κύμα P (ορθόδρομος αποκλεισμός στον κόμβο) - Άτυπες μορφές AVNRT και AVRT μπορεί να τερματιστούν με QRS - Τερματισμός από έκτακτη κοιλιακή συστολή υποδηλώνει AVRT ή άτυπη AVNRT - Η κολπική ταχυκαρδία είναι ανεξάρτητη του κόμβου και τερματίζεται με σύμπλεγμα QRS

51 Σχέση A:V επί ταχυκαρδίας A:V>1 - Συνήθως υποδηλώνει ΑΤ - Σπάνια 2:1 AVNRT Α:V<1 - Κομβική εστιακή ταχυκαρδία (JET) - AVNRT με VA block (HA block με φαινόμενο Wenckebach και σπάνια 2:1 VA block) - 2 for 1 ταχυκαρδία *AVNRT με πλήρη κ/κ αποκλεισμό μετά από προσπαθεια κατάλυσης του αργού δεματίου Τυπική AVNRT με αγωγή 2:1

52 Πολυεστιακή κολπική ταχυκαρδία (MAT) Διαγνωστικά κριτήρια: - Ακανόνιστη κοιλιακή συχνότητα μεγαλύτερη από 100 bpm - Οργανωμένα και διακριτά κύματα Ρ με τουλάχιστον 3 διαφορετικές μορφολογίες στην ίδια απαγωγή (εκτός του φλεβοκομβικού) - Ακανόνιστα διαστήματα PP, PR και RR με ισοηλεκτρική γραμμή μεταξύ των κυμάτων Ρ Οι ασθενείς που έχουν κοιλιακή συχνότητα <100 bpm αλλά ικανοποιούν όλα τα άλλα κριτήρια θεωρούνται ότι έχουν πολυεστιακό κολπικό ρυθμό ή, όταν η συχνότητα είναι <60 bpm, πολυεστιακή κολπική βραδυκαρδία. Ωστόσο, υπάρχει διχογνωμία σχετικά με το αν η συγκεκριμένη κατάσταση θα πρέπει να αναφέρεται ως μια παραλλαγή MAT ή περιπλανώμενος κολπικός βηματοδότης. Οι ασθενείς με περιπλανώμενο κολπικό βηματοδότη συνήθως δεν έχουν σοβαρές υποκείμενες παθήσεις.

53 Φλεβοκομβική ταχυκαρδία Η φλεβοκομβική ταχυκαρδία ορίζεται ως κολπική συχνότητα μεγαλύτερη από 100 bpm με κύματα Ρ που προέρχονται από τον φλεβόκομβο στην ανώτερη πλευρά της crista terminalis. Τέσσερις ετερογενείς καταστάσεις έχουν αυτό το εύρημα: - Φυσιολογική φλεβοκομβική ταχυκαρδία (ST) - Φλεβοκομβική ταχυκαρδία επανεισόδου (SNRT) - Απρόσφορη φλεβοκομβική ταχυκαρδία (IAST) - Σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS)

54 Φλεβοκομβική ταχυκαρδία επανεισόδου *Η SNRT παράγει απότομη αλλαγή της καρδιακής συχνότητας κατά την έναρξη ή τον τερματισμό χωρίς αλλαγή στην μορφολογία του P

55 Απρόσφορη φλεβοκομβική ταχυκαρδία Οι ασθενείς με IST γενικά έχουν ημερήσιες συχνότητες άνω των 100bpm και μέση καρδιακή συχνότητα 24 ωρών άνω των 90bpm που δεν εξηγούνται από φυσιολογικές απαιτήσεις ή γνωστές καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της καρδιακής συχνότητας.

56

57 Κολπικές ταχυκαρδίες μακροεπανεισόδου

58 ΗΚΓ Ορισμένοι πτερυγισμοί, όπως ο τυπικός δεξιός κολπικός πτερυγισμός, έχουν εύκολα αναγνωρίσιμη μορφολογία που επιτρέπει την ταυτοποίησή τους με αξιοπιστία. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι οι ταχυκαρδίες επανεισόδου μπορεί να προκύπτουν εξαιτίας ουλής ποικίλης θέσης, το ΗΚΓ μπορεί να είναι παρόμοια ποικίλο. Αν κάποιος προσπαθεί να αποφασίσει αν ο κόλπος που εμπλέκεται είναι ο δεξιός ή ο αριστερός, η πιο χρήσιμη απαγωγή είναι η V1. - ευρείας βάσης, θετικό κύμα P στην V1 δείχνει αριστερά προέλευση - όταν η V1 έχει ένα αρχικό ισοηλεκτρικό (ή αρνητικό) τμήμα ακολουθούμενο από ένα θετικό είναι συμβατό με δεξιά προέλευση - όταν στην V1 είναι βαθιά ανεστραμμένο, αυτό ισχυρά υποδηλώνει δεξιά προέλευση - όταν το V1 είναι διφασικό ή ισοηλεκτρικό, δεν είναι χρήσιμο στην πρόβλεψη του κόλπου προέλευσης

59 Contemporary management of atrial flutter Hein J. J. Wellens, Circulation 2002 Συνήθη κυκλώματα επανεισόδου

60 Πτερυγισμοί από τον δεξιό κόλπο Οι δεξιοί πτερυγισμοί μπορούν να χωριστούν σε εξαρτώμενους από τον ισθμό κάτω κοίλης φλέβας-τριγλωχινας και σε άλλα ανεξάρτητα κυκλώματα. Οι πρώτοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με κατάλυση κατά μήκος του ισθμού. Eπομένως προβλέποντας το κύκλωμα από την μορφολογία των κυμάτων Ρ θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στην επιλογή του στόχου κατάλυσης.

61 Τυπικός κολπικός πτερυγισμός Ο συνηθέστερος, και αποτελείται από ένα κύκλωμα αντιωρολογιακής ενέργοποίησης γύρω από το δεξιό κόλπο. Το ανατομικό κύκλωμα είναι καλά περιγεγραμμένο την crista terminalis, το ευσταχιανό όγκωμα, και τον τριγλωχινικό δακτύλιο να αναγνωρίζονται ως εμπόδια στην αγωγιμότητα. Η μορφολογία του κύματος P είναι γνωστή ως "πριονωτή" στις κατώτερες απαγωγές, αλλά πιο προσεκτική επιθεώρηση αποκαλύπτει ένα αρχικό τμήμα προς με σταδιακή κλίση προς τα κάτω ακολουθούμενο από μια απότομη κάθοδο, μετά μια απότομη άνοδο με ένα χαμηλό τελικό θετικό έπαρμα που συγχωνεύεται στο επόμενο πτερυγικό κύμα. Το αρνητικό κύμα P στις κατώτερες απαγωγές είναι επειδή η αριστερή κολπική ενεργοποίηση κυριαρχεί. Στο κύμα Ρ και σε τυπικό πτερυγισμό ξεκινά από τον στεφανιαίο κόλπο και προχωρά σε ανώτερη κατεύθυνση. Στις προκάρδιες στην V1 είναι διφασικό ισοηλεκτρικό-θετικό και κατά μήκος του προκάρδιου το αρχικό τμήμα γίνεται αρνητικό και το δεύτερο ισοηλεκτρικό. Στην απαγωγή Ι είναι χαμηλό και στην avl συνήθως θετικό. Αυτή η τυπική εμφάνιση μπορεί να τροποποιηθεί παρουσία προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης ή κατάλυση στον κόλπο, συμπεριλαμβανομένης της κατάλυσης για κολπική μαρμαρυγή.

62 Ανάστροφος τυπικός κολπικός πτερυγισμός Περιλαμβάνει το ίδιο κύκλωμα με το τυπικό αλλά η φορά περιστροφής είναι τώρα ωρολογιακή. Η εμφάνιση του ΗΚΓ είναι πιο μεταβλητή, αλλά από ορισμένες απόψεις είναι το αντίθετο του τυπικού. Στις κατώτερες απαγωγές, τα κύματα είναι συνήθως ευρεία και θετικά, με κόμβωση. Το θετικό P στις κατώτερες απαγωγές οφείλεται σε αριστερή κολπική ενεργοποίηση μέσω της δέσμης του Bachmann που στη συνέχεια προχωράει σε κατώτερη κατεύθυνση. Συνήθως υπάρχει ένα προς τα κάτω συστατικό που προηγείται του θετικού κομβωμένου τμήματος αλλά η εμφάνιση μπορεί να ποικίλει από συνεχή κυματισμό χωρίς κυρίαρχο θετικό ή αρνητικό τμήμα ή μπορεί να φαίνεται ότι το αρνήτικο τμήμα κυριαρχεί υποδυόμενο αντιωρολογιακό πτερυγισμό. Το Ρ στην V1 είναι ευρύ, αρνητικό και συνήθως κομβωμένο με μετάβαση κατα μήκος των προκάρδιων σε θετικό στην V6. Στην I είναι συνήθως θετικό και στην avl είναι χαμηλό, αρνητικό και κομβωμένο.

63

64 Ταχυκαρδία επανεισόδου κατωτέρου βρόχου Μια εξαρτώμενη από τον ισθμό ΚΚΦ-τργλώχινας και μπορεί να περιστραφεται είτε αριστερόστροφα είτε δεξιόστροφα γύρω από την κατώ κοίλη φλέβα σπάζοντας διαμέσου της crista terminalis. Συχνά συνυπάρχει με τυπικό πτερυγισμό σαν κύκλωμα διπλού βρόχου. Μια ενδεχόμενη ένδειξη παρουσίας δεξιού άτυπου κολπικού πτερυγισμού είναι ένα μήκος κύκλου που είναι βραχύτερο από αυτό του τυπικού που είναι περί τα 200 msec. Η μορφολογία των κυμάτων εξαρτάται από το κεφαλο-ουραίο επίπεδο στο οποίο το κύμα ενέργοποίησης σπαει διαμέσου της crista teminalis. Ο αριστερός κόλπος και το μεσοκλπικό διάφραγμα ενεργοποιούνται με παρόμοια αντιωρολογιακή ακολουθία όπως στον τυπικό πτερυγισμό γι αυτό και η εμφάνιση του ΗΚΓ είναι παρόμοια. Εντούτοις, όταν η ενεργοπίηση γίνεται διαμεσου του χαμηλότερου τμήματος της crista, ένα ανυψούμενο κύμα συγκρούεται με το αντιωρολογιακό κύμα που κατευθύνεται προς τον πλαγιο τοίχωμα από το το μεσοκολπικό διάφραγμα και την οροφή του δεξιού κόλπου. Απώλεια των καθυστερημένων κατώτερα κατευθυνόμενων δυνάμεων εμφανίζεται στο ΗΚΓ ως εξασθένηση στην καθυστερημένη θετική απόκλιση του κύματος Ρ που παρατηρείται κανονικά σε τυπικό πτερυγισμό. Εάν υπάρχουν πολλαπλά σπασίματα στην crista, τότε η μορφολογία των κυμάτων P μπορεί ποικίλει κατά τη διάρκεια της ταχυκαρδίας.

65 Lower Loop Reentry as a Mechanism of Clockwise Right Atrial Flutter Zhang et al. Circulation Jan 2004

66 Ταχυκαρδία επανεισόδου ανώτερου βρόχου Η ταχυκαρδία περιστρέφεται γύρω από την άνω κοίλη φλεβα μέσω ενός χάσματος στην crista terminalis. Η πιο κοινή κατεύθυνση περιστροφής είναι η ωρολογιακή. Η μορφολογία του ΗΚΓ είναι συχνά παρόμοια με αυτή του τυπικού πτερυγισμό λόγω παρόμοιου τύπου ενεργοποίηση του αριστερού κόλπου. Ωστόσο, έχει αναφερθεί ότι ένα αρνητικό ή ισοηλεκτρικό πτερυγικό κύμα με δυναμικό 0,07 mv στην απαγωγή Ι μπορεί να την διακρίνει από τον τυπικό πτερυγισμό.

67 Άτυπος πτερυγισμός δεξιού ελευθερου τοιχώματος σε φυσιολογική καρδιά Άτυπα κυκλώματα πτερυγισμού που περιλαμβάνουν το ελεύθερο τοίχωμα του δεξιού κόλπου συνήθως προκύπτουν ως αποτέλεσμα προηγούμενων χειρουργικών τομών ή λιγότερο συχνά λόγω αυθόρμητης δημιούργίας ούλης. Ο αυθόρμητος πτερυγισμός από το ελεύθερο κολπικό τοίχωμα είναι ασυνήθιστος και η μορφολογία της κυματομορφής του Ρ είναι αρκετά ποικίλη. Λόγω της μεταβλητής θέσης της ουλής και άλλων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της κατεύθυνσης περιστροφής και εάν το κυκλωμα του τυπικού πτερυγισμού εμπλέκεται επίσης σε ένα "διπλού βρόχου κύκλωμα, το ΗΚΓ δεν έχει μεγάλη αξία για τον προσδιορισμό του κυκλώματος. Ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να είναι χρήσιμο για την ένδειξη ένος κυκλώματος του δεξιού κολιπικού ελέύθερου τοιχώτος είναι η παρουσία ενός ανεστραμμένου κύματος Ρ στην V1. Prediction of the atrial flutter circuit location from the surface electrocardiogram Medi et al. Europace 2008

68 Πτερυγισμoί από τον αριστερό κόλπο ΗΚΓικά χαρακτηριστικά - Πλήρως ή κυρίως θετικό P στην V1 - Μικρότερα P στις απαγωγές των άκρων - Μπορεί να έχει αρνητικά P στις κατώτερες απαγωγές μοιάζοντας με τυπικό πτερυγισμό (ψευδο-τυπικός) Υποψία αριστερού κολπικού πτερυγισμού - Ασθενείς των οποίων η μορφολογία του ΗΚΓ δεν είναι χαρακτηριστική τυπικού πτερυγισμού. - Παρουσία σημαντικής αριστερής καρδιακής νόσου. - Ιστορικό χειρουργείου ανοικτής καρδιάς. - Προηγούμενη κατάλυση για κολπική μαρμαρυγή (διαδερμική ή χειρουργική). - Προηγούμενη επιτυχής κατάλυση για τυπικό πτερυγισμό.

69 Πτερυγισμός γύρω από τις αριστερές πνευμονικές φλέβες Prediction of the atrial flutter circuit location from the surface electrocardiogram Medi et al. Europace 2008

70 Prediction of the atrial flutter circuit location from the surface electrocardiogram Medi et al. Europace 2008 Περιμιτροειδικός πτερυγισμός

71 Ταχυκαρδίες μετά από κατάλυση για κολπική μαρμαρυγή Αλλαγή στην ΗΚΓ εμφάνιση άλλων αρρυθμιών Νέες ιατρογενείς αρρυθμίες Cardiac Electrophysiology: From Cell to Bedside Zipes 7 th Edition

72 Ταχυκαρδίες μετά από καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις Οι κολπικές ταχυαρρυθμίες είναι συχνές στις πρώιμες και όψιμες περιόδους αναρρώσεως μετά από καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Οι πρώιμες μετεγχειρητικές αρρυθμίες συχνά αποδίδονται στις οξείες επιδράσεις της επέμβασης όπως είναι η περικαρδίτιδα, η κολπική ισχαιμία και το χειρουργικό τραύμα και οι όψιμες αποδίδονται σε μακροχρόνιες μυοπαθητικές διεργασίες στους κόλπους και επίσης στο αρρυθμιογόνο δυναμικό των κολπικών τομών που χρησιμοποιούνται κατά τη χειρουργική επέμβαση. Οι κατηγορίες επεμβάσεων που χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς είναι - οι επεμβάσεις της μιτροειδούς βαλβίδας - οι επεμβάσεις των συγγενών καρδιοπαθειών - οι καρδιακές μεταμοσχέυσεις

73 Κολπικές τομές για επεμβάσεις της μιτροειδούς βαλβίδας Lesional tachycardias related to mitral valve surgery Journal of the American College of Cardiology June 2002

74 Ιστορικό MVR διαμέσου superior trans-septal τομής. Κύκλωμα γύρω από την διαφραγματική ουλή. Χαμηλή V1. Μεγάλη ισοηλεκτρική γραμμή ανάμεσα στα P (ψεύδο-εστιακή). Prediction of the atrial flutter circuit location from the surface electrocardiogram Medi et al. Europace 2008

75 Μεταμόσχευση καρδιάς Η πιο συνηθισμένη κολπική αρρυθμία σε ασθενείς με ορθοτοπική μεταμόσχευση είναι ο κολπικός πτερυγισμός. Η κολπική ταχυκαρδία είναι ένα ασυνήθιστο εύρημα μετά από ορθοτοπική μεταμόσχευση σε σύγκριση με άλλες χειρουργικές επεμβάσεις και συνδέεται συχνά με οξεία απόρριψη.

76 Μηχανισμοί αρρυθμιών μετά από μεταμόσχευση

77 19χρονος ασθενής με μεταμόσχευση καρδιάς. Υποβλήθηκε σε ηλεκτροφυσιολογική μελέτη όπου ο εγγενής κόλπος βρέθηκε να είναι κολπική ταχυκαρδία ενώ ο κόλπος του δότη ήταν σε φλεβοκομβικό ρυθμό με κ/κ αγωγή 1: 1.

78 Εστιακή κολπική ταχυκαρδία σε 18χρονο ασθενή με ιστορικό ορθτοπικής μεταμόσχευσης προ 8 ετών. 146bpm και ανώμαλα P. Αιφνίδιος θάνατος μετά από 6 εβδομάδες.

79 Φαρμακολογική κολπική ταχυκαρδία - Δακτυλίτιδα - Ic αντιαρρυθμικά φάρμακα Τα αντιαρρυθμικά φάρμακα κατηγορίας IC, που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση του φλεβοκομβικού ρυθμού και για την πρόληψη της υποτροπής της ΚΜ, ευνοούν την εμφάνιση πτερυγισμού, συχνά με 1: 1 κοιλιακή αγωγή. Το Vernakalant φαίνεται επίσης να ευνοεί την ανάπτυξη του πτερυγισμού. Λόγω της επιβράδυνσης της κολπικής αγωγιμότητας, ο πτερυγισμός είναι συνήθως αργός και μπορεί να κατεβεί με αγωγή 1: 1 στις κοιλίες. Αυτό επιταχύνει πολύ την κοιλιακή συχνότητα και συχνά συνοδεύεται από αλλόδρομη αγωγή. Ο συνδυασμός αυτών μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την αιμοδυναμική αστάθεια του ασθενούς.

80 Παροξυσμική κολπική ταχυκαρδία με block και ΕΚΣ Συχνή εμφάνιση σε τοξικό δακτυλιδισμό

81 Κολπικός πτερυγισμός σε ασθενή που ελάμβανε φλεκαινίδη για ΠΚΜ. Επειδή δεν ελάμβανε β αποκλειστές ανέπτυξε κολπικό πτερυγισμο 1:1

82 Μετάπτωση της κολπικής μαρμαρυγής σε κολπικό πτερυγισμό με αλλοδρομη αγωγή μετά από χορήγηση Vernakalant στο ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο

83 Κολπικές ταχυκαρδίες και συγγενείς καρδιοπάθειες Αποτελούν μια κοινή μακροχρόνια επιπλοκή σε ενήλικες με συγγενείς καρδιακές παθήσεις, προκαλώντας αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Απλές κλινικές παράμετροι, δηλαδή η μονοκοιλιακή φυσιολογία, η προηγούμενη χειρουργική αποκατάσταση, η συστηματική δεξιά κοιλία, η σοβαρή πνευμονική υπέρταση, η πνευμονική παλινδρόμηση, η συστηματική και η πνευμονική κοιλιακή δυσλειτουργία, είναι ανεξάρτητοι προγνωστικοί δείκτες για ανάπτυξη κολπικής ταχυκαρδίας.

84 Natural History and Clinical Predictors of Atrial Tachycardia in Adults With Congenital Heart Disease Avila et al. Circulation 2017

85 Guideline for the Management of Adult Patients With Supraventricular Tachycardia ACC/AHA/HRS 2015

86 Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας

Η σωστή εκτίμηση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος μποεί να μας καθοδηγήσει στη θεραπευτική μας προσπέλαση κλινικώς και επεμβατικώς, σε: YKT

Η σωστή εκτίμηση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος μποεί να μας καθοδηγήσει στη θεραπευτική μας προσπέλαση κλινικώς και επεμβατικώς, σε: YKT Η σωστή εκτίμηση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος μποεί να μας καθοδηγήσει στη θεραπευτική μας προσπέλαση κλινικώς και επεμβατικώς, σε: YKT Παναγιώτα Α. Κυριάκου Επιμελήτρια Α Καρδιολογίας Δρ ΑΠΘ, Ιπποκράτειο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΝΑΗ ΚΟΛΠΙΚΗ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΩΤΙΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

ΑΕΝΑΗ ΚΟΛΠΙΚΗ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΩΤΙΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΕΝΑΗ ΚΟΛΠΙΚΗ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΩΤΙΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΚΟΛΠΟΥ Δημήτριος Ιατρόπουλος, Ελένη Χατζηνικολάου Κοτσάκου, Αικατερίνη Πολυζώη, Αλέξανδρος Χάντας Τμήμα καρδιακής ηλεκτροφυσιολογίας, Κλινική Άγιος Λουκάς,

Διαβάστε περισσότερα

Περιστατικό ατέρμονης ταχυκαρδίας με στενά QRS.

Περιστατικό ατέρμονης ταχυκαρδίας με στενά QRS. Περιστατικό ατέρμονης ταχυκαρδίας με στενά QRS. Δρ. Διονύσιος Θ. Καλπάκος Γενικός Αρχίατρος Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής 401 ΓΣΝΑ Δεν υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων Ιστορικό Ασθενής, 25 ετών, διακομίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Περιστατικό ατέρμονης ταχυκαρδίας με στενά QRS.

Περιστατικό ατέρμονης ταχυκαρδίας με στενά QRS. Περιστατικό ατέρμονης ταχυκαρδίας με στενά QRS. Δρ. Διονύσιος Θ. Καλπάκος Γενικός Αρχίατρος Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής 401 ΓΣΝΑ Δεν υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων Ιστορικό Ασθενής, 25 ετών, διακομίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Περιστατικό ισόχρονης ταχυκαρδίας με στενά QRS συμπλέγματα ανθεκτικής στη φαρμακευτική αγωγή

Περιστατικό ισόχρονης ταχυκαρδίας με στενά QRS συμπλέγματα ανθεκτικής στη φαρμακευτική αγωγή Περιστατικό ισόχρονης ταχυκαρδίας με στενά QRS συμπλέγματα ανθεκτικής στη φαρμακευτική αγωγή Dr Διονύσιος Kαλπάκος Γενικός Αρχίατρος Δντης καρδιολογικής κλινικής 401 ΓΣΝΑ Ιστορικό Γυναίκα 42 ετών με μακρύ

Διαβάστε περισσότερα

Συζήτηση Ηλεκτροκαρδιογραφημάτων

Συζήτηση Ηλεκτροκαρδιογραφημάτων Συζήτηση Ηλεκτροκαρδιογραφημάτων Στέλιος Τζέης MD, PhD, FESC Αν. Διευθυντής - Τμήμα Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center Βραχύ ιστορικό Ασθενής 70 ετών Συχνά συμπτωματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΦΜ. Ποια η σηµασία της στην κλινική πράξη.

ΗΦΜ. Ποια η σηµασία της στην κλινική πράξη. ΗΦΜ. Ποια η σηµασία της στην κλινική πράξη. Πότε πρέπει να εφαρµόζεται; «Ιπποκράτειες Ηµέρες Καρδιολογίας» Μέλανη Κωνσταντινίδου Καρδιολόγος Ηλεκτροφυσιολόγος Αγ Λουκάς Disclosures None ΗΛΕΚΤΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές του κύματος P και του φλεβοκόμβου

Διαταραχές του κύματος P και του φλεβοκόμβου Διαταραχές του κύματος P και του φλεβοκόμβου Φροντιστηριακό μάθημα ΗΚΓ Δημήτρης Ασβεστάς Συνεργάτης «Ευρωκλινική Αθηνών» Συνεργάτης ΓΝΑ Ευαγγελισμός Φλεβοκομβική ταχυκαρδία ηρεμίας Δεν είναι αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Υπερκοιλιακέςαρρυθμίες: ευρήματααπότοηκγκαιτονηφε ιονύσιος Λευθεριώτης Διαφοροδιαγνωστικάκριτήρια ΗΚΓ Χαρακτηριστικά έναρξης και τερματισμού Παρασυμπαθητικοτονικοί χειρισμοί Απάντηση σε φάρμακα Ηλεκτροφυσιολογικά

Διαβάστε περισσότερα

4 η Επιστημονική συνάντηση Παιδιάτρων- Καρδιολόγων Θεσσαλονίκη 20-12-2014

4 η Επιστημονική συνάντηση Παιδιάτρων- Καρδιολόγων Θεσσαλονίκη 20-12-2014 4 η Επιστημονική συνάντηση Παιδιάτρων- Καρδιολόγων Θεσσαλονίκη 20-12-2014 Τυχαίο εύρημα καρδιακής αρρυθμίας σε ασυμπτωματικό παιδί Κωνσταντίνος Θωμαϊδης Καρδιολογική Κλινική, Γ.Ν. «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής. Από το ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο στο ΗΚΓ

Κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής. Από το ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο στο ΗΚΓ Κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής. Από το ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο στο ΗΚΓ Παναγιώτης Ιωαννίδης Διευθυντής Τμήματος Καρδιακής Ηλεκτροφυσιολογίας & Βηματοδότησης Βιοκλινικής Αθηνών 4o Αρρυθμιολογικό Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΣΥΣΤΟΛΕΣ ΤΖΩΡΤΖ ΔΑΔΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΣΥΣΤΟΛΕΣ ΤΖΩΡΤΖ ΔΑΔΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ. ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΣΥΣΤΟΛΕΣ ΤΖΩΡΤΖ ΔΑΔΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 2016 Το φάσμα των κοιλιακών αρρυθμιών κυμαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Λέτσας, MD, PhD, FESC, FEHRA

Κωνσταντίνος Λέτσας, MD, PhD, FESC, FEHRA Το ηλεκτροκαρδιογράφημα στις κοιλιακές αρρυθμίες Κωνσταντίνος Λέτσας, MD, PhD, FESC, FEHRA Β Καρδιολογική Κλινική Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας Γ.Ν.Α. Ευαγγελισμός Ιδιοπαθείς κοιλιακές αρρυθμίες Αποκλεισμός

Διαβάστε περισσότερα

Στρατεύσιμος με αρρυθμίεςασυμπτωματικό

Στρατεύσιμος με αρρυθμίεςασυμπτωματικό Στρατεύσιμος με αρρυθμίεςασυμπτωματικό σύνδρομο WPW Δρ. Διονύσιος Θ. Καλπάκος Γενικός Αρχίατρος Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής 401 ΓΣΝΑ Ηλεκτροφυσιολογική μελέτη σε στρατεύσιμους Επί ιστορικού συμβατού

Διαβάστε περισσότερα

«Πανελλήνια σεμινάρια ομάδων εργασίας» Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2018

«Πανελλήνια σεμινάρια ομάδων εργασίας» Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2018 «Πανελλήνια σεμινάρια ομάδων εργασίας» Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2018 Δημήτριος Βαρβαρούσης Β Καρδιολογικό Τμήμα Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» Παρούσα νόσος ατομικό αναμνηστικό

Διαβάστε περισσότερα

A «narrow QRS» tachycardia in a post-myocardial infarction patient. Άρης Μπεχλιούλης Καρδιολόγος Β Καρδιολογική Κλινική ΠΓΝ Ιωαννίνων

A «narrow QRS» tachycardia in a post-myocardial infarction patient. Άρης Μπεχλιούλης Καρδιολόγος Β Καρδιολογική Κλινική ΠΓΝ Ιωαννίνων A «narrow QRS» tachycardia in a post-myocardial infarction patient Άρης Μπεχλιούλης Καρδιολόγος Β Καρδιολογική Κλινική ΠΓΝ Ιωαννίνων Σύγκρουση Συμφερόντων Καμία Παρουσίαση περιστατικού Γυναίκα 73 ετών

Διαβάστε περισσότερα

Στέλιος Τζέης, MD, PhD, FESC

Στέλιος Τζέης, MD, PhD, FESC 6 ο Επιµορφωτικό Σεµινάριο Ειδικευοµένων Αθήνα 30 Νοεµβρίου 1 εκεµβρίου 2012 Βασικές αρχές προγραµµατισµού και ελέγχου εµφυτεύσιµων απινιδωτών Στέλιος Τζέης, MD, PhD, FESC Επιµελητής Καρδιολογικής Κλινικής,

Διαβάστε περισσότερα

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών λειτουργεί ένα πρότυπο Κέντρο καρδιάς και αγγείων, το "Athens Heart Center". Mία άριστα οργανωμένη καρδιολογική κλινική με

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών λειτουργεί ένα πρότυπο Κέντρο καρδιάς και αγγείων, το Athens Heart Center. Mία άριστα οργανωμένη καρδιολογική κλινική με www.iatriko.gr Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών λειτουργεί ένα πρότυπο Κέντρο καρδιάς και αγγείων, το "Athens Heart Center". Mία άριστα οργανωμένη καρδιολογική κλινική με κορυφαίο επιστημονικό και νοσηλευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Αρρυθμιολογικά προβλήματα ασθενών με βαλβιδοπάθεια Γ. ΚΟΥΡΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΑΡΡΥΘΜΙΟΛΟΓΟΣ 251 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Αρρυθμιολογικά προβλήματα ασθενών με βαλβιδοπάθεια Γ. ΚΟΥΡΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΑΡΡΥΘΜΙΟΛΟΓΟΣ 251 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Αρρυθμιολογικά προβλήματα ασθενών με βαλβιδοπάθεια Γ. ΚΟΥΡΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΑΡΡΥΘΜΙΟΛΟΓΟΣ 251 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 1.ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ 2.ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΝΕΣΗΣ ΑΡΡΥΘΜΙΩΝ 3.ΑΟΡΤΙΚΗ/ΜΙΤΡΟΕΙΔΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑ 1.ΥΠΕΡΚΟΙΛΙΑΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βιοϊατρική τεχνολογία

Βιοϊατρική τεχνολογία Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Βιοϊατρική τεχνολογία Ενότητα 9: Ανυσματική ανάλυση καρδιάς Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr ΕΕΔΙΠ Μπέλλου Σοφία e-mail: sbellou@uowm.gr

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία του καρδιαγγειακού συστήματος. Κλειώ Μαυραγάνη

Φυσιολογία του καρδιαγγειακού συστήματος. Κλειώ Μαυραγάνη Φυσιολογία του καρδιαγγειακού συστήματος Κλειώ Μαυραγάνη Σύνοψη I. Γενικές αρχές καρδιαγγειακού συστήματος- Δομή και ρόλος II. III. IV. Προέλευση του καρδιακού ρυθμού και της ηλεκτρικής δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστική προσέγγιση και αντιμετώπιση ασθενών με κοιλιακές αρρυθμίες. Βασίλης Μ. Σκέμπερης FESC. Γ Καρδιολογική Κλινική Α. Π.Θ.

Διαγνωστική προσέγγιση και αντιμετώπιση ασθενών με κοιλιακές αρρυθμίες. Βασίλης Μ. Σκέμπερης FESC. Γ Καρδιολογική Κλινική Α. Π.Θ. Διαγνωστική προσέγγιση και αντιμετώπιση ασθενών με κοιλιακές αρρυθμίες Βασίλης Μ. Σκέμπερης FESC Γ Καρδιολογική Κλινική Α. Π.Θ. ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ Πρώιμες κοιλιακές συστολές Μη εμμένουσα κοιλιακή ταχυκαρδία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ Η.Κ.Γ. ΣΩΖΩ ΖΩΕΣ

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ Η.Κ.Γ. ΣΩΖΩ ΖΩΕΣ ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ Η.Κ.Γ. ΣΩΖΩ ΖΩΕΣ ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΦΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΣΤΟ Γ.Ν.Α «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το ηλεκτροκαρδιογράφημα ( Η.Κ.Γ ), ως απλή και εύχρηστος εργαστηριακή μέθοδος, είναι βοηθητικό και πολλές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΟΠΙΣΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΡΡΥΘΜΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ ΑΠΌ ΤΟ ΗΚΓ

ΕΝΤΟΠΙΣΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΡΡΥΘΜΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ ΑΠΌ ΤΟ ΗΚΓ ΕΝΤΟΠΙΣΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΡΡΥΘΜΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ ΑΠΌ ΤΟ ΗΚΓ Κοιλιακή Ταχυκαρδία Βογιατζής Ιωάννης Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Βέροιας Άξονας Cοncordance στις προκάρδιες

Διαβάστε περισσότερα

Ασθενής με στεφανιαία νόσο και ηλεκτρική θυέλλα - επικαρδιακη προσπέλαση

Ασθενής με στεφανιαία νόσο και ηλεκτρική θυέλλα - επικαρδιακη προσπέλαση Ασθενής με στεφανιαία νόσο και ηλεκτρική θυέλλα - επικαρδιακη προσπέλαση Κωνσταντίνος Π. Λέτσας, MD, FEHRA Β Καρδιολογική Κλινική Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας ΓΝΑ Ο Ευαγγελισμός Παρουσίαση περιστατικού

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Κλινικής Ηλεκτροκαρδιογραφίας

Βασικές Αρχές Κλινικής Ηλεκτροκαρδιογραφίας Βασικές Αρχές Κλινικής Ηλεκτροκαρδιογραφίας Λεωνίδας Ε. Πουλημένος, FESC Επιμελητής B Καρδιολογική Κλινική «Ασκληπιείο» Βούλας Διευθυντής: Καθ. Αθανάσιος Ι. Μανώλης Ηλεκτροκαρδιογράφημα Πολύτιμο Εργαλείο

Διαβάστε περισσότερα

Η.Κ.Γ Φυσιολογικό - Παθολογικό. Aθηνά Πατελάρου, RN, MSc, PhD Τμήμα Νοσηλευτικής ΤΕΙ Κρήτης

Η.Κ.Γ Φυσιολογικό - Παθολογικό. Aθηνά Πατελάρου, RN, MSc, PhD Τμήμα Νοσηλευτικής ΤΕΙ Κρήτης Η.Κ.Γ Φυσιολογικό - Παθολογικό Aθηνά Πατελάρου, RN, MSc, PhD Τμήμα Νοσηλευτικής ΤΕΙ Κρήτης ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2017 ΗΚΓ Η ηλεκτρική διέγερση καταγράφεται και αποτυπώνεται στο ΗΚΓ κατά την πορεία της καθώς ξεκινάει

Διαβάστε περισσότερα

Κοιλιακή Ταχυκαρδία Βογιατζής Ιωάννης Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Βέροιας

Κοιλιακή Ταχυκαρδία Βογιατζής Ιωάννης Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Βέροιας ΕΝΤΟΠΙΣΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΡΡΥΘΜΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ ΑΠ2 ΤΟ ΗΚΓ Κοιλιακή Ταχυκαρδία Βογιατζής Ιωάννης Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Βέροιας Άξονας Cοcordace στις προκάρδιες

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμάζοντας τον ειδικευόμενο για τις εξετάσεις ειδικότητας Αρρυθμίες

Προετοιμάζοντας τον ειδικευόμενο για τις εξετάσεις ειδικότητας Αρρυθμίες Προετοιμάζοντας τον ειδικευόμενο για τις εξετάσεις ειδικότητας Αρρυθμίες NΙΚΟΛΑΟΣ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ Γ Κ/Δ Κλινική Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Διαφορική διάγνωση με

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Γ Χρήστου. Δρ καρδιολόγος, Πρέβεζα ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Επιμέλεια: Γ Χρήστου. Δρ καρδιολόγος, Πρέβεζα ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ Επιμέλεια: Γ Χρήστου. Δρ καρδιολόγος, Πρέβεζα (Μαραθωνοδρόμος) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ Sharma et al. J Am Coll Cardiol. 2017:69(8);1057-1075 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αρρυθµίες στο οξύ έµφραγµα του µυοκαρδίου ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ Β Κ.Κ. Γ.Ν.Θ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

Αρρυθµίες στο οξύ έµφραγµα του µυοκαρδίου ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ Β Κ.Κ. Γ.Ν.Θ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Αρρυθµίες στο οξύ έµφραγµα του µυοκαρδίου ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ Β Κ.Κ. Γ.Ν.Θ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Παρά την εντυπωσιακή πρόοδο στη διάγνωση και στην αντιµετώπιση του εµφράγµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. Διαταραχές Ρυθμού

ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. Διαταραχές Ρυθμού ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 239 Διαταραχές Ρυθμού ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΣΤΕΡΗ, ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΚΟΥΤΣΙΔΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς καταγράφεται στο ειδικό χαρτί του

Διαβάστε περισσότερα

Α Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη

Α Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ ΕΞ ΕΠΑΝΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ PR ΔΙΑΣΤΗΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΑΣΦΑΛΗΣ ΑΒLATION IN AVNRT IN OLDER AND IN PATIENTS WITH PROLONGED PR. IS IT SAFE ENOUGH?

Διαβάστε περισσότερα

Κοιλιακές Ταχυαρρυθµίες Tαξινόµηση κινδύνου. Ε. Χατζηνικολάου-Κοτσάκου Επεµβατική Καρδιολόγος-Αρρυθµιολόγος Κλινική ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

Κοιλιακές Ταχυαρρυθµίες Tαξινόµηση κινδύνου. Ε. Χατζηνικολάου-Κοτσάκου Επεµβατική Καρδιολόγος-Αρρυθµιολόγος Κλινική ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Κοιλιακές Ταχυαρρυθµίες Tαξινόµηση κινδύνου Ε. Χατζηνικολάου-Κοτσάκου Επεµβατική Καρδιολόγος-Αρρυθµιολόγος Κλινική ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ! ACC/AHA/ESC VENTRICULAR ARRHYTHMIAS CLASSIFICATION Κοιλιακές Ταχυαρρυθµίες

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της κατάλυσης με ραδιοσυχνότητες στην αντιμετώπιση των ασθενών με ηλεκτρική θύελλα και εμφυτεύσιμο απινιδωτή

Ο ρόλος της κατάλυσης με ραδιοσυχνότητες στην αντιμετώπιση των ασθενών με ηλεκτρική θύελλα και εμφυτεύσιμο απινιδωτή Ο ρόλος της κατάλυσης με ραδιοσυχνότητες στην αντιμετώπιση των ασθενών με ηλεκτρική θύελλα και εμφυτεύσιμο απινιδωτή Δ. Κωνσταντίνου, Σ. Παρασκευαΐδης, Β. Κολέττας, Γ. Σταυρόπουλος, Α. Κουτσάκης, Β. Νικολαΐδου,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ «ΕΛΛΕΙΜΜΑ» ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ «ΕΛΛΕΙΜΜΑ» ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ «ΕΛΛΕΙΜΜΑ» ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ Σιαμά Αικατερίνη Καρδιολόγος Τσούκας Αθανάσιος Διευθυντής Εργαστήριο Hχωκαρδιογραφίας Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπίειο Βούλας No conflict

Διαβάστε περισσότερα

Συγκοπτικά επεισόδια καρδιαγγειακής αιτιολογίας: διαγνωστική προσπέλαση

Συγκοπτικά επεισόδια καρδιαγγειακής αιτιολογίας: διαγνωστική προσπέλαση There are no translations available. Γιώργος Κολιός Καρδιολόγος Οι ασθενείς με συγκοπή αποτελούν το 2% των επισκέψεων στα τμήματα έκτακτων περιστατικών. Η ετήσια επίπτωση συγκοπτικών επεισοδίων στα ηλικιωμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΈς ΝΌΣΟΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΆ

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΈς ΝΌΣΟΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΈς ΝΌΣΟΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΆ Αραγιάννης Δημήτριος Μονάδα Υπέρτασης Α Πανεπιστημιακή Καρδιολογική κλινική Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α. Καρδιά & παιδί. Αρχίζοντας από τη βρεφική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Ευρήµατα στον ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο

Ευρήµατα στον ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο ιαταραχές παραγωγής και αγωγής του ερεθίσµατος Ευρήµατα στον ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο Πολυχρόνης ηλαβέρης, MD, FESC Επιµελητής 1 st University Department of Cardiology, Hippokration Hospital, Athens,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΝΑΚΛΙΣΕΩΣ. Π Φλεβάρη. Β Πανεπιστηµιακή Καρδιολογική Κλινική, Νοσοκοµείο Αττικόν, Αθήνα

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΝΑΚΛΙΣΕΩΣ. Π Φλεβάρη. Β Πανεπιστηµιακή Καρδιολογική Κλινική, Νοσοκοµείο Αττικόν, Αθήνα ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΝΑΚΛΙΣΕΩΣ Π Φλεβάρη Β Πανεπιστηµιακή Καρδιολογική Κλινική, Νοσοκοµείο Αττικόν, Αθήνα Φυσιολογική βάση DIAGNOSTIC YIELD OF VARIOUS TESTS IN 308 PATIENTS WITH A FINAL DIAGNOSIS ACCORDING TO ESC

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΕΤΙΚΟΓΛΟΥ MD PhD FESC ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ Α.Π.Θ. Δ/ΝΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΗΧΩΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΕΤΙΚΟΓΛΟΥ MD PhD FESC ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ Α.Π.Θ. Δ/ΝΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΗΧΩΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΕΤΙΚΟΓΛΟΥ MD PhD FESC ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ Α.Π.Θ. Δ/ΝΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΗΧΩΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2016 DECLARATION OF INTEREST NONE (Not disclosures)

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για ανταγωνιστική και ψυχαγωγική άσκηση σε ασθενείς µε υπερκοιλιακές αρρυθµίες και βηµατοδότες.

Πρακτικές οδηγίες για ανταγωνιστική και ψυχαγωγική άσκηση σε ασθενείς µε υπερκοιλιακές αρρυθµίες και βηµατοδότες. Πρακτικές οδηγίες για ανταγωνιστική και ψυχαγωγική άσκηση σε ασθενείς µε υπερκοιλιακές αρρυθµίες και βηµατοδότες. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ Επιµελητής Α ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ Η συγκοπή και ο αιφνίδιος θάνατος

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΤΑ ΚΕΠΑ

ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΤΑ ΚΕΠΑ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΤΑ ΚΕΠΑ Ανδρέας Πιτταράς Καρδιολόγος - Hypertension Specialist ESH Ass. Prof. George Washington University USA Ασκληπιείο Βούλας Metropolitan General

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΥΝΗΘΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ BRUGADA ΣΕ ΝΕΑΡΟ ΑΘΛΗΤΗ

ΑΣΥΝΗΘΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ BRUGADA ΣΕ ΝΕΑΡΟ ΑΘΛΗΤΗ ΑΣΥΝΗΘΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ BRUGADA ΣΕ ΝΕΑΡΟ ΑΘΛΗΤΗ Κ. Κοσκινάς, Σ. Παγκουρέλιας, Ι. Τσούνος, Ν. Φραγκάκης, Π. Γκελερής Γ Καρδιολογική Κλινική Α.Π.Θ., ΠΓΝ Ιπποκράτειο Καρδιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλυση αρρυθµιών πλησίον του κολποκοιλιακού κόµβου και του δεµατίου του His

Κατάλυση αρρυθµιών πλησίον του κολποκοιλιακού κόµβου και του δεµατίου του His Κατάλυση αρρυθµιών πλησίον του κολποκοιλιακού κόµβου και του δεµατίου του His Χαράλαµπος Βασιλόπουλος Τµήµα Αρρυθµιών & Επεµβατικής Ηλεκτροφυσιολογίας Βιοκλινικής Αθηνών ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ιωάννινα,

Διαβάστε περισσότερα

1. Φαιοχρωµοκύττωµα 2. Πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισµός 3. Πάθηση του θυρεοειδούς αδένα 4. Σύνδροµο Cushing 5. Στένωση ισθµού της αορτής

1. Φαιοχρωµοκύττωµα 2. Πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισµός 3. Πάθηση του θυρεοειδούς αδένα 4. Σύνδροµο Cushing 5. Στένωση ισθµού της αορτής 1. Άνδρας 55 χρόνων, χωρίς ιστορικό και χωρίς παράγοντες κινδύνου, έρχεται στα ΤΕΠ λόγω άλγους στην αριστερή περιοχή του στέρνου τις τελευταίες 3 ώρες. Δεν αναφέρει δύσπνοια ή βήχα. Η ενόχληση ελαττώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ BRUGADA: ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ.

ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ BRUGADA: ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ BRUGADA: ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΤΣΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ.Ν.Α. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝOY ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ Σ. BRUGADA IΣΤΟΡΙΚΟ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΤΥΠΟΥ 1 ΗΚΓ ΗΦΕ/ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία του καρδιαγγειακού συστήματος

Φυσιολογία του καρδιαγγειακού συστήματος Φυσιολογία του καρδιαγγειακού συστήματος Κλειώ Π.Μαυραγάνη 02.2017 Σύνοψη I. Γενικές αρχές καρδιαγγειακού συστήματος- Δομή και ρόλος II. III. IV. Προέλευση του καρδιακού ρυθμού και της ηλεκτρικής δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΥΟΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΙΣΧΑΙΜΙΑΣ

ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΥΟΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΙΣΧΑΙΜΙΑΣ 91 ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΥΟΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΙΣΧΑΙΜΙΑΣ Κωνσταντίνος Δ. Μάλλιος Α.Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθυντής Α Καρδιολογικής Κλινικής Θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ Το ΗΚΓ/φημα συμπλήρωσε ήδη έναν

Διαβάστε περισσότερα

Λ. ΚΡΕΞΗ, Μ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ, Σ. ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ, Π. ΡΟΥΜΕΛΗΣ, Α. ΦΩΤΟΓΛΙΔΗΣ,Π. ΚΥΡΙΑΚΟΥ, Β. ΣΚΕΜΠΕΡΗΣ, Ν. ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ, Β. ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Λ. ΚΡΕΞΗ, Μ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ, Σ. ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ, Π. ΡΟΥΜΕΛΗΣ, Α. ΦΩΤΟΓΛΙΔΗΣ,Π. ΚΥΡΙΑΚΟΥ, Β. ΣΚΕΜΠΕΡΗΣ, Ν. ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ, Β. ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΟΥ ΚΟΛΠΟΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΡΑΔΕΙΑΣ ΟΔΟΥ ΣΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ ΑΠΟ ΕΠΑΝΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟΚΟΙΛΙΑΚΟ ΚΟΜΒΟ. Λ. ΚΡΕΞΗ, Μ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

Ablation: Ενδείξεις και κλινικά αποτελέσματα NΙΚΟΛΑΟΣ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ

Ablation: Ενδείξεις και κλινικά αποτελέσματα NΙΚΟΛΑΟΣ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ Ablation: Ενδείξεις και κλινικά αποτελέσματα NΙΚΟΛΑΟΣ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ Γ Καρδιολογική Κλινική Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσ/κης AV nodal ablation using DC shock Κατάλυση με υψίσυχνο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ. Αγαπητοί Συνάδελφοι,

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ. Αγαπητοί Συνάδελφοι, ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Αγαπητοί Συνάδελφοι, Η ΚΕΒΕ διοργανώνει και φέτος το ετήσιο συνέδριό της, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Makedonia Palace στις 25-27 Μαΐου 2017. Όπως έχει καθιερωθεί

Διαβάστε περισσότερα

1 Τι είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα;

1 Τι είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα; 1 Τι είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα; Το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), στην απλούστερη μορφή του, είναι ένα βολτόμετρο (ή γαλβανόμετρο) που καταγράφει τη μεταβαλλόμενη ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς με

Διαβάστε περισσότερα

Κοιλιακήταχυκαρδία. ταχυκαρδίασεασθενείς χωρίςδοµική. δοµικήκαρδιοπάθειακαρδιοπάθεια

Κοιλιακήταχυκαρδία. ταχυκαρδίασεασθενείς χωρίςδοµική. δοµικήκαρδιοπάθειακαρδιοπάθεια Κοιλιακήταχυκαρδία ταχυκαρδίασεασθενείς µεκαι χωρίςδοµική δοµικήκαρδιοπάθειακαρδιοπάθεια ιονύσιος Θ. Καλπάκος Γενικός Αρχίατρος Καρδιολογική Κλινική 401 ΓΣΝΑ Τµήµα Ηλεκτροφυσιολογίας/Βηµατοδότησης Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Πολύμορφη Κοιλιακή Ταχυκαρδία

Πολύμορφη Κοιλιακή Ταχυκαρδία ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Θεραπευτική Κλινική Πολύμορφη Κοιλιακή Ταχυκαρδία Χατζίδου Σοφία - Ηλεκτοφυσιολόγος ΓΝΑ ΑΛεξάνδρα 4 ο Πανελλήνιο Αρρυθμιολογικό Συνέδριο Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΧΥΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΣΥΣΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΟΡΤΟΜΙΤΡΟΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΤΑΧΥΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΣΥΣΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΟΡΤΟΜΙΤΡΟΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑΧΥΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΣΥΣΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΟΡΤΟΜΙΤΡΟΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Περίληψη Δημήτριος Ιατρόπουλος, Ελένη Χατζηνικολάου Κοτσάκου, Αλέξανδρος Χάντας, Αικατερίνη Πολυζώη Τμήμα καρδιακής

Διαβάστε περισσότερα

Συμβολή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος επιφάνειας στη διάγνωση και εντοπισμό των παραδεματίων:

Συμβολή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος επιφάνειας στη διάγνωση και εντοπισμό των παραδεματίων: Συμβολή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος επιφάνειας στη διάγνωση και εντοπισμό των παραδεματίων: Παναγιώτα Α. Κυριάκου Επιμελήτρια Α Καρδιολογίας Δρ ΑΠΘ, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Γ Πανεπιστημιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Εργασία στο μάθημα της Βιολογίας Εισηγητής: Μ. Αντώνιος Καθηγητής: Πιτσιλαδής Βασίλης Σχ. έτος: 2016-2017 ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Η καρδιά είναι ένα μυώδες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ARVD ΥΠΕΡ. Θεμιστοκλής Μαούνης ΩΚΚ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΚΕ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ARVD ΥΠΕΡ. Θεμιστοκλής Μαούνης ΩΚΚ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΚΕ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ARVD ΥΠΕΡ Θεμιστοκλής Μαούνης ΩΚΚ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΚΕ, 20.2.2014 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων Καμία ICD Κίνδυνος διάτρησης λόγω λεπτού τοίχώματος

Διαβάστε περισσότερα

Βιοϊατρική τεχνολογία

Βιοϊατρική τεχνολογία Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Βιοϊατρική τεχνολογία Ενότητα 8: Καρδιακός παλμός, Φυσιολογικό καρδιογράφημα. Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr ΕΕΔΙΠ Μπέλλου Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

Ασθενείς με κατεχολαμινεργική πολύμορφη κοιλιακή

Ασθενείς με κατεχολαμινεργική πολύμορφη κοιλιακή Ασθενείς με κατεχολαμινεργική πολύμορφη κοιλιακή Θεμιστοκλής Μαούνης Αναπλήρωτής Διευθυντής Τμήμα ΗΦΜ και Βηματοδότησης ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ CPVT! Coumel, 1978- Leenhardt 1995! CPVT! Οικογενείς

Διαβάστε περισσότερα

4 o Συνέδριο Eπεμβατικής καρδιολογίας και Ηλεκτροφυσιολογίας Μέλανη Κωνσταντινίδου Καρδιολόγος - Ηλεκτροφυσιολόγος

4 o Συνέδριο Eπεμβατικής καρδιολογίας και Ηλεκτροφυσιολογίας Μέλανη Κωνσταντινίδου Καρδιολόγος - Ηλεκτροφυσιολόγος Αρρυθμίες στις γυναίκες. Τι ιδιαίτερο; 4 o Συνέδριο Eπεμβατικής καρδιολογίας και Ηλεκτροφυσιολογίας Μέλανη Κωνσταντινίδου Καρδιολόγος - Ηλεκτροφυσιολόγος Karen Yee A recent report of the Euro Heart project

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία της καρδιάς και ηλεκτροκαρδιογράφημα

Φυσιολογία της καρδιάς και ηλεκτροκαρδιογράφημα Φυσιολογία της καρδιάς και ηλεκτροκαρδιογράφημα Επεξεργασία και Ανάλυση Ιατρικών Σημάτων Χειμερινό Εξάμηνο 2017 2018 Δ. Δ. Κουτσούρης Κ α θ η γ η τ ή ς Ε. Μ. Π. Περιεχόμενα παρουσίασης Η λειτουργία της

Διαβάστε περισσότερα

Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια

Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια Άγγελος Γ. Ρηγόπουλος, MD, FESC Leopoldina Krankenhaus Schweinfurt, Germany Πανελλήνια Σεµινάρια Οµάδων Εργασίας 2014, Θεσσαλονίκη 22.02.2014 No+conflict+of+interest.!! Disclosures Μυοκαρδιοπάθειες Davies'MJ.'Heart'2000;83:4697474

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 8 Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ-ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ 8/12/2018 ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Κων/νος Κ. Θωμαϊδης Γ.Ν. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Σκοπός της διόρθωσης μίας συγγενούς καρδιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΚΟΛΠΙΚΗΣ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;

ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΚΟΛΠΙΚΗΣ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΚΟΛΠΙΚΗΣ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; Στο William Harvey αποδίδεται η πρώτη περιγραφή της κολπικής µαρµαρυγής σε πειραµατόζωα, µε τον όρο «µαρµαρυγή των ωτίων» ( auricular fibrillation

Διαβάστε περισσότερα

Διενέργεια συμψηφιστικού ηλεκτροκαρδιογραφήματος και θεραπευτικοί στόχοι για ασθενείς με σύνδρομο Brugada Μελέτη περίπτωσης

Διενέργεια συμψηφιστικού ηλεκτροκαρδιογραφήματος και θεραπευτικοί στόχοι για ασθενείς με σύνδρομο Brugada Μελέτη περίπτωσης Διενέργεια συμψηφιστικού ηλεκτροκαρδιογραφήματος και θεραπευτικοί στόχοι για ασθενείς με σύνδρομο Brugada Μελέτη περίπτωσης Σμαράγδα Γιαννακίδου: Νοσηλεύτρια MSc Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Β + Γ ΚΚ ΑΠΘ ΓΝΙΘ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ

ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ Θεµιστοκλής Μαούνης ΩΚΚ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΚΕ, 16.2.2013 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Δήλωση σύγκρουσης συµφερόντων Καµία ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ > 2 επεισόδια αιµοδυναµικά ασταθούς

Διαβάστε περισσότερα

Το screening των νέων αθλητών. Η επικρατούσα άποψη και οι κατευθυντήριες οδηγίες.

Το screening των νέων αθλητών. Η επικρατούσα άποψη και οι κατευθυντήριες οδηγίες. Το screening των νέων αθλητών. Η επικρατούσα άποψη και οι κατευθυντήριες οδηγίες. Στάθης Παπαθεοδώρου Ομάδες εργασίας Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Θεσσαλονίκη - 2019 Σκοποί παρουσίασης Το ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

H ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Δημόπουλος Α.-Μ. Τουμανίδης Σ. Μπάμιας Α. Παρασκευαΐδης Ι. Νταλιάνης Α.

H ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Δημόπουλος Α.-Μ. Τουμανίδης Σ. Μπάμιας Α. Παρασκευαΐδης Ι. Νταλιάνης Α. H ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Δημόπουλος Α.-Μ. Τουμανίδης Σ. Μπάμιας Α. Παρασκευαΐδης Ι. Νταλιάνης Α. 2 ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΜΑΪΟΥ 2018 11.00-12.00 Ενδιαφέροντα Καρδιο-Ογκολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Ασβεστάς ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ. ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΡΡΥΘΜΙΩΝ

Δημήτρης Ασβεστάς ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ. ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΡΡΥΘΜΙΩΝ ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ. ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΡΡΥΘΜΙΩΝ Δημήτρης Ασβεστάς ΚΑΡΔΙΟΛΌΓΟΣ Επιμελητής Α, Καρδιολογική κλινική ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ ΜΗΤΈΡΑ, ΌΜΙΛΟΣ ΥΓΕΊΑ ΑΓΓΕΙΑΚO ΕΓΚΕΦΑΛΙΚO ΕΠΕΙΣΟΔΙO 2 η αιτία θανάτου

Διαβάστε περισσότερα

Αρρυθμιογόνος Δεξιά κοιλία Επεμβατική και μη επεμβατική διαστρωμάτωση κινδύνου Τσούνος Ιωάννης Συν/της Διευθυντής Καρδιολογική κλινική Γ.Ν.Θ. ΑΓ.

Αρρυθμιογόνος Δεξιά κοιλία Επεμβατική και μη επεμβατική διαστρωμάτωση κινδύνου Τσούνος Ιωάννης Συν/της Διευθυντής Καρδιολογική κλινική Γ.Ν.Θ. ΑΓ. Αρρυθμιογόνος Δεξιά κοιλία Επεμβατική και μη επεμβατική διαστρωμάτωση κινδύνου Τσούνος Ιωάννης Συν/της Διευθυντής Καρδιολογική κλινική Γ.Ν.Θ. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ Σύγκρουση συμφερόντων Καμμία ΑRVD Αιτιολογία -

Διαβάστε περισσότερα

Υβριδική Προσέγγιση στη Θεραπεία της Κολπικής Μαρµαρυγής

Υβριδική Προσέγγιση στη Θεραπεία της Κολπικής Μαρµαρυγής Υβριδική Προσέγγιση στη Θεραπεία της Κολπικής Μαρµαρυγής Νικόλαος Φραγκάκης Λέκτορας Καρδιολογίας, FESC Ιπποκράτειο Νοσοκοµείο Θεσσαλονίκης What is an hybrid therapy? Αποτελεί συνδυασµό διαφορετικών θεραπειών

Διαβάστε περισσότερα

Διημερίδα Τζάνειου Άθληση και ποιότητα ζωής στις συγγενείς καρδιοπάθειες

Διημερίδα Τζάνειου Άθληση και ποιότητα ζωής στις συγγενείς καρδιοπάθειες Διημερίδα Τζάνειου 2002 Άθληση και ποιότητα ζωής στις συγγενείς καρδιοπάθειες Οι ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια (ΣΚ) αποτελούν μια ιδιαίτερα ανομοιογενή ομάδα ασθενών όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΡΡΥΘΜΙΟΓΕΝΕΣΗ ΤΣΟΥΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ Δ/ΝΤΗΣ Ε.Σ.Υ. Γ.Ν.Θ. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΡΡΥΘΜΙΟΓΕΝΕΣΗ ΤΣΟΥΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ Δ/ΝΤΗΣ Ε.Σ.Υ. Γ.Ν.Θ. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΡΡΥΘΜΙΟΓΕΝΕΣΗ ΤΣΟΥΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ Δ/ΝΤΗΣ Ε.Σ.Υ. Γ.Ν.Θ. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ S.C.D. V.A. C.A.D. Καταστάσεις που προδιαθέτουν σε εμφάνιση αρρυθμιών με την άσκηση. Υγιή άτομα Στεφανιαία νόσο Πρόπτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣΑΝΑΤΟΜΙΑΣ (Αιμάτωση, νεύρωση, βαλβιδικοί σχηματισμοί)

ΒΑΣΙΚΑΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣΑΝΑΤΟΜΙΑΣ (Αιμάτωση, νεύρωση, βαλβιδικοί σχηματισμοί) ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΣΘΕΝΗ ΒΑΣΙΚΑΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣΑΝΑΤΟΜΙΑΣ (Αιμάτωση, νεύρωση, βαλβιδικοί σχηματισμοί) Κώστας Φακιολάς, MD, FESC Διευθυντής Αιμοδυναμικού Τμήματος Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιώς

Διαβάστε περισσότερα

ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015 ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ Αγαπητοί Συνάδελφοι, Σας παρουσιάζουμε το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Καρδιολογικού

Διαβάστε περισσότερα

12ο ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙ0. ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τύποι- Πρόγνωση- Θεραπεία

12ο ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙ0. ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τύποι- Πρόγνωση- Θεραπεία 12ο ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙ0 Στρογγυλό Τραπέζι: Συγγενείς καρδιοπάθειες ενηλίκων- πνευµονική υπέρταση ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τύποι- Πρόγνωση- Θεραπεία Κωνσταντίνος Θωµαϊδης, Γ.Ν. «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ ΑΜΠΡΑΧΙΜ ΣΑΡΑ-ΕΛΕΝΗ & ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙΘ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: κ. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΣΑΒΒΑΤΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2009 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΣ Το καρδιαγγειακό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΟΠΤΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ-ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΣΥΓΚΟΠΤΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ-ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΥΓΚΟΠΤΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ-ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Κόγιας Ιωάννης: Διευθυντής Καρδιολογικής κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας Μουλατζίκος Θωμάς:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ &ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2015 ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ BRUGADA

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ &ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2015 ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ BRUGADA ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ &ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2015 ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ BRUGADA ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΟΣ, MD EΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ & ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ,ΩΚΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΤΡΗΣ MD, MSc, FEΒTS, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β Καρδιο- Θωρακο- Αγγειοχειρουργικού Τμήματος Γ.Π.Ν. Ο Ευαγγελισμός

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΤΡΗΣ MD, MSc, FEΒTS, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β Καρδιο- Θωρακο- Αγγειοχειρουργικού Τμήματος Γ.Π.Ν. Ο Ευαγγελισμός ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΤΡΗΣ MD, MSc, FEΒTS, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β Καρδιο- Θωρακο- Αγγειοχειρουργικού Τμήματος Γ.Π.Ν. Ο Ευαγγελισμός Σήμερα η αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής αντιμετωπίζεται από καρδιολόγους επι το πλείστων

Διαβάστε περισσότερα

Αιφνίδιος θάνατος σε ασυμπτωματικό ασθενή με σύνδρομο προδιέγερσης

Αιφνίδιος θάνατος σε ασυμπτωματικό ασθενή με σύνδρομο προδιέγερσης Αιφνίδιος θάνατος σε ασυμπτωματικό ασθενή με σύνδρομο προδιέγερσης Δρ. Διονύσιος Θ. Καλπάκος Γενικός Αρχίατρος Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής 401 ΓΣΝΑ Δεν υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων 2ο Αρρυθμιολογικό

Διαβάστε περισσότερα

Η προγνωστική αξία της ηλεκτροφυσιολογικής µελέτης σε ασθενείς µε συγκοπικά επεισόδια αγνώστου αιτιολογίας

Η προγνωστική αξία της ηλεκτροφυσιολογικής µελέτης σε ασθενείς µε συγκοπικά επεισόδια αγνώστου αιτιολογίας Η προγνωστική αξία της ηλεκτροφυσιολογικής µελέτης σε ασθενείς µε συγκοπικά επεισόδια αγνώστου αιτιολογίας Α.Φωτογλίδης, Χ.Παπαδόπουλος, Ν.Φραγκάκης, Κ.Μπαλτούµας, Γ.Κοτσιούρος, Π.Κυριάκου, Β.Σκέµπερης,

Διαβάστε περισσότερα

5 Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ

5 Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ 5 Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ 19-12-2015 Αρρυθμίες στο έμβρυο και το νεογνό. Τι κάνουμε ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΩΜΑΪΔΗς ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Γ.Ν. «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΜΕ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ

Η ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΜΕ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ Η ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΜΕ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ Θ. ΖΕΓΚΟΣ, Δ. ΠΑΡΧΑΡΙΔΟΥ, Γ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ, Α. ΖΙΑΚΑΣ, Σ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ, Χ. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ Εργαστήριο μυοκαρδιοπαθειών Ά Καρδιολογική Κλινική

Διαβάστε περισσότερα

2018 ESC guidelines for the diagnosis and management of syncope

2018 ESC guidelines for the diagnosis and management of syncope 2018 ESC guidelines for the diagnosis and management of syncope Λίλιαν Μάντζιαρη MD MSc PhD Καρδιολόγος Ηλεκτροφυσιολόγος Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Επιστημονικός συνεργάτης Γ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Π. Κυριάκου, Α. Καραµανώλης, Μ. Σωτηριάδου, Π. Ρούµελης, Μ. Μαυρουδή, Β. Βασιλικός

Π. Κυριάκου, Α. Καραµανώλης, Μ. Σωτηριάδου, Π. Ρούµελης, Μ. Μαυρουδή, Β. Βασιλικός Άτυπη εντόπιση θηλώδους ινοελαστώµατος µιτροειδούς βαλβίδος, σε συνύπαρξη µε άλλα αθηρογόνα-εµβολογόνα υποστρώµατα, ως πιθανή εµβολογόνος εστία θαλαµικού ΑΕΕ Π. Κυριάκου, Α. Καραµανώλης, Μ. Σωτηριάδου,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΡΔΙΑ Ινομυώδες κοίλο όργανο Εντόπιση: στο θώρακα - λοξή θέση Κορυφή: προς τα κάτω, εμπρός και αριστερά Βάση: προς τα πίσω, άνω και δεξιά Δεξιές κοιλότητες: δεξιός κόλπος - δεξιά κοιλία Αριστερές

Διαβάστε περισσότερα

Αριστερή κοιλιακή ενδοκαρδιακή βηματοδότηση Π Φλεβάρη

Αριστερή κοιλιακή ενδοκαρδιακή βηματοδότηση Π Φλεβάρη Αριστερή κοιλιακή ενδοκαρδιακή βηματοδότηση Π Φλεβάρη 2 η Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Νοσοκομείο Αττικόν, Αθήνα Προσπέλαση με κολπική διαφραγματοστομία υπό διοισοφάγειο echo σε 3 ασθενείς Leclercq

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή χρόνου κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής

Επιλογή χρόνου κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής Επιλογή χρόνου κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής Στυλιανός Τζέης MD, PhD, FESC Επιμελητής Α, Καρδιολογικό Τμήμα, Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν Atrial fibrillation begets atrial fibrillation Over the long term,

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D043528/02 Annex.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D043528/02 Annex. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Μαρτίου 2016 (OR. en) 6937/16 ADD 1 TRANS 72 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: Θέμα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Παροδική διαταραχή κολποκοιλιακής αγωγής και διπλοεστιακός βηµατοδότης

Παροδική διαταραχή κολποκοιλιακής αγωγής και διπλοεστιακός βηµατοδότης Παροδική διαταραχή κολποκοιλιακής αγωγής και διπλοεστιακός βηµατοδότης Μεσίσκλη Θεώνη MD Καρδιολόγος Αρρυθµιολόγος Αν. Διευθύντρια Καρδιολογικής Κλινικής Metropolitan Hospital Άνδρας 71 ετών, προσήλθε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΚΓ- ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΚΓ- ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΚΓ- ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Άνδρας 57 ετών προσέρχεται στα επείγοντα νοσοκομείου παραπονούμενος για θωρακικό άλγος που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο και αντανακλά στο αριστερό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΟΞΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ειδικός Καρδιολόγος Επιμελητής Β, Γ.Ν. Κοζάνης Μαμάτσειο

ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΟΞΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ειδικός Καρδιολόγος Επιμελητής Β, Γ.Ν. Κοζάνης Μαμάτσειο ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΟΞΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ειδικός Καρδιολόγος Επιμελητής Β, Γ.Ν. Κοζάνης Μαμάτσειο Get to the point It s 2:30 a.m. You re paged to the ED to see this

Διαβάστε περισσότερα

Η θέση της διοισοφάγειας ηχωκαρδιογραφίας στην διαχείρηση ασθενών µε κολπική µαρµαρυγή

Η θέση της διοισοφάγειας ηχωκαρδιογραφίας στην διαχείρηση ασθενών µε κολπική µαρµαρυγή Η θέση της διοισοφάγειας ηχωκαρδιογραφίας στην διαχείρηση ασθενών µε κολπική µαρµαρυγή Χριστόδουλος Ε. Παπαδόπουλος, MD, PhD, FESC Λέκτορας Καρδιολογίας ΑΠΘ ΚΥΡΙΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Διοισοφάγειο έναντι διαθωρακικoύ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝ - ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝ - ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝ - ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 1 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Α.1. Βηματοδότες δύο κοιλοτήτων με προσαρμοζόμενη συχνότητα (DDDR) και με ειδικές θεραπευτικές

Διαβάστε περισσότερα

Άνδρας 52 ετών. Χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες. Ιστορικό HCM χωρίς απόφραξη του χώρου εξόδου της αριστερής κοιλίας. Υπό ατενολόλη των 25mg.

Άνδρας 52 ετών. Χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες. Ιστορικό HCM χωρίς απόφραξη του χώρου εξόδου της αριστερής κοιλίας. Υπό ατενολόλη των 25mg. Άνδρας 52 ετών. Χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες. Ιστορικό HCM χωρίς απόφραξη του χώρου εξόδου της αριστερής κοιλίας. Υπό ατενολόλη των 25mg. Εισήχθη στην καρδιολογική κλινική για διερεύνηση πρόσθιου θωρακικού

Διαβάστε περισσότερα

ARRYTHMIAS UPDATE 2016

ARRYTHMIAS UPDATE 2016 ARRYTHMIAS UPDATE 2016 Ασυμπτωματική εκτακτοσυστολική κοιλιακή αρρυθμία. Πρέπει να θεραπεύεται? ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΟΣ, MD Επιμελητής Α Τμήμα ΗΦΜελετών & Βηματοδότησης ΩΚΚ ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΣΥΣΤΟΛΕΣ Επίπτωση

Διαβάστε περισσότερα