ΝΙΚΟΛΑΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΝΗΣ. Η επανάληψη Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΝΙΚΟΛΑΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΝΗΣ. Η επανάληψη Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ"

Transcript

1 ΝΙΚΟΛΑΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΝΗΣ Η επανάληψη Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2015 Βασικά σημεία προσοχής για την τελευταία επανάληψη στην ύλη των Μαθηματικών Γ Λυκείου Θετικής Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Χρήσιμο βοήθημα για όλους τους μαθητές λίγο πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις.

2 Αφιερώνεται στην οικογένειά μου

3 Iσότητα μιγαδικών Σε ισότητες μεταξύ μιγαδικών φέρνουμε τα δύο μέλη στη μορφή εξισώνουμε μεταξύ τους τα πραγματικά τα φανταστικά μέλη, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα : Δυνάμεις μεικτών μιγαδικών Αν πρέπει να υπολογίσουμε άρτιες ή περιττές δυνάμεις μεικτών μιγαδικών δηλ. υπολογίζουμε πρώτα το ή το Τότε ανάλογα αν το ν είναι πολλαπλάσιο του 2 ή του 3 γιατί ίσως το αποτέλεσμα είναι πραγματικός ή φανταστικός αριθμός. Π.χ Προσοχή επίσης στις ιδιότητες Δεν ισχύουν αντίστοιχες ιδιότητες στην διαίρεση τον πολλαπλασιασμό μεταξύ μιγαδικών Πολύ χρήσιμες σχέσεις: Μέτρο μιγαδικού αριθμού Αν τότε Σε αλγεβρικές παραστάσεις που περιέχουν μέτρα μιγαδικών αριθμών πολλές φορές υψώνουμε τα δύο μέλη στη δεύτερη δύναμη χρησιμοποιούμε την ιδιότητα «φύγουν» τα μέτρα για να Δυνάμεις: Δυνάμεις του : με Τα είναι το πηλίκο το υπόλοιπο αντίστοιχα της διαίρεσης του ν με το 4. Π.χ. Πολύ σημαντική ιδιότητα: Η ιδιότητα χρησιμοποιείται για να αντικαθιστούμε τον συζυγή του από τον ή αντίστροφα, όπου χρειάζεται, δηλαδή: ή [ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ] Δυνάμεις του Αν Αν Αν Αν Διάταξη μιγαδικών Στους μιγαδικούς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΤΑΞΗ άρα δεν έχουν νόημα οι ανισώσεις μεταξύ μιγαδικών αριθμών. Έτσι αν : τότε αυτό σημαίνει ότι. Υπάρχουν όμως ανισώσεις με μέτρα μιγαδικών όπου ισχύουν όλες οι μέθοδοι των ανισώσεων στους πραγματικούς αριθμούς.

4 Πράξεις μιγαδικών Σε πράξεις με μιγαδικούς καλό είναι να μην έχουμε μιγαδικούς στον παρονομαστή.γι αυτό το λόγο κάνουμε πρώτα τις διαιρέσεις μεταξύ μιγαδικών. Καλό είναι αρκετές φορές να «προχωρούμε» τις πράξεις μεταξύ μιγαδικών πριν θέσουμε στη κανονική μορφή τους. Μπορούμε να εφαρμόσουμε όλες τις γνωστές ταυτότητες στις πράξεις μιγαδικών. Αντισυζυγείς: Είναι οι αριθμοί όπως επίσης οι. Ισχύει ότι: Ιδιαίτερα χρήσιμη ιδιότητα σε μέτρα, δυνάμεις μιγαδικών γεωμετρικούς τόπους!!! π.χ = =. 2 βάθμια εξίσωση Α Για την εξίσωση με, οι ρίζες της είναι συζυγείς μιγαδικοί όπως στις άλλες περιπτώσεις έτσι εδώ ισχύουν οι τύπο του Vieta ως εξής: = = 2 βάθμια εξίσωση Β Επίσης ισχύει : Εξισώσεις μιγαδικών Σε μια οποιαδήποτε εξίσωση του μιγαδικού μπορούμε να θέσουμε να υπολογίσουμε τα ειδικά αν η εξίσωση περιέχει εκτός από τον τον συζυγή του ή το μέτρο του. Αν η εξίσωση είναι πολυωνυμική ως προς με βαθμό μεγαλύτερο του 2 κάνουμε παραγοντοποίηση στο 1 ο μέλος (Horner) καταληγούμε σε «γινόμενο = 0» Γεωμετρικοί τόποι Αν θέλουμε να βρούμε το γεωμετρικό τόπο ενός μιγαδικού z που ικανοποιεί μια σχέση (1) τότε θέτουμε C το γεωμετρικό τόπο, με πραγματικούς εφαρμόζοντας τον z στη σχέση (1) με ισοδυναμίες καταλήγουμε σε μια καρτεσιανή εξίσωση από την οποία καταλαβαίνουμε το είδος του γεωμετρικού τόπου C. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περιορισμούς για τα που μας αναγκάζουνε να δεχτούμε περιορισμένο τμήμα της γραμμής C. Συνήθεις γεωμετρικοί τόποι Αν, τότε ο γ.τ. του z είναι κύκλος με κέντρο ακτίνα. Αν, τότε ο γ.τ του z είναι κύκλος C με κέντρο το σημείο ακτίνα.οι μιγαδικοί με το μέγιστο το ελάχιστο μέτρο θα είναι τα σημεία τομής της ευθείας ΟΚ με τον κύκλο C θα ισχύει ότι : Μέγιστα ελάχιστα Αν τότε ο γ.τ. του z είναι τα εξωτερικά σημεία του προηγούμενου κύκλου. Αν τότε ο γ.τ. του z είναι τα εσωτερικά σημεία του κυκλικού δίσκου με κέντρο ακτίνα (χωρίς αυτά της περιφέρειας).

5 Έλλειψη υπερβολή Αν με τότε ο γ.τ του z είναι έλλειψη με εστίες τις εικόνες των, μήκος μεγάλου άξονα ίσο με Αν με τότε ο γ.τ του z είναι υπερβολή με εστίες τις εικόνες των απόσταση κορυφών. Προσοχή! Αν στην προηγούμενη 2 η εξίσωση λείπει η απόλυτη τιμή από το πρώτο μέλος της τότε αυτή παριστάνει τον ένα μόνο κλάδο της υπερβολής (ανάλογα με το πρόσημο του α) ( έτσι μπορεί να αποτελέσει τύπο συνάρτησης να συνδυαστεί με θέμα ανάλυσης) Αν τότε ο γ.τ του μιγαδικού z είναι η μεσοκάθετη ευθεία (ε) του ευθύγραμμου τμήματος ΑΒ όπου Α,Β οι εικόνες των Συμμετρία Οι εικόνες των μιγαδικών είναι συμμετρικές ως προς τον άξονα x x. Έτσι αν π.χ ισχύει ότι : αυτό σημαίνει ότι ο γ.τ του μιγαδικού z είναι ο άξονας x x. Προσοχή στη σχέση: Συχνό λάθος!! Προσοχή στη χρήση του συμβόλου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ αλλά ισχύει: επίσης αν ισχύει ότι ΤΟΤΕ δεν ισχύει κατ ανάγκη ότι που σημαίνει γ.τ του z κύκλος Τριγωνική Ανισότητα 1 σημαντική ανισότητα για την εύρεση της μέγιστης της ελάχιστης τιμής ενός μέτρου μιγαδικού ΙΣΧΥΕΙ : Το = δεξιά ισχύει όταν οι διανυσματικές ακτίνες των είναι ομόρροπες Το = αριστερά ισχύει όταν οι διανυσματικές ακτίνες των είναι αντίρροπες Τριγωνική Ανισότητα 2 Αν στη θέση του τότε παίρνουμε την ανισότητα τοποθετήσουμε τον αντίθετό του από την οποία παίρνουμε συμπεράσματα ανάλογα με τα προηγούμενα Αν οι διανυσματικές ακτίνες των είναι μη συγγραμμικές τότε ισχύουν ΚΑΘΑΡΕΣ ανισότητες Αλληλεξάρτηση μιγαδικών Α Αν ο μιγαδικός z ικανοποιεί μια σχέση (1) από την οποία προκύπτει ο γ.τ του z είναι η γραμμή αλληλοεξαρτάται με τον μιγαδικό w με μία σχέση (2), τότε λύνοντας την (2) ως προς z αντικαθιστώντας στην (1) προκύπτει ο γ.τ του μιγαδικού w. Προσοχή στον υπολογισμό μέγιστης ελάχιστης τιμής του μέτρου ΚΑΝΩ ΣΧΗΜΑ ή Αλληλεξάρτηση μιγαδικών Β Σε αυτή την περίπτωση αντικαθιστούμε στο τον z από τον w ή αντίστροφα χρησιμοποιώντας τριγωνική ανισότητα ή κατάλληλη συνάρτηση που εκφράζει το μέτρο αυτό, υπολογίζουμε τη μέγιστη την ελάχιστη τιμή του (μπορεί να συνδυαστεί με μονοτονία συνάρτησης)

6 Αν ισχύει ότι (1) θέλουμε να προσδιορίσουμε το γ.τ του z τότε στη σχέση (1) λύνουμε ως προς λ τη φέρουμε στη μορφή, τότε: ή θέτω βρίσκω εξίσωση μεταξύ των x,y χωρίς την παράμετρο λ από την οποία προσδιορίζω τον ζητούμενο γ.τ Και λίγη γεωμετρία. - -Oι εικόνες των μιγαδικών ανα 3 σχηματίζουν ορθογώνιο τρίγωνο. - Oι εικόνες των μιγαδικών σχηματίζουν ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. - -Αν ισχύει ότι : τότε οι εικόνες των z,w (z+w) η αρχή των αξόνων Ο(0,0) σχηματίζουν ορθογώνιο παραλληλόγραμμο οι διανυσματικές ακτίνες των z,w είναι κάθετες μεταξύ τους. ή Για να αποδείξουμε ότι ένας μιγαδικός z είναι πραγματικός τότε: -Τον φέρνουμε σε μορφή δείχνουμε ότι ή χρησιμοποιούμε: Για να αποδείξουμε ότι είναι φανταστικός τότε: - Τον φέρνουμε σε μορφή ή χρησιμοποιούμε Συχνό λάθος - Η σχέση ΔΕΝ ισχύει γενικά!! - Ισχύουν όμως τα εξής Συναρτήσεις -Προσέχουμε πάντα τα x για τα οποία ορίζεται μια συνάρτηση ή μια συναρτησιακή σχέση. Αν δεν μας δίνονται πρέπει να τα βρίσκουμε. Η μονοτονία μιας συνάρτησης αναφέρεται σε κάποιο διάστημα ή σύνολο. Αν γράψουμε ότι η συνάρτηση είναι γνησίως μονότονη, χωρίς να αναφέρουμε το σύνολο στο οποίο αυτό συμβαίνει, τότε θεωρούμε ότι η συνάρτηση είναι γνησίως μονότονη στο πεδίο ορισμού της. Γραφήματα -Αν ένα σημείο ανήκει στην γραφική παράσταση της f τότε αυτό σημαίνει ότι: -Οι γραφικές παραστάσεις των συναρτήσεων f f είναι συμμετρικές ως προς τον άξονα x x Η γραφική παράσταση μιας άρτιας συνάρτησης είναι συμμετρική ως προς τον άξονα y y ενώ η γραφική παράσταση μιας περιττής είναι συμμετρική ως προς την αρχή των αξόνων. Άρτια περιττή -Το πεδίο ορισμού Α μιας άρτιας ή περιττής συνάρτησης είναι συμμετρικό ως προς το 0 αφού για κάθε x στο Α πρέπει το x να ανήκει στο Α. Αν f περιττή ορισμένη στο Α τότε όπως προκύπτει για x=0 στη σχέση f(-x)=-f(x) -Aν f άρτια τότε δεν είναι 1 1. Αν f περιοδική τότε δεν είναι 1 1 Σύνθεση συναρτήσεων Σύνθεση των g με f : Π.Ο Σύνθεση των f με g : Π.Ο,με,με

7 Σχόλια -Γενικά δεν είναι απαραίτητο να ορίζονται οι δύο συνθέσεις των συναρτήσεων f g. Aν ορίζονται οι τότε δεν είναι απαραίτητα ίσες συναρτήσεις. Δύο συναρτήσεις f g είναι ίσες αν -αν f g έχουν το ίδιο είδος μονοτονίας ορίζεται η σύνθεσή τους τότε αυτή θα είναι γνήσια αύξουσα συνάρτηση. Προσοχή! Αν η f είναι παραγωγίσιμη τότε χρησιμοποιούμε τα θεωρήματα των παραγώγων για μονοτονία. Αν η f είναι γνησίως αύξουσα στο διάστημα απαραίτητα γν.αύξουσα στο τότε δεν είναι. Αν τότε για τη μονοτονία ελέγχω Μονοτονία Για να μελετήσουμε τη μονοτονία μιας συνάρτησης τότε: -χρησιμοποιούμε τον ορισμό : θεωρούμε δύο τιμές από το πεδίο ορισμού της «χτίζουμε» τα. Από τη διάταξή τους συμπεραίνουμε τη μονοτονία της f. Βρίσκουμε το πρόσημο του λόγου μεταβολής για δύο τιμές. Σύνθεση μονότονων συναρτήσεων Αν η f η g έχουν διαφορετικό είδος μονοτονίας ορίζεται η σύνθεσή τους, τότε αυτή θα είναι γνησίως φθίνουσα συνάρτηση. Π.χ αν f γν. φθίνουσα g γν. αύξουσα x,y τέτοια ώστε x<y τότε: κάθε κλάδο χωριστά αν η μονοτονία τους είναι ίδια τότε για από το Α από το Β ελέγχω τη σχέση των για να δω αν διατηρείται στην ένωση Α,Β γνησίως φθίνουσα. άρα είναι Αντίστροφη συνάρτηση Αν μια συνάρτηση f είναι 1-1 στο σύνολο Α τότε αντιστρέφεται ΔΛΔ ορίζεται η συνάρτηση με τις ιδιότητες: -έχει πεδίο ορισμού την εικόνα του Α μέσω της f δηλαδή το. Ισχύει ότι Ισχύει ότι - Ισχύει ότι Μη αντιστρεψιμότητα - Για να αποδείξω ότι μια συνάρτηση δεν είναι αντιστρέψιμη στο Α (άρα όχι 1-1 ), αρκεί ένα αντιπαράδειγμα: δηλαδή να βρώ δύο τιμές α,β από το Α τέτοιες ώστε : -Αν η f δεν είναι γνησίως μονότονηη τότε αυτό δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι δεν είναι 1-1!! -Αν όμως είναι γν. μονότονη τότε είναι 1-1 -Αν είναι 1-1 συνεχής στο Α τότε είναι γνησίως μονότονη στο Α Για να αποδείξουμε ότι μια συνάρτηση f είναι 1-1 στο Α τότε για δύο τυχαίες τιμές στο Α υποθέτουμε ότι : καταλήγουμε στο (όχι αντίστροφα!!) -Αν καταλήξω σε άλλη σχέση, δείχνω ότι είναι αδύνατη. Αν δεν μπορώ να αποδείξω ότι η f είναι 1-1 τότε προσπαθώ να αποδείξω ότι είναι γνήσια μονότονη: είτε με τον ορισμό της μονοτονίας, είτε με χρήση παραγώγων, αν f παραγωγίσιμη στο Α. Μοναδική ρίζα -Αν η f είναι 1-1 στο Α τότε ΚΑΘΕ εξίσωση της μορφής, έχει το πολύ μία ρίζα στο σύνολο Α, δηλαδή αν βρούμε μία ρίζα τότε αυτή είναι μοναδική (άρα η ένα κοινό σημείο με την ευθεία -Tη ρίζα αυτή μπορούμε να τη βρούμε είτε με προφανή τρόπο, είτε με υπαρξιακό θεώρημα (Bolzano, Rolle.Θ.Ε.Τ,σύνολο τιμών..)είτε με Θ.Fermat σε πιο ειδικές περιπτώσεις.

8 Σχόλια Αν η είναι γνησίως μονότονη στο διάστημα Α τότε η είναι γνήσια μονότονη στο με το ίδιο είδος μονοτονίας. Τα κοινά σημεία των γραφικών παραστάσεων των είναι οι λύσεις της εξίσωσης -Αν είναι γνησίως αύξουσα στο Α τότε η παραπάνω εξίσωση είναι ισοδύναμη με τις - Δηλαδή αν είναι γνήσια αύξουσα τότε τα κοινά σημεία της με την -Οι βρίσκονται όλα πάνω στην ευθεία είναι συμμετρικές ως προς την ευθεία -Για να βρούμε το πεδίο ορισμού της σύνολο τιμών της. βρίσκουμε το Για να βρούμε τον τύπο της θέτουμε σε κατάλληλη σχέση που έχουμε για την f λύνουμε ως προς x παίρνοντας κατάλληλους περιορισμούς για το y ελέγχοντας αν η λύση ως προς x ανήκει στο Σχετική θέση -Για να βρούμε τα κοινά σημεία των λύνουμε την εξίσωση μέσα στο σύνολο τις λύσεις x (τετμημένες των κοινών σημείων) τις βάζω στην ή στην υπολογίζω τις τεταγμένες -Για να βρούμε πότε η λύνω την ανίσωση λύσεις με το βρίσκεται πάνω από την συναληθεύω τις Προσδιορισμός συνεχούς συνάρτησης Σε ασκήσεις εύρεσης τύπου συνάρτησης αν προκύψει ότι: για κάθε x στο Α τότε αυτό δεν σημαίνει ότι : για κάθε x στο Α ή για κάθε x στο Α. (εκτός αν f,g πολυωνυμικές )Σε ασκήσεις εύρεσης τύπου συνεχούς συνάρτησης f στο διάστημα Α συνήθως εμφανίζονται οι ακόλουθες περιπτώσεις μετά από μετασχηματισμό δοθείσης σχέσης στη μορφή: Αν ετερόσημοι τότε γράφουμε: αφού αποδείξουμε ότι η α,β ή είναι διαφορετική από το 0 για κάθε x στο Α τότε επειδή είναι συνεχής στο Α θα έχει σταθερό πρόσημο στο Α άρα για κάθε x στο Α(2) ή για κάθε x στο Α (3) (αν έχουμε ένδειξη για το πρόσημο επιλέγουμε τελικά ή (2) ή (3)Επίσης μπορούμε να εργαστούμε με Θ.Ε.Τ όπως: 1 Αν α,β ομόσημοι. 2 Τότε θα αποδείξουμε ότι η f είναι σταθερή συνάρτηση για κάθε x στο Α ή στο Α. Πράγματι αν υπήρχαν στο Α με ώστε τότε επειδή f για κάθε x συνεχής στο Α θα έπαιρνε όλες τις τιμές ανάμεσα στα α β οπότε αν θα υπήρχε στο τέτοιο ώστε, ΑΤΟΠΟ άρα f σταθερή στο Α..Αν θέσω στην (1) το Αν όπου g συνεχής στο διάστημα Α, βοηθητική συνάρτηση που περιέχει την f, h συνεχής στο διάστημα Α που δεν μηδενίζεται στο Α(απόδειξη) τότε η g δεν θα μηδενίζεται στο Α άρα αφού είναι συνεχής θα διατηρεί σταθερό πρόσημο στο Α έτσι καταλήγουμε : ή απ όπου βρίσκουμε τον τύπο της f (ειδικά αν έχω ένδειξη για πρόση.f,g) 3 «Ο όρος "συνάρτηση" (από το λατινικό ρήμα fungor, που σημαίνει εκτελώ, λειτουργώ) εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1673 σ' ένα χειρόγραφο του Leibniz με τίτλο "Η αντίστροφη μέθοδος των εφαπτομένων ή περί συναρτήσεων" (Methodus tangentium inversa, seu de functionibus), στο οποίο εξετάζεται ο υπολογισμός των τεταγμένων y των σημείων μιας καμπύλης όταν είναι γνωστή κάποια ιδιότητα των αντίστοιχων εφαπτομένων.»

9 Πρόσημο συνάρτησης -Για να βρούμε το πρόσημο συνεχούς συνάρτησης f σε διάστημα Α (όταν αυτή δεν διατηρεί πρόσημο) τότε: -Λύνουμε την εξίσωση στο Α ελέγχω το πρόσημό της σε κάθε διάστημα που ορίζεται από δύο διαδοχικές ρίζες της (συνήθως με την μέθοδο της επιλεγμένης τιμής). Αν γνωρίζω μία ρίζα της f τη μονοτονία της γύρω από τη ρίζα τότε μπορώ να προσδιορίσω το πρόσημο της f. Άτοπο!!! Εναλλακτικά μπορούμε να υποθέσουμε ότι η εξίσωση δεν έχει ρίζες μέσα στο ζητούμενο διάστημα Δ τότε ως συνεχής (συνήθως) θα διατηρεί σταθερό πρόσημο στο Δ, κάτι το οποίο θα είναι άτοπο σύμφωνα με τα δεδομένα της άσκησης ή κάποιο προηγούμενο συμπέρασμα ή με κάποιο αντιπαράδειγμα που προκύπτει από την συναρτησιακή σχέση της f. Π.χ έστω ότι - Για. Τότε: -Για, -Για, f γνησίως αύξουσα στο Και έτσι έχουμε βρεί το πρόσημο της f έχουμε αποδείξει ότι το 1 είναι μοναδική ρίζα της f. Θεώρημα Bolzano Για να αποδείξουμε ότι μια εξίσωση της μορφής έχει : - Μία τουλάχιστον ρίζα στο, εφαρμόζω Θ.Bolz στο για την f. δύο τουλάχιστον ρίζες στο, εφαρμόζω θ.bolz 2 φορές στα διαστήματα όπου γ τέτοιος ώστε ΣΥΝΗΘΩΣ ο γ είναι το μέσον του αριθμός που «προέκυψε» από προηγ ερώτημα ή υπόθεση. ή Ρίζα σε κλειστό διάστημα μία τουλάχιστον ρίζα στο ή στο ή στο προκύπτει ότι: τότε εφαρμόζουμε το θεώρημα Bolzano. Και διακρίνοντας περιπτώσεις για την ισότητα την ανισότητα παίρνουμε τα συμπεράσματα που ζητά η άσκηση. Αν δεν εφαρμόζεται το θ.bolzano τότε από το σύνολο τιμών από Θ.Ε.Τ παίρνω το ζητούμενο. ελέγχω αν το 0 ανήκει σε αυτό Σύνολο τιμών Βρίσκω τα διαστήματα μονοτονίας της f, έστω τα αν f συνεχής σε καθένα από αυτά τότε το σύνολο τιμών της f είναι η ένωση τους. (προσοχή: ΟΧΙ ΤΟΜΗ (συναλήθευση)!!!!!!!!) Δηλαδή είναι το σύνολο Αλλιώς : θέτουμε σε κατάλληλη σχέση που έχουμε για την f λύνουμε ως προς x παίρνοντας κατάλληλους περιορισμούς για το y ελέγχοντας στο τέλος αν η λύση ως προς x ανήκει στο. Το σύνολο τιμών των περιορισμών για το yια το y μας δίνει το σύνολο τιμών της f Πλήθος ριζών εξίσωσης Αν χρειάζομαι το πλήθος των ριζών μιας εξίσωσης, τη μετασχηματίζω στη μορφή, όπου f κατάλληλη( ήδη συνήθως μελετημένη) συνάρτηση, από τις εικόνες των διαστημάτων μονοτονίας της, ελέγχω αν το 0 ανήκει σε κάθε ένα από τα - Αν υπάρχει παράμετρος λ στην εξίσωση τότε μετασχηματίζω την εξίσωση στη μορφή για τις διάφορες τιμές της παραμέτρου λ ακολουθώ την προηγούμενη μεθοδολογία. Για να αποδείξουμε ότι η f παίρνει μια συγκεκριμένη τιμή όταν τότε: -δείχνουμε ότι η f είναι συνεχής στο βρίσκεται ανάμεσα στα, ή -δείχνουμε ότι η f είναι συνεχής στο ότι το ότι το βρίσκεται ανάμεσα στην μέγιστη στην ελάχιστη τιμή της f. MH ΞEXNAME OTI : «Αν f συνεχής στο τότε η f παίρνει μέγιστη ελάχιστη τιμή στο»

10 Εύρεση παραμέτρων -Για να βρούμε παραμέτρους αν η f είναι συνεχής σε ένα σημείο ( συνήθως η f αλλάζει τύπο στο σημείο ) τότε απαιτούμε να ισχύει: Για να βρούμε παραμέτρους ώστε η f να είναι παραγωγίσιμη σε ένα σημείο τότε πρώτα απαιτούμε να είναι συνεχής στο σημείο αυτό χρησιμοποιούμε τις εξισώσεις Παράγωγος αριθμός -Αν δίνεται συναρτησιακή σχέση (ισότητα ) της f ζητείται η τιμή, τότε: -Αν η f είναι γενικά παραγωγίσιμη, τότε παραγωγίζουμε τα δύο μέλη της ισότητας θέτουμε -Αν δεν αναφέρεται ότι η f είναι παραγωγίσιμη, σχηματίζουμε το λόγο μεταβολής βρίσκουμε το με τον ορισμό. Ισοδύναμοι ορισμοί παραγώγου -Αν στην συναρτησιακή σχέση υπάρχει η έκφραση τότε χρησιμοποιούμε τον ισοδύναμο ορισμό : -Αν εμφανίζεται η έκφραση, τότε χρησιμοποιούμε τον ισοδύναμο ορισμό : αφού θέσουμε Παράγωγος της στο -Αν f παραγωγίσιμη σε ένα διάστημα Δ ορίζεται η τότε αυτή είναι παραγωγίσιμη σε κάθε με την προυπόθεση ότι : ισχύει:, άρα παραγωγίζοντας έχουμε: θέτοντας για έχουμε: με Εφαπτομένη γραφικής παράστασης - Για να εφάπτεται η ευθεία στη γραφική παράσταση της f, θα πρέπει να υπάρχει σημείο τέτοιο ώστε το να είναι λύση του συστήματος -Αν το παραπάνω σύστημα δεν έχει λύση τότε δεν μπορεί η ευθεία αυτή να εφάπτεται στην Κοινή εφαπτομένη σε κοινό σημείο -Για να υπάρχει ευθεία που να είναι κοινή εφαπτομένη σε κοινό σημείο των θα πρέπει να υπάρχει σημείο ώστε το να είναι λύση του συστήματος: δεν έχουν κοινή λύση Αν οι εξισώσεις αυτές που να ανήκει στα πεδία ορισμού των δύο συναρτήσεων τότε οι δεν δέχονται κοινή εφαπτομένη σε κοινό τους σημείο. Κοινή εφαπτομένη -Για να βρούμε την κοινή εφαπτομένη (ε) των θεωρούμε σημεία, των τότε αντίστοιχα στα οποία η (ε) εφάπτεται σε αυτές. Τότε είναι: (1) αλλά προκύπτει το σύστημα: (2).Από τις (1) (2) Λύνοντας το βρίσκουμε τα σημεία Α Β άρα την ευθεία (ε)

11 Σχέση εφαπτόμενων ευθειών Αν υπάρχουν εφαπτόμενες ευθείες στην τετμημένες στα σημεία με η f παραγωγίσιμη σε αυτά, τότε αν οι ευθείες είναι μεταξύ τους : - παράλληλες, ισχύει : - κάθετες, ισχύει : Οι παραπάνω σχέσεις ίσως μας «γλιτώσουν» από εφαρμογή του Θ.Μ.Τ για την εύρεση των με αυτές τις ιδιότητες, ή ίσως είναι χρήσιμες για την εφαρμογή υπαρξιακού θεωρήματος για την στο Fermat Rolle Bolzano Lagrange Θεώρημα Rolle ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ -Για να αποδείξουμε ότι μια εξίσωση της μορφής έχει μία τουλάχιστον ρίζα στο -Για να αποδείξουμε ότι υπάρχει μία τουλάχιστον εφαπτομένη της η οποία είναι παράλληλη στον x x. Για να αποδείξουμε ότι μια εξίσωση της μορφής έχει μία τουλάχιστον ρίζα στο. Τότε εφαρμόζουμε Θ.Rolle όχι στην f αλλά σε μία παράγουσα F της f στο τέτοια ώστε Δεν ξεχνώ -Για μία συνάρτηση f συνεχή σε ένα διάστημα Δ μπορώ πάντοτε να βρώ μια παράγουσα της στο διάστημα Δ. Είναι η συνάρτηση, αφού: με Εναλλακτικά του Bolzano. Αν λοιπόν θέλουμε να αποδείξουμε ότι η εξίσωση έχει μία τουλάχιστον ρίζα στο δεν μπορούμε με τα θεωρήματα των συνεχών συναρτήσεων τότε φέρουμε την εξίσωση σε ισοδύναμη διαφορική εξίσωση της μορφής εφαρμόζουμε Θ. Rolle για την F..To πολύ ν ρίζες Νο 2 -εναλλακτικά, μπορούμε σε κάθε διάστημα που εντοπίσαμε μια ρίζα να αποδείξουμε ότι η συνάρτηση f είναι γνησίως μονότονη άρα η ρίζα αυτή είναι μοναδική, ή να υποθέσουμε ότι υπάρχει δεύτερη να καταλήξουμεσε άτοπο (με θ. Rolle) (ή κάθε ρίζα μπορεί να έχει εντοπιστεί με υπαρξιακό θεώρημα ή προφανή τρόπο σε κάθε διάστημα χωριστά ).To πολύ ν ρίζες Νο 1 -Για να αποδείξουμε ότι η εξίσωση έχει το πού ν ρίζες σε ένα διάστημα Δ τότε υποθέτουμε ότι έχει τουλάχιστον ρίζες στο διάστημα αυτό. Με εφαρμογή του Θ. Rolle σε καθένα από τα διαστήματα που ορίζουν οι ρίζες αυτές αποδεικνύουμε ότι η εξίσωση θα έχει τουλάχιστον ν ρίζες αυτό θα είναι αδύνατο!! Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ή μέχρι το άτοπο. Απόδειξη ανισοτήτων 1 -Αν είναι ανισο- ισότητα με τιμές α,β (διπλή συνήθως) ελέγχω πρώτα αν ισχύει η ισότητα για α=β έπειτα για τη μετασχηματίζω σε ανισότητα της μορφής την f στο εφαρμόζω ΘΜΤ για -Αν αντί για β υπάρχει μεταβλητή x τότε εργάζομαι όπως παραπάνω στο διάστημα ή στο ή στα δύο.

12 Συνήθεις Δ.Ε - αντιπαραγωγίσεις Η Επανάληψη Βασικά σημεία προσοχής Απόδειξη ανισότητας ακρότατο -Φέρνω την ανισότητα στη μορφή 2 με μονοτονία ή χρησιμοποιώντας το είδος της μονοτονίας της f στο διάστημα που ανήκουν τα x,y καταλήγω στη σχέση (αν ) ή (αν ) - Αν έχω βρεί ότι η f παρουσιάζει στο ακρότατο (π.χ ολικό ελάχιστο) τότε θα ισχύει ότι με ισοδύναμα βήματα καταλήγω στην ανισότητα που θέλω να αποδείξω. Ν.δ.ο : -Τότε θεωρώ βοηθητική συνάρτηση μελετώ τη μονοτονία της τα ακρότατά της στο ευρύτερο υποσύνολο του αυτή ορίζεται. Έπειτα προσαρμόζουμε τα συμπεράσματα στο διάστημα Δ -Ή χρησιμοποιώ κάποια από τις άλλες μεθόδους απόδειξης ανισοτήτων. που Απόδειξη ανισοτήτων με κυρτότητα συνάρτησης -Αν f είναι κυρτή (ή κοίλη) στο διάστημα Δ η ευθεία (ε): είναι εφαπτομένη της σε σημείο τότε:, (ή ) Οι ισότητες ισχύουν μόνο αν. Αυτό συμβαίνει διότι η βρίσκεται πάνω από την (ε) αν f κυρτή, ενώ είναι κάτω από την (ε) αν η f είναι κοίλη (ιδιαίτερα χρήσιμο αν ζητείται εμβαδόν ανάμεσα στην την (ε) για να βρούμε το πρόσημο της διαφοράς τους) Απόδειξη ανισοτήτων με κυρτότητα ανισότητες Jensen -Αν Δ είναι διάστημα, για κάθε ισχύει: αν f κυρτή στο Δ αν f κοίλη στο Δ Οι σχέσεις προκύπτουν με 2-πλή εφαρμογή του ΘΜΤ στα διαστήματα (αν ) χρήση μονοτονίας της από κυρτότητα της f Πολλαπλή εφαρμογή ΘΜΤ -Αν θέλω να εφαρμόσω 2 φορές το ΘΜΤ χωρίζω το στα διαστήματα όπου ή κάποιο σημείο ενδιάμεσο με συγκεκριμένη ιδιότητα που δίνεται ή έχει προκύψει από προηγούμενο ερώτημα με κάποιο υπαρξιακό θεώρημα (Bolzano,Rolle, ΘΜΤ,ΘΕΤ) -Aνάλογα εργαζόμαστε αν θέλουμε να εφαρμόσουμε περισσότερες φορές το ΘΜΤ (ή οποιοδήποτε άλλο υπαρξιακό θεώρημα) Ν.δ.ο.υπάρχουν : -Χωρίζουμε το πλάτος σε κ+λ ίσα υποδιαστήματα με το καθένα. Εφαρμόζω ΘΜΤ στα διαστήματα αντίστοιχα βρίσκω τα που ικανοποιούν τη ζητούμενη σχέση. αντίστοιχα εργαζόμαστε για τα περισσότερα υποδιαστήματα. Συνέπειες ΘΜΤ -ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν ισχύουν σε ένωση διαστημάτων!! π.χ. αν (1), για κάθε τότε θα γράψουμε ότι αν υπάρχει - πολ/ζω με - πολ/ζω με - προσθέτω & αφαιρώ το -,, τότε συνέχεια στο 0 τότε οι σταθερές θα προκύψουν ίσες. Ιδιαίτερα χρήσιμες σε αυτές τις ασκήσεις είναι οι διάφορες διαφορικές εξισώσεις που με κατάλληλο χειρισμό (αντιπαραγώγιση) καταλήγουν σε σχέση της μορφής (1) -, τότε -,, τότε - πολ/ζω με -, τότε

13 Δεν ξεχνώ: (επαλήθευση συνθηκών) Μετά από την εύρεση τύπου μιας συνάρτησης f με δοσμένες κάποιες αρχικές συνθήκες πρέπει να ελέγχουμε αν η συνάρτηση που βρήκαμε ικανοποιεί ΟΛΕΣ τις αρχικές συνθήκες που δόθηκαν, γιατί στην πορεία της επίλυσης ίσως έχουν καταργηθεί αρκετές ισοδυναμίες!! Από ανισότητα σε ισότητα (από την οποία βρίσκω παραμέτρους ή κάποιο ή γ.τ) -Αν δίνεται ανισο-ισότητα της μορφής τότε τη μετασχηματίζω σε σχέση της μορφής με κατάλληλη συνάρτηση f κατάλληλο είναι εσωτερικό σημείο του, τότε από το Θεώρημα του Fermat προκύπτει ότι: από όπου προκύπτει το ζητούμενο συμπέρασμα (μετά από κατάλληλες αλγεβρικές διαδικασίες) Ο L' Hospital θεωρούνταν ικανός μαθηματικός. Καταγόταν από αριστοκρατική στρατιωτική oικογένεια. Με την ενηλικίωση του έγινε λοχαγός του ιππικού, αλλά είχε ήδη αναπτύξει το πάθος του για τα Μαθηματικά.Ύστερα από την παραίτηση του από τον στρατό, ο L' Hospital αφοσιώθηκε εξ ολοκλήρου στα Μαθηματικά. Μαθήτευσε υπό τον Johann Bernoulli ( ). Συνέγραψε το πρώτο βιβλίο Διαφορικού Λογισμού, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ο λεγόμενος κανόνας L' Hospital ανακαλύφθηκε από τον Johann Bernoulli. Οι L' Hospital Bernoulli είχαν υπογράψει ένα συμβόλαιο, σύμφωνα με το οποίο ο L' Hospital είχε το ελεύθερο δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις ανακαλύψεις του Bernoulli όπως αυτός ήθελε, με αντάλλαγμα έναν σταθερό μισθό. De l Hospital -Mορφή (αν ) Τότε μετασχηματίζω το γινόμενο σε πηλίκο της μορφής ή έτσι οδηγούμαι σε απροσδιόριστη μορφή ή χρησιμοποιώ κανόνες De l Hospital De l Hospital -Mορφή (αν ) Βγάζουμε κοινό παράγοντα τη συνάρτηση που απειρίζεται γρηγορότερα*** το φέρνουμε στη μορφή : ή υπολογίζουμε το όριο του πηλίκου στην παρένθεση ελπίζοντας να μην βγεί ίσο με 1!! Αν βγεί ίσο με 1 τότε προκύπτει η προηγούμενη μορφή οπότε εργαζόμαστε ανάλογα. *** ταχύτητες. Από τις συνήθεις συναρτήσεις πιο γρήγορα προς το άπειρο τρέχουν : 1. Εκθετικές 2. Αργότερα οι πολυωνυμικές 3. Ακόμα αργότερα οι λογαριθμικές De l Hospital -Μορφή,, Τότε τη συνάρτηση με τη γράφουμε στη μορφή υπολογίζουμε πρώτα το όριο του εκθέτη επιστρέφοντας στο αρχικό όριο κάνοντας αλλαγή μεταβλητής υπολογίζουμε εκείνο

14 Ανισότητες με ολοκληρώματα αποδεικνύονται με τους συνήθεις τρόπους απόδειξης ανισοτήτων (..όλα στο πρώτο μέλος, μονοτονία ή ΘΜΤ, κ.λ.π) ή με το πόρισμα : Αν f συνεχής στο τότε: ή με το πόρισμα: Ανισότητες με ολοκληρώματα εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήδη αποδεδειγμένη ή δοσμένη ανισότητα ως εξής: Αν, τότε έχουμε, άρα αφού αιτιολογήσουμε ότι η είναι συνεχής στο ( όχι παντού Αν f συνεχής στο τότε: μηδέν στο αν χρειάζεται) τότε: Ολοκλήρωση κατά παράγοντες -Μορφή 1: Ολοκλήρωση κατά παράγοντες -Μορφή 3: όπου πολυώνυμο. -Μορφή 1: όπου μια παράγουσα της f στο. όπου F πολυώνυμο. Ολοκλήρωση κατά παράγοντες -Μορφή 4: ή Ολοκλήρωση ρητών παραστάσεων -Ελέγχουμε μήπως το ολοκλήρωμα μπορεί να έρθει στη μορφή : τότε αυτό είναι ίσο με : τότε εφαρμόζουμε 2 φορές παραγοντική ολοκλήρωση για την ίδια συνάρτηση (συνήθως την εκθετική) καταλήγουμε σε εξίσωση με άγνωστο το ζητούμενο ολοκλήρωμα. -Αν στο ο αριθμητής έχει μικρότερο βαθμό από τον παρονομαστή τότε αναλύουμε το κλάσμα σε απλά κλάσματα διασπούμε το ολοκλήρωμα Ολοκλήρωση ρητών παραστάσεων -Αν στο ο αριθμητής έχει μεγαλύτερο ή ίσο βαθμό από τον παρονομαστή τότε πρώτα κάνουμε τη διαίρεση μεταξύ τους χρησιμοποιώντας την ταυτότητα της ευκλείδειας διαίρεσης διασπούμε το παραπάνω ολοκλήρωμα σε ένα πολυωνυμικό ολοκλήρωμα σε ένα ολοκλήρωμα της προηγούμενης μορφής Δύσκολο εμβαδό Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε το εμβαδό που περικλείεται από την τον x x όταν υπάρχει λογάριθμος η απαγορευμένη τιμή ln0. π.χ. τότε θα χρησιμοποιήσουμε όριο δηλαδή:

15 Όριο ολοκληρώματος στο -π.χ. τότε συνήθως το υπολογίζουμε με κριτήριο παρεμβολής: Κατασκευάζουμε διπλή ανισο-ισότητα για την f (με ΘΜΤ ή ακρότατα στο, βάζουμε ολοκληρώματα στη διπλή αυτή ανισο-ισότητα μετά εφαρμόζουμε κριτήριο παρεμβολής π.χ Προσοχή!! -Αν τότε η μεταβλητή ολοκλήρωσης είναι το t η συνάρτηση θεωρείται σταθερή όσο βρίσκεται μέσα στο ολοκλήρωμα γράφουμε Και η πλέον βλέπουμε ότι είναι γινόμενο συναρτήσεων Ολοκλήρωση ολοκληρώματος -το ολοκλήρωμα υπολογίζεται με παραγοντική ολοκλήρωση: Εύρεση τύπου με ορισμένο ολοκλήρωμα -Αν σε μία διαφορική εξίσωση από την οποία ψάχνω τον τύπο της f, εκτός από την την υπάρχει ένα ορισμένο ολοκλήρωμα της f τότε αυτό είναι κάποιος σταθερός αριθμός που τον θέτουμε έστω κ. π.χ αν τότε θέτω : έχω: (πολ/ζω με ) Ολοκλήρωμα της -αν θέλω να υπολογίσω το δεν γνωρίζω την αλλά μόνο την τότε θέτω έχουμε ότι : Πεδίο ορισμού της - Βρίσκουμε το πεδίο ορισμού της f το σύνολο στο οποίο η f είναι συνεχής.αν το α θα ανήκει σε κάποιο από τα διαστήματα αυτά, π.χ.το. Αυτό θα είναι το πεδίο ορισμού της F, δηλαδή τότε η F θα είναι παραγωγίσιμη ισχύει ότι : Πεδίο ορισμού της - Βρίσκουμε το πεδίο ορισμού της f το σύνολο στο οποίο η f είναι συνεχής.αν το α θα ανήκει σε κάποιο από τα διαστήματα αυτά, π.χ.το. Τότε απαιτούμε λύνοντας βρίσκουμε το πεδίο ορισμού της F. Η συνάρτηση F τότε θα είναι παραγωγίσιμη με Πεδίο ορισμού της Βρίσκουμε το πεδίο ορισμού της το σύνολο στο οποίο η f είναι συνεχής. Αν ή. Έπειτα απαιτούμε: λύνουμε την κάθε περίπτωση χωριστά βρίσκοντας τα διαστήματα το πεδίο ορισμού της θα είναι η ένωση των συνόλων αυτών δηλαδή, ή, ή

16 Παράγωγος της -Για κάθε ένα από τα κάνουμε τα εξής : επιλέγουμε σταθερό αριθμό για κάθε έχουμε: στο η οποία είναι παραγωγίσιμη, ως άθροισμα παραγωγίσιμων συναρτήσεων με παράγωγο: = Το ίδιο κάνουμε σε όλα τα θα βρούμε ίδιο τύπο για την ( κλαδική) Σύντομες επισημάνσεις 2 Aν επιπλέον είναι 2 φορές παραγωγίσιμη στο τότε θα υπάρχει ανάμεσα στα τέτοιο ώστε (Rolle) Αν f παραγωγίσιμη σε διάστημα Δ τότε η f είναι «1-1» στο διάστημα Δ. Αν επιπλέον η είναι συνεχής στο Δ ή η f είναι 2 φορές παραγωγίσιμη στο Δ, τότε η ως συνεχής θα διατηρεί πρόσημο στο Δ άρα η f θα είναι γνησίως μονότονη στο Δ. Το πρόσημο της σε εσωτερικό σημείο του Δ θα μας φανερώσει το είδος της μονοτονίας της f Σύντομες επισημάνσεις 1 -Αν η f έχει ακρότατο στο είναι παραγωγίσιμη σε αυτό -Αν η f έχει σημείο καμπής στο παραγωγίσιμη σε αυτό -Αν η f είναι συνεχής στο είναι 2 φορές τότε παίρνει σε αυτό μέγιστη ελάχιστη τιμή. Αν αυτές τις παίρνει σε εσωτερικά σημεία τότε αν είναι παραγωγίσιμη σε αυτά θα είναι (Fermat) Σύντομες επισημάνσεις 3 -Αν η f συνεχής στο τότε δεν έχει κατακόρυφες ασύμπτωτες -Αν η f άρτια παραγωγίσιμη τότε η περιττή - Αν η f άρτια παραγωγίσιμη τότε η άρτια -Αν f γνήσια αύξουσα παραγωγίσιμη στο διάστημα Δ τότε x εσωτερικό του Δ - Αν f γνήσια φθίνουσα παραγωγίσιμη στο διάστημα Δ τότε x εσωτερικό του Δ Σύντομες επισημάνσεις 4 -Αν f είναι κυρτή 2 φορές παραγωγίσιμη στο διάστημα Δ τότε, x εσωτερικό του Δ -Αν F είναι κοίλη 2 φορές παραγωγίσιμη στο διάστημα Δ τότε, x εσωτερικό του Δ -Τα όρια δεν υπάρχουν. Σε όρια συναρτήσεων που περιέχουν τα παραπάνω χρησιμοποιούμε κριτήριο παρεμβολής. Σύντομες επισημάνσεις 5 ΠΡΟΣΟΧΗ στο σύμβολο όταν θέλουμε να αποδείξουμε μια πρόταση πρέπει να την αποδείξουμε 1. Για 2. Για ΑΡΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΤΟ 3. Για ΑΡΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΤΟ Σύντομες επισημάνσεις 6 Όταν θέλουμε να αποδείξουμε μία ανίσωση δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από πουθενά ίσως να κρύβεται στο εξής ΑΠΛΟ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ.Καρτάλη 8 Βόλος Τηλ. 43598 ΠΊΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΈΝΩΝ 3. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ... 5 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ...

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Μεθοδολογίες για την επίλυση ασκήσεων

Βασικές Μεθοδολογίες για την επίλυση ασκήσεων ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Βασικές Μεθοδολογίες για την επίλυση ασκήσεων ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛΟΓΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΤΟΛΗ 5-6 Επιμέλεια : Νικόλαος Σαμπάνης Στο φυλλάδιο περιέχονται όλες οι βασικές Μεθοδολογίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να εξετάσετε αν ισχύουν οι υποθέσεις του Θ.Μ.Τ. για την συνάρτηση στο διάστημα [ 1,1] τέτοιο, ώστε: C στο σημείο (,f( ))

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να εξετάσετε αν ισχύουν οι υποθέσεις του Θ.Μ.Τ. για την συνάρτηση στο διάστημα [ 1,1] τέτοιο, ώστε: C στο σημείο (,f( )) ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 6: ΘΕΩΡΗΜΑ ΜΕΣΗΣ ΤΙΜΗΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΟΥ (Θ.Μ.Τ.) [Θεώρημα Μέσης Τιμής Διαφορικού Λογισμού του κεφ..5 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Παράδειγμα. ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός

Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός Μονοτονία Συνάρτησης Tζουβάλης Αθανάσιος Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός Περιεχόμενα Μονοτονία συνάρτησης... Λυμένα παραδείγματα...

Διαβάστε περισσότερα

f f x f x = x x x f x f x0 x

f f x f x = x x x f x f x0 x 1 Παράγωγος 1. για να βρω την παράγωγο της f σε διάστηµα χρησιµοποιώ βασικές παραγώγους και κανόνες παραγωγισης. για να βρω την παράγωγο σε σηµείο αλλαγής τύπου η σε άκρο διαστήµατος δουλεύω µε ορισµό

Διαβάστε περισσότερα

Για να εκφράσουμε τη διαδικασία αυτή, γράφουμε: :

Για να εκφράσουμε τη διαδικασία αυτή, γράφουμε: : Η θεωρία στα μαθηματικά προσανατολισμού Γ υκείου Τι λέμε συνάρτηση με πεδίο ορισμού το σύνολο ; Έστω ένα υποσύνολο του Ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση με πεδίο ορισμού το μία διαδικασία (κανόνα), με την

Διαβάστε περισσότερα

Θεώρημα Βolzano. Κατηγορία 1 η. 11.1 Δίνεται η συνάρτηση:

Θεώρημα Βolzano. Κατηγορία 1 η. 11.1 Δίνεται η συνάρτηση: Κατηγορία η Θεώρημα Βolzano Τρόπος αντιμετώπισης:. Όταν μας ζητούν να εξετάσουμε αν ισχύει το θεώρημα Bolzano για μια συνάρτηση f σε ένα διάστημα [, ] τότε: Εξετάζουμε την συνέχεια της f στο [, ] (αν η

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2013

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2013 ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 3 Εισαγωγή Μέσα Μαΐου και ο πυρετός των Πανελλαδικών όλο και ανεβαίνει! Οι μαθητές ξεκοκαλίζουν τα βιβλία για να ανακαλύψουν δύσκολα θέματα διαφορετικά από αυτά που κυκλοφορούν

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Γνώσεις Μαθηματικών Α - Β Λυκείου

Βασικές Γνώσεις Μαθηματικών Α - Β Λυκείου Βασικές Γνώσεις Μαθηματικών Α - Β Λυκείου Αριθμοί 1. ΑΡΙΘΜΟΙ Σύνολο Φυσικών αριθμών: Σύνολο Ακέραιων αριθμών: Σύνολο Ρητών αριθμών: ακέραιοι με Άρρητοι αριθμοί: είναι οι μη ρητοί π.χ. Το σύνολο Πραγματικών

Διαβάστε περισσότερα

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr I ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ i e ΜΕΡΟΣ Ι ΟΡΙΣΜΟΣ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Α Ορισμός Ο ορισμός του συνόλου των Μιγαδικών αριθμών (C) βασίζεται στις εξής παραδοχές: Υπάρχει ένας αριθμός i για τον οποίο ισχύει i Το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια

Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Κωνσταντίνος Παπασταματίου Μαθηματικά Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Συνοπτική Θεωρία Μεθοδολογίες Λυμένα Παραδείγματα Επιμέλεια: Μαθηματικός Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ. Καρτάλη 8 (με

Διαβάστε περισσότερα

2.6 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΘΕΩΡΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΗΣ ΤΙΜΗΣ

2.6 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΘΕΩΡΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΗΣ ΤΙΜΗΣ 6 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΘΕΩΡΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΗΣ ΤΙΜΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ : ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ Αν θέλουμε να δείξουμε ότι μια συνάρτηση είναι σταθερή σε ένα διάστημα Δ αποδεικνύουμε ότι η είναι συνεχής στο Δ και ότι για κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β ΜΕΡΟΣ (ΑΝΑΛΥΣΗ) ΚΕΦ 1 ο : Όριο Συνέχεια Συνάρτησης

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β ΜΕΡΟΣ (ΑΝΑΛΥΣΗ) ΚΕΦ 1 ο : Όριο Συνέχεια Συνάρτησης ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β ΜΕΡΟΣ (ΑΝΑΛΥΣΗ) ΚΕΦ ο : Όριο Συνέχεια Συνάρτησης Φυλλάδιο Φυλλάδι555 4 ο ο.α) ΕΝΝΟΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ - ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.α) ΕΝΝΟΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ - ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

2.3 ΜΕΤΡΟ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ

2.3 ΜΕΤΡΟ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΠΑΥΛΟΣ.ptetragono.gr Σελίδα. ΜΕΤΡΟ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ Να βρεθεί το μέτρο των μιγαδικών :..... 0 0. 5 5 6.. 0 0. 5. 5 5 0 0 0 0 0 0 0 0 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ : ΜΕΤΡΟ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ Αν τότε. Αν χρειαστεί

Διαβάστε περισσότερα

1.8 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

1.8 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ .8 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ : ΣΥΝΕΧΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ - ΟΡΙΣΜΟΣ Όταν θέλουμε να εξετάσουμε ως προς τη συνέχεια μια συνάρτηση πολλαπλού τύπου, εργαζόμαστε ως εξής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΓΑ ΙΚΟΙ. 3. Για κάθε z 1, z 2 C ισχύει z1 + z2 = z1 + z2. 4. Για κάθε z C ισχύει z z 2 z. 5. Για κάθε µιγαδικό z ισχύει: 6.

ΜΙΓΑ ΙΚΟΙ. 3. Για κάθε z 1, z 2 C ισχύει z1 + z2 = z1 + z2. 4. Για κάθε z C ισχύει z z 2 z. 5. Για κάθε µιγαδικό z ισχύει: 6. ΜΙΓΑ ΙΚΟΙ 1 Για κάθε z 1, z 2 C ισχύει z1 z2 z1 z2 1 2 Για κάθε z 1, z 2 C ισχύει z1 z2 z1 z2 3 Για κάθε z 1, z 2 C ισχύει z1 + z2 = z1 + z2 4 Για κάθε z C ισχύει z z 2 z 5 Για κάθε µιγαδικό z ισχύει:

Διαβάστε περισσότερα

Παντελής Μπουμπούλης, M.Sc., Ph.D. σελ. 2 math-gr.blogspot.com, bouboulis.mysch.gr

Παντελής Μπουμπούλης, M.Sc., Ph.D. σελ. 2 math-gr.blogspot.com, bouboulis.mysch.gr VI Ολοκληρώματα Παντελής Μπουμπούλης, MSc, PhD σελ mth-grlogspotcom, ououlismyschgr ΜΕΡΟΣ Αρχική Συνάρτηση Ορισμός Έστω f μια συνάρτηση ορισμένη σε ένα διάστημα Δ Αρχική συνάρτηση ή παράγουσα της στο Δ

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα. Α1. Έστω μια συνάρτηση f παραγωγίσιμη σ ένα διάστημα (, ), με εξαίρεση ίσως ένα σημείο του x,

Θέματα. Α1. Έστω μια συνάρτηση f παραγωγίσιμη σ ένα διάστημα (, ), με εξαίρεση ίσως ένα σημείο του x, Θέμα Α Θέματα Α. Έστω μια συνάρτηση f παραγωγίσιμη σ ένα διάστημα (, ), με εξαίρεση ίσως ένα σημείο του, στο οποίο όμως η f είναι συνεχής. Να αποδείξετε ότι αν η f() διατηρεί πρόσημο στο (, ) (, ), τότε

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητήσ Μαθηματικών: Κωτςάκησ Γεώργιοσ e-mail: kotsakis @ windowslive. com.

Καθηγητήσ Μαθηματικών: Κωτςάκησ Γεώργιοσ e-mail: kotsakis @ windowslive. com. Καθηγητήσ Μαθηματικών: Κωτςάκησ Γεώργιοσ e-mail: kotsakis @ windowslive. com. A. Οι κανόνες De L Hospital και η αρχική συνάρτηση κάνουν πιο εύκολη τη λύση των προβλημάτων με το Θ. Rolle. B. Η αλγεβρική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΗ Η ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΟΛΗ Η ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΛΗ Η ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ : ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ : ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α A. Έστω μια συνάρτηση f, η οποία είναι ορισμένη σε ένα κλειστό διάστημα [α,β]. Αν η f είναι συνεχής στο [α,β]

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικά θέματα στα Μαθηματικά προσανατολισμού-ψηφιακό σχολείο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Επαναληπτικά θέματα στα Μαθηματικά προσανατολισμού-ψηφιακό σχολείο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο -ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Απο το Ψηφιακό Σχολείο του ΥΠΠΕΘ Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα mathpgr Συντονιστής:

Διαβάστε περισσότερα

lim f(x) =, τότε f(x)<0 κοντά στο x Επιμέλεια : Ταμπούρης Αχιλλέας M.Sc. Mαθηματικός 1

lim f(x) =, τότε f(x)<0 κοντά στο x Επιμέλεια : Ταμπούρης Αχιλλέας M.Sc. Mαθηματικός 1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΜΑΪΟΥ 0 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΘΕΜΑ Α Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 0 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 0 ΘΕΜΑ ο : Έστω, C με Re( ) και Re( ) Αν f() ( )( )( )( ) και

Διαβάστε περισσότερα

13 Μονοτονία Ακρότατα συνάρτησης

13 Μονοτονία Ακρότατα συνάρτησης 3 Μονοτονία Ακρότατα συνάρτησης Α. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Θεώρημα Αν μια συνάρτηση f είναι συνεχής σ ένα διάστημα Δ, τότε: Αν f ( ) > 0για κάθε εσωτερικό του Δ, η f είναι γνησίως αύξουσα στο Δ. Αν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 3ο : Δίνεται η συνάρτηση f :(,) R με f() η οποία για κάθε (,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. 1 ο δείγμα

ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. 1 ο δείγμα ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ο δείγμα ΘΕΜΑ ο Α. Έστω μία συνάρτηση f συνεχής σε ένα διάστημα α,β. Αν G είναι μία παράγουσα της f στο α,β τότε να αποδείξετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

2.7 ΤΟΠΙΚΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

2.7 ΤΟΠΙΚΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ .7 ΤΟΠΙΚΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ I. Αν μια συνάρτηση παρουσιάζει τοπικό ακρότατο σε ένα εσωτερικό σημείο του πεδίου ορισμού της και είναι παραγωγισιμη σε αυτό τότε ( ).(Θεώρημα Fermat) II.

Διαβάστε περισσότερα

II. Συναρτήσεις. math-gr

II. Συναρτήσεις. math-gr II Συναρτήσεις Παντελής Μπουμπούλης, MSc, PhD σελ blogspotcom, bouboulismyschgr ΜΕΡΟΣ 1 ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Α Βασικές Έννοιες Ορισμός: Έστω Α ένα υποσύνολο του συνόλου των πραγματικών αριθμών R Ονομάζουμε πραγματική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ. Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ. Καρτάλη 28 (με Δημητριάδος) Βόλος τηλ.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ. Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ. Καρτάλη 28 (με Δημητριάδος) Βόλος τηλ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ. Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ. Καρτάλη 8 (με Δημητριάδος) Βόλος τηλ. 4598 Κεφάλαιο ο Ολοκληρωτικός Λογισμός Ολοκληρωτικός Λογισμός Μεθοδολογία Λυμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 00 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α A. Έστω μια συνάρτηση ορισμένη σε ένα διάστημα. Αν F είναι μια παράγουσα της στο, τότε να αποδείξετε ότι:

Διαβάστε περισσότερα

2.1 2.2 ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΙΓΑΔΙΚΩΝ

2.1 2.2 ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΙΓΑΔΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο : ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ - ΕΝΟΤΗΤΕΣ :.... ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΙΓΑΔΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ : ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ & ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ Έστω ένας μιγαδικός αριθμός,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ- ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΜΩΝ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ. i) Για την εύρεση µονοτονίας µιας συνάρτησης υπολογίζω την f ( x )

ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ- ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΜΩΝ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ. i) Για την εύρεση µονοτονίας µιας συνάρτησης υπολογίζω την f ( x ) () Μονοτονία ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ- ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΜΩΝ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ i) Για την εύρεση µονοτονίας µιας συνάρτησης υπολογίζω την f ( ) και βρίσκω το πρόσηµό της ii) Αν προκύψει να είναι αύξουσα ή φθίνουσα,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ 80 ΝΙΚΑΙΑ ΝΕΑΠΟΛΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 0965897 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΡΟΥΤΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΟΥΡΝΟΥΤΣΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ Η έννοια του μιγαδικού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝ/ΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ - Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝ/ΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ - Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝ/ΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ - Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α A. Έστω μια συνάρτηση f η οποία είναι συνεχής σε ένα διάστημα Δ. Αν f () σε κάθε εσωτερικό σημείο του Δ, τότε να αποδείξετε ότι η f είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013 ÁÍÅËÉÎÇ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013 ÁÍÅËÉÎÇ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 3 ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Ηµεροµηνία: Μ. Τρίτη 3 Απριλίου 3 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Σχολικό βιβλίο,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ II ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ II ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ II ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α A Έστω f µια συνάρτηση ορισµένη σε ένα διάστηµα Αν F είναι µια παράγουσα της f στο, τότε να αποδείξετε ότι: όλες οι συναρτήσεις της µορφής G() F() + c, c

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2014 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2014 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 4 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Α. Έστω μια συνάρτηση f ορισμένη σε ένα διάστημα Δ. Αν Η f είναι συνεχής στο Δ και f = για κάθε εσωτερικό σημείο του Δ τότε να αποδείξετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ. Ερώτηση 1. Αν το x o δεν ανήκει στο πεδίο ορισμού μιας συνάρτησης f, έχει νόημα να μιλάμε για παράγωγο της f. στο x = x o?

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ. Ερώτηση 1. Αν το x o δεν ανήκει στο πεδίο ορισμού μιας συνάρτησης f, έχει νόημα να μιλάμε για παράγωγο της f. στο x = x o? ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Ερώτηση 1 Αν το x o δεν ανήκει στο πεδίο ορισμού μιας συνάρτησης f, έχει νόημα να μιλάμε για παράγωγο της f στο x = x o? Δεν έχει νόημα Ερώτηση 2 Αν μία συνάρτηση f είναι συνεχής στο

Διαβάστε περισσότερα

Υψώνουμε την δοσμένη σχέση στο τετράγωνο οπότε

Υψώνουμε την δοσμένη σχέση στο τετράγωνο οπότε ΑΠΑNTHΣΕΙΣ ΣΤA ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΘΕΜΑ A A Απόδειξη Σελ 53 Α Ορισμός Σελ 9 Α3 Ορισμός Σελ 58 Α4 α) Σ β) Σ γ) Λ δ) Λ ε) Λ ΘΕΜΑ Β Β 4 4 4 Άρα ο γεωμετρικός τόπος των εικόνων των μιγαδικών

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις των θεμάτων ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Λύσεις των θεμάτων ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ ΙΟΥΝΙΟΥ 4 Λύσεις των θεμάτων Έκδοση η

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΦΑΠΤΟΜΕΝΗΣ

ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΦΑΠΤΟΜΕΝΗΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ. Mια συνάρτηση λέμε ότι είναι παραγωγίσιμη σε ένα σημείο του πεδίου ορισμού ( της, αν υπάρει το lim και είναι πραγματικός αριθμός. Το όριο αυτό λέγεται παράγωγος της στο και συμβολίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Μονοτονία - Ακρότατα - 1 1 Αντίστροφη Συνάρτηση

Μονοτονία - Ακρότατα - 1 1 Αντίστροφη Συνάρτηση 4 Μονοτονία - Ακρότατα - Αντίστροφη Συνάρτηση Α. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Μονοτονία συνάρτησης Μια συνάρτηση f λέγεται: Γνησίως αύξουσα σ' ένα διάστημα Δ του πεδίου ορισμού της, όταν για οποιαδήποτε,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 25/5/2015 ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ: ΘΕΜΑ Α: ΘΕΜΑ Β:

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 25/5/2015 ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ: ΘΕΜΑ Α: ΘΕΜΑ Β: . Σχολικό βιβλίο σελ.9. Σχολικό βιβλίο σελ.88 3. Σχολικό βιβλίο σελ.5. α) Λ Β. β) Σ γ) Λ δ) Σ ε) Σ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 5/5/5 ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ: ΘΕΜΑ Α: ΘΕΜΑ Β: Έστω z=+yi. Κάνοντας πράξεις στη

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων. Εξεταζόμενο Μάθημα: Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, Ημ/νία: 27 Μαΐου 2013

Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων. Εξεταζόμενο Μάθημα: Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, Ημ/νία: 27 Μαΐου 2013 Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων Εξεταζόμενο Μάθημα: Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, Ημ/νία: 27 Μαΐου 2013 Απαντήσεις Θεμάτων Θεμα Α Α1. Θεωρία σχολικού βιβλίου σελ. 334-335

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013 ÔÑÉÐÔÕ Ï

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013 ÔÑÉÐÔÕ Ï ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 3 Ε_3.Μλ3ΘΤ(ε) ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α A. Έστω μια συνάρτηση f ορισμένη σε ένα διάστημα Δ. Αν η f είναι συνεχής στο Δ και f για κάθε εσωτερικό σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Συνέχεια συνάρτησης σε κλειστό διάστημα

Συνέχεια συνάρτησης σε κλειστό διάστημα 8 Συνέχεια συνάρτησης σε κλειστό διάστημα Α ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1 Μια συνάρτηση f θα λέμε ότι είναι: i Συνεχής σε ένα ανοιχτό διάστημα (α,β) όταν είναι συνεχής σε κάθε σημείο του διαστήματος (α,β)

Διαβάστε περισσότερα

math-gr Παντελής Μπουμπούλης, M.Sc., Ph.D. σελ. 2 math-gr.blogspot.com, bouboulis.mysch.gr

math-gr Παντελής Μπουμπούλης, M.Sc., Ph.D. σελ. 2 math-gr.blogspot.com, bouboulis.mysch.gr III Όριο Παντελής Μπουμπούλης, MSc, PhD σελ blogspotcom, bouboulismyschgr ΜΕΡΟΣ Πεπερασμένο Όριο στο Α Ορισμός Όριο στο : Όταν οι τιμές μιας συνάρτησης f προσεγγίζουν όσο θέλουμε έναν πραγματικό αριθμό,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 4 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 4 ΘΕΜΑ ο : * Θεωρούμε τους μιγαδικούς αριθμούς της μορφής zi,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΟΣ ΤΑΣΟΣ. Θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθυνσης

ΝΙΚΟΣ ΤΑΣΟΣ. Θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΝΙΚΟΣ ΤΑΣΟΣ Mα θ η μ α τ ι κ ά Γ Λυ κ ε ί ο υ Θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β Τό μ ο ς στον Αλέξη, το Σπύρο, τον Ηλία και το Λούη, στην παντοτινή φιλία Πρό λ ο γ ο ς Το βιβλίο αυτό έχει σκοπό και στόχο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ -- ΑΛΓΕΒΡΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ -- ΑΛΓΕΒΡΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ -- ΑΛΓΕΒΡΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Άσκηση η Γραμμικά συστήματα Δίνονται οι ευθείες : y3 και :y 5. Να βρεθεί το R, ώστε οι ευθείες να τέμνονται. Οι ευθείες και θα τέμνονται όταν το μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

3.4 3.5 ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΑ

3.4 3.5 ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο.. ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ : ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ Συμφώνα με το Θεμελιώδες Θεώρημα του Ολοκληρωτικού Λογισμού Θ.Θ.Ο.Λ ισχύει : I. d II. d III. d ln IV. d V. d VI. d VII. d

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. D x D / h x D δηλαδή. ισχύει για x 1, e ln x 1 e. e ln x e ln x e ln x e ln x 1 e ln x 1 f x f x

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. D x D / h x D δηλαδή. ισχύει για x 1, e ln x 1 e. e ln x e ln x e ln x e ln x 1 e ln x 1 f x f x Λύση (ΘΕΜΑ ο ) Γ. Έστω οι συναρτήσεις : h ln με D 0, h f με D, h h h με 3 0, 0, ln h h D D / h D δηλαδή h3 h h ή D 0, h h h με 4 f,, h 3 D D / h D δηλαδή h4 h h ή D, Έτσι η εξίσωση h ln h f h 4 ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Γ Λυκείου. Έκδοση Α. 120 Ασκήσεις προσδοκούν να προαχθούν σε θέµατα εξετάσεων. Αθήνα 2012 (λίγο πριν τις εκλογές) 5/5/2012

Μαθηματικά Γ Λυκείου. Έκδοση Α. 120 Ασκήσεις προσδοκούν να προαχθούν σε θέµατα εξετάσεων. Αθήνα 2012 (λίγο πριν τις εκλογές) 5/5/2012 Μαθηματικά Γ Λυκείου Ασκήσεις προσδοκούν να προαχθούν σε θέµατα εξετάσεων 5/5/ Έκδοση Α Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση ( mac964@gmail.com) Αθήνα (λίγο πριν τις εκλογές) Επαναληπτικές ασκήσεις που φιλοδοξούν

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου Κανιστράς Δημήτριος. Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Μια πρώτη επανάληψη Απαντήσεις των ασκήσεων.

Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου Κανιστράς Δημήτριος. Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Μια πρώτη επανάληψη Απαντήσεις των ασκήσεων. Άσκηση Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου Κανιστράς Δημήτριος Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Μια πρώτη επανάληψη Απαντήσεις των ασκήσεων Μέρος ο i. Δίνεται η γνησίως μονότονη συνάρτηση f : A IR. Να αποδείξετε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤEΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤEΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤEΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑ ο A. Έστω µια συνάρτηση f, η οποία είναι συνεχής σε ένα διάστηµα. Αν f () > σε κάθε εσωτερικό σηµείο του, τότε να αποδείξετε ότι η f είναι γνησίως

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 3 Οι ιδιότητες των αριθμών... 37 3.1 Αριθμητικά σύνολα... 37 3.2 Ιδιότητες... 37 3.3 Περισσότερες ιδιότητες...

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 3 Οι ιδιότητες των αριθμών... 37 3.1 Αριθμητικά σύνολα... 37 3.2 Ιδιότητες... 37 3.3 Περισσότερες ιδιότητες... Περιεχόμενα Πρόλογος... 5 Κεφάλαιο Βασικές αριθμητικές πράξεις... 5. Τέσσερις πράξεις... 5. Σύστημα πραγματικών αριθμών... 5. Γραφική αναπαράσταση πραγματικών αριθμών... 6.4 Οι ιδιότητες της πρόσθεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 04 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 04 ΘΕΜΑ ο : * Θεωρούμε τους μιγαδικούς αριθμούς της μορφής xxi,

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτέα-εξεταστέα ύλη μαθηματικών Ημερησίου και Εσπερινού ΓΕ.Λ. Ο Δ Η Γ Ο Σ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ-ΕΞΕΤΑΣΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

Διδακτέα-εξεταστέα ύλη μαθηματικών Ημερησίου και Εσπερινού ΓΕ.Λ. Ο Δ Η Γ Ο Σ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ-ΕΞΕΤΑΣΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ Ο Δ Η Γ Ο Σ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ-ΕΞΕΤΑΣΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ Γενική Επιμέλεια: Καραγιάννης Ιωάννης Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικός Περιηγητής 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Διδακτέα-εξεταστέα

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου, 1.1-1.7. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α ΣΤΑ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α

Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου, 1.1-1.7. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α ΣΤΑ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α ΣΤΑ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Σ Α Ν Α Τ Ο Λ Ι Σ Μ Ο Υ Θ Ε Τ Ι Κ Ω Ν Σ Π Ο Υ Δ Ω Ν, Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Α Σ & Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι (ΘΕ ΠΛΗ ) ΕΡΓΑΣΙΑ 4 η Ημερομηνία Αποστολής στον Φοιτητή: 5 Φεβρουαρίου 008 Ημερομηνία παράδοσης της Εργασίας: 4 Μαρτίου 008

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις Εξεταζόμενη Ύλη: Μιγαδικοί Αριθμοί Όριο Συνέχεια Συνάρτησης Διαφορικός Λογισμός (μέχρι 2.7) 03/01/2014. Θέμα A. Θέμα Β

Απαντήσεις Εξεταζόμενη Ύλη: Μιγαδικοί Αριθμοί Όριο Συνέχεια Συνάρτησης Διαφορικός Λογισμός (μέχρι 2.7) 03/01/2014. Θέμα A. Θέμα Β Απαντήσεις Εξεταζόμενη Ύλη: Μιγαδικοί Αριθμοί Όριο Συνέχεια Συνάρτησης Διαφορικός Λογισμός (μέχρι.7 0/01/014 Θέμα A Α 1. Σχολικό βιβλίο σελίδα 5. Α. Σχολικό βιβλίο σελίδα 191. Α. Σχολικό βιβλίο σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ τάξης Ημερήσιου και Δ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2013 2014

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ τάξης Ημερήσιου και Δ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2013 2014 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ τάξης Ημερήσιου και Δ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 3 4 ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα Κεφάλαιο ο (Προτείνεται να διατεθούν διδακτικές ώρες) Ειδικότερα:.

Διαβάστε περισσότερα

23 2011 ΘΕΜΑ Α A1. Έστω μια συνάρτηση f ορισμένη σε ένα διάστημα Δ και x 0 ένα εσωτερικό σημείο του Δ. Αν η f παρουσιάζει τοπικό ακρότατο στο x 0 και είναι παραγωγίσιμη στο σημείο αυτό, να αποδείξετε ότι:

Διαβάστε περισσότερα

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Εποµένως η f είναι κοίλη στο διάστηµα (, 1] και κυρτή στο [ 1, + ).

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Εποµένως η f είναι κοίλη στο διάστηµα (, 1] και κυρτή στο [ 1, + ). 1 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΜΑ 1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Βλέπε σχολικό βιβλίο σελίδα 194, το θεώρηµα ενδιάµεσων τιµών. Β. Βλέπε τον ορισµό στη σελίδα 279 του σχολικού βιβλίου. Γ. Βλέπε

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Θετικής Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου

Μαθηματικά Θετικής Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου Μαθηματικά Θετικής Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου Κεφάλαιο ο : Κωνικές Τομές Επιμέλεια : Παλαιολόγου Παύλος Μαθηματικός ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο : ΚΩΝΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ. Ο ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ Ένας κύκλος ορίζεται αν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο. Πίνακας διερεύνησης της εξίσωσης Εξίσωση: αx 2 +βx+γ=0 (α 0) (Ε) Έχει ΥΟ ρίζες άνισες που δίνονται από τους τύπους x 1,2 =

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο. Πίνακας διερεύνησης της εξίσωσης Εξίσωση: αx 2 +βx+γ=0 (α 0) (Ε) Έχει ΥΟ ρίζες άνισες που δίνονται από τους τύπους x 1,2 = ΕΞΙΩΕΙ-ΑΝΙΩΕΙ ου ΒΑΘΜΟΥ - 38 - ΚΕΦΑΑΙΟ 4 ΚΕΦΑΑΙΟ 4 ο Εξισώσεις - Ανισώσεις β βαθµού 5.1. Μορφή και διερεύνηση της εξίσωσης β βαθµού Άθροισµα και γινόµενο των ριζών της Κάθε εξίσωση β βαθµού πριν τη λύσουµε,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ o A. Να αποδείξετε ότι, αν µία συνάρτηση f είναι παραγωγίσιµη σ ένα σηµείο x, τότε είναι και συνεχής στο σηµείο αυτό. Β. Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ. α) Το ορισμένο ολοκλήρωμα μιας συνεχούς συνάρτησης f σε ένα διάστημα [a, b] είναι όριο?

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ. α) Το ορισμένο ολοκλήρωμα μιας συνεχούς συνάρτησης f σε ένα διάστημα [a, b] είναι όριο? ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Ερώτηση α) Το ορισμένο ολοκλήρωμα μιας συνεχούς συνάρτησης f σε ένα διάστημα [, ] είναι όριο? β) Για να βρούμε το ορισμένο ολοκλήρωμα μιας συνεχούς συνάρτησης f σε ένα διάστημα [, ] πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Από το Γυμνάσιο στο Λύκειο... 7. 3. Δειγματικός χώρος Ενδεχόμενα... 42 Εύρεση δειγματικού χώρου... 46

Από το Γυμνάσιο στο Λύκειο... 7. 3. Δειγματικός χώρος Ενδεχόμενα... 42 Εύρεση δειγματικού χώρου... 46 ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Από το Γυμνάσιο στο Λύκειο................................................ 7 1. Το Λεξιλόγιο της Λογικής.............................................. 11. Σύνολα..............................................................

Διαβάστε περισσότερα

Για παραγγελίες των βιβλίων 2310610920

Για παραγγελίες των βιβλίων 2310610920 Για παραγγελίες των βιβλίων 369 Θέματα Προσομοίωσης Πανελλαδικών D.A.T. ΘΕΜΑ o ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 8 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

e-mail@p-theodoropoulos.gr

e-mail@p-theodoropoulos.gr Ασκήσεις Μαθηµατικών Κατεύθυνσης Γ Λυκείου Παναγιώτης Λ. Θεοδωρόπουλος Σχολικός Σύµβουλος Μαθηµατικών e-mail@p-theodoropoulos.gr Στην εργασία αυτή ξεχωρίζουµε και µελετάµε µερικές περιπτώσεις ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14 Κεφάλαιο 2 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ 20 2.1 Οι συντεταγμένες

Διαβάστε περισσότερα

[ ] [ ] ΘΕΜΑ 1o A. Για x x 0 έχουµε: παραγωγίσιµη στο χ 0 ) άρα η f είναι συνεχής στο χ 0.

[ ] [ ] ΘΕΜΑ 1o A. Για x x 0 έχουµε: παραγωγίσιµη στο χ 0 ) άρα η f είναι συνεχής στο χ 0. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 23 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1o A. Για x x έχουµε: f (

Διαβάστε περισσότερα

z-4 =2 z-1. 2z1 2z2 β) -4 w 4. ( ) x 1 3 x 2 e t dt, x 0

z-4 =2 z-1. 2z1 2z2 β) -4 w 4. ( ) x 1 3 x 2 e t dt, x 0 ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 5 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α Α. Έστω µια συνάρτηση f, η οποία είναι ορισµένη σε ένα κλειστό διάστηµα [α, β]. Αν η f είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σ Υ Ν Α Ρ Τ Η Σ Ε Ι Σ

Σ Υ Ν Α Ρ Τ Η Σ Ε Ι Σ 33 Θ Ε Μ Α Τ Α με λύση Σ Υ Ν Α Ρ Τ Η Σ Ε Ι Σ Επιμέλεια: Νίκος Λέντζος Καθηγητής Μαθηματικών Δ/θμιας Εκπαίδευσης Από το βιβλίο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (έκδοση 4) Γ ΛΥΚΕΙΟΥ τεύχος Α Αναστάσιου Χ. Μπάρλα μα προσφορά του

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστίες... 16 Δύο λόγια από την συγγραφέα... 17

Ευχαριστίες... 16 Δύο λόγια από την συγγραφέα... 17 Περιεχόμενα Ευχαριστίες... 16 Δύο λόγια από την συγγραφέα... 17 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Το σύνολο των πραγματικών αριθμών... 19 1.1 Σύνολα αριθμών... 19 1.2 Αλγεβρική δομή του R... 20 1.2.1 Ιδιότητες πρόσθεσης...

Διαβάστε περισσότερα

Τομέας Mαθηματικών "ρούλα μακρή"

Τομέας Mαθηματικών ρούλα μακρή Τομέας Mαθηματικών "ρούλα μακρή" ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Πρότυπου Εκπαιδευτικού Οργανισμού ρούλα μακρή ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΜΑΪΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

z i z 1 z i z 1 z i z i z 2 z 1 z zi iz 1 z 2 z 1 i z z 2 z i 2vi 2 k v v k v k 0 v 0

z i z 1 z i z 1 z i z i z 2 z 1 z zi iz 1 z 2 z 1 i z z 2 z i 2vi 2 k v v k v k 0 v 0 ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ -4 Λύσεις Θέμα ο α) H f παραγωγίσιμη στο (,) ως άθροισμα παραγωγίσιμων συναρτήσεων με: f() για κάθε (,). Αφού η f είναι συνεχής στο (,) και f() για κάθε (,) είναι γνησίως αύξουσα στο (,) άρα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ 5 ΜΕΛΕΤΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ Εισαγωγή Στο κεφάλαιο αυτό θα δούμε πώς, με τη βοήθεια των πληροφοριών που α- ποκτήσαμε μέχρι τώρα, μπορούμε να χαράξουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τη γραφική παράσταση

Διαβάστε περισσότερα

Μιγαδικοί Αριθμοί. Μαθηματικά Γ! Λυκείου Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση

Μιγαδικοί Αριθμοί. Μαθηματικά Γ! Λυκείου Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση Μιγαδικοί Αριθμοί Μαθηματικά Γ! Λυκείου Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση Θεωρία - Μέθοδοι Υποδειγματικά λυμένες ασκήσεις Ασκήσεις προς λύση Επιλεγμένα θέματα «Σας εύχομαι, καλό κουράγιο και μεγάλη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ε.1 I. 1. α 2 = 9 α = 3 ψ p: α 2 = 9, q: α = 3 Σύνολο αλήθειας της p: Α = {-3,3}, Σύνολο αλήθειας της q: B = {3} A B 2. α 2 = α α = 1 ψ p: α 2 = α, q: α = 1 Σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

θ. Bolzano θ. Ενδιάμεσων τιμών θ. Μεγίστου Ελαχίστου και Εφαρμογές

θ. Bolzano θ. Ενδιάμεσων τιμών θ. Μεγίστου Ελαχίστου και Εφαρμογές Περιοδικό ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Β ΕΜΕ (Τεύχος 35) θ Bolzano θ Ενδιάμεσων τιμών θ Μεγίστου Ελαχίστου και Εφαρμογές Στο άρθρο αυτό επιχειρείται μια προσέγγιση των βασικών αυτών θεωρημάτων με εφαρμογές έ- τσι ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

IV. Συνέχεια Συνάρτησης. math-gr

IV. Συνέχεια Συνάρτησης. math-gr IV Συνέχεια Συνάρτησης mth-gr mth-gr Παντελής Μπουμπούλης, MSc, PhD σελ mth-grblogspotcom, bouboulismyschgr ΜΕΡΟΣ Συνέχεια Συνάρτησης Α Ορισμός Συνέχεια σε σημείο: Θα λέμε ότι μια συνάρτηση είναι συνεχής

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Εξετάσεων Γ Λυκείου Μαθηµατικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2000-2015

Θέµατα Εξετάσεων Γ Λυκείου Μαθηµατικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2000-2015 Θέµατα Εξετάσεων Γ Λυκείου Μαθηµατικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 000-05 Περιεχόµενα Θέµατα Επαναληπτικών 05............................................. 3 Θέµατα 05......................................................

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΕΡΟΣ - ΑΛΓΕΒΡΑ. Α. Οι πραγματικοί αριθμοί και οι πράξεις τους

Α ΜΕΡΟΣ - ΑΛΓΕΒΡΑ. Α. Οι πραγματικοί αριθμοί και οι πράξεις τους Α ΜΕΡΟΣ - ΑΛΓΕΒΡΑ Κεφάλαιο 1 ο ΑΛΓΕΒΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 1.1 Πράξεις με πραγματικούς αριθμούς Α. Οι πραγματικοί αριθμοί και οι πράξεις τους 1. Ποιοι αριθμοί ονομάζονται: α) ρητοί β) άρρητοι γ) πραγματικοί;

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγµατα συναρτήσεων: f:[0,+ ) IR, f(x)=2+ x f:ir IR: f(x)=

Παραδείγµατα συναρτήσεων: f:[0,+ ) IR, f(x)=2+ x f:ir IR: f(x)= ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - 9 - ΚΕΦΑΛΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙ ο - ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.. ρισµός Συνάρτηση από ένα σύνολο Α σ ένα σύνολο Β είναι ένας κανόνας µε τον οποίο κάθε στοιχείο του Α απεικονίζεται σε ένα ακριβώς στοιχείο του Β. Το

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ι Α Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Σ Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Μονοτονία & Ακρότατα Συνάρτησης

Δ Ι Α Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Σ Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Μονοτονία & Ακρότατα Συνάρτησης ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ / ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Δ Ι Α Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Σ Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Μονοτονία & Ακρότατα Συνάρτησης 1. Ποιους ορισμούς πρέπει να ξέρω για τη μονοτονία ; Πότε μια συνάρτηση θα ονομάζεται γνησίως αύξουσα σε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 28 ΜΑΪΟΥ 2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. y R, η σχέση (1) γράφεται

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 28 ΜΑΪΟΥ 2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. y R, η σχέση (1) γράφεται ΘΕΜΑ Α ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 8 ΜΑΪΟΥ 0 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Θεωρία, σελ. 53, σχολικού βιβλίου. Α. Θεωρία, σελ. 9, σχολικού βιβλίου. Α3. Θεωρία, σελ. 58, σχολικού βιβλίου. Α4. α) Σ, β) Σ,

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Γ Γυμνασίου

Μαθηματικά Γ Γυμνασίου Α λ γ ε β ρ ι κ έ ς π α ρ α σ τ ά σ ε ι ς 1.1 Πράξεις με πραγματικούς αριθμούς (επαναλήψεις συμπληρώσεις) A. Οι πραγματικοί αριθμοί και οι πράξεις τους Διδακτικοί στόχοι Θυμάμαι ποιοι αριθμοί λέγονται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος ΜEd: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο : Εξισώσεις - Ανισώσεις 1 1.1 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΑΛΓΕΒΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΟΙ Μεταβλητή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Η διαίρεση καλείται Ευκλείδεια και είναι τέλεια όταν το υπόλοιπο είναι μηδέν.

ΘΕΩΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Η διαίρεση καλείται Ευκλείδεια και είναι τέλεια όταν το υπόλοιπο είναι μηδέν. ΑΛΓΕΒΡΑ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΕΩΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1. Τι είναι αριθμητική παράσταση; Με ποια σειρά εκτελούμε τις πράξεις σε μια αριθμητική παράσταση ώστε να βρούμε την τιμή της; Αριθμητική παράσταση λέγεται κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ Γυμνασίου

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ Γυμνασίου ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ Γυμνασίου Κεφάλαιο ο Αλγεβρικές Παραστάσεις ΛΕΜΟΝΙΑ ΜΠΟΥΤΣΚΟΥ Γυμνάσιο Αμυνταίου ΜΑΘΗΜΑ Α. Πράξεις με πραγματικούς αριθμούς ΑΣΚΗΣΕΙΣ ) ) Να συμπληρώσετε τα κενά ώστε στην κατακόρυφη στήλη

Διαβάστε περισσότερα

Λύκειο Παραλιμνίου Σχολική Χρονιά 2013-2014 Γενικές ασκήσεις επανάληψης Γ κατ

Λύκειο Παραλιμνίου Σχολική Χρονιά 2013-2014 Γενικές ασκήσεις επανάληψης Γ κατ Λύκειο Παραλιμνίου Σχολική Χρονιά 1-14 Γενικές ασκήσεις επανάληψης Γ κατ 1. Να βρείτε την παράγωγο της συνάρτησης y = e ημ + ln. Να βρείτε την παράγωγο της συνάρτησης y = τοξημ( ) d y y = ημ θ. Να βρείτε

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη και γραφική παράσταση συνάρτησης

Μελέτη και γραφική παράσταση συνάρτησης 7 Μελέτη και γραφική παράσταση συνάρτησης Α ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Η διαδικασία με την οποία προσδιορίζουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας συνάρτησης ονομάζεται μελέτη συνάρτησης Αυτή συνίσταται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΑΤΑ. Α.Προσπαθείστε και απομνημονεύστε τον παρακάτω πίνακα βασικών ολοκληρωμάτων: v x

ΒΑΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΑΤΑ. Α.Προσπαθείστε και απομνημονεύστε τον παρακάτω πίνακα βασικών ολοκληρωμάτων: v x ΒΑΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΑΤΑ Α.Προσπαθείστε και απομνημονεύστε τον παρακάτω πίνακα βασικών ολοκληρωμάτων:. c d c c. d c. d c. d c. e d e c 6. d c 7. d c 8. d ln c 9. d c. d c,. Β. Οι παρακάτω τύποι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 4 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (1 η σειρά)

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (1 η σειρά) 9 ΘΕΡΙΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ( η σειρά) ΘΕΜΑ ο Α. Έστω η συνάρτηση f με f() ημ. Να αποδείξετε ότι η f είναι παραγωγίσιμη στο και ισχύει f () συν Β. Πότε μια συνάρτηση f λέμε

Διαβάστε περισσότερα

Α Τάξη Γυμνασίου Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α. Ι. Διδακτέα ύλη

Α Τάξη Γυμνασίου Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α. Ι. Διδακτέα ύλη Α Τάξη Γυμνασίου Από το βιβλίο «Μαθηματικά Α Γυμνασίου» των Ιωάννη Βανδουλάκη, Χαράλαμπου Καλλιγά, Νικηφόρου Μαρκάκη, Σπύρου Φερεντίνου, έκδοση 01. Κεφ. 1 ο : Οι φυσικοί αριθμοί 1. Πρόσθεση, αφαίρεση και

Διαβάστε περισσότερα