Κεφάλαιο 4. Συνέχεια. 4.1 Ορισμός Συνέχειας και Βασικές Ιδιότητες Ορισμός

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κεφάλαιο 4. Συνέχεια. 4.1 Ορισμός Συνέχειας και Βασικές Ιδιότητες Ορισμός"

Transcript

1 Κεφάλαιο 4 Συνέχεια Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζουμε την έννοια της συνέχειας. Η έννοια αυτή είναι στενά συνδεδεμένη με το όριο: όπως ξέρουμε και από το Λύκειο, μια συνάρτηση είναι συνεχής σε ένα σημείο 0 αν έχει όριο σε εκείνο το σημείο και αυτό ισούται με την τιμή της συνάρτησης f( 0 ). Αν μια συνάρτηση είναι συνεχής παντού σε ένα διάστημα, τότε μπορούμε να αποδείξουμε ότι έχει πολύ ενδιαφέρουσες ιδιότητες, οι οποίες δεν είναι καθόλου προφανές ότι θα μπορούσαν να προκύψουν από τον ορισμό του ορίου. Οι ιδιότητες αυτές είναι η πρώτη ένδειξη της ισχύος αυτού του ορισμού. Στην Παράγραφο 4.1 παρουσιάζουμε τον ορισμό της συνέχειας και τις βασικές ιδιότητές της. Στην Παράγραφο 4. εξετάζουμε τις συνέπειες της συνέχειας σε κλειστά και φραγμένα διαστήματα. Στην Παράγραφο 4.3 μελετούμε την ύπαρξη και συνέχεια αντίστροφων συναρτήσεων. Στην Παράγραφο 4.4 παρουσιάζουμε την πρώτη αριθμητική μας μέθοδο, τη Μέθοδο της Διχοτόμησης. Ολοκληρώνουμε το κεφάλαιο με την Παράγραφο 4.5 όπου παρουσιάζεται ένα ελαφρώς διαφορετικό είδος συνέχειας, η συνέχεια Lipschitz. 4.1 Ορισμός Συνέχειας και Βασικές Ιδιότητες Ορισμός Ορισμός 4.1. (Ορισμός συνέχειας σε σημείο και διάστημα) 1. Η συνάρτηση f : A R καλείται συνεχής στο 0 A αν lim 0 f() = f( 0 ).. Η συνάρτηση f : A R καλείται δεξιά συνεχής στο 0 A αν lim f() = f( 0 ) Η συνάρτηση f : A R καλείται αριστερά συνεχής στο 0 A αν lim f() = f( 0 ) Η συνάρτηση f : A R καλείται συνεχής στο διάστημα I αν είναι συνεχής για κάθε εσωτερικό 0 I, αριστερά συνεχής στο δεξί άκρο του I (εφόσον το δεξί άκρο ανήκει στο I) και δεξιά συνεχής στο αριστερό άκρο του I (εφόσον το αριστερό άκρο ανήκει στο ). 5. Η συνάρτηση f : A R καλείται ασυνεχής στο 0 A, και λέμε πως έχει ασυνέχεια στο 0, αν δεν είναι συνεχής στο Αν η συνάρτηση f είναι ασυνεχής στο 0 αλλά μπορούμε να ορίσουμε την f() στο 0 έτσι ώστε να γίνει συνεχής, τότε η ασυνέχεια καλείται επουσιώδης, αλλιώς καλείται ουσιώδης. 89

2 90 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΣΥΝΕΧΕΙΑ Παρατηρήστε πως έχουμε ρητώς επιτρέψει στο όριο μιας συνάρτησης στο 0 να υπάρχει ακόμα και όταν η συνάρτηση δεν ορίζεται σε εκείνο το σημείο. Όμως η συνέχεια σε ένα σημείο σημαίνει ότι (i) η συνάρτηση ορίζεται στο 0, (ii) το όριο lim f() υπάρχει, και (iii) το όριο ισούται με την τιμή της 0 συνάρτησης f( 0 ) σε εκείνο το σημείο. Η συνέχεια σε ένα σημείο έχει μια ξεκάθαρη γεωμετρική ερμηνεία: κοντά στο σημείο αυτό, το γράφημα της συνάρτησης είναι μια συνεχής γραμμή. Παρόμοια, η συνέχεια σε ένα διάστημα σημαίνει γεωμετρικά ότι το γράφημα της συνάρτησης σε όλο αυτό το διάστημα είναι μια συνεχής γραμμή. Αν, για παράδειγμα, το διάστημα είναι κλειστό και φραγμένο, έχει δηλαδή τη μορφή [a, b], τότε το γράφημα της συνάρτησης μπορεί να σχεδιαστεί αν βάλουμε το μολύβι μας στο σημείο (a, f(a)) και το μετακινήσουμε κατάλληλα, χωρίς να το σηκώσουμε από το χαρτί, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο (b, f(b)). Όπως θα δούμε στην Παράγραφο 4., ο περιορισμός αυτός συνεπάγεται πολλές ενδιαφέρουσες ιδιότητες. Σχετικά με τα δύο είδη ασυνέχειας (ουσιώδους και επουσιώδους), παραδείγματα ουσιώδους ασυνέχειας είναι η ασυνέχεια στο 0 που έχει η συνάρτηση sin 1 του Σχήματος 3. και η ασυνέχεια στο 0 που έχει η συνάρτηση Heaviside του Σχήματος 3.1. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν υπάρχει όριο στο σημείο ασυνέχειας, επομένως η συνάρτηση δεν μπορεί να γίνει συνεχής αν της δώσουμε κάποια τιμή σε εκείνο το σημείο. Αντιθέτως, η συνάρτηση sin του Σχήματος 3.1 είναι μεν ασυνεχής στο 0 διότι δεν ορίζεται εκεί, μπορούμε όμως να επεκτείνουμε το πεδίο ορισμού της ώστε να περιλαμβάνει το 0, sin και να θέσουμε την τιμή της συνάρτησης εκεί ίση με το όριο lim = 1, που έχει υπολογιστεί στο 0 Παράδειγμα 3.1, κάνοντάς την έτσι συνεχή σε εκείνο το σημείο. Παράδειγμα 4.1. (Οι πολυωνυμικές και οι ρητές είναι συνεχείς) Στα Παραδείγματα 3.13 και 3.14 έχουμε δείξει ότι για κάθε πολυώνυμο P () ισχύει ότι lim P () = P ( 0 ), 0 και ότι για κάθε ρητή συνάρτηση R() = P () Q() με Q( 0) 0 ισχύει P () lim 0 Q() = P ( 0) Q( 0 ). Επομένως, οι πολυωνυμικές και οι ρητές συναρτήσεις είναι συνεχείς παντού στο πεδίο ορισμού τους. Παράδειγμα 4.. (Οι sin, cos είναι συνεχείς) Θα δείξουμε ότι το ημίτονο sin και το συνημίτονο cos είναι συνεχείς συναρτήσεις. Καταρχάς παρατηρούμε πως, από την Πρόταση., έχουμε sin sin. Έστω λοιπόν 0 R. Από την Άσκηση.19 έχουμε ότι ( ) φ + θ sin φ sin θ = cos sin ( φ θ επομένως ( ) ( ) ( ) sin sin 0 = + cos 0 0 sin sin 0 0 ), 0 sin sin 0 0, και τελικά, από το Κριτήριο της Παρεμβολής, επειδή lim 0 0 = lim 0 ( 0 ) = 0, προκύπτει πως lim 0 sin sin 0 = 0 lim 0 (sin sin 0 ) = 0 lim 0 sin = sin 0.

3 4.1. ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ 91 Η πρώτη συνεπαγωγή προέκυψε από την Άσκηση Η δεύτερη από την Άσκηση 3.9. Επομένως, η συνάρτηση του ημιτόνου είναι συνεχής παντού στο πεδίο ορισμού της. Σχετικά με τη συνέχεια του συνημιτόνου, παρατηρούμε πως cos = sin ( π/), επομένως lim cos = lim sin( π/) = lim sin = sin( 0 π/) = cos( 0 ) π/ Στη δεύτερη ισότητα χρησιμοποιήσαμε την Άσκηση Σε αποδείξεις που εμπλέκουν τη συνέχεια μιας συνάρτησης και καταλήγουν σε χρήση επιχειρημάτων με ɛ και δ συνήθως εξυπηρετεί να χρησιμοποιούμε τον ακόλουθο εναλλακτικό ορισμό της συνέχειας, που ενσωματώνει τον ορισμό του ορίου: Πρόταση 4.1. (Ισοδύναμος ορισμός συνέχειας) Μια συνάρτηση f : A R είναι συνεχής στο 0 ανν για κάθε ɛ > 0 υπάρχει κάποιο δ > 0 τέτοιο ώστε 0 < δ f() f( 0 ) < ɛ. (4.1) Απόδειξη: Θα αποδείξουμε καταρχάς το ευθύ. Έστω λοιπόν πως η f είναι συνεχής στο 0, επομένως έχει όριο το f( 0 ). Από τον ορισμό του ορίου, έχουμε ότι για κάθε ɛ > 0 υπάρχει κάποιο δ > 0 τέτοιο ώστε 0 < 0 < δ f() f( 0 ) < ɛ. Όμως, ειδικά στην περίπτωση που = 0, η δεξιά ανισότητα είναι βέβαιο πως θα ισχύει, γιατί τότε f() f( 0 ) = f( 0 ) f( 0 ) = 0. Μπορούμε επομένως να απαλείψουμε τον περιορισμό 0 < 0, φτάνοντας έτσι στη συνεπαγωγή (4.1). Αποδεικνύουμε τώρα το αντίστροφο. Έστω πως ισχύει η (4.1). Τότε για κάθε ɛ > 0 θα υπάρχει δ > 0 τέτοιο ώστε να ισχύει και η 0 < 0 < δ f() f( 0 ) < ɛ. που είναι πιο περιοριστική από την (4.1), αφού εισάγει τον επιπλέον περιορισμό 0 < 0, και επομένως ικανοποιείται ο ορισμός του ορίου για lim f() = f( 0 ). 0 Παρόμοια μπορούμε να δώσουμε έναν ορισμό βασιζόμενοι στα ɛ και δ για την περίπτωση της αριστερής και δεξιάς συνέχειας. Δείτε την Άσκηση Βασικές Ιδιότητες Ο ορισμός της συνέχειας είναι στενά συνδεδεμένος με τον ορισμό του ορίου, με αποτέλεσμα να μπορούμε να αποδείξουμε εύκολα τις ακόλουθες τρεις προτάσεις (η απόδειξή τους βασίζεται στις Προτάσεις 3. και 3.6 και ζητείται στις Ασκήσεις 4. και 4.3). Πρόταση 4.. (Πλευρική συνέχεια συνέχεια) Μια συνάρτηση είναι συνεχής στο 0 ανν είναι αριστερά συνεχής και δεξιά συνεχής στο 0. Πρόταση 4.3. (Συνέχεια γινομένου/πηλίκου συνεχών συναρτήσεων σε σημείο) 1. Αν οι f(), g() είναι συνεχείς στο 0, τότε είναι συνεχής και η f()g() στο 0.

4 9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Αν οι f(), g() είναι συνεχείς στο 0 και g( 0 ) 0, τότε είναι συνεχής και η f()/g() στο Αν η f() είναι συνεχής στο 0, τότε είναι συνεχής και η f n () στο 0, για κάθε n N. 4. Αν η f() είναι συνεχής στο 0, με f( 0 ) 0, τότε είναι συνεχής και η 1/f n () στο = 0, για κάθε n N. Πρόταση 4.4. (Συνέχεια γινομένου/πηλίκου συνεχών συναρτήσεων σε διάστημα) Έστω διάστημα I. 1. Αν οι f(), g() είναι συνεχείς στο I, τότε είναι συνεχής και η f()g() στο I.. Αν οι f(), g() είναι συνεχείς στο I και g() 0 για κάθε I, τότε είναι συνεχής και η f()/g() στο I. 3. Αν η f() είναι συνεχής στο I, τότε είναι συνεχής και η f n () στο I, για κάθε n N. 4. Αν η f() είναι συνεχής στο I, με f() 0, για κάθε I, τότε είναι συνεχής και η 1/f n () στο I, για κάθε n N. Παράδειγμα 4.3. (Οι tan, cot είναι συνεχείς) Από την Πρόταση 4.4 και το Παράδειγμα 4. προκύπτει πως οι tan = sin cos, cos cot = sin είναι συνεχείς στα πεδία ορισμού τους. Παράδειγμα 4.4. (Συνέχεια της sin στο 0) Από την Πρόταση 4.3 προκύπτει πως η συνάρτηση f() = sin του Σχήματος 3.1 είναι παντού συνεχής στο πεδίο ορισμού της R. Επιπλέον, στο Παράδειγμα 3.1 έχουμε δει πως sin lim 0 = 1. Όπως έχουμε αναφέρει, ορίζοντας τη νέα συνάρτηση { sin g() =, 0, 1, = 0, μπορούμε να αφαιρέσουμε την επουσιώδη ασυνέχεια στο 0, και η συνάρτηση g() είναι συνεχής παντού στο R. Η επόμενη πρόταση είναι πολύ ισχυρή, καθώς μας επιτρέπει, εφόσον ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις της, να αλλάζουμε τη σειρά μιας συνεχούς συνάρτησης και ενός ορίου. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση της. Η απόδειξή της κάνει χρήση του εναλλακτικού ορισμού της συνέχειας που δώσαμε στην Πρόταση 4.1. Πρόταση 4.5. (Εναλλαγή ορίου με συνεχή συνάρτηση) Έστω g : A R συνάρτηση συνεχής στο L A. Έστω επίσης f : B R με f(b) A και lim 0 f() = L. Τότε lim 0 g(f()) = g( lim 0 f()) = g(l).

5 4.1. ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ 93 Απόδειξη: Έστω δοσμένο ɛ > 0. Λόγω της συνέχειας της g, υπάρχει κάποιο ɛ 1 > 0 τέτοιο ώστε L < ɛ 1 g() g(l) < ɛ. Η δεξιά ανισότητα ισχύει για όλα τα που ικανοποιούν την αριστερή ανισότητα, άρα και για τα της μορφής f(). Επομένως, f() L < ɛ 1 g(f()) g( 0 ) < ɛ. Όμως lim 0 f() = L, επομένως για το συγκεκριμένο ɛ 1 > 0 θα υπάρχει κάποιο ɛ > 0 τέτοιο ώστε Συνδυάζοντας τις παραπάνω συνεπαγωγές, έχουμε 0 < 0 < ɛ f() L < ɛ 1 0 < 0 < ɛ g(f()) g(l) < ɛ. Παράδειγμα 4.5. (Παραδείγματα εναλλαγής ορίου με συνεχή συνάρτηση) Με εφαρμογή της Πρότασης 4.5 έχουμε ( ) sin ( ) sin lim = lim = 1 = Όμως, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την Πρόταση για να γράψουμε lim u(sin ) = u(lim sin ) = u(0) = 1, 0 0 όπου u είναι η συνάρτηση Heaviside του Σχήματος 3.1. Το λάθος βρίσκεται στην πρώτη ισότητα. Ο λόγος είναι ότι η συνάρτηση u δεν είναι συνεχής στο 0, όπου τείνει η sin καθώς 0. Πράγματι, παρατηρήστε πως η u(sin ) ισούται με τη μονάδα στο διάστημα (0, π), και με 0 στο διάστημα ( π, 0). Επομένως, δεν υπάρχει το όριο lim 0 u(sin ). Πάντως, μπορούμε να γράψουμε, χωρίς πρόβλημα, πως lim u(sin ) = u( lim sin ) = u(1) = 1, π/ π/ καθώς η συνάρτηση u είναι συνεχής στο όριο 1 όπου τείνει η sin καθώς π/. Μια σημαντική ειδική περίπτωση της Πρότασης 4.5 είναι όταν και οι δύο συναρτήσεις της σύνθεσης είναι συνεχείς. Έχουμε, τότε, την ακόλουθη πρόταση, που μπορεί να αποδειχθεί άμεσα με χρήση της Πρότασης 4.5. Πρόταση 4.6. (Σύνθεση συνεχών συναρτήσεων) Έστω f : B R συνεχής στο 0 και g : A R συνεχής στο f( 0 ). Έχουμε lim 0 g(f()) = g(f( 0 )), δηλαδή η σύνθεση g f είναι συνεχής στο 0. Ασκήσεις

6 94 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΣΥΝΕΧΕΙΑ 4.1. (Ισοδύναμος ορισμός αριστερής/δεξιάς συνέχειας) Να διατυπώσετε και να αποδείξετε μια πρόταση α- νάλογη της Πρότασης 4.1 για την περίπτωση της αριστερής και της δεξιάς συνέχειας. 4.. Να αποδείξετε την Πρόταση Να αποδείξετε την Πρόταση 4.3 και την Πρόταση (Υπολογισμός ορίων) Να υπολογίσετε τα ακόλουθα όρια: 1. lim 0 sin sin.. lim 0 cos sin. 3. lim tan (Κοινό πρόσημο σε ανοικτή γειτονιά) Να δείξετε ότι αν μια συνάρτηση f είναι συνεχής στο 0 με f( 0 ) > 0 (εναλλακτικά, f( 0 ) < 0), τότε υπάρχει ένα διάστημα της μορφής I = (a, b) με 0 (a, b) τέτοιο ώστε f() > 0 (εναλλακτικά, f() < 0) παντού στο I [ ] (Σύνθεση συνεχούς συνάρτησης με ακολουθία) Έστω f : A R συνάρτηση συνεχής σε κάποιο 0. Έστω ακολουθία a n 0 με {f(a n ) : n N } A. Να δείξετε ότι υπάρχει το όριο lim f(a n) και μάλιστα n lim f(a n) = f( lim a n) = f( 0 ). Να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά ορισμούς ορίων. n n 4.7. [ ] (Ισοδύναμος ορισμός συνέχειας) Να αποδείξετε ότι μια συνάρτηση f είναι συνεχής στο 0 αν και μόνο αν για κάθε ακολουθία n 0 ισχύει f( n ) f( 0 ). Παρατηρήστε ότι η μία συνεπαγωγή έχει ήδη αποδειχθεί στην Άσκηση [ ] Έστω συνάρτηση f : [a, b] R και έστω οι συναρτήσεις U() sup{min{f(y), f(a) + 1} : y [a, ]}, L() inf{ma{f(y), f(a) 1} : y [a, ]}. με πεδίο ορισμού το [a, b]. Να δείξετε ότι η U() είναι αύξουσα, η L() είναι φθίνουσα, και ότι τα πλευρικά όρια lim και lim a +U() a +L() υπάρχουν με lim lim a +U() a +L(). Κατόπιν, να δείξετε ότι η f() είναι δεξιά συνεχής στο a ανν η παραπάνω ανισότητα ισχύει ως ισότητα [ ] Να αποδείξετε ότι αν η f : I R είναι συνεχής στο διάστημα I, η g : J R στο διάστημα J, και f(i) J, τότε η σύνθεση g f είναι συνεχής στο I. Η αυστηρή απόδειξη αυτής της άσκησης απαιτεί να εξετάσετε τι συμβαίνει στα άκρα των I, J. 4. Συνέχεια σε Κλειστά και Φραγμένα Διαστήματα Σε αυτή την παράγραφο θα μελετήσουμε μερικές βασικές συνέπειες της συνέχειας μιας συνάρτησης σε διαστήματα που είναι κλειστά και φραγμένα. Καταρχάς θα παρουσιάσουμε και θα αποδείξουμε το Θεώρημα του Bolzano. Το θεώρημα δείχνει κάτι προφανές, ότι, δηλαδή, αν μια συνεχής συνάρτηση είναι μικρότερη του μηδενός σε μια τιμή του ορίσματός της και μεγαλύτερη του μηδενός σε μια άλλη τιμή, τότε θα πρέπει να μηδενίζεται κάπου στο ενδιάμεσο αυτών των τιμών. Παρότι προφανές, το θεώρημα χρειάζεται απόδειξη.

7 4.. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ 95 y (a; f(a)) f() A A sup A (b; f(b)) Σχήμα 4.1: Θεώρημα Bolzano. Θεώρημα 4.1. (Θεώρημα Bolzano) Έστω συνάρτηση f συνεχής στο κλειστό και φραγμένο διάστημα [a, b] με f(a)f(b) < 0. Τότε υπάρχει 0 (a, b) τέτοιο ώστε f( 0 ) = 0. Απόδειξη: Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα, το ενδεχόμενο f(a) > 0, f(b) < 0, και το ενδεχόμενο f(a) < 0, f(b) > 0. Θα υποθέσουμε το πρώτο ενδεχόμενο. (Η απόδειξη για το δεύτερο ενδεχόμενο είναι εντελώς αντίστοιχη, και αποτελεί την Άσκηση 4.10). Δείτε το Σχήμα 4.1. Έστω το σύνολο A = { [a, b] : f() > 0}. Παρατηρήστε πως b / A, αφού f(b) < 0. Το A είναι φραγμένο άνω από το b και μη κενό, αφού a A, επομένως έχει supremum, sup A = 0. Θα δείξουμε ότι f( 0 ) = 0. Το μυστικό είναι να παρατηρήσουμε ότι το 0 είναι αυθαίρετα κοντά σε σημεία εντός του A, όπου η συνάρτηση είναι θετική, και ταυτοχρόνως αυθαιρέτως κοντά σε σημεία εκτός του A, όπου η συνάρτηση είναι μη θετική. Λόγω της συνέχειας της f, αυτό είναι εφικτό μόνο αν f( 0 ) = 0. Αναλυτικότερα, αφενός μεν μπορούμε να κατασκευάσουμε μια ακολουθία a n 0, τέτοια ώστε a n A, επομένως f(a n ) > 0. Αυτό προκύπτει από την ιδιότητα που έχει το supremum ενός συνόλου να υπάρχουν στοιχεία του συνόλου αυθαίρετα κοντά του. Αφετέρου, μπορούμε επίσης να κατασκευάσουμε ακολουθία b n / A, επομένως f(b n ) 0, με b n 0. Για παράδειγμα, μπορούμε να θέσουμε b n = min{b, }. Δείτε την Άσκηση n Παρατηρήστε πως lim f(b n) = f( lim b n ) = f( 0 ). n n Όμως, f(b n ) 0 για κάθε n (αλλιώς το b n A, που είναι άτοπο γιατί b n > 0 = sup A) άρα και lim n f(b n) 0, χρησιμοποιώντας την Άσκηση 3.67, επομένως f( 0 ) 0. Με ανάλογο τρόπο, αλλά χρησιμοποιώντας την ακολουθία a n, έχουμε f( 0 ) 0. (Παρατηρήστε μόνο πως f(a n ) > 0 f(a n ) 0, άρα και πάλι η Άσκηση 3.67 μπορεί να εφαρμοστεί.) Άρα, αφού και f( 0 ) 0 και f( 0 ) 0, θα πρέπει f( 0 ) = 0.

8 96 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΣΥΝΕΧΕΙΑ Το Θεώρημα Bolzano είναι εξαιρετικά χρήσιμο για πολλούς λόγους. Καταρχάς, εμφανίζεται στην απόδειξη άλλων βασικών θεωρημάτων. Σε πιο πρακτικό επίπεδο, μας επιτρέπει να προσδιορίζουμε την ύπαρξη ριζών, όπως φαίνεται στο επόμενο παράδειγμα. Παράδειγμα 4.6. (Απόδειξη ύπαρξης ρίζας) Έστω η συνάρτηση f(θ) = cos 10 θ + cos 8 θ cos 6 θ + cos 3 θ cos θ + cos θ 1. Επειδή η συνάρτηση αυτή έχει πολύπλοκη μορφή, δεν μπορούμε να βρούμε έναν τύπο που να μας δίνει ποιες είναι οι ρίζες της. Όμως, επειδή η συνάρτηση είναι συνεχής, και επειδή f(0) = 1, f(π) = 1, προκύπτει ότι υπάρχει τουλάχιστον μια ρίζα στο διάστημα [0, π]. Στην Παράγραφο 4.4 θα δείξουμε πώς, και πάλι χρησιμοποιώντας το Θεώρημα του Bolzano, μπορούμε να προσδιορίσουμε τη ρίζα αυτής της συνάρτησης με όση ακρίβεια θέλουμε. Θεώρημα 4.. (Θεώρημα Ενδιάμεσης Τιμής) Έστω συνεχής συνάρτηση f στο κλειστό και φραγμένο διάστημα [a, b] με f(a) f(b). Η συνάρτηση λαμβάνει, εντός του (a, b), οποιαδήποτε τιμή μεταξύ των f(a), f(b). Δείτε το Σχήμα 4. για μια διαισθητική ερμηνεία του θεωρήματος στην περίπτωση f(a) > f(b). Για να μεταβληθεί η τιμή της συνάρτησης από την τιμή f(a) στην τιμή f(b), είναι απαραίτητο η τιμή της να περάσει από όλες τις ενδιάμεσες τιμές. Οι τιμές αυτές συγκροτούν το σύνολο B που εμφανίζεται επί του άξονα y. Ενδεχομένως, βέβαια, η συνάρτηση να λαμβάνει και άλλες τιμές, εκτός του συνόλου αυτού. Απόδειξη: Έστω πως f(a) > f(b). (Αν f(a) < f(b), η απόδειξη είναι ανάλογη, και παραλείπεται.) Έστω λοιπόν y 0 (f(b), f(a)). Ορίζουμε τη συνάρτηση g() = f() y 0, και παρατηρούμε πως g(a) = f(a) y 0 > 0, και g(b) = f(b) y 0 < 0. Θα υπάρχει λοιπόν, από το Θεώρημα Bolzano, κάποιο 0 τέτοιο ώστε g( 0 ) = 0 f( 0 ) = y 0, και η απόδειξη ολοκληρώθηκε. Στην απόδειξη του επόμενου θεωρήματος θα χρειαστούμε την έννοια του σημείου συσσώρευσης και μια βασική ιδιότητά του. Ορισμός 4.. (Σημείο συσσώρευσης) Έστω ακολουθία {a n }. Η ακολουθία έχει σημείο συσσώρευσης το A R αν για κάθε δ > 0 υπάρχουν άπειροι φυσικοί n 1, n,... τέτοιοι ώστε, για κάθε k N, a nk (A δ, A + δ). Επομένως, μια ακολουθία έχει σημείο συσσώρευσης το A αν υπάρχουν άπειροι όροι της όσο κοντά θέλουμε στο A. Δεν είναι απαραίτητο οι όροι αυτοί να είναι διακριτοί! Για παράδειγμα, η σταθερή ακολουθία {a n } με a n = 10 έχει σημείο συσσώρευσης το 10. Θεώρημα 4.3. (Φραγμένη ακολουθία σημείο συσσώρευσης) Κάθε φραγμένη στο [a, b] ακολουθία {a n } έχει τουλάχιστον ένα σημείο συσσώρευσης εντός του [a, b]. Απόδειξη: [ ] Ορίζουμε τη βοηθητική ακολουθία b n = inf{a n, a n+1,... }.

9 4.. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ 97 y (a; f(a)) f() B (b; f(b)) Σχήμα 4.: Θεώρημα Ενδιάμεσης Τιμής. Παρατηρήστε ότι τα infimum υπάρχουν, γιατί τα αντίστοιχα σύνολα είναι μη κενά και φραγμένα κάτω (από το κάτω φράγμα της {a n }). Παρατηρήστε επίσης ότι η ακολουθία b n είναι αύξουσα, γιατί τα infima είναι σε ολοένα και μικρότερα σύνολα, και φραγμένη άνω από το b. Επομένως, υπάρχει το όριο lim b n = A (Άσκηση 3.61). n Θα δείξουμε ότι το A είναι σημείο συσσώρευσης. Έστω δ > 0. Θα δείξουμε ότι εντός του (A δ, A + δ) υπάρχουν άπειρα μέλη της ακολουθίας {a n }, κατασκευάζοντάς τα. Πράγματι, αφού b n A, θα υπάρχει b k1 (A δ, A + δ), και επειδή το b k1 = inf{a k1, a k1 +1,... } θα υπάρχει n 1 > k 1 τέτοιο ώστε a n1 (A δ, A + δ). Για αυτό το n 1 θα υπάρχει k > n 1 τέτοιο ώστε b k (A δ, A + δ), και επειδή το b k = inf{a k, a k +1,... } θα υπάρχει n > k τέτοιο ώστε a n (A δ, A + δ). Η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, επομένως υπάρχουν άπειροι όροι της ακολουθίας {a n }, και συγκεκριμένα οι a n1, a n,... εντός του διαστήματος (A δ, A + δ), επομένως το A είναι σημείο συσσώρευσης. Θεώρημα 4.4. (Θεώρημα Φράγματος) Έστω f : [a, b] R συνεχής. Η f() είναι φραγμένη, δηλαδή υπάρχουν U, L, τέτοια ώστε f() U, f() L για κάθε [a, b]. Δείτε το Σχήμα 4.3. Το θεώρημα μας λέει ότι, αν βάλουμε κάτω το μολύβι στο (a, f(a)) και φτάσουμε μέχρι το (b, f(b)) με μια συνεχόμενη γραμμή, δεν μπορούμε να περάσουμε από το άπειρο. Απόδειξη: [ ] Θα υποθέσουμε ότι η f() δεν είναι φραγμένη, και θα καταλήξουμε σε άτοπο. Έστω πως η f() λαμβάνει αυθαίρετα μεγάλες τιμές, δηλαδή για κάθε M υπάρχει [a, b] με f() > M. Η απόδειξη για την περίπτωση που η f() λαμβάνει αυθαίρετα μικρές τιμές είναι ανάλογη και παραλείπεται. Κατασκευάζουμε μια ακολουθία a n ως εξής. Επιλέγουμε το a 1 = a, και επιλέγουμε τα επόμενα a n τέτοια ώστε f(a n ) > ma{f(a n 1 ), n 1}. Η ακολουθία {a n } μπορεί να κατασκευαστεί λόγω της υπόθεσης ότι η f δεν είναι φραγμένη άνω. Επίσης, όλα τα a n είναι διαφορετικά μεταξύ τους, και η ακολουθία f(a n ). Παρατηρήστε ότι το σύνολο {a n : n N} είναι φραγμένο. Πράγματι, είναι φραγμένο άνω από το b και φραγμένο κάτω από το a. Θα έχει, λοιπόν, από το Θεώρημα 4.3, ένα

10 98 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΣΥΝΕΧΕΙΑ y U y f() M f() a b a 1 0 b L m Σχήμα 4.3: Θεώρημα Φράγματος και Θεώρημα Ακροτάτων. σημείο συσσώρευσης, έστω 0 [a, b]. Υποθέτουμε ότι 0 (a, b). (Αν 0 = a ή 0 = b, η απόδειξη τροποποιείται εύκολα.) Επειδή η συνάρτηση f είναι συνεχής στο 0, επιλέγοντας ɛ = 1 στον ορισμό της συνέχειας, προκύπτει ότι υπάρχει κάποιο δ > 0 τέτοιο ώστε 0 < δ f() f( 0 < 1 f() < f( 0 ) + 1. Αυτό είναι άτοπο, διότι το 0 είναι σημείο συσσώρευσης της {a n }, επομένως υπάρχουν άπειρα a n για τα οποία a n 0 < δ, και, λόγω της κατασκευής της ακολουθίας a n οι τιμές f(a n ) γίνονται αυθαίρετα μεγάλες και δεν μπορούν να είναι φραγμένες από το f( 0 ) + 1. Θεώρημα 4.5. (Θεώρημα Ακροτάτων) Έστω f : [a, b] R συνεχής. Υπάρχουν 0, 1 [a, b] τέτοια ώστε f( 0 ) f() για κάθε [a, b] και f( 1 ) f() για κάθε [a, b]. Από το Θεώρημα 4.4 προκύπτει πως κάθε συνάρτηση συνεχής σε κλειστό και φραγμένο διάστημα είναι φραγμένη. Άρα, αφού το πεδίο τιμών της δεν είναι κενό, θα έχει supremum, sup [a,b] f, και infimum, inf [a,b] f. Το Θεώρημα 4.5 μάς εξασφαλίζει και κάτι ακόμα, ότι δηλαδή η συνάρτηση λαμβάνει κάπου ως τιμή της και το supremum και το infimum. Αυτή η ιδιότητα δεν ισχύει γενικά. Για παράδειγμα, 1. Η συνάρτηση f() = 1/ έχει infimum το 0 στο διάστημα [1, ), όπου η συνάρτηση είναι συνεχής. Το διάστημα είναι μεν κλειστό αλλά όχι φραγμένο, και η συνάρτηση δεν λαμβάνει πουθενά την τιμή 0.. Η συνάρτηση f() = 1/ έχει infimum το 1/ στο διάστημα [1, ), όπου η συνάρτηση είναι συνεχής. Το διάστημα είναι μεν φραγμένο, αλλά όχι κλειστό, και η συνάρτηση δεν λαμβάνει πουθενά την τιμή 1/. 3. Η συνάρτηση f() = { 1/, (1, ], 1/, = 1, δεν είναι συνεχής στο κλειστό και φραγμένο [1, ], και δεν λαμβάνει πουθενά την τιμή 1 = sup [1,] f.

11 4.3. ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ 99 Απόδειξη του Θεωρήματος 4.5: [ ] Θα αποδείξουμε πρώτα ότι η συνάρτηση λαμβάνει μέγιστο. Η απόδειξη είναι σε μεγάλο βαθμό ανάλογη της απόδειξης του Θεωρήματος 4.4. Έστω καταρχάς πως δεν υπάρχει 0 με τη δοσμένη ιδιότητα, δηλαδή υπάρχει μεν το supremum της συνάρτησης, έστω A = sup{f() : [a, b]}, δεν υπάρχει όμως 0 [a, b] τέτοιο ώστε f( 0 ) = A. Παρατηρήστε ότι η ύπαρξη του supremum εξασφαλίζεται από το Θεώρημα 4.4. Ορίζουμε μια ακολουθία {a n } [a, b] ως εξής: Θέτουμε a 1 = a. Θέτουμε επίσης a n κάποιον αριθμό τέτοιον ώστε f() αυστηρώς μεγαλύτερο και του f(a n 1 ) και του A 1. Αν για κάποιο a n n έχουμε f(a n ) = A, τότε η απόδειξη ολοκληρώθηκε. Αλλιώς, μπορούμε να συνεχίσουμε επ άπειρον, καθώς, αν f(a n 1 ) < A, τότε ο a n είναι βέβαιο ότι υπάρχει, αφού το A είναι supremum και επομένως μπορούμε να το πλησιάσουμε όσο κοντά θέλουμε. (Η περίπτωση f(a n ) > A αποκλείεται αφού το A είναι supremum.) Αν η διαδικασία συνεχίσει επ άπειρον, η ακολουθία {a n } είναι φραγμένη, άρα έχει σημείο συγκεντρώσεως, έστω 0 [a, b]. Θα δείξουμε ότι f( 0 ) = A. Καταρχάς, δεν μπορεί να έχουμε f( 0 ) > A, διότι το A είναι supremum της f στο [a, b]. Έστω πως f( 0 ) < A. Έστω m = f( 0)+A το ενδιάμεσό τους. Από τον ορισμό της συνέχειας μπορούμε να βρούμε ένα δ > 0 τέτοιο ώστε, για κάθε ( 0 δ, 0 + δ), να έχουμε f() < m. Όμως, το 0 είναι σημείο συγκεντρώσεως της {a n }, άρα υπάρχουν άπειροι όροι της εντός του ( 0 δ, 0 + δ), και, από την κατασκευή της, άπειροι εξ αυτών θα είναι μεγαλύτεροι του m. Έχουμε, λοιπόν, άτοπο, επομένως προκύπτει πως θα πρέπει f( 0 ) = A. Έχοντας αποδείξει την ύπαρξη του σημείου μεγίστου 0, η ύπαρξη του σημείου ελαχίστου 1 εξασφαλίζεται από την ύπαρξη του μεγίστου για τη συνεχή συνάρτηση g = f στο κλειστό και φραγμένο [a, b]. Ασκήσεις (Απόδειξη Θεωρήματος Bolzano) Να αποδείξετε το Θεώρημα Bolzano για την περίπτωση f(a) < 0, f(b) > [ ] (Πολυώνυμα περιττού βαθμού) Να αποδείξετε ότι κάθε πολυώνυμο περιττού βαθμού έχει τουλάχιστον μία ρίζα [ ] (Πολυώνυμα άρτιου βαθμού) Να αποδείξετε ότι κάθε πολυώνυμο άρτιου βαθμού έχει είτε ελάχιστη είτε μέγιστη τιμή, αλλά όχι και μέγιστη και ελάχιστη τιμή [Σ/Λ, Π] (Παραβίαση συνθηκών) Αν μια συνάρτηση δεν είναι συνεχής σε ένα κλειστό και φραγμένο διάστημα, τότε δεν λαμβάνει τη μέγιστη και την ελάχιστη τιμή της [ ] (Συνεχής συνάρτηση με πεπερασμένο όριο στο άπειρο) Να δείξετε ότι αν μια συνεχής συνάρτηση f : [a, ) R έχει το πεπερασμένο όριο L = lim f(), τότε είναι φραγμένη άνω και κάτω. 4.3 Αντίστροφη Συνάρτηση Ορισμός 4.3. (Αντίστροφη συνάρτηση) Έστω 1-1 συνάρτηση f : A R. Ορίζουμε την αντίστροφη f 1 : f(a) R ως τη συνάρτηση που απεικονίζει σε κάθε y f(a) το μοναδικό για το οποίο f() = y. Επομένως, f 1 (f()) = για κάθε A. Από τον ορισμό εύκολα προκύπτουν οι ιδιότητες που αναφέρονται στην ακόλουθη πρόταση. Η απόδειξή της ζητείται στην Άσκηση 4.15.

12 100 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΣΥΝΕΧΕΙΑ y; f = y f!1 ; y Σχήμα 4.4: Τα γραφήματα της f και της f 1. Πρόταση 4.7. (Βασικές ιδιότητες αντίστροφης συνάρτησης) Έστω 1-1 συνάρτηση f : A R και η αντίστροφή της f 1 : f(a) R. 1. Ισχύει η ισοδυναμία y = f() = f 1 (y).. Η αντίστροφη f 1 είναι επίσης 1-1, και έχει ως αντίστροφη την f(), επομένως και f(f 1 (y)) = y 3. Αν η f είναι γνησίως αύξουσα (φθίνουσα), τότε είναι και η f 1 γνησίως αύξουσα (φθίνουσα). Αν έχουμε στη διάθεσή μας το γράφημα της f(), μπορούμε εύκολα να απεικονίσουμε το γράφημα της f 1 (y) με τον συνήθη τρόπο (δηλαδή, ώστε ο άξονας της ανεξάρτητης μεταβλητής y να δείχνει προς τα δεξιά και ο άξονας της εξαρτημένης μεταβλητής να δείχνει προς τα πάνω), παίρνοντας το συμμετρικό του γραφήματος της f γύρω από την ευθεία y =. Δείτε το Σχήμα 4.4. Αυτό συμβαίνει διότι η συμμετρία περί την ευθεία αυτή αντιστοιχεί τα σημεία ( 0, y 0 ) στα σημεία (y 0, 0 ). (Δείτε την Άσκηση 4.16). Πάντως, αν έχουμε μπροστά μας το γράφημα της f, ουσιαστικά έχουμε και το γράφημα της f 1, με τη διαφορά ότι (σε σχέση με το συνηθισμένο τρόπο που παρουσιάζουμε γραφήματα), ο ά- ξονας της ανεξάρτητης μεταβλητής y κοιτάζει προς τα πάνω, και ο άξονας της εξαρτημένης μεταβλητής κοιτάζει προς τα δεξιά. Αυτός ο τρόπος απεικόνισης μιας συνάρτησης είναι εξίσου διαισθητικός με τον συνηθισμένο, απλώς δεν είναι ο συνηθισμένος! Αν, πάντως, επιμένετε να θέλετε να δείτε το γράφημα της αντίστροφης συνάρτησης με τον συνηθισμένο τρόπο, φανταστείτε ότι κοιτάζετε το αρχικό γράφημα μέσα από τη σελίδα, και έχοντας γείρει το κεφάλι σας αριστερά κατά 90 μοίρες. Θεώρημα 4.6. (Συνέχεια αντίστροφης συνάρτησης) Έστω 1-1 συνάρτηση f : A R και η αντίστροφή της f 1 : f(a) R. 1. Αν η f είναι συνεχής στο a, τότε και η f 1 είναι συνεχής στο b = f(a).

13 4.3. ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ = arcsin y 1 1 y = sin Σχήμα 4.5: Η συνάρτηση του ημιτόνου y = sin στο διάστημα [ π/, π/] και η αντίστροφή της τόξο ημιτόνου = arcsin y στο διάστημα [ 1, 1].. Αν η f είναι συνεχής στο διάστημα I, τότε και η f 1 είναι συνεχής στο διάστημα J = f(i). Η απόδειξη του θεωρήματος είναι αρκετά μεγάλη, και γι αυτό θα την παραλείψουμε. Πάντως, το θεώρημα είναι διαισθητικά εντελώς αναμενόμενο. Πράγματι, συνέχεια σημαίνει να μπορούμε να γράψουμε το γράφημα της συνάρτησης με μια συνεχή γραμμή. Όμως, η συνάρτηση και η αντίστροφή της έχουν ουσιαστικά το ίδιο γράφημα. Παράδειγμα 4.7. (Αντίστροφες τριγωνομετρικών συναρτήσεων) Οι τριγωνομετρικές συναρτήσεις δεν είναι 1-1 στο πεδίο ορισμού τους. Μπορούμε όμως να τις ορίσουμε σε ένα μικρότερο πεδίο ορισμού, και να ορίσουμε έτσι τις αντίστροφές τους: 1. Έστω η συνάρτηση του ημίτονου sin στο διάστημα [ π/, π/]. Σε αυτό το διάστημα η συνάρτηση είναι γνησίως αύξουσα, επομένως είναι 1-1 και έχει αντίστροφη, την οποία καλούμε τόξο ημιτόνου arcsin y. Οι δύο συναρτήσεις εμφανίζονται στο Σχήμα Έστω η συνάρτηση του συνημιτόνου cos στο διάστημα [0, π]. Σε αυτό το διάστημα η συνάρτηση είναι γνησίως φθίνουσα, επομένως είναι 1-1 και έχει αντίστροφη, την οποία καλούμε τόξο συνημιτόνου arccos y. Οι δύο συναρτήσεις εμφανίζονται στο Σχήμα Έστω η συνάρτηση της εφαπτομένης tan στο διάστημα ( π/, π/). Σε αυτό το διάστημα η συνάρτηση είναι γνησίως αύξουσα, επομένως είναι 1-1 και έχει αντίστροφη, την οποία καλούμε τόξο εφαπτομένης arctan y. Οι δύο συναρτήσεις εμφανίζονται στο Σχήμα 4.7.

14 10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΣΥΝΕΧΕΙΑ 3 = arccos y.5 1 y = cos Σχήμα 4.6: Η συνάρτηση του συνημιτόνου y = cos στο διάστημα [0, π] και η αντίστροφή της τόξο συνημιτόνου = arccos y στο διάστημα [ 1, 1]. 4. Έστω η συνάρτηση της συνεφαπτομένης cot στο διάστημα (0, π). Σε αυτό το διάστημα η συνάρτηση είναι γνησίως φθίνουσα, επομένως είναι 1-1 και έχει αντίστροφη, την οποία καλούμε τόξο συνεφαπτομένης arccot y. Οι δύο συναρτήσεις εμφανίζονται στο Σχήμα 4.8. Από το Θεώρημα 4.6, όλες οι παραπάνω αντίστροφες τριγωνομετρικές είναι συνεχείς στα πεδία ορισμού τους. Θα μπορούσαμε να είχαμε ορίσει τις αντίστροφες τριγωνομετρικές συναρτήσεις διαφορετικά, επιλέγοντας διαφορετικά πεδία ορισμού για τις αρχικές τριγωνομετρικές συναρτήσεις. Δείτε την Άσκηση Οι αντίστροφες τριγωνομετρικές συναρτήσεις καλούνται τόξα (ημίτονου, κ.ο.κ.), διότι εκφράζουν ακριβώς αυτή την έννοια. Για παράδειγμα, arcsin 1 = π/ σημαίνει ότι το τόξο ημίτονου 1, δηλαδή με ημίτονο 1 (εννοείται στο πεδίο ορισμού του ημίτονου όπως ορίστηκε παραπάνω) είναι το π/. Παράδειγμα 4.8. (Συνάρτηση ρίζας) Θυμηθείτε ότι στο Θεώρημα 1.1 ορίσαμε την n-οστή ρίζα y 1 n αριθμού y. ενός 1. Έστω η συνάρτηση y = f() = n ορισμένη στο R, με n περιττό φυσικό. Επειδή η f() είναι γνησίως αύξουσα παντού στο πεδίο ορισμού της (Άσκηση 1.15), προκύπτει πως η αντίστροφή της f 1 (y) = y 1 n είναι επίσης γνησίως αύξουσα.. Έστω η συνάρτηση y = f() = n ορισμένη στο [0, ), με n άρτιο φυσικό. Επειδή η f() είναι γνησίως αύξουσα παντού στο πεδίο ορισμού της (Άσκηση 1.15), προκύπτει πως η αντίστροφή της

15 4.3. ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ y = tan 1.5 = arctan y y Σχήμα 4.7: Η συνάρτηση της εφαπτόμενης y = tan στο διάστημα ( π/, π/) και η αντίστροφή της τόξο εφαπτόμενης = arctan y στο διάστημα (, ). y = cot = arccot y y Σχήμα 4.8: Η συνάρτηση της συνεφαπτομένης y = cot στο διάστημα (0, π) και η αντίστροφή της τόξο συνεφαπτομένης = arctan y στο διάστημα (, ).

16 104 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΣΥΝΕΧΕΙΑ y = 1 n y = 1 n f(y) = y n f!1 () = 1 n Σχήμα 4.9: Η συνάρτηση = f(y) = y n για n περιττό στο διάστημα (, ) και η αντίστροφή της y = f 1 (). y = 1 n f(y) = y n f!1 () = 1 n!y =! 1 n y = 1 n!y =! 1 n Σχήμα 4.10: Η συνάρτηση = f(y) = y n για n άρτιο στο διάστημα [0, ) και η αντίστροφή της y = f 1 (). f 1 (y) = y 1 n είναι επίσης γνησίως αύξουσα. Δείτε τα Σχήματα 4.9, Από το Θεώρημα 4.6, οι παραπάνω αντίστροφες είναι επίσης συνεχείς στα πεδία ορισμού τους.

17 4.4. ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ 105 Ασκήσεις (Βασικές ιδιότητες αντίστροφης συνάρτησης) Αποδείξτε την Πρόταση 4.7. Για το τελευταίο σκέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις Ασκήσεις.6 και (Συμμετρία περί την ευθεία = y) Να δείξετε ότι το συμμετρικό του σημείου ( 0, y 0 ) ως προς την ευθεία = y είναι το (y 0, 0 ) (Εναλλακτικός ορισμός τριγωνομετρικών συναρτήσεων) Ορίστε διαφορετικά τις αντίστροφες τριγωνομετρικές συναρτήσεις του Παραδείγματος 4.7 χρησιμοποιώντας τα ακόλουθα πεδία ορισμού: 1. Το [π/, 3π/] για το ημίτονο sin.. Το [ π, 0] για το συνημίτονο cos. 3. Το (π/, 3π/) για την εφαπτομένη tan. 4. Το ( π, 0) για τη συνεφαπτομένη cot. Τι μονοτονία έχουν σε αυτή την περίπτωση; 4.4 Μέθοδος της Διχοτόμησης Το Θεώρημα του Bolzano μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την πρώτη μας μέθοδο Αριθμητικής Ανάλυσης, και συγκεκριμένα τη Μέθοδο της Διχοτόμησης. Με αυτήν τη μέθοδο μπορούμε να προσδιορίζουμε με όσο μεγάλη ακρίβεια θέλουμε ρίζες συναρτήσεων. Ορισμός 4.4. (Ρίζα συνάρτησης) Έστω συνάρτηση f : A R. Κάθε για το οποίο f( ) = 0 καλείται ρίζα της f. Η εύρεση των ριζών μιας συνάρτησης f() είναι εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία, καθώς σε αυτήν ανάγονται πολλά προβλήματα των επιστημών του μηχανικού και άλλων εφαρμοσμένων επιστημών. Δυστυχώς, εκτός από λίγες ειδικές περιπτώσεις για τη συνάρτηση f() (για παράδειγμα τις περιπτώσεις που η f() είναι πολυώνυμο μέχρι τετάρτου βαθμού), δεν υπάρχει τύπος που να μας δίνει τις ρίζες μιας συνάρτησης. Γι αυτόν το λόγο, έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι με τις οποίες μπορούμε να προσδιορίσουμε μια προσέγγιση μιας ρίζας οποιασδήποτε συνάρτησης, με όση ακρίβεια θέλουμε. Η πιο απλή από αυτές τις μεθόδους είναι η Μέθοδος της Διχοτόμησης. Η μέθοδος βασίζεται στην παρατήρηση ότι για f() συνεχή, αν έχουμε βρει δύο σημεία a, b που να μην είναι ρίζες και τέτοια ώστε f(a)f(b) < 0 (δηλαδή οι τιμές της συνάρτησης στα a, b είναι ετερόσημες), τότε το Θεώρημα του Bolzano μας εξασφαλίζει ότι μεταξύ των a, b θα υπάρχει σίγουρα κάποια ρίζα. Επιπλέον, αν ορίσουμε το ενδιάμεσο σημείο m = (a + b)/, τότε υπάρχουν τρία ενδεχόμενα: 1. Αν f(m) = 0, τότε το m είναι ρίζα της f.. Αν το f(m) έχει το ίδιο πρόσημο με το f(a), θα έχει διαφορετικό πρόσημο με το f(b) (αφού εξ υποθέσεως τα f(a), f(b) είναι ετερόσημα), και επομένως υπάρχει ρίζα στο διάστημα (m, b) που έχει το μισό του μήκους του αρχικού διαστήματος (a, b) όπου αναζητούσαμε ρίζα. 3. Ανάλογα, αν το f(m) έχει το ίδιο πρόσημο με το f(b), θα έχει διαφορετικό πρόσημο με το f(a), και επομένως υπάρχει ρίζα στο διάστημα (a, b) που και πάλι έχει το μισό του αρχικού μήκους.

18 106 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η Μέθοδος της Διχοτόμησης είναι ο ακόλουθος αλγόριθμος: ξεκινώντας από ένα αρχικό διάστημα (a, b) με f(a)f(b) < 0, σε κάθε βήμα εξετάζουμε το m = (a + b)/ και έτσι είτε βρίσκουμε μια ρίζα, είτε βρίσκουμε ένα μικρότερο διάστημα όπου υπάρχει η ρίζα. Τελικά, είτε θα βρούμε τη ρίζα, είτε θα την προσεγγίσουμε με όση ακρίβεια θέλουμε, δηλαδή θα βρούμε ένα 0 τέτοιο ώστε 0 < E όπου η ανοχή E είναι ένας θετικός αριθμός, όσο μικρός θέλουμε. Στην πράξη, συνήθως αρκεί να βρούμε κάποιο 0 τέτοιο ώστε το f( 0 ) να είναι πολύ μικρό, κατ απόλυτη τιμή, δηλαδή f( 0 ) < E f όπου η ανοχή E f είναι ένας θετικός αριθμός, όσο μικρός θέλουμε. Στον ακόλουθο ψευδοκώδικα έχουμε κωδικοποιήσει τη Μέθοδο της Διχοτόμησης λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία παρατήρηση: /* BISECTION METHOD */ function bisection(f,a,b,e,ef) /* INPUT: */ /* f: A function whose root is needed */ /* a,b: Root inside (a,b) will be returned, f(a)f(b)<0 */ /* E: Maimum tolerance in value of root */ /* Initially b-a>e */ /* Ef: Maimum tolerance in value of function */ /* at estimated root location. */ /* Initially f(a) >Ef, f(b) >Ef */ 1: m=(a+b)/; /* Initialization */ : WHILE (b-a)/>e AND f(m) >Ef, /* We halve the interval */ 3: IF f(m)f(a)<0, 4: b=m; 5: ELSEIF f(m)f(b)<0, 6: a=m; 7: END; 8: m=(a+b)/; 9: END; 10: RETURN m /* m is estimate of root *. f(m) <Ef or m-* <E */ Σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνουν αρκετές σημαντικές παρατηρήσεις. Καταρχάς, μια αφελής ερώτηση είναι γιατί ασχολούμαστε με την ανάπτυξη τέτοιων αλγορίθμων, τη στιγμή που θα μπορούσαμε απλώς να τυπώσουμε, με τη βοήθεια υπολογιστή, το γράφημα της συνάρτησης με αρκετά μεγάλη ακρίβεια, και να προσδιορίσουμε έτσι τη ρίζα. Η απάντηση είναι ότι με αυτήν τη μέθοδο θα χρειαστούμε να υπολογίσουμε την τιμή της συνάρτησης πολύ περισσότερες φορές (μία για κάθε σημείο του γραφήματος που προσδιορίζουμε!) απ ό,τι με τη Μέθοδο της Διχοτόμησης, για να προσδιορίσουμε τη ρίζα με την ίδια ακρίβεια. Ενδεχομένως το κόστος του να τυπώσουμε ένα γράφημα να μοιάζει πολύ μικρό, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγάλο, διότι πολύ συχνά για να λύσουμε ένα μαθηματικό πρόβλημα (όπως για παράδειγμα η εύρεση της ελάχιστης τιμής μιας συνάρτησης πολλών μεταβλητών) πρέπει να υπολογίσουμε ένα τεράστιο πλήθος ριζών. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, προκειμένου να βρούμε την τιμή της συνάρτησης σε ένα σημείο πρέπει να λύσουμε ένα άλλο μαθητικό πρόβλημα, που ενδεχομένως και αυτό να χρειάζεται μεγάλο αριθμό πράξεων. Γι αυτούς

19 4.4. ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ 107 τους λόγους, η προσέγγιση που υιοθετούμε στην Αριθμητική Ανάλυση είναι ότι κάθε υπολογισμός της τιμής μιας συνάρτησης κοστίζει, και ο στόχος είναι να τους ελαχιστοποιήσουμε. Ένα θετικό σημείο της Μεθόδου της Διχοτόμησης είναι ότι εγγυημένα θα μας επιστρέψει κάποια ρίζα. Υπάρχουν αλγόριθμοι οι οποίοι δεν εξασφαλίζουν την εύρεση μιας ρίζας, έχουν όμως άλλα πλεονεκτήματα, είναι για παράδειγμα πιο γρήγοροι. Η Μέθοδος του Νεύτωνα, που θα δούμε σε επόμενο κεφάλαιο, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου αλγόριθμου. Ένα άλλο θετικό της Μεθόδου της Διχοτόμησης είναι ότι ναι μεν απαιτεί τη συνέχεια της f(), κάτι που στην πράξη ικανοποιείται εύκολα, αλλά τίποτα άλλο, όπως για παράδειγμα την παραγωγισιμότητά της. (Η Μέθοδος του Νεύτωνα απαιτεί την παραγωγισιμότητα της συνάρτησης.) Παρατηρήστε ότι ο αλγόριθμος δεν επιστρέφει όλες τις ρίζες που υπάρχουν στο διάστημα [a, b], αλλά μόνο μία. Στα παραδείγματα που θα εξετάσουμε στη συνέχεια, θα δούμε ότι μπορεί κάλλιστα ξεκινώντας από δύο επικαλυπτόμενα και ελαφρώς διαφορετικά διαστήματα εντός των οποίων υπάρχουν δύο ρίζες, τη μια φορά να βρούμε τη μια ρίζα και την άλλη φορά την άλλη! Σχετικά με την ταχύτητα σύγκλισης, παρατηρήστε ότι σε κάθε επανάληψη του αλγόριθμου η α- βεβαιότητα που έχουμε για τη θέση της ρίζας μειώνεται στο μισό. Για παράδειγμα, μετά από δέκα επαναλήψεις, η αβεβαιότητα έχει μειωθεί στο 1, δηλαδή περίπου στο ένα χιλιοστό της αρχικής. Για 10 τα δεδομένα της Αριθμητικής Ανάλυσης, ο ρυθμός αυτός είναι σχετικά μικρός. Τέλος, ένα πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε με αυτήν τη μέθοδο είναι ότι για να τη χρησιμοποιήσουμε πρέπει να προσδιορίσουμε το αρχικό διάστημα [a, b] για το οποίο χρειαζόμαστε f(a)f(b) < 0. Στην περισσότερες περιπτώσεις, η φύση της f() και του προβλήματος από το οποίο προέρχεται είναι αρκετά για να μας δώσουν σχετικά εύκολα τις τιμές a, b. Παράδειγμα 4.9. (Εφαρμογή Μεθόδου Διχοτόμησης) Προκειμένου να κατανοήσουμε τη Μέθοδο της Διχοτόμησης, θα μελετήσουμε την εφαρμογή της στις τρεις περιπτώσεις του ακόλουθου πίνακα: Συνάρτηση f() cos 8 sin( 3) 8 sin( 3) Αρχικό αριστερό άκρο a Αρχικό δεξί άκρο b π 5 4 Συνολικός αριθμός επαναλήψεων N Εκτίμηση ρίζας Μέγιστο σφάλμα E Και στις τρεις περιπτώσεις, επιλέξαμε τέτοιες ανοχές E, E f, ώστε να γίνουν ακριβώς 10 επαναλήψεις. Παρατηρήστε πως η δεύτερη και η τρίτη περίπτωση αφορούν την ίδια συνάρτηση, αλλά η εκκίνηση της μεθόδου γίνεται από ελαφρώς διαφορετικά διαστήματα. Το αποτέλεσμα είναι ότι εντοπίζονται διαφορετικές ρίζες! Δείτε στη συνέχεια προσεκτικά τις επαναλήψεις αυτών των περιπτώσεων και βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε γιατί γίνεται αυτό. Ακολούθως, εξετάζουμε με λεπτομέρεια την εκτέλεση της μεθόδου σε κάθε περίπτωση. Στους ακόλουθους πίνακες έχουμε συγκεντρώσει τις τιμές a, b, m, f(a), f(b), f(m) της μεθόδου στην αρχή της κάθε επανάληψης n του παραπάνω ψευδοκώδικα. n a b m f(a) f(b) f(m)

20 108 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΣΥΝΕΧΕΙΑ n a b m f(a) f(b) f(m) n a b m f(a) f(b) f(m) Στα Σχήματα 4.11, 4.1, και 4.13 εμφανίζουμε την εκτέλεση της μεθόδου για τις τρεις περιπτώσεις. Σε κάθε σχήμα, τα σημεία 0, 1, είναι τα a, b, m αντιστοίχως, ενώ τα σημεία 3,..., 13 είναι τα m που βρίσκει η μέθοδος στο τέλος της κάθε επανάληψης (γραμμή 8 του ψευδοκώδικα). Ασκήσεις [ ] (Υλοποίηση Μεθόδου Διχοτόμησης) Να υλοποιήσετε τη Μέθοδο της Διχοτόμησης σε μια γλώσσα προγραμματισμού της επιλογής σας. Το πρόγραμμα που θα υλοποιήσετε θα πρέπει να δέχεται ως είσοδο ένα αρχικό διάστημα στο οποίο είναι γνωστό ότι υπάρχει μια ρίζα, και το πλήθος των επαναλήψεων. Η συνάρτηση της οποίας αναζητείται η ρίζα μπορεί να δίνεται είτε σαν όρισμα, είτε να υλοποιείται εντός του προγράμματος. Το πρόγραμμα πρέπει να παρέχει ως έξοδο την εκτίμηση για τη ρίζα, καθώς και να εκτυπώνει ενδιάμεσα αποτελέσματα, σε τέσσερις στήλες, ως εξής: 1. Η πρώτη στήλη να δείχνει την επανάληψη.. Η δεύτερη στήλη να δείχνει το αριστερό άκρο του τρέχοντος διαστήματος στην αρχή της επανάληψης, 3. Η τρίτη στήλη να δείχνει το δεξί άκρο του τρέχοντος διαστήματος στην αρχή της επανάληψης, 4. Η τέταρτη στήλη να δείχνει την τιμή της συνάρτησης στο μέσου του τρέχοντος διαστήματος στην αρχή της επανάληψης, (Αριθμητικός υπολογισμός ρίζας) Χρησιμοποιήστε την Άσκηση 4.18 για να προσδιορίσετε μια ρίζα της συνάρτησης f() = cos, ξεκινώντας από το αρχικό διάστημα [0, π] και εκτελώντας 0 επαναλήψεις [Σ/Λ, Π] (Άπειρες ρίζες 1) Υπάρχει συνάρτηση με άπειρες ρίζες.

21 f() = =8! sin(! 3) f() =! cos 4.4. ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ Σχήμα 4.11: Εκτέλεση της Μεθόδου της Διχοτόμησης για τη συνάρτηση f() = cos με αρχικά σημεία a = 0, b = π Σχήμα 4.1: Εκτέλεση της Μεθόδου της Διχοτόμησης για τη συνάρτηση f() = 8 αρχικά σημεία a = 5, b = 5. sin( 3) με

22 f() = =8! sin(! 3) 110 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΣΥΝΕΧΕΙΑ Σχήμα 4.13: Εκτέλεση της Μεθόδου της Διχοτόμησης για τη συνάρτηση f() = 8 αρχικά σημεία a = 5, b = 4. sin( 3) με 4.1. [Σ/Λ, Π] (Άπειρες ρίζες ) Υπάρχει μη σταθερή συνάρτηση με άπειρες ρίζες. 4.. [Σ/Λ, Π] (Άπειρες ρίζες 3) Υπάρχει μη σταθερή συνεχής συνάρτηση με άπειρες ρίζες [Σ/Λ, Π] (Άπειρες ρίζες 4) Υπάρχει μη σταθερή συνεχής συνάρτηση με άπειρες ρίζες σε φραγμένο διάστημα [Σ/Λ, Π] (Άπειρες ρίζες 5) Υπάρχει μη σταθερή συνεχής συνάρτηση με άπειρες ρίζες σε φραγμένο κλειστό διάστημα [Σ/Λ,, Π] (Άπειρες ρίζες 6) Υπάρχει συνεχής συνάρτηση που δεν είναι σταθερή σε κανένα διάστημα που είναι υποσύνολο του πεδίου ορισμού της, η οποία έχει άπειρες ρίζες σε κάποιο φραγμένο κλειστό διάστημα. 4.5 Συνέχεια Lipschitz Θα ολοκληρώσουμε το κεφάλαιο με μια σύντομη αναφορά στη συνέχεια (κατά) Lipschitz, για την ακρίβεια σε μια απλή μορφή της. Ορισμός 4.5. (Συνέχεια Lipschitz) Μια συνάρτηση f : A R καλείται Lipschitz (συνεχής) στο διάστημα I αν υπάρχει κάποια σταθερά C > 0 τέτοια ώστε για κάθε ζεύγος, y A να ισχύει f() f(y) C y. Η συνέχεια Lipschitz ουσιαστικά σημαίνει ότι η συνάρτηση δεν μπορεί να μεταβάλλεται πολύ γρήγορα: η μεταβολή στην τιμή της συνάρτησης, κατ απόλυτο τιμή, δηλαδή το f() f(y), μπορεί

23 4.5. ΣΥΝΕΧΕΙΑ LIPSCHITZ 111 να είναι το πολύ ένα πολλαπλάσιο C y της μεταβολής του ορίσματος κατ απόλυτο τιμή, δηλαδή του y. Ο συντελεστής C είναι κοινός για όλα τα ζεύγη, y, αλλιώς ο ορισμός δεν θα ήταν πολύ χρήσιμος! Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τη συνέχεια Lipschitz γραφικά. Ας επικεντρωθούμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο (y, f(y)) του γραφήματος της συνάρτησης. Παρατηρήστε πως f() f(y) C y C y f() f() C y Ας ορίσουμε τις γραμμικές συναρτήσεις f(y) C y f() f(y) + C y { y, f(y) C( y) f() f(y) + C( y) y, f(y) C(y ) f() f(y) + C(y ) }. g() = f(y) + C( y), h() = f(y) C( y), οι οποίες διέρχονται από το σημείο (, f()), η πρώτη αυξάνοντας με ρυθμό C, και η δεύτερη μειούμενη με ρυθμό C. Εισάγοντας τους ορισμούς αυτούς στην τελευταία διπλή συνθήκη, προκύπτει πως ο ορισμός της συνέχειας Lipschitz είναι ισοδύναμος της ακόλουθης συνθήκης: y h() f() g(), y g() f() h(). Επομένως, η συνάρτηση πρέπει να παραμένει συνεχώς εντός του χωρίου που ορίζεται από δύο ευθείες που διέρχονται από το σημείο (, f()), εκ των οποίων η πρώτη αυξάνει με κλίση C, και η δεύτερη μειώνεται με κλίση C. Ας φανταστούμε ότι καθώς το y διατρέχει όλο το διάστημα I, το χωρίο κινείται μαζί του ώστε οι δύο ευθείες να τέμνονται συνεχώς στο (y, f(y)). Αν όλο το γράφημα της συνάρτησης βρίσκεται συνεχώς εντός του χωρίου, για κάποιο C (που επηρεάζει το σχήμα του χωρίου), τότε η συνάρτηση είναι Lipschitz συνεχής, αλλιώς δεν είναι. Στα Σχήματα 4.14 και 4.15 εμφανίζουμε δύο συναρτήσεις με σκιασμένο το εν λόγω χωρίο, για μια επιλογή του σημείου y. Οι συναρτήσεις ορίζονται στο διάστημα I. Η πρώτη από τις συναρτήσεις είναι Lipschitz συνεχής στο I, η δεύτερη όμως όχι, διότι υπάρχει ένα σημείο γύρω από το οποίο η συνάρτηση αυξάνεται αυθαίρετα γρήγορα. Μια σημαντική παρατήρηση που πρέπει να κάνουμε είναι ότι η συνέχεια Lipschitz, όπως την ορίσαμε εδώ, ορίζεται σε διάστημα, όχι σε σημείο. Δεν έχει, επομένως, νόημα, να λέμε ότι μια συνάρτηση είναι Lipschitz συνεχής σε ένα σημείο. Αντίθετα, η έννοια της συνέχειας ορίστηκε τόσο σε σημείο όσο και σε διάστημα. Η συνέχεια Lipschitz έχει πολλές εφαρμογές. Όπως θα δούμε παρακάτω, κάθε συνάρτηση Lipschitz συνεχής σε ένα διάστημα είναι και συνεχής σε αυτό το διάστημα, άρα η συνέχεια Lipschitz μπορεί να χρησιμεύει για την απόδειξη της συνέχειας συναρτήσεων. Πιο σημαντικό όμως είναι πως η συνέχεια Lipschitz εμφανίζεται ως απαίτηση σε πολλά θεωρήματα της Αριθμητικής Ανάλυσης που εξασφαλίζουν τη σύγκλιση διαφόρων αλγορίθμων. Ένα βασικό πρόβλημα είναι να προσδιορίσουμε κατά πόσο μια δοσμένη συνάρτηση είναι Lipschitz συνεχής σε ένα δοσμένο διάστημα. Η γενική μεθοδολογία που χρησιμοποιούμε είναι η εξής: 1. Στην περίπτωση που η συνάρτηση είναι Lipschitz συνεχής, πρέπει ξεκινώντας από την έκφραση f() f(y) να καταλήξουμε, με αλγεβρικούς μετασχηματισμούς, σε μια μεγαλύτερη ή ίση έκφραση της μορφής C y.. Στην περίπτωση που η συνάρτηση δεν είναι Lipschitz συνεχής, πρέπει να δείξουμε ότι η ανισότητα του ορισμού δεν μπορεί να ισχύει για κανένα C, συνήθως με χρήση απαγωγής στο άτοπο.

24 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΣΥΝΕΧΕΙΑ f() 0 1 Σχήμα 4.14: Γραφική ερμηνεία του ορισμού της συνέχειας Lipschitz στην περίπτωση μιας συνάρτησης που είναι Lipschitz συνεχής. 0 1 f() Σχήμα 4.15: Γραφική ερμηνεία του ορισμού της συνέχειας Lipschitz στην περίπτωση μιας συνάρτησης που δεν είναι Lipschitz συνεχής.

25 4.5. ΣΥΝΕΧΕΙΑ LIPSCHITZ 113 Ευτυχώς, για τις περισσότερες δοσμένες συναρτήσεις, είναι εύκολο να μαντέψουμε αν είναι Lipschitz συνεχείς ή όχι, χρησιμοποιώντας τη διαίσθηση που μας παρέχουν τα Σχήματα 4.14 και Δείτε τα ακόλουθα παραδείγματα. Παράδειγμα (Συνέχεια Lipschitz της ) Σαν ένα απλό πρώτο παράδειγμα, θα δείξουμε ότι η συνάρτηση f() = είναι Lipschitz συνεχής σε όλα τα φραγμένα διαστήματα και δεν είναι Lipschitz συνεχής σε όλα τα μη φραγμένα διαστήματα. Το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο: σε κάθε φραγμένο διάστημα, υ- πάρχει ένα φράγμα στο πόσο γρήγορα μεταβάλλεται η συνάρτηση. Αυτό δεν ισχύει όμως για μη φραγμένα διαστήματα. Έστω, καταρχάς, το φραγμένο διάστημα I για το οποίο έχουμε, χωρίς βλάβη της γενικότητας, ότι I [ M, M] για κάποιο M R. Έχουμε f() f(y) = y = y + y y ( + y ) y (M + M) = M y. Επομένως, η συνάρτηση είναι Lipschitz συνεχής με C = M. Έστω τώρα ένα μη φραγμένο διάστημα I, και έστω ότι η συνάρτηση f() = είναι Lipschitz συνεχής για κάποιο συντελεστή C. Το διάστημα I είτε θα είναι το R, είτε θα έχει τη μορφή I = (a, ), είτε τη μορφή I = (, a). Θα υποθέσουμε ότι έχει τη μορφή I = (a, ). Η απόδειξη για τις άλλες περιπτώσεις είναι ανάλογη. Θα έχουμε, λοιπόν, για κάθε ζεύγος, y f() f(y) C y y + y C y + y C. Η τελευταία ανισότητα όμως είναι άτοπο. Πράγματι, αφού I = (a, ), μπορούμε να επιλέξουμε = y = C, που με εφαρμογή στην ανισότητα δίνουν C C, που είναι άτοπο αφού C > 0. Παράδειγμα (Συνέχεια Lipschitz της ) H συνάρτηση f() = είναι Lipschitz συνεχής στο R, με C = 1. Πράγματι, f() f(y) = y y, λόγω της τριγωνικής ανισότητας. Παράδειγμα 4.1. (Συνέχεια Lipschitz της sin ) Η συνάρτηση f() = sin είναι Lipschitz συνεχής στο R, με C = 1. Πράγματι, από την Άσκηση.19 έχουμε ( ) ( ) φ + θ φ θ sin φ sin θ = cos sin, επομένως ( ) ( ) ( ) sin sin y = + y y cos sin y sin y = y. Παράδειγμα (Συνέχεια Lipschitz της ) Η συνάρτηση f() = είναι Lipschitz συνεχής σε κάθε διάστημα της μορφής [a, ) με a > 0, αλλά όχι και στο [0, ). Πράγματι, έστω καταρχάς δύο σημεία, y [a, ) με a > 0. Παρατηρήστε πως f() f(y) = y = y + y + y = y + y 1 y, a και επομένως η συνάρτηση είναι Lipschitz συνεχής με C = 1 a.

26 114 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΣΥΝΕΧΕΙΑ Έστω τώρα, y [0, ). Δεν μπορούμε να γράψουμε πλέον την παραπάνω ανισότητα. Επιπλέον, έστω πως η συνάρτηση είναι Lipschitz συνεχής με σταθερά C. Θα καταλήξουμε σε άτοπο. Θα έχουμε, για κάθε, y [0, ), f() f(y) C y y C y y C y + y 1 C + 1 y + y C. Στην πρώτη συνεπαγωγή υποθέσαμε επιπλέον ότι y. Η τελευταία ανισότητα, όμως δεν μπορεί να ισχύει για κάθε ζεύγος, y με y. Δεν ισχύει, για παράδειγμα, αν επιλέξουμε = 0 και y = 1. Επομένως, 4C έχουμε άτοπο και η συνάρτηση δεν είναι Lipschitz συνεχής στο διάστημα [0, ). Αναφέρουμε, πάντως, ότι, ανεξάρτητα από τις παραπάνω τεχνικές, σε περίπτωση που η συνάρτηση είναι παραγωγίσιμη, τότε εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την παράγωγό της για να αποφανθούμε σχετικά με το αν είναι Lipschitz συνεχής ή όχι. Δείτε, σχετικά, την Πρόταση 5.7 (την οποία δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να λύσετε τις ασκήσεις αυτής της παραγράφου). Μια βασική ιδιότητα των Lipschitz συνεχών συναρτήσεων είναι ότι όλες είναι συνεχείς. Αυτό μας το εξασφαλίζει η ακόλουθη πρόταση: Πρόταση 4.8. (Συνέχεια Lipschitz συνέχεια) Έστω συνάρτηση f : I R Lipschitz συνεχής στο διάστημα I. H f() είναι συνεχής στο I. Απόδειξη: Θα χρησιμοποιήσουμε το Κριτήριο της Παρεμβολής. Έστω, λοιπόν, ένα y I για το οποίο θα αποδείξουμε ότι lim f() = f(y). Θα υποθέσουμε ότι το y είναι εσωτερικό του συνόλου. Αν y το y είναι άκρο του I, τότε η παρακάτω απόδειξη πρέπει να τροποποιηθεί, με προφανή τρόπο. Έχουμε, λόγω της συνέχειας Lipschitz, ότι f() f(y) C y f(y) C y f() f(y) + C y. Παρατηρήστε όμως ότι lim (f(y) + C y ) = f(y) και lim (f(y) C y ) = f(y), επομένως y y και lim f() = f(y). y Το αντίστροφο δεν ισχύει! Δηλαδή, μπορεί μια συνάρτηση να είναι μεν συνεχής, όχι όμως και Lipschitz συνεχής. Δείτε το Παράδειγμα Επομένως, μπορούμε να φανταζόμαστε τη συνέχεια Lipschitz σαν ένα πιο αυστηρό είδος συνέχειας. Παρατηρήστε, επίσης, ότι η συνέχεια του sin και των άλλων συναρτήσεων που εμφανίζοντα στα παραδείγματα αυτής της παραγράφου μπορεί να προκύψει πλέον και με εφαρμογή της Πρότασης 4.8. Ασκήσεις 4.6. (Συνέχεια Lipschitz σε υποδιάστημα) Να δείξετε ότι, αν μια συνάρτηση f() είναι Lipschitz συνεχής σε κάποιο διάστημα I, τότε είναι Lipschitz συνεχής και σε κάθε υποδιάστημα J I (Συνέχεια Lipschitz σε μεγαλύτερο διάστημα) Να δείξετε ότι αν μια συνάρτηση f() δεν είναι Lipschitz συνεχής σε κάποιο διάστημα I, τότε δεν είναι Lipschitz συνεχής και σε κάθε διάστημα J για το οποίο I J (Συνέχεια Lipschitz φυσικών δυνάμεων) Γενικεύστε το Παράδειγμα Δείξτε ότι η f() = n, όπου n N, n >, είναι Lipschitz συνεχής σε κάθε φραγμένο διάστημα και όχι Lipschitz συνεχής σε κάθε μη φραγμένο διάστημα.

f(x) = και στην συνέχεια

f(x) = και στην συνέχεια ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Ερώτηση. Στις συναρτήσεις μπορούμε να μετασχηματίσουμε πρώτα τον τύπο τους και μετά να βρίσκουμε το πεδίο ορισμού τους; Όχι. Το πεδίο ορισμού της συνάρτησης το βρίσκουμε πριν μετασχηματίσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά. Ενότητα 2: Διαφορικός Λογισμός. Σαριαννίδης Νικόλαος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)

Μαθηματικά. Ενότητα 2: Διαφορικός Λογισμός. Σαριαννίδης Νικόλαος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Μαθηματικά Ενότητα 2: Διαφορικός Λογισμός Σαριαννίδης Νικόλαος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Συνέχεια συνάρτησης σε διάστημα. Η θεωρία και τι προσέχουμε. x, ισχύει: lim f (x) f ( ).

Συνέχεια συνάρτησης σε διάστημα. Η θεωρία και τι προσέχουμε. x, ισχύει: lim f (x) f ( ). Κεφάλαιο 4 Συνέχεια συνάρτησης σε διάστημα 411 Ερώτηση θεωρίας 1 Η θεωρία και τι προσέχουμε Πότε μια συνάρτηση f θα λέμε ότι είναι συνεχής σε ένα ανοικτό διάστημα (, ) αβ; Απάντηση Μια συνάρτηση f θα λέμε

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14 Κεφάλαιο 2 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ 20 2.1 Οι συντεταγμένες

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία στα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Γ Λυκείου

Η Θεωρία στα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Γ Λυκείου Η Θεωρία στα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Γ Λυκείου wwwaskisopolisgr έκδοση 5-6 wwwaskisopolisgr ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 5 Τι ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση; Έστω Α ένα υποσύνολο του Ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος (MSc) ο Γενικό Λύκειο Καστοριάς Καστοριά, Ιούλιος 14 A. Μαθηματική Εισαγωγή Πράξεις με αριθμούς σε εκθετική μορφή Επίλυση βασικών μορφών εξισώσεων Συναρτήσεις Στοιχεία τριγωνομετρίας

Διαβάστε περισσότερα

f(x) f(c) x 1 c x 2 c

f(x) f(c) x 1 c x 2 c Μαθηματικός Λογισμός Ι Φθινόπωρο 2014 Σημειώσεις 1-12-14 Μ. Ζαζάνης 1 Πραγματικές Συναρτήσεις και Ορια Εστω S R ένα υποσύνολο του R και f : S R μια συνάρτηση με πεδίο ορισμού το S και τιμές στους πραγματικούς

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος (MSc) ο Γενικό Λύκειο Καστοριάς A. Μαθηματική Εισαγωγή Πράξεις με αριθμούς σε εκθετική μορφή Επίλυση βασικών μορφών εξισώσεων Συναρτήσεις Στοιχεία τριγωνομετρίας Διανύσματα Καστοριά,

Διαβάστε περισσότερα

Απειροστικός Λογισμός Ι Ασκήσεις

Απειροστικός Λογισμός Ι Ασκήσεις Απειροστικός Λογισμός Ι Ασκήσεις Μ. Παπαδημητράκης . Για καθεμία από τις ανισότητες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ + >, +, + > +3 3+, ( )( 3) ( ) 0 γράψτε ως διάστημα ή ως ένωση διαστημάτων το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Όριο και συνέχεια πραγματικής συνάρτησης

Όριο και συνέχεια πραγματικής συνάρτησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Όριο και συνέχεια πραγματικής συνάρτησης Αγνοώ το πώς με βλέπει ο κόσμος αλλά στον εαυτό μου, φαίνομαι σαν να μην ήμουν τίποτα άλλο από ένα αγοράκι που παίζει στην ακρογιαλιά και κατά καιρούς

Διαβάστε περισσότερα

V. Διαφορικός Λογισμός. math-gr

V. Διαφορικός Λογισμός. math-gr V Διαφορικός Λογισμός Παντελής Μπουμπούλης, MSc, PhD σελ blospotcom, bouboulismyschr ΜΕΡΟΣ Η έννοια της Παραγώγου Α Ορισμός Εφαπτομένη καμπύλης συνάρτησης: Έστω μια συνάρτηση και A, ένα σημείο της C Αν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός

Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός Μονοτονία Συνάρτησης Tζουβάλης Αθανάσιος Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός Περιεχόμενα Μονοτονία συνάρτησης... Λυμένα παραδείγματα...

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδική Επανα λήψή. Επιμέλεια Κων/νος Παπασταματίου. Θεωρία - Λεξιλόγιο Βασικές Μεθοδολογίες. Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ.

Μεθοδική Επανα λήψή. Επιμέλεια Κων/νος Παπασταματίου. Θεωρία - Λεξιλόγιο Βασικές Μεθοδολογίες. Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ. Μεθοδική Επανα λήψή Θεωρία - Λεξιλόγιο Βασικές Μεθοδολογίες Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ. Καρτάλη 8 Βόλος Τηλ. 4 598 Επιμέλεια Κων/νος Παπασταματίου Περιεχόμενα Συνοπτική Θεωρία με Ερωτήσεις Απαντήσεις...

Διαβάστε περισσότερα

0x2 = 2. = = δηλαδή η f δεν. = 2. Άρα η συνάρτηση f δεν είναι συνεχής στο [0,3]. Συνεπώς δεν. x 2. lim f (x) = lim (2x 1) = 3 και x 2 x 2

0x2 = 2. = = δηλαδή η f δεν. = 2. Άρα η συνάρτηση f δεν είναι συνεχής στο [0,3]. Συνεπώς δεν. x 2. lim f (x) = lim (2x 1) = 3 και x 2 x 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 8: ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO - ΠΡΟΣΗΜΟ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ - ΘΕΩΡΗΜΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ ΤΙΜΩΝ - ΘΕΩΡΗΜΑ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΤΙΜΗΣ - ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΜΩΝ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΜΑ ROLLE ΘΕΩΡΗΜΑ ROLLE

ΘΕΩΡΗΜΑ ROLLE ΘΕΩΡΗΜΑ ROLLE ΘΕΩΡΗΜΑ ROLLE ΘΕΩΡΗΜΑ ROLLE Αν μια συνάρτηση f είναι : συνεχής στο κλειστό [α,β] παραγωγίσιμη στο ανοιχτό (α,β) f(α)=f(β) f 0 τότε υπάρχει ένα τουλάχιστον, τέτοιο ώστε ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ : σημαίνει ότι υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα 1: Αριθμοί ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι, Σ. ΤΟΥΜΠΗΣ

Ομάδα 1: Αριθμοί ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι, Σ. ΤΟΥΜΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι, 5-6 Σ. ΤΟΥΜΠΗΣ Ομάδα : Αριθμοί. (Άθροισμα Minkowski) Εκτός από την ένωση και την τομή, μπορούμε να ορίσουμε και το άθροισμα δύο συνόλων.

Διαβάστε περισσότερα

Για να εκφράσουμε τη διαδικασία αυτή, γράφουμε: :

Για να εκφράσουμε τη διαδικασία αυτή, γράφουμε: : Η θεωρία στα μαθηματικά προσανατολισμού Γ υκείου Τι λέμε συνάρτηση με πεδίο ορισμού το σύνολο ; Έστω ένα υποσύνολο του Ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση με πεδίο ορισμού το μία διαδικασία (κανόνα), με την

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο

Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται η ιδέα του συμπτωτικού πολυωνύμου, του πολυωνύμου, δηλαδή, που είναι του μικρότερου δυνατού βαθμού και που, για συγκεκριμένες,

Διαβάστε περισσότερα

Π Κ Τ Μ Ε Μ Λύσεις των ασκήσεων

Π Κ Τ Μ Ε Μ Λύσεις των ασκήσεων Π Κ Τ Μ Ε Μ Λύσεις των ασκήσεων Πρ. Η f : [0, ] R είναι συνεχής στο [0, ]. Χρησιμοποιώντας το Θεώρημα Bolzao- Weierstraß δείξτε ότι η f είναι φραγμένη στο [0, ]. Μην επικαλεστείτε κάποιο άλλο θεώρημα.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα. Κεφάλαιο 2 ο (Προτείνεται να διατεθούν 12 διδακτικές ώρες) Ειδικότερα:

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα. Κεφάλαιο 2 ο (Προτείνεται να διατεθούν 12 διδακτικές ώρες) Ειδικότερα: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα Κεφάλαιο ο (Προτείνεται να διατεθούν διδακτικές ώρες) Ειδικότερα:. -. (Προτείνεται να διατεθούν 5 διδακτικές ώρες).3 (Προτείνεται να διατεθούν

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων

Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων Με τον όρο μη γραμμικές εξισώσεις εννοούμε εξισώσεις της μορφής: f( ) 0 που προέρχονται από συναρτήσεις f () που είναι μη γραμμικές ως προς. Περιέχουν δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

II. Συναρτήσεις. math-gr

II. Συναρτήσεις. math-gr II Συναρτήσεις Παντελής Μπουμπούλης, MSc, PhD σελ blogspotcom, bouboulismyschgr ΜΕΡΟΣ 1 ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Α Βασικές Έννοιες Ορισμός: Έστω Α ένα υποσύνολο του συνόλου των πραγματικών αριθμών R Ονομάζουμε πραγματική

Διαβάστε περισσότερα

A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ 8Α ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ A ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Πότε μια συνάρτηση λέγεται συνεχής σε ένα σημείο του πεδίου ορισμού o της ; Απάντηση : ( ΟΜΟΓ, 6 ΟΜΟΓ, 9 Β, ΟΜΟΓ, 5 Έστω μια συνάρτηση και ένα σημείο του πεδίου

Διαβάστε περισσότερα

A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ 8Α ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ A ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Πότε μια συνάρτηση λέγεται συνεχής σε ένα σημείο του πεδίου ορισμού o της ; Απάντηση : ( ΟΜΟΓ, 6 ΟΜΟΓ, 9 Β, ΟΜΟΓ, 5 Έστω μια συνάρτηση και ένα σημείο του πεδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ.Καρτάλη 8 Βόλος Τηλ. 43598 ΠΊΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΈΝΩΝ 3. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ... 5 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ...

Διαβάστε περισσότερα

ProapaitoÔmenec gn seic.

ProapaitoÔmenec gn seic. ProapaitoÔmeec g seic. Α. Το σύνολο των πραγματικών αριθμών R και οι αλγεβρικές ιδιότητες των τεσσάρων πράξεων στο R. Το σύνολο των φυσικών αριθμών N = {1,, 3,... }. Προσέξτε: μερικά βιβλία (τα βιβλία

Διαβάστε περισσότερα

Συνθήκες Θ.Μ.Τ. Τρόπος αντιμετώπισης: 1. Για να ισχύει το Θ.Μ.Τ. για μια συνάρτηση f σε ένα διάστημα [, ] (δηλαδή για να υπάρχει ένα τουλάχιστον (, )

Συνθήκες Θ.Μ.Τ. Τρόπος αντιμετώπισης: 1. Για να ισχύει το Θ.Μ.Τ. για μια συνάρτηση f σε ένα διάστημα [, ] (δηλαδή για να υπάρχει ένα τουλάχιστον (, ) Κατηγορία η Συνθήκες ΘΜΤ Τρόπος αντιμετώπισης: Για να ισχύει το ΘΜΤ για μια συνάρτηση σε ένα διάστημα [, ] (δηλαδή για να υπάρχει ένα τουλάχιστον (, ) τέτοιο ώστε ( ) ( a) '( ) ) πρέπει: a Η συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικά θέματα στα Μαθηματικά προσανατολισμού-ψηφιακό σχολείο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Επαναληπτικά θέματα στα Μαθηματικά προσανατολισμού-ψηφιακό σχολείο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο -ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Απο το Ψηφιακό Σχολείο του ΥΠΠΕΘ Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα mathpgr Συντονιστής:

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Απειροστικού Λογισμού ΙΙ Πρόχειρες Σημειώσεις Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Αθηνών Περιεχόμενα Υπακολουθίες και ακολουθίες Cuchy Σειρές πραγματικών αριθμών 3 3 Ομοιόμορφη συνέχεια 3 4 Ολοκλήρωμα

Διαβάστε περισσότερα

Θεώρημα Βolzano. Κατηγορία 1 η. 11.1 Δίνεται η συνάρτηση:

Θεώρημα Βolzano. Κατηγορία 1 η. 11.1 Δίνεται η συνάρτηση: Κατηγορία η Θεώρημα Βolzano Τρόπος αντιμετώπισης:. Όταν μας ζητούν να εξετάσουμε αν ισχύει το θεώρημα Bolzano για μια συνάρτηση f σε ένα διάστημα [, ] τότε: Εξετάζουμε την συνέχεια της f στο [, ] (αν η

Διαβάστε περισσότερα

dy df(x) y= f(x) y = f (x), = dx dx θ x m= 1

dy df(x) y= f(x) y = f (x), = dx dx θ x m= 1 I. ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ-ΚΛΙΣΗ d df() = f() = f (), = d d.κλίση ευθείας.μεταολές 3.(Οριακός) ρυθμός μεταολής ή παράγωγος 4.Παράγωγοι ασικών συναρτήσεων 5. Κανόνες παραγώγισης 6.Αλυσωτή παράγωγος 7.Μονοτονία 8.Στάσιμα

Διαβάστε περισσότερα

f(t) = (1 t)a + tb. f(n) =

f(t) = (1 t)a + tb. f(n) = Παράρτημα Αʹ Αριθμήσιμα και υπεραριθμήσιμα σύνολα Αʹ1 Ισοπληθικά σύνολα Ορισμός Αʹ11 (ισοπληθικότητα) Εστω A, B δύο μη κενά σύνολα Τα A, B λέγονται ισοπληθικά αν υπάρχει μια συνάρτηση f : A B, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ. Ερώτηση 1. Αν το x o δεν ανήκει στο πεδίο ορισμού μιας συνάρτησης f, έχει νόημα να μιλάμε για παράγωγο της f. στο x = x o?

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ. Ερώτηση 1. Αν το x o δεν ανήκει στο πεδίο ορισμού μιας συνάρτησης f, έχει νόημα να μιλάμε για παράγωγο της f. στο x = x o? ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Ερώτηση 1 Αν το x o δεν ανήκει στο πεδίο ορισμού μιας συνάρτησης f, έχει νόημα να μιλάμε για παράγωγο της f στο x = x o? Δεν έχει νόημα Ερώτηση 2 Αν μία συνάρτηση f είναι συνεχής στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να εξετάσετε αν ισχύουν οι υποθέσεις του Θ.Μ.Τ. για την συνάρτηση στο διάστημα [ 1,1] τέτοιο, ώστε: C στο σημείο (,f( ))

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να εξετάσετε αν ισχύουν οι υποθέσεις του Θ.Μ.Τ. για την συνάρτηση στο διάστημα [ 1,1] τέτοιο, ώστε: C στο σημείο (,f( )) ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 6: ΘΕΩΡΗΜΑ ΜΕΣΗΣ ΤΙΜΗΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΟΥ (Θ.Μ.Τ.) [Θεώρημα Μέσης Τιμής Διαφορικού Λογισμού του κεφ..5 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Παράδειγμα. ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια

Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Κωνσταντίνος Παπασταματίου Μαθηματικά Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Συνοπτική Θεωρία Μεθοδολογίες Λυμένα Παραδείγματα Επιμέλεια: Μαθηματικός Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ. Καρτάλη 8 (με

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΘΕΩΡΗΜΑ ROLLE [Θεώρημα Rolle του κεφ.2.5 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΘΕΩΡΗΜΑ ROLLE [Θεώρημα Rolle του κεφ.2.5 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΘΕΩΡΗΜΑ ROLLE [Θεώρημα Rolle του κεφ..5 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β Παράδειγμα. Να εξετάσετε από τις παρακάτω συναρτήσεις ποιές ικανοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Παύλος Βασιλείου

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Παύλος Βασιλείου ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Παύλος Βασιλείου Σε όλους αυτούς που παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΟΡΙΟ-ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ -ΟΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12. Σειρές Ορισμός και Παραδείγματα Ορισμός

Κεφάλαιο 12. Σειρές Ορισμός και Παραδείγματα Ορισμός Κεφάλαιο 2 Σειρές Στο κεφάλαιο αυτό θα εισάγουμε την έννοια της σειράς, δηλαδή του αθροίσματος ενός άπειρου πλήθους πραγματικών αριθμών. Στην Παράγραφο 2. θα ορίσουμε, καταρχάς, τις σειρές, και θα δούμε

Διαβάστε περισσότερα

αβ (, ) τέτοιος ώστε f(x

αβ (, ) τέτοιος ώστε f(x ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Άσκηση α) Έστω μια συνάρτηση f, η οποία είναι ορισμένη σε ένα κλειστό διάστημα [ αβ., ] Αν η f είναι συνεχής στο [ αβ, ]

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΜ251 Αριθμητική Ανάλυση

ΜΕΜ251 Αριθμητική Ανάλυση ΜΕΜ251 Αριθμητική Ανάλυση Διάλεξη 03, 12 Φεβρουαρίου 2018 Μιχάλης Πλεξουσάκης Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Περιεχόμενα 1. Επαναληπτικές μέθοδοι - Γενική θεωρία 2. Η μέθοδος του Newton

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητικές Μέθοδοι σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον

Αριθμητικές Μέθοδοι σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Αριθμητικές Μέθοδοι σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Επίκουρος Καθηγητής Οκτώβριος 2014 Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Οκτώβριος 2014 1 / 42 Αριθμητικές Μέθοδοι

Διαβάστε περισσότερα

x είναι f 1 f 0 f κ λ

x είναι f 1 f 0 f κ λ 3 Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ [Κεφάλαια, Μέρος Β' του σχολικού βιβλίου] ΘΕΜΑ Α.Βλέπε σχολικό βιβλίο, σελίδα 4.. Βλέπε σχολικό βιβλίο, σελίδα 88, 89. 3. α) ΣΩΣΤΟ, διότι αν η f παραγωγίσιμη στο χ

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμική Άλγεβρα και Μαθηματικός Λογισμός για Οικονομικά και Επιχειρησιακά Προβλήματα

Γραμμική Άλγεβρα και Μαθηματικός Λογισμός για Οικονομικά και Επιχειρησιακά Προβλήματα Γραμμική Άλγεβρα και Μαθηματικός Λογισμός για Οικονομικά και Επιχειρησιακά Προβλήματα Ενότητα: Θεωρία Συνόλων, Συναρτήσεις Πραγματικής Μεταβλητής, Όριο και Συνέχεια Ανδριανός Ε Τσεκρέκος Τμήμα Λογιστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Επιμέλεια: Βασίλης Κράνιας wwwe-mathsgr ΑΝΑΛΥΣΗ Τι ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση Έστω Α ένα υποσύνολο

Διαβάστε περισσότερα

OΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

OΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ : ΟΡΙΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ OΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Έστω Α ένα υποσύνολο του Τι ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση με πεδίο ορισμού το Α ; Απάντηση : ΕΣΠ Β Έστω

Διαβάστε περισσότερα

Απειροστικός Λογισμός Ι, χειμερινό εξάμηνο Λύσεις έβδομου φυλλαδίου ασκήσεων.

Απειροστικός Λογισμός Ι, χειμερινό εξάμηνο Λύσεις έβδομου φυλλαδίου ασκήσεων. Απειροστικός Λογισμός Ι, χειμερινό εξάμηνο 2018-19. Λύσεις έβδομου φυλλαδίου ασκήσεων. 1. Έχουν οι παρακάτω συναρτήσεις μέγιστη ή ελάχιστη τιμή στο διάστημα (0, 1); Στο διάστημα (, + ); Στο διάστημα [0,

Διαβάστε περισσότερα

Απειροστικός Λογισμός Ι, χειμερινό εξάμηνο Λύσεις έκτου φυλλαδίου ασκήσεων.

Απειροστικός Λογισμός Ι, χειμερινό εξάμηνο Λύσεις έκτου φυλλαδίου ασκήσεων. Απειροστικός Λογισμός Ι, χειμερινό εξάμηνο 208-9. Λύσεις έκτου φυλλαδίου ασκήσεων.. Παρατηρήστε ότι ο πρώτος κανόνας αλλαγής μεταβλητής εφαρμόζεται μόνο στα εφτά πρώτα όρια ενώ ο δεύτερος κανόνας εφαρμόζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 8: ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ [Ενότητα Μονοτονία Συνάρτησης του κεφ.2.6 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου].

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 8: ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ [Ενότητα Μονοτονία Συνάρτησης του κεφ.2.6 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 8: ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ [Ενότητα Μονοτονία Συνάρτησης του κεφ..6 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Παράδειγμα 1. ΘΕΜΑ Β Να μελετηθούν ως προς την μονοτονία

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Προσομοίωσης Εξετάσεων 2017

Διαγώνισμα Προσομοίωσης Εξετάσεων 2017 Ένα διαγώνισμα προετοιμασίας για τους μαθητές της Γ Λυκείου στα Μαθηματικά Προσανατολισμού Διαγώνισμα Προσομοίωσης Εξετάσεων 7 Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου Κων/νος Παπασταματίου Μαθηματικός Φροντιστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑ Α. , έχει κατακόρυφη ασύμπτωτη την x 0.

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑ Α. , έχει κατακόρυφη ασύμπτωτη την x 0. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑ Α Άσκηση Θεωρούμε τον παρακάτω ισχυρισμό: «Αν η συνάρτηση την» ορίζεται στο τότε δεν μπορεί να έχει κατακόρυφη ασύμπτωτη ) Να χαρακτηρίσετε τον παραπάνω ισχυρισμό γράφοντας

Διαβάστε περισσότερα

S n = ( 1, 0] 1 + b 1 a1 + b 1 I 1 I 2 I 3...,

S n = ( 1, 0] 1 + b 1 a1 + b 1 I 1 I 2 I 3..., ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΕΜ Χειμερινό εξάμηνο 017-18 ΜΕΜ31-ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ 1, 3Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ R ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Ι.Δ. ΠΛΑΤΗΣ 1. Ανοικτα και κλειστα συνολα του R Το σύνολο R των πραγματικών

Διαβάστε περισσότερα

f (x) = l R, τότε f (x 0 ) = l. = lim (0) = lim f(x) = f(x) f(0) = xf (ξ x ). = l. Εστω ε > 0. Αφού lim f (x) = l R, υπάρχει δ > 0

f (x) = l R, τότε f (x 0 ) = l. = lim (0) = lim f(x) = f(x) f(0) = xf (ξ x ). = l. Εστω ε > 0. Αφού lim f (x) = l R, υπάρχει δ > 0 Ασκήσεις για το µάθηµα «Ανάλυση Ι και Εφαρµογές» Κεφάλαιο 5: Παράγωγος Α Οµάδα. Εξετάστε αν οι παρακάτω προτάσεις είναι αληθείς ή ψευδείς (αιτιολογήστε πλήρως την απάντησή σας). (α) Αν η f είναι παραγωγίσιµη

Διαβάστε περισσότερα

f(f 1 (B)) f(f 1 (B)) B. X \ (f 1 (C)) = X \ f 1 (C) = f 1 (Y \ C) X \ (f 1 (C)) f 1 (Y \ C). f 1 (Y \ C) = f 1 (Y \ C ) = X \ f 1 (C ).

f(f 1 (B)) f(f 1 (B)) B. X \ (f 1 (C)) = X \ f 1 (C) = f 1 (Y \ C) X \ (f 1 (C)) f 1 (Y \ C). f 1 (Y \ C) = f 1 (Y \ C ) = X \ f 1 (C ). Κεφάλαιο 4 Συναρτήσεις μεταξύ μετρικών χώρων 4.1 Συνεχείς συναρτήσεις Εστω (X, ρ) και (Y, σ) δύο μετρικοί χώροι. Στην 2.2 δώσαμε τον ορισμό της συνέχειας μιας συνάρτησης f : X Y σε κάποιο σημείο x 0 X:

Διαβάστε περισσότερα

2. Αν έχουμε μια συνάρτηση f η οποία είναι συνεχής σε ένα διάστημα Δ.

2. Αν έχουμε μια συνάρτηση f η οποία είναι συνεχής σε ένα διάστημα Δ. Κατηγορία η Εύρεση μονοτονίας Τρόπος αντιμετώπισης:. Αν έχουμε μια συνάρτηση f η οποία είναι συνεχής σε ένα διάστημα Δ. Αν f( ) σε κάθε εσωτερικό σημείο του Δ, τότε η f είναι γνησίως αύξουσα σε όλο το

Διαβάστε περισσότερα

g(x) =α x +β x +γ με α= 1> 0 και

g(x) =α x +β x +γ με α= 1> 0 και ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ [Κεφ..3: Μονότονες Συναρτήσεις - Αντίστροφη Συνάρτηση σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Παράδειγμα.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα μεθόδευση του μαθήματος

Περιεχόμενα μεθόδευση του μαθήματος Περιεχόμενα μεθόδευση του μαθήματος. Πως ορίζεται η έννοια. Το όριο. To f() f() ; f() εφόσον υπάρχει είναι μονοσήμαντα ορισμένο; εξαρτιέται από τα άκρα α, β των ( α, ) και (, β ) ;. Πως ορίζονται τα πλευρικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΕΙΚΟΣΤΟ ΕΝΑΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης.

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΕΙΚΟΣΤΟ ΕΝΑΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης. ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΕΙΚΟΣΤΟ ΕΝΑΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, 12-12-13 Μ. Παπαδημητράκης. 1 Ας δούμε ένα παράδειγμα υπολογισμού ορίου με χρήση της συνέχειας της σύνθεσης συνεχών συναρτήσεων. Παράδειγμα. Θέλουμε να υπολογίσουμε το όριο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Ανάλυση Ι 5 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Ανάλυση Ι 5 Δεκεμβρίου 2014 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Ανάλυση Ι 5 Δεκεμβρίου 04 Ας δούμε συγκεντρωμένες όλες τις δυνατές περιπτώσεις ορίων συναρτήσεων: (α) lim x x 0 l, (β) lim x x 0 +, (γ) lim l, (δ) lim x + Τμήμα Θ. Αποστολάτου

Διαβάστε περισσότερα

B = F i. (X \ F i ) = i I

B = F i. (X \ F i ) = i I Κεφάλαιο 3 Τοπολογία μετρικών χώρων Ομάδα Α 3.1. Εστω (X, ρ) μετρικός χώρος και F, G υποσύνολα του X. Αν το F είναι κλειστό και το G είναι ανοικτό, δείξτε ότι το F \ G είναι κλειστό και το G \ F είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (Α ΜΕΡΟΣ: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ) Επιμέλεια: Καραγιάννης Ιωάννης, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

Απειροστικός Λογισμός Ι, χειμερινό εξάμηνο Λύσεις δεύτερου φυλλαδίου ασκήσεων.

Απειροστικός Λογισμός Ι, χειμερινό εξάμηνο Λύσεις δεύτερου φυλλαδίου ασκήσεων. Απειροστικός Λογισμός Ι, χειμερινό εξάμηνο 08-9. Λύσεις δεύτερου φυλλαδίου ασκήσεων.. Βρείτε τα arccos και arcsin των 0, ±, ±, ±, ±. Λύση: Στο διάστημα [ π, π ] είναι (κατά αύξουσα διάταξη των γωνιών και

Διαβάστε περισσότερα

13 Μονοτονία Ακρότατα συνάρτησης

13 Μονοτονία Ακρότατα συνάρτησης 3 Μονοτονία Ακρότατα συνάρτησης Α. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Θεώρημα Αν μια συνάρτηση f είναι συνεχής σ ένα διάστημα Δ, τότε: Αν f ( ) > 0για κάθε εσωτερικό του Δ, η f είναι γνησίως αύξουσα στο Δ. Αν

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο αυτό αποτελεί τον πρώτο τόμο των Μαθηματικών Γʹ Λυκείου για τις

Το βιβλίο αυτό αποτελεί τον πρώτο τόμο των Μαθηματικών Γʹ Λυκείου για τις wwwzitigr Πρόλογος Το βιβλίο αυτό αποτελεί τον πρώτο τόμο των Μαθηματικών Γʹ Λυκείου για τις ομάδες προσανατολισμού: ç Θετικών σπουδών ç Οικονομίας και Πληροφορικής Αναπτύσσονται διεξοδικά τα κεφάλαια:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ: ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ: ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ: ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ Όρια συναρτήσεων. Άσκηση. Ποιό είναι το σύνολο στο οποίο έχει νόημα και ποιό το σύνολο στο οποίο ισχύει καθεμιά από τις ανισότητες: x+2 > 00, > 000, < < ; x 2 x

Διαβάστε περισσότερα

4 Συνέχεια συνάρτησης

4 Συνέχεια συνάρτησης 4 Συνέχεια συνάρτησης Σε αυτή την ενότητα ϑα µελετήσουµε την έννοια της συνέχειας συνάρτησης. Πιο συγκεκριµένα πότε ϑα λέγεται µια συνάρτηση συνεχής σε ένα σηµείο το οποίο ανήκει στο πεδίο ορισµού της

Διαβάστε περισσότερα

Μπάμπης Στεργίου. Η Αρχική Συνάρτηση. Προτάσεις. Παραδείγματα. Ασκήσεις. *** Αφιερωμένο στους συναδέλφους που μοχθούν για μια καλύτερη παιδεία.

Μπάμπης Στεργίου. Η Αρχική Συνάρτηση. Προτάσεις. Παραδείγματα. Ασκήσεις. *** Αφιερωμένο στους συναδέλφους που μοχθούν για μια καλύτερη παιδεία. Μπάμπης Στεργίου Η Αρχική Συνάρτηση Προτάσεις Παραδείγματα Ασκήσεις 016 *** Αφιερωμένο στους συναδέλφους που μοχθούν για μια καλύτερη παιδεία. Σελίδα 1 από 8 Προτάσεις και ασκήσεις στην αρχική συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ 1 ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. f : A R και στη συνέχεια δίνουμε τον τύπο της συνάρτησης, π.χ.

ΜΕΡΟΣ 1 ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. f : A R και στη συνέχεια δίνουμε τον τύπο της συνάρτησης, π.χ. Συναρτήσεις σελ ΜΕΡΟΣ 1 ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Α Βασικές Έννοιες Ορισμός: Έστω Α ένα υποσύνολο του συνόλου των πραγματικών αριθμών R Ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση με πεδίο ορισμού το Α μια διαδικασία (κανόνα),

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ. 3.1 Η έννοια της παραγώγου. y = f(x) f(x 0 ), = f(x 0 + x) f(x 0 )

Κεφάλαιο 3 ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ. 3.1 Η έννοια της παραγώγου. y = f(x) f(x 0 ), = f(x 0 + x) f(x 0 ) Κεφάλαιο 3 ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ 3.1 Η έννοια της παραγώγου Εστω y = f(x) µία συνάρτηση, που συνδέει τις µεταβλητές ποσότητες x και y. Ενα ερώτηµα που µπορεί να προκύψει καθώς µελετούµε τις δύο αυτές ποσοτήτες είναι

Διαβάστε περισσότερα

sin(5x 2 ) sin(4x) e 5t 2 1 (ii) lim x 0 10x 3 (iii) lim (iv) lim. 10t sin(ax) = 1. = 1 1 a lim = sin(5x2 ) = 2. f (x) = sin x. = e5t 1 = 1 0 = 0.

sin(5x 2 ) sin(4x) e 5t 2 1 (ii) lim x 0 10x 3 (iii) lim (iv) lim. 10t sin(ax) = 1. = 1 1 a lim = sin(5x2 ) = 2. f (x) = sin x. = e5t 1 = 1 0 = 0. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΠΕΙΡΟΣΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΟΥ Ι, Φυλλάδιο 3 Λύσεις Ασκήσεων. Να υπολογίσετε τα παρακάτω όρια. sia) i) ποιες συνθήκες πρέπει να ισχύουν για τα a, β ώστε να έχει νόημα το όριο;) 0 siβ) si5 ) si4) cos cos

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11. Πολυώνυμα Taylor Ορισμός

Κεφάλαιο 11. Πολυώνυμα Taylor Ορισμός Κεφάλαιο Πολυώνυμα Taylor Στο κεφάλαιο αυτό θα κάνουμε μια σύντομη εισαγωγή στα πολυώνυμα Taylor. Τα πολυώνυμα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προσεγγίσεις μιας συνάρτησης γύρω από ένα σημείο, και έχουν

Διαβάστε περισσότερα

f(x) = lim f n (t) = d(t, x n ) d(t, x) = f(t)

f(x) = lim f n (t) = d(t, x n ) d(t, x) = f(t) Κεφάλαιο 7 Ακολουθίες και σειρές συναρτήσεων 7.1 Ακολουθίες συναρτήσεων: κατά σημείο σύγκλιση Ορισμός 7.1.1. Εστω X σύνολο, (Y, ρ) μετρικός χώρος και f n, f : X Y (n = 1, 2,...). Λέμε ότι η ακολουθία συναρτήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Πες το με μία γραφική παράσταση

Πες το με μία γραφική παράσταση Πες το με μία γραφική παράσταση Μαθηματικά Κατεύθυνσης Γ Λυκείου www askisopolisgr ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Να γράψετε και να σχεδιάσετε γραφικές παραστάσεις (ορισμένες σε διάστημα ή σε ένωση διαστημάτων):

Διαβάστε περισσότερα

Ο μαθητής που έχει μελετήσει τo κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να είναι σε θέση:

Ο μαθητής που έχει μελετήσει τo κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να είναι σε θέση: Ο μαθητής που έχει μελετήσει τo κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να είναι σε θέση:. Να μπορεί να βρίσκει απο τη γραφική παράσταση μιας συνάρτησης το πεδίο ορισμού της το σύνολο τιμών της την τιμή της σε ένα σημείο..

Διαβάστε περισσότερα

i=1 i=1 i=1 (x i 1, x i +1) (x 1 1, x k +1),

i=1 i=1 i=1 (x i 1, x i +1) (x 1 1, x k +1), Κεφάλαιο 6 Συμπάγεια 6.1 Ορισμός της συμπάγειας Οπως θα φανεί στην αμέσως επόμενη παράγραφο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να εισάγει την έννοια του συμπαγούς μετρικού χώρου. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 07-08 Αριθμητική Ολοκλήρωση Εισαγωγή Έστω ότι η f είναι μία φραγμένη συνάρτηση στο πεπερασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστίες... 16 Δύο λόγια από την συγγραφέα... 17

Ευχαριστίες... 16 Δύο λόγια από την συγγραφέα... 17 Περιεχόμενα Ευχαριστίες... 16 Δύο λόγια από την συγγραφέα... 17 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Το σύνολο των πραγματικών αριθμών... 19 1.1 Σύνολα αριθμών... 19 1.2 Αλγεβρική δομή του R... 20 1.2.1 Ιδιότητες πρόσθεσης...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β ΜΕΡΟΣ (ΑΝΑΛΥΣΗ) ΚΕΦ 1 ο : Όριο Συνέχεια Συνάρτησης

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β ΜΕΡΟΣ (ΑΝΑΛΥΣΗ) ΚΕΦ 1 ο : Όριο Συνέχεια Συνάρτησης ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β ΜΕΡΟΣ (ΑΝΑΛΥΣΗ) ΚΕΦ ο : Όριο Συνέχεια Συνάρτησης Φυλλάδιο Φυλλάδι555 4 ο ο.α) ΕΝΝΟΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ - ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.α) ΕΝΝΟΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ - ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

A2. ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ-ΚΛΙΣΗ-ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ

A2. ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ-ΚΛΙΣΗ-ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ A. ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ-ΚΛΙΣΗ-ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ d df() = f() = f (), = d d.κλίση ευθείας.μεταβολές 3.(Οριακός) ρυθµός µεταβολής ή παράγωγος 4.Παράγωγοι βασικών συναρτήσεων 5. Κανόνες παραγώγισης 6.Αλυσωτή παράγωγος 7.Μονοτονία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ πιο πάνω έννοιες εκφράζουν όπως λέμε τη μονοτονία της συνάρτησης.

ΟΙ πιο πάνω έννοιες εκφράζουν όπως λέμε τη μονοτονία της συνάρτησης. 3 Μονοτονία συναρτήσεων 3 Μονοτονία συναρτήσεων 3Α Μονοτονία συνάρτησης Έστω f μία συνάρτηση με πεδίο ορισμού Γνησίως αύξουσα συνάρτηση Η συνάρτηση f λέγεται γνησίως αύξουσα στο Δ αν για κάθε, Δ, με

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική Ανάλυση Ι

Μαθηματική Ανάλυση Ι Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Μαθηματική Ανάλυση Ι Ενότητα 4: Συναρτήσεις Επίκ. Καθηγητής Θ. Ζυγκιρίδης e-mail: tzygiridis@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Πραγματικές συναρτήσεις πραγματικής μεταβλητής

Πραγματικές συναρτήσεις πραγματικής μεταβλητής ΚΕΦΑΛΑΙΟ Πραγματικές συναρτήσεις πραγματικής μεταβλητής Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί François Viète (540-603) Υπάρχει το πρόβλημα, αναζητήστε τη λύση του, η ορθότητα των προτάσεων είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΤΡΙΑΚΟΣΤΟ ΕΚΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης.

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΤΡΙΑΚΟΣΤΟ ΕΚΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης. ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΤΡΙΑΚΟΣΤΟ ΕΚΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, 14-1-14 Μ. Παπαδημητράκης. 1 Τις διάφορες απλές ιδιότητες των παραγώγων θα τις θεωρήσω γνωστές από πιο στοιχειώδη μαθήματα απειροστικού λογισμού και από το λύκειο. Τώρα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΟΡΙΟ-ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΟΡΙΟ-ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΟΡΙΟ-ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ -ΟΡΙΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Τι ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση; Έστω Α ένα υποσύνολο τουr Ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση με πεδίο ορισμού το Α μια διαδικασία (κανόνα)

Διαβάστε περισσότερα

1.8 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

1.8 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ .8 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ : ΣΥΝΕΧΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ - ΟΡΙΣΜΟΣ Όταν θέλουμε να εξετάσουμε ως προς τη συνέχεια μια συνάρτηση πολλαπλού τύπου, εργαζόμαστε ως εξής

Διαβάστε περισσότερα

Πεπερασμένες Διαφορές.

Πεπερασμένες Διαφορές. Κεφάλαιο 1 Πεπερασμένες Διαφορές. 1.1 Προσέγγιση παραγώγων. 1.1.1 Πρώτη παράγωγος. Από τον ορισμό της παραγώγου για συναρτήσεις μιας μεταβλητής γνωρίζουμε ότι η παράγωγος μιας συνάρτησης f στο σημείο x

Διαβάστε περισσότερα

Διαφορικές Εξισώσεις.

Διαφορικές Εξισώσεις. Διαφορικές Εξισώσεις. Εαρινό εξάμηνο 05-6. Λύσεις δεύτερου φυλλαδίου ασκήσεων.. Βρείτε όλες τις λύσεις της εξίσωσης Bernoulli x y = xy + y 3 καθορίζοντας προσεκτικά το διάστημα στο οποίο ορίζεται καθεμιά

Διαβάστε περισσότερα

Για την κατανόηση της ύλης αυτής θα συμβουλευθείτε επίσης το: βοηθητικό υλικό που υπάρχει στη

Για την κατανόηση της ύλης αυτής θα συμβουλευθείτε επίσης το: βοηθητικό υλικό που υπάρχει στη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι (ΘΕ ΠΛΗ ) ΕΡΓΑΣΙΑ 4 η Ημερομηνία Αποστολής στον Φοιτητή: Φεβρουαρίου Ημερομηνία παράδοσης της Εργασίας: 6 Μαρτίου Πριν από την λύση κάθε άσκησης καλό είναι να

Διαβάστε περισσότερα

IV. Συνέχεια Συνάρτησης. math-gr

IV. Συνέχεια Συνάρτησης. math-gr IV Συνέχεια Συνάρτησης mth-gr mth-gr Παντελής Μπουμπούλης, MSc, PhD σελ mth-grblogspotcom, bouboulismyschgr ΜΕΡΟΣ Συνέχεια Συνάρτησης Α Ορισμός Συνέχεια σε σημείο: Θα λέμε ότι μια συνάρτηση είναι συνεχής

Διαβάστε περισσότερα

Πολλά ψέματα λίγες αλήθειες. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΡΟΣ 1 ο

Πολλά ψέματα λίγες αλήθειες. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΡΟΣ 1 ο Πολλά ψέματα λίγες αλήθειες. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΡΟΣ ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Οι απαντήσεις βρίσκονται μετά τις εκφωνήσεις Εξετάστε αν είναι αληθείς ή ψευδείς οι παρακάτω προτάσεις και αιτιολογήστε.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΕΜΑ Α ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΤΟ ΘΕΜΑ Α ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΟ ΘΕΜΑ Α ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΘΕΜΑ 1 Ο Α1. Έστω η συνάρτηση f ( x,,1. Nα αποδείξετε ότι η f είναι παραγωγίσιμη στο. v v 1 και ισχύει : x vx A2. Να διατυπώσετε και να ερμηνεύσετε γεωμετρικά το Θεώρημα Bolzano.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι (ΘΕ ΠΛΗ ) ΕΡΓΑΣΙΑ 4 η Ημερομηνία Αποστολής στον Φοιτητή: 5 Φεβρουαρίου 008 Ημερομηνία παράδοσης της Εργασίας: 4 Μαρτίου 008

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Ι

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Ι ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Ι κ. ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Σημειώσεις Ανάλυσης Ι (ανανεωμένο στις 5 Δεκεμβρίου 2012)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Σημειώσεις Ανάλυσης Ι (ανανεωμένο στις 5 Δεκεμβρίου 2012) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Σημειώσεις Ανάλυσης Ι (ανανεωμένο στις 5 Δεκεμβρίου 2012) Τμήμα Θ. Αποστολάτου & Π. Ιωάννου 1 Σειρές O Ζήνων ο Ελεάτης (490-430 π.χ.) στη προσπάθειά του να υποστηρίξει

Διαβάστε περισσότερα

Παντελής Μπουμπούλης, M.Sc., Ph.D. σελ. 2 math-gr.blogspot.com, bouboulis.mysch.gr

Παντελής Μπουμπούλης, M.Sc., Ph.D. σελ. 2 math-gr.blogspot.com, bouboulis.mysch.gr VI Ολοκληρώματα Παντελής Μπουμπούλης, MSc, PhD σελ mth-grlogspotcom, ououlismyschgr ΜΕΡΟΣ Αρχική Συνάρτηση Ορισμός Έστω f μια συνάρτηση ορισμένη σε ένα διάστημα Δ Αρχική συνάρτηση ή παράγουσα της στο Δ

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις Εξετάσεων Φεβρουαρίου Ακ. Έτους

Λύσεις Εξετάσεων Φεβρουαρίου Ακ. Έτους ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, 6-7 ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΚ. ΚΑΘ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥΜΠΗΣ Λύσεις Εξετάσεων Φεβρουαρίου Ακ. Έτους 6-7. Περιοδικές Συναρτήσεις) Έστω συνεχής συνάρτηση f : R R περιοδική

Διαβάστε περισσότερα

- ΟΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

- ΟΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ [Κεφ. 1.3: Μονότονες Συναρτήσεις - Αντίστροφη Συνάρτηση σχολικού βιβλίου]. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Μονοτονία

Διαβάστε περισσότερα

Ρητοί αριθμοί λέγονται οι αριθμοί που έχουν ή μπορούν να πάρουν τη μορφή

Ρητοί αριθμοί λέγονται οι αριθμοί που έχουν ή μπορούν να πάρουν τη μορφή ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ (ΕΙΣΑΓΩΓΗ)-ΘΕΩΡΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ Το σύνολο των πραγματικών αριθμών Υπενθυμίζουμε ότι το σύνολο των πραγματικών αριθμώv αποτελείται από τους ρητούς και τους άρρητους αριθμούς και παριστάνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΕΙΚΟΣΤΟ ΕΒΔΟΜΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης.

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΕΙΚΟΣΤΟ ΕΒΔΟΜΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης. ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΕΙΚΟΣΤΟ ΕΒΔΟΜΟ ΜΑΘΗΜΑ, 6-12-13 Μ. Παπαδημητράκης. 1 Τώρα θα δούμε την απόδειξη του Θεωρήματος που διατυπώσαμε στο τέλος του προηγούμενου μαθήματος. Απόδειξη. [α] Θεωρούμε συνάρτηση f : A R και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Το 1ο Θέμα στις πανελλαδικές εξετάσεις

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Το 1ο Θέμα στις πανελλαδικές εξετάσεις Επιμέλεια Καραγιάννης Β. Ιωάννης Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Το ο Θέμα στις πανελλαδικές εξετάσεις Ερωτήσεις+Απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα