ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ Στη Φυσική εμφανίζονται πολλά μεγέθη, όπως μετατοπίσεις, ταχύτητες, ροπές, δυνάμεις, τα οποία για να προσδιοριστούν πλήρως δεν αρκεί μόνο να είναι γνωστό το μέτρο τους, αλλά πρέπει να είναι γνωστή και η κατεύθυνσή τους, δηλαδή η διεύθυνση και η φορά τους. Τέτοιου είδους μεγέθη χαρακτηρίζονται ως διανυσματικά. Όμως και χωρίς γνώσεις Φυσικής είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι ένας τυχαίος περίπατος πάνω σε ευθεία γραμμή (διεύθυνση) μεταξύ δύο σημείων Α και Β αυτής μπορεί να περιγραφεί με το μήκος του ευθυγράμμου τμήματος ΑΒ (μέτρο) και από τα σημεία εκκίνησης και άφιξης (φορά διαγραφής). Έτσι από μαθηματικής πλευράς τίθεται το πρόβλημα της εισαγωγής ενός συστήματος μαθηματικών αντικειμένων, που θα είναι τα κατάλληλα μοντέλα για τα διανυσματικά μεγέθη που εμφανίζονται στη Φυσική. Το πρόβλημα αυτό οδηγεί κατ αρχήν στη θεώρηση των γεωμετρικών διανυσμάτων και στη συνέχεια στη θεώρηση των αλγεβρικών διανυσμάτων, όπως οι διατεταγμένες τριάδες πραγματικών αριθμών. Όπως ξέρουμε από τη Φυσική, σε κάθε δύο δυνάμεις που εξασκούνται σε ένα σώμα, αντιστοιχίζεται μία δύναμη, η συνισταμένη τους, που επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα με τις δύο προηγούμενες δυνάμεις. Το γεγονός αυτό μας οδηγεί στην εισαγωγή αλγεβρικής δομής στο σύνολο των γεωμετρικών διανυσμάτων, το οποίο γίνεται έτσι διανυσματικός χώρος. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά μαθηματικά προβλήματα που έχουν την ιδιότητα για κάθε δύο λύσεις τους, έστω f και g, η συνάρτηση λ f + μg, λ, μ είναι επίσης λύση. Τέτοια προβλήματα λέγονται γραμμικά και λύνονται συνήθως πολύ πιο εύκολα από τα προβλήματα που δεν έχουν την εν λόγω ιδιότητα. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το ότι πολλά προβλήματα που προκύπτουν από τις διάφορες εφαρμογές είναι γραμμικά, όπως προβλήματα θεωρίας δυναμικού, θερμότητας και ταλαντώσεων μηχανικών συστημάτων μικρού πλάτους, ενώ άλλα προβλήματα θεωρούνται κατά προσέγγιση γραμμικά για να επιλύονται ευκολότερα, όπως στην περίπτωση των ταλαντώσεων του απλού εκκρεμούς. Στα επόμενα θα ασχοληθούμε διεξοδικά με τις παραπάνω έννοιες.

2 76 Κεφάλαιο 4. Διανυσματικός λογισμός 4.1 Ο διανυσματικός χώρος Στα επόμενα θεωρούμε γνωστές τις πρωταρχικές έννοιες της Ευκλείδειας Γεωμετρίας, όπως την έννοια της ευθείας, του επιπέδου, της παραλληλίας, του μήκους ευθυγράμμου τμήματος κ.λ.π. Στο σύνολο E των ευθειών του χώρου θεωρούμε τη σχέση σ : ε σε ε ε ή ε ε. Δ Είναι φανερό ότι η σ είναι σχέση ισοδυναμίας στο σύνολο E και ότι κάθε κλάση ισοδυναμίας του E ως προς τη σχέση σ περιέχει ευθείες που είναι παράλληλες μεταξύ τους. Επιπλέον, όταν δοθεί μία ευθεία ε στο χώρο, τότε η κλάση ισοδυναμίας που περιέχει την ε αποτελείται από την ε και όλες τις ευθείες που είναι παράλληλες προς αυτήν. Κάθε στοιχείο του συνόλου E / σ των κλάσεων ισοδυναμίας λέγεται διεύθυνση ή λέμε ότι ορίζει μία διεύθυνση. Θεωρούμε στη συνέχεια τυχούσα ευθεία x x μιας διεύθυνσης και ένα σταθερό σημείο Ο πάνω σε αυτή. Τότε ορίζονται δύο ημιευθείες Ο x και Ο x που η ένωσή τους είναι η x x. Ορίζουμε τη μία από τις δύο ημιευθείες, έστω την Ο x, ως θετική ή ως ημιευθεία θετικής φοράς, οπότε πλέον η Ο x ορίζεται ως αρνητική ή ως ημιευθεία αρνητικής φοράς. Τότε η ευθεία x x είναι προσανατολισμένη. Αν τώρα θεωρήσουμε σε μία άλλη ευθεία yy της διεύθυνσης που ορίζεται από την ευθεία x x, ένα σταθερό σημείο Ο, τότε οι ημιευθείες που βρίσκονται στο ίδιο ημιεπίπεδο ακμής ΟΟ έχουν την ίδια φορά, δηλαδή στο σχήμα 4.1 η ημιευθεία Ο y έχει την ίδια φορά με την ημιευθεία Ο x και αντίθετη φορά με την ημιευθεία Ο x. Έτσι μία διεύθυνση εφοδιάζεται με την έννοια της φοράς που μπορεί να είναι θετική ή αρνητική. x Ο x B y Ο y A Σχήμα 4.1 Σχήμα 4. Όπως ξέρουμε, για να προσδιορίσουμε την ευθύγραμμη τροχιά ενός υλικού σημείου μεταξύ δύο σημείων Α και Β, θα πρέπει να πούμε από ποιο σημείο ξεκίνησε το υλικό σημείο την κίνησή του και που σταμάτησε, δηλαδή πρέπει να προσδιορίσουμε την αρχή και το τέλος της τροχιάς του. Αυτή ακριβώς η ανάγκη μας υποκινεί στα μαθηματικά να θεωρήσουμε

3 4.1 Ο διανυσματικός χώρος Δ 77 προσανατολισμένα ευθύγραμμα τμήματα, δηλαδή ευθύγραμμα τμήματα στα οποία έχουμε ορίσει την αρχή και το τέλος τους. Κάθε προσανατολισμένο ευθύγραμμο τμήμα λέγεται διάνυσμα. Ένα διάνυσμα με αρχή Α και τέλος (πέρας) Β, συμβολίζεται με ( Α, Β ) ή ΑΒ και γεωμετρικά παριστάνεται με το ευθύγραμμο τμήμα ΑΒ με ένα βέλος στο τέλος του Β. Στα επόμενα θα χρησιμοποιούμε το συμβολισμό ΑΒ. Η ευθεία που ορίζεται από τα άκρα του διανύσματος ΑΒ ονομάζεται φορέας ή στήριγμα του διανύσματος αυτού, ενώ η διεύθυνση που ορίζεται από το φορέα του ΑΒ λέγεται και διεύθυνση του ΑΒ. Το μήκος του ευθύγραμμου τμήματος ΑΒ, ως προς κάποια μονάδα μετρησης, λέγεται μέτρο του διανύσματος ΑΒ και συμβολίζεται με ΑΒ ή ΑΒ και είναι μη αρνητικός πραγματικός αριθμός. Επιπλέον σε κάθε διάνυσμα ΑΒ αντιστοιχίζεται η φορά του που είναι μία από τις δύο που ορίζονται στη διεύθυνσή του. Συγκεκριμένα, αν προσανατολίσουμε το φορέα του ΑΒ θεωρώντας Ο Α (δες σχήμα 4.) και Β Ο x, όπου Ο x είναι η ημιευθεία θετικής φοράς, τότε το διάνυσμα ΑΒ έχει τη θετική φορά, ενώ, αν Β Ο x, τότε το ΑΒ έχει την αρνητική φορά. x O=A B x Σχήμα 4. Το διάνυσμα ΑΑ με κοιν ή αρχή και τέλος, λέγεται μηδενικό διάνυσμα, και συμβολίζεται με το 0. Επειδή από το σημείο Α δεν ορίζεται μοναδική ευθεία, αλλά διέρχονται άπειρες ευθείες, μπορούμε συμβατικά να θεωρήσουμε ότι το μηδενικό διάνυσμα έχει οποιαδήποτε διεύθυνση, ενώ αυστηρά από μαθηματικής πλευράς το μηδενικό διάνυ σμα στερείται διεύ- θυνσης. Επιπλέον το 0 έχει μέτρο 0. Από τα προηγούμενα, είναι φανερό ότι σε κάθε διάνυσμα ΑΒ 0 αντιστοιχίζουμε το μέτρο, τη διεύθυνση και τη φορά του, τα οποία λέμε στοιχεία του. Αντίστροφα, μία διεύθυνσ η, μία φορά πάνω σε αυτήν, ένας μη αρνητικό ς αριθμός και ένα σημείο Α του χώρου, ορίζουν ένα ακριβώς διάνυσμα ΑΒ με τα παραπάνω στοιχεία. Είναι ακόμα φανερό ότι υπάρχουν διανύσματα με το ίδιο μέτρο, την ίδια διεύθυνση και φορά, αλλά με διαφορετική αρχή (σημείο εφαρμογής). Τέτοια διανύσματα, όταν εκπροσωπούν δυνάμεις στη Φυσική, σε πολλές περιπτώσεις επιφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα ανεξάρτητα από το σημείο εφαρμογής τους. Είναι λοιπόν λογικό να θεωρήσουμε τέτοια διανύσματα ως ισοδύναμα και να τα αποδεσμεύσουμε από το σημείο εφαρμογής τους. Έτσι ορίζουμε στο σύνολο των διανυσμάτων του χώρου μία σχέση ισότητας ως εξής:

4 78 Κεφάλαιο 4. Διανυσματικός λογισμός Ορισμός Δύο διανύσματα ΑΒ και ΓΔ είναι ίσα, αν, και μόνον αν, έχουν την ίδια διεύθυνση και φορά και ίσα μέτρα. Η σχέση της ισότητας στο σύνολο των διανυσμάτων του χώρου είναι σχέση ισοδυναμίας. Επομένως το σύνολο των διανυσμάτων του χώρου ως προς τη σχέση της ισότητας χωρίζεται σε κλάσεις ισοδυναμίας που αποτελούνται από ίσα διανύσματα. Κάθε κλάση ισοδυναμίας λέγεται ελεύθερο διάνυσμα και εκπροσωπείται από οποιοδήποτε από τα ίσα διανύσματα που περι- Το σύνολο των ελεύθερων διανυσμάτων του χώρου συμβολίζεται με το έχει. Δ. Στο σύνολο Δ είναι δυνατόν να ορίσουμε πράξεις έτσι ώστε αυτό να αποκτήσει μία αλγεβρική δομή. Έτσι ορίζουμε μία εσωτερική πράξη, την πρόσθεση, ως εξής: +: Δ Δ Δ,( α, β) α+ β, (1) ό που α+ β = ΑΓ, αν είναι α = ΑΒ και β = ΒΓ. Με όσα ξέρουμε από την Ευκλείδεια Γεωμετρία, μπορούμε εύκολα να αποδείξουμε ότι το αποτέλεσμα της πρόσθεσης είναι ανεξάρτητο από την εκλογή των αντι- προσώπων των ελεύθερων διανυσμάτων α και β, οπότε η πράξη της πρόσθεσης στο σύνολο Δ είναι καλά ορισμένη. Α α α+β Β β Γ Οι βασικές ιδιότητες που ικανοποιεί η πράξη της πρόσθεσης απορρέουν εύκολα από τον ορισμό και είναι οι εξής: Σχήμα 4.4 (i) α+ β = β+ α, για κάθε αβ, Δ, ( αντιμεταθετική ιδιότητα), (ii) (α + β)+γ = α +(β + γ), για κάθε α,β, γ Δ, (προσεταιριστική ιδιότητα), (iii) α +0=α, για κ άθε α Δ, (ύπαρξη ουδέτερου στοιχεί ου), (iv) για κάθε α Δ υπάρχει x Δ, που συμβολίζεται με α, τέτοιο ώστε : α +x=0, ( ύπαρξη αντίθετου στοιχείου του α ). Τα διανύσματα α και -α έχουν ίσα μέτρα και ίδια διεύθυνση, αλλά αντίθετη φο ρά. Αν ένας αντιπρόσωπος του α είναι ΑΒ, τότε ένας αντιπρό- το διάνυσμα ΒΑ, αφού ΑΒ + ΒΑ = ΑΑ =0. σωπος του -α είναι Το σύνολο Δ εφοδιασμένο με την πράξη της πρόσθεσης γίνεται αβελιανή ομάδα.

5 4.1 Ο διανυσματικός χώρος Δ 79 Το σύνολο Δ εφοδιάζεται και με μία εξωτερική πράξη με σύνολο συντελεστών το, η οποία ονομάζεται βαθμωτός πολλαπλασιασμός, ως εξής: : Δ Δ, ( λ, α) λ α ή λα, () όπου το ελεύθερο διάνυσμα λ α ή απλά λα ορίζεται από τα στοιχεία : 1. έχει τη διεύθυνση του α,. έχει ίδια (αντίστ. αντίθετη) φορά με το α, αν λ > 0, (αντίστ. λ < 0 ),. έχει μέτρο λ α = λ α. α λα, λ<0 λα, λ>0 Σχήμα 4.5 Με βάση τους ορισμούς των πράξεων (1) και () και αυτά που ξέρουμε από την Ευκλείδεια Γεωμετρία, αποδεικνύονται οι ακόλουθες ιδιότητες: (v) (vi) (vii) ( λ + μ) α = λα+ μα, για κάθε λ, μ και α Δ, επιμεριστική ιδιότητα ως προς τη βαθ μωτή πρόσθεση, λ( α+ β) = λα+ λβ, για κάθε λ και αβ, Δ, επιμεριστική ιδιότητα ως προς τη διανυσματική πρόσθεση, ( λμ) α = λ( μα), για κάθε λ, μ και α Δ, (viii) 1 α = α, για κάθε α Δ. Έτσι μέχρι τώρα έχουμε εφοδιάσει το σύνολο Δ με την εσωτερική πράξη της πρόσθεσης και την εξωτερική του βαθμωτού πολλαπλασιασμού που ικανοποιούν τις ιδιότητες (i)-(viii). Λέμε ότι το σύνολο Δ είναι εφοδιασμέ- νο με τη δομή διανυσματικο ύ χώρου ή ότι ο Δ είναι ένας διανυσματι- κός χώρος πάνω στο σώμα των πραγματικών αριθμών. Στα επόμενα θα δούμε ότι είναι δυνατόν να εφοδιάσουμε με τη δομή διανυσματικού χώρου και άλλα σύνολα, όπως το σύνολο των διατεταγμένων τριάδων = {( x, y, z): x, y, z }, κατά φυσικό τρόπο μέσω μι ας αμφιμονοσήμαντης απεικόνισης που θα ορί- σουμε μεταξύ των συνόλων Δ και. Διανύσματα που έχουν την ίδια διεύθυνση λέγονται συγγραμμικά.

6 80 Κεφάλαιο 4. Διανυσματικός λογισμός Αν αβ, είναι δύο συγγραμμικά διανύσματα με β 0, τότε υπάρχει λ τέτοιος ώστε να ισχύει α = λβ. Αντίστροφα, από τον ορισμό του βαθμωτού πολλαπλασιασμού και την ισότητα α = λβ, β 0, έπεται, ότι τα διανύσματα α και β έχουν την ίδια διεύθυνση, δηλαδή είναι συγγραμμικά. Δύο διανύσματα α,β που είναι συγγραμμικά και έχουν: την ίδια φορά λέγονται ομόρροπα και γράφουμε α β, αντίθετη φορά λέγονται αντίρροπα και γράφουμε α β. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ορισμό του βαθμωτού πολλαπλασιασμού, ισχύουν και τα εξής: λ α = 0 και λ 0 α = 0 λ α = 0 και α 0 λ = 0. Η γωνία δύο διανυσμάτων Ορισμός 4.1. Θεωρούμε τα μη μηδενικά διανύσματα α, β του Δ. Με αρχή τυχόν σημείο Ο του χώρου γράφουμε ημιευθείες Ο x και Ο y, έτσι ώστε Οx α και Οy β. Ορίζουμε ως γωνία κυρτή γωνία των ημιευθειών Ο x και ( αβ, ) των διανυσμάτων α, β, την Ο y, δηλαδή έχουμε: ( αβ, ): = x Οy Σύμφωνα με τον ορισμό έχουμε: ( α,β ) = ( β,α) 0 ( α,β ) π ( α,β )= 0 α β ( α,β ) = π α β. β Ο α y Σχήμα 4.6 x Παρατηρήσεις (α) Στον ορισμό της γωνίας δύο διανυσμάτων δεν υπάρχει η έννοια της φοράς διαγραφής, η οποία υπάρχει στον ορισμό της γωνίας στο επίπεδο και συγκεκριμένα στον τριγωνομετρικό κύκλο, όπου έχει οριστεί ένας φυσικός προσανατολισμός (θετική και αρνητική φορά διαγραφής). Εκεί γίνεται σιωπηρά η υπόθεση ότι έχουμε επιλέξει να παρατηρούμε τη φορά διαγραφής μιας γωνίας πάντοτε ευρισκόμε- α Ο Σχήμα 4.7 β

7 4. Συντεταγμένες σημείου και διανύσματος 81 νοι σε ένα συγκεκριμένο ημίχωρο από τους δύο που ορίζει ένα επίπεδο στο χώρο. (β) Στη περίπτωση που έχουμε ένα επίπεδο στο χώρο (σχήμα 4.7) ο προσανατολισμός της γωνίας α,β εξαρτάται από τον ημίχωρο στον οποίο βρίσκεται ( ) αυτός που παρατηρεί την περιστροφή του διανύσματος α γύρω από το Ο, για να συμπέσει με το β, διαγράφοντας τη γωνία τους. Έτσι ο ορισμός της γωνίας δύο διανυσμάτων στο χώρο θα έπρεπε να συνοδεύεται με προσδιορισμό του ημίχωρου που βρίσκεται αυτός που παρατηρεί τη φορά διαγραφής της γωνίας. Δεξιόστροφο και αριστερόστροφο σύστημα Ορισμός 4.1. Θεωρούμε διανύσματα ijk,, με κοινή αρχή Ο. (α) Η διατεταγμένη τριάδα ( i, j,k ) ορίζει δεξιόστροφο σύστημα, αν η φορά του διανύσματος k συμπίπτει με τη φορά κίνησης ενός δεξιόστροφου κοχλία (βίδας), όταν αυτός στρέφεται κατά τη φορά που πρέπει να στραφεί το διάνυσμα i για να συμπέσει με το διάνυσμα j, διαγράφοντας την γωνία τους ( i, j ). (β) Αν η διατεταγμένη τριάδα ( i, j,k ) δεν ορίζει δεξιόστροφο σύστημα, τότε λέμε ότι ορίζει αριστερόστροφο σύστημα. Η έννοια του δεξιόστροφου συστήματος μπορεί να γενικευθεί ως εξής: Το σύστημα ( i, j,k ) είναι δεξιόστροφο (αντίστοιχα, αριστερόστροφο), αν η γωνία ( i, j ) είναι θετική (αντίστοιχα, αρνητική) ως προς παρατηρητή που βρίσκεται στον ημίχωρο που βρίσκεται το διάνυσμα k, αν αυτό έχει αρχή Ο. Παρατήρηση. Αν το σύστημα ( i, j,k ) είναι δεξιόστροφο, τότε και τα συστήματα ( j,k,i ) και ( k, i, j ) είναι δεξιόστροφα, ενώ τα συστήματα( i,k, j)(, k, j,i ) και ( j,i,k ) είναι αριστερόστροφα. 4. Συντεταγμένες σημείου και διανύσματος (α) Η έννοια του άξονα Ορισμός 4..1 Μία προσανατολισμένη ευθεία x Ox, με αρχή Ο, στην οποία έχουμε ορίσει ένα σημείο Ι της θετικής ημιευθείας Ο x, έτσι ώστε το μέτρο του διανύσματος ΟΙ =i να ισούται με τη μονάδα μετρήσεως μηκών, λέγεται άξονας. Το διάνυσμα ΟΙ είναι η διανυσματική μονάδα ή το μοναδιαίο διάνυσμα της διεύθυνσης που ορίζει ο άξονας x Ox.

8 8 Κεφάλαιο 4. Διανυσματικός λογισμός O Ι x x Σχήμα 4. 8 Σε κάθε σημείο Α του άξονα x Ox αντιστοιχίζουμε έναν πραγματικό αριθμό x Α, που λέγεται τετμημένη του σημείου Α, ως εξής: Επειδή τα διανύσματα ΟΑ και ΟΙ =i είναι συγγραμμικά, θα υπάρχει μοναδικός πραγματικός αριθμός x Α τέτοιος ώστε ΟΑ = x Α i. Τον πραγματικό αριθμό x Α ονομάζουμε τετμημένη του σημείου Α. Είναι φανερό ότι τα σημεία του θετικού ημιάξονα Ο x έχουν μη αρνητική τετμημένη, ενώ τα σημεία του αρνητικού ημιάξονα έχουν μη θετική τετμημένη. Η τετμημένη της αρχής Ο είναι ο αριθμός 0. Επίσης δεχόμαστε αξιωματικά ότι για κάθε πραγματικό αριθμό x Α υπάρχει σημείο του άξονα x Ox, του οποίου η τετμημένη είναι x Α. Έτσι η απεικόνιση φ1: x Οx, Α φ1( Α ): = xα, όπου x Α η τετμημένη του σημείου Α, είναι αμφιμονοσήμαντη και επί του. Σε κάθε διάνυσμα ΑΒ με φορέα τον άξονα x Ox αντιστοιχίζουμε ακριβώς έναν πραγματικό αριθμό, που συμβολίζεται με ΑΒ και λέγεται αλγεβρική τιμή του διανύσματος ΑΒ, μέσω της ισότητας ΑΒ = ΑΒ i. Σχετικά με την αλγεβρική τιμή διανύσματος πάνω σε άξονα, ισχύει το θεώρημα που ακολουθεί. Θεώρημα 4..1 (i) Για κάθε σημείο του άξονα x Ox, η αλγεβρική τιμή του διανύσματος ΟΑ ισούται με την τετμημένη x Α του σημείου Α, δηλαδή ΟΑ = (ii) Για κάθε διάνυσμα ΑΒ με φορέα τον άξονα x Α x Ox η αλγεβρική τιμή του ισούται με τη διαφορά της τετμημένης x Β του τέλους του Β μείον την τετμημένη x Α της αρχής του Α, είναι δηλαδή ΑΒ = x x. Απόδειξη (i) Σύμφωνα με τον ορισμό της τετμημένης του σημείου Α θα Β Α

9 4. Συντεταγμένες σημείου και διανύσματος 8 έχουμε ΟΑ = xα i =ΟΑ i, οπότε ( x Α ) ΟΑ i=0 ΟΑ = x Α. ΑΒ ΟΒ ΟΑ i i = i, οπότε ΑΒ = x -x. (ii) Έχουμε = = x x ( x x ) Β Α Β Α (β) Συντεταγμένες σημείου και διανύσματος στο επίπεδο Σε κάθε σημείο ενός επιπέδου Π αντιστοιχίζουμε ένα διατεταγμένο ζεύγος πραγματικών αριθμών (, ) = ( xy, ): xy,, ως εξής: x y, όπου { } Ορισμός 4.. Ένα ορθοκανονικό ή καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων xy Ο,, ij στο επίπεδο Π, είναι δύο άξονες x x και yy τέτοιοι Ο ή ( ) ώστε: έχουν κοινή αρχή Ο, είναι μεταξύ τους κάθετοι και έχουν αντίστοιχα μοναδιαία διανύσματα i και j ισομήκη. Β Α Έστω Ρ τυχόν σημείο του επιπέδου Π. Προβάλλουμε το σημείο Ρ στους άξονες x x και yy. Έστω ΑΒ, οι προβολές του Ρ πάνω στον άξονα x x και yy, αντίστοιχα. Αν είναι ΟΑ = xi και ΟΒ = y j, τότε τους αριθμούς x = ΟΑ και y =ΟΒ τους ονομάζουμε συντεταγμένες του σημείου Ρ. Ο αριθμός x είναι η τετμημένη του σημείου Ρ, ενώ ο αριθμός y είναι η τεταγμένη του Ρ. Γράφουμε Ρ ( x, y). Επιπλέον, η απεικόνιση x y Β j i Σχήμα 4.9 Ρ Α x φ ( x y) φ : Π, Ρ ( Ρ ): =,, (1) όπου x και y είναι οι συντεταγμένες του σημείου Ρ ως προς το ορθοκανονικό σύστημα αναφοράς ( Ο,, ij ) είναι αμφιμονοσήμαντη και επί του. Στο τυχόν σημείο Ρ του επιπέδου αντιστοιχίζουμε το διάνυσμα θέσης του ΟΡ. Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουμε ΟΡ = ΟΑ + ΟΒ = xi+ yj. ()

10 84 Κεφάλαιο 4. Διανυσματικός λογισμός Τους αριθμούς x και y τους ονομάζουμε συντεταγμένες του διανύσματος ΟΡ. Ο αριθμός x είναι η τετμημένη, ενώ ο αριθμός y είναι η τεταγμένη του ΟΡ. Γράφουμε ΟΡ = ( x, y), δηλαδή οι συντεταγμένες του διανύσματος θέσης ΟΡ του σημείου Ρ ταυτίζονται με τις συντεταγμένες του Ο,, ij. σημείου Ρ ως προς το ορθοκανονικό σύστημα συντεταγμένων ( ) Η σχέση () εκφράζει κατά μοναδικό τρόπο το διάνυσμα ΟΡ ως γραμμικό συνδυασμό των διανυσμάτων i και j. Πράγματι, αν υποθέσουμε ότι ισχύει και η ισότητα ΟΡ = x i+ y j (), τότε από την ισότητα xi+ yj= x i+ y j λαμβάνουμε με ( x, y ) ( x, y) y y x x i = j, αν x x ή j=, αν y y x x y i, y δηλαδή τα διανύσματα i και j είναι συγγραμμικά, (άτοπο). Ονομάζουμε Δ το σύνολο των ελεύθερων διανυσμάτων του επιπέδου Π x, y Β x, y. Τότε Έστω ΑΒ τυχόν διάνυσμα του επιπέδου με Α ( Α Α ) και ( Β Β ) = x + y ( x + y ) = ( x x ) + ( y y ) ΑΒ = ΟΒ - ΟΑ Βi Βj Αi Αj Β Α i Β Α j, οπότε στο διάνυσμα ΑΒ αντιστοιχίζουμε τις συντεταγμένες x x, y y και γράφουμε ΑΒ = x x, y y. ( ) Β Α Β Α Με τα παραπάνω έχουμε αποδείξει το θεώρημα που ακολουθεί: Β Α Β Α Θεώρημα 4.. Έστω επίπεδο Π και ορθοκανονικό σύστημα συντεταγμέ- Ο,, ij του επιπέδου Π. Τότε ισχύουν: νων ( ) (α) Σε κάθε σημείο Ρ του επιπέδου Π αντιστοιχίζεται μοναδικό ζεύγος πραγματικών αριθμών x (τετμημένη) και y (τεταγμένη), ώστε να ισχύει: ΟΡ = xi+ yj. (β) Το διάνυσμα ΑΒ του επιπέδου Π με Α ( x, y ) και Β( x, y ) ως γραμμικός συνδυασμός των μοναδιαίων διανυσμάτων i και j ως οπότε έχει συντεταγμένες x δηλαδή είναι ( x x ) + ( y y ) ΑΒ = i j, Β Α Α Β Α Β Α Β Β γράφεται x (τετμημένη) και y y (τεταγμένη), Α ( x x, y y ) ΑΒ =. Β Α Β Α Β Α

11 4. Συντεταγμένες σημείου και διανύσματος 85 Ερχόμαστε τώρα στις πράξεις που έχουμε ορίσει στο σύνολο των ελεύθερων διανυσμάτων του χώρου περιοριζόμενοι μόνο σε διανύσματα του επιπέδου Π, δηλαδή σε ελεύθερα διανύσματα του συνόλου Δ. Αν θεωρήσουμε τα διανύσματα α = ( x1, y1), β = ( x, y) και λ, τότε είναι εύκολο να διαπιστώσουμε γεωμετρικά και αλγεβρικά ότι το διάνυσμα x + x, y + y, ενώ το διάνυσμα λα έχει συντε- α + β έχει συντεταγμένες ( 1 1 ) ταγμένες ( λx1, λ y1). Πράγματι, έχουμε + = ( x1 + y1 ) + ( x + y ) = ( x1+ x) + ( y1+ y) λα = λ( x i+ y j) = λxi+ λy j, α β i j i j i j οπότε είναι φυσικό να ορίσουμε αντίστοιχες πράξεις στο σύνολο των ισοτήτων: ( x1, y1) ( x, y) : ( x1 x, y1 y) λ ( x, y ): = ( λx, λy ). + = + +, μέσω Αποδεικνύεται ότι και το σύνολο εφοδιασμένο με τις δύο αυτές πράξεις είναι διανυσματικός χώρος πάνω στο. (γ) Συντεταγμένες σημείου και διανύσματος στο χώρο. Στη συνέχεια θα δούμε πως σε κάθε σημείο του χώρου αλλά και σε κάθε διάνυσμα του χώρου αντιστοιχίζουμε την διατεταγμένη τριάδα των συντεταγμένων του. Για το σκοπό αυτό θεωρούμε πρώτα ένα κατάλληλο σύστημα αναφοράς. Ορισμός 4.. Καρτεσιανό ή ορθοκανονικό σύστημα συντεταγμένων (αναφοράς) xyz Ο, i, j,k στο χώρο είναι τρεις άξονες x xyy, και zz Ο ή ( ) τέτοιοι ώστε: έχουν κοινή αρχή Ο, ανά δύο είναι μεταξύ τους κάθετοι, έχουν αντίστοιχα μοναδιαία διανύσματα i, j και k ισομήκη και η τριάδα ( i, j,k) των μοναδιαίων διανυσμάτων ορίζει δεξιόστροφο σύστημα. Έστω Ρ τυχόν σημείο του χώρου, τον οποίο θεωρούμε εφοδιασμένο με ένα ορθοκανονικό σύστημα αναφοράς ( Ο, i, j,k ). Έστω Q η ορθή προβολή του σημείου Ρ στο επίπεδο xο y και Α, Β, Γ οι ορθές προβολές του Q πάνω στους άξονες x x, yy, zz, αντίστοιχα. Αν είναι ΟΑ = xi, ΟΒ = yj και ΟΓ = zk, τότε

12 86 Κεφάλαιο 4. Διανυσματικός λογισμός ΟΡ = ΟΑ + ΟΒ + ΟΓ = xi+ yj+ zk. Στο σημείο Ρ αντιστοιχίζουμε τη διατεταγμένη τριάδα ( x, yz, ) των συντεταγμένων του, οι οποίες κατά σει- Γ Ρ ρά ονομάζονται τετμημένη, τεταγμένη και κατηγμένη. Γράφουμε το k σημείο Ρ ως Ρ ( x, yz, ). Β O j Επίσης, αντιστοιχίζουμε στο διάνυσμα θέσης του σημείου Ρ την ίδια y i τριάδα συντεταγμένων και γράφουμε ΟΡ = ( x, yz, ). A Q Στη συνέχεια, για το τυχόν διάνυσμα α Δ, θεωρούμε ένα διάνυσμα Σχήμα x ίσο του με αρχή Ο, έστω το ΟΡ = α. Αν είναι ΟΡ = ( x, yz, ), τότε αντιστοιχίζουμε στο α τις συντεταγμένες του διανύσματος ΟΡ και έχουμε α = ΟΡ = xi+ yj+ zk x, y, z. ( ) Επιπλέον, χρησιμοποιώντας το Πυθαγόρειο θεώρημα, λαμβάνουμε α = ΟΡ = ΟQ + QP = x + y + z. Επίσης, για το διάνυσμα ΑΒ με άκρα Α ( x, y, z ) και ( x, y, z ) έχουμε οπότε θα είναι Α Α Α ( x x ) ( y y ) ( z z ) Β Α Β Α Β Α Β, Β Β Β ΑΒ = ΟΒ - ΟΑ = i+ j+ k, ( x x ) ( y y ) ( z z ) AB = + +. Β Α Β Α Β Α Επομένως, όπως και στην περίπτωση του θεώρημα που ακολουθεί:, τότε το διά- Θεώρημα 4.. Αν είναι Α ( xα, yα, zα) και Β ( xβ, yβ, zβ) νυσμα ΑΒ έχει συντεταγμένες ( xβ xα, yβ yα, zβ zα) ΑΒ = ( x x, y y, z z ). Επιπλέον ισχύει: Δ, έχουμε αποδείξει το, δηλαδή είναι Β Α Β Α Β Α ( x x ) ( y y ) ( z z ) AB = + +. Β Α Β Α Β Α z

13 4. Το εσωτερικό γινόμενο διανυσμάτων 87 Εργαζόμενοι όπως και στη περίπτωση του θεώρημα που ακολουθεί: Θεώρημα 4..4 Αν α = ( x, y, z ), = ( x, y, z ) είναι: Δ, εύκολα αποδεικνύουμε το β και λ, τότε θα ( x1 x, y1 y, z1 z) α = ( x, y, z ). α + β = + + +, λ λ λ λ (δ) Διαίρεση ευθυγράμμου τμήματος σε λόγο λ Θεωρούμε ευθύγραμμο τμήμα 1 και ( x, y, z ) Ρ Ρ με διαφορετικά άκρα Ρ ( x, y, z ) Ρ και σημείο Ρ τέτοιο ώστε ΡΡ= λρρ. Τότε λέμε ότι το 1 σημείο Ρ διαιρεί το τμήμα ΡΡ 1 σε λόγο λ. Κατ αρχήν παρατηρούμε ότι πρέπει να είναι λ 1, αφού, αν ήταν λ = 1, θα είχαμε ΡΡ 1 = ΡΡ 1 + ΡΡ = 0, (άτοπο). r = x, yz, το διάνυσμα θέσης του σημείου Ρ και = x, y, z, Έστω ( ) r = (,, ) r ( ) x y z τα διανύσματα θέσης των σημείων Ρ και 1 Ρ, αντίστοιχα. Τότε έχουμε r1 + λr ΡΡ 1 = λρρ r r1 = λ ( r r) r =, 1+ λ αφού είναι λ Το εσωτερικό γινόμενο διανυσμάτων Ορισμός 4..1 Στο σύνολο Δ ορίζουμε μία απεικόνιση που ονομάζεται εσωτερικό γινόμενο και είναι της μορφής : Δ Δ,(,b) b, όπου ο πραγματικός αριθμός b ορίζεται από τη σχέση bcos ( b, ), αν b, 0 b =. 0, αν = 0 ή b = 0 Άμεση συνέπεια του ορισμού του εσωτερικού γινομένου είναι οι ακόλουθες ιδιότητες: (i) b = b, για κάθε b, Δ, (ii) ( λ) b = ( λb) = λ( b), για κάθε λ,, b Δ,

14 88 Κεφάλαιο 4. Διανυσματικός λογισμός ( ) (iii) b = 0 = 0 ή b = 0 ή π b, = (δηλαδή είναι (iv) := =. (v) Αν (vi),b 0, τότε cos(,b) = b b. i = j = k = 1, i j= 0, j k = 0, k i = 0. (vii) Αν θεωρήσουμε τα μη μηδενικά διανύσματα = ( α1 α α) = ( β, β, β ) 1 b),,,, b ως προς το ορθοκανονικό σύστημα αναφοράς Ο xyz και γράψουμε τους αντιπροσώπους τους ΟΑ = και ΟΒ = b, τότε εφαρμόζοντας το νόμο των συνημιτόνων στο τρίγωνο ΟΑΒ λαμβάνουμε: ΑΒ = ΟΑ + ΟΒ ΟΑ ΟΒ cos( b, ) ( β1 α1) ( β α) ( β α) ( b) + + = α + α + α + β + β + β 1 1 b = α β + α β + α β. 1 1 Έτσι έχουμε καταλήξει σε μία αλγεβρική έκφραση του εσωτερικού γινομένου δύο διανυσμάτων, δηλαδή στον προσδιορισμό του μέσω των συντεταγμένων των δύο διανυσμάτων ως εξής: b = α β + α β + α β. 1 1 Χρησιμοποιώντας την αλγεβρική έκφραση του εσωτερικού γινομένου, εύκολα αποδεικνύουμε, για κάθε,b,c Δ, ότι: (viii) ( b+c) = b+ c, (επιμεριστική ιδιότητα). (ix) Θεωρούμε δύο μη μηδενικά διανύσματα,b Δ και αντιπροσώπους αυτών ΟΑ = και ΟΒ = b. Αναλύουμε το διάνυσμα b σε δύο συνιστώσες ΟΚ και ΟΛ, δηλαδή έχουμε b = ΟΚ + ΟΛ. (1) Ονομάζουμε προβολή του διανύσματος b πάνω στο διάνυσμα, το διάνυσμα ΟΚ και γράφουμε pr b : = ΟΚ. Από τη σχέση (1) λαμβάνουμε b = ΟΚ + ΟΛ b = pr b, αφού είναι ΟΛ. b Λ Ο Κ Σχήμα 4.11

15 4. Το εσωτερικό γινόμενο διανυσμάτων 89 Άρα έχουμε αποδείξει την ιδιότητα b = pr b. () Μπορούμε ακόμη να εκφράσουμε το διάνυσμα pr b : = ΟΚ σε συνάρτηση των διανυσμάτων και b. Επειδή είναι pr b : = ΟΚ = λ, λ, μέσω της () λαμβάνουμε b = λ b = λ λ = b, οπότε έχουμε: Εφαρμογές pr = b b b και ΟΛ = b. 1. Σε κάθε τρίγωνο ΑΒΓ με ΒΓ = α, ΓΑ = β, ΑΒ = γ, να αποδείξετε ότι: α = β + γ βγ cosα (Νόμος των συνημιτόνων). Απόδειξη. Θεωρούμε τρίγωνο ΑΒΓ και ορίζουμε τα διανύσματα ΒΓ =, ΑΓ = b, ΑΒ = c. Τότε έχουμε ΒΓ = = α, ΑΓ = b = β και ΑΒ = c = γ. Επιπλέον ισχύει ότι: +c=b =b-c, οπότε έχουμε = ( b-c) = b + c b c ( ) = b + c b c cos( b, c ) α = β + γ βγ cosα. Στην περίπτωση που το τρίγωνο ΑΒΓ είναι ορθογώνιο με Α= ˆ 90, τότε καταλήγουμε στη σχέση: α = β + γ (Πυθαγόρειο θεώρημα).. Σε κάθε τρίγωνο ΑΒΓ με ΒΓ = α, ΓΑ = β, ΑΒ = γ, να αποδείξετε ότι (i) (ii) α β + γ = μα +, ( πρώτο θεώρημα διαμέσων), Σχήμα 4.1 β γ = α ΜΔ, (δεύτερο θεώρημα διαμέσων), όπου μ α είναι η διάμεσος ΑΜ του τριγώνου ΑΒΓ και ΜΔ είναι η προβολή της πάνω στην ΒΓ. Β c Α b Γ

16 90 Κεφάλαιο 4. Διανυσματικός λογισμός Απόδειξη. Θεωρούμε τρίγωνο ΑΒΓ και ορίζουμε τα διανύσματα ΒΓ =, ΑΓ = b, ΑΒ = c και ΑΜ = μ α. Τότε είναι ΒΓ = = α, ΑΓ = b = β, ΑΒ = c =γ και ΑΜ = μ α = μα. Επίσης, ισχύουν οι ισότητες =b-c, 1 1 b = μα + και c = μα, οπότε θα έχουμε: Α 1 1 (i) b + c = μα + + μα 1 b + c = μα + Β Γ Δ Μ 1 β + γ = μα + α. Σχήμα (ii) b c = μα + μα b c = ( μα ) ( pr ) β γ = μ = ± ΔΜ β γ = ΔΜ, όπου Δ είναι η προβολή της κορυφής Α πάνω στην ΒΓ. 4.4 Εξωτερικό γινόμενο διανυσμάτων Ορισμός Στο σύνολο Δ θεωρούμε μία εσωτερική πράξη που ονομάζεται εξωτερικό γινόμενο και είναι της μορφής : Δ Δ Δ, (,b) b, όπου το διάνυσμα bέχει: bsin( b, ), αν b, 0, μέτρο b = 0, αν =0ή b= 0, διεύθυνση κάθετη στο επίπεδο των και b,,b,c να φορά τέτοια ώστε το σύστημα των διανυσμάτων{ } είναι δεξιόστροφο. Το διάνυσμα b ονομάζεται εξωτερικό γινόμενο των διανυσμάτων και b. Από τον ορισμό του εξωτερικού γινομένου δύο διανυσμάτων, εύκολα προκύπτει η γεωμετρική του σημασία, αφού έχουμε (σχήμα 4.15 ) Ε ( b, ): = ( ΟΑΔΒ ) = ( ΑΔ)( ΟΖ ) = bsin( b, ) = b, δηλαδή έχουμε αποδείξει ότι :

17 4.4 Το εξωτερικό γινόμενο διανυσμάτων 91 b b Α O Ζ Δ b B Σχήμα Σχήμα Το μέτρο του εξωτερικού γινομένου δύο μη μηδενικών διανυσμάτων,b ισούται με το εμβαδόν Ε( b, ) του παραλληλογράμμου που ορίζεται από τα διανύσματα αυτά, δηλαδή Ε ( b, ) = b Από τον ορισμό του εξωτερικού γινομένου δύο διανυσμάτων, εύκολα προκύπτουν οι ακόλουθες ιδιότητες: (i) b = ( b ), για κάθε,b Δ, (ii) ( λ) b = ( λb) = λ( b), για κάθε,b Δ, λ, (iii) b = 0 = 0 ή b =0 ή b, (iv) i j= k, j k = i, k i = j, (v) ( b+ c) = b+ c, για κάθε,b,c Δ (επιμεριστική ιδιότητα). Η αλγεβρική έκφραση του εξωτερικού γινομένου ( ) και ( ) 1 Η αλγεβρική έκφραση του εξωτερικού γινομένου των διανυσμάτων = α, α, α b = β, β, β δίνεται μέσω μιας συμβολικής ορίζουσας ως εξής: 1 i j k b = α α α. 1 β β β 1 Πράγματι, έχουμε

18 9 Κεφάλαιο 4. Διανυσματικός λογισμός ( α1 α α ) ( β1 β β ) ( αβ αβ) ( αβ αβ) ( αβ αβ) b = i+ j+ k i+ j+ k = i+ 1 1 j+ 1 1 k i j k b = α1 α α. β β β 1 Παράδειγμα 1. Να αποδείξετε την ταυτότητα: Απόδειξη. ( ) = ( ) b b b. ( ) ( ) = b sin,b = b b cos (,b) = b ( b) b. Παράδειγμα. Σε κάθε τρίγωνο ΑΒΓ με α = ΒΓ, β = ΓΑ, γ = ΑΒ, να αποδείξετε ότι α β γ = =, (νόμος των ημιτόνων). sin Α sin Β sin Γ Απόδειξη. Θεωρούμε τρίγωνο ΑΒΓ και θέτουμε ΒΓ =, ΓΑ = b, ΑΒ = c, οπότε θα έχουμε ( b,c), ( c,), (,b ) Α= π Β= π Γ= π και + b+ c = 0. Επομένως μπορούμε να έχουμε ( ) ( ) + b+ c = 0 b = b c = c b + b+ c = 0 ( ) ( ) ( ) bsin b, = bcsin b,c = csin c, αβsin Γ = βγ sin Α = γαsin Β Β c Α Σχήμα 4.16 α β γ = = sin Α sin Β sin Γ. b Γ Παράδειγμα. Αν,b 0 και υπάρχει λ τέτοιο ώστε + λb = e, όπου e μοναδιαίο διάνυσμα, να αποδείξετε ότι το εμβαδόν του παραλληλογράμμου που ορίζεται από τα,b, είναι μικρότερο ή ίσο με b.

19 4.5 Τα τριπλά γινόμενα διανυσμάτων 9 Απόδειξη (1 ος τρόπος). Αρκεί να αποδείξουμε ότι: b b. Πράγματι, έχουμε ( λ ) λ( ) sin ( ) e και sin ( e,b ) 1. b = e b b = e b b b = e b = e b e,b b, αφού είναι = 1 ( ος τρόπος). Από την ισότητα + λb = e προκύπτει ότι: ( ) = ( ) ( ) + λb e b λ + b λ + 1 = 0, για κάποιο λ. Επομένως θα είναι Δ= 4 ( ) ( 1) b b 0 b cos (,b) b + b 0 ( ) ( ) b sin,b b b sin,b b b b. 4.5 Τα τριπλά γινόμενα διανυσμάτων Υπάρχουν δύο τριπλά γινόμενα διανυσμάτων. Το πρώτο είναι το βαθμωτό τριπλό ή μικτό γινόμενο και το δεύτερο είναι το διανυσματικό τριπλό ή δις εξωτερικό γινόμενο. (α) Το μικτό γινόμενο τριών διανυσμάτων Ορισμός Αν,b,c Δ, τότε ο πραγματικός αριθμός ( ) b c ονομάζεται μικτό γινόμενο ή βαθμωτό τριπλό γινόμενο των διανυσμάτων,b, c και συμβολίζεται με ( ) bc. Έχουμε δηλαδή,b,c ή ( ) (,b,c):= ( b) c. Σχετικά με τη γεωμετρική σημασία του μικτού γινομένου, θα αποδείξουμε στη συνέχεια ότι η απόλυτη τιμή του μικτού γινομένου τριών μη συνεπίπεδων διανυσμάτων ισούται με τον όγκο του παραλληλεπιπέδου που ορίζεται από τα τρία διανύσματα. Θεώρημα (α) Αν,b,c είναι μη συνεπίπεδα διανύσματα του Δ, τότε η απόλυτη τιμή του μικτού γινομένου των,b,c ισούται με τον όγκο του παραλληλεπιπέδου που έχει τρεις ακμές με κοινή αρχή τα διανύσματα,b και c. Έχουμε δηλαδή (β) Επιπλέον ισχύει: V(,b,c) = (,b,c ).,b,c συνεπίπεδα (,b,c ) = 0.

20 94 Κεφάλαιο 4. Διανυσματικός λογισμός Απόδειξη (α) Έχουμε V,b,c = Εμβαδόν.βάσης ύψος = bυ ( ) ( ) ( ) = b c b c = (,b,c) Στη συνέχεια διακρίνουμε τις περιπτώσεις: cos(, ). Αν το σύστημα {,b,c } είναι δεξιόστροφο, τότε ( ) π b, c 0,, αφού το c βρίσκεται στον ίδιο ημίχωρο με το b, και ισχύει: V,b,c =,b,c. ( ) ( ) Αν το σύστημα {,b,c } είναι αριστερόστροφο, τότε τα διανύσματα c και b βρίσκονται σε διαφορετικούς ημίχωρους, οπότε π ( b, c ), π και ισχύει: (β) V(,b,c) = (,b,c ).,b,c συνεπίπεδα b,c κάθετα (,b,c ) = 0. Αλγεβρική έκφραση του μικτού γινομένου Αν είναι = ( α1, α, α), b = ( β1, β, β) και c = ( γ1, γ, γ), τότε b = ( αβ αβ ) i+ ( αβ 1 αβ 1 ) j+ ( αβ 1 αβ 1) k, (,b,c )= ( ) ( ) ( ) οπότε θα έχουμε: α β α β γ + α β α β γ + α β α β γ, Ο b c b Σχήμα (,b,c) = α α α 1 β β β 1 γ γ γ 1 Από την αλγεβρική μορφή του μικτού γινομένου, εύκολα προκύπτουν οι ακόλουθες ιδιότητες: (i) ( ) = (, ) = (, ),b,c b,c c,b, αφού η μετάβαση από το ένα μικτό γινόμενο στο άλλο γίνεται με δύο εναλλαγές θέσης μεταξύ των διανυσμάτων,b και c.

21 4.5 Τα τριπλά γινόμενα διανυσμάτων 95 (ii) ( ) = ( ) = (, ) = (,, ),b,c b,,c,c b c b, αφού τα τρία τελευταία μικτά γινόμενα προκύπτουν από το πρώτο με μία μόνο εναλλαγή θέσης. b c = b c. (iii) ( ) ( ) Πράγματι, έχουμε b c = b c = b,c, =, b,c. ( ) ( ) ( ) ( ) (β) Τα δις εξωτερικά γινόμενα διανυσμάτων Ορισμός 4.5. Αν,b,c Δ, τότε καθένα από τα γινόμενα ( b) c, ( b c ) ονομάζεται δις εξωτερικό ή διανυσματικό τριπλό γινόμενο των διανυσμάτων,b και c. Το θεώρημα που ακολουθεί μας δίνει μία έκφραση των παραπάνω δις εξωτερικών γινομένων ως γραμμικών συνδυασμών δύο εκ των τριών διανυσμάτων,b, c και επιπλέον απαντά στο εύλογο ερώτημα σχετικά με το αν, τα δύο παραπάνω δις εξωτερικά γινόμενα, είναι ίσα. Θεώρημα Αν,b και c είναι διανύσματα του (i) ( b) c = ( c) b ( b c), (ii) ( b c) = ( c) b ( b) c. Δ, τότε: Απόδειξη. (i) Πρώτα σημειώνουμε, ότι το διάνυσμα ( b) c είναι κάθετο προς τα διανύσματα b και c, οπότε θα είναι συνεπίπεδο προς τα, b και συνεπώς μπορεί να εκφραστεί ως γραμμικός συνδυασμός των και b. Επομένως υπάρχουν λ, μ τέτοια, ώστε ( b) c = λ+ μb. Αν = ( α1, α, α) και b = ( β1, β, β), τότε με απευθείας υπολογισμό βρίσκουμε ότι: λ = ( b c ) και μ = ( c ). Πράγματι, έχουμε i j k ( b) c = αβ αβ αβ1 α β 1 α1β αβ1 γ1 γ γ ή μετά από αρκετές πράξεις b c = αγ + αγ + αγ b βγ + βγ + βγ = c b b c ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ή ισοδύναμα

22 96 Κεφάλαιο 4. Διανυσματικός λογισμός ( b) c = ( c ) b ( c b). (ii) ( ) = ( ) = ( ) ( ) = ( ) ( ) b c b c b c c b c b b c. b c c ( b) c b b c Σχήμα 4.18 Σχήμα 4.19 b ( b c) Παρατήρηση (Μνημονικός κανόνας) + ( b) c = ( cb ) ( ) - cb Μνημονικά, μπορεί κανείς να θυμάται τον προσδιορισμό του δις εξωτερικού γινομένου ως εξής: Θεωρούμε πρώτα το εσωτερικό γινόμενο του διανύσματος c που είναι εκτός παρενθέσεως, με το διάνυσμα που βρίσκεται πιο μακριά του μέσα στην παρένθεση με πρόσημο +. Αυτός είναι ο συντελεστής του τρίτου διανύσματος, εδώ του b. Θεωρούμε στη συνέχεια το εσωτερικό γινόμενο του διανύσματος c που είναι εκτός παρενθέσεως, με το διάνυσμα που βρίσκεται πιο κοντά του μέσα στην παρένθεση με πρόσημο -. Αυτός είναι ο συντελεστής του τρίτου διανύσματος, εδώ του. Μία αξιοσημείωτη σχέση που ικανοποιεί το δις εξωτερικό γινόμενο είναι η λεγόμενη ταυτότητα του Jcobi.

23 4.5 Τα τριπλά γινόμενα διανυσμάτων 97 ( b) c+ ( b c) + ( c ) b = 0, που παίζει πρωτεύοντα ρόλο στον ορισμό της άλγεβρας του Lie. Παράδειγμα 1. Να αποδείξετε την ταυτότητα: ( b) ( c d) ( c)( b d) ( d)( b c) = = c d b c b d. Απόδειξη. Αν θέσουμε w = c d, τότε έχουμε: b c d = b w = b w ( ) ( ) ( ) ( ) = ( ) = ( ) ( ) = ( c)( b d) ( d)( b c). b c d b d c b c d Παράδειγμα. Δίνονται τα διανύσματα,b Δ, 0. Να προσδιορίσετε τα διανύσματα w που ικανοποιούν την εξίσωση w = b. Λύση. Διακρίνουμε τις περιπτώσεις: Αν b = 0, τότε w = 0 w = λ, λ. Αν b 0, τότε θα είναι b, οπότε b = 0. Επιπλέον τα w, και b είναι συνεπίπεδα και αφού τα διανύσματα και b είναι μη συγγραμμικά, το w μπορεί να γραφεί ως γραμμικός συνδυασμός των διανυσμάτων αυτών, δηλαδή ισχύει: b w = λ+ μ( b), λ, μ. w Όμως το w πρέπει να ικανοποιεί την εξίσωση w = b, οπότε b w = b + b = b λ μ( ) ( b ) b μ ( b ) ( ) b b ( μ 1 ) μ = = 1 μ =, αφού είναι b 0.Άρα έχουμε Σχήμα b = w = ( b) + λ = λ+ ( b ), λ.

24 98 Κεφάλαιο 4. Διανυσματικός λογισμός ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Δίνονται τα διανύσματα = i+ j+ k, b = j k και c= i-j+ k. Να υπολογίσετε τα γινόμενα: (i) b (ii) b iii b c ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) (iv) c b (v) b c (vi) b c. Αν,b,c Δ, να αποδείξετε ότι: (i) +b+c= 0 b= b c= c (ii) b = c, b = c και 0 b =c (iii) ( +b,b+c,c+) = (,b,c ).. Αν,b,c Δ, να αποδείξετε ότι: (i) ( b) ( c) = (,b,c) b, b c, c =,b,c (ii) ( ) ( ) (iii) Τα διανύσματα,b,c Δ είναι συνεπίπεδα, αν, και μόνον αν, τα διανύσματα b, b c, c είναι συνεπίπεδα. 4. Τα σημεία Α, Β, Γ και Δ έχουν διανύσματα θέσης ως προς το καρτεσιανό σύστημα αναφοράς Ο xyz,,b,c και d, αντίστοιχα. Να αποδείξετε ότι:,,,,b,c b,cd, + cd,, db,, = 0. ΑΒΓΔ συνεπίπεδα ( ) ( ) ( ) ( ) 5. Τα σημεία Α, Β και Γ έχουν διανύσματα θέσης ως προς το καρτεσιανό σύστημα αναφοράς Ο xyz,,b, και c, αντίστοιχα. Να αποδείξετε ότι το εμβαδόν του τριγώνου ΑΒΓ είναι: 1 Ε( ΑΒΓ ) = ( b) + ( b c) + ( c ). 6. Αν,b είναι μη συγγραμμικά μοναδιαία διανύσματα και (, ) να βρεθεί το διάνυσμα u που είναι λύση της εξίσωσης u b+ = u. ( ) 4 π b =, 7. Να αποδείξετε ότι η διανυσματική εξίσωση x+ x = b, όπου,b είναι γνωστά διανύσματα, έχει μοναδική λύση. Στη συνέχεια να προσδιορίσετε τη λύση της εξίσωσης.

25 Ασκήσεις Αν το διάνυσμα w ικανοποιεί την εξίσωση w + w = b, ( ) όπου,b είναι γνωστά διανύσματα, τότε: 1 (i) να αποδείξετε ότι = 1+ (ii) να προσδιορίσετε τη λύση της εξίσωσης. w b και w = ( b ) 9. Έστω,b,r Δ,,b 0 και t. Να προσδιορίσετε την τιμή του t για την οποία έχει λύση ως προς r η εξίσωση r = +tb και στη συνέχεια να προσδιορίσετε τη λύση της εξίσωσης. 10. Αν,b,c και d είναι διανύσματα του Δ, να αποδείξετε ότι: ( b) ( c d) = (,c,d) b ( b,c,d) = (,b,d) c (,b,c) d 11. Αν,b και c είναι μη συνεπίπεδα διανύσματα του, Δ, τότε για κάθε άλλο διάνυσμα d Δ, να αποδείξετε ότι υπάρχουν μοναδικοί συντελεστές λ, μν, τέτοιοι, ώστε d = λ+ μb+ νc, όπου ( d,b,c) ( d,c,) ( d,,b) λ =, μ =, ν =,b,c b,c, c,,b. ( ) 1. Αν ο πίνακας Α Μ ( ) να είναι κάθετα, για κάθε T Α ( ) ( ) είναι τέτοιος ώστε τα διανύσματα Αu και u u, να αποδείξετε ότι: (i) = Α, (ii) υπάρχει υ τέτοιο, ώστε Α u = υ u, για κάθε u.

26 100 Κεφάλαιο 4. Διανυσματικός λογισμός

Κεφάλαιο 2: Διανυσματικός λογισμός συστήματα αναφοράς

Κεφάλαιο 2: Διανυσματικός λογισμός συστήματα αναφοράς Κεφάλαιο 2: Διανυσματικός λογισμός συστήματα αναφοράς 2.1 Η έννοια του διανύσματος Ο τρόπος που παριστάνομε τα διανυσματικά μεγέθη είναι με τη μαθηματική έννοια του διανύσματος. Διάνυσμα δεν είναι τίποτε

Διαβάστε περισσότερα

1.4 ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

1.4 ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 34 4 ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Άξονας Πάνω σε μια ευθεία επιλέγουμε δύο σημεία Ο και Ι, έτσι ώστε το διάνυσμα OI να έχει μέτρο και να βρίσκεται στην ημιευθεία O Λέμε τότε ότι έχουμε έναν άξονα με αρχή

Διαβάστε περισσότερα

AB. Αν το διάνυσμα AB έχει μέτρο 1, τότε λέγεται

AB. Αν το διάνυσμα AB έχει μέτρο 1, τότε λέγεται ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ Στη Γεωμετρία το διάνυσμα ορίζεται ως ένα προσανατολισμένο ευθύγραμμο τμήμα, δηλαδή ως ένα ευθύγραμμο τμήμα του οποίου τα άκρα θεωρούνται διατεταγμένα Αν η αρχή και το πέρας ενός διανύσματος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ 1 ΜΑΘΗΜΑ 1 ο +2 ο ΕΝΝΟΙΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ Διάνυσμα ορίζεται ένα προσανατολισμένο ευθύγραμμο τμήμα, δηλαδή ένα ευθύγραμμο τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

1.2 Συντεταγμένες στο Επίπεδο

1.2 Συντεταγμένες στο Επίπεδο 1 Συντεταγμένες στο Επίπεδο Τι εννοούμε με την έννοια άξονας; ΑΠΑΝΤΗΣΗ Πάνω σε μια ευθεία επιλέγουμε δύο σημεία και Ι έτσι ώστε το διάνυσμα OI να έχει μέτρο 1 και να βρίσκεται στην ημιευθεία O Λέμε τότε

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά προσανατολισμού Β Λυκείου

Μαθηματικά προσανατολισμού Β Λυκείου Μαθηματικά προσανατολισμού Β Λυκείου Συντεταγμένες Διανύσματος wwwaskisopolisgr wwwaskisopolisgr Συντεταγμένες στο επίπεδο Άξονας Πάνω σε μια ευθεία επιλέγουμε δύο σημεία Ο και Ι, έτσι το διάνυσμα i OI

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Μαθηματικών 1

Σημειώσεις Μαθηματικών 1 Σημειώσεις Μαθηματικών 1 Διανύσματα Ραφαήλ Φάνης Μαθηματικός 1 Κεφάλαιο 3 Διανύσματα 3.1 Έννοια διανύσματος Ορισμός 1 Ονομάζουμε Διάνυσμα ΑΒ ένα προσανατολισμένο ευθύγραμμο τμήμα ΑΒ με αρχή το Α και πέρας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ 2 ο ΓΕΛ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΛΑΤΖΙΑΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΟ Διάνυσμα λέγεται ένα προσανατολισμένο ευθύγραμμο

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου Στάμου Γιάννης

Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου Στάμου Γιάννης Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου Στάμου Γιάννης Αναλυτική θεωρία Λυμένα παραδείγματα Ερωτήσεις κατανόησης Ασκήσεις Επαναληπτικά διαγωνίσματα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαιο ο : Διανύσματα Ενότητα I: Η έννοια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ( α μέρος )

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ( α μέρος ) ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ( α μέρος ) Ερωτήσεις Θεωρίας Να βρείτε στην αντίστοιχη σελίδα του σχολικού σας βιβλίου το ζητούμενο της κάθε ερώτησης που δίνεται παρακάτω και να το γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο : ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Διάνυσμα Θέσης ενός σημείου Αν θεωρήσουμε ένα οποιοδήποτε σημείο Ο του επιπέδου ως σημείο αναφοράς (ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΦΥΛΛΑΔΙΟΥ 1 ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ / Γραμμική Άλγεβρα

ΛΥΣΕΙΣ ΦΥΛΛΑΔΙΟΥ 1 ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ / Γραμμική Άλγεβρα ΛΥΣΕΙΣ ΦΥΛΛΑΔΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ /00- Γραμμική Άλγεβρα Διανυσματικά γινόμενα Να αποδείξετε ότι για τα διανύσματα, b,cισχύουν : (i) 0b, = c και b= c b= c (ii) +b+c= 0 b=b c= c (iii) ( b) ( c ) = (,b,c)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ B ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ B ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ B ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ Επιμέλεια: Άλκης Τζελέπης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΕΝΝΟΙΑ - ΠΡΑΞΕΙΣ. Αν τα διανύσματα,, σχηματίζουν τρίγωνο, να αποδείξετε ότι το ίδιο συμβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Διανύσματα-Ευθεία-Κύκλος Αναλυτική Θεωρία 500 Ασκήσεις Επιμέλεια : ΝΙΚΟΣ Κ. ΡΑΠΤΗΣ ΝΙΚΟΣ Κ. ΡΑΠΤΗΣ Σελίδα 2 1. Η Έννοια του Διανύσματος Ορισμός Διανύσματος Το διάνυσμα ορίζεται ως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ

ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ ΕΝΝΟΙ ΤΟΥ ΙΝΥΣΜΤΟΣ Όπως είναι γνωστό από τη φυσική, τα διάφορα µεγέθη διακρίνονται σε βαθµωτά και διανυσµατικά. αθµωτά είναι τα µεγέθη τα οποία χαρακτηρίζονται µόνο από το µέτρο τους. Τέτοια µεγέθη είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί μαθητές, Κάθε κεφάλαιο περιέχει :

Αγαπητοί μαθητές, Κάθε κεφάλαιο περιέχει : Αγαπητοί μαθητές, αυτό το βιβλίο αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα για τα Μαθηματικά Θετικού Προσανατολισμού της Β Λυκείου, που είναι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα, καθώς περιέχει χρήσιμες γνώσεις για

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΣΑΝΑΤΛΙΣΜΥ Β ΛΥΚΕΙΥ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΥ Να δώσετε τους ορισμούς: διάνυσμα, μηδενικό διάνυσμα, μέτρο διανύσματος, μοναδιαίο διάνυσμα Διάνυσμα AB ονομάζεται ένα ευθύγραμμο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ. Τι ονοµάζουµε διάνυσµα; αλφάβητου επιγραµµισµένα µε βέλος. για παράδειγµα, Τι ονοµάζουµε µέτρο διανύσµατος;

ΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ. Τι ονοµάζουµε διάνυσµα; αλφάβητου επιγραµµισµένα µε βέλος. για παράδειγµα, Τι ονοµάζουµε µέτρο διανύσµατος; ΙΝΥΣΜΤ ΘΕΩΡΙ ΘΕΜΤ ΘΕΩΡΙΣ Τι ονοµάζουµε διάνυσµα; AB A (αρχή) B (πέρας) Στη Γεωµετρία το διάνυσµα ορίζεται ως ένα προσανατολισµένο ευθύγραµµο τµήµα, δηλαδή ως ένα ευθύγραµµο τµήµα του οποίου τα άκρα θεωρούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ - ο ΘΕΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ 1. Δίνεται παραλληλόγραμμο ΑΒΓΔ με τρεις κορυφές τα σημεία Α (1,1), Γ (4,3) και Δ (,3). α) Να υπολογίσετε τα μήκη

Διαβάστε περισσότερα

ÅÓÙÔÅÑÉÊÏ ÃÉÍÏÌÅÍÏ ÄÉÁÍÕÓÌÁÔÙÍ ΟΡΙΣΜΟΣ

ÅÓÙÔÅÑÉÊÏ ÃÉÍÏÌÅÍÏ ÄÉÁÍÕÓÌÁÔÙÍ ΟΡΙΣΜΟΣ Μαθηματικά Κατεύθυνσης Β Λυκείου-Απ Παπανικολάου ÅÓÙÔÅÑÉÊÏ ÃÉÍÏÌÅÍÏ ÄÉÁÍÕÓÌÁÔÙÍ ΟΡΙΣΜΟΣ Ονομάζουμε εσωτερικό γινόμενο δύο μη μηδενικών διανυσμάτων και και το συμβολίζουμε με α β τον πραγματικό αριθμό αβ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΝΥΣΜΑ. ΘΕΜΑ 2ο

ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΝΥΣΜΑ. ΘΕΜΑ 2ο Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΝΥΣΜΑ ΘΕΜΑ ο ΘΕΜΑ 8603 Δίνεται τρίγωνο και σημεία και του επιπέδου τέτοια, ώστε 5 και 5. α) Να γράψετε το διάνυσμα ως γραμμικό

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα συντεταγμένων

Συστήματα συντεταγμένων Συστήματα συντεταγμένων Χρησιμοποιούνται για την περιγραφή της θέσης ενός σημείου στον χώρο. Κοινά συστήματα συντεταγμένων: Καρτεσιανό (x, y, z) Πολικό (r, θ) Καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων Οι άξονες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΕ 14 Διανύσματα. 1 Περιγραφή διανυσμάτων στο χώρο Γεωμετρική περιγραφή: Τα διανύσματα περιγράφονται σαν προσανατολισμένα ευθύγραμμα

ΦΥΕ 14 Διανύσματα. 1 Περιγραφή διανυσμάτων στο χώρο Γεωμετρική περιγραφή: Τα διανύσματα περιγράφονται σαν προσανατολισμένα ευθύγραμμα ΦΥΕ 4 Διανύσματα Περιγραφή διανυσμάτων στο χώρο Γεωμετρική περιγραφή: Τα διανύσματα περιγράφονται σαν προσανατολισμένα ευθύγραμμα τμήματα Δύο διανύσματα θα θεωρούμε ότι είναι ίσα, εάν έχουν το ίδιο μήκος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Διανύσματα Πολλαπλασιασμός αριθμού με διάνυσμα ο Θέμα _8603 Δίνεται τρίγωνο ΑΒΓ και σημεία Δ και Ε του επιπέδου τέτοια, ώστε 5 και

Διαβάστε περισσότερα

1.3 Εσωτερικό Γινόμενο

1.3 Εσωτερικό Γινόμενο 1 Εσωτερικό Γινόμενο 1 Αν α = ( 1, ) i α β iii και β = ( 1, ), να υπολογίσετε τα εσωτερικά γινόμενα: ii ( α )( β ) α β α + β α iv Αν α =, β = 1 και ( αβ, ) = 15 ο, να υπολογίσετε το α β Με βάση το διπλανό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ Άξονας Έστω η ευθεία x x (σχ. 21) και τα σηµεία Ο, Ι πάνω σ αυτή, ώστε ΟΙ= i όπου i το µοναδιαίο διάνυσµα, δηλαδή ένα διάνυσµα που θεωρούµε ότι η φορά του είναι θετική και το µέτρο

Διαβάστε περισσότερα

1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ενότητα 1.

1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ενότητα 1. 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ενότητα 1. Διανύσματα Ισότητα διανυσμάτων Πρόσθεση διανυσμάτων Ερωτήσεις 1. Τ ι ονομάζουμε διάνυσμα;. Τι λέμε μέτρο ενός διανύσματος ;. Τι λέμε μηδενικό διάνυσμα; 4. Τι λέμε φορέα διανύσματος;

Διαβάστε περισσότερα

= π 3 και a = 2, β =2 2. a, β

= π 3 και a = 2, β =2 2. a, β 1 of 68 Δίνονται τα διανύσματα a και β με a, β = π 3 και a =, β =. α) Να βρείτε το εσωτερικό γινόμενο a β. (Μονάδες 8) β) Αν τα διανύσματα a + β και κ a + β είναι κάθετα να βρείτε την τιμή του κ. γ) Να

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Διάνυσμα ορίζεται ένα ευθύγραμμο τμήμα στο οποίο έχει ορισθεί ποια είναι η αρχή, ή σημείο εφαρμογής του

Διαβάστε περισσότερα

( AB) + ( BC) = ( AC).

( AB) + ( BC) = ( AC). ΜΕΜ 102 Γεωμετρία και Γραμμική Άλγεβρα Διάλεξη 3 Προβολή, εσωτερικό γινόμενο Χρήστος Κουρουνιώτης Πανεπιστήμιο Κρήτης Σεπ 2014 Χ.Κουρουνιώτης (Παν.Κρήτης) ΜΕΜ 102-3 Σεπ 2014 1 / 12 Άξονας, αλγεβρική τιμή

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης Διανύσματα

Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης Διανύσματα Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης Διανύσματα Περιεχόμενα Η Εννοια του διανύσματος Ομόρροπα-Αντίρροπα Διανύσματα Ισα Αντίθετα διανύσματα Πρόσθεση και Αφαίρεση Διανυσμάτων Διάνυσμα θέσεως Συντεταγμένες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Διανύσματα και Συστήματα Συντεταγμένων

Κεφάλαιο 2. Διανύσματα και Συστήματα Συντεταγμένων Κεφάλαιο 2 Διανύσματα και Συστήματα Συντεταγμένων Διανύσματα Διανυσματικά μεγέθη Φυσικά μεγέθη που έχουν τόσο αριθμητικές ιδιότητες όσο και ιδιότητες κατεύθυνσης. Σε αυτό το κεφάλαιο, θα ασχοληθούμε με

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑ ΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΛΛΑ ΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΛΛΑ ΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1 Θέµα: Τα διανύσµατα ❶ ❷ ❸ ❹ ❺ Η έννοια του διανύσµατος Πρόσθεση και αφαίρεση διανυσµάτων Πολλαπλασιασµός αριθµού µε διάνυσµα Συντεταγµένες

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες 5,5 γ) Αν τα διανύσματα a, είναι μη μηδενικά και θ είναι η γωνία των a. λ 0. Για ποια από τις παρακάτω τιμές του λ τα διανύσματα a.

Μονάδες 5,5 γ) Αν τα διανύσματα a, είναι μη μηδενικά και θ είναι η γωνία των a. λ 0. Για ποια από τις παρακάτω τιμές του λ τα διανύσματα a. ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΘΕΜΑ 1 ο (Πανελλήνιες θετικής κατεύθυνσης Β Λυκείου 1999) Α. Έστω a ( x1,) y1 και ( x,) y δύο διανύσματα του καρτεσιανού επιπέδου Οxy. α) Να εκφράσετε (χωρίς απόδειξη) το

Διαβάστε περισσότερα

Β Λυκείου- Μαθηματικά Κατεύθυνσης. Μέρος Α Θεωρία. (Ορισμοί, θεωρήματα, αποδείξεις, παρατηρήσεις)

Β Λυκείου- Μαθηματικά Κατεύθυνσης. Μέρος Α Θεωρία. (Ορισμοί, θεωρήματα, αποδείξεις, παρατηρήσεις) 1 Μέρος Α Θεωρία (Ορισμοί, θεωρήματα, αποδείξεις, παρατηρήσεις) Η έννοια του διανύσματος Ορισμός του Διανύσματος Διάνυσμα ονομάζεται ένα προσανατολισμένο ευθύγραμμο τμήμα, δηλαδή ένα ευθύγραμμο τμήμα του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Διανύσματα Πολλαπλασιασμός αριθμού με διάνυσμα ο Θέμα _8603 Δίνεται τρίγωνο ΑΒΓ και σημεία Δ και Ε του επιπέδου τέτοια, ώστε 5 και

Διαβάστε περισσότερα

117 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Μανώλη Ψαρρά. Μαθηματικού

117 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Μανώλη Ψαρρά. Μαθηματικού 117 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Μανώλη Ψαρρά Μαθηματικού Περιεχόμενα 1. Διανύσματα (47) ελ. - 9. Ευθεία (18) ελ. 10-1 3. Κύκλος (13).ελ. 13-15 4. Παραβολή (14) ελ. 16-18 5. Έλλειψη (18)..

Διαβάστε περισσότερα

1.3 ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΝΥΣΜΑ

1.3 ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΝΥΣΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο : ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ - ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΝΥΣΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ Ορισμός : αν λ πραγματικός αριθμός με 0 και μη μηδενικό διάνυσμα τότε σαν γινόμενο του λ με το ορίζουμε ένα διάνυσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ 5. Εισαγωγή στη διανυσματική άλγεβρα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ 5. Εισαγωγή στη διανυσματική άλγεβρα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ 5. Εισαγωγή στη διανυσματική άλγεβρα Φ. Καραντώνη, Δρ. Πολ. Μηχανικός Επίκουρος Καθηγήτρια 1 Σημαντική σημείωση Δεδομένου ότι θα διδαχθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ Αρχή και Πέρας Φορέας Διεύθυνση (Συγγραμμικά διανύσματα) Μέτρο Κατεύθυνση (Ομόρροπα Αντίρροπα διανύσματα)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 014-015 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ 1. ΘΕΜΑ ΚΩΔΙΚΟΣ_18556 Δίνονται τα διανύσματα α και β με ^, και,. α Να

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΥΣΜΑΤΑ. Σ Λ + α = α

ΙΑΝΥΣΜΑΤΑ. Σ Λ + α = α Κεφάλαιο 3ο: ΙΑΝΥΜΑΤΑ Ερωτήσεις του τύπου «ωστό-άθος» 1. * Αν α =, τότε α =. 2. * Αν α, µη µηδενικά διανύσµατα και θ η γωνία τους, τότε 0 θ π 3. * Ισχύει α + 0 = 0 + α = α 4. * Κάθε διάνυσµα µπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Διανύσματα και Συστήματα Συντεταγμένων

Κεφάλαιο 2. Διανύσματα και Συστήματα Συντεταγμένων Κεφάλαιο 2 Διανύσματα και Συστήματα Συντεταγμένων Διανύσματα Διανυσματικά μεγέθη Φυσικά μεγέθη που έχουν τόσο αριθμητικές ιδιότητες όσο και ιδιότητες κατεύθυνσης. Σε αυτό το κεφάλαιο, θα ασχοληθούμε με

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου

Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου Συντεταγμένες στο επίπεδο Άξονας Πάνω σε μια ευθεία επιλέγουμε δύο σημεία Ο και Ι έτσι ώστε το διάνυσμα ΟΙ να έχει μέτρο 1 και να βρίσκεται στην ημιευθεία Ox. Λέμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ - 2 ο ΘΕΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ 1. Δίνεται τρίγωνο ΑΒΓ και σημεία Δ και Ε του επιπέδου τέτοια, ώστε = 5 + 2 α) Να γράψετε το διάνυσμα β) Να δείξετε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ. Επιμέλεια Αυγερινός Βασίλης

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ. Επιμέλεια Αυγερινός Βασίλης ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Επιμέλεια Αυγερινός Βασίλης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ο ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΕΛΙΔΕΣ 3-36 ΜΕΡΟΣ ο ΕΥΘΕΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ιάνυσµα ονοµάζεται το µαθηµατικό µέγεθος που περιγράφεται από µιατριάδαστοιχείων: το

ιάνυσµα ονοµάζεται το µαθηµατικό µέγεθος που περιγράφεται από µιατριάδαστοιχείων: το Φρ. Κουτελιέρης Επίκουρος Καθηγητής Παν/µίου Ιωαννίνων ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι Μαθηµατικά Ι Ακαδ. Έτος 2008-9 1/44 1. Ορισµοί 2. Είδη διανυσµάτων 3. Πράξεις διανυσµάτων 4. Εσωτερικό, εξωτερικό και µικτό γινόµενο

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις μαθήματος ΜΕΜ 102 Γεωμετρία και Γραμμική Άλγεβρα Χρήστος Κουρουνιώτης ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 2014 Εισαγωγή Θα συμπληρωθεί 1 Μέρος 1 Διανυσματική

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηµατικά Β Λυκείου Θετικής - τεχνολογικής κατεύθυνσης. Διανύσματα ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8. Εσωτερικό γινόµενο διανυσµάτων. Ασκήσεις προς λύση 1-50

Μαθηµατικά Β Λυκείου Θετικής - τεχνολογικής κατεύθυνσης. Διανύσματα ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8. Εσωτερικό γινόµενο διανυσµάτων. Ασκήσεις προς λύση 1-50 Μαθηµατικά Β Λυκείου Θετικής - τεχνολογικής κατεύθυνσης Διανύσματα Εσωτερικό γινόµενο διανυσµάτων. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8 Ασκήσεις προς λύση 1-50 1. Θεωρούμε τα σημεία Α(1,2), Β(4,1). Να βρείτε σημείο Μ του άξονα

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Διανύσματα Ευθείες - Επίπεδα Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD Διάνυσμα ή Διανυσματικό μέγεθος (Vector) Μέγεθος που

Διαβάστε περισσότερα

1 ΘΕΩΡΙΑΣ...με απάντηση

1 ΘΕΩΡΙΑΣ...με απάντηση 1 ΘΕΩΡΙΑΣ.....με απάντηση ΑΛΓΕΒΡΑ Κεφάλαιο 1 0 Εξισώσεις Ανισώσεις 1. Τι ονομάζεται Αριθμητική και τι Αλγεβρική παράσταση; Ονομάζεται Αριθμητική παράσταση μια παράσταση που περιέχει πράξεις μεταξύ αριθμών.

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας-Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ

Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας-Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ Σχολικό έτος : 04-05 Τα θέματα εμπλουτίζονται με την δημοσιοποίηση και των νέων θεμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 1. Α. Έστω x, y και x, y δύο διανύσματα του καρτεσιανού επιπέδου Οxy. i. Να εκφράσετε (χωρίς απόδειξη) το εσωτερικό γινόμενο των διανυσμάτων και συναρτήσει των συντεταγμένων τους.

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ενότητα 5.

2 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ενότητα 5. Ευθεία Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ενότητα 5. Εξίσωση γραμμής Συντελεστής διεύθυνσης ευθείας Συνθήκες καθετότητας και παραλληλίας ευθειών Εξίσωση ευθείας ειδικές περιπτώσεις Σχόλιο Το σημείο είναι ο θεμελιώδης λίθος της

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 ο : Θετικοί και Αρνητικοί αριθμοί

Κεφάλαιο 7 ο : Θετικοί και Αρνητικοί αριθμοί ΕΡΩΤΗΣΕΙΙΣ ΘΕΩΡΙΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΒΑΣΙΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΗ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ Κεφάλαιο 7 ο : Θετικοί και Αρνητικοί αριθμοί Α. 7. 1 1. Τι είναι τα πρόσημα και πως χαρακτηρίζονται οι αριθμοί από αυτά; Τα σύμβολα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. Από προηγούμενες τάξεις γνωρίζουμε ότι το τετράγωνο οποιουδήποτε πραγματικού αριθμού

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. Από προηγούμενες τάξεις γνωρίζουμε ότι το τετράγωνο οποιουδήποτε πραγματικού αριθμού ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΈΝΝΟΙΑ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΙΓΑΔΙΚΩΝ ΣΥΖΥΓΕΙΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ i ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

1 ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ. Εισαγωγή

1 ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ. Εισαγωγή 1 ΙΝΥΣΜΤ Εισαγωγή Το διάνυσμα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έννοιας που αναπτύχθηκε μέσα από τη στενή αλληλεπίδραση Μαθηματικών και Φυσικής. κανόνας του παραλληλόγραμμου, σύμφωνα με τον οποίο το

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Σακαρίκος Ευάγγελος 108 Θέματα - 24/1/2015

Επιμέλεια: Σακαρίκος Ευάγγελος 108 Θέματα - 24/1/2015 Τράπεζα Θεμάτων Β Λυκείου Μαθηματικά Προσανατολισμού Επιμέλεια: Σακαρίκος Ευάγγελος 08 Θέματα - 4//05 Τράπεζα Θεμάτων Β Λυκείου Μαθηματικά Προσανατολισμού Τράπεζα Θεμάτων Β Λυκείου Μαθηματικά Προσαν. Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Λέγεται κάθε προσανατολισμένη ευθεία x x στην οποία ορίζουμε ως αρχή ένα σημείο. Ο και το μοναδιαίο διάνυσμα i ( i = 1)

Λέγεται κάθε προσανατολισμένη ευθεία x x στην οποία ορίζουμε ως αρχή ένα σημείο. Ο και το μοναδιαίο διάνυσμα i ( i = 1) α.. Άξονας Λέγεται κάθε προσανατολισμένη ευθεία στην οποία ορίζουμε ως αρχή ένα σημείο Ο και το μοναδιαίο διάνυσμα i ( i 1). Ο i I Οι ημιευθείες Ο και O λέγονται αντίστοιχα θετικός ημιάξονας και αρνητικός

Διαβάστε περισσότερα

1.4 ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

1.4 ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο : ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ - ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ 4 ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Κάθε διάνυσμα του επιπέδου γράφεται κατά μοναδικό τρόπο στη μορφή : i j όπου i, j μοναδιαία διανύσματα με κοινή αρχή το

Διαβάστε περισσότερα

π (α,β). Έστω τα διανύσματα π (α,β) να βρεθούν:

π (α,β). Έστω τα διανύσματα π (α,β) να βρεθούν: ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Β ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1. Για τα διανύσματα α, β δίνεται ότι α =1, β = και u α β, v α - β.να υπολογίσετε: π (α,β). Έστω τα διανύσματα α. το εσωτερικό γινόμενο α β β. τα μέτρα u, v των διανυσμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Φεργαδιώτης Αθανάσιος ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤA ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Θέμα 2 ο (39) -2- Τράπεζα θεμάτων Μαθηματικών προσανατολισμού Β Λυκείου -3- Τράπεζα θεμάτων Μαθηματικών προσανατολισμού Β

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα συναρτήσει των διανυσμάτων α,β,γ. Μονάδες 13 β) να αποδείξετε ότι τα σημεία Α, Β, Γ είναι συνευθειακά. Μονάδες 12

Τράπεζα συναρτήσει των διανυσμάτων α,β,γ. Μονάδες 13 β) να αποδείξετε ότι τα σημεία Α, Β, Γ είναι συνευθειακά. Μονάδες 12 Τράπεζα 0- Πολλαπλασιασμός αριθμού με διάνυσμα.58 Θεωρούμε τα διανύσματα α,β,γ και τυχαίο σημείο Ο. Αν α β 5γ, α 3β 4γ και 3α β 6γ, τότε: α) να εκφράσετε τα διανύσματα, συναρτήσει των διανυσμάτων α,β,γ.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ. Ημερομηνία: Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ. Ημερομηνία: Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ 0/04/018 ΕΩΣ 14/04/018 ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Ημερομηνία: Πέμπτη 1 Απριλίου 018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. Να αποδείξετε ότι η εφαπτομένη ε του κύκλου

Διαβάστε περισσότερα

Στην παράγραφο αυτή θα δούµε τις διάφορες µορφές εξισώσεων των κα- µπύλων του χώρου και των επιφανειών. ( )

Στην παράγραφο αυτή θα δούµε τις διάφορες µορφές εξισώσεων των κα- µπύλων του χώρου και των επιφανειών. ( ) ΚΕΦΑΛΑΙ 6 ΕΥΘΕΙΑ-ΕΠΙΠΕ 6 Γεωµετρικοί τόποι και εξισώσεις στο χώρο Στην παράγραφο αυτή θα δούµε τις διάφορες µορφές εξισώσεων των κα- µπύλων του χώρου και των επιφανειών ρισµός 6 Θεωρούµε τη συνάρτηση F:Α,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ίνονται τα διανύσµαταα, β. α) Να υπολογίσετε τη γωνία. β) Να αποδείξετε ότι 2α+β= β) το συνηµίτονο της γωνίας των διανυσµάτων

ΘΕΜΑ ίνονται τα διανύσµαταα, β. α) Να υπολογίσετε τη γωνία. β) Να αποδείξετε ότι 2α+β= β) το συνηµίτονο της γωνίας των διανυσµάτων ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΛΗ! ΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΙΑΝΥΣΜΑ ΘΕΜΑ 005 Θεωρούµε τα σηµεία Ρ, Λ, Κ και Μ του επιπέδου για τα οποία ισχύει η σχέση 5ΡΛ

Διαβάστε περισσότερα

και 2, 2 2 είναι κάθετα να βρείτε την τιμή του κ. γ) Αν στο τρίγωνο ΑΒΓ επιπλέον ισχύει Α(3,1), να βρείτε τις συντεταγμένες των κορυφών του Β και Γ.

και 2, 2 2 είναι κάθετα να βρείτε την τιμή του κ. γ) Αν στο τρίγωνο ΑΒΓ επιπλέον ισχύει Α(3,1), να βρείτε τις συντεταγμένες των κορυφών του Β και Γ. Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ) 8556 ΘΕΜΑ Δίνονται τα διανύσματα και με, και, 3 α) Να βρείτε το εσωτερικό γινόμενο β) Αν τα διανύσματα γ) Να βρείτε το μέτρο του διανύσματος 8558 ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου Ασκήσεις από την Τράπεζα θεμάτων Ευθεία Εξίσωση ευθείας

Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου Ασκήσεις από την Τράπεζα θεμάτων Ευθεία Εξίσωση ευθείας Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου Ασκήσεις από την Τράπεζα θεμάτων Ευθεία - 1-1. 2-18575 Εξίσωση ευθείας Δίνονται τα σημεία Α(1,2) και Β (5,6 ). α) Να βρείτε την εξίσωση της ευθείας που διέρχεται από

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννης Σ. Μιχέλης Μαθηματικός

Ιωάννης Σ. Μιχέλης Μαθηματικός 1 Άλγεβρα 1 ο Κεφάλαιο Ερώτηση 1 : Ποιες είναι οι ιδιότητες της πρόσθεσης των φυσικών; Το άθροισμα ενός φυσικού αριθμού με το 0 ισούται με τον ίδιο αριθμό. α+0=α Αντιμεταθετική ιδιότητα. Με βάση την οποία

Διαβάστε περισσότερα

1.4 ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕ Ο

1.4 ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕ Ο . ΣΥΝΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕ Ο ΘΕΩΡΙΑ. Άξονας (Ο, i ) λέγεται κάθε ευθεία εφοδιασµένη µε αρχή Ο και µοναδιαίο διάνυσµα i.. Τετµηµένη σηµείου Μ που ανήκει σε άξονα (Ο, i ) λέγεται ο αριθµός, για τον οποίο ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ. Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Γενικού Ημερησίου Λυκείου. 4 ο ΘΕΜΑ. Εκφωνήσεις Λύσεις των θεμάτων. Έκδοση 1 η (19/11/2014)

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ. Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Γενικού Ημερησίου Λυκείου. 4 ο ΘΕΜΑ. Εκφωνήσεις Λύσεις των θεμάτων. Έκδοση 1 η (19/11/2014) ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Γενικού Ημερησίου Λυκείου 4 ο ΘΕΜΑ Εκφωνήσεις Λύσεις των θεμάτων Έκδοση η (9//4) Θέματα 4 ης Ομάδας Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου GI_V_MATHP_4_866 [παράγραφος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 1. Εξωτερικά του παραλληλογράμμου ΑΒΓΔ κατασκευάζουμε τα τετράγωνα ΑΒΕΖ και ΔΓΘΗ. Να αποδείξετε ότι : α. ZH E, H

Εισαγωγή 1. Εξωτερικά του παραλληλογράμμου ΑΒΓΔ κατασκευάζουμε τα τετράγωνα ΑΒΕΖ και ΔΓΘΗ. Να αποδείξετε ότι : α. ZH E, H Εισαγωγή 1. Εξωτερικά του παραλληλογράμμου ΑΒΓΔ κατασκευάζουμε τα τετράγωνα ΑΒΕΖ και ΔΓΘΗ. Να αποδείξετε ότι : α. ZH E, H, Z,. Τα τμήματα ΑΓ και ΗΕ έχουν κοινό μέσο γ. Το κέντρο του παραλληλογράμμου είναι

Διαβάστε περισσότερα

δίου ορισμού, μέσου του τύπου εξαρτημένης μεταβλητής του πεδίου τιμών που λέγεται εικόνα της f για x α f α.

δίου ορισμού, μέσου του τύπου εξαρτημένης μεταβλητής του πεδίου τιμών που λέγεται εικόνα της f για x α f α. 3.1 Η έννοια της συνάρτησης Ορισμοί Συνάρτηση f από ένα συνόλου Α σε ένα σύνολο Β είναι μια αντιστοιχία των στοιχείων του Α στα στοιχεία του Β, κατά την οποία κάθε στοιχείο του Α αντιστοιχεί σε ένα μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις

Επαναληπτικές Ασκήσεις Επαναληπτικές Ασκήσεις 1 Έστω Α, Β, Κ, Λ και Μ τυχαία σημεία του χώρου Α ισχύει η σχέση ΑΚ + ΜΑ = ΚΒ 2ΑΒ + ΒΛ, να αποδείξετε ότι: α) τα σημεία Κ, Λ και Μ είναι συνευθειακά, β) ΚΛ ΚΜ, γ) ΚΛ = ΚΜ 2 Έστω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΘΕΜΑ Α Άσκηση, μιγαδικοί αριθμοί να αποδείξετε ότι: Αν = Έχουμε: = ( ) ( ) ( ) ( ) = = =. Το τελευταίο ισχύει, άρα ισχύει και η ισοδύναμη αρχική σχέση.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ 80 ΝΙΚΑΙΑ ΝΕΑΠΟΛΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 0965897 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΡΟΥΤΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΟΥΡΝΟΥΤΣΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ Η έννοια του μιγαδικού

Διαβάστε περισσότερα

(Μονάδες 8) γ) Για την τιμή του λ που βρήκατε στο ερώτημα β), να υπολογίσετε το εμβαδόν του τριγώνου ΑΒΓ (Μονάδες 10)

(Μονάδες 8) γ) Για την τιμή του λ που βρήκατε στο ερώτημα β), να υπολογίσετε το εμβαδόν του τριγώνου ΑΒΓ (Μονάδες 10) ΘΕΜΑ 4 Σε τρίγωνο ΑΒΓ είναι AB= ( λ, λ+ 1), AΓ = ( 3 λ, λ 1) είναι το μέσο της πλευράς ΒΓ AΜ= λ, λ α) Να αποδείξετε ότι ( ), όπου λ 0 και λ, και Μ (Μονάδες 7) β) Να βρείτε την τιμή του λ για την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Β ΛΥΚΕΙΟΥ. ΕΥΘΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΣ (εχθροί ή φίλοι;) c πάνω στην οποία κινείται το σημείο Μ. M x, y. x 2λ 1 και. 3 λ Υπάρχει λ ώστε.

Β ΛΥΚΕΙΟΥ. ΕΥΘΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΣ (εχθροί ή φίλοι;) c πάνω στην οποία κινείται το σημείο Μ. M x, y. x 2λ 1 και. 3 λ Υπάρχει λ ώστε. Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΘΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΣ (εχθροί ή φίλοι;) Του Κώστα Βακαλόπουλου Στο άρθρο που ακολουθεί παραθέτουμε μια σειρά από ασκήσεις στις οποίες συνυπάρχουν άλλοτε αρμονικά και άλλοτε ανταγωνιστικά οι δύο βασικές

Διαβάστε περισσότερα

1 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. α. Τι ονομάζουμε εσωτερικό γινόμενο δύο διανυσμάτων, β

1 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. α. Τι ονομάζουμε εσωτερικό γινόμενο δύο διανυσμάτων, β O A M B ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Ο ΘΕΜΑ ον : α α. Τι ονομάζουμε εσωτερικό γινόμενο δύο διανυσμάτων, β. Μονάδες 5 β. Αν α, ν

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη B. Μάθημα: Η Θεωρία σε Ερωτήσεις. Επαναληπτικά Θέματα. Επαναληπτικά Διαγωνίσματα. Επιμέλεια: Κώστας Κουτσοβασίλης. α Ε

Τάξη B. Μάθημα: Η Θεωρία σε Ερωτήσεις. Επαναληπτικά Θέματα. Επαναληπτικά Διαγωνίσματα. Επιμέλεια: Κώστας Κουτσοβασίλης. α Ε Ν β K C Ε -α Ο α Ε Τάξη B Μ -β Λ Μάθημα: Η Θεωρία σε Ερωτήσεις Επαναληπτικά Θέματα Επαναληπτικά Διαγωνίσματα Επιμέλεια: Διανύσματα Ερωτήσεις θεωρίας 1. Πως ορίζεται το διάνυσμα;. Τι λέγεται μηδενικό διάνυσμα;

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ. Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Γενικού Ημερησίου Λυκείου. 2 ο ΘΕΜΑ. Εκφωνήσεις Λύσεις των θεμάτων. Έκδοση 1 η (18/11/2014)

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ. Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Γενικού Ημερησίου Λυκείου. 2 ο ΘΕΜΑ. Εκφωνήσεις Λύσεις των θεμάτων. Έκδοση 1 η (18/11/2014) ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Γενικού Ημερησίου Λυκείου ο ΘΕΜΑ Εκφωνήσεις Λύσεις των θεμάτων Έκδοση η (8//04) Θέματα ης Ομάδας ο ΘΕΜΑ Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου GI_V_MATHP 8556

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚ ΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Αδαμόπουλος Λεωνίδας Βισκαδουράκης Βασίλειος Γαβαλάς Δημήτριος Πολύζος Γεώργιος Σβέρκος Ανδρέας

Διαβάστε περισσότερα

= π 3 και a = 2, β =2 2. a, β. α) Να βρείτε το εσωτερικό γινόμενο a β. (Μονάδες 8)

= π 3 και a = 2, β =2 2. a, β. α) Να βρείτε το εσωτερικό γινόμενο a β. (Μονάδες 8) ΘΕΜΑ Δίνονται τα διανύσματα a και β με a, β = π 3 και a =, β =. α) Να βρείτε το εσωτερικό γινόμενο a β. β) Αν τα διανύσματα a + β και κ a + β είναι κάθετα να βρείτε την τιμή του κ. (Μονάδες 10) γ) Να βρείτε

Διαβάστε περισσότερα

1,y 1) είναι η C : xx yy 0.

1,y 1) είναι η C : xx yy 0. ΘΕΜΑ Α ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ο δείγμα Α. Αν α, β δύο διανύσματα του επιπέδου με συντελεστές διεύθυνσης λ και λ αντίστοιχα, να αποδείξετε ότι α β λ λ.

Διαβάστε περισσότερα

1.5 ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΩΝ

1.5 ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο : ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ - ΕΝΟΤΗΤΑ.. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ Αν είναι δυο μη μηδενικά διανύσματα τότε ονομάζουμε εσωτερικό γινόμενο των και τον αριθμό : όπου φ είναι η γωνία των

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8 ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Άλγεβρα 1 ο Κεφάλαιο 1. Τι ονομάζουμε αριθμητική και τι αλγεβρική παράσταση; Να δώσετε από ένα παράδειγμα. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με αριθμούς, καλείται αριθμητική παράσταση,

Διαβάστε περισσότερα

Πολλαπλασιασμός αριθμού με διάνυσμα

Πολλαπλασιασμός αριθμού με διάνυσμα Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου Επανάληψη Χριστουγέννων Αφού κάνετε μια επανάληψη στο πρώτο κεφάλαιο και θυμηθείτε όλους τους τύπους και τις μεθοδολογίες, να λύσετε τις παρακάτω ασκήσεις από την τράπεζα

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικά συνδυαστικα θέµατα

Επαναληπτικά συνδυαστικα θέµατα Επαναληπτικά συνδυαστικα θέµατα A. Αν α, β i. αβ Θέµα ο µη µηδενικά διανύσµατα και ισχύει α+ β + α β =, τότε να δείξετε ότι: και ii. Αν α β τότε ισχύει α + β =. B. Να βρεθούν οι τιµές του λ ώστε η εξίσωση

Διαβάστε περισσότερα

R={α/ αρητός ή άρρητος αριθμός }

R={α/ αρητός ή άρρητος αριθμός } o ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Οι ρητοί και οι άρρητοι αριθμοί λέγονται πραγματικοί αριθμοί. Το σύνολο που περιέχει όλους τους πραγματικούς αριθμούς λέγεται σύνολο των πραγματικών αριθμών και συμβολίζεται με R.

Διαβάστε περισσότερα

Να χαρακτηρίσετε κάθε μία από τις παρακάτω προτάσεις ως Σωστή ή Λανθασμένη: Πράξεις διανυσμάτων

Να χαρακτηρίσετε κάθε μία από τις παρακάτω προτάσεις ως Σωστή ή Λανθασμένη: Πράξεις διανυσμάτων Αρσάκεια Τοσίτσεια Σχολεία Μαθηματικά Κατεύθυνσης Β Λυκείου Να χαρακτηρίσετε κάθε μία από τις παρακάτω προτάσεις ως Σωστή ή Λανθασμένη: Πράξεις διανυσμάτων ) α β α β α//β ) α β α β α β ) α β α β α β 4)

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά προσανατολισμού Β Λυκείου. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΕΦΕ α φάση. Διανύσματα

Μαθηματικά προσανατολισμού Β Λυκείου. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΕΦΕ α φάση. Διανύσματα Μαθηματικά προσανατολισμού Β Λυκείου wwwaskisopolisgr ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΕΦΕ 00-018α φάση Διανύσματα 1 Σε σύστημα συντεταγμένων Oxy θεωρούμε τρία σημεία Α, Β, Γ του μοναδιαίου κύκλου, για τα οποία υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Β Γυμνασίου

Μαθηματικά Β Γυμνασίου Μαθηματικά Β Γυμνασίου Περιεχόμενα KEΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ... 3 1.1 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΑΛΓΕΒΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ... 3 1.2 ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ Α ΒΑΘΜΟΥ... 3 1.3 ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΥΠΩΝ... 4 1.4 ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Β ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ. = π 3 και a = 2, β =2 2. a, β AΓ =(2,-8). α) Να βρείτε τις συντεταγμένες του διανύσματος

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Β ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ. = π 3 και a = 2, β =2 2. a, β AΓ =(2,-8). α) Να βρείτε τις συντεταγμένες του διανύσματος ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ 8556 ΘΕΜΑ Δίνονται τα διανύσματα a και β με a, β = π 3 και a =, β =.. α) Να βρείτε το εσωτερικό γινόμενο a β. β) Αν τα διανύσματα a + β και κ a + β είναι κάθετα να βρείτε την τιμή του κ. (Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

) = Απόσταση σημείου από ευθεία. Υπολογισμός Εμβαδού Τριγώνου. και A

) = Απόσταση σημείου από ευθεία. Υπολογισμός Εμβαδού Τριγώνου. και A [Επιλογή Ιαν.. Εμβαδόν Τριγώνου ΣΤΟΧΟΙ: Ο µαθητής ϖρέϖει: να είναι ικανός να υϖολογίζει την αϖόσταση σηµείου αϖό ευθεία να είναι ικανός να υϖολογίζει το εµβαδό ενός τριγώνου αϖό τις συντεταγµένες των κορυφών

Διαβάστε περισσότερα

Φυλλάδιο Ασκήσεων 1 Διανύσματα

Φυλλάδιο Ασκήσεων 1 Διανύσματα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΑΝΑΤΟΙΜΟΥ Β ΥΚΕΙΟΥ 07-8 Φυλλάδιο Διανύσματα ο ΓΕ Αγίων Αναργύρων Μαθηματικά Προσανατολισμού Φυλλάδιο Ασκήσεων Διανύσματα Β υκείου ύνθεση Άσκηση Αν ΑΒ + ΒΓ = ΑΓ, τότε τα σημεία Α, Β, Γ είναι

Διαβάστε περισσότερα

3 ΚΩΝΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

3 ΚΩΝΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Νρεθεί η εξίσωση του κύκλου σε καθεμιά από τις παρακάτω περιπτώσεις: α) έχει κέντρο την αρχή των αξόνων και ακτίνα β) έχει κέντρο το σημείο (3, - ) και ακτίνα 5 γ) έχει κέντρο το σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Α' Γυμ. - Ερωτήσεις Θεωρίας 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. (1) Ποιοι είναι οι φυσικοί αριθμοί; Γράψε τέσσερα παραδείγματα.

Μαθηματικά Α' Γυμ. - Ερωτήσεις Θεωρίας 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. (1) Ποιοι είναι οι φυσικοί αριθμοί; Γράψε τέσσερα παραδείγματα. Μαθηματικά Α' Γυμ. - Ερωτήσεις Θεωρίας 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (1) Ποιοι είναι οι φυσικοί αριθμοί; Γράψε τέσσερα παραδείγματα. (2) Ποιοι είναι οι άρτιοι και ποιοι οι περιττοί αριθμοί; Γράψε από τρία παραδείγματα.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ. Μαθηματικά 1. Σταύρος Παπαϊωάννου

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ. Μαθηματικά 1. Σταύρος Παπαϊωάννου ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ Μαθηματικά Σταύρος Παπαϊωάννου Ιούνιος 05 Τίτλος Μαθήματος Περιεχόμενα Χρηματοδότηση.. Σφάλμα! Δεν έχει οριστεί σελιδοδείκτης. Σκοποί Μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΝΟΜΕΝΟ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΓΙΝΟΜΕΝΟΥ 1. Να υπολογιστεί το εσωτερικό γινόμενο a δύο διανυσμάτων a και αν: ι) a a 5, 7,(, ) 5, ιι) a 5,,( a, ). 6 6. Το διάνυσμα

Διαβάστε περισσότερα