ΝΙΚΟΛΑΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΝΗΣ. Η επανάληψη Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΝΙΚΟΛΑΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΝΗΣ. Η επανάληψη Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ"

Transcript

1 ΝΙΚΟΛΑΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΝΗΣ Η επανάληψη Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2015 Βασικά σημεία προσοχής για την τελευταία επανάληψη στην ύλη των Μαθηματικών Γ Λυκείου Θετικής Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Χρήσιμο βοήθημα για όλους τους μαθητές λίγο πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις.

2 Αφιερώνεται στην οικογένειά μου

3 Iσότητα μιγαδικών Σε ισότητες μεταξύ μιγαδικών φέρνουμε τα δύο μέλη στη μορφή εξισώνουμε μεταξύ τους τα πραγματικά τα φανταστικά μέλη, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα : Δυνάμεις μεικτών μιγαδικών Αν πρέπει να υπολογίσουμε άρτιες ή περιττές δυνάμεις μεικτών μιγαδικών δηλ. υπολογίζουμε πρώτα το ή το Τότε ανάλογα αν το ν είναι πολλαπλάσιο του 2 ή του 3 γιατί ίσως το αποτέλεσμα είναι πραγματικός ή φανταστικός αριθμός. Π.χ Προσοχή επίσης στις ιδιότητες Δεν ισχύουν αντίστοιχες ιδιότητες στην διαίρεση τον πολλαπλασιασμό μεταξύ μιγαδικών Πολύ χρήσιμες σχέσεις: Μέτρο μιγαδικού αριθμού Αν τότε Σε αλγεβρικές παραστάσεις που περιέχουν μέτρα μιγαδικών αριθμών πολλές φορές υψώνουμε τα δύο μέλη στη δεύτερη δύναμη χρησιμοποιούμε την ιδιότητα «φύγουν» τα μέτρα για να Δυνάμεις: Δυνάμεις του : με Τα είναι το πηλίκο το υπόλοιπο αντίστοιχα της διαίρεσης του ν με το 4. Π.χ. Πολύ σημαντική ιδιότητα: Η ιδιότητα χρησιμοποιείται για να αντικαθιστούμε τον συζυγή του από τον ή αντίστροφα, όπου χρειάζεται, δηλαδή: ή [ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ] Δυνάμεις του Αν Αν Αν Αν Διάταξη μιγαδικών Στους μιγαδικούς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΤΑΞΗ άρα δεν έχουν νόημα οι ανισώσεις μεταξύ μιγαδικών αριθμών. Έτσι αν : τότε αυτό σημαίνει ότι. Υπάρχουν όμως ανισώσεις με μέτρα μιγαδικών όπου ισχύουν όλες οι μέθοδοι των ανισώσεων στους πραγματικούς αριθμούς.

4 Πράξεις μιγαδικών Σε πράξεις με μιγαδικούς καλό είναι να μην έχουμε μιγαδικούς στον παρονομαστή.γι αυτό το λόγο κάνουμε πρώτα τις διαιρέσεις μεταξύ μιγαδικών. Καλό είναι αρκετές φορές να «προχωρούμε» τις πράξεις μεταξύ μιγαδικών πριν θέσουμε στη κανονική μορφή τους. Μπορούμε να εφαρμόσουμε όλες τις γνωστές ταυτότητες στις πράξεις μιγαδικών. Αντισυζυγείς: Είναι οι αριθμοί όπως επίσης οι. Ισχύει ότι: Ιδιαίτερα χρήσιμη ιδιότητα σε μέτρα, δυνάμεις μιγαδικών γεωμετρικούς τόπους!!! π.χ = =. 2 βάθμια εξίσωση Α Για την εξίσωση με, οι ρίζες της είναι συζυγείς μιγαδικοί όπως στις άλλες περιπτώσεις έτσι εδώ ισχύουν οι τύπο του Vieta ως εξής: = = 2 βάθμια εξίσωση Β Επίσης ισχύει : Εξισώσεις μιγαδικών Σε μια οποιαδήποτε εξίσωση του μιγαδικού μπορούμε να θέσουμε να υπολογίσουμε τα ειδικά αν η εξίσωση περιέχει εκτός από τον τον συζυγή του ή το μέτρο του. Αν η εξίσωση είναι πολυωνυμική ως προς με βαθμό μεγαλύτερο του 2 κάνουμε παραγοντοποίηση στο 1 ο μέλος (Horner) καταληγούμε σε «γινόμενο = 0» Γεωμετρικοί τόποι Αν θέλουμε να βρούμε το γεωμετρικό τόπο ενός μιγαδικού z που ικανοποιεί μια σχέση (1) τότε θέτουμε C το γεωμετρικό τόπο, με πραγματικούς εφαρμόζοντας τον z στη σχέση (1) με ισοδυναμίες καταλήγουμε σε μια καρτεσιανή εξίσωση από την οποία καταλαβαίνουμε το είδος του γεωμετρικού τόπου C. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περιορισμούς για τα που μας αναγκάζουνε να δεχτούμε περιορισμένο τμήμα της γραμμής C. Συνήθεις γεωμετρικοί τόποι Αν, τότε ο γ.τ. του z είναι κύκλος με κέντρο ακτίνα. Αν, τότε ο γ.τ του z είναι κύκλος C με κέντρο το σημείο ακτίνα.οι μιγαδικοί με το μέγιστο το ελάχιστο μέτρο θα είναι τα σημεία τομής της ευθείας ΟΚ με τον κύκλο C θα ισχύει ότι : Μέγιστα ελάχιστα Αν τότε ο γ.τ. του z είναι τα εξωτερικά σημεία του προηγούμενου κύκλου. Αν τότε ο γ.τ. του z είναι τα εσωτερικά σημεία του κυκλικού δίσκου με κέντρο ακτίνα (χωρίς αυτά της περιφέρειας).

5 Έλλειψη υπερβολή Αν με τότε ο γ.τ του z είναι έλλειψη με εστίες τις εικόνες των, μήκος μεγάλου άξονα ίσο με Αν με τότε ο γ.τ του z είναι υπερβολή με εστίες τις εικόνες των απόσταση κορυφών. Προσοχή! Αν στην προηγούμενη 2 η εξίσωση λείπει η απόλυτη τιμή από το πρώτο μέλος της τότε αυτή παριστάνει τον ένα μόνο κλάδο της υπερβολής (ανάλογα με το πρόσημο του α) ( έτσι μπορεί να αποτελέσει τύπο συνάρτησης να συνδυαστεί με θέμα ανάλυσης) Αν τότε ο γ.τ του μιγαδικού z είναι η μεσοκάθετη ευθεία (ε) του ευθύγραμμου τμήματος ΑΒ όπου Α,Β οι εικόνες των Συμμετρία Οι εικόνες των μιγαδικών είναι συμμετρικές ως προς τον άξονα x x. Έτσι αν π.χ ισχύει ότι : αυτό σημαίνει ότι ο γ.τ του μιγαδικού z είναι ο άξονας x x. Προσοχή στη σχέση: Συχνό λάθος!! Προσοχή στη χρήση του συμβόλου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ αλλά ισχύει: επίσης αν ισχύει ότι ΤΟΤΕ δεν ισχύει κατ ανάγκη ότι που σημαίνει γ.τ του z κύκλος Τριγωνική Ανισότητα 1 σημαντική ανισότητα για την εύρεση της μέγιστης της ελάχιστης τιμής ενός μέτρου μιγαδικού ΙΣΧΥΕΙ : Το = δεξιά ισχύει όταν οι διανυσματικές ακτίνες των είναι ομόρροπες Το = αριστερά ισχύει όταν οι διανυσματικές ακτίνες των είναι αντίρροπες Τριγωνική Ανισότητα 2 Αν στη θέση του τότε παίρνουμε την ανισότητα τοποθετήσουμε τον αντίθετό του από την οποία παίρνουμε συμπεράσματα ανάλογα με τα προηγούμενα Αν οι διανυσματικές ακτίνες των είναι μη συγγραμμικές τότε ισχύουν ΚΑΘΑΡΕΣ ανισότητες Αλληλεξάρτηση μιγαδικών Α Αν ο μιγαδικός z ικανοποιεί μια σχέση (1) από την οποία προκύπτει ο γ.τ του z είναι η γραμμή αλληλοεξαρτάται με τον μιγαδικό w με μία σχέση (2), τότε λύνοντας την (2) ως προς z αντικαθιστώντας στην (1) προκύπτει ο γ.τ του μιγαδικού w. Προσοχή στον υπολογισμό μέγιστης ελάχιστης τιμής του μέτρου ΚΑΝΩ ΣΧΗΜΑ ή Αλληλεξάρτηση μιγαδικών Β Σε αυτή την περίπτωση αντικαθιστούμε στο τον z από τον w ή αντίστροφα χρησιμοποιώντας τριγωνική ανισότητα ή κατάλληλη συνάρτηση που εκφράζει το μέτρο αυτό, υπολογίζουμε τη μέγιστη την ελάχιστη τιμή του (μπορεί να συνδυαστεί με μονοτονία συνάρτησης)

6 Αν ισχύει ότι (1) θέλουμε να προσδιορίσουμε το γ.τ του z τότε στη σχέση (1) λύνουμε ως προς λ τη φέρουμε στη μορφή, τότε: ή θέτω βρίσκω εξίσωση μεταξύ των x,y χωρίς την παράμετρο λ από την οποία προσδιορίζω τον ζητούμενο γ.τ Και λίγη γεωμετρία. - -Oι εικόνες των μιγαδικών ανα 3 σχηματίζουν ορθογώνιο τρίγωνο. - Oι εικόνες των μιγαδικών σχηματίζουν ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. - -Αν ισχύει ότι : τότε οι εικόνες των z,w (z+w) η αρχή των αξόνων Ο(0,0) σχηματίζουν ορθογώνιο παραλληλόγραμμο οι διανυσματικές ακτίνες των z,w είναι κάθετες μεταξύ τους. ή Για να αποδείξουμε ότι ένας μιγαδικός z είναι πραγματικός τότε: -Τον φέρνουμε σε μορφή δείχνουμε ότι ή χρησιμοποιούμε: Για να αποδείξουμε ότι είναι φανταστικός τότε: - Τον φέρνουμε σε μορφή ή χρησιμοποιούμε Συχνό λάθος - Η σχέση ΔΕΝ ισχύει γενικά!! - Ισχύουν όμως τα εξής Συναρτήσεις -Προσέχουμε πάντα τα x για τα οποία ορίζεται μια συνάρτηση ή μια συναρτησιακή σχέση. Αν δεν μας δίνονται πρέπει να τα βρίσκουμε. Η μονοτονία μιας συνάρτησης αναφέρεται σε κάποιο διάστημα ή σύνολο. Αν γράψουμε ότι η συνάρτηση είναι γνησίως μονότονη, χωρίς να αναφέρουμε το σύνολο στο οποίο αυτό συμβαίνει, τότε θεωρούμε ότι η συνάρτηση είναι γνησίως μονότονη στο πεδίο ορισμού της. Γραφήματα -Αν ένα σημείο ανήκει στην γραφική παράσταση της f τότε αυτό σημαίνει ότι: -Οι γραφικές παραστάσεις των συναρτήσεων f f είναι συμμετρικές ως προς τον άξονα x x Η γραφική παράσταση μιας άρτιας συνάρτησης είναι συμμετρική ως προς τον άξονα y y ενώ η γραφική παράσταση μιας περιττής είναι συμμετρική ως προς την αρχή των αξόνων. Άρτια περιττή -Το πεδίο ορισμού Α μιας άρτιας ή περιττής συνάρτησης είναι συμμετρικό ως προς το 0 αφού για κάθε x στο Α πρέπει το x να ανήκει στο Α. Αν f περιττή ορισμένη στο Α τότε όπως προκύπτει για x=0 στη σχέση f(-x)=-f(x) -Aν f άρτια τότε δεν είναι 1 1. Αν f περιοδική τότε δεν είναι 1 1 Σύνθεση συναρτήσεων Σύνθεση των g με f : Π.Ο Σύνθεση των f με g : Π.Ο,με,με

7 Σχόλια -Γενικά δεν είναι απαραίτητο να ορίζονται οι δύο συνθέσεις των συναρτήσεων f g. Aν ορίζονται οι τότε δεν είναι απαραίτητα ίσες συναρτήσεις. Δύο συναρτήσεις f g είναι ίσες αν -αν f g έχουν το ίδιο είδος μονοτονίας ορίζεται η σύνθεσή τους τότε αυτή θα είναι γνήσια αύξουσα συνάρτηση. Προσοχή! Αν η f είναι παραγωγίσιμη τότε χρησιμοποιούμε τα θεωρήματα των παραγώγων για μονοτονία. Αν η f είναι γνησίως αύξουσα στο διάστημα απαραίτητα γν.αύξουσα στο τότε δεν είναι. Αν τότε για τη μονοτονία ελέγχω Μονοτονία Για να μελετήσουμε τη μονοτονία μιας συνάρτησης τότε: -χρησιμοποιούμε τον ορισμό : θεωρούμε δύο τιμές από το πεδίο ορισμού της «χτίζουμε» τα. Από τη διάταξή τους συμπεραίνουμε τη μονοτονία της f. Βρίσκουμε το πρόσημο του λόγου μεταβολής για δύο τιμές. Σύνθεση μονότονων συναρτήσεων Αν η f η g έχουν διαφορετικό είδος μονοτονίας ορίζεται η σύνθεσή τους, τότε αυτή θα είναι γνησίως φθίνουσα συνάρτηση. Π.χ αν f γν. φθίνουσα g γν. αύξουσα x,y τέτοια ώστε x<y τότε: κάθε κλάδο χωριστά αν η μονοτονία τους είναι ίδια τότε για από το Α από το Β ελέγχω τη σχέση των για να δω αν διατηρείται στην ένωση Α,Β γνησίως φθίνουσα. άρα είναι Αντίστροφη συνάρτηση Αν μια συνάρτηση f είναι 1-1 στο σύνολο Α τότε αντιστρέφεται ΔΛΔ ορίζεται η συνάρτηση με τις ιδιότητες: -έχει πεδίο ορισμού την εικόνα του Α μέσω της f δηλαδή το. Ισχύει ότι Ισχύει ότι - Ισχύει ότι Μη αντιστρεψιμότητα - Για να αποδείξω ότι μια συνάρτηση δεν είναι αντιστρέψιμη στο Α (άρα όχι 1-1 ), αρκεί ένα αντιπαράδειγμα: δηλαδή να βρώ δύο τιμές α,β από το Α τέτοιες ώστε : -Αν η f δεν είναι γνησίως μονότονηη τότε αυτό δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι δεν είναι 1-1!! -Αν όμως είναι γν. μονότονη τότε είναι 1-1 -Αν είναι 1-1 συνεχής στο Α τότε είναι γνησίως μονότονη στο Α Για να αποδείξουμε ότι μια συνάρτηση f είναι 1-1 στο Α τότε για δύο τυχαίες τιμές στο Α υποθέτουμε ότι : καταλήγουμε στο (όχι αντίστροφα!!) -Αν καταλήξω σε άλλη σχέση, δείχνω ότι είναι αδύνατη. Αν δεν μπορώ να αποδείξω ότι η f είναι 1-1 τότε προσπαθώ να αποδείξω ότι είναι γνήσια μονότονη: είτε με τον ορισμό της μονοτονίας, είτε με χρήση παραγώγων, αν f παραγωγίσιμη στο Α. Μοναδική ρίζα -Αν η f είναι 1-1 στο Α τότε ΚΑΘΕ εξίσωση της μορφής, έχει το πολύ μία ρίζα στο σύνολο Α, δηλαδή αν βρούμε μία ρίζα τότε αυτή είναι μοναδική (άρα η ένα κοινό σημείο με την ευθεία -Tη ρίζα αυτή μπορούμε να τη βρούμε είτε με προφανή τρόπο, είτε με υπαρξιακό θεώρημα (Bolzano, Rolle.Θ.Ε.Τ,σύνολο τιμών..)είτε με Θ.Fermat σε πιο ειδικές περιπτώσεις.

8 Σχόλια Αν η είναι γνησίως μονότονη στο διάστημα Α τότε η είναι γνήσια μονότονη στο με το ίδιο είδος μονοτονίας. Τα κοινά σημεία των γραφικών παραστάσεων των είναι οι λύσεις της εξίσωσης -Αν είναι γνησίως αύξουσα στο Α τότε η παραπάνω εξίσωση είναι ισοδύναμη με τις - Δηλαδή αν είναι γνήσια αύξουσα τότε τα κοινά σημεία της με την -Οι βρίσκονται όλα πάνω στην ευθεία είναι συμμετρικές ως προς την ευθεία -Για να βρούμε το πεδίο ορισμού της σύνολο τιμών της. βρίσκουμε το Για να βρούμε τον τύπο της θέτουμε σε κατάλληλη σχέση που έχουμε για την f λύνουμε ως προς x παίρνοντας κατάλληλους περιορισμούς για το y ελέγχοντας αν η λύση ως προς x ανήκει στο Σχετική θέση -Για να βρούμε τα κοινά σημεία των λύνουμε την εξίσωση μέσα στο σύνολο τις λύσεις x (τετμημένες των κοινών σημείων) τις βάζω στην ή στην υπολογίζω τις τεταγμένες -Για να βρούμε πότε η λύνω την ανίσωση λύσεις με το βρίσκεται πάνω από την συναληθεύω τις Προσδιορισμός συνεχούς συνάρτησης Σε ασκήσεις εύρεσης τύπου συνάρτησης αν προκύψει ότι: για κάθε x στο Α τότε αυτό δεν σημαίνει ότι : για κάθε x στο Α ή για κάθε x στο Α. (εκτός αν f,g πολυωνυμικές )Σε ασκήσεις εύρεσης τύπου συνεχούς συνάρτησης f στο διάστημα Α συνήθως εμφανίζονται οι ακόλουθες περιπτώσεις μετά από μετασχηματισμό δοθείσης σχέσης στη μορφή: Αν ετερόσημοι τότε γράφουμε: αφού αποδείξουμε ότι η α,β ή είναι διαφορετική από το 0 για κάθε x στο Α τότε επειδή είναι συνεχής στο Α θα έχει σταθερό πρόσημο στο Α άρα για κάθε x στο Α(2) ή για κάθε x στο Α (3) (αν έχουμε ένδειξη για το πρόσημο επιλέγουμε τελικά ή (2) ή (3)Επίσης μπορούμε να εργαστούμε με Θ.Ε.Τ όπως: 1 Αν α,β ομόσημοι. 2 Τότε θα αποδείξουμε ότι η f είναι σταθερή συνάρτηση για κάθε x στο Α ή στο Α. Πράγματι αν υπήρχαν στο Α με ώστε τότε επειδή f για κάθε x συνεχής στο Α θα έπαιρνε όλες τις τιμές ανάμεσα στα α β οπότε αν θα υπήρχε στο τέτοιο ώστε, ΑΤΟΠΟ άρα f σταθερή στο Α..Αν θέσω στην (1) το Αν όπου g συνεχής στο διάστημα Α, βοηθητική συνάρτηση που περιέχει την f, h συνεχής στο διάστημα Α που δεν μηδενίζεται στο Α(απόδειξη) τότε η g δεν θα μηδενίζεται στο Α άρα αφού είναι συνεχής θα διατηρεί σταθερό πρόσημο στο Α έτσι καταλήγουμε : ή απ όπου βρίσκουμε τον τύπο της f (ειδικά αν έχω ένδειξη για πρόση.f,g) 3 «Ο όρος "συνάρτηση" (από το λατινικό ρήμα fungor, που σημαίνει εκτελώ, λειτουργώ) εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1673 σ' ένα χειρόγραφο του Leibniz με τίτλο "Η αντίστροφη μέθοδος των εφαπτομένων ή περί συναρτήσεων" (Methodus tangentium inversa, seu de functionibus), στο οποίο εξετάζεται ο υπολογισμός των τεταγμένων y των σημείων μιας καμπύλης όταν είναι γνωστή κάποια ιδιότητα των αντίστοιχων εφαπτομένων.»

9 Πρόσημο συνάρτησης -Για να βρούμε το πρόσημο συνεχούς συνάρτησης f σε διάστημα Α (όταν αυτή δεν διατηρεί πρόσημο) τότε: -Λύνουμε την εξίσωση στο Α ελέγχω το πρόσημό της σε κάθε διάστημα που ορίζεται από δύο διαδοχικές ρίζες της (συνήθως με την μέθοδο της επιλεγμένης τιμής). Αν γνωρίζω μία ρίζα της f τη μονοτονία της γύρω από τη ρίζα τότε μπορώ να προσδιορίσω το πρόσημο της f. Άτοπο!!! Εναλλακτικά μπορούμε να υποθέσουμε ότι η εξίσωση δεν έχει ρίζες μέσα στο ζητούμενο διάστημα Δ τότε ως συνεχής (συνήθως) θα διατηρεί σταθερό πρόσημο στο Δ, κάτι το οποίο θα είναι άτοπο σύμφωνα με τα δεδομένα της άσκησης ή κάποιο προηγούμενο συμπέρασμα ή με κάποιο αντιπαράδειγμα που προκύπτει από την συναρτησιακή σχέση της f. Π.χ έστω ότι - Για. Τότε: -Για, -Για, f γνησίως αύξουσα στο Και έτσι έχουμε βρεί το πρόσημο της f έχουμε αποδείξει ότι το 1 είναι μοναδική ρίζα της f. Θεώρημα Bolzano Για να αποδείξουμε ότι μια εξίσωση της μορφής έχει : - Μία τουλάχιστον ρίζα στο, εφαρμόζω Θ.Bolz στο για την f. δύο τουλάχιστον ρίζες στο, εφαρμόζω θ.bolz 2 φορές στα διαστήματα όπου γ τέτοιος ώστε ΣΥΝΗΘΩΣ ο γ είναι το μέσον του αριθμός που «προέκυψε» από προηγ ερώτημα ή υπόθεση. ή Ρίζα σε κλειστό διάστημα μία τουλάχιστον ρίζα στο ή στο ή στο προκύπτει ότι: τότε εφαρμόζουμε το θεώρημα Bolzano. Και διακρίνοντας περιπτώσεις για την ισότητα την ανισότητα παίρνουμε τα συμπεράσματα που ζητά η άσκηση. Αν δεν εφαρμόζεται το θ.bolzano τότε από το σύνολο τιμών από Θ.Ε.Τ παίρνω το ζητούμενο. ελέγχω αν το 0 ανήκει σε αυτό Σύνολο τιμών Βρίσκω τα διαστήματα μονοτονίας της f, έστω τα αν f συνεχής σε καθένα από αυτά τότε το σύνολο τιμών της f είναι η ένωση τους. (προσοχή: ΟΧΙ ΤΟΜΗ (συναλήθευση)!!!!!!!!) Δηλαδή είναι το σύνολο Αλλιώς : θέτουμε σε κατάλληλη σχέση που έχουμε για την f λύνουμε ως προς x παίρνοντας κατάλληλους περιορισμούς για το y ελέγχοντας στο τέλος αν η λύση ως προς x ανήκει στο. Το σύνολο τιμών των περιορισμών για το yια το y μας δίνει το σύνολο τιμών της f Πλήθος ριζών εξίσωσης Αν χρειάζομαι το πλήθος των ριζών μιας εξίσωσης, τη μετασχηματίζω στη μορφή, όπου f κατάλληλη( ήδη συνήθως μελετημένη) συνάρτηση, από τις εικόνες των διαστημάτων μονοτονίας της, ελέγχω αν το 0 ανήκει σε κάθε ένα από τα - Αν υπάρχει παράμετρος λ στην εξίσωση τότε μετασχηματίζω την εξίσωση στη μορφή για τις διάφορες τιμές της παραμέτρου λ ακολουθώ την προηγούμενη μεθοδολογία. Για να αποδείξουμε ότι η f παίρνει μια συγκεκριμένη τιμή όταν τότε: -δείχνουμε ότι η f είναι συνεχής στο βρίσκεται ανάμεσα στα, ή -δείχνουμε ότι η f είναι συνεχής στο ότι το ότι το βρίσκεται ανάμεσα στην μέγιστη στην ελάχιστη τιμή της f. MH ΞEXNAME OTI : «Αν f συνεχής στο τότε η f παίρνει μέγιστη ελάχιστη τιμή στο»

10 Εύρεση παραμέτρων -Για να βρούμε παραμέτρους αν η f είναι συνεχής σε ένα σημείο ( συνήθως η f αλλάζει τύπο στο σημείο ) τότε απαιτούμε να ισχύει: Για να βρούμε παραμέτρους ώστε η f να είναι παραγωγίσιμη σε ένα σημείο τότε πρώτα απαιτούμε να είναι συνεχής στο σημείο αυτό χρησιμοποιούμε τις εξισώσεις Παράγωγος αριθμός -Αν δίνεται συναρτησιακή σχέση (ισότητα ) της f ζητείται η τιμή, τότε: -Αν η f είναι γενικά παραγωγίσιμη, τότε παραγωγίζουμε τα δύο μέλη της ισότητας θέτουμε -Αν δεν αναφέρεται ότι η f είναι παραγωγίσιμη, σχηματίζουμε το λόγο μεταβολής βρίσκουμε το με τον ορισμό. Ισοδύναμοι ορισμοί παραγώγου -Αν στην συναρτησιακή σχέση υπάρχει η έκφραση τότε χρησιμοποιούμε τον ισοδύναμο ορισμό : -Αν εμφανίζεται η έκφραση, τότε χρησιμοποιούμε τον ισοδύναμο ορισμό : αφού θέσουμε Παράγωγος της στο -Αν f παραγωγίσιμη σε ένα διάστημα Δ ορίζεται η τότε αυτή είναι παραγωγίσιμη σε κάθε με την προυπόθεση ότι : ισχύει:, άρα παραγωγίζοντας έχουμε: θέτοντας για έχουμε: με Εφαπτομένη γραφικής παράστασης - Για να εφάπτεται η ευθεία στη γραφική παράσταση της f, θα πρέπει να υπάρχει σημείο τέτοιο ώστε το να είναι λύση του συστήματος -Αν το παραπάνω σύστημα δεν έχει λύση τότε δεν μπορεί η ευθεία αυτή να εφάπτεται στην Κοινή εφαπτομένη σε κοινό σημείο -Για να υπάρχει ευθεία που να είναι κοινή εφαπτομένη σε κοινό σημείο των θα πρέπει να υπάρχει σημείο ώστε το να είναι λύση του συστήματος: δεν έχουν κοινή λύση Αν οι εξισώσεις αυτές που να ανήκει στα πεδία ορισμού των δύο συναρτήσεων τότε οι δεν δέχονται κοινή εφαπτομένη σε κοινό τους σημείο. Κοινή εφαπτομένη -Για να βρούμε την κοινή εφαπτομένη (ε) των θεωρούμε σημεία, των τότε αντίστοιχα στα οποία η (ε) εφάπτεται σε αυτές. Τότε είναι: (1) αλλά προκύπτει το σύστημα: (2).Από τις (1) (2) Λύνοντας το βρίσκουμε τα σημεία Α Β άρα την ευθεία (ε)

11 Σχέση εφαπτόμενων ευθειών Αν υπάρχουν εφαπτόμενες ευθείες στην τετμημένες στα σημεία με η f παραγωγίσιμη σε αυτά, τότε αν οι ευθείες είναι μεταξύ τους : - παράλληλες, ισχύει : - κάθετες, ισχύει : Οι παραπάνω σχέσεις ίσως μας «γλιτώσουν» από εφαρμογή του Θ.Μ.Τ για την εύρεση των με αυτές τις ιδιότητες, ή ίσως είναι χρήσιμες για την εφαρμογή υπαρξιακού θεωρήματος για την στο Fermat Rolle Bolzano Lagrange Θεώρημα Rolle ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ -Για να αποδείξουμε ότι μια εξίσωση της μορφής έχει μία τουλάχιστον ρίζα στο -Για να αποδείξουμε ότι υπάρχει μία τουλάχιστον εφαπτομένη της η οποία είναι παράλληλη στον x x. Για να αποδείξουμε ότι μια εξίσωση της μορφής έχει μία τουλάχιστον ρίζα στο. Τότε εφαρμόζουμε Θ.Rolle όχι στην f αλλά σε μία παράγουσα F της f στο τέτοια ώστε Δεν ξεχνώ -Για μία συνάρτηση f συνεχή σε ένα διάστημα Δ μπορώ πάντοτε να βρώ μια παράγουσα της στο διάστημα Δ. Είναι η συνάρτηση, αφού: με Εναλλακτικά του Bolzano. Αν λοιπόν θέλουμε να αποδείξουμε ότι η εξίσωση έχει μία τουλάχιστον ρίζα στο δεν μπορούμε με τα θεωρήματα των συνεχών συναρτήσεων τότε φέρουμε την εξίσωση σε ισοδύναμη διαφορική εξίσωση της μορφής εφαρμόζουμε Θ. Rolle για την F..To πολύ ν ρίζες Νο 2 -εναλλακτικά, μπορούμε σε κάθε διάστημα που εντοπίσαμε μια ρίζα να αποδείξουμε ότι η συνάρτηση f είναι γνησίως μονότονη άρα η ρίζα αυτή είναι μοναδική, ή να υποθέσουμε ότι υπάρχει δεύτερη να καταλήξουμεσε άτοπο (με θ. Rolle) (ή κάθε ρίζα μπορεί να έχει εντοπιστεί με υπαρξιακό θεώρημα ή προφανή τρόπο σε κάθε διάστημα χωριστά ).To πολύ ν ρίζες Νο 1 -Για να αποδείξουμε ότι η εξίσωση έχει το πού ν ρίζες σε ένα διάστημα Δ τότε υποθέτουμε ότι έχει τουλάχιστον ρίζες στο διάστημα αυτό. Με εφαρμογή του Θ. Rolle σε καθένα από τα διαστήματα που ορίζουν οι ρίζες αυτές αποδεικνύουμε ότι η εξίσωση θα έχει τουλάχιστον ν ρίζες αυτό θα είναι αδύνατο!! Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ή μέχρι το άτοπο. Απόδειξη ανισοτήτων 1 -Αν είναι ανισο- ισότητα με τιμές α,β (διπλή συνήθως) ελέγχω πρώτα αν ισχύει η ισότητα για α=β έπειτα για τη μετασχηματίζω σε ανισότητα της μορφής την f στο εφαρμόζω ΘΜΤ για -Αν αντί για β υπάρχει μεταβλητή x τότε εργάζομαι όπως παραπάνω στο διάστημα ή στο ή στα δύο.

12 Συνήθεις Δ.Ε - αντιπαραγωγίσεις Η Επανάληψη Βασικά σημεία προσοχής Απόδειξη ανισότητας ακρότατο -Φέρνω την ανισότητα στη μορφή 2 με μονοτονία ή χρησιμοποιώντας το είδος της μονοτονίας της f στο διάστημα που ανήκουν τα x,y καταλήγω στη σχέση (αν ) ή (αν ) - Αν έχω βρεί ότι η f παρουσιάζει στο ακρότατο (π.χ ολικό ελάχιστο) τότε θα ισχύει ότι με ισοδύναμα βήματα καταλήγω στην ανισότητα που θέλω να αποδείξω. Ν.δ.ο : -Τότε θεωρώ βοηθητική συνάρτηση μελετώ τη μονοτονία της τα ακρότατά της στο ευρύτερο υποσύνολο του αυτή ορίζεται. Έπειτα προσαρμόζουμε τα συμπεράσματα στο διάστημα Δ -Ή χρησιμοποιώ κάποια από τις άλλες μεθόδους απόδειξης ανισοτήτων. που Απόδειξη ανισοτήτων με κυρτότητα συνάρτησης -Αν f είναι κυρτή (ή κοίλη) στο διάστημα Δ η ευθεία (ε): είναι εφαπτομένη της σε σημείο τότε:, (ή ) Οι ισότητες ισχύουν μόνο αν. Αυτό συμβαίνει διότι η βρίσκεται πάνω από την (ε) αν f κυρτή, ενώ είναι κάτω από την (ε) αν η f είναι κοίλη (ιδιαίτερα χρήσιμο αν ζητείται εμβαδόν ανάμεσα στην την (ε) για να βρούμε το πρόσημο της διαφοράς τους) Απόδειξη ανισοτήτων με κυρτότητα ανισότητες Jensen -Αν Δ είναι διάστημα, για κάθε ισχύει: αν f κυρτή στο Δ αν f κοίλη στο Δ Οι σχέσεις προκύπτουν με 2-πλή εφαρμογή του ΘΜΤ στα διαστήματα (αν ) χρήση μονοτονίας της από κυρτότητα της f Πολλαπλή εφαρμογή ΘΜΤ -Αν θέλω να εφαρμόσω 2 φορές το ΘΜΤ χωρίζω το στα διαστήματα όπου ή κάποιο σημείο ενδιάμεσο με συγκεκριμένη ιδιότητα που δίνεται ή έχει προκύψει από προηγούμενο ερώτημα με κάποιο υπαρξιακό θεώρημα (Bolzano,Rolle, ΘΜΤ,ΘΕΤ) -Aνάλογα εργαζόμαστε αν θέλουμε να εφαρμόσουμε περισσότερες φορές το ΘΜΤ (ή οποιοδήποτε άλλο υπαρξιακό θεώρημα) Ν.δ.ο.υπάρχουν : -Χωρίζουμε το πλάτος σε κ+λ ίσα υποδιαστήματα με το καθένα. Εφαρμόζω ΘΜΤ στα διαστήματα αντίστοιχα βρίσκω τα που ικανοποιούν τη ζητούμενη σχέση. αντίστοιχα εργαζόμαστε για τα περισσότερα υποδιαστήματα. Συνέπειες ΘΜΤ -ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν ισχύουν σε ένωση διαστημάτων!! π.χ. αν (1), για κάθε τότε θα γράψουμε ότι αν υπάρχει - πολ/ζω με - πολ/ζω με - προσθέτω & αφαιρώ το -,, τότε συνέχεια στο 0 τότε οι σταθερές θα προκύψουν ίσες. Ιδιαίτερα χρήσιμες σε αυτές τις ασκήσεις είναι οι διάφορες διαφορικές εξισώσεις που με κατάλληλο χειρισμό (αντιπαραγώγιση) καταλήγουν σε σχέση της μορφής (1) -, τότε -,, τότε - πολ/ζω με -, τότε

13 Δεν ξεχνώ: (επαλήθευση συνθηκών) Μετά από την εύρεση τύπου μιας συνάρτησης f με δοσμένες κάποιες αρχικές συνθήκες πρέπει να ελέγχουμε αν η συνάρτηση που βρήκαμε ικανοποιεί ΟΛΕΣ τις αρχικές συνθήκες που δόθηκαν, γιατί στην πορεία της επίλυσης ίσως έχουν καταργηθεί αρκετές ισοδυναμίες!! Από ανισότητα σε ισότητα (από την οποία βρίσκω παραμέτρους ή κάποιο ή γ.τ) -Αν δίνεται ανισο-ισότητα της μορφής τότε τη μετασχηματίζω σε σχέση της μορφής με κατάλληλη συνάρτηση f κατάλληλο είναι εσωτερικό σημείο του, τότε από το Θεώρημα του Fermat προκύπτει ότι: από όπου προκύπτει το ζητούμενο συμπέρασμα (μετά από κατάλληλες αλγεβρικές διαδικασίες) Ο L' Hospital θεωρούνταν ικανός μαθηματικός. Καταγόταν από αριστοκρατική στρατιωτική oικογένεια. Με την ενηλικίωση του έγινε λοχαγός του ιππικού, αλλά είχε ήδη αναπτύξει το πάθος του για τα Μαθηματικά.Ύστερα από την παραίτηση του από τον στρατό, ο L' Hospital αφοσιώθηκε εξ ολοκλήρου στα Μαθηματικά. Μαθήτευσε υπό τον Johann Bernoulli ( ). Συνέγραψε το πρώτο βιβλίο Διαφορικού Λογισμού, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ο λεγόμενος κανόνας L' Hospital ανακαλύφθηκε από τον Johann Bernoulli. Οι L' Hospital Bernoulli είχαν υπογράψει ένα συμβόλαιο, σύμφωνα με το οποίο ο L' Hospital είχε το ελεύθερο δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις ανακαλύψεις του Bernoulli όπως αυτός ήθελε, με αντάλλαγμα έναν σταθερό μισθό. De l Hospital -Mορφή (αν ) Τότε μετασχηματίζω το γινόμενο σε πηλίκο της μορφής ή έτσι οδηγούμαι σε απροσδιόριστη μορφή ή χρησιμοποιώ κανόνες De l Hospital De l Hospital -Mορφή (αν ) Βγάζουμε κοινό παράγοντα τη συνάρτηση που απειρίζεται γρηγορότερα*** το φέρνουμε στη μορφή : ή υπολογίζουμε το όριο του πηλίκου στην παρένθεση ελπίζοντας να μην βγεί ίσο με 1!! Αν βγεί ίσο με 1 τότε προκύπτει η προηγούμενη μορφή οπότε εργαζόμαστε ανάλογα. *** ταχύτητες. Από τις συνήθεις συναρτήσεις πιο γρήγορα προς το άπειρο τρέχουν : 1. Εκθετικές 2. Αργότερα οι πολυωνυμικές 3. Ακόμα αργότερα οι λογαριθμικές De l Hospital -Μορφή,, Τότε τη συνάρτηση με τη γράφουμε στη μορφή υπολογίζουμε πρώτα το όριο του εκθέτη επιστρέφοντας στο αρχικό όριο κάνοντας αλλαγή μεταβλητής υπολογίζουμε εκείνο

14 Ανισότητες με ολοκληρώματα αποδεικνύονται με τους συνήθεις τρόπους απόδειξης ανισοτήτων (..όλα στο πρώτο μέλος, μονοτονία ή ΘΜΤ, κ.λ.π) ή με το πόρισμα : Αν f συνεχής στο τότε: ή με το πόρισμα: Ανισότητες με ολοκληρώματα εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήδη αποδεδειγμένη ή δοσμένη ανισότητα ως εξής: Αν, τότε έχουμε, άρα αφού αιτιολογήσουμε ότι η είναι συνεχής στο ( όχι παντού Αν f συνεχής στο τότε: μηδέν στο αν χρειάζεται) τότε: Ολοκλήρωση κατά παράγοντες -Μορφή 1: Ολοκλήρωση κατά παράγοντες -Μορφή 3: όπου πολυώνυμο. -Μορφή 1: όπου μια παράγουσα της f στο. όπου F πολυώνυμο. Ολοκλήρωση κατά παράγοντες -Μορφή 4: ή Ολοκλήρωση ρητών παραστάσεων -Ελέγχουμε μήπως το ολοκλήρωμα μπορεί να έρθει στη μορφή : τότε αυτό είναι ίσο με : τότε εφαρμόζουμε 2 φορές παραγοντική ολοκλήρωση για την ίδια συνάρτηση (συνήθως την εκθετική) καταλήγουμε σε εξίσωση με άγνωστο το ζητούμενο ολοκλήρωμα. -Αν στο ο αριθμητής έχει μικρότερο βαθμό από τον παρονομαστή τότε αναλύουμε το κλάσμα σε απλά κλάσματα διασπούμε το ολοκλήρωμα Ολοκλήρωση ρητών παραστάσεων -Αν στο ο αριθμητής έχει μεγαλύτερο ή ίσο βαθμό από τον παρονομαστή τότε πρώτα κάνουμε τη διαίρεση μεταξύ τους χρησιμοποιώντας την ταυτότητα της ευκλείδειας διαίρεσης διασπούμε το παραπάνω ολοκλήρωμα σε ένα πολυωνυμικό ολοκλήρωμα σε ένα ολοκλήρωμα της προηγούμενης μορφής Δύσκολο εμβαδό Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε το εμβαδό που περικλείεται από την τον x x όταν υπάρχει λογάριθμος η απαγορευμένη τιμή ln0. π.χ. τότε θα χρησιμοποιήσουμε όριο δηλαδή:

15 Όριο ολοκληρώματος στο -π.χ. τότε συνήθως το υπολογίζουμε με κριτήριο παρεμβολής: Κατασκευάζουμε διπλή ανισο-ισότητα για την f (με ΘΜΤ ή ακρότατα στο, βάζουμε ολοκληρώματα στη διπλή αυτή ανισο-ισότητα μετά εφαρμόζουμε κριτήριο παρεμβολής π.χ Προσοχή!! -Αν τότε η μεταβλητή ολοκλήρωσης είναι το t η συνάρτηση θεωρείται σταθερή όσο βρίσκεται μέσα στο ολοκλήρωμα γράφουμε Και η πλέον βλέπουμε ότι είναι γινόμενο συναρτήσεων Ολοκλήρωση ολοκληρώματος -το ολοκλήρωμα υπολογίζεται με παραγοντική ολοκλήρωση: Εύρεση τύπου με ορισμένο ολοκλήρωμα -Αν σε μία διαφορική εξίσωση από την οποία ψάχνω τον τύπο της f, εκτός από την την υπάρχει ένα ορισμένο ολοκλήρωμα της f τότε αυτό είναι κάποιος σταθερός αριθμός που τον θέτουμε έστω κ. π.χ αν τότε θέτω : έχω: (πολ/ζω με ) Ολοκλήρωμα της -αν θέλω να υπολογίσω το δεν γνωρίζω την αλλά μόνο την τότε θέτω έχουμε ότι : Πεδίο ορισμού της - Βρίσκουμε το πεδίο ορισμού της f το σύνολο στο οποίο η f είναι συνεχής.αν το α θα ανήκει σε κάποιο από τα διαστήματα αυτά, π.χ.το. Αυτό θα είναι το πεδίο ορισμού της F, δηλαδή τότε η F θα είναι παραγωγίσιμη ισχύει ότι : Πεδίο ορισμού της - Βρίσκουμε το πεδίο ορισμού της f το σύνολο στο οποίο η f είναι συνεχής.αν το α θα ανήκει σε κάποιο από τα διαστήματα αυτά, π.χ.το. Τότε απαιτούμε λύνοντας βρίσκουμε το πεδίο ορισμού της F. Η συνάρτηση F τότε θα είναι παραγωγίσιμη με Πεδίο ορισμού της Βρίσκουμε το πεδίο ορισμού της το σύνολο στο οποίο η f είναι συνεχής. Αν ή. Έπειτα απαιτούμε: λύνουμε την κάθε περίπτωση χωριστά βρίσκοντας τα διαστήματα το πεδίο ορισμού της θα είναι η ένωση των συνόλων αυτών δηλαδή, ή, ή

16 Παράγωγος της -Για κάθε ένα από τα κάνουμε τα εξής : επιλέγουμε σταθερό αριθμό για κάθε έχουμε: στο η οποία είναι παραγωγίσιμη, ως άθροισμα παραγωγίσιμων συναρτήσεων με παράγωγο: = Το ίδιο κάνουμε σε όλα τα θα βρούμε ίδιο τύπο για την ( κλαδική) Σύντομες επισημάνσεις 2 Aν επιπλέον είναι 2 φορές παραγωγίσιμη στο τότε θα υπάρχει ανάμεσα στα τέτοιο ώστε (Rolle) Αν f παραγωγίσιμη σε διάστημα Δ τότε η f είναι «1-1» στο διάστημα Δ. Αν επιπλέον η είναι συνεχής στο Δ ή η f είναι 2 φορές παραγωγίσιμη στο Δ, τότε η ως συνεχής θα διατηρεί πρόσημο στο Δ άρα η f θα είναι γνησίως μονότονη στο Δ. Το πρόσημο της σε εσωτερικό σημείο του Δ θα μας φανερώσει το είδος της μονοτονίας της f Σύντομες επισημάνσεις 1 -Αν η f έχει ακρότατο στο είναι παραγωγίσιμη σε αυτό -Αν η f έχει σημείο καμπής στο παραγωγίσιμη σε αυτό -Αν η f είναι συνεχής στο είναι 2 φορές τότε παίρνει σε αυτό μέγιστη ελάχιστη τιμή. Αν αυτές τις παίρνει σε εσωτερικά σημεία τότε αν είναι παραγωγίσιμη σε αυτά θα είναι (Fermat) Σύντομες επισημάνσεις 3 -Αν η f συνεχής στο τότε δεν έχει κατακόρυφες ασύμπτωτες -Αν η f άρτια παραγωγίσιμη τότε η περιττή - Αν η f άρτια παραγωγίσιμη τότε η άρτια -Αν f γνήσια αύξουσα παραγωγίσιμη στο διάστημα Δ τότε x εσωτερικό του Δ - Αν f γνήσια φθίνουσα παραγωγίσιμη στο διάστημα Δ τότε x εσωτερικό του Δ Σύντομες επισημάνσεις 4 -Αν f είναι κυρτή 2 φορές παραγωγίσιμη στο διάστημα Δ τότε, x εσωτερικό του Δ -Αν F είναι κοίλη 2 φορές παραγωγίσιμη στο διάστημα Δ τότε, x εσωτερικό του Δ -Τα όρια δεν υπάρχουν. Σε όρια συναρτήσεων που περιέχουν τα παραπάνω χρησιμοποιούμε κριτήριο παρεμβολής. Σύντομες επισημάνσεις 5 ΠΡΟΣΟΧΗ στο σύμβολο όταν θέλουμε να αποδείξουμε μια πρόταση πρέπει να την αποδείξουμε 1. Για 2. Για ΑΡΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΤΟ 3. Για ΑΡΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΤΟ Σύντομες επισημάνσεις 6 Όταν θέλουμε να αποδείξουμε μία ανίσωση δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από πουθενά ίσως να κρύβεται στο εξής ΑΠΛΟ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ.Καρτάλη 8 Βόλος Τηλ. 43598 ΠΊΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΈΝΩΝ 3. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ... 5 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ...

Διαβάστε περισσότερα

Για να εκφράσουμε τη διαδικασία αυτή, γράφουμε: :

Για να εκφράσουμε τη διαδικασία αυτή, γράφουμε: : Η θεωρία στα μαθηματικά προσανατολισμού Γ υκείου Τι λέμε συνάρτηση με πεδίο ορισμού το σύνολο ; Έστω ένα υποσύνολο του Ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση με πεδίο ορισμού το μία διαδικασία (κανόνα), με την

Διαβάστε περισσότερα

OΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

OΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ : ΟΡΙΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ OΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Έστω Α ένα υποσύνολο του Τι ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση με πεδίο ορισμού το Α ; Απάντηση : ΕΣΠ Β Έστω

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ : ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σε κάθε ενότητα αυτού του βιβλίου θα βρείτε : Βασική θεωρία με τη μορφή ερωτήσεων Μεθοδολογίες και σχόλια

Διαβάστε περισσότερα

f f x f x = x x x f x f x0 x

f f x f x = x x x f x f x0 x 1 Παράγωγος 1. για να βρω την παράγωγο της f σε διάστηµα χρησιµοποιώ βασικές παραγώγους και κανόνες παραγωγισης. για να βρω την παράγωγο σε σηµείο αλλαγής τύπου η σε άκρο διαστήµατος δουλεύω µε ορισµό

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Μεθοδολογίες για την επίλυση ασκήσεων

Βασικές Μεθοδολογίες για την επίλυση ασκήσεων ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Βασικές Μεθοδολογίες για την επίλυση ασκήσεων ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛΟΓΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΤΟΛΗ 5-6 Επιμέλεια : Νικόλαος Σαμπάνης Στο φυλλάδιο περιέχονται όλες οι βασικές Μεθοδολογίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να εξετάσετε αν ισχύουν οι υποθέσεις του Θ.Μ.Τ. για την συνάρτηση στο διάστημα [ 1,1] τέτοιο, ώστε: C στο σημείο (,f( ))

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να εξετάσετε αν ισχύουν οι υποθέσεις του Θ.Μ.Τ. για την συνάρτηση στο διάστημα [ 1,1] τέτοιο, ώστε: C στο σημείο (,f( )) ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 6: ΘΕΩΡΗΜΑ ΜΕΣΗΣ ΤΙΜΗΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΟΥ (Θ.Μ.Τ.) [Θεώρημα Μέσης Τιμής Διαφορικού Λογισμού του κεφ..5 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Παράδειγμα. ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία στα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Γ Λυκείου

Η Θεωρία στα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Γ Λυκείου Η Θεωρία στα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Γ Λυκείου wwwaskisopolisgr έκδοση 5-6 wwwaskisopolisgr ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 5 Τι ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση; Έστω Α ένα υποσύνολο του Ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

0x2 = 2. = = δηλαδή η f δεν. = 2. Άρα η συνάρτηση f δεν είναι συνεχής στο [0,3]. Συνεπώς δεν. x 2. lim f (x) = lim (2x 1) = 3 και x 2 x 2

0x2 = 2. = = δηλαδή η f δεν. = 2. Άρα η συνάρτηση f δεν είναι συνεχής στο [0,3]. Συνεπώς δεν. x 2. lim f (x) = lim (2x 1) = 3 και x 2 x 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 8: ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO - ΠΡΟΣΗΜΟ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ - ΘΕΩΡΗΜΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ ΤΙΜΩΝ - ΘΕΩΡΗΜΑ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΤΙΜΗΣ - ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΜΩΝ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδική Επανα λήψή. Επιμέλεια Κων/νος Παπασταματίου. Θεωρία - Λεξιλόγιο Βασικές Μεθοδολογίες. Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ.

Μεθοδική Επανα λήψή. Επιμέλεια Κων/νος Παπασταματίου. Θεωρία - Λεξιλόγιο Βασικές Μεθοδολογίες. Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ. Μεθοδική Επανα λήψή Θεωρία - Λεξιλόγιο Βασικές Μεθοδολογίες Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ. Καρτάλη 8 Βόλος Τηλ. 4 598 Επιμέλεια Κων/νος Παπασταματίου Περιεχόμενα Συνοπτική Θεωρία με Ερωτήσεις Απαντήσεις...

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 10: ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΚΡΟΤΑΤΩΝ

ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 10: ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΚΡΟΤΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΚΡΟΤΑΤΩΝ [Ενότητα Προσδιορισμός των Τοπικών Ακροτάτων - Θεώρημα Εύρεση Τοπικών Ακροτάτων του κεφ..7 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΑΣΚΗΣΕΙΣ Άσκηση.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός

Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός Μονοτονία Συνάρτησης Tζουβάλης Αθανάσιος Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός Περιεχόμενα Μονοτονία συνάρτησης... Λυμένα παραδείγματα...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να μελετήσετε ως προς τη μονοτονία και τα ακρότατα τις παρακάτω συναρτήσεις: f (x) = 0 x(2ln x + 1) = 0 ln x = x = e x =

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να μελετήσετε ως προς τη μονοτονία και τα ακρότατα τις παρακάτω συναρτήσεις: f (x) = 0 x(2ln x + 1) = 0 ln x = x = e x = ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 0: ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΚΡΟΤΑΤΩΝ [Ενότητα Προσδιορισμός των Τοπικών Ακροτάτων - Θεώρημα Εύρεση Τοπικών Ακροτάτων του κεφ..7 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

f(x) = και στην συνέχεια

f(x) = και στην συνέχεια ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Ερώτηση. Στις συναρτήσεις μπορούμε να μετασχηματίσουμε πρώτα τον τύπο τους και μετά να βρίσκουμε το πεδίο ορισμού τους; Όχι. Το πεδίο ορισμού της συνάρτησης το βρίσκουμε πριν μετασχηματίσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Θεώρημα Βolzano. Κατηγορία 1 η. 11.1 Δίνεται η συνάρτηση:

Θεώρημα Βolzano. Κατηγορία 1 η. 11.1 Δίνεται η συνάρτηση: Κατηγορία η Θεώρημα Βolzano Τρόπος αντιμετώπισης:. Όταν μας ζητούν να εξετάσουμε αν ισχύει το θεώρημα Bolzano για μια συνάρτηση f σε ένα διάστημα [, ] τότε: Εξετάζουμε την συνέχεια της f στο [, ] (αν η

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Γνώσεις Μαθηματικών Α - Β Λυκείου

Βασικές Γνώσεις Μαθηματικών Α - Β Λυκείου Βασικές Γνώσεις Μαθηματικών Α - Β Λυκείου Αριθμοί 1. ΑΡΙΘΜΟΙ Σύνολο Φυσικών αριθμών: Σύνολο Ακέραιων αριθμών: Σύνολο Ρητών αριθμών: ακέραιοι με Άρρητοι αριθμοί: είναι οι μη ρητοί π.χ. Το σύνολο Πραγματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2013

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2013 ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 3 Εισαγωγή Μέσα Μαΐου και ο πυρετός των Πανελλαδικών όλο και ανεβαίνει! Οι μαθητές ξεκοκαλίζουν τα βιβλία για να ανακαλύψουν δύσκολα θέματα διαφορετικά από αυτά που κυκλοφορούν

Διαβάστε περισσότερα

Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια

Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Κωνσταντίνος Παπασταματίου Μαθηματικά Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Συνοπτική Θεωρία Μεθοδολογίες Λυμένα Παραδείγματα Επιμέλεια: Μαθηματικός Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ. Καρτάλη 8 (με

Διαβάστε περισσότερα

2.3 ΜΕΤΡΟ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ

2.3 ΜΕΤΡΟ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΠΑΥΛΟΣ.ptetragono.gr Σελίδα. ΜΕΤΡΟ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ Να βρεθεί το μέτρο των μιγαδικών :..... 0 0. 5 5 6.. 0 0. 5. 5 5 0 0 0 0 0 0 0 0 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ : ΜΕΤΡΟ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ Αν τότε. Αν χρειαστεί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β ΜΕΡΟΣ (ΑΝΑΛΥΣΗ) ΚΕΦ 1 ο : Όριο Συνέχεια Συνάρτησης

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β ΜΕΡΟΣ (ΑΝΑΛΥΣΗ) ΚΕΦ 1 ο : Όριο Συνέχεια Συνάρτησης ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β ΜΕΡΟΣ (ΑΝΑΛΥΣΗ) ΚΕΦ ο : Όριο Συνέχεια Συνάρτησης Φυλλάδιο Φυλλάδι555 4 ο ο.α) ΕΝΝΟΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ - ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.α) ΕΝΝΟΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ - ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr I ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ i e ΜΕΡΟΣ Ι ΟΡΙΣΜΟΣ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Α Ορισμός Ο ορισμός του συνόλου των Μιγαδικών αριθμών (C) βασίζεται στις εξής παραδοχές: Υπάρχει ένας αριθμός i για τον οποίο ισχύει i Το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

2. Αν έχουμε μια συνάρτηση f η οποία είναι συνεχής σε ένα διάστημα Δ.

2. Αν έχουμε μια συνάρτηση f η οποία είναι συνεχής σε ένα διάστημα Δ. Κατηγορία η Εύρεση μονοτονίας Τρόπος αντιμετώπισης:. Αν έχουμε μια συνάρτηση f η οποία είναι συνεχής σε ένα διάστημα Δ. Αν f( ) σε κάθε εσωτερικό σημείο του Δ, τότε η f είναι γνησίως αύξουσα σε όλο το

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΓΑ ΙΚΟΙ. 3. Για κάθε z 1, z 2 C ισχύει z1 + z2 = z1 + z2. 4. Για κάθε z C ισχύει z z 2 z. 5. Για κάθε µιγαδικό z ισχύει: 6.

ΜΙΓΑ ΙΚΟΙ. 3. Για κάθε z 1, z 2 C ισχύει z1 + z2 = z1 + z2. 4. Για κάθε z C ισχύει z z 2 z. 5. Για κάθε µιγαδικό z ισχύει: 6. ΜΙΓΑ ΙΚΟΙ 1 Για κάθε z 1, z 2 C ισχύει z1 z2 z1 z2 1 2 Για κάθε z 1, z 2 C ισχύει z1 z2 z1 z2 3 Για κάθε z 1, z 2 C ισχύει z1 + z2 = z1 + z2 4 Για κάθε z C ισχύει z z 2 z 5 Για κάθε µιγαδικό z ισχύει:

Διαβάστε περισσότερα

Συνθήκες Θ.Μ.Τ. Τρόπος αντιμετώπισης: 1. Για να ισχύει το Θ.Μ.Τ. για μια συνάρτηση f σε ένα διάστημα [, ] (δηλαδή για να υπάρχει ένα τουλάχιστον (, )

Συνθήκες Θ.Μ.Τ. Τρόπος αντιμετώπισης: 1. Για να ισχύει το Θ.Μ.Τ. για μια συνάρτηση f σε ένα διάστημα [, ] (δηλαδή για να υπάρχει ένα τουλάχιστον (, ) Κατηγορία η Συνθήκες ΘΜΤ Τρόπος αντιμετώπισης: Για να ισχύει το ΘΜΤ για μια συνάρτηση σε ένα διάστημα [, ] (δηλαδή για να υπάρχει ένα τουλάχιστον (, ) τέτοιο ώστε ( ) ( a) '( ) ) πρέπει: a Η συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

1.8 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

1.8 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ .8 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ : ΣΥΝΕΧΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ - ΟΡΙΣΜΟΣ Όταν θέλουμε να εξετάσουμε ως προς τη συνέχεια μια συνάρτηση πολλαπλού τύπου, εργαζόμαστε ως εξής

Διαβάστε περισσότερα

2.6 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΘΕΩΡΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΗΣ ΤΙΜΗΣ

2.6 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΘΕΩΡΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΗΣ ΤΙΜΗΣ 6 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΘΕΩΡΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΗΣ ΤΙΜΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ : ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ Αν θέλουμε να δείξουμε ότι μια συνάρτηση είναι σταθερή σε ένα διάστημα Δ αποδεικνύουμε ότι η είναι συνεχής στο Δ και ότι για κάθε

Διαβάστε περισσότερα

να είναι παραγωγίσιμη Να ισχύει ότι f Αν μια από τις τρεις παραπάνω συνθήκες δεν ισχύουν τότε δεν ισχύει και το θεώρημα Rolle.

να είναι παραγωγίσιμη Να ισχύει ότι f Αν μια από τις τρεις παραπάνω συνθήκες δεν ισχύουν τότε δεν ισχύει και το θεώρημα Rolle. Κατηγορία η Συνθήκες θεωρήματος Rolle Τρόπος αντιμετώπισης:. Για να ισχύει το θεώρημα Rolle για μια συνάρτηση σε ένα διάστημα [, ] (δηλαδή για να υπάρχει ένα τουλάχιστον (, ) τέτοιο ώστε ( ) ) πρέπει:

Διαβάστε περισσότερα

35 Χρήσιμες Προτάσεις με αποδείξεις Γ Λυκείου Μαθηματικά Κατεύθυνσης

35 Χρήσιμες Προτάσεις με αποδείξεις Γ Λυκείου Μαθηματικά Κατεύθυνσης 4 5 35 Χρήσιμες Προτάσεις με αποδείξεις Γ Λυκείου Μαθηματικά Κατεύθυνσης Περίληψη: Στο ένθετο αυτό περιλαμβάνονται 35 βασικές προτάσεις, μικρά λήμματα χρήσιμα για τις εξετάσεις. Μας βοηθούν να «ξεκλειδώνουμε»

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα. Α1. Έστω μια συνάρτηση f παραγωγίσιμη σ ένα διάστημα (, ), με εξαίρεση ίσως ένα σημείο του x,

Θέματα. Α1. Έστω μια συνάρτηση f παραγωγίσιμη σ ένα διάστημα (, ), με εξαίρεση ίσως ένα σημείο του x, Θέμα Α Θέματα Α. Έστω μια συνάρτηση f παραγωγίσιμη σ ένα διάστημα (, ), με εξαίρεση ίσως ένα σημείο του, στο οποίο όμως η f είναι συνεχής. Να αποδείξετε ότι αν η f() διατηρεί πρόσημο στο (, ) (, ), τότε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Επιμέλεια: Βασίλης Κράνιας wwwe-mathsgr ΑΝΑΛΥΣΗ Τι ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση Έστω Α ένα υποσύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 2016

Λύσεις των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 2016 Λύσεις των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 16 ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

αβ (, ) τέτοιος ώστε f(x

αβ (, ) τέτοιος ώστε f(x ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Άσκηση α) Έστω μια συνάρτηση f, η οποία είναι ορισμένη σε ένα κλειστό διάστημα [ αβ., ] Αν η f είναι συνεχής στο [ αβ, ]

Διαβάστε περισσότερα

lim f(x) =, τότε f(x)<0 κοντά στο x Επιμέλεια : Ταμπούρης Αχιλλέας M.Sc. Mαθηματικός 1

lim f(x) =, τότε f(x)<0 κοντά στο x Επιμέλεια : Ταμπούρης Αχιλλέας M.Sc. Mαθηματικός 1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΜΑΪΟΥ 0 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΘΕΜΑ Α Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο: ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΕΜΒΑΔΟΝ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΧΩΡΙΟΥ [Κεφ.3.7 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο: ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΕΜΒΑΔΟΝ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΧΩΡΙΟΥ [Κεφ.3.7 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΕΜΒΑΔΟΝ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΧΩΡΙΟΥ [Κεφ..7 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Β Άσκηση. Να υπολογίσετε το εμβαδόν του χωρίου που περικλείεται από τη γραφική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α A. Έστω μια συνάρτηση f, η οποία είναι ορισμένη σε ένα κλειστό διάστημα [α,β]. Αν η f είναι συνεχής στο [α,β]

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να βρείτε τις ασύμπτωτες της γραφικής παράστασης της συνάρτησης f με τύπο

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να βρείτε τις ασύμπτωτες της γραφικής παράστασης της συνάρτησης f με τύπο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΑΣΥΜΠΤΩΤΕΣ - ΚΑΝΟΝΕΣ DE L HOSPITAL - ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ [Κεφ..9: Ασύμπτωτες Κανόνες de l Hospital Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Παράδειγμα. ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Ν. Π Α Π Α Δ Α Κ Η Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Σ ( M S C ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες

Γ. Ν. Π Α Π Α Δ Α Κ Η Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Σ ( M S C ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες Γ. Ν. Π Α Π Α Δ Α Κ Η Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Σ ( M S C ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΥΕ10 (Γενικά Μαθηματικά Ι) ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παντελής Μπουμπούλης, M.Sc., Ph.D. σελ. 2 math-gr.blogspot.com, bouboulis.mysch.gr

Παντελής Μπουμπούλης, M.Sc., Ph.D. σελ. 2 math-gr.blogspot.com, bouboulis.mysch.gr VI Ολοκληρώματα Παντελής Μπουμπούλης, MSc, PhD σελ mth-grlogspotcom, ououlismyschgr ΜΕΡΟΣ Αρχική Συνάρτηση Ορισμός Έστω f μια συνάρτηση ορισμένη σε ένα διάστημα Δ Αρχική συνάρτηση ή παράγουσα της στο Δ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΗ Η ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΟΛΗ Η ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΛΗ Η ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ : ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ : ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητήσ Μαθηματικών: Κωτςάκησ Γεώργιοσ e-mail: kotsakis @ windowslive. com.

Καθηγητήσ Μαθηματικών: Κωτςάκησ Γεώργιοσ e-mail: kotsakis @ windowslive. com. Καθηγητήσ Μαθηματικών: Κωτςάκησ Γεώργιοσ e-mail: kotsakis @ windowslive. com. A. Οι κανόνες De L Hospital και η αρχική συνάρτηση κάνουν πιο εύκολη τη λύση των προβλημάτων με το Θ. Rolle. B. Η αλγεβρική

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικά θέματα στα Μαθηματικά προσανατολισμού-ψηφιακό σχολείο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Επαναληπτικά θέματα στα Μαθηματικά προσανατολισμού-ψηφιακό σχολείο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο -ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Απο το Ψηφιακό Σχολείο του ΥΠΠΕΘ Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα mathpgr Συντονιστής:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΘΕΩΡΗΜΑ ROLLE [Θεώρημα Rolle του κεφ.2.5 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΘΕΩΡΗΜΑ ROLLE [Θεώρημα Rolle του κεφ.2.5 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΘΕΩΡΗΜΑ ROLLE [Θεώρημα Rolle του κεφ..5 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β Παράδειγμα. Να εξετάσετε από τις παρακάτω συναρτήσεις ποιές ικανοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

O1 ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ lim f x

O1 ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ lim f x O ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ lim f ) Εντοπίζω τα σημεία που συναντώνται οι δύο καμπύλες ) Η τεταγμένη y αυτού του σημείου είναι το όριο της f και η τετμημένη η θέση y lim f Πλευρικά όρια lim f λ lim

Διαβάστε περισσότερα

,, δηλαδή στο σημείο αυτό παρουσιάζει τη μέγιστη τιμή της αν α < 0 2α 4α και την ελάχιστη τιμή της αν α > 0. β Στο διάστημα,

,, δηλαδή στο σημείο αυτό παρουσιάζει τη μέγιστη τιμή της αν α < 0 2α 4α και την ελάχιστη τιμή της αν α > 0. β Στο διάστημα, Γενικής Παιδείας 1.4 Εφαρμογές των παραγώγων Το κριτήριο της πρώτης παραγώγου Στην Άλγεβρα της Α Λυκείου μελετήσαμε τη συνάρτηση f(x) = αx + βx + γ, α 0 και είδαμε ότι η γραφική της παράσταση είναι μία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 8: ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ [Ενότητα Μονοτονία Συνάρτησης του κεφ.2.6 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου].

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 8: ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ [Ενότητα Μονοτονία Συνάρτησης του κεφ.2.6 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 8: ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ [Ενότητα Μονοτονία Συνάρτησης του κεφ..6 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Παράδειγμα 1. ΘΕΜΑ Β Να μελετηθούν ως προς την μονοτονία

Διαβάστε περισσότερα

V. Διαφορικός Λογισμός. math-gr

V. Διαφορικός Λογισμός. math-gr V Διαφορικός Λογισμός Παντελής Μπουμπούλης, MSc, PhD σελ blospotcom, bouboulismyschr ΜΕΡΟΣ Η έννοια της Παραγώγου Α Ορισμός Εφαπτομένη καμπύλης συνάρτησης: Έστω μια συνάρτηση και A, ένα σημείο της C Αν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ-ΛΑΘΟΥΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ-ΛΑΘΟΥΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ-ΛΑΘΟΥΣ 1. Αν f συνεχής στο [α, β] είναι f ( ) d 0 f ( ) 0 2. Αν f συνεχής και γν. αύξουσα στο [α, β] ισχύει ότι: f ( ) d 0. 3. Αν f ( ) d g( ) d, ό f ( ) g( ) ά [, ]. 4. Το σύνολο τιμών

Διαβάστε περισσότερα

g(x) =α x +β x +γ με α= 1> 0 και

g(x) =α x +β x +γ με α= 1> 0 και ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ [Κεφ..3: Μονότονες Συναρτήσεις - Αντίστροφη Συνάρτηση σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Παράδειγμα.

Διαβάστε περισσότερα

Η θεωρία στα Μαθηματικά Προσανατολισμού: Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας -Πληροφορικής. Ορισμοί Ιδιότητες - Προτάσεις Θεωρήματα Αποδείξεις

Η θεωρία στα Μαθηματικά Προσανατολισμού: Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας -Πληροφορικής. Ορισμοί Ιδιότητες - Προτάσεις Θεωρήματα Αποδείξεις Η θεωρία στα Μαθηματικά Προσανατολισμού: Θετικών Σπουδών Σπουδών Οικονομίας -Πληροφορικής Ορισμοί Ιδιότητες - Προτάσεις Θεωρήματα Αποδείξεις Επιμέλεια: Μπάμπης Στεργίου / Παπαμικρούλης Δημήτρης (αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

x R, να δείξετε ότι: i)

x R, να δείξετε ότι: i) ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Έστω μια συνάρτηση f παραγωγίσιμη στο R για την οποία ισχύουν: f ( ), f ( ) για κάθε R και f ( ) f ( ) α) Να βρείτε τον τύπο της f για κάθε R g( ) β) Αν g είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικές λύσεις όλων των θεμάτων στα Μαθηματικά των Πανελλαδικών εξετάσεων και των Επαναληπτικών εξετάσεων Θεολόγης Καρκαλέτσης

Αναλυτικές λύσεις όλων των θεμάτων στα Μαθηματικά των Πανελλαδικών εξετάσεων και των Επαναληπτικών εξετάσεων Θεολόγης Καρκαλέτσης Αναλυτικές λύσεις όλων των θεμάτων στα Μαθηματικά των Πανελλαδικών εξετάσεων και των Επαναληπτικών εξετάσεων 9 Θεολόγης Καρκαλέτσης Μαθηματικός teomail@schgr Πρόλογος Στο βιβλίο αυτό περιέχονται όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 3ο : Δίνεται η συνάρτηση f :(,) R με f() η οποία για κάθε (,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 0 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 0 ΘΕΜΑ ο : Έστω, C με Re( ) και Re( ) Αν f() ( )( )( )( ) και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. 2x 1. είναι Τότε έχουμε: » τον χρησιμοποιούμε κυρίως σε θεωρητικές ασκήσεις.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. 2x 1. είναι Τότε έχουμε: » τον χρησιμοποιούμε κυρίως σε θεωρητικές ασκήσεις. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ - ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ [Υποκεφάλαιο. Μονότονες συναρτήσεις Αντίστροφη συνάρτηση του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Παράδειγμα.

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις των θεμάτων προσομοίωσης -2- Σχολικό Έτος

Λύσεις των θεμάτων προσομοίωσης -2- Σχολικό Έτος Λύσεις των θεμάτων προσομοίωσης -- Σχολικό Έτος 5-6 Λύσεις θεμάτων ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ -- Πανελλαδικών Εξετάσεων 6 Στο μάθημα: «Μαθηματικά Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής»

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Α Α1. Θεωρία (απόδειξη), σελίδα 253 σχολικού βιβλίου. Έστω x1,

Θέμα Α Α1. Θεωρία (απόδειξη), σελίδα 253 σχολικού βιβλίου. Έστω x1, Πανελληνίων Θέμα Α Α. Θεωρία (απόδειξη), σελίδα 53 σχολικού βιβλίου. Έστω, με. Θα δείξουμε ότι. Πράγματι, στο διάστημα, ικανοποιεί τις προϋποθέσεις του Θ.Μ.Τ. Επομένως, υπάρχει, Επειδή, οπότε έχουμε και,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Νίκος Ζανταρίδης (Φροντιστήριο Πυραμίδα) ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Ένα γενικό θέμα Ανάλυσης Χρήσιμες Προτάσεις Ασκήσεις για λύση Μικρό βοήθημα για τον υποψήφιο μαθητή της Γ Λυκείου λίγο πριν τις εξετάσεις Απρίλιος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. 1 ο δείγμα

ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. 1 ο δείγμα ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ο δείγμα ΘΕΜΑ ο Α. Έστω μία συνάρτηση f συνεχής σε ένα διάστημα α,β. Αν G είναι μία παράγουσα της f στο α,β τότε να αποδείξετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α

Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α. Έστω µια συνάρτηση f παραγωγίσιµη σ ένα διάστηµα (α, β), µε εξαίρεση ίσως ένα σηµείο του, στο

Διαβάστε περισσότερα

Προσεγγισεις. Aνισοτητες. Επ ι με λ ε ι α : Τακης Τσακαλακ ος

Προσεγγισεις. Aνισοτητες. Επ ι με λ ε ι α : Τακης Τσακαλακ ος Προσεγγισεις Aνισοτητες Επ ι με λ ε ι α : Τακης Τσακαλακ ος 1 ( Μ ι γ α δ ι κ ο ι ) ΜΕΘΟΔΟΣ Μ ο ρ φ η δ ο σ μ ε ν η ς σ χ ε σ η ς : Ανισοτικη σχεση παραστασεων μετρων μιγαδικου. Z η τ ο υ μ ε ν ο : Προσημο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 2017

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 2017 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 7 ΘΕΜΑ Α A Έστω συνάρτηση f, η οποία είναι συνεχής σε ένα διάστημα Δ Αν f σε κάθε εσωτερικό σημείο του Δ, τότε να αποδείξετε ότι η f είναι γνησίως αύξουσα

Διαβάστε περισσότερα

x είναι f 1 f 0 f κ λ

x είναι f 1 f 0 f κ λ 3 Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ [Κεφάλαια, Μέρος Β' του σχολικού βιβλίου] ΘΕΜΑ Α.Βλέπε σχολικό βιβλίο, σελίδα 4.. Βλέπε σχολικό βιβλίο, σελίδα 88, 89. 3. α) ΣΩΣΤΟ, διότι αν η f παραγωγίσιμη στο χ

Διαβάστε περισσότερα

και γνησίως αύξουσα στο 0,

και γνησίως αύξουσα στο 0, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Α1. Σχολικό βιβλίο σελ 6 (i) A. Σχολικό βιβλίο σελ 141 Α. Σχολικό βιβλίο σελ 46-47 Α4. α. Λ β. Σ γ. Λ δ. Σ ε. Σ ΘΕΜΑ Β Β1. Ισχύει D f επειδή 1 1 1 Για κάθε η f είναι παραγωγίσιμη

Διαβάστε περισσότερα

13 Μονοτονία Ακρότατα συνάρτησης

13 Μονοτονία Ακρότατα συνάρτησης 3 Μονοτονία Ακρότατα συνάρτησης Α. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Θεώρημα Αν μια συνάρτηση f είναι συνεχής σ ένα διάστημα Δ, τότε: Αν f ( ) > 0για κάθε εσωτερικό του Δ, η f είναι γνησίως αύξουσα στο Δ. Αν

Διαβάστε περισσότερα

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (Α ΜΕΡΟΣ: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ) Επιμέλεια: Καραγιάννης Ιωάννης, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηµατικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΚΕΦΑΛΑΙΟ. 1 ο :Μιγαδικοί Αριθµοί

Μαθηµατικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΚΕΦΑΛΑΙΟ. 1 ο :Μιγαδικοί Αριθµοί ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο :Μιγαδικοί Αριθµοί. Ποιο σύνολο ονοµάζεται σύνολο των µιγαδικών αριθµών ;. Tι ονοµάζεται µιγαδικός αριθµός; Ποιο είναι το πραγµατικό και ποιο το φανταστικό του µέρος ; 3. Tι ονοµάζεται εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Ο Π Τ Ι Κ Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2015 ΘΕΜΑ Α. Α1. Απόδειξη σελίδα 194. Α2. Ορισμός σελίδα 188. Α3. Ορισμός σελίδα 259

Π Ρ Ο Ο Π Τ Ι Κ Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2015 ΘΕΜΑ Α. Α1. Απόδειξη σελίδα 194. Α2. Ορισμός σελίδα 188. Α3. Ορισμός σελίδα 259 ΘΕΜΑ Α ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 5 Α. Απόδειξη σελίδα 94 Α. Ορισμός σελίδα 88 Α. Ορισμός σελίδα 59 Α4. α) Λ, β) Σ, γ) Λ, δ) Σ, ε) Σ ΘΕΜΑ Β Β. z yi, yir z 4 z ( 4) yi 4 ( ) yi ( 4) 4( y ) 4 y...

Διαβάστε περισσότερα

(, ) ( x0, ), τότε να αποδείξετε ότι το. x, στο οποίο όμως η f είναι συνεχής. Αν f ( x) 0 στο

(, ) ( x0, ), τότε να αποδείξετε ότι το. x, στο οποίο όμως η f είναι συνεχής. Αν f ( x) 0 στο Λύσεις θεμάτων ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ -4- Πανελλαδικών Εξετάσεων 6 Στο μάθημα: «Μαθηματικά Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής» Γ Λυκείου, /4/6 ΘΕΜΑ ο Α Πότε λέμε ότι μία συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

). Πράγματι, στο διάστημα [ x, x 1 2 ικανοποιεί τις προϋποθέσεις του Θ.Μ.Τ. Επομένως, υπάρχει ξ x 1,

). Πράγματι, στο διάστημα [ x, x 1 2 ικανοποιεί τις προϋποθέσεις του Θ.Μ.Τ. Επομένως, υπάρχει ξ x 1, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΥΤΕΡΑ 8 MAΪΟΥ 0 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α A Αποδεικνύουμε το θεώρημα στην περίπτωση που

Διαβάστε περισσότερα

Συναρτήσεις Θεωρία Ορισμοί - Παρατηρήσεις

Συναρτήσεις Θεωρία Ορισμοί - Παρατηρήσεις Συναρτήσεις Θεωρία Ορισμοί - Παρατηρήσεις Ορισμός: Έστω Α, Β R. Πραγματική συνάρτηση πραγματικής μεταβλητής από το σύνολο Α στο σύνολο Β ονομάζουμε την διαδικασία κατά την οποία κάθε στοιχείο του συνόλου

Διαβάστε περισσότερα

, να αποδείξετε ότι και η συνάρτηση f+g είναι παραγωγίσιμη στο x. και ισχύει. Μονάδες 9 Α2. Έστω μια συνάρτηση f με πεδίο ορισμού το Α και [, ]

, να αποδείξετε ότι και η συνάρτηση f+g είναι παραγωγίσιμη στο x. και ισχύει. Μονάδες 9 Α2. Έστω μια συνάρτηση f με πεδίο ορισμού το Α και [, ] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 6-7 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ' Λυκείου Θέμα Α Α. Αν οι συναρτήσεις, g είναι παραγωγίσιμες στο, να αποδείξετε ότι και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Το 1ο Θέμα στις πανελλαδικές εξετάσεις

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Το 1ο Θέμα στις πανελλαδικές εξετάσεις Επιμέλεια Καραγιάννης Β. Ιωάννης Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Το ο Θέμα στις πανελλαδικές εξετάσεις Ερωτήσεις+Απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 0 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 0 ΘΕΜΑ ο : Έστω, C με Re( ) και Re( ) Αν f() ( )( )( )( ) και

Διαβάστε περισσότερα

παρονοµαστης υποριζο 0

παρονοµαστης υποριζο 0 Χρήσιµεες Συµβουλέές καιι Παραττηρήσεει ις από ττο κουκλίί καθηγηττή ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΜΜΙΙΑ ΠΕΡΙΙΠΤΤΩΣΗ δεεν υποκαθισττούν ττο ΙΙΚΟ ΣΑΣ ΙΙΑΒΑΣΜΑ!!.. ΜΙΙΓΑ ΙΙΚΟΙΙ α. ΓΕΩΜΤΡΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ µε R ( z ) και Im ( z ) β.

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ - ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ - ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ - ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Ορισμός Θεωρούμε μια συνάρτηση f συνεχή σ' ένα διάστημα Δ και παραγωγίσιμη στο εσωτερικό του Δ. α) Θα λέμε ότι η f είναι κυρτή ή στρέφει τα κοίλα άνω στο Δ, αν η f

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΙΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ ο 5 + i Α. Δίνεται ο μιγαδικός αριθμός z =. + i α) Να γράψετε τον z στη μορφή α + βi, α, β IR. Στην παρ

ΜΑΙΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ ο 5 + i Α. Δίνεται ο μιγαδικός αριθμός z =. + i α) Να γράψετε τον z στη μορφή α + βi, α, β IR. Στην παρ ΜΑΙΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ ο 5 + i Α. Δίνεται ο μιγαδικός αριθμός z =. + i α) Να γράψετε τον z στη μορφή α + βi, α, β IR. Στην παρακάτω ερώτηση να γράψετε τη σωστή απάντηση. δ) Το z

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ (Γ Λυκείου) α) νδο η συνάρτηση f '' = c. (Υπόδ: παραγωγίζω την δοσμένη σχέση 2 φορές)

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ (Γ Λυκείου) α) νδο η συνάρτηση f '' = c. (Υπόδ: παραγωγίζω την δοσμένη σχέση 2 φορές) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ (Γ Λυκείου) Θ) Έστω μία συνάρτηση f η οποία είναι φορές ΠΑΡΑΓΩΓΙΣΙΜΗ στο R και α

Διαβάστε περισσότερα

και είναι παραγωγισιμη στο σημειο αυτό, τότε : f ( x 0

και είναι παραγωγισιμη στο σημειο αυτό, τότε : f ( x 0 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο 7 ΤΟΠΙΚΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΘΕΩΡΗΜΑ FERMAT ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ (Θεώρημα Frmat) Εστω μια συναρτηση ορισμενη σ ένα διαστημα Δ και ένα εσωτερικο σημειο του Δ Αν η παρουσιάζει τοπικό ακρότατο στο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Θεωρία, Μεθοδολογία και Ασκήσεις Επιμέλεια: Άλκης Τζελέπης Αθήνα Περιεχόμενα ΕΝΟΤΗΤΑ η:... ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ... ΕΝΟΤΗΤΑ η: ΟΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΓΕΒΡΑ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΓΕΒΡΑ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΓΕΒΡΑ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Επιμέλεια : Παλαιολόγου Παύλος Μαθηματικός Αγαπητοί μαθητές. αυτό το βιβλίο αποτελεί ένα βοήθημα στην ύλη της Άλγεβρας Α Λυκείου, που είναι ένα από

Διαβάστε περισσότερα

II. Συναρτήσεις. math-gr

II. Συναρτήσεις. math-gr II Συναρτήσεις Παντελής Μπουμπούλης, MSc, PhD σελ blogspotcom, bouboulismyschgr ΜΕΡΟΣ 1 ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Α Βασικές Έννοιες Ορισμός: Έστω Α ένα υποσύνολο του συνόλου των πραγματικών αριθμών R Ονομάζουμε πραγματική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ. Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ. Καρτάλη 28 (με Δημητριάδος) Βόλος τηλ.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ. Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ. Καρτάλη 28 (με Δημητριάδος) Βόλος τηλ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ. Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ. Καρτάλη 8 (με Δημητριάδος) Βόλος τηλ. 4598 Κεφάλαιο ο Ολοκληρωτικός Λογισμός Ολοκληρωτικός Λογισμός Μεθοδολογία Λυμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝ/ΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ - Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝ/ΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ - Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝ/ΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ - Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α A. Έστω μια συνάρτηση f η οποία είναι συνεχής σε ένα διάστημα Δ. Αν f () σε κάθε εσωτερικό σημείο του Δ, τότε να αποδείξετε ότι η f είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. f (x) =, x 0, (1), x. lim f (x) = lim = +. x

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. f (x) =, x 0, (1), x. lim f (x) = lim = +. x ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΑΣΥΜΠΤΩΤΕΣ - ΚΑΝΟΝΕΣ DE L HOSPITAL - ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ [Κεφ. 2.9: Ασύμπτωτες Κανόνες de l Hospital Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΣΥΜΠΤΩΤΕΣ-ΚΑΝΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2008

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2008 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 8 ΘΕΜΑ ο Έστω, α,β, α β και ν α + + i = βi () β + αi α) Να αποδείξετε ότι ο δεν είναι πραγµατικός αριθµός. β) Να αποδείξετε

Διαβάστε περισσότερα

2.7 ΤΟΠΙΚΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

2.7 ΤΟΠΙΚΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ .7 ΤΟΠΙΚΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ I. Αν μια συνάρτηση παρουσιάζει τοπικό ακρότατο σε ένα εσωτερικό σημείο του πεδίου ορισμού της και είναι παραγωγισιμη σε αυτό τότε ( ).(Θεώρημα Fermat) II.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013 ÁÍÅËÉÎÇ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013 ÁÍÅËÉÎÇ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 3 ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Ηµεροµηνία: Μ. Τρίτη 3 Απριλίου 3 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Σχολικό βιβλίο,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΩΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

ΟΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΩΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΟΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΩΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Είναι γνωστό ότι η απόδειξη ανισοτήτων είναι ένα ζήτημα που παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες για τους μαθητές. Οι δυσκολίες αυτές συνδέονται τόσο με το

Διαβάστε περισσότερα

Τεστ Θεωρίας Στα Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου

Τεστ Θεωρίας Στα Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου Τεστ Θεωρίας Στα Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου Επιμέλεια Κων/νος Παπασταματίου Μαθηματικός Φροντιστήριο Μ.Ε. "ΑΙΧΜΗ" Κ. Καρτάλη 28 Βόλος τηλ. 242 32598 Φροντιστήριο Μ. Ε. «ΑΙΧΜΗ» Μαθηματικά Προσανατολισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑ 1 ο. ΘΕΜΑ 2 ο. 0, αν x

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑ 1 ο. ΘΕΜΑ 2 ο. 0, αν x Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ/ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΩΡΙΑ. Πότε δύο συναρτήσεις και g είναι ίσες;. Πότε μία συνάρτηση με πεδίο ορισμού Α λέγεται " " ; 3. Πότε μία συνάρτηση λέγεται συνεχής στο σημείο o του πεδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ 80 ΝΙΚΑΙΑ ΝΕΑΠΟΛΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 0965897 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΡΟΥΤΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΟΥΡΝΟΥΤΣΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ Η έννοια του μιγαδικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Στασίνου 36, Γραφ. 102, Στρόβολος 2003, Λευκωσία Τηλ. 357 22378101 Φαξ: 357 22379122 cms@cms.org.cy, www.cms.org.cy ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ. Ερώτηση 1. Αν το x o δεν ανήκει στο πεδίο ορισμού μιας συνάρτησης f, έχει νόημα να μιλάμε για παράγωγο της f. στο x = x o?

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ. Ερώτηση 1. Αν το x o δεν ανήκει στο πεδίο ορισμού μιας συνάρτησης f, έχει νόημα να μιλάμε για παράγωγο της f. στο x = x o? ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Ερώτηση 1 Αν το x o δεν ανήκει στο πεδίο ορισμού μιας συνάρτησης f, έχει νόημα να μιλάμε για παράγωγο της f στο x = x o? Δεν έχει νόημα Ερώτηση 2 Αν μία συνάρτηση f είναι συνεχής στο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ

ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ? Εύρεση πεδίου ορισμού σε συνθέσεις.. Δίνεται η γν. αύξουσα συνάρτηση :[ -, ] R. Α. Να βρεθεί το πεδίο ορισμού της g () = ( + ) + ( + ). Β. Να βρεθεί η μονοτονία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι Β ΜΕΡΟΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι Β ΜΕΡΟΣ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι Περιληπτικές Σημειώσεις-Ασκήσεις Β ΜΕΡΟΣ ΦΩΤΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ KAΘ. ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΕΟ Msc. Θεωρητικά Μαθηματικά ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2016 0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 00 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α A. Έστω μια συνάρτηση ορισμένη σε ένα διάστημα. Αν F είναι μια παράγουσα της στο, τότε να αποδείξετε ότι:

Διαβάστε περισσότερα

προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. c είναι παράγουσες της f στο Δ και κάθε άλλη παράγουσα G της f στο Δ παίρνει τη μορφή G( x) F( x) c,

προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. c είναι παράγουσες της f στο Δ και κάθε άλλη παράγουσα G της f στο Δ παίρνει τη μορφή G( x) F( x) c, Σύγχρονο www.asma.ro.gr ΦΑΣΜΑ GROUP προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. Μαθητικό Φροντιστήριο Κατά το πέρας της εξέτασης οι λύσεις θα αναρτηθούν στο και στο sit του φροντιστηρίου. 5ης Μαρτίου ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ 5

Διαβάστε περισσότερα

2.1 2.2 ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΙΓΑΔΙΚΩΝ

2.1 2.2 ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΙΓΑΔΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο : ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ - ΕΝΟΤΗΤΕΣ :.... ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΙΓΑΔΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ : ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ & ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ Έστω ένας μιγαδικός αριθμός,

Διαβάστε περισσότερα