ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ B ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ B ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ"

Transcript

1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ B ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ»

2 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών

3 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚ ΟΣΗΣ Αδαμόπουλος Λεωνίδας Βισκαδουράκης Βασίλειος Γαβαλάς Δημήτριος Πολύζος Γεώργιος Σβέρκος Ανδρέας Σύμβουλος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Καθηγητής Β/θμιας Εκπαίδευσης Καθηγητής Β/θμιας Εκπαίδευσης Καθηγητής Β/θμιας Εκπαίδευσης Καθηγητής Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιστορικά Σημειώματα: ΚΡΙΤΕΣ: Μακρής Κωνσταντίνος Τσικαλουδάκης Γεώργιος Φελούρης Ανάργυρος Θωμαΐδης Ιωάννης Καθηγητής Β/θμιας Εκπαίδευσης Σχολικός Σύμβουλος Β/θμιας Εκπαίδευσης Καθηγητής Β/θμιας Εκπαίδευσης Επίκουρος Καθηγητής Ε.Μ.Π. Γλωσσική Επιμέλεια: Μπουσούνη Λία Καθηγήτρια Β/θμιας Εκπαίδευσης Δακτυλογράφηση: Σχήματα: Μπολιώτη Πόπη Μπούτσικας Μιχάλης ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΑΝΕΚ ΟΣΗΣ Η επανέκδοση του παρόντος βιβλίου πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων «Διόφαντος» μέσω ψηφιακής μακέτας, η οποία δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ / ΕΠ «Εκπαίδευση & Διά Βίου Μάθηση» / Πράξη «ΣΤΗΡΙΖΩ». Οι διορθώσεις πραγματοποιήθηκαν κατόπιν έγκρισης του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

4 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΒΕΡΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Η συγγραφή και η επιστηµονική επιµέλεια του βιβλίου πραγµατοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ»

5

6 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει την ύλη των Μαθηματικών, που προβλέπεται από το πρόγραμμα σπουδών της Θετικής Κατεύθυνσης της Β τάξης του Ενιαίου Λυκείου, του οποίου η εφαρμογή αρχίζει από το σχολικό έτος Κατά τη συγγραφή του καταβλήθηκε προσπάθεια, ώστε το περιεχόμενό του να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των μαθητών, για τους οποίους προορίζεται, και να είναι δυνατή η ολοκλήρωση της διδασκαλίας του στο χρόνο, που προβλέπεται από το ωρολόγιο πρόγραμμα. Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί μια εισαγωγή στο Διανυσματικό Λογισμό και στην Αναλυτική Γεωμετρία. Τα διανύσματα έχουν ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τα Μαθηματικά αλλά και για πολλές άλλες επιστήμες, αφού προσφέρουν τη δυνατότητα μαθηματικοποίησης μεγεθών, τα οποία δεν ορίζονται μόνο με την αριθμητική τιμή τους. Εξάλλου, η αμφιμονοσήμαντη αντιστοιχία ενός σημείου του επιπέδου με ένα διατεταγμένο ζεύγος πραγματικών αριθμών οδηγεί στην αλγεβροποίηση της Γεωμετρίας, δηλαδή στη μελέτη των γεωμετρικών σχημάτων με αλγεβρικές μεθόδους. Στο δεύτερο κεφάλαιο, αφού δοθεί ο ορισμός της εξίσωσης μιας γραμμής, μελετώνται οι ιδιότητες της ευθείας. Στο τρίτο κεφάλαιο συνεχίζεται η ύλη της Αναλυτικής Γεωμετρίας με τη σπουδή των κωνικών τομών, οι οποίες για πρώτη φορά μελετήθηκαν από τους Αρχαίους Έλληνες. Σήμερα το ενδιαφέρον για τις κωνικές τομές είναι αυξημένο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των θεωρητικών και πρακτικών εφαρμογών τους. Το τέταρτο κεφάλαιο αποτελεί μία εισαγωγή στη Θεωρία Αριθμών, στην ανάπτυξη της οποίας μεγάλη είναι η συμβολή των Αρχαίων Ελλήνων. Κύριος στόχος της διδασκαλίας της ενότητας αυτής είναι η άσκηση των μαθητών στην αποδεικτική διαδικασία. Τα οποιαδήποτε σχόλια, παρατηρήσεις ή κρίσεις για το βιβλίο, από συναδέλφους, από μαθητές και από κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για τα ζητήματα της παιδείας, θα είναι πολύ ευπρόσδεκτα από τη συγγραφική ομάδα. Οι παρατηρήσεις να αποστέλλονται στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Μεσογείων 396, 53 0 Αγία Παρασκευή Μάρτιος 998.

7

8 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο : Διανύσματα. Η Έννοια του Διανύσματος. Πρόσθεση και Αφαίρεση Διανυσμάτων 6.3 Πολλαπλασιασμός Αριθμού με Διάνυσμα.4 Συντεταγμένες στο Επίπεδο 9.5 Εσωτερικό Γινόμενο Διανυσμάτων 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο : Η Ευθεία στο Επίπεδο. Εξίσωση Ευθείας 57. Γενική Μορφή Εξίσωσης Ευθείας 65.3 Εμβαδόν Τριγώνου 70 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο : Κωνικές Τομές 3. Ο Κύκλος 8 3. Η Παραβολή Η Έλλειψη Η Υπερβολή Η Εξίσωση Αx + By + Γx + Δy + E = 0 5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο : Θεωρία Αριθμών 4. Η Μαθηματική Επαγωγή Ευκλείδεια Διαίρεση Διαιρετότητα Μέγιστος Κοινός Διαιρέτης - Ελάχιστο Κοινό Πολλαπλάσιο Πρώτοι Αριθμοί Η Γραμμική Διοφαντική Εξίσωση Ισοϋπόλοιποι Αριθμοί 75 ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 85

9

10 ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ Εισαγωγή Το διάνυσμα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έννοιας που αναπτύχθηκε μέσα από τη στενή αλληλεπίδραση Μαθηματικών και Φυσικής. Ο κανόνας του παραλληλόγραμμου, σύμφωνα με τον οποίο το μέτρο και η κατεύθυνση δύο δυνάμεων που ασκούνται σε ένα σώμα εκφράζονται από τη διαγώνιο του παραλληλόγραμμου που σχηματίζουν, ήταν γνωστός με διάφορες μορφές στους Αρχαίους Έλληνες επιστήμονες. Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς, για παράδειγμα, στο έργο του Μηχανικά αποδεικνύει με χρήση αναλογιών την ακόλουθη γεωμετρική πρόταση: Αν ένα σημείο Σ κινείται με ομαλή κίνηση κατά μήκος μιας ευθείας ΑΒ, ενώ συγχρόνως η ΑΒ κινείται παράλληλα προς τον εαυτό της με το άκρο Α να διαγράφει μια ευθεία ΑΓ, τότε η πραγματική τροχιά του Σ (η συνισταμένη κίνηση ) θα είναι η διαγώνιος ΑΔ του παραλληλόγραμμου ΑΒΓΔ. Αυτός ο κανόνας χρησιμοποιήθηκε πολλούς αιώνες για το γεωμετρικό προσδιορισμό της συνισταμένης, χωρίς όμως να θεωρείται ένα νέο είδος πρόσθεσης ευθυγράμμων τμημάτων, διαφορετικό από εκείνο που χρησιμοποιείται στην Ευκλείδεια Γεωμετρία. Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε από τη μια μεριά η αποδοχή και συστηματική χρήση των αρνητικών αριθμών στα Μαθηματικά και από την άλλη η μελέτη φυσικών ποσοτήτων όπως η ταχύτητα, η δύναμη, η ορμή και η επιτάχυνση, που χαρακτηρίζονται τόσο από το μέτρο όσο και από τη διεύθυνσή τους. Αυτές οι εξελίξεις έφεραν στο προσκήνιο τις έννοιες της προσανατολισμένης κίνησης και του προσανατολισμένου ευθύγραμμου τμήματος, τις πρώτες ιδέες των οποίων συναντάμε σε έργα επιστημόνων του 7ου αιώνα όπως οι J. Wallis, I. Newton και G.W. Leibniz. Η ανάπτυξη ενός συστηματικού λογισμού με προσανατολισμένα ευθύγραμμα τμήματα άρχισε στα τέλη του 8ου αιώνα, για να δοθεί μια γεωμετρική ερμηνεία στους αρνητικούς αριθμούς, αλλά και για να βρεθεί ένας τρόπος αναλυτικής έκφρασης του μήκους και της διεύθυνσης των ευθύγραμμων τμημάτων. Πρωτοποριακό υπήρξε προς αυτή την κατεύθυνση το έργο των C. Wessel (799) και R.

11 0 Argand (806). Ξεκινώντας από την απλή περίπτωση των προσανατολισμένων τμημάτων που βρίσκονται στην ίδια ευθεία, προχώρησαν στον ορισμό των πράξεων με τυχαία τμήματα του επιπέδου. Συγκεκριμένα, οι ορισμοί του Wessel ήταν οι εξής: Το άθροισμα διαδοχικών προσανατολισμένων τμημάτων είναι το τμήμα που ενώνει την αρχή του πρώτου με το τέλος του τελευταίου. Το γινόμενο δύο προσανατολισμένων τμημάτων που σχηματίζουν γωνίες φ και ω αντιστοίχως με ένα μοναδιαίο τμήμα, είναι το τμήμα που έχει μήκος το γινόμενο των μηκών των δύο τμημάτων και σχηματίζει γωνία ϕ+ ω με το μοναδιαίο τμήμα. Στις εργασίες των Wessel και Argand (και ορισμένες άλλες που δημοσιεύτηκαν εκείνη την εποχή) υπάρχουν οι βασικές ιδέες που συγκροτούν σήμερα το Διανυσματικό Λογισμό του επιπέδου. Η ουσιαστική ανάπτυξη του κλάδου αρχίζει όμως μερικές δεκαετίες αργότερα, όταν επιχειρείται η γενίκευση αυτών των ιδεών στον τρισδιάστατο χώρο και η θεμελίωση μιας γενικής μαθηματικής θεωρίας. Καθοριστικό υπήρξε προς αυτήν την κατεύθυνση του έργο του W. Hamilton (843) και του H. Grassmann (844). Ο W. Hamilton χρησιμοποίησε τον όρο διάνυσμα (vector). Ο όρος vector προέρχεται κατά μία εκδοχή από το λατινικό ρήμα vehere που σημαίνει μεταφέρω. Ο H. Grassmann χρησιμοποίησε τους όρους εσωτερικό και εξωτερικό γινόμενο. Η παραπέρα εξέλιξη του Διανυσματικού Λογισμού επηρεάστηκε αποφασιστικά από τις εξελίξεις στη Φυσική κατά το δεύτερο μισό του 9ου αιώνα. Η χρήση της θεωρίας του Hamilton από τον ιδρυτή της ηλεκτρομαγνητικής θεωρίας J.C. Maxwell (873) οδήγησε σε ορισμένες τροποποιήσεις, με βάση τις οποίες οι φυσικοί J.W. Gibbs και O. Heaviside δημιούργησαν στις αρχές της δεκαετίας του 880 τη σύγχρονη θεωρία του Διανυσματικού Λογισμού (στοιχεία της οποίας παρουσιάζονται σ αυτό το κεφάλαιο). Τέλος το 888, ο G. Peano, με βάση τη θεωρία του Grassmann θεμελίωσε αξιωματικά την έννοια του διανυσματικού χώρου.

12 . Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ Ορισμός του Διανύσματος Υπάρχουν μεγέθη, όπως είναι η μάζα, ο όγκος, η πυκνότητα, η θερμοκρασία κτλ., τα οποία προσδιορίζονται από το μέτρο τους και από την αντίστοιχη μονάδα μέτρησης. Τα μεγέθη αυτά λέγονται μονόμετρα ή βαθμωτά. Υπάρχουν όμως και μεγέθη, όπως είναι η δύναμη, η ταχύτητα, η επιτάχυνση, η μετατόπιση, η μαγνητική επαγωγή κτλ., που για να τα προσδιορίσουμε, εκτός από το μέτρο τους και τη μονάδα μέτρησης, χρειαζόμαστε τη διεύθυνση και τη φορά τους. Τέτοια μεγέθη λέγονται διανυσματικά μεγέθη ή απλώς διανύσματα. Στη Γεωμετρία το διάνυσμα ορίζεται ως ένα προσανατολισμένο ευθύγραμμο τμήμα, δηλαδή ως ένα ευθύγραμμο τμήμα του οποίου τα άκρα θεωρούνται διατεταγμένα. Το πρώτο άκρο λέγεται αρχή ή σημείο εφαρμογής του διανύσματος, ενώ το δεύτερο λέγεται πέρας του διανύσματος. Το διάνυσμα με αρχή το Α και πέρας το Β συμβολίζεται με AB και παριστάνεται με ένα βέλος που ξεκινάει από το Α και καταλήγει στο Β. Αν η αρχή και το πέρας ενός διανύσματος συμπίπτουν, τότε το διάνυσμα λέγεται μηδενικό διάνυσμα. Έτσι, για παράδειγμα, το διάνυσμα AA είναι μηδενικό διάνυσμα. Για το συμβολισμό των διανυσμάτων χρησιμοποιούμε πολλές φορές τα μικρά γράμματα του ελληνικού ή του λατινικού αλφάβητου επιγραμμισμένα με βέλος. για παράδειγμα, αβ,,..., uv,,... Η απόσταση των άκρων ενός διανύσματος AB, δηλαδή το μήκος του ευθύγραμμου τμήματος ΑΒ, λέγεται μέτρο ή μήκος του διανύσματος AB και συμβο- λίζεται με AB. Αν το διάνυσμα AB έχει μέτρο, τότε λέγεται μοναδιαίο διάνυσμα. Η ευθεία πάνω στην οποία βρίσκεται ένα μη μηδενικό διάνυσμα AB λέγεται φορέας του AB.

13 Ως φορέα ενός μηδενικού διανύσματος AA μπορούμε να θεωρούμε οποιαδήποτε από τις ευθείες που διέρχονται από το Α. Αν ο φορέας ενός διανύσματος AB είναι παράλληλος ή συμπίπτει με μια ευθεία ζ, τότε λέμε ότι το AB είναι παράλληλο προς τη ζ και γράφουμε AB //ζ. Δύο μη μηδενικά διανύσματα AB και Γ, που έχουν τον ίδιο φορέα ή παράλληλους φορείς, λέγονται παράλληλα ή συγγραμμικά διανύσματα. Στην περίπτωση αυτή λέμε ότι τα AB και Γ έχουν ίδια διεύθυνση και γράφουμε AB //Γ. Τα συγγραμμικά διανύσματα διακρίνονται σε ομόρροπα και αντίρροπα. Συγκεκριμένα: Δύο μη μηδενικά διανύσματα AB και Γ λέγονται ομόρροπα: α) όταν έχουν παράλληλους φορείς και βρίσκονται στο ίδιο ημιεπίπεδο ως προς την ευθεία ΑΓ που ενώνει τις αρχές τους ή β) όταν έχουν τον ίδιο φορέα και μία από τις ημιευθείες ΑΒ και ΓΔ περιέχει την άλλη. Στις περιπτώσεις αυτές λέμε ότι τα AB και Γ έχουν την ίδια κατεύθυνση (ίδια διεύθυνση και ίδια φορά) και γράφουμε ΑΒ Γ.

14 3 Δύο μη μηδενικά διανύσματα AB και Γ λέγονται αντίρροπα, όταν είναι συγγραμμικά και δεν είναι ομόρροπα. Στην περίπτωση αυτή λέμε ότι τα διανύσματα AB και Γ έχουν αντίθετη κατεύθυνση (ίδια διεύθυνση και αντίθετη φορά) και γράφουμε ΑΒ Γ. Ίσα Διανύσματα Δύο μη μηδενικά διανύσματα λέγονται ίσα όταν έχουν την ίδια κατεύθυνση και ίσα μέτρα. Για να δηλώσουμε ότι δύο διανύσματα AB και Γ είναι ίσα, γράφουμε AB = Γ. Τα μηδενικά διανύσματα θεωρούνται ίσα μεταξύ τους και συμβολίζονται με 0. Εύκολα αποδεικνύεται ότι: Αν AB = Γ, τότε AΓ = Β, B = ΓΑ και BΑ = Γ. Αν Μ είναι το μέσον του ΑΒ, τότε AM = MB και αντιστρόφως. Αντίθετα Διανύσματα Δύο διανύσματα λέγονται αντίθετα, όταν έχουν αντίθετη κατεύθυνση και ίσα μέτρα. Για να δηλώσουμε ότι δύο διανύσματα AB και Γ είναι αντίθετα, γράφουμε

15 4 AB = Γ ή Γ = AB. Είναι φανερό ότι AB = Γ AB = Γ Ειδικότερα, έχουμε ΒΑ = ΑΒ. Γωνία δύο Διανυσμάτων Έστω δύο μη μηδενικά διανύσματα α και β. Με αρχή ένα σημείο Ο παίρνουμε τα διανύσματα OA = α και OB = β. Την κυρτή γωνία ΑΟΒ, ˆ που ορίζουν οι ημιευθείες ΟΑ και ΟΒ, την ονομάζουμε γωνία των διανυσμάτων α και β και τη συμβολίζουμε με ( αβ, ) ή ( βα, ) ή ακόμα, αν δεν προκαλείται σύγχυση, με ένα μικρό γράμμα, για παράδειγμα θ. Εύκολα αποδεικνύεται ότι η γωνία των α και β είναι ανεξάρτητη από την επι- o o λογή του σημείου Ο. Είναι φανερό επίσης ότι 0 θ 80 ή σε ακτίνια 0 θ π και ειδικότερα: θ = 0, αν α β. θ = π, αν α β.

16 5 π Αν θ =, τότε λέμε ότι τα διανύσματα α και β είναι ορθογώνια ή κάθετα και γράφουμε α β. Αν ένα από τα διανύσματα α, β είναι το μηδενικό διάνυσμα, τότε ως γωνία των α και β μπορούμε να θεωρήσουμε οποιαδήποτε γωνία θ με 0 θ π. Έτσι, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το μηδενικό διάνυσμα, 0, είναι ομόρροπο ή αντίρροπο ή ακόμη και κάθετο σε κάθε άλλο διάνυσμα. ΕΦΑΡΜΟΓΗ Έστω Μ το μέσο της πλευράς ΑΓ ενός τριγώνου ΑΒΓ. Με αρχή το Μ γράφουμε τα διανύσματα Μ = ΓΒ και ΜΕ = ΒΑ. Να αποδειχτεί ότι το Α είναι το μέσο του ΔΕ. ΑΠΟΔΕΙΞΗ Αρκεί να δείξουμε ότι ΔA = AE. Πράγματι, επειδή Μ = ΓΒ, είναι ΜΓ = Β () Όμως το Μ είναι μέσο του ΑΓ. Άρα, ΜΓ = ΑΜ () Επομένως, λόγω των () και (), έχουμε Β = ΑΜ, οπότε: Α = ΒΜ (3) Επειδή επιπλέον ΜΕ = ΒΑ, έχουμε ΑΕ = ΒΜ (4) Έτσι, από τις σχέσεις (3) και (4) έχουμε Α = ΑΕ.

17 6. ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΩΝ Πρόσθεση Διανυσμάτων Έστω δύο διανύσματα a και β. Με αρχή ένα σημείο Ο παίρνουμε διάνυσμα OA = α και στη συνέχεια με αρχή το Α παίρνουμε διάνυσμα AM = β. Το διάνυσμα OM λέγεται άθροισμα ή συνισταμένη των διανυσμάτων α και β και συμβολίζεται με α + β. Θα αποδείξουμε ότι το άθροισμα των διανυσμάτων α και β είναι ανεξάρτητο της επιλογής του σημείου Ο. Πράγματι, αν O είναι ένα άλλο σημείο και πάρουμε τα διανύσματα OA = α και AM = β, επειδή OA = OA = α και AM = A'M'=β, έχουμε OO = AA και AA' = MM'. Επομένως, OO = MM, που συνεπάγεται ότι και OM = OM. Το άθροισμα δύο διανυσμάτων βρίσκεται και με το λεγόμενο κανόνα του παραλληλόγραμμου. Δηλαδή, αν με αρχή ένα σημείο Ο πάρουμε τα διανύσματα OA = α και OB = β, τότε το άθροισμα α + β ορίζεται από τη διαγώνιο ΟΜ του παραλληλόγραμμου που έχει προσκείμενες πλευρές τις ΟΑ και ΟΒ.

18 7 Ιδιότητες Πρόσθεσης Διανυσμάτων Για την πρόσθεση των διανυσμάτων ισχύουν οι γνωστές ιδιότητες της πρόσθεσης πραγματικών αριθμών. Δηλαδή, αν α, β, γ είναι τρία διανύσματα, τότε: () a + = + () ( α β) γ α ( β γ) (3) α + 0 = α (4) α + ( α) = 0. β β α (Αντιμεταθετική ιδιότητα) + + = + + (Προσεταιριστική ιδιότητα) ΑΠΟΔΕΙΞΗ Από το προηγούμενο σχήμα έχουμε: α + β = OA + AM = OM και β + α = OB + BM = OM. Επομένως, α + β = β + α. Από το διπλανό σχήμα έχουμε: ( α + β) + γ = ( OA + AB) + BΓ = OB+ BΓ = OΓ και α + ( β + γ ) = OA + ( AB + BΓ) = OA+ AΓ = OΓ. Επομένως, ( α + β) + γ = α + ( β + γ). Οι ιδιότητες (3) και (4) είναι προφανείς. Η προσεταιριστική ιδιότητα μας επιτρέπει να συμβολίζουμε καθένα από τα ίσα αθροίσματα ( α + β )+ γ και α + ( β + γ ) με α + β + γ, το οποίο θα λέμε άθροισμα των τριών διανυσμάτων α, β και γ. Το άθροισμα περισσότερων διανυσμάτων α, α, α 3,..., α ν, ν 3 ορίζεται επαγωγικά ως εξής: α + α + α α = ( α + α + α α ) + α. 3 ν 3 ν ν

19 8 Για παράδειγμα, α + α + α + α = ( α + α + α ) + α Δηλαδή, για να προσθέσουμε ν διανύσματα α α α α,, 3,..., ν, τα καθιστούμε διαδοχικά, οπότε το άθροισμά τους θα είναι το διάνυσμα που έχει ως αρχή την αρχή του πρώτου και ως πέρας το πέρας του τελευταίου. Επειδή μάλιστα ισχύουν η αντιμεταθετική και η προσεταιριστική ιδιότητα της πρόσθεσης, το άθροισμα δε μεταβάλλεται αν αλλάξει η σειρά των προσθετέων ή αν μερικοί από αυτούς αντικατασταθούν με το άθροισμά τους. Αφαίρεση Διανυσμάτων Η διαφορά α β του διανύσματος β από το διάνυσμα α ορίζεται ως άθροισμα των διανυσμάτων α και β. Δηλαδή α β = α + ( β ) Σύμφωνα με τα παραπάνω, αν έχουμε δύο διανύσματα α και β, τότε υπάρχει μοναδικό διάνυσμα x, τέτοιο, ώστε β + x = α. Πράγματι, β + x = α ( β) + ( β + x) = ( β) + α 0 + x = α + ( β) x = α β.

20 9 Διάνυσμα Θέσεως Έστω Ο ένα σταθερό σημείο του χώρου. Τότε για κάθε σημείο Μ του χώρου ορίζεται το διάνυσμα ΟΜ, το οποίο λέγεται διάνυσμα θέσεως του Μ ή διανυσματική ακτίνα του Μ. Το σημείο Ο, που είναι η κοινή αρχή όλων των διανυσματικών ακτίνων των σημείων του χώρου, λέγεται σημείο αναφοράς στο χώρο. Αν Ο είναι ένα σημείο αναφοράς, τότε για οποιοδήποτε διάνυσμα ΑΒ έχουμε OA + AB = OB και επομένως AB = OB OA Δηλαδή: Κάθε διάνυσμα στο χώρο είναι ίσο με τη διανυσματική ακτίνα του πέρατος μείον τη διανυσματική ακτίνα της αρχής. Μέτρο Αθροίσματος Διανυσμάτων Στο διπλανό σχήμα βλέπουμε το άθροισμα των διανυσμάτων α και β. Από την τριγωνική ανισότητα γνωρίζουμε όμως ότι ( OA) ( AB) ( OB) ( OA) + ( AB) και επομένως α β α + β α + β ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. Για τέσσερα σημεία Α, Β, Γ, Δ να αποδειχτεί ότι AB + Γ = Β + ΑΓ.

21 0 ΑΠΟΔΕΙΞΗ Αν Ο είναι ένα σημείο αναφοράς, τότε έχουμε: AB + Γ = OB OA + OΓ O = OB O + OΓ OA = B+ A Γ.. Να αποδειχτεί ότι α + β + γ α + β + γ. ΑΠΟΔΕΙΞΗ Έχουμε α + β + γ = ( α + β)+ γ α + β + γ α + β + γ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Οι δυνάμεις F F F,,..., 5 ασκούνται στο σώμα Σ. Ποια δύναμη χρειάζεται, ώστε να μην αφήσει το σώμα Σ να μετακινηθεί από τη θέση του;. Δίνεται ένα τετράπλευρο ΑΒΓΔ και έστω α, β, γ και δ τα αντίστοιχα διανύσματα θέσεως ως προς ένα σημείο αναφοράς Ο. Τι μπορείτε να πείτε για το τετράπλευρο ΑΒΓΔ αν: (i) α + γ = β + δ (ii) α γ = β δ (iii) α + γ = β + δ και α γ = β δ 3. Να εκφράσετε το διάνυσμα x σε καθένα από τα παρακάτω σχήματα ως συνάρτηση των άλλων διανυσμάτων που δίνονται:

22 4. Αν για δύο τρίγωνα ΑΒΓ και ΑΔΕ ισχύει ΑΒ + ΑΓ = Α + ΑΕ, να δείξετε ότι το τετράπλευρο ΒΔΓΕ είναι παραλληλόγραμμο. 5. Δίνονται τέσσερα σημεία Α, Β, Γ, Δ και έστω Ο, το μέσο του τμήματος ΑΓ. Να αποδείξετε ότι ΟΒ + Ο = ΑΒ Γ. = β, να εκφρά- 6. Δίνεται κανονικό εξάγωνο ΑΒΓΔΕΖ. Αν ΑΒ = α και BΓ σετε το διάνυσμα Γ ως συνάρτηση των α και β. 7. Για ένα τυχαίο εξάγωνο P P P 3 P 4 P 5 P 6 να αποδείξετε ότι PP+ PP+ PP+ PP+ PP+ PP = ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΝΥΣΜΑ Ορισμός Πολλαπλασιασμού Αριθμού με Διάνυσμα Έστω λ ένας πραγματικός αριθμός με λ 0 και α ένα μη μηδενικό διάνυσμα. Ονομάζουμε γινόμενο του λ με το α και το συμβολίζουμε με λα ή λα ένα διάνυσμα το οποίο: είναι ομόρροπο του α, αν λ >0 και αντίρροπο του α, αν λ <0 και έχει μέτρο λ α. Αν είναι λ =0 ή α = 0, τότε ορίζουμε ως λα το μηδενικό διάνυσμα 0.

23 Για παράδειγμα, αν το διάνυσμα α του διπλανού σχήματος έχει μέτρο, τότε το διάνυσμα 3α είναι ομόρροπο με το α και έχει μέτρο 3 α = 3 α =3 =6, ενώ το διάνυσμα 3α είναι αντίρροπο με το α, αλλά έχει και αυτό μέτρο ίσο με 3α = 3 α =3 =6. Το γινόμενο λ α το συμβολίζουμε και με α λ. Ιδιότητες Πολλαπλασιασμού Αριθμού με Διάνυσμα Για το γινόμενο πραγματικού αριθμού με διάνυσμα ισχύουν οι επόμενες ιδιότητες: ΑΠΟΔΕΙΞΗ* () λα ( + β) = λα + λβ () ( λ + µ ) α = λα + µα (3) λµα ( ) = ( λµα ) () Υποθέτουμε ότι τα διανύσματα α και β είναι μη μηδενικά και ότι λ 0. Παίρνουμε ένα σημείο Ο και σχεδιάζουμε τα διανύσματα OA = α, AB = β. Τότε είναι OB = α + β. Σχεδιάζουμε επιπλέον τα διανύσματα OA = λα και OB = λα ( + β ). Επειδή ( ΟΑ ) ( ΟΒ ) = = λ, ( ΟΑ) ( ΟΒ ) τα τρίγωνα ΟΑΒ και ΟΑ Β είναι όμοια και επομένως η πλευρά ΑΒ είναι παράλληλη με την ΑΒ και ισχύει ( ΑΒ ) = λ. ( ΑΒ )

24 3 Αυτό σημαίνει ότι AB = λ AB = λβ. Επομένως, επειδή OB = OA + AB, έχουμε λ( α+ β) = λα + λβ. Η ιδιότητα ισχύει προφανώς και όταν ένα τουλάχιστον από τα διανύσματα α και β είναι το μηδενικό ή όταν ο αριθμός λ είναι μηδέν. Η απόδειξη των ιδιοτήτων () και (3) αφήνεται ως άσκηση. Ως συνέπεια του ορισμού του γινομένου αριθμού με διάνυσμα και των παραπάνω ιδιοτήτων έχουμε: (i) λα = 0 λ = 0 ή α = 0 (ii) ( λα) = λ( α) = ( λα) (iii) λα ( β) = λα λβ (iv) ( λ µ ) α = λα µα (v) Αν λα = λβ και λ 0, τότε α = β (vi) Αν λα = µα και α 0, τότε λ = µ. Γραμμικός Συνδυασμός Διανυσμάτων Ας θεωρήσουμε δύο διανύσματα α και β. Από τα διανύσματα αυτά παράγονται, για παράδειγμα, τα διανύσματα γ = 3α + 5 β, δ = α + 3 β κτλ. Καθένα από τα διανύσματα αυτά λέγεται γραμμικός συνδυασμός των α και β. Γενικά, ονομάζεται γραμμικός συνδυασμός δύο διανυσμάτων α και β κάθε διάνυσμα της μορφής v = κα+ λβ, όπου κ, λ R. Ανάλογα ορίζεται και ο γραμμικός συνδυασμός τριών ή περισσότερων διανυσμάτων. Έτσι, για παράδειγμα, το διάνυσμα v = 3α β + 5γ είναι ένας γραμμι- κός συνδυασμός των α, β και γ.

25 4 Συνθήκη Παραλληλίας Διανυσμάτων Όπως είδαμε, αν δύο διανύσματα α και β, όπου β 0, συνδέονται με τη σχέση α = λβ, τότε τα διανύσματα αυτά είναι παράλληλα. Ισχύει όμως και το αντίστροφο. Δηλαδή, αν τα διανύσματα α και β είναι παράλληλα και β 0, τότε υπάρχει μοναδικός αριθμός λ τέτοιος ώστε α = λ β. Πράγματι, αν θέσουμε α κ =, τότε α = κ β. Συνεπώς: β Αν α β, τότε α = κβ. Αν α β, τότε α = κβ. Αν α = 0, τότε α = 0 β. Σε κάθε λοιπόν περίπτωση υπάρχει λ και μάλιστα μοναδικός (ιδιότητα iv), τέτοιος, ώστε α = λ β. Επομένως: ΘΕΩΡΗΜΑ Αν α, β είναι δύο διανύσματα, με β 0, τότε α // β α = λβ, λ R. Για παράδειγμα, στο παρακάτω σχήμα αν Δ και Ε είναι τα μέσα των πλευρών ΑΒ και ΑΓ του τριγώνου ΑΒΓ, έχουμε: BΓ = BA+ AΓ = A+ AΕ = ( A+ AE) = E. Αφού λοιπόν BΓ = E, συμπεραίνουμε ότι Ε // ΒΓ και BΓ = E, που σημαίνει ότι Ε = ΒΓ. Ξαναβρίσκουμε δηλαδή τη Δ Α Ε γνωστή μας από την Ευκλείδεια Γεωμετρία ΒΓ σχέση Ε = //. Β Γ

26 5 Διανυσματική Ακτίνα Μέσου Τμήματος Ας πάρουμε ένα διάνυσμα AB και ένα σημείο αναφοράς Ο. Επειδή AM = MB, έχουμε OM OA = OB OM, οπότε OM = OA + OB και άρα OA + OB OM = ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ * Να αποδειχτεί ότι: (i) Ένα σημείο G είναι το βαρύκεντρο ενός τριγώνου ΑΒΓ, αν και μόνο αν ισχύει GA+GΒ+GΓ =0 και (ii) Αν G είναι το βαρύκεντρο του ΑΒΓ, τότε για οποιοδήποτε σημείο Ο ισχύει ( ). ΑΠΟΔΕΙΞΗ (i) Γνωρίζουμε από την Ευκλείδεια Γεωμετρία ότι αν G είναι το κέντρο βάρους του τριγώνου ΑΒΓ, τότε ΑG = G, όπου ΑΔ η διάμεσος του τριγώνου. Επομένως, ισχύει AG = G, οπότε έχουμε GA + GB + GΓ = GA+ G = GA + AG = GG = 0. Αντιστρόφως, αν για ένα σημείο G ισχύει GA + GB + GΓ = 0, τότε θα έχουμε GA + G = 0, όπου Δ το μέσον της ΒΓ, οπότε θα ισχύει AG = G. Έτσι, το σημείο G ανήκει στη διάμεσο ΑΔ και ισχύει ΑG = G. Άρα, το G είναι το κέντρο βάρους του τριγώνου ΑΒΓ. (ii) Από τη σχέση GA + GB + GΓ = 0 έχουμε: OA OG + OB OG + OΓ OG = 0. Άρα

27 6. Να αποδειχτεί ότι τα ευθύγραμμα τμήματα που ορίζουν τα μέσα των απέναντι πλευρών ενός τετραπλεύρου και τα μέσα των διαγωνίων του διέρχονται από το ίδιο σημείο και διχοτομούνται από το σημείο αυτό. ΑΠΟΔΕΙΞΗ Έστω α, β, γ, δ τα διανύσματα θέσεως των κορυφών Α, Β, Γ, Δ, αντιστοίχως, ενός τετράπλευρου ΑΒΓΔ ως προς ένα σημείο αναφοράς Ο. Τα διανύσματα θέσεως των μέσων Η της ΒΓ και Θ της ΑΔ είναι ( β + γ ) και ( α + δ ) αντιστοίχως και το διάνυσμα θέσεως του μέσου G του ΗΘ είναι το ( ) ( ) ( ) β + γ + α + δ α β γ δ = Ομοίως βρίσκουμε ότι το διάνυσμα θέσεως των μέσων των τμημάτων ΕΖ και ΙΚ είναι το 4 ( α + β + γ + δ ). Άρα τα τμήματα ΗΘ, ΕΖ και ΙΚ διέρχονται από το ίδιο σημείο και διχοτομούνται από αυτό. ΑΣΚΗΣΕΙΣ Α ΟΜΑΔΑΣ. Αν α είναι ένα διάνυσμα, τι μπορείτε να πείτε για το μέτρο και την κατεύθυνση του διανύσματος α α α 0 = ;. Να βρείτε το διάνυσμα x σε καθεμιά από τις περιπτώσεις: (i) ( x + α ) = ( x + β ) (ii) x+ 3( α + β) = 4( α β ) 3x Αν στο διπλανό σχήμα είναι ( ΒΜ ) = ( ΜΓ ), να αποδείξετε ότι x = ( β + γ ). 3

28 7 4. Στο διπλανό σχήμα έχουμε: Ε = EB, ΑΒ = α, Γ = α και Α = β. (i) Να εκφράσετε συναρτήσει των α και β τα διανύσματα Β, ΕΒ, ΓΒ, ΑΕ και ΕΓ. (ii) Από τις εκφράσεις των ΑΕ και ΕΓ ποιο συμπέρασμα προκύπτει για τα σημεία Α, Ε και Γ ; 5. Στο παρακάτω σχήμα να αποδείξετε ότι τα σημεία Α, Γ και Ε είναι συνευθειακά. 6. Αν ΑΚ + 3ΒΚ ΒA = ΒΛ+ 3ΑΜ, να αποδείξετε ότι τα σημεία Κ, Λ και Μ είναι συνευθειακά. 7. Αν ΑΔ, ΒΕ και ΓΖ είναι διάμεσοι τριγώνου ΑΒΓ, να αποδείξετε ότι Α + ΒΕ + ΓΖ = Αν Κ, Λ, Μ είναι τα μέσα των πλευρών ΒΓ, ΓΑ, ΑΒ, αντιστοίχως, τριγώνου ΑΒΓ, να αποδείξετε ότι για οποιοδήποτε σημείο Ο ισχύει: ΟΑ + ΟΒ + ΟΓ = ΟΚ + ΟΛ + ΟΜ. 9. Αν Μ και Ν είναι τα μέσα των διαγωνίων ΑΓ και ΒΔ, αντιστοίχως, ενός τετραπλεύρου ΑΒΓΔ, να αποδείξετε ότι AΒ + Α + ΓΒ + Γ = 4 ΜΝ. 0. Δίνεται το μη μηδενικό διάνυσμα AΒ και σημείο Γ τέτοιο ώστε να ισχύει ΑΓ = λ A Β και ΒΓ = µ A Β. Να αποδείξετε ότι λ µ =.. Δίνεται τρίγωνο ΑΒΓ. Αν A = κab+ λ AΓ και ΑΕ = λαβ + κa Γ. να αποδείξετε ότι Ε // ΒΓ.

29 8 Β ΟΜΑΔΑΣ. Στο διπλανό σχήμα είναι A = AB και 3 AE = AΓ. Αν G είναι το κέντρο βάρους 3 του τριγώνου ΑΒΓ, να αποδείξετε ότι το τετράπλευρο ΑGΔΕ είναι παραλληλόγραμμο.. Θεωρούμε ένα παραλληλόγραμμο ΑΒΓΔ και δύο σημεία Ε και Ζ τέτοια, κ ώστε AE = κa και AZ = λ AB, όπου λ =, με κ. Να αποδείξετε ότι κ τα σημεία Ε, Γ και Ζ είναι συνευθειακά. 3. Να αποδείξετε ότι αν ισχύουν δύο από τις σχέσεις xka+ ykb + zkγ = 0, xλa+ yλb+ zλγ = 0, x+ y+ z = 0, τότε θα ισχύει και η τρίτη (το σημείο Κ είναι διαφορετικό από το Λ). 4. Αν α, βκαι r είναι οι διανυσματικές ακτίνες των σημείων Α, Β και Μ αντιστοίχως και ΜΑ ΜΒ = κ, να αποδείξετε ότι αν το Μ είναι εσωτερικό του ΑΒ, λ τότε λα + κβ λα κβ r =, ενώ αν το Μ είναι εξωτερικό του ΑΒ, τότε r = λ+ κ λ κ. 5. Δίνεται παραλληλόγραμμο ΑΒΓΔ. Να βρείτε σημείο Μ τέτοιο, ώστε να ισχύει MA + MB + MΓ = M 6. Δίνεται τετράπλευρο ΑΒΓΔ και έστω Μ και Ν τα μέσα των διαγωνίων του ΑΓ και ΒΔ αντιστοίχως. Να αποδείξετε ότι αν 4MN = A BΓ, τότε το τετράπλευρο αυτό είναι παραλληλόγραμμο.

30 9 7. Αν G και G είναι τα βαρύκεντρα δύο τριγώνων ΑΒΓ και ΑΒΓ, να αποδείξετε ότι AA + BB + ΓΓ = 3 GG. 8. Δίνονται τα σημεία Α, Β και Γ. Να αποδείξετε ότι για οποιοδήποτε σημείο Μ το διάνυσμα 3MA 5MB + M Γ είναι σταθερό. 9. Στο διπλανό σχήμα το ΑΒΓΔ είναι τραπέζιο με ( AB ) = ( Γ ), το ΚΑΛΒ παραλληλόγραμμο και το Ι μέσο του ΓΔ. Να αποδείξετε ότι: (i) KΓ = KA και K = KB (ii) τα σημεία Ι, Κ, Λ είναι συνευθειακά..4 ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Άξονας Πάνω σε μια ευθεία x x επιλέγουμε δύο σημεία Ο και Ι, έτσι ώστε το διάνυσμα OI να έχει μέτρο και να βρίσκεται στην ημιευθεία Οx. Λέμε τότε ότι έχουμε έναν άξονα με αρχή το Ο και μοναδιαίο διάνυσμα το OI =i και τον συμβολίζουμε με x x. Η ημιευθεία Οx λέγεται θετικός ημιάξονας Οx, ενώ η Οx λέγεται αρνητικός ημιάξονας Οx. Αν, τώρα, πάνω στον άξονα x x πάρουμε ένα σημείο Μ, επειδή OM // i, θα υπάρχει ακριβώς ένας πραγματικός αριθμός x τέτοιος ώστε OM = x ι. Τον αριθμό

31 30 x τον ονομάζουμε τετμημένη του Μ. Αλλά και αντιστρόφως, από την ισότητα OM = x ι προκύπτει ότι σε κάθε πραγματικό αριθμό x αντιστοιχεί μοναδικό σημείο Μ του άξονα x x με τετμημένη x. Το σημείο αυτό συμβολίζεται με Μ ( x ). Καρτεσιανό Επίπεδο Πάνω σε ένα επίπεδο σχεδιάζουμε δύο κάθετους άξονες x x και y y με κοινή αρχή Ο και μοναδιαία διανύσματα τα i και j. Λέμε τότε ότι έχουμε ένα ορθοκανονικό σύστημα συντεταγμένων στο επίπεδο ή απλούστερα ένα σύστημα συντεταγμένων στο επίπεδο ή ακόμα ένα καρτεσιανό επίπεδο και το συμβολίζουμε με Οxy. Το σύστημα Οxy λέγεται ορθοκανονικό, γιατί είναι ορθογώνιο και κανονικό. Ορθογώνιο είναι, γιατί οι άξονες x x και y y είναι κάθετοι, και κανονικό, γιατί τα διανύσματα i και j είναι ισομήκη. Πάνω στο καρτεσιανό επίπεδο Οxy παίρνουμε ένα σημείο Μ. Από το Μ φέρνουμε την παράλληλη στον y y, που τέμνει τον x x στο Μ, και την παράλληλη στον x x, που τέμνει τον y y στο Μ. Αν x είναι η τετμημένη του Μ ως προς τον άξονα x x και y η τετμημένη του Μ ως προς τον άξονα y y, τότε ο x λέγεται τετμημένη του Μ και ο y τεταγμένη του Μ. Η τετμημένη και η τεταγμένη λέγονται συντεταγμένες του Μ. Έτσι σε κάθε σημείο Μ του επιπέδου αντιστοιχεί ένα ζεύγος συντεταγμένων. Αλλά και αντιστρόφως σε κάθε ζεύγος ( xy, ) πραγματικών αριθμών αντιστοιχεί μοναδικό σημείο του επιπέδου, το οποίο βρίσκεται ως εξής: Πάνω στον άξονα x x παίρνουμε το σημείο M ( x) και στον y y το σημείο M ( y ). Από τα Μ και Μ φέρνουμε παράλληλες στους άξονες y y και x x αντιστοίχως, που τέμνονται στο Μ. Το σημείο Μ είναι το ζητούμενο. Ένα σημείο Μ με τετμημένη x και τεταγμένη y συμβολίζεται και με M( x, y) ή απλά με ( x, y. )

32 3 Συντεταγμένες Διανύσματος Έστω Οxy ένα σύστημα συντεταγμένων στο επίπεδο και α ένα διάνυσμα του επιπέδου. Με αρχή το Ο σχεδιάζουμε το διάνυσμα OA = α. Αν A και A είναι οι προβολές του Α στους άξονες x x και y y αντιστοίχως, έχουμε: OA = OA + OA () Αν x, y είναι οι συντεταγμένες του A, τότε ισχύει OA = xι και OA = yj. Επομένως η ισότητα () γράφεται α = xi + yj Αποδείξαμε δηλαδή ότι το α είναι γραμμικός συνδυασμός των i και j. Στην παραπάνω κατασκευή οι αριθμοί x και y είναι μοναδικοί. Θα αποδείξουμε τώρα ότι και η έκφραση του α ως γραμμικού συνδυασμού των i και j είναι μοναδική. Πράγματι, έστω ότι ισχύει και α = xi + yj. Τότε θα έχουμε xi + yj = xi + yj ( x x ) i = ( y y) j Αν υποθέσουμε ότι x x, δηλαδή ότι x x 0, τότε θα ισχύει y y i = x x j Η σχέση αυτή, όμως, δηλώνει ότι i // j, που είναι άτοπο, αφού τα i και j δεν είναι συγγραμμικά. Επομένως x = x, που συνεπάγεται ότι και y = y. Ώστε: Κάθε διάνυσμα α του επιπέδου γράφεται κατά μοναδικό τρόπο στη μορφή α = xi + yj. Τα διανύσματα xi και yj λέγονται συνιστώσες του διανύσματος α κατά τη διεύθυνση των i και j αντιστοίχως, ενώ οι αριθμοί x, y λέγονται συντεταγμένες του α στο σύστημα Οxy. Πιο συγκεκριμένα, ο x λέγεται τετμημένη του α και ο

33 3 y λέγεται τεταγμένη του α. Από τον τρόπο που ορίστηκαν οι συντεταγμένες ενός διανύσματος προκύπτει ότι: Δύο διανύσματα είναι ίσα αν και μόνο αν οι αντίστοιχες συντεταγμένες τους είναι ίσες. Καθένα από τα ίσα διανύσματα με τετμημένη x και τεταγμένη y, θα το συμβολίζουμε με το διατεταγμένο ζεύγος ( x, y. ) Συντεταγμένες Γραμμικού Συνδυασμού Διανυσμάτων Αν γνωρίζουμε τις συντεταγμένες δύο διανυσμάτων α και β του καρτεσιανού επιπέδου, τότε μπορούμε να βρούμε τις συντεταγμένες του αθροίσματος α + β, του γινομένου λα, λ R και γενικά κάθε γραμμικού συνδυασμού των α και β. Πράγματι, αν α = ( x, y ) και β = ( x, y ), τότε έχουμε: α + β = ( xi + yj ) + ( xi + y j) = ( x+ x) i + ( y+ y) j λα = λ( xi + yj ) = ( λx ) i + ( λ y ) j Επομένως α + β = ( x+ x, y+ y ) και λα λ x, λ y ) ή ισοδύναμα ( x, y ) + ( x, y ) = ( x + x, y + y ) λ( x, y ) = ( λx, λ y ) Γενικότερα, για το γραμμικό συνδυασμό λα + µβ έχουμε: λα + µβ = ( λx, λ y ) + ( µ x, µ y ) = ( λ x + µ x, λ y + µ y ). Για παράδειγμα, αν α = (, ) και β = (,, ) τότε α + β = (, ) + (, ) = (, ), α = (, ) = (, ), α β = (, ) (, ) = (, ) + (, ) = (, 0 3 ), και α β = (, ) (, ) = (, ) + (, ) = (, 4)

34 33 Συντεταγμένες Μέσου Τμήματος Ας θεωρήσουμε δύο σημεία Α( x, y ) και Β ( x, y ) του καρτεσιανού επιπέδου και ας υποθέσουμε ότι ( xy, ) είναι οι συντεταγμένες του μέσου Μ του ΑΒ. Επειδή OM = ( OA + OB), και OM = ( xy, ), OA = ( x, y ), OB = ( x, y ) έχουμε ( xy, ) = [( x, y ) + ( x, y )] Επομένως ισχύει =, x+ x y+ y, x x = + x και y = y + y. Συντεταγμένες Διανύσματος με Γνωστά Άκρα Ας θεωρήσουμε δύο σημεία Α( x, y ) και Β ( x, y ) του καρτεσιανού επιπέδου και ας υποθέσουμε ότι ( xy, ) είναι οι συντεταγμένες του διανύσματος AB. Επειδή, AB = OB OA, AB = ( xy, ), OB = ( x, y ), και OA = ( x, y ) έχουμε: Επομένως:, ( xy, ) = ( x, y ) ( x, y ) = ( x x, y y ). Οι συντεταγμένες ( xy, ) του διανύσματος με άκρα τα σημεία Ax (, y ) και Β ( x, y ) δίνονται από τις σχέσεις x = x x και y = y y.

35 34 Δηλαδή τετμημένη του AB = τετμημένη του Β τετμημένη του Α τεταγμένη του AB = τεταγμένη του Β τεταγμένη του Α. Για παράδειγμα, το διάνυσμα AB με αρχή το Α(, ) και πέρας το Β (, 37 ) έχει συντεταγμένες x = 3 = και y = 7 = 5, δηλαδή είναι ίσο με το α = ( 5., ) Μέτρο Διανύσματος Έστω α = ( xy, ) ένα διάνυσμα του καρτεσιανού επιπέδου και Α το σημείο με διανυσματική ακτίνα OA = α. Αν A και A είναι οι προβολές του Α στους άξονες x x και y y αντιστοίχως, επειδή το σημείο Α έχει τετμημένη x και τεταγμένη y, θα ισχύει ( ΟΑ ) = x και ( ΟΑ ) = y. Έτσι θα έχουμε: Επομένως: = ( ΟΑ) = ( ΟΑ ) + ( ΑΑ) = ( ΟΑ ) + ( ΟΑ ) = x + y = x + y. α Αν α = ( xy,, ) τότε α = x + y () Για παράδειγμα, αν α = (, 5 ), τότε α = 5 + = 3. Ας θεωρήσουμε τώρα δύο σημεία Α( x, y ) και Β ( x, y ) του καρτεσιανού επιπέδου. Επειδή η απόσταση ( ΑΒ ) των σημείων Α και Β είναι ίση με το μέτρο του διανύσματος AB = ( x x, y y ), σύμφωνα με τον τύπο () θα ισχύει: ( ΑΒ ) = ( x x ) + ( y y ) ()

36 35 Επομένως: Η απόσταση των σημείων Α( x, y ) και Β ( x, y ) είναι ίση με ( ΑΒ ) = ( x x ) + ( y y ) Για παράδειγμα, η απόσταση των σημείων Α(, 7) και Β (, 5 3) είναι ίση με ( ΑΒ ) = ( 5 ) + ( 3+ 7) = = 5. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. Αν Α(, ) και Β (, 4 ) είναι οι δύο κορυφές του παραλληλόγραμμου ΑΒΓΔ και Κ (, 3) το κέντρο του, να βρεθούν οι συντεταγμένες των κορυφών Γ και Δ. ΛΥΣΗ Αν Γ ( x, y ) και ( x, y) είναι οι δύο άλλες κορυφές του παραλληλόγραμμου, επειδή το Κ είναι το μέσον των ΑΓ και ΒΔ, έχουμε: Επομένως, x + ( ) = y + = 3 και x = 6 και y = 7 x + =. y + 4 = 3 x y = 3. = 0 Άρα, οι συντεταγμένες των κορυφών Γ και Δ είναι ( 6, 7) και ( 3, 0) αντιστοίχως..* Να βρεθούν οι συντεταγμένες του κέντρου βάρους G του τριγώνου ΑΒΓ, αν είναι γνωστές οι συντεταγμένες των κορυφών του. ΛΥΣΗ Αν ( x, y ), ( x, y ), ( x3, y3 ) είναι οι συντεταγμένες των κορυφών Α, Β, Γ αντιστοίχως και ( xy, ) είναι οι συντεταγμένες του κέντρου βάρους του

37 36 OA + OB + OΓ ΑΒΓ, επειδή OG = (Εφαρμ..3), θα έχουμε: 3 ( x, y ) + ( x, y ) + ( x, y ) ( xy, ) = Άρα ( x+ x + x3, y+ y + y3) x+ x + x3 y+ y + y3 = =, x+ x+ x3 y+ y + y3 x =, y =. 3 3 Συνθήκη Παραλληλίας Διανυσμάτων Έστω α = ( x, y ) και β = ( x, y ) δύο διανύσματα του καρτεσιανού επιπέδου. Αν τα διανύσματα είναι παράλληλα και υποθέσουμε ότι β 0, τότε θα υπάρχει λ R, τέτοιος, ώστε α = λβ. Επομένως, θα έχουμε ( x, y) = λ ( x, y) ή ισοδύναμα: x = λ x και y = λ y, οπότε θα ισχύει xy yx = λxy λ yx = 0 ή ισοδύναμα x y x y Αν β = 0, τότε θα ισχύει x x y y x y = = = 0. Δείξαμε δηλαδή ότι αν τα διανύσματα α και β είναι παράλληλα, τότε Αντιστρόφως, αν x x y y x x y y = 0. = 0, τότε τα διανύσματα α και β θα είναι παράλληλα. Πράγματι, επειδή x y = 0, έχουμε xy = xy. x y Επομένως, x Αν x 0, τότε y x y =, οπότε, αν θέσουμε x = λ, θα έχουμε x x = λ x και y = λ y. Άρα, α = λβ και συνεπώς α // β.

38 37 Αν x = 0, τότε xy = 0, οπότε αν x = 0, τα διανύσματα α και β θα είναι παράλληλα προς τον άξονα των τεταγμένων, άρα και μεταξύ τους παράλληλα, ενώ, αν y = 0, τότε το β θα είναι το μηδενικό διάνυσμα και άρα, παράλληλο προς το α. Αποδείξαμε λοιπόν ότι Την ορίζουσα x x y y x y α // β = 0 () x y, που έχει ως η τη γραμμή τις συντεταγμένες του διανύσματος α και ως η γραμμή τις συντεταγμένες του διανύσματος β, τη λέμε ορίζουσα των διανυσμάτων α και β (με τη σειρά που δίνονται) και θα τη συμβολίζουμε με det( αβ, ). Έτσι, η παραπάνω ισοδυναμία διατυπώνεται ως εξής: Για παράδειγμα: Τα διανύσματα α // β det( αβ, ) =0 α = ( 3, ) και β = (, 3 3 ) είναι παράλληλα, αφού 3 det( αβ, ) = = 3+ 3= 0, ενώ 3 3 Τα διανύσματα α = ( 3, ) και β = (, ) δεν είναι παράλληλα, αφού 3 det( αβ, ) = = 4+ 3= 7 0. Συντελεστής Διεύθυνσης Διανύσματος Έστω α = ( xy, ) ένα μη μηδενικό διάνυσμα και A το σημείο του επιπέδου για το οποίο ισχύει OA = α. Τη γωνία ϕ, που διαγράφει ο ημιάξονας Οx αν στραφεί γύρω από το Ο κατά τη θετική φορά μέχρι να συμπέσει με την ημιευθεία ΟΑ, την ονομάζουμε γωνία που σχηματίζει το διάνυσμα α με τον άξονα x x. Είναι φανερό ότι 0 ϕ < π.

39 38 Για τη γωνία φ, όπως είναι γνωστό από την Τριγωνομετρία, αν το α δεν είναι παράλληλο προς τον άξονα y y, ισχύει εϕϕ = y x. Το πηλίκο y x της τεταγμένης προς την τετμημένη του διανύσματος α = ( xy,, ) με x 0, το λέμε συντελεστή διεύθυνσης του α και τον συμβολίζουμε με λ α ή απλώς με λ. Επομένως: Είναι φανερό ότι y λ = = εϕϕ x Αν y = 0, δηλαδή αν α // xx, τότε ο συντελεστής διεύθυνσης του διανύσματος α είναι ο λ = 0. Αν x = 0, δηλαδή αν α // yy, τότε δεν ορίζεται συντελεστής διεύθυνσης του διανύσματος α. Ας θεωρήσουμε τώρα δύο διανύσματα α = ( x, y ) και β = ( x, y ) με συντελεστές διεύθυνσης λ και λ αντιστοίχως. Τότε έχουμε τις ισοδυναμίες: x y y y α // β = 0 xy = xy = λ = λ. x y x x Επομένως, η συνθήκη παραλληλίας για δύο διανύσματα α και β με συντελεστές διεύθυνσης λ και λ διατυπώνεται ως εξής: α β λ λ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Να βρεθούν οι τιμές του µ R για τις οποίες τα σημεία Α( 0,, ) Β ( µ, 3 ) και Γ ( 5µ, 9) είναι συνευθειακά. ΛΥΣΗ Τα σημεία Α, Β, Γ είναι συνευθειακά, αν και μόνο αν τα διανύσματα AB = ( µ 3, ) και AΓ = ( 5µ, 9) είναι παράλληλα, δηλαδή, αν και μόνο αν det( AB, AΓ ) = 0.

40 39 Έχουμε λοιπόν µ 3 det( AB, A Γ ) = 0 = 0 5µ 9 9µ 9+ 5µ + 3= 0 3µ 5µ + = 0 µ = ή µ =. 3 ΑΣΚΗΣΕΙΣ Α ΟΜΑΔΑΣ. Ποια είναι η θέση στο καρτεσιανό επίπεδο των σημείων M( x, y) για τα οποία ισχύει: (i) x = (ii) x < (iii) y > (iv) x = y.. Να βρείτε τις αποστάσεις των παρακάτω σημείων από τους άξονες x x και yy : Α(, ), Β(, 34), Γ( 5, 6), ( α, β + ), M( x, y ). 3. Δίνεται το διάνυσμα α = ( λ 4, λ 3λ+ ), λ R. Για ποια τιμή του λ είναι: (i) α = 0 ; (ii) α 0 και α // xx; 4. Δίνονται τα διανύσματα α = ( λ 3λ+, λ 3λ ) και β = ( λ 5λ+ 6, 3λ + 7λ ). Να βρείτε το λ R, ώστε να είναι α = β. 5. Να βρείτε τον πραγματικό αριθμό x, ώστε τα διανύσματα β = ( 4, x ) να είναι ομόρροπα. α = ( x, ) και 6. Αν u = (, ) 34, ποιο διάνυσμα είναι συγγραμμικό με το u και έχει διπλάσιο μέτρο από το u ;

41 40 7. Στο διπλανό σύστημα συντεταγμένων είναι Ο A= i και ΟΒ = j. Να εκ- φράσετε ως συνάρτηση την i και j : α) Τα διανύσματα θέσεως των σημείων Γ, Δ, Ε, Ζ, Κ και Η. β) Τα διανύσματα Γ, ΚΑ, Η, Κ, ΗΘ, ΖΑ και ΚΖ. 8. Δίνονται τα σημεία Α(, 6 ) και Β ( 9, ). Να βρείτε (i) Το σημείο του άξονα x x που ισαπέχει από τα Α και Β (ii) Το σημείο του άξονα yy που ισαπέχει από τα Α και Β. Β ΟΜΑΔΑΣ 3 5. Αν τα σημεία Κ Λ 3 7 Μ 4 5,,,,,, Ν ( 3, ) και Ξ 3, είναι τα μέσα των πλευρών ΑΒ, ΒΓ, ΓΔ, ΔΕ και ΕΑ, αντιστοίχως, του πενταγώνου ΑΒΓΔΕ, να βρεθούν οι συντεταγμένες των κορυφών του πενταγώνου.. Σε ένα σύστημα συντεταγμένων οι τετμημένες δύο σημείων Α και Β είναι οι ρίζες της εξίσωσης x ( λ 4λ + 3) x 7 = 0. Να βρείτε την τιμή του λ R, ώστε το μέσον του τμήματος ΑΒ να έχει τετμημένη ίση με Δίνονται τα σημεία Μ( κ, λ), Μ ( κ, λ), Μ 3( κ3, λ 3) και Μ 4 ( κ 4, λ 4 ). Να αποδείξετε ότι, αν τα σημεία αυτά είναι τα μέσα των διαδοχικών πλευρών ενός τετραπλεύρου, τότε ισχύει κ+ κ3 = κ + κ4 και λ+ λ3 = λ + λ4. 4. Για οποιουσδήποτε πραγματικούς αριθμούς α, α, β, β, x, y να αποδείξετε ότι: ( x α ) + ( y β ) + ( x α ) + ( y β ) ( α α ) + ( β β ) 5. Δίνονται δύο μη συγγραμμικά διανύσματα α και β ενός επιπέδου. Να αποδείξετε ότι οποιοδήποτε διάνυσμα r του επιπέδου αυτού μπορεί να εκφραστεί ως γραμμικός συνδυασμός των α και β κατά μοναδικό τρόπο..

42 4.5 ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΩΝ Γνωρίζουμε ότι το έργο που παράγεται από μια δύναμη F όταν μετατοπίζει το σημείο εφαρμογής της από το Ο στο Α είναι ίσο με το γινόμενο F ( ΟΑ) συνϕ. Το γινόμενο αυτό συμβολίζεται με F OA και λέγεται εσωτερικό γινόμενο της δύναμης F με το διάνυσμα OA. Γενικότερα, έχουμε τον ακόλουθο ορισμό: ΟΡΙΣΜΟΣ Ονομάζουμε εσωτερικό γινόμενο δύο μη μηδενικών διανυσμάτων α και β και το συμβολίζουμε με α β τον πραγματικό αριθμό α β = α β συν ϕ, όπου φ η γωνία των διανυσμάτων α και β. Αν α = 0 ή β = 0, τότε ορίζουμε α β =0 Για παράδειγμα, το εσωτερικό γινόμενο δύο διανυσμάτων α και β με α = 3, β = 8 και ϕ = π είναι 3 π α β = 38 συν = 38 =. 3 Άμεσες συνέπειες του παραπάνω ορισμού είναι οι εξής: Αν α β, τότε Αν α β, τότε Αν α β, τότε α β = β α (Αντιμεταθετική ιδιότητα) α β =0 και αντιστρόφως. α β = α β και αντιστρόφως. α β = α β και αντιστρόφως. Το εσωτερικό γινόμενο α α συμβολίζεται με α και λέγεται τετράγωνο του α. Έχουμε: α α α = συν 0 = α. Επομένως α = α.

43 4 Ειδικότερα, για τα μοναδιαία διανύσματα i και j του καρτεσιανού επίπεδου ισχύουν: i j =j i= 0 και i = j = Αναλυτική Έκφραση Εσωτερικού Γινομένου Θα δούμε τώρα πώς μπορούμε να εκφράσουμε το εσωτερικό γινόμενο δύο διανυσμάτων α = ( x, y ) και β = ( x, y ) συναρτήσει των συντεταγμένων τους. Με αρχή το Ο παίρνουμε τα διανύσματα OA = α και OB = β. Από το νόμο των συνημιτόνων στο τρίγωνο ΟΑΒ έχουμε την ισότητα ( ΑΒ ) = ( ΟΑ) + ( ΟΒ ) ( ΟΑ)( ΟΒ ) συν ΑΟΒ, ˆ η οποία ισχύει και στην περίπτωση που τα σημεία Ο, Α, Β είναι συνευθειακά. Όμως είναι ΑΒ ( ) = ( x x ) + ( y y ), ( ) Επομένως, έχουμε διαδοχικά: ΟΑ = x + y και ( ) ΟΒ ( x x ) + ( y y ) = x + y + x + y ( ΟΑ)( ΟΒ )συναοβ ˆ = x + y. x + x x x + y + y y y = x + y + x + y ( ΟΑ)( ΟΒ )συναοβ ˆ και επειδή ( ΟΑ)( ΟΒ ) ΑΟΒ ˆ συν = α β, έχουμε τελικά: α β = xx + yy Δηλαδή: Το εσωτερικό γινόμενο δύο διανυσμάτων είναι ίσο με το άθροισμα των γινομένων των ομώνυμων συντεταγμένων τους. Για παράδειγμα, το εσωτερικό γινόμενο των α = ( 34, ) και β = (, ) είναι: α β = ( 3) + 4( ) = 0. Με τη βοήθεια της αναλυτικής έκφρασης του εσωτερικού γινομένου θα αποδείξουμε ότι ισχύουν οι επόμενες ιδιότητες:

44 ( λα ) β = α ( λβ) = λα ( β ) α ( β + γ) = α β + α γ (Επιμεριστική Ιδιότητα) α β λλ =, όπου λ = λ α και λ = λ β, εφόσον αβ, // yy Πράγματι, αν α = ( x, y ), β = ( x, y ) και γ = ( x3, y3 ), τότε έχουμε: ( λα ) β = ( λx, λy )( x, y ) = ( λx ) x + ( λy ) y = λ( xx + yy) = λ( α β ) και α ( λβ) = ( x, y)( λx, λy) = x( λx) + y( λy) = λ( xx + yy ) = λ( α β ). Άρα, ( λα) β = α ( λβ) = λα ( β ) α ( β + γ ) = ( x, y )( x + x, y + y ) = x ( x + x ) + y ( y + y ) = ( xx + xx 3) + ( yy + yy 3) = ( xx + yy ) + ( xx 3+ yy 3) = α β + α γ. y y α β α β = 0 xx + yy = 0 yy = xx = λλ = x x 43 Συνημίτονο Γωνίας δύο Διανυσμάτων Αν α = ( x, y ) και β = ( x, y ) είναι δύο μη μηδενικά διανύσματα του επιπέδου που σχηματίζουν γωνία θ, τότε α β = α β συνθ και επομένως, α β συνθ =. α β Είναι όμως α β = xx + yy, α = x + y Επομένως, συνθ = xx +y y x + y x +y και β = x + Για παράδειγμα, αν θ είναι η γωνία των διανυσμάτων α = (, ) και β = (,) 3, τότε: συνθ = = 5 = = 5 0 y. π, οπότε θ =. 4

45 44 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. Αν α και β είναι δύο διανύσματα του επιπέδου, να αποδειχτεί ότι: (i) α β α β (ii) ( α β ) αβ Πότε ισχύουν οι ισότητες; ΑΠΟΔΕΙΞΗ (i) Αν θ είναι η γωνία των διανυσμάτων α και β, τότε έχουμε: α β = α β συνθ = α β συν θ α β. Η ισότητα ισχύει μόνο, αν συνθ =±, δηλαδή, μόνο αν α // β. (ii) Επίσης, έχουμε ( α β ) = α β ( α β ) = α β = α β Η ισότητα ισχύει, όπως και προηγουμένως, μόνο όταν α // β.. α 3, β = και σχηματίζουν γωνία ϕ = π. Να βρεθεί η γωνία των διανυσμάτων x= α+ β 6 και y=α β.. Έστω δύο διανύσματα α και β που έχουν μέτρα = ΛΥΣΗ Αν θ είναι η γωνία των x και y x y, τότε συνθ =. Αρκεί, επομένως, να υπολογίσουμε το x y και τα μέτρα των x, y. x y Έχουμε λοιπόν x y = ( α + β)( α β) = α β = α β = 3 =. x x ( ) = = α + β = α + β +αβ = α + β + α β συνϕ 3 = = 7. y y ( ) = = α β = α + β αβ = α + β α β συνϕ 3 = 3+ 3 =. 7 Άρα, συνθ = =, οπότε θ 4 7 7

46 45 3. Να αποδειχτεί ότι συν( α β) = συνασυνβ + ηµ αηµ β, όπου 0 β < α π. ΑΠΟΔΕΙΞΗ Αν στον τριγωνομετρικό κύκλο τα διανύσματα OA και OB σχηματίζουν με τον άξονα x x γωνίες α και β αντιστοίχως, τότε θα είναι OA = ( συνα, ηµ α ) και OB = ( συνβ, ηµ β ). Επομένως, θα έχουμε: OA OB = OA OB συν( α β) = συν( α β) = συν( α β) και OA OB = ( συνα, ηµ α)( συνβ, ηµ β) = συνα συνβ + ηµ α ηµ β. Άρα, συν( α β) = συνα συνβ + ηµ α ηµ β Προβολή Διανύσματος σε Διάνυσμα Έστω α, v δύο διανύσματα του επιπέδου με α 0. Με αρχή ένα σημείο Ο παίρνουμε τα διανύσματα OA = α και OM =ν. Από το Μ φέρνουμε κάθετο στη διεύθυνση του OA και έστω Μ το ίχνος της καθέτου. Το διάνυσμα OM λέγεται προβολή του ν στο α και συμβολίζεται με προβα ν. Δηλαδή, OM =προβ α ν. Αποδεικνύεται ότι η προβολή του ν πάνω στο α είναι ανεξάρτητη από την επιλογή του σημείου Ο. Για το εσωτερικό γινόμενο των α και ν έχουμε: α v = α ( OM+ MM) = α OM+ α MM = α OM = α προβ α ν Επομένως: αν = α προβ α ν

47 46 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. Να βρεθεί η προβολή του διανύσματος ν πάνω στο διάνυσμα α, αν α =, v = 3 και η γωνία των διανυσμάτων α και ν είναι ίση με ϕ = π. 6 ΛΥΣΗ Έστω v =προβ α ν. Τότε θα ισχύει v = λα. Επειδή α v = α προ β α v, έχουμε: α v = α v α v = α λα α v = λ α = α v συνϕ λ α Άρα, v = 3α. 3 3 = λ λ = 3. Δίνονται τα διανύσματα α = (3,) και ν = (,). Να αναλυθεί το ν σε δύο κάθετες συνιστώσες, από τις οποίες η μία να είναι παράλληλη στο α. ΛΥΣΗ Έστω ε η ευθεία η κάθετη στη διεύθυνση του α. Από το πέρας Μ του ν φέρνουμε τις κάθετες ΜΜ και ΜΜ στη διεύθυνση του α και στην ε αντιστοίχως και έστω ΟΜ =ν και ΟΜ =ν. Έχουμε ν = ν+ ν. () Το διάνυσμα ν είναι η προβολή του ν στο α και επειδή ν α //, υπάρχει λ R, τέτοιο ώστε προβα ν αν = α προ β α ν και επομένως έχουμε διαδοχικά: (,)(, 3 ) = (,)( 3 3λλ, ) 3 + = 33 λ+ λ 5= 0λ λ =. = λα = ( 3 λλ, ). Όμως Συνεπώς, ν = α = 3 3 (,) =, και 3 3 v = v v = = (, ),,.

48 47 ΑΣΚΗΣΕΙΣ Α ΟΜΑΔΑΣ. Αν α = ( 3, ) και β = ( 5,, ) τότε (i) Να βρείτε τα εσωτερικά γινόμενα α β, ( α) ( 3β) και ( α β ) ( 3α + β ) (ii) Να βρείτε τη σχέση που συνδέει τους κλ, R, ώστε το εσωτερικό γινόμενο των διανυσμάτων u = ( κλ, ) και β να είναι ίσο με μηδέν. Ποια η σχέση όλων των διανυσμάτων u στην περίπτωση αυτή;. Αν u = (, ), v = ( 4, ) και w = (,) 60, να υπολογίσετε τις παραστάσεις: u ( 7 v + w), u ( v w), ( u v) w και ( u v) w. 3. Αν α = (, 0 ) και β = (,), να βρείτε τον λ R, ώστε: (i) Τα διανύσματα α και α + λβ να είναι κάθετα (ii) Τα διανύσματα β και α + λβ να είναι κάθετα. 4. Να βρείτε τα διανύσματα που είναι κάθετα στο u = (, 3 ) και έχουν μέτρο ίσο με. π 5. Αν α =, β = 3 και ( αβ, ) =, να υπολογίσετε τον κ R, ώστε τα διανύσματα 3 u = 3α β και v = κα + β να είναι κάθετα. 6. Αν α = ( κ, ) και β = ( 43,, ) να βρείτε τον κ R ώστε να ισχύει: (i) π α β =0 (ii) ( αβ, ) = (iii) α // β Αν π α = β = και ( αβ, ) =, να υπολογίσετε τη γωνία των διανυσμάτων 3 u = α + 4β και v = α β. 8. Αν τα διανύσματα α. και β είναι μη μηδενικά, να αποδείξετε ότι: α α ( α β) συν ( α, β )=. β 9. Να αποδείξετε ότι τα διανύσματα u = α β+ β α και v = α β β α είναι κάθετα.

49 48 0. Να αποδείξετε ότι για δύο μη μηδενικά διανύσματα α και β, το διάνυσμα v = βα ( α β) β είναι κάθετο στο β.. Δίνονται τα σημεία Α(, 3 ), Β(, 6 4), Γ (, 5) και Δ(,). Να υπολογίσετε (i) Το εσωτερικό γινόμενο ΑΒ Γ (ii) Τι συμπεραίνετε για τα διανύσματα ΑΒ και Γ ;. Δίνονται τα διανύσματα α = (, 4 ) και β = ( 85., ) Να αναλύσετε το β σε δύο κάθετες συνιστώσες, από τις οποίες η μία να είναι παράλληλη προς το α. 3. Να υπολογίσετε τα μήκη των διαγωνίων ενός παραλληλογράμμου που κατασκευάζεται με τα διανύσματα 5 α + β και α 3 β, αν α =, β = 3 και (, αβ) = Για τα διανύσματα του διπλανού σχήματος να υπολογίσετε την παράσταση ΑΒ ΑΓ + ΑΒ Γ. 5. Να εξετάσετε πότε ισχύει: (i) α + β = α + β (ii) α β = α + β Ε Β ΟΜΑΔΑΣ. Τα διανύσματα α και β είναι μη μηδενικά και μη συγγραμμικά. Να αποδείξετε ότι για όλους τους πραγματικούς αριθμούς λ και μ ισχύει: λα + λµ ( α β ) + µβ 0. Πότε ισχύει το ''= '';. Να αποδείξετε ότι: (i) u+ v + u v = u + v (ii) u v = u + v u v Δίνονται τα μη μηδενικά και μη συγγραμμικά διανύσματα α και β. Να αποδείξετε ότι:

50 (i) Ο φορέας του διανύσματος u = β α+ α β διχοτομεί τη γωνία των διανυσμάτων α και β. (ii) Ο φορέας του διανύσματος v = β α α β διχοτομεί την παραπληρωματική γωνία των διανυσμάτων α και β. 4. Αν α =, β =, γ = 3 και α + β + γ = 0, να υπολογίσετε τα: (i) α β, β γ, γ α (ii) συν( αβ, ), συν( βγ, ), συν( γ, α), και να αποδείξετε ότι α = β και γ = 3 β. 5. Αν τα διανύσματα α = ( κ, λ) και β = ( µ, ν ) είναι κάθετα και έχουν μέτρα ίσα με τη μονάδα, να δείξετε ότι ( κν λµ ) =. αγ + βδ 6. Να αποδείξετε ότι. α + β γ + δ 7. Σε ημικύκλιο με διάμετρο ΑΒ και κέντρου Ο παίρνουμε σημείο Μ. (i) Να εκφράσετε τα διανύσματα ΜΑ και MB ως συνάρτηση των α και β. (ii) Να βρείτε το γινόμενο ΜΑ MB. Τι συμπεραίνετε για τη γωνία των διανυσμάτων ΜΑ και MB ; Ποια πρόταση της Ευκλείδειας Γεωμετρίας έχει αποδειχτεί; 8. Σε τρίγωνο ΑΒΓ τα δύο ύψη του ΒΕ και ΓΖ τέμνονται στο Η. Έστω ΗΑ = α, ΗΒ = β και ΗΓ = γ. (i) Να εκφράσετε τα διανύσματα ΑΒ, ΑΓ και ΒΓ ως συνάρτηση των α, β και γ. (ii) Να αποδείξετε ότι γ α = γ β και γ β = α β. (iii) Από το προηγούμενο ερώτημα προκύπτει ότι γ α = β α. Με τη βοήθεια της ισότητας αυτής να δείξετε ότι AH BΓ. Ποια πρόταση της Ευκλείδειας Γεωμετρίας έχει αποδειχτεί; 49

51 50 9. Δίνεται τρίγωνο ΑΒΓ και εξωτερικώς αυτού κατασκευάζουμε τα τετράγωνα ΑΒΕΖ και ΑΓΗΘ. Να εκφράσετε τα διανύσματα BΘ και ZΓ ως συνάρτηση των β, β, γ, γ και να υπολογίσετε το εσωτερικό γινόμενο BΘ ZΓ. Τι συμπεραίνετε για τα τμήματα ΒΘ και ΓΖ; 0. Στο διπλανό σχήμα το ΑΒΓΔ είναι παραλληλόγραμμο και τα B, οι προβολές του Γ στις ΑΒ και ΑΔ αντιστοίχως. Να αποδείξετε ότι AB AB + A A = AΓ. Δίνεται κύκλος ( OR, ) και σημείο Μ του επιπέδου του. Αν μεταβλητή ευθεία που διέρχεται από το Μ τέμνει τον κύκλο στα Α και Β, να αποδείξετε ότι το γινόμενο MA MB είναι σταθερό. (Το γινόμενο αυτό λέγεται δύναμη του σημείου Μ ως προς τον κύκλο Ο). ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Αν υπάρχουν πραγματικοί αριθμοί κ, λ, μ με κ + λ + µ 0, τέτοιοι, ώστε κ + λ + µ = 0 και, κoa + λ OB + µ OΓ = 0 να αποδείξετε ότι τα σημεία Α, Β και Γ είναι συνευθειακά και αντιστρόφως.. Αν για το σημείο Μ του επιπέδου ενός τριγώνου ΑΒΓ ισχύουν οι σχέσεις AM = λ AB + µ AΓ και BM = λ AΓ + µ BA, να αποδείξετε ότι το Μ είναι το μέσον της πλευράς ΒΓ. 3. Έστω Ο και Α δύο σταθερά σημεία του επιπέδου με OA = 3. Ποια γραμμή γράφουν τα σημεία Μ του επιπέδου για τα οποία είναι OM ( OM OA) = 7;

52 5 4. Δίνονται δύο μη μηδενικά διανύσματα α και β. Αν υπάρχει λ R, τέτοιος, ώστε α + λβ =, να αποδείξετε ότι το εμβαδόν του παραλληλόγραμμου ΟΑΓΒ με OA = α και OB = β είναι μικρότερο ή ίσο του β. 5. Έστω Ο το περίκεντρο τριγώνου ΑΒΓ (δηλαδή το σημείο για το οποίο ισχύει ΟΑ = ΟΒ = ΟΓ ), και έστω, α, β και γ τα διανύσματα θέσεως των κορυφών Α, Β και Γ αντιστοίχως με σημείο αναφοράς το Ο. (i) Να δείξετε ότι το σημείο Η με διάνυσμα θέσεως OH = α + β + γ είναι το ορθόκεντρο του τριγώνου ΑΒΓ. (ii) Να βρείτε το διάνυσμα θέσεως του βαρύκεντρου του τριγώνου ΑΒΓ με σημείο αναφοράς το Ο. (iii) Να αποδείξετε ότι το περίκεντρο Ο, το βαρύκεντρο G και το ορθόκεντρο Η ενός τριγώνου ΑΒΓ είναι συνευθειακά σημεία και ότι G διαιρεί το τμήμα ΟΗ σε λόγο. 6. Δίνεται παραλληλόγραμμο ΑΒΓΔ και κύκλος κέντρου Ο που διέρχεται από την κορυφή Α και τέμνει τις ευθείες ΑΒ, ΑΓ και ΑΔ στα Β, Γ και αντιστοίχως. Να αποδείξετε ότι AB AB + A A = AΓ AΓ. 7. Έστω ένα τρίγωνο ΑΒΓ, G το κέντρο βάρους του και Δ, Ε τα σημεία που ορίζονται από τις ισότητες Β = A Γ και Γ E = AB. 3 3 Αν Ι είναι το μέσο του ΔΕ, να αποδείξετε ότι το G είναι το μέσο του ΑΙ. 8. Στο διπλανό σχήμα τα ΟΑΕΔ, ΟΒΖΓ και ΑΓΗΘ είναι τετράγωνα και τα Κ, Λ, Μ είναι τα κέντρα τους. Αφού βρείτε τις συντεταγμένες των Κ, Λ και Μ, να αποδείξετε ότι AΛ = KM και AΛ KM Ζ Γ Δ Β Λ Ο Μ Κ Ε Α Η Θ

53 5 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ. Δίνεται ότι το τετράπλευρο ΑΒΓΔ είναι ρόμβος. Καθεμία από τις παρακάτω ισότητες είναι σωστή ή λάθος. Αν είναι σωστή, κυκλώστε το γράμμα Σ, αν είναι λάθος κυκλώστε το Λ. (i) ΑΒ = Γ Σ Λ (ii) ΑΒ = Β Σ Λ (iii) ΑΒ = Γ Σ Λ (iv) ΑΒ = Γ Σ Λ (v) ΑΒ = Α Σ Λ (vi) ΑΒ = ΒΓ Σ Λ. Αν Α, Β, Γ και Δ είναι τέσσερα σημεία, να συμπληρώσετε τις ισότητες: (i) ΑΒ + ΒΓ =... (vi) ΑΓ + Γ Β =... (ii) ΑΒ B =... (vii) ΓΒ + Β Α =... (iii) ΑΒ + ΒΓ + Γ =... (viii) Α + Β + ΒΑ =... (iv) Β Γ =... (ix) ΑΒ + Β Γ ΑΓ =... (v) ΑΒ Β + Γ = Αν O είναι το σημείο τομής των διαγωνίων του παραλληλόγραμμου ΑΒΓΔ, να συμπληρώσετε τις ισότητες: (i) ΑΒ + Β =... (iv) ΑΓ ΒΓ ΑΒ =... (ii) ΑΓ + Β =... (v) ΑΒ + Α + ΒΓ + Γ =... (iii) ΑΓ + ΑΟ ΓΟ = Για τα διανύσματα του διπλανού σχήματος να βάλετε σε κύκλο τη σωστή απάντηση. i) ΑΜ + ΜΒ > ΑΝ + ΝΒ ii) ΑΜ + ΜΒ = ΑΝ + ΝΒ iii) ΑΜ + ΜΒ < ΑΝ + ΝΒ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚ ΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Αδαμόπουλος Λεωνίδας Βισκαδουράκης Βασίλειος Γαβαλάς Δημήτριος Πολύζος Γεώργιος Σβέρκος Ανδρέας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ 1 ΜΑΘΗΜΑ 1 ο +2 ο ΕΝΝΟΙΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ Διάνυσμα ορίζεται ένα προσανατολισμένο ευθύγραμμο τμήμα, δηλαδή ένα ευθύγραμμο τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚ ΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Αδαμόπουλος Λεωνίδας Βισκαδουράκης Βασίλειος Γαβαλάς Δημήτριος Πολύζος Γεώργιος Σβέρκος Ανδρέας

Διαβάστε περισσότερα

1.4 ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

1.4 ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 34 4 ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Άξονας Πάνω σε μια ευθεία επιλέγουμε δύο σημεία Ο και Ι, έτσι ώστε το διάνυσμα OI να έχει μέτρο και να βρίσκεται στην ημιευθεία O Λέμε τότε ότι έχουμε έναν άξονα με αρχή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚ ΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Αδαμόπουλος Λεωνίδας Βισκαδουράκης Βασίλειος Γαβαλάς Δημήτριος Πολύζος Γεώργιος Σβέρκος Ανδρέας

Διαβάστε περισσότερα

1 ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ. Εισαγωγή

1 ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ. Εισαγωγή 1 ΙΝΥΣΜΤ Εισαγωγή Το διάνυσμα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έννοιας που αναπτύχθηκε μέσα από τη στενή αλληλεπίδραση Μαθηματικών και Φυσικής. κανόνας του παραλληλόγραμμου, σύμφωνα με τον οποίο το

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά προσανατολισμού Β Λυκείου

Μαθηματικά προσανατολισμού Β Λυκείου Μαθηματικά προσανατολισμού Β Λυκείου Συντεταγμένες Διανύσματος wwwaskisopolisgr wwwaskisopolisgr Συντεταγμένες στο επίπεδο Άξονας Πάνω σε μια ευθεία επιλέγουμε δύο σημεία Ο και Ι, έτσι το διάνυσμα i OI

Διαβάστε περισσότερα

AB. Αν το διάνυσμα AB έχει μέτρο 1, τότε λέγεται

AB. Αν το διάνυσμα AB έχει μέτρο 1, τότε λέγεται ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ Στη Γεωμετρία το διάνυσμα ορίζεται ως ένα προσανατολισμένο ευθύγραμμο τμήμα, δηλαδή ως ένα ευθύγραμμο τμήμα του οποίου τα άκρα θεωρούνται διατεταγμένα Αν η αρχή και το πέρας ενός διανύσματος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ. Τι ονοµάζουµε διάνυσµα; αλφάβητου επιγραµµισµένα µε βέλος. για παράδειγµα, Τι ονοµάζουµε µέτρο διανύσµατος;

ΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ. Τι ονοµάζουµε διάνυσµα; αλφάβητου επιγραµµισµένα µε βέλος. για παράδειγµα, Τι ονοµάζουµε µέτρο διανύσµατος; ΙΝΥΣΜΤ ΘΕΩΡΙ ΘΕΜΤ ΘΕΩΡΙΣ Τι ονοµάζουµε διάνυσµα; AB A (αρχή) B (πέρας) Στη Γεωµετρία το διάνυσµα ορίζεται ως ένα προσανατολισµένο ευθύγραµµο τµήµα, δηλαδή ως ένα ευθύγραµµο τµήµα του οποίου τα άκρα θεωρούνται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2: Διανυσματικός λογισμός συστήματα αναφοράς

Κεφάλαιο 2: Διανυσματικός λογισμός συστήματα αναφοράς Κεφάλαιο 2: Διανυσματικός λογισμός συστήματα αναφοράς 2.1 Η έννοια του διανύσματος Ο τρόπος που παριστάνομε τα διανυσματικά μεγέθη είναι με τη μαθηματική έννοια του διανύσματος. Διάνυσμα δεν είναι τίποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο : ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Διάνυσμα Θέσης ενός σημείου Αν θεωρήσουμε ένα οποιοδήποτε σημείο Ο του επιπέδου ως σημείο αναφοράς (ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί μαθητές, Κάθε κεφάλαιο περιέχει :

Αγαπητοί μαθητές, Κάθε κεφάλαιο περιέχει : Αγαπητοί μαθητές, αυτό το βιβλίο αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα για τα Μαθηματικά Θετικού Προσανατολισμού της Β Λυκείου, που είναι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα, καθώς περιέχει χρήσιμες γνώσεις για

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Διανύσματα-Ευθεία-Κύκλος Αναλυτική Θεωρία 500 Ασκήσεις Επιμέλεια : ΝΙΚΟΣ Κ. ΡΑΠΤΗΣ ΝΙΚΟΣ Κ. ΡΑΠΤΗΣ Σελίδα 2 1. Η Έννοια του Διανύσματος Ορισμός Διανύσματος Το διάνυσμα ορίζεται ως

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου Στάμου Γιάννης

Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου Στάμου Γιάννης Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου Στάμου Γιάννης Αναλυτική θεωρία Λυμένα παραδείγματα Ερωτήσεις κατανόησης Ασκήσεις Επαναληπτικά διαγωνίσματα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαιο ο : Διανύσματα Ενότητα I: Η έννοια

Διαβάστε περισσότερα

1.2 Συντεταγμένες στο Επίπεδο

1.2 Συντεταγμένες στο Επίπεδο 1 Συντεταγμένες στο Επίπεδο Τι εννοούμε με την έννοια άξονας; ΑΠΑΝΤΗΣΗ Πάνω σε μια ευθεία επιλέγουμε δύο σημεία και Ι έτσι ώστε το διάνυσμα OI να έχει μέτρο 1 και να βρίσκεται στην ημιευθεία O Λέμε τότε

Διαβάστε περισσότερα

1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ενότητα 1.

1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ενότητα 1. 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ενότητα 1. Διανύσματα Ισότητα διανυσμάτων Πρόσθεση διανυσμάτων Ερωτήσεις 1. Τ ι ονομάζουμε διάνυσμα;. Τι λέμε μέτρο ενός διανύσματος ;. Τι λέμε μηδενικό διάνυσμα; 4. Τι λέμε φορέα διανύσματος;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ( α μέρος )

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ( α μέρος ) ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ( α μέρος ) Ερωτήσεις Θεωρίας Να βρείτε στην αντίστοιχη σελίδα του σχολικού σας βιβλίου το ζητούμενο της κάθε ερώτησης που δίνεται παρακάτω και να το γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΣΑΝΑΤΛΙΣΜΥ Β ΛΥΚΕΙΥ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΥ Να δώσετε τους ορισμούς: διάνυσμα, μηδενικό διάνυσμα, μέτρο διανύσματος, μοναδιαίο διάνυσμα Διάνυσμα AB ονομάζεται ένα ευθύγραμμο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 1. Εξωτερικά του παραλληλογράμμου ΑΒΓΔ κατασκευάζουμε τα τετράγωνα ΑΒΕΖ και ΔΓΘΗ. Να αποδείξετε ότι : α. ZH E, H

Εισαγωγή 1. Εξωτερικά του παραλληλογράμμου ΑΒΓΔ κατασκευάζουμε τα τετράγωνα ΑΒΕΖ και ΔΓΘΗ. Να αποδείξετε ότι : α. ZH E, H Εισαγωγή 1. Εξωτερικά του παραλληλογράμμου ΑΒΓΔ κατασκευάζουμε τα τετράγωνα ΑΒΕΖ και ΔΓΘΗ. Να αποδείξετε ότι : α. ZH E, H, Z,. Τα τμήματα ΑΓ και ΗΕ έχουν κοινό μέσο γ. Το κέντρο του παραλληλογράμμου είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ 2 ο ΓΕΛ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΛΑΤΖΙΑΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΟ Διάνυσμα λέγεται ένα προσανατολισμένο ευθύγραμμο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Να σηµειώσετε το σωστό (Σ) ή το λάθος (Λ) στους παρακάτω ισχυρισµούς:. Αν ΑΒ + ΒΓ = ΑΓ, τότε τα σηµεία Α, Β, Γ είναι συνευθειακά.. Αν α = β, τότε

Διαβάστε περισσότερα

= π 3 και a = 2, β =2 2. a, β

= π 3 και a = 2, β =2 2. a, β 1 of 68 Δίνονται τα διανύσματα a και β με a, β = π 3 και a =, β =. α) Να βρείτε το εσωτερικό γινόμενο a β. (Μονάδες 8) β) Αν τα διανύσματα a + β και κ a + β είναι κάθετα να βρείτε την τιμή του κ. γ) Να

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ. Επιμέλεια Αυγερινός Βασίλης

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ. Επιμέλεια Αυγερινός Βασίλης ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Επιμέλεια Αυγερινός Βασίλης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ο ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΕΛΙΔΕΣ 3-36 ΜΕΡΟΣ ο ΕΥΘΕΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Β Λυκείου- Μαθηματικά Κατεύθυνσης. Μέρος Α Θεωρία. (Ορισμοί, θεωρήματα, αποδείξεις, παρατηρήσεις)

Β Λυκείου- Μαθηματικά Κατεύθυνσης. Μέρος Α Θεωρία. (Ορισμοί, θεωρήματα, αποδείξεις, παρατηρήσεις) 1 Μέρος Α Θεωρία (Ορισμοί, θεωρήματα, αποδείξεις, παρατηρήσεις) Η έννοια του διανύσματος Ορισμός του Διανύσματος Διάνυσμα ονομάζεται ένα προσανατολισμένο ευθύγραμμο τμήμα, δηλαδή ένα ευθύγραμμο τμήμα του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ B ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ B ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ B ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ Επιμέλεια: Άλκης Τζελέπης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΕΝΝΟΙΑ - ΠΡΑΞΕΙΣ. Αν τα διανύσματα,, σχηματίζουν τρίγωνο, να αποδείξετε ότι το ίδιο συμβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

117 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Μανώλη Ψαρρά. Μαθηματικού

117 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Μανώλη Ψαρρά. Μαθηματικού 117 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Μανώλη Ψαρρά Μαθηματικού Περιεχόμενα 1. Διανύσματα (47) ελ. - 9. Ευθεία (18) ελ. 10-1 3. Κύκλος (13).ελ. 13-15 4. Παραβολή (14) ελ. 16-18 5. Έλλειψη (18)..

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 1. Α. Έστω x, y και x, y δύο διανύσματα του καρτεσιανού επιπέδου Οxy. i. Να εκφράσετε (χωρίς απόδειξη) το εσωτερικό γινόμενο των διανυσμάτων και συναρτήσει των συντεταγμένων τους.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ. Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Γενικού Ημερησίου Λυκείου. 4 ο ΘΕΜΑ. Εκφωνήσεις Λύσεις των θεμάτων. Έκδοση 1 η (19/11/2014)

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ. Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Γενικού Ημερησίου Λυκείου. 4 ο ΘΕΜΑ. Εκφωνήσεις Λύσεις των θεμάτων. Έκδοση 1 η (19/11/2014) ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Γενικού Ημερησίου Λυκείου 4 ο ΘΕΜΑ Εκφωνήσεις Λύσεις των θεμάτων Έκδοση η (9//4) Θέματα 4 ης Ομάδας Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου GI_V_MATHP_4_866 [παράγραφος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Διάνυσμα ορίζεται ένα ευθύγραμμο τμήμα στο οποίο έχει ορισθεί ποια είναι η αρχή, ή σημείο εφαρμογής του

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑ ΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΛΛΑ ΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΛΛΑ ΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1 Θέµα: Τα διανύσµατα ❶ ❷ ❸ ❹ ❺ Η έννοια του διανύσµατος Πρόσθεση και αφαίρεση διανυσµάτων Πολλαπλασιασµός αριθµού µε διάνυσµα Συντεταγµένες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΝΥΣΜΑ. ΘΕΜΑ 2ο

ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΝΥΣΜΑ. ΘΕΜΑ 2ο Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΝΥΣΜΑ ΘΕΜΑ ο ΘΕΜΑ 8603 Δίνεται τρίγωνο και σημεία και του επιπέδου τέτοια, ώστε 5 και 5. α) Να γράψετε το διάνυσμα ως γραμμικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β Τάξη Γενικού Λυκείου Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΑΝΕΚ ΟΣΗΣ Η επανέκδοση του παρόντος βιβλίου πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ 80 ΝΙΚΑΙΑ ΝΕΑΠΟΛΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 0965897 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΡΟΥΤΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΟΥΡΝΟΥΤΣΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ Η έννοια του μιγαδικού

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες 5,5 γ) Αν τα διανύσματα a, είναι μη μηδενικά και θ είναι η γωνία των a. λ 0. Για ποια από τις παρακάτω τιμές του λ τα διανύσματα a.

Μονάδες 5,5 γ) Αν τα διανύσματα a, είναι μη μηδενικά και θ είναι η γωνία των a. λ 0. Για ποια από τις παρακάτω τιμές του λ τα διανύσματα a. ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΘΕΜΑ 1 ο (Πανελλήνιες θετικής κατεύθυνσης Β Λυκείου 1999) Α. Έστω a ( x1,) y1 και ( x,) y δύο διανύσματα του καρτεσιανού επιπέδου Οxy. α) Να εκφράσετε (χωρίς απόδειξη) το

Διαβάστε περισσότερα

1 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. α. Τι ονομάζουμε εσωτερικό γινόμενο δύο διανυσμάτων, β

1 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. α. Τι ονομάζουμε εσωτερικό γινόμενο δύο διανυσμάτων, β O A M B ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Ο ΘΕΜΑ ον : α α. Τι ονομάζουμε εσωτερικό γινόμενο δύο διανυσμάτων, β. Μονάδες 5 β. Αν α, ν

Διαβάστε περισσότερα

Να χαρακτηρίσετε κάθε μία από τις παρακάτω προτάσεις ως Σωστή ή Λανθασμένη: Πράξεις διανυσμάτων

Να χαρακτηρίσετε κάθε μία από τις παρακάτω προτάσεις ως Σωστή ή Λανθασμένη: Πράξεις διανυσμάτων Αρσάκεια Τοσίτσεια Σχολεία Μαθηματικά Κατεύθυνσης Β Λυκείου Να χαρακτηρίσετε κάθε μία από τις παρακάτω προτάσεις ως Σωστή ή Λανθασμένη: Πράξεις διανυσμάτων ) α β α β α//β ) α β α β α β ) α β α β α β 4)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ. Επανάληψη Επιμέλεια Αυγερινός Βασίλης. Επιμέλεια : Αυγερινός Βασίλης

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ. Επανάληψη Επιμέλεια Αυγερινός Βασίλης. Επιμέλεια : Αυγερινός Βασίλης ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Επανάληψη Επιμέλεια Αυγερινός Βασίλης ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ SOS ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ Θέμα ο Να γράψετε και να αποδείξετε την σχέση της διανυσματικής ακτίνας του μέσου ενός τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

1.3 Εσωτερικό Γινόμενο

1.3 Εσωτερικό Γινόμενο 1 Εσωτερικό Γινόμενο 1 Αν α = ( 1, ) i α β iii και β = ( 1, ), να υπολογίσετε τα εσωτερικά γινόμενα: ii ( α )( β ) α β α + β α iv Αν α =, β = 1 και ( αβ, ) = 15 ο, να υπολογίσετε το α β Με βάση το διπλανό

Διαβάστε περισσότερα

ÅÓÙÔÅÑÉÊÏ ÃÉÍÏÌÅÍÏ ÄÉÁÍÕÓÌÁÔÙÍ ΟΡΙΣΜΟΣ

ÅÓÙÔÅÑÉÊÏ ÃÉÍÏÌÅÍÏ ÄÉÁÍÕÓÌÁÔÙÍ ΟΡΙΣΜΟΣ Μαθηματικά Κατεύθυνσης Β Λυκείου-Απ Παπανικολάου ÅÓÙÔÅÑÉÊÏ ÃÉÍÏÌÅÍÏ ÄÉÁÍÕÓÌÁÔÙÍ ΟΡΙΣΜΟΣ Ονομάζουμε εσωτερικό γινόμενο δύο μη μηδενικών διανυσμάτων και και το συμβολίζουμε με α β τον πραγματικό αριθμό αβ

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Μαθηματικών 1

Σημειώσεις Μαθηματικών 1 Σημειώσεις Μαθηματικών 1 Διανύσματα Ραφαήλ Φάνης Μαθηματικός 1 Κεφάλαιο 3 Διανύσματα 3.1 Έννοια διανύσματος Ορισμός 1 Ονομάζουμε Διάνυσμα ΑΒ ένα προσανατολισμένο ευθύγραμμο τμήμα ΑΒ με αρχή το Α και πέρας

Διαβάστε περισσότερα

Ο μαθητής που έχει μελετήσει το κεφάλαιο των διανυσμάτων θα πρέπει να είναι σε θέση:

Ο μαθητής που έχει μελετήσει το κεφάλαιο των διανυσμάτων θα πρέπει να είναι σε θέση: Ο μαθητής που έχει μελετήσει το κεφάλαιο των διανυσμάτων θα πρέπει να είναι σε θέση: Να δίνει τον ορισμό του διανύσματος και των εννοιών που είναι κλειδιά όπως: κατεύθυνση φορά ή διεύθυνση, μηδενικό διάνυσμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 014-015 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ 1. ΘΕΜΑ ΚΩΔΙΚΟΣ_18556 Δίνονται τα διανύσματα α και β με ^, και,. α Να

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά προσανατολισμού Β Λυκείου. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΕΦΕ α φάση. Διανύσματα

Μαθηματικά προσανατολισμού Β Λυκείου. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΕΦΕ α φάση. Διανύσματα Μαθηματικά προσανατολισμού Β Λυκείου wwwaskisopolisgr ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΕΦΕ 00-018α φάση Διανύσματα 1 Σε σύστημα συντεταγμένων Oxy θεωρούμε τρία σημεία Α, Β, Γ του μοναδιαίου κύκλου, για τα οποία υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Διανύσματα Πολλαπλασιασμός αριθμού με διάνυσμα ο Θέμα _8603 Δίνεται τρίγωνο ΑΒΓ και σημεία Δ και Ε του επιπέδου τέτοια, ώστε 5 και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ - ο ΘΕΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ 1. Δίνεται παραλληλόγραμμο ΑΒΓΔ με τρεις κορυφές τα σημεία Α (1,1), Γ (4,3) και Δ (,3). α) Να υπολογίσετε τα μήκη

Διαβάστε περισσότερα

2 Η ΕΥΘΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Εισαγωγή

2 Η ΕΥΘΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Εισαγωγή Η ΕΥΘΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Εισαγωγή Η ιδέα της χρησιμοποίησης ενός συστήματος συντεταγμένων για τον προσδιορισμό της θέσης ενός σημείου πάνω σε μια επιφάνεια προέρχεται από την Γεωγραφία και ήταν γνωστή στους

Διαβάστε περισσότερα

1.3 ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΝΥΣΜΑ

1.3 ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΝΥΣΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο : ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ - ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΝΥΣΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ Ορισμός : αν λ πραγματικός αριθμός με 0 και μη μηδενικό διάνυσμα τότε σαν γινόμενο του λ με το ορίζουμε ένα διάνυσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΝΟΜΕΝΟ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΓΙΝΟΜΕΝΟΥ 1. Να υπολογιστεί το εσωτερικό γινόμενο a δύο διανυσμάτων a και αν: ι) a a 5, 7,(, ) 5, ιι) a 5,,( a, ). 6 6. Το διάνυσμα

Διαβάστε περισσότερα

1.5. Ασκήσεις σχολικού βιβλίου σελίδας A Oµάδας ( )

1.5. Ασκήσεις σχολικού βιβλίου σελίδας A Oµάδας ( ) .5 Ασκήσεις σχολικού ιλίου σελίδας 47 50 A Oµάδας. Αν α (, 3) και (, 5), τότε Να ρείτε τα εσωτερικά γινόµενα α, (α ).(-3 ) και (α ). (3α + ) Να ρείτε τη σχέση που συνδέει τους κ, λ R, ώστε το εσωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

1.3 ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΝΥΣΜΑ

1.3 ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΝΥΣΜΑ 4 13 ΠΛΛΠΛΣΙΣΣ ΡΙΘΥ ΙΝΥΣ ρισμός Πολλαπλασιασμού ριθμού με ιάνυσμα Έστω λ ένας πραγματικός αριθμός με λ 0 και α ένα μη μηδενικό διάνυσμα νομάζουμε γινόμενο του λ με το α και το συμολίζουμε με λ α ή λ α

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Σακαρίκος Ευάγγελος 108 Θέματα - 24/1/2015

Επιμέλεια: Σακαρίκος Ευάγγελος 108 Θέματα - 24/1/2015 Τράπεζα Θεμάτων Β Λυκείου Μαθηματικά Προσανατολισμού Επιμέλεια: Σακαρίκος Ευάγγελος 08 Θέματα - 4//05 Τράπεζα Θεμάτων Β Λυκείου Μαθηματικά Προσανατολισμού Τράπεζα Θεμάτων Β Λυκείου Μαθηματικά Προσαν. Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

) = Απόσταση σημείου από ευθεία. Υπολογισμός Εμβαδού Τριγώνου. και A

) = Απόσταση σημείου από ευθεία. Υπολογισμός Εμβαδού Τριγώνου. και A [Επιλογή Ιαν.. Εμβαδόν Τριγώνου ΣΤΟΧΟΙ: Ο µαθητής ϖρέϖει: να είναι ικανός να υϖολογίζει την αϖόσταση σηµείου αϖό ευθεία να είναι ικανός να υϖολογίζει το εµβαδό ενός τριγώνου αϖό τις συντεταγµένες των κορυφών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΘΕΜΑ Α Άσκηση, μιγαδικοί αριθμοί να αποδείξετε ότι: Αν = Έχουμε: = ( ) ( ) ( ) ( ) = = =. Το τελευταίο ισχύει, άρα ισχύει και η ισοδύναμη αρχική σχέση.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ίνονται τα διανύσµαταα, β. α) Να υπολογίσετε τη γωνία. β) Να αποδείξετε ότι 2α+β= β) το συνηµίτονο της γωνίας των διανυσµάτων

ΘΕΜΑ ίνονται τα διανύσµαταα, β. α) Να υπολογίσετε τη γωνία. β) Να αποδείξετε ότι 2α+β= β) το συνηµίτονο της γωνίας των διανυσµάτων ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΛΗ! ΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΙΑΝΥΣΜΑ ΘΕΜΑ 005 Θεωρούµε τα σηµεία Ρ, Λ, Κ και Μ του επιπέδου για τα οποία ισχύει η σχέση 5ΡΛ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ. Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Γενικού Ημερησίου Λυκείου. 2 ο ΘΕΜΑ. Εκφωνήσεις Λύσεις των θεμάτων. Έκδοση 1 η (18/11/2014)

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ. Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Γενικού Ημερησίου Λυκείου. 2 ο ΘΕΜΑ. Εκφωνήσεις Λύσεις των θεμάτων. Έκδοση 1 η (18/11/2014) ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Γενικού Ημερησίου Λυκείου ο ΘΕΜΑ Εκφωνήσεις Λύσεις των θεμάτων Έκδοση η (8//04) Θέματα ης Ομάδας ο ΘΕΜΑ Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου GI_V_MATHP 8556

Διαβάστε περισσότερα

ΜαθηΜατικα κατεύθύνσησ β λυκείου. επιμέλεια: Βρύσαλησ ΔηΜητρησ

ΜαθηΜατικα κατεύθύνσησ β λυκείου. επιμέλεια: Βρύσαλησ ΔηΜητρησ ΜαθηΜατικα κατεύθύνσησ β λυκείου επιμέλεια: Βρύσαλησ ΔηΜητρησ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΕΥΘΕΙΑ ΚΩΝΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΡΥΣΑΛΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννης Σ. Μιχέλης Μαθηματικός

Ιωάννης Σ. Μιχέλης Μαθηματικός 1 Άλγεβρα 1 ο Κεφάλαιο Ερώτηση 1 : Ποιες είναι οι ιδιότητες της πρόσθεσης των φυσικών; Το άθροισμα ενός φυσικού αριθμού με το 0 ισούται με τον ίδιο αριθμό. α+0=α Αντιμεταθετική ιδιότητα. Με βάση την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα συναρτήσει των διανυσμάτων α,β,γ. Μονάδες 13 β) να αποδείξετε ότι τα σημεία Α, Β, Γ είναι συνευθειακά. Μονάδες 12

Τράπεζα συναρτήσει των διανυσμάτων α,β,γ. Μονάδες 13 β) να αποδείξετε ότι τα σημεία Α, Β, Γ είναι συνευθειακά. Μονάδες 12 Τράπεζα 0- Πολλαπλασιασμός αριθμού με διάνυσμα.58 Θεωρούμε τα διανύσματα α,β,γ και τυχαίο σημείο Ο. Αν α β 5γ, α 3β 4γ και 3α β 6γ, τότε: α) να εκφράσετε τα διανύσματα, συναρτήσει των διανυσμάτων α,β,γ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Β ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ. = π 3 και a = 2, β =2 2. a, β AΓ =(2,-8). α) Να βρείτε τις συντεταγμένες του διανύσματος

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Β ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ. = π 3 και a = 2, β =2 2. a, β AΓ =(2,-8). α) Να βρείτε τις συντεταγμένες του διανύσματος ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ 8556 ΘΕΜΑ Δίνονται τα διανύσματα a και β με a, β = π 3 και a =, β =.. α) Να βρείτε το εσωτερικό γινόμενο a β. β) Αν τα διανύσματα a + β και κ a + β είναι κάθετα να βρείτε την τιμή του κ. (Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

1 ΘΕΩΡΙΑΣ...με απάντηση

1 ΘΕΩΡΙΑΣ...με απάντηση 1 ΘΕΩΡΙΑΣ.....με απάντηση ΑΛΓΕΒΡΑ Κεφάλαιο 1 0 Εξισώσεις Ανισώσεις 1. Τι ονομάζεται Αριθμητική και τι Αλγεβρική παράσταση; Ονομάζεται Αριθμητική παράσταση μια παράσταση που περιέχει πράξεις μεταξύ αριθμών.

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις

Επαναληπτικές Ασκήσεις Επαναληπτικές Ασκήσεις 1 Έστω Α, Β, Κ, Λ και Μ τυχαία σημεία του χώρου Α ισχύει η σχέση ΑΚ + ΜΑ = ΚΒ 2ΑΒ + ΒΛ, να αποδείξετε ότι: α) τα σημεία Κ, Λ και Μ είναι συνευθειακά, β) ΚΛ ΚΜ, γ) ΚΛ = ΚΜ 2 Έστω

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη B. Μάθημα: Η Θεωρία σε Ερωτήσεις. Επαναληπτικά Θέματα. Επαναληπτικά Διαγωνίσματα. Επιμέλεια: Κώστας Κουτσοβασίλης. α Ε

Τάξη B. Μάθημα: Η Θεωρία σε Ερωτήσεις. Επαναληπτικά Θέματα. Επαναληπτικά Διαγωνίσματα. Επιμέλεια: Κώστας Κουτσοβασίλης. α Ε Ν β K C Ε -α Ο α Ε Τάξη B Μ -β Λ Μάθημα: Η Θεωρία σε Ερωτήσεις Επαναληπτικά Θέματα Επαναληπτικά Διαγωνίσματα Επιμέλεια: Διανύσματα Ερωτήσεις θεωρίας 1. Πως ορίζεται το διάνυσμα;. Τι λέγεται μηδενικό διάνυσμα;

Διαβάστε περισσότερα

= π 3 και a = 2, β =2 2. a, β. α) Να βρείτε το εσωτερικό γινόμενο a β. (Μονάδες 8)

= π 3 και a = 2, β =2 2. a, β. α) Να βρείτε το εσωτερικό γινόμενο a β. (Μονάδες 8) ΘΕΜΑ Δίνονται τα διανύσματα a και β με a, β = π 3 και a =, β =. α) Να βρείτε το εσωτερικό γινόμενο a β. β) Αν τα διανύσματα a + β και κ a + β είναι κάθετα να βρείτε την τιμή του κ. (Μονάδες 10) γ) Να βρείτε

Διαβάστε περισσότερα

1. ** ίνεται τρίγωνο ΑΒΓ. Αν Μ και Ν είναι τα µέσα των πλευρών ΒΓ και ΓΑ να αποδείξετε ότι:

1. ** ίνεται τρίγωνο ΑΒΓ. Αν Μ και Ν είναι τα µέσα των πλευρών ΒΓ και ΓΑ να αποδείξετε ότι: Ερωτήσεις ανάπτυξης 1. ** ίνεται τρίγωνο ΑΒΓ. Αν Μ και Ν είναι τα µέσα των πλευρών ΒΓ και ΓΑ να αποδείξετε ότι: α) ΑΜ = 1 2 ( ΑΒ + ΑΓ ) β) ΜΝ = 1 2 ΒΑ 2. ** ίνονται τα διανύσµατα ΑΒ και Α Β. Αν Μ και Μ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηµατικά Κατεύθυνσης Β Λυκείου Ευθεία. Ασκήσεις Ευθεία

Μαθηµατικά Κατεύθυνσης Β Λυκείου Ευθεία. Ασκήσεις Ευθεία Ασκήσεις Ευθεία 1. Να βρεθεί η εξίσωση της ευθείας η οποία διέρχεται από το σηµείο τοµής των ευθειών 3x + 4y 11 = 0 και 2x 3y + 21 = 0 και να γίνει η γραφική της παράσταση όταν είναι: i) παράλληλη στην

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας-Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ

Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας-Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ Σχολικό έτος : 04-05 Τα θέματα εμπλουτίζονται με την δημοσιοποίηση και των νέων θεμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ Αρχή και Πέρας Φορέας Διεύθυνση (Συγγραμμικά διανύσματα) Μέτρο Κατεύθυνση (Ομόρροπα Αντίρροπα διανύσματα)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ - 2 ο ΘΕΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ 1. Δίνεται τρίγωνο ΑΒΓ και σημεία Δ και Ε του επιπέδου τέτοια, ώστε = 5 + 2 α) Να γράψετε το διάνυσμα β) Να δείξετε

Διαβάστε περισσότερα

3 ΚΩΝΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

3 ΚΩΝΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Νρεθεί η εξίσωση του κύκλου σε καθεμιά από τις παρακάτω περιπτώσεις: α) έχει κέντρο την αρχή των αξόνων και ακτίνα β) έχει κέντρο το σημείο (3, - ) και ακτίνα 5 γ) έχει κέντρο το σημείο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΝΥΣΜΑ. 1. Να αποδείξετε ότι για οποιαδήποτε σημεία Α,Β,Γ,Δ ισχύει ότι : 4 3 4 3 7

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΝΥΣΜΑ. 1. Να αποδείξετε ότι για οποιαδήποτε σημεία Α,Β,Γ,Δ ισχύει ότι : 4 3 4 3 7 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΝΥΣΜΑ. Να αποδείξετε ότι για οποιαδήποτε σημεία Α,Β,Γ,Δ ισχύει ότι : 4 4 7. Αν ισχύουν να αποδείξετε ότι. Αν ισχύει ότι 5 5 να αποδείξετε

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου

Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου Συντεταγμένες στο επίπεδο Άξονας Πάνω σε μια ευθεία επιλέγουμε δύο σημεία Ο και Ι έτσι ώστε το διάνυσμα ΟΙ να έχει μέτρο 1 και να βρίσκεται στην ημιευθεία Ox. Λέμε

Διαβάστε περισσότερα

Έστω ε μια ευθεία του καρτεσιανού επιπέδου, με εξίσωση ) ένα σημείο εκτός αυτής. Θέλουμε y (1)

Έστω ε μια ευθεία του καρτεσιανού επιπέδου, με εξίσωση ) ένα σημείο εκτός αυτής. Θέλουμε y (1) 7 ΕΜΒΑΔΟΝ ΤΡΙΓΩΝΟΥ Απόσταση Σημείου από Ευθεία Έστω ε μια ευθεία του καρτεσιανού επιπέδου, με εξίσωση M ( x, y ) ένα σημείο εκτός αυτής Θέλουμε y να υπολογίσουμε την απόσταση d( M, ε) του ε σημείου M από

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012 ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 0 Ε_.ΜλΘΤ(ε) ΤΑΞΗ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ / ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΜΑ Α Ηµεροµηνία: Κυριακή

Διαβάστε περισσότερα

1,y 1) είναι η C : xx yy 0.

1,y 1) είναι η C : xx yy 0. ΘΕΜΑ Α ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ο δείγμα Α. Αν α, β δύο διανύσματα του επιπέδου με συντελεστές διεύθυνσης λ και λ αντίστοιχα, να αποδείξετε ότι α β λ λ.

Διαβάστε περισσότερα

1 x και y = - λx είναι κάθετες

1 x και y = - λx είναι κάθετες Κεφάλαιο ο: ΕΥΘΕΙΑ Ερωτήσεις του τύπου «Σωστό-Λάθος» 1. * Συντελεστής διεύθυνσης μιας ευθείας (ε) είναι η εφαπτομένη της γωνίας που σχηματίζει η ευθεία (ε) με τον άξονα. Σ Λ. * Ο συντελεστής διεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

π (α,β). Έστω τα διανύσματα π (α,β) να βρεθούν:

π (α,β). Έστω τα διανύσματα π (α,β) να βρεθούν: ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Β ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1. Για τα διανύσματα α, β δίνεται ότι α =1, β = και u α β, v α - β.να υπολογίσετε: π (α,β). Έστω τα διανύσματα α. το εσωτερικό γινόμενο α β β. τα μέτρα u, v των διανυσμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Λέγεται κάθε προσανατολισμένη ευθεία x x στην οποία ορίζουμε ως αρχή ένα σημείο. Ο και το μοναδιαίο διάνυσμα i ( i = 1)

Λέγεται κάθε προσανατολισμένη ευθεία x x στην οποία ορίζουμε ως αρχή ένα σημείο. Ο και το μοναδιαίο διάνυσμα i ( i = 1) α.. Άξονας Λέγεται κάθε προσανατολισμένη ευθεία στην οποία ορίζουμε ως αρχή ένα σημείο Ο και το μοναδιαίο διάνυσμα i ( i 1). Ο i I Οι ημιευθείες Ο και O λέγονται αντίστοιχα θετικός ημιάξονας και αρνητικός

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Α' Γυμ. - Ερωτήσεις Θεωρίας 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. (1) Ποιοι είναι οι φυσικοί αριθμοί; Γράψε τέσσερα παραδείγματα.

Μαθηματικά Α' Γυμ. - Ερωτήσεις Θεωρίας 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. (1) Ποιοι είναι οι φυσικοί αριθμοί; Γράψε τέσσερα παραδείγματα. Μαθηματικά Α' Γυμ. - Ερωτήσεις Θεωρίας 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (1) Ποιοι είναι οι φυσικοί αριθμοί; Γράψε τέσσερα παραδείγματα. (2) Ποιοι είναι οι άρτιοι και ποιοι οι περιττοί αριθμοί; Γράψε από τρία παραδείγματα.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ. Μονάδες 8 Β. η εξίσωση της μεσοκάθετης της ΑΓ Μονάδες 9

ΘΕΜΑΤΑ. Μονάδες 8 Β. η εξίσωση της μεσοκάθετης της ΑΓ Μονάδες 9 ΓΕΛ ΜΑΘ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β 331 Α. α. Τι ονομάζουμε εσωτερικό γινόμενο των μη μηδενικών διανυσμάτων α, β. Μονάδες 5 β. Εάν ορίζονται οι συντελεστές διεύθυνσης των διανυσμάτων α, β αντιστοίχως να δείξετε ότι:

Διαβάστε περισσότερα

λύσεις των ασκήσεων Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

λύσεις των ασκήσεων Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ λύσεις των ασκήσεων Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου Ασκήσεις από την Τράπεζα θεμάτων Ευθεία Εξίσωση ευθείας

Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου Ασκήσεις από την Τράπεζα θεμάτων Ευθεία Εξίσωση ευθείας Μαθηματικά Προσανατολισμού Β Λυκείου Ασκήσεις από την Τράπεζα θεμάτων Ευθεία - 1-1. 2-18575 Εξίσωση ευθείας Δίνονται τα σημεία Α(1,2) και Β (5,6 ). α) Να βρείτε την εξίσωση της ευθείας που διέρχεται από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Διανύσματα Πολλαπλασιασμός αριθμού με διάνυσμα ο Θέμα _8603 Δίνεται τρίγωνο ΑΒΓ και σημεία Δ και Ε του επιπέδου τέτοια, ώστε 5 και

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης Διανύσματα

Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης Διανύσματα Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης Διανύσματα Περιεχόμενα Η Εννοια του διανύσματος Ομόρροπα-Αντίρροπα Διανύσματα Ισα Αντίθετα διανύσματα Πρόσθεση και Αφαίρεση Διανυσμάτων Διάνυσμα θέσεως Συντεταγμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Η διαίρεση καλείται Ευκλείδεια και είναι τέλεια όταν το υπόλοιπο είναι μηδέν.

ΘΕΩΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Η διαίρεση καλείται Ευκλείδεια και είναι τέλεια όταν το υπόλοιπο είναι μηδέν. ΑΛΓΕΒΡΑ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΕΩΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1. Τι είναι αριθμητική παράσταση; Με ποια σειρά εκτελούμε τις πράξεις σε μια αριθμητική παράσταση ώστε να βρούμε την τιμή της; Αριθμητική παράσταση λέγεται κάθε

Διαβάστε περισσότερα

β = (9, x) να είναι ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Αµυραδάκη 20, Νίκαια ( ) ΤΑΞΗ...Β ΛΥΚΕΙΟΥ... ΜΑΘΗΜΑ...ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤ/ΣΗΣ...

β = (9, x) να είναι ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Αµυραδάκη 20, Νίκαια ( ) ΤΑΞΗ...Β ΛΥΚΕΙΟΥ... ΜΑΘΗΜΑ...ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤ/ΣΗΣ... Αµυραδάκη 0, Νίκαια (104903576) ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 01 ΘΕΜΑ 1 ο i) Αν Α( x 1, y 1 ) και Β(x, y ) δυο σηµεία του καρτεσιανού επιπέδου και (x, y) οι συντεταγµένες του µέσου Μ του ΑΒ, να αποδείξετε ότι : x 1 + x x

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 ο : Θετικοί και Αρνητικοί αριθμοί

Κεφάλαιο 7 ο : Θετικοί και Αρνητικοί αριθμοί ΕΡΩΤΗΣΕΙΙΣ ΘΕΩΡΙΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΒΑΣΙΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΗ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ Κεφάλαιο 7 ο : Θετικοί και Αρνητικοί αριθμοί Α. 7. 1 1. Τι είναι τα πρόσημα και πως χαρακτηρίζονται οι αριθμοί από αυτά; Τα σύμβολα

Διαβάστε περισσότερα

2.2 ΓΕΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΕΞΙΣΩΣΗΣ ΕΥΘΕΙΑΣ

2.2 ΓΕΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΕΞΙΣΩΣΗΣ ΕΥΘΕΙΑΣ 63 ΓΕΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΕΞΙΣΩΣΗΣ ΕΥΘΕΙΑΣ Η Εξίσωση Αx + Βy + Γ = 0, με Α 0 ή Β 0 Έστω ε μια ευθεία στο καρτεσιανό επίπεδο Αν η ευθεία ε τέμνει τον άξονα yy στο σημείο Σ (, 0 β ) και έχει συντελεστή διεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Η Έννοια του Διανύσματος

1.1 Η Έννοια του Διανύσματος ΙΝΥΣΜΤΙΚΟΟΙΣΜΟΣ 11 Η Έννοια του ιανύσματος ΜΘΗΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Ο µαθητής ϖρέϖει: να κατανοήσει τις έννοιες : διάνυσµα, µηδενικό διάνυσµα, φορέας-διεύθυνση, κατεύθυνση - φορά, µέτρο διανύσµατος, ϖαραλληλία

Διαβάστε περισσότερα

δίου ορισμού, μέσου του τύπου εξαρτημένης μεταβλητής του πεδίου τιμών που λέγεται εικόνα της f για x α f α.

δίου ορισμού, μέσου του τύπου εξαρτημένης μεταβλητής του πεδίου τιμών που λέγεται εικόνα της f για x α f α. 3.1 Η έννοια της συνάρτησης Ορισμοί Συνάρτηση f από ένα συνόλου Α σε ένα σύνολο Β είναι μια αντιστοιχία των στοιχείων του Α στα στοιχεία του Β, κατά την οποία κάθε στοιχείο του Α αντιστοιχεί σε ένα μόνο

Διαβάστε περισσότερα

(Μονάδες 8) γ) Για την τιμή του λ που βρήκατε στο ερώτημα β), να υπολογίσετε το εμβαδόν του τριγώνου ΑΒΓ (Μονάδες 10)

(Μονάδες 8) γ) Για την τιμή του λ που βρήκατε στο ερώτημα β), να υπολογίσετε το εμβαδόν του τριγώνου ΑΒΓ (Μονάδες 10) ΘΕΜΑ 4 Σε τρίγωνο ΑΒΓ είναι AB= ( λ, λ+ 1), AΓ = ( 3 λ, λ 1) είναι το μέσο της πλευράς ΒΓ AΜ= λ, λ α) Να αποδείξετε ότι ( ), όπου λ 0 και λ, και Μ (Μονάδες 7) β) Να βρείτε την τιμή του λ για την οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΕΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΕΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΕΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΡΙΖΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ / ΘΕΜΑ Δίνεται το κυρτό τετράπλευρο ΑΒΓΔ

Διαβάστε περισσότερα

44 Ευθεία Τύποι - Βασικές έννοιες Εξίσωση ευθείας EΥΘΕΙΑ: Τύποι - Βασικές έννοιες α Η εξίσωση ευθείας (ε) η οποία διέρχεται από το σημείο ( x,y) συντε

44 Ευθεία Τύποι - Βασικές έννοιες Εξίσωση ευθείας EΥΘΕΙΑ: Τύποι - Βασικές έννοιες α Η εξίσωση ευθείας (ε) η οποία διέρχεται από το σημείο ( x,y) συντε Ο μαθητής που έχει μελετήσει το κεφάλαιο της ευθείας θα πρέπει να είναι σε θέση: Να βρίσκει τον συντελεστή διεύθυνσης μιας ευθείας Να διατυπώνει τις συνθήκες παραλληλίας και καθετότητας δύο ευθειών, και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. Από προηγούμενες τάξεις γνωρίζουμε ότι το τετράγωνο οποιουδήποτε πραγματικού αριθμού

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. Από προηγούμενες τάξεις γνωρίζουμε ότι το τετράγωνο οποιουδήποτε πραγματικού αριθμού ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΈΝΝΟΙΑ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΙΓΑΔΙΚΩΝ ΣΥΖΥΓΕΙΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ i ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Νάνος Φυσικός MSc ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Μαθηματικά. Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.

Γιώργος Νάνος Φυσικός MSc ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Μαθηματικά. Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Φυσικός MSc ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Μαθηματικά Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β Ενιαίου Λυκείου Μαθηματικά Κατεύθυνσης B Λυκείου Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ : Διανύσματα Η θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικά συνδυαστικα θέµατα

Επαναληπτικά συνδυαστικα θέµατα Επαναληπτικά συνδυαστικα θέµατα Θέµα ο A. Αν α, β µη µηδενικά διανύσµατα και ισχύει α+ β + α β =, τότε να δείξετε ότι: i. αβ και ii. Αν α β τότε ισχύει α + β =. 4 4 B. Να βρεθούν οι τιµές του λ ώστε η

Διαβάστε περισσότερα

και 2, 2 2 είναι κάθετα να βρείτε την τιμή του κ. γ) Αν στο τρίγωνο ΑΒΓ επιπλέον ισχύει Α(3,1), να βρείτε τις συντεταγμένες των κορυφών του Β και Γ.

και 2, 2 2 είναι κάθετα να βρείτε την τιμή του κ. γ) Αν στο τρίγωνο ΑΒΓ επιπλέον ισχύει Α(3,1), να βρείτε τις συντεταγμένες των κορυφών του Β και Γ. Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ) 8556 ΘΕΜΑ Δίνονται τα διανύσματα και με, και, 3 α) Να βρείτε το εσωτερικό γινόμενο β) Αν τα διανύσματα γ) Να βρείτε το μέτρο του διανύσματος 8558 ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ

ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ ΕΝΝΟΙ ΤΟΥ ΙΝΥΣΜΤΟΣ Όπως είναι γνωστό από τη φυσική, τα διάφορα µεγέθη διακρίνονται σε βαθµωτά και διανυσµατικά. αθµωτά είναι τα µεγέθη τα οποία χαρακτηρίζονται µόνο από το µέτρο τους. Τέτοια µεγέθη είναι

Διαβάστε περισσότερα

11. Η έννοια του διανύσµατος 22. Πρόσθεση & αφαίρεση διανυσµάτων 33. Βαθµωτός πολλαπλασιασµός 44. Συντεταγµένες 55. Εσωτερικό γινόµενο

11. Η έννοια του διανύσµατος 22. Πρόσθεση & αφαίρεση διανυσµάτων 33. Βαθµωτός πολλαπλασιασµός 44. Συντεταγµένες 55. Εσωτερικό γινόµενο Παραουσίαση βιβλίου αθηµατικών Προσαναταλισµού Β Λυκείου. Η έννοια του διανύσµατος. Πρόσθεση & αφαίρεση διανυσµάτων 33. Βαθµωτός πολλαπλασιασµός 44. Συντεταγµένες 55. Εσωτερικό γινόµενο Παραουσίαση βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη A Μάθημα: Γεωμετρία

Τάξη A Μάθημα: Γεωμετρία Τάξη A Μάθημα: Γεωμετρία Η Θεωρία σε Ερωτήσεις Ερωτήσεις Κατανόησης Επαναληπτικά Θέματα Επαναληπτικά Διαγωνίσματα Περιεχόμενα Τρίγωνα Α. Θεωρία-Αποδείξεις Σελ.2 Β. Θεωρία-Ορισμοί..Σελ.9 Γ. Ερωτήσεις Σωστού

Διαβάστε περισσότερα

Διανύσματα. Κώστας Γλυκός ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ. Kατεύθυνση κεφάλαιο ασκήσεις. Kglykos.gr. εκδόσεις. Καλό πήξιμο. Ι δ ι α ί τ ε ρ α μ α θ ή μ α τ α

Διανύσματα. Κώστας Γλυκός ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ. Kατεύθυνση κεφάλαιο ασκήσεις. Kglykos.gr. εκδόσεις. Καλό πήξιμο. Ι δ ι α ί τ ε ρ α μ α θ ή μ α τ α Διανύσματα Κώστας Γλυκός Ι δ ι α ί τ ε ρ α μ α θ ή μ α τ α 6 9 7 0 0 8 8 8 8 Kglykosgr / 9 / 0 1 6 Kατεύθυνση κεφάλαιο 1 44 ασκήσεις και τεχνικές σε 1 σελίδες εκδόσεις Καλό πήξιμο Τα πάντα για τα διανύσματα

Διαβάστε περισσότερα