ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ηράκλειο, 18 Οκτωβρίου 2010 ΘΕΜΑ: «Ι ΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Μ. Κ. : ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΑ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ηράκλειο, 18 Οκτωβρίου 2010 ΘΕΜΑ: «Ι ΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Μ. Κ. : ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΑ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ»"

Transcript

1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ηράκλειο, 18 Οκτωβρίου 010 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ /ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ. Ε. Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ηµήτριος Ι. Μπουνάκης Σχολικός Σύµβουλος Μαθηµατικών Ταχ. /νση : Μονοφατσίου 8 Ταχ. Κώδικας : ΗΡΑΚΛΕΙΟ Τηλ. Κατοικίας : Κινητό : dimitrmp@sch.gr Προς : Τους κ. κ. Kαθηγητές Μαθηµατικών των Νοµών, Χανίων, Ρεθύµνου και Ηρακλείου αρµοδιότητάς µου. Κοιν.: Προϊστάµενο Επιστηµονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης /θµιας Εκπ/σης Κρήτης. ΘΕΜΑ: «Ι ΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Μ. Κ. : ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΑ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ» Συνάδελφοι, Το διδακτικό αυτό υλικό είναι συνέχεια του προηγουµένου-βελτιωµένου- των Μιγαδικών και αποτελεί συνένωση των παλαιών αρχείων «Συναρτήσεις» και «Όρια-Συνέχεια» του 007.Από την µακρόχρονη εµπειρία µου είχα διαπιστώσει ότι το σχολικό βιβλίο δεν επαρκεί για να βοηθήσει πραγµατικά τον καθηγητή που διδάσκει στην Γ Λυκείου και απαιτείται ένα συµπλήρωµα. Αυτό ακριβώς το συµπλήρωµα προσπαθώ µε τις σηµειώσεις αυτές να υλοποιήσω, έχοντα κατά νου και την σύσταση του G. Polya, ο οποίος στο περίφηµο βιβλίο του «Πώς να το λύσω» (1998, σελ.161) γράφει: «O πρώτος κανόνας διδασκαλίας είναι να γνωρίζετε αυτό που πρόκειται να διδάξετε. Ο δεύτερος κανόνας διδασκαλίας είναι να γνωρίζετε λίγο περισσότερα από αυτά που πρόκειται να διδάξετε» Οι αναγκαίες αυτές συνθήκες δεν είναι όµως και ικανές για ένα αποτελεσµατικό Καθηγητή. Γι αυτό είναι ανάγκη να στρέφοµε το ενδιαφέρον µας και προς την ιδακτική των Μαθηµατικών (και όχι µόνο).. Στον τοµέα αυτόν προσπαθώ να συµβάλλω µε άλλα κείµενά µου, το περιεχόµενο των οποίων δεν πρέπει να αγνοείται, ακόµη και στην Γ Λυκείου, εν ονόµατι µιας (κακώς ή καλώς εννοούµενης) «φροντιστηριακής προετοιµασίας» των µαθητών ή µιας «αυστηρής» Μαθηµατικής εκπαίδευσης. Υπενθυµίζω ότι οι σηµειώσεις αυτές απευθύνονται µόνο στους διδάσκοντες το µάθηµα. Ένα αντίγραφο του αρχείου αυτού να µείνει στο σχετικό φάκελο (υλικό και ηλεκτρονικό) του σχολείου.

2 . Ι. Μ. - Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : Συναρτήσεις - Όρια - Συνέχεια Παρατηρήσεις, Επισηµάνσεις, Συµπληρώσεις και Ασκήσεις στο 1 ο κεφάλαιο της Ανάλυσης (ενότητες ) Α. ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ (ενότητες ) 1. Επανάληψη της Άλγεβρας της Α Λυκείου. Στην αρχή του κεφαλαίου, είναι απαραίτητη η γενική επανάληψη της κλασικής Άλγεβρας κυρίως της Α Λυκείου µε έµφαση στις ταυτότητες, ανισoταυτότητες, απόλυτες τιµές, τριώνυµο και την βασική Μαθηµατική λογική, περισσότερο αναλυτική από ότι την έχει το σχ. βιβλίο. Η επανάληψη αυτή µπορεί να συνδυαστεί και µε την εύρεση του πεδίου ορισµού συναρτήσεων. Ας έχουµε υπόψη ότι η αλγεβρική υστέρηση των µαθητών δυσκολεύει τη παραπέρα εκµάθηση της Ανάλυσης.. Συµβολισµός µεταβλητών και συναρτήσεων. α) Χρήσιµο είναι να χρησιµοποιούµε και άλλους συµβολισµούς για τον τύπο µιας συνάρτησης, εκτός από τον συνηθισµένο y = f(x): η ανεξάρτητη µεταβλητή καλό είναι να µην είναι πάντα x και η εξαρτηµένη y, ιδίως στις παραγώγους π.χ. x(t), φ(λ), g(y), Q(P) κλπ. Αυτό αποτρέπει την µονοτονία και την µηχανική µάθηση, βοηθά στην κατανόηση των διαφόρων εννοιών που αναφέρονται στις συναρτήσεις και συνδέει τις συναρτήσεις µε πραγµατικά αλληλοεξαρτώµενα µεγέθη από άλλες επιστήµες. β) Στην αντίστροφη της y = f(x), x = f -1 (y), η ανεξάρτητη µεταβλητή δεν υπάρχει πάντα λόγος να γίνεται x (και η εξαρτηµένη y) καλύτερα να µένει όπως προκύπτει. Αν πρόκειται π.χ. για φυσικά µεγέθη δεν επιτρέπεται, αλλά και δεν έχει νόηµα, η αλλαγή µεταβλητής. Όταν όµως εξετάζουµε και τις δυο συναρτήσεις στο ίδιο σύστηµα συντεταγµένων (από Μαθηµατικής - τυπικής πλευράς, δηλ. χωρίς να µας ενδιαφέρουν τα µεγέθη που παριστάνουν οι µεταβλητές τους), τότε επιβάλλεται η ανεξάρτητη µεταβλητή να παρίσταται µε το ίδιο γράµµα. 3. Στην ισότητα των συναρτήσεων: ο ορισµός της ισότητας είναι ένας τυπικός αριθµητικός ορισµός, δηλαδή δεν εξετάζει το µέγεθος (και τη µονάδα) που παριστάνει η µεταβλητή της συνάρτησης. Να αναφέρουµε και ότι, δυο συναρτήσεις f, g δεν είναι ίσες (σύµφωνα µε τον ορισµό του σχ. βιβλίου) αν έχουν διαφορετικά πεδία ορισµού ή όταν έχουν ίδιο πεδίο ορισµού Α και υπάρχει (ένα τουλάχιστον) ξ Α µε f(ξ) g(ξ). 4. Στη σύνθεση των συναρτήσεων Το πεδίο ορισµού της σύνθεσης, όπως διατυπώνεται στο βιβλίο δεν χρειάζεται να αποµνηµονευτεί και να χρησιµοποιείται µηχανικά. Μπορεί εύκολα να βρίσκεται κάθε φορά ως εξής: αν έχουµε την σύνθεση, π.χ. των συναρτήσεων λ(x) και φ(x), φολ, µε πεδία ορισµού D λ, D φ, αντίστοιχα, τότε γράφουµε καταρχήν (φολ)(x) = φ(λ(x))

3 . Ι. Μ. - Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : Συναρτήσεις - Όρια - Συνέχεια 3 και παρατηρώντας προσεκτικά το δεύτερο µέλος της ισότητας αυτής διαπιστώνουµε ότι: το πεδίο ορισµού της σύνθεσης πρέπει να είναι, το σύνολο των αριθµών x για τους οποίους καταρχήν µπορεί να λειτουργήσει η λ (εσωτερική), (δηλ. που ανήκουν στο πεδίο ορισµού της λ) για τους οποίους ο αριθµός λ(x) ανήκει στο πεδίο ορισµού της φ (για να µπορεί να λειτουργήσει η φ!), ή D φολ = {x D λ µε λ(x) D φ } Αν διαπιστώσουµε ότι δεν είναι κενό, προχωρούµε να βρούµε τον τύπο της φολ : (φολ)(x) = φ(λ(x))=, ενώ αν είναι κενό δεν ορίζεται η σύνθεση φολ. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να προηγείται της εύρεσης του τύπου της σύνθεσης η εύρεση του πεδίου ορισµού της. Τέλος καλό είναι να επαληθεύουµε αν το πεδίο ορισµού της τελικής συνάρτησης (φολ)(x) που βρήκαµε συµπίπτει µε το D φολ. 5. Βασικές µέθοδοι για την (αλγεβρική) εύρεση της µονοτονίας µιας συνάρτησης. α) Κατασκευαστική µέθοδος (ευθεία απόδειξη). Χρήσιµες είναι εδώ οι ιδιότητες των ανισοτήτων καθώς και η µονοτονία των συναρτήσεων e x, lnx. β) Μέθοδος της διαφοράς (όµοια µε την παλιά µέθοδο του λόγου µεταβολής). 6. Α. Το «όταν» στο ορισµό της γν. αύξουσας, αλλά και στους άλλους ορισµούς, έχει την έννοια του «αν και µόνο αν». Β. Μετά τον ορισµό της γν. αύξουσας (γν. φθίνουσας) συνάρτησης απαραίτητο και χρήσιµο είναι να αποδειχθεί (στην τάξη, µε άτοπο απαγωγή) ότι Aν φ γνησίως αύξoυσα τότε, φ(α) < φ(β) α < β Αν φ γνησίως φθίνουσα τότε, φ(α) < φ(α) α > β Αν φ γνησίως µονότονη τότε φ(α) = φ(β) α = β (1-1). Από τον ορισµό της µονοτονίας (στο τελευταίο, της συνάρτησης) ισχύουν και τα αντίστροφα. Έτσι οι προκύπτουσες ισοδυναµίες µπορούν να χρησιµοποιηθούν στη λύση ανισώσεων και εξισώσεων. (Αυτή τη συµπλήρωση, όπως και πολλές άλλες, οι µαθητές πρέπει, µε δική µας προτροπή, να τις γράφουν πάνω στο βιβλίο τους). Επίσης όταν την εφαρµόζουν οι µαθητές, να λένε τουλάχιστον ότι προκύπτει από τον ορισµό της µονοτονίας και διά της εις άτοπον απαγωγής. 7. Η µονοτονία µιας συνάρτησης αναφέρεται πάντοτε σε συγκεκριµένα διαστήµατα του πεδίου ορισµού της και δεν κληρονοµείται (πάντα) στην ένωσή τους. Έτσι, αν φ γνησίως φθίνουσα (γνησίως αύξουσα) στα διαστήµατα (α, β], (β, γ), τότε δεν είναι γν. φθίνουσα (γν. αύξουσα) στην ένωση τους (α, β] (β, γ), π.χ. η συνάρτηση φ µε φ(x) = x 1 µε x > 0 και φ(x) = -x για x 0 Ισχύει όµως ότι : Αν φ γνησίως φθίνουσα (γν. αύξουσα) στα διαστήµατα (α, β], (β, γ) και συνεχής στο β, τότε η φ είναι γν. φθίνουσα (γν. αύξουσα) στην ένωση τους (α, β] (β, γ) = (α, γ) (απόδειξη στη σελ. 11, ΙV.1).

4 . Ι. Μ. - Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : Συναρτήσεις - Όρια - Συνέχεια 4 8. Η (αλγεβρική) εύρεση των (ολικών) ακροτάτων µιας συνάρτησης µπορεί να γίνει: α) Με τις γνωστές βασικές (Αλγεβρικές) ανισοταυτότητες: α + β αβ ή (α + β) 4αβ (ισότητα για α = β) 1 Αν θ > 0 τότε θ + (ισότητα για θ = 1). θ 1x π.χ. για την συνάρτηση f (x) =, έχουµε 9 + x 6 x ή f(x) µε 9 + x ισότητα για x = 3, -3 κλπ. β) µε την βοήθεια της µονοτονίας σε κλειστό διάστηµα. π.χ. η f(t) = t 1 µε Α = [1, 5], αποδεικνύεται γν. φθίνουσα, οπότε για κάθε 1 t 5 ισχύει f(5) f(t) f(1), άρα η f έχει µέγιστο, ελάχιστο κλπ. Ενώ στο διάστηµα (1, 5) ισχύει f(5) < f(t) < f(1) και δεν έχει ακρότατα. Γενικά: µια γνησίως µονότονη συνάρτηση σε ανοικτό διάστηµα, δεν έχει ακρότατα. (Απόδειξη διά της εις άτοπον απαγωγής) γ) Με την βοήθεια του συνόλου τιµών, π.χ. αν φ(α) = [, + ), η φ έχει ελάχιστο το (για την τιµή του x Α µε φ(x) = ) αλλά όχι µέγιστο. 9. Να διασαφηνιστούν περισσότερο και να τονιστεί η σηµασία των σηµαντικών σχολίων-προτάσεων της σελίδας 15 οι οποίες είναι ισοδύναµες του ορισµού µιας 1-1 συνάρτησης. Επίσης στο σχόλιο της σελίδας 153 το «προφανώς» να αποδειχθεί (στη τάξη, µε άτοπο απαγωγή) και να τονιστεί το αντίστροφο µε το αντιπαράδειγµα. 10. Πολλές φορές για την απόδειξη του 1-1 µιας συνάρτησης είναι ευκολότερο να δείξουµε πρώτα ότι είναι γνησίως µονότονη, π.χ. λ(x) = e x + 5x. 11. Σύνολο τιµών Συνάρτησης Το σύνολο τιµών µιας συνάρτησης παίζει σπουδαίο ρόλο σε πολλά θέµατα της Ανάλυσης. Είναι χρήσιµο : Για την εύρεση των (ολικών) ακροτάτων. Ως πεδίο ορισµού της αντίστροφης Για την ύπαρξη ρίζας εξίσωσης.

5 . Ι. Μ. - Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : Συναρτήσεις - Όρια - Συνέχεια 5 Τρόποι εύρεσης συνόλου τιµών: Aλγεβρικός - Αναλυτικός. Η (αλγεβρική) εύρεση του συνόλου τιµών µιας συνάρτησης µπορεί να µας δώσει συγχρόνως και την πληροφορία αν η συνάρτηση είναι 1-1 και στην περίπτωση αυτή έχουµε άµεσα και την αντίστροφή της. Παράδειγµα Έστω η συνάρτηση φ(x) = + x 1. Πεδίο ορισµού Α = [1, + ). Αναζητούµε τα y R για τα οποία υπάρχει x Α µε y = φ(x), δηλαδή λύνουµε την εξίσωση y = φ(x) ως προς x (µε παράµετρο y). y = φ(x) y = + x 1 y - = x 1 x 1 = (y - ) και y x = 1 + (y - ), y. Άρα για κάθε y υπάρχει x = 1 + (y - ) 1 (x Α) µε y = φ(x). Άρα φ([1, + )) = [, + ) (αφού [, + ) φ([1, + )) αλλά λόγω των ισοδυναµιών και φ([1, + )) [, + )). Επί πλέον, επειδή για κάθε y υπάρχει µοναδικό x = 1 + (y - ) Α µε y = φ(x), η φ είναι 1-1, µε αντίστροφη την φ -1 (y) =1 + (y - ), y. Η τήρηση των παραπάνω ισοδυναµιών πρέπει να τηρείται αυστηρά. Μην ξεχνούµε ότι (αυστηρή) διαδικασία λύσης εξίσωσης αγνώστου έστω χ, σηµαίνει τον ισοδύναµο µετασχηµατισµό της σε εξίσωση ή εξισώσεις -λυµένης -µορφής (χ=..) Σηµείωση: εν υπάρχει πάντα λόγος να εναλλάζουµε τις µεταβλητές x, y, όπως αναφέρεται στο σχ. βιβλίο. Είναι πιο φυσικό και λογικό να διατηρούνται µε τα σύµβολά τους οι µεταβλητές, προπάντων αν εκφράζουν φυσικά µεγέθη (π.χ. S = t + 3, t χρόνος, S διάστηµα (σε κατάλληλες µονάδες τα t, S,, 3). Όταν όµως θέλουµε να ασχοληθούµε µε θέµατα που αφορούν την γραφική παράσταση µιας συνάρτησης και της αντίστροφής της στο ίδιο σύστηµα αξόνων, συνήθως τοποθετούµε στον οριζόντιο άξονα την ανεξάρτητη µεταβλητή και στον κατακόρυφο την εξηρτηµένη, και των δυο συναρτήσεων, οπότε για διευκόλυνση µπορούµε να παριστάνουµε µε το ίδιο γράµµα τις ανεξάρτητες µεταβλητές και µε ένα άλλο τις εξηρτηµένες. Αυτό π.χ. κάνουµε όταν θέλουµε να βρούµε τα κοινά σηµεία της γ. π. µιας συνάρτησης και της αντίστροφής της Παρατήρηση Η αλγεβρικός τρόπος εύρεσης του συνόλου τιµών µπορεί να µην εφαρµόζεται γενικώς (π.χ. όταν δεν µπορεί να λυθεί ως προς x η εξίσωση y = f(x), π.χ. f(x) = xe x ), αλλά πολλές φορές είναι απλούστερος, αφού δεν απαιτεί την συνέχεια, την µονοτονία και την εύρεση ορίων του αναλυτικού τρόπου. 1. Η αντίστροφη µιας γν. µονότονης συνάρτησης είναι της αυτής µονοτονίας. Πράγµατι, έστω φ(x), x A, π.χ. γν. φθίνουσα και κ, λ φ(α), κ < λ. Τότε υπάρχουν α, β A µε κ = φ(α), λ = φ(β). Έτσι έχουµε κ < λ φ(α) < φ(β) α > β φ -1 (κ) > φ -1 (λ).

6 . Ι. Μ. - Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : Συναρτήσεις - Όρια - Συνέχεια Σχέση φ, φ -1 και διχοτόµου y = x. Εκτός από την γνωστή και αξιοσηµείωτη συµµετρία των γ. π. των φ, φ -1, έχουµε τα εξής: α) Αν φ(x) = x τότε φ(x) = φ -1 (x) (x A φ(α) ). ηλαδή, τα κοινά σηµεία της γ. π. της φ(x) µε την y = x είναι και κοινά σηµεία των φ, φ -1, y = x. β) Αν φ γνησίως αύξουσα τότε, φ(x) = φ -1 (x) φ(x) = x (x A φ(α)). (Το ορθό αποδεικνύεται µε άτοπο απαγωγή, ενώ το αντίστροφο προκύπτει εύκολα) Άρα τα κοινά σηµεία της (γν. αύξουσας) φ µε την αντίστροφή της είναι πάνω στην διχοτόµο y = x. Aυτό είναι πολύ χρήσιµο ιδίως όταν δεν µπορεί να βρεθεί η αντίστροφη π.χ. φ(x) = xe x-1, x 0, γ) Αν η φ είναι γνησίως φθίνουσα, δεν ισχύει η προηγούµενη ισοδυναµία. Παράδειγµα 1 Η συνάρτηση f(x) = x 1, x > 0, έχει άπειρα κοινά σηµεία (ταυτίζεται) µε την αντίστροφή της f -1 (x) = x 1, x > 0. Παράδειγµα Η συνάρτηση f(x) = 1 x, x 1, είναι γνησίως φθίνουσα και έχει µε την αντίστροφή της f -1 (x) = 1 - x, x 0, κοινά σηµεία (στο σύνολο [0, 1] ) τα σηµεία (0,1), (1,0),,. (προκύπτουν από την λύση της εξίσωσης f(x) = f -1 (x), x [0, 1] ή του συστήµατος (y = f(x), x = f(y)). Σηµείωση 1 Πριν λίγα χρόνια ένας συνάδελφος «απέδειξε» ότι σε κάθε περίπτωση τα κοινά σηµεία των f, f -1 είναι πάνω στην διχοτόµο y = x. Όµως, θεωρεί ότι η αντίστροφης µιας συνάρτησης είναι άµεσα, σε κάθε σηµείο, «δεµένη» µε τη συνάρτηση από την οποία προήλθε, µε αποτέλεσµα η γραφική παράσταση της αντίστροφης να δηµιουργείται µε ορισµένη φορά διαγραφής, θεώρηση που ξεφεύγει τελείως από την ανεξαρτησία της αντίστροφης, όπως την θεωρούµε παραδοσιακά. Όποιος ενδιαφέρεται σχετικά µπορεί να ανατρέξει σε διάφορα ελληνικά µαθηµατικά site ή να µε ρωτήσει Σηµείωση Σε ορισµένα βιβλία και περιοδικά υπάρχουν θεωρητικές ασκήσεις όπου µε δεδοµένη µια συναρτησιακή σχέση για την f (π.χ. f 3 (x) + f(x) = 3x) αποδεικνύεται κατ αρχήν ότι η f είναι 1-1. Στην συνέχεια η αντίστροφη βρίσκεται θέτοντας y = f(x) και καταλήγοντας άµεσα σε µια σχέση της µορφής x = g(y), οπότε συνάγεται ότι f -1 (y) = g(y). Για να είναι αυτό σωστό πρέπει να δειχθεί και το αντίστροφο: x = g(y) y = f(x) και να προσεχθεί στη πορεία και το σύνολο τιµών της f.

7 . Ι. Μ. - Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : Συναρτήσεις - Όρια - Συνέχεια 7 ίνουµε ένα παράδειγµα: Έστω συνάρτηση φ µε πεδίο ορισµού το Α=R τέτοια ώστε φ 3 (x) + φ(x) = x για κάθε x R. α) Nα δειχθεί ότι η φ είναι 1-1, β) Να βρεθεί το σύνολο τιµών της φ και η αντίστροφή της. Λύση α) Απλό. β) Για την εύρεση του συνόλου τιµών της φ, αναζητούµε τα y R για τα οποία υπάρχει x R=Α µε y = φ(x), δηλαδή λύνουµε ως προς x R την εξίσωση y = φ(x). Από την δοθείσα σχέση µε y = φ(x) έχοµε y 3 + y = x και µε y R έχουµε x R=Α Από αυτό δεν µπορούµε να πούµε ότι λύσαµε την εξίσωση y = φ(x) ως προς x (και άρα φ -1 (y)= y 3 + y, y R) (Λύση εξίσωσης ως προς x, σηµαίνει, ουσιαστικά, τον ισοδύναµο µετασχηµατισµό της στη µορφή x = ή x =..). Για να το πούµε αυτό πρέπει να αποδείξουµε και το αντίστροφο: Αν x, y R και x = y 3 + y τότε y = φ(x) Έστω x, y R µε y 3 + y = x, οπότε λόγω της υπόθεσης έχουµε y 3 + y = φ 3 (x) + φ(x). Για να προκύψει η y = φ(x), αρκεί η συνάρτηση g(t) = t 3 + t να είναι 1-1 στο R Πράγµατι, αυτό αποδεικνύεται κατά τα γνωστά, οπότε y = φ(x), Άρα y = φ(x) x = y 3 + y µε x, y R Εποµένως για κάθε y R υπάρχει (µοναδικό) x = y 3 + y R µε y = φ(x).άρα η φ έχει σύνολο τιµών το R, (είναι 1-1) και αντίστροφη την φ -1 (y) = y 3 + y, y R Βέβαια θα µπορούσε ως βοηθητικό ερώτηµα να είχε δοθεί, το να δειχθεί ότι η g(t) = t 3 + t είναι 1-1 (Βλ. σχετικά και τις ασκήσεις 17,18). Σηµείωση Μια άλλη πορεία λύσης µπορούσε να στηριχθεί στην Πρόταση: Έστω φ, g συναρτήσεις ορισµένες στο R µε g(φ(x)) = x για κάθε x R.Αν η φ έχει σύνολο τιµών το R τότε α) οι συναρτήσεις g, φ είναι 1-1, β) Η g είναι η αντίστροφη της φ (και αντίστροφα) (αφήνεται ως άσκηση)

8 . Ι. Μ. - Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : Συναρτήσεις - Όρια - Συνέχεια 8 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 1+ t 1. Nα βρεθεί το πεδίο ορισµού της συνάρτησης x(t) = ln και να δειχθεί ότι 1 t είναι περιττή. Να βρεθούν τα σηµεία τοµής της γραφικής παράστασης (γ. π.) της x(t) µε τους άξονες.. Να βρεθούν τα σηµεία τοµής των γ. π. των συναρτήσεων g(x) = x 3 x + 1, h(x) = x Να εξεταστεί ως προς την µονοτονία η συνάρτηση φ(y) = 1 ln y και να δειχθεί y ότι η εξίσωση ylny + y = 1 έχει µοναδική προφανή λύση, η οποία και να βρεθεί Έστω η συνάρτηση φ µε τύπο φ(α) = α) Να αποδειχθεί ότι η φ είναι γνησίως φθίνουσα (στο πεδίο ορισµού της), β) Να δειχθεί ότι η εξίσωση 3 x + x = 7 x έχει µόνο την λύση x = 1. γ) Να λυθεί η εξίσωση φ(x 3 + x) = φ(3 - x). 5. α) Αν για µια συνάρτηση φ ισχύει 000 φ(λ) 007 για κάθε λ R, τότε η φ: Α. έχει ελάχιστο Β. έχει µέγιστο Γ. έχει ελάχιστο και µέγιστο. ίσως έχει ακρότατα. β) Mια συνάρτηση έχει πεδίο ορισµού το διάστηµα [0, 1) και είναι 1-1. Η αντίστροφή της: Α. έχει µέγιστο Β. έχει ελάχιστο Γ. δεν έχει ακρότατα. γ) Αν η συνάρτηση g έχει πεδίο ορισµού το Α και είναι 1-1, τότε η ισότητα (gοg -1 ) (λ) = λ A. εν ισχύει ποτέ Β. ισχύει για κάθε λ Α Γ. ισχύει για κάθε λ g(a) δ) Αν η συνάρτηση f έχει πεδίο ορισµού και σύνολο τιµών το Α και είναι 1-1, τότε για τις συναρτήσεις fοf -1, f -1 of ισχύει Α. είναι ίσες Β. δεν είναι ίσες Γ. µερικές φορές είναι ίσες. 6. Έστω φ συνάρτηση ορισµένη στο σύνολο Α. Να αποδειχθεί ότι: Α. Ικανή και αναγκαία συνθήκη ώστε το σηµείο Σ(α, β) να είναι κέντρο συµµετρίας της γ. π. της φ είναι να ισχύει φ(α - χ) = β - φ(χ) για κάθε χ, (α - χ) Α Β. Ικανή και αναγκαία συνθήκη ώστε η ευθεία χ = ξ να είναι άξονας συµµετρίας της γ. π. της φ είναι να ισχύει φ(ξ - χ) = φ(χ) για κάθε χ, (ξ - χ) Α. Γ. Ποια συµµετρία παρουσιάζει η γ. π. µιας άρτιας και µιας περιττής συνάρτησης; 7. Με την βοήθεια των ανισοταυτοτήτων α +β αβ, θ+1/θ, (θ>0), να βρεθεί 4t η µέγιστη τιµή και η ελάχιστη τιµή της συνάρτησης x(t) =. Επίσης η 1+ t 1 ελάχιστη τιµή της f(x) = 1+ x +. Έχει µέγιστη τιµή η f(x); (Απ.,, -, όχι) 1+ x α α

9 . Ι. Μ. - Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : Συναρτήσεις - Όρια - Συνέχεια 9 8 Με την βοήθεια της ανισότητας α β α β (ισότητα αν και µόνο α,β παράλληλα) να βρεθεί η µέγιστη τιµή της συνάρτησης h(x) = x + 8 x. (Απ. 4) 9. Να δειχθεί ότι η συνάρτηση x(t) = t - 4t +6, t είναι γνησίως µονότονη και να βρεθεί η αντίστροφή της. Στην συνέχεια να βρεθούν τα κοινά σηµεία της γ. π. της x(t) µε την αντίστροφή της. 10. Να βρεθεί το σύνολο τιµών της συνάρτησης της αν υπάρχει. y e 1 x(y) =, και η αντίστροφή y e Έστω η συνάρτηση φ µε τύπο φ(y) = ln(-y + 1+ y ). Να αποδειχθεί ότι α) έχει πεδίο ορισµού το R και είναι περιττή, β) είναι 1-1 και να βρεθεί η αντίστροφή της, γ) να βρεθούν τα ακρότατα της φ και της αντίστροφής της. 1. Έστω f, g συναρτήσεις 1-1 µε κοινό πεδίο ορισµού Α και κοινό σύνολο τιµών Α. Να αποδειχθεί ότι, α) οι συναρτήσεις fog, gof είναι 1-1, β) Ισχύει (fog) -1 = g -1 o f -1, (gof) -1 = f -1 o g -1. e 13*. Έστω η συνάρτηση µε τύπο x(t) =, t R. t e + e t e α) Να δειχθεί ότι για κάθε x (0, 1) υπάρχει µοναδικό t R µε x =. t e + e β) Η συνάρτηση f(α) = x(α) + x(1- α), α R είναι σταθερή, γ) Να υπολογιστεί το άθροισµα Σ = x + x... x. (Απ.9/) Αν οι κορυφές ενός τριγώνου βρίσκονται στην υπερβολή y = 1/x να δειχθεί ότι και το ορθόκεντρό του βρίσκεται πάνω σ αυτήν. 15*. Έστω f, g συναρτήσεις µε πεδίο ορισµού το R και g(r) = R ώστε (fog)(x) = x για κάθε x R.Να αποδειχθεί ότι, α) οι f, g είναι 1-1, β) f =g -1, g = f **. Έστω οι συναρτήσεις f, g µε πεδίο ορισµού το R για τις οποίες ισχύει f(t) - g(t) < ε για κάθε t R και για κάθε θετικό αριθµό ε. Να δειχθεί ότι είναι ίσες. Όµοια µε την ιδιότητα f (t) + g (t) ε + f(t)g(t). 17*.Έστω συνάρτηση f µε πεδίο ορισµού το R και f(x) > 0 για κάθε x R, που 1 ικανοποιεί την σχέση ln f (x) = x για κάθε x R, καθώς και η συνάρτηση f (x) 1 φ(t) = ln t. α) Να δειχθεί ότι οι f, φ είναι γνησίως µονότονες, t β) Να βρεθεί η αντίστροφη της f αν υπάρχει, γ) Να βρεθεί η τιµή f(1). (Απ. 1) 18**. α) Να δειχθεί ότι η συνάρτηση φ(t) = e t /t, t 1 είναι γν. αύξουσα (µε παράγωγο). β) Έστω συνάρτηση f(x), x e, για την οποία ισχύουν e f(x) = x f(x) και f(x) 1 για κάθε x e. Να δειχθεί ότι η f είναι 1-1 και να βρεθεί η αντίστροφή της. t

10 . Ι. Μ. - Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : Συναρτήσεις - Όρια - Συνέχεια 10 Β. ΟΡΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ (ενότητες ) 1. Α. Χρήσιµο είναι να γίνει διάκριση των εννοιών: «δεν έχει έννοια το όριο της f στο ξ R {+, - }»: όταν η συνάρτηση f δεν ορίζεται «κοντά στο ξ», π.χ lim x x, lim εφω. x 0 ω + «δεν υπάρχει το όριο της f στο ξ R {+, - }»: όταν το όριο έχει έννοια και τα πλευρικά όρια (όταν η f ορίζεται εκατέρωθεν του ξ) είναι διαφορετικά x (πεπερασµένα ή άπειρα), π.χ. lim. Αυτή είναι η πλέον συνηθισµένη, για το x 0 x σχ. βιβλίο, περίπτωση, αλλά είναι δυνατόν να µην υπάρχει (σύµφωνα πλέον µε τον ορισµό του ορίου) ούτε ένα από τα πλευρικά όρια. Β. Σύµφωνα µε το σχ. βιβλίο η έκφραση «υπάρχει το όριο» σηµαίνει ότι είναι πραγµατικός αριθµός ή άπειρο. Σε ορισµένα πανεπιστηµιακά βιβλία αυτό σηµαίνει ότι είναι µόνο πραγµατικός αριθµός. Γ. Συνηθίζεται όταν ζητείται να βρεθεί ένα όριο αυτό να έχει έννοια, ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι. Έτσι, αν τυχόν ο ερωτών θέλει να εξετάσει ο ερωτώµενος αν έχει ή όχι έννοια ένα όριο, πρέπει να το ζητήσει συγκεκριµένα (και µετά ίσως αν υπάρχει να ζητήσει και να βρεθεί).. Όταν ζητείται να εξεταστεί αν έχει έννοια το όριο µιας συνάρτησης στο σηµείο ξ R {+, - }, δεν χρειάζεται να βρεθεί το πεδίο ορισµού της (όπως βέβαια και όταν ζητείται να βρεθεί ένα όριο). Αρκεί να είναι ορισµένη σε µια περιοχή του σηµείου αυτού (άλλο βέβαια ότι πολλές φορές είναι πιο εύκολο να βρούµε πρώτα το πεδίο ορισµού της και µετά να διαπιστώσουµε αυτό). Άλλωστε υπάρχει περίπτωση να µην είναι εύκολο να βρεθεί το πεδίο ορισµού (και να τεθεί σε µορφή διαστηµάτων), οπότε µας αρκεί να εξασφαλίσουµε περιοχή του σηµείου (εκτός ίσως του σηµείου) στην οποία ορίζεται η συνάρτηση. Π.χ. λ+ Να εξεταστεί αν έχει έννοια τα όριο lim λ 0 6 λ λ+ 1. Η εύρεση του πεδίου ορισµού δεν είναι εύκολη (είναι το R, αλλά και δεν µας 6 ενδιαφέρει). Είναι lim( λ λ+ 1) = 1 > 0, οπότε 010 λ λ+ 1 (>) 0 κοντά στο 0 κλπ. x 0. Στο 1 ο θεώρηµα της διάταξης (σελ.165). Να σηµειωθεί ότι δεν ισχύει το αντίστροφο: π.χ. x > 0 κοντά στο 0 (π.χ. στο (-1, 0) (0, 1)), αλλά (όπως θα δούµε παρακάτω) lim x = 0, x 0

11 . Ι. Μ. - Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : Συναρτήσεις - Όρια - Συνέχεια Στο ο θεώρηµα της διάταξης (σελ.166). Αν f(x) < g(x) κοντά στο ξ, δεν συνεπάγεται ότι lim f (x) < lim g(x), (το αντίστροφο αποδεικνύεται εύκολα) Ισχύει όµως πάντα ότι lim f (x) lim g(x) (εφόσον τότε είναι και f(x) g(x)). =. x 0 x 0 π.χ. x < x, x 0, αλλά lim x lim x = 0 4. To Θεώρηµα (όρια και πράξεις) της σελίδας 166, µετά το «τότε» να προστεθεί «υπάρχουν τα παρακάτω όρια και ισχύουν» Το ίδιο και στο κριτήριο παρεµβολής (σελ.169) «υπάρχει το όριο της f στο x 0 και». Αυτή είναι η σωστή διατύπωση των θεωρηµάτων και αποτρέπει λάθη. Το αντίστροφο του θεωρήµατος δεν ισχύει, π.χ. Για την ιδιότητα lim(f (x)g(x)) = lim f (x) lim g(x), έχουµε x x lim( ( ) = 1, αλλά δεν υπάρχουν τα όρια x x x x lim, lim. x 0 x x 0 x Ισχύει όµως ότι, αν υπάρχουν τα όρια των π.χ. των f + g και f στο ξ, τότε υπάρχει και όριο της g και της f - g στο ξ. (Να δοθεί ως άσκηση). 5. (Ιδιότητα 5, θεωρήµατος σελ.166). Αν lim f (t) = α δεν συνεπάγεται ότι lim f (t) = α (το αντίστροφο ισχύει πάντα). t ξ t ξ π.χ. lim x = 1 αλλά lim x x x 1,ή lim = 1 αλλά δεν υπάρχει το lim. x 1 x 1 x 0 x x 0 x Ισχύει όµως ότι, lim f (t) = 0 lim f (t) = 0 (- f(t) f(t) f(t) κλπ). t ξ t ξ ηµx 6. Ως γνωστό, αν x R σε ακτίνια τότε lim = 1. x 0 x ηµθ π θ x Αν όµως θ R σε µοίρες τότε lim = (χρήση του = ) θ 0 θ π 7. Στο όριο σύνθεσης συναρτήσεων fog στο x 0 (σελ.173). Η συνθήκη g(x) u o κοντά στο x 0, δεν µπορεί να αγνοηθεί (Βλ. σχετικά το αντιπαράδειγµα στη σελίδα 18 των οδηγιών του Π. Ι ). Αν έχουµε «καλούς» µαθητές ή µαθητές µε µαθηµατικές ανησυχίες, ας αναφερθεί αυτό: κάπου οι µαθητές πρέπει να δουν και κάτι βαθύτερο στα Μαθηµατικά και να µην νοµίζουν ότι είναι πάντα ξερά θεωρήµατα χωρίς απόδειξη, αχρεωστήτως δοσµένα, και ασκήσεις για τις εξετάσεις 8. Τα όρια lim ηµx, lim συνx, x ± x ± δεν υπάρχουν (µια πρώτη-και αρκετή για τα σχ. πλαίσια- δικαιολόγηση µπορεί να γίνει µέσω της γνωστής γραφικής παράστασης των συναρτήσεων). Η πληροφόρηση αυτή θα αποτρέψει πολλούς µαθητές να «δίνουν διάφορες τιµές» στα όρια αυτά, ιδίως σε αγχώδεις καταστάσεις.

12 . Ι. Μ. - Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : Συναρτήσεις - Όρια - Συνέχεια 1 Απόδειξη*: Έστω ότι υπάρχει το lim ηµx = ρ R {+, - }. Επειδή -1 ηµx 1 δεν x + µπορεί το ρ να είναι + ή -, άρα ρ R. Έχουµε τότε και lim ηµ(x + α) = lim ηµu = ρ για κάθε α R. x + u + Άρα lim ηµ(x + α) = ρ ή x + Για α = -π προκύπτει lim (ηµxσυνα + συνxηµα) = ρ για κάθε α R x + lim ηµx = ρ, οπότε ρ = 0. x + Για α = π/ προκύπτει lim συνx = ρ = 0 x + ταυτότητα των ηµx, συνx καταλήγουµε σε άτοπο. Το συν π x = ηµx. Όµοια εργαζόµαστε και στο -. και από την γνωστή τριγωνοµετρική lim συνx δεν υπάρχει λόγω x + 9. Αν f(x) g(x) κοντά στο ξ R {+, - }, και lim f (x) = + τότε lim g(x) = +. x ξ x ξ lim g(x) = τότε lim f (x) =. x ξ x ξ Η δικαιολόγηση µπορεί να γίνει διαισθητικά αλλά και µε το κριτήριο παρεµβολής. 10. Απροσδιόριστη µορφή: λέµε την περίπτωση του ορίου, το οποίο έχει έννοια και για τον υπολογισµό του δεν µπορεί να εφαρµοστεί κάποιος γνωστός κανόνας των ορίων. Μπορεί να υπάρχει ή να µην υπάρχει το όριο αυτό. Για παράδειγµα τα όρια x 1 u lim, lim x 1 u 0 x 1 u είναι απροσδιόριστες µορφές και ενώ το πρώτο υπάρχει (και είναι ίσο µε ), το δεύτερο δεν υπάρχει. 11. Έχοντας υπόψη τις αντίστοιχες ιδιότητες των ορίων, συντοµογραφικά µπορούµε να χρησιµοποιούµε τους παρακάτω συµβολισµούς που βοηθούν στον λογισµό των ορίων (αλλά να µην τις αναφέρουµε ως πράξεις στο R {+, - }) : (+ ) + (+ ) = +, (- ) + (- ) = -, = +, 0 1 = 1 1, = 0, = 0 + κλπ. 1. Για την σωστή κωδικοποίηση και ανάκληση από την µνήµη των ορίων και γενικά των ιδιοτήτων της εκθετικής συνάρτησης α x, µε α > 1 και 0 < α < 1, καθώς και της λογαριθµικής συνάρτησης lnx, να γίνει σύσταση στους µαθητές να αποµνηµονεύσουν κυριολεκτικά τις γραφικές τους παραστάσεις µέσω των οποίων θα ανακαλούν στη µνήµη τις πολλές χρήσιµες ιδιότητές τους και όχι να τις αποµνηµονεύσουν!.

13 . Ι. Μ. - Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : Συναρτήσεις - Όρια - Συνέχεια Επιµερισµός Ορίου: συχνό λάθος, που πρέπει να επισηµανθεί: χρησιµοποιείται ουσιαστικά η «φαινοµενική ιδιότητα»: Αν lim f (x) = α R, τότε lim f(x)g(x) = lim αg(x) η οποία δεν ισχύει (πάντα), π.χ. x + 1 x = lim x = lim 0 = 0, άτοπο. x 0 x x 0 x Προσοχή : αν α 0 και υπάρχει το όριο της g(x) στο ξ, τότε ισχύει. (άσκηση) 14. Ιστορικά στοιχεία. Σχετικά µε το συµβολισµό του απείρου, αναφέρουµε ότι το σύµβολο χρησιµοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον John Wallis το Το υιοθέτησε από το αντίστοιχο λατινικό σύµβολο το οποίο παρίστανε το O Wallis χρησιµοποίησε για πρώτη φορά τον συµβολισµό του απείρου στο βιβλίο του «Arithmetica infitorum» 15. Χρήσιµες υποδείξεις για τις ασκήσεις: f (x) Α. Aν lim = α R τότε lim f (x) = 0. x ξ x ξ x ξ f (x) Πολύ χρήσιµη σε ασκήσεις και εύκολα αποδείξιµη: f (x) = (x ξ) κλπ. x ξ f (x) Ακόµη µπορούµε να θέσουµε g(x) = κλπ, που είναι µια γενική µέθοδος x ξ «ξεφωλιάσµατος» µιας συνάρτησης f(x). Β. Το κριτήριο παρεµβολής χρησιµοποιείται συνήθως σε θεωρητικά θέµατα (συναρτησιακές σχέσεις κλπ) και σε απροσδιόριστες µορφές ή «δύσκολα» και «περίεργα» όρια, ιδίως όταν περιέχουν τους τριγωνοµετρικούς αριθµούς ηµίτονο και συνηµίτονο. Γ. Σε ασκήσεις που εµφανίζονται όρια εκθετικής, χρήσιµο είναι να ανάγονται στη περίπτωση του ορίου lim α x = 0 µε 0 < α < 1. x +

14 . Ι. Μ. - Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : Συναρτήσεις - Όρια - Συνέχεια 14 Γ. Σ Υ Ν Ε Χ Ε Ι Α ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ (ενότητα 1. 8) 1. Μονοτονία και Συνέχεια. Αν φ γνησίως φθίνουσα (γν. αύξουσα) στα διαστήµατα (α, β], (β, γ) και συνεχής στο β, τότε η φ είναι γν. φθίνουσα (γν. αύξουσα) στην ένωση τους (α, β] (β, γ) = (α, γ) (όπως είδαµε στη σελ.3, ΙΙ.7, αν δεν είναι συνεχής στο β δεν ισχύει). Απόδειξη* Έστω φ γν. φθίνουσα στα διαστήµατα (α, β], (β, γ). Για να δειχθεί ότι είναι γν. φθίνουσα στο (α, γ), αρκεί να δειχθεί ότι, αν β < λ < γ τότε φ(β) > φ(λ) (για τις άλλες περιπτώσεις είναι προφανής ότι ικανοποιείται ο ορισµός). Έστω ένας σταθερός αριθµός ρ µε β < ρ < λ. Για κάθε κ µε β < κ < ρ < λ έχοµε φ(κ) > φ(ρ) > φ(λ) και λόγω συνέχειας στο β, lim φ(κ) φ(ρ) ή φ(β) φ(ρ) > φ(λ). Άρα φ(β) > φ(λ) (Μάλιστα αρκεί µόνο η από κ β + δεξιά συνέχεια στο β). *. Μονοτονία και 1-1. Αν φ 1-1 και συνεχής σε διάστηµα, τότε η φ (αποδεικνύεται ότι) είναι γνησίως µονότονη (χρήσιµο στην αλλαγή µεταβλητής στα ολοκληρώµατα). 3. Ιστορικά στοιχεία στο θεώρηµα Bolzano. Ο Bernard Bolzano ( ) ήταν Τσέχος µαθηµατικός ιερωµένος και φιλόσοφος, από τους πιο βαθυστόχαστους µαθηµατικούς της εποχής του. Το θεώρηµα που φέρνει το όνοµά του απαντά σε κάποιο βαθµό στο ερώτηµα, τι κάνουµε στις περιπτώσεις που είναι αδύνατον να προσδιορίσουµε τις ρίζες µιας εξίσωσης; Αυτό το ερώτηµα έγινε επιτακτικό από το 184, όταν ο Νορβηγός µαθηµατικός Niels Abel ( ) απέδειξε ότι, δεν είναι δυνατόν να βρεθούν τύποι (που περιέχουν τις 4 πράξεις του R και ν-οστές ρίζες) που να δίνουν τις ρίζες µιας πλήρους πολυωνυµικής εξίσωσης 5 ου ή µεγαλύτερου βαθµού. Έτσι το πρόβληµα εστιάστηκε πια στην αναζήτηση πληροφοριών, που θα φωτίζουν όσο γίνεται περισσότερο το θέµα των ριζών, οπότε τέθηκαν τα ερωτήµατα: Πόσες πραγµατικές ρίζες έχει η εξίσωση; Που περίπου βρίσκονται αυτές οι ρίζες πάνω στον x- άξονα των πραγµατικών αριθµών; Πόσες είναι θετικές και πόσες αρνητικές; Σε ερωτήµατα τέτοιου τύπου δίνονται απαντήσεις από ορισµένα θεωρήµατα της βασικής Μαθηµατικής Ανάλυσης, που έχει επικρατήσει να τ αποκαλούµε «υπαρξιακά θεωρήµατα». Μεταξύ αυτών, το πρώτο µάλιστα, είναι και το γνωστό ως θεώρηµα του Bolzano. Στην πορεία, και µε αφετηρία τον προσεγγιστικό υπολογισµό των ριζών πολύπλοκων εξισώσεων (µέθοδος διχοτόµησης κλπ), δηµιουργείται ένας νέος κλάδος των Μαθηµατικών, η Αριθµητική Ανάλυση. 4. Aς έχουµε υπόψη ότι η (αυστηρή) απόδειξη του Θ. Βοlzano (όπως και του Rolle) στηρίζεται στο ο αξίωµα της γραµµικής διάταξης των πραγµατικών αριθµών (supremum) και ξεφεύγει από τους σκοπούς του βιβλίου. Εδώ θα γίνει µόνο µια εποπτικογεωµετρική δικαιολόγηση (που δεν αποτελεί απόδειξη για την Ανάλυση).

15 . Ι. Μ. - Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : Συναρτήσεις - Όρια - Συνέχεια 15 Το αντίστροφο του Θ. Βοlzano δεν ισχύει: είναι δυνατόν να υπάρχει ρίζα µιας συνεχούς συνάρτησης στο διάστηµα (α, β), αλλά να µην ισχύει f(α)f(β) < 0, π.χ. η συνάρτηση f(λ) = λ - 1, λ [-, ]. Επισήµανση: η συνθήκη f(α)f(β) < 0 είναι απλά ικανή (και όχι αναγκαία) για να υπάρχει ρίζα. Το σηµαντικό σχόλιο-πόρισµα «διατήρησης προσήµου», αµέσως µετά το θ. Βοlzanο: αυτό ισχύει µόνο για συνεχή σε διάστηµα και όχι σε ένωση διαστηµάτων (όπως βέβαια και το θ. Βοlzanο) και µε περασµένο πλήθος ριζών στο εσωτερικό του (αντιπαράδειγµα εύκολο). Γενίκευση Θ. Βοlzanο. Έστω f συνεχής στο διάστηµα (α, β) της οποίας υπάρχουν, στο R {-. + }, τα όρια στο α και β και είναι ετερόσηµα (ακόµη και άπειρα). Τότε υπάρχει ξ (α, β) µε f (ξ) = 0. (Υπ. Aπόδειξη µε χρήση του θεωρήµατος διάταξης στα όρια και Θ. Βοlzanο) 5. Από το θεώρηµα ενδιαµέσων τιµών (Θ.Ε.Τ.) προκύπτει, ως µερική περίπτωσηπόρισµα, το Θ. Βοlzanο (Να δοθεί ως άσκηση). 6. To συµπέρασµα του Θ.Ε.Τ. µπορεί να ισχύει και για µη συνεχή συνάρτηση. Πράγµατι, σύµφωνα µε το θεώρηµα του Darboux (Γάλλος, ) η παράγωγος µιας συνάρτησης σε ένα διάστηµα παίρνει όλες τις τιµές µεταξύ δυο τιµών της, δηλαδή ισχύει γι αυτήν το Θ.Ε.Τ., ενώ βέβαια δεν είναι πάντα συνεχής συνάρτηση. Άρα το συµπέρασµα του Θ.Ε.Τ, είναι (µόνο) αναγκαία συνέπεια της συνέχειας. Έτσι, αν δεν ισχύει το Θ. Ε. Τ η συνάρτηση δεν είναι συνεχής. Ένα απλούστερο παράδειγµα που µπορούµε να φτιάξουµε είναι το εξής: Έστω φ συνεχής στο [α, β]. Ορίζουµε την συνάρτηση (επέκταση της φ) Σ(χ) µε Σ(χ) = φ(χ), για χ [α, β] και Σ(x) = φ(κ) για x (β, γ], όπου κ (α, β) σταθερός µε φ(κ) φ(β). Τότε η Σ δεν είναι συνεχής στο [α, γ] αλλά επειδή έχει το ίδιο σύνολο τιµών µε την φ, ισχύει το Θ.Ε.Τ. για την Σ ακριβώς λόγω της συνέχειας της φ στο [α, β]. 7. Καταφυγή στα όρια: στην περίπτωση που θέλουµε να εφαρµόσουµε το θεώρηµα Βolzano, αλλά αγνοούµε το διάστηµα [α, β], καθώς και τα πρόσηµα των τιµών f(α), f(β): υπολογίζουµε τα όρια της συνάρτησης στο + και -. π.χ. αν f(t) = αt βt t + γ µε α > 0, τότε lim f (t) = +, οπότε υπάρχει λ > t + 0 µε f(λ) > 0. Επίσης lim f (t) =, οπότε υπάρχει κ < 0 µε f(κ) < 0. x Άρα στο διάστηµα [κ, λ] ισχύει f(κ)f(λ) < 0 κλπ 8. Μετά το θεώρηµα για την εικόνα διαστήµατος (οποιασδήποτε µορφής) µέσω συνεχούς και µη σταθερής συνάρτησης (τέλος σελ.194) να αναφερθούν όλες οι δυνατές περιπτώσεις µέσω των γρ. παραστάσεων της σελ.195, από τις οποίες µόνο η τελευταία διασφαλίζεται µε το θεώρηµα µέγιστης και ελάχιστης τιµής (Θ. Μ. Ε. Τ.) και το Θ.Ε.Τ. 9. Από το Θ.Μ.Ε.Τ προκύπτει ότι η συνέχεια σε κλειστό διάστηµα έχει ως αναγκαία (µόνο) συνέπεια την ύπαρξη µέγιστης και ελάχιστης τιµής. Αυτό γιατί µέγιστη και

16 . Ι. Μ. - Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : Συναρτήσεις - Όρια - Συνέχεια 16 ελάχιστη τιµή µπορεί να υπάρχει και όταν η συνάρτηση δεν είναι συνεχής σε κλειστό διάστηµα ή όταν η συνάρτηση είναι συνεχής σε ανοικτό. Για παράδειγµα η συνάρτηση φ(x) = x + 1 για 0 < x 1 και φ(x) = x για -1 x 0 δεν είναι συνεχής στο κλειστό [-1, 1] αλλά έχει µέγιστη τιµή και ελάχιστη τιµή 0. Επίσης η συνάρτηση Σ(x) = ηµx είναι συνεχής στο ανοικτό (0, π) αλλά έχει µέγιστη και ελάχιστη τιµή. 10. Ως συνέπεια του Θ.Μ.Ε.Τ. σε συνδυασµό και µε το σχόλιο, έχοµε τις ειδικές περιπτώσεις: Αν f γν. αύξουσα στο διάστηµα [α, β] τότε f([α, β]) = [f (α), f(β)], ενώ αν f γν. φθίνουσα τότε f([α, β]) = [f(β)], f (α)] (να γίνουν και οι σχετικές γρ. παραστάσεις). Στις περιπτώσεις αυτές προκύπτουν άµεσα και τα (ολικά) ακρότατα της συνάρτησης. 11. Στο σχετικό θεώρηµα συνέχειας και µονοτονίας του βιβλίου (σελ.196) για την αναλυτική (δηλ. µε µεθόδους της Ανάλυσης) εύρεση του συνόλου τιµών συνάρτησης, ας έχουµε υπόψη ότι αν f συνεχής και γνησίως µονότονη στο διάστηµα (α, β), µε α, β R {-. + }, τότε αποδεικνύεται ότι υπάρχουν τα όρια (στο R {-, + }) Α= lim f (x), Β= lim f (x) κλπ. Στο θεώρηµα αυτό άξιο σηµείωσης είναι ότι η x α + x β εικόνα ανοικτού διαστήµατος µέσω συνεχούς και γνησίως µονότονης συνάρτησης είναι (πάντα) ανοικτό διάστηµα, κάτι που δεν ισχύει όταν η συνάρτηση δεν είναι γν. µονότονη. 1. Ως συνέπεια του θεωρήµατος συνέχειας και µονοτονίας έχοµε τις περιπτώσεις: Αν f γν. αύξουσα στο διάστηµα [α, β) τότε f([α, β)) = [f(α), Β), ενώ αν f γν. φθίνουσα τότε f([α, β)) = ( Β, f(α)] και ανάλογα για το (α, β]. 13. Για την εύρεση του συνόλου τιµών συνάρτησης φ ορισµένης σε ένωση διαστηµάτων (α, β) (γ, δ), ισχύει φ((α, β) (γ, δ)) = φ((α, β)) φ((γ, δ)). που µπορεί να εφαρµόζεται χωρίς απόδειξη (ως προφανής) 14. Οι ερωτήσεις κατανόησης (σελ.01-03) είναι πολύ ενδιαφέρουσες και πρέπει να δοθούν όλες, σταδιακά ή µε την επανάληψη του κεφαλαίου. 15. Προβλήµατα εύρεσης συνεχών συναρτήσεων Στα προβλήµατα αυτά χρησιµοποιούµε συνήθως το γνωστό πόρισµα του Θ. Bolzano: αν µια συνεχής συνάρτηση δεν µηδενίζεται σε ένα διάστηµα, τότε διατηρεί πρόσηµο σ αυτό (αυτό το πόρισµα είναι χρήσιµο παρακάτω και για την εύρεση του προσήµου της παραγώγου συνάρτησης). Επίσης µερικές φορές µπορεί να χρησιµοποιηθεί και το Θ.Ε.Τ. ίνουµε δυο παραδείγµατα. Α. Βιβλίου 7(ii) σελ.00 : Να βρεθούν οι συνεχείς συναρτήσεις µε την ιδιότητα f (x) = x για κάθε x R. (το πρόβληµα αυτό µπορεί να χρησιµοποιηθεί βοηθητικά και σε πιο σύνθετα προβλήµατα) Λύση Είναι f (x) = ±x, x R (απλή αλγεβρική έκφραση της f).

17 . Ι. Μ. - Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : Συναρτήσεις - Όρια - Συνέχεια 17 Έστω x > 0. Επειδή f(x) 0 για x (0, + ) θα έχουµε (Πόρισµα Θ. Bolzano) f(x) = x για κάθε x > 0 είτε f(x) = - x για κάθε x > 0. Έστω x < 0. Επειδή f(x) 0 για x (-, 0) (Πόρισµα Θ. Bolzano) θα έχουµε f(x) = x για κάθε x < 0 είτε f(x) = - x για κάθε x < 0. Για x = 0 έχουµε f(x) = 0. Τελικά έχουµε 4 συνεχείς συναρτήσεις: f(x) = x, x R f(x) = -x, x R f(x) = x, x R f(x) = - x, x R Β. Να βρεθούν οι συναρτήσεις φ που είναι συνεχείς στο R και έχουν την ιδιότητα φ (x) = e x φ(x) για κάθε x R. Λύση Για κάθε x R, ισοδύναµα έχοµε, φ(x)(φ(x) - e x ) = 0 φ(x) = 0 ή φ(x) = e x (1) Αν φ(x) = 0 για κάθε x R, τότε η φ είναι συνεχής και είναι µια από τις ζητούµενες. Έστω ότι υπάρχει ξ R µε φ(ξ) 0, οπότε από (1) προκύπτει φ(ξ) = e ξ. Θα δείξουµε ότι φ(x) = e x για κάθε x R. Έστω ότι υπάρχει κ ξ µε φ(κ) e κ, οπότε φ(κ) = 0. Χωρίς βλάβη έστω κ< ξ. Είναι φ(κ) = 0 < e κ < e ξ = φ(ξ), οπότε από Θ.Ε.Τ για τον αριθµό η = e κ υπάρχει λ (κ, ξ) µε e κ = φ(λ). Αλλά τότε από (1) πρέπει φ(λ) = e λ, οπότε κ = λ άτοπο. Όµοια αν κ > ξ. Άρα φ(x) = e x για κάθε x R. Εποµένως υπάρχουν δυο ακριβώς συνεχείς συναρτήσεις, η φ = 0 και φ(x) = e x, x R. (Άλλος τρόπος : η δοθείσα γράφεται (φ(x) - e x /) = (e x /), λ(x)=(φ(x) - e x /) 0,κλπ) Γενίκευση: η παραπάνω περίπτωση εύρεσης συνάρτησης γενικεύεται ως εξής: Έστω φ, θ συνεχείς συναρτήσεις στο R (ή σ ένα διάστηµα ) ώστε φ(x)(φ(x) - θ(x) = 0 για κάθε x R.Αν θ(x) 0 για κάθε x R, τότε ισχύει φ = 0 ή φ = θ. (Υπόδειξη : φ(x)(φ(x) - θ(x) = 0 (φ(x)- θ(x)/) = (θ(x)/), οπότε η φ(x)- θ(x)/ διατηρεί πρόσηµο, όπως και η θ κλπ) Χρήσιµες Υποδείξεις για τις Ασκήσεις 1. Αν στα άκρα ενός διαστήµατος διαπιστώσουµε οµόσηµες τιµές, τότε θεωρούµε και το µέσο του διαστήµατος αυτού και αν πάλι συµβεί το ίδιο χωρίζουµε το διάστηµα σε 3 ίσα διαστήµατα κλπ.. Συχνά µπορεί να συµβεί ένα άθροισµα µερικών τιµών µιας συνάρτησης να είναι ίσο µε µηδέν, οπότε υπάρχουν δυο ετερόσηµες τιµές κλπ (βλ. άσκηση 8). 3. Καταφυγή στα όρια (βλ. παραπάνω σηµείωση Β.7). 4. Η µοναδικότητα της ρίζας µιας συνάρτησης εξασφαλίζεται συνήθως µε την µονοτονία ή το 1-1 της συνάρτησης. Αναφέρουµε στην συνέχεια µερικές ερωτήσεις αντικειµενικού τύπου καθώς και ασκήσεις και θέµατα για την επανάληψη του 1 ου κεφαλαίου της Ανάλυσης και των µιγαδικών. εν σηµαίνει ότι πρέπει να γίνουν όλες. Ο διδάσκων θα κρίνει ποιες θα προτείνει στους µαθητές του ή θα διδάξει ανάλογα µε τον διαθέσιµο χρόνο, το επίπεδο των µαθητών του και τους στόχους που έχει βάλει.

18 . Ι. Μ. - Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : Συναρτήσεις - Όρια - Συνέχεια 18 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ : ΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ 1. Α. Αν lim t f (t) = 005, τότε lim f (t) = 0 t 0 t Α. 0 Β. 005 Γ. +.- Ε. δεν υπάρχει ln f (x) 1 Β. Αν lim 0 f = τότε e lim = x 0 (x) x 0 3 Α. 0 Β. + Γ. -. Άλλο Γ. Αν lim f (t) < lim g(t) τότε f(x) < g(x) «κοντά στο x» : Σ - Λ. t ξ t ξ. Αν f συνεχής στο διάστηµα [α, β] και m, Μ η ελάχιστη και η µέγιστη τιµή της αντίστοιχα, τότε i) Η σχέση [µ, Μ] f( ([α, β] προκύπτει από το θεώρηµα A.Eνδ. τιµών Β. Βοlzano Γ.Μέγ. και Ελαχ. τιµής. εν ισχύει ii ) Η σχέση f(([α, β]) [µ, Μ] προκύπτει από το θεώρηµα A.Eνδ. τιµών Β.Βοlzano Γ.Μέγ. και Ελαχ. τιµής. Άλλο 3. H συνάρτηση Σ(λ) =5λ 008-6λ , 0 λ 1, δεν µπορεί να πάρει την τιµή 1/008 Α. Σωστό Β. Λάθος Γ. Εξαρτάται από το λ 4. Αν f συνεχής στο (α, β) και Α < Β όπου Α= lim f (x), Β= lim f (x) x α + x β Α. γν. αύξουσα Β. Γν. φθίνουσα Γ. όχι µονότονη. Άγνωστο τότε η f είναι 5. Αν φ συνεχής στο (α, β) και έχει σύνολο τιµών το [γ, δ], τότε η φ είναι: Α. Συνεχής Β. Ασυνεχής Γ. Γν. Μονότονη. Όχι γν. µονότονη 6. Αν φ ορισµένη στο (α, β) και έχει σύνολο τιµών το (γ, δ) (κ, λ) τότε η φ είναι Α. Συνεχής Β. Ασυνεχής Γ. Γν. Μονότονη. Όχι µονότονη 7. Αν Σ(x) ορισµένη στο [0, 1] και ισχύει Σ(0) Σ(x) Σ(1) για κάθε x [0, 1] τότε Α. Σ([0, 1]) [Σ(0), Σ(1)] Β. Σ([0, 1]) = [Σ(0), Σ(1)] Γ.[Σ(0), Σ(1)] Σ([0, 1]) 5 6x + αx βx + γ 7 e 3 8. Αν lim = lim x n x x γx x Α. n < 5 B. n > 5 Γ. n = 5. n = 3 x x, n N, τότε 9. Να βρεθεί ο αριθµός µε τον οποίο µπορούµε να προσεγγίσουµε την παράσταση εφ(t - ) Α= για t =, (Απ.4) t +

19 . Ι. Μ. - Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : Συναρτήσεις - Όρια - Συνέχεια Έστω η συνάρτηση Η(x) = x + 1+ x. α) Να δειχθεί ότι είναι 1-1, β) Να βρεθεί τη αντίστροφή της, γ) Να βρεθεί το όριο της Η(x) και της αντίστροφή της στο Έστω η συνάρτηση φ(y)= y 8y + 1, y 6. α) να βρεθούν το σύνολο τιµών και τα ακρότατά της (αν υπάρχουν) β) να δειχθεί ότι είναι 1-1 και να λυθεί η εξίσωση φ -1 (x) = x, γ) να βρεθούν τα όρια της συνάρτησης f(y) = φ(y)/φ -1 (y) στο 0 και στο +. (Απ.(γ) δ.ο., 1) 1. Έστω η συνάρτηση φ µε τύπο φ(t) = t ( t + 5 t ). 10 α) Να την µετασχηµατίσετε στην µορφή, 1+ α β) Να δείξετε ότι είναι γνησίως αύξουσα και να βρείτε την αντίστροφή της, γ) Να βρείτε το όριό της στο +. ηµ zx 13. Aν z C και η συνάρτηση t µε t(x) = για x > 0 και x 3 t(x) = (z i)(x z x + 1) για x 0, είναι συνεχής, να δειχθεί ότι ο z ανήκει σε ευθεία της οποίας να βρεθεί η εξίσωση. 14. Α. Να βρεθεί ο α R ώστε Β. Ποια τιµή πρέπει να έχει η συνάρτηση x αx 3 lim = x 3 x 3 3x 6 f (x) x. (Απ. εν υπάρχει) = στο ώστε να είναι συνεχής στο διάστηµα [0, + ); (Απ. -6) A. Αν lim(f (x) + f (x) + f (x) + ) = 0 x 1 να βρεθεί το lim f (x). (Aπ.-) x 1 B.Να βρεθεί µια συνάρτηση f συνεχής στο R τέτοια ώστε t tf(t) = f(t) + 5t για κάθε t R. 16. α) Να δείξετε ότι η συνάρτηση φ(x) = x - e -x είναι γνησίως αύξουσα, β) να βρεθούν οι τιµές του λ R για τις οποίες η εξίσωση xe x =1+λe x έχει λύση, γ) να βρεθούν τα σηµεία τοµής της γ. π. της συνάρτησης φ -1 (x) µε τον x- άξονα. 17. Θεωρούµε τους µιγαδικούς z(x) = 1+ (1 - x)i, x 1 και την συνάρτηση Σ(x) = z(x), x 1. α) Να βρεθεί το σύνολο τιµών της Σ(x). β) Να δειχθεί ότι η Σ είναι 1-1 και να βρεθεί η αντίστροφή της. γ) Από τους µιγαδικούς z(x), x 1, να βρεθεί αυτός που απέχει λιγότερο από την αρχή των αξόνων. δ) Να βρεθούν οι µιγαδικοί οι οποίοι έχουν εικόνες τα κοινά σηµεία των Σ, Σ Να δείξετε ότι η εξίσωση αe x + βx = 0, όπου α, β θετικοί αριθµοί έχει µοναδική λύση.

20 . Ι. Μ. - Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : Συναρτήσεις - Όρια - Συνέχεια Ένας τουρίστας θέλει να περάσει το φαράγγι της Σαµαριάς (ένα από τα θαύµατα της φύσης, µην τυχόν και δεν πάτε!...). Ξεκινά µια µέρα στις 8 το πρωί από τον Οµαλό και φτάνει στις 5 το απόγευµα. (της ίδιας µέρας) στην Αγία Ρουµέλη. Την επαύριον επιστρέφει, ξεκινώντας στις 8 το πρωί από την Αγία Ρουµέλη και φτάνοντας στις 5 το απόγευµα στον Οµαλό. Να δείξετε ότι, υπάρχει κάποιο σηµείο της διαδροµής αυτής από το οποίο πέρασε την ίδια χρονική στιγµή και στις δυο πορείες του. 0. Να αποδείξετε ότι: Α. Η εξίσωση x 3 = 008 έχει µοναδική θετική λύση, Β*. Η εξίσωση x ν = θ, θ > 0, ν Ν*, έχει µοναδική θετική λύση (θεώρηµα ύπαρξης ν-οστής ρίζας θετικού αριθµού). 1. Να βρεθούν (όλες) οι συνεχείς συναρτήσεις y = f(x) που ικανοποιούν την σχέση 4x - y = 4 για κάθε x σε κατάλληλα επιλεγµένο διάστηµα. Τι παριστάνουν γραφικά οι συναρτήσεις αυτές;. Φάρµακο χορηγείται σε ασθενή για πρώτη φορά. Έστω f(t) = 8ln(t + 1) - t + c η συνάρτηση που περιγράφει τη συγκέντρωση του φαρµάκου στον οργανισµό του ασθενούς µετά από χρόνο t από τη χορήγησή του, όπου t 0, c R σταθερά. α) Να βρείτε τη συνάρτηση f(t). β) Να δείξετε ότι κατά τη χρονική στιγµή t = 8 υπάρχει ακόµα επίδραση του φαρµάκου στον οργανισµό, ενώ πριν τη χρονική στιγµή t = 10 η επίδρασή του στον οργανισµό έχει µηδενιστεί. ( ίνεται ln11,4). (Πανελλήνιες εξ. 000) 3*.α) Να αποδειχθεί ότι κάθε πολυώνυµο περιττού βαθµού έχει µια τουλάχιστον πραγµατική ρίζα. β) Να δειχθεί ότι η συνάρτηση h(t) = t t έχει σύνολο τιµών το R 4.Να εξετάσετε ως προς την συνέχεια την συνάρτηση g µε ν+ 1 x + x g(x) = lim, x 0. v + ν x + 1 ( α + β) 5.α) Να δείξετε ότι η παράσταση Π =, α, β R* έχει µέγιστη τιµή. Πότε α + β συµβαίνει αυτό; β) Έστω f, g συναρτήσεις ορισµένες στο R µε lim((f (x) + g(x)) = +, ξ R {+, - f (x) + g(x) }. Να αποδείξετε ότι α) lim((f (x) + g (x)) = +, β) lim = 0. f (x) + g (x) 6. Έστω Σ(x) συνάρτηση συνεχής στο R µε την ιδιότητα Σ(0) + Σ(1)+ Σ() + Σ(3) = 010. α) Να εξετάσετε αν είναι δυνατόν όλοι οι αριθµοί Σ(0), Σ(1), Σ(), Σ(3) να είναι µικρότεροι του 50,5. β) Να αποδείξετε ότι ο αριθµός 50,5 είναι τιµή της συνάρτησης Σ. γ) Να φτιάξετε µια παρόµοια δική σας άσκηση!. 7. Έστω συνάρτηση f συνεχής στο [α, β] και κ, λ [α, β]. Να αποδειχθεί ότι ο αριθµός (7f(κ) + 3f(λ))/10 είναι τιµή της συνάρτησης f. Με ποια επιπλέον (ελάχιστη) υπόθεση η f θα παίρνει την τιµή αυτή µόνο µια φορά;

21 . Ι. Μ. - Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : Συναρτήσεις - Όρια - Συνέχεια 1 8*. Έστω φ συνάρτηση ορισµένη στο R. Αν ισχύει φ(α + 1) α για κάθε α R, να βρείτε την τιµή φ(1) και να δείξετε ότι η φ είναι συνεχής στο 1. φ(x) Να βρείτε ακόµη το lim. x 1 x 1 9*. Έστω Σ συνεχής συνάρτηση ορισµένη στο διάστηµα [0, 1] µε Σ(0) = Σ(1). Να αποδειχθεί ότι α) η εξίσωση Σ(x) = Σ(x ) έχει λύση στο διάστηµα [0, 3 ], β) η εξίσωση Σ(x) = Σ(x ) έχει λύση στο διάστηµα [0, 4 3 ]. 30*. Να βρεθούν οι συνεχείς στο R συναρτήσεις f µε την ιδιότητα f (t) = tf(t) για κάθε t R. (Υπόδειξη:σελ.13, 15.A/ Απ. 0, t, t+ t, t- t ) 31. Έστω α >1 και φ συνεχής R στο ώστε φ(χ) αχ για κάθε χ R και φ(1) = α. α) Να δειχθεί ότι το σύνολο τιµών της συνάρτησης φ(χ)/χ, χ > 0, είναι υποσύνολο του (α, ), β) Να βρεθεί το όριο της φ στο +. 3*.α) Αν φ συνεχής συνάρτηση στο ξ και φ(ξ) 0 να δειχθεί ότι φ(x) 0 κοντά στο ξ. β) Έστω h συνεχής συνάρτηση στο R τέτοια ώστε h(x)συνx = 0 για κάθε x R. Να δειχθεί ότι η h είναι η µηδενική συνάρτηση. 33*. Έστω Σ(x) συνάρτηση συνεχής στο R µε την ιδιότητα Σ(x)Σ(-x) < 0 για κάθε x 0. Τότε Σ(0) = 0. (Υπόδειξη: άτοπος απαγωγή) 34*.Έστω φ συνεχής στο R ώστε (φ(χ) - e χ )(φ(χ) -1- e χ ) = 0 για κάθε χ R. Να αποδειχθεί ότι φ(χ) = e χ για κάθε χ R ή φ(χ) = 1+ e χ για κάθε χ R. (Υπ. σελ. 14, γενίκευση) 35*. Έστω φ συνεχής συνάρτηση στο διάστηµα [α, β] και 1-1 µε φ(α) < φ(β). Να αποδειχθεί ότι για κάθε α < x < β ισχύει φ(α) < φ(x) < φ(β). Ποιο είναι το σύνολο τιµών της φ; (Υπόδειξη: άτοπος απαγωγή, Θ.Ε.Τ.) 36*. Έστω Τ συνεχής συνάρτηση στο διάστηµα [α, β] µε Τ(α) = Τ(β). Να αποδειχθεί ότι υπάρχουν δυο αριθµοί κ, λ [α, β] σε απόσταση ίση µε (β - α)/ τέτοιοι ώστε Τ(κ) = Τ(λ). (Υπ. θεωρούµε το µέσο του [α, β] και µια «καλή» συνάρτηση) φ(x) φ(x) 37*.Έστω φ συνεχής συνάρτηση στο R ώστε lim = lim = 0. x x x x Να δειχθεί ότι η εξίσωση φ(x) + x 1913 = 0 έχει µια τουλάχιστον λύση. 38*.Έστω f συνεχής και γνησίως φθίνουσα συνάρτηση στο R και η ευθεία y = αx + β µε α > 0. Να αποδείξετε ότι α) lim (f (x) αx β) =, x + β) η C f έχει µοναδικό σηµείο τοµής µε την ευθεία αυτή. - * * * *

Παρατηρήσεις, Συµπληρώσεις και Ασκήσεις στο πρώτο µέρος του 1 ου κεφαλαίου της Ανάλυσης (ενότητες 1.1, 1.2, 1.3)

Παρατηρήσεις, Συµπληρώσεις και Ασκήσεις στο πρώτο µέρος του 1 ου κεφαλαίου της Ανάλυσης (ενότητες 1.1, 1.2, 1.3) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ /ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ.Ε. Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ηµήτριος I. Μπουνάκης Σχολικός Σύµβουλος Μαθηµατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Ι ΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΟΡΙΑ-ΣΥΝΕΧΕΙΑ)»

ΘΕΜΑ : «Ι ΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΟΡΙΑ-ΣΥΝΕΧΕΙΑ)» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ /ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ.Ε. Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ηµήτριος I. Μπουνάκης Σχολικός Σύµβουλος Μαθηµατικών

Διαβάστε περισσότερα

II. ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

II. ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ II. ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Δημήτρης Μπουνάκης Σχ. Σύμβουλος Μαθηματικών dimitrmp@sch.gr Ηράκλειο, Οκτώβριος 010 ΘΕΜΑ: «ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Συνέχεια συνάρτησης σε κλειστό διάστημα

Συνέχεια συνάρτησης σε κλειστό διάστημα 8 Συνέχεια συνάρτησης σε κλειστό διάστημα Α ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1 Μια συνάρτηση f θα λέμε ότι είναι: i Συνεχής σε ένα ανοιχτό διάστημα (α,β) όταν είναι συνεχής σε κάθε σημείο του διαστήματος (α,β)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. β α

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. β α ΘΕΜΑ Α ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 0 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ A. Έστω µια συνάρτηση f η οποία είναι συνεχής σε ένα διάστηµα. Αν f () > 0 σε κάθε εσωτερικό σηµείο του, τότε να αποδείξετε ότι η f είναι γνησίως αύξουσα σε όλο

Διαβάστε περισσότερα

θ. Bolzano θ. Ενδιάμεσων τιμών θ. Μεγίστου Ελαχίστου και Εφαρμογές

θ. Bolzano θ. Ενδιάμεσων τιμών θ. Μεγίστου Ελαχίστου και Εφαρμογές Περιοδικό ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Β ΕΜΕ (Τεύχος 35) θ Bolzano θ Ενδιάμεσων τιμών θ Μεγίστου Ελαχίστου και Εφαρμογές Στο άρθρο αυτό επιχειρείται μια προσέγγιση των βασικών αυτών θεωρημάτων με εφαρμογές έ- τσι ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

Συνέχεια συνάρτησης σε διάστημα. Η θεωρία και τι προσέχουμε. x, ισχύει: lim f (x) f ( ).

Συνέχεια συνάρτησης σε διάστημα. Η θεωρία και τι προσέχουμε. x, ισχύει: lim f (x) f ( ). Κεφάλαιο 4 Συνέχεια συνάρτησης σε διάστημα 411 Ερώτηση θεωρίας 1 Η θεωρία και τι προσέχουμε Πότε μια συνάρτηση f θα λέμε ότι είναι συνεχής σε ένα ανοικτό διάστημα (, ) αβ; Απάντηση Μια συνάρτηση f θα λέμε

Διαβάστε περισσότερα

Συνέχεια Συνάρτησης. Λυγάτσικας Ζήνων. Βαρβάκειο Ενιαίο Πειραµατικό Λύκειο. 1 εκεµβρίου f(x) = f(x 0 )

Συνέχεια Συνάρτησης. Λυγάτσικας Ζήνων. Βαρβάκειο Ενιαίο Πειραµατικό Λύκειο. 1 εκεµβρίου f(x) = f(x 0 ) Συνέχεια Συνάρτησης Λυγάτσικας Ζήνων Βαρβάκειο Ενιαίο Πειραµατικό Λύκειο 1 εκεµβρίου 013 1 Ορισµός Ορισµός 1.1 Μια πραγµατική συνάρτηση f : A R λέµε ότι είναι συνεχής στο x 0 A αν και µόνο αν : x x 0 fx

Διαβάστε περισσότερα

0x2 = 2. = = δηλαδή η f δεν. = 2. Άρα η συνάρτηση f δεν είναι συνεχής στο [0,3]. Συνεπώς δεν. x 2. lim f (x) = lim (2x 1) = 3 και x 2 x 2

0x2 = 2. = = δηλαδή η f δεν. = 2. Άρα η συνάρτηση f δεν είναι συνεχής στο [0,3]. Συνεπώς δεν. x 2. lim f (x) = lim (2x 1) = 3 και x 2 x 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 8: ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO - ΠΡΟΣΗΜΟ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ - ΘΕΩΡΗΜΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ ΤΙΜΩΝ - ΘΕΩΡΗΜΑ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΤΙΜΗΣ - ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΜΩΝ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Παύλος Βασιλείου

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Παύλος Βασιλείου ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Παύλος Βασιλείου Σε όλους αυτούς που παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΟΡΙΟ-ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ -ΟΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

f(x) = και στην συνέχεια

f(x) = και στην συνέχεια ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Ερώτηση. Στις συναρτήσεις μπορούμε να μετασχηματίσουμε πρώτα τον τύπο τους και μετά να βρίσκουμε το πεδίο ορισμού τους; Όχι. Το πεδίο ορισμού της συνάρτησης το βρίσκουμε πριν μετασχηματίσουμε

Διαβάστε περισσότερα

2. Αν έχουμε μια συνάρτηση f η οποία είναι συνεχής σε ένα διάστημα Δ.

2. Αν έχουμε μια συνάρτηση f η οποία είναι συνεχής σε ένα διάστημα Δ. Κατηγορία η Εύρεση μονοτονίας Τρόπος αντιμετώπισης:. Αν έχουμε μια συνάρτηση f η οποία είναι συνεχής σε ένα διάστημα Δ. Αν f( ) σε κάθε εσωτερικό σημείο του Δ, τότε η f είναι γνησίως αύξουσα σε όλο το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΟΡΙΟ-ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΟΡΙΟ-ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΟΡΙΟ-ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ -ΟΡΙΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Τι ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση; Έστω Α ένα υποσύνολο τουr Ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση με πεδίο ορισμού το Α μια διαδικασία (κανόνα)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β ΜΕΡΟΣ (ΑΝΑΛΥΣΗ) ΚΕΦ 1 ο : Όριο Συνέχεια Συνάρτησης

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β ΜΕΡΟΣ (ΑΝΑΛΥΣΗ) ΚΕΦ 1 ο : Όριο Συνέχεια Συνάρτησης ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β ΜΕΡΟΣ (ΑΝΑΛΥΣΗ) ΚΕΦ ο : Όριο Συνέχεια Συνάρτησης Φυλλάδιο Φυλλάδι555 4 ο ο.α) ΕΝΝΟΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ - ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.α) ΕΝΝΟΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ - ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 28 ΜΑΪΟΥ 2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. y R, η σχέση (1) γράφεται

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 28 ΜΑΪΟΥ 2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. y R, η σχέση (1) γράφεται ΘΕΜΑ Α ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 8 ΜΑΪΟΥ 0 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Θεωρία, σελ. 53, σχολικού βιβλίου. Α. Θεωρία, σελ. 9, σχολικού βιβλίου. Α3. Θεωρία, σελ. 58, σχολικού βιβλίου. Α4. α) Σ, β) Σ,

Διαβάστε περισσότερα

x - 1, x < 1 f(x) = x - x + 3, x

x - 1, x < 1 f(x) = x - x + 3, x Σελίδα από 4 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Του Αντώνη Κυριακόπουλου Εισαγωγή Στην εργασία αυτή παραθέτω χρήσιµες επισηµάνσεις στις βασικές έννοιες των πραγµατικών συναρτήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΡΙΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΡΙΩΝ ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΡΙΩΝ Όταν lim f ( ) =l, εννοούµε ότι οι τιµές f () βρίσκονται όσο θέλουµε κοντά στο l, για τα τα οποία βρίσκονται αρκούντως κοντά στο. f () y f() y f() y 9 f ( ) =l f () l f() l

Διαβάστε περισσότερα

f( ) + f( ) + f( ) + f( ). 4 γ) υπάρχει x 2 (0, 1), ώστε η εφαπτοµένη της γραφικής παράστασης της

f( ) + f( ) + f( ) + f( ). 4 γ) υπάρχει x 2 (0, 1), ώστε η εφαπτοµένη της γραφικής παράστασης της ΘΕΜΑΤΑ. Η συνάρτηση f είναι παραγωγίσιµη στο κλειστό διάστηµα [, ] και ισχύει f () > για κάθε (, ). Αν f() και f(), να δείξετε ότι: α. η ευθεία y τέµνει τη γραφική παράσταση της f σ' ένα ακριβώς σηµείο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να μελετήσετε ως προς τη μονοτονία και τα ακρότατα τις παρακάτω συναρτήσεις: f (x) = 0 x(2ln x + 1) = 0 ln x = x = e x =

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να μελετήσετε ως προς τη μονοτονία και τα ακρότατα τις παρακάτω συναρτήσεις: f (x) = 0 x(2ln x + 1) = 0 ln x = x = e x = ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 0: ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΚΡΟΤΑΤΩΝ [Ενότητα Προσδιορισμός των Τοπικών Ακροτάτων - Θεώρημα Εύρεση Τοπικών Ακροτάτων του κεφ..7 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ 8Α ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ A ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Πότε μια συνάρτηση λέγεται συνεχής σε ένα σημείο του πεδίου ορισμού o της ; Απάντηση : ( ΟΜΟΓ, 6 ΟΜΟΓ, 9 Β, ΟΜΟΓ, 5 Έστω μια συνάρτηση και ένα σημείο του πεδίου

Διαβάστε περισσότερα

A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ 8Α ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ A ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Πότε μια συνάρτηση λέγεται συνεχής σε ένα σημείο του πεδίου ορισμού o της ; Απάντηση : ( ΟΜΟΓ, 6 ΟΜΟΓ, 9 Β, ΟΜΟΓ, 5 Έστω μια συνάρτηση και ένα σημείο του πεδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΥΠΟ ΕΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΥΠΟ ΕΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΥΠΟ ΕΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 3 Κεφάλαιο ο: ΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ο ΜΕΡΟΣ Απαντήσεις στις ερωτήσεις του τύπου Σωστό-Λάθος. Σ 6. Λ 8. Λ. Σ 7. Σ 9. Λ 3. Λ 8. Λ 3. Σ 4. Σ 9. Σ 3. α) Σ 5. Σ. Σ β) Σ 6.

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου Κανιστράς Δημήτριος. Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Μια πρώτη επανάληψη Απαντήσεις των ασκήσεων

Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου Κανιστράς Δημήτριος. Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Μια πρώτη επανάληψη Απαντήσεις των ασκήσεων Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου Κανιστράς Δημήτριος Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Μια πρώτη επανάληψη Απαντήσεις των ασκήσεων Άσκηση i. Δίνεται η γνησίως μονότονη συνάρτηση f : A IR. Να αποδείξετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ. 2.1 Συνάρτηση

Κεφάλαιο 2 ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ. 2.1 Συνάρτηση Κεφάλαιο 2 ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ 2.1 Συνάρτηση Η έννοια της συνάρτησης είναι ϐασική σ όλους τους κλάδους των µαθη- µατικών, αλλά και πολλών άλλων επιστηµών. Ο λόγος είναι, ότι µορφοποιεί τη σχέση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. f x > κοντά στο x0.

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. f x > κοντά στο x0. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε. 3 Θέµα ο ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ B. α) Λάθος διότι η f είναι «-» που σηµαίνει δεν είναι πάντα γνησίως µονότονη. β) Σωστό διότι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Το 1ο Θέμα στις πανελλαδικές εξετάσεις

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Το 1ο Θέμα στις πανελλαδικές εξετάσεις Επιμέλεια Καραγιάννης Β. Ιωάννης Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Το ο Θέμα στις πανελλαδικές εξετάσεις Ερωτήσεις+Απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πολλά ψέματα λίγες αλήθειες. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΡΟΣ 1 ο

Πολλά ψέματα λίγες αλήθειες. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΡΟΣ 1 ο Πολλά ψέματα λίγες αλήθειες. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΡΟΣ ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Οι απαντήσεις βρίσκονται μετά τις εκφωνήσεις Εξετάστε αν είναι αληθείς ή ψευδείς οι παρακάτω προτάσεις και αιτιολογήστε.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 Ε_.ΜλΘΤ(ε) ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Ηµεροµηνία: Κυριακή 7 Απριλίου 4 ιάρκεια Εξέτασης: ώρες Α. Να αποδείξετε

Διαβάστε περισσότερα

lim f(x) =, τότε f(x)<0 κοντά στο x Επιμέλεια : Ταμπούρης Αχιλλέας M.Sc. Mαθηματικός 1

lim f(x) =, τότε f(x)<0 κοντά στο x Επιμέλεια : Ταμπούρης Αχιλλέας M.Sc. Mαθηματικός 1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΜΑΪΟΥ 0 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΘΕΜΑ Α Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗ 1η Να βρείτε το πεδίο ορισμού των συναρτήσεων: 5 α) f β) f 1 1 9 γ) f δ) f log 1 4 ημ ημ συν ε) f α) Για να ορίζεται η f() πρέπει και αρκεί + (1) Έχουμε: (1).(

Διαβάστε περισσότερα

αβ (, ) τέτοιος ώστε f(x

αβ (, ) τέτοιος ώστε f(x ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Άσκηση α) Έστω μια συνάρτηση f, η οποία είναι ορισμένη σε ένα κλειστό διάστημα [ αβ., ] Αν η f είναι συνεχής στο [ αβ, ]

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός Σύµβουλος ΠΕ03

Σχολικός Σύµβουλος ΠΕ03 Ασκήσεις Μαθηµατικών Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ρ. Παναγιώτης Λ. Θεοδωρόπουλος Σχολικός Σύµβουλος ΠΕ03 e-mail@p-theodoropoulos.gr Στην εργασία αυτή ξεχωρίζουµε και µελετάµε µερικές περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ o A. Να αποδείξετε ότι, αν µία συνάρτηση f είναι παραγωγίσιµη σ ένα σηµείο x, τότε είναι και συνεχής στο σηµείο αυτό.

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου Κανιστράς Δημήτριος. Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Μια πρώτη επανάληψη Απαντήσεις των ασκήσεων.

Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου Κανιστράς Δημήτριος. Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Μια πρώτη επανάληψη Απαντήσεις των ασκήσεων. Άσκηση Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου Κανιστράς Δημήτριος Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Μια πρώτη επανάληψη Απαντήσεις των ασκήσεων Μέρος ο i. Δίνεται η γνησίως μονότονη συνάρτηση f : A IR. Να αποδείξετε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΓΑ ΙΚΟΙ. 3. Για κάθε z 1, z 2 C ισχύει z1 + z2 = z1 + z2. 4. Για κάθε z C ισχύει z z 2 z. 5. Για κάθε µιγαδικό z ισχύει: 6.

ΜΙΓΑ ΙΚΟΙ. 3. Για κάθε z 1, z 2 C ισχύει z1 + z2 = z1 + z2. 4. Για κάθε z C ισχύει z z 2 z. 5. Για κάθε µιγαδικό z ισχύει: 6. ΜΙΓΑ ΙΚΟΙ 1 Για κάθε z 1, z 2 C ισχύει z1 z2 z1 z2 1 2 Για κάθε z 1, z 2 C ισχύει z1 z2 z1 z2 3 Για κάθε z 1, z 2 C ισχύει z1 + z2 = z1 + z2 4 Για κάθε z C ισχύει z z 2 z 5 Για κάθε µιγαδικό z ισχύει:

Διαβάστε περισσότερα

Mαθηματικά Θετικής - Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ. Λυκείου Ανάλυση Κεφ. 1 ο ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Mαθηματικά Θετικής - Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ. Λυκείου Ανάλυση Κεφ. 1 ο ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Γ. Λυκείου Ανάλυση Κεφ. ο Γ / ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΟΡΙΟ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 28 ΜΑΪΟΥ 2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. y R, η σχέση (1) γράφεται

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 28 ΜΑΪΟΥ 2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. y R, η σχέση (1) γράφεται ΘΕΜΑ Α ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 8 ΜΑΪΟΥ 0 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Θεωρία, σελ. 53, σχολικού βιβλίου. Α. Θεωρία, σελ. 9, σχολικού βιβλίου. Α3. Θεωρία, σελ. 58, σχολικού βιβλίου. Α4. α) Σ, β) Σ,

Διαβάστε περισσότερα

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÏÅÖÅ

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÏÅÖÅ 1 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑ 1 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α. Έστω µια συνάρτηση, η οποία είναι ορισµένη σε ένα κλειστό διάστηµα,. Αν: η συνεχής στο, και τότε, για κάθε αριθµό µεταξύ των

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 10: ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΚΡΟΤΑΤΩΝ

ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 10: ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΚΡΟΤΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΚΡΟΤΑΤΩΝ [Ενότητα Προσδιορισμός των Τοπικών Ακροτάτων - Θεώρημα Εύρεση Τοπικών Ακροτάτων του κεφ..7 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΑΣΚΗΣΕΙΣ Άσκηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ε.1 I. 1. α 2 = 9 α = 3 ψ p: α 2 = 9, q: α = 3 Σύνολο αλήθειας της p: Α = {-3,3}, Σύνολο αλήθειας της q: B = {3} A B 2. α 2 = α α = 1 ψ p: α 2 = α, q: α = 1 Σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 3 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α A Έστω f µια συνεχής συνάρτηση σε ένα διάστηµα [α, β] Αν G είναι µια παράγουσα της f στο [α, β], τότε να αποδείξετε ότι: β f () t dt = G ( β) G ( α) a Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α

Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α. Έστω µια συνάρτηση f παραγωγίσιµη σ ένα διάστηµα (α, β), µε εξαίρεση ίσως ένα σηµείο του, στο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ o A. Να αποδείξετε ότι, αν µία συνάρτηση f είναι παραγωγίσιµη σ ένα σηµείο x, τότε είναι και συνεχής στο σηµείο αυτό. Β. Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ.Καρτάλη 8 Βόλος Τηλ. 43598 ΠΊΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΈΝΩΝ 3. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ... 5 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ...

Διαβάστε περισσότερα

Θεώρημα Βolzano. Κατηγορία 1 η. 11.1 Δίνεται η συνάρτηση:

Θεώρημα Βolzano. Κατηγορία 1 η. 11.1 Δίνεται η συνάρτηση: Κατηγορία η Θεώρημα Βolzano Τρόπος αντιμετώπισης:. Όταν μας ζητούν να εξετάσουμε αν ισχύει το θεώρημα Bolzano για μια συνάρτηση f σε ένα διάστημα [, ] τότε: Εξετάζουμε την συνέχεια της f στο [, ] (αν η

Διαβάστε περισσότερα

Φίλη μαθήτρια, φίλε μαθητή,

Φίλη μαθήτρια, φίλε μαθητή, Φίλη μαθήτρια, φίλε μαθητή, Το βιβλίο αυτό, όπως και το πρώτο τεύχος, είναι εναρμονισμένο με την πρόσφατα καθορισμένη ύλη και απευθύνεται στους μαθητές της Γ Λυκείου που έχουν επιλέξει τον προσανατολισμό

Διαβάστε περισσότερα

Για να εκφράσουμε τη διαδικασία αυτή, γράφουμε: :

Για να εκφράσουμε τη διαδικασία αυτή, γράφουμε: : Η θεωρία στα μαθηματικά προσανατολισμού Γ υκείου Τι λέμε συνάρτηση με πεδίο ορισμού το σύνολο ; Έστω ένα υποσύνολο του Ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση με πεδίο ορισμού το μία διαδικασία (κανόνα), με την

Διαβάστε περισσότερα

Διαγωνίσματα ψηφιακού βοηθήματος σχολικού έτους

Διαγωνίσματα ψηφιακού βοηθήματος σχολικού έτους ΨΗΦΙΑΚΌ ΒΟΗΘΗΜΑ ΥΠΠΕΘ Διαγωνίσματα ψηφιακού βοηθήματος σχολικού έτους 7-8 Με τις λύσεις τους o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 7: ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κ Ο Λ Λ Α Σ Α Ν Τ Ω Ν Η Σ

Κ Ο Λ Λ Α Σ Α Ν Τ Ω Ν Η Σ Ε π ι μ έ λ ε ι α Κ Λ Λ Α Σ Α Ν Τ Ω Ν Η Σ Πραγματική Συνάρτηση ρισμός Έστω Α ένα υποσύνολο του R. νομάζουμε πραγματική συνάρτηση με πεδίο ορισμού το Α μια διαδικασία (κανόνα) f, με την οποία κάθε στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. c είναι παράγουσες της f στο Δ και κάθε άλλη παράγουσα G της f στο Δ παίρνει τη μορφή G( x) F( x) c,

προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. c είναι παράγουσες της f στο Δ και κάθε άλλη παράγουσα G της f στο Δ παίρνει τη μορφή G( x) F( x) c, Σύγχρονο www.asma.ro.gr ΦΑΣΜΑ GROUP προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. Μαθητικό Φροντιστήριο Κατά το πέρας της εξέτασης οι λύσεις θα αναρτηθούν στο και στο sit του φροντιστηρίου. 5ης Μαρτίου ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ 5

Διαβάστε περισσότερα

OΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

OΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ : ΟΡΙΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ OΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Έστω Α ένα υποσύνολο του Τι ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση με πεδίο ορισμού το Α ; Απάντηση : ΕΣΠ Β Έστω

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός

Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός Μονοτονία Συνάρτησης Tζουβάλης Αθανάσιος Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός Περιεχόμενα Μονοτονία συνάρτησης... Λυμένα παραδείγματα...

Διαβάστε περισσότερα

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (Α ΜΕΡΟΣ: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ) Επιμέλεια: Καραγιάννης Ιωάννης, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

Ο μαθητής που έχει μελετήσει τo κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να είναι σε θέση:

Ο μαθητής που έχει μελετήσει τo κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να είναι σε θέση: Ο μαθητής που έχει μελετήσει τo κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να είναι σε θέση:. Να μπορεί να βρίσκει απο τη γραφική παράσταση μιας συνάρτησης το πεδίο ορισμού της το σύνολο τιμών της την τιμή της σε ένα σημείο..

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ Θ.Μ.Τ Μονοτονία συνάρτησης Ασκήσεις Εξισώσεις Θεωρητικές Συνέχεια του µαθήµατος 31. e 3 = 0. e + e 3, x R.

ΜΑΘΗΜΑ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ Θ.Μ.Τ Μονοτονία συνάρτησης Ασκήσεις Εξισώσεις Θεωρητικές Συνέχεια του µαθήµατος 31. e 3 = 0. e + e 3, x R. ΜΑΘΗΜΑ.6 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ Θ.Μ.Τ Μονοτονία συνάρτησης Ασκήσεις Εξισώσεις Θεωρητικές Συνέχεια του µαθήµατος ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Να λύσετε την εξίσωση Η εξίσωση γράφεται e + e e 0 Προφανής ρίζα Θεωρούµε τη συνάρτηση f()

Διαβάστε περισσότερα

[ ] [ ] ΘΕΜΑ 1o A. Για x x 0 έχουµε: παραγωγίσιµη στο χ 0 ) άρα η f είναι συνεχής στο χ 0.

[ ] [ ] ΘΕΜΑ 1o A. Για x x 0 έχουµε: παραγωγίσιµη στο χ 0 ) άρα η f είναι συνεχής στο χ 0. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 23 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1o A. Για x x έχουµε: f (

Διαβάστε περισσότερα

Λύνοντας ασκήσεις µε αντίστροφες συναρτήσεις ρ. Παναγιώτης Λ. Θεοδωρόπουλος πρώην Σχολικός Σύµβουλος ΠΕ03 e-mail@p-theodoropoulos.gr Εισαγωγή Η αντίστροφη συνάρτηση µιας αντιστρέψιµης συνάρτησης είναι

Διαβάστε περισσότερα

lim f ( x ) 0 gof x x για κάθε x., τότε

lim f ( x ) 0 gof x x για κάθε x., τότε Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου, ο Κεφάλαιο-Συναρτήσεις ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ ο Α Πότε λέμε ότι μία συνάρτηση f είναι «-» στο πεδίο ορισμού της Α (Μονάδες7)

Διαβάστε περισσότερα

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Εποµένως η f είναι κοίλη στο διάστηµα (, 1] και κυρτή στο [ 1, + ).

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Εποµένως η f είναι κοίλη στο διάστηµα (, 1] και κυρτή στο [ 1, + ). 1 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΜΑ 1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Βλέπε σχολικό βιβλίο σελίδα 194, το θεώρηµα ενδιάµεσων τιµών. Β. Βλέπε τον ορισµό στη σελίδα 279 του σχολικού βιβλίου. Γ. Βλέπε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΩΡΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΩΡΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΩΡΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΤΡΙΖΟΥ σχολικού συμβούλου Μαθηματικών Τρικάλων και Καρδίτσας drizosdim@yahoo.gr Εισαγωγή Σύντομη ιστορική αναδρομή Το

Διαβάστε περισσότερα

Thanasis Xenos ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Thanasis Xenos ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΜΑΘΙΑΣ thanasisenos@yahoo.gr Thanasis Xenos )Αν µια συνάρτηση f είναι, τότε είναι γνησίως µονότονη; Η πρόταση δεν αληθεύει, διότι για παράδειγµα η συνάρτηση, f ( ) = είναι - και δεν είναι γνησίως µονότονη., >

Διαβάστε περισσότερα

e-mail@p-theodoropoulos.gr

e-mail@p-theodoropoulos.gr Ασκήσεις Μαθηµατικών Κατεύθυνσης Γ Λυκείου Παναγιώτης Λ. Θεοδωρόπουλος Σχολικός Σύµβουλος Μαθηµατικών e-mail@p-theodoropoulos.gr Στην εργασία αυτή ξεχωρίζουµε και µελετάµε µερικές περιπτώσεις ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις των ϑεµάτων, ΑΠΕΙΡΟΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ Ι, 3/2/2010

Λύσεις των ϑεµάτων, ΑΠΕΙΡΟΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ Ι, 3/2/2010 Λύσεις των ϑεµάτων, ΑΠΕΙΡΟΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ Ι, 3//00 Θέµα ( µονάδα) Θεωρούµε το σύνολο B = {x Q : x < 5}. είξτε ότι sup B = 5. Απάντηση : Για να δείξουµε ότι sup B = 5 αρκεί να δειχθεί ότι α) Το 5 είναι

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικά θέματα στα Μαθηματικά προσανατολισμού-ψηφιακό σχολείο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Επαναληπτικά θέματα στα Μαθηματικά προσανατολισμού-ψηφιακό σχολείο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο -ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Απο το Ψηφιακό Σχολείο του ΥΠΠΕΘ Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα mathpgr Συντονιστής:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2011 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2011 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α A Έστω µια συνάρτηση f ορισµένη σε ένα διάστηµα και ένα εσωτερικό σηµείο του Αν η f παρουσιάζει τοπικό ακρότατο στο και είναι παραγωγίσιµη στο σηµείο αυτό, να αποδείξετε

Διαβάστε περισσότερα

x είναι f 1 f 0 f κ λ

x είναι f 1 f 0 f κ λ 3 Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ [Κεφάλαια, Μέρος Β' του σχολικού βιβλίου] ΘΕΜΑ Α.Βλέπε σχολικό βιβλίο, σελίδα 4.. Βλέπε σχολικό βιβλίο, σελίδα 88, 89. 3. α) ΣΩΣΤΟ, διότι αν η f παραγωγίσιμη στο χ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΩΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΩΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΩΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ Νίκος Ιωσηφίδης, Τρεµπεσίνας 6, 591 00 ΒΕΡΟΙΑ e-mail: iossiid@yahoo.gr Το άρθρο αφιερώνεται στον αείµνηστο Θεόδωρο Καζαντζή που επέκτεινε τα όρια της ανάλυσης µε δικές του

Διαβάστε περισσότερα

A. ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Μάθημα: Μαθηματικά κατεύθυνσης, Τάξη: Γ Λυκείου Ενότητα: Θεώρημα Bolzano ( 3 διδακτικές ώρες)

A. ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Μάθημα: Μαθηματικά κατεύθυνσης, Τάξη: Γ Λυκείου Ενότητα: Θεώρημα Bolzano ( 3 διδακτικές ώρες) A ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Μάθημα: Μαθηματικά κατεύθυνσης, Τάξη: Γ Λυκείου Ενότητα: Θεώρημα Bolzano ( διδακτικές ώρες) 1 Σκοποί Στόχοι α Σκοποί: Οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι τα Μαθηματικά μπορεί να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα. Κεφάλαιο 2 ο (Προτείνεται να διατεθούν 12 διδακτικές ώρες) Ειδικότερα:

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα. Κεφάλαιο 2 ο (Προτείνεται να διατεθούν 12 διδακτικές ώρες) Ειδικότερα: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα Κεφάλαιο ο (Προτείνεται να διατεθούν διδακτικές ώρες) Ειδικότερα:. -. (Προτείνεται να διατεθούν 5 διδακτικές ώρες).3 (Προτείνεται να διατεθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να εξετάσετε αν ισχύουν οι υποθέσεις του Θ.Μ.Τ. για την συνάρτηση στο διάστημα [ 1,1] τέτοιο, ώστε: C στο σημείο (,f( ))

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να εξετάσετε αν ισχύουν οι υποθέσεις του Θ.Μ.Τ. για την συνάρτηση στο διάστημα [ 1,1] τέτοιο, ώστε: C στο σημείο (,f( )) ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 6: ΘΕΩΡΗΜΑ ΜΕΣΗΣ ΤΙΜΗΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΟΥ (Θ.Μ.Τ.) [Θεώρημα Μέσης Τιμής Διαφορικού Λογισμού του κεφ..5 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Παράδειγμα. ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Ηµεροµηνία: Κυριακή 27 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Ηµεροµηνία: Κυριακή 27 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ε_.ΜλΘΤ(α) ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Ηµεροµηνία: Κυριακή 7 Απριλίου ιάρκεια Εξέτασης: ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α. Θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 8: ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ [Ενότητα Μονοτονία Συνάρτησης του κεφ.2.6 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου].

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 8: ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ [Ενότητα Μονοτονία Συνάρτησης του κεφ.2.6 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 8: ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ [Ενότητα Μονοτονία Συνάρτησης του κεφ..6 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Παράδειγμα 1. ΘΕΜΑ Β Να μελετηθούν ως προς την μονοτονία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. Να εξετάσετε αν είναι ίσες οι συναρτήσεις f, g όταν: x x 2 x x. x x g x. ln x ln x 1 και

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. Να εξετάσετε αν είναι ίσες οι συναρτήσεις f, g όταν: x x 2 x x. x x g x. ln x ln x 1 και Α ΟΜΑΔΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Να εξετάσετε αν είναι ίσες οι συναρτήσεις, όταν: () με R και (). Σ Υ Ν Α Ρ Τ Η Σ Ε Ι Σ Το πεδίο ορισμού της είναι A R. Επομένως A A R Α Θα εξετάσουμε αν για κάθε R ισχύει.

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία στα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Γ Λυκείου

Η Θεωρία στα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Γ Λυκείου Η Θεωρία στα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Γ Λυκείου wwwaskisopolisgr έκδοση 5-6 wwwaskisopolisgr ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 5 Τι ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση; Έστω Α ένα υποσύνολο του Ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος Α. Β 3. Η γραφική παράσταση της f τέμνει τον άξονα των xx σε ένα σημείο με τετμημένη ξ [α,β],

Μέθοδος Α. Β 3. Η γραφική παράσταση της f τέμνει τον άξονα των xx σε ένα σημείο με τετμημένη ξ [α,β], Θωμάς Ραϊκόφτσαλης ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μέθοδος Α Αν μας ζητείτε να αποδείξουμε ότι ισχύει ένα από τα εξής: Α. Η εξίσωση f() έχει μια τουλάχιστον ρίζα ξ (α,β), Α. Υπάρχει ξ (α,β) έτσι ώστε f(ξ),

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Άσκηση 1. Έστω ότι η συνάρτηση f: R R είναι γνησίως αύξουσα στο R και η γραφική της παράσταση τέµνει τον άξονα y y στο. Να λύσετε την ανίσωση: f(x 9)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ 1o. ΘΕΜΑ 2o

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ 1o. ΘΕΜΑ 2o ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ o α. Θεωρία: Θεώρηµα σελ. 7 σχολικού βιβλίου β. Θεωρία: Η απάντηση βρίσκεται στη σελ. 7 του σχολικού βιβλίου γ. α-σ β-σ γ-σ δ-λ ε-λ ΘΕΜΑ o α. Είναι: w z iz + ( α + βi i( α βi + α + βi αi

Διαβάστε περισσότερα

13 Μονοτονία Ακρότατα συνάρτησης

13 Μονοτονία Ακρότατα συνάρτησης 3 Μονοτονία Ακρότατα συνάρτησης Α. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Θεώρημα Αν μια συνάρτηση f είναι συνεχής σ ένα διάστημα Δ, τότε: Αν f ( ) > 0για κάθε εσωτερικό του Δ, η f είναι γνησίως αύξουσα στο Δ. Αν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΥΠΟ ΕΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΥΠΟ ΕΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΥΠΟ ΕΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 36 Κεφάλαιο 3ο: ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ Απαντήσεις στις ερωτήσεις του τύπου Σωστό-Λάθος. Σ. Σ 4. Λ. Λ 3. Λ 4. Λ 3. Σ 4. Σ 43. Σ 4. Λ 5. Σ 44. Σ 5. Σ 6. Σ 45. Λ 6.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 14 1.3 ΜΟΝΟΤΟΝΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑ 14 1.3 ΜΟΝΟΤΟΝΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ 4. ΜΟΝΟΤΟΝΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ Μονοτονία συνάρτησης Ακρότατα συνάρτησης Θεωρία Σχόλια Μέθοδοι Ασκήσεις ΘΕΩΡΙΑ. Ορισµός Συνάρτηση f λέγεται γνησίως αύξουσα σε διάστηµα, όταν για οποιαδήποτε,

Διαβάστε περισσότερα

). Πράγματι, στο διάστημα [ x, x 1 2 ικανοποιεί τις προϋποθέσεις του Θ.Μ.Τ. Επομένως, υπάρχει ξ x 1,

). Πράγματι, στο διάστημα [ x, x 1 2 ικανοποιεί τις προϋποθέσεις του Θ.Μ.Τ. Επομένως, υπάρχει ξ x 1, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΥΤΕΡΑ 8 MAΪΟΥ 0 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α A Αποδεικνύουμε το θεώρημα στην περίπτωση που

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ o A. Έστω f µια συνεχής συνάρτηση σ' ένα διάστηµα [α, ]. Αν G είναι µια παράγουσα της f στο [α, ], τότε να δείξετε ότι f(t)

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Προσομοίωσης Εξετάσεων 2017

Διαγώνισμα Προσομοίωσης Εξετάσεων 2017 Ένα διαγώνισμα προετοιμασίας για τους μαθητές της Γ Λυκείου στα Μαθηματικά Προσανατολισμού Διαγώνισμα Προσομοίωσης Εξετάσεων 7 Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου Κων/νος Παπασταματίου Μαθηματικός Φροντιστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Β ΦΑΣΗ Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ / ΣΠΟΥ ΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Β ΦΑΣΗ Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ / ΣΠΟΥ ΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 7 Ε_3.Μλ3ΘΟ(ε) ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ / ΣΠΟΥ ΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 9 Απριλίου 7 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες

Διαβάστε περισσότερα

Συνθήκες Θ.Μ.Τ. Τρόπος αντιμετώπισης: 1. Για να ισχύει το Θ.Μ.Τ. για μια συνάρτηση f σε ένα διάστημα [, ] (δηλαδή για να υπάρχει ένα τουλάχιστον (, )

Συνθήκες Θ.Μ.Τ. Τρόπος αντιμετώπισης: 1. Για να ισχύει το Θ.Μ.Τ. για μια συνάρτηση f σε ένα διάστημα [, ] (δηλαδή για να υπάρχει ένα τουλάχιστον (, ) Κατηγορία η Συνθήκες ΘΜΤ Τρόπος αντιμετώπισης: Για να ισχύει το ΘΜΤ για μια συνάρτηση σε ένα διάστημα [, ] (δηλαδή για να υπάρχει ένα τουλάχιστον (, ) τέτοιο ώστε ( ) ( a) '( ) ) πρέπει: a Η συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. οι f, g είναι συνεχείς στο και f (x) = g (x) για κάθε εσωτερικό σηµείο του, ÏÅÖÅ

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. οι f, g είναι συνεχείς στο και f (x) = g (x) για κάθε εσωτερικό σηµείο του, ÏÅÖÅ Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 8 ΘΕΜΑ ο Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α. α. Έστω δυο συναρτήσεις f, g ορισµένες σε ένα διάστηµα. Αν οι f, g είναι συνεχείς στο και f () g ()

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΩΡΗΜΑΤΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Π. Δ. ΤΡΙΜΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΩΡΗΜΑΤΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Π. Δ. ΤΡΙΜΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Α Ν Α Λ Υ Σ Η 1Ο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Π. Δ. ΤΡΙΜΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ Θετική Τεχνολογική Κατεύθυνση ασκήσεις (ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ) ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO ΘΕΩΡΗΜΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πέµπτη, 29 Μαΐου 2003 ΘΕΤΙΚΗ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Πέµπτη, 29 Μαΐου 2003 ΘΕΤΙΚΗ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Πέµπτη, 9 Μαΐου ΘΕΤΙΚΗ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑ A. Να αποδείξετε ότι, αν µία συνάρτηση f είναι παραγωγίσιµη σ ένα σηµείο x, τότε είναι και συνεχής στο σηµείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 2002 ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 2002 ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ ο Α) Έστω η συνάρτηση f, η οποία είναι συνεχής στο διάστημα [α,β] με f(α) f(β). Να αποδείξετε ότι για κάθε αριθμό η μεταξύ των f(α) και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΑ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΚΕΝΤΡΑ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΑ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Γ Ιωσηφίδης, Μαθηµατικός, Βέροια Ορισµός Ένα σηµείο Κ λέγεται κέντρο συµµετρίας (συντοµογρ ΚΣ) ενός σχήµατος (Σ), αν το συµµετρικό του (Σ) ως προς το Κ ταυτίζεται µε το (Σ)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. 2x 1. είναι Τότε έχουμε: » τον χρησιμοποιούμε κυρίως σε θεωρητικές ασκήσεις.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. 2x 1. είναι Τότε έχουμε: » τον χρησιμοποιούμε κυρίως σε θεωρητικές ασκήσεις. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ - ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ [Υποκεφάλαιο. Μονότονες συναρτήσεις Αντίστροφη συνάρτηση του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Παράδειγμα.

Διαβάστε περισσότερα

V. Διαφορικός Λογισμός. math-gr

V. Διαφορικός Λογισμός. math-gr V Διαφορικός Λογισμός Παντελής Μπουμπούλης, MSc, PhD σελ blospotcom, bouboulismyschr ΜΕΡΟΣ Η έννοια της Παραγώγου Α Ορισμός Εφαπτομένη καμπύλης συνάρτησης: Έστω μια συνάρτηση και A, ένα σημείο της C Αν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΥΠΟ ΕΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΥΠΟ ΕΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΥΠΟ ΕΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 94 Κεφάλαιο ο: ΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ o ΜΕΡΟΣ Απαντήσεις στις ερωτήσεις του τύπου Σωστό-Λάθος. Λ 4. Λ 43. Λ. Σ 5. Λ 44. Σ 3. Λ 6. Λ 45. α) Σ 4. Σ 7. Λ β) Λ 5. Σ 8. Σ

Διαβάστε περισσότερα

2.8 ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

2.8 ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ 8 ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ 49 ΟΡΙΣΜΟΣ 6 4 Πότε μια συνάρτηση λέγεται κυρτή και πότε κοίλη σε ένα διάστημα Δ ; Απάντηση : Έστω μία συνάρτηση σ υ ν ε χ ή ς σ ένα διάστημα Δ και π α ρ α γ ω γ ί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2008

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2008 -6 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 8.doc ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 8 ΘΕΜΑ ο Έστω, α,β, α β και ν α i = βi () β αi α) Να αποδείξετε ότι ο δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο μαθητής που έχει μελετήσει το κεφάλαιο αυτό θα πρέπει:

Ο μαθητής που έχει μελετήσει το κεφάλαιο αυτό θα πρέπει: Ο μαθητής που έχει μελετήσει το κεφάλαιο αυτό θα πρέπει: Να αναγνωρίζει πότε μια αλγεβρική παράσταση της πραγματικής μεταβλητής x, είναι πολυώνυμο και να διακρίνει τα στοιχεία του: όροι, συντελεστές, σταθερός

Διαβάστε περισσότερα

Σύνολο τιμών συνάρτησης. Η εύρεση και η σημασία του.

Σύνολο τιμών συνάρτησης. Η εύρεση και η σημασία του. Φύλλα Μαθηματικής Παιδείας ΦΥΛΛΟ 17, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 17 ISSN 1-3367 Εκδίδεται στην Αθήνα. Διανέμεται και αναπαράγεται ελεύθερα. Δικτυακός Τόπος: www.nsmavrogiannis.gr/ekthetis.htm Στοιχειοθετείται με το LATEX

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ Κοίλα κυρτά συνάρτησης Σηµεία καµπής Θεωρία Σχόλια Μέθοδοι Ασκήσεις

ΜΑΘΗΜΑ ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ Κοίλα κυρτά συνάρτησης Σηµεία καµπής Θεωρία Σχόλια Μέθοδοι Ασκήσεις 1 ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑ 4.8 ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ Κοίλα κυρτά συνάρτησης Σηµεία καµπής Θεωρία Σχόλια Μέθοδοι Ασκήσεις 1. Ορισµός Έστω συνεχής σε διάστηµα και παραγωγίσιµη στο εσωτερικό του. Θα λέµε ότι η στρέφει

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητήσ Μαθηματικών: Κωτςάκησ Γεώργιοσ e-mail: kotsakis @ windowslive. com.

Καθηγητήσ Μαθηματικών: Κωτςάκησ Γεώργιοσ e-mail: kotsakis @ windowslive. com. Καθηγητήσ Μαθηματικών: Κωτςάκησ Γεώργιοσ e-mail: kotsakis @ windowslive. com. A. Οι κανόνες De L Hospital και η αρχική συνάρτηση κάνουν πιο εύκολη τη λύση των προβλημάτων με το Θ. Rolle. B. Η αλγεβρική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ 6ο κεφάλαιο: Συναρτήσεις ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ) Copyright 2014 Αποστόλου Γιώργος Αποστόλου Γεώργιος apgeorge2004@yahoo.com άδεια χρήσης 3η Εκδοση, Αύγουστος 2014 Περιεχόµενα

Διαβάστε περισσότερα